__MAIN_TEXT__

Page 1

NORDLYS FESTIVALEN

29.JANUAR-6.FEBRUAR www.nordlysfestivalen.no


2

NORDLYSFESTIVALEN 2021

Velkommen til Nordlys­festivalen! Jeg tenker tilbake til mars 2020 da Korona-pandemien traff verden, og det slår meg hvor mange som har måtte tilpasse seg helt nye rammer, nye måter å leve på, nye måter å samhandle på. For mange er konsekvensene av pandemien dramatiske. I Nordlysfestivalen har vi vært heldig. Vi fikk gjennomført festivalen i 2020 før krisen inntraff, og vi var da i ferd med å avslutte en strategiprosess som vi visste ville føre til endringer i årene framover. Jeg tror utfordringene og endringene som har meldt seg på grunn av pandemien hadde vært tyngre å svelge dersom vi i utgangspunktet ikke var innstilt på å forandre oss.

VI SKAL MØTES IGJEN

I mars 2020 startet Heidi Beate Lekang som ny festivaldirektør. Hun satte fokus på Nord-Norge som kjerne for programmet. Grunnlaget for en nordnorsk festival ble lagt ved hjelp av midler fra Sparebanken Nord-Norges Samfunnsløftet, som ville gi kunstnere fra landsdelen mulighet til å dokumentere og formidle krisen. Det har resultert i hele tre urfremføringer på Nordlysfestivalen i 2021. En nordnorsk festival er som en homage til historien; Nordlysfestivalen startet for 33 år siden med et program som i all hovedsak inneholdt nordnorske musikere og orkestre. Så man kan si at vi med dette programmet er ved Nordlysfestivalens begynnelse, bare så uendelig mye rikere. Med 33 års erfaring og utvikling i bagasjen kan vi nå starte der vi startet - klar til å utvikle et engasjerende og samfunnsnyttig program med mål om at vi igjen skal bli en festival som tiltrekker oss kunstnere og publikum fra hele verden! Årets åpningsforestilling er et samarbeid mellom Nordlysfestivalen, Hålogaland Teater og Arktisk Filharmoni. Det sies at Shakespeares Romeo og Julie i sin tid ble en gedigen suksess godt hjulpet av et sug i befolkningen etter kultur, rett etter en variant av Svartedaudens herjinger i Europa. Folk lengtet etter musikk, teater og kulturelle opplevelser, og teatrene ble fylt til randen av folk som hadde kommet seg igjennom pandemien og ville møtes. Det er ikke gitt at festivaler og konserter arrangeres under slike forhold samfunnet opplever nå. Men vi trenger det. Vi kjenner suget. Og nå er disse opplevelsene desto viktigere, forutsatt at regler og retningslinjer for godt smittevern opprettholdes. Styret i Nordlysfestivalen håper mange vil gå på konsertene og delta i en sterk og spesiell Nordlysfestival i 2021. Velkommen alle sammen! Vi sees på Nordlysfestivalen – under nordlyset!

Roar Dons Styreleder i Nordlysfestivalen

FESTIVALAVIS NORDLYSFESTIVALEN 2021 Bilag til Nordlys 31. desember 2020 Ansvarlig redaktør: Heidi Beate Lekang Design og produksjon: Amedia Ressurs Harstad Design forside og program: Kent-Einar Myreng Trykk: Polaris Trykk Harstad Se www.nordlysfestivalen.no for mer info Spørsmål om program, artister eller billetter: kent@nordlysfestivalen.no eller +47 99227762

Blir det festival? Spørsmålet har vi fått mange ganger. Og svaret er ja!

innledningen da vi i mai 2020 annonserte at Nordlysfestivalen i 2021 skulle bli nordnorsk – for og med den nordnorske kulturscenen, for å bidra til aktivitet og arbeid, og fantastiske publikumsopplevelser.

Det er hovedsakelig tre grunner til det: 1) Kultur er viktig, og vi trenger det nå mer enn noen gang, 2) vi er omgitt av samarbeidspartnere som er positive, som står på, og som alle vil få dette til, 3) Vi er gode på smittevern, og føler oss trygge på at vi kan ta vare på både publikum og utøvere.

Viljen til å stå sammen og skape aktivitet er sterk i kulturfeltet. Det er inspirerende, det er betryggende, og det skaper samhold og stolthet. Vi er veldig takknemlige for å være en del av et miljø som har en slik enorm vilje til å skape. Alle vil vi det samme – vi vil møte publikum. Disse magiske møtene betyr alt.

«I denne krisen er vi alle førstereis, og sammen skal vi også finne veien ut av krisen.» Slik var

Å booke kunstnere til en nordnorsk festival har vært en fest! I programmet finner vi både


NORDLYSFESTIVALEN 2021

3

Kjære publikum, frivillige og stab, Tromsø-vinteren er noe helt unikt. Røft vær, fantastisk lys, snøskavler så høye som hus og et pulserende festivalliv som varmer hjertene våre og holder oss i aktivitet til vi igjen kan se lyset. Det er vår vinter. Vi rakk akkurat å gjennomføre fjorårets festival-vinter for vi måtte stenge ned. Vi vet fortsatt ikke hvor lenge vi må vente på «normalen» og vi lengter etter å leve fritt igjen. Derfor ble jeg ekstra glad da Nordlysfestivalen annonserte at de kom til å lage festival også i 2021. Riktig nok blir det en litt annerledes festival, en festival tilpasset den tiden vi lever i, men det blir festival! Tromsø er kultur. Vi trenger kulturen vår. Det er viktig for meg at vi har et kulturliv i Tromsø også etter pandemien. Skal vi få til det, må vi sørge for at alle de menneskene som lever av og for kulturlivet vårt er her når vi kommer ut på den andre enden. Derfor er det gledelig å se at Nordlysfestivalen i år har satt sammen et program bestående av kun Nordnorske artister. Det at de kan gjøre det uten å gå på akkord med kvalitet viser at det gror godt her i landsdelen. Men det gror ikke av seg selv. Nordlysfestivalen spiller selv en viktig rolle i dette med sitt fokus på talentutvikling og samarbeid med musikkutdanningene i byen, som Kulturskolen, Kongsbakken og ikke minst Musikkonservatoriet. Nordlysfestivalen er en festival jeg gleder meg stort til hvert år. I år er intet unntak.

Foto: Marius Fiskum/Nordlysfestivalen

de unge og lovende, og de rutinerte og etablerte. Fra klassisk til jazz. Fra barneteater til samtidsdans. Det er så mange dyktige mennesker der ute, så mange spennende kunstneriske prosjekter. Vi skulle gjerne hatt plass til enda flere. Jeg vil rette en stor takk til Samfunnsløftet som har bidratt med midler til kunstnerisk dokumentasjon og formidling av koronakrisen. Tre slike prosjekter får sin urpremiere på festivalen: «Det beste i oss» av Alexander Aarøen Pedersen, «Den rare tida» av Tromsø Byteater og «Mun dajan mii/Jeg snakker oss» av Jakop Janssønn. Takket være Samfunnsløftet får vi også

sendt minioperaen Telefonen ut på sykehjemsturné, og vi kan tilby gratis billetter til barn og unge på utvalgte produksjoner.

og forsyn dere gjerne flere ganger. Hold avstand, smil og vink, og ta vare på hverandre. Vi skal gjøre vårt for å ta vare på dere.

En stor takk går også til våre partnere som gjør festivalen mulig, og til alle kunstnerne som har vist en enorm entusiasme for vår nordnorske satsing – jeg gleder meg til å møte dere alle!

