Page 1

[nesten] alt du trenger ĂĽ vite om narvik narvik kommune 0


Narvik kommune – nytenkende, raus og stolt!

20

Som ordfører i Narvik kommune er jeg stolt av vår samfunnsplan som fastslår at Narvik kommune skal være en «JA-kommune». Jeg har daglig fokus på at Narvik kommune skal legge til rette for at innbyggerne får de tjenester som de har krav på. Og ikke minst er jeg opptatt av at vi i Narvikregionen må skape flere arbeidsplasser og oppnå større verdiskaping. Fra jeg tok over ordførervervet i oktober 2015, har jeg gledet meg over fremgang i arbeidet med å nå kommunens mål innenfor viktige fokusområder. Vi har lyktes med den økonomiske snuoperasjonen så langt, og lagt bak oss en periode med harde innstramningstiltak. Nå kan vi i større grad fokusere på planer og konkrete tiltak for å oppnå forbedringer og vekst i framtida. Som ordfører vil jeg fortsette å legge vekt på godt og konkret samarbeid innen og mellom kommunale tjenester, utdanning og næringsliv. Mer samhandling er nødvendig for at Narvik skal videreutvikles som regionsenter og som knutepunkt innenfor reiseliv, innen teknologi og som det grønne transportknutepunktet i nord. Narvik kommune ser lyst på framtida - og ønsker flere velkommen til å bosette seg i Narvikregionen. Som ordfører er jeg stolt over å kunne ønske deg velkommen til vår flotte kommune!

Rune Edvardsen Ordfører i Narvik

i Kontakt eller besøk

Narvik kommune

Telefon: +47 76 91 20 00 Epost: postmottak@narvik.kommune.no Besøksadresse: Rådhuset før 01. mai 2017: Havnegata 2, 8514 Narvik Besøksadresse: Rådhuset fra 01. mai 2017: Kongens gate 45, 8514 Narvik Postadresse: Narvik kommune, Postboks 64, 8501 Narvik www.narvik.kommune.no Ansvarlig utgiver: Narvik Kommune Tekst, foto og annonsesalg: FremoverLab Design og produksjon: Amedia Ressurs Trykk: Nor-Trykk Narvik AS Ord og utrykk fra Narvik: Hentet fra Schnakkes (2005) og Samme (2007) av Roger Danielsen. Forsidefoto: Narvik kommune © 2017 Narvik summer Opplag: 2500 + digital distribusjon

i

2

8

1


[ innhold ]

4

Et naturlig knutepunkt Historiske Narvik

4

8

Barnehage, skole og utdanning

12

16 Helse og livskvalitet 20 Kultur og natur 24 Utvikling og vekst

24 16

! English version

starts from last page

12 A-laget

= Brukes for å gi ros. Dersom noen gjør noe bra, får de gjerne høre ”Glimrende! Du e på a-laget!”.

Ord og uttrykk du bør kunne

Danielsen (2005:31)

narvik kommune 3


[ ET NATURLIG KNUTEPUNKT ]

Narvik – et naturlig knutepunkt Narvik ligger vakkert til mellom fjord og fjell. Narvik er attraktiv både på grunn av naturomgivelsene, men også som etableringsområde.

i Antall innbyggere

i Ofoten:

Evenes 1.400 Tjeldsund 1.300

Ballangen 2.581

Divtasvuodna Tysfjord 1.996

Narvik 18.853

Et politisk samarbeidsorgan for disse kommunene er Ofoten regionråd. Rådet har særlig fokus på politikkområdene næringsarbeid, bosettingsmønster og interkommunale samarbeidsløsninger.

1

Narvik er et fint sted for å skape seg et trygt og godt liv, samtidig som man er omringet av flott natur, i et pulserende knutepunkt.

HOVEDPULSÅREN Narvik er selve hovedpulsåren for logistikk, forsyning av handelsvarer og gods til både nord og sør. I kommunen er det en optimisme rundt fremtidig utvikling og vekst, hvor samarbeid, åpenhet for nye ideer og tilrettelegging som er til kommunens og regionens beste står sentralt. Å være en attraktiv arbeidsplass med fokus på service og tjenester for innbyggerne er et mål for Narvik

4

kommune. For kommunen er en positiv og engasjert befolkning viktig, noe vi ser gjennom frivillig arbeid, dugnader og samarbeid innenfor kommunale tjenester, utdanning og næringsliv.

REGIONSSENTER I OFOTEN Det arbeides aktivt og strategisk med å videreutvikle samfunnet i regionen. På grunn av fortrinn ved geografisk konkurranse og kompetanse foreligger det et stort potensial for Narvik kommune som regional pådriver. Narvik fremstår som et naturlig knutepunkt for logistikk, transport og handel. Det er god veiforbindelse

gjennom Europavei 6 (E6). E6 har forbindelse til E10 som går til Å i Lofoten og mellomriksveien til Bjørnfjell og Kiruna. Narvik havn er isfri året rundt, og Ofotbanen gir jernbaneforbindelse til SørSkandinavia, Sentral-Europa, Asia og Russland. Det går også daglige direktefly fra Harstad/ Narvik Lufthavn Evenes til blant annet Oslo Lufthavn.

NARVIK KOMMUNE ER: T NYTENKENDE - RAUS - STOL

ORD OG UTTRYKK DU BØR KUNNE Schnakkes! = Det mest kjente uttrykket i Narvikdialekten. Ordet brukes i betydningen farvel, med indikasjon på at det kan bli en ny prat senere. Som replikk til schnakkes svarer mottakeren samme! Danielsen (2005:31).


2

1] Selve hovedpulsåren: I Narvik er man i et pulserende knutepunkt, omringet av flott natur. 2] Godskorridor: Ofotbanen er en viktig godskorridor for hele Norden.

