Page 28

28 |

| nyhet | 

ONSDAG 29. MAI 2019

KANTINEKLARE: Kaja Arntzen, Johanne Tjønndal og Nora Emilie Søraa står her i det nedlagte datarommet, som de mener passer perfekt som kantine.

Foto: Victoria Finstad

„„Ønsker seg kantine på Saltvern:

– Vi vil ha noe annet enn å spise på en skitten pult Nora Emilie Søraa (15) dommene å ha et felles spiseenn å spise svett, varm ost fra klasse 9 A, Johan- rom eller sjokoladeboller i klassene Tjønndal (14) fra 9 rommet. – Det er noe annet enn å spise B og Kaja Arntzen (15) på en skitten pult. Matpakkene fra 9 C forteller til blir valgt bort til fordel for buBodø By at de gjerne tikken. ønsker seg kantine for Uro i timen ungdomstrinnet. ■■ Victoria Finstad

vf@bodoby.no

De mener nemlig det er på tide å ønske seg et felles spiserom for elevene og få lunsjen bort fra arbeidspulten sin. – På barnetrinnet har de foreldre som lager matpakke, men en stor del av alle på ungdomsskola går på butikken og kjøper sjokoladeboller. Vi vil at det skal være sunnere alternativer, forteller Tjønndal.

Bedre miljø Elevene etterspør selv en kantine som kan servere ordentlig mat, som holder lengre i kroppen enn sjokoladebollene. – Det gjør at vi får mer energi og vi kommer til å jobbe bedre, sier Arntzen. Jentene mener det blir bedre for miljøet på skolen og for ung-

– Merker dere på medelevene når de spiser dårlig? – Ja, absolutt. Det er stor forskjell. Og hvis én ikke har spist bra, begynner den å snakke og da smitter det. Det går også ut over humøret. Vi syns det merkes ekstremt godt, bekrefter Tjønndal. De håper at kommunen kan lage en kantine som kan drives av noen, men om de ikke får det har de tenkt å gjennomføre driften på dugnad. Rektor Wår Iren Monsen støtter elevenes forslag. – Vi ønsker oss ei ordentlig kantine, for det har vi ikke. Vi har et tidligere datarom som er stort nok til det, sier hun engasjert.

Har ledig rom Datarom er et utdødd klasserom nå til dags, når elevene har bærbare enheter med seg i sekken. Og det som passer enda

bedre; datarommet ligger i direkte tilknytning til skolekjøkkenet. Det er her elevene og skolen syns det passer utmerket med ei kantine. – Det er det eneste rommet hvor vi kan samle et helt trinn. Får vi ønske fra øverste hylle, så ønsker vi oss noe som er ordentlig. Med ordentlig utstyr og møbler, slik at det ser flott ut, sier rektoren drømmende. Elevene er enig i at det gamle datarommet, C-rum, hadde passet perfekt. Men det må også passe med mat og helseundervisningen, som også skal bruke kjøkkenet.

denne kantina kommer til å spise ressurser fra andre ting som skolen trenger. – Prøvedrift er helt ok. Skolekjøkkenet gir muligheter for et forsøk. Det håper vi at vi får til, smiler Utgård.

Felles norm Likevel er det mye som skal klaffe samtidig for å få det til. Hvem skal drive tilbudet, hvor skal pengene komme fra og vil Mattilsynet godkjenne det, er spørsmål som foreldreutvalget stiller seg. Det er spørsmål som også må ha svar før en kantine kan åpne.

– Vi vet ikke så mye ennå, men vi er positive. Å spise mat midt på dagen er viktig. På en skole i Oslo hadde de et prosjekt og det viste seg at fysisk aktivitet og ordentlig mat hadde stor effekt på lærings- og skolemiljøet, sier han. – Vi voksne vil ha et eget lunsjrom, gjerne med kjøleskap og kaffe. Det er et tankekors at barna våre skal ha det mye dårligere. Det er ikke vanlig å spise svett ost på pulten sin. Det er ikke normen for de voksne og det bør heller ikke være normen for barna.

Ingen rakettforskning Foreldreutvalget ved Saltvern støtter også elevenes ønske om egen kantine. – Foreldrene er generelt positive, men det er en del fallgruver, sier styreleder Anders Utgård. Det positive er at alle får et tilbud om et godt, ordentlig måltid på skolen. Det er alltid noen som ikke har med seg matpakke på skolen. – Er man sulten, så lærer man dårlig. Den forskningen er for lengst avsluttet, sier han. Bekymringen hos FAU er om

STØTTER: Rektor Wår Iren Monsen, her sammen med inspektør Terje Aslaksen, ønsker seg også kantine, i likhet med elevene. 

Profile for Amedia Ressurs Harstad

Bodøby onsdag 29.mai 2019  

Bodøby onsdag 29.mai 2019