Velkommen alle sammen / Bures boahtin

Kjære publikum. Nordlysfestivalen 2021 blir et ekte nordnorsk kunstnerisk koldtbord, som avsluttes med en feiring av samenes nasjonaldag 6. februar. Ta med familie og venner,

Heidi Beate Lekang, festivalsjef

Jeg håper alle som har mulighet går på konsert og deler store nordnorske opplevelser med hverandre, på trygg avstand, i Nordlysfestivalens velproduserte univers. God festival alle sammen!

Ordfører Gunnar Wilhelmsen


4

NORDLYSFESTIVALEN 2021

ÅPNINGSKONSERT: ROMEO OG JULIE

Foto: Arktisk Filharmoni

Sammen med Arktisk Filharmoni har vi den store glede i å ta del i feiringen av Hålogaland Teaters 50-årsjubileum. Som åpningskonsert serverer vi en konsertforestilling der du får to mesterverk i ett: En tilpasset og oppdatert versjon av Shakespeares mest berømte skuespill og den fantastiske musikken komponert av Sergej Prokofjev – framført av skuespillere fra HT og musikere fra Arktisk Filharmoni. Forestillingen skapes av regissør Jostein Kirkeby-Garstad, HTs dramaturg Morten Kjerstad og Arktisk Filharmonis sjefdirigent Christian Kluxen. Sistnevnte skal også dirigere symfoniorkesteret under framføringen av Prokofjevs musikk, og det kunstneriske teamet håper å kaste et nytt lys på begge verkene. Den levende og fargerike musikken, som i utgangspunktet ble skrevet for ballettversjonen av Romeo og Julie, passer perfekt til å illustrere Shakespeares drama i denne formen. Og til å framføre de dramatiserte tablåene møter vi skuespillerne Jørn Fuller-Gee, Trude Øines, Frederic Molund og Christina Sleipnes fra Hålogaland Teater. Regissør Jostein Kirkeby-Garstad har arbeidet over hele landet, deriblant på flere av de største og mest prestisjefylte scenene. I høst hadde han blant annet regien på Arktisk Filharmonis forestilling Opera Noir. Dramaturg Morten Kjerstad jobber for tiden på Den Nationale Scene, har vært

sjefdramaturg ved Statsteatret, og er nå tilknyttet HT som dramaturg. Christian Kluxen er Arktisk Filharmonis sjefdirigent, og leder dermed symfoniorkesteret i de fleste av ensemblets konserter og operaer. Han er også sjefdirigent for symfoniorkesteret i Victoria, Canada, og har dirigert mange av de største orkestrene i verden. Det er helt fantastisk for oss å jobbe med våre gode venner i Arktisk Filharmoni og Hålogaland Teater. Sammen håper vi å servere dere de virkelig store produksjonene i fremtiden.

Åpningskonsert: Romeo og Julie Fredag 29. januar kl. 19.00 Hovedscenen, Kulturhuset


NORDLYSFESTIVALEN 2021

5

GRATISKONSERTER UNDER NORDLYSFESTIVALEN Lunsjkonserter på ­Hålogaland Teater

Frokostkonsert hos ­Nordnorsk Kunstmuseum

Vi har gleden til å invitere dere til daglige lunsjkonserter under Nordlysfestivalen. Hver eneste dag fra og med 29. januar til og med 5. februar kan du oppleve byens elever ved Kongsbakken Videregående skole og studenter ved Musikkonservatoriet opptre i teaterkafeen på Hålogaland Teater.

Kom på frokostkonsert med Lars Asbjørnsen, som er professor for fløyte ved UiT Norges Arktiske Universitet, lørdag 30. januar klokken 10.00.

29. og 30. januar klokken 13.00 – Kongsbakken Videregående skole 31. januar – 5. februar klokken 13.00 Musikkonservatoriet

Music in the Arctic Night Også i år vil det bli gratis pubkonserter med Musikkonservatoriets rytmiske studenter.

29. og 30. januar klokken 22.00 5. februar klokken 22.00 og 6. februar klokken 23.00

Før konserten blir det omvisning i Årsutstillingen. Årsutstillingen arrangeres hvert år av Norske Kunsthåndverkere og frem til mars 2021 vises den også her i Tromsø. En spennende og utfordrende utstilling, full av kontraster og nye retninger for kunsthåndverk. MERK: Konsertene er gratis, men på grunn av smittehensyn har vi bare plass til 50 tilskuere. Det vil komme informasjon på våre nettsider om hvilken løsning som blir aktuell for å delta på både frokost-, lunsjkonsertene og Music in the Arctic Night.

Foto: Marius Fiskum/Nordlysfestivalen


6

NORDLYSFESTIVALEN 2021

DET BESTE I OSS Den lovende og unge komponisten Alexander Aarøen slår seg sammen med musikalske krefter fra landsdelen for å servere publikum en storslått konsertforestilling med elementer fra jazz, klassisk og progressiv rock.

Livet under koronakrisen i 2020 formet og definerte oss alle på ulike måter. Særlig kulturfeltet ble endret fra fulle konsertsaler til hjemmekontor og kulminerte i en enorm fremprovosert kreativ boble hvor man skrev ny musikk til en fremtid hvor vi skulle møtes igjen. Alexander Aarøen var en av de som faktisk holdt konsert 11. mars – dagen før Norge stengte. Nå har han skrevet et verk om det å være menneske under korona, som urfremføres på Nordlysfestivalen 2021. Den kunstneriske visjonen er å gi et nyansert og bredt bilde av en verden som ble tvunget til å forenes mot en felles og usynlig fiende, skriver Alexander Aarøen.

Alexander Aarøen fra Storsteinnes har satt sammen et veldig spennende band til sin konsert under Nordlysfestivalen.

Forestillingen ser bort ifra en lineær, sammenhengende historie, men bygger på en serie abstrakte inntrykk rundt felles tema. - Rent musikalsk, kommer forestillingen til å ha et sjangerfritt uttrykk. Her kommer musikken til å bevege seg sømløst mellom jazz, rock, progressiv rock, klassisk, elektronisk og filmmusikk. Det blir låter med vokalt fokus og sterkere melodiske forankringer, samtidig som det forekommer instrumentale partier man ikke forbinder med popmusikk.

Med seg på laget har Pedersen fått Martin Lien (perkusjon), Øyvind Gjerløw (bass), Henrik Skog (gitar), Elias Jung (sang), Ida Løvheim (sang) og Sondre Alexander Kleven (saksofon). I tillegg til at han selv spiller piano, fløyte og gitar.

Foto: Erika Hebbert

Det beste i Oss Fredag 29. januar klokken 21.00 Verdensteatret

Gjør deg klar til en stor aften i Verdensteatret hvor vi feirer at musikken er tilbake hos publikum. Konserten er støttet av Samfunnsløftet.

MUN DAJAN MII/JEG SNAKKER OSS Vår offisielle avslutningsforestilling er Jakop Janssønns urfremføring Mun dajan mii/Jeg snakker Oss på Samenes nasjonaldag 6. februar.

