Page 1

ANNONSE

ANNONSE

Velkommen til kulinarisk folkefest!


ANNONSE

Feirer de gode matminnene på årets SMAK-festival

Hva er et godt matminne? Det skal utforskes under årets SMAK-festival! Bestefars tørrfisk på trappa i nordnorsk sommersol, eller mammas nybakte boller på kjøkkenet? Saftig paella på ei uteservering i Spania, eller grillede pølser i påskefjellet? Uansett hva ditt beste matminne er, så tipper vi det handler om langt mer enn bare maten. Minneverdige øyeblikk knyttet til mat kan være så mangt, og under årets SMAK-festival vil vi utforske dette nærmere – derfor er årets festivaltema nettopp «Gode matminner».

Bestemors kjøkken Siden oppstart i 2013 har SMAK-festivalen hvert år hatt et overordnet tema. I 2018 var temaet «Røtter», og året før var det «Matvett» som sto på plakaten. – Det første jeg tenker på når jeg hører «Gode matminner» er når man som unge kom inn til bestemor, og matlukta bare «veltet» mot en, sier festivalsjef på SMAK-festivalen, Petter Markussen.

– Klokka var gjerne ikke mer enn to på ettermiddagen, men det var alltid ordentlig, hjemmelaget mat i kjøkkenet – ferskt kjøtt, saus, lapskaus … Mitt beste matminne er nok fra «ho Mor» - farmora mi. Hun lagde okse-småsteik med gulrøtter, og det var utrulig godt, minnes han.

Tårer i øynene Markussen håper restaurantene og utstillerne i år tar fram gode, gamle klassikere i forbindelse med festivalen. – Vi vet fra tidligere år at det historiske kjøkkenet har vært veldig godt mottatt. Folk har stått med tårer i øynene og spist sildegrynsuppe og blodpannekaker. Mat kan vekke veldig sterke minner i folk, og det er spennende å trekke fram gamle oppskrifter som folk husker fra sin barndom, mener han. Nettopp farmora sin matlaging, var avgjørende for at Petter Markussen selv endte opp som kokk. – Jeg satt på kjøkkenbenken til ho Mor under store deler av barndommen, og var veldig opptatt av mat. I tillegg fikk jeg være med å lage maten til søstera mi sin konfirmasjon, og da ble gnisten virkelig tent i meg.

ANNONSE

Småseimølja i midnattssol Madelen Camilla Rolland (21) er valgt til årets festivalchef. Hun jobber i dag som kokk på Mathallen, men skal fra september begynne å jobbe i nye Rødbanken. For henne handler «Gode matminner» om så mye mer enn bare selve maten, og hun synes årets festivaltema er veldig fint. – Mitt beste matminne må være fra da jeg var lita, og vi var på hytta vår i Grøtfjord, minnes hun. – Da brukte vi å dra ut med båt og fiske sei. Når vi kom i land fileterte vi fisken på moloen, og laget småseimølja i midnattssola. For meg handler ikke «Gode matminner» bare om maten, men om situasjonen, stemning og alle de gode minnene knyttet til maten, forteller hun.

Startet med ostesufflé Som årets festivalchef skal Rolland være med å fronte Smakfestivalen, og fungere som deres ansikt utad. Selv om hun fortsatt er ung, er det lenge siden hun bestemte seg for å bli kokk. – Det bestemte jeg meg for allerede i 9.klasse, da vi hadde heim-

kunnskap. Jeg husker at vi sto på skolekjøkkenet og lagde ostesufflé, og at jeg syntes det var veldig gøy. Da bestemte jeg meg for at dette var noe jeg ville fortsette med.

Sydeuropeisk stemning Både Rolland og Markussen er spent i forkant av årets festival – den syvende SMAK-festivalen arrangert i Tromsø. – Det er jo alltid litt spenning rundt hvordan ting blir mottatt, men jeg gleder meg veldig til årets festival. Det er utrolig artig å få være med å lage matfestival i Tromsø! Forventningen

min er masse folk, god stemning og masse gode lukter og smaker. – Det er nesten litt sydeuropeisk stemning under SMAK, og vi opplever at folk virkelig har trykt festivalen til sitt bryst SMAK-festivalen arrangeres mellom 19. og 21. september. Har du et godt matminne som du vil dele med oss? Bruk #godematminner på Instagram eller Facebook, så reposter vi den gjerne i våre kanaler! Du kan også sende oss din historie, og et bilde, til epostadressen post@vican.no, så legger vi det ut.

TROMSØ 20.-21. SEPTEMBER

NYHET! FESTIVALPASS SMAK har en ambisjon om å bli verdens reneste matfestival. Er du også opptatt av miljøet?

Festivalpass inkluderer en handlepose som inneholder en kopp, bestikk og tallerken som du kan bruke gjennom hele festivalen. Tallerken er spiselig, den er laget av hvetekli som er et biprodukt av mel, som ellers ville vært kastet. Dermed oppnår vi en dobbel miljøgevinst. Hjelp oss å skape en mer miljøvennlig festival sammen ved å kjøpe festivalpass. PRIS FRA 149 KR

FINN UT MER OM FESTIVALPASS: www.smakfest.no

RØST KOMMUNIKASJON

Ved kjøp av festivalpass er du med på å støtte et viktig miljøtiltak, samtidig som du sparer penger og kan spise deg gjennom gaten med god samvittighet.


