Page 111

Uusittaessa kylpyhuoneita putkiremontin yhteydessä luovutaan usein vanhasta käyttöveden avulla lämpiävästä patterista, ja se korvataan sähköisellä mukavuuslattialämmityksellä. Erityisesti kaukolämmöllä lämpiävissä taloissa kannattaa harkita märkätilojen mukavuuslattialämmityksen toteuttamista vesikiertoisena, jolloin voidaan hyödyntää kaukolämpöä.

Käyttö ja ylläpito

Vesikiertoista lattialämmitystä ei saa liittää lämpimän käyttöveden kiertojohtoon, ja tällainen liitos on myös rakentamismääräyksin kielletty legionellariskin vuoksi. Vesikiertoinen lattialämmitys tulee toteuttaa täysin omana lämmityspiirinään tai yhdistää olemassa olevaan patteriverkostoon. Paras ratkaisu on toteuttaa järjestelmä omana lämmityspiirinään, joka on yhdistetty omaan kaukolämmönvaihtimeensa. Tällöin märkätilojen lattialämmitys toimii parhaiten myös kesäaikaan.

Kulutustietoja

Märkätilojen lämmitys

Oikein suunnitellussa ratkaisussa lattialämmitysputkien asennuskorkeus on vain muutamia senttimetrejä. Näin ollen vesikiertoinen lattialämmitys voidaan asentaa olemassa olevan lattiarakenteen päälle (ks. kuva 4.23). Korjaaminen

Kuva 4.23. Vesikiertoinen lattialämmitys olemassa olevan lattiarakenteen päälle asennettuna. Kuva: Uponor Suomi Oy.

Vesikiertoinen lattialämmitys ei lisää vuotoriskejä, kun käytetään oikeita materiaaleja ja liitosmenetelmiä. Järjestelmä toteutetaan aina suljetulla verkostolla, jossa vedenpaine ja virtaamat ovat kohtuullisen pienet.

Taloyhtiön energiakirja

109

Korjauskonseptit

Vesikiertoinen lattialämmitys kaukolämpötalossa tulee elinkaarikustannuksiltaan lähes aina edullisemmaksi kuin sähköinen mukavuuslattialämmitys. Putkiremontin yhteydessä toteutettu vesikiertoinen märkätilojen lattialämmitys maksaa noin 1 000 euroa asuntoa kohden. Vaikka sähkölämmitteisen mukavuuslattialämmityksen investointikustannus on noin 500 euroa per asunto, vesikiertoinen lattialämmitys maksaa tyypillisesti itsensä takaisin alhaisempina käyttökustannuksina noin 3–10 vuodessa.

Hankesuunnittelu

Vesikiertoinen märkätilojen lattialämmitys antaa taloyhtiölle tulevaisuudessa paremmat mahdollisuudet hyödyntää erityyppisiä hybridi- eli yhdistelmälämmityksiä. Esimerkiksi lämpöpumppujärjestelmällä poistoilmasta talteen otettua tai aurinkolämpöjärjestelmän tuottamaa lämpöä voidaan hyödyntää tehokkaasti märkätilojen lattialämmityksessä.

Profile for Kun koulu loppuu / VKD / Oikotie / TAT-Palvelu Oy

Taloyhtion energiakirja  

Kirja on kirjoitettu auttamaan taloyhtiön hallitusta energiatehokkuuden parantamiseen liittyvien vaihtoehtoisten toimien selvittämisessä ja...

Taloyhtion energiakirja  

Kirja on kirjoitettu auttamaan taloyhtiön hallitusta energiatehokkuuden parantamiseen liittyvien vaihtoehtoisten toimien selvittämisessä ja...

Profile for mediat
Advertisement