Kun koulu loppuu - Opas lukion jälkeiseen elämään 2015

Page 1

2015

isuuden Esittelyssä tuleva rhaat toimialat sekä pa attiyliopistot ja amm korkeakoulut

lukion jälkeinen elämä

on mahdollisuuksia

täynnä


Kevään yhteishaku Hakeminen International Business -koulutukseen 7.–27.1.2015

Se

u k a fi/h

. k am

www.twitter.com/seamk www.facebook.com/seamk 2

www.instagram.com/SeAMK_official

17.3.–9.4.2015 kulttuuri liiketalous tekniikka luonnonvara-ala ravitsemisala sosiaali- ja terveysala


Kuuntelesydäntäsi K

uvia viimeisistä opiskelija-aterioista, haalistuneista opiskelijakorteista ja tyhjentyneistä lompakoista. Villejä tuuletuksia tavoiteltujen opintopistemäärien täyttyessä. Luetteloita tekemättömistä ja tehdyistä tehtävistä. Hashtageja pitkistä illoista luennoilla. Sosiaalisesta mediasta voi tehdä johtopäätöksen siitä, mikä on tärkeää elämässämme. Se kertoo kokonaisia tarinoita. Ne alkavat ensimmäisestä korkeakoulupäivästä ja päättyvät vasta, kun opiskelijakortin tarra on vanhentunut viimeisen kerran. Monilla opiskelijoilla tuntuu olevan kiire työelämään kesken jäävien tutkintojen uhallakin. Todistusten arvo jää työkokemuksen varjoon, ainakin nuorten mielissä. Kesken jääneet opinnot alkavat kalvaa viimeistään työelämän menetettyä suurimman hohteensa. Toisaalta on myös nuoria, jotka valitsevat alansa väärin perustein, kuten rahan tai muiden mielipiteiden tähden. Olet nyt tärkeän paikan äärellä, ja annan sinulle vain yhden neuvon: kuuntele sydäntäsi. Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa keski-ikäisiltä kysyttiin, mitä he katuvat elämässään. Joka viidennes katui opiskeluun liittyviä asioita. Siinä joukossa on varmasti myös niitä, joilta on jäänyt tutkinto kesken. Ja heitä, jotka miellyttivät kavereitaan tai valitsivat äitinsä haaveammatin. Sinulla on vielä mahdollisuus muuttaa tulevaisuuttasi, tee se nyt. Tämän lehden sivuilla on kymmeniä tarinoita siitä, miten unelmista voi tehdä totta. Kaikkein parhaalta unelman toteuttaminen tuntuu kuitenkin vasta, kun olet suorittanut sen alusta loppuun – sano minun sanoneen. #opiskelijaelämä #opiskelukannattaa #kunkoululoppuu #rohkeasuomi #slush2014 #unelma

Virvamaria Päätoimittaja viivu@t-media.fi

• JULKAISIJA T-Media Oy / Taloudellinen Tiedotustoimisto TAT, Eteläinen Makasiinikatu 4, 00130 Helsinki • PÄÄTOIMITTAJA Virvamaria Toikka / viivu@t-media.fi • TUOTTAJA Vesa Vilenius / vesa.vilenius@t-media.fi • TOIMITTAJAT Marju Hulttinen, Maria Huusko, Teea Jokihaara, Elina Mattila-Niemi, Noora Niemelä, Johanna Nykopp, Nina Rantalankila, Pia Salo, Henri Saloranta, Maiju Talvisto • VALOKUVAAJAT Dora Cheffi-Arab, Tomi Glad, Teemu

T-Media on osa Taloudellinen tiedotustoimisto TATia yhdessä Finnfactsin kanssa. TAT rakentaa Suomea, jonka yrityksillä on osaavat työntekijät ja rohkeutta menestyä.

Granström, Teea Jokihaara, Rami Marjamäki, Pekka Rötkönen, Samuli Skantsi • ULKOASU Ville Salonen / Quill Illustration & Design, /salonville@gmail.com • KANSIKUVA Teea Jokihaara • KUSTANTAJA Harri Leinikka / harri.leinikka@t-media.fi OPAS LUKION JÄLKEISEEN ELÄMÄÄN

• PAINOS 25 000 kpl • PAINOPAIKKA Forssa Print Oy • ISSN 1455-1519 441 612 Painotuote

3


TÄSSÄ LEHDESSÄ

6 Haku tule – oletko valmis?

20 Oman elämänsä elokuvaohjaaja

Nykyinen järjestelmä tukee ensimmäistä kertaa korkeakouluun hakevia.

Vloggaaja Soikku Hämäläinen kannustaa tekemään haaveiden eteen töitä.

7 Opintotuki tutuksi

22 Ylös, ulos ja lenkille!

Opintotuki helpottaa nuoren elämää.

Pika-aituri Nooralotta Neziri tietää, miten opiskelu ja liikunta yhdistetään.

8 Helli aivojasi Aivot ovat opiskelijan tärkeimpiä työvälineitä.

9 Kuusi vinkkiä parempaan pänttäykseen Näillä opeilla teet opiskelusta helpompaa.

26 43 Tulevaisuuden toimialat esittäytyvät 44 65 Suositut yliopistot ja ammattikorkeakoulut esittäytyvät

10 Meistä voi tulla ihan mitä vaan Katariina, Lasse, Laura ja Sofia ovat pian uuden tilanteen edessä.

18 Omat vahvuudet löytyivät rekasta Kun koulu loppuu -kiertue teki nuoriin vaikutuksen.

4

Lisätietoa työelämästä, opiskelupaikoista ja eri toimialoista löydät osoitteesta: www.kunkoululoppuu.fi


Tahdotko tulevaisuudessa teekkariksi?

unelma opiskelu

– kaikki tieto opinnoista, ammatista, työllistymisestä.

työ

www. .fi t-lehti_abi2012_v2.indd 1

#

21.2.2012 10.46

22

#

PAIKKA KULMAHUONEESSA

– Enemmistö suomalaisten pörssiyhtiöiden johtajista on diplomi-insinöörejä

#

25 13

23

#

17

#

LUO URAA ULKOMAILLA

NAISJOHTAJILLA ON KYSYNTÄÄ

Maailmalla arvostetaan suomalaista insinööritaitoa ja arkkitehtuuria

Miesvaltaisiin yrityksiin kaivataan myös diplomi-insinöörinaisia

#

HYVÄÄ SYYTÄ

OPISKELLA

TÄHTIÄHIPOVAT SUUNNITELMAT

diplomi-insinööriksi

DIA-koulutus sopii kunnianhimoiselle ja yritteliäälle ihmiselle

tai arkkitehdiksi EEPPINEN OPISKELIJAYHTEISÖ

Paljon samanhenkisiä ihmisiä, kannustava ilmapiiri ja hyvät bileet! Verkostoidut huippujen kanssa jo opiskeluaikana!

#

5

TUTUSTU DIA-YHTEISVALINTAAN JA VOITA SPOTIFY PREMIUM VUODEKSI! Haku alkaa 17.3. ja päättyy 9.4.2015 kello 15.00

www.dia.fi

14 # 20

21

LUOVA TYÖ, JOKA PALKITSEE MYÖS RAHALLISESTI

MUUTA MAAILMAN MENOA

Diplomi-insinöörinä voit vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin, myös globaalilla tasolla

WAPPU! – TUPSU LAKKIIN JA MENOKSI!

Teekkareilla on aina hauskaa – tempauksia, bileitä ja eksursioita järjestetään ympäri vuotta

Arkkitehtina saat luovan ammatin, josta myös maksetaan kunnon palkka

#

24

PELAA VARMAN PÄÄLLE Diplomi-insinööriä tai arkkitehtia ei noin vain korvata koneella

OLETHAN MENOSSA OIKEALLE ALALLE?


e e l u t u k ha o lmis? OPP TEKSTI: JOHANNA NYK VIRAMARIA TOIKKA

oletk

Korkeakouluhakua on turha jännittää. Jos olet päättänyt, mitä haluat opiskella, selviät varmasti myös lomakkeista. Opikelijavalinnan uudistukset ovat tehneet hakemisesta jouhevampaa kuin koskaan.

K

orkeakouluhaku lähestyy. Tilanne saattaa jännittää, mutta ainakaan hakuprosessia ei kannata stressata. Kyseessä on hyvin yksinkertainen nettilomakkeen täyttäminen. Tärkeintä on se, että tiedät mihin haluat hakea. Kunkoululoppuu.fi-sivustolta löydät tietoa ja tarinoita eri ammateista sekä koulutuksista. Haku tapahtuu www.opintopolku.fi-palvelussa, josta löydät tarkemmat tiedot koulutuksiin hakemisesta. Yhteishaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Voit hakea yhteishaussa kuuteen hakukohteeseen. Järjestä hakukohteet sen mukaan, missä haluat opiskella mieluiten. Järjestystä voi muuttaa aina hakuajan päättymiseen asti. Jos valintakoepisteesi riittävät hyväksymiseen, sinulle tarjotaan vain yhtä, mieluisimmaksi ilmoittamaasi, opiskelupaikkaa. Hakukohteisiin, valintaperusteisiin ja muihin ohjeisiin voi tutustua korkeakoulujen verkkosivuilla. Niissä kerrotaan milloin pääsykokeet pidetään, miten ne pisteytetään ja kuinka paljon voit saada pisteitä aiempien todistusten perusteella. Joihinkin opintoihin kuuluu myös ennakkotehtäviä. Jos haaveiden opiskelupaikka ei ensimmäisellä yrittämällä aukea, älä luovuta. Voit tulla valituksi myös varasijoilta. Lisäksi ammattikorkeakoulut järjestävät täydennyshakuja, joiden tarkoituksena on saada täytettyä ne paikat, joita kukaan ei ole ottanut vastaan. Muista myös ilmoittaa korkeakouluun, että vastaanotat opiskelupaikan.

Ensikertalaiset etusijalla Opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvoksen Birgitta Vuorisen mukaan opiskelijavalintojen uudistamisella tavoitellaan sitä, että mahdollisimman moni ensikertalainen hakisi korkeakoulutukseen – ja saisi paikan. Toisaalta opiskelijavalinnan uudistuksilla on haluttu myös helpottaa sähköistä asiointia ja tuoda koulutustarjonta paremmin sekä hakevien että heitä ohjaavien saataville. Olet siis onnekkaassa asemassa, sillä hakeminen on helpompaa kuin koskaan aiemmin. – Korkeakoulut voivat halutessaan varata osan aloituspaikoistaan ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville. Tulevaisuudessa paikkojen varaamisesta tulee korkeakouluille velvollisuus. Tällä hetkellä noin kolmasosa paikoista menee jo tutkinnon suorittaneille tai korkeakouluissa jo opiskeleville, Vuorinen perustelee.

6

va

ENSIMMÄISTÄ korkeakoulupaikkaa hakeviksi katsotaan sellaiset hakijat, jotka eivät ole vastaanottaneet tutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa, eivätkä suorittaneet tutkintoa suomalaisissa korkeakouluissa. JOTTA jo tehdyt uudistukset eivät vaikuttaisi hakijoiden asemaan taannehtivasti, ensikertalaisiksi luetaan myös ne hakijat, jotka ovat vastaanottaneet korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan koulutuksesta, joka on alkanut keväällä 2014 tai sitä ennen, mikäli he eivät ole suorittaneet korkeakoulututkintoa.

Hakuajat

ensi keväänä Korkeakoulujen yhteishaku, 1. hakuaika: 7.1.–27.1.2015 (lähinnä taidealan koulutuksia) Korkeakoulujen yhteishaku, 2. hakuaika 17.3.–9.4.2015


TEKSTI: PIA SALO JA VIRVAMARIA TOIKKA

OPINTOTUKI TUTUKSI MITÄ ON OPINTOTUKI? ”Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä ja opintolainasta. Opintotukea voi saada päätoimisiin opintoihin lukiossa, ammatillisessa oppilaitoksessa, kansanopistossa tai korkeakoulussa. Toisella asteella vanhempien tulot vaikuttavat asumislisään 18-vuotiaaksi ja opintorahaan 20-vuotiaaksi asti.”

Monelle opintotuen hakeminen on ajankohtaista lukion jälkeen. Kuka, milloin ja miten opintotukea voi saada? Kysymyksiin opintotuen kiemuroista vastaa Kelan pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen.

PALJONKO OPINTOTUKEA VOI SAADA? ”Korkeakouluopiskelija voi saada opintorahaa 300–335 euroa, asumislisää noin 200 euroa ja opintolainaa 400 euroa kuukaudessa. Muissa kuin korkeakouluissa opintorahan määrät ovat pienempiä, koska oppilaitoksissa tarjotaan ilmainen ateria. Tukikuukausien määrään vaikuttaa korkeakoulututkinnon laajuus. Jos tutkinto on tarkoitus suorittaa viidessä vuodessa, opintotukea voi yleensä saada 50 kuukaudelle. Yhden korkeakoulututkinnon suorittanut saa käyttöönsä lisäkuukausia uusien tutkintojen suorittamiseen.”

”Vuosituloraja määräytyy tukikuukausien mukaan. Jos esimerkiksi käytät yhdeksän tukikuukautta, voit tienata vuodessa noin 12 000 euroa. Ensi kevään ylioppilaan tulevan kesän tienestit eivät estä opintotuen saamista. Opiskelijan tehtävänä on huolehtia siitä, etteivät opiskeluaikana saadut tulot ole liian suuret. Jos tuloja on arvioitua enemmän, voi tukikuukausia peruuttaa tai palauttaa. Liikaa maksettu tuki peritään takaisin korotettuna 15 prosentilla.”

