220921 Tiendebytte 2022

Page 1

MOSJØEN 21.09–26.09 2022

foto: Vefsn MuseuM

Onsdag starter det tradisjonsrike Tiendebytte i Mosjøen. Tiendebytte bygger på en 400 år gammel tradisjoog er i ferd med å feste grepet som et av landets beste martnaarrangement. På bildet ser vi hestetorget ved Lars Vik anno 1913.

Anno 1929 – HELG.no

les også: Operafest

side 12 og 13

Gratis frokost

side 12

Vassendgutane

side 24

Gulla Stensland ble kåret til Tiendebytteprinsesse i 1958. Foto: Helgeland Arbeiderblad. Bildet eies av Helgeland Museum.


2

Tiendebytte 2022

Onsdag 21. september 2022

Helgelendingen

1

2

3

4

1. PRINSESSEN: Gulla Stensland (82) ble kåret til Tiendebytteprinsesse for 64 år siden. Premiedrysset inkluderte håndsydd kjole, gavedryss og portrettfotografering hos Brynjar Berg. – Det ble et minne for livet, sier Gulla. 2. FESTIVITAS: Gulla flankert av Sverre Mo, som eide Mo gård, og Kåre Vangen, forvalter på sykehuset i Mosjøen. 3. FØLELSEN: – Det var overveldende, helt nytt og spennende. Men hverdagen kom fort igjen, sier Gulla om prinsessetittelen. Hun er fortsatt opptatt av motebildet og har en særlig interesse for interiør. Kunstverket er signert Tage Lundin. 4. ADELIG: Gulla (til venstre) jobbet som stuepike hos Sir Harris i St John's Wood i London. – Han var stallmester på Buckingham Palace, forteller hun. Randi Johnsen (gift Jørgensen) jobbet som kokk samme sted. Selskapene sto i kø, og Gulla fikk æren av å servere lunsj til forfatteren William Somerset Maugham.


Helgelendingen

Onsdag 21. september 2022

Tiendebytte 2022

– Det var jo et

eventyr Gulla Stensland ble kåret til Tiendebytteprinsesse i 1958. Kjolen av silkebrokade ble spesialsydd, og navnet på leppestiften husker hun fortsatt. Året var 1958 og Gulla (den gang Solum) fra Leirfjord hadde nettopp kommet hjem fra London hvor hun jobbet som au pair. Drømmen var å bli barnepleier, men det var høst og for sent å søke opptak. 18-åringen fikk jobb i klesbutikken hos Yttervoll i Sjøgata 1 i Mosjøen. Så stelte handelsstanden i gang Tiendebytte og Gulla ble spurt om hun kunne være mannekeng. Hun sa ja på flekken. – Jeg syntes bare det var spennende. Jeg var ikke nervøs for sånt.

Norsk moteråd Om det var ei rundspørring eller påmelding i forkant, husker hun ikke, men Gulla endte i alle fall opp som en av tre kandidater til kåringen av historiens første og eneste Tiendebytteprinsesse. Det foregikk på Ungdomslokalet, som så mye annet den gang. Gulla forteller om scene, catwalk og masse utstillere: motorsager, symaskiner og grønnsaker – helt annerledes enn i dag. – Og så foregikk det mye rundt Møtebrakko. Der var det blant annet tivoli. Så kom dagen at moteoppvisningen skulle skje. Moteforretningene BT Lund og Klara Baadstø var sterkt representert, og Helge Brånen fra Norsk moteråd var leid inn for anledningen. Han kom med toget fra Oslo, og satt i salen og fulgte med. – Jeg husker at vi gikk fram og tilbake mange ganger og det endte med at vi var tre igjen. En av dem var Mona Ekker, den andre husker jeg ikke.

– Helt nytt og spennende Gulla sikret seg prinsessetittelen og fikk utdelt en medaljong fra Mosjøen håndverk- og industriforening, og handelsstanden. Så skulle det sys prinsessekjole. – Helge Brånen tok ut stoffet og sydde kjolen hos Klara Baadstø. Den ble sydd av silkebrokade, hadde magebelte og tett i tett med folder, og illustrerer hvordan både hun og kjolen så ut. – Jeg var så grann rundt livet. Iført prinsessekjole, diadem og tweedkåpe bar det av gårde med hest og karjol gjennom byen. Videre ventet blomster og gavedryss til prinsessen – og fotografering hos Brynjar Berg på Fotohuset. – Det var jo et eventyr, sier Gulla. Hun beskriver følelsen av å gå helt til topps som «overveldende». – Det var helt nytt og spennende. Men hverdagen kom fort igjen. Prinsessen, som etter hvert har blitt en godt

voksen dame, innrømmer at hun er litt flau over at kåringen blir omtalt i spaltene igjen, og måtte ha litt betenkningstid, men la gå. – Er du fortsatt opptatt av mote? – Jeg er opptatt av «What's On». Jeg reiser jevnlig til Oslo, ser hva folk har på seg og går i butikkene. Da er jeg fornøyd, og drar hjem. Men jeg er mest opptatt av interiør. Og så har jeg jobbet med brillemote og fått brukt talentet mitt der. – Hvordan var motebildet i 1958? – Pink og sylhøye stiletthæler. Korte, vide klær – og da tenker jeg London, ikke Mosjøen. Og så var det mye drakter med tilsettende dressjakker – man skulle ha en fin silhuett. Skjørtene nådde litt under knærne. I tillegg hadde vi små «pilleesker» som hatter, forteller Gulla.

– Vi var så naturlige Gulla reiste aldri tilbake til London, og barnepleierstudiene fortsatte uten henne. Til gjengjeld jobbet hun mer eller mindre i optikerforretning til hun var 70 år, og hadde ansvaret for vindusutstillingene i Mosjøen og i en periode også på Mo. – Og så har jeg passet unger og liker å stelle med hytte og hage. – Dagene mine går veldig fort. Jeg liker å ha det stelt rundt meg, sier Gulla. Trening kommer også langt opp på prioriteringslista, og ikke minst kontakten med barn, svigerbarn, barnebarn og oldebarn. – Jeg følger med og holder meg ung til sinns. – Hva tenker du om missekåringer i dag? – Det er jo skjønnhet på en helt annen måte, de blir målt og veid og kroppsfasongen er veldig viktig. Men mange av jentene i dag er godt utdannet, så det handler ikke bare om skjønnhet og kvinnekropp. – Det var så enkelt den gangen. Vi var så naturlige, sier Gulla – og minnes leppestiften som ble kjøpt hos Amanda optikus Johnsen: Sansegal nummer 7. Mørk rød, nesten plommerød og veldig populær. – Det var alt vi hadde å hjelpe oss med.

Tekst: Stine Skipnes Foto: Stine Skipnes/ Helgeland Museum

3


4

Annonse

Onsdag 21. september 2022

Helgelendingen

BERRE

KORTREIST KRAFT TIL ET LEVENDE HELGELAND Sammen gjør vi tradisjon til nye tanker.

helgelandkraft.no


Helgelendingen

Annonse

Onsdag 21. september 2022

Foto: Snorre Nicolaisen

5

Foto: Snorre Nicolaisen

en til Tiendebytte Velkommen til Tiendebytte Velkommen til T en Velkommen Velkommentil Tiendebytte Velkommen

byttetil Tiendebytte til Tiendebytte

linger godt. Tiendebytte i Mosjøen – ordene klinger godt. Tiendebytte i Mosjøen – ordene klinger godt. Tiendebytte i Mosjøen – ordene klinger godt. adisjonsrike martnaen startet såhistoriske tidlig somog tradisjonsrike martnaenDen Den som mangfoldige, sommangfoldige, startet så tidlig som og tradisjonsrike martn historiske Den mangfoldige, historiske og tradisjonsrike martnaen som startet så tidlig som l Mosjøen (Halsøy)1600-tallet. for å betaleDet tiende. Fangstfolk, var da alle kom til Mosjøen (Halsøy) for1600-tallet. å betale tiende. Fangstfolk, Det var da alle kom til Mosjøen (Halsøy på 1600-tallet. Det var da alle kom til Mosjøen (Halsøy) for å betale tiende. Fangstogså Tiendebytte til å selgehåndtverkere og kjøpe varer forbrukte å sikreogså Tiendebytte til å bønder, bønder, m.v. selge oghåndtverkere kjøpe varer for å sikre m.v. brukte også Tiendebytte nger godt. folk, bønder, håndtverkere, flere, Tiendebytte til å selge og kjøpe Tiendebytte i Mosjøen – ordene med klinger godt.brukte også Tiendebytte i Mosjøen – ordene klinger godt. vinterforsyningen. vinterforsyningen. isjonsrike martnaen Den mangfoldige, og tradisjonsrike martnaenDen mangfoldige, historiske og tradisjonsrike martna varer for å sikrehistoriske vinterforsyningen. . Det var da alle som kom startet til så tidlig som 1600-tallet. Det var da alle komsom til startet så tidlig som 1600-tallet. Det var da alle ko til å bli et kulturog handelsarrangement som folk fra I dag har Tiendebytte utviklet seg tilFangstfolk, å bli et kultur- ogMosjøen handelsarrangement folktiende. fra e. Fangstfolk, bønder, har Tiendebytte utviklet seg tilFangstfolk, å bli et kulturMosjøen (Halsøy) for å betale tiende. (Halsøy) for åsom betale bønd I dag har Tiendebytte utviklet seg til å bli etbønder, kultur-I dag og handelsarrangement som debytte til å selgeihåndtverkere og kjøpe er mye historie Tiendebytte. La oss visepris at vi m.v. brukte også Tiendebytte til å selgei Tiendebytte. oghåndtverkere kjøpe hele Helgeland setter på.kan Detfeire er mye historie La oss at pris viogså kan m.v.vise brukte Tiendebytte til å selgei To hele Helgeland setter på.feire Det er mye historie folk fra hele Helgeland setter pris på. Det er mye historie i Tiendebytte. varer for å sikre vinterforsyningen. reglene som Folkeinstituttet harinnenfor satt for oss. varer forhar å sikre vinterforsyningen. Tiendebytte smittevernsreglene som Folkeinstituttet satt for oss. smittevernsreglene som Folke Tiendebytte innenfor

Fra av varutviklet Tiendebytte sted hvor manhar «hørte nytt» og utvekslet l å bli et kultur- Iog dag gammelt har Tiendebytte seg til åogså bli etetkulturog I dag Tiendebytte utviklet seg til å bli et kultur- og t spennende industriregionen i Norge, og Vefsn kommune Helgeland står frem som den mest spennende industriregionen i Norge, og Vefsn kommune Helgeland står frem som den mest spennende indus ele Helgeland setter pris erfaringer og ideer. Jegfolk er sikker at det blir diskutert mye nyttig og mange handelsarrangement som fra helepå Helgeland setter pris handelsarrangement som folk fra hele Helgeland sette ereJeg i ethåper nytt industrieventyr i Mosjøen medkan produksjon har avtaler som resultereJeg i et nytt industrieventyr i Mosjøen med produksjon som kan resultere i ethåper nytt indust e. at årets på. Detsignert er mye historie i Tiendebytte. at årets ideer tar form når mennesker møtes.håper Derfor er det viktig oss som å Jeg på.har Detsignert er for myeavtaler historie ikommune Tiendebytte. at året netav karbon nanofiber. Det er all grunn til optimisme. av grønn hydrogen og produksjon av karbon nanofiber. Det er all grunn til optimisme. vi på tross av martnan av hydrogen ogframtiden produksjon av inn i historien, vi på tross martnan gårpå inn i historien, som åretog vi karbon på trossnanofi av ha fleregår arenaer der dettesom bliråret ivaretatt. Jegav tror det ergrønn med å forme r og for Vefsn kommune at både fastboende og rtna. La oss vise at viktig for meg som ordfører og for Vefsn kommune fastboende og ordfører pandemien, hadde en fantastisk La oss vise at pandemien, Detaterbåde viktig for meg som og for Vefsn kom hadde en fantastisk martna. La oss vise at atDet detergir bolyst for oss som martna. bor her. mittevernsreglene visom kan feire Tiendebytte smittevernsreglene som øen. Bolyst er viktig. besøkende har det brainnenfor i lag i Mosjøen. Bolyst er viktig. vi besøkende kan feire Tiendebytte smittevernsreglene har det brainnenfor i lag i Mosjøen. Bolyst er vikts Folkeinstituttet har satt for oss. Folkeinstituttet har satt for oss.

På vegne av Vefsn kommune ønsker På vegneavavVefsn Vefsn kommune På vegne kommune ønsker og for Vefsn kommune Det er viktig for meg som ordfører og for Vefsn kommune Det er viktig for meg som ordfører og for Vefsn komm jeg dere alle riktig godt Tiendebytte. ønsker jeg dere jeg alledere riktigalle godt Tiendebytte. r det bra i lag i Mosjøen. at både fastboende og besøkende har det bra i lag i Mosjøen. at både fastboende og besøkende har det bra i lag i Mo riktigergodt Bolyst er viktig. Bolyst viktig.Tiendebytte Berit Hundåla Berit Hundåla jeg dere alle riktig Påordfører vegne av Vefsn kommune ønsker jeg dere alle riktig PåBerit vegneHundåla av Vefsn kommune ønsker jeg dere alle riktig ordfører godt Tiendebytte. ordfører godt Tiendebytte. Berit Hundåla ordfører

Vefsn kommune - et steg foran

Vefsn kommune - et steg foran

Berit Hundåla ordfører

Vefsn kommune - et steg foran

Vefsn kommune - et steg foran

Berit Hundåla ordfører

Vefsn komm

- et steg for


6

Tiendebytte 2022

Onsdag 21. september 2022

Helgelendingen

Bjørn lover et fanta

ÅPNINGSSHOW: Bjørn Larsen holder trådene i årets Tiendebytte og forteller at det i år vil bli en offisiell åpning av martnan på torget.

TRADISJON: Siden 1600-tallet har Tiendebytte blitt arrangert i Mosjøen. Det var opprinnelig en arena der nordmenn, samer og svensker møttes for å bytting og handling av varer før vinteren satte inn. . Foto: John Christian Nygaard

SJEKKEHELG: Det sies at Tiendebytte også var den store sjekkehelga. Det var da mange var samlet for å finne sin kvinne Foto: Trond Odin Johansen for livet.


Helgelendingen

Onsdag 21. september 2022

astisk kaos

I tillegg til alt det tradisjonelle som Tiendebytte har å by på, vil det i år bli både offisiell åpning og en spesiell hyllest. – I fjor var det helt fullt på torget. Vi kan ikke forvente noe mindre i år. Det var rett og slett fantastisk kaos, sier Bjørn Larsen, daglig leder i Mosjøen Næringsforening. 21.–26. september går årets Tiendebytte av stabelen på torget i Mosjøen. Det er Larsen selv som står bak planleggingen av den 400 år gamle martnan. – Det er mye arbeid og mange detaljer som skal på plass. Arbeidet starter tidlig, og datoen for neste års Tiendebytte er allerede satt, sier han. – I planleggingsfasen er det bare jeg som jobber med dette, men jeg har et fagråd som gir råd og veiledning underveis. Under selve arrangementet kommer jeg til å leie inn hjelp.