TROMSØ 20.-21. SEPTEMBER

PROGRAM 2019 ÅPNINGSTIDER FREDAG 11.00-18.00 LØRDAG 10.00-17.00

17. september

Lørdag

21. september

SMAKING HOS MACK

FESTIVALOMRÅDET ÅPNINGSTID

Sted: Ludwig Mack brygghus Tid: 19.00-21.00

Sted: Storgata Tid: 10.00-17.00

Fredag

UNGDOMSTELTET 20. september

SMAK – FROKOST & DEBATT Sted: Clarion Hotel The Edge Tid: 08.00-10.00

FESTIVALOMRÅDET ÅPNINGSTID Sted: Storgata Tid: 11.00-18.00

OFFISIELL ÅPNING AV SMAK Sted: Stortorget

Tid: 11.00

Gode MATMINNER NORDNORSK MAT & DRIKKE

Sted: Erling Bangsunds plass (Kulturhuset) Tid: 10.00-17.00

#Rotkoppen Ha med deg egen kopp – ta del i felles miljøtiltak. SMAK og SpareBank 1 Nord-Norge samarbeider for at festivalen skal bruke mindre plast. Vi oppfordrer derfor våre 70.000 besøkende til å ta med seg kopp, fat og bestikk hjemmefra. I festivalgatens åpningstider vil det finnes Rotkopp-stasjoner hvor du får fylt opp koppen din med kaffe og brus helt gratis. Kl 14.00 fredag og lørdag kan du være med i trekningen av flotte delikatesser fra våre utstillere under arrangementene «En Rotkopp for miljøet».

Gode MATMINNER NORDNORSK MAT OG DRIKKE

SKRANGLETOG FOR BARN Sted: Stortorget Tid: 10.00

FORESTILLING FOR BARN – KULTA Sted: Skansen Tid: 10.15

HISTORISK KJØKKEN Sted: Skansen/Bårstua Tid: 10.00-17.00

Sted: Teltet på Stortorget Tid: Fredag 11.00-20.00 Lørdag 10.00-16.00

BARNAS SMAK Sted: Veitasenteret Tid 11.00-16.00 11.00 Fargerike matminner 11.15

Tromsø Folkeskoles musikkorps

Gode MATMINNER NORDNORSK MAT & DRIKKE

11.30 «Fem-retters Matsjov»

Sted: Teltet på Stortorget Tid: 10.00-16.00

13.00 «Et godt måltid» - Læringsværkstedet

SMAKEN AV HAVET

14.30 «Fem-retters Matsjov»

ASVO FEIRER 30 ÅR

Sted: Kystens Hus/Bangsundbrygga Tid: 10.00-17.00

Sted: Teltet på Stortorget Tid: 11.00-12.00

15:00 «Sunn mat for barn – er det hokus pokus?»

BARNAS SMAK

I tillegg blir det sukkerspinn, ansiktsmaling og frokost/lunsj/middag med Rema 1000.

Sted: Teltet på Stortorget Tid: 11.00-20.00

UNGDOMSTELTET Sted: Erling Bangsunds plass (utenfor Kulturhuset) Tid: 11.00-18.00

HISTORISK KJØKKEN Sted: Skansen/Bårstua Tid: 11.00-18.00

SMAKEN AV HAVET Sted: Kystens Hus/Bangsundbrygga Tid: 11.00-18.00

EN «ROTKOPP» FOR MILJØET Sted: Stortorget Tid: 14.00-15.00

”TVEKAMP” MED FARMEN Sted: Erling Bangsunds plass (utenfor Kulturhuset) Tid: 15.00-18.00

Sted: Veitasenteret Tid: 11.00-16.00

12.00 «Skolekjøkkentimen»

SKRANGLETOGET

NORDNORSK MESTERSKAP I TURMAT Sted: Gammelbyen Tid: 12.00-14.00

EN «ROTKOPP» FOR MILJØET

Teltet på Stortorget fyller deg med Gode Matminner i kjent food court stil. Stikk innom for et kjapt måltid, eller SMAK deg gjennom hele menyen. Lokale matprodusenter rigger opp til stor SMAKfest for alle som stikker innom. Velkommen skal du være.

UNGDOMSTELTET Sted: Utenfor Kulturhuset Tid: Fredag 11.00-18.00 Lørdag 10.00-17.00 I ungdomsteltet møter du talentfulle elever fra Restaurant- og matfag ved Alta og Narvik. Elevene vil involvere besøkende gjester i spennende smaksrike opplevelser med sjømat i fokus. Sammen med seg i teltet har de Nordnorsk Vitensenter som ser på mat med realfagsbrillene på. • PancakeBot-en printer små lekre smaksprøver • Vi eksperimenterer med godteri, e-stoffer og fargeblanding • Er druer magnetiske – kom og test selv! • Gjetter du lukten? • Er lettprodukter virkelig lett?

Sted: Stortorget Tid: 14.00-15.00

”TVEKAMP” MED FARMEN Sted: Erling Bangsunds plass (utenfor Kulturhuset) Tid: 12.00-17.00

FORESTILLING FOR BARN - KULTA

www.smakfest.no

Sted: Stortorget Tid: 10.00 Bli med på et bråkete, herlig og musikalsk skrangletog sammen med Kulta og Kampen Janitsjarorkester!

