Page 1

Onsdag 29. mai 2019

illustrasjonsfoto

Gatsby eller Burgasm?

Side 22 - 25

illustrasjonsfoto

Nettbrett uten sperre?

Side 26

illustrasjonsfoto

Reddet 150 katter i fjor

Side 30

– Vi skal være byens beste på kaffe n KAFELIVET I BODØ: Bransjens arbeidere forteller litt om Bodøs kafékultur og vi får et innblikk i en litt uvanlig kafé. Tone Wiik, daglig leder hos Melkebaren, syns kafélivet i Bodø er veldig bra, særlig når sola skinner.

hovedsaken Side 11 - 17

KAFFE: Tone Wiik er daglig leder hos melkebaren. Hun har som mål at folk skal komme til nettopp hennes kaffebar i byen. 

FOTO: VIctoria Finstad

Solgt, det skulle bare mangle

Georg R. Paulsen Eiendomsmegler MNEF Tlf. 99 11 90 93

Oddgeir Milo Lorentzen Eiendomsmegler Tlf. 97 18 56 82

Astrid Kristiansen Eiendomsmegler Tlf. 95 83 93 77

Per Terje Årsandøy Eiendomsmeglerfullmektig Tlf. 45 48 24 65

Marthe Gratland Hansen Eiendomsmegler Tlf. 94 85 90 52


2|

| annonse | 

ONSDAG 29. MAI 2019

Er du medlem i Nobl? Da får du nå tilgang til en av markedets beste strømavtaler! Denne avtalen kunne tidligere bare kjøpes av store industribedrifter. Dette gir deg en lav og stabil strømpris gjennom hele året. I tillegg får du, dersom du har aktivert medlemskortet 2 % medlemsbonus på Nobl strøm.

Nobl strøm

Lav pris 2% medlemsbonus Ingen bindingstid Enkel bestilling Trygg og lokal leverandør

kampanje.polarkraft.no/ nobl-strom-privat

nobl@polarkraft.no

987 02006

Send SMS: [NOBLSTRØM] til 02006

strøm

Ring 987 02006 eller gå inn på nobl.no for å lese mer!


ONSDAG 29. MAI 2019 | annonse | 

Hva betalte du for strømmen i april? Nobl strømkunder betalte

43,90 øre/kWh

|3


4|

| MENINGER nyhet |  | 

ONSDAG 29. MAI 2019

Trenger utebransjen å bli kontrollert ekstra nøye? ØNSKER: Disse tre, Kaja Arntzen, Johanne Tjønndal og Nora Emilie Søraa, ønsker seg kantine på Saltvern ungdomsskole.

Innhold: KOMMENTAREN: Trenger utelivsbransjen å bli kontrollert ekstra nøye? ������������������������������� Side 3 og 4

Kommentar

BYFOLK: Truls Bjerke������������������������������������������������������������������������������ SIDE 6 BRYNJAR OM JUSS: Derfor bør du ha en samboerkontrakt! �����������������������������������������������������������Side 10 HOVEDSAKEN: Kafélivet i Bodø����������������������������������������������������������� Side 12-17 UTELIVSKONTROLLEN: Burgerkrigen del 1: Gatsby ������������������������������������������������������������������������������������������� SIDE 22 og 23 Burgerkrigen del 2: Burgasm ������������������������������������������������������������������������������������ SIDE 24 og 25 Elever får nettbrett uten sperrer ���������������������������������������������������������������������������SIDE 26 ønsker seg kantine på Saltvern ungdomsskole.���������������������������������������SIDE 28 Reddet 150 katter i fjorm men bare 114 fikk nye hjem ���������������������������������������SIDE 30 Litt av det som skjer i Bodø i mai SIDE ������������������������������������������������������������������������������� 34 og 35

■■ For noen uker siden fikk råd-

mannen i Bodø kommune en beskjed fra politikerne om å se på om man skal koble skjenkebevilling til hvorvidt et utested betaler tariffestet minstelønn til sine ansatte. Flere byer har satt i gang lignende utredninger, og det virker som om det er en slags utbredt skepsis til utebransjens seriøsitet.

■■ Det finnes utallige historier om utesteder og aktører i denne bransjen som virkelig bygger opp om inntrykket av utelivet som en arena for useriøse folk. Også i her i byen har vi opp gjennom årene sett mange eksempler på cowboyer som har turet fram uten å legge særlig vekt på verken de ansattes rettigheter, arbeidsmiljø, hva som

kreves fra skatteetaten eller krav og pålegg fra Mattilsynet.

Cowboyene er borte ■■ Men er det virkelig slike til-

stander i dag? Mye er åpenbart blitt bedre. De mest elleville cowboyene finnes ikke lenger i bransjen, og i Bodø driver de fleste utestedene av seriøse mennesker som ikke ønsker å lure verken sine ansatte eller myndighetene.

■■ Likevel er det ikke alle som

jobber på utesteder i Bodø som faktisk får den vedtatte minstelønnen på 161,87 kroner i timen. Spørsmålet rådmannen nå skal vurdere er om utestedene i Bodø skal være nødt til å legge

Redaktør: Børre Arntzen Sjefredaktør: Jan-Eirik Hanssen Adm. direktør: Bjarne Holgersen

Sjekk ut den eneste nettavisen som KUN dekker Bodø:

www.bodoby.no

Bodø By arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig omtale, oppfordres til å kontakte redaksjonen.

fram dokumentasjon på at de betaler minstelønnen for å få skjenkebevilling.

■■ Jeg har snakket med flere i

bransjen i Bodø, og ingen sier at selve kravet om å betale minstelønn er noe problem. Men noen reagerer imidlertid på at de må bruke tid på enda mer dokumentasjon i noe som de karakteriserer som «en sterkt regulert og overvåket bransje».

Sentralbord: 75 50 00 00 Tipstelefonen: 75 50 50 50 Pressen Faglige Utvalg er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. PFU har medlemmer fra presseorganisasjonene og allmenheten, og behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. PFU kan kontaktes på telefon 22 40 50 55 eller pfu@presse.no.

Besøk oss: Bodø By holder til i Central Atrium, 2. etasje, Dronningens gate 18.


ONSDAG 29. MAI 2019 | MENINGER | nyhet |  

|5

KONTROLL: Skal skjenkebevillingen kobles opp mot at bedriftene kan dokumentere at de betaler minimum minstelønn? Kan andre forhold også kobles opp mot bevillingen? 

Tvilsom praksis ■■ Å koble skjenkebevillingen til hvorvidt et utested betaler minstelønn vil åpenbart ha effekt. Uten skjenkebevilling er de fleste utesteder sjanseløse. Men hvorfor stoppe med minstelønn? Hva med å se på andre kritikkverdige forhold som for

FOTO: Fredrik Hagen / NTB scanpix

eksempel utnytting av ung arbeidskraft og at noen i praksis nektes å organisere seg?

■■ Et eksempel på en svært tvil-

som, men ikke uvanlig, praksis i utebransjen i Bodø er såkalte tilkallingsvakter. Dette er vakter folk får hvor de må holde seg klar til å stille på jobb på kort varsel. Betaling blir kun aktu-

elt dersom de faktisk blir tilkalt på jobb. Mange har sittet tilkallingsklare og fastlåst hjemme gjennom hele helger uten å få kompensert for det.

■■ Det finnes også eksempler på

ansatte som har blitt presset til å komme på jobb igjen bare et par tre timer etter forrige vakt, som gjerne har vart i 12 timer.

Sårbare unge arbeidstakere ■■ Arbeidsstokken i utebransjen

preges ofte av unge folk i starten av sin arbeidskarriere. Dette har mange arbeidsgivere utnyttet og noen holder fortsatt på med det.

Victoria Finstad journalist

TRULS NAAS Journalist

BØRRE ARNTZEN redaktør

vf@bodoby.no tlf: 450 90 365

ts@bodoby.no tlf: 476 78 883

ba@bodoby.no tlf: 907 11 240

■■ Det skal bli spennende å se hva rådmannens saksbehandling fører til og ikke minst hva den politiske debatten kommer til å handle om. Uansett er det dessverre ting som tyder på at utebransjen kanskje trenger litt ekstra oppmerksomhet.


6|

| nyhet | 

ONSDAG 29. MAI 2019

G14 for Norge. – Hva savner du i Bodø? – Jeg savner egentlig ikke noe, men klart at noen ganger i løpet av sommertiden skulle man ønske at man kunne snurre hjulet på temperaturen litt opp.

Syngende bil – Bjørk eller Annas? – Samvirkelaget. – Glimt eller BHK? – Jeg er nok mest glad i fotball selv, men det er gøy på BHKkamp også. – Hvordan ser morgenen din ut på hverdager? – Morgenen starter med at samboeren min sliter meg opp av senga. Så hopper jeg i arbeidsklærne og vipps, så er jeg på arbeid med en kaffekopp i hånden. – Har du en guilty pleasure? – Min guilty pleasure er at jeg tror jeg er god til å synge. Så det høres vel godt fra dusjen og i bilen. Det er stort sett der jeg synger.

Når han ikke synger...

AMBISIØS: Truls Bjerke stortrives på Samvirkelaget og tror at det blir minimum 14 Samvirkelag i landet i fremtiden.

Foto: Victoria Finstad

„„Truls (38) om Bodø i framtida:

Glimt med i Champions League og spiller for hele 160.000 stilskuere Truls bjerke

Byfolk Truls Bjerke (38) er et byfjes du kanskje har sett dersom du har vært innom Samvirkelaget i Storgata. I tillegg er han aktuell med stemmen i radioreklamen til Østbø og ikke minst er han reservespiller for Nordstranda.

■■ Victoria Finstad

vf@bodoby.no

– Jeg stortrives i kafélivet på Samvirkelaget. Mange faste gjester og generelt mange fornøyde gjester, sier han. – Hvordan er det å drive en av de mange kaféene i Bodø? – Å drive kafé i Bodø er kjempegøy. Som nevnt er gjestene våre veldig fornøyde. Og vanskeligere enn det er det ikke å få meg fornøyd.

Livet i Bodø – Hvorfor bor du i Bodø? – Fordi det her jeg har mitt

barndomshjem og det er byen jeg trives aller best i. Som mange andre måtte jeg flytte ut av Bodø en stund for å forstå hvor godt hjemme er. – Hva er din favorittplass i Bodø? – Min favorittspot er på den idylliske utkikksplassen rett ved mitt barndomshjem i Skivika. Når vi får oppleve saharasol i Bodø er det bare fantastisk å sitte og nyte utsikten derfra med Landegode i bakgrunnen. – Hva gjør din Bodø-dag bedre? – Det er flere ting som gjør dagen min bedre. Det kan være alt fra en hyggelig gjest om morgenen til en blid forbipasserende. Men felles for alle er vel at blide folk smitter. – Er det noe ved Bodø som irriterer deg? – Det er ingenting i Bodø som

irriterer. Selv det mest irriterende ved Bodø har sin sjarm. Alt fra tåka i Rønvikfjellet til «lukta av pæng» fra Burøya.

