Page 1

T U L EVAI S UUDE N TOIMIA L AT JA O PI S K E LU PA IKAT E S ITTÄ YTYVÄ T s. 27


2

HAE SeAMKiin

Kevään yhteishaun 1. hakuaika 9.1.-24.1.2018 BACHELOR OF BUSINESS ADMINISTRATION, International Business BACHELOR OF HEALTH CARE, Nursing

Kevään yhteishaun 2. hakuaika 14.3.-28.3.2018 PÄIVÄTOTEUTUS BACHELOR OF BUSINESS ADMINISTRATION, International Business BACHELOR OF HEALTH CARE, Nursing AGROLOGI (AMK) INSINÖÖRI (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka RESTONOMI (AMK), Ravitsemispalvelut TRADENOMI (AMK), Liiketalous TRADENOMI (AMK), Kirjasto- ja tietopalveluala KULTTUURITUOTTAJA (AMK) FYSIOTERAPEUTTI (AMK) SAIRAANHOITAJA (AMK) SOSIONOMI (AMK) INSINÖÖRI (AMK), Automaatiotekniikka INSINÖÖRI (AMK), Konetekniikka INSINÖÖRI (AMK), Rakennustekniikka RAKENNUSMESTARI (AMK), Rakennustekniikka

MONIMUOTOTOTEUTUS GERONOMI (AMK) TRADENOMI (AMK), Liiketalous

seamk.fi/haku


3

SISÄLLYS

26

RO O PE TO N TE R I

6 SINÄ ET OLE YKSIN

Koulun päättymisen jälkeen Roope oli varma, ettei tee tutkinnollaan mitään. Ja myöntää olleensa väärässä.

Anni Saastamoinen kertoo, miten masennuksesta voi selvitä.

10 MITÄ SEURAAVAKSI? – SINÄ PÄÄTÄT Älä jää vahingossa sukupuolesi vangiksi.

18 TÄYTYYKÖ LUKIOLAISEN BRÄNDÄTÄ ITSEÄÄN? Vastaus on yksinkertaisesti “kyllä”. Mariieveronica valottaa, miksi.

24 KESÄDUUNIA VAILLA? Erottaudu muista hakijoista. Lue viisi tehokasta vinkkiä!

27- 3 9

41- 58

TOIMIALAT?

OPPILAITOKSET?

Tulevaisuuden toimialat esittelyssä.

Löytyisikö näistä tuleva opiskelupaikkasi?

Lisätietoa työelämästä, opiskelupaikoista ja toimialoista löydät osoitteesta kunkoululoppuu.fi.


4

PÄÄKIRJOITUS

Teksti: Anne-Mari Rajala Kuvat: Samuli Skantsi

P OI KK E US ON KAUN ISTA Eräässä tv-ohjelmassa nähtiin tyttö, jonka toinen korva oli höröllään. “Onpa persoonallisen näköinen”, ajattelin. Hyvällä tavalla. Oletko koskaan nähnyt elokuvaa, jossa on ihan tavallinen päähenkilö, joka elää ihan tavallista elämää ihan tavallisessa kylässä tai kaupungissa? Et, koska sellaista ei kannata tehdä. Jokaisessa elokuvassa tapahtuu käänne, ja jokaiseen elokuvaan tarvitaan poikkeus. Uskon, että jokaisella ihmisellä on poikkeuksellinen kyky tehdä tai olla jotakin. Sen huomaaminen vain voi olla vaikeaa. Tuntuuko vaikealta keksiä, missä olet poikkeuksellisen hyvä? Siinä saattaisi olla avain siihen, mitä haluaisit tulevaisuudessa tehdä työksesi. Usealla meistä on poikkeuksellinen mieli. Se voi aiheuttaa hallitsemattomia tilanteita. Jos en olisi opiskeluaikana sairastunut yleistyneeseen ahdistuneisuushäiriöön, pelkäisin nyt unenomaisten ja pyörryttävien tuntemusten johtuvan aivokasvaimesta. Sen sijaan tiedän, että kohtaukset ovat mieleni tuotosta ja menevät ohi. Tulevaisuudessa odottaa lukuisia poikkeuksia – joko mielen tai muiden asioiden kanssa. Oleellista on ymmärtää, miten niihin suhtautuu. Molempiin pätee sama vinkki: kysy apua joltain. Jos mieli tekee temppujaan tai et löydä omaa vahvuutta, kysy muilta! Niin opot, psykologit kuin läheiset ihmisetkin ovat sinua varten. Koska sinä olet poikkeus. Poikkeuksellisen tärkeä jollekin.

P.s. Tästä lehdestä saat vinkkejä ala- ja opiskelumahdollisuuksista sekä mielen hyvinvoinnista. Toivottavasti niistä on apua valintojen edessä

"Uskon, että jokaisella ihmisellä on poikkeuksellinen kyky tehdä tai olla jotakin."

Julkaisija: TAT-Palvelu Oy Päätoimittaja: Anne-Mari Rajala / anne-mari@t-media.fi Tuottaja: Vesa Vilenius / vesa@t-media.fi Toimittajat: Elli Collan, Charlotta Forsberg, Siiri Huttunen, Minttu Hytönen, Helena Immonen, Niko Jekkonen, Ari Ojanperä, Katja Pajula, Henri Saloranta Valokuvaajat: Niko Jekkonen, Jani Karlsson, Antti Koskinen, Joona Kotilainen, Antti J. Leinonen, Ari Ojanperä, Samuli Skantsi, Max Steffansson, Anssi Tuononen, Antti Varonen Ulkoasu: Ville Salonen / Kaukokatse ja Salla Vasenius Kansikuva: Max Steffansson Kustantaja: T-Media Oy / Harri Leinikka / harri@t-media.fi Painos: 15 000 kpl Painopaikka: PunaMusta Oy ISSN: 2489-6756

4041-0619 Painotuote


5

PÄÄSYKOEVINKIT

IIK! PÄ Ä SYKO K EET Olet valmistautunut huolella, lukenut ja kerrannut. Pian koittaa pääsykoepäivä. Lue seuraavat vinkit – näin päiväsi sujuu paremmin!

Teksti: Elli Collan Kuvitus: Salla Vasenius

1/ Selvitä hyvissä ajoin, missä sinun

tulee olla ja mihin aikaan. Selvitä myös, miten pääset paikalle. Parempi olla vähän etuajassa kuin myöhässä!

2/ Pukeudu mukaviin vaatteisiin . Col-

legehousuissa istuu useamman tunnin helpommin kuin farkuissa.

3/ Ajatus ei kulje, jos kroppaa uhkaa kuivuminen. Varaa pienten eväiden lisäksi mukaan iso pullo vettä!

4/

6/

9/

Tarvitset pisteitä – tee ensin tehtä-

Kiiruhda hitaasti! Myös pääsykokeessa kannattaa pitää taukoja.

vät, joista saat ne vähimmällä vaivalla ja siirry sen jälkeen vaativampaan aineistoon.

7/ Muista valmistautua myös mahdolli-

seen soveltuvuuskokeeseen etukäteen: mieti miksi haluat juuri tälle alalle ja ota selvää alakohtaisista vaatimuksista. Sinua saatetaan pyytää esimerkiksi kuvailemaan, mitä tulet tekemään valmistuttuasi. Pelkkä tutkintonimike ei kerro juuri mitään!

10/ Tarkista, että vastauksesi vastaa

kysyttyyn kysymykseen tai annettuun tehtävänantoon. Jos tämä ei toteudu, pisteitä ei tule.

11/ Usko itseesi, keskity itseesi ja tee

parhaasi.

Ajattele myös muita: ota mukaan

eväitä, joiden syömisestä lähtee mahdollisimman vähän ääntä. Jätä esimerkiksi rouskuvat murot kotiin.

8/ Mind map on hyvä työkalu ajatusten

5/ Selaa materiaali läpi ennen kuin

syöksyt suorittamaan. Näin saat yleiskäsityksen tehtävistä.

selkeyttämiseen. Voitte harjoitella soveltuvuuskoetilannetta myös kavereiden kanssa. Haastatelkaa toisiaanne: Kuka olet? Miksi juuri tämä ala? Missä näet itsesi 10 vuoden kuluttua? Miten arvioit toimivasti ryhmässä?

Lähteenä on käytetty pääsykokeissa käyneiden kokemuksia, LUT:n abitiimin blogia sekä Matti Pekkarisen VAKAVA-blogia.

HUOMASITHAN! Pääsykokeet uudistuvat keväällä 2018 merkittävästi. Hae tietoa aiheesta hakukohteesi nettisivuilta!


6

HYVINVOINTI

SIN Ä

ET OLE YKSIN Joskus omat voimat loppuvat. Silloin saa väsyä, olla epätäydellinen ja pyytää apua. Kysyimme Depressiopäiväkirjat-kirjailija Anni Saastamoiselta vinkkejä hetkiin, joissa ei jaksa yksin.

Teksti: Minttu Hytönen Kuva: Miikka Pirinen

Mitä sana "mielenterveys" tarkoittaa sinulle? Mielenterveys tarkoittaa minulle henkistä hyvinvointia ja sitä, että on voimia tehdä asioita. Se tarkoittaa, että tunnistan oman jaksamiseni rajat ja osaan sanoa myös "ei". Millaisissa tilanteissa sinun on ollut vaikeaa jaksaa? Elämääni on mahtunut monenlaista kompurointia peruskoulun koulukiusaamisesta vakavaan masennukseen sairastumiseen ja epävarmuuksiin työelämässä. Koulukiusaaminen rikkoi minut sisältä ja sen tekemää traumaa korjaan nyt terapiassa. Toimittajan työssä valitettavan yleiset pätkätyösopimukset lietsovat epävarmuutta ja ahdistusta. Vaikeinta on kuitenkin ollut vakava masennus, joka iski syksyllä 2014. Sairaus söi minut kokonaan, enkä ollut enää minä. Olin vain tyhjä, tutiseva kuori. Mikään ei tuntunut miltään – ja jos tuntui, tuntui ahdistavan kauhealta ja raastavalta. Miten selvisit masennuksesta? Masennuksesta selvisin läheisteni tuen, lääkityksen ja terapian avulla. En voi sanoa parantuneeni, sillä masennus on sairaus, joka on osa minua. Masennus on sairaus, jonka kanssa opettelen elämään.


7

HYVINVOINTI

ANNIN

VINKIT JAKSAMISEEN Sinä et ole yksin Juttele jollekin: ystävälle, vanhemmalle tai muulle aikuiselle. Jaettu taakka pienenee ja jutellessa suuretkin mörkömäiset ajatukset pienenevät. Älä ylisuorita Ota omaa tilaa ja aikaa, katso jotain hömppäsarjaa ja anna mielellesi tilaa nollaantua. Sinä riität. Ole itsellesi kiva Yritä luopua liiasta itsekritiikistä ja katso itseäsi kuin katsoisit ystävääsi.

Hankalat ajat eivät kestä ikuisesti, vaikka se tuntuisi siltä Paha olo helpottaa päivä kerrallaan ja hankala tilanne laimenee päivä kerrallaan. Vielä tulee se päivä, kun hymyilyttää. Luota itseesi ja uskalla unelmoida

"On täydellisen OK olla epätäydellinen ja väsyä", ajattelee Anni.


8

HYVINVOINTI

Miltä tuntuu, kun mieli on maassa? Kun mieli on maassa, on olo alakuloinen ja vetämätön. Itkettää, ahdistaa ja tekee mieli käpertyä pois maailmasta. Ei kuitenkaan pidä sekoittaa alakuloa masennukseen. Alakuloa tuntee jokainen. Kulttuurissamme vallitsee kummallinen puhumattomuus: kun joku kysyy, miten menee, sanotaan ”hyvin”, vaikka todellisuudessa asiat olisivat toisin. Miten mielestä voi huolehtia? Tärkeää on, ettei vaadi itseltään liikaa – ei tarvitse ylisuorittaa. Uni, ravinto ja liikunta ovat tärkeä osa henkistä ja fyysistä terveyttä. Saa ottaa omaa aikaa, nukkua päiväunia, ottaa jälkiruokaa eikä aina tarvitse olla sosiaalinen ja luova. Erilaiset häviöt, menetykset ja kompastukset ovat osa elämää. On ihan täydellisen OK olla epätäydellinen ja väsyä. Omien rajojen tunnistaminen jaksamisessa on hirvittävän tärkeää. Omaa oloaan kannattaa kuunnella.

NÄ IN H AET A MMATTIAPUA Ota yhteyttä koulupsykologiisi, -kuraattoriisi tai -terveydenhoitajaasi. He auttavat sinua eteenpäin. Kenenkään ei tarvitse jaksaa yksin. Apua kannattaa pyytää, vaikka vaivaavat asiat tuntuisivat pieniltä. Käynnit ovat luottamuksellisia ja vapaaehtoisia.

Miten selätät stressin? Yritän muistaa puhua asioista ystävilleni tai aviomiehelleni, jotten kasaisi negatiivisia ja ahdistavia asioita vain itseeni. Puhumalla asiat pienenevät ja taipuvat kontekstiin, eivätkä tunnu niin tappavilta kuin silloin, kun ne hautaa sisuksiinsa.

"Omien rajojen tunnistaminen jaksamisessa on hirvittävän tärkeää." Millaiset asiat auttavat sinua jaksamaan? Rakkaat ihmiseni, Herra Sinikka -koiramme, lukeminen ja liikunta.

BIO- JA YMPÄRISTÖTIETEIDEN LAITOS → → → →

Akvaattiset tieteet Ympäristötieteet Kandidaattiopintojen koulutusohjelmat: Luonnonvarat ja ympäristö Maisterivaiheen koulutusohjelmat: Akvaattiset tieteet ja Ympäristötieteet

HAKUAIKA PÄÄTTYY 28.3.2018 Haku ilman pääsykoetta!

WWW.JYU.FI/SCIENCE/FI/HAKIJALLE


9

KAIKKI VASTUULLISET KESÄTYÖPAIKAT LÖYDÄT OSOITTEESTA:

SEURAA MEITÄ: vastuullinenkesaduuni vastuullinen_kesaduuni kesaduuni

W W W. K E S A D U U N I . O R G

ESPOON K AUPUNKI

FINGRID

HELSINGIN K AUPUNKI

KUNTAREKRY.FI

MYSAFETY

Nimetön 1 1

NESTE

OP

SOL PALVELUT

TAMPEREEN SÄHKÖLAITOS

18.12.2017 16:20:45

TULE TEEKKARIKSI!

