Page 1

YSTÄVÄKIRJE Varsinais-Suomen Ev.lut. Kansanlähetys

2/2013

Yläkuvassa teepöytä Aurajoen rannassa. Alakuvassa Mahdollisuus muutokseen -tapahtuman avajaiset Hansakorttelissa.

Jeesus sanoo: "Te olette minun todistajani Jerusalemissa, koko Juudeassa ja Samariassa ja maan ääriin saakka". Apt. 1:8


Pääkirjoitus Lauri Lehtinen

JEESUS ELÄÄ ”Ei hän ole täällä, sillä hän on noussut ylös, niin kuin hän sanoi. Tulkaa, katsokaa paikkaa, jossa hän on maannut. Ja menkää kiiruusti ja sanokaa hänen opetuslapsillensa, että hän noussut kuolleista.” (Matt. 28:6-7)

N

äin ilmoittivat enkelit tyhjän haudan äärellä Jeesusta suremaan tulleille naisille. Jeesus elää ja tämä viesti on vietävä nopeasti eteenpäin. Tällä sanomalla on kiire tänäkin päivänä, sillä yhä edelleen on ihmisiä, joiden tulee kuulla ja ymmärtää, mitä tämä jokaiselle ihmiselle merkitsee ja tarkoittaa.

Rohkaiseva sanoma pelokkaille

M

eille kerrotaan, että opetuslapset olivat Jeesuksen ristiinnaulitsemisen jälkeen vetäytyneet piiloon lukittujen ovien taakse. He pelkäsivät, että nyt heillekin käy kuten heidän mestarilleen. Mikä muutos tapahtuikaan, kun he kohtasivat elävän, ylösnousseen Jeesuksen. Mikään ei enää estänyt heitä julistamasta ilosanomaa Kristuksesta. Jeesuksen ylösnousemus osoitti kiistatta hänen herruutensa, jumaluutensa, totuutensa ja kaikkivaltiutensa. Jos siis kaikkivaltias Jeesus on omiensa kanssa joka päivä heidän täyttäessään hänen heille antamaansa tehtävää, ei ole syytä pelätä ketään eikä mitään, tapahtuipa mitä tahansa. (ks. ns. lähetyskäsky Matt. 28:18-20). Jeesus elää! Näillä sanoilla kristityt ovat rohkaisseet ja lohduttaneet toisiaan jo vuosituhansien ajan. Tämä on totta tänäänkin. Jeesus elää!

Toivon sanoma toivottomille

K

autta ihmiskunnan historian on pohdittu elämän tarkoitusta. Monet ovat vaipuneet epätoivoon ja turhautumiseen, koska eivät ole löytäneet syytä tai tarkoitusta elämälleen. Jeesus ilmoitti itsestään: ”Minä olen elämä” (Joh. 14:6). Jokainen yritys ratkaista elämän tarkoitus ilman Jeesusta johtaa umpikujaan ja tyhjiöön. Se tosiseikka, että Jeesus elää merkitsee sitä, että hän ja vain hän voi antaa mielekkyyden ja sisällön elämälle. Raamattu ilmoittaa, että meidät on jopa luotu hänen kauttansa, häneen ja häntä varten. Näin ollen vain todellinen, ylösnoussut Jeesus voi antaa todellisen elämän ja todellisen vastauksen elämänsä tarkoitusta ja sisältöä pohtivalle ihmiselle. Elämän tarkoitus, syy ja sisältö löytyy persoonasta, ylösnousseesta Jeesuksesta ja vain hänestä. Paavali sanoo sen lyhyesti ja ytimekkäästi: ”Elämä on minulle Kristus” (Fil. 1:21). Autuas se, joka voi yhtyä näihin sanoihin ja on omassa elämässään saanut kokea tämän todellisuuden.

2


Varma sana etsiville

J

eesus sanoi olevansa totuus (Joh. 14:6). Kaikki mitä hän teki, sanoi tai opetti on totta ja totuus. Jeesus ei vain opettanut totuuksia vaan oli itse totuus, (huom! minä olen totuus, sanoi hän). Kukaan muu ei ole uskaltautunut lausumaan totuudesta näin voimallisia ja yksiselitteisiä sanoja. Jeesuksen ylösnousemus kuolleista on vakuuttava todiste ja sinetti tästä. Se, joka etsii totuutta, löytää sen hänestä ja hänessä, joka on kuollut ja ylösnoussut kuolleista, Jeesuksesta. Jeesuksen ylösnousemusta vastaan on esitetty lukemattomia ns. tieteellisiä tai filosofisia näkökulmia mutta mikään niistä ei pysty selittämään tyydyttävästi ja loogisesti tyhjän haudan tapausta. Jäljelle jää yksi vaihtoehto; se on sittenkin totta. Ylösnousseen Jeesuksen valossa elämän hajallaan olevat palikat asettuvat kohdalleen ja etsivä löytää vastauksen.

