Page 1

EL OG TEKNIK

Nr. 2 | Maj 2016 | 26. Årgang | Tlf: 33 44 55 55 | Årsabonnement: 706,- incl. moms | Udgivelsesfrekvens: 6 gange årligt


Der er optimisme at spore i branchen Når Dansk Energi og Veltek for sjette gang arrangerer messen El & Teknik 2016 er det med helt nye tiltag, som giver de besøgende konkret information om de kommende lovændringer og den nyeste teknologiske udvikling. Tekst af Annika Lillelund

 I

dringen er her, at installatørerne så skal forholde sig til nye, udenlandske produkter fra producenter, som nu regner Danmark med som marked. Det kommer der også indlæg om på messen. For installatørerne betyder det efteruddannelse, og for den almindelige forbrugere betyder det større udvalg og billigere priser. Så længe man ikke går på kompromis med sikkerheden, hvilket ikke er tilfældet, ser vi det kun som et plus for danskerne med den nye lovgivning. Der vil på messen være indlæg om den kommende lovgivning på installationsområdet.

forbindelse med den kommende El & Teknik 2016-messe har man fra Dansk Energi og Velteks side lagt sig i selen for at finde på nye messeinitiativer til gavn for de besøgende. På messen vil der som noget nyt være særlige inspirationsindlæg og minikurser, som ruster de besøgende på fremtiden. Og fremtiden ser heldigvis lys ud, siger forsknings- og teknologidirektør hos Dansk Energi, Jørgen S. Christensen: – Lige nu er der primært tre tendenser, vi taler om i branchen: Den første er udvikling af teknologier, så man inden for nærmeste fremtid kan få gavn af de varierende elpriser på hustandsniveau. Det andet er den stigende grad af digitaliserede apparater, som giver os en stor mængde data, som medfører smartere løsninger. Den sidste tendens er de lovændringer, som vil indfinde sig henover resten af 2016.

Varierende elpriser til hustande inden for rækkevidde Ifølge Jørgen S. Christensen vil husstandene inden for den nærmeste fremtid – og også et godt stykke tid inden det udrulles fuldt i 2020 – få adgang til varierende elpriser: – I dag har industrien allerede varierende elpriser på timebasis, og det vil også være fremtiden for husstandende. Men det kræver, at vi får nogle forbrugsgenstande ud til folk, som styres digitalt, så man ikke selv skal styre efter timepriserne, men have en teknologi som automatisk justerer efter prisen. Helt optimalt vil det være at kunne indkøbe el til et el-opvarmet hus om natten, hvor el er billigst, og det kommer meget snart. Man har det allerede i Sverige og

2

Om El & Teknik messen El & Teknik er Danmarks største elfagmesse, og når branchen mødes den 10-12.maj 2016 er det sjette gang, messen afholdes. I 2016 har messen mere end 180 udstillere, hvoraf en del er nye udstillere og en del gamle kendinge. i andre lande, men udfordringen her i Danmark er udbredelsen af viden om teknologien til installatørerne, så de er informeret, når det snart udbredes. Det kommer der til at være oplæg om på El & Teknik 2016.

Digitalisering af apparater skyder frem med lynets hast Den anden tendens, som gør sig gældende lige nu er den stigende digitalisering af apparater, og her forklarer Jørgen S. Christensen: – Vi får mere og mere data fra vores apparater, som giver en intelligent styring og en bedre udnyttelse af apparaternes formåen. Allerede nu kan forbrugerne købe elpærer, hvor man via wifi, kan styre farvesammensætningen. Det kommer vi til at se meget mere af fremover. På messen har vi derfor helliget et helt innovationsområde

til oplæg og deling af nyeste viden om de digitale apparater og produkter. Her kan man godt regne med at se noget helt spektakulært.

Lovændringer giver mere plads til de frie markedskræfter Den sidste tendens er de lovændringer, som træder i kraft i løbet af 2016. Her går man i Danmark over til internationale standarder, hvilket bl.a. betyder, at nye udenlandske produkter finder vej til de danske installatører - og i sidste ende til forbrugere: – Vi har traditionelt set haft nogle meget restriktive regler og standarder her i Danmark, hvilket har afholdt mange udenlandske producenter fra at sælge i Danmark. Med den lovgivning går man væk fra til fordel for de internationale standarder. Udfor-

Om Dansk Energi Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Dansk Energi styres og finansieres af medlemsvirksomhederne, primært elselskaber. Dansk Energi arbejder på at sikre energiselskaberne de bedste og frieste vilkår til at konkurrere og udvikle sig på, for at sikre udvikling, vækst og velfærd i Danmark.

Om VELTEK VELTEK er Danmarks største tekniske brancheorganisation og repræsenterer cirka 90 virksomheder med en samlet omsætning på over 25 milliarder kroner. VELTEK sætter fokus på at være medlemmernes naturlige omdrejningspunkt for politiske, tekniske og merkantile tiltag, samt at være en markant stemme i den branchepolitiske debat og beslutningsproces.

Særtillæg | EL OG TEKNIK | bygge- & anlægsavisen


Nyt, super kompakt DVB-C instrument til måling af antennesignaler Teledan-Witronic A/S instrument familien udvides med et yderst funktionelt DVB-C instrument, som henvender sig til installatører, som har et behov for at måle kabel TV installationer.

 I

Teledan-Witronic A/S har man erfaring for, at mange installatører gennem årerne har takket nej til denne type opgaver. Investeringen i en dyr feltstyrkemåler har i mange tilfælde ikke været lønsom, sammenlignet med antallet af forventede opgaver. Men det ændrer Teledan-Witronic nu Med introduktionen af C-1200 feltstyrkemåleren tilbyder Teledan-Witronic A/S nu et kompakt, prisstærkt kvalitets instrument, som er yderst betjenings venligt. Instrumentets features omfatter alle nødvendige parametre, der er nødvendige for at kunne lave kabel TV installationer herunder måling af signal niveau, BER, MER og S/N. Ydermere er det muligt at lave sin egen kanalplan hvilket gør arbejdet i dagligdagen nemmere. Nu kan den enkelte installatør for beskedne midler blive klædt godt på til at påtage

4

sig installations opgaver, med vished om at installationen overholder alle gældende værdier og normer efter en afsluttende test.