Generell informasjon om hotellet: Nyt utsikten fra et av Nord-Norges høyeste bygninger. Med en utsikt over Narvik, Ofotfjorden og fjellene rundt byr Tøtta Bar i 16. etasje på en spennende og annerledes baropplevelse. Restauranten Tind serverer en omfattende middagsmeny basert på sesongens råvarer. Hotellet har åtte møterom og kapasitet på opptil 175 deltakere. Hotellets utoverhellende glassfasade gjør at du får en spektakulær utsikt fra alle våre 148 hotellrom.

Beliggenhet: I det arktiske landskapet i Nord-Norge, er Narvik med sin unike beliggenhet et perfekt reisemål. Fantastisk natur, majestetiske fjell og dype fjorder er karakteristisk for hele regionen. Narvik ligger nær Lofoten, Vesterålen, Troms og Nord-Sverige, hvilket gjør oss til ett knutepunkt i nord.

Aktiviteter: Det er fantastisk med Narvik er at det er korte avstander til spektakulære opplevelser. Få suss av en ulv, heng i nordens lengste zipline over dyrene i Polar Park, stå på ski i vakre Narvikfjellet, ta toget på Ofotbanen i stupbratte fjellsider eller opplev naturen til fots. Mulighetene er mange!

narvik kommune 5


51% Natur gas Nord s

100%

50%

FUNN

Narvikfjellet

75% Polar

Park

Forte Narvik

76 %

V Na isit rv ik

— En allmennyttig stiftelse etablert av Sparebanken Narvik i 2011. Formålet er å bidra til vekst og bolyst i Narvikregionen, ved næringsinvesteringer.

Sparebanken Narvik — En nær, offensiv og kompetent lokalbank for privatkunder og næringslivet i Narvikregionen.

35%

As Ind tafjo us rd tri er

25%

No Na rut rvi k

Det 4 hjør . net

6


112

112

k

rvi a N e t For

Sparebanken Narvik

100% Narvikregionen Et felles mål skaper grunnlag for suksess. Vi i Sparebanken Narvik og Forte Narvik ønsker å bidra til å bygge en sterk Narvikregion hvor det er attraktivt å bo og jobbe. Sparebanken Narvik tilfører Forte Narvik kapital, som investeres i lokalt og regionalt næringsliv. På denne måten sikrer vi lokalt eierskap og verdiskaping, sterkere kompetansemiljø, og på sikt en attraktiv Narvikregion med vekstkraft.

narvik kommune 7


[ historiske narvik ]

1

Mellan höga fjällen vid Ofoten fjord … skall en by anlägges uppi höga nord. Slik lyder starten av Rombaksvisa, ei vise som ble sunget under byggingen av Ofotbanen. Hvert år i mars måned synges denne visa igjen i Narvik. Bak ”lille Narvik” ligger det en stor og viktig historie – en historie som ikke går i glemmeboka.

Malmbyen Narvik Innerst i Ofotfjorden, i takt med byggingen av Ofotbanen, vokste det første industrisamfunnet i Nord-Norge frem. Med Ofotbanen kom det jernmalm fra Kiruna i Sverige for utskipning via Narvik havn. I 1883 begynte arbeidet med å bygge jernbanen og i 1903 begynte malmeksporten. I dag kjøres det 10-12 malmtog i hver retning på Ofotbanen hvert eneste døgn. I tillegg til transporten og utskipning av jernmalm fra LuossavaaraKiirunavaara (LKAB), er Ofotbanen en viktig godskorridor for hele Norden og 90 % av dagligvareforsyningen til Nord-Norge går 8

med tog via Narvik. Om få år vil Ofotbanen ha behov for dobbeltspor, og planarbeidet er i gang.

Slaget om Narvik På grunn av sin isfrie havn og malmtransporten fra Kiruna var Narvik et viktig strategisk mål ved utbruddet av 2. verdenskrig, både for den tyske siden og for alliert side. Panserskipene Norge og Eidsvoll ble senket i Ofotfjorden, like ved Narvik, da tyske jagere gikk til angrep 9. april 1940. Flere hundre norske soldater mistet livet, og de påfølgende dagene ble også mange tyske jagerskip senket. Allierte styrker, ledet av general Carl Gustav Fleischer, kjempet våren 1940 harde kamper i Narvik og de omkringliggende fjellene. 28. mai 1940 var byen gjenerobret, men til tross for den

allierte fremgangen ved Narvik måtte de gjenværende styrkene i Norge kapitulere etter at kongen, regjeringen, marinen og flyvåpenet hadde forlatt landet for å fortsette motstandskampen fra Storbritannia.

75-års minnemarkering i Narvik 28. mai 2015 ble gjenerobringen

av Narvik under 2. verdenskrig markert. Dette slaget i 1940 var tyskernes første nederlag under 2. verdenskrig. Under minnemarkeringen deltok blant annet veteraner, Kronprins Haakon, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og representanter fra allierte land fra krigen.

i Visste du at… Hvert år i mars arrangeres festivalen Vinterfestuka i Narvik. Dette er en kulturfestival med jernbanehistorisk plattform i Narvik. Den er basert på historier, myter og fakta fra anleggstiden til jernbaneanlegget mellom Narvik og Kiruna rundt 1900. Under Vinterfestuka feires de hardarbeidende rallarne som bygde Ofotbanen. Festivalen inneholder en rekke kulturelle arrangementer, og både menn og kvinner kler seg i tidsriktige klær fra 1900-tallet. Menn kler seg som rallare, med skjorte, skjerf i halsen og rallarhatt. Kvinner kler seg som Svarta Bjørn; en kvinnelig legende som jobbet og stelte på anlegget, og har på seg sjal, fotside skjørt og bluser eller fotside kjoler. Dette er en festival verd å oppleve.


opplev narviks historie Museum Nord Narvik: Fokuserer på industrihistorie og byhistorie. Her kan du lære mer om jernbanehistorie, malmtransporten, utskipninga av malmen og hvordan Narvik har forandret seg siden begynnelsen på 1900-tallet.

