Page 1

Nr: 5 oktober 2011

Karl fortsätter sin berättelse från Afrika del. 2 och skriver även om sitt äventyr i Mexico när han simmade med delfiner Erika ger betyg på filmen Hur många lingon finns det i världen.

Carro berättar om Astrid Lindgren

Svenne skriver om stormen Katja

Juhas landskap Norrbotten


Vi som gör LASSO-tidningen

Innehåll

Födelsedagar…………... ..3 Sven-Erik Ove

Erika Norgren

Hur många lingon?..…..…..4 Mattias bildsida…….……...5 Karl badar med delfiner…..6

Carro Palmkvist

Stormar / orkaner………….7 Astrid Lindgren..…………...8

Mattias Gjerdet

Grängshammar……..……. 9 Karls Afrika forts………….10

Juha Repo

Eva Ekström

Annika Stenberg

2

Juhas landskap………

11


november

BILD

BILD

BILD

Olle Klintman 1 november

Valdemar Nystrรถm 7 november

Karl Pousette 8 november

BILD

BILD

BILD

Fredrik Axelsson 11 november

Carina Wikblad 18 november

Olle Backstrรถm 27 november

Mia Nystrรถm 23 november

3


Filmresention: Hur många lingon finns det i världen? Handling: Filmen handlar om 27-åriga Alex som har misslyckats med det mesta och börjar jobba med personer som har utvecklingsstörning på Hudiksvalls kommun. Han upptäcker att de med utvecklingsstörning sjunger bra och bestämmer sig för att visa för resten av sina vänner att de utvecklingsstörda är lika mycket värda som alla andra. Första helgen som filmen visade på svenska biografer blev den helgens mest sedda film. Om filmen:Filmen spelades in under sommaren och hösten 2010 främst i Hudiksvall med omnejd. Rollista: Sverrir Gudnason – Alex. Vanna Rosenberg – Hanna. Mats Melin – Kjell-Åke. Theresia Widarsson – Filippa. Bosse Östlin – Ebbe. Ellinore Holmer—Katarina. Maja Carlsson—Kristina David Gustafsson-Leif. Marie Robertson – Anna-Lena. Claes Malmberg—Peter. Cecilia Forss—Lisa. Eva Funck – Leifs Mamma. Jill Ung—Katarinas mamma. Tommy Sporrong— Kjell-Åkes bror. Regissör: Lena Koppel. Manus: Lena Koppel. Trine Piil. Pär Johansson. Betyg: 5 LASSO av 5 möjliga

4

Alex

Alex och Hanna

Erika Mats Melin som Kjell-Åke


Mattias bildsida

Snö...

Nu är hösten här...

På vintern spelar man ishockey... Sommar och sol...

Hur kommer det att gå för Leksand i ishockey den här säsongen ? Färgerna är fina... Nu är sommaren över…

MÅÅÅÅÅL... Katten är söt...

5


När jag badade med hajar och delfiner. För flera år sen åkte jag med Aktiva synskadade på en resa till Mexiko. Vi var ute på Jokatanhalvön vid Can Cun. En dag åkte vi med en båt ut till en ö som heter Isla Mujeres. Där solade och badade vi det var härligt. Längre bort på stranden var det en lång brygga. När vi kom längst ut där var det som en stor inhägnad i vattnet gjord av stora träpålar nerstuckna i botten. Där simmade det en hammarhaj. När jag kom ner i vattnet var det en farbror som simmade iväg och hämtade hajen. När han kom med den till mig så fick jag hålla ut armarna rakt framför mig. Då lade han hajen på mina armar. Den var bra tung och stor. När jag kände på ryggen så var den precis som ett riktigt strävt vasst sandpapper. När jag sen kände på magen där var den tvärt om riktigt mjuk. Det här var riktigt häftigt att prova. En annan dag åkte vi först med en vanlig båt ut till ett ställe. När vi kom dit så fick vi gå över på en glassbottom boat= en båt som har tjockt glas i botten och på sidorna (se bild). Där vi satt under vattnetytan i båten och fick en lång guidad båttur. Vi såg mycket korallrev, många fiskar och mycket mer grejer. Sista dagen vi var där på hela resan gick vi till ett äventyrsbad. En lång brygga var det där som vi gick ut på. Där ute fick vi sätta oss och lyssna på när delfinskötarna lockade in delfinerna till kanten. Delfiner piper inte när dom pratar utan det låter som att dom gnyr på något sätt. När de kommit in till kanten fick vi alla blinda gå ner i vattnet och ställa oss på ett led bredvid varann. Då simmande delfinerna framför oss så vi fick känna på dom. De hade stora fenor och det kändes precis som riktigt hårt gummi, det trodde jag inte. En puss fick jag och dansade med en gjorde jag också. Det gick till så att jag sträckte ut armarna rakt framför mig, då ställde sig delfinen upp på stjärtfenan så jag höll i sidfenorna. Jag gjorde det en bra stund, det var riktigt häftigt. När jag fick pussen gick det till så att jag bara lutade på huvudet åt sidan så pussade den mig mitt på kinden. En av delfinskötarna öppnade munnen på en delfin så jag fick känna på tänderna. Dom var inte stora, det var som små koner och inte något vassa alls. Vi fick säga något ord så hoppade delfinerna upp i luften riktigt högt också. Det bästa på den här resan var att bada med delfinerna, det vill jag göra igen. För nu är det riktigt många år sen den här resan var.