Diplomi-insinöörin koulutus avaa sinulle lukemattomia mahdollisuuksia. Työ tekniikan alalla on monipuolista ja innostavaa työtä ihmisten, ympäristön, tekniikan ja palveluiden parissa. DI:n koulutus valmistaa tulevaisuuden työtehtäviin. Millaisen haasteen sinä haluat ottaa vastaan? Lue lisää: www.tek.fi/tuleteekkariksi


10

TULEVAISUUDEN VALINNAT

MITÄ SEURAAVAKSI? - SINÄ päätät

Mihin hakisin opiskelemaan? Millaista työtä tahtoisin tehdä? Lukion viimeinen vuosi on täynnä päätöksiä. Selvitimme abeilta, miten he tekevät valintansa.

Voit luoda tulevaisuudestasi juuri sellaisen kuin itse haluat. Sopivan opiskelupaikan voi löytää vaikka lukion lempiaineiden kautta. Niin ainakin äänekoskelainen abi Jaakko Ruuska keksi olevansa kiinnostunut opettajan ammatista. ”Englanti ja psykologia ovat suosikkiaineitani, joten olen miettinyt kieltenopettajan koulutusta”, Jaakko kertoo. ”Haluan opiskella jotain, mistä olen kiinnostunut ja missä pärjään hyvin. Kielten lisäksi talouden opinnot kiinnostaisivat”, hän jatkaa. Tulevan työn etenemismahdollisuudet ja arvostettavuus sekä alan työllisyysnäkymät vaikuttavat Jaakon päätökseen siitä, mihin hän hakeutuu opiskelemaan. Työurallaan hän kaipaisi haasteita ja mahdollisuuksia kehittyä ja päästä pitkälle. Johtajuuskin voisi kiinnostaa. ”Paikalleen jämähtäminen ei ole minua varten”, hän miettii. Jaakon harkitsema opetus- ja koulutusala on yhä yksi vetovoimaisimmista aloista. Kun koulu loppuu -tutkimukseen vastanneiden lukiolaisten mielestä se on kolmanneksi kiinnostavin koulutusala heti terveyspalveluiden ja kulttuuri- ja viihdealan jälkeen. Suurin osa opetus- ja koulutusalalla työskentelevistä on naisia. Jaakon suunnitelmiin alan naisvaltaisuus ei ole vaikuttanut, eikä hän usko sukupuolella olevan merkitystä uravalinnoissa. ”En usko, että jokin ala olisi sopivampi toiselle sukupuolelle. En ole esimerkiksi huomannut selkeää eroa sukupuolten pärjäämisessä vaikka lukion eri aineissa. Jokainen valitsee juuri niin kuin itse haluaa.”

Teksti: Minttu Hytonen Kuvat: Max Steffansson Infografiikka: Ville Salonen

LUKIOLAISTEN MIELESTÄ

POJAT

LUKIOLAISTEN MIELESTÄ

OVAT PAREMPIA

TYTÖT

OVAT PAREMPIA MATEMATIIKASSA HISTORIASSA YHTEISKUNTAOPISSA KUVAAMATAIDOSSA

FYSIIKASSA

MUSIIKISSA

KEMIASSA

KÄSITÖISSÄ

LIIKUNNASSA

ÄIDINKIELESSÄ VIERAISSA KIELISSÄ BIOLOGIASSA MAANTIEDOSSA

Kun koulu loppuu - Nuorten tulevaisuusraportti 2017 -tutkimukseen vastasi 3946 lukiolaista.


11

�En usko, että jokin ala olisi sopivampi toiselle sukupuolelle."


12

TULEVAISUUDEN VALINNAT

57% JOHTA JUUS

50%

LUKIOLAIS-

POJISTA

LUKIOLAIS-

TYTÖISTÄ

NÄKEE ITSENSÄ JOHTOTEHTÄVISSÄ TULEVAISUUDESSA.

Kun koulu loppuu - Nuorten tulevaisuusraportissa selvitetään vuosittain nuorten asenteita työelämää ja jatko-opintoja kohtaan.

Jaakon kanssa samassa lukiossa opiskeleva Maiju Laitila sen sijaan on huomannut eroavaisuuksia siinä, mitkä aineet kiinnostavat eri sukupuolia. ”Tytöt ovat ehkä kiinnostuneempia reaaliaineista ja sitä kautta vahvemmilla niissä, ja pojat sen sijaan esimerkiksi fysiikassa. Myös kaveripiirissäni moni tytöistä hakeutuu hoiva-alalle ja pojat tekniikan tai kauppatieteen opintoihin. Eroavaisuudet näkyvät selkeästi.” Tyttöjen ajatellaan Kun koulu loppuu Nuorten tulevaisuusraportin mukaan olevan parempia sosiaalisissa taidoissa ja poikien liikunnassa. Maijunkin mielestä tyttöjen empatiakyky vaikuttaa monessa tilanteessa vahvemmalta kuin poikien, mutta muuten hän uskoo yksilöllisyyteen. Maijun omia lempiaineita ovat biologia, matematiikka ja liikunta. Hän haaveilee lääkärin ammatista ja aikoo hakea opiskelemaan sitä joko Kuopioon tai Ouluun. ”Olen aina pitänyt ihmisten auttamisesta ja hoitamisesta. Minua kiinnostaa ihmisen anatomia ja kehon toiminta. Tietysti myös hyvät työllisyysnäkymät vahvistavat valintaani.” Johtajuudesta Maijulla on ristiriitaisia ajatuksia. Hän voisi nähdä itsensä johtajana, sillä esimerkiksi suurten uudistusten suunnitteleminen ja toteuttaminen olisi mielenkiintoista. Toisaalta aseman mukanaan tuoma vastuu ja paineet eivät kuulosta houkuttelevilta.


13

TULEVAISUUDEN VALINNAT

75

”Minua kiinnostaa ihmisen anatomia ja kehon toiminta. Tietysti myös hyvät työllisyysnäkymät vahvistavat valintaani."


14

TULEVAISUUDEN VALINNAT

”Välillä stressaan valinnoista liikaakin. Mutta ei tämän ensimmäisen valinnan tarvitse kuitenkaan määrittää koko loppuelämää."

Kunkoululoppuu.fi-sivuilta löydät valintojesi pohjaksi tietoa eri aloista ja oppilaitoksista.


15

TULEVAISUUDEN VALINNAT

Hyvät työllisyysnäkymät ovat tärkeitä myös Äänekosken lukiossa opiskelevalle Aaro Hyytiäiselle. Hän aikoo hakeutua arkkitehtuurin tai jonkin alan insinööriopintojen pariin. ”Omiin valintoihini vaikuttavat hyvien työllistymismahdollisuuksien lisäksi myös raha ja alan kiinnostavuus. Yritän löytää alan, joka kiinnostaisi minua myös tulevaisuudessa.” Aaro ei Jaakon tavoin usko sukupuolten välisiin eroavaisuuksiin. Hänen valintoihinsa sukupuolella ei ole ollut vaikutusta. Lukiossa kiinnostavimpia aineita ovat olleet liikunta ja psykologia. ”En ole törmännyt mihinkään eroihin sukupuolten välillä. Se on ihan yksilöstä kiinni, mikä kiinnostaa tai missä on hyvä.” Johtaja-asemasta Aaro ei varsinaisesti ole vielä ainakaan haaveillut, muttei sulje sitä pois. Tärkeämpää on löytää ala, jolla viihtyy pitkään.

78%

L UKIOL A I S I S TA A R V O S TA A

VANHEMPIEN

SAAVUTUKSIA

TYÖELÄMÄSSÄ

31%

KERTOO, ETTÄ VANHEMMAT VAIKUTTAVAT VAHVASTI OMIIN VALINTOIHIN

Kaikkien kolmen mielestä abivuosi on tuntunut hyvältä. Olo on samaan aikaan rento ja jännittynyt, ja tulevaa odottaa jo kovasti. Maijun mielestä valintojen tekeminen on tuntunut haastavalta, mutta hyvältä. Hänestä on ollut pelottavaakin tehdä suuria omaan elämään vaikuttavia päätöksiä itsenäisesti. Jaakko on samaa mieltä. ”Välillä stressaan valinnoista liikaakin. Mutta ei tämän ensimmäisen valinnan tarvitse kuitenkaan määrittää koko loppuelämää. Aikaa on, muutoksia voi tulla ja päätöksiä saa harkita rauhassa. Asiat hoituvat kyllä omalla painollaan tai niihin löytyy toisilta apua,” Jaakko muistuttaa.

Kun koulu loppuu - Nuorten tulevaisuusraportissa kartoitetaan yläkoululaisten ja lukiolaisten näkemyksiä työelämästä ja tulevaisuudesta. Tutkimuksen on toteuttanut Taloudellinen tiedotustoimisto TATin toimeksiannosta T-Media.

KE TÄ AL AVAL INNOIS SA KUUNNELL A AN? Lukiossa oppilaitosten nettisivut ja koulussa pidetyt infotilaisuudet ovat merkittävimpiä tietolähteitä tulevaisuuden valinnoissa.


16

LA A JA Y L E I S S I VI ST YS AUTTAA MUUTOKSESSA Teksti: Helena Immonen Kuvitus: Salla Vasenius

Kun koulu loppuu selvitti, mitä merkitystä neljän kouluaineen opiskelulla on työelämän kannalta.


17

KOULUAINEET

yöelämä muuttuu hurjaa vauhtia. Tulevaisuudessa tärkeitä taitoja ovat valmiudet oppia uutta ja kestää jatkuvaa muutosta. Laaja yleissivistys antaa hyvät valmiudet varautua niihinkin muutoksiin, joista emme vielä ole tietoisia. Opetusneuvos Heikki Blom opetus- ja kulttuuriministeriöstä arvelee, että suurin osa nykymuotoisista työpaikoista tulee katoamaan muutamien kymmenien vuosien aikana. ”Katoavien töiden tilalle tulee jotain muuta. Nykylukiolaisille tämä tarkoittaa sitä, että on oltava valmius ottaa uudet asiat ja toimintatavat haltuun. Se on lukion ydinjuttu: antaa eväät itsensä jatkokehittämiselle”, Blom selventää.

MATEMATIIKKA JA LUONNONTIE TEE T Matemaattisia taitoja ihminen tarvitsee työelämän lisäksi tavallisessa arjessa. Blomin mukaan matematiikka kehittää loogista ajattelua, ja luonnontieteet auttavat ymmärtämään, miten maailma toimii. ”Luonnontieteiden avulla kokeellinen ajattelu tulee tutuksi. On tärkeää pystyä arvioimaan erilaista tiedonmuodostusta”, Blom toteaa. Digitalisaatio ja työelämän muutos vaikuttavat osaamisvaatimuksiin. Yhä useammassa ammatissa vaaditaan teknisiä taitoja, jotka perustuvat matematiikkaan tai vähintään matemaattisen ajattelun hallintaan. Kaikkien ei tulevaisuudessakaan tarvitse lukea pitkää matematiikkaa, mutta perusasioiden osaaminen on tärkeää.

HIS T ORIA Historian ja yhteiskuntaopin hallitseminen linkittyy yleissivistykseen, joka auttaa arvioimaan tiedon todenperäisyyttä. Historian tuntemus auttaa myös ymmärtämään, miten yhteiskunta ja kulttuuri ovat muodostuneet. ”Lukiossa opiskelijakunta on erinomainen tapa kokeilla, miten demokratia toimii. Opiskelijat ovat oleellinen toimija lukioyhteisössä, ja heitä tulee huomioida päätöksenteossa." Mikään työ ei ole eristyksissä yhteiskunnasta. Siksi työelämässäkin on ymmärrettävä yhteiskunnan toimintaa.

“Jokaisella oppiaineella on oma roolinsa identiteetin kannalta.”

Kirjallisen ilmaisun ja luetun ymmärtämisen merkitys kasvaa entisestään työelämässä – enää ei löydy työpaikkoja, joissa ei tarvitsisi kirjoittaa sujuvasti. Heikki Blom huomauttaa, että tekstin tekninen ymmärtäminen ei riitä. ”Ihminen voi ymmärtää tekstin teknisesti, muttei ymmärrä mitä se tarkoittaa, jos ei tunnista tekstiin liittyvää kulttuuria. Teksti on kulttuurisidonnaista, ja kulttuuri täytyy ymmärtää”, Blom perustelee. ”Tulevaisuuden työelämässä täytyy pystyä ilmaisemaan itseään sekä suullisesti että kirjallisesti. Äidinkieli on lukiossa yksi ydinaineista, se on itseilmaisun kehittämisväline.” Äidinkielen osaamiseen liittyy myös eri tekstityyppien tunnistaminen ja ymmärtäminen sekä medialukutaito. On kyettävä kriittiseen ajatteluun sekä erottamaan valheet totuudesta. ”Kriittinen lukutaito on sitä, että pystytään arvioimaan näkemämme ja kuulemamme totuusarvo. Sitä opitaan kaikissa aineissa, kuten historiassa. Jos ei ole yleissivistystä, on helppo viedä valeuutisilla”, Blom painottaa.

VIERAAT KIELET Kansainvälisyys koskettaa kaikkia ammatteja tavalla tai toisella. Työelämässä englanti on vieraiden kielten osalta edelleen ykkönen, mutta venäjän osaaminen on noussut saksaa tärkeämmäksi. Myös kiinan merkitys kasvaa. Kieli- ja viestintätaidot korostuvat työelämässä vahvemmin kuin koskaan aiemmin. Vaatimuksiin liittyy äidinkielen ja vieraiden kielten osaamisen lisäksi kulttuurituntemus ja vuorovaikutustaidot. Heikki Blom huomauttaa, että vieraan kielen opiskeluun sisältyy aina myös kulttuurin oppiminen. Vieraiden kielten opiskelu helpottaa eri kulttuureista tulevien ihmisten kohtaamista. Kielten osaaminen ja käyttäminen parantavat myös itseilmaisua. Useiden vieraiden kielten taitajille riittää tulevaisuudessa töitä.