Om virksomheden Teledan-Witronic A/S har siden 1988 været antennebranchens foretrukne samarbejdspartner. Vi er specialister indenfor rådgivning, projektering, salg og service af antenneløsninger, hvad enten det er kabel TV, terristiske anlæg, satellit eller fiberløsninger. Virksomheden sætter kunden i centrum og bestræber sig på at levere tilpassede løsninger efter kundens behov til aftalt pris og tid. Besøg Teledan-Witronic på stand C-4822 for en demonstration af C-1200 feltstyrke måleren eller en af de mange andre løsninger, man har med.

ANNONCE | Særtillæg | EL OG TEKNIK | bygge- & anlægsavisen


Vi byder dig velkommen på stand C-3639 gesisFLEX KNX decentral rumautomation

www.wieland-electric.dk

contacts are

green. RST Mini 3. generation af ultra tætte stik.

Plug & Play Installation med gesis GST18

Kom og besøg os på stand C-3639

Wieland Electric A/S Vallørækken 26 4600 Køge Tlf.: 70 26 66 35 Fax.: 70 26 66 37

www.wieland-electric.dk


Kom og få en snak om termografering Elma Instruments vil på STAND C4833 fremvise hele det store produktprogram fra FLIR, ligesom man kan se hele det spændende produktprogram inden for håndholdt test- og måleudstyr.

 U

anset om du ønsker dig et lille smart termokamera til din Smartphone/Tablet eller et high-end kamera med masser af pixels og en fantastisk billedkvalitet, kan du finde det hos Elma. Elma er masterdistributør i Skandinavien for FLIR, som er verdens største producent inden for termografiske løsninger. Et kamera i peg-og-skyd kategorien er perfekt for dig, hvis du ikke har brug for en masse funktioner i kameraet. FLIRs pegog-skyd serie er super nemme at betjene, hvilket er en stor fordel, hvis du ikke bruger kameraet hver dag, eller hvis I er flere, som deler kameraet. Vil du gerne lidt mere mht. termografering, har Elma også en ”Semi-Pro” kameraserie fra FLIR som består af tre kameraer - med FLIR Exx serien får du et termokamera med god følsomhed og mange brugbare funktioner.

Oplev kvaliteten på første hold For kunder der lever af termografering eller termograferer en stor del af dagen, er det normalt et af kameraerne i de professionelle serier der bruges.T400 serien med 320x240 pixel detektor,T600 serien med 620x480 pixel – eller topmodellen T1020 med hele 1024x768 pixel og en suveræn følsomhed. Billedkvaliteten på disse kameraer er helt fantastisk og skal opleves

– kom ind og prøv kameraerne på Elmas stand C4833. Når du investerer i dyrt udstyr, er det en god ide at ”tænke” undervisning med ind i investeringen – på den måde sikrer du, at I får maksimalt udnyttelse af udstyret og

sikrer på den måde din investering. Elma tilbyder også undervisning i termografering - vi kører løbende vores Level-1 termografi- eller begynderkurser hen over hele året. Er I flere, der skal have undervisning i termografering, kan Elma også tilbyde undervisning på jeres adresse.

Titech Electric - alsidig eltavleproducentpå vej mod fremtiden Fra iværksætter over Gazellevirksomhed til én af Danmarks førende leverandører af eltavler, med afdelinger i Odense og Herning. Det er gået stærkt for Titech Electric siden starten i 1998. Alligevel ser virksomheden frem til ny udvikling og nye muligheder.

 S

æt ordene motor, proces eller effektfordeling foran tavler. Uanset hvilket ord du vælger, så leverer Titech Electric tavlen. Det samme gælder tavler til PLC-styring, ATEX-tavler, målertavler og gruppetavler. Såvel som service og salg af reservedele er en naturlig del af supporten. ”Vores niche er at være en alsidig leverandør af eltavler. Vores kompetencer favner derfor bredt. Vi kan producere både stort og småt, og både serieproduktioner og specielle løsninger. For at sikre den rigtige løsning, arbejder vi sammen med kunderne i en dialog, der bygger på tillid,” siger adm. direktør Ulrik Juul fra Titech Electric. Bredden stiller dog også store krav til udvikling og innovation, og det er et væsentlig fokus for Titech Electric. For eksempel har Titech Electric udviklet Danmarks første tavlebygger-app, der gør det muligt at byg-

6

På vej mod industri 4.0

Hvis du vil se, hvor bredt Titech Electric favner, kan du få syn for sagn på Titechs stand C-3818 på El & Teknik messen den 10.-12. maj i Odense Congress Center.

I mange produktionsvirksomheder taler man i dag om den nye industrielle revolution, Industri 4.0 - eller Internet of Things. Forventningen er, at maskineri og produktion i højere og højere grad bliver koblet sammen via nettet, så man kan bygge intelligens ind i produktionen. Det stiller nye krav.

Her viser Titech Electric en række videoer fra produktionen, og du kan prøve Titechs opdaterede app, der nu også findes i en androidversion og en webversion. Medarbejdere fra Titech Electric står samtidig klar til en snak om produkter, udfordringer og muligheder i din virksomhed.

ge tavler, sende forespørgsler og bestillinger direkte fra iPhone eller iPad.

”Den danske elektronikindustri har været kendetegnet ved at være knalddygtig til at gå ned i nicher. Men vores virksomheder skal blive bedre til at give kunden en totaloplevelse,” sagde chefkonsulent i DI ITtek, Christian Graversen fornylig til fagbladet Ingeniøren. Den melding tager man alvorligt hos Titech Electric, hvor man forbereder sig til fremtiden.

