Page 56

Sunčajte se pametno Dr Duško Marković Spezijalizant plastične i estetske hirurgije Klinički Centar Crne Gore Član ISAPSa, međunarodnog udruženja za estetsku plastičnu hirurgiju Sunčanje je prepoznato kao potencijalno štetno za ljude. Pored nespornih štetnih, sunčanje ima i korisnih efekata. Uz pametan pristup možemo uživati u benefitima a biti sigurni da smo se sačuvali od sunčanice, opekotina, ubrzanog starenja, bora i malignih oboljenja kože. Sunce zrači infracrvenu, vidljivu i ultravioletnu svjetlost. 3 su vrste potencijalno štetnih UV zraka. Znamo za UVA, UVB zračanje. Ono najopasnije, UVC, na sreću blokira naš ozonski omotač.

Korisni efekti izlaganja suncu Popravlja raspoloženje. Sunčevi zraci podižu nivo serotonina. Osjećamo se energičnije. Povoljno utiče na depresiju. Primjećeno je da je broj depresivnih epizoda i generalno depresivnih stanja manji ljeti. Oslobađa nas stresa. Osim uobičajenih načina oslobađanja od stresa, kao što su vježbanje, bavljenje opuštajućim hobijima, šetanje psa, pecanje, bravak u prirodi sa manjim izlaganjem suncu takođe povoljno utiče na smanjene stresa i opuštanje.

56

Poboljšava san. Obzirom da nas ozlaganje suncu čini više budnim ljeti nego zimi, ubrzo nakon što sunce zađe i padne mrak, počinje lučenje melatonin te smo spremni za spavanje. Ljetnje vrućine i vještačka svjetlost ipak jako remete prirodni ritam. Vitamin D. Neki autori ga zovu i hormon. Izlaganje suncu je apsolutno neophodan preduslov za sintetisanje holekalciferola iz holesterola u koži. Posljednjih godina svjedoci smo jako velikog značaja koji se pridaje nedostaku Vitamina D - od povezanosti sa depresijom, uticaju na imuni sistem, metaboličke poremećaje te kancerogenezi. Većina stručnjaka navodi da je 15 do 20 minuta izlaganja suncu dovoljno za sintetisanje dovoljne količine Vitamina D, s tim da je osobama svjetlije puti dovoljno manje vremena, te bi trebalo imati u vidu godišnje doba, efekte krema za sunčanje te pokrivenosti tijela. Svakako da kratkotrajno izlaganje suncu ima svojih pozitivnih efekata. Izgledamo bolje. Ne bi trebalo zanemariti estetski momenat, da koža koja je tamnija, tj. nije blijeda, stvara utisak kod okruženja da je osoba zdravija, te fizički privlačniji. Ovo je možda najvažniji uzrok pretjeranom izlaganju suncu, u želji da se stekne bronzani ten.

Profile for medical cg

Medical CG 124  

Medical CG 124  

Profile for medicalcg
Advertisement