Våknet fra dvalen – Blir årets martna større enn tidligere år? – Nå har jeg bare holdt på i to år, men det er veldig mange utstillere som kommer. De har våknet fra dvalen, smiler Larsen. I år er det ikke lenger koronarestriksjoner, som kan bety at det blir tettpakket på torget. – På en fin Tiendebytte-lørdag er det noen som har påstått at det har vært 10.000 mennesker her, sier Larsen.

Tiendebytte 2022

7

Hva er ditt forhold til Tiendebytte?

Trond Arne Lund mener Tiendebyttet sikkert er bra for Mosjøen sin del. – Det var i alle fall et bra arrangement for mange år siden, men nå er det en stund siden jeg har deltatt.

Ernst Pedersen har ikke vært på Tiendebytte på mange år, men forteller det var et bra arrangement og mye aktivitet rundt det før i tiden. – Det er et godt gammelt foretak, som passer bra inn i Mosjøen. Det er bare synd det ofte er dårlig vær.

Stas og hyllest

FOTO: Lise Jeanette Nilsen

Som vanlig blir sentrum fylt av salgsboder med alt fra mat til strikketøy. Det vil også bli aktiviteter, konserter og utstillinger. Arrangøren lover at det blir noe for enhver smak og for alle aldersgrupper. – Det som er spesielt dette året er at vi har tatt tilbake den offisielle åpningen, sier Larsen. Torsdag ettermiddag blir det i forbindelse med åpningen, også holdt en stor konsert på torget. – Dette er Norges eldste martna, og vi må gjøre litt stas når det arrangeres. Noe annet som er spesielt for dette årets Tiendebytte er at det vil bli holdt en hyllest fredag ettermiddag. – Det planlegges en hyllest til sherpagjengen som har bygd Helgelandstrappa. Jeg synes det er veldig fint at de kunne legge det til dette arrangementet, sier Larsen. Han har store forventninger til årets Tiendebytte. – Vi må toppe fjoråret, og bygge ut hvert år. Vi har store ambisjoner for at Tiendebytte skal bli den nye Rørosmartnan.

Store ambisjoner Tradisjonen med dette markedet skriver seg tilbake da kirka innførte skatteformen «tiende» i 1120. Tiendebytte ble holdt ved mikkelsmesse og utviklet seg gradvis til et marked der det ble byttet varer og handlet nødvendige ting før vinteren. – Det blir mikkelsmesse i Drevja kirke på søndag, sier Larsen. Tidligere ble Tiendebytte i Vefsn avsluttet med «Kjerringdagen» mandag etter tiendebyttehelga. Denne tradisjonen forsvant sammen med selve Tiendebytte før krigen. På 1960-tallet ble Kjerringdagen tatt opp igjen og var en viktig dag på 60- og 70-tallet. – I tradisjon tro avsluttes det hele med lunsjkonsert på Kulturverkstedet på mandag, der også kjerringprisen blir delt ut, sier Larsen. Tekst og foto: Lise Jeanette Nilsen

Christina Sørensen ser fram til å delta på Tiendebytte i år. Hun liker hvor fleksibel arrangementet er, og forteller at flere kommer reisende langveisfra for å delta. – Jeg liker tradisjonen og at det skjer noe.

Inger Næstby synes det er et artig arrangement og liker å følge med på hva som skal skje. – Det fine er at de har en del andre ting i bodene som man kanskje ikke finner på butikken, som spekemat og spekepølser, masse hjemmelaget håndverk.

Ninja Nordås (30): Action for ungene, sosialt og liv i byen. Koselig og noe vi er med på bestandig. Det beste er aktivitetene for unge, jeg har fire, snart fem, og det er dem Tiendebytte er for.


8

Annonse

MARTNA HOS TILBORDS! -70%

Helgelendingen

Onsdag 21. september 2022

SMAK BOLLESETT

Velkommen til CHAPLIN PÅ TORGET I MOSJØEN Vi har masse fine høstnyheter i butikk!

4 deler, før: 599,-

NÅ:

240,-

Master kasserolle 2 L. Før: 999,-

NÅ:

300,-

Master kasserolle 4 L. Før: 1199,-

NÅ:

360,-

LAGERTØMMING Bakeutstyr fra Smak

-60%

SAMMI STEKEPANNE 28 cm før 799,-

240,-

TIENDEBYTTETILBUD:

BOBLEN KOKS

-20%

Flere str.

-60% Vase 16 cm før: 949,-

NÅ:

PÅ ALLE VARER! (GJELDER TORSDAGLØRDAG)

380,-

NYHET!

MARKEDSPRISER I OUTLETEN:

FOLIO STEEL, JOSEPH JOSEPH 4 pk skjærebrett roségull

HØSTENS NYHETER ER PÅ PLASS Jul i september EN MENGDE JULEVARER TIL

-70%

50,- 100,200,- 300,-

Introduksjonpris

899,-

uansett førpris!

Etter kampanje 1499,-

Calvin Cline

@Chaplin.Mosjoen Brandth tlf. 948 70 211 www.tilbords.no

2-Biz

Se vår nettbutikk:

@Chaplin_Mosjoen www.chaplinmosjoen.no TLF. 924 25 223


Helgelendingen

Annonse

Onsdag 21. september 2022

Følg oss på @brittninas.no Gå ikke glipp av høstens nyheter Mosjøen (midt i gåta) - Tlf. 482 22 417

www.brittninas.no

Herre

TiendebyTTe-

MarTnan hos

Nettbutikk: www.brittninas.no Facebook: @brittninas Instagram: brittninas_mosjoen

9


10

Annonse

Helgelendingen

Onsdag 21. september 2022

Tiendebytte på Kjærringdagen Fra gammelt av var det ikke ansett som passende at kvinnfolk gikk på kafé alene. På samme måte var det mannfolk som tradisjonelt bestemte over pengebruken til ekstraordinære vareinnkjøp. På mandagen etter selve Tiendebytte – Kjerring-dagen ble dette snudd om på. På Kjerringdagen kunne kvinnfolk oppføre seg som mannfolkene, men bare for denne ene dagen. Hvis det var penger igjen etter feiringen av Tiendebytte var

det forventet at de fikk gjøre ekstraordinære innkjøp til seg selv - for eksempel penklær eller vintertøy. De kunne gå på kaféene sammen med venninner, men selvsagt helst ikke på kaffe-bu med dårlig rykte. Rollebyttet medførte også at kvinnfolkene - ung som gammel - hadde anledning til å gi uttrykk for beundring, takknemlighet eller vennskap til mannfolk ved å gi gaver - symbolske småting så vel som mer dyrebare saker.

I hjert Sjøgateat av

Åpningstider:

Torsdag kl. 09.00-15.00 Fredag og lørdag 09.00-16.00

Noen ganger var det sikkert snakk om halvt fordekte frieri til beskjedne mannfolk.

Alrunen Antikvariat med mange skatter.

Fredag 23. september

Åpent lørdag 24. september kl. 10.00-14.00

Kl. 12.00 Lunsjkonsert v/Kulturskolen

Kunst til salgs

Torsdag 22. september

Mandag 26. september «Kjærringdagen»

Kl. 12.00: Lunsjkonsert - Allsang med Da Capo Hippies Kl. 19.00: Trekkspillkafe m/Håvard Svendsen og Øyvind Farmen

Kl. 12.00 Lunsjkonsert med utdeling av «Kjærringprisen»

Nasjonale kjente kunstnere Gode priser Kunstnere: Liz Ravn, Ronny Bank, Runi Langum, Rina Larsen og Hans Normann Dahl

Torsdag, fredag og lørdag: Lapskaus. Is for en 10’er. Diverse kaffebrød for en 10’er Da Capo Hippies

Håvard Svendsen og Øyvind Farmen

Kafe – galleri – antikvariat – gjestehusene i Sjøgata Tlf. 75 17 27 60 – www.kulturverkstedet.net Vippsnr: 118065

50% på synstest! Inkl. helsesjekk Gjelder kun til 24/09

Specsavers Mosjøen Torgpaleet, Sjøgata 16-18 Tlf. 75 11 68 00

Du finner oss på Torgpaleet!

Bestill synsundersøkelse på specsavers.no

Synsundersøkelse 343 kr (ord. 685kr). Synsundersøkelse inkluderer anamnese, innledende undersøkelser, refraksjon, samsynsundersøkelse, generell evaluering av din øyehelse samt en digital oppmåling av din brille. Netthinnebilde tas på alle. Trykkmåling utføres på personer over 40 år, eller ved behov. Optikeren stiller ikke diagnoser. Kontaktlinsetilpassing kommer i tillegg. Kan ikke kombineres med tilbudet brille 0 kr. Gjelder kun Specsavers Mosjøen 19.-24. september ©2022


Helgelendingen

Annonse

Onsdag 21. september 2022

Butikken er full av

Høstens nyheter T IE N D E B Y T T E !

20%

1199,-

1399,-

1199,-

1499,-

1399,-

2099,-

2499,-

1899,-

1699,-

1899,-

PÅ AL LE VA RE R TO RS DA G - LØ RD AG

M Åpningstider under tiendebytte Torsdag 10-18, fredag 10-18, lørdag 10-17

1399,-

O

S

J

Ø

E

N

C.M. -Havigsgt. 14 - www.eurosko.no Mosjøen Eurosko C.M Havigsgt. 14 • www.eurosko.no

11


12

Annonse

Onsdag 21. september 2022

r e t e h y n s Høsten

Sjekk ut

Vi HJELPER DEG med riktig størrelse og modell

Martna priser Undertøy – Badetøy Natt tøy – Koseklær Vi trekker to

GAVEKORT à kr 500,-

blant de som handler hos oss under Tiendebytte 22.-26. september

Siden 1960

i Gågata Mosjøen • Tlf. 468 80 153 www.guni.no

Helgelendingen


Helgelendingen

Annonse

Onsdag 21. september 2022

13

VI TØMMER LAGERET

-30-70% Norheim ullundertøy Barn

799,

149,

Bymarka Dunjakke Dame/Herre (Veil: 1799,-)

Granitt Vott Barn

49,

SKOSALG

100,/200,/300,

Norheim Dovre Turtights

299, (Veil: 799,-)

(Veil opptil 1999,-)

18

Tlf. 406 25 716. Skjervgata 35, 8656 MOSJØEN Åpent 10-18 (10-16) www.intersportmosjoen.no


14

Annonse

Helgelendingen

Onsdag 21. september 2022

PROGRAM 2022 MOSJØ EN  21.-26. SEPT EM BER

• ONSDAG 21. SEPTEM BER 07.00-10.00

Byfrokost i Tiendebytteteltet Sparebank 1 Helgeland inviterer hele byen til felles frokost

KULTURVERKSTEDET TORSDAG 22.09 • KL. 12:00

• TORSDAG 22 . SEPTEM BER 10.00-17.00 10.00-18.00 10.00-19.00 12.00 12.00-15.00 17.00 19.00 19.00 21.00-01.00

Tiendebytte-marked - Boder og utstillere i sentrum Mosjøen Torg - Åpne butikker Sjøsiden Senter - Åpne butikker Lunsjkonsert: Allsang med DaCapo Hippies på Kulturverkstedet Helgeland Museum - Jacobsenbrygga åpen Offisiell åpning av Tiendebytte på Torgscenen We Love Eurovision, The Drunken Sailors og Supergruppa Trekkspillcafé på Kulturverkstedet med Håvard Svendsrud og Øyvind Farmen. – Billetter på: klassiskscene.ticketco.events Bokbad med Håvard J. Nilsen på Vefsn bibliotek DJ Prebz spiller på Garasjepuben

TIENDEBYTTETELTET ONSDAG 21.09 • KL. 07-10

MOSJØEN KULTURHUS FREDAG 23.09 • KL. 19:00

GARASJEPUBEN • FREDAG 23.09 • KL. 21:00

• FREDAG 23. SEPTEM BER 10.00-19.00 10.00-17.00 10.00-19.00 11.00-14.30 11.00-16.00 12.00 12.00-15.00 16.00 19.00 21.00 21.00

Tiendebytte-marked - Boder og utstillere i sentrum Mosjøen Torg - Åpne butikker Sjøsiden Senter - Åpne butikker Helgeland Museum steiker svele på bålpanne ved Jacobsenbrygga Bilutstilling i sentrum Lunsjkonsert på Kulturverkstedet Helgeland Museum - Jacobsenbrygga åpen Byen gir tilbake - Stor hyllest og feiring av sherpagjengen på Torgscenen The Drunken Sailors’ 10-års jubileumsfest i Mosjøen kulturhus – Billetter på mosjoenkulturhus.no Ronny - Min verste fiende - Standup på Garasjepuben – Billetter på garasjepuben.ticketco.events Ballinciaga i Mosjøhallen + Marvico & DJ Prebz - Billetter på gilles.no

GARASJEPUBEN • LØRDAG 24.09 • KL. 22:00

BALLINCIAGA MOSJØHALLEN • FREDAG 23.09 • KL. 21:00

• LØR DAG 24 . SEPTEM BER 10.00-17.00 10.00-17.00 10.00-17.00 10.00-17.00 10.00-15.00 11.00-14.00 11.00 11.00-15.00 11.00-15.00 12.00-15.00 12.00-15.00 13.00 14.00 19.00 21.00 22.00

Tiendebytte-marked - Boder og utstillere i sentrum Mosjøen Torg - Åpne butikker Sjøsiden Senter - Åpne butikker Tiendebytte-sightseeing med Helitrans. Opplev Mosjøen fra luften! Helitrans flyr turer fra Mjåvatnbrygga til svært redusert pris. Kr. 500 pr. sete. Bilutstilling i sentrum Åpen blålysdag på Vefsn brannstasjon. Politi /Ambulanse deltar også Sjøgatavandring med Helgeland Museum. Start fra Jacobsenbrygga Åpen dag hos Sparebank 1 Helgeland. Aktivitetsdag med skattejakt, gratis konserter, miniseminar m.m. – Mer info på bankens facebookside Entusiastbilutstilling i sentrum med Amcar Mosjøen Barneridning på torget med Stall Ekvipasjen Helgeland Museum - Jacobsenbrygga åpen Mosjøen Zipline: 2 for 1-tilbud – Mer info på hinorth.no Mosjøen Zipline: 2 for 1-tilbud – Mer info på hinorth.no Operafest på Fru Haugans Hotel med Vefsn Ensemble/Helgeland Sinfoinetta, solister: Siv Oda Hagerupsen og Aleksander Nohr – Billetter på klassiskscene.ticketco.events Vassendgutane i Mosjøhallen. Support: Lakafant. - Billetter på gilles.no Konsert med Gill Edwards på Garasjepuben

BRANNSTASJONEN• LØRDAG 24.09 • KL. 11-14

MJÅVATNBRYGGA • LØRDAG 24.09 • KL. 10

• SØN DAG 25. SEPTEM BER 11.00 19.00

Drevja kirke - Mikkelsmesse Gudstjeneste med kirkekaffe og presentasjon av konfirmanter Dolstad kirke - Kveldsmesse med Benedicte Bjørkmo, nattverd.