TVEKAMP MED FARMEN Sted: Utenfor Kulturhuset Tid: Fredag 15.00-18.00 Lørdag 12.00-17.00 Tonje, Paal og Nikolai fra Farmen 2018 utfordrer deg til tvekamp. Mange artige aktiviteter hvor du kan måle styrken både fysisk og mentalt.

Sted: Skansen Tid: 16.00

DET NORDNORSKE MÅLTID Sted: Clarion Hotel The Edge Tid: 19.00

FESTIVALPASS SMAK har en ambisjon om å bli verdens reneste matfestival. Nå lanserer vi festivalpass som slår et slag for miljøet. Ved kjøp av festivalpass får du: • En kopp som gir deg gratis kaffe og brus på #rotkoppstasjonene våre. • En tallerken og bestikk som gir deg tilgang til rabatterte priser under hele festivalen! • Fredag og lørdag kan du være med i trekningen av flotte premier under arrangementet «En rotkopp for miljøet». Les mer på smakfest.no

HISTORISK KJØKKEN Sted: Skansen/Bårstua Tid: Fredag 11.00-18.00 Lørdag 10.00-17.00 Bli med på en helt unik reise under årets SMAK. I to dager skal kafeen Bårstua for forvandles til et spisested fra 1800-tallet. På menyen står blodpannekaker, rabarbram rabarbramarmelade, klappekake, gomme, rømmegrøt og flatbrød. En spennende meny fylt med historisk mat og matglede.

DET NORDNORSKE MÅLTID Sted: Clarion Hotel The Edge Tid: Fredag 19.00 Det Nordnorske måltid byr på en kulinarisk reise i verdensklasse med en flott kulturell ramme. Frank Jørstad loser oss gjennom kvelden hvor det blir servert en spennende og smaksrik 7-retters meny akkompagnert av musikalske innslag fra artistene Julie Alapnes og Lisa Skoglund.

RØST KOMMUNIKASJON

Tirsdag


ANNONSE

ANNONSE

GOD TURMAT: Mat smaker alltid litt ekstra godt ute i naturen, mener Said Nordin i NKL Troms. Under årets SMAK-festival arrangerer NKL Troms Nordnorsk Mesterskap i Turmat. Foto Ronald Johansen

Nordnorsk mesterskap i turmat arrangeres under SMAK Maten smaker som regel aller best ute i marka. Enig? Under SMAK-festivalen kan du både konkurrere i, og sanke inspirasjon til fristende turmat. INord-Norge har vi fantastisk natur, og vi er glade i å bruke den. Å gå på tur er en del av den kulturelle arven vår i nord, og når vi skal på fjellet - da har vi ofte matpakken med. – Ingenting smaker så godt som en brødskive med smør og brunost! Og setter vi oss i fjæra for å nyte lyden av bølgene som slår mot de kalde steinene, har vi ofte varm mat i tankene. Kanskje tenner vi et bål og griller pølser? Ofte er vi nysgjerrig på de andre menneskene vi møter på tur - tro hva de har i sekken og på bålet, sier Natalie Lorentzen, prosjektleder i SMAK Nordnorsk Matfestival.

Best i skauen I år inviterer SMAK Nordnorsk Matfestival både profesjonelle kokker og aktive friluftsmennesker til å ta del i konkurransen om tittelen «Best i skauen». Rammene for konkurransen er et åpent arrangement for publikum, der turmat står i fokus. Det blir grilling i byfjæra, samt aktiviteter både på vann og på land for barn, unge og voksne. – Vi skal by på god stemning, inspirere publikum til å være mer ute, nyte aktiv fritid og spise god og sunn mat, som er lett å lage når man er utendørs, sier Lorentzen.

NNM i turmat I tillegg skal det under årets festival arrangeres Nordnorsk mesterskap i turmat. – Vi i NKL Troms (Norske kokkers landsforening, tidligere Kokkelauget) ble utfordret

av SMAK til å arrangere NNM i turmat. Vi ville gjøre noe jordnært og enkelt, og landet på dette, forteller leder i NKL Troms, Said Nordin. Mesterskapet vil foregå på Skansen, lørdag under SMAK-festivalen. Av alle påmeldte vil seks deltakere bli plukket ut. De skal komponere en to-retters meny ut fra en forhåndsbestemt råvareliste, og maten skal tilberedes under enkle forhold, med åpen ild. – Turmat skal gjerne være minimalistisk og innovativ, og vi kan lære mye av hverandre her. Målet vårt for konkurransen er at den skal være uformell og publikumsvennlig – det skal være artig å komme og se på, sier Nordin.

Egenfanget råvare Turmaten som deltakerne presenterer, vil bedømmes ut fra smak, utseende og utførelse. Det legges vekt på at menyen praktisk lar seg gjøre på åpen flamme, og at råvarene lar seg ta med på tur. – I tillegg får deltakerne lov til å ta med seg en egenfanget eller egenplukket råvare, som gir menyen deres særpreg! Nordin understreker at de er opptatte av miljø, og at de vil bruke utstyr fra Remiks for å fremme gjenvinning og gjenbruk. I tillegg baserer konkurransen seg på kortreist mat.