ÄIDINKIELI

Blom korostaa, että lukiossa hankitaan kyky soveltaa oppimista elämän erilaisissa tilanteissa. “Jokaisella oppiaineella on oma roolinsa identiteetin kannalta”, Blom painottaa. Työelämässä ihminen joutuu tekemään eettisiä ja moraalisia valintoja, joihin esimerkiksi uskonto ja etiikka valmentavat. Liikunta puolestaan auttaa hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja taideaineet kehittävät luovuutta. Kun koulu loppuu valitsi neljä kouluainetta ja kysyi, mitä hyötyä niistä on työelämässä.


18

OLET BRÄNDI

Teksti: Elli Collan Kuva: NRJ Finland

- OPETTELE LOISTAMAAN!


19

HENKILÖBRÄNDÄYS

BRÄNDÄ Ä

IT SESI

PAREMMIN!

Tunne itsesi ja osaamisesi Mieti, mitä tulevaisuudelta haluat ja mitä se vaatii. Tarvittaessa kehitä osaamistasi.

Suunnittele missä ja miten viestit Muista: älä jaa verkossa mitään sellaista, mitä et haluaisi tulevan työnantajasi näkevän.

Verkostoidu ja osallistu! Aktiivisella, myös muita hyödyttävällä tekemisellä saat näkyvyyttä itsellesi.

Harva brändää itseään ajatuksella, vaikka syytä olisi. Mariieveronica on tehnyt tietoisen valinnan olla aito. ”Mariieveronica on avoin, toiminnanhaluinen ja mukaansatempaava. Se on ystävä, tuki ja turva”, luettelee Veronica Verho, 21. Verho on Suomen suosituimpia vloggaajia. Hänen YouTube-kanavallaan on tilaajia reilusti yli 200 000 ja määrä kasvaa koko ajan. Mariieveronican videoita on katsottu yli 40 miljoonaa kertaa. ”Tein pari vuotta sitten tosi aidon videon, oli ollut vähän huono päivä. Siitä tuli paljon palautetta. Tajusin silloin, että näin tätä pitää tehdä.” Suomen johtava somerekryn ja henkilöbrändäyksen asiantuntija Tom Laine on Verhon vastauksesta ilahtunut. ”Henkilöbrändäyksen ei tosiaan ole tarkoituskaan olla mitään yltiöpositiivista kivakiva-meininkiä. On aina parempi olla jotain tarttumapintaa”, Laine toteaa. Henkilöbrändi ja henkilöbrändäys ovat kaksi eri asiaa. Ne on syytä erottaa toisistaan. ”Kaikilla on henkilöbrändi. Se syntyy siitä, miten tekee töitä ja miten kommunikoi yhteisön kanssa. Se on luontaisesti syntynyt käsitys tekijästä”, Tom Laine sanoo. Brändillä ei kuitenkaan ole arvoa, jos sitä ei saa missään esiin. Omaa verkostoa kannattaa alkaa rakentaa jo varhaisessa vaiheessa, mielellään jo opiskeluaikana. Verkostoituminen kannattaa: Sitran Työelämätutkimuksen mukaan vain noin joka neljäs työl-

Läsnäololla verkossa on merkitystä, vaikka ei radiojuontajaksi tähtäisikään. Tulevaisuudessa rekrytointi tulee siirtymään yhä enemmän verkkoon. Moni työnantaja on jo nyt kiinnostunut siitä, miten työnhakija esittää itsensä ja osaamisensa verkossa. Siellä kannattaa olla fiksusti läsnä, miettiä mitä itsestään jakaa ja rakentaa ainakin julkisissa kanavissa hallittua profiilia. Brändäämisen ei tarvitse olla keinotekoista. Yksinkertaisimmillaan siinä mietitään, mitä tulevaisuudelta tahdotaan ja kuinka tavoitteisiin päästään. ”Kannattaa pohtia, mikä on oma tapa kommunikoida ja missä kanavassa on siihen soveltuvat mahdollisuudet, kenties yleisökin”, opastaa Tom Laine. Ilmaisutavasta riippuen yhdelle luontevin kanava voi olla Twitter, toiselle Facebook. Käyttöönsä voi valjastaa myös Snapchatin tai Instagramin. ”Minulle YouTube oli oikeastaan itsestään selvä valinta. Siinä on matala kynnys, se on helppo. Sitä paitsi kaikki jo vähän niin kuin oli siellä”, nauraa Veronica. Henkilöbrändin rakentaminen vaatii töitä ja vie aikaa. Vaikkei vielä olisikaan ammattilainen, vaan vasta opiskelija, on osallistuttava, oltava aktiivinen, keskusteltava ja verkostoiduttava. Osaamistaan pitää jakaa. Myös Veronica pyrkii osallistumaan lähes päivittäin.

”Kaikilla on henkilöbrändi. Se syntyy siitä, miten tekee töitä ja miten kommunikoi yhteisön kanssa." listyy avoimeen työpaikkaan. Suurin osa työpaikoista on piilossa ja löytyy esimerkiksi tuttavien tai somen kautta. Media-assistentiksi opiskellut ja radiokanava NRJ:n aamujuontajana työskentelevä Veronica Verho on huomannut tämän. ”Työtilaisuuksia tulee nimenomaan verkoston kautta. En usko, että olisin radiossakaan töissä ilman sitä”, Verho arvioi.

”Yritän olla mahdollisimman aktiivinen. Brändini on sisko ja ystävä, siinä pitääkin kommunikoida. Tykkään esimerkiksi lukea videoiden kommentteja ja vastatakin niihin.” Hyvä brändi erottuu joukosta, kestää aikaa ja voi kantaa kauaskin. Myös Mariieveronicalla on pitkän tähtäimen suunnitelmia. ”Minulla voisi tulevaisuudessa olla vaikka oma talk show telkkarissa.”


20

HENKILÖKUVA

JÄÄRÄPÄÄ

Kuva: Antti Koskinen

Roope Tonterilla on aina ollut valtava halu laskea.


21

HENKILÖKUVA

Roope Tonteri seuraa lunta ja unelmiaan.

Teksti: Elli Collan

Moninkertainen lumilautailun maailmanmestari Roope Tonteri vastaa puhelimeen Ranskassa. Helmikuussa alkavat olympialaiset pitävät mukavan kiireisenä. Mies tosin matkustaisi paljon ilman kisojakin – lumen perässä pitää liikkua. Roopea se ei haittaa, sillä hän on unelma-ammatissaan. “Haaveilin tästä jo pienenä mutta silloin en tiennyt sen olevan mahdollista.” Roope laski ensimmäistä kertaa suksilla nelivuotiaana. Seuraavana tuli lumilautailu. Äidin vanhaan lautaan poika ei laittanut edes siteitä, vaan yritti ainoastaan tasapainoilla sen päällä. Ensimmäisen oman lumilaudan hän sai joululahjaksi seitsemänvuotiaana. “Se oli paras lahja. En muista sen merkkiä tai mitään sellaista, mutta se oli metrin mittainen. Aika lyhyt”, Roope nauraa.

“Viidennellä luokalla piti kirjoittaa toiveammateista. Kirjoitin, että haluan olla joko skeittaaja tai lumilautailija. Jouduin siitä opettajan puhutteluun.” Opettaja sanoi, etteivät ne ole oikeita ammatteja. Roope puolusti näkemyksiään voimakkaasti. “Siitä seurasi erottaminen koulusta vä-

“Puutöistä pidin koulussakin. Olen aina ollut enemmän sellainen, että opin tekemällä.“ Myös menestys lumilautailussa on tekemisen tulosta. Roope sanoo, ettei ole koskaan tietoisesti harjoitellut. On ainoastaan ollut valtava palo laskea. “Kouvolan hiihtokeskus ei ollut maanantaisin auki. Muuten kävin siellä joka päivä. Menin koulun jälkeen rinteeseen ja lähdin kotiin vasta myöhään illalla.” Roopen äiti toi vaihtovaatteita ja ruokaa. “Minä vaan laskin. Viikonloppuina menin sinne vielä aikaisemmin. Enää ei kroppa kestäisi sitä tahtia.” Kaikki eivät ole ymmärtäneet Roopen uravalintaa, mutta vanhemmiltaan hän on saanut tukea. “Aloin laskea huomattavasti enemmän yläasteella. Silloin he sanoivat, että hyvä, laske nyt kun voit. Ymmärsivät, että tätä ei enää viisikymppisenä voisi tehdä, mutta voisin vielä myöhemmin hankkia jonkun muun ammatin, jos haluaisin.” Ilman vanhempien tukea Roope ei ehkä olisi siinä, missä hän nyt on. “Olihan se niiltä valtava panostus ajaa 80 kilometriä joka päivä, jotta pääsin laskemaan.” Ensimmäisen arvokisavoittonsa Roope otti vuonna 2013 Quebecissa, jossa hän voitti sekä slopestylen että big airin. “Lähdin sinne laskemaan, että saataisiin pisteitä ja maapaikka Suomelle olympialaisiin. Ehkä sen takia oli niin rento ja hyvä fiilis. Ei ollut tarkoitus voittaa”, Roo-

Palkintokorokkeella tärisemisen jälkeen tuore maailmanmestari passitettiin dopingtestiin. häksi aikaa. Silloin tuli jääräpäinen halu todistaa, että minähän näytän, kuinka oikeita ammatteja nämä voivat olla.” Koulu ei tuntunut Roopelle omalta paikalta. “Minulla oli paha lukihäiriö ja koulunkäynti oli hankalaa. Pelkästään lukemaan oppiminen vei kauan aikaa.” Roopen isä yritti opettaa häntä lukemaan – tuloksetta. Lopulta isä antoi pojan käteen puukon ja sanoi, että opettele käyttämään tuota, jos et aio lukea.

pe muistelee. Quebecissa oli kolmekymmentä astetta pakkasta. Palkintokorokkeella tärisemisen jälkeen tuore maailmanmestari passitettiin dopingtestiin. “Tervetuloa ammattilaiseksi”, Roope nauraa. “Ne testaajat tuli melkein ovesta läpi vielä testin jälkeenkin, kun yritin mennä itsekseni vessaan.” Roope sanoo, ettei ole koskaan kyseenalaistanut uravalintaansa. Kun käsi meni


22

HENKILÖKUVA

Kuvat: RedBull

toisen kerran poikki, hän tunnustaa hetken miettineensä, onko laji tällaisten uhrausten arvoinen. “Tulin siihen tulokseen, että kyllä on”, Roope sanoo. “Elämässä voi muutenkin käydä kaikenlaista. Ei niitä asioita saa liikaa pelätä.” Kyselyt siitä, milloin Tonteri hankkii ”oikean ammatin”, ovat vuosien mittaan vähentyneet. On Roopella tosin myös tutkinto: hän opiskeli matkailupalvelujen tuottajaksi Vuokatin ammattiopistossa. “Se oli ehkä helppo, mutta oikea valinta. En tiedä, olisinko päässyt lukiosta läpi. Vuokatissa oli hyvä henki, paljon tuttuja ja tietysti myös rinteet kohdallaan”, Roope veistelee. Koulun päättymisen jälkeen Roope oli varma, ettei tule tekemään tutkinnollaan mitään. Ainoastaan lautailu kiinnosti. “Viime aikoina on tullut myös muutamaa matkailuun liittyvää liikeideaa pyöriteltyä. Never say never eli ihan hyvä, että tuli se koulu käytyä.” Lumilautailussa alkaa olla seniori täytettyään kolmekymmentä vuotta. “Moni vaihtaa suuntaa ennen sitä. Se riippuu tietysti myös sponsoreista ja rahasta.” Sponsoreita tarvitaan usein myös kilpauran jälkeen, mikäli tahtoo pysyä lajin parissa. “Voi kuvata videoita, tehdä nettisarjoja tai videoblogeja. Jos on aktiivinen somessa, uraa jatkaa lautailun parissa helposti vielä toiset viisi vuotta. Toiset siirtyvät valmentamaan.” Myös Roope on miettinyt valmentamista. “Hyvä valmentaja on laskenut paljon. Junnutkin kuuntelee ihan eri tavalla, kun on oikeasti meriittejä.” Tonterin mielestä lumilautailun kehitys laahaa täällä jäljessä. Hän toivookin, että nuoret lupaukset lähtisivät Suomesta maailmalle. “Jos jää tänne pyörimään, ei ura lähde lentoon. Sponsorit ovat iso apu.” Sponsorimarkkinat ovat nykyään tiukat. Pelkästään se, että on hyvä ja voittaa kisoja, ei riitä. “Pitää olla myös hyvä kasvo tuotteelle ja persoona, joka kiinnostaa”, Roope listaa. Hän itse kokee olleensa onnekas kohdatessaan oikeita ihmisiä oikeaan aikaan. Tuurilla ei kuitenkaan pärjää, jos jotain oleellista puuttuu: “Kukaan ei kiinnostu, jos et koskaan sano mitään. Minä olen kuulemma outo suomalainen, koska puhun.” Kun Tonteri aloitti, ei Facebookia vielä ollut. Nykyään some on hyvin keskeinen osa työtä.


23

HENKILÖKUVA

ROOPE TONTERI ikä: 25 asuinpaikka: VALKEALA ammatti: LUMILAUTAILIJA suurimmat saavutukset: BEO 2011 YKKÖNEN, MM 2013 KULTAA BIG AIRISSA JA SLOPESTYLESSA kuntoilee: SKEITTAAMALLA rentoutuu: MÖKKEILLEN

“Jos en pariin päivään ole tehnyt mitään, alkaa tuntua paine, että jotain pitäisi faneille laittaa.” Roope sanookin kasvaneensa siihen, että koko ajan täytyy rakentaa omaa brändiä, olla esillä ja pitää kiinnostusta yllä. Tulevaisuus on Roopelle vielä avoin. “Toivon, että pystyisin ammatikseni laskemaan vielä viisi vuotta. Sen jälkeen jokainen vuosi lajin parissa olisi plussaa.” Kilpailu-uran päättyminen ei tarkoita Roopelle laskemisen lopettamista. “Ehkä ei tule reissattua niin paljoa, mutta sen minkä Suomen talvi antaa myöten, niin varmaan lasken.” Ammattilainen ei enää käytä kaikkea vapaa-aikaansa rinteessä. Tonteri nauttii myös muista asioista. “Lämmittelen saunamökkiä ja käyn kalassa, teen metsätöitä ja skeittaan.” Kotona on yleensä aina jokin rakennusprojekti meneillään. “Viimeksi rakennettiin vajaa ja puuliiteriä. Koulun puutyötuntien opitkin ovat tulleet käyttöön.” Roope kannustaa nuoria tekemään rohkeasti omaa juttuaan. “Olen sitä mieltä, että jos oikeasti haluaa jotain ja on valmis tekemään töitä, sen voi saavuttaa.” " Toivon, että pystyisin ammatikseni Mutta mitä jos niin laskemaan vielä viisi vuotta. Sen ei käykään? Entä jos jälkeen jokainen vuosi on plussaa." yrittää turhaan? “Se on mahdollista. Voi sen niinkin ajatella, että jos ei yritä, ei voi epäonnistua. Mutta silloin ei myöskään saa mitään aikaan.”