SUPPORT: LAKAFANT

• M A N DAG 26 . SEPTEM BER 12.00

Kjerringdagen - Lunsjkonsert på Kulturverkstedet Vefsn Ensemblet deler ut prisen ”Årets Kjærring”

MOSJØHALLEN • LØRDAG 24.09 • KL. 21:00

ARR ANGØR:

95 09 09 99


Helgelendingen

Annonse

Onsdag 21. september 2022

N O R G E S E L D S T E M A RT N A M

TALT PROGRA

GI SCAN FOR DI

historisk marked

Tiendebytte i Vefsn har vært arrangert så langt som tilbake på 1600-tallet. plassert på Halsøya og det var også der all handel orginalt foregikk. Tiendebyttet utviklet seg gradvis til et marked der det ble byttet varer og handlet nødvendige ting før vinteren. Deltakerne kom både fra kysten og innlandet samt fra en del grensebygder i Sverige. Det kunne også bli Tiende av avlingen på gården arrangert ulike politiske møter i ble betalt ved at gårdbrukerne forbindelse med disse dagene. ved Mikkelsmesse (29.september) leverte 10% av årets korn, smør Folkefest og ost. Dette ble kalt «tiendebyt- Det trakk også mange til Mosjøte» og ble rundt 1800 flyttet fra en at eksotiske tilreisende kom Halsøy til Mosjøen, som holdt på med spektakulære underholdå vokse fram som et viktig strand- ningstilbud, for eksempel: karusted på Helgeland. Tiendebua, sell, tryllekunstnere, skuespillere, hvor folk betalte inn skatt, var sjonglører og musikanter. Ellers

Den tidligste dokumentasjonen vi har fra Tiendebyttet er fra 1690. Konseptet skriver seg tilbake til da kirka innførte tiende i 1120. Helt fra middelalderen betalte folk i Norge en tiendedel av avling og fiske i skatt og jordleie til kirken, kongen og godseieren.

var skjenkestedene og dansetilstelninger populære. Der så mange var samlet i denne atmosfæren var det selvsagt en fin anledning for unge folk til å få nye bekjentskaper og til kjæresteri. “Kjerringdagen” Fra gammelt av var det ikke ansett som passende at kvinnfolk gikk på kafé alene – og det var sjelden at kvinnfolk i det hele tatt var å se på kafé. På samme måte var det mannfolk som tradisjonelt bestemte over pengebruken til ekstraordinære innkjøp. På mandagen etter selve Tiendebytte – Kjerringdagen, ble dette snudd om på. På Kjerringdagen

kunne kvinnfolk oppføre seg som mannfolkene, men bare for denne ene dagen. Hvis det var penger igjen etter feiringen av Tiendebytte var det forventet at de fikk gjøre ekstraordinære innkjøp til seg selv.

for nødvendige inntekter for virksomheten til foreningslivet som vokste fram her i andre halvdel av 1800-tallet.

Utover 1800-tallet begynte det også å bli arrangert underholdningsinnslag i forbindelse med Arena for engasjement disse dagene. I 1875 ble det rapSamfunnsengasjerte folk benyt- portert om mellom 2000 og 3000 tet i sin tur tilstrømmingen til besøkende på Tiendebyttet. Mosjøen under Tiendebytte til foreningsliv og organisasjonsar- Fra 2000-tallet ble Tiendebytbeid. Flere ideelle, politiske og tet profesjonalisert og har siden religiøse organisasjoner er blitt blitt utviklet til et kjært og trivelig stiftet under Tiendebytte. Hvert handels- og kulturarrangement i år ble det avholdt et mangfold byen. En viktig lokal begivenhet i møter. Og ofte var det basarene overgangen til høsten og vinteren. under Tiendebytte som sørget

Velkommen!

WWW.TIENDEBYTTE.NO

15


16

Tiendebytte 2022

Onsdag 21. september 2022

STILLER UT: Karl-Gunnar skal stille ut under Tiendebytte. Til vanlig arbeider han i et verksted på

Mo i Rana.

Helgelendingen

INNGRAVERING: Kunder får også tilbud om å få knivene inngravert med navn.

Knivmaking i 20 år:

- Prøver å gjøre det personlig Karl-Gunnar Hagen fra Mo i Rana kommer til å stille ut under Tiendebytte i år, men det er verken bakverk eller strikking han tar med seg. Karl-Gunnar Hagen stilte ut på Tiendebytte i fjor også, og er tilbake igjen i år. Han forteller han ble glad for å få muligheten til å være med også i år. – Jeg stiller ut i år for å få solgt knivene mine, og for å få markedsført meg selv. Jeg har en samboer fra Mosjøen og er ofte innom byen. Som knivmaker skiller Hagen seg ut fra mange av de andre utstillingene under Tiendebyttet. – Om det er noen andre som stiller ut kniver i år er jeg ikke sikker på. Det var én annen i fjor, men jeg har ikke hørt noe om noen andre i år. I alle fall ikke som selger kniver som håndverk. Han har et verksted på Mo i Rana, i en bygning som han deler med flere andre med samme interesse. Knivblad kjøper Hagen fra flere knivsmeder. Han fortel-

ler han bruker forskjellig typer blad, og noen av knivene har han laget med sølvmedaljer. – Det er i hovedsak finere brukskniver jeg lager. Dyre kniver, hvor de aller dyreste er til pynt. Hagen forteller han har solgt knivene overalt i landet og også til Sverige. Han lager også kniver med dyrere damaskblad til dåps- og konfirmasjonsgave. Noen av knivene hans er også utstilt på Helgeland Museum, avdeling Mo i Rana. – Stort sett selger jeg gjennom Facebook, og enkelte av kjøperne kommer også tilbake. I tillegg har enkelte av kundene laget en egen tegning på forhånd av kniven de vil ha laget. Deretter kan Hagen designe kniven med tegningen som mal. Han tilbyr også gravering med navn på knivbladet. – På den måten blir knivene de kjøper mer personlige.

Over 20 år Knivmaking er noe Hagen har holdt på med i mer enn 20 år. I starten var det faren til Hagen som fikk ham interessert i knivmaking.

– Jeg var sykemeldt på den tiden og på utkikk etter en hobby. Så faren min tok meg med på et knivkurs, og det var da jeg begynte å interessere meg for det. Det var i 1999, i forrige århundre, ler Hagen.

Så faren min tok meg med på et knivkurs, og det var da jeg begynte å interessere meg for det. Det var i 1999, i forrige århundre.

"

Karl-Gunnar Hagen Knivmaker

– Jeg liker ikke å ha for mange bestillinger på en gang. Selv om det selvfølgelig er hyggelig at jeg har blitt såpass kjent at det er etterspørsel for knivene mine. Til tross for interessen, meddeler Hagen at det er et problem med rekruttering og å få opplært flere innen knivmaking. – Interessen for å lage kniver i samfunnet går opp og ned. På Mo er vi 8 stykker som holder til i samme bygg, og noen er over 60. Det er generelt få unge folk og

damer innen feltet. Så vi skulle helst ha rekruttert inn flere.

Tar det som det kommer Han meldte seg på Tiendebytte etter å ha fått forespørsel fra en bekjent om han ville delta. Bekreftelse på at han skulle være med fikk han med sikkerhet i forrige uke. Han har nylig solgt tre kniver mens han var og så på Dyrsku'n på Seljord. – Er det vanskelig å reise rundt med knivene? – Nei, det er det ikke. Jeg oppbevarer dem i en koffert, så det er ikke noe særlig styr. Hagen forteller at på Tiendebytte kommer han til å stille ut mange forskjellige typer kniver, både billige og dyre, i tillegg til dåpskniver, brukskniver og finere brukskniver. – Har du noen forventninger til Tiendebytte? – Nei. Det tar jeg som det kommer. Det er artig å få være der, også håper jeg selvfølgelig at jeg får solgt noen kniver. Så man får bare håpe på at været er bra, så det kommer flere folk, avslutter Hagen. Tekst: Cassandra Lukkassen Elstad Foto: Privat


Helgelendingen

Annonse

Onsdag 21. september 2022

TIENDEBYTTE – PÅ HALSØY –

Det kan lønne seg å handle hos oss

Monter Næstby Trevare Fritidssentret Dekklageret Eik Senteret Møbelringen Spar Halsøy Mosjøen Servicesenter/Esso

17


18

Annonse

Onsdag 21. september 2022

Helgelendingen

TIENDEBYTTE PÅ HALSØY 100 % FORNØYDGARANTI * OPUS MALING

ALL OPUS 3L INTERIØRMALING

-40 %

199,PIPENØKKEL- OG BITSSETT 37 DELER

269,VERKTØYSETT - 50 DELE STARTER KIT

Montér Næstby Trevare

Naustgata 7, 8665 Mosjøen • Tlf: 75 11 54 30 Man - fre: 07.00 - 17.00 (Tors: - 18.00) Lør: 10.00 - 14.00

229,ARBEIDSLAMPE LED 20W MED STATIV

-20 % PÅ ALT AV TILBEHØR FRA ESPEGAARD BÅLPANNE

1 499,BÅLPANNE MED GRILLRIST 60 CM


Helgelendingen

Annonse

Onsdag 21. september 2022

19

MEDLEMSDAGER BBL - ALLE MEDLEMMER FÅR DOBBEL BONUS (10%) PÅ SINE KJØP. Kampanjeperiode: 21. – 24. september

Kampanjeperiode:22.-24.september

8,4 lm pr. m2

GJØR DET SELV. Gulvvarme for bruk under parkett og laminat i oppholdsrom eller andre tørre rom. Kan enkelt installeres uten elektriker. Gir en behagelig varme og god komfort.

-30 %

GULVVARME FRA PROFAG VARMEFOLIER, KONTROLLER OG ISOLASJONSPLATE 30S

24

90

TERRASSEBORD FURU UNO GRÅ 28x120 MM KL 1

8,19 lm pr. m2

-40 %

24

90

TERRASSEBORD FURU DUO BRUN 28x120 MM KL 1

MONTÉRKONTO

Livstidsgaranti*

FINANSIERING AV PROSJEKTET DITT

529,-

pr.m2

Ønsker du å utsette betalingen? Les mer på monter.no Montér Næstby Trevare

Naustgata 7, 8665 Mosjøen • Tlf: 75 11 54 30 Man - fre: 07.00 - 17.00 (Tors: - 18.00) Lør: 10.00 - 14.00

VINYLGULV EIK NATURALS FOREST OAK Selges i pakker à 2,66 m2.

Tilbudene gjelder i kampanjeperioden eller så langt beholdningen rekker. Vi tar forbehold om trykkfeil. Bildene kan fravike fra produktene. Noen produkter kan være skaffevarer hvor det kan tilkomme frakt.

PÅ ALT LAGERFØRT LISTVERK


20

Annonse

Onsdag 21. september 2022

Helgelendingen

TIENDEBYTTE-

TILBUD PÅ HALSØY Vi selger ut diverse spisestuestoler uansett førpris

kr 500,-

Diverse hodegavler

De som handler hos oss under tiendebytte er med i trekning av

½ PRIS

5 gavekort pålydende kr 500,-

MOSJØEN tlf. 75 11 97 08 Ordinære åpningstider: Man-fre 10-17, torsdag 10-18, lørdag 10-15

27 ÅR I MOSJØEN!

Tiendebytte på Halsøy Snart tid for vinter dekk - be gjerne om tilbud Dekkhotell kr 799,Gass kr 299,Vi trekker 5 gavekort á kr 500 blant de som handler hos oss under Tiendebytte.

en m m o k l e V til oss!

Vinterdekk: Vi har testvinneren fra Nokia Hakkapeliitta.

DEKKLAGERET SANDNESSJØEN Foged Falchs vei 51, 8800 • Tlf: 94 42 40 19 DEKKLAGERET MOSJØEN Leira 12, 8665 • Tlf: 47 25 01 50


Helgelendingen

Annonse

Onsdag 21. september 2022

Butikken bugner av tilbud

Krus Bobilkongen/ Bobildronninga

Vinglass 2pk Bobilkongen/Bobildronninga

Flammelampe oppladbar m usb

Krakk m/bordplate

69,-

199,-

199,-

399,-

PAKKETILBUD: Sanitærvæske-sachets 15 doser + 6pk toalettpapir

Gasslanterne ute/inne inkl. 190 gr. gassboks

Omnia-ovn: Bake på komfyren

Campingbord, flere modeller

229,-

1.190,-

479,-

20% rabatt

Tiendebyttetilbud på bobiler og campingvogner!

LED solcelle-lykt 2x20 cm Vekt: 360 gram

Vaskemiddel Globex 80 m/voks u/voks 1 liter

Campingstoler, flere modeller

149,-

99,-

20% rabatt

PAKKEPRIS:

VINN GAVEKORT! Alle som handler hos oss 22. - 24. sept. er med i trekning av gavekort á 500,-. Det trekkes 5 gavekort.

pr stk

1978 2022

44

Åpningstider Tiendebytte

Torsdag: Fredag:

Leira 8, 8665 Mosjøen • Tlf: 75 18 86 10 • www.fritidssentret.no

Lørdag:

9-19 9-17 10-15

21


22

Annonse

Helgelendingen

Onsdag 21. september 2022

GODE PRISER UNDER TIENDEBYTTE! VELKOMMEN INNOM FOR GODE KJØP

NÅ PÅ LAGER IGJEN, PLANLEGG NESTE SOMMER!