”Den intelligente produktion er allerede en realitet mange steder. Og i en fremtid, hvor alle apparater er koblet på nettet og kan udveksle data, bliver det så meget mere vigtigt at kunne tænke og levere bredt, inkl. service og vedligehold,” siger Ulrik Juul. Mød Titech Electric på El & Teknik messe - og vind over dansk sportsstjerne

Du kan desuden prøve at konkurrere med den danske verdensstjerne i triathlon, Michelle Vesterby, som Titech Electric netop har indledt et sponsorat af. På en elektronisk motorikbane kan du se, om du kan slå Michelle Vesterbys tid.

Titech Electric leverer en bred vifte af eltavler, fra procestavler, styretavler og ATEXtavler til målertavler og gruppetavler.

ANNONCE | Særtillæg | EL OG TEKNIK | bygge- & anlægsavisen


T E ÅRS M GARA

Gyro IsoSafe Har unik 360° Gyro vip og kan monteres direkte i isoleringen

Vi byder på lækker varm Gyros med kylling eller oksekød samt en kølig forfriskning Besøg os på stand C3518 på El & Teknik 2016 d. 10.–12. maj

6W

2700K 455 LM

3000K 490 LM

50.000 T LEVETID

SDCM 2

RA>90

IP23

HØJDE 54MM.

SG Armaturen A/S

NT

SYS

5

I

PASSION FOR LIGHTING

+45 7070 7213

info@sg-as.dk

36°

www.sg-as.dk


Nye produkter øger sikkerhed og sænker monteringstid Hos Bagger-Nielsen står man for forhandlingen af højkvalitetsprodukter inden for kabelbeskyttelse og befæstelse til El og automations området. Mantraet er, at produkterne skal være af en høj kvalitet, men også enkle at benytte, så de letter arbejdsgangen for håndværkeren. Tekst af Alexander Tengbjerg

 I

EMC. Flere og flere oplever udfordringer med EMC, og her har Bagger-Nielsen løsningen både ved blandt andet Pflitsch BlueGlobe EMC kabelforskruning, som er markedsledende samt PMA EMC beskyttelse til kabler og ledninger.

mere end 40 år har Bagger-Nielsen beskæftiget sig med blandt andet kabelbeskyttelsessystemer. En af kilderne til virksomhedens succes har altid været at udvælge markedets dygtigste producenter. Derfor har Bagger-Nielsen formået at præsentere et produktkatalog, der har været tilpasset håndværkerens behov og ønsker.

Effektivisering af arbejdstiden

Kabelsikkerhed i særklasse Bagger-Nielsen har i mange år været førende inden for kabelbeskyttelsessystemer, og Ole Bendix uddyber her, hvorfor det er vigtigt med et ordentligt sikkerhedssystem: - Til installationer i både bygge og maskinindustrien kan vi levere kabelrør, der både lever op til nuværende krav i stærkstrømsbekendtgørelsen samt kommende EU normer. Hvis ikke sådanne produkter anvendes, kan det blive en dyr affære og tilmed udgøre en væsentlig sikkerhedsrisiko. Men det kan stadig være et punkt, der ofte overses, udtaler Ole Bendix fra Bagger-Nielsen og fortsætter: – Mange tænker ikke over, at det kan være nødvendigt at installere ekstra brandbeskyttelse efterfølgende, hvis der benyttes kabelrør, som ikke lever op til krav i Stærkstrømsbekendtgørelsen. Her har vi både produkterne og ekspertisen til at rette op på sådanne sikkerhedsrisici.

Markedets bedste kabelforskruninger Bagger-Nielsen har for nyligt overtaget forhandlingen af Pflitsch kabelforskruninger,

8

der giver elinstallatører en garanti for, at de får markedets bedste kabelforskruninger. Om forhandlingen af Pflitsch produkterne, udtaler Ole Bendix: – Kabelforskruninger fra Pflitsch er verdens mest tætte, helt op til IP68 30 bar/IP 69K. Det delbare kabelforskruningssystem er op til IP67 og har samtidigt også gode brandgodkendelser – det helt enestående er, at kunne opnå en så høj tæthedsgrad i et delbart system, og Pflitsch er den eneste producent på markedet af disse. Her lever forskruningerne også op til de strenge krav i togindustrien Vi overtog forhandlingen af Pflitsch produkterne, da de passede helt naturligt ind i vores produktprogram og til vores kunders behov.

Løsninger til EMC installationer En anden kernekompetence er løsninger til EMC installationer både til kabler, men også i form af ekstra kabelbeskyttelse med

Et andet punkt, som Bagger-Nielsen har valgt at sætte fokus på, er befæstelse materiel. Igennem en række befæstelsesprodukter fra den hollandske producent Mepac kan montering af kabler og rør opsættes både hurtigere og pænere. Produkterne fra Mepac er sjældent en almindelig hyldevare hos forhandlere, selvom de rummer indlysende fordele. – Mepac befæstelse kan spare montagetid og gør kort sagt hverdagen lettere. KB2, beregnet til 16 og 20mm rør har en indbygget justeringsmulighed med sideværts, hvis hullet ikke er boret 100% præcist. Så hvis eller når, der opstår fejl ved boringer, er det ikke længere noget problem. KKB Fælleskabelklem bøjlen derimod, gør det lettere, hurtigere og ikke mindst billigere at trække ekstra kabler. Faktisk så mange som 16 med bare en enkel fastgørelse. De rustfri stålbøjler til 25mm rør sikrer hurtig brandsikker og godkendt fastgørelse, både med skruemontage og 6mm gevind montage, uddyber Ole Bendix.

teknikeren og har til formål at lette hans arbejde. Det har igennem 40 år været et af Bagger-Nielsens visioner, og er det stadig den dag i dag.

