Page 1

YSTÄVÄKIRJE Varsinais-Suomen Ev.lut. Kansanlähetys

Älä pelkää, Minä olen lunastanut sinut, Minä olen sinut nimeltä kutsunut. Sinä olet minun. Jes. 43:1

3/2012


Pääkirjoitus

Jumalan valintaperusteet

Ari Malmi

Pari vuotta sitten sain seuraavan tekstiviestin: ”Jaakob oli petturi, Pietari oli äkkipikainen, Daavidilla oli suhde, Nooa juopui, Joona pakeni Jumalaa, Paavali oli murhaaja, Gideon oli epävarma, Mirjam oli juoruilija, Martta oli huolehtija, Tuomas oli epäilijä, Saara oli kärsimätön, Elia oli ailahteleva, Mooses änkytti, Sakkeus oli lyhyt, Aabraham oli vanha ja Lasarus kuoli… Jumala ei kutsu päteviä vaan Hän pätevöittää kutsutut”. Tuossa tilanteessa kun viestin sain, se oli kuin Jumalan vastaus. Olin epäillyt ja kysellyt omaa kutsumustani Jumalan valtakunnan työssä.

E

n tiedä sinun tilannettasi, mutta ehkä sinäkin olet kysellyt, onko sinulla mitään paikkaa Jumalan suunnitelmissa. Jos näin on, niin et ole huonossa seurassa. Paavalillakin nimittäin oli näitä kysymyksiä. Oman kipuilunsa keskellä hän sai lohdulliset sanat: "Minun armossani on sinulle kyllin, sillä minun voimani tulee täydelliseksi heikkoudessa". (2. Kor. 12:9) Armo ja omat ansiot sopivat kovin huonosti yhteen. Siksi Paavalikin joutui kokemaan riisumista, ennen kuin armo sai hänelle kirkastua. Haluan rohkaista sinuakin nostamaan katseen itsestäsi Kutsujaan. Jumalan mahdollisuudet alkavat vasta siitä, mihin omat mahdollisuutemme ja kykymme loppuvat. Paavali kysyykin: ”Missä ovat viisaat ja oppineet, missä tämän maailman älyniekat? Eikö Jumala ole tehnyt maailman viisautta hulluudeksi? Jumala on kyllä osoittanut viisautensa, mutta kun maailma ei omassa viisaudessaan oppinut tuntemaan Jumalaa, Jumala katsoi hyväksi julistaa hulluutta ja näin pelastaa ne, jotka uskovat” (1. Kor. 1:20-21). Onesimus on yksi Raamatun esimerkki siitä, miten Jumala on erikoistunut tekemään hyödyttömästä

hyödyllisen. Onesimus oli Filemonilta omille teilleen karannut lainsuojaton orja. Kohdattuaan pakomatkallaan Paavalin hän sai kuulla evankeliumin ja kokea sen muuttavan voiman. Siksi Paavali kirjoittaakin saatesanoiksi Filemonille palauttaessaan Onesimuksen: ”Ennen hän oli sinulle hyödytön, nyt hänestä on hyötyä sekä sinulle että minulle” (Fil. 1:11). Onesimus nimi tarkoittaa hyödyllinen. Tällä sanaleikillä Paavali toteaa, että ennen Onesimus oli nimensä vastakohta, mutta nyt hänestä on tullut nimensä mittainen mies. Jumala kutsuu meitäkin tuomaan vaihtopöydälle sekä lahjamme, että puutteemme, kuten virressä 428 laulamme. Hänen käsissään ne ovat kuin viisi leipää ja kaksi kalaa. Inhimillisesti täysin mitättömät, mutta silti ne voivat ruokkia tuhansia. Älä siksi vähättele itseäsi ja lahjojasi, koska silloin vähättelet Kutsujaasi ja Hänen mahdollisuuksia. Kuuntele, mitä Hän sanoo: ”Älä pelkää. Minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. Kun kuljet vesien halki, minä olen sinun kanssasi, kun virtojen poikki, ne eivät tempaa sinua mukaansa, kun astut tulen lävitse, sinä et pala eikä liekki sinua polta”. (Jes.43:1-2) Siunausta ja valoa syksyysi! t. Ari Malmi

ESITTELEMME:

Esa Mäkinen Mistä olet kotoisin ja kuinka vanha olet? Olen Kauhajoella syntynyt ja olen 34 vuotta.

2

Miten tulit uskoon? Herra kutsui elämän tyhjyyden ja masennuksen kautta. Koin, että täytyy olla jotain muutakin elämällä annettavaa kuin työ ja vapaa-aika. Kun sain kuulla Jumalan sanaa, evankeliumia ja todistuksia muilta uskovilta Jeesuksesta, halusin itsekin tulla Jumalan lapseksi. Näin, miten uskovilla oli rauha sydämessä ja sitä kaipasin. Lukemalla Raamattua ja pyytämällä Jumalalta selvyyttä, sain varmuuden siitä, että Hän hyväksyy minutkin lapsekseen. Kiitos Jeesukselle!