1 STK GAVEKORT

KR. 2.500 TREKKES BLANT VÅRE

3.490

KUNDER TOM 23/9

28.699

AUTOMOWER® X-LINE 415X

KALDTVANNSVASKER E 150.2-10 H X-TRA

GPS-tyverisporing: Ja Maksimal helling innenfor arbeidsområdet: 40 % Kapasitet arbeidsområde: 1500 m² Art. nr. 970 47 17-21

Få store rengjøringsoppgaver unna på et blunk med denne kraftige høytrykkspyleren. Slangen på 9 eller 10 meter gjør det enkelt å rengjøre store arealer effektivt og grundig. Art. nr. 128471200

PRIS INKL. BATTERI OG LADER

2.699

4.499

GRESSTRIMMER 110iL MED BATTERI OG LADER

MOTORSAG 435 MARK II 13” Lett og effektiv allround-sag, ideell for de som trenger en motorsag som er eksepsjonelt lett å starte og manøvrere. Med X-TORQ ®-motor for lavere drivstofforbruk og reduserte utslippsnivåer. Utstyrt med drivstoffpumpe og auto-returstoppbryter for enklere oppstart. Art. nr. 970 55 97-33

Husqvarna 110iL er den ideelle batterigresstrimmeren for mindre hager, som opererer med lavt støynivå, vibrasjoner og uten direkte utslipp. Designet for å være ekstremt enkelt og morsomt å bruke. Denne batterigresstrimmeren leverer suverene arbeidsresultater, også for den uerfarne brukeren, takket være funksjoner som automate trimmerhode, sammenleggbar Plant Guard brakett og kantmodus med integrert støttehjul. Det delte skaftet gjør det veldig enkelt å transportere og oppbevare. Art. nr. 970 53 12-02

VAREHENGER CS300-LBH/1400 Totalvekt (kg): 1400 • Nyttelast (kg): 1044 • Karmhøyde (cm): 40 • Kasselengde (cm): 300 • Kassebredde (cm): 148 • Ramme: Sveiset ramme • Bremset: Ja • Aksling: Bladfjær Art. nr. ec0146

5.999 KOMBIRYDDESAG 336FR, M/T35 M12, SCARLETT 200-22 1”, 300-3T 1”, SELE BALANCE 35 Husqvarna 336FR leveres komplett med trimmerhode, gress- og sagblad. Denne fleksibiliteten gjør den til en ideell løsning for folk som ønsker en allsidig maskin. X-TORQ®-motoren gir rå kraft og god drivstofføkonomi. Leveres med Balance 35 sele. Art. nr. 966 60 47-03

VAREHENGER CS300-DRB/DROP/ALU

27.500

Vår førpris 30.490

Eiksenteret Mosjøen Leira 20, 8665 Mosjøen Tlf. 75 17 10 33

Totalvekt (kg): 2000 • Nyttelast (kg): 1618 • Kasselengde (cm): 300 • Kassebredde (cm): 185 • Ramme: Skrudd ramme • Bremset: Ja • Aksling: 2 x torsjonaksel Art. nr. EC0025TI

29.500

Vår førpris 34.490


Helgelendingen

Annonse

Onsdag 21. september 2022

Fårikålkjøtt av lam Gilde, ferskt, ca 1-2,1 kg, pr. kg

89

90

Ukens tilbud hos SPAR Pepsi Max

Gulost

69

Synnøve, lett/original, ca. 1 kg, pr. kg

Druer

Kyllingvinger

6 x 1,5 l + pant 7,77/l

90

Cevita, røde/grønne, 500 g 59,80/kg

29

90

79

90

Norske tomater Gartner, pakkede

-40%

9

Prior, grillet, pr. hg 99,00/kg

90

Rundstykker

Frukt, bær & grønnsaker

Bakehuset, nystekte

Eldorado, frosne, et stort utvalg

Utvalget kan variere. 33,33% rabatt blir trukket fra i kassen.

HALSØY

7-22 (8-21)

Tilbudene gjelder uke 38. Vi tar forbehold om trykkfeil og utsolgte varer.

T i p s , i n s p i r a s j o n o g o p p s k r i f t e r – s e s p a r. n o

Se ukens tilbud her

23


24

Annonse

Helgelendingen

Onsdag 21. september 2022

Superuke

Alle pølser m/brød til

kr 20,Hu

Olje og Bilrekvisita

÷ 50%

Småis, Softis, Youghurtis og Slush

g stillin e b r Fo ring

Ring oss gjerne på 940 900 forfor bestilling ÷ 50% Ring oss gjerne påmat 940 14 900 av mat. Ring oss gjerne for bestilling av –14 så slipper du åbestilling venteav mat.

MOSJØEN SERVICENTER A/S

– HALSØY Tlf. 940 14940 90014-900 HALSØY MOSJØEN Halsøy. Tlf. 940 14 900. Åpent 24 Tlf. timer

ÅPENT

24

TIMER

Superuke

Martnadsstemning i Mosjøen! 21.-26. september 2022

THE VALUE OF PERFECT TEMPERATURE

Panasonic NZ25VKE

Vinteren nærmer seg og strømprisene peker oppover.

0

90 4 1 0 94

Naturlig kraft med designvarmepumpen!

Visste du at med en varmepumpe fra Panasonic, oppnår du et sunt inneklima og sparer store summer på oppvarmingskostnader! Integrert WiFi, lavt støynivå (kun 19dB!), behagelig varme selv ved lave temperaturer, energiklasse A++

Besøk vår stand i teltet på torget! Mosjøen – Mo i Rana – Sandnessjøen - Brønnøysund 75 80 41 00


Helgelendingen

Onsdag 21. september 2022

Annonse 25 :ANNONSE ANNONSE ANNONSE :ANNONSE

Skal du selge Skal du selge Hos oss møter du dedikerte meglere boligen din i Mosjøen, boligen Mosjøen, som din følger ideg gjennom hele prosessen ved Majavatn hyttahytta ved Majavatn eller eller fritidshuset på Herøy? fritidshuset på Herøy?

Når det gjelder tidspunkt selge sombortkastet du, og da kan det være helt bortkaste Nårtidspunkt? det gjelder tidspunkt for å selge eiendom som du,for ogåda kaneiendom det være helt å tenke på. Er det riktig Da er det mye å tenkeDa på.erErdet detmye riktig tidspunkt? noen måneder være mer .lønnsomme, smiler Monika . kan noen måneder være merkan lønnsomme, smiler Monika Hvordan er boligmarkedet? Hvordan korona sierogRita Hvordan er boligmarkedet? Hvordan påvirker korona Aanes, sierpåvirker Rita Aanes, eiendomsmegler daglig le- eiendomsmegler og daglig lederHelgeland. i Aktiv Eiendomsmegling Helgeland. Markedsføring der i Aktiv Eiendomsmegling Markedsføring Hvor mye får jeg for boligen min? markedet? Hvor myemarkedet? får jeg for boligen min? sett boligprisene påsalgsoppgaven, starten av Detmarkedsføer gjennom salgsoppgaven, markedsfø Historisk sett øker boligpriseneHistorisk på starten avøker Det er gjennom året, litt midt på sommeren før vi prisene ringenboligen. og visningen vi virkelig selger boligen fallerskal litt midt på sommeren førfaller prisene ringen og visningen virkelig selger Tar salget Eller hvor Tar salget lang tid? Eller rett oglang slett,tid? hvor skalrett og slett,året, igjen frasetter august. det ermed ikkeselgeren Vi setter oss sammen med selgeren og kom igjen tar seg opp fra august. Men dettarerseg ikkeopp Vi ossMen sammen og komjeglurt begynne? er det lurt ånår kontakte oss MERKER TRYKKET: FåDa har (t.h.) mer erfaring enn Merete Solvang (t.h.) og iRita Aanes nårpådet kommer Nå til salg av eiendom på Helgeland. Nå merkeri Mosjøen duoen i Aktiv i Mosjøen at det er jeg begynne? er det å kontakte oss iRitaAktiv. MERKER TRYKKET: FåDa har mer erfaring enn Merete Solvang og Aanes det kommer til salg avAktiv. eiendom Helgeland. merker duoen i Aktiv Eiendomsmegling at detEiendomsmegling er nødvendigvis årfram statistikken stemmer. mer frameientil hvordan vi skal promotere eien nødvendigvis hvert år statistikken stemmer. hvert mer til hvordan vi skal promotere

et økende trykk rundt fritidsboligene. et økende trykk rundt fritidsboligene.