Ved hjelp av virkemidler som film, poesi, dans og musikk har komponist og musiker Jakop Janssønn fått frie tøyler når han skulle lage et verk til Nordlysfestivalen 2021. Lørdag 6. februar kan du oppleve den storslåtte urfremføringen av Mun dajan mii/Jeg snakker Oss som ikke holder tilbake på noe. Når pandemien traff Norge og NordNorge med alle sine restriksjoner kom vår sårbarhet som mennesker til syne på helt nye måter. Fanget av vår nye hverdag ble vi alle litt usikre, litt utrygge og uten kontroll. Avskåret inne og alene fremhevet tiden

en tomhet som ga grunnlag for refleksjon over hvor isolerte vi faktisk lever, også før pandemien traff oss. Inne i våre egne digitale virkeligheter har vi distansert oss fra livet utenfor skjermene og utenfor de fire veggene rundt oss. Karantene, risikobestemmelsene, én meters avstand, masker og smittevern gjorde dette enda tydeligere for oss. Mun dajan mii/Jeg snakker Oss tar for seg spørsmålet, hvis vi er frakoblet fra naturen, er vi ikke også frakoblet oss selv og hverandre som mennesker? Verket lar naturen spille hovedrollen og retter fokuset mot avstanden, lengselen og sårbarheten vi mennesker opplevde i våre liv og som overveldet oss når pandemien kom. Besetning Jakop Janssønn - komponist, slagverk og bandleder Niillas Holmberg - poesi, sang og joik Mathilde Cayers - dans Ànna Katri Helander - koreografi Ken Are Bongo - film Kristian Olstad - gitarer og elektronikk Herborg Rundberg - piano Vokal Nord - 8-persons kor

Jakop Janssønn står for Nordlysfestivalens avslutningskonsert, hvor vi blant annet deler ut Nordlysprisen. Foto: Knut Åserud

Strykere fra Arktisk Filharmoni Torbjørn Thrane Sandnes - Lys/visuals Håkon Elias Pettersen - Lyd Verket er støttet av Samfunnsløftet og er i samarbeid med Tromsø Jazzklubb

Offisiell avslutningskonsert: Mun dajan mii/Jeg snakker Oss Lørdag 6. februar klokken 19.00 Hovedscenen, Kulturhuset


NORDLYSFESTIVALEN 2021

7

Legg vinterferien til Narvik i år!

Foto: Kalle Pundsvik

Arctic Kids-festivalen og Vinterfestuka garanterer en festivalopplevelse for hele familien med smittevern i høysetet.

arctickids.no vinterfestuka.no

OPPLEVELSER FOR ALLE, HVOR VI TAR HELE NARVIK-REGIONEN I BRUK! Ski-aktiviteter i Narvikfjellet Opplevelser i Polar Park Overnatting i snøhule

Togturer med Arctic Train Isklatrevegg Bunkersvandring

25.02 – 14.03

2021

Ishockey Frikjøringseventyr Konserter, teater og masse mer!

5. - 14. mars 2021


8

NORDLYSFESTIVALEN 2021

DEN RARE TIDA

Hvordan opplevde barn det når Norge stengte ned 12. mars? Hva gjorde de egentlig på hjemmeskole? Hvordan holdt de kontakten med vennene sine? Dette har Tromsø byteater laget en forestilling om.

Forestillingen er en blanding av dokumentar og fiksjon, og skapes i brytningspunktet mellom teater, videokunst og musikk. «Den rare tida» produseres av Tromsø Byteater i 2020 og vil ha urpremiere 5. februar 2021 under Nordlysfestivalen i Tromsø. Medvirkende: Anethe Alfsvåg – manus og regi Cecilie Lundsholt - dramaturg Benjamin Mørk – musikk Ingvill Fossheim – scenografi Stian Andreassen – video og animasjon Alexander Martinsen – skuespiller Stine Anette Figenschau Hemmingsen - skuespiller

Den rare tida er en teaterforestilling basert på dokumentarisk materiale om hvordan barn nord i Norge lever i og opplever verden under en pandemi. 2020 ble et annerledes år hvor vi alle på en eller annen måte har blitt, og fortsatt er, berørt av korona. Hvordan har denne tida vært for barn og unge i Nord-Norge? Hvordan har de det nå, og hva tenker de om fremtida? Basert på spørreundersøkelser og intervjuer av barn i 1. – 4. klasse belyser forestillingen disse spørsmålene. En referansegruppe av barn bidrar aktivt i prosessen frem mot forestilling med synspunkter og innspill. De samme barna deltar også i forestillingen som stemmer og medspillere via video- og lydopptak.

Den rare tida Fredag 5. februar klokken 17.00 og 19.00 Lørdag 6. februar klokken 11.00 Scene Vest, Hålogaland Teater


NORDLYSFESTIVALEN 2021

9

MENNESKET I LIVET, I KORONAENS TID en lysløype gjennom Tromsøs gater. I butikkvinduer under nordlyset kan du altså finne kunstneriske høydepunkt.

På grunn av smittetiltak og hensyn til hverandre er Nordlysfestivalutstillingen i år laget som en lysløype gjennom byens gater, i utvalgte butikkvinduer, under stjernehimmelen. Verkene vil bli merket med QR kode, slik at du ved hjelp av mobilen kan få informasjon om de spesifikke verk, samt priser og info om kontakt om du ønsker å bli en heldig eier av et verk. Du kan også kontakte kurator Kristin Josefine Solstad direkte på telefon 99 03 45 12.

30. januar klokken 12.00 arrangerer vi en kunstvandring ved Essens (Stortorget), hvor vi til slutt ender opp på selve kunststasjonen vår på Tromsø Havn. Der vil vi finne fire hovedverker av kunstnerne. Ved åpningen vil det bli servert mat og drikke fra Raketten - her er det da viktig at dere melder dere på for å få mat - og for smittesporing. Link til gratisbilletter med servering blir opprettet på et senere tidspunkt. Ola Cappelen Wik forteller om livet, lyset, bevegelsene, emosjonene og destinasjoner gjennom sitt blikk festet på papir, som om du kan ta og føle på stemningene modellene forteller. Modellene viser styrke og sårbarhet, som vi kanskje alle føler i denne usikre verdenssituasjonen nå. Cappelen Wik har sin utdannelsesbakgrunn fotofagskolen (2016-2018) Trondheim, og det er første gang han stiller ut sine kunstfoto i hjembyen, tross for at han har fotografert i en årrekke.

Bildetekst

Anna-Brith Arntsen. Olje på lerret er hennes verktøy. Vi kjenner henne fra Nordlysfestivalutstillingen 2020, men denne gang er det portrettene hennes vi skal bli nærmere kjent med. Arntsen er en klassisk maler, som jobber i et impresjonistisk uttrykk. Med sarte penselstrøk trylles frem menneskets styrke og svakheter, litt gjemt inn i melankolsk fargebruk, som gir portrettene en helt egen karakter. Kunstvandringen starter ved Essens, går videre til Brillehuset Tromsø AS, til Arkivet, til Møysalen, til Friis Jakobsen Ur-og

Optik, til Gullsmed Wintervold, til Senab Eikeland As, til Kunstmaleren og ender ved Tromsø Havn. Utstillingen vil stå til og med 14. februar.

«Mennesket i livet, i koronaens tid» Nordlysfestivalens kunstutstilling Åpner lørdag 30. januar klokken 12.00 Kuratert av KsN ved kunstsosiolog Kristin Josefine Solstad.

NTUS I EE

AS

L

er en portrettutstilling i form av

TER

LOK A

Årets Nordlysfestivalutstilling

Utstillerne i år er Ola Cappelen Wik og Anna-Brith Arntsen fra Tromsø. Sammen kommuniserer disse verkene vi skal få se, det genuine i mennesket, det flyktige og standhaftige, vi kjenner oss igjen gjennom historiene som portrettene formidler.

veita.no


10

NORDLYSFESTIVALEN 2021

ARKTISK SINFONIETTAS LEONARD COHEN + #FERSKVARE Vi har til gode å møte noen som ikke setter pris på legenden Leonard Cohen. Lørdag 30. januar kan du oppleve Arktisk Sinfonietta tolke Cohen med Hollow Hearts-vokalist Ida Løvheim i spissen.

