Page 1

Lucia på Cozmoz

Nr: 7 2011 December

Svenne på Toppstugan Romme alpin Mattias önskar God Jul på sin bildsida

Besök på Svenska Direktflygs hangar i Romme

Amerikanska bilar, är Saras stora intresse

Födelsedagar januari & februari


Vi som gör LASSOtidningen Sven-Erik Ove

Innehåll

Födelsedagar.…………... 3 Födelsedagar …...……….4

Carro Palmkvist

Tomtebodaskolan.….……5 Mattias bildsida…...………6

Mattias Gjerdet

Lucia….....………………...7 Toppstugan ….….…..…….8

Karl Pousette

Amerikanska bilar…..…9-10 Svenska Direkgflyg..…….11

Sara Elmersson

Eva Ekström

Annika Stenberg

2

God Jul……………………12


januari

BILD

BILD

BILD

Mattias Gjerdet 4 Januari

Marie Bรถnstrรถm 13 Januari

Laura Hyttinen 15 Januari

BILD

BILD

Lennart Olsson 18 Januari

Per-Arne Bergqvist 22 Januari

Therese Heikkinen 23 Januari

BILD

BILD

David Karlsson 26 Januari

Margret Lindberg 17 Januari

3


januari

BILD

Lars Birkhem 27 Januari

4

BILD

BILD

Emma Granlund 30 Januari

Jenny Bertilsson 1 februari

BILD

BILD

Andreas Jonsson Rodrigues 3 februari

Madelene Willman 10 februari

Sofia Sjรถblom 13 februari

BILD

BILD

BILD

Anna Sivertsson 14 februari

Charlotte Svensson 28 februari

Sven Sjรถholm 29 februari


Tomtebodaskolan/TRC. 1879 startade den här skolan för alla blinda och synskadade som bor i hela Sverige. Skolan ligger i Stockholm. Fram till 1986 bodde alla som gick här på skolan. Dom som hade nära hem fick åka hem ofta på helgerna. Men dom som hade långt hem fick nästa aldrig göra det, mer sällan. Det var en vanlig skola fast bara för blinda. Punktskriften har nu funnits i 101 år. Han som uppfann punktskriften hete Louise Braille och bodde i Frankrike. År 1986 stängdes den här skolan. Sen dess har det varit en tränings skola där alla blinda kan åka på träningsbesök och årskursbesök. Så när jag åkte på årskursbesök var vi 8 stycken elever som träffades under en vecka. När man går i 1-6 klass åker man dit tillsammans med en av sina föräldrar och när man går i 7,8 och 9:e klass får man åka själv. Jag har varit på Tomtebodaskolan flera gånger från det jag var liten tills jag gick på gymnasiet När jag åkte dit flög jag från Dala Airport till Arlanda och där möttes jag av personalen på Tomtebodaskolan.

Här bredvid ser du exempel på punktskrift som används av blinda personer.

Karl skriva

Varje prick är upphöjd så personen känner med fingertopparna och vet då vilken bokstav det är.

Tomtebodaskolan.

5


Mattias önskar God Jul på sin bildsida.

God Jul & Gott Nytt År 6


Lucia p책 Cozmoz

Fredagen den 16 december var det Lucia p책 Cozmoz.

7


Toppstugan på Romme Alpin Den 14/12 var jag till Romme Alpin och åt julbord i Toppstugan. Det blev välkomstglögg med mandlar och russin i och pepparkaka på hotellet innan bandvagnen kom och hämtade mig. Jag åkte bandvagn till och från Toppstugan. Motorn i bandvagnen var en Ford V6-motor. Bandvagnen hade fyrväxlad automatlåda. Det fanns olika sorters sill och skinka och strutskorv och salami och prinskorv och patéer och kladdkaka och chokladmousse och lussebullar och pepparkakor med mera på julbordet.

Svenne i hotellfoajeén

En säker färd med bandvagnen till toppstugan Toppstugan i full vintersol

Svenne skriva

Dags att börja äta av den goda julmaten

8


Amerikanska bilar! Sara Elmersson jobbar för tillfället på Datagruppen. Saras största intresse är amerikanska bilar och lastbilar. Jag har fått mitt intresse för amerikanska bilar av min Pappa. Det började när jag följde med på en cruising till Säter för några år sen. Sen dess har jag alltid följt med på cruisingar. Skulle gärna vilja ha en Cadillac 1959 som den på bilden längs ner på sidan.

Cadillac Eldorado 1953

Cadillac Convertible 1950

Destoto Diplomat Custom 1956

Ford Mercry Montclair 1959

Sara skriva

Cadillac 1959

9


Amerikanska Lastbilar

Amerikanska Lastbilar

En amerikansk lastbil har en stor sovkupé nästan lika stor som en mindre lägenhet med massor av extralyx som t.ex. mikrovågsugn, ibland dusch, TV och stereoanläggning.

Sara skriva

10


Svenskt Direktflyg på Dala Airport

Datagruppen har varit till Direktflygs hangar på Dala Airport på studiebesök. Vi besökte Per Nordin som arbetar där. Han är där på onsdagar och trivs jättebra. Förra veckan fick han följa med i ett flygplan till Göteborg fram och tillbaka. Det tog en timme att flyga till Göteborg.

Torbjörn och Per

Per visade oss runt i och utanför hangaren tillsammans med produktionschefen Torbjörn Toresson och Pers handledare Ola och Jonas. Svenska Direktflyg har 9 plan. Det är cirka 40 piloter som flyger planen. I Romme arbetar 15 personal, allt ifrån teknisk chef, flygtekniker och personer som jobbar på tekniska kontoret. De berättade om flygplanen Jetstream 32 och Fokker 50. Jetstream är små passagerarplan som flyger bland annat mellan Borlänge och Göteborg. Även till Malmö, Östersund och Luleå. Jetstream 32 tar 19 passagerare. Fokker 50 är ett postflyg som flyger med post på nätterna. Vi fick gå in i ett Jetstream 32 inne i hangaren och fick se in i cockpit. Torbjörn visade oss alla knappar, instrument och spakar i cockpiten.

Svenne, Karl och Per framför en jetstream

Fokker 50

Torbjörn i cockpiten

Han gjorde ett utrop i högtalarna och önskade oss välkomna ombord. Han visade oss säkerhetsvideon som handlar om vad man ska göra i ett nödläge. I hangaren stod det även ett stort plan som heter Embraer som är en lyxjet med skinnfåtöljer, det tar endast 13 passagerare.

Svenne skriva

Embraer lyxjet

11


Dikt av Sofie Rönn

DECEMBER DECEMBER SNART ÄR JULEN HÄR TA TIDEN MED LEK OCH SONG TA OCH SE PÅ KALENDEN DEN KOMER SNART VID VÅRAN DÖR MEN DE SNAKNAS VAD ÄR VÅRES SNÖN

Tomten är ritad av: Sara Elmersson

dator

e-post

telefax

telefon

brev

www.dagligverksamhet.blogspot.se datagruppen@borlange.se 0243-660 31 0243-660 31 Datagruppen Bergebyvägen 7 784 73 Borlänge

Nästa tidning kommer i februari

LASSO december 2011  

LASSO decebmber 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you