24

KESÄTYÖVINKIT

VIILAA HAKEMUKSESI HUIPPUKUNTOON! Teksti: Charlotta Forsberg Kuvat: Istock.com / 123rf.com

Poimi Vastuullisten kesätyönantajien parhaat vinkit ja erotu eduksesi tämän vuoden kesätyöhauissa!

Täytä sähköinen hakemus huolella Toisiaan muistuttavien kenttien täyttäminen voi tuntua puuduttavalta, mutta on erittäin tärkeää, että hakija täyttää oikeat tiedot oikeaan paikkaan. Yritykset käyttävät koneita hakuun liittyvien avainsanojen etsimiseen, ja vain sopivimmat hakemukset poimitaan rekrytoijalle luettavaksi. Siksi on tärkeää, että hakemuksessa mainitaan juuri niitä ominaisuuksia ja taitoja, joita työpaikkailmoituksessa listataan.

Kohdenna CV haettavaan tehtävään

Täytä sähköinen hakemus ajatuksella, vaikka tiedot löytyisivät saatekirjeestäsi ja CV:stäsi.

Rekrytoija selaa lukemattomia hakemuksia päivittäin. Siksi on tärkeää, että nostat ansioluettelossasi esiin niitä taitoja, jotka ovat olennaisia hakemasi työn kannalta. Voit listata vahvuudet erilliseen kappaleeseen CV:n alkuun. Kykyjen osoittamista ei kannata jättää saatekirjeeseen. Pahimmassa tapauksessa se jää lukematta puutteellisen CV:n vuoksi. Mikäli sinulle ei ole kertynyt työkokemusta, voit osoittaa osaamisesi muillakin tavoin. Kurssit, yhdistystoiminta, vapaaehtoistyö, valmentaminen ja harrastaminen kehittävät kykyjä, joita voi nostaa esille hakemuksessa.

KANNATTAISIKO TEHDÄ

VIDEOHAKEMUS? kunkoululoppuu.fi/kesatyo

Oikeanlainen kuva Hyvään CV-kuvaan kannattaa panostaa, koska epäammattimaisella ja huonolaatuisella kuvalla voi olla negatiivinen vaikutus työnhaussa. Hyvässä kuvassa hakija on huolitellun näköinen ja tunnistettavissa. Hymyllä ja hyvällä valaistuksella pääsee pitkälle. Kamerakännykällä napattu kuva tai selfie on tarpeeksi laadukas, mutta esimerkiksi Snapchatin filtterit luovat epäammattimaisen vaikutelman, eikä niitä kannata käyttää työnhaussa.


25

KESÄTYÖVINKIT

VASTUULLINEN KE SÄDU UNI

-KAMPANJA

Kampanjassa mukana olevat työnantajat sitoutuvat noudattamaan vastuullisen kesätyön periaatteita ja auttavat nuoria eteenpäin tarjoamalla positiivisia kesätyökokemuksia.

T-Median ja Taloudellinen Tiedotustoimisto TATin toteuttaman kampanjan pääyhteistyökumppanit ovat Telia, Destia, S-ryhmä, Varma, Metsä Group, Barona, Kraton Chemical, Kojamo, EK ja Oikotie Työpaikat.

Tunnistat kampanjaan osallistuvat työnantajat Vastuullinen kesäduuni -logosta.

Vastuullisia kesätyöpaikkoja voit etsiä osoitteesta kesaduuni.org ja oikotie.fi/tyopaikat

Hyödynnä some a Kaikki työpaikat eivät välttämättä löydy rekrytointisivustoilta. Moni työnantaja ilmoittaa kesätyöpaikoistaan myös sosiaalisen median välityksellä. Esimerkiksi Twitteristä löytyy paljon avoimia kesätyöpaikkoja hakusanoilla #kesätyö ja #kesäduuni. Tarkista myös omat sometilisi! Googlaa nimesi, tarkista yksityisyysasetuksesi ja piilota asiaton materiaali. Etenkin edellisen työnantajan haukkuminen julkisesti on iso moka. Työnhakua tukevat somekanavat voit mainita työhakemuksessa.

Kysy töitä paikan päältä! Erotut eduksesi, kun otat rohkeasti yhteyttä mielenkiintoisiin yrityksiin.

Vastaa puhelimeen Kesätyöhakujen pyöriessä on hyvä ottaa tavaksi vastata tuntemattomista numeroista tuleviin puheluihin. Vastatessa on tärkeä muistaa, että työnantaja muodostaa ensivaikutelman hakijasta ensimmäisten minuuttien aikana. Kohtelias tervehdys ja itsensä esitteleminen kuuluvat asiaan.

Juttua varten on haastateltu Telian, Oikotien ja Metsä Groupin kesätyöhauista vastaavia henkilöitä. Lisäksi mukaan on kerätty parhaat vinkit kesaduuni.org-sivustolta.


26

VÄLIVUOSI

LUKIO TAKANA, VÄLIVUOSI EDESSÄ? Pelkäätkö, että haaveilemasi opiskelupaikka jää saamatta? Välivuoden voi käyttää hyödyksi monella tavalla. Kokosimme kahdeksan vinkkiä, joilla pääset alkuun.

Ole aktiivinen Älä jää loikoilemaan kotiin, vaan tutki vaihtoehtoja. Selaile nettiä, juttele tuttujen kanssa ja käy oppilaitosten tutustumispäivillä. Netissä hyviä tietolähteitä ovat esimerkiksi opintopolku.fi ja ohjaamot.fi.

Ilmoittaudu työnhakijaksi Työttömäksi työnhakijaksi kannattaa ilmoittautua heti lukion päätyttyä. Voit ilmoittautua verkossa Työ- ja elinkeinopalveluiden (TE) nettisivulla. TE-toimisto tarjoaa kaikille työn ja koulutuksen hakijoille muun muassa henkilökohtaista ohjausta, neuvontaa ja CV-työpajoja.

Selkeytä tavoitteesi Mieti, onko unelmiesi opiskelupaikka tavoitettavissa, mitä se vaatii, ja mitä olet valmis tekemään asian eteen. Entiset opot, TE-toimiston ammatinvalintapsykologi ja monet muut asiantuntijat auttavat selkeyttämään tavoitteitasi. Yritä miettiä, mitkä muut asiat tai urat saattaisivat kiinnostaa sinua.

Kerää pisteitä pääsykokeeseen Aikuislukiossa voit korottaa lukion päättötodistuksen ja ylioppilastodistuksen arvosanoja. Voit myös parantaa pääsykoevalmiuksiasi opiskelemalla kokonaan uusia aineita. Hyödynnä myös valmennuskursseja ja vanhoja pääsykokeita valmistautuessasi seuraavan vuoden koitokseen.

Teksti: Katja Pajula

Kuvitus: Ville Salonen

Tee avoimia opintoja Monet korkeakoulut tarjoavat avoimia opintoja eri koulutusohjelmista. Avoimien opintojen kautta voi aueta paikka tutkinto-opiskelijana. Opintoja voi suorittaa iltaisin ja viikonloppuisin sekä etänä kotoa. Opinnot maksavat tyypillisesti noin 15 euroa opintopisteeltä.

Opiskele kansanopistossa Kansanopistot tarjoavat eripituisia opintolinjoja monella eri alalla. Vuoden aikana voit tutustua itseäsi kiinnostavaan alaan ja kerätä pisteitä seuraavaan hakuun. Kansanopistossa voi opiskella esimerkiksi viestintää, hoitoalaa tai yhteiskunnallisia aineita. Koulutusten hakuajat ja pääsyvaatimukset vaihtelevat.

Tutustu työelämään Hae työ- tai harjoittelupaikkaa itseäsi kiinnostavalta alalta. Palkkatyön lisäksi voit päästä TE-toimiston kautta työkokeiluun sinua kiinnostavaan yritykseen. Työkokeilun aikana olet oikeutettu työttömyysetuuteen.

Lähde ulkomaille Tutkinnon opiskelemista ulkomailla kannattaa harkita etenkin, jos itseä kiinnostavalle alalle on vaikea päästä Suomessa. Moni suomalainen lähtee ulkomaille opiskelemaan esimerkiksi lääketiedettä.

Tutustu eri aloihin ja oppilaitosten tarjontaan osoitteessa www.kunkoululoppuu.fi


27

ILMOITUS / Toimialat

K AU PA N ALA

TA LOUSHAL L IN TO

s. 28-29

s. 35

LO GI ST I I KK A- JA H U O L I N TA-ALA

ELIN TARV IKETEOL L ISUUS s. 36

s. 30

M AT K A I LU- JA RAVI N TO LA-ALA s. 31

E NERGI A-ALA s. 32

F I NG R I D

K IIN TE ISTÖPA LV E LUAL A s. 37

F IN AN SSIAL A s. 38

T EKSTIIL I- JA MUOTIAL A s. 39

Esittelyssä harjoittelija Fairuz Bhuiyan. s. 33

K I R KO L LI N EN T YÖ s. 34

#TULEVAISUUDEN TOIMIALAT

Löydä oma paikkasi!


28

ILMOITUS / Toimialat

kauppa.fi/ura

YKSITYISTEN TOIMIALOJEN

SUURIN

TYÖLLISTÄJÄ

KAUPA N A LA

ALAN AMMATTEJA

ALALLA TOIMII MONENLAISIA yrityksiä: vähittäis- ja tukkukauppoja, liikenneasemia, hankinta-, logistiikka- ja maahantuontiyrityksiä sekä teknisen kaupan ja palvelujen yrityksiä.

maailmalta ja myyvät tuotteitaan asiakkaille ympäri maailmaa. Verkkokauppa ei tunne rajoja. Monissa työtehtävissä edellytetään hyvää kielitaitoa ja kulttuuriosaamista.

OPINTOJEN JÄLKEEN VOIT luoda uraa vaa-

ALA SOPII TULOSHAKUISELLE tiimityös-

tivissa myyntitehtävissä, asiantuntija- tai esimiestehtävissä esimerkiksi henkilöstöhallinnossa, IT-toiminnoissa, markkinoinnissa, myynnissä, ostotoiminnoissa, rahoituksessa, valikoimanhallinnassa tai viestinnässä. Kaupan ala tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia myös yrittäjyyteen. KAUPAN ALALLA ON VAHVA kansainvälinen ulottuvuus. Kansainvälistä kauppaa harjoittavat yritykset ostavat tuotteita

kentelijälle. Työssä painottuvat asiakaslähtöisyys, myynti- ja vuorovaikutustaidot sekä järjestelmä- ja logistiikkaosaaminen. Brändin kehittämisosaamista, tuotesuunnittelu- ja kuluttajaosaamista sekä data-analytiikan taitamista tarvitaan yhä enemmän. Yrittäjällä tulee olla laaja-alaista osaamista monilta eri osa-alueilta sekä luovuutta ja rohkeutta toteuttaa omaa visiotaan.

MY YMÄL ÄPÄ ÄLL IKKÖ

HR-ASI ANTUNT I JA

AVA INASI AK ASPÄ ÄLL IKKÖ OSTA JA

CONTROLLER

VERKKOK AUPPA-ASI ANTUNT I JA

MY YNT INEUVOT TEL I JA

TUOTEPÄ ÄLL IKKÖ

MARKK INOINT ISUUNNI T TEL I JA JÄR JESTELMÄ ASI ANTUNT I JA

KATSO MYÖS

kaupanvuosi.fi

K AUPPI AS


29

ILMOITUS / Toimialat

M O N I P U O LI S I A UR A M A H DO LLI SU U KSIA! TYÖTÄ IHMISTEN

PARISSA

O S TA JA

VA S T U U L L I S U U S PÄ Ä L L I K KÖ

T U OT E RY H M Ä PÄ Ä L L I K KÖ

AVA I N A S I A K A S M Y YJÄ

MY YNT I ASSISTENT T I

D E S IG N M A N AG E R

K AU P P I A S

M Y Y M Ä L Ä PÄ Ä L L I K KÖ

Lue Lisää

O S A S TO PÄ Ä L L I K KÖ

VERKKOK AUPAN SISÄLLÖNTUOT TA JA


30

ILMOITUS / Toimialat

huolintaliitto.fi

HYPPÄÄ

ALALLE, JOSSA PELIKENTTÄNÄ ON KOKO MAAILMA

LOGIST I I K K A- JA HU O LINTA-ALA KIINNOSTAISIKO

SINUA

LIIKUTELLA

koko maailmaa? Logistiikka ja huolinta tarkoittavat yksinkertaisimmillaan tavaran ja tiedon liikuttamista, varastoimista ja toimittamista perille.

AMMATTILAISET VARMISTAVAT, että vaikkapa netistä tilaamasi lenkkarit kuljetetaan oikeaan osoitteeseen aikataulussa, kustannustehokkaasti ja turvallisesti. He myös varmistavat, että pystyt seuraamaan tilauksesi matkaa netissä ja saat apua tarvittaessa.

ALAN

TYÖSI JÄLJET NÄKYVÄT päivittäin ihmisten ja yritysten arjessa. Ala tarjoaa monipuolisia ammatteja

sekä uravaihtoehtoja eri koulutustaustaisille. Oman mausteensa tuovat globaalit lait, määräykset ja sopimukset. Ne ohjaavat toimimaan vastuullisesti, kehittämään ympäristöystävällisempiä kuljetusmuotoja ja varmistamaan, etteivät lähetetyt tavarat uhkaa turvallisuuttamme.