Leonard Cohen er utvilsomt en av vår tids største singer-songwriter og poet. Dessverre forlot kanadieren oss 7. november 2016 i en alder av 82 år, mens han fortsatt var aktiv som plateartist. Under Nordlysfestivalen kan vi igjen minnes musikken i ny drakt når Ida Løvheim og samtidsensemblet Arktisk Sinfonietta hyller Cohens tekster og musikk, som ble til gjennom et turbulent og kunstnerisk liv.

Cohens tekster omhandler kjærlighet, ensomhet, seksualitet og død. Med Løvheims nære stemme og Arktisk Sinfoniettas

vitalitet, blir denne helt akustiske tolkningen av Cohen, noe intimt, rått, skjørt og brutalt.

Arktisk Sinfoniettas Leonard Cohen + #Ferskvare Lørdag 30. januar kl. 20.00 og 22.15 Tromsø Domkirke

Klassisk nordnorsk musikkfestuka.no


NORDLYSFESTIVALEN 2021

11

DE UNGE ER SAMFUNNETS BYGGEKLOSSER

Petter Daae, adm. dir. i Kræmer Eiendom AS, spiller på samme strenger som Nordlysfestivalen for å skape bolyst.

– Vi har et felles ansvar for å løfte frem unge som vil utforske sine talenter.

Petter Daae, administrerende direktør i Kræmer Eiendom AS, gleder seg til årets Nordlysfestival. Gjennom årtier har

Kræmer vært en viktig støttespiller for breddeidretten i Tromsø, og bidratt til alt fra toppfotball til langrenn og alpint. Nå låner det tradisjonsrike Tromsø-selskapet øret til musikken som fyller byen. Tromsø er en musikkhovedstad – Tromsøs musikkmiljø er i fantastisk utvikling, og er blitt en viktig del av byens identitet. Musikkskolen, Kongsbakken, konservatoriet og Tvibit er firkløveret som gir unge talenter muligheten til å kunne utforske og utvikle sine talenter. Og med

Foto: Røst kommunikasjon AS

Nordlysfestivalen får de en scene å stå på. Årets program har et enda større fokus på å løfte frem unge talenter, og festivalen gjør en utrolig viktig jobb for å synliggjøre den musikalske kreativiteten som bobler her i byen. Dette oppdraget tar vi del i som samarbeidspartner for Nordlysfestivalen, forteller Petter Daae. Alt handler om bolyst Kræmer Eiendom AS utvikler områder der folk har lyst til å jobbe og bo.

– For oss er det viktig å se helheten i hva som gjør en by attraktiv å bo i. Vi må legge til rette for unge med forretningsideer og ambisjoner om å skape nye arbeidsplasser. Vi må legge til rette for gode arbeidsmiljøer og boligområder som ikke kveler byen i trafikk. Og vi må legge til rette for et liv etter jobb som skaper samhold og miljøer for utfoldelse. Vi må se til de unge – de som er samfunnets byggeklosser. Derfor passer Nordlysfestivalen og vårt eget oppdrag som hånd i hanske, avslutter Petter Daae.

BEST OF ASTOR PIAZZOLLA Et stjernelag tolker «den nye tangoens far» Astor Piazzolla, som ville vært 100 år i 2021. Dette blir garantert en heidundrende og het lørdagskveld du vil snakke om i ukesvis.

Forførende tangomusikk som rører både følelsene og godfoten! Slik har det vært fra denne musikkstilen oppstod i møtet mellom afrikanske slaver og argentinske gauchos, via møtet med europeiske

musikere og finske skoger. Denne stilen er senere videreutviklet av blant annet musikere som argentinske Astor Piazzolla. Han inkluderte elementer fra både jazz og klassisk musikk og la dermed grunnlaget for den nye tangoen. I denne produksjonen presenterer vi fiolinisten Atle Sponberg og det unge stjerneskuddet Åsbjørg Ryeng på bandoneon som har studert i Buenos Aires’ gater og kroer. Showbassisten Knut Erik Sundquist fra Kultur i Troms, begavelsen Edvard Sundquist på el-gitar, samt Scene Finnmarkpianist og virtuos Nils Anders Mortensen utgjør resten av besetningen. Medvirkende: Atle Sponberg - fiolin Åsbjørg Ryeng - bandoneon Knut Erik Sundquist - kontrabass Edvard Sundquist - gitar Nils Anders Mortensen - piano

Foto: Øivind Arvola

Best of Astor Piazzolla Lørdag 30. januar klokken 18.00 Verdensteatret


12

NORDLYSFESTIVALEN 2021

MADAME KRYSTALL

Ramsalt opera presenterer opera på nordnorsk for alle! 

Foto: Martin Losvik

Opera kan være fryktelig morsomt, full av energi og med nerve. Det er akkurat dette ensemblet Ramsalt opera presenterer med den yngre garde som målgruppe.

Her får du klassiske operaperler gjendiktet eller nyskrevet til nordnorsk. Den uventede kombinasjonen av kontinental operamusikk og nordnorsk språk og miljø vekker både latter og forundring. Bli med når Madame Krystall drar på leting etter sin kjære tenor. Passer for alle mellom 5 og 100 år.

Ensemblet består av Sveinar Aase, John Kristian B. Karlsen og Åse Helén Krystad.

Madame Krystall Søndag 31. januar klokken 12.00 og 14.00 Lillescenen, Kulturhuset

TRIO BRAX Leken kammermusikk med Ola Aasdahl Rokkones, Sergej Osadchuk og Julia Neher skal fylle Domkirka under Nordlysfestivalen.

Det Tromsø-baserte ensemblet Trio Brax er en sjelden blomst i floraen av norske kammermusikkensembler. Med bratsj, tenorsax og piano vil nemlig Nordlysfestivalens publikum kunne nyte både nye og gamle komposisjoner av både Håvard Lund og Hege Iberg, i tillegg til andre verk og prosjekter. Neher, Rokkones og Osadchuk har på hvert sitt vis gjort seg bemerket både nasjonalt og internasjonalt, og er velkjent i Nordlysfestival-sammenheng, hvor vi ikke overdriver når vi sier at minst en av de har medvirket på hver eneste festival de ti siste årene.

Ola Aasdahl Rokkones, Julia Neher og Sergej Osadchuk.

Nå står de for første gang samlet som ett ensemble – og det kan virkelig være verdt å få med seg.

Foto: Carl Christian Lein Størmer

Trio Brax Søndag 31. januar klokken 15.00 Tromsø Domkirke


NORDLYSFESTIVALEN 2021

13

VIPPEPUNKTET

Jakop Janssønn og Moddi er bare noen av navnene som står bak Nordnorsk Jazzensemble.

Jakop Janssønn står i spissen når Nordnorsk Jazzensemble for første gang står på en scene.

Det spennende nye prosjektet, som har fått tittelen «Vippepunktet», er det første produktet som kommer ut av det rykende ferske Nordnorsk Jazzensemble. Ensemblet er en stor nysatsing i landsdelen og skal være en arena for kunstnerisk utvikling og et løft for hele det profesjonelle rytmiske miljøet i Nord-Norge. Nordnorsk Jazzsenter har det kunstneriske ansvaret for prosjektet, som administreres i nært samarbeid med Musikk i Nordland (MiN),

Foto: Knut Åserud

som bidrar med produksjonsressurser og egne musikere. «Vippepunktet» komponeres av Jakop Hauan Janssønn, som er en av våre mest aktive og kreative musikere og komponister. Med seg har han følgende besetning: Moddi – vokal Daniel Herskedal – tuba Ragnhild Furebotten – fele Martin Högberg – gitar

REQUIEM: SHINE ON THEM «Let the everlasting light shine on them»

I 2011 fikk komponist Tore Johansen i oppdrag å skrive musikk til nedleggelse av grunnsteinene for Stormen Konserthus og Bibliotek i Bodø. 22. juli, bare dager før han skulle ferdigstille verket, eksploderte verden – og Norge ble aldri det samme.