Rendicit Yhden perheen matka lähetyskutsun jälkeen Ei väellä eikä voimalla, vaan minun hengelläni, sanoo Herra… Sak.4:6

O

lemme perhe Rendic ja matkalla kohti lähetystyötä. Opiskelemme tällä hetkellä Kansanlähetysopistolla lähetyslinjalla. Mikäli Herra suo, lähdemme lähetystyöhön joulukuussa 2012. Viisi vuotta takaperin Rene oli tilanteessa, jossa pelkäsi antaa elämäänsä Jumalalle. –”Peruste pelolleni oli se, että pelkäsin että minusta tulee Jumalan hullu, joka myy omaisuutensa, jättää uransa ja lähtee johonkin pusikkoon”. Nyt tuo pusikko luuraa jo ihan nurkan takana, kiitos Herralle! Entinen elämämme ja kotimme Inkoossa jäi taakse, kun Herra kutsui meidät yhdessä levittämään sanomaa evankeliumista niille ihmisille, jotka eivät ole sitä vielä kuulleet. Alkuaskeleet tälle uudelle vaiheelle elämässämme on otettu Ryttylän maalaismaisemissa syksyllä 2011 Raamattulinjan merkeissä, ja nyt syvennymme kulttuureiden kohtaamiseen ja lähetyksen käytäntöihin lähetystyölinjalla Kansanlähetysopistolla. Päämääränä siintää mediatyö alueella, joka kuuluu islamin valtapiiriin, joulukuussa 2012. Toimipaikkanamme tulee olemaan Nicosia, Kyproksella. Suunnitelmissa on myös jatkaa jo Suomessa aloitettua avioliittotyötä.

Mitä aika Kansanlähetysopiston Raamattukurssilla sinulle antoi? Paljon hyviä kavereita. Mahdollisuuden kasvaa uskossa ja löytää omaa paikkaa palvella seurakunnan yhtenä jäsenenä. Olet Lehtisten lähettisihteeri. Mitä lähetys sinulle merkitsee? Koska on itse saanut tulla tuntemaan elävän Vapahtajan Jeesuksen, niin haluaa olla myös mukana lähetystyön kautta mahdollistamassa muillekin tulla Hänet tuntemaan.

Perheeseemme kuuluvat Rene, Pia ja lapset Regia, Repedeus, Rebecca ja Rafaela. Rene on koulutukseltaan Datanomi ja on vielä ennen lähtöä valmistumassa IT-tradenomiksi. Rene on toiminut monipuolisissa IT-alan kehitys- ja johtotehtävässä kohta 15 vuotta. Usein työtehtävät ovat vieneet Reneä myös ulkomaille. Viimeisimmät tehtävät ovat olleet tiehohallintopäällikkö ja IT-projektipäällikkö. Pia on koulutukseltaan lastentarhanopettaja, ja kohta valmis teologian maisteri. Kokemus työelämästä on karttunut lentoemäntänä Euroopan yllä, sekä päiväkotimaailmasta Uudellamaalla. Regia on reipas ja sosiaalinen 9-vuotias, joka on innostunut avaruuden ihmeistä, luonnosta ja hevosten kanssa touhuamisesta. 8-vuotias Repe käy toista luokkaa, ja on perheen urheilija. Neljät jalkapallotreenit viikossa pitävät myös isän liikkeessä. Rebecca on syntynyt vuonna 2007, ja on perheen aurinko: aina iloinen, ja kuten itse sanoo, isin pieni apuri. Syksyllä 2009 syntynyt Rafaela on perheen kuopus, joka haluaa olla innokkaasti mukana aina ja joka paikassa, ja jonka suurin ilo on hassuttelu sisarusten kanssa. Valmistautumistamme lähetystyöhön voi seurata osoitteessa www.lahetystyo.com tai tilaamalla uutiskirjeemme.

Olet myös vastannut teepöytätoiminnasta. Mikä saa sinut kertomaan uskostasi muillekin ja miten olet kokenut työmuodon? Herra on antanut paljon hyviä keskustelu- ja rukoushetkiä kadulla, joissa näkee, miten Jumalan käsi on johdattamassa juuri oikeita ihmisiä keskustelemaan. Sellaisia, jotka etsivät elävää Jumalaa. Se rohkaisee jatkamaan. Jumala on myös antanut taitoa kohdata erilaisia ihmisiä. Teepöytä on myös hyvä siinä mielessä, että moni kysyy, mikä saa teidät jakamaan kahvia ja teetä ilman maksua. Niissä tilanteissa voi sitten syntyä keskustelu, joka johdattaa Jeesukseen. Jeesus on kuningasten Kuningas ja herrain Herra, niin kun Ilmestyskirjan lopusta voimme lukea, 19:16. Häneen toivoisi jokaisen ihmisen laittavan kaiken 3 toivon. Se toivo ei saata häpeään.