– Jeg tar alltid med meg kaffekjele – det er det viktigste, slår han fast. – Dessuten liker jeg å ha med en liten wok i sekken, som jeg tilbereder over åpen varme. Maten smaker alltid bedre i marka – både sulten og den storslåtte naturen gjør måltidet bedre. Dessuten gir et bål både varme og god aroma til maten!

Best ute

Tvekamp med «Farmen»

Selv har Nordin noen klare favoritter, når han selv går på tur:

Som del av aktivitetsprogrammet får også SMAK-festivalen besøk av fire deltakere fra

2018-sesongen av TV2-programmet «Farmen». Publikum kan delta i forskjellige konkurranser, som utfordrer både fysisk og mental styrke. Vinnerne går til finalen, hvor de møter «Farmen»-gjengen Nikolai Aspen, Tonje Frøystad Garvik, Lene Sleperud og Paal Nygård i tvekamp.


ANNONSE

ANNONSE

SMAK med ambisiøs satsing: Vil bli verdens reneste matfestival

Ved å kutte matsvinn ytterligere, forby engangsplast og redusere søppelmengden, vil SMAK Nordnorsk Matfestival gjøre en innsats for miljøet. – SMAK tar aktivt del i kampen for miljøet. Vi har jobbet med å kutte matsvinnet i flere år, og som følge av et tett samarbeid med Tromsø Matsentral har vi veldig lite matsvinn på festi-

valen, forteller festivalsjef Petter Markussen. – Nå har vi ei skikkelig ambisiøs satsing: vi vil bli verdens reneste matfestival. For å få til det, må vi få ned mengden søppel som produseres under festivalen, fortsetter han.

Forbyr engangsplast Det viktigste tiltaket SMAK har gjort i år, er å forby engangsutstyr i plast. – I år stiller vi det som krav til utstillerne våre – det er ikke lov med engangsplast på standene, sier Markussen. I tillegg oppfordrer SMAK de besøkende til å ta med sitt eget dekketøy, eller kjøpe en festivalpose med dekketøy. Da kan man som gjest spise seg gjennom hele festivalgata, og samtidig være med på å redusere behovet for engangsutstyr. I posen vil det for eksempel finnes en flott, sammenleggbar turkopp, som SMAK-samarbeidspartner Remiks har bidratt med.

ROTKOPP: Lars Nymo Trulsen tar med seg sin Rotkopp på SMAK. Da får han gratis kaffe og brus, og sparer miljøet for engangskopper.

– Denne kaller vi for «Snyltekoppen»! I tillegg stiller vi i Remiks med materiell til NNM i Turmat, som publikum kan kjøpe når arrangementet er over. At SMAK satser på miljø, og jobber mot overproduksjon av mat, er helt i

tråd med våre verdier, sier Britt Mathisen Limo, administrerende direktør i Remiks.

Matsvinn Også Asko, en annen av festivalens samarbeidspartnere, er opptatte av å minske matsvinn: – Faktisk er vi, og mange av kundene våre, med i et prosjekt som heter «Kutt Matsvinn», som går inn for å redusere matsvinn med 20 prosent innen 2020, forteller Ole Richard Røsberg, markedssjef i Asko. – For det gjelder ikke bare å kutte matsvinnet i dagene under SMAK-festivalen, men også gjennom resten av året!

– Smaksopplevelser i verdensklasse Sparebank1 Nord-Norge ser seg selv som en åpenbar samarbeidspartner for SMAK Nordnorsk Matfestival: – Vi vil være med på ting som skaper lokal egenverdi, og som øker bolysten – og det mener vi definitivt SMAK gjør, sier banksjef Lars Nymo Trulsen. – SMAK gir oss muligheten til å oppleve smaker i verdensklasse, produsert i sårbar,

MILJØFOKUS: SMAK er opptatt av miljøet, og skal kutte søppel, plast og matsvinn ytterligere i år. Fra venstre: Lars Nymo Trulsen i Sparebank1 Nord-Norge, Grete Ovanger i Asko Nord, ordfører Kristin Røymo, Ole Richard Røsberg i Asko Nord, Ann-Kirsti Thorstensen i Asko Nord, Veronika Karlsen i Asko Nord, Britt Mathisen Limo i Remiks og festivalsjef Petter Markussen.

nordnorsk natur. Det er helt naturlig for oss i Sparebank1 Nord-Norge å være med på dette arrangementet!

Holdningskampanjen #Rotkoppen Og til SMAK tar Trulsen med seg «Rotkoppen» sin. «Rotkoppen» er en kopp med solid rot i kjøkkenskapet – den du ikke klarer å kvitte deg med, gjerne fordi den bærer med seg en historie. I Trulsens tilfelle er det en kopp fra en bedriftstur til Hansnes. – Og alle som har med seg egen «Rotkopp» får gratis brus og kaffe på «Rotkopp»-stasjonene under festivalen, forteller Petter Markussen. «Rotkoppen» kan man gjerne ta bilde av, og dele med hashtaggene #rotkoppen og #fornordnorge. Ordfører Kristin Røymo er stolt av SMAKs ambisjon om å kutte ned på søppel, plast og matsvinn: – Den eneste måten vi kan gjøre noe med de største problemene i verden, er at alle som får mulighet til å gjøre små grep, gjør det. Jeg tar av meg hatten for SMAKs initiativ, og er veldig stolt av festivalen!


