Page 8

8

Særtillæg | Building green | bygge- & anlægsavisen

ANNONCE

MT Højgaard stiller skarpt på digitale processer MT Højgaard har indført en ny og avanceret metode til håndtering af de mange PDF-dokumenter, der er omdrejningspunktet for projekterne, og det har været med til at skabe helt nye kommunikations- og samarbejdsmuligheder.

 F

or blot få år siden var det store tema i byggebranchen overgangen til 3D BIM som for eksempel Autodesk Revit. Det er det for mange aktørers vedkommende fortsat, men senest har Bluebeam været med til at introducere en ny og avanceret form for dokumenthåndtering i byggebranchen. Løsningen Bluebeam Revu benyttes allerede af mere end 1 million arkitekter, ingeniører, konstruktører og entreprenører verden over, og ifølge VDC-specialist i MT Højgaard Christian Ingemann Elvang har løsningen på kort tid skabt et helt nyt udgangspunkt for håndtering af tegninger på virksomhedens byggeprojekter. – Med Revus redigerings-, samarbejds- og annoteringsteknologi står vi pludselig med

nogle nye betingelser for den dialog, vi har med de fagfolk og samarbejdspartnere, vi udveksler tegninger med. Det er som om, vi har levendegjort dokumenterne, og det gør, at vi har fået langt nemmere ved at kommunikere, analysere og gennemskue designændringer undervejs i projekterne, siger Christian Ingemann Elvang, der er ansvarlig for udrulning og implementering af BIM-applikationer i MT Højgaard. MT Højgaard har hovedkvarter I Danmark og har købt Bluebeam-produkterne gennem NTI CADcenter, der er Bluebeam Gold Reseller.

Færre og færre papirtegninger på de store projekter Ifølge ham kører MT Højgaard allerede

mere end 90 % af virksomhedens større projekter som rendyrkede 3D BIM-projekter. Ikke desto mindre har MT Højgaard dog indtil for 2-3 år siden brugt millionbeløb på at printe tegninger på de store projekter. – Vi ser nu en kraftig reduktion af papirforbruget, og det er meget nemmere at have et fuldt opdateret tegningssæt med under armen via Revu-app’en til iPad. Der printes stadig, og der er stadig brug for tegninger, men behovet er stærkt reduceret, og det er slet ikke unormalt, at nogle entrepriser ikke anvender printede tegninger overhovedet, siger Christian Ingemann Elvang. For eksempel har MT Højgaards eget søsterselskab Lindpro valgt at droppe teg-

ningerne på udvalgte projekter, hvor de i stedet udelukkende bruger 3D-modellen som produktionsgrundlag. – Vi ser på den måde mange basale grundsten i byggebranchen, som stille og roligt bliver ændret til digitale løsninger. Det er ekstremt ineffektivt at arbejde med printede tegninger, da noter på tegningerne tager lang tid at kommunikere, og det ikke er muligt at udføre en hurtig sammenligning af revisioner. Anvendelsen af Revu er således med til at fremme produktiviteten og minimere risici i såvel projekteringssom udførelsesfasen. Derudover hjælper de digitale værktøjer os med at mindske usikkerheden ved, om man anvender den seneste tegning, fortæller Christian Ingemann Elvang.

Boa 5 sektion 4  
Boa 5 sektion 4