Nye delbare kabelrør Bagger-Nielsen forsyner entreprenører og banesleskaber med kabelbeskyttelse. Særligt nye, kraftige og delbare kabelrør i fire forskellige størrelser fra 60-217mm er populære. De kan genbruges et utal af gange og er lette at flytte rundt, da de let stables på paller. De er derfor optimale at tage i brug på en travl byggeplads. Dertil hører også, at Bagger Nielsen tilbyder delbare kabelforskruninger, der som noget helt enestående, er det eneste produkt på markedet med en tæthedsgrad på IP67.

Principperne bag alle Bagger-Nielsens forhandlede produkter er kort sagt, at de skal være simple i brug og kvaliteten i top. De er alle udviklet til elinstallatøren og

ANNONCE | Særtillæg | EL OG TEKNIK | bygge- & anlægsavisen


Din leverandør af strømforsyninger DIN skinne strømforsyning

• 10-960W • EN60204-1 • Parallel til 3840W

Adapter

• 6-280W • ERP, Level VI • ITE, Medico

Bluetooth LED dæmper

• 1-4 Kanal • RGB+W • Android & IOS app

Robuste indstøbte

• 40-600W • Konvektionskølet • Op til 7 års garanti

KNX-DALI Gateway

• 64 kanaler • Web server • Dali strømforsyning

Dali/DMX dæmper

• CV / CC mode • 1-12 kanal • DMX/RDM

Strømforsyning, indbygning

• 1-10000W • 1-3 fase • Op til 5 års garanti

Led driver/forkobling

• 8-600W • Op til IP67 • Dali, 0(1)-10V, Triac

EnOcean LED driver

• 40 & 60W • 350-1400mA • Fås m. Dali, 0-10V

Power Technic er Nordens største distributør af produkter fra MeanWell og Dalcnet. Vi har derfor også et stort lager af standardvarer til omgående levering. Vi har stor erfaring med produkterne og yder såvel teknisk som kommerciel support til at finde den rigtige løsning. Udover standardløsninger kan vi også tilbyde modificerede og fuld kundespecifikke løsninger.

Power Technic ApS | Tlf. 70 208 210 | www.powertechnic.dk


Fremtidens indbygningsspot er her nu GN belysning i Herning præsenterer ny indbygningsspot, DIOSPOT® ’30’, på EL & TEKNIK 2016 i Odense.

 P

å Danmarks største el-fagmesse, EL & TEKNIK 2016, i Odense Congress Center d. 10.-12. maj, præsenterer GN belysning fra Herning en helt ny indbygningsspot, DIO-

SPOT® ’30’.

– Det banebrydende er, forklarer Jørn Falck fra GN Belysning, at selve spotten og driveren kan skilles ad inden installationen. Det betyder, at driveren kan monteres og tilsluttes, inden loftet gøres færdigt, og derefter kan selve spotten monteres uden brug af værktøj.

Nemt er populært Den ny spot passer ind i GN belysnings motto, ”Nem at handle med”. I 17 år har handelsvirksomheden leveret både klassisk og det mest moderne el-materiel til elinstallatører og lampeforretninger. - Vi har oplevet en voksende efterspørgsel i det professionelle marked, bl.a. på grund af sortiment, service og dag-til-dag levering, fortæller Jørn Falck. GN belysning har ca. 4000 varenumre på lager, og sortimentet består dels af egne varemærker, dels af produkter fra ind- og udenlandske producenter.

– Det gør arbejdet langt lettere og mere fleksibelt for elinstallatøren, fastslår han. DIOSPOT® ’30’ kræver kun en 32 mm indbygningshøjde og kan altså anvendes både til nybyggeri og modernisering af eksisterende bygninger.

Egne varemærker er bl.a. DIOLUX®, DIOSPOT®, DIOLUM®, DIOFLEX®. Af øvrige varemærker kan nævnes et stort sortiment af SYLVANIA, ORBIS sensorer og kontakture, DZT dinskinne- målere, HOUSEGARD brandudstyr og GP batterier og lygter.

Blødt lys og ægte farver

Find GN belysning på messen

DIOSPOT® ’30’ har en indbygget LED-lyskilde og giver en suveræn lyskvalitet, som gør den anvendelig i krævende omgivelser, hvor det er vigtigt at kunne se farver klart. Det kan være i udstillingslokaler, i frisørsaloner, i tøjbutikker, i køkkener eller baderum. Farvegengivelsen er over Ra95 og linsen har en patenteret antiblænd opbygning. Spotten fungerer sammen med alle former for lysdæmpere, så det er muligt at skabe en hyggelig og rar atmosfære.

GN belysning deltager igen i år på Danmarks største el-fagmesse, EL & TEKNIK 2016, i Odense Congress Center d. 10.-12. maj på stand #3041 i hal C. Hos virksomheden på Birkegaardsvej i Herning glæder alle sig ikke mindst til at vise den nye indbygningsspot DIOSPOT® ’30’.

10

Hvis du ikke kan vente, kan du se videoen om DIOSPOT® ’30’ på hjemmesiden www.gnbelysning.dk

Særtillæg | EL OG TEKNIK | bygge- & anlægsavisen


Photo: NASA’s Earth Observatory.

Din lokale kontakt

Piller Danmark www.piller.dk

piller.com

Every year Piller maintains over 5000 UPS units with

ratings up to 3000kVA using our Global Service network

of 280 technicians protecting businesses, including

400 major data center clients, in more than 40 countries speaking 20 different languages. We are No.1 in high-end UPS systems all over the world. Time after time, leading banks and financial institutions, broadcasters, telecom operators, government departments, major data center operators and industrial process manufacturers across the globe choose Piller UPS over all others. Contact us today to discuss your next project and discover why.

