__MAIN_TEXT__

Page 1

NARVIK VIDEREGÅENDE SKOLE IDRETTSFAG - SESONGEN 2017/2018

F FA I N A R V I KFJ E L L E T:

I DRET T I S P E K TAK U L Æ R N AT U R


VELKOMME


EN TIL FFA!

FOTO: Rune Dahl, @runedahl


4

Her trives vi! FFA Narvik er landslinje i alpint som er et ledd i Norges Skiforbunds satsingsstruktur.

HVORFOR NAVNET STAUR? På 60- og 70-tallet ble slalåmportene laget av rette busker hentet rett fra skogen. Utøverne ble gjerne samlet til dugnad på høsten for å hugge busker i rett størrelse og fasong. Buskene ble tatt med til klubbhuset hvor de fjernet greinene og malte de. Før var det tre farger på staurene. Rød og blå som i dag og i tillegg fargen gul. Etterhvert kom bambusportene før plastportene kom for fullt på 80-tallet. Derav ble STAUR navnet på FFAs eget magasin.

L

andslinja er en del av programområdet Idrettsfag ved Narvik videregående skole. Siden 1991 har vi utdannet alpinister til høyt nasjonalt og internasjonalt nivå i alpint. Vi på FFA ønsker å utvikle elevenes idrettslige potensiale så langt som de selv vil, samtidig som de blir studieforberedt. Det viktigste vi har oppnådd er å utdanne mange dyktige samfunnsborgere. Noen av disse har vi presentert i dette magasinet. Her vil vi også ta opp historien bak FFA og visjonen framover, i tråd med at vi har fått mye bedre treningsmuligheter her hjemme i Narvikfjellet det siste året. I samarbeid med Narvikfjellet, en av verdens beste treningsarenaer for alpint, tar vi nå sats for å øke rekrutteringa til landslinja i alpint og idrettsfag- utdanningen i Narvik.

ØKONOMI De som driver med alpint vet at denne idretten ikke er helt uten kostnader. Vi ønsker å ha et tilbud som gjør at alle kan satse aktivt på sin idrett samtidig som de utdanner seg!

VI HAR INGEN EGENANDEL! All aktivitet/ trening som foregår i Narvik er gratis. Elevene dekker kun sine faktiske utgifter på treningssamlinger og konkurranser utenfor Narvik.

ELEVENE HAR 35-40 RENNDAGER I ÅRET. Kostnadene på disse dagene er 700-800 kr/døgn alt inkludert. Østerriketuren kostet i år 14.000 kr for 15 dager. Det inkluderte flyreise t/r, hotell med full pensjon og heiskort. Vi tilbyr, fra sesongen 2017/18, alle elevene en pakke som innbefatter klær og transport til alle renn på Nordkalotten. Denne pakken har en ramme på mellom 8 – 12.000kr.

OPPTAKSSAMLING 2. – 4. FEBRUAR I NARVIKFJELLET Vi ønsker å invitere til opptakssamling i Narvik 2. – 4. februar. Det vil bli fokus på fartspreget trening denne helgen i tillegg til de tekniske øvelsene. Informasjon om skolen og omvisning på skolen ligger også i programmet.

FOR DETALJERT PROGRAM, TA KONTAKT MED; Morten Solberg, Narvik Videregående Skole Avdelingsleder Idrett, Mob. 915 47 097 / morsol@vgs.nfk.no Velkommen skal du være til alpinbyen Narvik!


5

/ I D R E T T S FA G . N A R V I K V G S

/NARVIKVGS

/ F FA A L P I N

STAUR er et rekrutteringsmagasin for idrettslinja FFA Narvik og er laget av: FremoverLab, www.fremoverlab.no

TEKSTER: Rune Dahl, Morten Solberg, Maja Rognmo, Linn Kolbeinsen, Stian Johnsen, Stefan Bye, Jørgen Fieler, Sander Rørvik

FORSIDEFOTO: Jan Arne Pettersen

FOTO: Rune Dahl, Jan Arne Pettersen, Morten Solberg, Linn Kolbeinsen, Stian Johnsen, Andreas Barø, Frank Sundermeier, Espen Mortensen, Stig Are Nilsen

GRAFISK DESIGN OG LAYOUT: Amedia Ressurs Harstad

ANNONSESALG: Morten Solberg


6


7

FFA Narvik - en linje for deg som elsker idrett Velkommen til Narvik VGS avdeling Frydenlund. Skolen som har studieforberedende linjer som gjør deg godt rustet for videre skolegang i livet.

D

et som er så bra med denne avdelingen er at den i tillegg til vanlig studiespesialisering tilbyr deg ei linje hvor du kan trene flere ganger i uken og utvikle deg som idrettsutøver, men også som person. Idrettslinjen gir deg generell studiekompetanse og en mer variert hverdag. Årene på idrettslinjen er fylt med vanlige skolefag, morsomme treninger og ikke minst treningsleir i Spania. Skolen har et profesjonelt opplegg med ekstremt dyktige lærere og ikke minst trenere som vet hva som skal til for å få gode karakterer og for å bli en bedre idrettsutøver. Dette tilbudet burde vel friste enhver idrettsutøver, eller hva?

Idrettslinjen er ikke bare for alpinister og fotballspillere, men også for deg som driver med idretter som: ishockey, innebandy, bryting, volleyball og svømming. Altså alle mulige idretter som finnes. Gjennom uken har man både basisøkter (utholdenhet, spenst, hurtighet, koordinasjon) og økter som fokuserer på din fordypningsidrett. I tillegg krydrer man ukene med idretter man ikke driver med til vanlig, som for eksempel badminton eller frisbee. Om vinteren er man for eksempel i ishallen og gjennomfører 3-4 ishockey-økter. Disse øktene blir ledet av de flinke ishockey-spillerne som går på idrettslinja. Varierte økter med ulike idretter bidrar til at du aldri blir lei treningene, og gjør at du alltid er motivert for nye morsomme økter.

Narvik er en liten og koselig by med uendelig av muligheter for deg som elsker å holde deg i aktivitet og trene. Byen er kompakt og alt er nært! Alt du trenger er i gåavstand, så bil eller moped er ikke nødvendig. Byen har mange fine hybler for deg som kommer utenbys fra og trenger et sted å bo. Det beste med byen er de forskjellige idrettsanleggene, en helt ny ishockeyhall, tennishall, turnhall, kunstgressbaner både i byen, Beisfjord, Håkvik og Ankenes, i tillegg til Narvikhallen hvor de fleste treningene på skolen foregår. For alpinistene sin del har de anlegg i verdensklasse. Narvikfjellet er en kjent arena for nasjonale og internasjonale mesterskap. Med en fallhøyde på 850 høydemeter og 11 km løypenett til treninger og konkurranse er dette en drøm for enhver alpinist. I og med at treningsforholdene holder høy klasse er det ingen unnskyldning for å ikke bli god.

Treningsmengden varier fra 3-4 økter i uken. 1-2 av disse øktene er spesialiserte for fordypningsidretten din. De andre øktene inneholder som sagt basistrening, men også egentreninger. Elevene lærer seg å lage egne øktplaner og gjennomfører dem både som trener og som utøvere. Når du begynner på VG2 starter du med faget «treningsledelse» dette faget er perfekt for deg som ønsker å bli trener etter din eventuelle karriere som idrettsutøver. Et annet fag man har er «treningslære», dette faget har man alle tre årene. I dette faget lærer man alt fra hvordan du bør trene, kroppens oppbygning og funksjon og hvordan man skal behandle idrettsskader. Disse fagene er perfekt for deg som er lei noen av fagene du hadde på barne -og ungdomsskolen.

Skal du virkelig la denne muligheten forsvinne og heller sitte på en stol og lese på fysikk-leksa eller gjøre vanskelig matte hele dagen?

Du vil ikke gå glipp av morsomme treninger, flinke lærere, interessante fag og ikke minst, to ukerstreningsleir i Spania! Sander Rørvik ID2A


8

VM-jenta fra Narvik Kamilla Skogvold Olsen har spilt en rekke U18landskamper for jenter. I januar deltar hun i ishockey-VM i Italia. Det viser at det er mulig å bli god, også om du er ishockeyjente fra Narvik. Kamilla går andreåret på FFA. Tekst og foto: Rune Dahl

F

ør jul representerte Kamilla Norge under tre landslagskamper mot Danmark i Lørenhallen i Oslo. Hun har også vært på landslagssamlinger med U18-laget – senest i Finland hvor kamper mot Tsjekkia og Finland sto på programmet. Samlingen gikk over en hel uke og landets 20 beste jenter var invitert. Kun Kamilla og klubbvenninne Thea Kuraas var fra Nord-Norge. Og begge Narvikjentene bemerket seg.

For Kamilla består ettermiddagene av trening. Opptil seks dager i uken. Jeg trener med U20-laget tre ganger i uken, i tillegg til treningene med damelaget. Så jeg er stort sett å finne i hallen utenom skoletiden, forteller Kamilla.

Vi ser at vi er jevngode med mange av de andre – og det er jo litt artig, forteller de to stortalentene.

Narvik Ishockeyklubb har de siste årene lagt forholdene til rette for en god jentesatsing i byen. Likevel savner Kamilla flere treningsvenninner.

20. desember fikk de beskjeden som de lenge hadde håpet på, deltakelse i ishockey-VM i Italia i januar.

Ishockey er en fantastisk fin sport. Så vi håper virkelig at det kommer flere yngre jenter inn i klubben, sier ishockeytalentet.

Kamilla Skogvold Olsen er et stort hockeytalent fra Narvik. I januar spiller hun i hockey-VM i Italia.