2

Narviksenteret Narvik Krigsmuseum: Fokuserer på 2. verdenskrig i Narvik. Dette er et moderne krigsmuseum som byr på interessant historie fra Narvik under 2. verdenskrig.

1] Hardt rammet: I Ofotfjorden ved Narvik ligger det per dags dato flere skipsvrak fra 2. verdenskrig. Foto: Narviksenteret

3

2] Byggingen av Ofotbanen: Iflg distriktsjef A. Ebeltofts artikkel i Turistforeningens årbok 1951 s. 35 er fotografens navn Meyer. I flg utklipp med bildertekst: Dette arbeidslaget sprengte ut Brutunnelen og bildet er tatt i skjæringa mot Gamle Bjørnfjell. Mannen som står i forgrunden ved siden av hesten er kjører Petter Paulsen. Karmen til vogna til h. i bildet. Foto: Narvik komm. Fotosamling. 3] 75-års minnemarkeringen i Narvik: Under markeringen var blant annet Kronprinsen og forsvarsministeren til stede. Foto: Narvik kommune ©2016 Nicola Mulryan

4

4] Veteraner under 75-års minnemarkeringen i Narvik. Foto: Narvik kommune ©2016 Nicola Mulryan

narvik kommune 9


LINKEN mellom kj

JOHNNY BOLLE Daglig leder/Megler MNEF MOB: 905 20 440

10

Jenssen&Bolle_Dobbeltside_MN17.indd All Pages

JOSTEIN JENSSEN MARIANNE KURAAS Megler MNEF Fagansvarlig/Eiendomsmegler MNEF MOB: 481 45 700 MOB: 920 42 129

LENA AKEBERG Oppgjørsansvarlig MOB: 905 56 502


kjøper og selger TRYGGHETEN, KUNNSKAPEN OG ERFARINGEN DU TRENGER FOR Å KJØPE OG SELGE BOLIG

WWW.JENSSENOGBOLLE.NO 09.12.16 11.16

NARVIK KOMMUNE 11


[ barnehage, skolegang og utdanning  ]

«Vi like å være unga her veldig masse! » Det forteller tre gode venninner ved den kommunale barnehagen Skarpen om å være barn i Narvik.

12


i I Narvik

kommune...

… har alle barneskoler SFO (skolefritidsordning) … ligger det et oppvekstsenter i Skjomen (barnehage, inkludert SFO, og en fådelt 1.-10. klasse) … skal det bygges ny ungdomsskole i sentrum 1] Leketid: Barna i Skarpen barnehage liker aller best å leke sammen.

2

2] Fint oppholdssted: Elever fra Frydenlund Skole utenfor Det 4. hjørnet i sentrum. Foto: Narvik kommune ©2016 Tina Bøhler Seines. 3] I klasserommet: Konsentrerte elever fra Bjerkvik Skole. Foto: Narvik kommune ©2016 Tina Bøhler Seines.

3

det beste med barnehagen: - Det aller beste e at vi får leke masse i lag ute!

1

Barn og unge er et stort satsingsområde i Narvik kommune. Det fokuseres på å utnytte disse ressursene gjennom gode barnehager, skoler og videre utdanning.

Barnehager Det er ca 1000 barn i barnehage i Narvik, fordelt på 24 barnehager; ti kommunale, tolv private og to familiebarnehager. Narvik kommune kan i dag tilby barnehageplass til alle som ønsker det. Barnehagene skal ha høy kvalitet og godt faglig miljø, og både kommunale og private barnehager samarbeider tett og aktivt sammen. Flere av barna i Skarpen barnehage vet hva som er

Grunnskoler Det er ca 2000 elever i grunnskolen i Narvik kommune, fordelt på ni grunnskoler; tre kombinerte (1.-10. klasse), to ungdomsskoler (som er vedtatt sammenslått i 2017) og fire barneskoler. I Narvik kommune skal undervisningen i grunnskolen være av god kvalitet og skal tilpasses alle elever, i tråd med nasjonale føringer. Det jobbes kontinuerlig for at utbyttet elevene har av skolen innenfor faglige prestasjoner, sosial læring, personlig utvikling, trivsel og hensiktsmessig atferd skal være det best mulig. Narvik voksenopplæring Hos Narvik voksenopplæring er det ca 100 deltakere fordelt på to avdelinger; grunnskole for voksne og FLIS-opplæring i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere. Narvik voksenopplæring kan

fortelle at de har arbeidsrettet norskopplæring der deltakerne også får språkpraksis i bedrift. De er også i startfasen med å tilby nettbasert norskopplæring i kombinasjon med vanlig norskopplæring.

Narvik Videregående Skole Det er ca 850 elever ved Narvik Videregående Skole. Skolen består av tre studiesteder; Frydenlund, Oscarsborg og Solhaugen. I Narvik tilbyr Nordland Fylkeskommune videregående utdanning innenfor de fleste programområdene, både yrkesfag og studieforberedende program, med blant annet studiespesialisering, idrettsfag, elektrofag og helsefag. Norges arktiske universitet I 2016 ble Høyskolen i Narvik en del av Universitetet i Tromsø (UiT), også kjent som Norges Arktiske Universitet. Det er ca 2000 studenter som studerer ved UiT Narvik. Studietilbudet er tilpasset fremtiden med blant annet nordområdeteknologi

og forskningsutdanning. Her utdannes det blant annet ingeniører, sivilingeniører og det tilbys masterutdanning innenfor teknologiske fag, men også økonomi og administrasjon og sykepleie er studier som tilbys.

