Page 1

Yhdessä Etelä-Saimaan Kansanlähetyksen ystävälehti 1/2014 Helmikuu 2014


Etelä-Saimaan Ev.lut. Kansanlähetys ry Ystäväkirjeen levikki 560 kpl

Jäseniä 173 hlö

Lähetyskoti: Koulukatu 27 Toimisto: Raatimiehenkatu 13 53100 Lappeenranta Toimisto avoinna ti-to 10-13 Puh. 050 322 8964 Sähköposti: esaimaankl@sekl.fi Kotisivu: www.eskl.net Tili: IBAN: FI24 5620 0940 0400 65 BIC: OKOYFIHH Keräyslupa: Kaakkois-Suomen poliisilaitos 13.1.2014 nr. 5625/3/2014 tarkemmat tiedot takakannessa. Työntekijät Piirijohtaja Jukka Repo puh. 050 3500 936 jukka.repo@sekl.fi Nuorisosihteeri vs. Petri Huopalainen puh. 045 1201 058 petri.huopalainen@sekl.fi Toimistosihteeri Maija-Liisa Vainikka puh. 050 322 8964 esaimaankl@sekl.fi

Lähettiyksikköjä 6 kpl

Lapsi- ja juniorityö Helena Kaittola P. 040 4179772 helena@kaittola.net Raamattupiiri Elli Hentunen Puh. 050 405 1512 Lähetyspiirit *Lappeenrannassa Maikki Vähäpullo puh. 050 4414972 *Kaleeripiiri Lpr Eeva Laapas Puh. 040 585 8638 *Imatralla Maija Meuronen puh. 040 7259 785 Lähettisihteerit Terttu Kettunen (Annu Kyöstilä-Santos) p. 040 7170 238 terttuveikko@gmail.com Arto Auranen (Jorma ja Lea Pihkala) puh. 0400 654 626 arto.auranen@sekl.fi Ystävälehden oikoluku Aila Anttonen anttonen.aila@gmail.com Julistustyöntekijät

Lähetit Mirva ja Kai Lappalainen, Viro Kirsti Malmi, Viro Lea ja Jorma Pihkala, Japani Johanna ja Joose Pitkänen, Venäjä Annu ja Pedro Santos, Lähi-itä Kirsi ja Mikko Tiira, Etu-Aasia Osoitteita voi tiedustella toimistolta. Vapaaehtoiset vastuunkantajat Soluyhdyshenkilö Anu Melkkala puh. 041 432 8696 anu.melkkala@gmail.com Lähetyssihteeri Eeva Laapas Puh. 040 585 8638 eeva.laapas@gmail.com

Arto Auranen, puh. 0400 654 526 Raimo Huopalainen, puh. 044 532 7928 Eino Hämäläinen, puh. 040 821 0197 Sirkka-Liisa Olkkonen, puh. 044 223 2335 Annikki Sirén, puh. 040 768 8019 Jorma Susi, puh. 044 525 3773 Sakari Toiviainen, puh. 0500 163 680 Pekka Loimas, Imatra puh. 040 554 8564 Liisa Juuti, Rautjärvi puh. 041 443 8635 Piirihallitus pj. Raimo Huopalainen puh. 044 532 7928 raimo.huopalainen@jippii.fi Annikki Sirén, Marketta Eskelinen, Ulla Kujanpää, Arto Pöyhönen, Anu Melkkala, Jouni Salo ja Otto Peltokoski.

Kansi: wanha Jaappanin lähetyksen keräyslipas (JR) Painopaikka: Skyprint Oy 2014 Taitto: Lähetystyöntekijät & JR Seuraava Yhdessä lehti ilmestyy toukokuussa 2014

