Page 51

IZ MEDICINE U kravama se krije lijek protiv HIV-a

Hladna voda nije dobra za organizam

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature, lijek za HIV mogao bi da se nalazi u imunološkom sistemu krava, jer se pokazao dobrim u borbi protiv te bolesti. Tokom istraživanja krave su bile u stanju da neutralizuju 20 odsto sojeva virusa nakon 42 dana, a čak 96 odsto njih nakon 381 dana. Rezultati su ohrabrujući i može da se desi da je to put do pronalaska lijeka u budućnosti, prenosi Reader's Digest. Reakcija krava na virus HIV nas je iznenadila, pogotovo ako se uzme u obzir da je ljudima potrebno tri do pet godina da razviju antitijela o kojima govorimo - rekao je dr Devin Sok, jedan od stručnjaka koji su učestvovali u ovom istraživanju. Krave su bile odgovor i na pronalazak vakcina protiv velikih boginja koje su do 20. vijeka odnijele oko 300 miliona ljudskih života, a iskorijenjene su 1979. godine. Na tragu te vakcine našao se britanski ljekar Edvard Džener 1796. godine, kada je zapazio da životinje zaražene kravljim boginjama, nikada nijesu dobile velike boginje. Došao je na ideju da zarazi ljude tim kravljim virusom, kako bi ih zaštitio od puno opasnijih velikih boginja. Kasnije se iz te ideje razvila vakcina. Edvarda Dženera se danas smatra ocem imunologije.

Voda je najbolji napitak za ljudski organizam, ali mnogi ne vole da piju vodu sobne temperature, posebno u ljetnim danima. Stručnjaci tvrde da ispijanje hladne vode uzrokuje grčenje u želucu, što otežava proces probave nakon jela. Ispijanje hladne vode snižava temperaturu tijela i usporava probavu i protok krvi do organa. Prema nekim istraživanjima, ispijanje hladne vode može biti uzrok migrena, a kineska medicina smatra da će se poremetiti cijeli digestivni sistem, ako ispijate hladnu vodu ili hladne napitke uopšteno uz topli obrok, jer stvara neravnotežu u želucu. Ono što svi radimo tokom ljetnih mjeseci jeste ispijanje hladnih napitaka, ali to nas čini više žednima, pa se stoga preporučuje za vrijeme vrućina da se piju mlaki ili topli napici, kako bismo manje osjećali žeđ.

Plavo svijetlo sa ekrana može dovesti do sljepila Od pojave pametnih telefona i tableta i rasta njihove popularnosti upozorava se kako zračenje tih uređaja štetno djeluje na ljude. Najnovija istraživanja pokazuju da plavo svjetlo pametnih telefona može dovesti do sljepila. Istraživanje optičke aktivnosti, sprovedeno na Univerzitetu Toledo u Španiji, pokazalo je kako plavo svjetlo može pretvoriti molekule u očima u ubice ćelija. To može dovesti do makularne degeneracije, bolesti oka koja je povezana sa starošću i koja je vodeći uzrok sljepila. - Nije tajna da plavo svijetlo šteti našem vidu tako što oštećuje očnu retinu. Naši eksperimenti objašnjavaju kako se to događa, te se nadamo da će to dovesti do terapija za usporavanje makularne degeneracije, poput nove vrste kapi za oči - kazao je dr Ajit Karunaratne, profesor na odjeljenju za hemiju i biohemiju Univerziteta u Toledu. Plavo svijetlo izaziva određenu hemijsku reakciju za koju Karunaratne kaže da je toksična za fotoreceptorske ćelije oka. - Fotoreceptorske ćelije ne regenerišu se u očima. Kada su mrtve, zaista su mrtve - objasnio je dr Karunaratne. Istraživanje koje je sproveo Institut za globalno zdravlje iz Barselone pokazalo je kako plavo svjetlo može biti povezano s određenim oblicima raka. - Postoje dokazi koji ukazuju na povezanost izloženosti vještačkom svijetlu noću, s rakom dojke i prostate - rekao je dr Manolis Kogevinas, istraživač na Institutu i koordinator istraživanja. Istraživanje Instituta za globalno zdravlje, kaže kako visoka izloženost plavom svijetlu povećava rizik od pojave raka dojke i raka prostate između 1.5 do 2 puta. Plavo svijetlo emituje i sunce. Kao zaštitu, stručnjaci preporučaju sunčane naočare s UV zaštitom. U slučaju pametnih telefona i tableta, rizik je najviši pri gledanju u ekran u mraku, zbog čega se preporučuje to izbjegavati što je više moguće. Proizvođači pametnih telefona i laptopa poput Applea, Microsofta i Googlea ugrađuju filtere za plavo svijetlo, koje se može uključiti na uređaju.

51

Profile for medical cg

Medical CG 124  

Medical CG 124  

Profile for medicalcg
Advertisement