Lähettien terveiset

Liisan terveiset Privet!

V

ajaan vuoden tauon jälkeen pääsin taas käymään Sodderissa. Moni asia oli muuttunut: Zenja ja Volodja, joiden luona ehdin majoittua 10 vuoden aikana joka reissullani, kuolivat alkuvuodesta. Moni muukin tuttu "babushka" oli kuollut. Jumalanpalveluksissa väkimäärä harvenee. Oli kuitenkin hienoa nähdä, että kirkossa käy myös nuoria. Lisäksi kirkolla joka aamu pidettävään aamuhartauteen osallistuu useita sellaisia kyläläisiä, jotka eivät koe voivansa tulla sunnuntain jumalanpalvelukseen – ehkä eivät koe kelpaavansa muille kirkkovieraille. Aamuhartaudet ovat hyvä esimerkki siitä, että kirkkoa voidaan käyttää muulloinkin kuin vain sunnuntaisin. Kun meillä on tilava, toimiva kirkko, olisi sääli antaa sen olla tyhjillään. Kirkolla leikkii päivittäin kymmenkunta lasta. Pihalla mahtuu pelaamaan pallopelejä, ja iltapäiväteelle kutsutaan kaikki lapsetkin mukaan. Usein kirkolle tulee myös itkeviä lapsia: oli ongelma mikä hyvänsä, kirkolta löytyy apu!

Päätimme pitää lyhyellä varoitusajalla lastenleirin. Tieto leiristä ei ehtinyt tavoittaa läheskään kaikkia kylän lapsia, mutta osallistujia oli silti n. 30. Tällä kertaa aika ei riittänyt isosten haalimiseen. Yleensä halukkaita isosia on enemmänkin kuin tarpeeksi, ja he myös haluavat ottaa vastuuta hengellisestä ohjelmasta. Poikkeuksellisesti me suomalaiset vastasimme sekä ohjelmasta että käytännön järjestelyistä. Teki hyvää huomata, miten paljon työtä isosten harteille yleensä jää. Meillä on Sodderissa paljon aktiivisia, luotettavia isosia, jotka haluavat välittää lapsille sanomaa Jeesuksesta!

Rukoillaan, että ilosanoma saisi nuorten ja lasten kautta välittyä myös jokaiseen sodderilaiseen kotiin!

Liisa

Heinosten terveiset Jeesus sanoi opetuslapsilleen:"Ystävämme Lasarus nukkuu, mutta minä menen herättämään hänet unesta." (Joh. 11:11). Jeesus herättää kuolleista. Hän pelastaa kuoleman unesta kuoleman tieltä kadotukseen. Meidän tarvitsee vain kääntyä Hänen puoleensa ja pyytää Häntä auttamaan meitä elämän tielle ja ohjaamaan sillä tiellä kohti taivaan kotia. Lähetyslentäjätkin ovat omalta osaltaan viemässä ilosanomaa siitä, että Jeesus vastaa pyytävälle. Hän pelastaa kadotuksen tieltä, ohjaa mielekkääseen elämään jo täällä maan päällä ja kirkkauteen taivaassa.

M

AF:n lentäjät ovat työskennelleet ahkerasti ja koneet lentäneet paljon etenkin Etelä-Sudanissa. Huoltoon koneita on tullut tasaista tahtia. Yksi pienemmistä lentokoneistamme, kuusipaikkainen Cessna, siirtyy piakkoin täältä Keniasta Ugandaan. Loppuvuodesta pitäisi sitten Keniaan tulla lisävahvistukseksi yksi Cessna Caravan. Tuo neljätoistapaikkainen lentokone tuo toivottua lisäkapasiteettia lisääntyneeseen kuljetustarpeeseen Etelä-Sudanissa. Huollon ja sen mukana 4 avioniikan työtkin hiukan lisääntyvät.

Hannulla oli aivan äskettäin vieraita Zadista. Nämä Zadin ilmailuviranomaisen tarkastajat tulivat katsomaan huoltotilojamme, jotta voivat sitten antaa mahdollisen luvan radiotöihin, joita on suunniteltu Hannun tehtäväksi MAF:n Zadissa lentäviin koneisiin. He vaikuttivat tyytyväisiltä tiloihimme ja toimintaamme. Siunaavin terveisin