Lohdutuksen sana syntiselle

P

aavali kiteyttää Jeesuksen ristinkuoleman ja ylösnousemuksen merkityksen kirjoittamalla, että Jeesus on ristiinnaulittu meidän rikostemme tähden ja kuolleista herätetty meidän vanhurskauttamisemme tähden (Room. 4:25). Jeesuksen ylösnousemus on siis kiistaton osoitus siitä, että Isä hyväksyi hänen uhrinsa. Nyt ei tarvita toista uhria, toista maksua, toista lunastushintaa sillä Jeesus on yhdellä uhrilla maksanut kaiken, lunastanut kaiken, sovittanut kaiken. Jeesuksen uhrin tähden on rikkoneelle syntiselle avattu tie ja vapaa pääsy Isän luo. Uskon kautta Jeesukseen on syntinen vapaa kaikesta siitä, mistä laki, omatunto tai perkele häntä syyttää. Risti on sovituksen paikka ja Jeesuksen ylösnousemus sen sinetti. Mies, joka maksoi syntimme, sovitti syyllisyytemme, lunasti meidät pimeyden voimien vallasta, elää tänäänkin. Hänessä saamme kaiken tämän, uskon kautta, yksin Jumalan sulasta armosta.

Lupauksen sana Jumalan lapsille

J

eesuksen ylösnousemus takaa Jumalan lapselle myös tulevan kirkkauden toivon. Eräänä päivänä mekin saamme jakaa kaikessa kirkkaudessaan ja ylenpalttisessa ihanuudessaan hänen kirkkautensa. Nyt elämme uskossa täällä synnin ja kuoleman varjon maassa. Elämä, kristillinenkin sellainen, ei aina ole sellaista millaista sen soisi olevan. Täällä on todellakin myös sota, kilvoitus, vaiva ja työ, niin kuin virsirunoilija sen sanailee, mutta kerran, siellä perillä, kun usko vaihtuu näkemiseen, on päiväksi muuttunut yö. Kristitty kulkee tätä kohti, joskus juosten, joskus kävellen, joskus nelinkontin ja joskus ryömien, mutta aina eteenpäin kohden tuota suurta riemun päivää, uskon täyttymisen päivää, kohden sitä hetkeä. jolloin saa katsoa Jeesusta kasvoista kasvoihin:

Ilon sana nyt

K

ristityn jokapäiväisen ilon ja riemun lähde on siinä, että ylösnoussut Jeesus on hänen elämässään läsnä tässä ja nyt. On vaikea pukea sanoiksi niitä hetkiä, jolloin on saanut tätä omakohtaisesti ja syvällä sydämessään kokea ja tuntea. Tämä tosiasia on totta myös silloin, kun sitä ei tunne-, ymmärrys- tai aistitasolla aina koekaan. Se on totta siksi, että ylösnoussut, todellinen elävä Jeesus, on itse luvannut niin. Mutta Jeesuksen henkilökohtainen, sisällinen tunteminen, antaa myös vakuuden ja sanoiksi pukemattoman tietouden Jeesuksen todellisuudesta omassa elämässä. Mikä sanoinkuvaamaton riemun lähde onkaan tietoisuus siitä, että Jeesus elää!

3


Lähettien terveiset

terveiset lähi-idästä Shalom!

T

ällä viikolla vietimme Purim-juhlaa, joka muistuttaa siitä miten Israelin kansa pelastuu tuholta Persiassa. Nuori tyttö, Ester, oli Jumalan välikappaleena, mikä antaa myös meille rohkeutta toimia katsomatta siihen miten vähäpätöisiksi joskus itsemme tunnemme. Myös pian tuleva juutalaisten pääsiäinen kertoo Jumalan voimal-

lisista teoista pelastaa Israelin kansa Egyptistä. Mutta se on etenkin kertomus vapaudesta synnin orjuudesta, pelastuksesta Jeesuksen uhrin kautta – josta mekin olemme täällä kertomassa. Lähes kaikki juutalaiset juhlat ovat muistuttamassa meitä Jumalan huolenpidosta ja varjeluksesta, joihin voimme luottaa samalla tavalla kuin tuhansia vuosia sitten. Vaikka asiat ja maailma ympärillämme muuttuvat, Jumala on sama, kaikkivaltias ja voimallinen. Seurakunnan lastenkuoro laulaa Purimina Jumalan pelastavasta voimasta. Purim-juhla on iloinen ja hauska juhla, jolloin pukeudutaan naamiaisasuihin. Lapset pukeutuivat tänä vuonna Purimina uskonnollisiksi Hassidik-juutalaisiksi.

Hyvää pääsiäisen aikaa toivottaen Lähi-idän lähettiperhe

Riitta Pyykön terveisETet

E

rsän ja mokšan käännöskonsulttimme muuttui tammikuun lopulla. Phil Piken tilalle tuli Bob Bugenhagen. Hän asuu Suomessa ja on ollut useita vuosia suomalaisen vaimonsa Salmen kanssa raamatunkäännöstyössä Wycliffe-järjestön kautta Papua Uudessa Guineassa. Velmema-seurkunnan pastori Aleksei oli lyhyellä kahden päivän käynnillä Suomessa loppiaisena 6.1. saarnaamassa Vantaan Hakunilan seurakunnan jumalanpalveluksessa. Seurakunta kutsui ja kustansi hänen matkansa. Lähetyskahveilla hän kertoi äidinkielisen Sanan tärkeydestä ja vaikutuksesta. Päijät-Hämeen Kansanlähetys tekee kesällä 20.-28.6. ryhmämatkan Mordvaan Velmema-seurakunnan vieraaksi. Jos joku on kiinnostunut, voi kysellä, onko matkalle vielä paikkoja jäljellä (tsto puh. 03-7824864, ma-to klo 10-13). Hyvää kevättä! Terveisin: Riitta

4


terveiset KESKI-AASIASTA Täällä sitä ollaan – Heinolassa tällä kertaa

O

lemme siis Suomen kamaralla ja ihmettelemme missä kaikki ihmiset ovat. Tällaisella omakotialueella ei oikein mihinkään aikaan päivästä näy juuri ketään liikkeellä.