9


10

Ulike reiser for elevene våre For alpinistene starter neste sesong allerede etter siste renn i slutten av april. Hele mai og frem til 6. juni trente vi på snø under unike forhold i Narvikfjellet. Ingenting er mer ideelt enn å kunne trene barmark på morgenen for så å ta gondolbanen til øverste del av fjellet og praktisere skitrening med høy kvalitet. Fra juni til første skisamling i August legger vi 100% fokus på barmarkstrening, sommersesongen er kort for alpinister og her legges mye av grunnlaget for å kunne prestere i bakken når vinteren kommer. Dette blir kvalitetssikret med en Ironmantest i regi av Norges Skiforbund på høsten. I år presterte de fleste våre utøvere på alpinlinjen meget godt. De fleste fikk ny personlig rekord, noe som indikerer at treningen vi bedriver er variert og riktig i forhold til arbeidskravene som kreves av en alpinist.  Første skisamling gikk til Folgefonna, som ligger i Hardanger og er Norges tredje største isbre. Her er mye av fokuset rettet mot mengdetrening på ski og utvikle tekniske grunnferdigheter. På denne tiden er det fortsatt mildt i Norge og det går noen tonn med salt for å tilrettelegge slik at utøverne våre har best mulig forhold for å nå målsettingene vi har satt for samlingen.  Etter en kort periode med barmarkstrening gikk neste tur til Hintertux, Østerrike. Dette er en isbre som ligger en time fra Innsbruck og befinner seg på over 3250 meters høyde, noe som

gjør det krevende for utøverne og gir et godt svar på om jobben man gjorde på barmarkstreningen under sommerferien var god nok. Vi hadde planlagt i alt 18 skidager for utøverne og en liten gulrot med fire dager ekstra for de utøverne som scoret over 300 poeng på høstens Ironmantest. Årets samling ble notert i historiebøkene som den mest solfylte Østerrike- turen som er gjort, med fantastiske forhold og gode traseer.   Etter at vi hadde landet på jorden var det hjem til Narvik for en liten barmarksperiode før vi startet med skitrening i Kiruna, som ligger 175 km fra vår hjemby. I denne perioden går fokuset mer og mer over til å kjøre fort på ski og med gode vinterforhold var det bare noen samlingsdager i Sverige før Narvikfjellet åpnet for trening. Med det nye snøkanonanlegget er vi tidligere på ski enn noen gang og for første gang har opplevd å kjøre fra fjellheisen og helt ned med flomlys allerede før nyttår.   Alt i alt gir vi i trenerteamet årets oppkjøring terningkast seks og med Narvikfjellet på vei opp som et ledende skisenter i Norge er standarden satt for at vi kan tilrettelegge for alpinister som vil gå hele veien til verdenstoppen, og med et eventuelt VM på døren kan vi kanskje se en alpinist fra Narvik på start i 2025! 

MED VENNLIG HILSEN Michael Stenbak, trener


11

Fylkesmesterskap i futsal I slutten av november reiser FFA hvert år til Bodø for å delta på fylkesmesterskapet i futsal. Vi stiller gjerne med et guttelag og et jentelag. Her møter vi lag fra de fleste videregående skolene i hele Nordland fylke. Turen gir gode sportslige utfordringer for elevene da det er et høyt nivå på turneringen samt at det er en fin måte å møte idrettsfagelever fra hele fylket. Det forsterkes ved at alle elevene overnatter på Bodin videregående skole, som også gjør det mulig å knytte bånd på tvers av skolene. Mange av elevene som deltar i turneringen spiller på fotball- eller futsallag høyt oppe i divisjonene, noe som gir god matching.

Friluftslivstur for idrettsfagselevene Når høsten kommer og et nytt skoleår står for tur, hva er vel bedre enn å starte året med en tur i den vakre fjellheimen?

hvor både planlegging, gjennomføring og evaluering av turen er sentralt. De lærer om kart og kompass, matlaging i naturen,

Hver høst drar elevene på idrettslinja på friluftslivstur. Det varierer hvor turene går, da vi har uendelig med muligheter her i Narvik og omegn. I år var VG1-elevene på Gautelis, VG2-elevene på Holmvatn og VG3-elevene var i Gressdalen. Elevene jobber med kompetansemål i faget aktivitetslære

friluftslivstradisjoner og hvordan friluftsliv kan praktiseres til ulike årstider. På turene overnatter elevene i telt, lavo og hytte. Dette er en fantastisk start på skoleåret, som virkelig har positiv innvirkning på det sosiale miljøet blant elevene. Disse turene har også inspirert flere elever til å drive friluftsliv senere.


12

Studietur til Spania våren 2018 Årets studietur går til Alicante i Spania fra 27. feb – 8. mars.

I

løpet av disse dagene vil elevene gjennomføre 2 daglige treningsøkter i behagelig sommertemperatur! De fleste øktene vil gå på anlegg som er tilpasset de planlagte

Elevene kommer nærmere hverandre, og tar dette med seg tilbake på skolen slik at læringsmiljøet i klassene styrkes. Det er satt av tider til lekselesing samt at det også er et sosialt

aktivitetene for perioden, og noen økter vil foregå på stranden. F.eks. beachvolleyball.

program.

Svømming og livredning er også høyt prioriterte aktiviteter på denne studieturen.

Elevene har virkelig jobbet for denne turen. De har samlet inn pengene selv på ulike dugnader! De har ikke bare solgt lodd. Under NM i alpint sist vinter var de portvakter.

Vi vet at disse turene har høyt sportslig innhold med allsidige aktiviteter samt at det forsterker det sosiale miljøet.

Tidligere reisemål for FFA har vært Danmark, Nederland og Tyrkia.


13

En suksess - som kan forsterkes!

Linja for idrettsfag ved Narvik videregående skole har definitivt vært en suksess – og suksessen kan forsterkes.

G

jennom mer enn 25 år har «idrettsgymnaset», som vi kalte det før, variert litt i innhold. Men retningen har vært tydelig og god. Elevene har fått studiekompetanse, samtidig som de har fått trent og utviklet sine idrettsferdigheter og skaffet seg utvidet idrettskompetanse.

Vi skal dvele ved suksessen. Her er utdannet samfunnsnyttige borgere, gode idrettsutøvere, og mange av dem har forblitt eller har etter høyere utdanning kommet tilbake til landsdelen. Kombinasjonen skole og idrett krever struktur og selvdisiplin. Elevene har fått en meget god plattform for videre studier og utvikling. Jeg mener at denne suksessen kan videreutvikles og forsterkes, til fordel for Narvikregionen og landsdelen. For det første bør flere idretter og dens utøvere og trenere være oppmerksomme på de mulighetene linja gir – og benytte seg av dem. Skolen og klubber/kretser eller idrettsråd bør søke enda tettere samarbeid, for å utbre informasjon og for å

bevisstgjøre alle ledd i idrettsbevegelsen, utøvere og foresatte. For det andre: Skolen og idrettsbevegelsen er i ferd med å se på en sterkere kobling mellom idretten og høyere utdanning i denne regionen. Idrettsmiljøet er bredt og sterkt, og UiT Norges Arktiske Universitet råder over kompetanse og det jobbes med at flere idrettsstudenter får tilbud ved Campus Narvik eller knyttet opp til UiT på andre måter. Idrettslinja har betydd mye for regionen og enkeltutøvere. Men enhver suksess må videreutvikles. I regi av vårt utviklingsselskap Futurum og i samarbeid med gode krefter ved UiT, videregående skole og næringsliv utredes muligheter for denne type utdanning også ved Campus Narvik. Det er en start. Vi må ville mer og legge lista enda høyere, også på dette området! RUNE EDVARDSEN ORDFØRER, NARVIK KOMMUNE


14

Landslagsspilleren Vilde Fjelldal spiller i dag på IK Grand Bodø og er også fast på U20-landslaget til Norge. Her kommer hun med noen tanker om sin tid på FFA i Narvik. Navn: Vilde Fjelldal. Klubb: IK Grand Bodø. Landslagsspiller for Norge

1. HVA VAR BRA MED IDRETTSLINJA? - Det var mye bra ved idrettslinjen, jeg vil spesielt trekke frem at de var flinke til å legge til rette for meg som pendlet mye og frem og tilbake fra Harstad og var en del borte på samlinger opp gjennom de 3 årene på vgs. Her ble det lagt til rette med tanke på skolearbeid mens jeg var borte og med tanke på å ta igjen prøver når jeg kom tilbake eller så fikk jeg det unnagjort før jeg dro.

2. HVORDAN BIDRO LINJA TIL DIN UTVIKLING SOM FOTBALLSPILLER? - De to første årene var veldig bra med tanke på nivået blant både jentene og guttene. Fikk trent mye med guttene og utfordret meg selv på både ferdigheter, fart og fysikk. De var flink til å legge til rette i perioder det var mye med klubb, det vil si å gå på Stamina istedet for å være med på fellesøkter om det trenges. Vil også trekke frem Stian, Hans Herman og Dagfinn som gode trenere med bred kunnskap og erfaringer som har hjulpet meg til å utvikle meg som fotballspiller gjennom mine tre år på vgs.

3. HVORDAN VAR DET Å PENDLE EN PERIODE – OG HVA GJORDE AT DU VALGTE Å GÅ ALLE TRE ÅRENE I NARVIK? - Pendlingen i seg selv gikk greit til å starte med, men etterhvert

ble det ganske mye med tanke på både fotballen og at det var mye å gjøre når det kom til skolearbeid. Men med god hjelp hjemmefra med tanke på kjøring og en god dialog med skolen lot dette seg gjøre, selv om det til tider var noen tøffe perioder. For meg var det viktig å ha gode støttespillere rundt meg og dette er en av mange grunner til at jeg ble igjen i Narvik for å gå ferdig vgs.

4. HVORDAN VAR HVERDAGEN / TOTALBELASTNINGEN, MED TRENING PÅ DAGTID OG ETTERMIDDAGSTID MED KLUBB? - Som sagt tidligere ble det godt lagt til rette med tanke på hva som ble gjort i klubb, slik at om man hadde en tøff periode med klubb kunne man få eget opplegg å følge. Dette gjorde igjen at totalbelastningen i seg selv ble optimal. Slik at man hele tiden hadde overskudd til å prestere både på skole og i klubb.

5. VIL DU ANBEFALER ANDRE Å SØKE PÅ LINJEN? - Ja det vil jeg anbefale! Er du glad i idrett og liker det du holder på med er idrettslinjen en perfekt linje å gå. Du får holde på med det du liker i skoletiden og det i seg selv er en god grunn til å søke på idrettslinjen. Selv har jeg bare positive opplevelser fra mine tre år på FFA.


15

www.subaru.no

NYHET!