Hannu, Päivi ja Samuel


Terveiset Keski-Aasiasta

O

lemme tänä vuonna seuranneet mielenkiinnolla lounaskeskusteluja toimistolla ennen paastokuukauden alkamista. Erityisesti eräs nuori naispuolinen työntekijämme puhui avoimesti siitä, ettei paastoa. Hän suorastaan yritti eräänä päivänä provosoida muitakin myöntämään saman. Useampi työtoveri myhäili, muttei antanut selvää vastausta eli käytännössä myönsi, ettei oikeastaan ehkä paastoakaan. Emme ole aikaisemmin kuulleet tällaisia keskusteluja, joten ehkäpä ilmapiiri on tässä suhteessa hiukan vapautumassa. Paastokuukauden ajaksi teetarjoilu siirtyy toimistomme aulasta näkymättömiin eli meidän ulkomaalaisten huoneisiin. Sieltä voivat sitten halukkaat käydä hakemassa juomista… Jeesus sanoi: ”Tulkaa minun luokseni kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat… Minä annan teille levon”. Tämä koskee varmasti ennen kaikkea niitä, jotka kovalla työllä, kuten rankalla paastoamisella kuumimpaan vuodenaikaan, yrittävät ansaita suosiota Jumalan silmissä. Jeesus antaa levon tästä yrittämisen taakasta, koska Hän on ottanut sen omille harteilleen, kerran ja lopullisesti.

Olemme kiitollisia : • • •

siitä, että olemme olleet terveinä koko kesän kaupungissamme on ollut viimevuotista rauhallisempaa siitä valtavasta lahjasta että saamme pelastuksen kokonaan ilman omaa (epäonnistumaan tuomittua) vaivannäköämme. Keski-Aasian lähetit 5


Riitta Pyykön terveiset Tervehdys syyskuisesta Helsingistä!

K

esäloman vietin Suomen suvessa vähän eri puolilla tutuissa ja vähemmän tutuissakin, mm. Kansanlähetyspäivillä ja Oronmyllyllä. Kiitosaiheena on siis kesän katko ja lepo työvuoden keskellä. Muita kiitos- ja rukousaiheita ja työn uutisia ovat seuraavat: Palaute ersän Psalmikirjasta on ollut positiivista; Saranskin ersäläisen Velmema-seurakunnan nuoret kävivät pastorinsa Aleksein johdolla Suomessa kahdella pikkuautolla. Suuri kiitosaihe oli myös, että Varsinais-Suomen Kansanlähetys, Ari Malmi ja Helvi ja Veikko Klemetti, sekä muut ystävät, pitivät heitä vierainaan ja järjestivät heille ohjelmaa. Aleksei oli hyvin kiitollinen ja lähetti kaikille kiitosviestin: Vese ulnes pek vadrjasto! = Kaikki oli todella mahtavaa! Ryhmä kävi myös RKI:n toimistolla Helsingissä. Rukousaiheena pyydän omalle kohdalleni edelleen voimaa ja virkeyttä 1. Mooseksen kirjan tarkistukseen, samoin sen läpikäymiseen mahdollisella marraskuun työmatkallani Mordvassa. Uutena asiana voinkin jättää rukouksiinne tämän tulevan työmatkan, myös asumisen Mordvassa. Toivoi-

Jorma Laineen terveiset

T

äällä Venäjällä jo vähän aikaa olleena ymmärrän sen, miten tärkeää on, että niin minun kuin koko Inkerin kirkon työn puolesta rukoillaan. Kuten sanotaan: "Rukous on silta teidän lähettäjien ja meidän lähetettyjen välillä ja silloin, kun meillä täällä työkentällä on vaikeaa, teidän rukouksenne kantavat meitä ja työtämme Jumalan kunniaksi." Haluan siis rohkaista sinua olemaan työni esirukoilijana ja eteenpäin viejänä. Ollaan rohkeasti viemässä eteenpäin ilosanomaa Herrastamme Jeesuksesta Kristuksesta, jotta mahdollisimman monille voisi kirkastua Jumalan armo meitä luotujaan kohtaan.

6

Palasin viikko sitten tänne Pietariin. Kun ensimmäisen kerran taas loman jälkeen kuljin tuttua reittiä Fontakin-joen rantaa ja lämmin elokuinen aurinko lämmitti kasvojani yhdistyneenä raikkaaseen merelliseen tuuleen, ajattelin kiitollisena tätä tulevaa syksyä ja sen haasteita. Nyt olen siis menossa ensimmäiselle matkalleni Uraalin rovastikuntaan, Kazaniin, jossa on luterilainen pieni seurakunta. Seurakuntalaiset kokoontuvat nykyisessä kirkossaan. Nyt uuden kirkon rakentamiselle on myönnetty rakennuslupa ja perustusten rakentaminen on alkanut. Siunausta sinulle rakas ystävä. Rakkain terveisin, Jorma Lähettisihteerinäni on Astrid Laine, astridlaine60@gmail.com Voit ilmoittautua ystävärenkaan jäseneksi ja saada ystäväkirjeeni sähköpostiisi.