Terveyttä mielelle

M

ielenterveysseminaarimme pääkaupungissa 19. -20.1.2013 onnistui lähes yli odotusten. Meitä oli yhteensä yhdeksän henkeä, kolme Pohjoisesta kaupungista, yksi pääkaupungista, neljä Lännestä ja Heini siitä väliltä. Pohjoisen ihmiset ovat uusia järjestössämme ja siksi pääasiallinen tavoitteemme oli ns. päästä samalle kartalle siitä, mihin mielenterveystyössämme olemme smenossa sekä luoda suunnitelma Pohjoisen projektin alkuaskelille. Oli hieno kokemus kun uudet ja vanhemmat, ulkomaalaiset ja paikalliset tutustuivat toisiinsa ja suunnittelivat yhdessä tulevaisuutta. Rukousvastaus on myös se että Pohjoisen projekti löysi nopeasti hyvät ja edulliset toimitilat. Ei kuitenkaan

sairaalan alueelta niin kuin alunperin ajattelimme. Alueen terveysjohtaja, joka tunnetusti voi olla hankala mies, alkoi asettaa konttirakennuksen saamisen ehdoksi että sitoudumme rakentamaan erään uuden sairaalarakennuksen toisen kerroksen tilat ensimmäisen kerroksen jatkoksi. Sellaiseen emme mitenkään voi lupautua, koska emme tiedä tarvitsisimmeko edes tuollaista tilaa. Viime kirjeessämme oli pitkä lista rukousaiheita. Moniin niistä olemme saaneet vastauksen.

Kiitosaiheita: • Yli kaksivuotinen työjakso läntisessä kaupungissa • Sen kaupungin veljet ja sisaret Kristuksessa ja monet ystävämme siellä • Asuntomme Suomessa

Rukoillaan edelleen: • Mielekästä kotimaanjaksoa, viisautta sen ajankäyttöön • Muutomme puolesta pohjoiseen kaupunkiin kotimaanjakson jälkeen, asuntoasia siellä on vielä auki • Paikallisten veljiemme ja siskojemme puolesta

Keski-Aasian lähetit<

Jorma Laineen terveiset Tervehdys Pietarista Varsinais-Suomen kansanlähetyksen ystäville!

M

inua harmittaa, että en ehdi tapaamaan tänä keväänä teitä kasvokkain, Varsinais-Suomen kansanlähetyksen ystävät. Mutta iloitsen, että voin tervehtiä teitä näin ystäväkirjeen välityksellä. Moni teistä on kenties seurannut elämääni ja työtäni kirjoittamieni ystäväkirjeiden kautta. Sinulle, joka et vielä tunne minua, kerron, että olen Inkerin kirkon rakennuskonsultti. Työhöni kuuluu niin uusien kirkkohankkeiden kuin myös pienempien seurakunnallisten rakennushankkeiden suunnittelua ja projektinhallintaa Inkerin kirkon piirissä eri puolilla suurta Venäjää. Myös Pietarissa, jossa suurimmaksi osaksi työskentelen, päivät pitenevät ja mennään kohti kevättä. Keväälle kalenterini on alkanut täyttyä työmatkoista vinhaa vauhtia: matka Kazaniin, Siperiaan, Ruskealaan jne. – siis aika kiireistä. Mutta tärkeintä on kuitenkin rukous, että saisimme iloita Inkerin kirkossa evankeliumin menemisestä

eteenpäin. Se on myös tavoitteena niissä monissa kirkkohankkeissa, joiden parissa teen työtä tällä hetkellä. Pyydän rukoilemaan Karatusan kirkkohankkeen keräyspäällikön Heikki Huttusen, Kazanin kirkkohankkeen keräyspäällikön Sakari Pinolan ja Muurmanskin kirkkohankkeen keräyspäällikön Jouko Lepistön puolesta. Pyydetään heille voimia, viisautta ja johdatusta haasteelliseen tehtäväänsä varainhankinnassa.

J

oh. 15:16,17: "Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät. Minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää, joka pysyy. Kun niin teette, Isä antaa teille kaiken, mitä minun nimessäni häneltä pyydätte. Tämän käskyn minä teille annan: rakastakaa toisianne".

Siunausta sinulle, rakas ystävä!

Terveisin, Jorma 5


lähettien terveiset

heinosten terveiset Saamme jatkaa tätä uutta vuotta kaikkivaltiaan, oikeudenmukaisen ja armollisen Jumalan johdossa. ...sinä Herra olet hyvä ja anteeksiantavainen, suuri armossa kaikille, jotka sinua avuksensa huutavat." Ps. 86:5.