Mer båt enn sti – Keiservarden eller moloen? – Jeg må vel si moloen. Sønnen min på fire år er mer interessert i båter enn å trø keiserstien ennå. – Parken eller Musikkfestuka? – Kulturlivet i Bodø er så bra at jeg ikke vil plukke ut én festival. Jeg gleder meg til å se Lairofestivalen i år. Ellers er jeg med på det jeg har tid til. – Hvor er Bodø om ti år? – Da er Glimt med i Champions League og spiller for 160.000 stilskuere på ny stadion. Nei, jeg håper Bodø fortsetter å utvikle seg positivt, slik byen gjør. Sønnen min er for øvrig akkurat plukket opp på

– Hvem ville du helst sittet fast i en heis med? – Paul Gascoigne, Märtha og nytypen. – Er det noe som gjør deg sint? – Haha, jeg er veldig sjeldent sint, men urettferdighet gjør meg sint. Og i trafikken. I bilen er jeg sint, men vet fullstendig godt at det kun går ut over meg selv. – Hva drømmer du om? – At sønnen min skal ha en fin oppvekst og at livet generelt smiler til de rundt meg.

En hyllest til pappa – Hvem har betydd mest for deg? – Mitt største forbilde er også den personen som har betydd mest for meg. Min pappa. Det finnes ikke et bedre menneske og et mer utpreget ja-menneske. En mer positiv fyr skal du lete lenge etter. Jeg prøver til dalig å strekke meg etter ham. – Hva er det beste som har skjedd så langt i 2019? – Det beste så langt er at huset som vi har renovert i snart ett år nærmer seg ferdigstillelse. – Hvor ville du dratt hvis du hadde en tidsmaskin? – Da hadde jeg reist til Bodø i ca. 1870 og observert båtene og sildefiske. Hadde nok lagt inn noen kroner i eiendommer da også. – Hva har du gjort som de færreste vet om? – Jeg har vært med i en dansegruppe da jeg var ung. Tror ennå jeg er en skikkelig god danser og har en drøm om at Laila, som castet meg og brorsjan til Amazing Race også skal hente meg til Skal vi danse. – Hvor er du om fem år? – Da er jeg godt plassert i huset vårt og telefonen ringer meg fra ett av de 14 Samvirkelagene i Norge som trenger min hjelp.


ONSDAG 29. MAI 2019 | annonse | 

N Å R V I Å P N E R I N Y E LO K A L E R 24 . M A I , HAR VI DISSE AKTIVITETENE KLARE: - Lasertag på ny 300 m2 arena - Virtual Reality - Arkademaskiner

- Konferanserom - Teambuilding aktiviteter - Om kort tid åpner vi også helt nye escaperooms

- Bursdag

VI TAR IMOT DROP-IN OG BOOKINGER NYE LOKALER I STORGATA 8. (FRAM-GÅRDEN)

POST@BODOACTION.NO TLF. 402 15 050

V EL KOMM OMM E N TIL BOD BO Ø ACTIO AC O NHAL NHA L!!

|7


8|

| nyhet | 

Bilde i byen

Høyt henger de: Hektisk aktivitet i byen uansett hvor du snur deg.

ONSDAG 29. MAI 2019

Tom Melby er en bodøprofil som gjennom sitt virke som fotograf i AN er blitt bedre kjent med byen enn de fleste. Den dyktige fotografen skal dele et bilde med Bodø Bys lesere i papirutgaven.


ONSDAG 29. MAI 2019 | annonse | 

NO på

7. juni

R NE

L A Å P M R fredag

City Nord

_

kl. 10

_

STOR

t s e f s g åpnin Jeg hater

åpningsfester Jeg er unik

Normale Varer. Unormale priser

|9


10 |

| nyhet | 

ONSDAG 29. MAI 2019

Derfor bør du ha en samboerkontrakt!

:Illustrasjonsfoto

■■ Brynjar Mathias Aas

Strømsvik, trainee Advokatfirmaet AGA Det er vår og for mange par betyr årstiden boligkjøp. Enkelte skal flytte sammen for første gang, andre kjøper ny bolig. Egenkapitalen man stiller med kan være ulik, og man kan ha ulik mulighet for å betjene lån. Noen velger å dele utgiftene ved at den ene dekker lån, mens den andre dekker løpende utgifter. Det finnes et utall måter å organisere økonomien i

husholdningen på. Når man lever sammen tenker man gjerne på hvordan økonomien bør organiseres her og nå, mens man tenker lite over hvordan den kan bli dersom forholdet tar slutt. Dersom man går fra hverandre eller den ene dør må det imidlertid foretas et økonomisk oppgjør. Kanskje har den ene barn fra tidligere forhold som skal ha arv ved død.

Ikke nødvendigvis rettferdig løsning Om forholdet etter hvert tar

slutt kan innskutt kapital, hvem som formelt står som eier og måten man har fordelt utgifter på være av stor betydning for det økonomiske oppgjøret. Man har ingen lov som regulerer oppgjøret ved samlivsbrudd for samboere, slik man har for gifte. Utgangspunktet for samboere er at «hver tar sitt». Et slikt utgangspunkt er ikke nødvendigvis en «rettferdig» løsning. Det gjelder ikke bare bolig, men i prinsippet alle gjenstander man har. For noen kan dette bety at de ikke lengre har råd til å sitte med boligen, bilen eller andre ting. Det virker kanskje unaturlig å tenke for mye over hvordan man skal fordele verdier ved samlivsbrudd i et forhold som fungerer perfekt. Det kan likevel være fornuftig å gjøre seg noen tanker om nettopp dette, for å sikre at man kan fortsette å bo hjemme, ikke mister bilen eller lignende. I tillegg vil man kunne unngå konflikt og problemer.

Et samlivsbrudd kan være kjedelig nok i seg selv. Det trenger ikke bli verre ved at du kommer dårlig ut økonomisk også. Om man har barn sammen må man også bli enige om hvor barna skal bo etter bruddet. Om man da unngår konflikt knyttet til det økonomiske kan dette også være bra for barna.

Samboerkontrakten Fordelen for samboere er at de står helt fritt til å avtale hvordan man skal fordele eiendeler ved samlivsbrudd. Dette gjøres ved å opprette en samboerkontrakt, hvor man på forhånd bestemmer seg for hvordan boligen, bilen og hytta skal fordeles ved brudd. Eksempelvis at «Per» tar hytta og bilen, mens «Kari» tar boligen. Eventuelt at huset selges, og pengene fordeles 50/50 eller 60/40 fordi den ene jevnlig betaler mer. I samboerkontrakten kan man også bestemme hvordan ansvar for lån skal fordeles underveis, hvordan løpende utgifter skal fordeles, og om man

skal ta hensyn til utgiftsdekning ved et eventuelt brudd. Det er ingen formelle krav for at en samboerkontrakt skal være gyldig, ut over at begge samboere må være enige. I prinsippet vil også en muntlig samboeravtale være gyldig. Det er likevel åpenbare fordeler med å inngå avtalen skriftlig, både av hensyn til å bevise at avtalen eksisterer og de nærmere vilkår. Når man utformer samboerkontrakten er det viktig å ta seg tid, slik at kontrakten ikke blir uklar eller ufullstendig. Man bør også oppdatere kontrakten fra tid til annen, slik at man hele tiden har tatt høyde for nye store investeringer. Pass også på å ha hvert deres eksemplar som oppbevares på et trygt sted. Før man inngår samboeravtale er det viktig å tenke godt igjennom hvordan dere selv ønsker et økonomisk oppgjør skal bli, om samlivet en dag tar slutt.


ONSDAG 29. MAI 2019 | nyhet | 

HOVEDSAKEN: Kafèlivet i Bodø

Kaffeduft i Bodø-gatene

Bli med inn i bare en liten brøkdel av Bodøs kafékultur.

Side 12 - 17

| 11


12 |

| nyhet | 

ONSDAG 29. MAI 2019

HOVEDSAKEN: Kafèlivet KAMPEN OM i Bodø BODØFETTET

– Bodø er ennå veldig kafet Det er hvitt b

MELK OG KAFFE: Cappuccino har antakelig sitt opphav i Wien på tidlig 1800-tall. Opprinnelig het den «kapuziner». (Foto: Victoria Finstad)

Bransjen ser at kaféene er like godt besøkt som før, men noe har endret seg med tiden. Victoria Finstad vf@ bodoby.no Sola steiker Bodøs gater godt og temperaturen lokker folk ut døra. Mange lar seg friste av en kopp kaffe i varmen. Tone Wiik (33), daglig leder hos Melkebaren, treffer sine kaffebar-gjester alle dager i uken, og har utsikt rett ut på torget. Det gjør at hun får et godt innblikk i kafélivet i byen.

Fast kaffe Hun forteller at hun har mange faste kaffekunder, som også er svært ulike. Det er faste gjenger hver dag klokken 14, par som tar seg en kopp kaffe hver morgen før de skal på jobb og venner som møtes etter skolen. – Kafélivet i Bodø er veldig bra, spesielt når været tar seg opp. Vi har mye folk jevnlig, men mer i lunsjtiden. Det kommer familier og folk alene. Vi har veldig mye forskjellige folk innom. Når temperaturen stiger og uteserveringen kommer på plass, da går det ekstra unna i kaffebaren. – Det skal ikke så mange varmegrader til før folk vil sitte ute. Da tar folk seg bedre tid til å dra ut og spise lunsj istedenfor å sitte inne på jobb, smiler Wiik.

Bodø henger etter Wiiks medarbeider, Frode Schrøder Bjerga (25), kommer opprinnelig fra Stavanger. Han forteller at Bodø skiller seg kraftig fra kafékulturen der. – Bodø er ennå veldig kafeteria og pensjonistvennlig. Det er hvitt brød og gulost, ler han. Han nevner kaffebarer i Stavanger som Bluebird og Coffeeberry. Det er plasser som har et særpreg, mener han. – Hvis du er sær i Bodø, så er det ingen som kommer. I Stavanger må du være sær for å trekke folk. Der finnes for eksempel en plass hvor alt er rødt, sier han og legger til: – Du må nå alle her, ikke bare noen. Jeg merker veldig forskjell på kulturen i måten du må drive på her.

Kunnskap om bønner Melkebaren prøver å skille seg ut i Bodø-markedet ved å være en ren kaffebar. Det vil si at de også må være byens beste på kaffe, ifølge Wiik. – Alle skal være steingode. De som er mer enn normalt interesserte i kaffe skal komme hit. De som jobber her lærer av de beste i byen, vil jeg si, forteller hun. De blir kurset av eierne av kaffebrenneriet Bønner i byen. Det er også deres kaffebønner som går i kverna hos Melkebaren. – Vi skal ikke bare kunne lage kaffen, men vi skal også ha kunnskap om det vi selger. – Hva selger dere mest av? – Cappuccino, latte og cortado.

KAFFEBAREN: Frode S. Bjerga og Tone Wiik får møte mange nye mennesker i løpet av en dag. De savner litt en kafé Nå om sommeren er kaffemilkshaken også veldig populær. Men cappuccino er nok det vi selger mest av. Og kaffe er det vi selger mest av blant alt vi har.