lähettien terveiset

Lehtisten terveiset

T Aleksei nuorten ryhmän kanssa luonani Helsingissä 8.8.2012

sin, että voisin asua jossain muualla kuin kirkon kellarissa. Työtä helpottaisi toisenlainen paikka. Tällä kertaa työskentelen tekstin parissa kahden kääntäjän, vanhimman kääntäjämme Genrihin ja Tamaran, kanssa. Kiitos rukouksista työskentelyn puolesta. Kolme pohtijaa on enemmän kuin kaksi ja työ vaatii enemmän toistemme huomioon ottamista, mutta samalla antaa mahdollisuuden tekstin parempaan muokkaamiseen. Toivotan kaikille siunattua syksyä! Riitta

Tuppuraisten terveiset

M

onet aurinkoiset terveiset Kauttuan Kärmemäestä, Eurasta. Kesäloma on takana ja on ihan hyvä aloittaa taas työt. Meillä on nyt vielä menossa tämä kotimaan työjakso ja kierrämme eri seurakunnissa kertomassa Etiopiassa tehtävästä lähetystyöstä. Toivottavasti voimme vielä tavata teitä monia lähettäjiämme! Kun on vaan osan vuodesta Suomessa, niin paljon ohjelmaa tulee ihan väkisin loma-aikaan. On ollut remonttia ja koko joukko pakollisia hammaslääkäri- ja lääkärikäyntejä. Olemme kuitenkin ehtineet mökkeillä ja tavata sukulaisia ja erityisesti lapsenlapsia. Kansanlähetyspäivillä olimme vastuutehtävissä lähetysnäyttelyssä, johon Pirkko oli tehnyt lähetin kulttuurishokista kertovan patalappunäyttelyn. Siinä patalapuin kerrottiin Suomen vuodenajoista, lähdöstämme

oukokuun lopussa saavuimme siis Suomeen vuoden mittaiselle kotimaanjaksolle. Etiopiassa pakkasimme tavaroitamme ja teimme muuttoa Suomeen monen viikon ajan. Suomeen tultuamme muuttaminen jatkui, kun muutimme omaan asuntoomme Lahteen monen vuoden jälkeen. Lähes kahden kuukauden muuttorumban jälkeen asetuimme uuteen, vanhaan kotiimme. Tosin kesä oli varsin kiireinen erilaisine leireineen ja kursseineen. Kiitollisin mielin asumme nyt Suomessa ja koemme, että tulimme Suomeen oikeaan aikaan. Myönnettävä on, että elämä ja työ Etiopiassa alkoi neljän vuoden jälkeen jo käydä hieman raskaaksi. Rukoilemme, että tulevana vuotena täällä Suomessa saisimme kokea lepoa ja virkistystä. Samalla toivomme, että voisimme tavata teitä, tukijoitamme erilaisissa yhteyksissä. Mika on Kansalähetyksen palveluksessa koko vuoden ja Tania lokakuun loppuun asti. Toivomme, että voisimme olla jakamassa terveisiä työstämme siten, että Jeesuksen nimi tulisi kirkastetuksi. Terveisin, Mika ja Tania Lehtinen

Etiopiaan, tutustumisesta maahan, byrokratiaan, liikenteeseen, ruokaan, juhliin, uskontoihin, sairauksiin. Tutustuttiin Etiopian kuivaan ja sadekauteen, lähetyksemme eri projekteihin ja kerrottiin vielä pieni pala omaa lähetyshistoriaamme. Pirkko oli virkannut patalappuja monen vuoden aikana Etiopiassa. Tultuamme keväällä Suomeen hän nimesi laput ja kaksi päivää valmistelimme näyttelyä paikan päällä Pieksämäellä. Ne, jotka ehtivät viipyä näyttelyssä ja kuunnella patalappujen tarinan, pitivät siitä kovasti. Toivon, että voisin vielä joskus pystyttää näyttelyn uudelleen jossain muualla. Patalappuja myytiin myös peltien saamiseksi etiopialaisen kirkon katolle. Lentomme Etiopiaan on varattu 10.9. Neljännen lapsenlapsemme, laskettu syntymäaika on 11.9. (niin kuin huomaatte, lähtömme ajoitus ei ole paras mahdollinen!) Aurinkoista loppukesää teille kaikille! Pirkko ja Aki

7


TYÖN TIIMOILTA

K

esän avioliittoleiri heinäkuussa kokosi jälleen erityisesti nuoria perheitä. Katettu ruokapöytä, lastenhoito, mahdollisuus viettää puolison kanssa kahdenkeskistä aikaa, kuulla ja jakaa kokemuksia muiden samassa tilanteessa olevien parien kanssa tekivät monelle parille leiristä kesän kohokohdan.