Da nedleggelsen av grunnsteinene nærmet seg følte Johansen at han måtte hedre ofrenes minne, og skrev da «Lux Aeterna», men da han leste den engelske oversettelsen fikk han frysninger.

- Alle savner noen. “Shine on them” er musikk til ettertanke og takknemlighet. Og med håp om at vi som rusler rundt på kloden fremdeles, bruker så mye tid som mulig på det gode, skriver Tore Johansen. Sammen med vokalensemblet Vocal Art fra Salten og distriktsmusikergruppa Ensemble Blå fra Sortland vil dette garantert bli en stemningsfull søndag i Tromsø Domkirke. I anledning at det i 2021 er ti år siden 22. juli setter vi opp filmen «Rekonstruksjon Utøya» på Verdensteatret klokken 17.00 samme dag som konserten.

Requiem Søndag 31. januar klokken 20.00 Tromsø Domkirke

Eirik Fjelde – tangente Christo Stangness – bass Jakop Janssønn – trommer/perk Strykekvartett fra Musikk i Nordland Konserten er i samarbeid med Nordnorsk Jazzsenter og Tromsø Jazzklubb

Vippepunktet Mandag 1. februar klokken 21.00 Scene Vest, Hålogaland Teater


14

NORDLYSFESTIVALEN 2021

ARVID ENGEGÅRD TRIO Denne kvelden har du sjansen til å oppleve sigøynermusikk på en helt annen måte enn du er vant til. Trioen Arvid Engegård, Svein Haugen og Håvard Svendsrud spiller nemlig fletta av de fleste.

Musikerne er alle landskjente og meriterte, både innen klassisk og «folkelig» musikk, og har samarbeidet om forskjellige musikkprosjekter, både turnéer, konserter og innspillinger, siden 2015. Under denne konserten vil trioen spille musikk i skjæringspunktet mellom lettere klassisk musikk og «folkelig» musikk. Komponister som vil være representert på programmet er bl.a. Fritz Kreisler, Edward Elgar og Per Bolstad. I tillegg blir det også innslag av tango og sigøynerinspirert musikk.

Arvid Engegård er internasjonalt kjent som fiolinist, både som solist og ikke minst som primarius for Engegårdkvartetten. Fiolinisten dirigerer regelmessig orkestre som for eksempel Oslo Filharmoniske orkester og Det norske kammerorkester. Svein Haugen er en legende i norsk musikkliv, og feirer i år 60-års jubileum som musiker. Han har omfattende musikkstudier fra Polen, Tyskland og U.S.A. Haugen var solobassist i Oslo filharmoniske orkester gjennom 38 år. Håvard Svendsrud har markert seg som en av sin generasjons mest aktive utøvere på trekkspill/akkordeon. Han har sin musikkutdannelse fra Barratt Dues musikinstitutt, og har jobbet som frilansmusiker siden 1998, med et bredt spekter av prosjekter og samarbeid.

Arvid Engegård Trio Tirsdag 2. februar klokken 20.00 Verdensteatret

ALTERNATIVE LANDSCAPES Effekt skapes over tid Stoltheten over vår faglige standard betyr mye for JM Hansen. I tillegg betyr det svært mye for oss at vi er en nordnorsk bedrift som bidrar til utvikling av egen landsdel i kraft av vårt lokale eierskap – også de neste hundre år.

Nordlysfestivalen har gleden av å invitere alle til å oppleve danseforestillingen Alternative Landscapes under åpen himmel!

Alternative Landscapes er en bevegelsespraksis i utvikling og rekonstruering av strukturer, innenfor dans og samfunnet forøvrig. Danserne Marit Meløe og Anders Engebretsen ønsker å engasjere publikum til å få ta del i og oppleve scenekunst på nært hold.

En del av samtidsdansens styrke er å stimulere til fellesskap og refleksjon, mener danserne, som håper tromsøværingene kjenner sin besøkelsestid med en oppfordring om å se næromgivelsene med nye briller, for å gjenoppdage byen. - Vår visjon er å ta tilbake det offentlige rom, med forundring og danseglede, skriver danserne.

Alternative Landscapes Mandag 1. februar klokken 16.00 Utenfor Prostneset Havneterminal

www.jmhansen.no


NORDLYSFESTIVALEN 2021

15

KOMMENDE STJERNER En tradisjon på Nordlysfestivalen er å presentere kommende stjerner for vårt publikum.

Her vil vi få høre talenter fra Kulturskolen i Tromsø, som presenterer musikk med solister og ensembler. Dette er en enestående mulighet til å høre hva som rører seg i musikklivet og kanskje få være med på å oppdage kommende stjerner som vil skinne på musikkhimmelen i mange år. Solist og vinner av Ungdommens Musikkmesterskap er i år Solveig Skogdal, som spiller fagott.

Kommende Stjerner Onsdag 3. februar klokken 17.00 Forum, Kulturhuset Solist Solveig Skogdal 

Foto: Privat

UNGSY Nordlysfestivalens desidert triveligste konsert er når elever og lærere fra Kulturskolen går sammen med Arktisk Filharmoni for å presentere søt musikk til publikum.

UNGSY Prosjektorkesteret UNGSY er et samarbeid mellom Kulturskolen i Tromsø og Arktisk Filharmoni. Med i orkesteret er elever og lærere fra kulturskolen i Tromsø, Arktisk Filharmonis kammerorkester, studenter fra UIT-Musikkonservatoriet og dyktige amatørmusikeren fra byen. Målet med orkesteret er å gi de unge musikerne en mulighet til samspill med profesjonelle musikere og den flotte opplevelsen det er å spille i et symfoniorkester. Dette innebærer både nærmøte med fantastisk musikk, og samhandling med mange andre unge musikere og profesjonelle utøvere. Per Kristian Skalstad Vi er glade for å igjen å kunne ønske Per Kristian Skalstad tilbake som dirigent for UNGSY. Han dirigerte orkesteret også på konserten under Nordlysfestivalen i 2020. Skalstad har diplomeksamen i fiolin og orkesterledelse fra Norges Musikkhøgskole. Han har gjestet samtlige norske orkester ved en rekke anledninger, og har i

UngSy er en av de faste konsertene under Nordlysfestivalen. 

mange år vært en etterspurt ballett – og operadirigent. Skalstad var aktiv i Risør kammermusikkfestival som dirigent og fiolinist fra 1991 og fram til 2016, og høsten 2010 dirigerte han Risør Festival Strings på turne i Brussels, London og New Yorks Carnegie Hall. Han har arbeidet med solister som Håkan Hardenberger, Barbara Hendriks, Martin Frøst, Isabelle van Keulen, Håvard Gimse, Truls Mørk og Leif Ove Andsnes. Skalstad har ledet en rekke operaproduksjoner i Nord-Norge i regi av Nordnorsk Opera og Symfoniorkester. Vi gleder oss til å igjen samarbeide med Skalstad i vårt spesielle orkesterprosjekt.