ANNONSE

ANNONSE

Uansett hva ditt beste matminne er, så tipper vi det handler om langt mer enn bare maten.

Skaper gode SMAKminner sammen Matprodusenter fra hele Nord-Norge kommer til årets SMAK Nordnorsk Matfestival. Mange av dem kommer igjen år etter år. Vi har snakket med tre av veteranene.

Utstillere fra hele landsdelen kommer til SMAK for å vise fram fantastiske råvarer, matkultur og den store kompetansen som vi har her i Nord-Norge. Fra hovedstaden i Nordland, Bodø, kommer kaffebrenneriet Bønner i byen.

fra Afrika. I år har jeg lagt inn et varsel på telefonen to uker før SMAK-festivalen om å huske å pakke nok afrikansk kaffe, forteller kaffe-eksperten.

– Vi har vært på SMAK i alle år, og gleder oss veldig til å komme tilbake. Det er det artigste vi er med på hele året. Ikke bare er det hyggelig å reise bort og ha det sosialt sammen med kollegaer, men vi får frontet produktet vårt og vi gjør det også veldig bra i Tromsø, sier salgssjef Carl-Rune Fagervik i Bønner i byen.

– Hva er ditt beste matminne? – Jeg husker selvfølgelig bestemors raspeballer, men hvis jeg skal trekke fram mitt sterkeste minne er da jeg var 8 år, vi var på ferie i Kristiansand og gikk til Pannekakehuset. Jeg fikk en fantastisk pannekake, men da jeg hadde spist halvparten mistet jeg resten i fanget mitt. Jeg ble veldig lei meg, men servitøren kom og ryddet opp og sa: «Slapp av, du skal få en ny». Det reddet hele situasjonen.

Elsker spesiell kaffe

Laks og hvitfisk fra Senja

Fagervik peker på at kaffekulturen har kommet lengre i Tromsø enn Bodø.

Fra Senja kommer også i år Brødrene Karlsen med sin populære krydderlaks, i tillegg til røkt blåkveite, røykalaks, tunge og annen hvit- og rød fisk. – For oss er det viktig å være synlig i lokalmarkedet, og SMAK-festivalen er en god temperaturmåler for oss som står der og kan snakke og høre med folk om hva de synes om produktene våre, sier administrerende direktør Rita Karlsen i Brødrene Karlsen.

– Vi får utløp for alt vårt kaffeengasjement i mye større grad enn i Tromsø. Det er ikke til forkleinelse for folket i Bodø, men det er langt flere kaffe-«nerder» i Tromsø, smiler Fagervik. Kaffe-«nerdinga» gir seg utslag i stor etterspørsel etter de mer spesielle og unike kaffebønnene. – De siste årene har vi endt opp med for eksempel å bli utsolgt for en spesiell kaffe

– Hva er ditt beste matminne? Jeg spiser utrolig mye god mat og har mange gode matminner, men noe som står

sterkt er da jeg i høst var på Mathallen i Tromsø og fikk servert sei. Sei er en undervurdert matfisk, som er utrolig smaksrik. Måten de hadde tilberedt den på, gjør at jeg flere ganger i ettertid har tenkt og referert til den matopplevelsen. Jeg håper at flere restauranter både lokalt, nasjonalt og internasjonalt får øynene og ikke minst smaksløkene opp for dette flotte råstoffet, forteller Karlsen Det er spesielt den varmrøkte krydderlaksen som mange er på jakt etter under SMAK-festivalen. – Vi er veldig stolt av dette produktet. Det er veldig lettvint til festmat og gjør seg godt på et koldtbord. Nå skal vi utvide produksjonen, og det er gleder vi oss til, sier Karlsen.

Lokale produsenter Tradisjonen tro, er det også mange matprodusenter fra Tromsø som stiller ut under SMAK nordnorsk matfestival. I år er festivalen fra 19.-21. september. Søstrene Ingebrigtsen holder til vanlig til i Kirkegata, men flytter under SMAK-festivalen ut på gata. – Det er himla artig å flytte butikken ut i gata, spesielt hvis været er godt. Vi treffer mye folk og det er en fin arena for å få vist seg fram. Det er hektiske og morsomme dage,r der vi legger mye arbeid i god kvalitet og

gode smaker, sier daglig leder Liv Ingebrigtsen. Hun husker spesielt første året da de slett ikke visste hva de gikk til, og allerede klokka 11.30 var de fri for mat. – Det er litt begrenset hva vi kan ta med oss at mat, men vi prøver å være kreative og finne fram til noe publikum har lyst på. I fjor hadde vi Mattilsynet på besøk i teltet, og de var veldig fornøyd, forteller Ingebrigtsen. – Hva er ditt beste matminne? – Jeg kommer fra en matfamilie, og jeg husker spesielt godt 1. juledag. Da var det julebord i 5-6 timer. Selv spiste jeg brødskive med ost og skinke, og var ikke opptatt av mat. I voksen alder husker jeg spesielt en gang vi skulle ut og spise med jobben. Kokken vår, Morten, sa at han heller ønsket å invitere oss med hjem. Da lagde han en 7-retters middag med ingredienser fra butikken vår, og jeg har aldri – hverken før eller senere – spist bedre mat. Det var helt fantastisk. I fjor var det 83 utstillere under SMAK-festivalen, og i år har vi plass til enda flere. Klikk her for å melde deg på.