Ord og uttrykk du bør kunne Desse

= ord som både er substantiv og adjektiv. I Narvik skal man ikke bruke ordet ”huske” om annet enn hukommelse. Dersom man gynger eller beveger seg, gjerne i et stativ i en barnehage, kalles dette å desse. Stativet kalles ei desse eller et dessestativ. Danielsen (2007:156)

narvik kommune 13


BOLIGBYGGELAGET ER DEN STØRSTE LOKALE BOLIGAKTØREN. SOM MEDLEM HAR DU MANGE MEDLEMSFORDELER: •

SKORT

MEDLEM

en Jan Johans nr: 18 50 24 Medlems 03/16 Gyldig til:

Kortnr: 50

0 5 60 0 37

Forkjøpsrett på leiligheter • Rabatt og bonus på byggevarer, sport, elektronikk, reiser, interiør, strøm, kultur m.m.

Nye boligprosjekter • Håreks gate - Skistua - Kirkegata 52 Tore Hunds gate i samarbeid med Laksaa •

Bogen - Setermoen

OMT BBL Ofoten Midt-Troms Boligbyggelag

Tlf 76 95 09 10 e-post: post@omtbbl.no www.omtbbl.no

Totalentrepriser Byggeledelse ProsjekTledelse

Tlf. 76 96 96 00 – e-post: mail@laksaa.no www.laksaa.no

14


VI GIR MAKS I HVERT ENESTE BOLIGSALG Tone Merethe Viklem Olsen Daglig/faglig leder, Advokat/megler Telefon 404 94 119 tone@narvikmeglern.no

Narvikmeglern er engasjerte og aktive meglere som til enhver tid gjør vårt ytterste for at du skal bli fornøyd. Vi jobber hardt, vi bryr oss om menneskene vi møter, og vi gir maks i hvert eneste boligsalg. Velg oss. Ulf Bjørnsønn Kramer Megler MNEF Telefon: 909 09 206 ulf@narvikmeglern.no

Sigve Wiik Eiendomsmeglerfullmektig/Jurist Telefon: 907 75 383 sigve@narvikmeglern.no

Kongens gate 44, 8514 Narvik post@narvikmeglern.no • Lik oss på Facebook narvik kommune 15


[ Utvikling og vekst ]

En Ja-kommune

Narvik kommune skal være en Ja-kommune. I dette ligger det en optimisme rundt kommunens fremtidige utvikling og vekst, hvor kommunen skal være en positiv bidragsyter.

2

1

I Narvik er det flere sentrale aktører som jobber for å utvikle Narvik og hele narvikregionen. Dette innebærer å gjøre byen mer attraktiv; både ved fysisk stedsutvikling og som etableringsområde for næringsliv og nye innbyggere.

Futurum Næringsutviklingsselskapet til Narvik kommune er Futurum AS. De to største eierne av selskapet er Narvik kommune (43,25%) og Narvikregionen Næringsforening (22,8%). Futurum er en medspiller i saker på regionalt plan, men også på fylkes- eller nasjonalt plan i tilfeller hvor dette er strategisk viktig for regionen. Selskapet skal tilrettelegge for eksisterende næringsliv og bidra til at det kommer nye etableringer. Narvikgården For å utvikle næringslivet i Narvik er det viktig å utvikle gode arealstrategier, både i og utenfor Narvik sentrum. Eiendomsselskapet til Narvik kommune heter Narvikgården AS. Narvikgården legger til rette for etablering av arbeidsplasser og får flere innbyggere og bedrifter til Narvik. Narvikgården

16

3

har utstrakt kontakt med lokale, regionale, nasjonale og internasjonale miljøer og investorer.

En betydelig havneby Narvik sitt kommunevåpen er et opprett anker i gull på rød bunn, og ble offisielt godkjent av Kongen i statsråd i 1951. Ankeret symboliserer at Narvik er en betydelig havneby. I 2014 ble det fattet vedtak om videre utredning av lokalisering av ”Nye Narvik havn”. Utvikling og lokalisering av Nye Narvik havn vil få stor betydning for Narvik kommune som sentralt logistikknutepunkt for fremtiden. Over Narvik havn skipes det årlig ut 18-20 millioner tonn last. Her ligger forholdene til rette for alle typer containerbasert last. Den største delen av utskipningen i Narvik er jernmalm fra svenske gruver, som kommer over Ofotbanen og skipes ut via LKABs havn. Gjør Narvik penere Man kan i økende grad se sammenheng mellom fysisk stedsutvikling og positiv vekst. Her spiller strategisk omdømmearbeid og utviklingen av en pen og imøtekommende by en sentral rolle. Dette bidrar til Narvik kommunes

planer om et bilfritt og grønnere sentrum. Enhet Veg og park i Narvik kommune har som motto at de ”gjør Narvik enda penere”, og kan fortelle: - Hvert eneste år planter vi hele 50 000 blomster i og rundt byen!

1] 50 000 blomster: Enhet Veg og park planter hvert år 50 000 blomster, her på Torvhalltaket med utsikt mot rådhuset i Narvik.

Frivillighet i fokus Frivillighet betyr mye for demokratiet, velferden og den generelle samfunnsutviklingen. Narvik kommune fokuserer på frivillig arbeid, noe som er viktig for å formidle kultur og for å skape identitet, fellesskap og sosial omgang mellom mennesker i lokalmiljøet. En samarbeidspart med Narvik kommune er Frivillighetssentralen. Dette er en møteplass som formidler kontakt mellom mennesker; der hvor noen trenger hjelp, ønsker andre å hjelpe.

3] Betydelig havneby: Narvik havn er isfri året rundt. Foto: Narvik kommune ©2016 Tina Bøhler Seines.