Tuva Frydenlund Hvert år får en ung musiker mulighet til å være solist med UNGSY. Denne gang er det Tuva Frydenlund som får denne muligheten. Tuva er 18 år og går tredje året på talentprogrammet i musikk ved Kongsbakken VGS i samarbeid med Musikkonservatoriet. Hun har sunget i kor siden hun var 6 år, hatt sangundervisning ved Kulturskolens, sunget i Treklang og deltatt i musikalklassen. Tuva begynte med teater da hun kom inn på teaterskolen til Hålogaland Teater da hun var ti og deltatt i flere produksjoner. Hun har også vært med i fem operaer i regi av Arktisk Filharmoni. En av disse som solist i «Tosca» i rollen som Gjetergutt.

Foto: Marius Fiskum/Nordlysfestivalen

Tuvas hovedlærer i Tromsø er Anne-Lise Sollied. I 2020 fikk hun Drømmestipendet, og ble valgt ut til Arktisk Filharmonis mentorprogram. Mentor er operasjef Espen Langvik, og hun reiser månedlig til Oslo for å ha sangtimer med Solveig Kringlebotn».

Ungsy Tirsdag 2. februar klokken 18.00 Hovedscenen, Kulturhuset


16

NORDLYSFESTIVALEN 2021

SO SWEET IS SHE Bli med tilbake i tid når Berit Norbakken og Solmund Nystabakk skal fremføre en helt akustisk konsert i de gamle lokalene på Bangsundbrygga.

Gjennom å synliggjøre den enorme repertoarrikdommen fra 15- og 1600-tallet ønsker Berit Norbakken og Solmund Nystabakk å fokusere på hvordan historien

So Sweet is She Onsdag 3. februar klokken 18.00 Bangsundbrygga

ikke er én bestemt serie av hendelser eller kjensgjerninger, og hvordan våre fortellinger om den er i stadig endring.

CONTRAFACTA – FAKE NEWS ENSEMBLE Nytenkende og nyskapende er bare forbokstaven til hvordan vi kan beskrive tidligmusikkensemblet Contrafacta - Fake News Ensemble. Bli med på en reise i musikkhistoriske fakta med en stor klype salt. I 2020 kunne Nordlysfestivalen presentere Contrafacta - Fake News Ensemble. Det likte vi så godt at vi har utfordret dem til å kjøre en ny forestilling med nytt innhold.

Ingrid Eliassen, zinke, lur & trompet Geir Davidsen, serpent, lur & eufonium Medlemmene er stipendiater og ansatte ved Musikkonservatoriet i Tromsø og er deltakere i kunstprosjektet Art VAPO – True North. Prosjektet undersøker dimensjoner av nordlighet, og forteller nye historier om nord gjennom utøvende kunst.

Temaet for ensemblets konsert under Nordlysfestivalen er Smittevern i et historisk perspektiv. Ensemblets medlemmer: Berit Elisabeth Norbakken, sopran Solmund Nystabakk, lutt & teorbe

Contrafacta – Fake News Ensemble Onsdag 3. februar klokken 21.00 Bangsundbrygga

Medvirkende: Berit Norbakken, sopran Solmund Nystabakk, lutt og teorbe


NORDLYSFESTIVALEN 2021

17

KULTUSKOLEN DANS: AD ASTRA Kulturskolens danseelever er tilbake på Nordlysfestivalens program. Denne gang med en litt annerledes forestilling i en

utgangspunkter. På plan 3 i Veitasenteret tar vi utgangspunkt i «site»-spesifikke oppgaver, hvor både publikum og dansere forflytter seg i lokalet og utfordrer både seg selv som utøvende og deltagende. Danserne kommer fra ulike grupper i sjanger og alder. Krevende mener noen..... bring it on....mener vi!

annerledes tid.

På årets fordypningsforestilling med dansere fra Kulturskolen, får publikum en ny og spennende vri under årets Nordlysfestival. Kulturskolen utfordrer danserne med å jobbe på en ny arena med flere kreative

Kultuskolen Dans: Ad Astra Torsdag 4. februar klokken 17.00 Plan 3, Veita

JAN GUNNAR HOFF TRIO

Han er tilbake! Jan Gunnar Hoff skal igjen storkose seg i Tromsøs storstue med to av Skandinavias og Europas fremste jazzmusikere.

la være å komme innom Tromsø da vi tok kontakt. Trioen hans ble etablert i 2017 og består av bassisten Anders Jormin og trommeslageren Audun Kleive. Et stjernelag som har gitt ut platen «Polarity» som er blitt omtalt som Hoffs nye mesterverk. Dette kan bli en av de virkelig store jazzhøydepunktene for et sulteforet publikum i Tromsø. Konserten er i samarbeid med Tromsø Jazzklubb.

Det er ikke bare selvsagt at Jan Gunnar Hoff står på scenen akkurat denne dagen under Nordlysfestivalen. Selv skulle han egentlig vært i Bodø på festivalen Bodø Jazz Open han selv var med å starte, men han klarte rett og slett ikke

Jan Gunnar Hoff Trio Onsdag 3. februar klokken 19.00 Hovedscenen, Kulturhuset

Jan Gunnar Hoff tar med seg sin trio til Tromsø.

Foto: Kristian Rødvand

Sorter ditt avfall som du behandler musikken din gjenbruk, gjenvinn og resirkuler! Kos dokker!


18

NORDLYSFESTIVALEN 2021

SOLVEIG: …PEER ASPERA AD ASTRA Heidi Ruud Ellingsen står fremst på scenen når teaterkonserten «Solveig: ... peer aspera ad astra» spilles under Nordlysfestivalen 2021.

Det har gått 153 år siden Peer Gynt hadde premiere for første gang. Det er for alvor på tide at Solveig får fortelle sin versjon om hva som egentlig skjedde mens hun ventet på sin Peer. Narvikingen Heidi Ruud Ellingsen står bak denne produksjonen, som i 2019 ble valgt ut til Dramatikkfestivalen som et av åtte verk. Sammen med Erlend Skomsvoll og Rolf Kristian Larsen presenterer de Solveig som et fyrverkeri – hvor verket går i direkte konflikt med Henrik Ibsen. Ellingsen fant ut at Solveig hadde egne drømmer, egne ambisjoner, og at hun kompromissløst bygget sin egen karriere

Heidi Ruud Ellingsen har fått strålende kritikker for sin forestilling «Solveig»

som musikalartist. Solveig var nemlig ikke den passive kvinnen som bare satt årevis å ventet på sin kjære Peer – hun var nemlig mye mer enn det...

«Solveig: ...peer aspera ad astra» er en teaterkonsert med musikalmusikk med stor energi og en glitrende Heidi Ruud Ellingsen i spissen.

Foto: Erika Hebbert

Solveig: …peer aspera ad astra Torsdag 4. februar klokken 18.00 Scene Vest, Hålogaland Teater

MAGYAR HOT CLUB UiT er stolt samarbeidspartner. Nordlysfestivalen er en flott arena for våre studenter og ansatte ved Musikkonservatoriet.

Foto: Marius Fiskum

Magyar Hot Club svinger i gang med tradisjonell ungarsk musikk under Nordlysfestivalen.

