Page 1

7

Keskiviikko 18.5.2011 Joona Kokkonen

UUTISVIIKKO

Ikean peruskivi muurattiin tiistaina Matkukseen rakennettavan IKEA-tavaratalon peruskivi muurattiin eilen tiistaina. Tilaisuudessa puhuivat IKEA Kuopion tavaratalojohtaja Anna Valkjärvi, kaupunginjohtaja Petteri Paronen sekä IKANOn ja Peabin edustajat. Paikalla oli myös IKEA-konsernin perustaja Ingvar Kamprad. Uuden tavaratalon anturoista on valettu jo kolmasosa. Myös liikennejärjestelyt Matkuksen alueelle ovat edenneet ja ensimmäiset tiet ovat valmiita. – Maltamme tuskin odottaa ensi vuotta, jolloin pääsemme juhlistamaan avajaisia ja käynnistämään Kuopion tavaratalon toiminnan, Valkjärvi sanoo.

Saima-mitali kuvataiteilija Pauno Pohjolaiselle Suunniteltu observatorio havainnekuvassa Kuopion korkeimmalla paikalla.

Uusi tähtitorni Kuopion korkeimmalle kohdalle Tero Joutselainen

Kuopion tähtitieteellinen seura Saturnus rakentaa Kuopion Rytkyn kylällä sijaitsevalle Oinosenmäelle uuden tähtitieteellisen observatorion. Paikka on tarkoitukseen optimaalinen. Korkeutta on merenpinnasta mitattuna 238,8 metriä ja esteetön näkyvyys kaikkiin ilmansuuntiin. Jopa Puijo on muutaman metrin Oinosenmäkeä matalampi. Käytännössä kaikki pohjoisen tähtitaivaan kohteet ovat havaittavissa suunnitellulta paikalta. Rakentamaan toivotaan päästävän mahdollisimman pian. Ihanneaikataulussa koko observatorio on valmis talvella, viimeistään ensi vuonna. Jo 60-luvun alussa rakennettu tähtitorni Niiralan Huuhanmäellä on sinänsä palvellut hyvin tarkoitustaan, mutta valosaasteen suuri määrä keskellä kaupunkia on herättänyt etsimään uutta pimeämpää paikkaa kaupungin läheisyydestä. – Tehokkain kaukoputkemme ei edes mahdu nykyiseen torniimme ja sen ominaisuuksien täysi hyödyntäminen vaatisi pimeän taivaan. Voimakkaat linssit keräävät myös valosaasteen tehokkaasti, kertoo Saturnuksen varapuheenjohtaja Matti Lähtevänoja.

Infra valmiina Haave on elänyt jo pitkään. Nykyisen hankkeen alkusanat lausuttiin vuonna 2009, kun Saturnuksen toiminta lähti uuteen nousuun. Nettifoorumin kyselyn pohjalta selvisi, että tähtiharrastajat haluavat pidempiä havaintoprojekteja ja tähtikuvausta. – Tornin rakentaminen nousi ykköskohteeksi. Lisäksi Varkauden ja Jyväskylän harrastajien onnistumiset

KUOPION TÄHTITIETEELLINEN SEURA SATURNUS Perustettu 1956. Saturnus on Kuopion Luonnonystävien yhdistys ry:n jaosto. Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys (KLYY) perustettiin 16.12.1896. Jäseniä on tällä hetkellä noin 1500. KLYY on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys. Lisäksi KLYY on Suomen Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan jäsenjärjestö. Merkittävä osa KLYY:n toiminnasta tapahtuu jaostoissa. Yhdistyksen toiminnan tuloksena on perustettu luonnontieteellinen museo Kuopioon sekä Korkeakosken ja Pisan luonnonsuojelualueet. Oinosenmäen observatoriohankkeessa vakaavarainen Luonnon Ystäväin yhdistys on merkittävä rahoituksen mahdollistaja. Hankkeessa ovat mukana Kuopion Saturnuksen lisäksi Länsirannan kylät ry, Pihkainmäen ja Syvänniemen kyläyhdistykset, Ilmatieteen laitos, Kuopion kaupunki ja Kuopion seurakuntayhtymä, joka omistaa suunnittelualueen maapohjan.

EU-hankkeissa antoivat uskoa. Kehittämisyhdistys Kalakukko ry katsoi observatorion sopivan hyvin Kuopion maaseutualueen kehittämiseen, kertoo puheenjohtaja Markku Kellomäki. Oinosenmäki ei valikoitunut sijoituspaikaksi pelkästään korkeuden ja pimeyden vuoksi. Paikka on ihanteellinen ennen kaikkea valmiin infrastruktuurin vuoksi. Mäellä sijaitsee ilmatieteenlaitoksen säähavaintotutka, jonka vuoksi paikalle vie ympäri vuoden kunnossa pidettävä tie. Sinne on rakennettu myös laajakaistayhteys ja sähköverkko. – Noin 100 000 euroa maksava observatorio on toki suuri ponnistus, mutta saavutettavissa.