2

Yhdessä 1/2014


Piirijohtajan palsta

Sekatyömies rakennustelineellä

Viime kesänä sain rakentaa parvekkeen katon kuntoon. Aikaa olisi ollut koko kesä, mutta työ venähti syksyn viime hetkille siksi, että en ollut motivoitunut väliaikaisen telineen rakentamisesta, koska siitä oli niin suuri vaiva, ja se palvelisi niin vähän aikaa, joten pakko mikä pakko... Tämän kokemuksen läpikäyneenä rakennustelineet ovat alkaneet saarnaamaan minulle. Mielessäni on muutaman vuoden talomme ympärillä aikanaan olleet rakennustelineet, joiden poispurkaminen oli pienoinen juhlahetki, kun yksi vaihe saatiin päätökseen. Rakennuksellani ei ole ollut hienoja koottavia telineitä, vaan telineille on valikoitunut erilaista kierrätystavaraa ja kun teline on tehtävänsä suorittanut, niin useimmiten loppusijoituspaikkana on ollut polttopuuna toimiminen. Telineillä on ollut tärkeä väliaikainen tehtävä ja tehtävän täytettyään ne on purettu pois. Seurakunnat, herätysliikkeet ja lähetysjärjestöt ovat myös rakennustelineitä. Ne pystytetään korkeamman päämäärän saavuttamiseksi ja ovat luonteeltaan väliaikaisia ja ennemmin tai myöhemmin ne ovat tehtävänsä tehneitä, eikä niitä enää tarvita. Kirkkohistoriaa tutkimalla voimme nähdä tämän selvästi. Syy siihen että teline on käynyt tarpeettomaksi voi johtua myös siitä, että suola on käynyt mauttomaksi, ja se ei kelpaa muualle kuin pois heitettäväksi. Toisin sanoen teline ei ole enää suoriutunut siitä tehtävästä, jota varten se on alun perin pystytetty. Jos ajattelen aikaisemmin mainitsemiani rakennustelineitä talomme ympärillä, niin jos niitä ei olisi kaadettu ajallaan, ne muutaman vuoden jälkeen olisivat olleet niin lahoja, että mikäli työ ei olisi tullut valmiiksi, niin uudethan siinä olisi joutunut rakentamaan. Rakennustelineitä on kovin erinäköisiä, kokoisia ja erilaisia töitä varten on omansa. Mutta hengellisenä vertauksena rakennustelinettä ajatellen kaikilla on sama pelastuksen päämäärä.

Yhdessä 1/2014

Myös se hengellinen rakennus jota eri järjestöt ja seurakunnat rakentavat, on yhteinen ja aivan samoin kuin maalliset rakennustelineet ovat välttämättömiä, niin samoin on hengellistenkin telineiden laita. Siksi, että Jumala on näin säätänyt ja antanut näille pienille rakennustelineille evankeliumin kuuluttamisen tehtävän. Talon rakennustyömaalla kaikki kiinnittyy itse taloon ja rakennustelineiden purkaminen on itsestään selvyys. Hengellisillä telineillä taasen vaarana on se, että itse telineestä saattaa tulla tärkeämpi kuin itse Taivaallisesta rakennuskohteesta. Nyt kun olen elämänmenoa Suomessa pari vuotta seurannut, olen ihmetellyt sitä, miten erilaisilla tavoilla ystävät ovat sitoutuneet rakennustelineiden huoltoon ja ylläpitoon. Mutta samalla olen yllättynyt ja huolestunut siitä, että kaikki eivät näe rakennustelineiden tärkeyttä. Valitettavasti he jäävät silloin ilman sitoutumisen siunausta. Toisaalta olen hämmästellyt sitä, että kristittyinä syyllistymme - itseni mukaan lukien - vertailemaan rakennustelineitä keskenään ja olemaan jopa kateellisia, jos jollakin telineellä menee paremmin kuin toisella. Tässä mielessä meillä olisi paljon opittavaa maallisilta rakennusmiehiltä. He eivät vertaile eri firmojen rakennustelineitä, vaan pelkästään rakennuskohteita. Toisin sanoen sitä, kuka onnistuu rakennuksensa kanssa parhaiten.

