Page 28

28 |

| nyhet | 

TORSDAG 27. JUNI 2019

Fra venstre: Thomas Lillevoll, Hans-Gunnar Eldorsen, Robert-Øyvind Ramsvik og

Einar Fresvik. F

Illustrasjon: Fra 27. mai 1945, dagen Bodø ble bombet. 

Alle foto: Truls Naas

Omtrent alt: Utstyr og gjenstander krigen, som blant annet denne stokken. 

„„Mange kaster ting fra krigen uten å ane noe om dem:

- For samlere kan Mandag 27. mai 1940 er en merkedag i historien til Bodø. Én tredjedel av Bodø blir bombet og brenner til grunnen. 15 mennesker mistet livet, og 420 av byens hus gikk tapt etter bombeangrepet fra tyskerne.

■■ Truls Naas

tn@bodoby.no I Hålogalandsgata 110c holdt tyskernes brannstasjon til. I dag holder «Bodø krigshistoriske museum» til. Krigshistorisk Forening Bodø ble stiftet i 1988 og driver i dag også ett av byens kystfort, Bremnes Fort, og Bodøs største betongbunker på Jentofthaugen. Foreningen har i dag 50 medlemmer der cirka tolv er aktive. Blant dem finner vi Thomas Lillevoll, Hans-Gunnar Eldorsen, Robert-Øyvind Ramsvik og Einar Fresvik. De har alle en interesse for Bodø og Bodøs krigshistorie.

Originalutstyr fra krigen Stort sett alt av utstyr og gjenstander som befinner seg på museet stammer fra krigen. – Alt er fra krigen, og det meste er tysk. Noe er norsk og noe er engelsk. Det er veldig lite kopier her, forteller Hans-Gunnar Eldorsen. Han forteller at de støtt og stadig får utstyr eller gjenstander som stammer fra krigen. Men han presiserer at det er mange som kaster ting fra krigen uten å vite at det er så gammelt. – Det dukker stadig opp ting fra krigen, men folk kaster det. For samlere kan det ha stor verdi, sier han.

På spørsmål om de kan trekke fram tre ting som skiller seg ut fra mengden, får de «problemer». For alt som stammer fra krigen er spesielt. Men det er likevel noe som får større fokus enn resten. – «Sten Gun MK» er meget spesiell. Den er norskprodusert og vi vet det er produsert mellom 300 og 600 stykker av denne, sier Eldorsen. – Det er mye spesielt her, så det er vanskelig å trekke fram noe, legger Thomas Lillevoll til. Han peker på en originalbombe fra krigen som ikke ble brent ned. Den henger på veggen. En annen gjenstand som tiltrekker seg oppmerksomhet er et norsk flagg som henger på veggen, ved trappa opp mot 2. etasje. – Det flagget ble gjemt vekk før bombinga av Bodø, og ble gjenreist i 1945 på Grand Hotel, sier Lillevoll.

Husker dagene Einar Fresvik er født i 1942. Han var ung da tyskerne invaderte Norge, men forteller at det er flere ting som har brent seg fast i minnene hans. – Jeg husker ansiktet på noen tyskere. De snudde alt på hodet da de leitet etter blant annet radioer, forteller han. – Bildet av da tyskerne kjørte i kolonne ut av byen er også brent fast, forteller han.

I Bodø for å finne svar På museet er det ikke kun bodøværinger som tar turen. Av og til er det turister som også er innom på besøk. – Vi har hatt besøk av noen som var med på «Operasjon Muskedunder», forteller Eldorsen. Operasjon Muskedunder var kodenavnet på en sabotasjeaksjon mot kraftstasjonen i Glomfjord under andre verdenskrig. For et par uker siden fikk dem besøk fra Belgia. – De var her for å lete etter svar om faren og bestefaren sin

FLYSTRIPA: Einar Fresvik forteller om flystripa tyskerne lagde i Bodø.

som jobbet i Bodø som tvangsarbeider, sier Eldorsen. – Finner folk svar her? – Folk gjør faktisk det, sier Lillevoll.

Egen avdeling Bodø Krigshistoriske Museum er det eneste museet nord for

Bergen som har en egen avdeling for krigsseilere. De pusset opp rommet for litt siden, med nye plakater på både norsk og engelsk. Det var 147 krigsseilere som kom fra Bodø. Krigsseilerne har fått eget minnesmerke utenfor museet i Bodø.

– For mange vet for lite – Hvordan er egentlig interessen for krigshistorie i Bodø? – Det varierer mye. Veldig mange i alderen 30–50 år som er interesserte, men vi ser også at det er noen unge og eldre opp til 90 år som er innom, sier Hans-Gunnar Eldorsen.

Profile for Amedia Ressurs Harstad

Bodø by TORSDAG 27. JUNI 2019  

Bodø by TORSDAG 27. JUNI 2019