– Detsom er ofte i livssituasjon som er dommen, forteller Rita. – Det er ofte endring i livssituasjon er endring dommen, forteller Rita. for når Salgsoppgaven man skifter bolig. Det kan nødvendig Salgsoppgaven avgjørende for når man skifter avgjørende bolig. Det kan inneholder do- inneholder nødvendig do værei familien at man blirkumentasjon flere eller færre i familieninformasjon. kumentasjon være at man blir flere eller færre og lovpålagt I til-og lovpålagt informasjon. I ti somkanskje gjør at er boligbehovet endres, kanskje er både legg er bilder av eiendommen både utvendi som gjør at boligbehovet endres, legg er bilder av eiendommen utvendig det kommet barnog oginnvendig, hage står høyt på ønske- ogoginformasjon innvendig, plantegninger og informasjo det kommet barn og hage står høyt på ønskeplantegninger Det til er at mange til atmå om nabolaget lista. Det er mange forskjelligelista. årsaker omforskjellige nabolaget årsaker viktig. Her vi tenke mål- viktig. Her må vi tenke må man ønsker bolig, forteller ogkjøhva som er viktig å få fram for kjø man ønsker å kjøpe bolig, forteller Mereteå kjøpe gruppe og hva som erMerete viktig å fågruppe fram for Solvang, som er Vi eiendomsmegler og peren. Vi i Aktiv Eiendomsmegler Helgelan Solvang, som også er eiendomsmegler og også peren. i Aktiv Eiendomsmegler Helgeland partner i Aktiv Helgeland. er fra Helgeland og har meget god kjennska partner i Aktiv Helgeland. er fra Helgeland og har meget god kjennskap du skalå selge din området, bolig er det å til hele området, sier hun betryggende. Når du skal selge din bolig er Når det viktig til hele sierviktig hun betryggende. en megler som kjenner Å selge samarbeide med en megler samarbeide som kjennermedÅ selge eiendom handler om å vise deneiendom slik at handler om å vise den slik a markedet godt og som kan kan guide deg gjen-seg flest mulig kan identifisere seg og tenke «de markedet godt og som kan guide deg gjenflest mulig identifisere og tenke «detDetbli er mye skal skje te kan blivelge mitt nye hjem». Kunden kan velg nom hele prosessen. Det er myenom somhele skalprosessen. skje te kan mitt som nye hjem». Kunden kan ved etfor boligsalg, og det er trygghet den mellom flere av våre markedsføringspakke ved et boligsalg, og det er trygghet den mellom flere av vårefor markedsføringspakker, somde skal når de en forog vi foreslår alltid det beste for kunden. som skal selge eiendommen når harselge en eiendommen og vi foreslår alltid dethar beste kunden. de kan stole på, og som har kunnskap megler de kan stole på, og som megler har kunnskap merket at folk sitter betraktelig kortere tid kan over væreeventuelle vanskelig å ha oversikt over eventuelle at folk sitter betraktelig kortere tid eienvære vanskelig åeienha oversikt omkan markedet. ViVisning imed Aktiv Eiendomsmegling Visning om markedet. Vi imed Aktiv Eiendomsmegling De seg, startet opp hvermerket fori seg, men fantvar De startet opp hver for men fant dom i har 2021 enn tilfelletda rett etter årtusenskiftet da skader og eksempelvis skadedyr kantilhastede komog ho dom 2021 enn tilfellet rett etter årtusenskiftet skader og eksempelvis skadedyr kan komHelgeland har stor for prosessen en På visningsdagen er som vi alltid Helgeland stor respekt forvar prosessen en På respekt visningsdagen er som vi alltid tilha stede og holtonen sammen.både Merete fort tonen sammen. fort Merete Solvang både og RitaDet startet iselger meglerbransjen. metjeg seg inn. Av våre kunder vil jeg sivisning. at 99.9 Koronapan prosent Det er gjennomført i mange tilfeller der en godt gjennomført hun og Solvang Rita startet iselger meglerbransjen. metskal seg igjennom. inn. Av kunder vil sivisning. at 99.9 prosent skalhun igjennom. er i mange tilfeller dervåre en godt Koronapanhjemmet folkdemien selger, og ervelger personlig demien nye retningslinje hjemmet sitt folk selger, og det ervelger personlig hardet tvunget frem nye retningslinjer å tegne eierskifteforsikring før de selger. Et åsitt tegne eierskifteforsikring før de selger. Et har tvunget frem Rita Aanes i Aktiv Eiendomsog Rita Aanes i Aktivog Eiendomsog for mange følelsesmessig, fortsetter hun. formisforpåmelding, på visningen og regis og for følelsesmessig, hun.mellom for10påmelding, antall på visningen regis- antall – mange oppgjør mellom enogintetanende selger og en misfor JEG detfortsetter kunne være rundt – JEG HUSKER AT det kunne væreHUSKER rundt 10 AT enheter oppgjør enenheter intetanende selger og en megling omsetter rundt megling omsetter rundt 150 boliger trering smittesporing. kan væreVår tryg trering kan være trygg totalt til på samme tid. Ikke rare nøyd kjøper kan bli hvis både ubehagelig ogDukostbart. nøyd kjøper kan bli hvis bådesmittesporing. ubehagelig ogDukostbart. Vår totalt til150 salgs boliger i Mosjøen på samme tid.salgs Ikkei Mosjøen rare på at at vifortsetfølger alleblir smittevernsregler, Promotering på til at at vi det følger alle smittevernsregler, greiene egentlig. oppgave å se til det ikke slik, sier Meretefortse greiene egentlig. oppgave er å se ikke blir slik, er sier Merete ogårlig fritidseiendommer årlig fra sitt Promotering og fritidseiendommer fra sitt ter Merete. første som skjer når skal enforteller eienter Merete. som skjer skal selge enforteller eienEt kjapt Finn.no-søk viserDet atsom tilsvarende tall pervidags som at ønskene Et kjapt Finn.no-søk viserDet at første tilsvarende tall når pervidags at ønskene fraselge kundene varierer veldig. fra kundene varierer veldig. kontor Nå i Mosjøen Nå er det kontor i Mosjøen sentrum. er det sentrum. Etter visning kommer det mest spennende dom, er at vi setter oss ned med selger og legEtter visning kommer det mest spennende, dom, er at vi setter oss ned med selger og legdato er ett unna tresifret. dato er ett unna tresifret. budrunden, og da klare er vårformeninger oppgave å holde en plan for promotering av boligen. Hvilbudrunden, og da er vår oppgave å holde deg ger en plan for promotering avger boligen. Hvilfor alvor sesong for sistnevnte. for alvor sesong for sistnevnte. NOEN KOMMERom HIT med omde – NOEN KOMMER HIT med– klare formeninger målgruppe erogmest barnefamiliog dine orientert. Dette blir ald ken målgruppe er mest aktuell,ken barnefamilidineaktuell, budgivere orientert. Dette blirbudgivere aldri vil ha Andre og hvordan SELV OM SALGET SELV OM SALGET av fritidseiendommer ikke av fritidseiendommer hva de vil ha ogikke hvordan tinghva skaldeforegå. er ting skal foregå. Andre er er, vi unge, rutine, er, unge, eldre, enslige osv. Så får tatt eldre, takst enslige rutine,osv. detSå er får detvi alttatt for takst spennende til. det er det alt for spennende til. mer enn mellom 15 prosent av det totale nesten der atogde kommer med en nøkkel og utgjør mer enn mellom 10 ogutgjør 15 prosent av det totale10 og nesten heller der at de kommer medheller en nøkkel av eiendommen Når og gjør en er verdivurdering. Når salget er i boks er det kontraktsmøte av eiendommen og gjør en verdivurdering. salget i boks er det kontraktsmøte, – NOEN VILhytte fremdeles spartansk hytte medstår for salget NOEN VIL fremdeles ha ei spartansk med ha eisalget Rita og de Merete forber årlig, de to at oss dette ordnemange resten. Vi har jo gjort dette mange Rita og Merete årlig, merker to at stårDet oss merker ordne resten. Vi har jober gjort erfor viktig at selger får mest oppgjør mulig forogeienovertakelse, oppgjør og tinglysning som stå Det er viktig at selger får mest mulig eienovertakelse, tinglysning som står utedo og de uten bekvemmelighetene har hjemutedo og uten de bekvemmelighetene hardehjemtrøkket fra kundene har vært økende. ganger og vet hvordan vidubest skal løse en salgsganger og vet hvordan vi best skal løse en salgstrøkket frade kundene har vært økende. dommen, men vurderingen skal riktig. igjen. Hvis har du lyst til å sette deg ekstr dommen, men vurderingen skal være riktig. igjen. Hvis du harvære du lyst til å sette deg ekstra vi blir må nok kunne slå fast at det blir stadig Setter vi den for høyt vil mange me. Men vi må nok kunne slåme. fastMen at det stadig prosess. For enkelte kunder kan det være prosess. For enkelte kunder kan det være første Setter vi den høyt vil prosessen, mange kunne i hele prosessen, har vi lagetførste en veldig go kunne bli forinn i hele har vibli lagetinn en veldig god færre av den typen kunder. fårnordmenn færre av den typen kunder. Fritidseiendommene får gangen de gjør dette. Vi kan vel med handa på den lig – VI ER JO I EI TID der nordmenn stort sett må –Fritidseiendommene VI ER JO I EI TID der stort sett må gangen de gjør dette. Vi kan vel med handa på skremt kan bli gjennomgang skremt bort, og resultatet kan bli færrebort, inter-og resultatet gjennomgang avfærre hele intersalgsforløpet, den lig- av hele salgsforløpet, gradvis skiller seg ganske fra esserte. gradvis høyere standard og skiller seghøyere ganskestandard lite fra og feriere feriere eget land. er Etterspørselen og interessen er hjertet si at gjennom nesten 21 år i bransjen har i eget land.lite Etterspørselen ogiinteressen hjertet si at gjennom nesten 21 år i bransjen har esserte. ger på vår nettside aktiv.no/salgsprossessen ger på vår nettside aktiv.no/salgsprossessen. hvordan vifra harbeliggendet hjemme.generelt Ja, bortsett hvordan vi har det hjemme. Ja, bortsett generelt høypå når en fritidsbolig markesett det meste. Erfaringen også en gjennom høyfra nårbeliggenen fritidsbolig kommer markevi velkommer sett det på meste. Erfaringen gir også oss endu Når er klar for å gir selge dinoss bolig Når du er klar forviåvel selge din bolig gjennom da, sier Ritapå Aanes i sluttspurten påanbefale et Fotografering heten da, sier Rita Aanes somheten er i sluttspurten et som det, alle som gåross med trygghet kunden skal nyte trygghet som kunden skal som nyte det,ersier Rita som vil allesier somRita gårsom medvil anbefale Fotografering oss fårhele duselvfølgelig også gjennom hele bo får duselvfølgelig også full kontroll gjennom bo- full kontroll nydelig prospekt på øya Vandve i Dønna kommune. nydelig prospekt på øya Vandve i Dønna kommune. tanker om å selge å ta kontakt med en eiendomssier de to. vil gjøre tanker om å selge å ta kontakt med eiendomsav, sier de to. gode Detgodt er alltid viktig med bildergodt som speiligsalget gjennom vår webapp, det vil gjør Det er alltiden viktig med gode bilder som speiligsalget gjennom vårav, webapp, det megler.å gjøre. Deti har myeMonika medler trygghet å gjøre. megler. Det har mye medler trygghet stemningen iprosessen huset. Monika er fotograf prosessen litt lettere og mye mer oversiktlig. stemningen huset. er fotograf litt lettere og mye mer oversiktlig. – DET ER NOE EKSTRA med kysten på Helgeland. hos Aktiv, og er vår ekspert på dette DET ER NOE EKSTRA med kysten på Helgeland. hos Aktiv, og er vår ekspert pådet dette Hva betyr det at dere har MNEF etter eien området. Hva betyr at området. dere har MNEF etter eien–teller, Detønsker er førsteinntrykket er minner domsmeglertittelen? Forflott oss åsom bor her komme til– Det–ønsker For oss som bor her inne er det komme seginne til er–det VIførsteinntrykket SER AT NOEN kanskje å spare noensom teller, minner domsmeglertittelen? VI flott SERåAT NOENsegkanskje å spare noensom Monika om. Duvise fårDet bare sjanse. For meg Det betyr Eiat vi er medlemmer av Norges E Monika om.fort Duåvise får bare sjanse. meg vi er medlemmer av Norges det åpnere landskapet sierselv. RitaMen det åpnere landskapet i kystkommunene, sier Rita i kystkommunene, kroner på selge detFor kan fort segbetyr åen at kroner på å selge det kan segselv. åenMen Megler, Merete Rita, følger deg gjennom hele som det viktig å utnytte arealog oger forpliktet endomsmeglerforbund og er forpliktet til fotograf, det viktig å utnytte areal ogersalgsprosessen. endomsmeglerforbund til å som får megetsigende fra kollega Merete Sol- som som får megetsigende nikk fra kollega Merete Sol- nikk koste mererenn det smaker, sierfotograf, hun. koste mer enn deteller smaker, sier hun. lys slik at bildene blir såregler gode som mulig, fort- følge regler for lys slik ateibildene blir såkan gode som mulig, fortfølge for god eiendomsmeglerskikk. I god eiendomsmeglerskikk. – opprinnelig fra ganske kystnære Leirfjord. vang – opprinnelig fra ganskevang så kystnære Leirfjord. Og felle selger gå i er knyttet til forsikringer Også ei felle selger kan gå i er knyttet til forsikringer Vi kommer på befaring. Vår fotograf, Monika tar bilder. FAKTA: tillegg FAKTA: setter hun. på både til det faglige kvalifikasjoner betyr de setter hun.skalpå tillegg til faglige kvalifikasjoner betyr som være på å lette byrden kjøper som skal være med på å lette byrden bådemed kjøper n Aktiv eråen av Norges største eiendomsmeglerkjeder n Aktiv er en av Norges største eiendomsmeglerkjeder Mitt beste råd før fotografering er definitivt også at vi skal følge forbundets etisk stan Mitt beste råd før fotografering er definitivt å også at vi skal følge forbundets etisk stanVi lager det flotte prospektet. Vi er med på visningene. Vi tar budrunden. DET VIpå SER er ofte at de som bor på kysten ønsker og selger. DET VI SER er ofte at de –som bor kysten ønsker og selger. n Samlokalisert med Grong Sparebank og Eika forsikring– vi e n Samlokalisert med Grong Sparebank og Eika forsikring rydde opp, både inne og ute. Mange er flinke dard, noe som aldri har vært et problem rydde opp, både inne og ute. Mange er flinke dard, noe som aldri har vært et problem – vi er seg om inn fritidsbolig. i landet det snakk om fritidsbolig. De det er det også – i Aktiv Eiendomsmegling seg inn i landet når det er snakk De er selvfølgelig Detnår høres ut, og Helgeland. i Næringshagen i Mosjøen Næringshagen i Mosjøen å ønsker stylei boligen sin, mens andre av ønsker hjelpkunnskap veldig opptatt av ærlighet, kunnskap og for å style boligen sin, mens andre hjelp veldig opptatt ærlighet, og forstore hytteområdene Majavatn og store hytteområdene som Fiplingdal, Majavatn og som Fiplingdal, – FORSIKRINGSSELSKAPENE KREVER – FORSIKRINGSSELSKAPENE KREVER n Tilbyr tjenester innen salg ogvåre kjøp kunder, av bolig og fritids n Tilbyr tjenester innen salg ogvåre kjøp av også bolig og fritids av profesjonell stylist, noe vi selvfølgelig utsigbarhet for sier Merete So av profesjonell stylist, noe vi selvfølgelig også utsigbarhet for kunder, sier Merete Solområdene i Hattfjelldal veldig populære. områdene i Hattfjelldal er fremdeles veldig populære.er fremdeles skikkelig tilstandsForsikringsselskapene kreverForsikringsselskapene en skikkelig tilstands-krever eneiendom, eiendom, salg av borettsleiligheter, prosjektmegling salg av borettsleiligheter, prosjektmegling og kan ordne. Men åvang, skifte kjøkkeninnredning eiendomsmegler MNEF i AktivogEien kan ordne. Men å skifte kjøkkeninnredning eiendomsmegler MNEFvang, i Aktiv EienPrisen ofte til henge sammen medfør nærhet vann. Prisen kan ofte henge sammen med kan nærhet vann. rapport de lar deg tegne eierskifteforsikring. Ofte Helgeland. rapport de lartildeg tegne eierskifteforsikring. Ofte Kontakt oss for enfør boligprat! næringsmegling før det boligsalg litt mye, det næringsmegling er ikke domsmegling Helgeland. før boligsalg eruforpliktende kanskje litt mye, er ikkeer kanskje domsmegling Detsier er Merete ofte noesom kundene ha, sier Merete somhahar Det er ofte noe kundene vil ha, har vil kan kan en fritidsbolig ha stått ubebodd ei stund og det en fritidsbolig stått ubebodd ei stund og det n Nettside: n Nettside: aktiv.no/eiendomsmegler/helgeland atsmak den nye eieren har samme smak aktiv.no/eiendomsmegler/helgeland sikkert at den nye eieren har sikkert samme

– Visett hardet settmeste det meste – Vi har gjennom over år i bransjen gjennom over 20 år20 i bransjen

Rita Aanes, MNEF, daglig leder, tlf. 97 75 71 55 Rita Aanes, Eiendomsmegler MNEF, dagligEiendomsmegler leder, tlf. 97 75 71 55 Ritadaglig Aanes, Eiendomsmegler Rita Aanes, Eiendomsmegler MNEF, leder, tlf. 97 75 71 55MNEF, daglig leder, tlf. 97 75 71 55 Merete Solvang, Eiendomsmegler Merete Solvang, Eiendomsmegler MNEF, fagansvarlig, tlf. 90 01 43MNEF, 27 fagansvarlig, tlf. 90 01 43 27 Eiendomsmegler Merete Solvang, EiendomsmeglerMerete MNEF,Solvang, fagansvarlig, 90 01 43 27 MNEF, fagansvarlig, 90 01 43 27 Monika Therese Våg Lorentzen, fotograf/kontormedarbeider, Monika Therese Våg Lorentzen, fotograf/kontormedarbeider, tlf. 48 Monika Therese Våg Lorentzen, fotograf/kontormedarbeider, tlf. 48tlf. 5148 5251 3052 30 Monika Therese Våg Lorentzen, fotograf/kontormedarbeider, tlf. 48 51 5251 3052 30


26

Annonse

Onsdag 21. september 2022

Helgelendingen

ANNONSE

STØDIGE KARER: Det er flere av de ansatte hos Nygård Trevarefabrikk som har vært i bedriften i mange tiår. Lengst fartstid har brødrene Per Eirik (t.v.) og Roger Granås.

– Jeg havnet her ved en tilfeldighet for 34 år siden Da bror Roger skulle avtjene verneplikten var det meningen Per Eirik Granås skulle vikariere i jobben hos Nygårds Trevarefabrikk. I år har de to jobbet for bedriften i til sammen 69 år! Nygård trevarefabrikk AS Industriveien 2, Mosjøen

– Ja, jeg har trivdes veldig godt i jobben i alle år. Det er vel hovedgrunnen til at jeg har blitt værende her, sier yngstebror Granås. Det som skulle bli et kort «innhopp» for 34 år siden ble til et langvarig arbeidsforhold. Og mye har selvfølgelig skjedd siden starten. – Utviklingen har vært stor og antall ferdigproduserte skrog har økt fra rundt 90 til godt og vel 200 i uka. Jeg tenker at bedriften har vært flink til å fornye seg hele veien, og det har har det vært spennende å få være med på, sier Per Eirik Granås som får full støtte av bror Roger. – Vi har vært heldige og hatt et variert ar-

Tlf. 75 11 55 55 nygardkjokken.no

nygardkjokken

beid i alle år. Nygård har vært en solid og trygg arbeidsplass for meg. Det at man har fått ansvar i omleggingsprosessene bedriften har vært gjennom, betyr også mye, sier han. – Og så blir vi påspandert kaker hver uke, flirer Per Eirik.

Mye å velge i

Med 27 år i samme bedrift, kan Tove Hemsett skrive under på at mye har skjedd på kjøkkenog badeinnredningsfronten de siste tiårene. – Da jeg startet gikk det mest i furu eller hvite innredninger. I dag er majoriteten av kundene i

nygaards_trevarefabrikk


Helgelendingen

Onsdag 21. september 2022

mye større grad bevisste på hva de vil ha, og vi lakkerer i alle regnbuens farger, sier Tove. Nygård produserer alle sin innredninger i lokalene på Nyrud i Mosjøen, noe som gjør at de har en unik mulighet til å tilfredsstille kundenes ønsker. – Valgmulighetene i dag er veldig mange. Vi kan tilpasse nesten hva det skal være her på verkstedet. Det vet vi er noe kundene våre verdsetter høyt, sier Oda Nylund som påpeker at bedriften er miljøsertifisert og har sterkt fokus på bærekraft.

Annonse

SPENNENDE: Bedriften feirer i år 75 år og salgsteamet Tove Hemsett, Oda Nylund, Lone Heggli og Karina Aune har mye spennende å tilby i jubileumsåret.

Ingenting er flatpakket

I dag er det ikke uvanlig at enkelte kunder investerer i kjøkken til et par hundre tusen kroner, mens andre velger betraktelig rimeligere løsninger. – Det kommer selvfølgelig an på både størrelse og hva man velger av innhold. Hvitevarene kan i mange tilfeller være mer kostbare enn selve innredningen, men det er fullt mulig å få et komplett kjøkken til under 50.000 kroner. Mange av kundene våre velger også å fornye sitt eksisterende kjøkken etter noen år. Hos oss har frontene de samme målene som de alltid har hatt, så det gjør det relativt enkelt, sier Tove Hemsett. – Det er også viktig å nevne at vi monterer alt ferdig før det sendes ut til kunden. Kjøper du innredning til bad, kjøkken eller vaskerom hos oss, er det ingenting som er flatpakket, sier Karina Aune.

Modell Strøm en moderne men samtidig klassisk modell med spilefronter i heltre eik. Her i eik klarlakk kombinert med Vangen eik.

Kjøkkendag med gode tilbud

Nygårds Trevarefabrikk AS har i 2022 eksistert i 75 år. Da er det bare rett og rimelig at det feires med noen godbiter til kundene. – Akkurat nå har vi 30 prosent rabatt på alt av innredninger til kjøkken, bad og vaskerom, og den 22. september blir det ny runde med vår tradisjonsrike kjøkkendag. Her kan besøkende være med i trekningen av et kjøkken med 75 prosent rabatt og ett til 50 prosent rabatt samt et bad til 40 prosent rabatt. I tillegg har vi egen kokk på plass i lokalene samt en god del leverandører som også stiller med gode tilbud, sier Oda Nylund som regner med fullt trøkk på det som også er åpningsdagen til Tiendebytte. ■

KJØKKEN: Vangen røkt eik, her med stående trestruktur og delevegger. Kombinert med Strøm røkt eik og Vangen Hvit malt i NCS 1603-Y31R

27


28

Tiendebytte 2022

2

Helgelendingen

Onsdag 21. september 2022

3

4

1

1. GLASSFOTO: Tore Nyheim, konstituert avdelingsleder og fotoarkivar I Helgeland museum avdeling Vefsn viser fram glassfoto som venter på å arkiveres. – Dette har ligget her ei stund. 2. FOTOALBUM: Noen av bildene som har kommet inn, ligger i fotoalbum. 3. BLAR IGJENNOM: Tore Nyheim, konstituert avdelingsleder og fotoarkivar Helgeland museum avdeling Vefsn blar gjennom skuffer med bilder etter bilder. 4. RAMMER: Flere bilder kommer inn med rammer. – Vi har et mål om å digitalisere disse også, sier Nyheim og peker på hyllemeter etter hyllemeter med bilder.