3


Jään kanssanne rukoilemaan, että täällä Etelä-Karjalan maakunnassa kristityt kiinnittäisimme katseemme taivaalliseen rakennukseen, ja iloitsisimme yhdessä muiden kanssa, jos joku rakennusteline toimii paremmin kuin joku toinen! Yksi tapa huoltaa rakennustelineitä on kautta aikojen ollut rahankeräyslippaat, joista on jopa Kalajoella vuonna 1839 käräjöity Herännäisyys -nimisten telineiden parissa. Ystävälehtemme kannen wanha Jaappanin keräyslipas on taas Evankeelisen telineen parista 1900-luvun alkupuolelta. Tällä sivulla on myös kuva uudesta Kansanlähetys-nimisen telineen uudesta lippaasta.

Siunauksin Jukka Repo P.s. tämän meidän yhteisen rakennustelineen kustannuksista viime vuoden osalta mainittakoon, että kirstun pohjalle jäi pari tuhatta euroa "ylimääräistä", mutta jos työntekijämme eivät olisi olleet lomautettuina, niin olisimme olleet pakkasen puolella viiden tonnin luokkaa. P.s. II Muistathan maksaa jäsenmaksusi. Jäsenmaksujen viite on 62307 ja voit suorittaa sen yhdistyksen tilille. Mikäli mahdollista maksa tämä erikseen eikä kannatusmaksun yhteydessä. Kiitos.

Suuressa mukana Keräyslipas Poliisilta saamamme luvan turvin saamme jakaa vastikkeetta Suuressa mukana -keräyksen tunnuksena lipasta Kansanlähetyksen toiminnassa mukana oleville ja Suuressa mukana -keräykseen osallistuville. Lippaalla ei ole vaihdanta-arvoa. HUOM: Lipas on siis säästölipas. Se ei ole keräysväline. Lipasta ei käytetä varainkeruuseen julkisella paikalla, vaan yksittäinen ihminen voi käyttää sitä omana säästölippaana kotonaan. Halutessaan hän voi antaa säästämänsä varat tapahtumissamme kerättäviin kolehteihin. Tulemme jakamaan tätä keräyslipasta halukkaille kevään aikana järjestettävissä tilaisuuksissa. Lippaalla ei ole vaihdanta-arvoa, mutta ehkä muutaman vuosisadan kuluttua sillä on keräilyarvoa? Käyttämätön keräyslipas tuskin tuottaa kahden sadan vuoden kuluttua juurikaan mitään, joten otetaan ystävät lippaat käyttöön nyt :)

Nuorisotyön kuulumisia Heipparallaa kaikille jotka olette jaksaneet nuorisotyön kuulumisia tähän saakka lukea. Kertoilen taas joitain katkelmia nuorisotyöstä sekä omista jutuistani. Viime lehdessä mainitsemani käytännön evankeliointikoulutus on nyt toteutumassa.

4

Lähdemme yhden lappeenrantalaisen ja yhden imatralaisen kolmekoolaisen kanssa Joensuuhun XEE-nimiseen koulutukseen. Siellä meidät kolme koulutetaan kohtaamaan ihmisiä kadulla, mutta ennen kaikkea ystäväpiirissämme.