Været avgjør kulturen Wiik forklarer at været er en stor faktor i kafékultur-bildet.

– Det ser vi godt på søndager. Da har vi fire timer åpent, og det kan være mange tusen kroner forskjell på omsetningen fra en søndag til en annen, når det er grått eller fint vær. Sommeren er høysesong, men Wiik har også merket seg julen. – Til jul kommer de inn og koser seg mer. Det er fin belysning og

fint å sitte inne. Men jeg tipper at været har mer å si for oss enn de som ligger inne på et senter.

– Ikke som den var På Java kaffebar på Koch kjøpesenter står daglig leder Kristina Isaksen (29) i full sving bak disken. Blenderen skal vaskes, benken skal være ren og gjester


ONSDAG 29. MAI 2019 | nyhet | 

| 13

t eria og pensjonistvennlig. rød og gulost

med særpreg. skal få kaffe. Hver dag står Isaksen og serverer kafégjestene. Hun får et godt innblikk i Bodøs kafékultur og hvordan den endrer seg med tiden. – Kafékulturen er absolutt ikke som den en gang var, sier hun mens vannet i vasken renner og hendene jobber.

Foto: Victoria Finstad

På grunn av kaféens beliggenhet blir det en plass hvor mange venter. Enten de venter på neste bussavgang eller venner og familie. Isaksen registrerer at det blir mer venting og mindre planlagte treff. – Folk setter seg ikke ned for å kose seg lenger. Det er på lørdager at kafé-gjengene kom-

mer, sier hun. – Det er ikke noe negativt, men jeg savner at folk kommer og sitter her for å kose seg. Ikke bare for en kjapp kopp kaffe, legger hun til.

Heier på helg Selv om kaféen er like full, så er det noe eget ved stemningen

når venninnene, vennegjengene eller kompisene møtes på kafé på lørdagene. – Det blir en helt annen stemning. Folk har bedre tid og er i bedre humør. Det beste hadde jo vært om hverdager hadde vært som helgene, smiler hun. Isaksen tror at det sakte, men sikkert har blitt slik at folk ikke

lenger tar seg tid til å nyte en kopp kaffe med venner i like stor grad som før. – Det har nok blitt vannet ut over tid. Det har ikke skjedd med et knips i fingrene, avslutter hun.


14 |

| nyhet | 

ONSDAG 29. MAI 2019

HOVEDSAKEN: Kafèlivet i Bodø

Hurtigruta cafe Fruen fra havet Stasjonen kafè Kirkens bymisjon Samvirkelaget Brødrene Bermusmel Løvold kafeteria

Tusenhjemmet Nord cafè

Rust Java

Jordbærpikene

Molokroken

Lille cafè Java

Bodø Bakeri sentrum Tur kafè

Spiseriet Cafè City Nord

Mon Ami Aga-mat Melkebaren Babel barista og hjemmebakst

Mon Ami Bodø Bakeri City Nord Baker Olsen Kafè Gidsken Hjerterommet

Dette koster kafébesøket Bodø By har vært på spørrerunde og undersøkt hva du må betale for en helt ordinær kopp kaffe og en kanelsnurr. ■■ Victoria Finstad

vf@bodoby.no

■■ Hvor mye må du egentlig

betale for kaffekosen blant Bodøs tilbydere? Bodø By har spurt et utvalg av serveringsstedene i Bodø som tilbyr det vi forventer å finne under et vanlig kafébesøk. Vi har ikke tatt hensyn til størrelse på baksten eller hvor store kopper kaféen serveres i. Vi kan heller ikke garantere at disse prisene ikke endrer seg med tiden. Vi har rett og slett bedt kaféene om pris på en standard kopp kaffe og en kanelsnurr.

■■ TUR kafé i Stormen

bibliotek: Totalt koster det 67 kroner for den nevnte kaffekosen her. 35 kroner for kaffen, som inkluderer påfyll, og 32 for kanelsnurren.

■■ Bodø bakeri: Har flere lokaler i Bodø. De tar samme pris på alle sine utsalgssteder. Totalt 64 kroner. 32 kroner for kaffen, inkludert påfyll, og det samme koster kanelsnurren. ■■ Aga Mat i Glasshuset:

Her koster det 61 kroner for det samme kaffebesøket. Kaffen får du for 33 kroner, og den inkluderer påfyll. Kanelsnurren koster 28 kroner.

■■ Java:

Her koster det 88 kroner for besøket. Det er ikke alltid de har kanelsnurrer, og kakene lager de selv daglig. Kaffen koster 30 kroner og inkluderer én påfyll. Kaken koster 58 kroner, og når de har kanelsnurrer koster den 42.

■■ Rust i fjerde etasje på Koch:

Her koster det 71 kroner. 39 kroner for kaffe med påfyll og 32 kroner for det nærmeste kanelsnurren de serverer, nemlig et wienerbrød.

■■ Babel barista og

hjemmebakst: Totalt må du ut med 71 kroner her. 42 kroner for kanelbol-

len og 29 kroner for kaffe med påfyll.

■■ Melkebaren:

Her koster det 33 kroner for kaffen, som inkluderer påfyll, og 39 for kanelsnurren. Det utgjør en totalsum på 72 kroner.

■■ Samvirkelaget:

For Coop-medlemmer koster kaffen, inkludert påfyll, 20 kroner her. 28 kroner for de uten medlemskap. Kanelsnurren koster 42 kroner. Da blir totalsummen 62 eller 70 kroner, alt etter om du er medlem eller ei.

■■ Brødrene Berbusmel: Her må du ut med 35 kroner for kaffen, som også inkluderer påfyll, mens kanelsnurren koster 30 kroner. Da blir totalsummen 65 kroner. ■■ Nord Café:

Dette er en av flere kaféer på City Nord. Her koster kaffen 30 kroner, og påfyll får du for en tier. Kanelsnurren koster 38 kroner. Da blir det totalt 68 kroner for besøket, med mindre du vil ha påfyll.

■■ Lille Café:

Her har de kaffe for 30 kroner med én gratis påfyll. Kanelsnurren koster 38 kroner. Da må du ut med 68 kroner her.

■■ Jordbærpikene:

36 kroner skal pikene ha for kaffen, men påfyll får du gratis. Kanelsnurren koster 39, slik at totalsummen blir 75 kroner.

■■ Café City Nord:

Er også muntlig kjent som Coop-kaféen. Her serverer de kaffe for 30 kroner med gratis påfyll. Kanelsnurren koster 32. Da blir totalsummen 62 kroner.

■■ Spiseriet:

Her koster kaffen 35 kroner, men du får fylle på så mye du vil. Kanelsnurrer har de ikke, men wienerbrødet er en god erstatning. Det koster 30 kroner. Da blir det 65 kroner for kaffekos hos Spiseriet.

■■ Baker Olsen: På Trekanten kjøpesenter ligger kaféen Baker Olsen. Her serverer de kaffe for 32 kroner, inkludert påfyll. Kanelsnurrene koster 35 kroner per stykk. Totalt blir det 67 kroner her.


ONSDAG 29. MAI 2019 | annonse | nyhet |  

NO på

7. juni

R NE

L A Å P M R fredag

City Nord

_

kl. 10

_

STOR

t s e f s g åpnin Jeg hater

åpningsfester Jeg er unik

Normale Varer. Unormale priser

| 15


16 |

| nyhet | 

ONSDAG 29. MAI 2019

HOVEDSAKEN: Kafèlivet i Bodø

Bli med inn og bl ET MØTEPUNKT: – Ingen skal gå sultne herfra, konstaterer samfunnskontakt Chris Slettvoll. Her inne møtes både venner og fiender over en kopp kaffe, litt mat og en hyggelig samtale.

Denne møteplassen har virkelig både husrom og hjerterom, og så mye mer. ■■ Victoria Finstad

vf@bodoby.no

Det er tidlig på formiddagen og kaféen helt nederst i Bankgata har ikke åpnet ennå. Utenfor sitter et par menn på en benk. De smiler, prater og ler. Inne er det rolig. Og helt typisk kaféstemning. Sittegruppene er ennå tomme, men det skal ikke vare lenge. – Vi regner med at vi har rundt 50 til 70 stykker innom i løpet av en dag. Det er mange fra rus- og gatemiljøet, men også eldre og kanskje ensomme, papirløse flyktninger, fattige tilreisende som søker

jobb, ramser Chris Slettvoll (33) opp samtidig som han tenker på flere grupper å nevne.

Blir sett Han er samfunnskontakt i Kirkens Bymisjon. Han forteller at miljøet i kaféen påvirkes av at ulike folkegrupper møtes. – Det er utrolig stor variasjon. Vi ser at det har påvirket veldig masse. Folk er stolte og har et eierskap til kaféen, sier han og fortsetter: – Miljøet her er helt annerledes. For noen er det deres sosiale arena i hverdagen. Vi legger vekt på at de som leder kaféen sier hei og, så langt det går, navnet på hver enkelt som kommer inn. At noen vet hvem du er, det betyr utrolig mye. Bodø Bys journalist legger helt klart merke til hva Slettvoll mener. Alle hilser på det nye

fjeset i lokalet.

Mer enn kafé Ikke bare er det stemningen i lokalet som skiller Kirkens Bymisjons kafé fra alle andre kaféene i byen. De har en del funksjoner og tilbud som ingen andre har. – Vi har en sykepleier her, som også deler ut reint brukerutstyr. Da leverer de tilbake brukt utstyr i en rund bøtte. Slik forebygger vi smitte. Hun driver også med helt basic sårstell. Det er ikke lov til å ruse seg inne i lokalet. Ei heller å selge dop. – Verner brukerne om den regelen? – Det er definitivt en internjustis. Og det er en del folk som setter denne plassen veldig høyt, og som blir veldig lei seg

hvis det skjer noe her som de ikke syns er greit. Men det aller vanligste spørsmålet på huset, fra både brukere og ansatte, er «hvor er Thor Einar?». – Han er vår gatesosionom. Han hjelper folk med Nav, å finne boplass og alle mulige utfordringer egentlig. Det er ikke alltid man har ressurser til å stå oppi disse utfordringene selv, forklarer Slettvoll.

En god prat Også gate- og fengselsdiakonen deler sin tid mellom bymisjonen og fengselet. Hun tar seg av den psykologiske biten, som en miljøskaper og samtalepartner. Maten er enten gratis eller så koster det lite. Kaféen drives av en kokk, som har tre frivillige med seg hver dag. Én av dem er Ronald An-

dersen (57). Han arbeider to dager i uka i kaféen og to dager i uka på matstasjonen på andre siden av veggen. – Jeg trives så godt. Det er gode kolleger og veldig givende. Man får et helt annet perspektiv på folk her, som man kanskje ikke har vært obs på før.