HELT NYE SUBARU XV NÅ MED TEST VINNENDE EYESIGHT F ØRERASSISTANSE!

HELT NYE XV ER MED PÅ HVA SOM HELST, HVOR SOM HELST. MED NYUTVIKLET ARKITEKTUR, HØY BAKKEKLARING, BOXER-MOTOR, PERMANENT SYMMETRISK FIREHJULSDRIFT OG DET TESTVINNENDE FØRERASSISTANSESYSTEMET EYESIGHT, ER XV RUSTET FOR STORE OG ENDA STØRRE OPPLEVELSER. BESTILL PRØVEKJØRING I DAG!

HELT NYE SUBARU XV FRA 329 800,–* KAMPANJERENTE 1,95%** Ankenesvn. 130, 8520 Ankenes • Tlf 76 95 03 20 • www.autocenteret.com

*Pris fra kr. 329 800,– gjelder levert Oslo. Frakt- og leveringsomkostninger vil variere ellers i landet. Alle priser inkl. mva. Årsavgift kommer i tillegg. Det tas forbehold om evt. endringer i spesifikasjoner fra fabrikk, endringer i bilavgifter og valutakurser, samt skrive- og trykkfeil. Bildene kan avvike fra tilbudte modell. Forbruk: 0,64–0,69 l/mil, CO2 145–155 g/km. **Eksempel lån: Rente 1,95 % nom/4,01 % eff. Egenkapital 35 %. Lånebeløp kr 150 000,– o/5 år. Etableringsgebyr kr 2 774,–. Totalkostnad kr 167 159,–. Renten er flytende og subsidiert i 3 år for deretter å bli justert til gjeldende markedsrente.


16

10 KJAPPE med Kaja Elise Rasmussen 1. Hvilken idrett driver du med? Jeg driver med langrenn og fotball. 2. Hvorfor valgte du å begynne på FFA? Jeg er veldig glad i å trene, og trengte en litt mer variert skolehverdag. 3. Hvor mange ganger i uka trener du? Jeg trener 5-6 ganger i uken utenom skoletreningen. 4. Hva er din beste prestasjon? Min beste prestasjon i langrenn må vell være 4. plass i NNM, og i fotball er det 4. plass i Norway Cup med Bjerkvik IF.t 5. Hva er ditt beste treningstips? Mitt beste treningstips er å sette seg mål som man klarer å oppnå, så kan man heller sette seg høyere mål etter hvert. 6. Hva er ditt største idrettslige mål? Jeg har ett mål om å komme meg på pallplass i NNM i langrenn. 7. Hva syns du om idrettslinja her i Narvik? Jeg syns idrettslinja er bra! Har trent en del med breddeidrett og syns det er gode treningsøkter som legger et godt grunnlag for alle idretter. 8. Hvem er ditt største forbilde? Mamma og pappa er gode forbilder. 9. Hva er ditt favorittfag utenom trening? Mitt favorittfag er vel treningslære eller naturfag. 10. Hva gjør du på fritiden utenom trening? På fritiden liker jeg å være med familie og venner, å gå tur med hunden min.


17

Fra FFA til indremedisin Kirvil Thune Flygel var et stort fotballtalent som gikk ut av FFA i 2007. I dag jobber hun som lege ved UNN Narvik med spesialisering innen indremedisin. Foto: Rune Dahl Navn: Kirvil Thune Flygel. Når på FFA: 2004 – 2007. Nåværende jobb: Lege med spesialisering i indremedisin.

1. HVORFOR BESTEMTE DU DEG FOR Å BEGYNNE PÅ FFA NÅR DU VAR 15/16 ÅR? Visste ikke hva jeg ville bli når jeg ble stor og syntes det hørtes fint å ut å kunne trene og spille fotball i skoletida samtidig som jeg fikk generell studiekompetanse.

2. HVA HUSKER DU BEST FRA TIDEN PÅ FFA? Det gode samholdet i klassen og de årlige turene på treningsleir til Nederland.

3. HVA VAR FAVORITTFAGET DITT? Aktivitetslære (spille fotball) og treningslære.

4. HVA VIL DU SI ER FORDELEN MED Å FÅ DRIVE MED IDRETT SAMTIDIG SOM MAN FÅR STUDIEKOMPETANSE? Hadde mye trening i skoletida og derfor færre tunge dager med bare teori.

5. HVA JOBBER DU SOM I DAG? Jobber som lege i spesialisering på medisinsk avdeling på sykehuset her i Narvik.

6. HVORFOR VALGTE DU Å BOSETTE DEG I NARVIK ETTER DU VAR FERDIG UTDANNET? Fordi jeg har familien, samboer og venner i byen. Mange av mine beste venner i dag er de jeg gikk i klasse med på FFA.

7. HAR DU NOEN RÅD TIL IDRETTSELEVER SOM DRØMMER OM Å BLI TANNLEGE/LEGE? Nyt årene på FFA og jobb strukturert med skolearbeidet ved siden av treningen. Jeg måtte ta et ekstra år for å få realfag før medisinstudiet, men ett år ekstra betyr ingenting i det lange løp og jeg har ikke angret et sekund på at jeg valgte FFA.


18

NORGES RÅESTE BAKGÅRD,

NARVIKFJELLET

Trenings – og konkurransearena som gir deg de beste forutsetningene og fasilitetene for en positiv utvikling og bratt læringskurve. Vi skaper trivsel gjennom aktivitet og utfoldelse sammen med andre mennesker. Velkommen til Narvikfjellet, alpinbyen Narvik og din nye skifamilie!

10 KJAPPE med Henning Iversen 1. Hvilken idrett driver du med? Ishockey 2. Hvorfor valgte du FFA? Det er gøy å være i bevegelse 3. Hvor mange timer i uka trener du? 16 timer i uka 4. Hva er din beste prestasjon? Bli en del av A-laget 5. Hva er ditt beste treningstips? Kjør hardt! 6. Hvilken trening med FFA er best? Alpin-treningene 7. Hvor mange klubbtreninger har du i uken? 10 8. Hvor mange timer i uken har du som ikke er organisert trening? 3 timer 9. Hva synes du om klassemiljøet på FFA? Veldig bra klassemiljø, alle er homies 10. Hvem er ditt forbilde innenfor din idrett? Carey Price


19

Narvikfjellet - Vi gjør deg bedre! Velkommen til Norges råeste bakgård, Narvikfjellet!

V

i er din treningsarena og ditt konkurransested, og vi gir deg de beste forutsetningene og fasilitetene for at du skal ha en positiv utvikling og bratt læringskurve. Vi skaper trivsel gjennom aktivitet og utfoldelse sammen med andre mennesker. Vi er ditt andre hjem, og ser frem til at du skal bli en del av skifamilien! Narvikfjellet er en kjent arena for nasjonale og internasjonale alpine mesterskap, og beskrives gjerne som et anlegg i verdensklasse. I tillegg til en av Skandinavias største fallhøyder på 850 høydemeter og 11 km løypenett til trening og konkurranse, kan vi skimte med rå frikjøring og muligheter for topptur og skogskjøring. Om sommeren bytter du ut ski og fartsdress med joggesko og sykkel. Narvikfjellet er den ultimate basen for barmarkstrening, med mange høydemeter som garantert lar syra i lårene løpe løpsk! Som avkobling kan du ta en runde i Linken Klatrepark, eller ta gondolbanen opp på

fjellet og kaste deg utfor fjellsiden med downhillsykkel. Avslutt turen med et friskt bad i Ofotfjorden! Ved foten av fjellet finner du Narvik by, som igjen gjør Narvikfjellet til Norges mest urbane skisted. Ditt studiested og treningssenter, din matbutikk og utstyrleverandør, byens kulturtilbud og uteliv er bare et steinkast unna målstreken i bunn av anlegget. Vi gir deg en umiddelbar nærhet til det som er nødvendig for at du skal bli god. Derfor sier vi: VELG NARVIK, og bruk din verdifulle tid på å bli så god som mulig. Med anleggets fasiliteter og beliggenhet, kombinert med solid oppfølging av et godt trenerteam og støtteapparat, skal vi i Narvik gjøre deg til en bedre alpinist! VELKOMMEN TIL NARVIKFJELLET OG ALPINBYEN NARVIK!


20

Narvik

18380 innbyggere VILT, DRAMATISK OG MED EN STERK KRIGSHISTORIE.

N

arvik er en viktig industriby. Behovet for en isfri havn til utskipning av malm fra gruvene i Kiruna og Gällivare i Nord-Sverige førte til byggingen av Ofotbanen og fremveksten av byen Narvik. Under annen verdenskrig var Narvik strategisk viktig for både tyskerne og de allierte, for begge parter transporterte jernmalm fra Kiruna via Narvik havn.

I to måneder foregikk det harde kamper på land og til sjøs mellom de invaderende tyske troppene og de allierte, en kamp som påførte både byen og malmutskipningskaiene store skader. Denne dramatiske perioden i byens moderne historie er

fremdeles viktig for regionen og oss som bor her, og kan oppleves på det nye Krigsmuseet midt i sentrum. Narvikfjellet tilbyr den beste heisbaserte skikjøringen nord for Alpene når forholdene klaffer. Anlegget har hele 1000 meter høydeforskjell, og enda mer får du hvis du går opp til Tredjetoppen på 1272 meters høyde.

KONTRASTENES BY. Velkommen til Narvik! Foto: Rune Dahl - Instagram: @runedahl


21

10 KJAPPE med Otelie Sandvoll 1. Hvilken idrett driver du med? – Hest, hovedsakelig sprang og dressur 2. Hvorfor valgte du å begynne på FFA? – Hadde lyst å kombinere skolen og idretten min.