Nothing protects quite like Piller

ROTARY UPS SYSTEMS / HYBRID ROTARY UPS SYSTEMS / DIESEL ROTARY UPS SYSTEMS / STATIC UPS SYSTEMS / STATIC TRANSFER SWITCHES KINETIC ENERGY STORAGE / AIRCRAFT GROUND POWER SYSTEMS / FREQUENCY CONVERTERS / NAVAL POWER SUPPLIES / SYSTEM INTEGRATION Piller UK Ltd., Westgate, Phoenix Way, Cirencester, Gloucestershire GL7 1RY. Tel: +44 (0)1285 657 721, Fax: +44 (0)1285 654 823, Email: uk@piller.com HEADQUARTERS: PILLER GROUP GmbH Piller Germany GmbH & Co. KG / Piller USA Inc. / Piller Australia Pty. Ltd. / Piller China / Piller France SAS / Piller Italia S.r.l. / Piller Iberica S.L.U. / Piller India / Piller Power Singapore Pte. Ltd.


KYEDDESIGN.DK

NYHED

Shop direkte i ordrestyring

Online-elektrikeren Med Powena Danmarks webbaserede el-overvågning kan installatøren give sine kunder energibesparelser, sikkerhed og lynhurtig reaktion på ændringer i elforbruget. Tekst af Rune H. Jensen

Ordrestyring - komplet indkøb og sagsstyring til håndværkere

 F

or mange virksomheder er elforbruget en betragtelig post, der betyder noget på bundlinjen. Og der er både mange penge og en overbevisende driftssikkerhed at hente, hvis overvågningen af elforbruget foregår optimalt. På den kommende EL & TEKNIK-messe i Odense præsenterer Powena Danmark sit online-baserede el-overvågningssystem, som installatørerne selv kan tilbyde deres erhvervskunder:

Udvidet online-service for el-installatøren

Ring 70 27 35 25 ...og prøv ordrestyring.dk GRATIS i 14 dage

– El-overvågningssystemet giver konstant overvågning af elforbruget 24/7 – helt ned til de enkelte enheder. Med vores system og software kan installatøren derfor straks få en alarm fra kundens system, hvis der sker ændringer i elforbruget f.eks. i en weekend og med det samme melde tilbage til virksomheden, at noget er skævt, fortæller Morten Øbro Pedersen fra Powena Danmark. Det betyder med andre ord en udvidet online-service for elektrikeren, som straks kan varsle virksomheder med stort eller kritisk elsystem med f.eks. varmepumper, serverrum eller køleanlæg, at noget ikke kører, som det skal, før de selv opdager det – og dermed ændre på det, inden det koster tid og upåkrævede udgifter. Da Powenas

12

online-overvågning håndterer data helt ned til den enkelte enhed såsom f.eks. en motor, varmepumpe eller køler, giver det samtidig mulighed for at belyse og rådgive om, præcist hvor man kan spare samt stå for den løbende vedligeholdelse af kundens elsystem ud fra data om de enkelte enheder. Mere overordnet har el-overvågningsystemet en række klare fordele:

Mindre energispild og miljøbelastning – Det kan helt enkelt give store energibesparelser. Med den konstante overvågning kan man analysere belastningerne, forebygge unødvendige driftsstop og skader på enheder. Man minimerer risikoen for f.eks. overbelastninger, og man kan undgå unødige miljøbelastninger. Vi tilbyder også at krydre online-værktøjet med månedlige rapporter, som installatøren så kan sammenligne data i og rådgive ud fra. Hvis en motor ser ud til at bruge mere og mere strøm, så indikerer det ofte, at den er slidt, og så kan man her registrere, at det f.eks. er lejer, der skal udskiftes, siger Morten Øbro Pedersen. Powena Danmark præsenterer og fortæller om el-overvågningssystemet, som installatører kan få fordel af i forhold til deres erhvervskunder, på EL & TEKNIK-messen i Odense fra d. 10.-12. maj 2016 i hal AF stand 6445.

ANNONCE | Særtillæg | EL OG TEKNIK | bygge- & anlægsavisen


Instrument nyheder på Se det nyeste inden for professionelt måleudstyr...

Besøg os på Stand C4833

EN 61010-1

III

KATEGORI

TRMS

PC COM

APP STORE

32GB MEMORY CARD

NYHED! NYHED! NYHED!

El-forsyningsanalyse helt enkelt

Netværkstest i topklasse

Metrel MI2883 med farvedisplay og kæmpe hukommelse.

LanTEK III – Innovativ netværkscertificeringstester.

Energy Master med Quick set knapper, perfekt til hurtig og præcis energianalyse. Automatisk rapportering via software f.eks. fuld EN50160 spændingskvalitet.

LanTEK III kan certificere netværksinstallationer op til klasse FA, Kat. 7A og tester i henhold til gældende standarder EN50173-1/ISO/TIA/IEC.

elma instruments

Termografering i ing højeste opløsern a med FLIR T1020 termokam or. 1024x768 pixel detekt

t skarpt og FLIR T1020 giver et utrolig billedkvaliteten ligdetaljeret termobillede, i top med dette ger med andre ord helt professionelle kamera.

Elma Instruments A/S | Ryttermarken 2 | 3520 Farum T: +45 7022 1000 | F: +45 7022 1001 | E: info@elma.dk

Kvalitetsbelysning med LED Flood Light Med Flood Light fra LED-TEK får du energioptimal belysning, der udover at give den bedst mulige belysning minimerer dine udgifter til drift og vedligehold. Med tre forskellige serier af Flood Light, der alle er robuste og i vandtæt IP65-udførelse, kan vi skræddersy belysningsløsningen specifikt til dit behov.

Alle typer kan leveres med farvetemperaturer fra 3000K til 6000K. Så uanset om du skal oplyse en idrætshal, et stadion, et p-areal, en byggeplads eller en lager- eller produktionshal, finder vi den helt rigtige løsning til netop din opgave.