– Jeg er stolt Andersen har mange års erfaring fra da han arbeidet på kjøkkenet på Opsahl Gjestegaard. Han sklir dermed rett inn og ser hva som må gjøres. – Jeg er mest på kjøkkenet, men det hender at vi setter oss ned og prater med brukerne av kaféen. Her er det veldig god stemning, og det er det stort sett hver dag, smiler han. – Kunne du tenkt deg å bytte denne jobben mot noe annet? – Nei. Ingen verdens ting,


ONSDAG 29. MAI 2019 | nyhet | 

| 17

ÅPNE ARMER: Chris Slettvoll digger jobben sin, hater å gjemme seg bak en maske og vil bidra til å lindre det tunge i hverdagen for menneskene som besøker denne kaféen.

li sett Alle foto: Victoria Finstad

svarer han og rister på hodet. – Jeg er stolt. Absolutt. Det er jobben og kollegene som gjør sånn at jeg kan være stolt av det jeg gjør, legger han til.

Stille stunder Innerst i kaféen finnes et lystenningsrom. Her kan man minnes sine kjære og tenke i stillhet. Det brukes ofte dersom det har vært overdoser i miljøet. – Dette rommet er trosåpent. Alle trosretninger, legninger og kjønn kan være her og de kan tenne lys for ting man tenker på, forteller Slettvoll. Han syns nesten at alle kaféer burde ha et sånt rom. – Folk er så stressa i dag. Dette er fremtiden. Det er utrolig flott med et åpent rom, hvor du kan komme som du er.

ENGASJERT: Ronald Andersen koser seg på kjøkkenet hos Kirkens Bymisjon. Han kan ikke tenke seg en hverdag uten å være frivillig her.

Tas for gitt Men ikke nok med det. Kaféen har også dusj og vaskemaskin. De brukes flittig av folk i det Slettvoll kaller «utenforskapet» i hele fylket. – Betydningen av den dusjen tar man for gitt i en hverdag. Denne plassen rommer veldig mye. Vi ser at den ene koppen med kaffe og ei brødskive gjør dagen litt bedre, sier Slettvoll. Ofte er det kulturinnslag i kaféen. Ikke bare har de et bandrom fylt med gitarer, trommer og mikrofoner, men de har også gjerne fint besøk av artister når det er en festival i byen. – Det skjer møter her inne, som man ikke får andre plasser. Folk her går ikke med de samme maskene som resten. Det er grunnen til at jeg liker meg så godt i denne organisasjonen, sier han.

Lystenningsrommet: Her kan brukerne av kaféen samle seg i tunge stunder, såvel som trivelige.


18 |

| nyhet | 

ONSDAG 29. MAI 2019

Fredede fasader: Denne del av Storgata skal bli gågate.

Alle foto: Børre Arntzen

Fredede fasader: Storgata som også skal bli gågate.

En rekke bygårder i Bodø se får forbud mot utvendige en Alle fasadene på bygårdene i Storgata fra Bankgata og ned til Torget skal bevares slik de ser ut i dag. Men innvendig er det anledning til å gjøre store endringer og næringsarealer kan gjøres om til bolig.

■■ Børre Arntzen

ba@bodoby.no Dette fremgår av reguleringsplanen for området hvor det også slås fast at Storgata fra krysset Bankgata og ned til krysset Rådhusgata skal bli til gågate. Nylig ble den ene paviljongen utenfor tidligere Papirhandelen revet, og arbeidet med å tilpasse dette området til reguleringsplanen er så smått i gang. Den andre paviljongen får heller ikke være med videre og skal rives etter hvert.

Starter planleggingen over sommeren Byplansjef Annelise Bolland sier til Bodø By at de håper å komme i gang med planleggingen over sommeren. – Hvordan gateløpet fra Torget til Bankgata skal utformes er ikke avgjort, men planleggingsarbeidet starter en gang etter sommeren. Det skal legges nye rør for vann og avløp i deler av gata, og oppgraderingen skal samkjøres med det prosjektet, sier Bolland. – Det er ikke fastsatt noen nøyaktig tid for når selve arbeidet med oppgraderingen skal gjennomføres, men fra vår side håper vi at dette er gjort i løpet av ett til to år, sier byplansjefen.

FREDET FASADE: Bohus-fasaden langs Bankgata er også fredet.


ONSDAG 29. MAI 2019 | annonse | nyhet |  

Fredede fasader: Storgata som også skal bli gågate.

entrum ndringer

| 19

Fredede fasader: Fasadene til de gamle avishusene i Bodø - Nordlandsposten og Nordlands

Framtid 

Fredede fasader: Sparebank-gården er også fredet utvendig. 

Fredede fasader: Nordlandsbankens flotte fasade skal bestå. 

Fredede fasader: Ulike arkitektoniske uttrykk i denne delen av Storgata. 


20 |

| nyhet | 

ONSDAG 29. MAI 2019

Velkommen til oss!

Spør våre fagfolk om råd!

Hjemmebesøk

bestill en interiørspesialist hjem til deg

Vi syr dine gardiner

Solavskjerming • Gardiner • Gulvbelegg • Tepper • Tapet • Maling • Parkett • Tarkett • m.m


ONSDAG 29. MAI 2019 | nyhet | 

| 21

„„Foreslår Hollywood-attraksjon i Bodø:

En kjempegøy ide! I forrige uke kom et forslag av fra en av Bodø Bys lesere. Han foreslår nemlig at Bodø skal etablere en egen «Walk of Fame».

■■ Truls Naas

tn@bodoby.no I forrige uke avduket Bergen sin «Walk of Fame» med blant annet Ylvis-brødrene og Alan Walker. Innringeren mener Bodø bør gjøre det samme. – Dette er en kjempegøy idé! Vi er stolte av Bodø-legende våre, og etter hvert har det blir mange av dem som både har utmerket seg lokalt og nasjonalt – noen også utenfor landegrensene. Det hadde vært kjempegøy å markere dem med egen «Bodø Walk of Fame», sier sjef i Bodø sentrum, Veronica Kåring.

Flere spørsmålstegn Tipseren stiller spørsmålet om man kan gjøre Bodø sentrum mer attraktivt ved å etablere en egen «Walk of Fame», og hedre byens legender med hver sin stjerne. – Er dette noe som kunne slått an? – Absolutt. En morsom attraksjon. Det store spørsmålet ville nok vært; «Hvordan kvalifiserer mean tittelen «Bodø-legende»? Og hvem skal vurdere kriteriene og forslagene som kommer?, spør Kåring. Hun er fersk sentrumsleder, og har ikke hørt om dette tidligere. – Det er mulig det er blitt vurdert før min tid. Uansett en gøy idé som bør vurderes, som kanskje Bodø kommune eller fylkeskommunen/Nordlandsmuseet bør ta eierskap til?

Gågata? Tipseren foreslår å etablere

Veronica Kåring: – Jeg synes det er en god ide å etablere en egen Bodø Walk of Fame. 

(Foto: Victoria Finstad)

«Walk of Fame» fra kaia og opp til Glasshuset. Kåring synes det er en god idé. – Ja, enten i gågata nedenfor glasshuset mot kaia, eller oven-

for glasshuset på torget. Alternativt på den store åpne plassen nede på kaia mellom Jakhellen-gården og Nordea-bygget. Kanskje med en oversikts-

vegg med forklaring på tysk, spansk og engelsk med forklaring på de enkelte? Slik at det blir litt turistvennlig, sier Kåring.

Lillegaard Ta n n k l i n i k k

• UNDERSØKELSE • RØNTGEN

Nå kun:

530,-

• TANNRENS • SALTBLÅSING

Vi har kveldsåpent og 25% studentmoderasjon Tannlege Odd Peter Lillegård har over 17 års bred klinisk erfaring.

755 222 33

www.lillegaardtannklinikk.no

Dronningens gt. 28, 2.etg over Meglerhuset, 8006 Bodø

Den gode opplevelsen får du hos oss


22 |

| nyhet | 

ONSDAG 29. MAI 2019

BURGERKRIGEN - del 1:

Dette er burger s matsnobben til å Helt siden tyske immigranter gikk i land på Ellis Island i New York på midten av 1800-tallet, flyttet inn til Brooklyn og begynte å slenge et stykke kvernet kjøtt mellom to skiver loff, har den fortryllet oss. Ja, det er hamburgeren vi snakker om. Søt & Syrlig

Utelivskontrollen Det finnes knapt et spisested som ikke har sin egen versjon av dette til tider utskjelte hurtigmatalternativet. Men da hipsterbølgen skylte inn over både landet og byen vår rundt 2008, fikk den sin renessanse. Siden den gang har kvaliteten og kreativiteten nådd nye høyder. I Bodø har vi to rendyrkede burgerrestauranter. Nå har tiden kommet for å se hvem som virkelig er burgerkongen i byen! – Kjenner du det? spurte Syrlig. – Lukten av grill, ja? Den er umulig å unngå, repliserte Søt.

Sprekt og hipsterpreget lokale Gatsby ligger fint til i Moloveien, med utsikt rett mot havna. En stappfull uteservering plasserte spiseparet inne i det åpne og spreke lokalet med et aldri så lite hipsterpreg. På veggen fristet Gatsby med både ukens og månedens gjesteburger. Den første med grillet rødbete og gorgonzola, den andre med både eple og sellerirot. Dette kunne vel bare bli bra? – Burger er ikke bare bacon og cheddar lengre, poengterte Søt i det hun leste seg nedover burgermenyen og avdekket enda flere spenstige varianter. Siden det tross alt var fredag, falt de for fristelsen og bestilte

God plass ute: Gatsby har et sprekt lokale inne, men det er også god plass ute når værforholdene tillater det. Alle foto: Børre Arntzen Afterwork Friday Snackplate pluss burger til 299 per person. Barna, som også denne gangen hadde grått seg med på restaurant, gikk for henholdsvis panert kylling og juniorburger. Og selvfølgelig milkshake! Etter noe ventetid, men ikke mer en det som må påregnes en

hektisk fredag, kom snackplaten på bordet. Et fjell av klassiske BBQ-favoritter som dirty fries, kyllingvinger, cheesepoppers, løkringer og hele åtte ulike sauser. – Herregud, sa Syrlig. Gi meg nåde. Her inviteres vi til å begå den femte dødssynd.

Fantastisk kombinasjon Etter noen minutters fråtsing kom selve hovednummeret på bordet. Burgeren. To stykk perfekt stekte hamburgere med hvert sitt spennende tilbehør. – Perfekt medium, akkurat slik en burger skal være, konstaterte Søt.

Månedens gjesteburger var komponert av ingen ringere en bronsevinner fra Årets kokk, Rasmus Skoglund. Kjøttpucken kom lekkert dandert med scampi, grillet selleri og grillet eple med pinjekjerner og guacamole til. Selleri og eple er gode venner, og fungerte godt


ONSDAG 29. MAI 2019 | nyhet | 

| 23

som får selv å fryde seg Bardisken: Gatsby satser ikke bare på burgere, men også på bar.

Gatsby: Kult lokale med laid back atmosfære, sier Utelivskontrollen.

Gatsby Burger og Bar Miljø: Et kult lokale med akkurat passe laid back atmosfære. Kult og ungdommelig, med en herlig uteservering når været viser seg fra sin bedre side. Akkurat så hipt som kan forventes av en burgersjappe som har rødbete på burgeren

Verdt pengene: Prisnivået Gatsby er helt på det jevne. 169 kroner for en vanlig burger, og 199 for den dyreste. 299 kroner for fredagspakken med burger og en mengde tilbehør er absolutt rimelig tatt kvaliteten i betraktning. Gratis påfyll av brus.