FAKTA OM NARVIK Narvik er tredje største by og kommune i  Nordland  – og  Nord-Norges  syvende største by og kommune  – etter folketall. Bykommunen ligger i  Ofoten, og grenser i vest til  Ballangen  og  Evenes. I nord grenser kommunen til  Troms fylke. I øst ligger  Sverige;  med Kiruna  som nærmeste by. Byen har fra  1902  fungert som viktigste havn for utskiping av jernmalm fra LKABs gruver i Kiruna på grunn av helårs isfri havn (i motsetning til Bottenviken). Narvik er havnedistriktet som laster nest mest tonnasje i Norge. Sjø, vei og jernbane gjør byen til et distribusjonsknutepunkt for en rekke handelsvarer. Viktig her er  Arctic Rail Express; egne godstog via Sverige. Denne jernbaneforbindelsen har også betydning for turisme  – enkelt å reise landeveien til bl.a. hovedstedene i Sverige og Finland. Narvik er en skoleby og liker å kalle seg «teknologihovedstad» i landsdelen. Byen har en videregående skole, og er også universitetsby fra 1. januar 2016 etter at Høgskolen i Narvik ble en del av UiT - Norges arktiske universitet.

3. Hvordan ser du for deg at FFA skal hjelpe deg videre med din idrett? – Ved hjelp av gode lærere som guider meg gjennom trening. Slik at jeg vet hva jeg må gjøre for å yte mest og best for å bli god. 4. Hvor mange ganger i uka trener du? – Hesten trener jeg nesten hver dag, men ellers trener jeg rundt 12 timer i uka 5. Hva er din beste prestasjon? – Har mye prestasjoner jeg er fornøyd med, men det som jeg minnes best var når jeg ble klubbmester med min forrige ponni som jeg trente opp helt fra bunnen av selv. 6. Hva er ditt beste treningstips? – Å ha generelt god kjernemuskulatur. Det får man god bruk for i bla. min idrett, men også generelt i hverdagen 7. Tar idretten din mye tid? Har du mye fritid? – Ja, tar veldig mye tid. Selv om det er fri har jeg aldri fri fra hesten, så jeg har ikke veldig mye ledig fritid. 8. Når startet du med idretten din? – Har drevet på med hest siden jeg var veldig liten, men begynte på kurs/trening aktivt da jeg var 5 år på Narvik rideskole, hvor jeg enda går. 9. Hva er det mest utfordrende i din hverdag? – Absolutt tiden og klokka. Tiden blir veldig knapp da skolen, buss til og fra skolen og hesten tar veldig mye tid. Som mange andre, skulle jeg ønske det var flere timer i døgnet. 10. Hva er din inspirasjon, og hvem er ditt forbilde? – Min inspirasjon er hesten. Det er mye i en hest som skal fungere for å prestere optimalt, akkurat slik som hos oss mennesker. Et av mine forbilder er Charlotte Dujardin 11. Hvor ser du for deg at du er om 10 år? – Fått meg en god jobb, og nivået innenfor idretten min er blitt betydelig høyere.


22

Er du en fotballspiller? Idrettslinja startet i 1991 opp som et rent tilbud til fotballspillere og alpinister.

E

tter hvert som tiden har gått har vi utviklet oss i retning av mer bredde og er glade for at vi nå har plass til et mangfold av idretter. Allikevel er det slik at fotball fremdeles har en stor og naturlig plass i vårt fagtilbud. Idrettslinja søker å ha et nært og godt samarbeid med de lokale, omliggende fotballklubbene. Disse spenner i nivå fra lokale klubber på breddenivå til allnorsk fotball i andredivisjon. Slik sikres fotballelevene en smidig hverdag når det gjelder å legge til rette for en fornuftig totalbelastning når det gjelder trening, kampprogram, sosialt liv og vanlig skole. På kompetansesiden kan skolen skilte med flere trenere som har solid spiller- og trenererfaring i både fotball og futsal fra egne proffkarrierer i inn- og utland. Dette gjør at skolen har muligheter til å tilby en fordypning gjennom faget toppidrett fotball. Hver enkelt elev er derfor sikret en kvalitativ god utdanning, og en god oppfølging i hele sitt skole- og idrettsfaglige arbeid.


23

Narvikreklame av beste sort! Idrettsfaglinja ved Narvik Videregående skole (FFA) er stolte av hvor de kommer fra. Dermed bestemte de seg for å helfoliere minibussen sin med flotte bilder fra Narvikfjellet. Bussen skaper oppmerksomhet og er fin Narvikreklame overalt hvor den befinner seg.

10 KJAPPE med Sivert Romstad 1. Hvilken idrett driver du med? - Bordtennis 2. Hvorfor valgte du å begynne på FFA? – Hadde lyst å utvikle meg i min idrett 3. Hvor mange ganger i uka trener du? – ca 20 timer 4. Hva er din beste prestasjon? – Litt usikker, men må være da jeg fikk 6. plass i NM og da jeg ble Nord-Norsk mester – faktisk 7 år på rad. 5. Hva er ditt beste treningstips? – Innenfor idretten, når man starter med bordtennis er det bra å ha god koordinasjon. 6. Tar idretten din mye tid? Har du mye fritid? – Tar ganske mye tid, nesten hele hverdagen da man alltid må tenke på det og går nesten alltid med en bordtennisracket. Har ikke så mye fritid, er sånn at man akkurat får gjort leksene og litt restitusjon. 7. Når startet du med idretten din? – Startet i 2007, og har drevet aktivt på siden da. 8. Hva er det mest utfordrende i din hverdag? – Tiden. Alt tar veldig mye tid, som vil si at det ikke blir tid til så veldig mye annet enn skole og idretten. Få tid til nok restitusjon og få all mat og næring man skal ha mellom alt. 9. Hva er din inspirasjon, og hvem er ditt forbilde? – Min inspirasjon er å bli best mulig i bordtennis, og selvfølgelig å vinne. Forbildene mine er Malong og Fanzendong. 10. Hvor ser du for deg at du er om 10 år? – ehh, på toppen av pallen i OL og VM. Hadde vært noe å bli berømt og kjent.


24

Flest mulig lengst mulig Narvik slalåmklubb ble stiftet i 1957 som den andre rene alpinklubben i Norge.

D

et har vært 60 år som markant profil på både det sportslige og arrangørmessige plan. 112 nasjonale medaljer hvor av 31 gull. Det har blant annet vært arrangert 10 senior NM og 5 junior/ungdomsmesterskap i tillegg til 2 E-cup og 2 World-cup. Klubben har totalt 340 medlemmer og en svært sterk dugnadsånd som har lagt grunnlaget for den arenaen sporten utfolder seg på i dag. Viktigst av alt er den daglige aktiviteten blant våre aktive barn og unge.

20 trenere leder i dag 6 grupper med totalt 110 løpere gjennom daglige treningsøkter hvor skigleden og det sosiale samholdet står i fokus. Flest mulig lengst mulig er vår visjon og som hovedmål har klubben å utvikle de grunntekniske ferdighetene hos løperne. Vår tanke er at de sportslige resultatene vil komme som en konsekvens av å jobbe målrettet med utviklingsmål hos løperne. Utfordring og mestring på sitt nivå til enhver tid skal gi våre løpere maksimal skiglede og gi motivasjon til å

holde på lenge. For å kunne legge til rette for dette kreves det at våre trenere har kompetanse og en felles forståelse av hvor veien går. For å kvalitetssikre dette arbeidet har klubben inngått et samarbeid med mangeårig alpingymnastrener Arne Olsen. Olsen skal bidra som mentor for trenerteamet og skal også bidra som trener for våre eldste løpere. Flest mulig lengst mulig gir også et ansvar for oss som klubb for å legge til rette for at flest mulig kan holde på med sporten. Dette medfører å legge til rette for at kostnadene holdes på et akseptabelt nivå. For å imøtekomme dette har klubben bevisst holdt lave medlemskontingenter. I tillegg ligger treningsavgiften på et lavt nivå og vi legger til rette for mest mulig trening i egne arenaer. Det er viktig at løperne har tilbud om tilstrekkelige dager på ski. Den utviklingen Narvikfjellet har hatt de siste årene hvor tidligere sesongstart og senere sesongavslutning er blitt normalen bidrar til at vi får dette til uten å måtte


25 reise mye. Dette er et sterkt bidrag til å holde kostnadene nede. I tillegg er sponsorbidragene fra våre svært viktige samarbeidspartnere med på å legge til rette for bredden i sporten. Bidragene bidrar blant annet til at vi kan arrangere renn og treningssamlinger samt kjøpe inn tilstrekkelig med utstyr, både på ski og til barmark, for å kunne legge til rette for gode treninger. Narvik slalåmklubb er en av flere nordnorske alpinklubber. Et nært og godt samarbeid mellom klubbene ser Narvik slalåmklubb på som ekstremt viktig for å kunne holde aktiviteten sterk i nordnorsk alpinsport. Det samarbeides godt mellom klubbene og spesielt på de eldste gruppene. Narvik slalåmklubb har fokus på å bidra til og styrke dette samarbeidet ytterligere. Sterkt i dette samarbeidet står også FFA som bidrar og tilrettelegger for flere felles treninger og

skisamlinger gjennom sesongen. For de yngste løperne våre og for nyrekruttering til alpinsporten skal klubben sparke liv i rennkarusellene igjen. Fra medio januar og fram til påske vil klubben og Narvikfjellet arrangere ukentlige rennkaruseller hvor skigleden skal få utfolde seg. Dette skal være et uforpliktende møte med alpinsporten for nye alpinister og et ekstra tilbud til våre yngste medlemmer. Her vil vi sammen med våre samarbeidspartnere skape en liten skifest hver uke for å spre skigleden ut til våre barn og unge. Skiglede hver dag, mestring og utfordring i en trygg sosial ramme er våre hverdagsmål. Velkommen til oss!

SPORTSLIG HILSEN NARVIK SLALÅMKLUBB.

FOR Å SIKRE ET STABILT ANTALL SØKERE TIL FFA TILBYS SISTE ÅRS U-16 ALPINISTER I NORD-NORGE Å VÆRE MED PÅ ALLE SKISAMLINGENE TIL FFA. De får også være med på alle treningene når de har mulighet til å være i Narvik. For tiden er det 10-12 løpere fra hele Nord-Norge som trener jevnlig med FFA.

Det at de får 4-5 økter sammen med FFA hver uke pluss treninger med sine klubber gjør at de vil være på et høyere nivå når de starter på skigymnaset.

For de som bor i Narvik har vi et samarbeid med begge klubbene slik at de kan delta på daglige treninger rett etter skoletid.

Vi regner med at flere utenbys løpere vil komme og trene med oss i jule -og vinterferiene samt de helgene vi er hjemme for å trene.