2] Ofotbanen. Foto: Narvik kommune ©2017 Bjørnfjell

Hvert eneste år planter vi hele 50 000 blomster i og rundt byen! Enhet Veg og park, Narvik kommune


«Vi tror på å utforske nye tverrfaglige løsninger som bidrar til bærekraftig vekst i nord»

Vi tester og dokumeterer nye løsninger basert på forståelse av våre kunders behov Vi deler kompetanse, utstyr og nettverk Vi utfører målinger i felt og på laboratoriet Vi utvikler nye konsepter og modeller for industri og offentlig forvaltning Vi utvikler prosesser og teknologi

Kaldt klimateknologi

Fornybar energi

Olje- og gass

Infrastruktur, materialer og konstruksjoner

Bioteknologi

Mineral- og prosessteknologi

Jernbaneteknologi

rekylreklame.no

NARVIK

w w w . n o r u t . n o

NARVIK KOMMUNE 17


Etter en deilig dag i fjellet ønsker vi deg velkommen til hele 75 butikker og 9 serveringssteder

Ă…pningstider 10-20 (18)

18


DITT NESTE ARRANGEMENT

Uante muligheter Quality Hotel Grand Royal gir uante muligheter, og vi har gode og fleksible løsninger som få andre kan tilby. Hør bare her: • To restauranter: Linken Restaurant og Bar og Rallarn Pub og Kro • Flere selskapslokaler • Royal Hall: En av Nord Norges største konferansesaler med plass til 550 personer. • Åtte forskjellige møterom • 162 rom for overnatting

Hos oss får alle kurs og konferansegjester softis og popcorn

Søk oss opp på sosiale medier!

KONGENSGATE 64 | T. 76 97 70 00 | q.royal@choice.no | choice.no

narvik kommune 19


[ Helse og livskvalitet  ]

1

Hva er viktig for deg? Livskvalitet og verdighet er to sentrale begreper i Narvik kommunes folkehelsearbeid. God folkehelse er en vesentlig faktor som ligger til grunn for hvilke kommunale valg som tas. I Narvik er det flere gode tilbud som har til hensikt å øke helse og livskvalitet hos innbyggerne.

Folkehelse Narvik kommunes ansvar i folkehelsearbeidet defineres av

20

Folkehelseloven og Helse- og omsorgstjenesteloven. Noen av tjenestene kommunen har ansvar for er fastlegeordningen, rus- og psykisk helsearbeid, den offentlige fysioterapitjenesten, rehabilitering, helsestasjonstjeneste og skolehelsetjeneste.

Kommunens folkehelsearbeid skal bidra til god livskvalitet og helse, forebygging av livsstilssykdommer og andre negative konsekvenser for befolkningens helse, samt bidra til at befolkningen selv tar gode helsevalg.

Åpen Helsestasjon for Ungdom Et godt tilbud for gutter og jenter i Narvik er Åpen helsestasjon for Ungdom (ÅHU). Dette er et gratis, lavterskel helsetilbud som tilbyr individuell rådgivning, veiledning og oppfølgning. Ved ÅHU kan


i Samfunnssikkerhet

og beredskap

Narvik kommune har et ansvar for samfunnssikkerhet og beredskap i kommunen. Målsettingen med kommunens arbeid for samfunnssikkerhet er å redusere sårbarhet og risiko for tap av liv, helse, miljø og materielle verdier og gjøre samfunnet mer robust.

1] Fremtidige sykepleiere: Ved UiT Narvik utdannes det hvert år et nytt kull med sykepleiere. 2] Sykehjem: Furumoen sykehjem er et av sykehjemmene i Narvik. Foto: Narvik kommune ©2016 Tina Bøhler Seines.

2

3] Lages produksjoner: Ved Furugården dagsenter drives det med ulike produksjoner som legges ut for salg. Foto: Narvik kommune ©2016 Tina Bøhler Seines.

3

ungdom snakke med helsesøster, jordmor og lege om blant annet kjærlighet, seksualitet, prevensjon, kjønnssykdommer, abort, spiseproblemer og rus. Her tas det også ulike prøver, som graviditetstest, klamydiatest og hiv-test.

Ressursteamet barn, unge og familie Hva er viktig for deg? Dette er spørsmålet Ressursteamet – barn, unge og familie stiller, i stedet for ”hva er i veien med deg?”. Ressursteamet er et lavterskeltilbud som tilbyr gratis tjenester til barn og unge i alderen

0 til 23 år samt deres foresatte. Tjenesten ønsker å bidra til å forebygge, avdekke og stoppe forløp som vil føre til vedvarende vansker for målgruppen. Det er også ressursteamet som er ansvarlig for fosterhjemstilsyn.

Furugården dagsenter Et dagstilbud for voksne utviklingshemmede er Furugården dagsenter. Dette er et sosialt fellesskap for brukerne, hvor det drives med ulik produksjon som legges ut for salg, som keramikk og baking. Det finnes også sesongbetont produksjon som drivhus og salg av uteplanter og

pakking av sand. Høydepunktet for Furugården hvert år er julemessa, hvor det er åpen kafé og produkter som er produsert gjennom hele året selges.

Gode tiltak innenfor rus og psykisk helse Enhet Rus og psykisk helse i Narvik kommune driver tiltak for personer som er syke på grunn av psykiske lidelser og/ eller rusavhengighet. Dette innebærer oppfølgingstjenester, boligtjenester og Værket Værested - et lavterskeltilbud for personer med rusmiddelavhengighet og/ eller psykiske lidelser. I Narvik

finner du også møtestedene Plattform 1 og Café Exit. Plattform 1 drives av Agenda AS på oppdrag fra kommunen og tilbyr aktiviteter og et godt sosialt fellesskap for mennesker i rehabilitering. Café Exit drives av Marborg samt ansatte og frivillige og tilbyr en fast, rusfri møteplass, for tidligere rusavhengige, pårørende og andre.

narvik kommune 21


ARCTIC FLEXIBLES

22


Skal du selge bolig? + + + + + + +

Lokal kunnskap Lang erfaring Høy kompetanse Markedsleder i Narvik Den bredeste markedsføring Stor kundeportefølje Stort kontaktnett Tilknyttet Norges største meglerkjede

= EiendomsMegler1 Narvik Ta kontakt med oss! Vi gjør din bolig synlig!