Tore styrer med en mi Tore Nyheim ved Helgeland museum holder styr på mer enn 390.000 bilder i museets fotoarkiv. Bilder fra Tiendebytte opp gjennom årene forteller mye om hvordan Helgeland var før i tida.

Tiendebytte har endret karakter opp igjennom årene. På bildene fra 1900– 1920 tallet ser vi at det var aktivitet på

torget og i Sjøgata, mens på 1970-tallet finner vi mest bilder av Hugos tivoli, da var det tivoli folk forbant med Tiendebytte, sier Tore Nyheim, konstituert avdelingsleder og fotoarkivar for Helgeland museum avdeling Vefsn. Bildene forteller noe om historien til Tiendebytte. – Opprinnelig var jo Tiendebytte et marked hvor folk kom inn fra distriktene, betalte tiende og bytta varer. Vi har et bilde med folk i båt fra Leirfjord, som viser at folk kom derfra, sier han.

En million bilder I kjelleren på uthuset ved Politimestergården i Mosjøen er det lagret omtrent

390.000 bilder. Totalt har Helgeland museum omtrent en million bilder. I et arkiv er det 49.000 bilder fra en fotograf. – Vi har registrert 40.000 av dem og digitalisert 30.000, så vi blir aldri ferdig. Jeg har arbeid i all overskuelig framtid, sier han med et smil og fortsetter: – Det var noen som regnet på det og fant ut at det er jobb til ti personer i 20 år. Nyheim viser fram fotoalbumer, bilder i pappesker og bilder i rammer, noen kategorisert og andre ikke. Fotografiene har kommet inn både som negativer, på glass og papir. Ferdig digitaliserte bilder er tilgjengelig for publi-

kum på Digitalt museum sine nettsider. Der kan de skape debatt.

or eksempel har vi jobbet med fotodigitalisering og innsamling til Elsa Laula-utstillingen, Liv Grannes-utstillingen og diverse bokprosjekt

"

Tore Nyheim Konstituert avdelingsleder og fotoarkivar for Helgeland Museum, avdeling Vefsn

– Det dukker opp en del diskusjoner og kommentarer fra folk som reagerer på at et bilde ikke kan ha vært tatt et visst år-


Helgelendingen

Onsdag 21. september 2022

2

3

Tiendebytte 2022

29

4

1

5

6

7

8

1. MOTESHOW: Her ser vi mye publikum til et moteshow under Tiendebytte. 2. HELSTEKT GRIS: – Det er litt skøy med helstekt gris, sier Tore Nyheim, fotoarkivar og konstituert avdelingsleder ved Helgeland museum. 4. SJØGATA: Tidligere var mye av Tiendebytte i Sjøgata. 5. TIVOLI: Hugos tivoli var noe Helgeland Arbeiderblads fotografer var opptatt av på 70-tallet. 6. FOLKEMENGDER: Mange strømmet til tivoli og Tiendebytte. 7. SPÅKONE: Et av innslagene på Tiendebytte har vært spåkone i campingvogn. 8. GOD STEMNING: Det ser ut til at det har vært god stemning under mangt et Tiendebytte-arrangement.

illion historiske bilder stall, for da sto ikke det bygget der, for eksempel, sier Nyheim. Han oppfordrer folk til å kommentere på bilder om de har flere opplysninger. Fotografiene museet har kommer fra flere kilder.

Stort kontaktnett – Nå har vi ikke noen aktiv innsamling av materiale siden vi har så mye allerede. Men vi samler inn til enkelte prosjekter når det trengs. For eksempel har vi jobbet med fotodigitalisering og innsamling til Elsa Laula-utstillingen, Liv Grannes-utstillingen og diverse bokprosjekt og forskingsartikler. Bildene fra Elsa Laula-prosjektet blir publisert

over hele verden, sier Nyheim. Blant annet samarbeider museet tett med bygdebokredaksjonen om foto som kan være av interesse for dem. Fotografiene kommer ofte inn fra privatpersoner med tilknytning til Helgeland. – Vi har opparbeidet oss et stort kontaktnett etter hvert, og får lånt en del foto på den måten. Noen kommer også på døra og spør om vi er interesserte i bilder. Hvis det er spesifikke tema vi ser at vi mangler fotografier av og har tynn dokumentasjon på, hender det seg at vi går ut og ber om det. For eksempel jobber vi nå med bilder med samiske motiv fra Majavatn, forteller Nyheim. Han har lagt merke til at hva museet

konsentrerer seg mest om, har endret seg over tid. – En stund var museet veldig opptatt av å registrere navn på historiske personer, for eksempel ordførere, mens når vi ser på bildene nå, legger vi mer merke til bygg og klesstil. Noe av det vi tar vare på nå ser vi kanskje ikke på som så viktig nå, men det kan bli det om 30 år. Vi har funnet en stor samling med visittkortbilder hvor vi ikke visste hvem som var på bildene, og da anser vi det ikke som så viktig, så fant vi ut at det var en av hovedpersonene i ei utstilling. Så det er noen overraskelser, konstaterer han. Noen av fotografiene har begynt å

brytes ned. For å hindre med nedbryting, er noen samlinger lagt i fryser, før de skal sendes til Nasjonalbiblioteket på Mo i Rana for å tas vare på videre. – Hva liker du med jobben? – Jeg synes historie er veldig interessant. I jobben som fotoarkivár har jeg også litt frihet, så jeg kan fordype meg i det jeg synes er interessant, selv om det også er travelt i perioder.

Tekst og foto: Benedicte Wærstad


Annonse

Onsdag 21. september 2022

Helgelendingen

TIENDEBYTTE VELKOMMEN TIL MARKED 21. - 24. SEPTEMBER

Høstens tips og gode tilbud

Genser

Joggedress

Bukse

Strikkejakke

College kjole

før 449, 95,-

før 700,-

før 600,-

før 800,-

før 600,-

299,95

350,-

300,-

400,-

300,-

Alle Gabba jeans

Strikk

Utvalgte jeans (dame)

Babydukke Leah

Art&fun leirepresse

før 399,-

før 179,-

239,-

99,-

-20% 2 for 500,- -30%

Med forbehold om feil og utsolgte varer.

30


Annonse

Onsdag 21. september 2022

Airbrush tattoo

Velg blant flere hundre mønster. Vi sprayer på Fritt fargevalg. Ingen aldergrense. Helt gratis!

LØRDAG 24 SEPTEMBER KL. 12.00-15.00 NON STOP

Alle ordinære varer

Lykketroll

Sana salatbestikk

Lone lanternesett

Alle ordinære sko

-20%

-30%

249,-

599,-

-20%

Jakke

Max lystett gardin

Alle ordinære varer

All småbakst

Lee Stafford

Gjelder 22-24

Før 499,-

Før 999,-

22-24 sept

Gjelder 22-24. september

før: 800,-

200,-

31

-50%

-20%

10,-

-30%

Utvalgte jeans/ bukser

Utvalgt strikk

Spill og puslespill

Handle for over 600,-

300,-

Julia gardin

79,-

opptil

70%

Valgfri dundyne Kan ikke kombineres med andre tilbud

-25%

-40%

-30%

Kronesmarked

Farge og stripebehandling

20-50,-

30%

TORSDAG OG FREDAG 10–18 LØRDAG 10–15

Med forbehold om feil og utsolgte varer.

Helgelendingen


32

Tiendebytte 2022

Onsdag 21. september 2022

Helgelendingen

Nå blir det Operafest p

Lokale musikere og innleide solister står på for å gi en egen kulturopplevelse uten at folk må ta tog og fly. Framover vil de bygge opp et større lokalt miljø. – I år bruker vi et annet lokale, og det blir mer folkelig enn før i en intim setting på Fru Haugans. Det blir mer uformelt når folk kan spise og drikke ved siden av, sier Trond Wika. Han setter opp operafest under Tiendebytte lørdag kveld sammen med Vefsnensemblet, Svein Haugen på kontrabass og to tilreisende solister. De har arrangert operafester i ulike former siden 2012. I fjor hadde den største oppsetningen hittil, med Carmen. – Vi ser at opera fenger et stort publikum. Tidligere har vi hatt et stort publikum, og det håper vi på i år også. I år er det begrenset antall med plasser, men det skal være nok til de fleste som er tidlig ute. Andre steder hvor det bygges opp et operamiljø over tid, ser vi at det oppstår en viss operafeber, sier Wika.

Akustisk i restaurant Han forteller om opera- og musikalteatermiljø flere steder i landet. I dette området er Trondheim og Bodø de nærmeste stedene med større oppsetninger. – Men på hele strekningen imellom der, er vi de eneste som driver egenproduksjon av opera. Det er ingen kunstform som bretter ut hele følelsesregisteret på samme måte som opera. Derfor føles det så nært og gripende. I tillegg er det direkte og akustisk musikk uten at lyden går gjennom plasthøyttalere. Det gjør noe med stemninga, særlig i et lokale som restauranten på Fru Haugans. Det blir en helaften, så hvorfor ikke dra, sier Wika.

Vi ser at opera fenger et stort publikum. Tidligere har vi hatt et stort publikum, og det håper vi på i år også.

"

Trond Wika Vefsn Ensembel

Han takker hotellet for at de har stilt lokaler til disposisjon. Dette året blir betegnet som et mellomår, etter storproduksjon i fjor. – Vi må komme oss litt etter noe som det i fjor, også for å organisere oss litt og søke etter finansiering. Å sette

PUBLIKUM: – Folk må komme, sier de ansatte på Fru Haugans Hotel, Sokhna Diedhiou (fra venstre), Awa Sagna og Una Mijalkovic. De står sammen med arrangør Trond Wika i restauranten hvor operafesten skal holdes. opp store forestillinger er veldig dyrt, så vi må få det til å bli økonomisk bærekraftig. Men vi har store planer og flere oppsetninger vi har lyst til å få til. Operapub hadde også vært fint å få til, sier Wika.

Rekrutterer lokalt De to solistene som deltar er Alexander Nohr og Siv Oda Hagerupsen. Hun har sin utdannelse fra Nordnorsk Musikkonservatorium og Statens Operahøgskole, han fra Operaakademiet i København. De skal opptre med uli-

ke arier og duetter spesielt satt sammen for anledningen. Noe har vært framført i Mosjøen før, mens noe er helt nytt. Musikken er spesielt arrangert av Nicholas Carthy, som jevnlig samarbeider med musikkmiljøet i Mosjøen, blant annet Toppenkurset. – Tiendebytte skal være noe for alle, og de som vil det rekker Vassengutane etterpå, oppfordrer Wika. Selv om det i år først og fremst Vefsn-ensemblet og solister som står på scenen, forteller Wika at de jobber med å bygge opp et miljø

blant barn og unge for musikkteater og opera.

Tiendebytte skal være noe for alle, og de som vil det rekker Vassengutane etterpå

"

Trond Wika Vefsn Ensembel

De siste årene har både Reisen til julestjernen, Nøtteknekkeren og musekongen og Ett juleeventyr blitt satt opp i Mosjøen. På den måten har barn og unge kunnet blitt kjent med musikk-

teater og ballett gjennom kulturskolen. – Vi har også planer om å sette opp en barokkopera som er skrevet for ungdom en gang. De tidligere operaforestillingene vi har hatt har vi vist fram gjennom skoleforestillinger, men vi får dessverre ikke til det i går. Vi har fått bare fine reaksjoner og har inntrykk av at barn og ungdom trives godt med opera. vi vil gjerne bygge opp et miljø her også, sier Wika. Tekst og Foto: Benedicte Wærstad


Helgelendingen

Onsdag 21. september 2022

på hotellet

Tiendebytte 2022

33

Konsert: Trekkspillmusikerne Håvard Svendsrud og Øivind Farmen spiller konsert på Kulturverkstedet torsdag. Pressefoto

Torsdag Kulturverkstedet: Torsdag er det lunsjkonsert med DaCapo Hippies og allsang. DaCapo Hippies består av Arvid Martinsen og Christin Eriksen. Noen av sangene på programmet «Optimist» og «Kanskje kommer kongen». Vefsn bibliotek: Torsdag kl. 19:00 er det bokbad med Håvard J. Nilsen på Vefsn bibliotek. Det er bibliotekar Tor Martin Leines Nordaas som bokbader. Offisiell åpning: Torsdag klokken 17.00 er det offisiell åpning av årets Tiendebytte. Her blir det også musikk, blant annet stiller Supergruppa opp. Dette skjer på Torgscenen i sentrum. Trekkspillkafe: Trekkspillmusikerne Håvard Svendsrud og Øivind Farmen er på turne gjennom Norge. Torsdag kl. 19:00 opptrer de på Kulturverkstedet. Programmet består av et perledykk i trekkspillmusikken hvor man får oppleve både konsertmusikk og en rekke kjente gammeldanslåter side ved side. Biblioteket: Torsdag klokken 19.00 er det duket for bokbad på Vefsn Bibliotek. Forfatter Håvar J. Nilsen kommer på besøk med sin nye roman. Bademester er Tor Martin Leines Nordaas.

Fredag Kulturverkstedet: Fredag er det klart for den tradisjonsrike Lunsjkonserten på Kulturverkstedet klokken 12.00. Mosjøen Kulturhus: fredag inntar The Drunken Sailors Mosjøen scenen i Kulturhus for å ferie ti år som band

KLAR FOR OPERA: Vefsn-ensemblet, her ved Tiril Holand (venstre), Toril Fosby, Trond Wika, Franziska Wika, Brith-Johanne Nikolaisen og Ragni Einmo (foran) skal alle bidra til operafest under Tiendebytte.

Garasjepuben: Fredag kveld går klokken 21.00 går teppet opp for En av Norges beste og morsomste unge komikere, Ronny Torsteinsen med sitt soloshow, Ronny – Min Verste Fiende. Mosjøhallen: Bandet Ballinciaga holder show i Mosjøhallen torsdag kveld, Supportgjester er Marvico og Dj Prebz.

Lørdag Sjøgata: Lørdag blir det muligheter for Sjøgata-vandring med guide fra Helgeland Museum. Avgang klokken 11.00. Fru Haugans Hotel: Helgeland Sinfonietta med Vefsn Ensemble, Siv Oda Hagerupsen og Aleksander Nohr står for årets Operafest under Tiendebytte. Konserten starter klokken 19.00. Mosjøhallen: Lørdag kveld er det klart for stor dansefest i Mosjøhallen med Vassendgutane. Support er bandet Lakafant. Garasjepuben: Konsert med Gill Edwards.

Søndag Drevja Kirke: Mikkelsmesse – Gudstjeneste med kirkekaffe og presentasjon av konfirmanter. Dolstad kirke: Kveldsmesse med Benedicte Bjørkmo, nattverd.