Foto: Boba Keseric

Serierne dækker fra 20W til 1000W og fås med både DALI-styring, 1-10V og PWM-dæmpning, ligesom to af serierne fås med lysspredninger, der tilpasses opgaven.

LED-TEK A/S • Lundagervej 45A, 8723 Løsning • Tlf: 7384 1100 • led-tek@led-tek.dk • www.led-tek.dk


Identifikation af kabler og komponenter er en stor tidsrøver Forestil dig, at vigtigt maskineri, strømforsyningen eller forretningssystemerne er nede pga. ét beskadiget kabel, som er skjult i et tykt kabelbundt. At finde det manuelt ville tage lang tid på et tidspunkt, hvor tid er kritisk. Her er holdbare labels til identifikation af kabler en stor hjælp til at få de vigtige systemer op at køre igen langt hurtigere.

 E

bredt udvalg af labels, så man kan håndtere enhver situation.

nhver professionel installatør ved hvilket mareridt, uidentificerede kabler og komponenter kan være. Med professionelle labels til identifikation slipper du for denne frustration, og du kan udføre dit job mere effektivt. Med en bærbar printer fra Brady kan man udskrive alle labels, der skal bruges på selve stedet og på blot få sekunder – selv udstansede og kundespecifikke labels.

– Vores styrke er, at vi har et meget bredt produktudvalg, ligesom vi har en dyb viden på området, som er blevet opbygget over mange år, siden virksomheden blev grundlagt i 1914. Brady er repræsenteret over hele verden, og vi har en størrelse, som betyder, at vi kan meget, som de mindre ikke kan. Eksempelvis kan vores kunder være sikre på, at der er styr på godkendelser og dokumentation, når man anvender vores løsninger, fortæller Lasse Vildrik.

Hurtig identifikation sparer tid Brady tilbyder hurtige labelprintere, som kan bruges til at udskrive den nødvendige identifikationslabel på blot få sekunder. Disse driftsikre printere, som er bygget til at kunne modstå støv, fugt og lejlighedsvise stød, er en hjælp til hurtigt at identificere ethvert kabel eller enhver komponent med holdbare identifikationslabels, som fås i et bredt udvalg af typer, størrelser og farver. Channel Sales Manager i Brady Lasse Vildrik udtaler: – Det handler grundlæggende om tryghed. Når man bruger en labelprinter i god kvalitet, så er man sikker på at kunne løse eventuelle fremtidige problemer hurtigt.

14

Brady har alle typer af kunder inden for byggeriet, fra de største entreprenører til den enkelte elektriker, ligesom virksomhedens produkter anvendes af alle brancher. Mit råd er at gøre det her stykke arbejde ordentligt første gang fremfor at vælge billige produkter. Kabel- og komponentlabels skal sidde godt fast og forblive læselige. Få ting er mere frustrerende end at se den sidste label falde på gulvet, når man åbner et el-skab under en nødsituation i virksomheden. Brady

foretager store investeringer for fortsat at udvikle labels, farvebånd og klæbemidler, som virkelig sidder fast og forbliver læselige, selv i krævende miljøer.

Et bredt udvalg af labels Det er altid hurtigere og giver bedre resultater, når fagfolk har de rigtige værktøjer i hænderne. Derfor har alle Brady-printere et

Ekstrem holdbarhed Hvis der skal være mange oplysninger på en lille label, kan man sætte flag-labels i printeren. Hvis man vil beskytte en vigtig stregkode på en kabellabel mod slid, snavs eller fugt, kan man bruge en selvlaminerende label eller et krympebart ledningsmærke. Overvej at bruge forskellige farver for hurtigt at kunne identificere ethvert

ANNONCE | Særtillæg | EL OG TEKNIK | bygge- & anlægsavisen


10 tidsspildere og 10 tidsvindere Brady har identificeret 10 tidsbesparende og 10 tidskrævende arbejdsvaner til identifikation af kabler og komponenter. Tidsspilder: Tidsvinder: 1 At spore kabler med hånden Hurtig identifikation af hvert eneste kabel 2 Håndskrevne labels Printede labels 3 At tilpasse for store labels Alle størrelser af labels til rådighed 4 Rigtig label, forkert miljø Den rigtige label til hvert miljø 5 Labels som falder af Labels som bliver siddende 6 At bruge en at stationær printer Udskriv labels hvor du er 7 At bruge en universal printer Printer til kabler og komponenter 8 En printer med lav effektivitet Højeffektiv printer 9 At starte forfra hver gang Professionelle skabeloner 10 At mærke hundredevis af Automatisk udprint af labels i kabler manuelt store mængder

kabel i et kabelbundt. Alle disse identifikationsløsninger fås i de rigtige størrelser og som printerforbrugsvarer, der er nemme at isætte.

En fleksibel løsning til identifikation af ledninger Labels, der vikles om ledningerne, og som fås i flere forskellige farver med et klæbemateriale i høj kvalitet, er den mest populære løsning til professionel identifikation af kabler og ledninger. Din tekst eller kode til identifikation kan udskrives flere gange på hver label, så oplysningerne er synlige i 360 grader. Ofte bruges selvlaminerende labels til omvikling til at sikre ekstra holdbarhed og læselighed. Brady tilbyder selvlaminerende labels og labels til omvikling i et stort udvalg af farver, både udstansede og på kontinuerlige ruller, som alle sammen kan udskrives på selve stedet vha. en bærbar printer fra Brady.

Hurtigere automatiseret kabelidentifikation

og forbedre kvaliteten af identifikationen. Wraptor kan udskrive og sætte labels på kabler på mindre end 5 sekunder, hvorved behovet for at udskrive labels i forvejen og bruge tid på at sætte dem på manuelt elimineres. Med Wraptors teknologi muliggøres udskrivning i 300 dpi af stregkoder, logoer og diagrammer samt en tæt kabelomvikling med minimale bobler under eller krøller af labelerne.