Elin - Saksbehandler 411 40 021 elin.sandvik@eiendomsmegler1.no

Hans Øivind - Daglig leder/Megler 900 45 325 hans.oivind.bakkejord@eiendomsmegler1.no

Jonny - Eiendomsmegler/Fagansvarlig 974 33 108 jonny.stormo@eiendomsmegler1.no

NARVIK | Kongensgate 42, 8514 Narvik

narvik kommune 23


[ Kultur og natur ]

Opplevelser i verdensklasse I tillegg til Narviks historie og festivalen Vinterfestuka, er midnattssol, nordlys og et vanvittig alpinanlegg viktige grunner til at interessen for Narvik som turistdestinasjon for alvor har skutt fart.

1

1] Et sted for barna: Det nye biblioteket har blitt et sted hvor barna kan lese, leke og tegne. Foto: Narvik kommune ©2016 Tina Bøhler Seines. 2] Vakkert: Alpinanlegget Narvikfjellet har en av landets vakreste alpinbakker. Foto: Narvikfjellet. 3] Nordlys: Om høsten og vinteren er det gode muligheter for å oppleve nordlyset. Foto: ©2016 Terese Marie Larsåsen

24


2

Narvik ligger vakkert til mellom fjord og fjell noe som gir muligheter for fantastiske naturopplevelser. I sentrum kan man oppleve alt i fra konserter og teater til idrettarrangementer.

av byens sentrale møteplasser for innbyggerne og hockey har blitt et fenomen i byen. Hver hjemmekamp møter nærmere 1000 elleville tilskuere opp og heier ”ørnene” frem.

Et rikt kulturliv Kulturlivet i Narvik er rikt og allsidig. Narvik kulturhus, som fylte 60 år i 2016, er en arena for et variert programtilbud innenfor teater, dans, musikk og billedkunst. Narvik kulturskole er landets eldste og feiret 60-årsjubileum i 2013. Skolen gir i dag tilbud om opplæring i musikk og dans til ca 450 elever i kommunen. I Narvik sentrum ligger byens kino, som tilbyr film i to saler. Narvik har et godt aktivitetstilbud, med lag og foreninger innenfor hele spekteret av kultur, musikk, idrett og friluftsliv. Narvik kommuner er også vertskommune for Musikk i Nordland, et ensemble som både spiller inn CDer og reiser på turneer først og fremst i Nordland fylke, men også i resten av Norge og i utlandet.

Biblioteket – det nye møtestedet Det 4. hjørnet er et regionalt kulturbygg. Bygget har blitt betydelig, både på grunn av sitt preg på sentrum, men også fordi det har blitt et møtested for innbyggerne. I dette bygget er det kafé, bank, krigsmuseum, turistinformasjon og byens bibliotek. Det nye biblioteket dekker 2000 kvadrat over to etasjer og har blitt et møtested hvor folk trives. I biblioteket er det også et sted bare for barna, hvor de kan tegne, lese og leke.

Nordkraft Arena Arctic Eagles er elitelaget til Narvik Ishockeyklubb. I Nordkraft Arena spiller hockeylaget sine hjemmekamper i allnorsk 1. divisjon. Ishallen har blitt ett

Helt i verdensklassen I Narvik er det fantastiske muligheter for friluftsliv og flotte turopplevelser, som toppturer til blant annet Rombakstøtta (1230 m.o.h.), Haugbakktind (1369 m.o.h.) og Kopparfjellvannet (517 m.o.h.). Det mest kjente fjellet i Narvik er Fagernesfjellet (1272 m.o.h.). Om sommeren brukes fjellet av turglade mennesker, mens om vinteren er det alpinanlegget, Narvikfjellet, som er i fokus.

Narvikfjellet har en av landets vakreste alpinbakker - som er helt i verdensklassen. Det er mange muligheter for nedfart, deriblant to slake løyper for familier og nybegynnere, men også helt vanvittige nedfarter med hele 900 meter fallhøyde. Ca 5 kilometer utenfor Narvik sentrum ligger Ankenes Alpinanlegg. Dette er et familieanlegg i flotte naturomgivelser, som byr på nedfarter i variert terreng. I tillegg til alpinanlegg byr både Fagernesfjellet og Ankenesfjellet på flotte lysløyper. Her er det muligheter for å gå turer til fots eller på ski.

Nordlys og midnattssol I Narvik er det gode muligheter for fantastiske naturopplevelser. Om vinteren kan man se nordlyset danse over himmelen, og reiselivsselskapet Visit Narvik tilbyr nordlysturer til turister fra hele verden. Om sommeren kan man oppleve midnattssolen, som er kjent for å farge himmelen i nydelige gule og røde toner.

Ord og uttrykk du bør kunne Å preppe

= ord som stammer fra ”å preparere”. Verbet å preppe er et uttrykk fra alpinmiljøet. Om man ønsker å vite om alpinbakken er klar for bruk, kan man spørre ”E bakken preppa?”. 3

Danielsen (2005:64)

narvik kommune 25


En verden av opplevelser - midt i hjertet av Narvik!