Mandag Kulturverkstedet: Tradisjon tro avsluttes Tiendebytte med den såkalte «Kjerringdagen», selvsagt med lunsjkonsert hvor Vefsn Ensembel spiller. Dette er også tid og sted for tildeling av «Årets kjerring».

Lørdag: Lørdag spiller Vassendgutane i Mosjøhallen. Arkivfoto


34

Annonse

Onsdag 21. september 2022

Helgelendingen

Velkommen til åpen dag i Lokalbanken lørdag 24. september kl 11 - 15 Lørdag 24. september mellom kl. 11 til 15 inviterer Lokalbanken deg inn i våre lokaler i Mosjøen, til en variert aktivitetsdag med skattejakt, konsert, aktuelle mini-økonomiseminar, og en matbit med forfriskninger. Og om du føler deg ekstra eventyrlysten kan du rappellere ned fra bankens tak.

Konserter med Sandra Lyng Skattejakt i banken Danseshow med Balance Vitenshow med Vitensenteret Nordland Flammesluking med Simen utenfor banken Aktivitetspark med supertrampoline utenfor banken Rappellering fra taket


Helgelendingen

Onsdag 21. september 2022

Annonse

ANNONSE

PÅ PLASS I SENTRUM: Sverre Storvik (t.v.) fra Bilfokus AS, Waldemar Buchmüller fra Hansen Bil, Johanne Thomassen og Tor Anders Johansen fra Nordvik AS, Krister Svedal og Svend Elvebakk fra Bil i Nord er på plass på torget i Mosjøen for å friste kundene med sine nybiler under Tiendebytte.

– Viktig for oss å gjøre noe sammen Det har vært hett i bilbransjen de siste årene. Og selv om den verste feberen har lagt seg, regner byens bilselgere med at det blir fullt trøkk når de flytter salgsavdelingen til torget under Tiendebytte. – Nybilsalget er litt ned fra rekordåret 2021, men vi regner alle med at årets siste måneder kommer til å bli heftige. Det er mange som får nybilene sine på tampen av året og vi er selvfølgelig klare til å levere, sier Sverre Storvik i Bilfokus AS.

Forventer godt besøk Sammen med Waldemar Buchmüller fra Hansen Bil, Johanne Thomassen og Tor Anders Johansen fra Nordvik AS, Krister Svedal, Jørgen Arntsberg og Svend Elvebakk fra Bil i Nord, står han klar til å ta med seg fire av sine bilmodeller til torget i Mosjøen fredag til lørdag under Tiendebytte. – Dette er et viktig og trivelig stunt for oss. Jeg tenker det er viktig at vi kan gjøre noe sammen som bransje – det tjener alle på, sier Sverre. – Vi vet fra tidligere år at det kommer til å bli stor

aktivitet og mye interesse rundt utstillingen, sier Tor Anders Johansen som får full støtte av Svend Elvebakk fra Bil i Nord.

– Men folk skal ennå ha skiftet bremseklosser og slitedeler, selv om bilene i stadig større grad er elektriske, påpeker Svend Elvebakk.

– Det er kjempeviktig å skape entusiasme. Vi har alle masse biler på vei til oss og Tiendebytte-helga er et viktig salgsvindu for oss. Vi regner alle med godt besøk, sier Svend.

Mange bransjer har opplevd større og mindre leveringsproblemer, spesielt etter Russlands invasjon av Ukraina. De lokale bilforhandlerne merker også det noe på kroppen, men mener utfordringene ikke er veldig store.

– Må være kreative Bilbransjen har vært gjennom en elektrisk revolusjon de siste årene – noe som også stiller krav ti forhandlerne som også drifter egne verksted. – Vi er i en veldig spennende bransje som har endret seg stort etter at de elektriske bilene tok over. Kravene til dagens bilmekaniker er ganske mye endret fra bare noen få år tilbake. For oss betyr det mye kursing, både internt og eksternt, sier Sverre Storvik.

– Det er klart det kan være enkelte deler og bilmodeller der kundene må vente litt ekstra. Men kundene viser stor forståelse og vi prøver å være så kreative som vi kan, sier Tor Anders Johansen. Nybilutstillingen på torget i Mosjøen er åpen fredag fra klokken 12 til 16 og lørdag mellom 10 og 15.

35


36

Annonse

Onsdag 21. september 2022

Helgelendingen

71° NORD EDITION

YARIS CROSS HYBRID Vinterhjul uten tillegg i prisen

Begrenset antall! Yaris Cross Hybrid er en smidig og lettmanøvrert SUV, med høy bakkeklaring og god oversikt fra en romslig kupé. Nå har vi et begrenset antall Yaris Cross 71° N edition, med vinterhjul uten tillegg i prisen og rask levering for deg som er tidlig ute! Denne utgaven inkluderer en innholdsrik utstyrspakke, og du kan velge mellom to- og firehjulstrekk. BESTILL NÅ OG FÅ NY BIL I ÅR!

Begrenset antall.

YARIS CROSS HYBRID Pris fra 429 072,-* Privatleie pr/md 3 999,-**

*Veil. pris lev. Nordvik inkl. frakt lev. og reg. omk 429 072,-. Årsavgift kommer i tillegg. Privatleie eks.: Startleie/etabl.gebyr 39 990,-. Totalt 178 464,-.Flytende kampanjerente 3,95% som følger normal renteutvikling hele perioden. Totalpris og kundefordel vil variere med rentenivå. 3 års bindingstid, kjørelengde 45 000 km. Vinterhjul inkludert i prisen gjelder kun ved privatleie. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Forbruk/CO2/NOx: fra 0,44 l/mil, fra 99 g/km, fra 9,5 mg/km. Vi tar forbehold om skrivefeil. Gjelder t.o.m 31.12.2022.

NORDVIK TOYOTA MOSJØEN DANELJORDET 11, 8656 MOSJØEN T:75 18 86 88 E: POST.MOSJOEN@NORDVIK.NO MAN-FRE: 08:00 - 16:00 TOR: 08:00 - 19:00 NORDVIKTOYOTA.NO

NORDVIK TOYOTA


Helgelendingen

Onsdag 21. september 2022

Annonse volkswagen.no

ID.-familien har blitt større

Vår ID.-familie begynner å bli stor, og du finner modeller i ulike størrelser og prisklasser tilpasset ditt behov. Siste tilskudd er den nye ID. Buzz som har rikelig plass og en rekkevidde på inntil 418 km. I likhet med de andre ID.-modellene er også denne helelektrisk med en rekke avanserte førerassistentsystemer. Bilen mottar «Over-the-air»-oppdateringer som gjør at den stadig fornyes med nye innovasjoner og forbedringer. Alle ID.-modellene produseres og leveres karbonnøytralt og er en del av Volkswagens «Way to zero»-satsing. Velkommen til prøvekjøring, uansett hvilken ID. du foretrekker. Strømforbruk blandet kjøring fra 15,5KWh/100 km til 20,8KwH/100 km. Verdiene vil endres etter valgt utstyr. Avbildet modeller kan avvike fra standard. Vi tar forbehold om eventuelle feil, endringer og avvik.

Hansens Bilverksted AS Brugata 10, 8656 Mosjøen. Tlf. 75 11 14 40 mosjoen.volksvagen.no

Besøk vår stand på torget under Tiendebytte, eller vår butikk på Øya

37


38

Annonse

Onsdag 21. september 2022

Helgelendingen

Elbil med lynrask levering Elbilsuksessen MG5 fra kr 329.900,-

7 års garanti og opptil 400 km rettevidde

Sjekk ut MG5 på Tiendebytte!

Tlf 75 11 39 90 bilinord.no/mosjoen

Inkludert når du kjøper ny Volvo elbil:

• Forsikring • Vinterhjul • Serviceavtale

Sjekk ut Volvo på Tiendebytte!

Tlf 75 11 39 90 bilinord.no/mosjoen


Helgelendingen

Annonse

Onsdag 21. september 2022

LEVERINGSKLARE NYBILER

Helelektrisk Mustang Mach-e, inntil 610 km rekkevidde. Leveres som RWD, AWD og GT-modell.

Ford Explorer hybrid. 457 hk, opptil 42 km elektrisk rekkevidde.

Suzuki A-cross Plug-in hybrid. 75km elektrisk rekkevidde.

Nye Suzuki S-cross 4x4 hybrid. Klassens største bagasjerom.

Leveres som person- og varebil

Du finner oss på stand i gågata hele Tiendebyttelørdagen. Velkommen

39


40

Tiendebytte 2022

Onsdag 21. september 2022

Helgelendingen

Det er om natta det skjer

Det er høst. Og da kommer Håvard J. Nilsen tilbake.

– Vi bodde ved Sandvik folkehøyskole. Der ute er det lite lysforurensning, så himmelen vises godt om vinteren. Pappa tok meg med på verandaen og viste meg satellittene. Det var svært vakkert, dette fikk jeg lyst til å skjønne mer av, men jeg klarer det fortsatt ikke. Jeg står fremdeles under stjernene når det er mørkt. Det handler om å nærme seg det enorme, sa Håvard J. Nilsen, forfatter fra Mosjøen, i et portrettintervju i Helgeland Arbeiderblad 13. september 2014. Det har gått åtte år, og én ting er uforandret: Håvard ser støtt på stjernene. Hva ser han? Det er det nå mulig å lese bøker om. Forskjellen fra 2014 er nemlig at stjernene har flyttet inn i to romaner. «Du» fra 2020, og den blodferske «Om høsten kommer de tilbake», og nå gjør Håvard nettopp det. Han vender heim. I hvert fall for én natt. Torsdag kveld 22. september inviterer Vefsn bibliotek til bokbad med ham. – Håvard har gått med på ikke å kjenne ett eneste spørsmål på forhånd. Jeg gleder meg til en god samtale på scenen, sier bibliotekformidler Tor Martin Leines Nordaas i ei pressemelding.

Hva betyr skrivinga? Håvard J. Nilsen debuterte som forfatter med poesiboka «Litt som den sangen» i 2017. Alle tre utgivelsene har kommet på Flamme forlag. Håvard høstet god kritikk for romanen «Du», ei bok som lett kan ta pusten fra leseren i sin invitasjon til å skjønne hva som skjer i et ungt menneske når gudstrua fra pinsemenigheta begynner å lage betydelig mer bråk enn trygghet. Håvard brøt med bevegelsen. Det gjør også romanfiguren Sigurd. – Jeg hadde verdens fineste oppvekst i et karismatisk miljø der alle får vite at de er unike og

HARDTARBEIDENDE FORFATTER: Håvard J. Nilsen er aktuell med sin tredje bok på fem år. Torsdag 22. september besøker han Vefsn bibliotek for å snakke om romanen «Om høsten kommer de tilbake», der leseren får være med til Sandvik folkehøyskole for å oppleve både utfordrende gudstro, et unikt skolemiljø, og altoppslukende skrivekunst. FOTO: Heidi Furre kan forandre verden, men jeg meldte meg ut i 2003, og det var selvfølgelig ikke tilfeldig. Jeg lot mye som ikke funket ligge igjen. Jeg er glad jeg vokste opp i pinsemenigheten, men jeg er også glad for at jeg hadde baller til å bryte. Dette er en del av livspaletten, sa Håvard i det nevnte portrettintervjuet, hvor han også fortalte at pinsebevegelsen ikke satte pris på at folk leste bøker som kunne utfordre tankesettet. Det har Håvard (nesten) alltid gjort. Lysten til å skrive kom med Jens Bjørneboe, og han har

fått sin plass i Håvards skrift. I den nye boka blir leseren tatt med på hva som herjer i et skrivende menneske. Hovedpersonen Lars, som likner på både Håvard og Sigurd, har en pappa som er forfatter. Ragnar sliter med å ta gudstrua innover seg, men én ting er klart som stjernehimmelen i den nye romanen: «Det er desperasjon. Dette, at han skriver, er det eneste som gir ham verdi, det eneste som gjør at han er noe. Var det ikke for tekstene hans, var han ingenting.» Noen sider senere slås det et-

tertrykkelig fast: «Så han skriver, fordi han ikke kan annet.»

«Ikke bli borte for meg» Er dette også et speilbilde av Håvard J. Nilsen? Godt mulig. Han skal i hvert fall bli invitert til å snakke om skrivingas livgivende kraft i godstolene ved Vefsn bibliotek. Bokbadet vil også by på et ærlig innblikk i miljøet på ei folkehøyskole, der elevene, i likhet med stjernene på himmelen, kommer tilbake om høsten. Publikum skal få møte Ravn og Maren som både nyter livet og kjemper med sitt.

Som Håvard skriver: «Mye av det som skjer på ei folkehøyskole, skjer om natta.» Hva skjer? I hvert fall skjellsettende ting som setter dype spor. Ved slutten av skoleåret skriver elevene i hverandres minnebøker: «Ikke bli borte for meg når vi er ferdige her. Vær så snill å se meg også i verden utenfor.» – Leserne har for lengst sett Håvard J. Nilsen. Nå har de sjans til å se og høre ham igjen, sier Tor Martin på biblioteket.

Hva er ditt forhold til Tiendebytte?

Ingrunn Stausland (38): Det er mye som skjer i

byen, artig og spennende. I år får jeg bare med meg Byfrokosten, for jeg skal reise bort. Mitt beste minne fra Tiendebytte er nok ungdomstid og tivoli.

Tove Wika (83): Jeg har aldri vært delaktig selv, men jeg tror det er litt artig for byen at vi har Tiendebytte. I år får jeg vel ta med meg ektemaken å gå.

Sjalg Wika (82): Jeg pleier å dra ned og se på forskjellige ting, av og til en konsert. Mitt beste minne går nok tilbake til 1958, da Gulla Stensland ble Tiendebytteprinsesse. Det var et veldig godt Tiendebytte.

Runar Hestmark (63):

Jeg har ikke noe forhold til Tiendebytte, men er glad for at det er mye som skjer i byen. Det hender at jeg stikker innom og ser i noen boder.

Cato Johnsen (52): Boder, konsert og tilbud i butikkene. Og regn. Jeg har ikke noe spesielt minne, men det har vært mange gode konsertopplevelser.


Helgelendingen

Onsdag 21. september 2022

Annonse

41


42

Annonse

Kan dere levere banner og skilt i alle størrelser? - 1 meter? - 2 meter? - 3? 5? - 314,5 cm

Helgelendingen

Onsdag 21. september 2022

Bildekor? Vindusdekor? Logodekor? JEPP! Ja, ja, ja,ja,ja...

Lager dere bilskilt?

Ja, jepp, ja, ja.

Bildekor med bilder på? I grønt?

Ja, ja, i mengder!

ALT AV REKLAME & PROFILERING TIL HELE HELGELAND!