A L A N AMMATTE JA LOGIST I IKK APÄ ÄLL IKKÖ L I IKENTEENHOI TA JA KUL JETUS SUUNNI T TEL I JA A JOJÄR JESTEL I JÄ

ALAN SANASTO JA MATERIAALIT ovat

kansainvälisiä, usein myös työkaverit tai esimies. Englannin kieli pitää hallita, ja muusta kielitaidosta on etua.

SUOMESSA LOGISTIIKKA- ja liiken-

nesektori on vahva vaikuttaja ja se työllistää noin 120 000 työntekijää.

HUOL I TSI JA

TERMINA AL I T YÖNTEK I JÄ L I IKETOIMINTA JOHTA JA HENK ILÖSTÖPÄ ÄLL IKKÖ K IR JANPI TÄ JÄ

T IEDOT TA JA

MY YNT IPÄ ÄLL IKKÖ

Katso video


31

ILMOITUS / Toimialat

mara.fi

E TS I M M E

elämysten TOT EUTTA JIA! TOTEUTTA

MAT K A I LU - JA RAVINTO LA-ALA MATKAILU- JA RAVINTOLA-ALAN ammattilaiset tuovat asiakkailleen elämyksiä arkeen ja juhlaan. Näet joka päivä kättesi työn jäljen, eikä yksikään päivä ole samanlainen. VIERAANVARAISUUS ON ALAN avainsana. Työ

on vaativaa ja usein kiireistä, mutta palkitsevaa. Tapaat paljon ihmisiä ja olet mukana heidän elämänsä kohokohdissa.

ASIAKASPALVELUSSA SAAT KÄYTTÄÄ myyn-

titaitojasi. Monipuolinen kielitaito on tärkeä, koska tapaat asiakkaita eri kulttuureista.

ETENEMISMAHDOLLISUUDET ALALLA ovat hyvät. Moni on toteuttanut unelmansa perustamalla oman yrityksen.

OPINTOPOLUT

AL A N AMMATTE JA

Peruskoulun jälkeen:

KOKK I

AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO (ESIM. KOKKI TAI TARJOILIJA)

KEI T T IÖMESTAR I

AMK-opinnot:

SOMMEL IER

RESTONOMI, MYÖHEMMIN YLEMPI AMK-TUTKINTO

K AHV IL AMY YJÄ

Oppisopimuskoulutus:

VASTA ANOT TOV IRK A IL I JA

R AV INTOL APÄ ÄLL IKKÖ TAR JOIL I JA

HOV IMESTAR I MATK A ILUNEUVOJA

HOTELL INJOHTA JA

MY YNT ISIHTEER I

HUV IPUISTOT YÖNTEK I JÄ

Lisää alasta

ER ÄOPAS

HI IHDONOPET TA JA


32

ILMOITUS / Toimialat

energiamaailma.fi

ENE RG I AS SA O N TULEVAISUUS

Lue Lisää

EN E RGI A-A LA ENERGIA-ALA ON MONIPUOLINEN ja työl-

listää Suomessa suoraan noin 16 000 henkilöä – välillisesti vielä enemmän. Alan palvelut kattavat koko maan, joten työtehtäviä on tarjolla nyt ja tulevaisuudessa. YHTEISKUNTAMME KESKEISIMMÄT haas-

teet liittyvät energian saatavuuteen ja ympäristöön. Uusien ilmasto- ja ympäristömyönteisten teknologioiden kehittäminen ja innovointi ovat energiaalan avainsanoja. Kilpailukykyinen palkka, yhteiskunnallisesti merkittävät työtehtävät ja erinomaiset työllisyysnäkymät tarjoavat mielenkiintoisia uramahdollisuuksia.

tarvitaan runsaasti uusia osaajia. Diplomi-insinööri voi työskennellä esimerkiksi ympäristö-, tutkimus- tai tuotantopäällikkönä. Kauppatieteiden maistereille on tarvetta esimerkiksi taloushallinnon, markkinoinnin ja henkilöstöhallinnon tehtävissä .

A L A N AMMATTE JA TUUL I VOIMA INSINÖÖRI ENERGI ATEHOKKUUSNEUVOJA REAK TORIF Y YSIKKO

ÄLY VERKKOASI ANTUNT IJA

nosta riippumatta tärkeää. Kansainvälisyys, projektityötaidot, tietotekninen osaaminen ja muutosketteryys ovat valttikortteja energia-alalla.

YMPÄRISTÖJOHTA JA

SÄHKÖPÖRSSIMEKL ARI

MITÄ OPISKE L L A?

VERKOSTOSUUNNIT TEL IJA

MONIPUOLISUUS OPINNOISSA on tutkin-

K AUKOL ÄMMÖNK ÄY T TÖPÄ ÄLL IKKÖ HENK ILÖSTÖJOHTA JA

MARKK INOINT IPÄ ÄLL IKKÖ

TULEVAN VUOSIKYMMENEN aikana alal-

ta jää eläkkeelle noin 40 prosenttia nykyisestä henkilöstöstä, joiden tilalle

Energia-alan AMK-opinnot kestävät noin 4 vuotta ja yliopistotutkinnon suorittaminen noin 6 vuotta.

SOPIMUSOIKEUDEN ASI ANTUNT IJA


33

ILMOITUS / Toimialat

SUOMI TOIMII SÄHKÖLLÄ. Fingridin tärkein tehtävä on huolehtia, että suomalaiset saavat sähköä joka hetki. Fingridiläiset ovat osa joukkuetta, jota yhdistää monipuolinen asiantuntemus, aktiivinen tiedon jakaminen ja yhteisöllinen ilmapiiri. Kannustamme työntekijöitä jatkuvaan työssä oppimiseen, itsensä kehittämiseen, ennakkoluulottomaan ajatteluun, rohkeuteen ja avoimuuteen. Lisätietoa Fingridistä työnantajana ja työ- ja harjoittelupaikoistamme löydät sivuiltamme www.fingrid.fi

Teksti ja kuva: Ari Ojanperä

TE KNIIKAN AL A KA IPAA NA ISIA E SIKUV IKSI

"Haluan rikkoata." ts ereotypi

ENNAKKOLUULOT ESTÄVÄT NUORIA naisia hakemasta tekniikan alalle. Kuvitellaan, että kaikki ovat yksinäisiä kellarikoodaajia. Haluan rikkoa ne stereotypiat. Teknologian edelläkävijät olivat naisia, mutta AMKopinnoissani vain muutama nainen suuntautui tietotekniikkaan. Meiltä puuttui vahvoja naisesikuvia osoittamaan, ettei tämä ole vain ”poikien juttu”. Kuka vain voi olla tekniikan asiantuntija! Kehitykseen tarvitaan asiantuntijoita eri aloilta. Sähköalallekaan ei palkata vain sähköalan osaajia. IT-ala muuttuu jatkuvasti ja osaavista tekijöistä on pulaa. Tietotekniikka tarjoaa monipuolisen pohjan, jota voi soveltaa eri aloille. Minua viehätti erityisesti oman loogisen ajattelun ja ongelmanratkaisukyvyn kehittäminen. Olin Fingridin Datahub-projektissa harjoittelijana. Etsin virheitä uudesta tiedonvaihtojärjestelmästä ennen sen käyttöönottoa. Projektin kohokohta oli pakohuonepeli ja juhannusristeily Helsingin saaristossa. Työaikanani olen kohdannut todella kannustavia ihmisiä. FAIRUZ BHUIYAN MASTER'S DEGREE PROGRAMME IN DIGITAL HEALTH AND LIFE SCIENCES, TURUN YLIOPISTO VALMISTUNUT IT-TRADENOMI, BUSINESS INFORMATION TECHNOLOGY, HAAGA-HELIA AMK.


34

ILMOITUS / Toimialat

evl.fi/rekrytointi

TAIVAALLINEN

TYÖPAIKKA KI R KO LLI N E N TYÖ KIRKOSSA TYÖSKENTELEE noin 20 000 eri alojen ammattilaista. He toimivat seurakunnan hengellisessä työssä sekä esimerkiksi talouden, hallinnon, viestinnän ja kiinteistöhuollon tehtävissä.

O PIN TOPOLUT Yliopisto-opinnot: PAPPI, KANTTORI

SEURAKUNNAN TYÖNTEKIJÄT kohtaavat

työssään ihmisten arjen ja juhlan. Siksi moni työntekijä työskentelee myös iltaisin ja viikonloppuisin. Työ on yhdessä tekemistä – toisten työntekijöiden ja seurakuntalaisten kanssa. Työssä tarvitaan ihmissuhde-, yhteistyö- ja verkostoitumistaitoja. KIRKON VIROISSA ja joissakin tehtävissä

edellytetään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsenyyttä ja konfirmaatiota.

AMK-opinnot: KANTTORI, DIAKONIATYÖNTEKIJÄ, KIRKON NUORISOTYÖNOHJAAJA,

A L A N AMMATTE JA PAPPI DI AKONI

K ANT TOR I DI AKONIS SA

NUOR ISOT YÖNOHJA A JA L ASTENOHJA A JA

LÄHETYSSIHTEERI, LAPSITYÖOHJAAJA

VARHA ISK ASVATUK SEN OHJA A JA

Ammatillinen koulutus: LASTENOHJAAJA, SUNTIO

K ANSA INVÄL ISEN T YÖN SIHTEER I L ÄHET YS SIHTEER I

SUNT IO


35

ILMOITUS / Toimialat

Opiskelijat.taloushallintoliitto.fi

RUTIINITYÖSTÄ kohti ASIAKASPALVELUA

TA LO U S H A LLI NTO TALOUSHALLINNON ALA TARJOAA monipuolisia työtehtäviä muun muassa tilitoimistoissa ja konsulttiyrityksissä. Ammattilaisten työnäkymät ovat hyvät – yritykset ulkoistavat entistä enemmän taloushallinnon toimintojaan, ja lisäarvopalveluiden kysyntä kasvaa. SÄHKÖISTEN TALOUSHALLINTOPALVELUIDEN

myötä työn rutiininomaisuus vähenee. Henkilökohtainen asiakaspalvelu ja konsultointi ovat osa talousammattilaisen tehtävänkuvaa. Siksi sosiaalisten taitojen merkitys kasvaa. Kiinnostus numeroita kohtaan on tärkeää, mutta alan töissä painottuvat myös asiakaspalveluhenkisyys, tietotekniikkaosaaminen, liiketoiminnan tunteminen, myynti- ja markki-

Lue Lisää

nointiosaaminen, tiimityötaidot, kielitaito sekä innostunut asenne. TALOUSHALLINNON ALALLA ON Suomessa

yli 4 400 toimipaikkaa, jotka työllistävät noin 12 000 henkilöä. Työpaikan koko voi vaihdella yhden ja yli viidenkymmenen henkilön välillä aina kansainvälisiin konserneihin asti. Tarjolla on siis paljon erilaisia työympäristöjä.

OPINTOPOLUT Laskennan opintoja voit suorittaa ammattiopisto-, AMK- ja korkeakoulutasolla. Lisäksi tarjolla on aikuisopetusta, erityisammattitutkintoja sekä oppisopimusmahdollisuuksia.

AL A N AMMAT T E JA CONTROLLER

K IR JANPI TÄ JÄ

KLT-ASI ANTUNT I JA

PALK ANL ASK I JA

PALKK AHALL INNON AMMAT T IL A INEN PHT-PALKK AHALL INNON ASI ANTUNT I JA PÄ ÄK IR JANPI TÄ JÄ

TALOUSPÄ ÄLL IKKÖ

TALOUSHALL INNON AS SISTENT T I TALOUSHALL INNON T I IMIESIMIES T IL I TOIMISTOYR I T TÄ JÄ

VEROKONSULT T I


36

ILMOITUS / Toimialat

maistuvaammatti.fi

HANKI

ITSELLESI maistuva AMMATTI

EL INTA RVI K ET EO LLISU U S RUOKIEN, HERKKUJEN ja janonsammuttajien tekemiseen tarvitaan monenlaisia osaajia. Koska ruokaa syödään joka päivä, elintarviketeollisuus on moniin muihin aloihin verrattuna vakaa työllistäjä. SUOMALAISTA, LÄHELLÄ TUOTETTUA ruo-

kaa arvostetaan yhä enemmän. Myös hyvinvointi ja ravitsemusasiat kiinnostavat. Elintarviketeollisuuden yritykset seuraavat ilmiöitä ja kehittävät ja valmistavat tuotteita vastaamaan erilaisiin trendeihin ja tarpeisiin. ALALLA ON KYMMENIÄ erilaisia ammat-

teja. Tarjolla on haastavia ja palkitsevia tehtäviä: tuotekehittäjänä pääset itse tutkimaan ja kehittämään tuotteita, kondiittorina voit käyttää luovuuttasi ja käsien taitoa, markkinointijohtajana saat

esimieskokemusta ja kaupallisia haasteita. Vai oletko kiinnostunut logistiikasta, teknologiasta, kansainvälisistä tehtävistä tai projektinhallinnasta? SUOMESSA ON noin 1 700 elintarvikete-

ollisuuden yritystä, joissa valmistetaan ruokia, juomia, leivonnaisia ja makeisia. Niissä työskentelee noin 38 000 henkilöä. Koulutusmahdollisuudet alalle ovat monipuoliset. Tutkinnon voi hankkia oppisopimuskoulutuksessa, toisen asteen oppilaitoksissa, ammatti- ja tiedekorkeakouluissa sekä yliopistoissa.

KATS O MYÖS

etl.fi

A L A N AMMATTE JA HANK INTA JOHTA JA

JUUSTOMESTARI

KEHIT YSPÄ ÄLL IKKÖ

L A ATUPÄ ÄLL IKKÖ

LEIPOMOT YÖNTEK IJÄ MARKK INOINT ISUUNNIT TEL IJA MEIJERIST I

PROSESSINHOITA JA

TUOTANTOAVUSTA JA T YÖNJOHTA JA

TUOTEKEHIT TÄ JÄ

VASTUULL ISUUSPÄ ÄLL IKKÖ


37

ILMOITUS / Toimialat

siistiihommaa.fi

Niin kauan

KUIN ON

TALOJA,

ON TÖITÄ!