Kongens gate 47, 8514 Narvik - narvik.aurorakino.no Lik oss på Facebook: AurorakinoNarvik Følg oss på Snapchat: auroranarvik Følg oss på Instagram: @aurorakinonarvik

26


s eldste e g r o N d Nor tival! kulturfes

Magiske øyeblikk – hvert år i mars! I mars måned, akkurat i det solen overvinner den mørke arktiske vinteren, kastes Narviks befolkning ut i en 10 dagers kulturfest, fylt av konserter, dans, teater, kunst, utstillinger og gateliv. Å oppleve Vinterfestuka i Narvik er som en tidsreise tilbake til slutten av 1800-tallet, da verdens nordligste jernbane ble bygget. For å hedre de kvinner og menn som skapte byens livsgrunnlag ved sitt utrettelige arbeid, kler alle seg i datidens klær - kvinnene går i lange kjoler og menn bruker rallarhatt og skjerf. Vinterfestuka i Narvik skaper nære, sterke opplevelser for alle aldersgrupper. Her møtes historie, kultur og folkeliv i en uforglemmelig atmosfære!

Siste helgen i juni arrangeres hvert år «Svarta Bjørn-marsjen & Folkefest i Rombaksbotn», i et samarbeid mellom Stiftelsen Vinterfestuka og Jernbanens Musikkorps»

narvik kommune 27


ANNONSE

Byutvikling, nĂŚringsutvikling og logistikk Sammen skaper vi muligheter, trivsel og vekst!

28


Foto Kalle Punsvik

ANNONSE

FUTURUM

NARVIKGÅRDEN

Vi er Narvik kommunes nærings- og utviklingsselskap. Vi bistår i en tidlig fase, og tilrettelegger for eksisterende næringsliv og nye etableringer. Hos Futurum får du gratis råd og veiledning hvis du skal starte egen virksomhet. Vi hjelper deg med all informasjon rundt bedriftsetablering. Vi er pådriver og tilrettelegger for regional vekst og utvikling, og jobber aktivt for en sterkere region og et mer attraktivt Narvik.

Vi jobber med nærings- og byutvikling med utgangspunkt i eiendom. Vi legger til rette for etablering av arbeidsplasser og nye tilbud, for flere innbyggere og bedrifter til Narvik-regionen. I vårt arbeid for positiv utvikling, har vi som mål å lykkes gjennom aktivt og nært samarbeid med vår eier Narvik kommune, næringslivet og innbyggerne i Narvik. Selskapet har en viktig samfunnsrolle, og besørger for tiden bl.a. bygging av infrastruktur i den nye bydelen Malmporten Handelspark på Trekanten, og utbygging av Narvikfjellet.

NARVIK HAVN - det grønne knutepunktet i arktis Det grønne knutepunktet i arktis. Narviks geografiske plassering, i forhold til sjø, vei, jernbane og flyplass, gjør Narvik havn til et naturlig knutepunkt for gods til og fra nordområdene, og for gods internt i regionen. Havna er tilknyttet det internasjonale jernbanenettet gjennom Sverige for transporter sørover til Oslo, Stavanger og Bergen, gjennom Sverige til det Europeiske kontinentet og gjennom Sverige/Finland til Russland og Kina. Kombinasjonen jernbane/sjø gjør Narvik havn til det grønne transportknutepunktet i Arktis. Vi bistår gjerne med fremtidsrettede og miljøriktige transportløsninger.

Port of Narvik – Green Arctic-Hub

Narvik Havn KF www.portofnarvik.com

www.narvikgaarden.no

www.futurum.no

narvik kommune 29


ANNONSE

- BELIGGENHET, BELIGGENHET, BELIGGENHET Det er nøkkelordet for den store interessen for tomtene i det nye bolig- og hyttefeltet i Narvikfjellet.

- Her i Narvikfjellet er beliggenheten rett og slett et ess. Man har fantastisk utsikt over by, fjord og fjell. Det forteller Erik Plener, salgssjef i Narvikfjellet Eiendom, om det som skal bli Narviks nye bydel. Omfanget av de nye tomtene er enormt. Det strekker seg over fire millioner kvadratmeter - et område som tilsvarer to tredjedeler av Narvikhalvøya. Investeringer i milliardklassen Narvikfjellet er inne i sin mest spennende tid noen sinne. Det oppgraderes og utvikles for milliarder, hvor en familievennlig helårsbedrift står i fokus. - Bokvalitet er viktig og man skal trives der man bor. Derfor gjøres det nå oppgraderinger og

30

utvikles både der tomtene er, men også i området rundt, forteller salgssjefen. Narvikfjellet er en av regionens store turistattraksjoner og er kanskje mest kjent for sitt fantastiske alpinanlegg med mange spennende nedfarter og løyper. - Narvikfjellet brukes av samtlige brukergrupper til forskjellige former for trening, hobby og rekreasjon, forteller Preben Bussoli i Narvikfjellet Eiendom. - Dette gir stort potensial for salg av boligtomter, men ikke minst for hytter og hyttetomter, hvor det viktige er beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Hytter i spektakulære omgivelser Narvikfjellet er unikt med skidestinasjon i sentrum av byen. De

gode alpinmulighetene er med å gjøre at Universitetet i Tromsø i Narvik og deler av Narviks næringsliv tiltrekker seg kompetente mennesker. At utviklingen av områdene i fjellet vil ha betydning for salget har Bussoli stor tro på. - Alpinanlegget oppgraderes betydelig, men også tur- og langrennsløypene Kobberstadløypa og Tøttadalen videreutvikles og oppgraderes fremover. - Alle tomtene får en praktfull utsikt. Omgivelsene er spektakulære hvor man blant annet kan oppleve nordlys, midnattssol og skikjøring med hodelykt. Narvikfjellet Eiendom har vært i dialog med flere privatpersoner, hytteleverandører og entreprenører med tanke på utbygging av

FE let hy

en og be

iu på åv so sa


ANNONSE

HYTTE: Arkitekt Snorre Stinessen

,

e FERDIG UTBYGD: Illustrasjon av fjellet med de nye bolig- og hyttefeltene

g-

-

t r,

v

BOLIGFELT: Illustrasjon av det nye boligfeltet

FAKTA Narvikfjellet Eiendom AS • Eies av ForteNarvik (66%) og Narvikgården (34%)

enkelttomter og feltutbygging, og flere ser positivt på samarbeid. - Vi selger tomter fortløpende i ulike salgstrinn. Vi har stor tro på at etterspørselen kommer til å være der i lang tid etter hvert som nye tomter legges ut for salg, avslutter Plener.