NORDNORGES ELDSTE ENTREPRENØR 9 4 9 1 N E D I S D N HE LGE LA

post@reklamekameratene.no Vefsnveien 3, 8656 Mosjøen Tlf.: 99 02 97 44 / 97 11 55 24

Telefon:av 75171288 Forhandler Saltdalshus e-post: post@elmar-svendsen.no

Er du klar for Tiendebytte i Mosjøen? Sikre deg en god deal på varmepumpe til vinteren! Panasonic HZ25XKE • • • • • • Ź

Tiendebytte-pris

Energiklasse A+++ Lavt støynivå (kun 18 dB) Hele 5,7 i energieffektivitet (SCOP) 7,5kW varmeeffekt Integrert WiFi Nominell kapasitet ned til -25 °C nanoe™ X luft rensesystem

25.490,inkl. mva og standard montasje

Panasonic HZ25WKE • • • • Ź

Energiklasse A+++ 5,2 i energieffektivitet (SCOP) 7,4kW varmeeffekt Integrert WiFi nanoe™ X luft rensesystem

Tiendebytte-pris

23.490,inkl. mva og standard montasje

Haaland utfører også service på Luft-luft varmepumper! Haaland Mosjøen AS Ytterøra 5, 8656 Mosjøen Tlf 75 16 77 77 Tilbudet varer så langt lageret rekker!


Helgelendingen

Annonse

Onsdag 21. september 2022

TIENDEBYTTE 21. – 24. SEPTEMBER

% 0 3

-

på UTVALGTE sko fra HOKA!

25 25% m. fl.

-

%

på TRENINGSKLÆR og YTTERKLÆR! (gjelder ikke undertøy og småvarer)

SPORT 1 MOSJØEN Skjervgata 37A Tlf: 75 17 48 58

ÅPNINGSTIDER:

Hverdager: 10:00 - 18:00 Lørdager: 10:00 - 16:00

Følg oss på:

på SYKLER!

43


44

Annonse

Onsdag 21. september 2022

Helgelendingen

Helgelendingen gir deg siste nytt der du er. Ved kjøkkenbordet, på Tiendebytte, i Skaret. Overalt. Alltid. Alle plussartikler er inkludert i ditt abonnement. Tilgang får du ved å gå til www.helg.no/registrer og opprett bruker.


Helgelendingen

Annonse

Onsdag 21. september 2022

Fagkunnskap Personlig service Inspirasjon God hjemmefølelse

! n e m m Velko

Skje rvgata 31 ÅPNINGSTIDER: Mosjøen Man-fre: 9-188656 / lørdag: 10-15 Tlf. 75 17 24 00 Skjervgt. 31 • Tlf. 75 17 24 00

45


46

Tiendebytte 2022

Onsdag 21. september 2022

Helgelendingen

I FYR OG FLAMME: Som 17-åring tok han et kurs i flammeblåsing. Siden har Simen gjort suksess som gutten i røyken.

ÅPENBART: Væske i munnen, inn med flammekasteren og så er det tid for høydepunktet.

ADVARSEL: – Ikke prøv flammesluking hjemme, advarer Simen til de som måtte bli inspirert. Han holder detaljene for seg selv.

FLAMMEBLÅSEREN: Simen Sandvik Thomassen (33) har en hobby som krever sitt når det gjelder forberedelser, presisjon og sikkerhet. – Jeg brukte tusen timer på å lære meg å sjonglere, mens et helgekurs i flammeblåsing gjør mye FOTO: Stine Skipnes mer av seg. Det er ikke noe tvil om hva som trekker folk. Det er enklere å imponere.

Flammeslukeren Simen Sandvik Thomassen (33) drømte om å bli skuespiller. Så oppdaget han flammene.

– Du blir på mange måter vant til at det er varmt, sier Simen – finner fram en klut og forsikrer seg om at øyebrynene fremdeles er intakt. Det hender de blir svidd i løpet av et stunt. Simen Sandvik Thomassen, fra Fauske og bosatt i Mosjøen siden 2011, har en helt spesiell hobby: Han er flammeblåser. Egentlig drømte Simen om å bli skuespiller. Han drev med dans og teater, og brukte tusen timer på å lære seg å

sjonglere. Så kom det en sirkusartist til Bodø by, og unge Thomassen ble introdusert for fakirkunster.

Nye utfordringer – Jeg trengte nye utfordringer i livet og søkte noe nytt kunstnerisk. Siden har han vært mer eller mindre aktiv. – Jeg hadde en lengre pause da jeg ble pappa som 20-åring, sier Simen. I skrivende stund har han to oppdrag på blokka: barnebursdag og Åpen dag i Sparebank 1 Helgeland under Tiendebytte 24. september. – Hva er trikset? – Det er ikke så alvorlig mye hokus po-

kus, men du må ikke være redd for å få flere hundre grader opp i fjeset, da blir det vanskelig. Jeg blir nok ikke å legge ut noe instruksjon her så folk prøver det på hjemmebane. Har man ikke rett kursing på flammeblåsing, så kan det bli ganske farlig. Det handler om alt fra hvilke klær du har på deg, sikkerhetsvurdering, avstand til publikum, og rett smurning i ansiktet, for å beholde øyebrynene.

Nabovarsel For at ferdighetene skal holdes ved like, må flammeslukeren øve hjemme. Da sender Simen ut et lite nabovarsel – for å unngå misforståelser.

– Jeg har opplevd at folk har ringt inn melding om brann. – Hvordan er responsen fra publikum? – Den er ganske bra. Mange synes flammeblåsing er stilig. De fleste lurer på hva slags væske jeg bruker, men det holder jeg for meg selv, sier Simen. Han snakker om mentale forberedelser, at han må være i form og skikkelig skjerpet. – Får du bitte litt av væska ned i lungene er det stor sjanse for kjemisk lungebetennelse. Marginene er små. – Et godt triks er å opptre tidlig på kvelden, ikke på slutten. Det gjorde jeg meg ferdig med i ungdommen. Tekst og foto: Stine Skipnes


Helgelendingen

Annonse

Onsdag 21. september 2022

REDELIG. Engasjert. DYKTIG. Effektiv. Vi sørger for at boligsalget går på skinner!

REDE Mosjøen var i sommer så heldige å få Julie med på laget. Hun er en entusiastisk eiendomsmegler som er opptatt av kvalitet i alle ledd. Hun har et stort kundefokus og gjør alt for at du som kunde skal oppleve et trygt og godt boligsalg.

Ta kontakt med Julie og de øvrige på REDE for en boligprat – Vi er «alltid REDE for Helgeland».

Kari-Anne Angell kari.anne@rede-eiendom.no Tlf: 900 11 546

Ninni Moldrem ninni@rede-eiendom.no Tlf: 419 27 672

Skal du selge bolig og ønsker å snakke med en dyktig eiendomsmegler? REDE har kontor i Mo i Rana, Mosjøen, Sandnessjøen og Brønnøysund.

Julie Vangen Aas julie@rede-eiendom.no Tlf: 404 76 184

www.rede-eiendom.no

47


48

Tiendebytte 2022

Onsdag 21. september 2022

Helgelendingen

Jubileum: Med skiftende mannskap har Drunken Sailors skapt liv og leven rundt om på Helgeland. Arkivfoto

10 år på scenen Bandet Drunken Sailors blitt 10 år. Dette skal feires med jubileumskonsert i Mosjøen kulturhus.

Drunken Sailors har gjennom sin karriere fått en stor tilhengerskare på Helgeland, og de fleste kjenner godt til bandet. Med noe skiftende besetning har Drunken Sailors hatt en rekke konserter rundt på Helgeland. I tillegg til sine sterke musikalske ferdigheter har bandets medlemmer en egen stil både på og utenfor scenen. Den personlige stilen kommer tydelig fram under konsertene, og er en viktig faktor for bandets popularitet. Bandet har vært fast inventar på festivaler som Rootsfestivalen, Byfesten, Havnafestivalen med flere.

Startet med en oppringing I anledning jubileet spør vi Stig Baadstø Nilsen, grunnlegger av bandet, noen spørsmål om bandets oppstart, utvikling og høydepunkter.

– Hvilke planer hadde dere ved oppstarten i 2012? – Jeg fikk telefon fra Knut Olsrud om å sette sammen et band til Tiendebytte 2012. Ønsket var et band med musikere som til vanlig ikke spilte sammen og som hadde ulike musikalske preferanser. Opprinnelig band var med Markus Ljøkjell, Lene Bolstad, Sander Røreng og meg. Den første konserten spilte vi på Garasjepuben. Sander var ung og sluttet etter hvert, vi endte som en trio den første tiden. – Hvordan har bandet utviklet seg gjennom de 10 første årene? – Gjennom 10 år har det vært flere skifter i besetningen, i dag er vi 9 faste medlemmer. Vi har hatt fokus på å rekruttere unge musikere til bandet for å sikre ettervekst av lokale band. Besetningen i bandet og det mangfoldet av instrumenter vi har gjør at vi kan skape vårt eget musikalske uttrykk. Musikernes brede bakgrunn i ulike musikksjanger bidrar til et egenartet lydbilde. – Dere kan være vanskelig å sette i bås

musikalsk, hvilken musikk er dere påvirket av? – Drunken Sailors spiller akustisk americana, roots, blues, Irsk og country. Lydbildet er preget av flere vokalister, gitarer, fele, munnspill, highstrings, bass, trekkspill og perkusjon. Vi spiller en variert blanding av tradisjonelle og velkjente sanger, men byr også på eget materiell og oversatte låter på saftig nordlandsdialekt. – Hva har vært høydepunktene i karrieren så langt? – Det har vært mange høydepunkter. Rootsfestivalen, Byfesten, Havnafestivalen, Sjarkenfestivalen, Sjyen. Vi har også spilt festivaler i Bodø og World music festival i Serbia.

Jubileumskonsert Det blir stor jubileumskonsert i Mosjøen kulturhus den 23. september. Dette er helga da Tiendebytte arrangeres, og det er ventet stor oppslutning om konserten. Ryktet sier at det blir flere gjesteopptredener og hilsninger. Vi blir ikke

overrasket hvis det kommer uventede musikalske bidrag! – Hva tenker du om jubileumskonserten? – Konserten vil være en presentasjon av bandet slik det er i dag. Det er status etter 10 år på bøljan blå, både i uttrykk og presentasjon. Noen overraskelser kan meget godt dukke opp under konserten.

Neste jubileum De som har fulgt utviklingen til Drunken Sailors de første 10 årene ser fram til fortsettelsen, og håper på mange nye år med drivende konsertopplevelser. Bandet har tidligere samarbeidet med kjente musikere som Eldar Vågan og Vinni, dette kan åpne nye muligheter for bandet til videre utvikling og et større publikum. For å nå neste nivå må kanskje bandet få et større repertoar av egenproduserte låter? Imens får vi kose oss med Old No. 7.

Tekst: Odd Skaland


Helgelendingen

Annonse

Onsdag 21. september 2022

TIENDEBYTTE HOS BYGGERN

Siv Oda Hagerupsen

Aleksander Nohr

Operafest

Fantastiske priser på griller og tilbehør. Alt skal vekk!

Byggern Mosjøen Industrivegen 9, 8657 Mosjøen

Åpningstider: Mandag-onsdag Torsdag Fredag Lørdag

Tlf: 75 17 71 60 E-post: info@mosjoen.byggern.no

Tiendebytte 2022

Fru Haugans Hotel lørdag 24. september kl. 19:00

07-17 07-18 07-17 10-14

Bill.: kr. 300,-/200,-/100,- Forhåndssalg: TicketCo

Vefsn kommune - et steg foran

Jan Kjønnås AS er et allsidig firma

Vi har bred kompetanse og lang erfaring med både timearbeid og store og små prosjekter, og ønsker å formidle et godt og variert tilbud av tjenester. Våre tjenester: Rørinspeksjon, kosting, slamsuging, spyling, tining av sluker rør hvor bilen kan produsere varmt vann for dette, ADR, oppsuging av masser: stein, sand, pukk, koks og støvsuging mm. jankjønnås.no

49


50

Annonse

Alltid - 20 % på et kylling-, kjøtt-, fiskog vegetarprodukt.

19 17 90

71

COOP GULROT I BUNT Pr pose

2 for

50

Ikke-medlem: Se hyllepris

Freia Kvikk Lunsj 188 g. 4 pk

Helgelendingen

Onsdag 21. september 2022

Gjelder uke 38

Se coop.no/extra/billig-middag/

24

-30%

90

KIMS POTETGULL

TORO SUPPER, SAUSER OG GRYTER

3 varianter. 250 g. Pr pose Pr kg fra 99,60

15-400 g

39

00

AVOKADO/MANGO Modnet. 1 stk fra 19,90

Prisene gjelder uke 38. Forbehold om trykkfeil og utsolgt.

149 Ikke-medlem: 298,Spar 149,-

Mjuk jerseylaken 2 pk

• Str 90 x 200 cm • 100 % bomull, Formsydd med strikk rundt hele kanten, maskinvask 60 grader


Helgelendingen

Annonse

Onsdag 21. september 2022

FRA GJENGEN BAK LOVE LOVE LOVE

RANSIER : NFE O K

M OSJØ E N KU LTU RH US 27, 28 OG 29. OKTOBER 2022

PE

R SUNDN

Kjent fra The Voice!

KOR Z • D MONRADS • DANSERE FRA BALANCE • ULRIKKE NILSEN SANDER KONRADSEN • ELISABETH TURMO • BAND & BLÅSERE Billetter på www.mosjoenkulturhus.no

Vefsn kommune

ES

51


DRUNKEN SAILOR’S 10 ÅR FREDAG 23. SEPTEMBER KL 19

BARN SOM PÅRØRENDE NFE

RANS

IE

R

DRA

GSHO

LD

TO R MA R TI N L . N O R DA AS

A B I D R AJA

Min skyld: En historie om frigjøring

MANDAG 26. SEPTEMBER KL 18.30

Jubileumskonsert - Publiners og Helgeland Sinfonietta Torsdag 20. oktober kl 20

THE REAL THING ONSDAG 28. SEPTEMBER KL 19

We Love Eurovision Torsdag 27. oktober kl 19, Fredag 28. oktober kl 19, Lørdag 29. oktober kl 15 og kl 18:30 Peer Gynt - Riksteatret Søndag 6. november kl 19 DaCapo Hippies 10 års jubileum Fredag 11. november kl 19:00 Kappe Land – Nordland Teater Mandag 14. november kl 19

TIRSDAG 4. OKTOBER KL 19

Detektivbyrå nr. 2 - Riksteatret Fredag 26. november kl 17 Julekonsert med Alejandro Fuentes og Chris Medina Onsdag 30. november kl 19 Ringe inn – Julekonsert med Lars Bremnes og Maria Haukaas Mittet Lørdag 10. desember kl 18 En Time før Jul Onsdag 14. og torsdag 15. desember

E

LØRDAG 8. OKTOBER KL 19

Sjekk ut kino- og kulturprogrammet mosjoenkino.no/kinoprogram/ mosjoenkulturhus.no/kulturprogram/

ONSDAG 19. OKTOBER KL 19 Utgiver Mediehuset Helgelendingen AS. Ansvarlig redaktør: Jonas Brække

O

RE

DRA

GSHO

LD

E

R

RE

R

O

F

KO

F

i Vefsn kommune

KR I STIAN E M . HAN S SO N Barn som pårørende - betydningen av å bli sett