ANNONSE

Slik blir Barnas SMAK

SMAK Nordnorsk Matfestival har slett ikke glemt sine yngste besøkende, og legger opp til både moro og læring for barna. SMAK-ambassadør Veita arrangerer «Barnas egen SMAKfestival» på festivallørdagen 21. september. Da vil de presentere et bredt program av mat-relaterte aktiviteter til alle små festivaldeltakere. – Vi arrangerte Barnas SMAK her på Veita for første gang i fjor, forteller senterpilot May-Tordis Simonsen. – Og vi var nok ikke helt forberedt på responsen! Det var kjempepopulært, og i år har vi bestilt inn 80 nye stoler, forteller hun. – Veita er et sted som mange barnefamilier besøker, og vi vil vise våre besøkende at vi bryr oss om dem. Derfor arrangerer vi dette.

Matpakke-tips – I tillegg får vi besøk av Læringsverkstedet, som skal presentere konseptet «Et godt måltid». Da blir det servert smaksprøver, det blir blindsmaking og gjetteleker, forteller senterpiloten. – Sist, men ikke minst, får vi besøk av en

SKRANGLETOG: Lørdag 21. september arrangeres det Skrangletog fra Stortorget til Skansen. Store og små oppfordres til å kle seg ut, og ta med dukkevogn eller trehjulssykkel! På Skansen vil Kulta opptre.

Her kan ungdommer i alder 13 – 17 år lære, smake og konkurrere.

Ta på fisken! Og mer sjømat vil man naturligvis finne på Kystens Hus! I førsteetasjen vil det stå festivalstands, mens andreetasjen er avsatt til aktiviteter for små og store. Der blir det både konkurranser, og smaksprøver å få. – Vi skal blant annet arrangere «Ta på fisken», der ungene får se og ta på ulike fiskearter, forteller Gunn Norvik i Norges Råfisklag. – I tillegg får ungene kjenne, og smake på ulike typer tang og tare fra Seaweed, delta på quiz i Kunnskapssenteret, og se på de levende fiskene i akvariet i førsteetasjen.

«Skap-røvere» og skolekjøkken Programmet på Veita begynner med at Elin Marita Schjølberg Solheim fra kafeen Spiseriet skal lage god, sunn og fargerik mat sammen med barna. Tromsø Folkeskoles musikkorps skal spille, og det vil være mulighet til å få ansiktsmaling. – Vertskapet på Spiseriet har også fått i oppdrag å være «Skap-røvere», og de vil presentere sitt «5-retters Matsjov» to ganger i løpet av lørdagen, forteller Simonsen. Rema 1000 skal servere både frokost, lunsj og middag, og tre Young Chefs kommer for å arrangere skolekjøkken-time for barna.

ANNONSE

FOR BARN: SMAK-festivalen skal også ha gode tilbud til barna, mener disse damene. Fra venstre: Elin Nystrand og Lisbeth Solås fra Spiseriet, May-Tordis Simonsen, senterpilot på Veita, Tove Isaksen og Gunn Norvik fra Norges Råfisklag og Ann Kristin Holmenes fra iTromsø.

ernæringsfysiolog som skal ta for seg matpakken, og utfordringene man kan støte på med den. Vi håper at «Barnas egen SMAKfestival» vil få unger til å prøve, og like mer annerledes mat.

Skrangletog Men aktivitetene på Veita er slett ikke det eneste som arrangeres for barna lørdag 21. september. Sammen med SMAK-partner iTromsø, vil det arrangeres Skrangletog for barna, fra Stortorget. Her oppfordres store og små til å stille i mateller kokkerelaterte kostymer, og de minste kan

ta med seg enten dukkevogn eller trehjulssykkel. 09.45 kan de som ønsker, møte opp for å få ansiktsmaling, før Kampen Janitsjar ankommer torget klokken 10.00. Kvart over ti er det avmarsj mot Skansen, der Kulta vil underholde med show.

Eget Ungdomstelt I år får festivalen også besøk av to skoleklasser fra matfaglinjene i Alta og Narvik. Elevene har selv utviklet et aktivitetsprogram, som inneholder aktiviteter som fremmer kunnskapen om, og bruken av, norsk sjømat hos barn og unge.

– Viktig med barnetilbud Mer tilpasset de voksne besøkerne, vil speed demo’ene fra Seaweed og Bottarga Borealis være. De finner sted i andreetasjen på Kystens Hus både fredag og lørdag. – Og så blir det gratis kaffe og kaker, legger Norvik til. Hun synes at det er flott med aktiviteter for de små, i anledning festivalen: – Når så mange foreldre drar på SMAK-festivalen på lørdagen, synes vi det er viktig at det også finnes gode tilbud for ungene, mener hun.