MITEN OPINTOJEN EDISTYMINEN VAIKUTTAA OPINTOTUKEEN? ”Opintopistemäärä tarkastetaan vuosittain. Opiskelijan on suoritettava keskimäärin viisi opintopistettä tukikuukautta kohti, mutta aina vähintään 20 opintopistettä lukuvuodessa. Jos opintopisteitä ei ole kertynyt tarpeeksi, opiskelija saa selvityspyynnön. Ilman hyväksyttyä selitystä tilanteesta voi seurata opintotuen lakkautus.”

MITEN JA MILLOIN OPINTOTUKEA KANNATTAA HAKEA? ”Kela on kehittänyt sähköisiä palveluita etenkin opiskelija-asiakkaille. Kela.fi :n fiksu verkkohakemus valikoi kysymykset vastausten mukaan. Nettihakemus kulkee nopeasti perille oikeaan paikkaan, ja siihen tarvitaan vähemmän liitteitä. Tee hakemus ajoissa: Hyvä ajankohta on viikon kuluttua hyväksymisestä, jolloin valintatiedot ovat ehtineet oppilaitoksista Kelaan. Jos asunnon järjestyminen opiskelupaikkakunnalta viivästyy, hae opintoraha ja opintolaina ensin, ja asumislisä sitten, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu.”

MITÄ OVAT OPINTOTUEN TULORAJAT?

MITÄ MUUTOKSIA OPINTOTUKEEN ON TULOSSA LUKUVUODELLE 2014–2015?

TIESITKÖ TÄMÄN? Lukuvuonna 2013–2014 opintotukea maksettiin 286 500 opiskelijalle. Opintorahaa sai 281 100 ja asumislisää 188 900 opiskelijaa. Opintolainan valtiontakaus myönnettiin 197 100 henkilölle. Hyödyllistä tietoa opintotuesta osoitteessa: http://www.kela.fi/opiskelijat

”Koska valtion kassassa ei ole loputtomasti rahaa, opiskelijan on rahoitettava itse osa menoistaan. Opintolainaa kannattaa käyttää, jos rahat eivät muuten riitä. Kohtuullisen suuruinen opintolaina ei yleensä ole ongelma, sillä tutkinnon suorittanut saa kyllä työtä – ennemmin tai myöhemmin. Opintolainan käyttäminen on nyt entistä kannattavampaa. Jos uusi korkeakouluopiskelija suorittaa tutkinnon määräajassa, Kela voi opintolainahyvityksenä maksaa jopa kolmasosan opintolainasta.”

Kela ylläpitää myös opintotuen Facebooksivua ja keskustelupalstaa.

7


AIVOJASI I MATTILA-NIEM TEKSTI: ELINA

Ravinto

Haastaminen AIVOT PYSYVÄT vireinä, kun niitä käytetään. Älylliset haasteet ja aktiivinen sosiaalinen elämä luovat uusia hermosolujen yhteyksiä ja vaikuttavat siten myönteisesti muistiin. Aivot innostuvat vaikkapa kulttuurista, palapeleistä, sanaristikoista ja musiikista – kaikesta, missä rutiinit katkeavat ja aivosolut joutuvat hommiin. Opiskelu rasittaa aivoja, joten vapaa-ajalla niitä on hyvä lepuuttaa toisenlaisella tekemisellä.

8

Aivot ovat opiskelijan tärkein työkalu. Niistä voi pitää hyvää huolta esimerkiksi nukkumalla tarpeeksi, popsimalla avokadoa ja kuuntelemalla musiikkia.

SANONTA ”olet mitä syöt” pätee myös aivojen toimintaan. Huippusuorituksiin ei ole oikotietä, mutta aivojen kannalta olennaista on säännöllinen ja monipuolinen ruokailu. Suosi pehmeitä ja terveellisiä rasvoja, joita saat esimerkiksi kalasta, kasviöljystä, pähkinöistä ja avokadosta. Runsas tyydyttyneiden eli kovien rasvojen saanti sen sijaan tukkii valtimoita aivoissa, kuten muuallakin kehossa. Kovat rasvat tunnistaa siitä, että ne ovat huoneenlämmössä kiinteitä. Entä mitä kannattaa nauttia ennen pitkää koetta, kuten ylioppilaskirjoituksia tai pääsykoetta? Professori Riitta Korpela vinkkaa lataamaan energiaa proteiinipitoisella aamiaisella. Runsaasti proteiinia on vaikkapa kananmunassa ja rahkassa. Evääksi kokeeseen voi ottaa hiilihydraatteja, esimerkiksi leipää ja jogurttia. Laiha mehu imeytyy vettä paremmin. Piristykseksi kokeeseen voi ottaa mukaan vaikkapa suklaata.

Liikunta

Uni

Päihteettömyys

AIVOSI TARVITSEVAT happea toimiakseen. Ulkoile ja liiku joka päivä. Liikunta auttaa pitämään sydän- ja verenkiertoelimistön ja siten myös aivot kunnossa. Se laskee verenpainetta ja auttaa purkamaan stressiä. Fyysinen rasitus myös lisää endorfiinien eli mielihyvää tuottavien hormonien eritystä aivoissa. Vähäinenkin liikkuminen auttaa, kun sinulla on tarve pysyä skarppina väsymyksestä huolimatta. Liikunta lisää aktiivisuutta sekä verenkiertoa ja sitä kautta lämmittää kehoa.

AIVOT PALAUTUVAT unen aikana. Nukkuminen on erityisen tärkeää muistin toiminnalle ja uuden oppimiselle. Väsyneenä vireystila, keskittymiskyky ja tarkkaavaisuus heikentyvät ja luova toiminta vaikeutuu. Unen tarve on yksilöllinen, mutta levosta ei kannata nipistää. Useille ihmisille sopivat noin 7–8 tunnin yöunet. Selvästi vähemmän nukkuvilla on todettu korkeampi riski sydäninfarktiin, aikuistyypin diabetekseen ja ennenaikaiseen kuolemaan. Lyhyet 20–30 minuutin päiväunet pelastavat iltapäivällä, jos vireystila alkaa laskea. Myös valo piristää, joten siirry mahdollisuuksien mukaan valoisaan tilaan tai piipahda ulkona.

PIENIKIN ANNOS alkoholia heikentää muistijäljen syntymistä, keskittymiskykyä ja unen laatua. Pitkäaikainen, runsas alkoholinkäyttö puolestaan altistaa muistihäiriöille ja haittaa joka toisen suurkuluttajan kykyä käsitellä tietoa. Myös tupakan nikotiini on myrkkyä aivoille. Huumeet heikentävät muistia, tarkkaavaisuutta ja muuta aivojen toimintakykyä.

LÄHTEET: VALMENNUSKESKUS.FI, AIKUISLUKIOT.FI, OPPIMISTAIDOT.WORDPRESS.COM, OPETTAJATV.YLE.FI.


N A A P M E R A P Ä VINKKI N E E S K Y Ä T T N PÄ

1. LUE OIKEIN JA AJATUKSELLA Lue ensin koko teksti: pyri löytämään olennaiset asiat ja jäsentele tieto selkeiksi kokonaisuuksiksi. Lukemisen jälkeen pyri palauttamaan mieleen se, mitä juuri opit. Jos et vielä muista jotakin asiaa, palaa uudelleen tekstin pariin kertaamaan unohtuneet asiat.

ISTO AIJU TALV TEKSTI: M

6. KERTAA OPPIMAASI RYHMÄSSÄ TAI KAVERIN KANSSA Ryhmässä lukeminen on hauskaa ajanvietettä, ja usein ystävä myös muistaa jotakin sellaista, jota ei itse tule muistaneeksi.

2. KORISTELE KIRJASI Alleviivaa lukemasi, tee reunamerkintöjä sivun marginaaliin ja kirjoita tiivistelmiä lukemastasi.

3. KÄYTÄ VERTAUSKUVIA Jos jokin lukemasi asia on vaikea hahmottaa, yritä keksiä sille sopiva vertauskuva, joka helpottaa muistamista.

5. SUUNNITTELE AJANKÄYTTÖSI Ylioppilaskirjoitusten kynnyksellä kolmen vuoden aikana korkeaksi kasvanut lukiokirjapino onkin taas ajankohtainen. Pääsykoemateriaali odottaa seuraavana lukijaansa. Mikä on paras tapa kaataa tieto päähän ja saada urakasta kaikki irti?

Muista

Kaikenlaiset graafiset kaaviot ja miellekartat auttavat tekstin ydinkohtien hahmottamisessa.

4. TEE MUISTIINPANOJA Kaikenlaiset graafiset kaaviot ja miellekartat auttavat tekstin ydinkohtien hahmottamisessa.

Oppiminen on siitä hieno asia, että siinä voi jatkuvasti kehittyä. Kyseessä kuitenkin on yksilöllinen prosessi: se mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella lainkaan. Täytyy siis tietää, mikä on juuri itselle se paras tapa oppia jokin tietty asia – esimerkiksi lukuaineita ei välttämättä ole mahdollistakaan päntätä samoin kuin kieliä.

LÄHTEET: PEDA.NET, MUISTILIITTO.FI, HUIPPUKUNTOON.FI, UUTISET.HELSINKI.FI, AIVOHUOLTAMO.FI, TALOUSELÄMÄ 35/2014

9


MeistÄ vo i tulla

ihan mitä

vaan

Mikä sinusta tulee isona? Vain harva on onnistunut välttämään tämän kysymyksen sukujuhlissa, ja . viimeistään ylioppilasjuhlissa se on kaikkien huulilla n Lähes yhtä harva osaa antaa kysymykseen selkeä vastauksen. Voiko nykyään edes tietää etukäteen, mikä minusta tulee isona?

10


11


Nuorista näkee, että he ovat valmiita tekemään töitä unelmiensa eteen. Pullamössösukupolvesta on näiden abien kohdalla turha puhua.

TEKSTI: HENRI SALORANTA

KUVAT: TEEA JOKIHAARA

T

urun Luostarivuoren lukion abit Katariina Kökkö, Lasse Lipsanen, Laura Rajaniemi ja Sofia Saarinen viettävät aikaa vain abeille tarkoitetussa huoneessa, jonka ikkunaan syystuuli lennättää märkiä lehtiä. Nuoret ovat selvästi yhtenäinen porukka, sillä huumori lentää ja juttua riittää. Pian koittaa aika, jolloin jokainen tekee oman valintansa jatko-opintojen suhteen, ja tiivis porukka hajoaa. Tähän asti valintoja on voinut tehdä yhdessä kavereiden kanssa, mutta seuraava valinta määrittää jopa nuoren koko tulevaisuuden. Vaikka kaikkien neljän abin suunnitelmat eivät ole vielä täysin selvät, on jokainen suuntaamassa yliopistoon. Tämä ei ole yllätys, sillä yliopisto on edelleen ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto abien keskuudessa. Taloudellisen tiedotustoimiston TAT:n ja T-Median vuosittaisen Kun koulu loppuu -tutkimuksen mukaan peräti 76 prosenttia lukiolaisista aikoo hakea yliopistoon täysin varmasti tai melko varmasti. Ammattikorkeakoulun kohdalla vastaava luku on 49 prosenttia.

Työelämätaidot karttuvat huomaamatta Millä perusteella lukiolainen sitten valitsee oman alansa? Lukiolaiset arvostavat erityisesti kiinnostavia työtehtäviä, tietenkin hyvää palkkaa sekä työllisyysnäkymiä. Näistä viimeisin jännittää nuoria nykyään jopa enemmän kuin opiskelupaikan saaminen. Oikeustieteen opintoja pohtiva Sofia Saarinen jakaa monen muun nuoren pelon siitä, onko valmistumisen jälkeen töitä tarjolla ollenkaan. – Lähes koko ajan tulee infoa yt-neuvotteluista ja muista, niin kyllähän sitä pohtii, että tulenko olemaan tarpeeksi hyvä saadakseni töitä, Sofia arvioi. Pelko on aiheellinen, mutta nuorista näkee, että he ovat valmiita tekemään töitä unelmiensa eteen. Pullamössösukupolvesta on näiden abien kohdalla turha puhua. – Täällä voi vielä valittaa, ettei jaksa tehdä läksyjä ja heittää ne matikan kirjat sivuun. Työelämässä sitä ei voi tehdä, vaan hommat pitää hoitaa, Sofia miettii. Neljästä abista Katariina Kököllä on työelämän osalta selvin suunnitelma. Lääkärin ammatti on ollut Katariinalle unelma pienestä pitäen. Katariina on kuitenkin poikkeus, sillä lukiolaisista vain 18 prosenttia tietää varmasti, mitä tekee lukion jälkeen. – Haluan haastavan ammatin, jossa voin olla ihmisten kanssa tekemisissä. Lääkärin työssä saa auttaa, ja siinä tuntee, että itsellä on joku tarkoitus, Katariina kertoo innostuneena.

12

Vaikka lukiota syytetään usein siitä, ettei opetuksessa käydä läpi työelämässä tarvittavia taitoja, Katariina kokee oppineensa paljon uraansa varten. – Lukiossa on opiskeltu luonnontieteitä tosi monipuolisesti, ja onhan täällä oppinut olemaan erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, hän muistuttaa.