T

urku-aktio käynnisti jälleen syystyökauden. Pyhiä ja pahoja -teeman alla käsiteltiin eri Raamatun henkilöitä. Oli ilahduttavaa nähdä, miten Raamattuopetus innosti ja sytytti niin nuoria kuin vanhempiakin. ”Sen tien guljailijat”-näytelmä oli myös osa tapahtumaa. Se kertoi Venäjän Sodderissa tehtävästä lähetystyöstä. Kiitos Ojalan Liisalle ja kumppaneille tästä silmiä avaavasta upeasta esityksestä. Kiitos myös kaikille vapaaehtoisille panoksestanne ja Henrikin seurakunnalle yhteistyöstä jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan.

Varainhankinnan tuotot 2012 18 000

T

urun tuomiokirkkoseurakunta teki nimikkosopimuksen Heinosten työn tukemiseksi. Olemme kiitollisia siitä, että Huovisten palattua ja jäätyä kotimaahan, nimikkoyhteistyö Turun tuomiokirkkoseurakunnassa jatkuu. Tämän tiimoilta 21.10 lähetysjohtajamme Mika Tuovinen saarnaa tuomiokirkossa ja vietämme lähetysjuhlaa sen jälkeen Eerikinkadun seurakuntasalissa.

Taloudesta

K

uten allaolevat pylväät kertovat, lähti tämä vuosi hyvin liikkeelle taloutemme näkökulmasta. Heinä- ja elokuun lahjoitustulot jäivät kuitenkin huomattavasti alle budjetoidun. Jätämmekin rukousaiheeksi niin piirimme kuin koko Kansanlähetysliikkeen talouden. Voisitko sinä kysyä Herran edessä tulemista mukaan taloustalkoisiin? ”Tuokaa täydet kymmenykset aarrekammioon, jotta temppelissäni olisi ruokaa. Koetelkaa minua tällä tavalla, sanoo Herra Sebaot. -Silloin saatte nähdä, että minä avaan taivaan ikkunat ja vuodatan teille sateen runsaan siunauksen”. Mal. 3:10. Muistutamme myös mahdollisuudesta testamentilla muistaa työtämme. Autamme mielellään kysyttäessä sen tekemisessä.

16 000 14 000 12 000 lahjoitustuotot/kk

10 000 8 000

vuosibudjetti/kk 11.166,66 e

6 000 4 000 2 000 0 tammi helmi maalis huhti heinä elo 15.550,30 11.127,25 10.711,90 9.968,64 6.921,40 7.164,30 8


Tulevaa toimintaa

Loka-marras-joulukuun 2012 ohjelma Turussa Lähdeillat Vuorikodissa sunnuntaisin klo 18 Pvm

Teema

Puhuja /Musiikki

7.10.

Avaimia apostolien tekoihin

Arto Hukari

Sohva-lauluryhmä

14.10.

Uskon syntyminen

Matti Vuolanne

Ari Malmi

21.10.

Toivoa yksinäisyyteen!

Ulpu Leino

Veikko Klemetti

28.10.

Lähetyksen tulevaisuus!

Mika Tuovinen, Risto Hiltunen ja nuoret

4.11.

Antakaa anteeksi!

Jukka Kallioinen ja Anna Kerokoski

11.11.

Avaimia Vanhaan Testamenttiin

Lassi Stenman

18.11.

Raamatunkäännöstyö tänään!

Lauri Puputti ja Anna Vähäkangas

25.11.

Yksi nimi ylitse muiden!

Sohva-lauluryhmä

Hannu & Rita Ilola Juhani Harjunpää, Mika Lehtinen

Vuorikodissa kokoontuvat piirit : Aamurukous joka perjantai klo 8–9 Miesten Raamattupiiri joka maanantai klo 18 Naisten Raamattupiiri – parittoman viikon keskiviikkona klo 16.30 Naisten ilosanomapiiri – parittoman viikon keskiviikkona klo 19 Solut – parillisten viikkojen keskiviikkoisin ja torstaisin klo 18 DOK – parillisen viikon perjantaina klo 18 3K-illat – parittoman viikon perjantaina klo 18 Raamattuluennot Vuorikodilla maanantaisin klo 18: 1.10. 15.10. 29.10. 12.11. Opettajana Lassi Stenman. Tervetuloa miehet ja naiset! 21.10. Turku,Katariinan kirkko klo 12 ja 17, mukana Etiopian lähetit Tania ja Mika Lehtinen 21.10. Turku, Tuomiokirkko klo 10, SEKL:n lähetysjohtaja Mika Tuovinen 28.10. Turku, Mikaelinkirkko klo 10, SEKL:n lähetysjohtaja Mika Tuovinen Miesten pysäkki - Miestapahtuma la 6.10. klo 15-18.30 Maarian pappilan tallilla. Mukana mm. Arto Hukari, Matti Vuolanne, Juhani Harjunpää, Mikko Lauren. Tarjoilua. 9


