Page 43

generacije, koji ima izuzetno dobru rezoluciju slike, čime se znatno olakšavaju operacije tumora na debelom crijevu. Posjeduje dva seta instrumenata i dvije optike, što otvara mogućnost za izvođenje dva zahvata, jedan za drugim, bez pauze. - Ideja nam je da sve bolnice u Srbiji, koje su za to opremljene i imaju zadovoljavajući kadar, mogu da izvode komplikovane operacije, da se to ne radi samo u Beogradu ili drugim velikim centrima. Za pacijente to znači da neće morati da idu iz svoje sredine i imaju dodatne troškove - rekao je ministar Lončar. Ovo je oprema koja omogućava intervencije bez otvaranja trbuha i pacijenti su za dan-dva na nogama. Nema zarastanja i previjanja rana, ni eventualnih komplikacija. Sve je to ozbiljan benefit i za pacijenta i za državu, rečeno je ovom prilikom. Za nabavku osam laparoskopskih stubova, Ministasrtvo zdravlja izdvojilo je tri miliona evra. 24. jul – Hitno zaštititi zdravlje radnika - BiH Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske apelovalo je na sve poslodavce da, zbog izuzetno visokih temperatura vazduha, izvrše preraspodelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika.

25. jul – Trudnice da ostvare punu naknadu u skladu sa zaradom - Srbija Buduće mame će prije nego što otvore trudničko bolovanje u radnoj knjižici morati da imaju najmanje godinu dana staža kako bi ostvarile pravo na naknadu u skladu sa zaradom koju su primale, pišu Novosti. Granica će biti postavljena na 12 mjeseci izmjenama važećeg zakona, koji je propisao da je za puni iznos trudničkog bolovanja neophodno 18 mjeseci neprekidnog rada. Još jedna novina povoljna za dame sa visokim primanjima jeste to što će im se prosjek na porodiljskom odsustvu obračunavati na osnovu pet prosječnih zarada umjesto sadašnjih tri. Tačnije, moći će da prime pet republičkih prosjeka. 26. jul - Po pretilosti stanovništva dospjeli u svjetski vrh - Hrvatska Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da se zalaže za povećanje poreza na slatka pića jer je Hrvatska po pretilosti stanovništva dospjela u svjetski vrh. - Prije 30 godina taj problem nismo imali, a sada smo ga izrazito povećali, tako da je to dobra mjera - rekao je Kujundžić novinarima uoči sjednice Vlade, koja se održala u Čakovcu. - Osim toga, razmatramo mogućnost podizanja cijena alkohola i cigareta, što bi bila prevencija prije svega za mlade, kako ne bi stradavali od tih poroka, kazao je Kujundžić. 29. jul - Rusko-srpska mobilna ambulanta za udaljena sela - Srbija Ruska humanitarna misija i kragujevački Dom zdravlja zajedničkom saradnjom tokom jula mjeseca vrše preventivne besplatne zdravstvene preglede mještana u najudaljenijim šumadijskim selima koja nemaju svoju zdravstvenu ambulantu. Akcija pregleda na području 14 mjesnih zajednica se sprovodi u okviru projekta Srpsko-ruska mobilna klinika. Četrnaest sela za četrnaest dana zdravstvena akcija pod nazivom Rusko-srpska mobilna ambulanta došla je i u selo Masloševo koje nema svoju zdravstvenu ambulantu a sami mještani pokazali su interesovanje za preventivnim pregledima.

S obzirom da u zakonodavstvu Republike Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima (kao što je velika vrućina), a nije propisano ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebali da obustave radove (jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika), ministarstvo poziva sve poslodavce Republike Srpske da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika, piše Srpskainfo.

Mobilnu ambulantu čine ruski ljekari i Patronažna služba Doma zdravlja iz Kragujevca.

43

Profile for medical cg

Medical CG 124  

Medical CG 124  

Profile for medicalcg
Advertisement