Glem ikke dine komponenter!

Bradys Wraptor-printerapplikator til kabelidentifikation giver nu endnu flere muligheder for automatisering. En ny opdatering af systemsoftwaren muliggør integration af Schleuniger-maskiner til afskæring og afisolering med Wraptor, så klargøringen og håndteringen af kabler bliver hurtigere. Dette gør det muligt at opnå hurtigere arbejdsprocesser for medarbejderne.

Brady leverer også identifikationsløsninger, som kan udskrives på selve stedet til komponenter, f.eks. Eprep-labelen (Engraved Plate Replacement), der er lavet af polyetylen og lamineret polyester. Den har en forhøjet profil, som ligner en graveret plade, men til en meget lavere pris og med meget større fleksibilitet.

Wraptor-printerapplikatoren til kabelidentifikation er et fantastisk værktøj til at kontrollere produktionsomkostningerne

Brady Corporation er en international producent og udbyder af komplette løsninger til opmærkning og beskyttelse af mennesker, produkter og steder. Kunderne kan bruge Brady’s produkter til at øge sikkerheden for mennesker og produkter, produktiviteten og resultaterne og inkluderer effektive labels, skilte, sikkerhedsenheder, printsystemer og software. Virksomheden blev grundlagt i 1914 og har en forskelligartet kundegruppe inden for elektronik, telekommunikation, produktion, elektrisk, konstruktion, uddannelse, medicin, luftfart og en lang række andre brancher. Brady’s hovedkontor ligger i Milwaukee, Wisconsin og har ca. 6.400 ansatte på tværs af verden.

Om Brady Corporation

Særtillæg | EL OG TEKNIK | bygge- & anlægsavisen | ANNONCE

15


DEWALT arbejder for et mere sikkert arbejdsmiljø med lanceringen af Perform & Protect DEWALT bekræfter sit engagement i at sikre et mere sikkert arbejdsmiljø med lancering af programmet Perform & Protect. Lanceringen omfatter et bredt sortiment af professionelt el-værktøj og tilbehør, som overholder ekstra strenge krav inden for et af fokusområderne vibration, kontrol og støv.

 N

øgleegenskaberne ved hvert værktøj identificeres, og værktøjet mærkes med et Perform & Protect-logo. Logoet garanterer et mere sikkert arbejdsmiljø enten gennem den anvendte teknologi (vibration og kontrol) eller værktøjets forbedrede egenskaber inden for støvudsugning (støv).

korrekt anvendelse af værktøj er i fokus”, tilføjer han.

Værktøj, som indgår i Perform & Protect systemet, tilbyder slutbrugeren betydelige fordele. Brancheledende støvudsugningsløsninger sikrer, at risikoen for at inhalere skadeligt støv reduceres. Det tre-aksielle vibrationsniveau er reduceret med op til 50%*, hvorved anvendelsestiden øges uden at gå på kompromis med ydelsen. Kontrollen er øget med innovative sikkerhedsforanstaltninger inden for momentkontrol, hvorved værktøjet forhindres i at køre fast og ødelægges eller forårsage personskade. Nigel English, DEWALT EMEA Training Manager, udtaler omkring lanceringen af Perform & Protect: ”Risici og farer i byggeindustrien er velkendte, og DEWALT har besluttet at gøre noget ved situationen. Vi ønsker at sætte Perform & Protect i

Der er uden tvivl behov for uddannelse og bedre arbejdsmetoder. Antallet af personskader på byggepladser er faldet betydeligt over de seneste 20 år, men branchen er stadig meget mere risikabel end andre.

16

Ved lanceringen omfatter Perform & Protect-systemet mere end 50 produkter, herunder verdens første 90mm AKKU-sømpistol, nedbrydningshamre, vinkelslibere, tilbehørsdele og det nye sortiment af XLR SDS-MAX-bor. Og antallet øges, efterhånden som nyt værktøj lanceres.

centrum af vores branche-tværgående kampagne for at reducere skader, udbrede best practice og bidrage til arbejdernes langsigtede gode helbred, uden at det går ud over produktiviteten.” “Det er afgørende for helbredet i byggeindustrien at bekæmpe tilstande som Hånd-Arm Vibrationssyndrom, hvide fingre og fremtidige følgevirkninger af indånding af skadeligt støv. Teknologiske fremskridt, som dem inkorporeret i Perform & Protect, er vigtige, men det er lige så afgørende at skabe et miljø, hvor sikkerhed og

dårlige rutiner. Disse tal kommer først frem, når det er for sent, og arbejdernes helbred allerede har taget skade, og overskrifterne fortæller om udbetalte erstatninger. Det engelske Health and Safety Executive anslår, at alene i Storbritannien gik mere end 1,7 millioner arbejdsdage tabt p.g.a. arbejdsrelateret sygdom og yderligere 0,6 millioner p.g.a. arbejdsskader. Desuden estimeres de årlige 5.000 tilfælde af arbejdsbetinget cancer at stige hvert år p.ga. tidligere års eksponeringer i byggebranchen.