26

‌ogsü foreldrene trenger trygghet! Seksten ür. Ungdomsskolen er over og det er tid for neste skritt.


27 Foto: Rune Dahl

D

enne perioden i livet preges av store endringer. Foran en ligger en ukjent vei, brolagt av nye utfordringer, et tilbakeblikk viser tidligere gleder, skuffelser og erfaringer. For den det gjelder er dette i sannhet spennende tider. På den andre siden av denne spenningen finner vi foreldrene. De som sakte men sikkert skal slippe taket, og gradvis lære seg å la barna leve sine egne liv. Også de trenger å kunne føle på en trygghet. De må vite at barna deres er ivaretatt på absolutt best mulige måte. Narvik er en kompakt småby som ligger sentralt til innerst i Ofotfjorden, om lag en times kjøretur fra Evenes lufthavn. Mellom denne og Gardermoen er reisetiden kun halvannen time, noe som gjør byen lett tilgjengelig for de aller fleste. Boligsituasjonen på det private leiemarkedet er god, og med priser som er til å leve med. For elever som trenger nærhet til

alpinanlegget, vil det selvsagt være en fordel at de kan bo rett i nærheten, og er man virkelig heldig kan man nær sagt kle på seg skiene på trappa, for så gå rett ut i anlegget. Skolen følger nøye opp sine hybelboere. Gjennom vår dedikerte miljøtjeneste, dyktige stab av rådgivere, og sørvisvennlige kontaktlærere er elevene ivaretatt på en trygg og god måte. De følges altså ikke bare opp i sitt idrettsfaglige arbeid, men også når det gjelder sosial tilhørighet og sitt vanlige skolefaglige arbeid. Vi ønsker også å legge til rette for et så godt som mulig skole-hjem-samarbeid. Det er nemlig gjennom denne dialogen at elevenes rammer sikres på absolutt best mulige måte. Idrettslinja på Narvik videregående skole vil derfor være et trygt valg - også for foreldrene.


28

Hos oss starter skieventyret! Opplev ski-Narvik, bo på skihotellet! Scandic Narvik er ditt naturlige utgangspunkt for opplevelser. Søker du etter alpinferie, eller ønsker du å gå rolige skiturer i oppkjørte løyper eller urørt natur, er Narvikregionen stedet for deg. Her er alle velkommen. Både barn, familier og «råtassene» kan boltre seg i en mengde traséer tilpasset alle nivåer og ferdigheter. Hos oss kan du kjøpe alpinpakke der du får overnatting og heiskort i Narvikfjellet til en særdeles gunstig pris. Scandic Narvik ligger midt i byen. I kort gangavstand til alle byens severdigheter og shoppingmuligheter. Innendørs parkering tilgjengelig 50 meter fra hotellet. Velkommen til Scandic Narvik og narvikfjellene.

Kongens gate 33, Narvik  

76 96 14 09

Scandic Narvik

scandichotels.no/narvik


Foto av Jan-arne Pettersen, design av riktigspor.no

29

Sammen skaper vi gode opplevelser Vi våger påstanden at Narvikfjellet er en av verdens beste treningsarenaer for alpin skisport. Sparebanken Narvik har gjennom Forte Narvik gått inn på eiersiden i Narvikfjellet, og vil bidra med kompetanse og kapital for å gjøre forholdene i fjellet enda bedre. Til glede for nye elever ved FFA Narvik, for Narvikregionen, Nordkalotten og resten av landet.

sn.no

10 KJAPPE med Turi Nygård Stavenes 1. Hvilken idrett driver du med? Jeg driver med fotball og litt friidrett.  2. Hvorfor valgte du å begynne på FFA? Fordi jeg får mer trening i skolehverdagen, og blir ikke bare sittende med skolebenken. Jeg liker å være i fysisk aktivitet.  3. Hvor mange ganger i uka trener du? Det kommer litt an på om det er sommer eller vinter. På sommerstid ca. 4-5 ganger i uka, utenom trening på skola. Om vinteren ca. 3 ganger utenom skole.  4. Hva er din største prestasjon? I friidrett er det en 6.plass i UM i Norge. I fotball er det kvallikkamp om opprykk til 1.divisjon med Mjølners Damelag.  5. Hva er ditt beste treningstips? Å ha motivasjon og lyst til å trene, og levere 100% på trening.  6. Hvorfor begynte du med idrett?  Jeg begynte med friidrett fordi jeg har en mamma som drev aktivt med friidrett og hun tok meg med på friidrettstrening. Fotballen begynte jeg med i 5. klasse fordi venniene mine dro meg med.  7. Hva motiverer deg til å bli bedre i idretten din, har du noen mål? Jeg blir motivert av å starte fotballkamper, få gode resultater og å gjøre det bra i idrettene mine.  8. Hvordan er det å kombinere to idretter? Egentlig ganske vanskelig. Jeg satser mest på fotball, men er med på friidrettsstevner når jeg kan.  9. Hva synes du om idrettslinja? Det er godt tilrettelagt, spesielt for alpinister og fotballspillere. Hvis jeg snakker spesielt om fotball er det et fint miljø for å utvikle seg som fotballspiller.  10. Hvem er ditt største forbilde? Det er rett og slett mamma. 


30

Breddeidrett ved Narvik vgs – Idrettsfag Idrettsfag har dette skoleåret 80 elever. Neste studieår vil idrettsfag ha over 90 elever, noe som betyr tre fulle klasser.

I

drettsfagselevene har en unik mulighet til å drive med sin idrett i skoletiden, samtidig som det gjennomføres studieforberedende utdannelse. Skolen har endret sitt tilbud ved at vi tilbyr breddeidrett og alpint fra høsten 2015. Vi åpnet da for at elever, uansett idrett, kunne søke idrettsfaglig studieretning. Dette medfører at vi tilbyr allsidig og grunnleggende trening som er viktig for alle idrettene. Elevene får opplæring i flere emner; basistrening, fysisk aktivitet og helse,

friluftsliv, samt ulike idrettsaktiviteter. De får opplæring i både lagidretter og individuelle idretter, samtidig som de i store perioder av skoleåret får anledning til ei økt i uken med spesialtrening tilrettelagt hovedidretten sin. Utover det er det klubbene som har ansvaret for å spesialisere de taktiske og tekniske ferdighetene til utøverne. Som en del av opplæringen har vi også årlige friluftslivsturer som går til turistforeningshyttene til Narvik og Omegn Turistforening samt Narvik og Omegn JFF.


31 Skolen har meget god kunnskap om idrett og utvikling av utøvere. Den spesielle kunnskapen om hovedidretten sitter moderklubbene med. Alt i alt er det svært god kunnskap som finnes ute i idrettsklubbene i Narvikregionen. Vi fokuserer på samarbeid med de klubbene som elevene på idrettslinja hører til, og dette er særlig viktig for å tilpasse trening i skoletiden ut i fra konkurransesesong i elevenes hovedidrett. Når det gjelder fotball sitter vi på spesialkompetanse, noe som gjør at vi igjen ønsker å åpne for toppidrett fotball fra neste skoleår. Foruten alpint og fotball, utgjør elevene et stort mangfold av idretter. Elevene våre for skoleåret 2017/2018 er fordelt med følgende fordypningsidretter:

ID1A:  Alpint, Ridning, Bordtennis, Bryting, Ishockey, Fotball ID2A:  Alpint, Friidrett, Volleyball, Ishockey, Klatring, Innebandy, Fotball ID3A: Alpint, Turn, Innebandy, Freerun, Langrenn, Fotball Det er 13 forskjellige idretter elevene driver med. Denne bredden i elevgruppa gjør at de har mulighet til å lære mye av hverandre gjennom treningen på skolen. Den varierte treningen som vi gir elevene gjennom dette programområdet er en viktig forutsetning for alle idretter, og bidrar til færre skader enn om de kun gjennomfører

ensidig trening i sin egen spesialidrett. En av de største hemmelighetene til framgang er å unngå skader og sykdom gjennom idrettskarrieren. Variert trening er også med på å forebygge skader, samt å skape varig idrettsglede, mestring og en solid helse for å tåle mer trening i spesialidretten til elevene. Vi ønsker å legge til rette for at elevene skal kunne utvikle seg både som idrettsutøvere og som personer som kan bidra med kunnskap og engasjement i samfunnet vårt – særlig innenfor idretten. Vi jobber for at elevene utvikler seg idrettslig med å fokusere på felles basistrening som er viktig i mange av idrettene vi har representert på skolen, men også gjennom egentrening og samarbeid med lag og foreninger. Gjennom studieløpet hos oss lærer elevene mye om trening, om kroppen, og ikke minst seg selv. De lærer å kjenne seg selv, og de møter nye utfordringer som kan hjelpe dem på veien oppover i utviklingstrappa. De lærer også mye om idrettens plass i samfunnet, og hvilken rolle idretten har for mange barn og unge. Fagene elevene har på idrettslinja bidrar til kunnskap om viktige temaer innenfor idrett og samfunn, og gjennom faget treningsledelse utvikler vi nye og unge ledere som kan bidra i idrettsmiljøet – enten som trenere for barn og unge, eller som en god start for videre trener / lederutdanning.

Foto: Rune Dahl


32


33

Treningsledelse Idrettsfag har også en lederutdannelse som et av programfagene - faget treningsledelse. HER GÅR VI DYPERE INN I HOVEDOMRÅDENE; - Trener- og lederrollen - Treningledelse i praksis - Arrangement Dette faget består av både teori og en hel del praksis. De lærer hovedprinsippene for instruksjon og ledelse, som de utfører i praksis for å skape en grundigere forståelse for trener- og lederrollen. Denne praksisen gjennomføres i hovedsak i økter med medelever. Vi har også prosjekter hvor elevene gjennomfører økter utenfor skolen. I år har vi et samarbeidsprosjekt med innebandyklubben Narvik Malmers. Der instruerer de klasser

i innebandy på barnetrinnet. Alpinistene gjennomfører økter sammen med Narvik slalåmklubbs nybegynneropplæring. Norsk idrett er bygd opp på frivillighet. FFA har utdannet flere hundre trenere som har tatt trenerverv på ulike nivå. Vi har utdannet trenere på høyt nasjonalt og internasjonalt niva. Alt fra landslagstrenere til klubbtrenere på barne og ungdomsnivå. Vi vet av erfaring hvor viktig det er med kyndige trenere i barne - og ungdomsidretten. Tilbakemelding fra tidligere elever har vist at dette faget ofte har vært inngangsporten til lederverv i idretten og lederstillinger i det profesjonelle liv.