ANNONSE

Her pilles rekene for hånd

ANNONSE

Gerd Midttun, Eli Jørgensen og Ingebjørg Pedersen er tre av de unike damene hos Lyngen Reker som praktiserer kunsten håndpilling av reker. Noen av dem har jobbet der i over 40 år.

Der de fleste rekebedriftene sender rekene ut av landet for håndpilling, pilles Lyngenfjord-rekene på hjemmebane. Det resulterer i et kortreist nisjeprodukt av høy kvalitet. Med over 60 års virke er Lyngen Reker en av Norges eldste rekeprodusenter. På fabrikken på Lenangsøyra piller åtte ansatte rekene for hånd. Flere av dem har jobbet ved fabrikken i over 40 år. Daglig leder Jack Robert Møller sier at det er to grunner til at Lyngenfjord har valgt å gjøre som på femtitallet, og satse på eksklusive håndpilla reker i lake: – Kvalitet og - like viktig - sysselsetting i vårt lille samfunn, sier han.

Unik smak og kvalitet – Når det kommer til kvalitet, så er håndpilling og maskinell pilling to forskjellige verdener. Håndpilling gir uendelig mye bedre kvalitet. Rekene fra Lyngen Reker fikk nettopp sin plass i merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse. I juryens begrunnelse

står det å lese at «rekene har en unik smak som skiller seg tydelig fra øvrige produkter i sin kategori. De har en god konsistens og fremstår som om de kommer rett ut av rekeskallet».

Kortreiste, lokale reker Mens mesteparten av norske reker sendes ut av landet for håndpilling til land med billig arbeidskraft, før de importeres tilbake til Norge, pilles Lyngenfjord-rekene på hjemmebane. Det betyr kortreiste og ferskere reker, med mindre salt og konserveringsmidler.

– Motoren i bedriften vår er reker som forbrukeren sjøl må pille. Men de skaper bare arbeidsplasser på havet, ikke på fabrikken. Vi har et samfunnsansvar i ei lita bygd. Noen av våre har jobbet med dette i førti, femti år, sier Møller. – Håndpilling handler om mer enn å ville skape et kvalitetsprodukt. Det handler om verdier og om vår historie.

Skaper arbeidsplasser på bygda Sysselsetting er imidlertid et like viktig mål for den tradisjonsrike bedriften. I omsetning utgjør ikke produktet mer enn rundt ti prosent av virksomheten, men antall årsverk relatert til håndpilling er rundt tretti prosent, anslår Møller.

I OSLO: Fra utdelingen av «Spesialitet»-merket. Foran til venstre: Wasana Bugge, Jorunn Nymo og Gerd Midttun. Bak til venstre: Eldbjørg Martiniussen, Ingebjørg Pedersen, daglig leder Jack Robert Møller, Eli Jørgensen og Bjørn Arild Olsen.

SPESIALITET: Snart får alle de oransje lokkene det offisielle «Spesialitet»-merket som garanterer at produktet er basert på de beste norske råvarene, laget av dyktige mathåndverkere og vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse.


ANNONSE

ANNONSE

Det Nordnorske måltid Fredag 20.september inviterer vi til en uforglemmelig opplevelse på Clarion Hotel The Edge under årets SMAK-festival. Det Nordnorske måltid byr på en kulinarisk reise i verdensklasse med en flott kulturell ramme. Nord-Norges egne Frank Jørstad skal lose oss gjennom kvelden hvor det blir servert en spennende og smaksrik 7-retters meny akkompagnert av musikalske innslag fra artistene Julie Alapnes og Lisa Skoglund. Menyen er satt sammen og lages av de meriterte kokkene Gunnar Jensen og Jon Erlend Matre i samarbeid med Juniorkokkelandslaget. Det skal serveres blant annet; reker fra Lyngen, løyrom fra Kalix, Tørrfisk fra Halvors, vill kveite fra Yttersia, speket og grillet laks fra Brødrene Karlsen på Senja, kalvetunge, mørbrad av Kalv og sjokoladecremeux med økologiske jordbær fra Nordvoll gård. Det Nordnorske måltid blir en minneverdig kveld du ikke ønsker å gå glipp av!

Kveldens kokker og artister: Jon Erlend har fartstid fra Mathallen Tromsø hvor han gikk læretiden, han jobber nå på Stock i Oslo. Gunnar er kjøkkensjef på Mathallen Tromsø, de har begge i løpet av det siste året deltatt på Juniorkokkelandslaget, Jon Erlend som kokk og Gunnar som Kaptein.

Kokkelandslagenene er nå i oppkjøring mot Kokke OL i Stuttgart i februar. Frank Jørstad er en norsk skuespiller fra Alta med lang fartstid i bransjen kjent for sine roller i produksjoner som «Jul på Månetoppen», «Svidd neger» og «Mammon». Julie Alapnes har utmerket seg som en sterk og spennende felespiller fra nord. Hun er kjent for sin tilstedeværelse, gode formidlingsevne og sprudlende energi. I 2009 mot-

tok hun den ærefulle tildelingen Coop Nords Kulturpris, og i 2011 ble hun, sammen med musikere fra Palestina, Egypt og Norge, tildelt UNESCOs tittel: “Young Artist for Intercultural Dialogue between Arab and Western Worlds”, for et samarbeid i forbindelse med Førdefestivalens internasjonale talentprosjekt. Musikken og fela har tatt Julie til hver en krik og krok av Norge, men fiolinen har også gitt henne vinger til å fly over landegrensene.