Toiveissa vaihtelu ja vastuu Myös Katariinan vieressä, abihuoneen sohvalla istuva Laura Rajaniemi on hyvin varma omasta valinnastaan. Harjoitteluaan suorittanut opo-opiskelija sai Lauran innostumaan opinto-ohjaajan työstä. Innostus iski niin kovaa, että se saa turkulaisabin kääntämään kompassinsa kohti Itä-Suomea ja Joensuuta. Siellä sijaitsee Suomen ainut yliopisto, jossa lukionsa päättävä voi opiskella opinto-ohjaajaksi. – Se on sellainen ihmisläheinen työ, ja tykkään olla tekemisissä etenkin lasten ja nuorten kanssa. Ja Joensuuhan on hyvä pyöräilykaupunki, kasvatustieteistä kiinnostunut Laura naureskelee. Kaupassa muutaman kesän työskennellyt Laura uskoo, että työelämätaitoja voi oppia missä tahansa, vaikkei sitä heti osaisi ajatellakaan. – En tiedä, onko siitä hyötyä, että osaa laittaa vessapaperit oikein hyllyyn, mutta kaupassa ollaan tekemisissä ihmisten kanssa, ja sitä ei voi kyllä harjoitella liikaa. Yksi suurimmista haasteista tulevaisuuttaan suunnitteleville nuorille on epätietoisuus työelämästä ja opiskelumahdollisuuksista. Myös Kun koulu loppuu -tutkimuksesta paistaa läpi, etteivät lukiolaiset juuri tiedä korkeakouluopinnoista tai siitä, mihin niistä voi työllistyä. Syksyn kutsuntoihin valmistautuva Lasse Lipsanen on yksi epävarmoista. – Lukiossa ei kauheasti käydä läpi vaihtoehtoja paitsi viimeisenä vuonna, ja silloinkin on vaan muutamia esittelyitä. Ihan mielikuvien mukaan tässä mennään, oikeustiedettä parhaana vaihtoehtonaan pitävä Lasse taustoittaa. Hän kokee, että mieluinen työpaikka sisältää paljon vaihtelua ja mahdollisuuden edetä uralla. Työura yhdessä ja samassa työtehtävässä kiinnostaa yhä harvempaa nuorta. – Tietenkin sitä toivoo, että jos haluaa joskus vaihtaa työtä, niin olisi taustalla sellainen koulutus, jonka avulla se onnistuisi helposti, Lasse toivoo lopuksi. Vielä nyt nuoret poistuvat yhdessä Luostarivuoren lukion jyhkeistä ovista, mutta keväällä on jokaisen on aika valita elämälleen oma suunta.


KUN KOULU LOPPUU 2014 -TUTKIMUS:

Mikä kiinnostaa

ammattikorkeakoulussa 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Taloudellisen Tiedotustoimiston TAT:n ja T-Median toteuttama Kun koulu loppuu 2014 -tutkimus selvitti lukiolaisten tulevaisuudensuunnitelmia, koulutuspaikan valintakriteereitä sekä työelämään liittyviä ajatuksia. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella keväällä 2014. Tutkimukseen vastasi yhteensä 2 844 lukiolaista.

Sosiaali- ja terveysala Liikunta-ala Liiketalouden ja hallinnon ala Humanistinen ala Kasvatusala Tekniikan ala Matkailuala Kulttuuriala Ravitsemisala Luonnontieteiden ala

Mikä kiinnostaa

yliopistossa

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Kauppatieteellinen Lääketieteellinen Luonnontieteellinen Humanistinen Oikeustieteellinen Psykologia Yhteiskunta- ja valtiotieteellinen Kasvatustieteellinen Liikuntatieteellinen Teknillistieteellinen

Lasse

in n n ykyään ni o a t s i e t a m m hirveästi Suurin osa a n a a t i v r a t ä a, ett monipu olisi itoja. erilaisia ta

13


KUN KOULU LOPPUU 2014 -TUTKIMUS:

Suos ituimmat

Yliopistot 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Helsingin yliopisto Tampereen yliopisto Aalto-yliopisto Turun yliopisto Jyväskylän yliopisto Oulun yliopisto Itä-Suomen yliopisto Tampereen teknillinen yliopisto Maanpuolustuskorkeakoulu Lapin yliopisto

Suos ituimmat

ammattikorkeakoulut 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Tampereen ammattikorkeakoulu Metropolia ammattikorkeakoulu Jyväskylän ammattikorkeakoulu HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Poliisiammattikorkeakoulu Turun ammattikorkeakoulu Oulun seudun ammattikorkeakoulu Laurea-ammattikorkeakoulu Savonia-ammattikorkeakoulu Lahden ammattikorkeakoulu

So fia

i ätöistä oppi s e k a t s i k i a K on hyötyä a t s i o j , a j o tait . työelämässä

14


KUN KOULU LOPPUU 2014 -TUTKIMUS:

Mikä vaikuttaa

Valintaan 1 2 3 4

Kiinnostavat työtehtävät Hyvä palkkaus Alan hyvät työllisyysnäkymät Mahdollisuus tehdä asioita, jotka koen tärkeiksi

5

Alan hyvä työskentelyilmapiiri

Laura

Täytyy olla valmis tekemään töitä ja pu olustamaan sitä omaa paikkaa.

15


Näissä ammateissa

on eniten pulaa

Työvoimasta 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Hammaslääkärit Puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät Erityisopettajat Ylilääkärit ja erikoislääkärit Yleislääkärit Sairaanhoitajat yms. Myyntiedustajat Kuulontutkijat ja puheterapeutit Sosiaalityön erityisasiantuntijat Psykologit Ylihoitajat ja osastonhoitajat Lääketieteellisen kuvantamisja laitetekniikan asiantuntijat

13 14 15

Suuhygienistit Farmaseutit Lastentarhanopettajat

ISRERIÖ) LÄHDE: TYÖ- JA ELINKEINOMIN

Katariina

Odotan haasteita ja sellaisia elämyksiä, joissa koen ylittäväni itseni.

16


Paremmin eväin

Susanna Teppola

HR-specialist, Tikkurila

”Meillä uuteen työelämäsukupolveen on valmistauduttu muun muassa ottamalla käyttöön ajan tasalla oleva tietotekninen laitteisto. 1990-luvulla syntyneet ovat kasvaneet tietotekniikan kanssa, ja he ovat teknisesti erittäin osaavia. Kun yhteiskunta on muuttunut nopeammaksi, niin nuorilla työnteon nopeuskin on erilaista kuin vanhemmilla. Nuoret arvostavat joustavuutta ja mahdollisuutta etätyöhön, joten olemme lisänneet niitä. Lisäksi olemme pyrkineet vähentämään hierarkiaa, jolloin henkilöstö pääsisi kehittämään yrityksen toimintaa. Olemme myös pyrkineet siihen, että tiimeissä olisi eri-ikäisiä ihmisiä, jotka voivat oppia toisiltaan. Nuoret ovat verkostoitumisessa edellä vanhempia sukupolvia. Mielestäni heillä on myös tietynlainen rohkeus tarttua asioihin eri tavalla kuin vanhemmilla sukupolvilla. Nuoret ovat myös kansainvälisempiä ja kielitaitoisempia. Turhan usein vanhemmat soittelevat hakijan puolesta. Nuorten pitäisi itse ottaa rohkeasti yhteyttä.”

Hae rohkeasti töitä, vaikket täyttäisikään kaikkia työpaikkailmoituksen vaatimuksia – jo yhden kriteerin täyttäminen riittää. Listaa ansioluetteloosi kaikki kartuttamasi työkokemus – ne lyhyetkin. Mansikoiden poimiminen, postin jakaminen ja työskentely kaupan kassalla kertovat työnantajalle paljon asenteestasi. Asenteella ja persoonalla on suuri merkitys hakiessasi töitä. Panosta ensitapaamiseen. Kokenut työnantaja voi jo silloin arvioida pärjäätkö työssä vai et. Tuo työhakemuksessa ja haastattelussa esiin myös harrastuksesi. Aktiivinen elämä on työnhakijalle etu. Pidä kiinni lupauksistasi.

Terhi Huttunen

Employer Branding Manger, Teliasonera ”Uuden sukupolven tuleminen työelämään tapahtuu meillä luontevasti kesäharjoittelijoiden ja oppilaitosyhteistyön kautta. Meillä on useita erilaisia työyhteisöjä, joissa työskentelee useamman sukupolven edustajia. Uuden sukupolven sopeutuminen onnistuu parhaiten, kun eri sukupolvet voivat oppia toisiltaan. Itse näkisin, että uusi sukupolvi omaa ennakkoluulottoman asenteen työtä kohtaan, ja nuoret ovat hirmu hyviä verkostoitumaan. Myös se on hienoa, että nuoret ovat selvästi tottuneet antamaan ja saamaan palautetta. Sosiaalisessa mediassahan nuoret ovat kuin kalat vedessä. En tiedä, liittykö seuraava asia niinkään sukupolveen vai siihen, että vasta opetellaan työelämän sääntöjä, mutta joskus on joutunut huomauttamaan siitä, että aikatauluista ja sovituista asioista täytyy pitää kiinni. Nuoret luulevat, että töihin tullessa pitää jo osata hirveästi kaikkea. Meillä kuitenkin kaikki kesätyöt ovat sellaisia, joihin koulutetaan ja opastetaan ensin.”

HAKU 15 9.4.20

17.3. –

Haluatko taituriksi? Tule opiskelemaan

MATEMATIIKKAA

ja

TILASTOTIEDETTÄ

Jyväskylän yliopistoon.

www.jyu.fi/maths/opiskelijavalinta/abit

17


TEKSTI: NINA RANTALANKILA

KUVAT: HAASTATELTAVIEN KOTIALBUMIT

KUVITUS: VILLE SALONEN

Sain paljon vastauksia tulevaisuuteeni liittyen

Idil Hussein

17, Vuosaaren lukio

Kiertuepäivä opetti minulle sen, että kannattaa tehdä sitä mistä tykkää. Sain aamunavauksen aikana pari hyvää ideaa, ja rekassa ohjaajien kanssa juttelu antoi minulle paljon vastauksia tulevaisuuteeni liittyen. Tulevaisuudessa aion hakeutua ulkomaille töihin, joten lukion jälkeen haluaisin panostaa kansainvälisyyteen. Tarkoitukseni olisi suorittaa opinnotkin englanniksi. Tällä hetkellä uskon suuntaavani kaupan alan opintoihin.

Oskar Nareneva 19, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio

Omat vahvuudet löytyivät

18

Kiitos siitä, että saitte minut valitsemaan yrittäjyyden tulevaksi haaveammatikseni Kiertuepäivän aikana rohkaistuin ja sain varmistuksen sille, mitä haluaisin tehdä tulevaisuudessa. Yrittäjyydessä minua kiehtoo se, että olisin itse vastuussa tuloksesta. Menee sitten hyvin tai huonosti, niin aina pitää katsoa peiliin. Haluaisin opiskella Rovaniemellä oikeustiedettä. Valmistumisen jälkeen voisin työskennellä jonkin aikaa jossain lakifirmassa, minkä aikana erikoistuisin ja perustaisin sitten ehkä oman yrityksen.


Lotta Tervo 18, Iisalmen lyseo

Henry Volama 18, Seinäjoen lukio

Kiertue antoi itsevarmuutta. Tavoitteisiin pääsee kovalla työllä. Juteltuani kiertueen juontajan, Joonaksen, kanssa sain itsevarmuutta tarttua haaveisiin ja haasteisiin. Olen jo hetken aikaa ajatellut että armeijan jälkeen hakeutuisin poliisialalle. Toinen vaihtoehto olisi suunnata liikuntapainotteiselle alalle, olen aina tykännyt liikunnasta.

Minua ohjattiin ottamaan yhteyttä johonkin unelma ammatissani toimivaan henkilöön. Kiertuerekassa kysyttiin unelmaammateista, ja kerroin omakseni radiojuontajana toimimisen. Minua kehotettiin kysymään ammatista lisää joltain samassa tehtävässä toimivalta henkilöltä ja otinkin sitten yhteyttä erääseen juontajaan. Sain häneltä tosi kannustavan vastauksen jossa kerrottiin, minkälaista työ on ollut ja mitä kautta hän itse oli tehtävään päätynyt. Itselleni ei ollut tullut mieleen, että voisin suoraan ottaa yhteyttä johonkin juontajaan, joten kiitos kiertueella saadusta vinkistä.

Kun koulu loppuu -lukiokiertue on kulkenut ristiin rastiin Suomea koko syksyn. Viidentoista viikon aikana rekkakiertue on tavoittanut tuhansia lukiolaisia, ja kannustanut ja innostanut nuoria löytämään oman polkunsa. 19


Videobloggaaja Soikku Hämäläinen elää unelmaansa. Hän saavutti haluamansa vahingossa aitouden, rohkeuden ja tuurin avulla. TEKSTI: JOHANNA NYKOPP

KUVA: DORA CHEFFI-ARAB

S

oikun eli Sonja Hämäläisen Youtube vlogit, eli videoblogit, ovat hauskaa katsottavaa. Hänen kanssaan jutellessa käy selväksi, että vlogit eivät ole esitystä. Tämä nainen on kadehdittavan rennosti oma itsensä koko ajan. Vai uskaltaisitko sinä tanssia kameralle hupsusti, höpötellä mitä mieleen juolahtaa, laittaa esityksen satojentuhansien ihmisten katsottavaksi ja sen jälkeen antaa hyväntuulisena haastatteluja? Soikku, 23, kertoo pitäneensä videoiden kuvaamisesta jo varhaisteininä. – Ajattelin, että haluan kuvata aikuisena videoita. En vain tiennyt, missä ammatissa sellainen olisi mahdollista. Lopulta päätin, että unelmieni ammatti on elokuvaohjaaja, hän kertoo. Soikun kuvaamisinto kasvoi iän myötä, ja hän julkaisi ensimmäiset videonsa Youtubessa 14-vuotiaana. – Youtube oli juuri ilmestynyt. Tein ystävieni kanssa videoita, joita ei tainnut katsoa kukaan muu kuin äitini. Se ei kuitenkaan haitannut, koska kuvaaminen oli niin hauskaa. Kokeilimme ihan kaikkea. Videot sisälsivät laulua, tanssia ja sketsejä, hän kuvailee.

Ole rohkeasti esillä Peruskoulun jälkeen Soikku opiskeli merkonomiksi. Hän kertoo valinneensa merkonomian samasta syystä kuin moni valitsee lukion.