Mat: Gatsby holder høy kvalitet, og tør å være spenstige med burgerkomposisjonene. Stort pluss med gjestekokker som byr på egne kreasjosammen. Litt tynnere skiver av begge kunne gjort seg, men det blir pirk. Syrlig, som hadde gått for ukens burger, kunne ikke unngå å føle seg som dagens vinner. Hans perfekt stekte burger hadde fått selskap av grillet rødbete, bacon, kinakål og gor-

gonzola. En fantastisk kombinasjon. – Dette må tett på være den beste burgeren jeg har smakt noen gang, smattet Syrlig sjeldent fornøyd. Dette er burger som får selv matsnobben til å fryde seg. Spiseparet forlot burgerrestau-

ranten blide og fornøyde, og med penger igjen i lommeboken. For 299 kroner per person for dette måltidet – ja det er rimelig. – Så var det Burgasm da, sa Søt. – Kan vi vente noen dager, ba en mett Syrlig pent om nåde.

ner. Fullt på høyde med liknende konsept ute i den store verden. Gatsby viser at burger kan være noe mer en kjøtt, brød og ost.

Service: God service med oppmerksomme servitører. Blide, hyggelige og imøtekommende. Er flere ganger borte for å tilby gratis påfyll av drikke. Litt venting trekker ned. Men: Man føler seg godt i varetatt på Gatsby!  

Total: Gatsby Burger og Bar Moloveien 18, Telefon: 468 77 458 Åpent: Mandag - torsdag samt søndag: 15:00-00:00 Fredag og lørdag: 12:00 - 02:00

Tidligere anmeldelser: Restaurant Bjørk Jordbørpikene Orion


24 |

| nyhet | 

ONSDAG 29. MAI 2019

BURGERKRIGEN - del 2:

Skal det kåres én b byen? Svaret er d Midt i byen, nesten så nært man kan komme Torget, ligger et lite stykke Amerika

Søt & Syrlig

Utelivskontrollen Etter å ha delt ut sin første femmer til Gatsby i forrige utgave av Utelivskontrollen tar Søt & Syrlig turen til byens andre rendyrkede burgersjappe – Burgasm. – Jeg elsker 50-tallet. Og denne dinerstilen er jo råkul. Søt har så vidt rukket å åpne døra før de første kommentarene om stedets gjennomførte interiør falt. – Egen booth er stilig. Det lukter nesten litt Pulp Fiction av dette, repliserte Syrlig.

Ananas på burger Konseptet på Burgasm er, ja du gjettet det, hamburger. Hamburger og dens naturlige sideretter. Restauranten har fire burgere på menyen i tillegg til en helt klassisk variant. Denne måneden hadde kjøttpuckene fått navn som Tropical Island, Venice Bella Amore, Hawaiian BBQ-Surf og The Greek Adonis. – På navnefronten er de i hvert fall kreative her, påpekte Syrlig i det han prøvde å bestemme seg for hvilken av de fire han hadde mest lyst på. – Jeg har aldri vært noe fan av ananas på burger. Hvis noen skulle klare å overbevise meg, så måtte det jo være en burgerrestaurant som har satt seg som mål å bli en kjede innen noen år, fortsatt Syrlig med klare referanser til eier og daglig leder Josh Herrons uttalelser i lokalpressen. – Jeg klarer ikke å bestemme meg jeg, konstaterte Søt. – Men se her. Her kan man få alle fire i sliderstørrelse! Det går jeg for.

Blid og hyggelig

Kul diner-stil: - Det er litt Pulp Fiction over dette, sier Syrlig. Både han og Søt synes lokalet til Burgasm er gjennomført. 

En blid og hyggelig servitør kom kjapt på pletten, og kunne fortelle inngående om de ulike burgerene, og om sin egen favoritt – som også skulle vise seg å være firkanten. Altså de fire burgerne i slidersformat. Felles for alle burgerne er at de serveres mellom godt brød av typen brioch, og er helt perfekt medium stekt. Men her

stopper også likhetene. Syrlig, som følte seg i overkant modig ved å bestille burger med ananas, måtte snart spise sine egne ord. Bokstavelig talt. På toppen av kjøttet lå nemlig en delikat skive grillet skive ananas lett kledd med en søtlig bbq-saus som så vidt hadde rukket å karamellisere seg. Sammen med det salte og røkte baconet og

aiolien på brødet ble det skapt perfekt burgerharmoni. – Du verden, sa Syrlig. – Så likte jeg visst ananas på burger likevel da. Søt, som hadde fått fire små burgere med hver sin unike topping, smattet også fornøyd. – Jeg må vel kanskje kåre en vinner av disse fire, undret hun seg høyt mens sliderne ble veid,

målt og smakt i tur og orden.

– Ender med doggybag En gresk gud med fetaost, soltørket tomat og coleslaw etterfulgte en kjærlighetserklæring til Venezia med gorgonzola og tomat i vinaigrette. Tropical Island med coleslaw av ristet kokos og rømme ble kanskje litt i spenstigste laget, men også her


ONSDAG 29. MAI 2019 | nyhet | 

| 25

burgerkonge i efinitivt Nei Velkommen, sier servitøren : Lise Benas (20)

Utvider: I løpet av juni får Burgasm en etasje til å boltre seg på og da åpnes det også for bordservering.

Burgasm Service: Servicen på Burgasm fremstår personlig og vennlig – noe som passer godt inn i dinerstilen de prøver å oppnå. Et pluss også for at personalet virker oppriktig stolte over det de serverer, og bruker gjerne litt tid på burgersnakk både før og etter måltidet. Vi ender derfor på en femmer her.

Mat: Saftige burgere med deilig brød. Pluss for roterende meny og spennende topping. Her skulle det være mulig for noen og enhver å oppnå sin helt egne burgasme.

Miljø: Kult dinermiljø som lar tankene unektelig henlede på

en Quentin Tarantino-film. Gjennomført lydbilde med god amerikansk rock. Det blir spennende å se hva som skjer når Burgasm tar i bruk langt større arealer i andre etasje.

Verdt pengene: Med en pris på under 200 kroner for alle burgere på menyen ligger Burgasm i akkurat samme prisleie som Gatsby, som også fikk fem på terningen her. God, gjennomført kvalitetsmat til riktig pris.

Total: Burgasm: Havnegata 1 Telefon: 75 59 01 00 Åpningstider: Mandag – Lørdag: 15:00 – 22:00 Søndag: 15:00 – 21:00

Alle foto: Truls naas

leverte ananas på burger. - Dette ender med doggybag, konstaterte syrlig. Jeg vil spise opp alle, men trenger nok kvelden på meg! Alle burgere blir servert med valgfritt fritert tilbehør. Her kan man velge mellom fries, søtpotetfries, løkringer og friterte staver av ost. Da ferien nærmet seg, og et hjerteinfarkt i så måte

ville vært ubeleilig, valgte både Søt og Syrlig husets fries, som var helt på det jevne.  

Konklusjonen! Skal det kåres en definitiv burgerkonge i byen? Nei, det skal ikke det. På hver sin måte fremstår Gatsby og Burgasm som to solide burgerkonsept. Der Gatsby heller mot

den noe hippe New York-, København- eller Günerløkkastilen er Burgasm godt plantet i en overdådig midtamerikansk burgertradisjon. Vi velger derfor å strekke armene i været og være evig takknemlige for at Bodø har plass til dem begge.

Tidligere anmeldelser: Restaurant Bjørk Jordbørpikene Orion Gatsby


26 |

| nyhet | 

„„Barna

ONSDAG 29. MAI 2019

i Bodø får nettbrett uten sperrer:

– Det har vært uheldige hendelser Skolene i Bodø har delt ut både nettbrett og laptoper til sine elever. Og det helt uten noen form for restriksjoner på internett. Det får foreldrene til å diskutere. ■■ Victoria Finstad

vf@bodoby.no

– Det er en generell holdning i hele skolenorge at man ønsker å lære barna nettvett framfor teknologiske begrensninger. Min jobb er å snakke for foreldrene, sier leder i FAU Saltvern, Anders Utgård. Undervisningssjef i Bodø kommune, Tore Tverbakk, bekrefter at nettbrettene blir levert til elevene uten sperring. – Det er en stor og viktig debatt, helt klart, sier han. Han minner om at barn aldri skal være alene på nett. – Akkurat som at du ikke sender dem ut i trafikken alene når du lærer dem å sykle. Det handler mye om at skole og hjem tar ansvar for hva elevene bruker nettet til. Han har inntrykket av at de fleste foreldre tar ansvaret hjemme. – Vi må også være gode forbilder på hva vi bruker nettet til. Vi må også se på hvilken plass skjermene har i hverdagen og samfunnet, legger Tverbakk til.

Misbruk og uhell Den digitale skolehverdagen er ny for mange foreldre og dessuten ny for skolene, men den er kommet for å bli. – Vi må finne gode måter å bruke teknologien på. Og ja, det finnes muligheter for misbruk og helt klart muligheter for uhell. Det skal bare et feil søkeord til, så får du det i fleisen, sier FAU-lederen. Utgård er enig i at barna må lære nettvett tidlig, men han stiller spørsmål ved at de minste får utdelt nettbrett uten noen sperringer på nett. – Det er ikke sikkert vi er fornøyde med at de minste ikke har en form for sperring. Det er lett å si at foreldrene skal være til stede, men ikke alle kan det, sier han alvorlig.

Fremmede løsninger Noen foreldre har dessuten ikke så høy digital kompetanse

BEKYMRET: FAU-leder på Saltvern skole, Anders Utgård, forteller til Bodø By at foreldrene til de minste er bekymret for konsekvensene av ikke å ha restriksjoner på nettbrett. Alle foteo: Victoria Finstad som det legges opp til i dag. – Dette er nytt for foreldrene og det er mange utfordringer rundt det. Særlig på ungdomstrinnet, hvor de jobber i skyløsninger, OneNote og Excel, sier han. Han har også en viktig oppfordring til dagens foreldre. – Det er veldig viktig å følge aldersgrensene på sosiale medier. Mange lar barna få lov til å opprette profil på Instagram og Snapchat før de er gamle nok. Du må følge med og være sammen med barna dine, også i den digitale verden, konstaterer Utgård. Undervisningssjefen er klar på at alle må jobbe med digital dømmekraft for å gjøre også nettet tryggere. – Styringen må vi voksne ta. Mange ganger ser vi at det faktisk er de voksne som har dårligst digital dømmekraft, sier Tverbakk og fortsetter: – De nettbrettene vi deler ut på skolen skal bare brukes til skolearbeid. Det står det i reglementet. Noen skoler har en praksis på at elever ikke skal ha

med seg nettbrettene hjem når det ikke er lekser de trenger det til.