Netin kautta kuvaamaan Oinosenmäen observatoriosta tulee täysin kauko-ohjattava. Internetin välityksellä harrastajat läheltä ja kaukaa voivat ohjelmoida tähtikameran ottamaan kuvia juuri oikeana hetkenä. Ohjauk-

sen ansiosta pystytään käyttämään optimaalisesti hyödyksi pilvettömät päivät ja saadaan laitteille hyvä käyttöaste. Automatiikka suojaa laitteita säältä ja sähkökatko sattuessakin kupu tulee kaukoputken suojaksi. Tähtitiede poikkeaa useasta muusta tieteestä siinä, että harrastajatkin voivat nousta maailman maineeseen. Avaruutta kun riittää tarkkailtavaksi. Usein tuloksiin pääseminen edellyttää juuri pitkiä havaintoaikoja. – Voimia yhdistämällä päästään näkemään asioita. Tuodaan näkyvää näkymätöntä näkyväksi, kuvailee Lähtevänoja. Kellomäki kuvailee sitä tunnetta, kun ensimmäisiä kertoja pääsee tarkkailemaan avaruutta kunnon laitteilla. – Tulee tunne, että se kaikki, mitä on nähnyt kuvissa, onkin oikeasti olemassa. Ja me olemme osa avaruutta.

Revontulia ja lintuja Oinosenmäen observatorio on

suunniteltu monikäyttöiseksi. Ympäristöön valetuille betonilaatoille voidaan tuoda lisää kaukoputkia ja auditoriomainen rakenne mahdollistaa esitykset ja yleisötilaisuudet. Rakennuksen suunnittelija Joona Kokkonen pitää projektia haastavana. – En tiennyt alasta mitään, joten ensin on pitänyt tutustua kokonaan uuteen maailmaan. Kyseessä on julkinen rakennus, johon on yhdistetty korkeaa teknologiaa. Rakennusta ja näköalatasannetta on tarkoitus käyttää ympäri vuorokauden. Toisille löytyy tarkkailukohteita päivällä, toisille yöllä. Esteetön näkymä antaa esimerkiksi lintujen muuton tai revontulien aikaan runsaasti mahdollisuuksia. Grillikota ja laavupaikka tuovat jopa matkailullisia elementtejä mäelle. Huoltorakennus mahdollistaa esittely- ja koulutustilaisuudet pilvisinäkin päivinä.

Koulut mukaan toimintaan Saturnuksessa uskotaan ennen kaikkea verkostoitumisen voimaan. Länsi-Kuopion alueelle observatoriosta tulee lähipalvelu, jonka uskotaan tuovat uusia paikallisia harrastajia mukaan. Koulujen uskotaan tarttuvat tähtitieteen opetuksen ja kerhotoimintaan laajemminkin etäkäyttömahdollisuuksien myötä. – Toivomme runsasta kiinnostusta alueen hyödyntämistä kohtaan. Seurakuntayhtymän leirikeskus mahdollistaa harrastajien leiri- ja koulutustoiminnan, miettii Kellomäki tulevaa toimintaa. Hän toivoo myös yritysten kiinnostuvan tulevista mahdollisuuksista ja lähtevän mukaan jo varhaisessa vaiheessa. Hankeen etenemistä voi seurata www.saturnus.fisivuston kautta.

Itä-Suomen yliopiston ja Savon Sanomien myöntämän Saima-mitalin sai tänä vuonna kuopiolainen kuvataiteilija Pauno Pohjolainen. Saima-mitali jaetaan vuosittain Snellmanin päivänä tunnustukseksi suomalaisen henkisen tai taloudellisen kehityksen kansalliselle vaikuttajalle. Pohjolainen on yksi merkittävimmistä suomalaisista nykytaiteilijoista. Hänen kansallinen läpimurtonsa tapahtui jo neljä vuosikymmentä sitten, 1970-luvun alussa, jolloin hän sai kultamitalin nuorten taidetapahtumassa. Seuraavalla vuosikymmenellä suomalainen taidemaailma oppi tuntemaan Pohjolaisen niin sanotun Kuopion koulun keulahahmona.

MLL Kuopion yhdistys aloitti uuden toiminnan MLL Kuopion yhdistys on aloittanut kotipalvelusektorilla uuden toiminnan. Yhdistys tuottaa pääasiassa kuopiolaisille lapsiperheille yksilöllisten tarpeiden mukaista lasten hoivaa ja huolenpitoa. Palvelu sisältää perheen tavanomaiseen arkielämään kuuluvien tehtävien ja toimintojen suorittamista ja niissä avustamista sekä lasten hoitoapua kodeissa ilman sairaanhoidollisen pätevyyden vaativaa toimintaa. Yritykset voivat tarjota lastenhoitopalveluamme henkilöstöetuna muun muassa työntekijän lapsen sairastapauksessa, pikaisessa palaamisessa äitiyslomalta takaisin työelämään ja esim. koulutusten aikana tilapäisenä palveluna vaikkapa vierailevalle luennoitsijalle.

Suurkirppis valtaa torin sunnuntaina Perinteinen suurkirppis järjestetään Kuopion torilla sunnuntaina klo 7–16. Kaikki kaupungin toripöydät on jo varattu. Muihin myyntipaikkoihin voi tulla etukäteen ilmoittamatta. Näiden paikkojen hinta on kuusi euroa. Omia kirpputoritavaroita voi myydä noin 3 x 3 metrin suuruisessa paikassa, jonka saa valita itse. Torivalvojat kiertävät perimässä maksut paikan päällä. Ota käteistä mukaan maksuksi. Myyjjiä kehotetaan tekemään rivistöjä, jotta asiakkaita varten muodostuvat selkeät kulkuväylät. Autot on vietävä torilta myynnin ajaksi. Muut tämän kesän kirppikset ovat sunnuntait 3.7. ja 14.8. Kirpputorin järjestää Kuopion kaupunki. Miika Koskela

Torilla järjestetään sunnuntaina perinteinen suurkirppis.

Artikkeli Saturnuksesta  

Saturnus on tähtitieteellinen jaosto Kuopiossa