20

KUVITUS: VILLE SALONEN

– En ollut vielä varma, mitä haluan tehdä elämässäni. Merkonomin opinnot tuntuivat hyödyllisiltä ja sitä ne olivatkin. Niiden avulla sain esimerkiksi ensimmäisen työpaikkani kaupan kassalta, hän taustoittaa. Yhtäkkiä pari vuotta sitten kaikki muuttui. Soikku päätti aloittaa vlogin. Ensimmäisen vlogin kuvaaminen ei ollut helppoa. Mitä hän puhuisi? Millaisessa asennossa olisi luontevinta istua? Miten jutella kameralle, joka ei vastaa? Mitä jos joku löytäisi hänen vloginsa? Hän ei ollut halunnut kertoa aikeestaan edes kavereilleen. Lopulta rohkeus voitti ja video oli Youtubessa. Pian sitä olikin katsonut muutaman ihmisen sijaan yli sata. Soikun videot alkoivat levitä ja pian sadat katsojat vaihtuivat tuhansiin ja tuhannet kymmeniintuhansiin. Soikku jatkoi videoiden tekemistä. Niiden kuvaamisesta tuli helpompaa ja suosio vain kasvoi. Soikulla kävi todella hyvä tuuri. Hän taisi olla juuri sitä, mitä sosiaalinen media kaipasi muotiblogien rinnalle: aito, hauska ja omaperäinen. Lopulta mainostajatkin huomasivat hänen suosionsa, ja Soikku alkoi saada rahaa vlogeistaan. Menestyksen ainekset kuulostavat helpoilta: höpise kameralle, laita video nettiin ja odota. Todellisuus on kuitenkin vaikeampaa. Soikku tarvitsi menestykseensä onnea, ahkeruutta ja intohimoa. – Mielestäni julkisuudesta saa haaveilla, mutta sen ohella kannat-


TÄRKEINTÄ EI OLE LOISTOKAS URA VAAN SE, ETTÄ OLET ONNELLINEN. ETSI SIIS OMA SUUNTASI JA MIETI, MIKÄ SINUT TEKEE ONNELLISEKSI.

taa keskittyä koulutukseen ja siihen, että jonkinlainen tulevaisuus on taattu. Monet tulevat tunnetuiksi vain tekemällä sitä mitä rakastavat, hän sanoo.

Tartu tilaisuuksiin Merkonomin opintojen jälkeen Soikku päätti mennä Voionmaan opistoon. Opinnot kestivät kymmenen kuukautta ja loppuivat viime keväänä. – Opiskelin radio- ja televisiotoimittajien linjalla. Tuossa ajassa parasta oli se, että tapasin samanmielisiä ihmisiä. Soikku ei osaa vielä sanoa, mitä hän tulee tekemään tulevaisuudessa. Tämä ei elämänmyönteistä naista kuitenkaan huoleta. Hän on suunnitellut ammattikorkeakouluopintoja, mutta haluaa miettiä vielä ratkaisuaan. Hän ei murehdi edes sitä, että työkulttuuri on muuttumassa. Hän huomauttaa, että pitkät työurat ovat edellisten sukupolvien elämää. Nykyään työsopimukset ovat usein määräaikaisia. – Luulen, että keikkatyö sopii minulle paremmin. Se pitää elämän mielenkiintoisena. Tulevaisuutta ei kannata liikaa murehtia, mutta tarjottuihin tilaisuuksiin kannattaa tarttua, hän pohtii.

kenään. Hänen mielestään opintojaan suunnittelevan pitäisi ensisijaisesti miettiä, mistä pitää. – Tärkeintä ei ole loistokas ura vaan se, että olet onnellinen. Etsi siis oma suuntasi ja mieti, mikä sinut tekee onnelliseksi. Soikku tietää, että suurin osa hänen seuraajistaan Youtubessa on nuoria tyttöjä. Siksi hän toivoo vlogien opettavan elämänmyönteisyyttä ja oman itsensä hyväksymistä. Oikeastaan Soikku on saavuttanut lapsuutensa haaveammatin. Pienenä Soikku ei tiennyt, missä ammatissa hän saisi tehdä videoita ja kuvata sanomisiaan. Siksi hän sanoi haluavansa olla elokuvaohjaaja. Kun Soikku tajusi, ettei elokuvaohjaaja teekään sitä, mitä hän lapsena luuli, hän ei lannistunut vaan jatkoi videoiden kuvaamista. Nyt hänellä on oma vlogi, jolla on 122 000 seuraajaa. Hänen suosituimpia videoitaan on katsottu yli 400 000 kertaa. Kaiken kaikkiaan videoita on katsottu yli 11 miljoonaa kertaa. Tavallaan hän keksi vlogin myötä itselleen ammatin ja rupesi oman elämänsä elokuvaohjaajaksi.

Löydä oma juttusi Soikku on niitä ihmisiä, joiden sanat ja teot eivät ole ristiriidassa kes-

21


, s รถ yl , a s j o l u

e l l i k len

TEKSTI: VIRVAMARIA TOIKKA

22

KUVAT: TOMI GLAD


Pika-aituri Nooralotta Neziri kannustaa kaikkia säännölliseen liikuntaan. Se kohottaa kuntoa, lisää jaksamista, mutta vaikuttaa takuulla myös oppimiseen.

A

ikaa on kolme minuuttia. Nuori, tummahiuksinen nainen seisoo opetusryhmän edessä ja puhuu. Muut kuuntelevat, kun hän yrittää vakuuttaa parikymmenpäisen yleisönsä siitä, että liikkuminen kannattaa. Hän perustelee, että lyhytkin harjoitus lisää vireystasoa, auttaa painonhallinnassa, ja mikä tärkeintä parantaa muistia. Hän on ehdoton, lyhyitä ja tehokkaita harjoituksia on olemassa. Hän on itsekin kokeillut. Kuulijat ovat Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön opiskelijoita, jotka käyvät viestinnän kurssia. Puhuja on tottunut nopeisiin ratkaisuihin ja paineensietokyky on kohdallaan, joten aika ei hänelle ole mikään ongelma. Hän on pika-aituri Nooralotta Neziri, 22, joka tietää varmasti mistä puhuu. Hän on tasapainotellut korkeakouluopintojen ja huippu-urheilijan uran välillä kohta kolme vuotta – menestyksekkäästi. Opinnot ovat edenneet tavoite-ajassa hyvin arvosanoin, ja samalla Nooralotta on onnistunut tekemään sen, mihin kukaan suomalainen naisaituri ei ole koskaan aiemmin pystynyt: alittamaan 13 sekunnin haamurajan 100 metrin aitajuoksussa. Samalla hän on napsinut sadasosia pois omissa nimissään olevasta Suomen ennätyksestä tasaiseen tahtiin ja kivunnut kohti kansainvälistä huippua.

Varaa aikaa kalenterista Aina on jotakin parempaa tekemistä. Tekosyiksi riittää: milloin on koulun bileet, milloin pääsykoemateriaalia pitää vielä kerrata tai television ääressä rentoutuminen kuulostaa paremmalta ratkaisulta. Nooralotalle harjoituksiin lähteminen ei koskaan ole ollut taakka. Mutta monelle se on. – Liikkumisen jälkeen on aivan mahtava olo, hän vetoaa. Vaikka Nooralotta harjoittelee pitkälti vain valmentajansa Jussi Ihamäen kanssa, hän tietää kuinka hyvä tsemppari ystävä on. Treenikaverien kanssa voi jakaa kokemuksia ja oppia lisää. – Ystävän kanssa harjoitellessa saa tsemppiä ja vastusta. Niin voi myös päästä parempiin tuloksiin. Jos voi mennä kahville, niin miksipä ei menisi yhdessä liikkumaan, hän kysyy. Juuri ystävältä saatu tuki voi auttaa sellaisilla hetkillä pukemaan lenkkivaatteet ylle, kun ajatus sohvalle jäämisestä houkuttaisi eniten. Puoliammattilaiseksi itseään tituleeraavalle Nooralotalle urheilu

on lapsesta saakka ollut suuri osa koko elämää, mutta mitä tuiki tavallinen opiskelija voisi oppia hänen kaltaiseltaan huippu-urheilijalta? – Suunnittelu on kaikkein tärkeintä, ainakin itselleni, kahdesti päivässä puolitoista tuntia harjoitteleva nainen neuvoo. Kun harjoitus on kalenterissa merkittynä, voi muun päivän ohjelman suunnitella sen ehdoilla.

Liikunnan lisäksi huoltoa Nooralotan aamu on kulunut matematiikan tentissä. Parin ahkeran opiskeluvuoden jälkeen hän on ollut uuden edessä. Harjoittelun ja opintojen yhdistäminen on ollut entistä helpompaa, kun kandidaatintutkinto on lähempänä loppuaan. Koska pika-aituri on pysynyt terveenä, odotukset ensi kesästä ovat korkealla. Tavallisesti syksyisin on keskitytty kehittämään nuoren naisen voimaominaisuuksia, mutta tänä vuonna juoksuharjoitteet on pidetty ohjelmassa tavallista pitempään. Kovat harjoitukset juoksuradalla tai kuntosalilla antavat Nooralotalle hyvää vastapainoa pänttäämisestä. Rautatankojen nostaminen lisää hänen voimiaan myös henkisesti. Se on helppo uskoa, kun katsoo urheilijan elinvoimaisia kasvoja. – Monesti saatan käydä lukemaani läpi alkuverryttelyn aikana. Niin sisäistän jutut paremmin. Toisaalta on keskityttävä harjoitukseen ja niin saa irtioton opiskelusta. Se tekee välillä kaikille tosi hyvää, hän muistuttaa. Liikunnasta ei tarvitse tehdä jokapäiväistä puurtamista, sillä jo lyhyt happihyppely auttaa paljon. Hikipäässä ei ole missään nimessä pakko urheilla, vaan tärkeintä on nauttia siitä, mitä tekee. Kirjoituksia tai tenttiä edeltävänä iltana ei kannata jäädä sohvalle nenä kiinni kirjassa, vaan suunnata vaikkapa uimahalliin, ladulle tai lenkkipolulle. Niin aivot eivät mene ylikierroksille. – Pidän erityisesti intervalliharjoituksista. Ne ovat kuluttava ja nopea tapa kehittää kuntoa, mutta ovat myös todella rankkoja, Nooralotta kertoo. Säännöllinen liikunta auttaa myös kehoa pysymään tasapainossa. Näyttöpäätteillä ja kirjapinojen keskellä istuminen rasittaa kropan äärirajoille asti. Useista loukkaantumisista urallaan kärsinyt Nooralotta puhuu myös levon ja palautumisen tärkeydestä. Lisäksi jokaisen tulee muistaa venyttely sekä kehonhuolto, jotteivät kipeät ja tukkoiset lihakset pääsisi vaivaamaan.

”KIRJOITUKSIA TAI TENTTIÄ EDELTÄVÄNÄ ILTANA EI KANNATA JÄÄDÄ SOHVALLE NENÄ KIINNI KIRJASSA, VAAN SUUNNATA VAIKKAPA UIMAHALLIIN TAI LENKKIPOLULLE.”

23


Helpot vinkit harjoitteluun Käsipainot voi tehdä myös itse: täytä kaksi puolentoista litran muovipulloa. Jos painot ovat liian kevyet, kaksi kauppakassia voi täyttää haluamillaan painoilla. Muista varmistaa kuitenkin, että molemmissa kasseissa on yhtä paljon painoa. Internetistä löytyy paljon erilaisia harjoitusohjeita ja -videoita, esimerkiksi You-tubesta. Helppoja ja hyviä peruspystypunnerrus, ojentajia kehittävä

24

ranskalainen punnerrus, askelkyykky, syväkyykky, kulmasoutu, punnerrus sekä vatsa- ja selkäliikkeet − ne voit tehdä vaikka omassa huoneessasi. Portaita kannattaa hyödyntää harjoittelussa. Hyviä liikkeitä ovat: juoksu, hyppy ja yhden jalan hyppy sekä niiden erilaiset variaatiot.

ta kehostaan. Näin voi ennaltaehkäistä tuki- ja liikuntaelimistön sairauksia sekä selkävaivoja. Nyrkkisääntö harjoitteluun: pidä selkä suorana ja keskivartalo tiukkana. Mieti harjoitellessa: Tunnetko kehosi? Tuntuuko liike oikeissa lihaksissa?

Aamujumppa auttaa jaksamaan koko päivän. VINKIT: LIIKUNTANEUVOJAOPISKELIJA

Opiskelijan on tärkeä pitää huol-

TIINA ANTTONEN, FINNBODY


I S A K K I A P A M O Ä D Y LÖ

kelijat kertovat is op t se äi yv yt ty sa an nsa ja opiskelupaikka aa al n aa om la il vu uuden toiveistaan. si is la va le tu ja n Seuraavil aa st si uk n, opiskeluajan kokem aa st si uk at aj n de uo iv ab TOIVOTTAVASTI HEIDÄN TARINANSA AUTTAVAT MYÖS SINUA VALINNASSASI!

Lapin AMK s. 48

Oulun yliopisto s. 55

60 Itä-Suomen yliopisto s.

SAMK s. 50

Jyväskylän yliopisto s. 62 TTY s. 54

Savonia s. 52

KAUPAN ALA

26

TEKNOLOGIATEOLLISUUS

28

METSÄTEOLLISUUS

30

SOSIAALIALA

32

TERVEYSPALVELUALA

33

FINANSSIALA

34

MATKAILU- JA RAVITSEMUSALA

35

TEKSTIILI- JA VAATETUSALA

36

ELINTARVIKETEOLLISUUS

37

KEMIANTEOLLISUUS

38

RAKENNUS- JA KIINTEISTÖPALVELUALA

39

ENERGIA-ALA

40

HENKILÖSTÖPALVELUT

42

TALOUSHALLINTO

43

LAMK s. 44 HAMK s.45 Aalto yliopisto s.64

Katso videoita eri ammateista ja opiskelupaikoista kunkoululoppuu.fi-sivustolta!

