Page 43

Kulutustietoja

alkaa virrata asuntoon postiluukun kautta porraskäytävästä sekä rakenteissa olevien rakojen kautta. Parempi ratkaisu kylmälläkin ilmalla on sulkea vain osa korvausilmaventtiileistä. Voidaan sulkea esimerkiksi olohuoneen korvausilmaventtiili, mutta pitää makuuhuoneen venttiili auki.

Suodattimien vaihto

Asukas: Selvitä, kuuluuko suodattimien vaihto vastuullesi.

Käyttö ja ylläpito

Jos asunnossa on koneellinen tulo-poisto -ilmanvaihtojärjestelmä, ilmanvaihtokoneen suodattimet on vaihdettava uusiin yleensä vähintään kerran vuodessa. Jos suodattimia ei vaihdeta, koneesta saatava hyöty katoaa ja sisäilman laatu heikkenee. On hyvä huomioida, että suodattimien vaihto kuuluu monessa tapauksessa asukkaan vastuulle.

3.2.5 Lamppujen ja valaisimien uusiminen

Korjaaminen

Asumiskustannuksia voidaan pienentää myös lamppuvalintojen avulla. Yleensä asukas maksaa valaistuskustannukset omassa huoneistosähkölaskussaan. Vanhaa, energiaa tuhlaavaa tekniikkaa ollaan kovaa vauhtia poistamassa markkinoilta: mattapintaiset hehkulamput ovat jo hävinneet, ja seuraavaksi poistuvat markkinoilta kirkkaatkin. Hehkulampun korvaavat valonlähteet (esim. energiansäästölamput) ovat hehkulamppua energiatehokkaampia ja kuluttavat selvästi vähemmän sähköä. Korvaavan lampun valinta vaatii hieman paneutumista, mutta toisaalta hehkulampuista luopuminen merkitsee kuluttajalle rahansäästöä.

Hankesuunnittelu Korjauskonseptit

Kuva 3.4. Energiansäästö- ja ledilamput kuluttavat vähän sähköä. Kuva: Eero Nurmikko.

Taloyhtiön energiakirja

41

Profile for Kun koulu loppuu / VKD / Oikotie / TAT-Palvelu Oy

Taloyhtion energiakirja  

Kirja on kirjoitettu auttamaan taloyhtiön hallitusta energiatehokkuuden parantamiseen liittyvien vaihtoehtoisten toimien selvittämisessä ja...

Taloyhtion energiakirja  

Kirja on kirjoitettu auttamaan taloyhtiön hallitusta energiatehokkuuden parantamiseen liittyvien vaihtoehtoisten toimien selvittämisessä ja...

Profile for mediat
Advertisement