Yhdessä 1/2014


Koulutus on intensiivinen kolmen päivän sessio. Me koulutuksen saaneet pidämme sitten muille nuorille aikuisille kymmenen viikon mittaisen koulutuksen (ilta viikossa) samoista asioista täällä Lpr-Imatra akselilla. Olen todella hyvilläni, että koulutukseen saatavia ei tarvinnut väkisin kysellä, vaan ihmiset ilmoittautuivat vapaaehtoisesti. Lähtijöitä olisi lopulta ollut enemmänkin, mutta Joensuun päästä sanottiin, että kolme on aivan riittävä määrä. Jos jotain kiinnostaa tarkemmin katsoa, mikä se XEE oikein on, käy katsomassa eesuomi.net. Nuoret aikuiset ovat muutenkin olleet ilon aiheena. Anun koordinoima solutyö on toiminut oikein kivasti ja uusia solulaisia on ainakin nuorten aikuisten soluihin tullut useita. Kohta voidaan jo joutua (tai päästä) jakautumaan. Vaikka Lappeenrannassa nuorten aikuisten määrä ei olekaan kasvanut, olemassa oleva porukka on varsin aktiivista, ja eräskin kaveri on ryhtynyt pitämään Lauritsalassa jokaviikkoisia nuorteniltoja. Tämän voisin sanoa olevan ihan rukousvastaus, kiitos siitä Taivaan Isälle! Myös F5Jumalanpalvelusten järjestämisessä nuorten aikuisten solut ovat olleet aktiivisia. Samoin myös muissa toiminnoissa. On myös ollut mukava havaita, että jos solu on jonkun homman luvannut hoitaa, se myös hoidetaan ja vieläpä kunnolla. Tämä vastuuttaminen on myös päästänyt itseni siirtämään voimavaroja esim. enemmän kansainväliseen työhön. Nuoret aikuiset tulevat toimeen voisi sanoa omillaan, ja niin varmaan pitääkin olla. Imatralla on ollut pientä kasvua havaittavissa. Siellä oleva porukka on kivasti toisistaan huoltapitävä. Imatralla on ollut pientä häslinkiä, kun kristillisen porukan + ja – navat ovat joskus kohdanneet Kolmen kohtaamisen illoissa. Tästä ovat saaneet osansa myös vierailevat puhujat. Onneksi kaikesta ovat pätevät iltojen vetäjät aina selvinneet. Kansainväliset illat jatkuvat kuten ennenkin. Tänä vuonna kävijöitä olisi ollut enemmän kuin olemme pystyneet kuljettamaan. Parhaimmillaan parikymmentä ihmistä on jäänyt ilman kyytiä. Vastaanottokeskuksessa asuvat kristityt ovat onneksi vihdoin viimein saaneet oman huoneen, jossa kokoontua. Tästäkin kiitos Herralle. Kristityillä

Yhdessä 1/2014

on siellä varsin aktiivista toimintaa, ja kokoontumiset ovat avoimia myös ulkopuolisille. Itseänikin on paikalle kutsuttu puhumaan; pitää katsoa, miten voimavarat riittävät. Muslimejakin illoissa on edelleen käynyt runsaasti. Nuorten kohdalla olemme aloittaneet tämän vuoden alussa iltojen järjestämisen yhteistyössä SLEY:n kanssa. Joka toinen ilta (parilliset viikot) nuortenilta on keskustassa Lähetyskodilla torstaisin kello 16 ja joka toinen (parittomat viikot) Sammonlahdessa Armokalliolla klo 18. Olimme ensimmäiset illat molemmat paikalla, ja täytyy sanoa että tällainen yhteistyö jotenkin virkistää. Toisaalta kun nyt iltoja on joka toinen viikko voi myös opetuksen valmistaa tarkemmin. Samoin saa uusia vinkkejä omaankin työskentelyyn. Olemme nyt myös järjestämässä pientä retkeä laavulle. Toivottavasti sinne saapuu paljon nuoria. Lauritsalassa säännöllisen epäsäännöllisesti toimineet nuortenillat ovat nyt saaneet vakiintuneen pitäjän, kuten yllä jo mainitsinkin. Lauritsalan illat ovat Pysäkin tiloissa. Omia kuulumisia ei enää paljon tähän mahdukaan, ja tämänkin kirjoittaminen vie vielä lisää tilaa. Kävin matkalla Budapestissä joulun alla parin kaverin kanssa. Suosittelen kaupunkia kyllä matkakohteena. En ole talvella hirveästi mitään isompia projekteja aloittanut. Lähinnä tehnyt kaikkea pientä. Talon ollessa jo neljä vuotta vanha, ilmaantuu kaikkea pientä laitettavaa silmien eteen. Lattiat pitäisi vahata, sauna siivota jne. Mutta mutta, jos jotain kiinnostaa, lukekaa lähettikirjeestäni lisää omista jutuista! Jeesus kanssanne! Petri

5

Yst%c3%a4v%c3%a4kirje%202014%20 1  

http://etela-saimaa.sekl.fi/sites/default/files/etelsaimaa/page/attachment/Yst%C3%A4v%C3%A4kirje%202014%20-1.pdf