M

onesti olemme kirjoittaneet, että MAF:n hallilla on ollut kiireitä huollossa. Näyttää siltä, että tilanne jatkuu samana. Tammikuu oli erityisen kiireinen. Näytti siltä, että lähes jokainen kone tarvitsi huomiota heti vuoden aluksi. Vuoden alussa saapui meille myös uusin Cessna Caravanimme, jossa on radioissa ja mittaristossa uudempaa tekniikkaa kuin mitä olemme tähän asti huoltaneet. Kiitämme Herraa turvallisesta siirtolennosta, joka lähti Idahosta USA:sta ja toi Euroopan kautta koneen tänne Keniaan Nairobiin. Nairobissa avioniikkatiimiin kuuluva Alex Gathumbi kävi viime syksynä Pilatus PC-12 avioniikka kurssin tehtaalla Sveitsissä. Nyt hän onkin sitten saanut lisää vastuuta MAF:n PC-12 radioiden ja mittareiden huollosta. Hän on hienosti pikkuhiljaa kasvanut yhä vastuullisempiin tehtäviin. Josephilla on ollut huolia, kun heidän pojat ovat sairastelleet usean kerran viime syksyn ja nyt alkaneen vuoden aikana. Rukoillaan, että he pysyisivät terveinä.

Naapurin kissa asettuu ovipieleemme ja varmistaa joka päivä, että saa Päiviltä noin kello neljän aikaan iltapäivällä kunnon silitykset ja rapsutuksen. Olemme edelleen tiiviisti yhteydessä Lydiaan ja Tashleyhyn. Lydia opettelee monia lapsen hoitoon liittyviä asioita ja on helposti hädissään jos Tashleylla on lämpöä tai yskää tai hän itkee paljon. Päivi on saanut olla häntä neuvomassa ja rauhoittelemassa.

Kiitosaiheita: •Ystävien esirukoukset •Hyvin ja turvallisesti sujunut Hannun Zadin matka •Hyvin mennyt Alexin PC-12 koulutus

Rukousaiheita: •Kenia pysyisi rauhallisena maaliskuun vaalienkin ajan •Josephin lapset saisivat pysyä terveinä •Voimia ja viisautta Samuelille opintoihin •Johdatusta Lydialle Tashleyn kasvatuksessa

Siunaavin terveisin, Hannu, Päivi ja Samuel

Lehtisten terveiset

P

erheemme talven suurin uutinen on luonnollisesti ollut pienen tyttömme, Edenin syntymä seitsemäs helmikuuta. Meille vanhemmille pienen tytön syntymä kolmen pojan ja Naomin siskoksi oli iloinen yllätys, koska veikkasimme kovasti pojan syntymää. Muuten talvi Suomessa on mennyt Mikan osalta Kansanlähetyksen töiden parissa kierrellen piirejä ja seurakuntia erilaisine tilaisuuksineen. Tania puolestaan on ollut kotona huolehtimassa lapsista. Pikku hiljaa

Eden

6

ajatukset ovat myös kääntymässä kohti Etiopiaa, jonne meidän on tarkoitus palata 1.8. Pientä jännitystä edelleen aiheuttaa työlupien saanti maahan, joka on rukousaiheemme samoin kuin kotiopettajan löytäminen ensi vuodeksi kolmas- ja ekaluokkalaisille Noahille ja Mateolle. Luottamuksemme tässäkin asiassa on Jumalan johdatuksessa ja huolenpidossa.

"Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen". Psalmi 139: 14 Talven pakkasten keskellä kiitollisin mielin, Mika, Tania, Noah, Mateo, Natanael, Naomi ja Eden


tuppuraisten terveiset Saimme työalallemme uudet lähetit Tuula ja Esko Siljasen, jotka nyt ahkeroivat kielikoulussa ja aloittavat syksyllä työt Mekane Yesus -kirkon työyhteydessä. Aki on alkuvuoden ahkeroinut paitsi Darimu-projektissa, myös lähetyksemme tilinpäätöksen kanssa ja yhdessä Siljasen Tuulan kanssa he ahkeroivat myös uuden HIV/AIDS projektimme sopeutettua budjettia Ulkoministeriöön.

Darimu -projekti

D

arimu -projektissa on paljon hyviä uutisia. Kaustisen seurakunnan kesäkahvilan lähde Bendossa on valmis. Mynämäen seurakunnan kaivo Uccissa on valmistunut, samoin Ikaalisten seurakunnan entisten nuorten aikuisten ja Eurassa sijaitsevan kirpputori Kirputtoman yhteinen lähde Algassa. Koulurakennuksia tehdään kovalla vauhdilla. Traktorin peräkärryillä on rakennusmateriaaleja liikuteltu paljon. Projektihenkilökunta on aktiivista ja Darimussa on iloinen tekemisen meininki! Myös 93 lammasta projektissa on ostettu köyhille perheille. Yksi työalamme suuria uutisia on Helena ja Tapio Räisäsen englanniksi kirjoittama kirja ”Strengtening Youth”. Se käsittelee nuorten seurustelukysymyksiä. Kirjaa käännetään parhaillaan sekä oromoksi että amharaksi. Olemme suuressa mukana! Kummilapsitoiminnasta on hyviä uutisia: lähetyksemme liittohallitus antoi luvan laajentaa toimintaa uudelle paikkakunnalle. Näin 110 uutta lasta pääsee ohjelmaan mukaan. Yhteensä lapsia on kummilapsitoiminnassa 440. Nuttuprojekti on elellyt hiljaiseloa, jonkun verran nuttuja on tullut matkalaisten mukana. Vuosien 2012-2014 välisenä aikana niitä kuitenkin pitäisi kertyä 30 000 kpl, jotka olen viranomaisten kanssa allekirjoitetussa sopimuksessa luvannut.

