Page 10

10

Særtillæg | Building green | bygge- & anlægsavisen

Bygningen – det midlertidige materialedepot Det kan godt betale sig at bygge huse, som kan omkonverteres løbende og dermed imødegå fremtidens uforudsigelige krav og behov. Det kan også betale sig at bygge huse, som kan pilles ned igen, så materialerne kan genbruges. Fremtidens byggeri kalder på fleksibilitet og nye, tekniske færdigheder. Tekst af Annika Lillelund nødt til at pushe en udvikling rent lovgivningsmæssigt. Og det begynder at ske nu, hvor der i ministeriet arbejdes på at lave en frivillig ordning for genanvendelse af byggematerialer i byggeriet. Vi er stærke fortalere for en transparent og frivillig ordning som forberedelse til en lovgivning. Det er en god måde at få taget hul på bl.a. dokumentationsmetoder, som ikke er færdigudviklede i dag. En lovgivning vil helt sikkert også sætte skub i nogle nye forretningspotentialer.

Nedrivning som speciale Et byggeri der kan pilles fra hinanden igen stiller nye krav til såvel arkitekt- som ingeniørfaget, men Søren Nielsen ser et helt nogle helt klare fordele her:

Søren Nielsen, Vandkunsten

 S

om det ser ud nu, er der intet krav om brug af genbrugsmaterialer eller moduler i byggebranchen. Gamle mursten kan nogle bygherrer være med på, men ikke ret meget mere, og spørger man en af de førende inden for bæredygtighed og cirkulær økonomi i byggeriet herhjemme, arkitekt MAA og partner i Vandkunsten, Søren Nielsen, forklarer han: – En lovgivning eller en overgangsordning vil sætte skub i det, det er klart. Man er

– Jeg ser for mig, hvordan vi om 10 år har en specialiseret uddannelse fra DTU i opbygning af nedtagelige huse og en uddannelse specialiseret i nedrivning til genanvendelse. En uddannelse i design for disassembly og reversibel konstruktion. At vide, hvordan man nedtager en bygning med henblik på genanvendelse af dets dele, er et helt nyt arbejdsfelt, som kræver en omfattende omstilling af byggeriets praksis. Men det er fremtiden, det både håber og tror jeg på.

Materialer til genanvendelse En ting er at kunne nedtage et hus til genanvendelse, et andet aspekt er gensalgsvær-

dien af de brugte byggematerialer – også heri ser Søren Nielsen et forretningspotentiale: – Vi har netop haft en stor renovering af et boligbyggeri i Albertslund, hvor der var 80.000 m2 bøgeparket, der enten skulle ende på Vestforbrændingen eller genanvendes. Vi skrev det simpelthen ind i udbuddet som et krav, at det skulle genanvendes, hvilket resulterede i et samarbejde med Genbyg, som nu har det hele på lager til salg som brugt gulv. Folk får mere og mere øjnene op for skønheden i det patinerede og i byggematerialer med historie, og for

Genbyg betyder de 80.00 m2 en leveringssikkerhed i godt fem år. – Det kan man fint forestille sig, der vil komme meget mere af. Men første skridt er et incitament – og det håber vi er på vej i form af et lovmæssigt tiltag til den første, frivillige dokumentation for genanvendte materialer. Det kommer til at sætte skub i sagerne og vil helt klart også gøre bygherrer mere modige ift. at vælge brugte byggematerialer. Vi er på vej mod en udvikling, som anskuer et bygning som et midlertidigt materialedepot, og det er en meningsfuld og sund vej for byggeriet.

Boa 5 sektion 4  
Boa 5 sektion 4