Mikaelin Raamattukoulu 2012 Mikaelin seurakuntakodilla, Puistokatu13

Teol.maist. Leif Nummela: Juudankirjeen luennot:

ti 25.9 klo 18 Muuttumaton kristillinen usko ti 2.10 klo 18 Jeesus – meidän Herramme ti 9.10 klo 18 Pysykää Jumalan rakkaudessa

Pastori Timo Keskitalo: 26.-27.10. pe klo 18-21, la 10-17 16.-17.11. pe klo 18-21, la 10-17 Roomalaiskirjeen luentosarja: • Paavalin julistama evankeliumi • Kaikki ovat samalla viivalla • Jumalalle kelvataan uskon kautta • Jumalan suunnitelma

Tervetuloa! Mikaelin seurakunta ja V-S. ev.lut. Kansanlähetys

Alfa-kurssi Littoisten seurakuntatalolla 4.10. –13.12.2012 Kampakuja 1, Kaarina Ilmoita osallistumisestasi p. 040 341 71 87 Mika Ostela, s-postilla: mika.ostela@evl.fi Tiedustelut myös Ari Malmi p. 0500 258 813 Järj. Kaarinan seurakunta, Yhteistyössä mukana Ev.lut. Kansanlähetys

Myyjäiset lauantaina 10.11. klo 11-14 Yrjänän seurakuntatalola Voit ilmoittautua talkoolaiseksi, leipoa tai tuoda myytäväksi kelpaavaa tavaraa. Syyskokous Varsinais-Suomen ev.lut. Kansanlähetyksen jäsenille lauantaina 18.11.2012 klo 16.30. Tervetuloa mukaan vaikuttamaan! Joulujuhla lauantaina 8.12.2012 klo 18 Paikka: Mikaelin seurakuntatalo, Turku. Mukana Pekka Jokiranta, lähetit Rendicit sekä Lehtiset. Uudenvuoden juhla 30.12.-1.1.2012 Pallivahan seurakuntatalolla Mukana Pentti Heinilä, Matti Vuolanne ja Nina Åström ym. Tarkemmin seuraavassa lehdessä. 10


maakunta

7.10. Kuusjoki klo 10 Jp kirkossa ja lähetystilaisuus srk-talolla, kirkkokahvit; Arto Hukari ja Ari Malmi. 14.10. Masku klo 10 Jp kirkossa ja lähetystilaisuus srk-talolla, kirkkokahvit; Heikki Nummijärvi ja Pauli Jokela. 14.10. Lieto, kirkko klo 10 Hannu Uusmies sekä Tania ja Mika Lehtinen 14.10. Parainen klo 12 Jp kirkossa ja lähetystilaisuus srk-talolla, kirkkokahvit; Hannu Uusmies. 14.10. Laitila klo 10 Jp kirkossa ja lähetystilaisuus srk-talolla, kirkkokahvit; Matti Vuolanne, Pia ja Rene Rendic 17.10. Salo, srk-talo Kirkkokatu 6 klo 18.30 Usko arjessa- ilta, Aija Sairanen. 21.10. Mellilä klo 10 Jp kirkossa ja lähetysjuhla, kirkkokahvit srk-talolla, Klemetit

21.10. Uusikaupunki klo 10 Jp kirkossa, saarnaa Ulpu Laine, kirkkokahvit ja lähetystilaisuus 28.10. Mynämäki klo 10 Jumalanpalvelus ja lähetystilaisuus; Sampo Manni. 4.11. Halikko klo 10 Jp kirkossa ja lähetystilaisuus srk-talolla, kirkkokahvit; Jukka Kallioinen. 4.11 Kalanti klo 10 Jp kirkossa, saarnaa Heikki Nummijärvi, kirkkokahvit ja lähetystilaisuus srk-talolla. 18.11. Loimaa, kirkko klo 14 Lähetystilaisuus; Klemetit. 28.11. Salo srk-talo, Kirkkokatu 6 klo 18.30 Usko arjessa -ilta; Mika Tuovinen. 3.12. Sauvo -Karunan srk-talo klo 18 Sanan ja laulun ilta. 9.12. Piikkiö klo 10 Jp kirkossa ja lähetystilaisuus srk- talolla, kirkkokahvit; Pekka Jokiranta.

nuorisotyö

Nuorisotyön kuulumisia

T

erveiset lasten ja nuorten parista. Työkentälläni syksy toi muutoksia sekä lasten, että nuorten toimintaan. Perheraamikset ovat siirtyneet joka toiseen lauantain iltapäivään, toivoen, että ajankohta olisi otollisempi mahdollisille tulijoille. 3K-opiskelijaillat ovat siirtyneet Vuorikodille parittomien viikkojen perjantaisin klo 18. Nuorten DOK on vuorostaan parillisina perjantaina klo 18, mutta DOK ei aina välttämättä kokoonnu Vuorikadulla, vaan saattaa vierailla eri tapahtumissa, joten ole tarkkana kun olet tulossa DOK-Iltaan missä kokoonnutaan. Tietoa saat facebookin, v-s kansanlähetyksen nettisivun kautta sekä soittamalla Ristolle. Teitä siunaten, Risto

3-K-illat opiskelijoille Vuorikodilla, Vuorikatu 8 Jokaisen parittoman viikon perjantaina klo 18 3-K-illoissa vierailija alustamassa Raamattuopetusta, jonka pohjalta pyritään käymään keskustelua.