34

Tidenes mest suksessrike NM Narvik slalümklubb - med i underkant av 350 medlemmer, 175 aktive barn og en hel drøss med frivillige gjennomførte i mars i fjor tidenes mest suksessrike NM med TV-bilder som ga frysninger. Her er noen bildeglimt fra de fantastiske dagene i fjellet. Foto: Rune Dahl / Jan-Arne Pettersen


35

Narvikfjellet – en suksessfaktor for vår alpine virksomhet! De siste års utvikling av Narvikfjellet har virkelig gitt oss optimale forhold for trening og utvikling av våre alpinister.

S

esongen 2016/17 i Narvikfjellet strakk seg fra november til juni, altså 7 mnd sesong!

For en alpinist er det antall skidager i året med høy kvalitet som er en nøkkelfaktor for utvikling! Lengre sesong «her hjemme» betyr færre reiser til treningssamlinger, noe som medfører redusert totalbelastning.

SESONGEN 2016/17 HADDE VI;

Samlingsdøgn

27 stk

Dager på snø

2 økter på ski

Renn i regi av FFA

Første skidag i Narvik

137 stk

51 dager

42 stk

25. nov

NARVIKFJELLET HAR SOM MÅL Å LEVERE DE BEST PREPARERTE LØYPENE I NORGE! Dette merker når vi kommer i bakken på trening ved at anlegget er «på stell».


36

Det kan bli

VM ALPINT 2025 i NORD-NORGE med Narvik som vertsby


37

- I mars leverer vi søknaden om å få bli nasjonal søker til VM i alpint 2025. Troen er stor på at vi skal få det til, forteller Erik Plener, leder av Alpin VM 2025 as. Tekst: Rune Dahl Foto: Rune Dahl

E

t VM i alpint i Narvik og Nord-Norge vil bli det største arrangementet i Nord-Norge gjennom tidene.

– Et VM vil kreve rundt 2000 frivillige. 68 nasjoner er representert med over 500 deltakere. 27 TV-stasjoner fra verden over sender direkte. Kanskje trengs det 3.500 sengeplasser bare for å dekke utøver- og arrangementsbehov. I tillegg kommer det tilskuere, forteller han.

- Både Hafjell/Kvitfjell og Hemsedal ønsker å bli norsk VMkandidat. Begge har sportslig sett vel så bra anlegg eid av to sterke private aktører, men investeringen i slike mesterskap må sees i en bredere sammenheng. Det er der Narvik skiller seg klart ut som en del av boomen i nordnorsk vinterturisme. I ettertid har Hemsedal trukket seg. Så nå er det kun Hafjell/ Kvitfjell som er en reell konkurrent til Narvik.

Narvikregionen har i dag rundt 2000 sengeplasser. – Disse utfordringene løser vi ved å få et hotellskip liggende til kai under arrangementet, sier han. Alpin VM 2025 har hatt en god dialog med Norges skiforbund i prosessen. De har fått servert organisasjonens tanker og Narvikfjellets utbyggingsplaner, og de kjenner godt til arrangementskompetansen i Narvik Slalåmklubb. Det er det Internasjonale Skiforbundet (FIS) som tildeler internasjonale mesterskap. Et VM tildeles et nasjonalt forbund og en arrangementsby. Det betyr, hvis Narvik blir valgt som nasjonal søker, at det er Narvik kommune og Norges Skiforbund som sammen blir søker og arrangør av et eventuelt VM i 2025. VM-organisasjonen, med Plener i spissen, har gjort en fantastisk jobb med å gjøre alpint-VM til et arrangement hele Nord-Norge står bak. Narvik-ordfører Rune Edvardsen har solgt inn ideen i de rette foraene. Narvikfjellet Resort gjør en strålende jobb med å gjøre Fagernesfjellet til noe mer enn bare et fjell man kan kjøre utfor eller slalåm i. Det er heldigvis mange som drar lasset, også utenfor Narvik-miljøet. Midt iblant alle profesjonelle aktører som jobber for å få VM til Narvik og Nord-Norge, står Narvik slalåmklubb med i underkant av 350 medlemmer og 175 aktive barn og unge. De gjennomførte i fjor tidenes mest suksessrike NM med TVbilder som ga frysninger. Esten O. Sæther, sportskommentator i Dagbladet kom med følgende utsagn etter at NM var over: - Mens Trondheim ganske sikkert vil få ski-VM enten i 2023 eller 2025, blir det adskillig vanskeligere å overbevise styret i det internasjonale skiforbundet (FIS) om å gi også alpin-VM til Norge. Der trenger vi noe spesielt for å nå fram, og det tilbyr Narvik med et mildt sagt fotogent  skianlegg  som stuper rett ned i havet. Kjetil Jansrud elsker Narvikfjellet. Kanskje får vi se han kjøre inn til VM-medalje i Narvik i 2025? Bildet er tatt under NM 2017. Fjorårets NM i alpint ble en stor suksess og folkefest for Narvik. Nå håper man på et mye større arrangement, VM i alpint i 2025.

2. mars 2018 skal søknaden fra Narvik og Nord-Norge være levert Norges Skiforbund. I den anledning inviterer Alpin VM 2025 til en stor folkefest midt i Narvik sentrum. Vi har engasjert eventbyrået All-Inn til å lage en flott opplegg for oss. Bak selskapet står Narvikgutten Stein Hjertholm og Jan-Fredrik Karlsen. De har lovet å sy sammen et heidundrende opplegg, kanskje på torvet, med regionale og lokale artister. Her skal vi også presentere hele teamet som har jobbet med VM-søknaden, forteller Erik Plener. Et 10-talls personer har vært involvert i skrivingen av søknaden. Dette er ressursmennesker med spisskompetanse fra hele Nord-Norge. Søknaden sendes videre internasjonalt når Trondheims søknad om VM i nordiske grener er besluttet – avgjøres 17.mai 2018. Nasjonal beslutning om hvem som blir nasjonal søker tas høst 2018. Søknadsfrist for VM 2025 er mai 2019 med beslutning mai 2020. Søknadsfrist for VM 2027 er mai 2021 med beslutning mai 2022.


38

KLAR FOR ET NYTT LØP? Fra 1. februar kan du søke høyere utdanning. Sjekk uit.no/sted/narvik

10 KJAPPE med Eliza Hellen Oliviera De Deos 1. Hvilken idrett driver du med? Spiller fotball på Mjølner damelag. 2. Hvorfor valgte du å begynne på FFA? Ville kombinere trening med skole og ville lære mer om kropp og helse. 3. Hvor mange ganger i uka trener du? Hver dag, noen ganger 2 ganger om dagen i ca 1-2 timer. 4. Hva er din beste prestasjon? Tilbud om å spille med damelaget. 5. Hva er ditt beste treningstips? Aldri gi opp og gjør alt helhjertet. 6. Hvordan foretrekker du å trene? Ballspill/lagidrett med andre. 7. Hvordan balanserer du trening og skolearbeid? Treningene er for det meste på skolen og har mer tid til skolearbeid på ettermiddagene. Etter lekser, er det fotballtrening. 8. Har du noen ritualer før og etter trening? Spiser godt før trening og en frukt alltid etter trening. 9. Har du fått nye venner etter å ha startet på FFA? Kjente ikke så mange, men har fått mange gode venner. 10. Merker du stor forskjell mellom ungdomsskolen og VGS? Mer lekser, bedre oppfølging og gode lærere.


39

Go for it! Du vil ikke angre Runar Danielsen gikk på FFA i perioden 1995 til 1998. For unge Danielsen var fotball en altoppslukende interesse. Det å kunne kombinere videregående studier med det han likte aller best, det var en ”perfect match”. I dag jobber Danielsen som lærer ved Parken Ungdomsskole.  HAR DU NOEN RÅD TIL IDRETTSELEVER 1. SOM DRØMMER OM Å BLI LÆRER? Go for it! Du vil ikke angre. Alle de ferdighetene du utvikler gjennom idretten får du bruk for i lærerrollen. En meningsfull jobb som aldri blir kjedelig.

2. HVORFOR BESTEMTE DU DEG FOR Å BEGYNNE PÅ FFA NÅR DU VAR 15/16 ÅR? Det å trene og spille fotball var på den tiden en altoppslukende interesse. Det å kunne kombinere videregående studier med det jeg likte aller best var en perfekt match. Husket at jeg jobbet beinhardt med skolearbeidet og treningen i avslutningsåret for å kunne komme inn på FFA. Jeg var oppriktig glad og stolt da jeg fikk beskjed om at jeg hadde fått plass.

3. HVA HUSKER DU BEST FRA TIDEN PÅ FFA? Den herlige rivaliseringen og fighten på alle treningsøktene. Det samholdet som klassen utviklet og ikke minst treningsleirene i innland og utland og de fabelaktige friluftslivsturene.

4. HVA VAR FAVORITTFAGET DITT? Aktivitetslære.

5. HVA VIL DU SI ER FORDELEN MED Å FÅ DRIVE MED IDRETT SAMTIDIG SOM MAN FÅR STUDIEKOMPETANSE? Du kommer inn i en god sirkel. Du får lov til å bedrive noe du synes er veldig artig i skoletiden, det gir en heldig variasjon

som for min del førte til en sterk motivasjon og livsglede. Du får et supert nettverk med likesinnede, som du deler opplevelser, oppturer og nederlag med. Det er stor sjans for at du oppretter livslange vennskap. Idretten gir deg en nyttig ballast i livet. Du øver deg på å være strukturert, planlegge, gjennomføre og evaluere egne prestasjoner. Du blir vant til å konkurrere som gjør deg mentalt tøffere. I tillegg oppretter man gode treningsvaner som man kan dra nytte av resten av livet. For min del gikk alt det øvrige skolearbeidet godt fordi miljøet idrettsklassen førte til trivsel. Vi ble satt krav til, vil du bli god må du være strukturert i skolearbeidet også, husker jeg ofte lærerne påpekte.