Kiitos rukouksista Pirkko ja Aki

7


lähettien terveiset

Anna vähäkankaan terveiset Muutin tammikuussa Turusta Ryttylään lähetyslinjalle. Opiskelu kestää jouluun asti ja ensi vuonna olisi sitten tarkoitus lähteä raamatunkäännöstyöhön Kansanlähetyksen ja Wycliffe Raamatunkääntäjien yhteislähettinä. Muuttopuuhia riitti helmikuulle asti, mutta nyt vuokralaiset ovat päässeet muuttamaan sisään, joten pystyn toivottavasti keskittymään aiempaa paremmin opintoihin. lämääni on kuulunut niin iloja kuin suruja. Isäni kuoli yllättäen joulukuussa ja hänet haudattiin kaksi päivää ennen lähetyslinjan alkua. Siskoni muutti Turusta äidin luo, ja minäkin yritän päästä käymään mahdollisimman usein, kun asun nyt lähellä. Iloinen uutinen taas on se, että helmikuun lopussa sain vihdoin ajokortin, minkä pitäisi helpottaa huomattavasti meidän kolmen liikkumista. Rukousaiheita: • oma ja perheen jaksaminen • kiitos ajokortista, varjelusta liikenteeseen • kannatuksen löytyminen • johdatusta tulevaisuudensuunnitelmiin Siunaavin terveisin: Anna

E

TYÖN TIIMOILTA Mahdollisuus muutokseen -missio on innostanut tavoittavaan työhön. Työmme täällä piirissä on keskittynyt paljon uskovien hoitamiseen. Tämän vuoden toimintasuunnitelmassa kiinnitämme huomiota varustamiseen ja uusien tavoittamiseen. Tarvitsemme Jeesuksen mielenlaatua, kun hän jätti 99 vanhurskasta ja lähti etsimään yhtä kadonnutta. Alfa-kurssi olisi tarkoitus järjestää uskosta kiinnostuneille mission jatkoksi. Jos olet itse käynyt jo kurssin, niin tulisitko mukaan järjestämään uusille mahdollisuutta tulla mukaan kurssille? Tehtäviä on moninaisia, missä voit palvella ja laittaa lahjasi likoon. Jos haluaisit tulla kurssilaiseksi mukaan niin ota yhteyttä Esa Mäkiseen p. 050-3785165 Donkkis Big Night illat lähtivät viime vuonna liikkeelle Turussa Varissuolla ja Ruskolla yhdessä seurakuntien kanssa. Nämä illat kokosivat juniori-ikäistä väkeä toi8

minnallisen radan ja Sanan ääreen. Huhtikuussa on seuraava ilta Varissuon seurakuntakeskuksessa. Tuokaa nuorianne mukaan ja tulkaa itsekin tutustumaan tähän uuteen työmuotoon. Perheraamattupiiri käynnistyi myös viime vuonna Varissuolla yhdessä Katariinan seurakunnan ja OPKO:n kanssa. Muutama perhe on ollut mukana, mutta mukaan mahtuisi vielä uusiakin. Katso erillinen ilmoitus tästä piiristä. Piirimme viime vuoden tilinpäätös osoittaa 4.841,81 € positiivista tulosta. Kiitos tästä kuuluu teille, koska yksityiset lahjoitustulot kasvoivat 10.776,81 €, mikä tarkoittaa 8 % kasvua. Samalla on todettava, että seurakuntien kautta saadut tulot pienenivät jo jonkun verran. Seurakuntien kiristyvän talouden takia laskusuhdanne tullee myös jatkumaan. Siksi olemmekin jatkossa entistä enemmän teidän yksityisten uhrienne varassa.


SOLUISSA on elämä Ryhmänohjaajakurssi pe 5.4. – su 7.4.2013 Turun Mikaelin seurakuntatalossa, Puistokatu 13 Luennoitsijoina FM pastori Asko Matikka (AM) sekä Tuomo ja Sanna Väyrynen (S&TV)

Perjantaina 5.4. 18:00 Kurssin aloitus ja ylistyshetki Pasi Jaakkola, Ari Malmi 18:20 Seurakunta – uskon ja rakkauden yhteisö? (AM) 19:00 Tarjoilu 19:20 Pienryhmät srk:n kasvutekijöinä (AM) Luento ja keskustelua 20:55 Päivän päätös Lauantaina 6.4. 10:00 Ylistyshetki ja luento: Pienryhmän johtaminen (AM) 11:30 Lounas 12:30 Ryhmän prosesseja (AM) Luento ja keskustelua 14:00 Tarjoilu 14:30 Luento ja harjoitus Ilosanomapiiri (AM) ja käytännön vinkkejä Kaisa Vanhala ja Vesa Siltala 16:30 Kasvu opetuslapsena (S&TV) 17:55 Päivän päätös

Sunnuntaina 9:00 Näky elävästä solusta (S&TV) 10:00 Messu Mikaelin kirkossa Saarna: Juho Sankamo 11:30 Lounas 12:30 Ylistyshetki ja luento: Miten solu elää? (S&TV) 14:00 Tarjoilu 14:20 Käytännön vinkkejä soluun (S&TV) Luento ja keskustelua 15:55 Päätöshetki

Tervetuloa!