Den Tromsøbaserte sangeren og låtskriveren Lisa Skoglund har hatt kometfart på karrieren sin de siste årene med musikk som ligger tett inntil hjertebarken. Skoglunds tekstunivers tar opp eksistensielle temaer på en måte som fanger publikums oppmerksomhet og treffer en nerve i de fleste av oss. Hun skaper nær, ærlig, nord-norsk pop musikk.

Kjære abonnent!

Logg deg på i dag og få mer for pengene

Gode hjemmelagde lefser basert på gamle tradisjonsrike oppskrifter Tilgang til iTromsø pluss

eAvis VG og iTromsø kl. 23.00

Del med familien i husstanden

Få full utnyttelse av abonnementet ditt!

Gå inn på itromso.no/opprettbruker

www.facebook.com/joridslefebakeri

For å bli abonnent gå til itromso.no/minside


ANNONSE

ANNONSE

Tar Skansen gjennom tidsmaskin – opplev gamlebyen med historisk kafé

I år utvider Smak-festivalen til Skansen. I to dager skal kafeen Bårstua forvandles til et spisested fra 1800-tallet der det lages historiske retter som blodpannekake og sildegrynsuppe. Alt serveres av servitører i tidsriktige kostymer.

Det legges opp til en helt unik og spesiell stemning på Skansen under Smak-festivalen. Når kafeen Bårstua åpner dørene fredag 20. september blir det som den skulle vært drevet for 100 år siden. På menyen står blodpannekaker med rabarbramarmelade, klappkake, gomme, rømmegrøt ogflatbrød. Servitørene får på seg kostymer i 1800-tallsstil som er spesialdesignet av Nina Erdahl.

Nytt samarbeid Smak-festivalen har hatt konseptet «historisk kjøkken» som en del av programmet i to år. Tidligere har det vært en del av festivalteltet på Stortorget og i Bangsundbrygga. Denne gangen tas konseptet til et nytt nivå. Til vanlig drives kafeen Bårstua på Skansenvollen av Fontenehuset, som er en organisasjon for alle som har utfordringer med psykisk helse. I de to dagene under Smak-festivalen lar de elever fra restaurant- og matfag ved Ishavsbyen videregående skole ta over styringen av kafeen. Fontenehuset ønsker nemlig at flere elever skal oppdage tilbudene som Fontenehuset har. – Bårstua er en liten kafé og målet vårt er å ha arbeidsplasser til medlemmer av Fontenehuset. Vi ville gjerne ha et samarbeid med Smak-festivalen og Ishavsbyen videregående skole fordi vi vet at det er stort frafall fra videregående skoler og vi ønsker å vise at også skoleelever kan komme til oss hvis skolehverdagen er tøff. Ved å bruke Bårstua kan

det bidra til å gjøre skolegangen litt smidigere, sier Reidar Svare, daglig leder for Bårstua og Fontenehuset i Tromsø.

Tilbake til Tromsøs røtter Kafeen Bårstua ble bygd i 1840, mens hovedbygningen på Skansen, Tollboden, ble bygd allerede i 1794. Det regnes som starten på Tromsø som by. Det er også en av grunnene til at Smak-festivalen ville ta i bruk dette området. – Årets tema er jo røtter. For årets festival tenker vi også på våre historiske røtter – og da passer det perfekt å utvide til gamlebyen. I tillegg handler det om rotgrønnsaker, som er på full fart inn igjen. Det blir spennende å ha på menyen, sier festivalsjef Petter Markussen.

Skal lage gomme Historisk kjøkken skal drives av 25 elever som går VG1 på restaurant- og matfag. De er allerede i full gang med å forberede overtakelsen. I tillegg til å servere mat fra gamle dager, skal de bruke tiden fram mot festivalen til å lage matprodukter som skal selges i kafeen. – Vi skal lage geitramsgelé, rognebærgelé og gomme. Vi gleder oss veldig til å smake blodpannekaker! Det har vi aldri smakt før og det blir veldig spennende, sier Suzanne Stene Markussen, som er blant elevene som har fått teste 1800-tallskostymet. – Jeg tror det blir veldig gøy, lærerikt og interessant å ha ansvaret for å drive en kafé, sier hun. Det var nettopp elever på restaurant- og

matfag, eller mangelen på elever, som gjorde at Smak-festivalen ble startet i 2013. Målet med festivalen var å øke rekrutteringen til yrket og matfaget. Elever fra Ishavsbyen videregående skole har vært med hvert eneste år siden starten. – Det er også fint å tenke på siden årets tema er røtter. Elevene har alltid vært viktig for festivalen og flere elever har fått sin lærlingplass nettopp under Smak-festivalen. Nå blir det spennende å se hvordan de skal ta Skansen 100 år tilbake i tid og hvordan dette blir mottatt av Smak-publikum, sier festivalsjef Petter Markussen. Fredag 20. september åpner historisk kjøkken i Bårstua-kafé og har åpent fra klokken 11.00-18.00. Lørdag 21. september har kafeen åpent fra klokken 10.00-17.00.

Profile for Amedia Ressurs Harstad

Smak 2019  

Smak 2019