25


KAUPAN ALA

Kauppa – yksityisten toimialojen suurin työllistäjä

AMMATTEJA avainasiakaspäällikkö controller HR-asiantuntija järjestelmäasiantuntija markkinointisuunnittelija myymäläpäällikkö myyntiassistentti myyntineuvottelija ostaja tuotepäällikkö valikoimasuunnittelija

TUOTEPÄÄLLIKKÖ ANNA TYÖSKENTELEE KANSAINVÄLISESSÄ YRITYKSESSÄ.

verkkokauppa-asiantuntija

MITÄ OPISKELLA? Kaupan alalle sopivia tutkintoja ovat muun muassa tradenomi, restonomi, KTM, insinööri AMK ja DI. Opintoja voi suorittaa monissa eri ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa eri puolilla Suomea. Alalla on tarjolla paljon opiskeluun liittyviä harjoittelupaikkoja, joiden avulla on usein mahdollista tutustua työelämään jo opiskeluaikana.

Katso video

www.kauppa.fi 26

Kaupan ala tarjoaa monipuolisia työtehtäviä. Voit kehittää laaja-alaisesti ammattitaitoasi ja asiakasosaamistasi. Pääset työskentelemään monenlaisissa verkostoissa, ja sinulla on mahdollisuus rakentaa kansainvälistä uraa monikulttuurisessa ympäristössä. OPISKELU

LAAJA TOIMIALA

Ammattikorkeakouluopinnot kestävät yleensä 3,5 vuotta. Yliopistolla kandidaattitutkinnon kesto on 3 vuotta ja maisteritutkinnon 5 vuotta.

Kaupan alalla toimii vähittäis- ja tukkukauppoja, liikenneasemia, hankinta- ja logistiikkayrityksiä, maahantuontiyrityksiä sekä teknisen kaupan ja palvelujen yrityksiä. Viimeksi mainitut harjoittavat teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä sekä niihin liittyvien ratkaisujen ja palvelujen toimittamista.

TYÖLLISTYMINEN Kaupan ala työllistää lähes 300 000 henkeä, joista 38 000 toimii yrittäjinä. Kauppa on merkittävin nuoria työllistävä ala - viidennes alle 25-vuotiaista nuorista työskentelee kaupan alalla. Opintojen jälkeen voit luoda uraa vaativissa myyntitehtävissä, myyntiä tukevissa toimistotehtävissä, erilaisissa asiantuntija- tai esimiestehtävissä esimerkiksi henkilöstöhallinnossa, ITtoiminnoissa, markkinoinnissa, myynnissä, ostotoiminnoissa, rahoituksessa, valikoimanhallinnassa tai viestinnässä.

LISÄTIETOA Alan työtehtävät sopivat tuloshakuiselle tiimityöskentelijälle. Työssä painottuvat asiakaslähtöisyys ja vuorovaikutustaidot. Yrittäjältä edellytetään laaja-alaista osaamista sekä luovuutta ja rohkeutta toteuttaa omaa visiotaan.

Tuoteryhmäpäällikkö Anna kertoo työstään.

#ILMOITUS


Lue lisää Kauppa.fi/ura

Lähes 300 000 henkilöä työskentelee kaupan alalla Suurin nuorten työllistäjä Paljon monipuolisia urapolkuja Innostavaa työtä ihmisten parissa APULAISMYYMÄLÄPÄÄLLIKKÖ

AVAINASIAKASMYYJÄ

DESIGN MANAGER

KAUPPIAS

MYYMÄLÄPÄÄLLIKKÖ

MYYNTIASSISTENTTI

OSASTOPÄÄLLIKKÖ

OSTAJA

VERKKOKAUPAN SISÄLLÖNTUOTTAJA

Katso myös: Kaupanvuosi.fi

#ILMOITUS

27


TEKNOLOGIATEOLLISUUS

Teknologia-alojen yrityksissä pääsee vaikuttamaan siihen, millaisessa maailmassa elämme!

AMMATTEJA myyntipäällikkö henkilöstöjohtaja ympäristöasiantuntija teollinen muotoilija työnjohtaja tuotekehitysjohtaja tuotantopäällikkö ostojohtaja menetelmäsuunnittelija

TEKNOLOGIATEOLLISUUS SUOMEN TÄRKEIN ELINKEINO

PUOLET Suomen koko viennistä

tiedottaja ohjelmistokehittäjä

Työpaikkoja lähes

MITÄ OPISKELLA?

300 000 ihmiselle

Teknologiateollisuuden yrityksissä tarvitaan monenlaista osaamista ja monenlaisia osaajia, joilla on ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkinto. Eniten tarvitaan tekniikan, tietotekniikan ja tietojenkäsittelyn osaajia. Töitä on myös myynnin ja markkinoinnin, oston ja hankinnan ammattilaisille sekä muotoilun, viestinnän, henkilöstöjohtamisen, rahoituksen ja ympäristöasioiden taitajille.

www.mytech.fi 28

Suomen koko elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista.

KAIKKIA TARVITAAN – YKSIN EI TARVITSE OSATA KAIKKEA

TÄÄLLÄ VAIKUTETAAN SIIHEN, MILLAISESSA MAAILMASSA ELÄMME

Teknologia-alojen 1600 yrityksessä eri tavalla lahjakkaat ihmiset tekevät yhdessä töitä: yksi keksii loistavan idean, toinen suunnittelee teknisen toteutuksen ja kolmas ulkoasun, neljäs osaa valmistaa fyysisen tuotteen ja viides on loistava markkinoija, kuudes…

Teknologia liittyy yhtälailla koneiden, robottien ja pilvipalvelujen, teräksen ja jalometallien, rakennusten, teiden ja siltojen suunnitteluun ja valmistamiseen. Kaikilla teknologia-aloilla kehitetään ympäristöä ja energiaa säästäviä älykkäitä ratkaisuja.

Digitalisaatio, automatisaatio, cleantech, biotalous, robotit, älykkäät koneet …

#ILMOITUS


www.mytech.fi

TIETOA TEKNOLOGIA-ALOJEN AMMATEISTA JA TÖISTÄ! MyTech-sivustolla on 260 ammattilaista erilaisista yrityksistä. Lue lisää www.mytech.fi

MyTechissa teknologia-alojen yrityksissä työskentelevät ammattilaiset kertovat työstään, opinnoistaan, työyhteisöstään sekä siitä, missä heidän ajattelunsa ja tekemisensä näkyy. Katso videoita ja työpäiväkuvauksia erilaisista ammateista!

Teknologiateollisuus – mahdollisuuksien maailma!

#ILMOITUS

29


METSÄTEOLLISUUS

Haluatko tehdä töitä merkittävimmän uusiutuvan luonnonvaran parissa?”

AMMATTEJA metsänhoitaja

Tutustu puutekniikan opiskelija Sanni Saariseen sivulla 44.

muotoilija tuotekehityspäällikkö ympäristöasiantuntija logistiikkapäällikkö paperi-insinööri tuotannon esimies puuinsinööri energiatekniikan insinööri metsätalousinsinööri tutkija

OPISKELUPAIKAT Metsäteollisuuteen voi työllistyä monesta eri koulutusohjelmasta: esimerkiksi biotuote- ja prosessi-

Metsäteollisuus on biotaloutta. Biotalouden ydin on uusiutuvien materiaalien kuten puun kestävä käyttö. Biotaloudessa puuta käytetään yhä monipuolisemmin, ja metsäteollisuus kehittää uusia liiketoimintoja. Puusta voidaan tehdä perinteisten paperi-, kartonki- ja puutuotteiden lisäksi mm. erilaisia erikoiskemikaaleja, polttoaineita, biomuoveja, lääkkeitä ja jopa vaatteita. Puu on uusiutuva ja kierrätettävä raaka-aine, joka voidaan hyödyntää elinkaarensa lopussa bioenergiaksi.

tekniikan, materiaalitekniikan (puutekniikka), konetekniikan, ympäristö- ja energiatekniikan, metsätalouden ja muiden luonnontieteiden, kaupallisten ja humaanisten aineiden sekä oikeustieteiden ja yhteiskuntatieteiden kautta.

www.metsateollisuus.fi 30

MITÄ OPISKELLA?

ALAN YRITYKSIÄ

Metsäteollisuudessa työskentelee monien eri alojen ammattilaisia. Metsäteollisuusyritykset ovat suomalaisyrityksistä kansainvälisimpiä ja tarjoavat monipuolisia kansainvälisiä ja kotimaisia työtehtäviä ja uramahdollisuuksia sekä nykyisillä että uusilla liiketoiminta-alueilla. Monella on tekniikan alan, luonnontieteiden tai metsätieteiden koulutus, mutta metsäteollisuus työllistää myös suuren joukon kaupallisen alan koulutuksen saaneita sekä viestinnän, muotoilun ja henkilöstöhallinnon osaajia. Alan uudistuneet ammattikorkeakoulu- ja yliopistotutkinnot antavat entistä paremmat valmiudet työelämään. Valtteja työmarkkinoilla ovat uudenlaisten erikoistumisalueiden yhdistäminen ja valmius osaamisen jatkuvaan kehittämiseen.

Mm. Stora Enso, UPM, Metsä Group, Versowood, DS Smith Packaging, Sappi Finland, Kotkamills, Tervakoski, Puustelli, Vapo, Pölkky, Honkarakenne, Mondi, ER-Saha ja Billerud Finland.

TYÖLLISTYMINEN Metsäteollisuus työllistää Suomessa noin 44 000 ja koko metsäala 160 000 henkilöä. Maassamme toimii 49 paperi-, kartonki- ja sellutehdasta sekä yli 200 teollista sahaa, levytehdasta tai muuta puutuotealan yritystä.

#ILMOITUS


Metsä on täynnä innovaatioita

Metsäteollisuus keksii ja kehittää koko ajan edistyksellisiä uutuustuotteita. Teollisuuden perustana ovat edelleen perinteiset paperi- ja puutuotteet, mutta uusia tekniikoita käyttämällä niistä saadaan aivan uudenlaisia sovelluksia. ÄLYPAPERI Yhdelle paperiarkille voidaan painaa pian vaikka kokonainen sanomalehti, eikä erillistä lukulaitetta tarvita. Älytransistori mahdollistaa esimerkiksi liikkuvien kuvien ja useiden erillisten ”sivujen” sisällyttämisen paperiarkille. Ensimmäiset älypaperisovellukset ovat käytössä jo nyt esimerkiksi ”kauko-ohjattavina” hintalappuina tietyissä kaupoissa.

PUUKOMPOSIITTI Komposiitti on kahden tai useamman materiaalin, esimerkiksi puun ja muovin, yhdistelmä. Puukomposiiteista voidaan valmistaa helposti muotoiltavia, kestäviä ja tyylikkään näköisiä tuotteita. Niistä tehdään esimerkiksi terassilautoja, kalusteita, urheiluvälineitä ja sairaalatarvikkeita, jopa puukomposiittiautosta on jo tehty prototyyppi.

MIKROFIBRILLOITU SELLU

ÄLYPAKKAUKSET

Mikrofibrilloitua sellua syntyy, kun sellua pilkotaan joko mekaanisesti tai kemiallisesti. Mikrofibrilloitu sellu voi korvata pakkausmateriaalina esimerkiksi muovia tai alumiinia. Se on kevyttä, vahvaa, läpäisemätöntä, biohajoavaa ja ympäristöystävällistä luonnonmateriaalia. Mikrofibrilloitua selluloosaa voidaan käyttää myös eri teollisuudenalojen, kuten auto- ja rakennusteollisuuden komposiiteissa.

Älykkäästä kartongista valmistettujen pakkausten avulla esimerkiksi lääkkeiden tai elintarvikkeiden käyttäminen on jatkossa entistä turvallisempaa: älypakkaus tarkistaa, onko potilas muistanut ottaa lääkkeensä tai onko ruoka vielä syömäkelpoista. Vielä nykyisin yli kolmannes maailman ruoasta menee pilalle huonon pakkaamisen takia, joten älypakkaukset voivat lievittää maailman nälkäongelmaa.

NANOSELLU

PUURAKENTAMINEN

Kun sellukuitu pilkotaan todella pieneksi, vain nanometrin mittaiseksi, se lakkaa olemasta puumaista ja muuttuu geelimäiseksi. Tällaisesta nanosellusta voi valmistaa kevyitä, lujia ja muotoiltavia tuotteita, esimerkiksi älypuhelimien tai televisioiden näyttöjä.

Modernit puukerrostalot ovat tyylikkäitä, turvallisia ja ympäristöystävällisiä. 2000-luvun puurakentamista kauneimmillaan edustaa Espanjan Sevillassa sijaitseva, maailman suurimpiin puurakennuksiin lukeutuva Metropol Parasol (kuvassa), jonka rakenteen elementit on toimittanut suomalainen yritys.

PUUPOHJAINEN BIODIESEL Puunjalostuksen sivutuotteena syntyvä biodiesel vähentää liikenteen päästöjä jopa 80 %. Tähän asti biodieseleitä on valmistettu esimerkiksi maissista ja muista syötäväksi kelpaavista lähteistä, mutta puupohjainen diesel ei vie ruokaa kenenkään suusta.

Lue lisää

www.metsapuhuu.fi

#ILMOITUS

31


SOSIAALIALA

Sosiaaliala on niille, jotka haluavat auttaa toisia ihmisiä. Alalla on paljon työpaikkoja.”