Järjestäjät: Varsinais-Suomen ev.lut. Kansanlähetys, Kansanlähetysopisto, KRS ja SLL sekä Mikaelin, Martin, Katariinan ja Kaarinan seurakunnat

maakunnassa tapahtuu 21.4. Halikko klo 10

12.5. Vehmaan kirkko klo 10

24.4. Salon srk-talo klo 18.30

26.5. Ruskon kirkko klo 10

saarna: Matti Vuolanne, lähetystilaisuus; Ari Malmi Usko arjessa -ilta, Kimmo Malinen 28.4. Rymättylä klo 10

Jp + lähetystilaisuus; saarna: Ari Malmi, Mäkilät 5.5. Martin kirkko klo 10

Jp + lähetystilaisuus; saarna: Ari Malmi

Jp + lähetystilaisuus; saarna: Mika Lehtinen Jp + lähetystilaisuus; saarna: Oiva Salli, Ari Malmi 23.6. Martin kirkko klo 10 Jp + läh.til. saarna Matti Vuolanne Seuraa lehti-ilmoittelua! 9


Tulevaa toimintaa

tapahtumat vuorikodilla 31.3.-30.6.2013 Mahdollisuus muutokseen -illat Vuorikodissa, Vuorikatu 8, sunnuntaisin klo 18 Pvm

Teema

Puhuja

Säestys/musiikki Juonto

31.3.

MM: Iso ilo

Hannu & Rita Ilola

Ilolat

Esa Mäkinen

7.4.

MM: Ylösnousemuksen todistajia

Jorma Pihkala ja Ryttylän opiskelijoita

Teuvo Aittokallio

Ari Malmi

14.4.

MM: Raha ei ratkaise

Jukka Silvola ja Ryttylän opisk.

Kaisa Partanen

Esa Mäkinen

21.4.

MM: Jumala voi

Matti Vuolanne

Jukka Saarinen

Ari Malmi

28.4.

MM: Särkyneiden majatalo

Laura Kalaja ja Mäkilät

Laura Kalaja

Esa Mäkinen

5.5.

MM: Jeesus pahan voittaja

Matti Paavonperä, Pekka Ranta Päivi Lautamäki

Ari Malmi

12.5.

MM: Ilosanoma kaikkeen maailmaan

Lehtiset, Anja Paavonperä

Kaisa Partanen

Esa Mäkinen

19.5.

MM: Pyhän Hengen voima

Petri Laitinen Janne ja Anni Sandell

Petri Laitinen

Esa Mäkinen

26.5.

MM: Oman itsensä löytäminen

Kaija Grundell

Kaisa Partanen

Ari Malmi

2.6.

MM: Lähimmäisen rakkaus

Petri Laitinen, Mertsi Ärling

Petri Laitinen

Esa Mäkinen

16.6.

MM: Kadonnut ja jälleen löytynyt

Anja ja Matti Paavonperä

Jarmo Laihia

Esa Mäkinen

21.-23.6.

Juhannusjuhlat

Matti Vuolanne

Ilon tipat -lauluyhtye

30.6.

MM: Huuto syvyydestä

Eero Kaumi, Janne Pohja

Lauri Karttunen

Esa Mäkinen

Rukousaamu joka perjantai klo 8–9 . Tervetuloa kaikki mukaan! Vuorikodissa kokoontuvat piirit seuraavasti, toukokuun loppuun saakka: Aamurukous – joka perjantai klo 8-9 /Ari Malmi Miesten Raamattupiiri joka maanantai klo 18 /Aarne Nummela Naisten Raamattupiiri – parittoman viikon keskiviikkona klo 16.30 /Airi Jääskö Naisten ilosanomapiiri – parittoman viikon keskiviikkona klo 19 /Tuula Eklund Solut– parillisen viikon keskiviikkona klo 18 /Helvi Kaitaniemi POINTTi -nuortenillat – parillisen viikon perjantaina klo 18-21 /Risto Hiltunen

RISTEILYT MAHDOLLISUUS MUUTOKSEEN -PARISUHDERISTEILY uudella Viking Grace laivalla Turusta pe 19.4. klo 21–la 20.4. klo 20 Mukana mm. Minna & Veli-Pekka Joki-Erkkilä ja Seija & Sakari Leppänen ja Terhi Lahdensalo. Bussikuljetus: Vaasasta, Kankaanpäästä, Porista, Raumalta, Jyväskylästä ja Tampereelta.