KIINTEISTÖPALVELUALALLA

ON RAJATTOMASTI MAHDOLLISUUKSIA

KIINT EI STÖ PA LVELUALA KIINTEISTÖPALVELUALA PITÄÄ HUOLEN maamme suurimmasta omaisuudesta, kiinteistöistä. Alan ammattilaiset mahdollistavat sujuvan arjen kouluissa, työpaikoilla tai missä tahansa liikummekin.

esimerkiksi kiinteistöjen huoltoa ja ylläpitoa, energianhallintaa, ulkoalueiden hoitoa, siivousta ja puhtaanapitoa sekä aula- ja turvapalveluja. Kaikkia rakennuksia taloyhtiöistä ja kauppakeskuksista teollisuushalleihin on hoidettava, joten alalla työskentelevien työympäristöt voivat vaihdella suuresti riippuen yrityksen asiakaskohteista. KIINTEISTÖPALVELUT

OVAT

VOIMAKKAASTI KASVAVA ja teknistyvä kiinteistö-

palveluala työllistää yli 100 000 henkeä. Uusille osaajille riittää kysyntää yleisestä taloustilanteesta riippumatta. Myös etenemismahdollisuudet ovat hyvät.

ALALLA ARVOSTETAAN ITSENÄISTÄ työskentelyotetta ja kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Työajat ovat joustavia, mikä helpottaa töiden tekoa myös opiskelujen aikana. Kiinteistöpalveluala onkin yksi suurimmista kesätyön tarjoajista ja nuorten työllistäjistä.

OPINTOPOLUT

AL A N AM M AT T E JA TOIMI T IL AHUOLTA JA PALVELUPÄ ÄLL IKKÖ K I INTEISTÖNHOI TA JA VART I JA

YR I T TÄ JÄ

Ammatillinen perustutkinto:

TEKNINEN HUOLTOMIES

ESIM. KIINTEISTÖNHOITAJA TAI TOIMITILAHUOLTAJA

V IHER ALUEIDEN HOI TA JA

Ammattikorkeakoulu ja yliopisto:

T YÖNJOHTA JA

ESIM. RESTONOMI, TRADENOMI, DI JA KTM

Oppisopimuskoulutus:

ALUE JOHTA JA

MONIPALVELUT YÖNTEK I JÄ


38

ILMOITUS / Toimialat

finanssialalle.fi Kuva: Shutterstock

MAINETTAAN

INHIMILLISEMPI

FI N A N S S I A LA FINANSSIALA ON pankkipalveluja, vakuutustuotteita, sijoituspalveluja – ja julmettu määrä teknologiaa. Se on ihmisten unelmien tekemistä todeksi. Se on myös kiinni ottamista silloin, kun ihmisen elämässä kolahtaa. FINANSSIYRITYKSET OVAT mitä suurimmassa määrin IT-yrityksiä. Uusien vakuutus- ja pankkipalvelujen kehittäminen on pitkälti tietojärjestelmien sekä robotiikan ja analytiikan kehittämistä. FINANSSIALAN TYÖKENTTÄ on monipuo-

linen. Tarvitsemme teknologiaosaajien lisäksi asiakaspalvelun ja myynnin taitajia, juridiikan osaajia, palvelumuotoilijoita. Asiakaspalvelutyössä ihmisten

kohtaamisen taidot ovat tärkeitä – raha-asiat koetaan hyvin henkilökohtaisiksi ja niiden hoito vaatii luottamusta. ALA TARJOAA HYVÄT kehittymismahdol-

lisuudet, monipuolisia työuria ja mahdollisuuden luoda uutta. Työllistämme noin 30 000 ihmistä .

Katso Video

A L A N AMMATTE JA DATA-ANALY Y T IKKO

VAKUUTUSMATEMA AT IKKO

RISK IPÄ ÄLL IKKÖ

PALVELUMUOTOIL IJA

SALKUNHOITA JA

JURIST I

JÄRJESTELMÄ ARKK ITEHT I

FINANSSIALAN KOULUTUSTA voi hankkia

opiskelemalla merkonomiksi toisella asteella tai tradenomiksi ammattikorkeakoulussa. IT-alan ja tietojärjestelmätieteiden osaaminen on finanssialalla kaivattua. Alalle voi tulla myös opiskeltuaan esimerkiksi palvelualojen ammattilaiseksi. Lisäksi ala työllistää paljon kauppa- ja oikeustieteen maistereita.

IT-PROJEK T IPÄ ÄLL IKKÖ

EKONOMIST I

T YÖHY V INVOINT I ASI ANTUNT IJA R AHOITUSASI ANTUNT IJA OHJELMISTOROBOT IIK AN KEHIT TÄ JÄ SIJOITUSNEUVOJA

KORVAUSK ÄSIT TEL IJÄ


39

ILMOITUS / Toimialat

KATSO MYÖS:

Facebook.com/suomentekstiilijamuoti

@TekstiiliMuoti

Suomen Tekstiili & Muoti ry

Tekstiilistä

on moneksi Muodista

sisustukseen, TEKNISIIN JA TEOLLISIIN

TEKSTIILEIHIN

T E KSTI I LI- JA MU OTIALA TEKSTIILI- JA MUOTIALA TUOTTAA ja valmistuttaa vaatteita, kodintekstiileitä, sairaalatekstiileitä, teknisiä tekstiileitä sekä kuitukankaita ja teollisuustekstiileitä. Ala työllistää Suomessa 21 000 eri alojen ammattilaista. 3 500 yritystä valmistaa, myy ja huoltaa tekstiilejä. Tekstiili- ja muotiala on kansainvälinen. Suomalaiset yritykset toimivat kotimaan markkinoiden lisäksi osana globaaleja hankinta- ja toimitusketjuja. ALA SOPII MONIOSAAJILLE , jotka pystyvät hallitse-

maan laajoja kokonaisuuksia. Suunnittelun lisäksi tarvitaan kaupallisen ja tekniikan alan osaajia. Alalla työskennellään mm. asiantuntija- ja johtotehtävissä, myynnin, markkinoinnin, brändinrakentamisen, tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa. Tuotekehitys luo innovaatioita, kuten älytekstiileitä. Vastuullisuus on tärkeä osa toimintaa lähtien raaka-aineista päätyen tuotteiden kierrätettävyyteen.

MI T Ä OPI SK E LLA? Ammatillinen koulutus: TEKSTIILI- JA MUOTIALAN TUTKINNOT

AMK-opinnot: MUOTOILIJA, ARTENOMI, VESTONOMI (MYÖS YLEMPI AMK-TUTKINTO)

Yliopisto: TAITEEN MAISTERI, DIPLOMI-

ALAN AMMAT T EJA VA ATETUS SUUNNI T TEL I JA TUOTESUUNNI T TEL I JA

DESIGNER

BRAND MANAGER

HANK INTA- JA OSTOPÄ ÄLL IKKÖ OSTA JA OMPEL I JA

MY YNT IPÄ ÄLL IKKÖ VASTUULL ISUUSASI ANTUNT I JA

TUOTE AS SISTENT T I

MALL IMESTAR I

INSINÖÖRI, KAUPPATIETEIDEN MAISTERI

Katso Video

TUOTEKEHI T YSINSINÖÖR I

stjm.fi

VA AT TUR I


40

Euroopan edelläkävijäkampus Tähtää työelämään. Opi tekemällä. Löydä Lahesta laumasi. Yhteishaku englanninkielisiin koulutuksiin 9.–24.1.2018 Kevään yhteishaku 14.–28.3.2018

Bachelor of Business Administration | Fysioterapeutti Insinööri | Medianomi | Muotoilija | Registered Nurse Restonomi | Sairaanhoitaja | Sosionomi | Tradenomi


41

ILMOITUS / Oppilaitokset

LAMK

X AMK

s. 42-43

s. 50-51

ENERGIA- JA YMPÄRISTÖTEKNIIKKA

JALKATERAPIA

PAKKAUS- JA BRÄNDIMUOTOILU

BIOTUOTETEKNIIKKA

LAUR EA

IT Ä-SUOME N YLIOPISTO

s. 44 LIIKETALOUS -

s. 52-53

P2P-PROJEKTIJOHTAMINEN

HISTORIA FYSIIKKA AINEEN- JA LUOKANOPETTAJA

TA M P ER EEN T EK NI L LI N EN Y LIO PI STO

LAPIN A MK s. 54-57

s. 45 TIETOJOHTAMINEN

OU LUN Y LIO PI STO

SÄHKÖ- JA AUTOMAATIOTEKNIIKKA KUVATAIDE

HAAGA-HE L IA s. 58

s. 46-47 AATE- JA OPPIHISTORIA RAKENNUS- JA YHDYSKUNTATEKNIIKKA

OA M K s. 48-49 TERVEYDENHOITAJA TIETOJENKÄSITTELYN TRADENOMI

JOHDON ASSISTENTTITYÖ

#YLIOPISTOT JA AMMATTIKORKEAKOULUT

Löydä oma paikkasi!


42

ILMOITUS / Oppilaitokset

” . n ä ä e s t i a a t t u ote

t k e j o r ”P

t

a a s ä s s y l e t n e ityösk

MUUTAKIN KUIN KIRJATENTTEJÄ "PARASTA OPINNOISSANI ON teorian ja käytännön yhdistyminen. Lukion jälkeen kouluttauduin mallipuusepäksi, mutta en nähnyt itseäni verstaalla ikuisesti. Tutkin Lahden muita kouluttautumismahdollisuuksia ja kun löysin LAMKin ympäristötekniikan koulutusohjelman, tiesin haluavani tänne. Valintakokeessa ratkottiin matematiikan, kemian ja fysiikan tehtäviä. Myös loogista päättelyä testattiin. Valmistauduin kokeeseen kertaamalla lukiossa oppimaani, ja sain onneksi tähän lukioaikaisilta opettajiltani apua. Opiskelu ei ole pelkkiä raskaita kirjatenttejä, vaan erittäin projektipainoitteista. Erilaisissa projekteissa saa toteuttaa itseään itsenäisesti käytännön haasteissa, mikä valmistaa hyvin työelämään. Koulutuksemme antaa hyvät valmiudet erilaisiin urapolkuihin kasvavalla ja kiinnostavalla alalla."

TIMO SALMINEN ENERGIA- JA YMPÄRISTÖTEKNIIKAN OPISKELIJA LAMK


43

ILMOITUS / Oppilaitokset

YHTEISÖLLINEN JA LUOVA ILMAPIIRI "MUOTSIKASSA JOKAINEN SAA olla sellainen kuin on. Työskentelin pankkialalla, kun valokuvausta opiskeleva ystäväni kehotti minua hakemaan Muotsikkaan opiskelemaan. Monivaiheisissa valintakokeissa testattiin muun muassa luovuutta, ongelmanratkaisukykyä ja kuvallista ilmaisua. Kokeisiin voi valmistautua esimerkiksi piirtämällä jonkun muun keksimää aihetta tietyssä ajassa. Täydellinen tekniikka ei ole tärkeintä, vaan idean välittyminen. Opintomme ovat sekoitus graafista suunnittelua ja muotoilua. Niihin kuuluu esimerkiksi valokuvausta, plastista sommittelua sekä erilaisten ohjelmistojen opiskelua. Opiskelu on joustavaa, projektipainotteista ja itsenäistä. Opinnoissa saa painottaa itseään kiinnostavia aiheita ja sitä arvostetaan. Se tuntuu hyvältä. Ilmapiiri on yhteisöllinen ja luova.”

MIKAEL MALILA PAKKAUS- JA BRÄNDIMUOTOILUN OPISKELIJA LAMK MUOTOILUINSTITUUTTI

Pakkaus- ja brändimuotoilun koulutus on mukana kevään 2018 yhteishaussa nimikkeellä teollinen ja brändimuotoilu.

TÄHTÄÄ TYÖELÄMÄÄN ja opi tekemällä. LAMKissa opiskelu on opiskelijan itsensä nä­ köistä, käytännönläheistä ja työelämäyhteyksiä on runsaasti. Euroopan edelläkävijäkampus on Lahessa. Simulaatiotilat, laboratoriot, moniulotteiset oppimis- ja co-working-tilat sekä rentoutusja liikuntatilat. Uudelta NiemiCampukselta löydät kaiken, mitä voit vain toivoa ja vielä enemmän. Opiskelijayhteisö monimuotoistuu entisestään vuoden 2018 alusta, jolloin LAMK liittyy osaksi LUT-korkeakouluja. lamk.fi

LAMKIN AMK-TUTKINNOT: Bachelor's Degree Programme, Business Information Technology Bachelor's Degree Programme, International Business Bachelor's Degree Programme, Nursing Fysioterapeutti Insinööri Medianomi Muotoilija Restonomi Sairaanhoitaja Sosionomi Tradenomi

Tekstit: Minttu Hytönen Kuva: Samuli Skantsi


44

ILMOITUS / Oppilaitokset

a i p p o a j a o a t i v a e t s t i ä i k s l i a l "Onmäplle hyödyl i eikä t s e työelä s " ti

. t i e t e s r e k s i n l l o k in kirja va

KÄYTÄNNÖN OPPI SYVENTÄÄ LUETTUA TIETOA

Teksti ja kuva: Ari Ojanperä

LAUREA ON KUUDELLA KAMPUKSELLA lähellä sinua toimiva uuden ajan ammattikorkeakoulu. Ainutlaatuisten ja houkuttelevien koulutustemme avulla sinustakin voi tulla oman alasi huippu. Meiltä valmistuu tulevaisuuden asiantuntijoita kymmenestä suomenkielisestä ja kuudesta englanninkielisestä koulutuksesta. Laureassa pääset opiskelemaan oikeissa projekteissa yhdessä työelämän edustajien kanssa. Näin solmit suhteita ja muodostat verkostoja jo opintojen aikana. Laureasta valmistuneet työllistyvätkin todella hyvin. laurea.fi

"EI LUENTOJA EIKÄ tenttejä. P2P-projektijohtaminen on niille, jotka eivät koe perinteisen opetuksen tukevan riittävästi tulevaisuuden työelämätaitoja, mutta haluavat liiketalouden tradenomiksi. Tulin suoraan lukiosta Laureaan keskelle käynnissä olevaa tapahtumaprojektia. Minun piti oppia uusia menetelmiä ja järjestelmiä lyhyessä ajassa. Ajattelin, etten tule ikinä ymmärtämään kaikkea ajoissa, mutta muun tiimin avustuksella pystyin siihen. Ja tapahtumastakin tuli menestys! Opiskelu tapahtuu käytännön kautta. Projektit toteutetaan aina oikean yrityksen toimeksiantona. Kokoamme tiimin, koostamme tietoperustan ja sovellamme niitä projektissa. On rikkaus oppia työelämälle hyödyllisiä taitoja konkreettisesti eikä vain kirjallisesti. Projektipäällikkönä on tärkeää saada koko tiimi työskentelemään motivoituneesti, jotta tavoitteet saavutetaan ajoissa. Parhaimmillaan ryhmä hioutuu yhteen ja huomaat, että elämääsi on tullut uusia ihmisiä jäädäkseen."