6. HVORFOR BESTEMTE DU DEG FOR Å BLI LÆRER? Jeg har alltid syntes det har vært spennende og givende å jobbe med mennesker. Jeg så på lærerskolen som en mulighet til å få lov til å kunne jobbe med noe jeg likte veldig godt: idrett og friluftsliv.

7. HVORFOR VALGTE DU DEG I NARVIK ETTER DU UTDANNET?

Å BOSETTE VAR FERDIG

Det ble første mange gode og lærerike år som lærer og ulike trener/spiller-oppdrag fra Tromsø før returen til Narvik ble en realitet. Det var ikke noe vanskelig valg å flytte tilbake til Narvik. Tilbud om lærerjobb, nærmere familie og venner. I tillegg har Ofoten unike naturområder man alltid vil savne når er utenbys.


40

Velkommen til byens største treningstilbud FFA har siden 1995 vært fast bruker av treningstilbudene til Stamina. - Vi har et flott samarbeid med alpinlinja, forteller daglig leder Kai Lilleseth. - Jeg har fulgt miljøet siden alpinlinja startet og kan skrive under på at dette er flott ungdom. Vi har de daglig innom hos oss, noe vi har hatt de siste 22 årene. Alpintrenere Krister og Michael lovpriser treningstilbudet til Stamina. - Stamina har et utrolig bra tilbud. Her får vi alt vi trenger til ressurs-treningene. De har anlegg på stadion og her oppe i ellet. De har klatrehall og buldrehall. Alpinistene bruker senteret veldig mye og har alltid vært en viktig del av FFA. Jeg påstår at det ikke er noen andre alpingymnas i Norge som har tilgang til like gode fasiliteter, sier Morten Solberg.

Stamina Narvik // 76 96 23 00 Åpent fra 05-24


41 ET KÅSERI ER EN MUNTLIG TEKST SOM SKAL UNDERHOLDE SAMTIDIG SOM DET SKAL INFORMERE OM EN SAK. JØRGEN HAR HER SKREVET ET KÅSERI HVOR FORMÅLET VAR Å OVERBEVISE DERE SOM GÅR PÅ UNGDOMSSKOLEN OM Å SØKE PÅ FFA. JØRGEN HAR SATT TING PÅ SPISSEN, HAN OVERDRIVER, ER IRONISK OG SIER NOE SOM IKKE HELT STEMMER MED VIRKELIGHETEN. GOD LESNING!

FFA, ET PARADIS PÅ JORD Er du en ivrig idrettsutøver som ønsker å satse 100% på din idrett?

E

ller er du en slapp ungdom som ikke bryr deg særlig om resultater, og heller vil holde på med en idrett som hobby ved siden av skolen? Uansett hva du mener om idrett passer FFA perfekt for deg. FFA er den eneste linjen i landet som klarer å ha en så stor bredde blant sine idretter. Vi består av fotballspillere, innebandyspillere, alpinister, hockeyspillere, langrennsløpere, vektløftere, muligens en klatrer og som på alle andre skoler en hel del festglade ungdommer. Fokuserte idrettsutøvere, ivrige idrettssjeler og muntre ungdommer er husmannskost når man går i gangene til skolen. Idrettselevene på FFA lever livet til det fulle. Hverdagen vår ser helt annerledes ut enn til en vanlig elev, færre timer på klasserommet, mye trening i skoletiden og et bra sosialt miljø fører til at ungdommene på FFA trives. Tiden etter skolen blir brukt på skole og mye sosialisering. Skoleoppgaver blir dessverre ofte avbrutt av dataspill eller sosiale arrangementer på kveldene. Mulighetene er mange på idrettslinjen i Narvik. Ønsker du å satse på fotball får du et eget opplegg felles med dine lagkamerater. Er du alpinist, har FFA et eget skreddersydd opplegg til deg, som kan gjøre deg til en god utøver. Driver du på med en annen idrett enn fotball eller alpint, kan du med bredde få utfordre dine ferdigheter innen din idrett. Bredde har en rolig hverdag med mye ballspill som volleyball, badminton og frisbee. Breddeidrett er for deg som er litt usikker på hvilken idrett du holder på med eller føler du ikke passer inn noen annen plass og som ikke vil gå den kjedelige og tunge studieforberedende linjen. Lærerne er som på alle andre skoler, sure voksne som er på jakt etter uoppdragne elever. Jakten starter når lærerne kommer inn på klasserommet. Fra første minutt er de ute etter elevene, «på plassene, telefonene skal vekk og bøkene opp». Når lærerne har fått kontroll på «apeflokken» begynner den virkelige styrkeprøven. Tunge forelesninger og oppgaver som er umulig å svare på.

Det samme gjelder på trening. Trenere som ikke lytter til oss, og som legger opp treningen slik at alle de som har en eller annen skade ikke kan delta. Når vi på en høflig måte spør om det er mulig å forandre treningen slik at den blir bedre og antakelig litt lettere får man enten beskjed at man bare syter eller et høylytt utbrudd av latter sendt sin vei, selv om man personlig tar beskjeden svært seriøst. Etter alt for lange skoledager som varer helt til klokken tolv eller halv to må man i tillegg på trening. En svært tung økt som enten inneholder ballspill eller styrke på studioet, må man i tillegg tøye ut samtidig som ulvene kjemper om hvem som kan klage mest på hvor stive og støle vi er. Når skoledagen og treningene er avsluttet kan man nesten få fred, for lærerne har selvfølgelig lagt ut lekser som inneholder hele tre oppgaver som tar hele kvelden å svare på. Mulig jeg overdriver en smule her. Lærerne og trenerne har jo den noe utfordrende oppgaven å sørge for at vi blir forberedt på voksenlivet. Lærerne på idrettslinjen strekker seg faktisk langt slik at det skal være mulig å drive med idrett samtidig som man får studiekompetanse. Hvis man har ambisjoner om å bli en dyktig alpinist må man tåle både smerte og kjeft. Det er i motbakke det går oppover. Selv om det tidvis er vanskelig å akseptere, vil de vårt beste, og oftere enn jeg vil innrømme har de rett. En annen bonus med idrettslinjen og FFA er de fantastiske samlingene man får opplevd. Etter å ha pinet seg gjennom et opplegg som er svært slitsomt både fysisk og psykisk får man fri resten av dagen til å gjøre lekser. Noe som selvfølgelig betyr fri, fri helt til neste dag av den fantastiske samlingen. Når samlingen er ferdig og alle drar hjem til skolen, innser vi hvor heldige vi er som får fri fra skolen til å trene, samtidig som de vanlige elevene må pine seg gjennom enda en lang dag med uoppnåelige mål og sure lærere. Jørgen Fieler


42

10 KJAPPE med Simon Kuraas 1. Hvilken idrett driver du med? Gresk/romersk bryting 2. Hvorfor valgte du å begynne på FFA? Fordi det gir meg mye treningsmuligheter, og å reise på samling uten å få fravær 3. Hvor mange ganger i uka trener du? 12 ganger, ca 2 timer per gang 4. Hva er din beste prestasjon? Komme på landslaget 5. Hva er ditt beste treningstips? Blø for drakta 6. Hva er det beste med din idrett? Du lærer disiplin, mental styrke, det former deg som person og gjør deg godt trent 7. Hvordan er miljøet i din idrettsklubb? Det er et godt miljø. Vi er som brødre 8. Hvilken type trening liker du best? Styrke 9. Hva gjør du når du ikke holder på med din idrett? Sover og spiser 10. Et siste råd du vil gi til de som begynner på FFA? Å kombinere idrett og skole er et veldig stort pluss


43

ANKENES ALPINANLEGG - En del av alpinbyen i nord Narvik er virkelig alpinbyen i nord! I tillegg til anlegget i sentrum har vi også et fullverdig alpinanlegg på Ankenes, 5 km sør for sentrum.

A

nkenes Alpinanlegg har 8 nedfarter og to T-krok heiser. Det ble etablert i 1972, og i 1973 ble Ankenes Alpinklubb etablert. Klubben er idag også eier av anlegget etter at det ble kjøpt i 1991. Anlegget strekker seg fra den øvrige delen av bebyggelsen på Ankenes og bortimot helt til toppen av det avrundede fjellpartiet Ankenesfjellet. Høydeforskjellen her er 295m. «Andrebakken» som bakkene etter heis 2 blir kalt, er i år oppgradert med ny wire etter lynnedsalg de seneste år. Denne bakken er også svært populær blant de minste barna og for nybegynnere. Man kan herfra også kjøre ned i «utforløypa» som går rundt på innersiden av selve hovedbakkene. Her kan man finne mange offpiste nedfarter og her går pudderalamen fort. Det er mange skogsløyper mellom de forskjellige trasèene som også er populære lekearenaer.

I år arrangerer Ankenes Alpinklubb NNM, et stort arrangement som har deltakere fra Nordland og Troms. Her er stort sett alle klubbene representert da dette er kvalikrenn for Hovedlandsrenn og Landsfinale. Ved NNM legges Super-G trasèen helt fra toppen av «andrebakken» med målområdet nedenfor tidtakerbua. En flott løype der løpere må jage farten og tørre å «slippe på». De varerte treningsmulighetene er veldig bra for løpere som både må stagge farten i Narvikfjellet og på Ankenes jage den. Klubben hadde i høst 7 løpere med på treningssamling med FFA til Hintertux i Østerrike. Mange gode, målbevisste og flott ungdom vi har fostret frem! Vi er svært stolt av dem, klubben og anlegget vårt! Det er en aktiv klubb som i år for 5. året på rad har vært på treningssamling i Levi - Finland. Der er det trening for både de yngste og de eldste løperne i klubben. Flott start på sesongen før snøen har lagt seg i alpinBY1.


44

t e r Gjø ! p p ku

N

ÅPNING

10–20


Narvik

GSTIDER

0 (18)

45


46

Våre alpinister Her presenterer vi våre alpinister som legger ned mange timers treningsarbeid i uka. Dette i tillegg til skolearbeid som skal være med på å gjøre de studieforberedt etter endt skolegang.