Ikke pirr nysgjerrigheten Han bekrefter at det har vært uheldige hendelser i Bodø. – Én ting er nå sider de ikke skal inn på, men en annen er nettmobbing og sosiale medier. Det positive er at vi har erfart at små barn har sagt ifra hvis det har vært uheldige hendelser, sier han og legger til: – Det er utrolig viktig at barna ikke skal være på nett alene. Det må foreldrene og skolen følge opp. Undervisningssjefen argumenterer for at det ikke legges noen sperringer på nettbrettene: – Vi må håndtere det på en måte som gjør at barna ikke blir mer nysgjerrige. Når de blir sperret ute blir det mer spennende og de blir mer nysgjerrige. Når de da klarer å lure seg inn der, for barn er smarte, så sier de ikke ifra. Da har de gjort noe de vet er «veldig ulovlig».

Fake news FAU-lederen på Saltvern er enig at det er viktig å lære digital dømmekraft tidlig, men foreldrene til de minste barna er bekymret. – Vi har ikke tatt et klart, felles standpunkt, men det er noe vi diskuterer. Vi vet at mange foreldre, særlig på småtrinnet, ikke er noe glad i det der. Noen foreldre begrenser hjemmenettet for barna sine, men det er mange med åpne

nettverk i barnas omgangskrets. Nettstedet barnevakten. no har mange lure tips til foreldre rundt barn, internett og en digital hverdag. – Det er hva de kan komme over på nett som er problemet. Alt fra vaksinemotstandere og bloggere til at jorda er flat ligger sammen med annen informasjon. Vi bør ha en god porsjon skepsis og vi ønsker å hjelpe til slik at vi får ei god løsning, sier Utgård.

NETTVETT:

Undervisningssjefen i Bodø kommune, Tore Tverbakk, vil lære barna hvordan de takler den digitale verden framfor å sperre dem ute fra den.


ONSDAG 29. MAI 2019 | annonse | 

| 27


28 |

| nyhet | 

ONSDAG 29. MAI 2019

KANTINEKLARE: Kaja Arntzen, Johanne Tjønndal og Nora Emilie Søraa står her i det nedlagte datarommet, som de mener passer perfekt som kantine.

Foto: Victoria Finstad

„„Ønsker seg kantine på Saltvern:

– Vi vil ha noe annet enn å spise på en skitten pult Nora Emilie Søraa (15) dommene å ha et felles spiseenn å spise svett, varm ost fra klasse 9 A, Johan- rom eller sjokoladeboller i klassene Tjønndal (14) fra 9 rommet. – Det er noe annet enn å spise B og Kaja Arntzen (15) på en skitten pult. Matpakkene fra 9 C forteller til blir valgt bort til fordel for buBodø By at de gjerne tikken. ønsker seg kantine for Uro i timen ungdomstrinnet. ■■ Victoria Finstad

vf@bodoby.no

De mener nemlig det er på tide å ønske seg et felles spiserom for elevene og få lunsjen bort fra arbeidspulten sin. – På barnetrinnet har de foreldre som lager matpakke, men en stor del av alle på ungdomsskola går på butikken og kjøper sjokoladeboller. Vi vil at det skal være sunnere alternativer, forteller Tjønndal.

Bedre miljø Elevene etterspør selv en kantine som kan servere ordentlig mat, som holder lengre i kroppen enn sjokoladebollene. – Det gjør at vi får mer energi og vi kommer til å jobbe bedre, sier Arntzen. Jentene mener det blir bedre for miljøet på skolen og for ung-

– Merker dere på medelevene når de spiser dårlig? – Ja, absolutt. Det er stor forskjell. Og hvis én ikke har spist bra, begynner den å snakke og da smitter det. Det går også ut over humøret. Vi syns det merkes ekstremt godt, bekrefter Tjønndal. De håper at kommunen kan lage en kantine som kan drives av noen, men om de ikke får det har de tenkt å gjennomføre driften på dugnad. Rektor Wår Iren Monsen støtter elevenes forslag. – Vi ønsker oss ei ordentlig kantine, for det har vi ikke. Vi har et tidligere datarom som er stort nok til det, sier hun engasjert.

Har ledig rom Datarom er et utdødd klasserom nå til dags, når elevene har bærbare enheter med seg i sekken. Og det som passer enda

bedre; datarommet ligger i direkte tilknytning til skolekjøkkenet. Det er her elevene og skolen syns det passer utmerket med ei kantine. – Det er det eneste rommet hvor vi kan samle et helt trinn. Får vi ønske fra øverste hylle, så ønsker vi oss noe som er ordentlig. Med ordentlig utstyr og møbler, slik at det ser flott ut, sier rektoren drømmende. Elevene er enig i at det gamle datarommet, C-rum, hadde passet perfekt. Men det må også passe med mat og helseundervisningen, som også skal bruke kjøkkenet.

denne kantina kommer til å spise ressurser fra andre ting som skolen trenger. – Prøvedrift er helt ok. Skolekjøkkenet gir muligheter for et forsøk. Det håper vi at vi får til, smiler Utgård.

Felles norm Likevel er det mye som skal klaffe samtidig for å få det til. Hvem skal drive tilbudet, hvor skal pengene komme fra og vil Mattilsynet godkjenne det, er spørsmål som foreldreutvalget stiller seg. Det er spørsmål som også må ha svar før en kantine kan åpne.

– Vi vet ikke så mye ennå, men vi er positive. Å spise mat midt på dagen er viktig. På en skole i Oslo hadde de et prosjekt og det viste seg at fysisk aktivitet og ordentlig mat hadde stor effekt på lærings- og skolemiljøet, sier han. – Vi voksne vil ha et eget lunsjrom, gjerne med kjøleskap og kaffe. Det er et tankekors at barna våre skal ha det mye dårligere. Det er ikke vanlig å spise svett ost på pulten sin. Det er ikke normen for de voksne og det bør heller ikke være normen for barna.

Ingen rakettforskning Foreldreutvalget ved Saltvern støtter også elevenes ønske om egen kantine. – Foreldrene er generelt positive, men det er en del fallgruver, sier styreleder Anders Utgård. Det positive er at alle får et tilbud om et godt, ordentlig måltid på skolen. Det er alltid noen som ikke har med seg matpakke på skolen. – Er man sulten, så lærer man dårlig. Den forskningen er for lengst avsluttet, sier han. Bekymringen hos FAU er om

STØTTER: Rektor Wår Iren Monsen, her sammen med inspektør Terje Aslaksen, ønsker seg også kantine, i likhet med elevene. 


ONSDAG 29. MAI 2019 | annonse | 

SØNDAG 2. JUNI

Bli med på Bodøs største

SØNDAGSTUR VELG MELLOM: W 7-toppstur 25 km W 3-toppstur 10 km W Tilrettelagt løype 8 km W Tilrettelagt løype 5 km

Alle som fullfører får t-skjorte og diplom og er med i trekning av fine premier. Barn til og med 9 år får gratisbillett til Nordlandsbadet.

KONKURRANSER MED PREMIER: W Topp-quiz for barn og ungdom, tre aldersklasser. W Fotokonkurranse. W Skolen med prosentvis størst deltakelse får en flott premie.

OBS!

I år går turen motsatt vei . Foto: Reidar Hernes

Arrangør:

MER INFO OG PÅMELDING: WWW.BOT.NO

Påmelding hos Bodø og Omegns Turistforening og på bot.no. Forhåndspåmelding lønner seg!

| 29


30 |

| nyhet | 

ONSDAG 29. MAI 2019

TIL UNNSETNING: Vikebe W. Hakkebo og de andre frivillige må komme vanskjøttede dyr til unnsetning. Dyrebeskyttelsen må ta både medisinsk og økonomisk ansvar for dyrene

eierne ikke vil ha lenger.

foto: VIktoria Finstad

„„Dyrebeskyttelsen i Bodø:

Reddet over 150 katter i fjor, bare 114 fikk nye hjem Dyrebeskyttelsen Norge Bodø (DBNB) er en frivillig organisasjon som forsøker å forvalte dyrevelferden og ivareta dyr som vanskjøttes. ■■ Victoria Finstad

vf@bodoby.no

I hele 2018 hadde de et inntak på hele 152 katter. Dessverre måtte mange av dem bøte med livet. – 31 av disse ble avlivet i samråd med veterinær, sier styrele-

der i DBN Bodø, Vibeke Wensell Hakkebo. Hun forteller også at antallet er lavere enn 2017. – Det totale tallet er cirka 50 lavere på grunn av flere forhold. I 2018 var vi ikke på Røst. Og vi har to større kolonier litt utenfor byen, hvor kolonieier er svært lite samarbeidsvillig.

meldinger fra privatpersoner bare via mail. Tall fra Facebook og vakttelefonen har vi ikke, men de er mange, forteller hun. Meldingene går på alt fra en ny og fremmed katt i nabolaget til mer alvorlige tilfeller. Og definitivt hjemløse katter. Det er i all hovedsak katter de må til unnsetning for.

Mange bekymringer

Handler om kapasitet

I tillegg hadde de færre fosterhjem i 2018 enn i 2017. Behovet for fosterhjem er skrikende. Dyrene lider fordi Dyrebeskyttelsen ikke har kapasitet til å ta inn flere. – Vi mottok 66 bekymrings-

Fire av de 152 kattene ble levert til Dyrebeskyttelsen fra Mattilsynet. Det betyr at Dyrebeskyttelsen i Bodø alene, som består av frivillige i lokalmiljøet, har tatt hånd om hele 148 katter. – Mattilsynet har ikke foster-

hjem og behandler ikke katter medisinsk. De gir vedtak til dyreeier og/eller avliver. Fra tid til annen får vi katter via Mattilsynet dersom vi har kapasitet, forteller Hakkebo. De får sjelden vite bakgrunnen for overtakelsen av dyret når det kommer via Mattilsynet. Det er også Dyrebeskyttelsen som sitter igjen med regningen for medisinsk behandling, fôr, sand, og så videre.

Bruk Mattilsynet Hakkebo oppfordrer alle naboer om å sende inn bekymringsmeldinger om dyr de tror lider. – Både vi og Mattilsynet er

helt avhengige av at bekymringsmeldinger fra «dama i gata» blir meldt inn til Mattilsynet. De må nemlig vise til sine statistikker for å få økte midler til å utføre tilsyn hos kjæledyr i nød. Dyrebeskyttelsen fører også en egen statistikk, men den «teller ikke» i den forstand som Mattilsynets tall gjør. Dyrebeskyttelsens statistikker havner heller under kategorien mørketall.


ONSDAG 29. MAI 2019 | nyhet | 

Kryssord

Løsning på side 32

| 31


32 |

| nyhet | 

ONSDAG 29. MAI 2019

Hjernetrim

Hjernetrim oppgave 20. mai 2019

STØRRE ELLER MINDRE?

2

KAKURO 12

5

FILLOMINO

8 1

16

13 16

23

30 12

2

5 15

10

4

17

6 2 3

7 10

1

12

RUNDKJØRING

UT PÅ TUR 1 3 1 3 1 3 1 3

Større eller mindre? Fyll inn i feltene, slik at puslespillet blir logisk. Hver rad og hver kolonne skal inneholde tallene 1 til 5. Større enn/mindre enntegnene (><) er hint. Eksempel 3>2 og 1<5.