AMMATTEJA lähihoitaja sosionomi geronomi lastenhoitaja mielenterveyshoitaja hoiva-avustaja kehitysvammaisten hoitaja perusturvajohtaja sosiaalityöntekijä sosiaaliterapeutti lastentarhanopettaja

OPISKELUPAIKAT Sosiaalialan koulutusta on tarjolla monella paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Tutkintoja ovat muun muassa lähihoitaja, sosionomi, geronomi ja kuntoutuksen ohjaaja. Yliopistoissa voi opiskella esimerkiksi yhteiskuntatieteitä tai valtiotieteitä ja hakeutua näin sosiaalialalle.

Katso video

Sosiaalialan ammatilaisten työ on arvokasta. Ala antaa mahdollisuuden tehdä käytännönläheistä työtä ihmisten parissa ja ehkäistä syrjäytymistä. Korkeasti koulutetut ammattilaiset toimivat hyvinvoinnin asiantuntijoina ja osaajina. Alalla sinulla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa työsi sisältöön ja omaan urakehitykseesi. OPISKELUAIKA

ALAN YRITYKSIÄ

Sosiaalityöhön pätevöityy suorittamalla ylemmän korkeakoulututkinnon, joka sisältää sosiaalityön pääopinnot, esim. yhteiskuntatieteiden maisteri tai valtiotieteiden maisteri. Opiskelun tavoiteaika on 5 vuotta. Sosiaalialan ohjaukseen pätevöityy suorittamalla sosionomin, geronomin tai kuntoutuksen ohjaajan AMK-tutkinnon, opiskeluaika noin 3,5 vuotta. Lähihoitajatutkinnon opiskeluaika on noin 2-3 vuotta.

Yksityisissä sosiaalipalveluissa toimii yli 2 500 eri kokoista työnantajaa, esimerkiksi Attendo Oy, Invalidiliitto, Mainio Vire Oy, Rinnekoti, Mikeva Oy, A-klinikkasäätiö, Mehiläinen Oy, Nuorten Ystävät, Esperi Care Oy, SPR, Suomen Tenavapäiväkodit Oy, Mediverkko Hoivapalvelut Oy.

TYÖLLISTYMINEN Sosiaaliala työllistää yli 190 000 ihmistä. Töitä on tarjolla ympäri Suomen niin yrityksissä, järjestöissä kuin julkisella sektorilla. Yksityisellä sektorilla työskentelee lähes 65 000 alan ammattilaista.

LISÄTIETOA Sosiaaliala on palveluala, jonka asiakkaana meistä jokainen on jossakin elämänsä vaiheessa. Työ sisältää esimerkiksi ongelmien ennaltaehkäisemistä, palvelujen tuottamista, ratkaisuvaihtoehtojen etsimistä, arviointia ja seurantaa sekä päätöksentekoa. Yksityinen sosiaaliala on kasvuala, jossa sinulla on monipuoliset mahdollisuudet työskennellä erilaisissa tehtävissä. Alan ammattilaisena voit myös ryhtyä yrittäjäksi.

Ryhmäkodin ohjaaja Mika kertoo työstään.

32

#ILMOITUS


Yksityinen terveyspalveluala tarjoaa palkitsevaa työtä itsenäisille ja vastuullisille ihmisille

TERVEYSALA

AMMATTEJA lääkäri Leikkaussalihoitaja Miia Melavirta kertoo työstään.

ensihoitaja mielenterveyshoitaja fysioterapeutti puheterapeutti

Katso video

psykologi sairaanhoitaja hammaslääkäri ravitsemusterapeutti suuhygienisti bioanalyytikko

Yksityisellä terveyspalvelualalla paitsi hoidetaan ihmisiä, myös ennaltaehkäistään sairauksia ja edistetään ihmisten terveyttä. Työskentely alan yrityksissä ja järjestöissä on ihmisläheistä ja palkitsevaa. Työssä korostuu kyky tulla kaikenlaisten ihmisten kanssa toimeen. Oma työ on hallittava hyvin, ja tietoa sekä taitoja on osattava soveltaa käytäntöön nopeasti. Yksityisen terveyspalvelualan työnäkymät ovat erinomaiset. OPISKELUAIKA

LISÄTIETOA

Ammattikorkeakouluissa on monenlaisia terveysalan tutkintoja. Opiskeluaika on yleensä 3,5 vuotta. Lääketieteen lisensiaatin tutkinnon opintojen tavoitesuoritusaika on 6 vuotta, maisterintutkintojen 5 vuotta.

Yksityisellä terveyssektorilla työskennellään ihmisten kanssa ja heitä varten. Työssä vaaditaan ihmissuhde-, vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoja sekä kykyä työskennellä tiimeissä ja projekteissa. Toisen tilanteeseen on osattava eläytyä, ja on otettava vastuuta ratkaisuista, jotka ovat välillä vaikeitakin. Ala vaatii vankkaa ammattitaitoa, jota on koko ajan pidettävä yllä. On omaksuttava uutta, kun menetelmät ja välineet kehittyvät. Yksityinen terveyssektori on alansa kehityksen eturivissä.

TYÖLLISTYMINEN Yksityisen sektorin rooli terveydenhuollon kokonaisuudessa on suurempi kuin usein kuvitellaan. Noin kolmasosa perustason lääkärikäynneistä tehdään yksityisellä sektorilla. Yksityinen terveyspalveluala työllistääkin lähes 40 000 koulutettua ammattilaista, suurin ammattiryhmä on sairaanhoitajat. Ala kasvaa ja sen yrityksiin ja järjestöihin syntyy tasaisesti uusia, hyviä ja vastuullisia työpaikkoja.

#ILMOITUS

OPISKELUPAIKAT Terveysalaa voi opiskella monessa ammattikorkeakoulussa ympäri Suomen. Tutkintoja ovat esimerkiksi sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, kuntoutuksen ohjaaja, röntgenhoitaja, apuvälineteknikko, bioanalyytikko, fysioterapeutti, toimintaterapeutti, jalkaterapeutti, osteopaatti ja geronomi. Yliopistoista voi valmistua esimerkiksi lääkäriksi, terveystieteen maisteriksi, ravitsemusterapeutiksi tai puheterapeutiksi.

terveyspalvelut.fi / kunkoululoppuu.fi

33


FINANSSIALA

Finanssiala tarjoaa monipuolisia tehtäviä ja urapolkuja.”

AMMATTEJA konttorinjohtaja vakuutusneuvoja yrityslakimies palveluneuvoja analyytikko IT-asiantuntija markkinointipäällikkö tiedottaja HR-assistentti salkunhoitaja meklari

Katso video Vakuutusneuvoja Amanda Moisio kertoo työstään.

OPISKELUPAIKAT Voit opiskella tradenomiksi ammattikorkeakoulussa tai kauppatieteiden maisteriksi yliopistossa. Finanssialalla työskentelee myös runsaasti eri koulutustaustaisia ammattilaisia, kuten tietotekniikan asiantuntijoita, diplomi-insinöörejä ja oikeustieteiden maistereita.

Finanssialan ura- ja opintoportaali

www.keepitrolling.fi 34

Finanssiala pitää talouden pyörät pyörimässä. Alan yritykset tarjoavat vakuutus- ja sijoituspalveluita, jotka näkyvät meidän jokaisen arjessa. Finanssiala vaikuttaa elämääsi, kun käytät maksukorttia, nostat asuntolainaa tai ostat matkavakuutuksen. Alalla toimii pankkeja, vakuutusyhtiöitä, rahoitusyhtiöitä, arvopaperinvälittäjiä ja sijoitusrahastoyhtiöitä. PALKAT

TYÖNANTAJIA

Finanssiala tarjoaa kilpailukykyisen palkan sekä hyvät etenemismahdollisuudet. Keskiansiot vuonna 2013: Johtotehtävät 7669€/kk, Esimies- ja asiantuntijatehtävät 4996€/kk, Toimihenkilöt 2 797€/kk.

Finanssialalla toimii useita eri yhtiöitä, kuten esimerkiksi Nordea, OP Ryhmä, Säästöpankkiryhmä, Danske Bank, Handelsbanken, If, Fennia ja Lähi-Tapiola.

OPISKELU

TYÖLLISTYMINEN

Suoraan finanssialalle voi erikoistua osana merkonomin (2-3 vuotta), tradenomin (3 vuotta) tai kauppatieteiden maisterin (5 vuotta) tutkintoa. Alalla kuitenkin tarvitaan monenlaisia kykyjä, ja töitä löytyy hyvin erilaisista koulutustaustoista ponnahtaville.

Finanssialalla on töissä yli 40 000 henkilöä ympäri maata. Ala on tällä hetkellä erityisen vetovoimainen nuorille osaajille, sillä uusia kykyjä rekrytoidaan tällä hetkellä vanhojen taitajien jäädessä eläkkeelle. Finanssimaailmassa arvostetaan monipuolista osaamista, asiakaspalvelutaitoa, tietoteknisiä taitoja sekä kielitaitoa.

#ILMOITUS


Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden työpaikat säilyvät Suomessa

MATKAILU- JA RAVINTOLA-ALA AMMATTEJA ravintoloitsija hovimestari hotellinjohtaja tarjoilija matkailuneuvoja kokki myyntisihteeri sommelier keittiömestari

KANSAINVÄLISESSÄ HOTELLISSA TYÖ ON USEIN TIIMITYÖTÄ.

ravintolapäällikkö safariopas

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelut kuuluvat Suomen vahvimpiin kasvualoihin. Ala tarvitsee jatkuvasti lisää osaajia. Työpaikat säilyvät Suomessa myös tulevaisuudessa. Monipuolisella alalla näet joka päivä kättesi työn jäljen, eikä yksikään päivä ole samanlainen. Alalla tärkeitä ominaisuuksia ovat kyky toimia niin itsenäisesti kuin ryhmässäkin ja saada käytännön asiat rullaamaan nopeasti vaihtuvissa tilanteissa. Ala on kansainvälinen ja saat käyttää kielitaitoasi monipuolisesti. OPISKELUAIKA

TYÖN ARKI JA JUHLA

Opiskelu ammattikorkeakoulussa restonomiksi kestää n. 3,5 vuotta. Siihen sisältyy työharjoittelua yrityksissä. Kun olet valmistumisen jälkeen hankkinut työkokemusta vähintään kolme vuotta, voit hakeutua suorittamaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Alan ammatilliset perustutkinnot, esimerkiksi kokin ja tarjoilijan tutkinto, ovat kolmivuotisia.

Työ alalla on vaativaa ja usein kiireistä, mutta palkitsevaa. Kädentaidot ja ihmistuntemus ovat alalla arvossaan. Saat asiakaspalvelussa käyttää myös myyntitaitojasi. Tapaat paljon ihmisiä ja olet mukana heidän elämänsä kohokohdissa. Monipuolinen kielitaito on tärkeää: vieraita kieliä pääsee toden teolla käyttämään kun tapaat asiakkaita eri kulttuureista. Suomessa toimii useita kansainvälisiä hotelli-, ravintola- ja henkilöstöravintolayrityksiä, ja ammattilainen voi hakeutua töihin myös ulkomaille. Matkailun ohjelmapalveluissa tuotat asiakkaille unohtumattomia elämyksiä. Etenemismahdollisuudet ovat hyvät, sillä ala on kasvussa ja monipuolisia uramahdollisuuksia avautuu jatkuvasti. Moni on toteuttanut haaveensa perustamalla alalle oman yrityksen.

TYÖLLISTYMINEN Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan alalla pääset helposti työhön käsiksi. Kun saat työkokemusta, sinulla on hyvät mahdollisuudet jatkaa eteenpäin ja rakentaa itsellesi sopivaa uraa. Ala kuuluu Suomen vahvimpiin kasvualoihin, joten työpaikat säilyvät myös tulevaisuudessa.

#ILMOITUS

OPISKELUPAIKAT Restonomin tutkinnon ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon voi suorittaa monissa eri ammattikorkeakouluissa eri puolilla Suomea. Vaihtoehtoina on myös ruotsin- ja englanninkielisiä tutkintoja. Ammatilliset perustutkinnot suoritetaan ammattioppilaitoksissa. Hotellinjohtaja Kirsi Stenius kertoo työstään.

Katso video

www.mara.fi /ura-matkailujaravintola-alalla/

35


TEKSTIILI- JA VAATETUSALA

Ala on tarjonnut monia hyviä tilaisuuksia kehittää omaa osaamista jo opiskelujen aikana”

AMMATTEJA

Lue lisää

ostaja

WorldSkills 2013 – kultamitalistin Tytti Hongiston haastattelu

kaavakoordinaattori tekstiili-insinööri mallimestari mallistokoordinaattori puvustonhoitaja modisti tuotepäällikkö vaatesuunnittelija mitoittaja stylisti

OPISKELUPAIKAT Yliopistot

Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden tuotteita on päivittäisessä käytössä yrityksillä, yhteisöillä ja kuluttajilla. Esimerkkejä alan valmisteista ovat vaatteiden lisäksi mm. langat, kankaat, sisustustekstiilit, retkeilytarvikkeet, vanut, lasikuitukudokset, sairaaloiden side- ja harsotarvikkeet sekä tekstiilirakenteiset implantit. Maailmanlaajuisesti käytössä olevien tuotteiden ansiosta ala tarjoaa erinomaiset kansainvälistymismahdollisuudet.

Aalto-yliopisto, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Helsingin yliopisto,

OPISKELU

käsityötieteen laitos Itä-Suomen yliopisto Lapin yliopisto Tampereen teknillinen yliopisto Ammattikorkeakoulut Centria-ammattikorkeakoulu Hämeen ammattikorkeakoulu Jyväskylän ammattikorkeakoulu Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Lahden ammattikorkeakoulu Metropolia Ammattikorkeakoulu

Opiskelu tekstiili- ja vaatetusalalla on monipuolista ja tarjoaa työmahdollisuuksia monissa eri ammateissa. Alalla toimii osaajia useilta eri koulutusaloilta, mm. insinöörejä, teknikoita, suunnittelijoita, vestonomeja, artesaaneja ja ompelijoita. Opintoja voi suorittaa Suomessa ammattiopisto- ja korkeakoulutasolla. Opiskelujen kesto ja sisältö vaihtelee opiskelupaikasta ja koulutusohjelmasta riippuen.