Magnus Sørensen 18 år

Andreas Landsholm 18 år

Favorittdisiplin: Slalåm

Favorittdisiplin: Slalåm

Jonas Eilertsen 18 år

Eivind Nilsen 18 år

Favorittdisiplin: Storslalåm

Favorittdisiplin: Slalåm


47

Vår Thurmann-Moe 19 år

Andrine Jensen 18 år

Favorittdisiplin: Slalåm

Favorittdisiplin: Utfor

Simon Norum 17 år

Jørgen Fieler 17 år

Favorittdisiplin: Storslalåm

Favorittdisiplin: Storslalåm

Hanna Kristensen 18 år

Alexander Berntsen 20 år

Favorittdisiplin: Slalåm / Super-G

Favorittdisiplin: Slalåm

Kine Godtfredsen 19 år

Nora Baustad 18 år

Favorittdisiplin: Slalåm

Favorittdisiplin: Slalåm

Kristian Dahl 16 år

Håkon Smith Hansen 18 år

Favorittdisiplin: Slalåm

Favorittdisiplin: Storslalåm

Ingrid Barane 17 år Favorittdisiplin: Utfor

Silje Marie G Wilhelmson 19 år Favorittdisiplin: Slalåm

Mikael Stenbak 27 år

Krister Kjølmoen 39 år

Trener

Trener


48

Våre trenere og kontaktlærere MAJA ROGNMO Alder: 29 Underviser i: norsk, engelsk og treningslære på idrettslinjen. Underviser også i kroppsøving på studieforberedende linje. Utdanning: FFA Narvik (Russ 2007) Lærerutdanning fra universitet i Tromsø. Fordypning i norsk og engelsk. Årstudium i idrett Mexico. Etterutdanning i norsk.

ved universitetet i Tromsø, Master of Education ved University of Leeds, England. Erfaring: Jobbet som lærer siden 1995. Idrett: Jeg er opptatt av idrett og trening, men spiller allikevel kun saksofon.

STIAN JOHNSEN Alder: 36

Erfaring: Har jobbet på Narvik VGS studiested Frydenlund siden oktober 2011.

Underviser i: Treningslære, idrett og samfunn, treningsledelse, aktivitetslære, breddeidrett, toppidrett og kroppsøving.

Idrett: Spilte fotball fra jeg var seks år til jeg var 25 år. Selverklært aerobicinstruktør.

Utdanning: Narvik VGS: FFA (toppidrett fotball). Faglærer i kroppsøving og idrettsfag

STEFAN H. BYE Alder: 48 Underviser i: Norsk, spansk og engelsk, i tillegg til at jeg jobber som kontaktlærer. Utdanning: Frydenlund VGS, Lærerutdanning (grunnutdanning)

Erfaring: Har jobbet på Narvik VGS studiested Frydenlund siden 2008. Har lang erfaring som fotballspiller i flere klubber; Hardhaus, Beisfjord, Narvik FK, Fredrikstad, Ålesund, Haugesund, Harstad, Mjølner. Har også vært trener i både Hardhaus, HIL og Mjølner. Idrett: Har vært innom mange

ulike idretter, blant annet fotball, handball, langrenn, ishockey, alpint og orientering.

LINN SOLVOLL KOLBEINSEN Alder: 25 Underviser i: Treningslære, idrett og samfunn, treningsledelse, aktivitetslære, breddeidrett og kroppsøving. Utdanning: Narvik VGS: FFA (toppidrett fotball). Årsstudium idrett, Brasil og Bali. Norges idrettshøgskole: Master i idrettsvitenskap med fordypning i kroppsøving og pedagogikk. Et semester ved University of Ottawa, Canada. Erfaring: Har jobbet på Narvik VGS - studiested Frydenlund siden høsten 2016. Har vært handballdommer, og fotballtrener i Hardhaus. Idrett: Har egentlig prøvd det som finnes av idretter i Narvik, alt ifra dans og ridning til alpint og ishockey. Falt tidlig for fotball og handball. Spilte

Bak: Krister, Michael, Terje, Anders, Hans Hermann, Stefan og Stian. Foran: Maja, Morten og Linn.


49 fotball fra jeg var 5 - 19 år, og handball fra jeg var 6 - 17 år.

HANS HERMANN HENRIKSEN

idrettslinjas oppstart.

ANDERS WARENSJÖ

Idrett: Turn på guttelandslag, 1. divisjon fotball, 3. divisjon volleyball og basketball.

Alder: 54

Alder: 59 Underviser i: Treningsledelse, aktivitetslære, breddeidrett, toppidrett, kroppsøving og fransk. Utdanning: Frydenlund VGS, fransk grunnfag, pedagogikk og kroppsøving. UEFA trener 2. Erfaring: Har jobbet på Narvik VGS - studiested Frydenlund siden 1994. Har lang erfaring som fotballspiller, både i Norge, USA og Frankrike. Har 22 landskamper for Norge. Har vært trener i Mjølner. Idrett: Fotball

TERJE JOHANSEN Alder: 57 Underviser i: Treningslære, idrett og samfunn, aktivitetslære, breddeidrett, treningsledelse og kroppsøving. Utdanning: Videregående, Idrett Grunnfag, Mellomfag friluftsliv, Miljøkunnskap (grunnfag) Erfaring: 25 år som turntrener, 30 år som lærer i videregående skole, kroppsøving. Har vært med siden

MICHAEL STENBAK Alder: 27 Underviser i: Toppidrett og aktivitetslære for alpinistene Utdanning: Narvik Videregående Skole (FFA), Topptrener II Olympiatoppen Norge Erfaring: Har jobbet på Narvik VGS siden mai 2017. Har vært aktiv alpinist, og trener på Gällivare skigymnas og Heming IL. Idrett: Alpint og fotball.

KRISTER KJØLMOEN Alder: 39 Underviser i: Toppidrett, Aktivitetslære, Trenings ledelse Utdanning: Tärnaby Skidhem, Tärnaby Skidakademi, Idrettsfag Umeåuniversitet, Trenerutdannelse: Svenska Skidförbundet Erfaring: 2005-2006 Hetidsansatt klubbtrener på Island. 2006-2018 Trener for FFA i Narvik

Underviser i: Miljøarbeider på Frydenlund. Har undervist i kroppsøving, og alpint på idrettsfag. Utdanning: Videregående, Trenerutdannelse i Sverige. Erfaring: Har jobbet på Narvik VGS - studiested Frydenlund siden 1993. Har jobbet som trener og på skiskole i Sverige. Idrett: Alpint, ishockey, tennis.

MORTEN SOLBERG Alder: 47 Underviser i: Avdelingsleder for Idrettsfag. Har undervist Engelsk, Naturfag, Idrettsfag, vært alpintrener på FFA. Utdanning: Frydenlund vgs, Engelsk, Naturfag, Idrettsfag og Olympiatoppens Diplomtrenerutdannelse (høyeste trenerutdannelse i Norge). Alle NSF alpine trenerkurs. Erfaring: Har jobbet ved Frydenlund VGS (nå Narvik VGS) siden 1994, foruten to år som landslagstrener for Europacup damer 2000 – 2002. Idrett: Alpint

Idrett: Alpint

UTSIKTEN FÅR DU GRATIS! RESULTATENE MÅ DU KJEMPE FOR

TØR DU SATSE? VI LEGGER FORHOLDENE TIL RETTE

SKISTUA


Søke til FFA/Idrettslinjen HVEM? FFA er landslinje i alpint og kan ta imot søkere fra hele landet, og fra utlandet. NÅR? Innen 1. mars 2018. HVOR? På vigo.no

Hvordan? FOR SØKERE FRA NORDLAND

FOR SØKERE UTENFOR NORDLAND

-

Søk opp Narvik Videregående skole

-

Velg eget fylke først

-

Velg programområde Landslinje alpint

-

Gå til «registrere søknad i annet fylke»

Søk på tilbudet.

-

Velg Nordland

-

Velg Narvik vgs

-

- Skriv ut kopi av søknaden og send den til oss som beskrevet under.

- Velg programområde Landslinje alpint -

Søk på tilbudet.

- Skriv ut kopi av søknaden og send den til oss som beskrevet under.

VIKTIG: Send også kopi av din søknad og papirer til Morten Solberg på e-post: morsol@vgs.nfk.no. Da kan vi kontakte deg tidligere og gi informasjon om skolen/hybelmuligheter/trening og treningssamlinger for sesongen som kommer. Vi har 10 plasser til alpinister på hvert trinn. Om du ønsker å begynne på VG2 eller VG3 neste skoleår tar du direkte kontakt på e-postadressen over for å høre om det finnes ledige plasser.

FFAs visjon framover Samarbeidet med de nordnorske klubbene er viktig for oss.

D

erfor har vi de siste 5 årene intensivert dette arbeidet ved å arrangere breddesamlinger både på barmark og ski. Dette viser oss at det er potensiale i klubbene i Nord-Norge.

å utvikle seg så godt de ønsker i alpint. Vi ønsker å legge til rette for at vi igjen kan ha alpinister som presterer på høyeste nivå i norske mesterskap – medaljevinnere i junior og senior NM!

I det daglige er Ankenes Alpinklubb og Narvik Slalåmklubb naturlig nære samarbeidspartnere. I helger og ferier tilslutter tilreisende klubber seg til vårt treningsarbeid. Som landslinje ønsker vi alpinister fra hele landet velkommen til oss! Vi har siden 1994 hatt elever fra det ganske land som har kommet hit og utviklet seg som alpinister.

Vi ønsker å legge til rette for at FFA er plassen hvor du legger det videre grunnlaget for din alpine karriere som Europa Cup- og World Cup-løper!

Vår hovedvisjon framover er at vi skal fortsette å utdanne samfunnsdyktige mennesker som skal gis mulighet til

Dette skal vi gjøre gjennom tydelige forventninger, god oppfølging og hardt arbeid sammen som gruppe.

Vi har en visjon om å ikke bare ha løpere til start til et mulig VM i alpint i Narvik i 2025 – vi ønsker at de skal ha muligheten til å prestere også!

Profile for Amedia Ressurs Harstad

Magasinet STAUR  

Januar 2018. www.narvik.vgs.no

Magasinet STAUR  

Januar 2018. www.narvik.vgs.no