Katso video SONJA OJANEN LIIKETALOUDEN OPISKELIJA P2P-PROJEKTIJOHTAMINEN LAUREA


45

ILMOITUS / Oppilaitokset

KANSAINVÄLISIÄ MAHDOLLISUUKSIA "HERVANNAN KAMPUKSELLA ON mahtava yhteishenki. Tietojohtamisen opiskelu on mielestäni haastavaa, mutta myös palkitsevaa, kun tajuaa konkreettisen yhteyden teorian ja käytännön välillä. Koulutukseen kuuluu muun muassa tietotekniikkaa ja johtamista. Näiden lisäksi täällä voi opiskella esimerkiksi logistiikkaa. Vapaavalintaisilla opinnoilla ja sivuaineella voi vaikuttaa omaan suuntaukseensa. Kansainvälistyminen on meillä helppoa ja sitä tuetaan. Itse suunnittelen vaihtoon lähtöä Venäjälle. Vaihdossa oppii hyvin kieltä ja kulttuuria. Tästä osaamisesta on varmasti yritysmaailmassakin hyötyä. Tulevaisuudessa haluaisin tehdä tietoliikenneyhteyksiin liittyvää työtä ja toimia esimerkiksi projektipäällikkönä. Itselleni on tärkeää pystyä vaikuttamaan positiivisesti tähän maailmaan."

ANNAMARI KOSKINIEMI TIETOJOHTAMISEN OPISKELIJA, TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO

"Ala on monipuolinen

ja erittäin työllistävä." Teksti ja kuva: Niko Jekkonen

Katso video

TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO tarjoaa mahdollisuuden laaja-alaiseen poikkitekniseen koulutukseen. Meiltä valmistuu osaavia diplomi-insinöörejä ja arkkitehtejä sekä tekniikan ja filosofian tohtoreita. TTY:ltä valmistuneiden erinomainen työllistyminen kertoo, että koulutusta arvostetaan teollisuudessa, elinkeinoelämässä ja muilla yhteiskunnan osa-alueilla. Kampuksella Tampereen Hervannassa opiskelee 8 300 perus- ja jatkoopiskelijaa ja työskentelee runsaat 1 700 eri alojen osaajaa. Kansainvälisyys on osa kaikkea TTY:n toimintaa. Yliopistolla opiskelee tai työskentelee noin 1 700 ulkomaalaista yli 60 maasta. tut.fi


46

ILMOITUS / Oppilaitokset

n e n i m i p p o n e n d e i o n i i s a m a n t e s i ”Uus kyseenalai oista.” ja mielenkiint on TUOREITA NÄKÖKULMIA HISTORIAAN "AATE- JA OPPIHISTORIAA VOI opiskella Suomessa vain Oulun yliopistossa. Sovelletun historian alassa perehdytään historian henkilöiden ajatuksiin, näkemyksiin sekä heistä kumpuaviin käsitteisiin ja aatteisiin. Olen kiinnostunut erityisesti antiikin historiasta ja avantgardismista. Myös uusien asioiden oppiminen ja kyseenalaistaminen on mielenkiintoista. Historian opiskelussa luettujen asioiden ei välttämättä voi olettaa olevan totta. Minua kiinnostaa, voinko itse keksiä jotain uutta tai löytää erilaisen näkökulman johonkin asiaan. Opiskelu täällä on hauskaa, opiskelijaporukka on todella mukava ja henkilökunta helposti lähestyttävä. Haastavinta on laaja tietomäärä, johon pitää perehtyä syvällisesti. Tulevaisuudessa haluaisin työn, jossa pystyisin soveltamaan historian osaamista." VALTTERI MOILANEN AATE- JA OPPIHISTORIAN PÄÄAINEEN OPISKELIJA, OULUN YLIOPISTO

Katso video


47

ILMOITUS / Oppilaitokset

LABORATORIOHARJ OITUKSIA JA MONTUN KAIVAMISTA "TÄMÄ ON ARVOSTETTU ala ja työllisyysnäkymät ovat hyvät. Ympäristötekniikasta – jonka kautta suuntauduin rakennus- ja yhdyskuntatekniikkaan – yhdistyvät matematiikka, fysiikka, kemia, biologia ja ympäristöasiat. Ne liittyvät konkreettisiin asioihin, kuten esimerkiksi siihen, pysyykö talo pystyssä. Opiskelu Oulun yliopistossa on todella monipuolista: Meillä on paljon ryhmätöitä ja laboratorioharjoituksia. Välillä saatetaan käydä kaivamassa kaivinkoneella monttua. Haastavimpia ovat vaikeat suunnitteluharjoitustyöt, esimerkiksi betoni- tai teräsrakenteiden suunnittelu. Omaksuttavaa on paljon, ja asiat ovat tarkoin säänneltyjä. Päivät ovat pitkiä, mutta opiskelijakaverit mukavia. Valmistuttuani haluaisin työskennellä muutaman vuoden työmaalla. Konkreettisen kokemuksen kartuttua voisin jatkaa suunnittelutehtäviin."

”Työllisyy

snäkymät j arvostetatuala on ”

ovat hyvät

SARA MIETTINEN RAKENNUS- JA YHDYSKUNTATEKNIIKAN MAISTERIOHJELMAN OPISKELIJA, OULUN YLIOPISTO

Katso video

OULUN YLIOPISTO ON kansainvälinen tiedeyliopisto, jossa tehdään tiedettä arktisella asenteella. Monitieteinen osaamisemme keskittyy etenkin teknologiaan, terveyteen ja kulttuuriin sekä muutoksiin pohjoisessa elinympäristössä. Yliopistossa työskentelee 3000 oman alansa ammattilaista ja opiskelee yli 13 000 opiskelijaa. Oulu on Suomen viidenneksi suurin kaupunki ja opiskelija-asuminen on täällä Suomen edullisinta. Oulun yliopisto on lähes kokonaisuudessaan saman katon alla Pohjoismaiden suurimmalla sisäkampuksella. Lisäksi 2,6 miljardia ihmistä käyttää joka päivä Oulussa kehitettyä teknologiaa. oulu.fi

Tekstit ja kuva: Niko Jekkonen

Facebook: @unioulu Instagram: @unioulu Twitter: @UniOulu Snapchat: @unioulu


48

ILMOITUS / Oppilaitokset

IHMISLÄHEISTÄ TYÖTÄ TERVEYDENHOITAJANA "PALKITSEVINTA OPISKELUSSA ON huomata, kuinka löytää uusia tapoja auttaa muita ihmisiä. Hakeuduin opiskelemaan terveydenhoitajaksi, koska haluan ihmisläheisen työn, jossa pääsen auttamaan muita. Opiskelu on monipuolista, käytännönläheistä ja mukavaa. Harjoitteluissa on ollut hienoa nähdä, kuinka ihmiset oikeasti saavat apua siitä, mitä teen. Haastavinta alassa on raadollisuus; siellä näkee elämän huippuhetket ja toisaalta myös rankat tilanteet. Toisaalta tässä pääsee näkemään asioita, joihin tavallinen ihminen ei välttämättä koskaan törmää. Tulevaisuudessa haluaisin toimia kouluterveydenhoitajana tai opettaa itse terveydenhoitajia. Terveydenhoitajan työ voi ulottua elämän alusta loppuun: syntymästä ikääntyviin ihmisiin saakka."

ESSI LASSILA TERVEYDENHOITAJAOPISKELIJA, OAMK

"Onmitenollut hienoa nähdä, ihmiset oikeasti saavat apua siitä, mitä teen." Teksti ja kuvat: Niko Jekkonen

MITÄ SINÄ OIKEASTI HALUAT opiskella? Tutkaile sydäntäsi ja valitse rohkeasti. Meillä Oulun ammattikorkeakoulussa voit opiskella kulttuurialan, liiketalouden, luonnonvara-alan sekä tekniikan amk-tutkinnon. Business- ja Information Technology –koulutuksissa opiskelu tapahtuu kokonaan englanniksi. Meillä yhteisöllisyys ja me-henki siivittävät opiskelua. Opiskelu on hyvin käytännönläheistä ja teemme tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa. Nähdään Oulussa!

#luotaitseesi www.oamk.fi facebook.com/oamk.ouas instagram: oamk_ouas www.youtube.com/oamkextra snapchat: oamk_ouas


49

ILMOITUS / Oppilaitokset

HYVÄT EVÄÄT YRITTÄJYYTEEN "YRITTÄJYYDEN JA IT-AUTOMATISAATION opiskelu tukee murrosta työelämässä ja globaalissa kaupankäynnissä. Valmistuin tietojenkäsittelyn tradenomiksi Oulun ammattikorkeakoulusta keväällä 2017, ja jatkoin syksyllä tietojenkäsittelyn opiskelua yliopistolla. Opiskelu ammattikorkeakoulussa on ollut joustavaa. On ollut kiinnostavaa kehittää uusia ratkaisuja omaan yritykseen ja työhön muiden opiskelijoiden kanssa. Opettajat ovat kannustaneet miettimään asioita monesta perspektiivistä. Haastetta on tuonut oman osaamisalueen ulkopuolelle meneminen tietyillä kursseilla, mutta aivoja on hyvä aktivoida opettelemalla itselle vieraita asioita. Koulutus antaa hyvän ja käytännöllisen pohjan yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen. Opiskelun voi sovittaa yhteen oman yrityksen pyörittämisen kanssa."

VALTTERI KUJALA TIETOJENKÄSITTELYN TRADENOMI, OAMK

"Opiskelun voi sovittaa yhteen oman yrityksen pyörittämisen kanssa."


50

ILMOITUS / Oppilaitokset

TIIVIS YHTEISÖ, JOSSA ON HYVÄ OLLA "JOKIN SÄHKÖSSÄ VETÄÄ puoleensa. Se on kiinnostanut minua aina. Isoveljenikin opiskeli sähkötekniikkaa, ja seuraan hänen esimerkkiään. Täällä on todella hyvät laitteet ja tilat sähkötekniikan opiskeluun. Ilmapiiri on hyvä, ja opettajat tuntevat opiskelijat. Opintojen aikana tehdään paljon kiinnostavia ryhmäprojekteja. Kauko-ohjattavan helikopterin rakentaminen on ollut tähän mennessä hauskinta. Opinnoissa pääsee kehittämään itseään jatkuvasti. Matematiikan ja perusfysiikan ymmärtäminen helpottaa opiskelua. Sähkötekniikan opiskelu sopii hyvin haasteista pitävälle. Oikean ratkaisun etsiminen vaatii välillä kärsivällisyyttä ja useita epäonnistumisia, mutta onnistumiset tuntuvat mahtavalta. Jos kaipaat haasteita, sähkövoiman parissa niitä riittää!"

JOONAS HARILA SÄHKÖ- JA AUTOMAATIOTEKNIIKAN OPISKELIJA, LAPIN AMK

LAPIN AMK ON MONIALAINEN ammattikorkeakoulu, josta valmistuu osaavia ammattilaisia työelämän tarpeisiin. Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa monipuolisesti eri alojen koulutuksia AMK- ja YAMK-tutkintoina, joita voi opiskella päivä- tai monimuoto-opintoina alasta riippuen. Opintoja voi suorittaa myös avoimen AMKin puolella. Tutustu Lapin AMKin tarjontaan osoitteessa: www.lapinamk.fi

Tekstit: Minttu Hytönen Kuvat: Antti J. Leinonen


51

ILMOITUS / Oppilaitokset

n o n oK uluu ava

k u m a ain tulla.” ”

DIGITAALISTA MAALAUSTA JA GRAAFISTA SUUNNITTELUA "TÄÄLTÄ SAA TODELLA hyvän yleispätevän kuvataiteen koulutuksen. Halusin kaksoistutkintoni jälkeen opiskella kuvataidetta, mutten ollut varma, millaista. Taidekasvatus ei kiinnostanut, ja kuvataiteen yleisopetusta tarjoavaa korkeakoulua oli vaikea löytää. Studia-messuilla törmäsin onneksi Tornion digitaalista kuvataidetta painottavaan koulutukseen ja hain tänne. Olen viihtynyt erinomaisesti, ja kouluun on aina mukava tulla. Samanhenkisiin opiskelukavereihin on helppo tutustua. Täällä opiskellaan niin taidehistoriaa, elävän mallin piirtämistä kuin digitaalista maalaustakin. Opinnoista saa paljon työkaluja, joiden avulla jokainen voi jatkaa juuri sinne, mikä itseään kiinnostaa. Tulevaisuudessa tahtoisin työskennellä musiikkivideoiden animaatioiden parissa."