Foto Jokatanhalvön i Mexico Karl skriva

6

Delfiner

Hammarhaj

Glassbottenbåt med glas under vattenytan i botten och på sidorna

Korallrev


Stormen ”Katia” stökade till det rejält. 13 september 2011 stökade stormen Katia till det rejält på flera håll i Sverige. Främst så berörde ovädret Bohuslän och västra Götaland — Värmland och in över Närke. Värst var det i Bohuslän och Göteborgstrakten. På många håll blockerades vägar av nedblåsta träd. Även kastvindarna ställde till så att minst en bil körde av vägen. I Norrland blev det översvämningar . Det regnade mycket där. Stormen Katia kom till oss från Kap Verde öarna via Skottland.

Svenne

7


Astrid Lindgren Astrid Anna Emilia Lindgren född Ericsson föddes14 november 1907 i Vimmerby i småland och dog 28 Januari 2002 i Stockholm. Hon är känd över hela världen för sina barnböcker om bland andra Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket. Astrid började skiva på 1940-talet. Det började med att Astrids dotter, var sjuk i lunginflammation, varje kväll bad hon om att få höra en berättelse och när Astrid då frågade” vad ska jag berätta?” Svarade hon ”berätta om Pippi Långstrump” hon hittade på det namnet just i det ögonblicket. Berättelserna om Pippi uppskattades av både Astrids dotter och hennes kamrater. Ett flertal av Astrid böcker har blivit film och först ut var Mästerdetektiven Blomkvist (1947). Andra böcker och filmer som Astrid skrivit är bl.a: Emil i Lönneberga Rasmus på luffen Barnen i Bullerbyn Saltkråkan Ronja Rövardotter Mio min Mio Madicken Karlsson på taket Kajsa Kavat Lotta på Bråkmakargatan m.fl.

Emil och Ida

Rasmus och ParadisOskar

Karlsson och lillebror

Carro skriva

Ronja Rövardotter

8

Saltkråkan

Pippi och Herr Nilsson


När vi var i Grängshammar. Först åkte vi och kollade om vi skulle hitta toppen av Nybroberget men vi kom bara upp till en vändplan mitt i skogen. Då åkte vi vidare och kom till Grängshammars ruiner. Där forsade det mycket vatten det fanns mycket ruiner där, vi var till och med in i en ruin som har varit ett stort kolhus där man förvarade kolen som man sedan eldade med i smedjan. Det var viktigt att kolen var torr annars kunde järnet få en ful yta. När vi var klara där åkte vi förbi vid Grängshammarsån där bävern trivs att vara. Den lummiga lövskogen runt om ån lockar många småfåglar.

Karl skriva

Erika Mattias, Svenne, Karl och Carolina framför ruinen

kamera

9


Karls Afrika

Karl Pousett berättar om delar av sin resa i Afrika med Rosa bussarna. Del 2. Nungwi

På dagarna gick vi på stan och kollade i de Afrikanska affärerna. När vi skulle äta mat gick vi ofta till ett ställe som heter Livingstone beach restaurang. Den var riktigt härlig och låg alldeles vid stranden där satt vi under stora parasoll, med fötterna i sanden och hörde vågorna när vi åt riktigt god mat. En glassbar var vi till några gånger också där vi åt riktigt Stone town härliga glassar. På kvällarna gick vi alla till ett ställe som heter Africa house. Där uppe på taket var det som en stor balkong med en bar. Där satt vi och lyssnade på musik, drack någonting, pratade mycket och kollade på solnedgången, det var mysigt.

Solnedgång på Zanzibar

Samma dag vi åkte från Stonetown upp till Nungwi fick man välja på att åka och simma med delfiner, kolla på apor eller åka direkt upp till Nungwi. Jag och min familj med några till åkte till aporna. Dom var både på marken och i träden. Vi såg en apmamma som ammande sin bäbis och många, många fler apor. Det fanns till och med en bro uppe i träden så att aporna kunde ta sig över vägen. Foto

Karl skriva

10

Vi kom till ett träsk, då fick vi gå ut på en lång krokig bro, där berättade guiden om träsket. Ett träsk är ett område med mycket fuktig mark. När vi kom upp hit var vi på Zanzibars nodligaste spets, till Nungwi gjorde vi inte mycket bara hade det skönt. Solade & badade, gick promenader på stranden, plockade snäckor & stenar. Vi gick och kollade i dom små och få affärerna som fanns där. Sista delen av Karls resa kommer i nästa nummer.

Stone town

Stranden vid Nungwi Apor på Zanzibar


Norrbotten Antalet invånarna är ungefär 197 900. I Luleå har SSAB ett stort stålverk där man tillverkar plåt och stål. Utanför Luleå finns en stor skärgård och strax utanför Luleå ligger Gammelstad som är en kyrkby från 1300-talet. I Boden finns det mycket militära förläggningar och på Luppioberget bor jultomten (säger dom). I Tornedalen pratar man både svenska och finska. I Piteå finns de sågverk och pappersbruk. Pite havsbad har långgrunda stränder, vilket gör att vattnet kan vara ganska varmt på sommaren där. Landskapsblomman: Åkerbär Landskapsdjuret: Lavskrika Landskapsfisken: Siklöja Landskapssvampen: Stenmurkla Pite havsbad

Lavskrika Åkerbär Norrbottens Landskapsvapen

Siklöja

Stenmurkla

11


Dikt av Sofie Rönn Snön i drivor Snö ute Väntar på lucian och tomten Längtar till julen ska komma Myser med familjen och öppnar julklappen.

Nästa nummer kommer i november dator

e-post

telefax

telefon

brev

www.dagligverksamhet.blogspot.se datagruppen@borlange.se 0243-660 31 0243-660 31 Datagruppen Bergebyvägen 7 784 73 Borlänge

LASSO oktober 2011  

LASSO oktober 2011

LASSO oktober 2011  

LASSO oktober 2011

Advertisement