Kakuro Fyll inn brettet slik at tallene i hver rad og hver kolonne blir summen som står oppført. Du kan bruke tallene fra 1 til 9, men det er ikke lov å bruke samme tallet flere ganger i en sum.

2

3

0

Fillomino Lag soner med like tall der sonens areal er i samsvar med tallene inni. En sone kan ha en hvilken som helst form. Soner med samme areal/tall kan ikke ha felles sider, men bare berøre hverandre i hjørnene.

4

1

4

7 3 4 3 5

3 6

6

1

SUDOKU 4

2

3 7

8 1 5 5 5 2

6

10

4

0

4

Rundkjøring Tegn en strek som uten å krysse seg selv ender opp der du startet. Streken må skifte retning i hver rundkjøring og mellom hver rundkjøring, og kan bare være innom en rundkjøring en gang.

4 1 5 9

1

8 6 2 4 7 2 7 9

4 7 4

8 5 6 7 2 Ut på tur Plasser et telt ved hvert tre. Antall telt i hver rad og kolonne må stemme med det angitte tallet. Ingen telt kan berøre hverandre, heller ikke diagonalt.

8

3 6 4 5

Sudoku Fyll inn i brettet slik at hver rad, hver kolonne og hver 3x3 boks inneholder tallene 1 til 9.

Løsning PÅ KRYSSORD SIDE 31


ONSDAG 29. MAI 2019 | annonse | 

To aviser til prisen for en!

Prøv oss i 5 uker for kun kr 5,I pakken får du tilgang til alt digitalt innhold fra Avisa Nordland og Bodø By. Bestill abonnement på an.no/kampanje

Ordinær pris AN + Bodø By er kr 229/mnd. Bare Bodø By kun kr 89/mnd.

| 33


34 |

| nyhet | 

ONSDAG 29. MAI 2019

Litt av det som sk Det merkes at vi går inn i en litt roligere periode nå, men fortsatt mye å velge i for den som ønsker både konserter, debatter eller litt spesielle kafé-opplevelser. ■■ Børre Arntzen

ba@bodoby.no

■■ Tirsdag 4. juni:

Hva: Temacafé: Spill i nåtiden Når går dataspill over til å bli et problem? Hvor: Nordlandssykehuset, Lærings– og mestringssenteret De aller fleste som spiller dataspill opplever det å spille som en positiv aktivitet. Likevel vil det for noen gå utover sosial kontakt med andre, familieforhold og skole/jobb. Psykolog Kenth Moland Solem, ved Nordlandssykehuset, vil i løpet av kvelden gi informasjon om hvordan man kan forstå dataspill, hva avhengighet er, når dataspill blir et problem og behandling av personer med et problematisk forhold til dataspill.

■■ Onsdag 5. juni:

Hva: Debattmøte: Skolestreik, klimasøksmål og en giftig klimadebatt Hvor: Folkets Hus Skolestreikene har skapt god debatt, men det har også oppstått en dårlig debatt hvor barn og unge som engasjerer seg blir møtt med hets fra voksne som mener kravene vil ødelegge norsk økonomi og arbeidsliv. Vi vil skape en god debatt lokalt om hvilken fremtid vi kan se for oss uten oljen. Hvordan kan vi lokalt samarbeide for en sikker fremtid med et levelig klima og arbeidsplasser. Vi vil flytte den store nasjonale debatten lokalt til oljebyer i nord!

Det hele vil åpnes med en kort beskrivelse av kravene til skolestreikerne og Natur og Ungdom som saksøker staten i Klimasøksmål Arktis. Deretter vil det være en panelsamtale som skal vare i ca. 45 min. Panelet vil bestå av en person fra kirken, en person fra fagbevegelsen og en person fra miljøbevegelsen. Målet er å ha en brei og god samtale.

■■ Torsdag 6. juni:

Hva: To konserter, 18:00 og 20:00 Hvor: Nordlandsmuseet i sentrum Damekoret Kalliope kler seg musikalsk sett i norsk folkedrakt og fører publikum på en reise fra sør til nord i landet. – Vi inviterer deg med på bryllup, forfører deg i en dans, og vi lovsynger vår vakre verden. Under reisen vil vi også fortelle deg historier og sagn om gamle folkehelter, samt gledes over kjente og kjære viser fra vår egn, både med og uten tekst. Velkommen til konsert(er)!

■■ Fredag 7. juni:

Hva: FØRSOMMER 2019 – dagsfestival for, av og med ungdom Hvor: Tverlandet fritidssenter Dagsfestival for, av og med ungdom på Tverlandet 7. juni 2019! Det blir konsert, aktiviteter, stands, konkurranser, mat og god stemning! Arrangementet har ungdom som målgruppe, er rusfritt, utendørs og GRATIS for alle! Artister Storscena: Lamark Vembre TØFL Daniel Kvammen MYRA Artister Teltet: Liam og Benjamin Gabriela Bernhoff Falling skies JOY

■■ Fredag 7. juni og lørdag

8. juni:

Hva: Konserter med Full Ztorm Hvor: Bodø domkirke (fredag) og Radisson hotel (lørdag) Etter suksessen med Full Ztorm i 2015, satser vi på en ny opptur i 2019! Sett av fredag og lørdag kveld i pinsehelgen hvis du vil høre strålende musikk av to topptrimmede ensembler: Bertnes Brass, under ledelse av Børre Birkeland, samt Hetlevik Musikklag (fra Askøy utenfor Bergen) under ledelse av Sturle Berntsen. På begge konsertene spille korpsene hver sine forskjellige programmer, bestående av variert musikk for enhver smak!

■■ Lørdag 8. juni:

Hva: Miljøkafé Hvor: Molokroken I forbindelse med FNs internasjonale miljødag arrangerer Framtiden i våre hender Miljøkafé på Moloen. Der serveres vafler med lokal produsert pålegg og annet å drikke/spise. I samarbeide med Han Sylte og Bådin bryggeri.

■■ Lørdag 8. juni:

Hva: Solidaritetskafé Hvor: Bymisjonshuset i Bankgata 9 All mat koster 60 kr. Det er selvfølgelig mulig å bidra ved å tipse hvis du ønsker det. Overfører du med Vipps merkes betalingen med «Habesha». Habesha kafe drives av Mennesker i Limbo. Dette er mennesker med begrensede muligheter i det norske samfunnet, men vil med dette vise at de ønsker å bidra tilbake til det norske samfunnet. Overskuddet deles i tre deler: Lønn, innkjøp av varer, og til organisasjonen Limbo som jobber for deres rettigheter.

Damekoret Kalliope: inviterer på en musikalsk reise torsdag 6. juni. ■■ Lørdag 8. juni:

Hva: Konsert med Full Ztorm fra vest Hvor: Radisson hotel Hetlevik Musikklag og Bertnes Brass spiller en variert og flott underholdningskonsert!

■■ Søndag 16. juni:

Hva: Vestbyen marked Hvor: I Bådin sine lokaler, Tolder Holmers vei 6 Marked, kafé og god stemning. Hele byen er velkommen.

■■ Mandag 17. juni:

Hva: Skriveseminaret «Skriv godt om kunst» Hvor: Stormen bilbliotek På dette kurset lærer du å stole mer på din egen stemme både når du skriver utstillingstekster og prosjektbeskrivelser i søknader. Gjennom korte skriveøkter, tekstsjekk og skrivefaglig påfyll blir du kjent med enkle og effektive skrivegrep som inviterer leseren inn i teksten din. Du lærer å unngå ty-

Og her er Norges-premierene på Fram kino: ■■ Fredag 7. juni:

Familiefilm/action: Hacker Benjamin er 13 år gammel og en vanvittig god hacker. Han bor på et ungdomshjem fordi moren hans forsvant da han var syv år. Faren har han aldri møtt. En dag blir han oppsøkt av to menn fra Forsvarets Etterretningstjeneste. De har spottet en kvinne på en overvåkingsvideo som de tror kan være moren hans. Etter at sjokket har lagt seg kontakter Benjamin

venninnen Savannah for hjelp til å undersøke saken videre i hemmelighet. Action: X-Men: Dark Phoenix Dette er historien om en av X-Mens mest elskede karakterer, Jean Grey, og hennes utvikling til å bli den ikoniske DARK PHOENIX. Under en redningsoppgave i verdensrommet blir Jean truffet av en kosmisk kraft som forvandler henne til en av de mektigste mutantene som finnes. I kampen mot sine egne personlige

demoner og den stadig mer ustabile kraften i henne mister hun kontrollen.

■■ Fredag 14.

juni:

Action: Men in Black: International The Men in Black må takle sin største utenomjordiske utfordring hittil når en dobbeltagent infiltrerer rekkene deres. Thriller: Hotel Mumbai Hotel Mumbai omhandler den

familiefilm: Kjæledyrenes hemmelige liv 2.


ONSDAG 29. MAI 2019 | nyhet | 

| 35

kjer i Bodø i juni

FØRSOMMER 2019 : - en festival for, av og med ungdom fredag

7. juni.

punkband: «De nye blanke» fra Bodø som er klar for Halv Ti på torsdag 20. juni på Dama Di. piske snubletråder og utvikler mer levende og spennende tekster.

■■ Torsdag 20. juni:

Hva: Konsert med «De nye blanke» Hvor: Dama Di Punkbandet De Nye Blanke fra Bodø har siden 2016 rukket å spille mye på diverse konsertscener i Bodø og et par steder utenfor byen. Bandet liker å spille hurtig rock med mye

dramatiske historien om terrorangrepet som skjedde i 2008, på det berømte og tradisjonsrike Taj Hotel i den indiske byen Mumbai. Drama: Tolkien Opplev reisen som formet fantasien til den legendariske forfatteren. Familie/komedie: Mysteriet Herr Link Animasjonsfilmen 'Mysteriet Herr Link' handler om Sir Lionel Frost, som anser seg selv som regjerende verdensmester som etterforsker

trøkk og god stemning. De har hatt supportjobber for band som Honningbarna, Ida Maria, Moillrock og Min Trio. Under Rock Mot Rus 2019 stakk de av med 3. plass. 1. april 2019 slapp de debutsingelen «Det Blir Kill», og er nå klar for å lage trøkk og god stemning på Dama Di 20. juni.

■■ Lørdag 22. juni:

Hva: Solidaritetskafé Hvor: Bymisjonshuset i Bankgata 9

innenfor myter og monstre. Problemet er bare at hans kollegaer ikke anerkjenner hans fag.