Savonia-ammattikorkeakoulu Seinäjoen ammattikorkeakoulu

TYÖLLISTYMINEN Ala työllistää Suomessa tällä hetkellä tekstiiliyrityksissä 4 500 ja vaatetusyrityksissä 3 500, tekstiilihuollossa 5 000 ja vähittäiskaupassa 22 000 henkeä. Ammattitaitoista työvoimaa tarvitaan myös tulevaisuudessa. Tekstiilialalta valmistunut ammattilainen voi työs-

kennellä esimerkiksi mallimestarina, suunnittelijana, opettajana tai tutkijana. Vaatetusalan ammattilainen voi suuntautua esimerkiksi vaatetussuunnittelijaksi, tuotepäälliköksi, ostajaksi, kaupan alalle, mediatehtäviin tai itsenäiseksi yrittäjäksi.

LISÄTIETOA Koulutus tekstiili- ja vaatetusalalta mahdollistaa työskentelyn myös esimerkiksi kaupallisella alalla ja toimii hyvänä väylänä yrittäjänkin uraa suunnittelevalle opiskelijalle. Kuluttajatekstiilien parissa kiinnostus väreihin ja materiaaleihin on eduksi; työskentely teknisten tekstiilien parissa sopii poikkitieteellisistä sovelluksista ja teknologisten ongelmien ratkaisusta kiinnostuneille.

www.finatex.fi 36

#ILMOITUS


Elintarvikealalta ammatteja moneen makuun”

ELINTARVIKEALA

AMMATTEJA kondiittori

Tuotekehitys- ja laatupäällikkö Kati Häyhä kertoo työstään.

markkinointisuunnittelija hankintajohtaja logistiikkapäällikkö juustomestari

Katso video

laatupäällikkö kehityspäällikkö laboratoriopäällikkö tuotekehittäjä ravitsemusasiantuntija

Ruokien, herkkujen ja janonsammuttajien suunnitteluun ja valmistamiseen tarvitaan monenlaisia osaajia joka päivä. Maistuvia töitä löytyy tuhansista elintarviketeollisuuden yrityksistä ympäri Suomen. Ala tarjoaa mielekkäitä työtehtäviä, myös lukuisille asiantuntijoille, tuotekehityksestä myyntiin. Elintarvikeala on moniin muihin aloihin verrattuna vakaa ja varma valinta: ruokaa valmistetaan ja nautitaan joka päivä. OPISKELU

LISÄTIETOJA

Elintarvikealan ammattikorkeakouluopinnot kestävät noin neljä vuotta ja tarjoavat käytännönläheisen lähestymistavan alan työtehtäviin. Yliopistotutkinnon suorittaminen kestää noin viidestä kuuteen vuotta.

Elintarviketeollisuus on Suomen suurin kulutustavaroiden valmistaja ja neljänneksi suurin teollisuudenala. Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden kotimaisuusaste on 82 prosenttia − ala kehittyy vakaasti nopeasti muuttuvissa suhdanteissa, eivätkä alan työtehtävät tule katoamaan.

TYÖLLISTYMINEN Elintarviketeollisuudessa työskentelee ihmisiä useissa kymmenissä eri työtehtävissä ja ammateissa. Koko elintarvikeketju maataloudesta elintarviketeollisuuteen ja kauppaan työllistää Suomessa noin 300 000 henkeä eli noin 12 prosenttia työllisestä työvoimasta. Tarjolla on haastavia ja palkitsevia tehtäviä: tuotekehittäjänä pääset itse tutkimaan ja kehittämään tuotteita tai markkinointijohtajana saat esimieskokemusta ja kaupallisia haasteita. Tai ehkä olet kiinnostunut logistiikasta, tekniikasta tai projektien hallinnasta?

#ILMOITUS

OPISKELUPAIKAT Matkailu- ja ravitsemisalan opintoja sekä restonomin tutkinnon voit suorittaa useassa eri ammattikorkeakoulussa. Insinöörin tutkintoon johtavia bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelmia tarjoavat: Hämeen ammattikorkeakoulu Seinäjoen ammattikorkeakoulu Turun ammattikorkeakoulu Metropolia Ammattikorkeakoulu Yliopistoissa voit lukea alaan liittyviä elintarvike- ja ravitsemustieteitä, maataloustieteitä tai bioja ympäristötieteitä. Laajat alalle sopivat pääainevaihtoehdot löydät mm. seuraavista yliopistoista: Helsingin yliopisto Turun yliopisto Itä-Suomen yliopisto

www.maistuvaammatti.fi www.etl.fi

37


KEMIANTEOLLISUUS

Kemianteollisuudessa pääset kehittämään ratkaisuja maailmanlaajuisiin haasteisiin”

AMMATTEJA tutkija ympäristöpäällikkö asiantuntija liiketoimintajohtaja mikrobiologi tuotantojohtaja laatupäällikkö markkinointipäällikkö työturvallisuusjohtaja kehitysjohtaja kemisti

MITÄ OPISKELLA? Alan opintoja voi Suomessa suorittaa maanlaajuisesti toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa sekä yliopistoissa. Monet korkeakoulut tarjoavat myös vaihto-opiskelumahdollisuuksia.

Lue lisää kemianteollisuudesta

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus Suomen teollisuustuotannosta ja teollisuuden tavaraviennistä on noin neljännes. Suomalainen kemianteollisuus työllistää Suomessa suoraan noin 34 000 ja ulkomailla noin 30 000 ihmistä. OPISKELU Kemianteollisuus tarjoaa työmahdollisuuksia monien eri alojen ammattilaisille. Henkilöstöstä yli puolella on tekniikan tai luonnontieteiden koulutus, mutta myös muun muassa kauppatieteellinen ja yhteiskuntatieteellinen tai terveys- ja sosiaalialan tutkinto voivat avata ovet kemianteollisuuteen.

Kemianteollisuus on globaalisti kasvava ja laaja toimiala, jossa töitä voi tehdä myös kansainvälisessä ympäristössä. Alalla voi erikoistua moneen eri tehtävään, ja tarvetta uusille ammattilaisille riittää maailmanlaajuisesti.

TYÖLLISTYMINEN

KEMIA – OSA HYVÄÄ ELÄMÄÄ

Monet kemianteollisuuden tehtävistä ovat ainutlaatuisia ja yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta merkittäviä, alalla pääset tekemään tärkeää työtä! Kemianteollisuuden yrityksissä työskennellään mm. tutkimusten, tuotekehityksen, tuotannon, kunnossapidon, laadunvalvonnan, logistiikan, myynnin ja markkinoinnin parissa. Uusiutuvat luonnonvarat tarjoavat paljon mahdollisuuksia myös uusille kemian innovaatioille ja liiketoiminnalle.

Alan tuotteisiin lukeutuvat mm. öljytuotteet, lääkkeet, vesienpuhdistuskemikaalit, biopolttoaineet, kosmetiikka ja puhdistusaineet. Monet tämän päivän ja tulevaisuuden haasteista työllistävät kemian osaajia – kemianteollisuuden ammattilaiset työskentelevät tiiviisti esimerkiksi puhtaan veden, ravinnon ja luonnonvarojen riittävyyden, terveyden ja hyvinvoinnin, liikkumisen, energian sekä ilmastonmuutoksen hallinnan parissa.

www.kemianteollisuus.fi

38

#ILMOITUS


Rakennusalalla on tärkeä tehtävä kehittää ja luoda kestävää rakennettua ympäristöä ihmisten elämänlaadun parantamiseksi.”

RAKENNUSALA

AMMATTEJA Kuvassa Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulussa rakennustekniikkaa opiskeleva Matleena Helander

Diplomi-insinööri Arkkitehti Rakennusinsinööri Rakennusmestari

Rakennustyömaa on täynnä erilaisia ammattilaisia joita yhdistää ainoastaan se, että he rakentavat samaa rakennusta. Työmaa on kuin vilkas muurahaispesä, jossa kuhina jatkuu aamusta iltaan. Kaikkea valvoo vastaava työnjohtaja, joka on vastuussa kaikesta mitä työmaalla tapahtuu. Vastaavan työnjohtajan apuna on työmaainsinööri, joka ohjaa työmaan suunnittelua ja laatii aikatauluja sekä hoitaa kaiken juoksevan paperityön. ENNEN RAKENNUSTÖIDEN aloittamista on arkkitehdin ja rakennesuunnittelijan täytynyt suunnitella rakennuksen muoto ja rakenteiden toimivuus. Kun työmaa käynnistyy, ensimmäisenä paikalla ovat maarakentajat, jotka kaivavat rakennuksen vaatiman pohjan kuntoon. Sen jälkeen paikalle saapuvat talonrakentajat, jotka aloittavat varsinaisen rakennuksen pystytyksen. Talonrakentajien työtovereina ovat kirvesmiehet, mittamiehet, vedeneristäjät, elementtiasentajat sekä muurarit. Työmaalla ammattilaisten työntekoa johtaa rakennusmestaritaustainen työnjohtaja. Rakennuksen sähköistä vastaavat sähköasentajat ja LVI-asentajat tekevät putkistot. Rakennuksen pinnoista kuten seinistä, lattioista ja katosta vastaavat

väliseinäasentajat, maalarit, laatoittajat, matto- ja parkettiasentajat ja alakattoasentajat. Rakennus tarvitsee myös ikkunat, ovet ja kalusteet, joista vastaavat erikseen valmistus ja asennus. Työmaan loppuvaiheessa kalusteasentaja asentaa tarvittavat kalusteet paikalleen, jonka jälkeen työmaasiivoja pääsee siivoamaan viimeisiä jälkiä. Tässä vaiheessa rakennuksen pihamaa on viherrakentajien tarkassa hallinnassa. Viimeisenä työmaan johto tarkistaa, että rakennus on kunnossa ja valmis luovutettavaksi. Luovutuksen jälkeen rakennusta käytetään vuosikymmeniä, eli rakentajien konkreettisen työn tulokset ovat pysyviä. Valitessasi rakentamisen, pääset alalle jolta työt eivät lopu koskaan!

Kirvesmies Sähköasentaja Mittamies Raudoittaja Talonrakentaja Elementtiasentaja Torninosturin kuljettaja

OPISKELUPAIKAT Alan koulutusta antavia ammattioppilaitoksia löytyy joka puolelta Suomea. Ammattikorkeakouluja, jotka kouluttavat rakennusalalle on yli kaksikymmentä. Yliopistokoulutusta annetaan Aalto-yliopiston teknillisessä korkeakoulussa, Tampereen teknillisessä yliopistossa ja Oulun yliopistossa.

www.themesta.net

#ILMOITUS

39


ENERGIA-ALA

Tulevaisuuden osaajaksi yhteiskunnallisesti merkittävälle alalle!”

AMMATTEJA Tuulivoimainsinööri Energiatehokkuusneuvoja Reaktorifyysikko Älyverkkoasiantuntija Ympäristöjohtaja

Lue palvelupäällikkönä työskentelevän Markon haastattelu osoitteessa www.abit. fi /energiateollisuus

Sähköpörssimeklari Kaukolämmön käyttöpäällikkö Henkilöstöjohtaja Verkostosuunnittelija Markkinointipäällikkö Sopimusoikeuden asiantuntija

MITÄ OPISKELLA? Energia-alan ammattikorkeakouluopinnot kestävät noin neljä vuotta ja tarjoavat käytännönläheisen lähestymistavan alan työtehtäviin. Ammattikorkeakouluissa voit suorittaa alalle soveltuvan energia-, sähkö- tai LVItekniikan, liiketalouden tai tietojenkäsittelyn tutkinnon. Yliopistotutkinnon suorittaminen kestää noin kuusi vuotta.

Energia-ala on monipuolinen, se työllistää Suomessa suoraan noin 15 000 henkilöä ja välillisesti vielä enemmän. Alan palvelut kattavat koko maan, joten myös työtehtäviä on tarjolla maanlaajuisesti – nyt ja tulevaisuudessa. Esimerkiksi sähkön, lämmön ja kaukokylmän tuotanto, jakelu, myynti ja asennus tarjoavat vaihtelevia tehtäviä, ja alalla työskenteleekin eri koulutusaloilta valmistuneita ammattilaisia ja asiantuntijoita.

TYÖLLISTYMINEN Energia-ala on vahvasti kiinni tulevaisuudessa. Uusien ilmasto- ja ympäristömyönteisten teknologioiden ja innovaatioiden kehittäminen ovat alan avainsanoja. Kilpailukykyinen palkka, yhteiskunnallisesti merkittävät työtehtävät ja erinomaiset työllisyysnäkymät tarjoavat alasta kiinnostuneille mielenkiintoisia uramahdollisuuksia. Tulevan vuosikymmenen aikana alalta jää eläkkeelle noin 40% nykyisestä henkilöstöstä, joten energia-alan mielenkiintoisiin tehtäviin tarvitaan runsaasti uusia osaajia.

LISÄTIETOJA

www.energiamaailma.fi 40

patieteiden maistereille puolestaan on tarvetta esimerkiksi taloushallinnon, markkinoinnin ja henkilöstöhallinnon tehtävissä. Monipuolisuus opinnoissa on kuitenkin tutkinnosta riippumatta tärkeää. Lisäksi kielitaito, projektityötaidot, tietotekninen osaaminen ja kansainvälisyys ovat valttikortteja energia-alalla.