NOORA PERÄLÄ KUVATAITEEN OPISKELIJA, LAPIN AMK


52

ILMOITUS / Oppilaitokset

n e t s i m h i n o s t a ”K valintoljaa.” l ä a k v a n kneykyään eri t JALKASALAPO LIISI "ON SEURATTAVA VIHJEITÄ. Jalkaterän ongelma voi näkyä vaivana yläselässä, sillä ihminen on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Täällä oppii havainnoimaan, päättelemään ja hakemaan ratkaisuja. Jalkaterapia on muutakin, kuin kovettumien poistoa. Varsinkin opintojen biomekaaninen puoli kiinnostaa minua. Teemme myös erilaisia apuvälineitä. Työllistyä voi niin kunnalliselle kuin yksityiselle puolelle, ja töitä riittää. Kampus on sopivan pieni ja tilat viihtyisät. Opintoihin kuuluu luentoja, harjoittelua sekä ryhmätöitä. Olen oppinut joustavammaksi ja pitämään paremmin kiinni aikatauluista. Tässä työssä parantaa ihmisten elämänlaatua, erikoistuessa kenties myös kansallista urheilumenestystä – biomekaniikka on jo nyt mukana esimerkiksi muutamien keihäänheittäjien lihastasapainon kartoituksissa. "

MISKA KIVELÄ, JALKATERAPIA, XAMK SAVONLINNA


53

ILMOITUS / Oppilaitokset

PUUSSA ON POTENTIAALIA "TÄMÄ ON TULEVAISUUDEN ala. Kiinnostuin prosessi­ tekniikasta eli nykyisestä biotuotetekniikasta sen monipuolisten mahdollisuuksien johdosta. Prosessikaaviot näyttivät alussa hurjan monimutkaisilta. Täällä oppii kuitenkin nopeasti, sillä ryhmämme on melko pieni ja tiivis. Opetus on yksilöllistä ja ihmiset tulevat tutuiksi. Heti alusta alkaen suoritetaan todellisia mittauksia sekä harjoitellaan asioita käytännössä. Looginen ajattelukykyni on opintojen myötä parantunut. Kotona herättää hilpeyttä, että minä olen nykyään se, joka esimerkiksi kokoaa huonekalut. Insinöörinä etsin ohjeen ja noudatan sitä. Innostuin öljynjalostuksesta pari vuotta sitten työharjoittelussa. Petrokemiassa voi luoda kansainvälisen uran. Maailmanlaajuinen ala tarjoaa paljon mahdollisuuksia ja kasvaa koko ajan."

SANNA LAUKKANEN BIOTUOTETEKNIIKKA, XAMK SAVONLINNA

”Kestävä kehitys on

kansainvälinen asia.” Teksti: Elli Collan Kuvat: Antti Varonen

KAAKKOIS-SUOMEN AMMATTIKORKEAKOULU - Xamk - on siellä missä tapahtuu ja tehdään uutta! Xamkissa on 9 300 opiskelijaa neljällä paikkakunnalla: Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. AMK-tutkintoon johtavia koulutuksia on 59 ja ylempään AMK-tutkintoon johtavia 26. Me autamme sinua menestymään – ensin opinnoissasi ja arvostetun tutkinnon kautta myös työelämässä. Meille opiskelijoiden oppiminen ja hyvinvointi ovat etusijalla. Pidämme opiskelijoistamme hyvää huolta, ohjaamme ja kannustamme eteenpäin. Xamkissa kampuksena on koko maailma. xamk.fi


54

ILMOITUS / Oppilaitokset

EI PELKKIÄ VUOSILUKUJA “HISTORIAN OPISKELUSSA ON lopulta hyvin vähän kyse vuosiluvuista. Se on aina ajankohtainen tieteenala, jonka opiskelemisesta on hyötyä alalla kuin alalla. Halusin lukion jälkeen opiskella historian, yhteiskuntaopin ja uskonnon opettajaksi. Itä-Suomen yliopisto tarjoaa tähän yhdistelmään mahdollisuuden. Niinpä hain opiskelemaan Joensuuhun. Luin valintakokeisiin intensiivisesti pääasiassa lukion historian kurssikirjoja. Sivuaineinani opiskelen teologiaa, yhteiskuntaoppia, filosofiaa, aineenopettajan pedagogisia opintoja ja rehtorin pätevyyteen oikeuttavia opintoja. Luultavasti minusta tulee opettaja, mutta myös toimittajan työ kiinnostaa. Opiskelu on itsenäistä ja vaihtelevaa. On luentoja, kirjoitustehtäviä ja kirjatenttejä. Minut pitää kiireisenä myös ainejärjestömme Varnitsa, jonka puheenjohtajana toimin. Parasta opinnoissani on monipuolisuus. Historian opiskelu auttaa ymmärtämään myös tätä hetkeä. Tärkeintä ei ole kysyä mitä tapahtui, vaan miksi.”

PYRY SALORANTA HISTORIAN OPISKELIJA, JOENSUU

”His toria autta a ymmärtämään tätä hetkeä.” Teksti: Minttu Hytönen Kuva: Joona Kotilainen

YHTEISKUNTATIETEIDEN JA KAUPPATIETEIDEN TIEDEKUNTA, JOENSUU JA KUOPIO Tiedekuntamme tarjoaa monialaista koulutusta kahdella eri kampuksella. Työelämän tarpeisiin vastaava koulutuksemme avaa kattavasti vaihtoehtoja asiantuntijatyöhön. Tiedekunnassamme on noin 4400 kandidaatti- ja maisteriopiskelijaa. Yhteishaussa haettavina olevat kandidaatti- ja maisterikoulutukset ovat historia, julkisoikeus, kauppatieteet, maantiede ja ympäristöpolitiikka, oikeustiede, sosiaalitieteet, sosiaalityö ja yhteiskuntatieteet.


55

ILMOITUS / Oppilaitokset

a a v i n i a i o m v e l i e t k s i o p o m n a a t m e u s " l t i l . v r o ä a t s "uomaOta nettä tulentyöelämäs h a t i o i as Teksti ja kuva: Niko Jekkonen

FYSIIKKA ANTAA S ELITYKSEN ERILAISILLE ILMIÖILLE "MINUA OVAT AINA KIINNOSTANEET maailman ilmiöt, ja olen mietiskellyt paljon asioita. Vasta lukion jälkeen selkeni, mitä haluan opiskella. Fysiikka kiinnosti niin paljon, että päädyin tänne Kuopioon. Yliopistossa opiskelu on omatoimista, mutta henkilökunnalta saa tarvittaessa tukea. Opiskelijaryhmässä on hyvä henki ja teemme paljon asioita yhdessä. Suosittelen sovelletun fysiikan opintoja, koska täällä oppii ymmärtämään erilaisia ilmiöitä, esimerkiksi miten pyörän rengas käyttäytyy pyörimisliikkeessä. Tätä kutsutaan prekessioliikkeeksi. On ollut motivoivaa huomata, että tulen tarvitsemaan opiskelemiani asioita työelämässä. Tulevaisuudessa haluaisin perustaa oman yrityksen, toimia tutkimustehtävissä tai tuotekehityksen parissa."

OSSI PÄRSSINEN SOVELLETUN FYSIIKAN KOULUTUSOHJELMA KUOPIO

SOVELLETTU FYSIIKKA, KUOPIO Koulutamme asiantuntijoita ratkaisemaan vaativia globaaleja haasteita, kuten ilmastonmuutos, ikääntyminen ja kestävä tuottavuus. Näitä haasteita taklaamme laskennallisen, lääketieteellisen ja ympäristöfysiikan keinoin. Panostamme tutkimuksen lisäksi merkittävästi myös opetuksen kehittämiseen lähtökohtana oppijakeskeinen oppiminen.

Katso video


56

ILMOITUS / Oppilaitokset

PAKETTIMATKA MATEMATIIKKAAN "ONGELMANRATKAISU ANTAA MIELETTÖMÄN fiiliksen. Opettaminen tuplaa sen. Toinen ymmärtää asian, ja ratkaisee annetun tehtävän itse. Lukion jälkeen opiskelin ensin tradenomiksi. Tehtyäni töitä pari vuotta mietin, että kaupan alan sijaan haluaisin työskennellä numeroiden tai opettamisen parissa. Täällä saan samassa paketissa molemmat. Sosiaalinen verkosto syntyy nopeasti, ja myös yliopiston ulkopuolella on yhteisöllisiä tapahtumia. Itse opiskelu on mukavan vapaata. Sen mukana tulee kuitenkin myös vastuuta. Aikatauluttaminen on tärkeää, ja kalenteri kannattaa olla hallussa. Opettajille on töitä tulevaisuudessakin. Itse haluaisin tehdä matematiikasta kiinnostavaa mahdollisimman monelle. Se on kuitenkin universaali numeroiden kieli. "

ANSSI KORHONEN FYSIIKAN JA MATEMATIIKAN LAITOS, AINEEN- JA LUOKANOPETTAJAN KOULUTUSOHJELMA, JOENSUU

Tekstit: Elli Collan Kuva: Anssi Tuononen

AINEENOPETTAJA, MATEMATIIKKA, FYSIIKKA, KEMIA JA TIETOJENKÄSITTELYTIEDE, JOENSUU AINEENOPETTAJA JA LUOKANOPETTAJA, MATEMATIIKKA, FYSIIKKA JA KEMIA, JOENSUU Meiltä valmistuvat opettajat menestyvät erinomaisesti työelämässä. Ainoana Suomessa tarjoamme sekä aineenopettajan että luokanopettajan kelpoisuuden antavan koulutusohjelman. MATEMATIIKKA, FYSIIKKA JA KEMIA, JOENSUU Koulutus antaa erinomaisen pohjan sellaisten ammattialojen töihin, joissa vaaditaan matematiikan, fysiikan tai kemian asiantuntijaosaamista. Fysiikan opiskelijamme erikoistuvat tulevaisuuden alalle – fotoniikkaan. Matematiikan opinnoissa suuntaudutaan matematiikan tutkijoiksi tai soveltajiksi. Kemian koulutus kemistiksi tai kemistitutkijaksi mahdollistaa toimimisen asiantuntijana teollisuudessa, korkeakouluissa, eri hallinnon aloilla tai EU:n organisaatioissa. Kaikista koulutusohjelmista, myös opettajan, voi edetä tohtoriopintoihin.

Itä-Suomen yliopiston fysiikan, kemian ja matematiikan hakukohteet Joensuussa www.uef.fi/fysmat www.uef.fi/kemia www.uef.fi/hae


57

ILMOITUS / Oppilaitokset

"M a h y dol llättäviss

lä piasuuksia ikoissa."

KEMIA – MAAPALLOA AJATELLEN "ARKIPÄIVÄISETKIN ILMIÖT näyttävät kemian näkökulmasta erilaisilta. Innostuin siitä jo yläasteella. Lukion jälkeen aloin etsiä sopivaa koulutusohjelmaa. Laajat perusopinnot antavat hyvän käsityksen siitä, mihin erikoistua. Opintosuunnitelmasta voi tehdä itsensä näköisen – kemian rinnalle voi ottaa vaikkapa oikeustieteen. Täällä kaikki tuntevat toisensa. Muutin tänne muualta, ja hyvä ilmapiiri on helpottanut sopeutumista. Olen saanut ystäviä, jotka ovat tärkeä osa elämää. Maapallo hyötyy kemian sovellutuksista. Toivon innostavani opiskelijoita alalle, jotta meillä riittää osaajia myös tulevaisuudessa. Kemia tarjoaa mahdollisuuksia yllättävissä paikoissa. Esimerkiksi itsevalaisevat OLED-näytöt ovat kemistien työtä."

Katso video

MERI FADJUKOFF KEMIAN LAITOS AINEENOPETTAJAN KOULUTUSOHJELMA JOENSUU


58

ILMOITUS / Oppilaitokset

KORKEAKOULUTASON ASSISTENTTI BRYSSELISSÄ ASUESSANI NÄIN paljon kansain­ välistä liike-elämää. Sain siellä kipinän hakeutua alalle, jossa voin yhdistää kieliä, viestintää, tapahtumamarkkinointia ja digitaalisuutta. Opiskelu on käytännönläheistä ja antaa hyvät valmiudet työelämään. Projektit ja ryhmätyöt opettavat ajanhallintaa. Motivoidun siitä, että pystyn itse suunnittelemaan opintoni. Kansainvälistä verkostoa pääsee luomaan jo opiskeluaikana, sillä ulkomailla on useita yhteistyökorkeakouluja. Olen suorittanut opintoja niin Belgiassa kuin Saksassakin. Tutkinto on monipuolinen. Koulutusohjelmastamme valmistuneita työskentelee yli 300:lla työnimikkeellä viestintäassistentista markkinointipäällikköön. Suuntautumisvaihtoehtoja on johtamisesta ja HR:sta markkinointiin. Laajat kieliopinnot tukevat kansainvälisiä urahaaveitani. Hallitsen esimerkiksi ranskan kielen asiakirjastandardin. Valmistuessani minulla tulee olemaan myös vahva digitaalinen osaaminen. Tämä koulutus todella antaa ammatin, enkä usko töiden loppuvan. Mikään robotti ei korvaa loistavaa assistenttia.

VIRPI ROUHIAINEN JOHDON ASSISTENTTITYÖN OPISKELIJA HAAGA-HELIA

HAAGA-HELIA AMMATTIKORKEAKOULU kouluttaa liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita. Koulutusalamme ovat liiketalous, tietotekniikka, hotelli-, ravintola- ja matkailuala, johdon assistenttityö, toimittajakoulutus, liikunta-ala sekä ammatillinen opettajankoulutus. Haaga-Helian 10 500 opiskelijaa luovat työelämäverkostoja jo opiskeluaikanaan. Opiskelijoita tukee noin 630 työntekijän korkeatasoinen kansallinen ja kansainvälinen osaaminen. http://www.haaga-helia.fi/fi/koulutus

Teksti: Elli Collan Kuva: Jani Karlsson

u l u o k iti vinen

e e l e t n u ku laitaan.” i p p o

a v o n ”In


59

Osaava maailma.

Alasi odottaa sinua Kareliassa! 7

koulutusalaa

14

Kulttuuriala | Luonnonvara- ja ympäristÜala Luonnontieteiden ala | Matkailu-, ravitsemis- ja talousala | Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Tekniikan ja liikenteen ala | Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala

AMKtutkintoa

5

YAMKtutkintoa

TUTUSTU JA HAE!

www.karelia.fi/haku


60

Kun koulu loppuu - Opas lukion jälkeiseen elämään 2018  

Mille alalle suuntaisin? Mihin opiskelemaan lukion jälkeen? Kun koulu loppuu - Opas lukion jälkeiseen elämään on täynnä tietoa ja tarinoita...

Kun koulu loppuu - Opas lukion jälkeiseen elämään 2018  

Mille alalle suuntaisin? Mihin opiskelemaan lukion jälkeen? Kun koulu loppuu - Opas lukion jälkeiseen elämään on täynnä tietoa ja tarinoita...