MAHDOLLISUUS MUUTOKSEEN -HELARISTEILY Teemana: Israel ja Raamattu uudella Viking Grace laivalla Turusta ke 8.5. klo 21–to 9.5. klo 20 Mukana mm. Viktor Klimenko, Olavi Syväntö, Ilkka Puhakka ja Varajuutalaiset -yhtye. Bussikuljetus: Vaasasta, Kankaanpäästä, Porista, Raumalta, Jyväskylästä ja Tampereelta. Hinnat: alk. 89 e/hlö. Ilmoittautumiset: www.matkapojat.fi/risteily/teemaristeilyt/kl-risteilyt tai puh. 010-2323200 10


VIIMEISTÄ KERTAA

A S S I S I M NAI Avioliittoleiri Karkun Evankelisella Opistolla 1. - 5.7.2013 Aiheina mm. elämänhistoria, seksuaalisuus, sitoutuminen, tunteet ja tarpeet - sittenkin yhdessä! Luennoitsijoina mm. Hanna Ranssi-Matikainen, Liisa ja Juha Välilä, Seija Leppänen, Danielle ja Jussi Miettinen. Luentojen lisäksi pari- ja ryhmätyöskentelyä, naisten ja miestenilta, juhlaillallinen ym... Lapsille samaan aikaan omaa ohjelmaa ja hoitoa eri ikäryhmittäin. Ruokailut opiston herkullisesta noutopöydästä. Monipuoliset liikunta-, uinti- ja pelimahdollisuudet. Majoitus kansanopistolla. Omat liinavaatteet ja pyyhkeet mukaan. Tiedustelut: Ari Malmi, p. 0500-258813 tai ari.malmi@sekl.fi Hinta täysihoidolla: 585 e/pari Lapset yli 11 v 185 e; 5-10 v 150 e; alle 5 v 60 e Ilmoittautumiset: Ari Malmi, p 0500 258813 tai ari.malmi@sekl.fi tai toimisto@keokarkku.fi

Järjestää OPKO ja


esittelemme

TUULA VAINIO

- Mistä päin olet kotoisin? Olen syntyisin Espoosta, mutta sukujuureni ovat Lehtimäeltä ja Raumalta. Nykyisin olen paraislainen. - Mitä päivittäiseen elämän rytmiin sinulla kuuluu, työ/harrastukset? Teen työtä Leipomo Salosella Turussa. Toimenkuvaani kuuluu mm. asiakaskäyntejä, tuotekehitystä, pakkaussuunnittelua, markkinointia. Päivät ovat täynnä tapahtumia ja hyvin vaihtelevia. Pidän työstäni, sillä leipomotuotteiden myynti on mukavaa ja maistuvaa puuhaa ja lisäksi markkinointiasiat tuovat monenlaista haastetta työtehtäviin. Se mitä työltä jää aikaa koetan jakaa perheen, urheilun ja muiden harrastusten kesken. - Mitä usko Jeesukseen sinulle merkitsee ja kertoisitko uskoontulostasi? Jeesus on elämäni punainen lanka. En edes osaa ajatella elämääni ilman uskoa ja luottamusta

N uorisotyön kuulumisia

I

hmettelen itsekin miten monen näköistä voi yhteen vuoteen mahtua. Monenlaista muutosta on ollut niin koti-, työ- ja opiskelurintamalla. Kotona oli siis remonttia, lapset saivat kaikki omat huoneet sekä Essin syntymä ja sairaalatutkimukset loppuvuonna. Essin sappitiekystan leikkaus siirrettiin maaliskuulta toukokuulle omasta toivomuksesta. Koulunkäynti on ollut todellista erämaavaellusta ja siihen tarvitsen eritoten rukoustukea, jotta opinnot edistyisivät nopeammin. Loppuvuosi oli todella uuvuttava aikaa, ja siitä en ihan vielä ole täysin toipunut. Nuoriotyö hakee tällä hetkellä omaa paikkaansa ja toimintamallia, se on myös tärkeä rukousaihe lapsityön ohella. Isyysloma oli hyvää rentoutumista lasten kanssa. Rakensimme neljä iglua sekä olimme hiihtämässä ja uimassa. Tätä kirjettä tehdessäni hymy nousee korville, kun mahdollisuus muutoksen mainos osuu silmiini ja Ari Malmin opetus sunnuntai-illasta (3.3.) palautuu mieleen Raamattuani lukiessa, joka oli auki … 1. Piet. 5:6-11: "Nöyrtykää siis Jumalan väkevän käden alle, niin hän ajan tullen korottaa teidät. Heittäkää kaikki

murheenne hänen kannettavakseen, sillä hän pitää teistä huolen. Pitäkää mielenne valppaana ja valvokaa. Teidän vastustajanne saatana kulkee ympäriinsä kuin ärjyvä leijona ja etsii, kenet voisi niellä. Vastustakaa häntä, uskossa lujina! Tiedättehän, että veljenne kaikkialla maailmassa joutuvat kokemaan samat kärsimykset. Kaiken armon Jumala on Kristuksessa Jeesuksessa kutsunut teidät iankaikkiseen kirkkauteensa. Vähän aikaa kärsittyänne hän itse varustaa, voimistaa, vahvistaa ja lujittaa teidät. Hänen on valta iankaikkisesti. Aamen. Luottavaisin mielin siis jatkan matkaa eteenpäin kaikkien teidän esirukoilijoiden kanssa tähän Raamatun kohtaan vedoten. Kiitollisina katsokaamme taaksepäin ja luottaen eteenpäin tulevaan. Tähän päivään asti on Herra auttanut ja siihen saamme turvata jatkossakin.

Kristittyjen yhteiset rukousillat kerran kuussa 12

Risto Hiltunen http://varsinais-suomi.sekl.fi, p. 044-5656923

www.turunpalo.net

Tule rukoilemaan Turun seudun puolesta. Jokainen on tervetullut!