DOK-ILLAT NUORILLE Tarkista paikka netistä! Jokaisen parillisen viikon perjantaina klo 18 DOK illat pyrkivät olemaan luonteeltaan toiminnallisia. varsinais-suomi.sekl.fi www.facebook.com/kansanlahetys Risto, p. 044 5656923

11


Tiedustele kyytiä Arilta p. 0500 258 813.

Kristittyjen yhteiset rukousillat kerran kuussa To 25.10. klo 18.30 Metodistikirkko (Hämeenk.4)

”Kaikki kansat ja kaikki kielet yhdessä rukoukseen” To 29.11. klo 18.30 Helluntaiseurakunta

www.turunpalo.net

”Kristittyjen yhteinen Kristuksen paluun juhla”

Tule rukoilemaan Turun seudun puolesta. Jokainen on tervetullut!

12


ko Ko elle he per

Perheraamis Varissuon kirkolla Kousankatu 6 (sisäänkäynti päiväkerhon ovesta)

joka toinen lauantai (parittomat viikot)

klo 16.00-18.30 Raamattua nukketeatterin keinoin, jonka jälkeen • raamattupiiri aikuisille • Donkkis-kerho 1.–6.-luokkalaisille • kerho alle kouluikäisille lopuksi yhteinen pieni iltapala

Syksyllä 2012:

15.9., 29.9., 13.10., 27.10., 10.11., 24.11. ja 8.12.

Tavataan perheraamiksessa!

Lisätietoja:

varsinais-suomi.sekl.fi

Katariinanseurakunta, Varsinais-Suomen Ev.lut. Kansanlähetys, Turun ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys

DONKKIS BIG NIGHT Jaanin seurakuntatalo, Karjakuja 75 torstaina 18.10.2012 klo 12–15 Varissuon kirkko, Kousankatu 6 keskiviikkona 28.11.2012 klo 17–19 Donkkis Big Night on junioreiden toiminnallinen ilta. Illan ohjelma sisältää Raamattuopetusta, draamaa, nukketeatteria ja monia hauskoja toimintapisteitä. Nyyttäripisteeseen voi tuoda pientä naposteltavaa. Illan päätteeksi arvotaan osallistujien kesken palkintoja. 13


ryttylässä tapahtuu

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: p. 019 77920, www.kansanlahetys.fi

Lokakuu 1.-3.10. Raamatun arvovalta, Eero Pihlava, Niilo Räsänen, Henrik Perrét 1.-3.10. 1. Mooseksen kirjan loppuluvut, Pirkko Valkama 5.-7.10. HOPE I lähetystyön koulutus (huom. 4 viikonloppua) 5.-7.10. KORVANA I-sielunhoitokoulutus (huom. viikonloppukurssi) 8.-10.10. Raamatun tulkinta, Soili Haverinen, Leif Nummela, Risto Soramies 15.-17.10. Pieniä profeettoja, Jarkko Haapanen, Matti Korhonen ym. 15.-17.10. Uusi testamentti ja tutkimus

22.-26.10. TALKOOVIIKKO 29.-31.10. Roomalaiskirje II, Timo Keskitalo Marraskuu 5.-7.11. Raamatun ulkopuoliset tekstit, Jouni Anttila, Jarkko Haapanen, Vesa Ollilainen 5.-7.11. Armolahjat, Kai Niemelä 19.-21.11. Hesekiel, Kalle Jouppi 23.-25.11. HOPE II-lähetystyön esikoulutus, (huom. 4 viikonloppua) 23.-25.11. KORVANA II-sielunhoitokoulutus (huom. viikonloppukurssi.) Joulukuu 3.-5.12. 1. Korinttilaiskirje, Pirkko Valkama

Rukouskalenteri Kiitosaiheita:

•Avioliittoleiri ja Turku-aktio •Teepöytätoiminta •Nuttuprojektin jatkuminen Etiopiassa

Rukousaiheita: •Lähetyksemme talous •Rendicin perheelle lähettäjiä ja nimikkosopimuksia

•Nuorisotyömme

14

Yst%C3%A4v%C3%A4kirje%203_netti  

http://varsinais-suomi.sekl.fi/sites/default/files/Yst%C3%A4v%C3%A4kirje%203_netti.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you