■■ Fredag 21.

juni:

Familiefilm: Kjæledyrenes hemmelige liv 2 Møt herlige Max og de andre kjæledyrvennene igjen idet de finner på nye, morsomme sprell mens eierne deres ikke er hjemme. Komedie: Booksmart Fortalt fra et nytt og friskt

All mat koster 60 kr. Det er selvfølgelig mulig å bidra ved å tipse hvis du ønsker det. Overfører du med Vipps merkes betalingen med «Habesha». Habesha kafe drives av Mennesker i Limbo. Dette er mennesker med begrensede muligheter i det norske samfunnet, men vil med dette vise at de ønsker å bidra tilbake til det norske samfunnet. Overskuddet deles i tre deler: Lønn, innkjøp av varer, og til

organisasjonen Limbo som jobber for deres rettigheter.

perspektiv er Booksmart en ufiltrert kommedie om vennskapsbånd som dannes på videregående og varer livet ut. Filmen fanger tidens ånd og beskriver hvordan overgangen til å bli voksen oppleves for de som er unge i dag.

plasserer henne «trygt» bak vigslet glass og får en prest til å velsigne den besatte dukken. Men marerittet gjenoppstår en natt når Annabelle vekker de onde åndene i rommet og alle peiler seg inn på et nytt mål – Warrens ti år gamle datter Judy og vennene hennes.

■■ Onsdag 26.

juni:

Skrekk: Annabelle comes Home For å hindre at Annabelle skaper mer fordervelse, låser demonologene Ed og Lorraine Warren, henne inn i et rom i huset sitt,

■■ Lørdag 22. juni:

Hva: Åpning av Jektefartsmuseet Hvor: Bodøsjøen Offisiell åpning av Jektefartsmuseet i Bodøsjøen. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Åpningen foregår på utendørs scene, med urframføring av nyskrevet musikkverk til museet framført av MIN-ensemblet og Bodø Domkor, skre-

■■ Fredag 28.

juni:

Komedie: Yesterday Gjør deg klar til sommerens store sjarmbombe på kino! Låtskriveren Jack drømmer om sitt store

vet av Andreas Håkestad. Bodøsjøen nettverk sørger for aktiviteter for store og små på området.

gjennombrudd, men sliter med å finne sin egen stemme. En dag blir han truffet av en buss, og når han våkner opp har alle andre på kloden på mystisk vis glemt musikken til The Beatles fullstendig. Karrieren hans skyter rekordfart når han spiller låtene deres og folk tror han har skrevet dem selv.


36 |

| annonse | 

ONSDAG 29. MAI 2019

KJØP TRYGT LOKALT HOS SVEINS AUTO! Leveringsklare nyere bruktbiler med tilstandsrapport. 30 dagers bytterett, innbytte brukt mot brukt. Finansiering/forsikring på timen!

2019

2019

Ford Mondeo

2,0 iVTC Hybrid Vignale Premium Sound, Navi, ACC, skinn, 1.050 km. Kr 549 900,-

Ford Transit

Ford Transit

Connect Connect 240L2 1,5 TDCi 120 hk Trend aut, 1.742 km. Kr 279.000,-

Ford Focus

1,0 EcoBoost 125hk ST-Line, 72783 km. Kr 198.000,-

2017

Ford Fiesta

EcoBoost 100 hk Titanium, 4.347 km. Kr 224.000,-

Ford Fiesta

EcoBoost 100HK TITANIUM, 50.791 km, bensin. Kr 179.000,-

Ford Fiesta

EcoBoost 100hk Vignale automat, 5.950 km. Kr 269.000,-

Ford Focus

1,0 EcoBoost 125 hk, Titanium X, 64.930 km. Kr 209.000,-

2012

2012

Ford Fiesta

EcoBoost 100HK ST-LINE, 68.983 km, bensin. Kr 149.900,-

Ford Focus

Ford Focus

Electric, aitp,at. 37.268 km. Kr 129 000

Ford Focus

Sveins Auto as

Ford Transit

350 2,2 TDCi 125hk L3H2 Trend, 206.213 km. diesel. Kr 179.000,-

2010

2011

1,6 TDCi 115hk Titanium, 85.864 km, diesel. Kr 135.000,-

Ford S-Max

2,0 TDCi 150 hk Titanium aut 7-s, 44.372 km. Kr 429.000,-

2014

SOLGT 1,6 TDCi 95hk Trend, 54.963 km, diesel. Kr 99.900,-,-

Ford

EcoSport 125hk Titanium 4WD, 4415 km, Kr 349.000,-

2017

2014

Connect 210L EcoBoost 100 hk Bensin Turbo Trend, 2017, 23.942 km, diesel. Kr 184.000,-

Ford Focus

1,5 EcoBoost 182hk ST-Line, 35.364 km. Kr 309.000,-

2018

2017

2017

Ford Transit

EcoBoost 125hk ST-Line, 4.000 km. Kr 335.000,-

2018

2017

2017

Ford Focus

Courier Ecoboost 100hk Sport 2.650 km, bensin. Kr 209.000,-

2018

2018

2018

2019

Citroën Berlingo HDi 90 Pluss Lang, 572.28 km, diesel. Kr 74.900,-

SOLGT Ford Focus

1,6 TDCI 90hk Titanium, 109.700 km, diesel. Kr 79.000,-

Stormyreien 4, 8008 Bodø Telefon 75 52 92 00 – www.sveinsauto.no


6|

| nyhet | 

ONSDAG 29. MAI 2019

G14 for Norge. – Hva savner du i Bodø? – Jeg savner egentlig ikke noe, men klart at noen ganger i løpet av sommertiden skulle man ønske at man kunne snurre hjulet på temperaturen litt opp.

Syngende bil – Bjørk eller Annas? – Samvirkelaget. – Glimt eller BHK? – Jeg er nok mest glad i fotball selv, men det er gøy på BHKkamp også. – Hvordan ser morgenen din ut på hverdager? – Morgenen starter med at samboeren min sliter meg opp av senga. Så hopper jeg i arbeidsklærne og vipps, så er jeg på arbeid med en kaffekopp i hånden. – Har du en guilty pleasure? – Min guilty pleasure er at jeg tror jeg er god til å synge. Så det høres vel godt fra dusjen og i bilen. Det er stort sett der jeg synger.

Når han ikke synger...

AMBISIØS: Truls Bjerke stortrives på Samvirkelaget og tror at det blir minimum 14 Samvirkelag i landet i fremtiden.

Foto: Victoria Finstad

„„Truls (37) om Bodø i framtida:

Glimt med i Champions League og spiller for hele 160.000 tilskuere Truls bjerke

Byfolk Truls Bjerke (38) er et byfjes du kanskje har sett dersom du har vært innom Samvirkelaget i Storgata. I tillegg er han aktuell med stemmen i radioreklamen til Østbø og ikke minst er han reservespiller for Nordstranda.

■■ Victoria Finstad

vf@bodoby.no

– Jeg stortrives i kafélivet på Samvirkelaget. Mange faste gjester og generelt mange fornøyde gjester, sier han. – Hvordan er det å drive en av de mange kaféene i Bodø? – Å drive kafé i Bodø er kjempegøy. Som nevnt er gjestene våre veldig fornøyde. Og vanskeligere enn det er det ikke å få meg fornøyd.

Livet i Bodø – Hvorfor bor du i Bodø? – Fordi det her jeg har mitt

barndomshjem og det er byen jeg trives aller best i. Som mange andre måtte jeg flytte ut av Bodø en stund for å forstå hvor godt hjemme er. – Hva er din favorittplass i Bodø? – Min favorittspot er på den idylliske utkikksplassen rett ved mitt barndomshjem i Skivika. Når vi får oppleve saharasol i Bodø er det bare fantastisk å sitte og nyte utsikten derfra med Landegode i bakgrunnen. – Hva gjør din Bodø-dag bedre? – Det er flere ting som gjør dagen min bedre. Det kan være alt fra en hyggelig gjest om morgenen til en blid forbipasserende. Men felles for alle er vel at blide folk smitter. – Er det noe ved Bodø som irriterer deg? – Det er ingenting i Bodø som

irriterer. Selv det mest irriterende ved Bodø har sin sjarm. Alt fra tåka i Rønvikfjellet til «lukta av pæng» fra Burøya.

Mer båt enn sti – Keiservarden eller moloen? – Jeg må vel si moloen. Sønnen min på fire år er mer interessert i båter enn å trø keiserstien ennå. – Parken eller Musikkfestuka? – Kulturlivet i Bodø er så bra at jeg ikke vil plukke ut én festival. Jeg gleder meg til å se Lairofestivalen i år. Ellers er jeg med på det jeg har tid til. – Hvor er Bodø om ti år? – Da er Glimt med i Champions League og spiller for 160.000 stilskuere på ny stadion. Nei, jeg håper Bodø fortsetter å utvikle seg positivt, slik byen gjør. Sønnen min er for øvrig akkurat plukket opp på

– Hvem ville du helst sittet fast i en heis med? – Paul Gascoigne, Märtha og nytypen. – Er det noe som gjør deg sint? – Haha, jeg er veldig sjeldent sint, men urettferdighet gjør meg sint. Og i trafikken. I bilen er jeg sint, men vet fullstendig godt at det kun går ut over meg selv. – Hva drømmer du om? – At sønnen min skal ha en fin oppvekst og at livet generelt smiler til de rundt meg.

En hyllest til pappa – Hvem har betydd mest for deg? – Mitt største forbilde er også den personen som har betydd mest for meg. Min pappa. Det finnes ikke et bedre menneske og et mer utpreget ja-menneske. En mer positiv fyr skal du lete lenge etter. Jeg prøver til dalig å strekke meg etter ham. – Hva er det beste som har skjedd så langt i 2019? – Det beste så langt er at huset som vi har renovert i snart ett år nærmer seg ferdigstillelse. – Hvor ville du dratt hvis du hadde en tidsmaskin? – Da hadde jeg reist til Bodø i ca. 1870 og observert båtene og sildefiske. Hadde nok lagt inn noen kroner i eiendommer da også. – Hva har du gjort som de færreste vet om? – Jeg har vært med i en dansegruppe da jeg var ung. Tror ennå jeg er en skikkelig god danser og har en drøm om at Laila, som castet meg og brorsjan til Amazing Race også skal hente meg til Skal vi danse. – Hvor er du om fem år? – Da er jeg godt plassert i huset vårt og telefonen ringer meg fra ett av de 14 Samvirkelagene i Norge som trenger min hjelp.


ONSDAG 29. MAI 2019 | annonse | nyhet |  

| 15

FOLKETS HUS BODØ Byens nye konsertscene!

FOLKETS HUS BODØ fyller 100 år i 2020 og kan sies å være et av byens eldste kulturhus.

NYOPPUSSEDE LOKALER BAR MED ALLE RETTIGHETER SENTRAL BELIGGENHET KONKURRANSEDYKTIGE PRISER NYTT OG PROFESJONELT LYD- OG LYSANLEGG MODERNE TEKNISK UTSTYR BACKSTAGE ROM INHOUSE TEKNIKERE MAT OG DRIKKE TETT OPPFØLGING

Bodø Catering & Selskapsservice driver huset og står for alt fra A-Å. Lokaler til konsert, revy, møte og selskap for opp til 280 personer.

KONTAKT OSS GJERNE: post@bodoselskap.com eller 755 90200 www.folketshusbodo.no www.bodoselskap.no Finn oss på fb!

Profile for Amedia Ressurs Harstad

Bodøby onsdag 29.mai 2019  

Bodøby onsdag 29.mai 2019