• Besitter 4.000 dekar med to boligfelt, flere hyttefelt og driftsselsskapet Narvikfjellet AS

Erik D. Plener. Mobil: 901 66 563 E-post: erik@narvikfjellet.no Preben N. Bussoli. Mobil: 976 97 790. E-post: preben@narvikfjellet.no

• Området reguleres for vel 600 hyttetomter og over 150 boligtomter • Nye områder detaljreguleres etter hvert som de foregående selges • Les mer på www.narvikfjelleteiendom.no

narvik kommune 31


ANNONSE m ang

Mer info: UiT.no Tlf.: 77 64 40 00 postmottak@uit.no

UiT i Narvik Antall studenter: Om lag 2.000 Studiesteder: Alta, Tromsø, Narvik, Bodø, Mo i Rana Studier: • Bachelorstudier innen en lang rekke ingeniørfag (Bygg, Droneteknologi, Maskin, Automasjon, Satellitteknologi, Elkraftteknikk, Datateknikk, Prosessteknologi, Forkurs) • Masterstudier: Electrical engineering, Engineering design, Industrial engineering, Computer Science, Integrert bygningsteknologi • Sykepleierutdanning • Økonomutdanning

Leder ved campustinget: Sara Kristine Nilsen valgte å studere prosessteknologi etter å ha lest en artikkel om oljefeltet Goliat.

32

-

Løser nye problemstillinger Tall fra 2015 viser at kun 22 % av ingeniørstu-

s

Måtte ha spesialundervisning I takt med den teknologiske utviklingen øker også behovet for studenter som velger teknologiutdannelse. - Da jeg skulle velge utdannelse ante jeg ikke hvilke muligheter som fantes i Nord-Norge. Noen rådgivere informerer nok jenter først og fremst om typiske ”jentestudier”. Saras teknologiske interesse våknet da hun leste om oljefeltet Goliat i Barentshavet. Likevel var det ikke gitt at hun skulle studere teknologi. - Da jeg var yngre måtte jeg ha spesialundervisning i matematikk. Det viser at du ikke trenger ha såkalt ”mattehode” for å bli teknolog – du må bare jobbe for det. For tjuetreåringen var forkurset det tøffeste året i studietiden. - Det handler om å stå på og gjøre jobben, smiler hun. Ragnhild Johanne Rensaa og Wei Deng Solvang, mellomledere ved UiT i Narvik, mener i likhet med Sara at mange opplever ordet matematikk som skremmende.

t

- Å finne svar på nye problemstillinger er noe av det som gjør teknologi spennende, forteller Ragnhild. Ragnhild har opplevd at mange velger bort ingeniørstudier på grunn av lav selvtillit og misoppfatninger. - Mange jenter tror ikke de er flinke nok – til tross for gode resultater. Hun forteller at andre utelukker ingeniørstudier fordi de vil jobbe med mennesker, noe både hun og Wei mener teknologer absolutt gjør. - Vi jobber blant annet med å gjøre eldres liv enklere. Dette kan være å utvikle en hjelpende robot eller en spesialseng som kan varsle om avvik som skjer om natta, smiler Wei. - Jeg håper disse løsningene er der når jeg blir gammel!

-

Universitetet i Tromsø er landets tredje største universitet og har studiesteder i de tre nordligste fylkene. UiT i Narvik er kjent for sitt fokus på ingeniørutdannelse og forskning. Ei som har valgt studiet prosessteknologi er Sara Kristine Nilsen fra Alta. Hun er leder ved campustinget ved UiT i Narvik og er representant i Studentparlamentet ved UiT.

dentene i Norge er jenter. For UiT i Narvik betyr dette muligheter for å få flere dyktige jenter inn i teknologien. - Mange velger bort all teknologisk utdannelse ved å si at de ikke har hode for matematikk, men mange kan hvis de vil, forklarer Ragnhild, prodekan for utdanning ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi. - Det handler om å bite tennene sammen og komme i mål. Det gjelder alle studier, utdyper Wei, instituttleder ved Institutt for industriell teknologi. Det finnes mange spennende retninger innenfor teknologi – alt i fra systemutvikling til spillprogrammering. Elkraftteknikk jobber blant annet med å finne løsninger på miljøspørsmål; hvordan skal vi dekke verdens energibehov uten å ødelegge kloden?

s

Sara Kristine Nilsen (23) måtte ha spesialundervisning i matematikk da hun var yngre. Nå skal hun bli ingeniør: - Du kan komme så langt du vil om du jobber for det!

s t

Fra spesialundervisning i matematikk til ingeniør

Nyeste ”tilskudd” til laben: en 5-akse fresemaskin som kan bearbeide alt fra aluminium til titan, f.eks. en impeller til gassturbin og sjakkbrikker (avbildet). F.v. Wei Deng Solvang og Ragnhild Johanne Rensaa.

Narvik kommune brosjyre 2017  

(Nesten) alt du trenger å vite om Narvik!

Narvik kommune brosjyre 2017  

(Nesten) alt du trenger å vite om Narvik!