Når det kommer til temperament og virtuositet, er det ikke mye som kan måle seg med den dampende ungarske musikken. Den entusiastiske fiolinisten Erika Toth hadde lenge ønsket å fremføre et ekte ungarsk program da hun i 2014 innledet samarbeidet med den elleville trioen Rio de Trokkones. Siden har de spilt høydepunkter fra både tradisjonell og klassisk musikk, framført på

Toth har selv ungarsk bakgrunn, og i likhet med henne er Ola Aasdahl Rokkones, Rune Larsen og Pål Thorstensen alle virtuose på sine instrumenter. Det gnistrer av intensiteten, gleden og den enestående galskapen som denne kvartetten skaper på scenen! Erika Toth – fiolin Ola Asdahl Rokkones – saksofon Rune Larsen – akkordeon Pål Thorstensen – kontrabass

Magyar Hot Club Fredag 5. februar klokken 21.00 Verdensteatret

Foto: Marius Fiskum/Nordlysfestivalen

Det blir hett og heftig når

ungarsk vis, foran tusenvis av publikummere fra Larvik til St. Petersburg, på bygdehus og kulturhus, skoler og utescener, og responsen har vært overveldende.


NORDLYSFESTIVALEN 2021

19

MIKAS ALLMENNQUIZTRAVAGANZA Quiz-bølgen er ikke død! Under Nordlysfestivalen kan ditt lag være med på et helt unikt konsept i regi av Nordlysfestivalen. Denne quiz-konserten vil du ikke gå glipp av.

Velkommen til allmennquiz med mye musikk! Frisk musikk! Sjuk musikk! Skrekkelig musikk! Søt musikk! Og både lokal og ulokal musikk – i trivelige lokaler! Quizvert Mika Martinussen lover lave skuldre, høye viker, mestringsfølelse og hjerneknirk – og ikke minst et høyst levende orkester i Tromsøs egne Arktisk Filharmoni. I tillegg vil det bli sporadiske overraskelser i form av sangere som dukker opp her og der. Sammen drar de oss gjennom verdensdeler og verdenshistorie, höga berg och djupa hav, i en uhøytidelig quiz i venners lag. Quizen blir både eltet og hevet i skrivende stund, men et lite tips på veien fra vår eminente quizmaster er at det kan være lurt å ha en på laget som har hørt litt klassisk musikk opp gjennom sitt liv.

Retningslinjer for billettkjøp: Quiz-konsert er et helt nytt konsept fra Nordlysfestivalen, så her er det viktig at vi er samkjørte på billettkjøp: - Det er kun plass til 50 stykker inne i salen

Gjør deg klar for en quiz utenom det vanlige med Mika Martinussen. 

- Maks fem stykker på hvert lag (vi tilrettelegger for at dere kan sitte med 1 meters mellomrom fra hverandre) - Vi oppfordrer til at én person kjøper billettene til ditt lag samlet, slik at vi enkelt kan gjøre klart et quiz-bord til dere.

Nordlysfestivalen og Driv følger nasjonale smittevernsregler, og det vil bli gitt rikelig med info om hvordan kvelden skal forløpe. Skulle du lure på noe ang. arrangementet eller billettkjøp - ta kontakt på kent@nordlysfestivalen.no

Foto: Privat

Allmennquiztravaganza – med Arktisk Filharmoni og gjester Torsdag 4. februar klokken 20.00 SNN-Scene, Driv

ADRIAN ANGELICO Mezzosopranen Adrian Angelico er endelig tilbake i hjembyen for å holde konsert for et publikum som har etterlyst han i lang tid.

Sist han var i Tromsø spilte han Der Komponist i Richard Strauss opera «Ariadne auf Naxos» under Arktisk Filharmonis ledelse i 2017, hvor han i etterkant ble nominert til «Årets Tromsøværing» i avisa iTromsø. På spørsmål om når vi igjen ville se han på en scene i Tromsø, svarte han kontant: - Jeg håper det blir fort som f.

Da Nordlysfestivalen bestemte seg for å bli nordnorsk var en de første mailene vi fikk om ikke vi kunne hente hjem han Adrian. Angelico tilhører den nye generasjonens norske operasangere som arbeider både nasjonalt og internasjonalt. 41-åringen debuterte allerede internasjonalt i 2014 ved Royal Opera House Covent Garden i den utfordrende rollen som Marquise de Merteuil i «Quartett».

Nå er endelig muligheten kommet for å oppleve Tromsøs internasjonale operastjerne, og da bør man kjenne sin besøkelsestid.

Adrian Angelico Fredag 5. februar klokken 18.00 Tromsø Domkirke Endelig er Adrian Angelico tilbake i Tromsø for å gi publikum det de vil ha – nemlig opera! 

Foto: Patricia Varela


20

NORDLYSFESTIVALEN 2021

TROMSØ STORBAND – EN NORDNORSK STJERNEAFTEN Tromsø Storband inviterer fire fantastiske nordnorske sangere med seg på scenen til en kveld du sent vil glemme. Musikalstjernen Heidi Ruud Ellingsen, popstjerna Mimmi Tamba, rockestjerna Heidi Solheim og stjerneskuddet Iben Arnesen Einan er nemlig klar for å bergta publikum under nordlyset.

Det er ikke første gang Tromsø Storband står på programmet til Nordlysfestivalen. I fjor hadde de med seg Nils Landgren, året før Wenche Myhre, og det går fortsatt gjetord om Lisa Simone-konsertene i Tromsø. I 2021 nøyer vi oss ikke med en stjerne, men hele fire fantastisk flotte sangere som skal synge sine egne favorittstorband-låter sammen med hele byens Tromsø Storband under ledelse av Fred Glesnes. Heidi Ruud Ellingsen fra Narvik som først og fremst er kjent som musikalartist gjennom utallige forestillinger på store nasjonale scener. Hun har blant annet spilt

i «Flashdance» på Chateau Neuf, «Så som i himmelen» på Oslo Nye teater og «Mary Poppins» på Folketeateret. Mimmi Tamba er tromsøjente og kjent for sin pop- og teaterkarriere. I tillegg til å gi ut sprudlende god popmusikk har hun også vært aktiv i Oslos teaterliv de siste årene. Blant annet med «Tolvskillingsoperaen», «Lazarus» og «The Book of Mormon».

MYARCTICLIFE Hvordan opplever unge mennesker fra ulike steder det å bo i Tromsø? Hvordan ser den arktiske regionen ut gjennom deres øyne?

Dette har multimediaprosjektet MyArcticLife som mål å vise oss. Unge kreative deltakere fra seks ulike nasjoner er valgt ut til å delta i prosjektet. Sammen lager de utstillingen som skal vises på to ulike steder i Tromsø. Første del av utstillingen blir åpnet under Tromsø Internasjonale Filmfestivalen på Alfheim svømmehall.

Andre del av utstillingen åpnes under Nordlysfestivalen på The Edge. Utstillingen blir en plattform hvor deltakerne kan dele sine historier, og visualisere ulike erfaringer fra Tromsø og arktisk. Disse historiene skal deretter reise ut i verden, når hver deltaker tar sin del av utstillingen med til sine respektive hjemland. MyArcticLife Multimedia er et samarbeid mellom Tvibit Fotomandag, Tvibit Creative Technology og Tromsø Arktisk Hovedstad. Utstillingen på The Edge har offisiell åpning lørdag 30. januar klokken 13.30 og er åpen for publikum gjennom hele februar. Gratis inngang.

MyArcticLife Åpner lørdag 30. Januar klokken 13.30 The Edge

I tillegg kommer Heidi Solheim, som blir kveldens rocke-alibi. Hun er kjent som vokalist i bandet Pristine, som stadig turnerer både Europa og USA med sin krystallklare bluesrock. Hun er utdannet ved Musikkonservatoriet i Tromsø, og har i tillegg barnemusikkbandet Dinosaus på CVen. Iben Arnesen Einan er 18 år og går på musikklinja på Kongsbakken videregående

skole. Hun har allerede markert seg som en fantastisk sanger under Nordlysfestivalens lunsjkonserter ved tidligere anledninger. Nå tar hun steget opp på den store scenen sammen med Tromsø Storband.