Herraan. Olen tullut uskoon vuonna 1993, jolloin koin suurta hätää omasta elämästäni ja synnintuntoa. Hain lohtua lukemalla Raamattua, kuuntelemalla kaseteista puheita sekä lauluja ja lukemalla Uusi tie -lehteä. Lehden oli minulle tilannut tätini Saara ja häneltä olin myös saanut kasetteja. Usein ajoin itkien töihin, kun kuuntelin laulua "syvyydestä minä huudan sinua Herra, kuule minun ääneni". Rukouksessa sain ottaa vastaa Herran armon ja anteeksiannon. - Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä elämässäsi? Perhe on tärkeä. Lapset ovat jo aikuisia, mutta sekä nuoret että vanhempani tarvitsevat läsnäoloa ja kaikenmoista apua. Aviomieheni Seppo on myös elämäni ilon aiheita. - Mitä seurakuntayhteys on sinulle antanut? Olen muuttanut usein ja asunut monella paikkakunnalla. Tämä on vaikuttanut siihen, etten ole ehtinyt

juurtua seurakuntaan. Nyt olen kuitenkin löytänyt ystäviä myös Paraisten seurakunnasta. Ilman seurakuntayhteyttä usko arkipäiväistyy liikaa. - Miten olet päässyt palvelemaan KL:ssä? Meni useita vuosia ennen kuin rohkaistuin olemaan mukana Kansanlähetyksen toiminnassa. Sain aloittaa lähettisihteerinä ja se olikin mieluisa tehtävä. Nykyisin toimin perhe Rendic'in lähettisihteerinä. Kahvinkeitto tai muu auttaminen on myös hienoa. Yleensä silloin tapaa kivoja uusia ihmisiä ja keskustelut on hienoja. - Mieluisin Raamatun kohta? 1. Kor 13 - Terveisesi Kansanlähetyksen ystäville: Jaksakaa rukoilla sukulaisten ja ystävien puolesta. Ei koskaan tiedä, koska Herraa avaa oven uskolle.

13


ryttylässä tapahtuu Ilmoittautumiset ja tiedustelut: p. 019 77920, www.kansanlahetys.fi Huhtikuu

Idäntyön päivät 5.-7.4.2013

"Avoimet vai sulkeutuvat ovet?" Periodit: 8.-10.4. Tessalonikalaiskirjeet, Jarkko Haapanen 8.-10.4. Great apologists (in English), Jonathan Heeb. Englanninkielisellä periodilla tutustutaan viimeisen vuosisadan johtaviin kristillisen uskon puolustajiin, kuten C.S. Lewis ja W.L. Craig. 8.-10.4. Videokuvauksen peruskurssi: kuvauksesta nettiin 23.-25.4. Jesajan messiasennustukset, Pirkko Valkama (Huom! Tiistaista klo 9.30 torstaihin klo 14.30) 23.-26.4. Valmennuskurssi teologisiin tiedekuntiin pyrkiville (Huom! Tiistaista perjantaihin!).

Toukokuu 6.-8.5. Kristittynä ajan arvojen paineessa: opettajina Marko Turunen ja Anssi Ollilainen. Periodi tarjoaa keinoja käsitellä nykyajan muotisanoja ja arvoja: suvaitsevaisuus, ihmisoikeudet, tasa-arvo, vapaus, luonnonsuojelu ja raha. 6.-8.5. Pietarin kirjeet, Jonathan Heeb 13.-15.5. Galatalaiskirje, Timo Keskitalo 20.-22.5. Ilmestyskirja, Pirkko Valkama. Ihmisen itsekkyys ja ahneus tuhoaa jatkuvasti elinmahdollisuuksia maapallolla. Mutta Jumalalla on selkeä ikuinen suunnitelma planeettaamme ja meitä ajatellen. Jos ilmestyskirjaa olisi mahdoton ymmärtää, miksi Jeesus olisi kehunut onniteltaviksi niitä, jotka ymmärtävät ja vastaanottavat kirjan sanoman? Kesäkuu Donkin kesäleiri 7-8 vuotiaille 3.-4.6.2013 Junnujen kesä -harrasteleiri 17.-20.6.2013 Perheväen Raamattuloma 24.6.-28.6.2013

Rukouskalenteri

Kiitosaiheita: •Vapaaehtoisen kannatuksen kasvu •Mission nostattama innostus uusien tavoittamiseksi Kristukselle Rukousaiheita: •Donkkis Big Night illat ja nuorten tavoittaminen

14

•Mission jatkohoito ja alfa kurssi

•Uusien esirukoilijoiden ja uhraajien saaminen


Varsinais-Suomen ev.lut. Kansanlähetys ry. Vuorikatu 8, 20700 Turku Vuorikodin aukioloaika: ma-pe 9-12 p. 02- 251 9540 http://varsinais-suomi.sekl.fi Kuuntele:

Turku 107,30 MHz

Avaimia Raamattuun ma-pe klo 7.15 Raamattu-avain extra la klo 8.35 Kiitos uhristasi ja esirukouksistasi yhteisen työmme merkeissä!

http://varsinais-suomi.sekl.fi

JOUKKOKIRJE

15

Yst%C3%A4v%C3%A4kirje%202_2013  

http://varsinais-suomi.sekl.fi/sites/default/files/Yst%C3%A4v%C3%A4kirje%202_2013.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you