Page 37

koji finansira Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). Kako navode iz tog vladinog resora, deset studenata medicine iz Turske boravi u Crnoj Gori od 22. do 29. avgusta.

- Osim bližeg upoznavanja karakteristika crnogorskog zdravstvenog sistema, a u saradnji sa Udruženjem studenata medicine Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (MOMSIC), realizuje se i obilazak lokalnog stanovništva na terenu - navodi se u saopštenju. Pod nadzorom crnogorskog medicinskog tima, crnogorski i turski studenti medicine vrše preglede i prikupljaju informacije o zdravstvenom stanju stanovništva, koji će biti dostavljeni crnogorskim zdravstvenim institucijama. Direktorica Doma zdravlja Bijelo Polje, dr Majda Dobardžić, istakla je da će prikupljeni podaci biti korisni i predstavljati informaciju više o zdravstvenom stanju stanovništva tog područja. Predstavnici agencije TIKA i ministarstva zdravlja nastaviće i u narednom periodu aktivnosti na drugim projektima, koji za cilj imaju promociju zdravstva i javnog zdravlja, zdravstvenu pomoć građanima, uz dodatno unapređenje praktičnih medicinskih znanja studenata završnih godina Medicinskog fakulteta.

Jul 2019. – Aktivnosti Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore Udruženje davalaca krvi "Sveti mučenici momišićki" iz Podgorice organizovalo je deventaestu akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Zavoda u Podgorici. U akciji je učestvovalo oko 40 davalaca krvi. Prvu organizovanu posjetu Zavodu imali su zaposleni u firmi Telemont, koji su odlučili da postanu dio ove humane misije. Kako su najavili organizatori, ovakve aktivnosti biće redovne. Društvo davalaca krvi "Dušan Abramović" sa Cetinja organizovalo je tradicionalnu akciju dobrovoljnog davanja krvi uoči Dana državnosti. Veliki broj građana, na čelu sa gradonačelnikom Prijestonice Aleksandrom Kašćelanom, uzeo je učešće u današnjoj akciji, koja je okupila više od 50 davalaca krvi. Polaznici Programa osposobljavanja za rad u policiji, koji sprovode Uprava policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Vojska Crne Gore i Policijska akademija, organizovali su akciju dobrovoljnog davanja krvi u susret Danu državnosti, 13. julu. U akciji je učestvovalo više od 70 davalaca krvi, a veliko nam je zadovoljstvo da je većina njih juče po prvi put donirala krv. Akciju su podržale i starješine policijskih organa, na čelu sa savjetnikom direktora Uprave policije, Jovicom Rečevićem. Zaposleni u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, na čelu sa direktorom dr Sašom Stefanovićem, organizovali su prvu ovogodišnju akciju dobrovoljnog davanja krvi. U akciji, koja je organizovana u okviru kampanje "Ljeto je doba darivanja", učestvovalo je oko 20 davalaca krvi. U dosadašnjem toku kampanje, organizovane su četiri akcije dobrovoljnog davanja krvi, u kojima je učestvovalo više do 100 davalaca, dok je krv samoinicijativno doniralo 25 davalaca krvi. Zaposleni u Renault alliance d.o.o organizovali su drugu akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Zavoda za transfuziju krvi u Podgorici. U akciji je učestvovalo preko 10 dobrovoljnih davalaca krvi. Zavod za transfuziju krvi zahvaljuje organizatorima i poziva druge društvene subjekte da sličnim aktivnostima doprinesu obezbjeđivanju stabilnih zaliha krvi.

Aktivnosti Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore

37

Profile for medical cg

Medical CG 124  

Medical CG 124  

Profile for medicalcg
Advertisement