Tromsø Storband – En nordnorsk stjerneaften Fredag 5. februar kl. 18.00 og 21.00 Hovedscenen, Kulturhuset


NORDLYSFESTIVALEN 2021

21

TELEFONEN Operaen Telefonen er like aktuell i dag som da det ble skrevet i 1947. Under Nordlysfestivalen kan du oppleve verket oversatt til nordnorsk av Ragnar Olsen.

Katrine Maria Eponine Strøm fra Nordland har regien når Wenche Maria Jentoft, landsdelsmusiker Ann-Sofie Godø og Harald Bakkeby Moe fremfører Telefonen på Mack stuene under Nordlysfestivalen.

Gian-Carlo Menotti skrev stykket i 1947, og temaet er kommunikasjon som vi alle kan kjenne oss igjen i i dag. Kort fortalt; Ben kommer på besøk til Lisa. Han ønsker å spørre henne om noe, men blir hele tida

avbrutt av at Lisas telefon ringer. Først når han selv ringer henne, får han hennes oppmerksomhet.

Telefonen Lørdag 6. februar kl. 15.00 og 16.30 Mack stuene

ISÁK Ella Marie Hætta Isaksen kommer til Nordlysfestivalen for å markere samenes nasjonaldag med festivalens aller siste konsert.

ISÁK er en av de nyeste etablerte stjernene på den nordnorske artisthimmelen. Hun gjorde seg nasjonalkjent da hun tolket Mari Boines «Elle» under Spellemanprisen i 2018. Samme året vant hun NRKs «Stjernekamp» og debuterte med albumet «Ealán» året etter. Med tradisjonell joik, urbane synther og et tekstunivers som kombinerer både engelsk og samisk, flytter ISÁK grensene for det vi vanligvis definerer som popmusikk. Sammen med Daniel Eriksen og Aleksander Kostopoulos leverer artisten et kanonshow fra scenen hver gang det spilles opp til konsert! I tillegg er Isák aktuell med nytt materiale, og Nordlysfestivalen er en av de aller første stoppestedene på artistens vinterturné.

ISÁK Lørdag 6. februar kl. 18.00 og 21.00 Scene Vest, Hålogaland Teater

Ella Marie Hætta Isaksen skal avslutte Nordlysfestivalen på samenes nasjonaldag med konsert på Scene Vest. 

Foto: Mads Suhr Pettersen


22

NORDLYSFESTIVALEN 2021

NORDLYS FESTIVALEN 29. JANUAR — 6. FEBRUAR 2021 TIL ALLE VÅRE SAMARBEIDSPARTNERE:

Tusen takk Det er dere som gjør festivalen mulig.

Tromsø Skotøimagasin


NORDLYSFESTIVALEN 2021

23

LES DETTE FØR DU KJØPER BILLETT Sitteplasser

Sjekk alltid våre nettsider for programendringer før du skal på konsert! Endringer av spillested og tidspunkt kan forekomme da er www.nordlysfestivalen.no alltid fasiten.

Alle konsertene våre har sitteplasser. Du vil bli plassert med de du bestiller billett med. Du har selv ansvaret for at det er din husstand eller dine nærkontakter du drar med. På spillestedene er det redusert kapasitet slik at vi kan sørge for god avstand mellom publikum.

Rene hender Husk å enten vaske hendene eller å bruke desinfeksjon. Vi har plassert håndsprit på flere plasser på hvert spillested slik at de

er tilgjengelig for alle. Det er også toaletter på hvert spillested der det er mulighet for å vaske hendene med såpe og vann.

Munnbind Per nå er det ikke et krav om munnbind på konserter, men hvis du ønsker kan du selvfølgelig benytte munnbind.

Billetter Billetten din er personlig. På grunn av smittesporing er du pliktig til å melde

navneendring inn til oss om du skulle selge/gi bort billetten din. Nordlysfestivalen 2021 skal være et trygt sted å nyte god musikk og herlig kultur. Vi ber deg derfor som publikum om å overholde disse retningslinjene. Vi ønsker å takke vår leverandør av smittevernsutstyr NorEngros for godt samarbeid under planleggingen av festivalen.

Vi i Nordlysfestivalen tar smittevernet på alvor og følger alltid myndighetenes anbefalinger og retningslinjer. Det skal være trygt å gå på konserter og andre kulturarrangementer hos oss, derfor har vi disse retningslinjene for deg som ønsker å komme på Nordlysfestivalen:

Vær frisk Hvis du har symptomer på luftveisinfeksjoner, milde eller kraftige, ønsker vi at du holder deg hjemme for å unngå smittespredning.

Hold avstand Husk å holde minimum én meters avstand fra andre enn de som er i din husstand eller dine nærkontakter. Vi har egne frivillige som jobber med smittevern som vil følge med på dette, men vi ber likevel publikum om å ta ansvar for dette selv. FOTO: YNGVE OLSEN


24

NORDLYSFESTIVALEN 2021

#handlelokalt

Vi ønsker deg en god festivalopplevelse! Tromsø parkering samarbeider med lokale gårdeiere og kommunen om å drifte over 1300 parkeringsplasser i sentrum. Vi gjør parkering tilgjengelig for alle, og vårt overskudd går rett tilbake til byen. På alle våre parkeringsplasser utendørs kan du enkelt betale med mobilen. Du trenger ikke lenger stresse over at din p-tid utløper, og du betaler kun for faktisk p-tid. Du slipper bekymringen med kort og kontanter. Fjellet p-hus har byens kanskje beste festivalparkering. Over 800 døgnåpne, innendørs parkeringsplasser, med to innkjøringer fra tunnelsystemet og tre utganger ut i sentrum. Kameraovervåkning og vakthold.

w w w.tromso -par ker ing.no


NORDLYSFESTIVALEN 2021

SPECTRAL BEAT Gjør dere klare for en spektakulær audiovisuell aften med duoen Spectral Beat.

Med en symbiose av musikk, bevegelige rytmiske lydfarger og video tar Spectral Beat publikum med på en spennende konsertopplevelse hvor det naturlige akustiske lydbildet møter det spektrale. På scenen møter vi Sten Ivar Frydenlund og Torje Splide Fagertun

Spectral Beat Tirsdag 2. februar klokken 21.00 Teaterkafeen, Hålogaland Teater

www.kramer.no

25


NORDLYSFESTIVALEN 2021

KVALITET SOM HOLDER DEG VARM Amedia Ressurs Harstad / Foto: Even Tryggstrand

26

Vi har et meget godt utvalg i skotøy som holder deg varm gjennom hele den nordnorske vinteren! TROMSØ: Storgata 68 / Jekta Storsenter / AMFI Pyramiden

skoringentromso


NORDLYSFESTIVALEN 2021

27

Foto: Marius Fiskum

Kultur er som oksygen. Vi må ha det for å leve.

De rfo r s t ø t te r v i k u l tu ren


Marius Fiskum foto:

NYE TONER FRA TURBINEN VÅR ENERGIBRUK ER I STERK ENDRING. De samlede utslippene skal ned med 55% innen 2030, og det må handles raskt. Troms Kraft er landsdelens ledende kraftselskap, og vår fornybare energi vil spille en nøkkelrolle i omstillingen til et fullelektrisk Nord-Norge. I samspill med næringslivet, det offentlige og alle våre fantastiske partnere i kulturlivet skal vi bidra til at det kan leves gode liv i en landsdel i vekst.

Profile for Amedia Ressurs Harstad

Nordlysfestivalen 2021  

Nordlysfestivalen 2021