De seneste opgørelser fra det engelske Health and Safety Executive viser, at der var 49 dødsfald i England i byggeindustrien fra april 2011 til marts 2012 – en reduktion af det tidligere års antal på 50 og færre end de seneste 5 års gennemsnit på 59. Dette bringer branchens dødsfald ned på 2,3 omkomne pr. 100.000 arbejdere, men det er stadig næsten 4 gange højere end landsgennemsnittet på 0,6 pr. 100.000 arbejdere. Men sådanne statistikker gengiver ikke de helbredsskader, der opstår efter lang tids

Særtillæg | EL OG TEKNIK | bygge- & anlægsavisen


Særtillæg | EL OG TEKNIK | bygge- & anlægsavisen | ANNONCE

17


Netværksbaserede nøglebokse giver al magt tilbage til kunderne Vælg den bedste Udvendigt elektronisk nøgle- & alarmskab mand til opgaven! Tidligere har forholdet mellem kunde og leverandør været præ- get af, at nå r først kun- den havde valgt nøglebokssystem, Sikring ved hjælp af nøgleboksteknologi er ikke en ny opindelse. For ca. 20-30 å r siden kontrolcentral og vagtservice, så var de brugte man også nøglebokse til at give en lå st fast i dette setup. vagt eller et beredskab hurtig adgang til en Det betød, at et skifte bygning, så de kunne redde liv, lemmer og – af en eller lere inventar ved eksempelvis en brandulykke. komponenter i sikrings- Besøg Birepo på El & Sikring ved hjælp af nøglebokse er heller ikke beredskabet – kunne Teknik Messen i avanceret teknologi. De skal hjælpe med at have bå de bygnings- Odense og få en præminimere den menneskelige faktor, så man mæssige, juridiske sentation af dette undgå r, at é n person få r ansvaret for mange og økonomiske unikke innovative nøgler til mange lokationer. For nå r menne- komplikationer. koncept, eller ring på sker laver fejl og eksempelvis mister en sy “Ved at gøre nøglebok- +45 4390 3733 stemnøgle, kan man risikere at skulle foretasteknologien intelligent ge en helt ny nøgleboksinstallation, og den slags ender som regel med en stor regning. har vi givet al magten tilbage til kunderne. De Vælg din egen åbningsform kan frit vælge adgangså bning, og de kan altid Verdensnyhed på El & Teknik 2016 Nå r Gert Petersen fra den danske sikringsBirepo præsenterer på å rets El & Teknik hyre den bedste mand til opgaven og selv virksomhed Birepo alligevel hævder, at de messe en helt ny lå sning indenfor sikring, deinere kravene i leverancen,” siger Gert angriber nøgleboksproblematikken på en ny Petersen. samt det at skabe adgang. må de, så hænger det sammen med den første UDVENDIGT ELEKTRONISK Det mobile AlarmNet generation af produkter, de lancerede på NØGLE- & ALARM SKAB Med AlarmNet er de elektroniske nøglebokse markedet i 2005. netværksbaserede. Det vil sige, at kunden Facility Management nå r det er bedst. Logi“Dengang lavede vi en nøgleboks, som kombi- kan vælge et kontrolsystem, hvor vægteren stik og drift pakket ind i godkendt sikkerhed nerede mekanik og elektronisk intelligens på kun kan få adgang til nøgleboksen, nå r kongiver taletid, som Direktør Gert Petersen udalle niveauer. Det betyder, at kunden kan sik- trolcentralen har givet dem adgang. Det betytaler det. ”Vi har skabt det produkt der er re adgang til sin bygning med det elektroni- der, at der altid er styr på , hvem der har admonteret det rigtige sted, brugt af de rigtige ske å bningssystem, de ønsker, og ikke det ad- gang, og hvornå r der er adgang. Og det betypersoner og kontrolleret af bygningsadminigangssystem leverandøren ejer og adminider også , at vi har elimineret den menneske- strator…..og det giver positiv bundlinje” fortstree. Det var en helt ny tilgang” lige faktor, så kunderne aldrig mere skal be- sætter Gert Petersen. kymre sig om at have herreløse nøgler i om • Adgang efter behov løb,” siger Gert Petersen. • På Matriklen—UDVENDIGT Som Lars Bo Andersen, Partner Account Ma • Via é t medie—APP (naturligvis) nager i TDC Alarmnet udtaler: ”TDC Alarm Net for nylig blev gjort mobilt, så virksomhe- • E n sikringsplatform med Alarm der nu også kan få stillet en mobil version af • Komplet audit AlarmNet til rå dighed med en krypteret linje og samme garanti for sikkerheden. Tilsva rende er alle Birepo´s nøglebokse blevet godkendt efter de nye regler, der træder i kraft per 1. januar 2016 (unikt), hvilket stemmer overens med sikringsniveauet fra TDC AlarmNet!

Birepo - www.birepo.dk - installerer godkendte elektroniske nøglebokse og udvendige nøgle– og alarmskabe, og der både giver kunderne maksimal frihed og maksimal tryghed. Og drift og logistik har aldrig været bedre….!

Godkendt elektronisk rørboks


Mød os på stand C-3041

Vi har et bredt sortiment af belysning og el-materiel Har du som El-installatør ikke handlet hos os før, er det måske nu, du skal prøve det. Kontakt os for at få et login til vores webshop og se hvor nemt det er.

Gå ind på www.gnbelysning.dk eller ring til os på telefon 97 22 08 17 GN belysning er nem at handle med - tilgængelighed, alsidighed og tryghed.

GN belysning A/S Birkegaardsvej 4 7400 Herning T: 97 22 08 17 F: 97 22 31 12 gnbelysning@gnbelysning.dk www.gnbelysning.dk


Findes der en nem løsning på boligstyring? Selvfølgelig.

ABB-free@home samler boligens tekniske installationer i et system, der er nemt at montere, konfigurere og betjene. En intuitiv app på telefon, tablet eller computer gør det helt ukompliceret at netværke komfort, sikkerhed og energieffektivitet og giver fuld kontrol over lys, varme, gardiner og meget mere - og man kan selvfølgelig også betjene de væsentligste funktioner fra kontakter på væggen. ABB-free@home - styring af dit hjem har aldrig været nemmere. new.abb.com/dk/installationsprodukter

Kom og mød os på EL & TEKNIK 2016, stand C3106

ABB A/S Tlf.: 4450 4450 www.abb.dk E-mail: contact.center@dk.abb.com

BOA#2 Sektion 4  
BOA#2 Sektion 4