Lue lisää energia-alasta

Diplomi-insinööriksi valmistunut voi työskennellä energia-alalla esimerkiksi energiayhtiössä ympäristö-, tutkimus- tai tuotantopäällikkönä. Kaup-

#ILMOITUS


Fingridillä pääsee työskentelemään kansainvälisessä ympäristössä

FINGRID vastaa Suomen sähkönsiirron kantaverkosta, yhteiskuntamme tärkeimmästä perusrakenteesta. Kantaverkon kautta kulkee noin 75 prosenttia kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä. Fingridiläiset voivat päivittäin nähdä työnsä vaikutuksen jokaisen suomalaisen arkeen: Suomi toimii sähköllä. Kansainvälisen yhteistyön ja sähkömarkkinoiden laajenemisen myötä työllämme on yhä suuremmassa määrin myös kansainvälinen ulottuvuus. Fingrid tarjoaa yhteiskunnallisesti merkityksellistä ja ammatillisesti kiinnostavaa työtä n. 260:lle eri alojen asiantuntijalle.

id.fi ngr fi . w ww

”FINGRID ON JOUSTAVA TYÖNANTAJA, JA YHTIÖ PITÄÄ HYVÄÄ HUOLTA HENKILÖSTÖSTÄÄN.”

Sanna Sierla VOIMAJOHTOASIANTUNTIJA

P

unnitsin lukion jälkeen opiskelupaikan valintaa kauppakorkeakoulun ja teknillisen korkeakoulun väliltä. Isäni työskenteli teknisellä alalla, ja päätin lopulta seurata hänen jalanjälkiään. Valitsin sähkötekniikan opinnot ja valmistuin Otaniemestä diplomi-insinööriksi keväällä 2010. Aloitin Fingridillä voimajohtoasiantuntijana maaliskuussa 2013. Fingridiltä kävi yliopistollani vierailijaluennoitsijoita, joten minulla oli yhtiöstä jo valmiiksi hyvä kuva. Minulla oli myös kokemusta alalta, sillä olin ehtinyt työskennellä jakeluverkkopuolella. Työssäni vastaan voimajohtojen kunnon hallinnasta ja toimin alueorganisaatioiden tu-

#ILMOITUS

TEKSTI: NOORA NIEMELÄ

kena. Olen myös mukana kehittämässä uutta omaisuuden hallinnan tietojärjestelmää. Työpäiväni eivät ole koskaan samanlaisia. Fingridillä pääsee oppimaan paljon uutta, ja yhtiö tukee työntekijöidensä kasvua ja kehittymistä. Jokaiselle fingridiläiselle laaditaan oma urakehityssuunnitelma: uuden työntekijän kiinnostuksen kohteet ja tavoitteet kartoitetaan jo uran alkuvaiheessa. Haluan itse kehittyä asiantuntijatehtävissä, ja kansainväliset haasteet kiehtovat minua eniten. Fingridillä on mainio työilmapiiri. Minut on otettu hyvin vastaan ja kollegoilta on helppo kysyä neuvoa kaikissa tilanteissa.

KUVA: TEEMU GRANSTRÖM

Fingrid on joustava työnantaja, ja yhtiö pitää hyvää huolta henkilöstöstään. Pienten lasten vanhemmat voivat tehdä lyhyempää työpäivää, ja talossa on liukuva työaika sekä etätyömahdollisuus. Lisäksi yhtiö tarjoaa laajat terveyspalvelut ja työmatka- sekä liikunta- ja kulttuuriseteleitä. Meillä työskentelee motivoituneita ja innovatiivisia osaajia. Fingrid tekee paljon yhteistyötä pohjoismaisten ja eurooppalaisten toimijoiden kanssa, joten työssä tarvitaan paitsi kielitaitoa myös laaja-alaisuutta ja hyviä yhteistyötaitoja. Täällä riittää mielekkäitä työtehtäviä, ja kannustava ilmapiiri motivoi kehittämään omaa osaamista.

41


HENKILÖSTÖPALVELUT

Vuokratyö – kohti unelmaduunia”

ESIMERKKEJÄ AMMATEISTA Vuokratöitä tehdään kaikilla aloilla:

KOKKI KIRJANPITÄJÄ SIIVOOJA KIRVESMIES SAIRAANHOITAJA TARJOILIJA PALKANLASKIJA HITSAAJA KONEISTAJA LÄHIHOITAJA

Jos oma ala tai ammatti ei ole vielä selvillä, vuokratyön kautta voi kokeilla erilaisia töitä ja tutustua erilaisiin työpaikkoihin. Vuokratöissä tutustuu uusiin ihmisiin ja luo laajan kontaktiverkoston, mistä voi olla apua työnhaussa myöhemmin.

VUOKRATYÖN EDUT NOPEUS JOUSTAVUUS TYÖKOKEMUS VERKOSTOT

Katso video

www.hpl.fi 42

Nuori ikä ja lyhyt työkokemus eivät ole esteenä vuokratöissä. Vuokratöissä on mahdollista saada muun muassa työturvallisuuskortti-, hygieniapassi- ja kassakoulutusta. Vuokratyöyritykset tarjoavat myös työnhakuvalmennusta ja vinkkejä onnistuneeseen työnhakuun. Jos edessä on työhaastattelu, vuokratyöyrityksistä saa neuvoja vaikka siihen, miten työhaastattelussa pitää käyttäytyä, miten pukeutua ja mitä asioita nostaa esille.

NOPEASTI JA JOUSTAVASTI TÖIHIN

VUOKRATYÖ SOPII OPISKELIJALLE

Vuokratyön kautta työhön pääsee yleensä nopeasti. Tietyillä aloilla, kuten esimerkiksi ravintola- ja kaupan alalla, voi aika pitkälti itse päättää, milloin ja missä työskentelee.

Opiskelija voi yhdistää opintoihinsa hyvin vuokratyön ja tienata lisärahaa, silloin kun opinnot sallivat. Samalla karttuu työkokemusta, mikä parantaa työllistymistä opintojen jälkeen.

www.reilujavuokratoita.fi

#ILMOITUS


Mielenkiintoisia työtehtäviä ja erinomaisia uramahdollisuuksia

TALOUSHALLINTO

AMMATTEJA KLT-kirjanpitäjä taloushallinnon assistentti tilitoimistoyrittäjä verokonsultti palkkahallinnon ammattilainen PHT pääkirjanpitäjä taloushallinnon tiimiesimies taloushallinnon harjoittelija palkanlaskija talouspäällikkö

Taloushallinnon ala tarjoaa reilusti monipuolisia työtehtäviä mm. tilitoimistoissa ja alan konsulttiyrityksissä. Alan uusien ammattilaisten työnäkymät ovat hyvät – yritykset ulkoistavat taloushallinnon toimintojaan entistä enemmän ja lisäarvopalveluiden kysyntä kasvaa, joten tarve alan osaajille kasvaa jatkuvasti. MINUSTAKO ALAN AMMATTILAINEN? Kiinnostus numeroita kohtaan on tärkeää, mutta alan töissä painottuvat myös asiakaspalveluhenkisyys, tietotekniikkaosaaminen, liiketoiminnan tunteminen, myynti- ja markkinointiosaaminen, tiimityötaidot, kielitaito ja innostunut asenne.

TYÖLLISTYMINEN Suomessa on kirjanpito- ja tilinpäätöspalveluiden toimialalla yli 4 400 toimipaikkaa, jotka työllistävät yhteensä noin 12 000 henkilöä. Työpaikan koko voi vaihdella yhden ja yli viidenkymmenen henkilön välillä aina kansainvälisiin konserneihin asti, ja tarjolla onkin paljon erilaisia työympäristöjä.

OPISKELUPAIKAT Laskennan opintoja voi suorittaa sekä ammattiopisto- että AMK- ja korkeakoulutasolla. Lisäksi tarjolla on aikuisopetusta, erityisammattitutkintoja sekä oppisopimus- ja näyttötutkintomahdollisuuksia.

LISÄTIETOA Sähköisten taloushallintopalveluiden myötä työn rutiininomaisuus vähenee ja aikaa jää yhä enemmän asiakastapaamisille. Henkilökohtainen asiakaspalvelu ja konsultointi nähdäänkin osana tulevaisuuden talousammattilaisen tehtävänkuvaa, jossa sosiaaliset taidot nousevat vahvasti ammatillisen osaamisen rinnalle ja tueksi.

Katso video

Myös taloushallinnon rekrytointiohjelmissa koulutetaan erityisesti alan vaihtajia. Lue lisää: Opiskelijat.taloushallintoliitto.fi

Taloushallinnon yrittäjä Henna kertoo työstään.

Opiskelijat.taloushallintoliitto.fi

#ILMOITUS

43


TEKSTI: TEEA JOKIHAARA

KUVAT: TEEMU GRANSTRÖM

Materiaalitekniikan opiskelu on monipuolista ja käytännönläheistä

Lahden ammattikorkeakoulun puutekniikan koulutuksessa opiskellaan jalostettujen puutuotteiden erilaisia tuotantomenetelmiä ja tuotekehitystä. Opit myös puutuotteiden kaupallistamiseen liittyvää markkinointiajattelua ja pääset tekemään yhteistyöprojekteja alan yritysten kanssa.

fo k.fi am kka.in l . w ii ww tekn u u w.p ww KATSO VIDEO

”MIELESTÄNI KÄSITYKSET SIITÄ, VOIKO NAINEN OPISKELLA TAI TYÖSKENNELLÄ TEKNIIKAN ALAA, OVAT MUUTTUNEET TODELLA PALJON VIIME VUOSINA.”

Sanni Saarinen MATERIAALITEKNIIKAN OPISKELIJA

Y

leensä oletetaan, että insinööriksi opiskelemaan haluavalla pitäisi olla vahva matemaattinen tausta, eli pitkä matematiikka lukiossa. Itse kuitenkin opiskelin lyhyen matematiikan ja kävin fysiikasta ja kemiasta vain pakolliset kurssit. Siitä huolimatta olen pärjännyt hyvin. Olen erikoistunut puutekniikkaan. Mielestäni tekniikan ala on monipuolinen, sillä siinä on lukemista ja pänttäämistä, mutta myös konkreettista tekemistä. Mielestäni käsitykset siitä, voiko nainen opiskella tai työskennellä tekniikan alaa, ovat muuttuneet todella paljon viime vuosina. Kun nykyään esimiehetkin alkavat olla nuorempia, he osaavat ajatella uudella tavalla. Minunkin luokastani lähes puolet on naisia, joten aika tasainen on tilanne.

44

”HIENOA AMMATTIKORKEAKOULUSSA ON YHTEISTYÖ YRITYSTEN KANSSA.”

Tuomas Manninen MATERIAALITEKNIIKAN OPISKELIJA

I

nsinööriopiskelijat kouluttautuvat täällä pääsääntöisesti työnjohtamisen, tuotekehityksen tai markkinoinnin tehtäviin. Hienoa ammattikorkeakoulussa on yhteistyö yritysten kanssa, eli erilaiset projektit sekä tutkintoon kuuluvat harjoittelujaksot. Niistä saa paljon käytännön työkokemusta. Jos vertaan ammattikorkeakoulua ja lukio-opiskelua, lukio oli minulle paljon raskaampaa ja teoreettisempaa. Ammattikorkeakouluopinnoissa minua yllättikin eniten käytännönläheisyys. Jos teemme täällä tutkimuksen tai projektin, teemme siihen koekappaleet itse. Esimerkiksi teemme huonekalun ja testaamme, mitä se kestää.

#ILMOITUS


HAMKissa voit suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon seuraavissa koulutusohjelmissa: Bio- ja elintarviketekniikka, Hämeenlinna Liikenneala, Riihimäki Kone- ja tuotantotekniikka, Riihimäki Sähkö- ja automaatiotekniikka, Valkeakoski Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka insinööri & rakennusmestari, Hämeenlinna Tieto- ja viestintätekniikka, Riihimäki Electrical and Automation Engineering, Valkeakoski Construction Engineering, Hämeenlinna Mechanical Engineering and Production Technology, Riihimäki

k.fi am h . w ww

”OPISKELLESSANI OLEN YLLÄTTYNYT SIITÄ, MITEN PALJON MAHDOLLISUUKSIA ERIKOSTUMISEEN ALA TARJOAA.”

KATSO VIDEO

Kirsi Kangasmaa LIIKENNEALAN OPISKELIJA

V TEKSTI: VIRVAMARIA TOIKKA

KUVA: TEEMU GRANSTRÖM

Liikenneala tähtää tulevaisuuteen #ILMOITUS

ielä lukiossa en ollut täysin varma, mitä tekisin tulevaisuudessa. Lukion päättymisen jälkeen suunnitelma alkoi selventyä ja tiesin, että se olisi jotakin tekniikkaan ja liikenteeseen liittyvää. Sellaista, missä saisi suunnitella ja tehdä ryhmässä. Olen 16-vuotiaasta asti ajanut moottoripyörää ja ollut paljon liikenteessä. Siitä se kipinä sitten lähti siihen, miten liikenne toimii ja miten sitä suunnitellaan. Selailin Hämeen ammattikorkeakoulun sivuja ja löysin liikennealan, joka tuntui heti omalta jutulta. Matemaattisten aineiden ja kielten lisäksi meillä on äärimmäisen hyödyllisiä aineopintoja. Olemme tutustuneet esimerkiksi Tukholman joukkoliikenteeseen, pohtineet parannus- ja kehitysideoita sekä soveltaneet oppimaamme Suomen tarpeisiin. Opiskellessani olen yllättynyt siitä, miten paljon mahdollisuuksia erikostumiseen ala tarjoaa. Liikennealan koulutuksella voi työskennellä esimerkiksi liikenne-, parkkipaikka- tai risteyssuunnittelijana. Valmistumisen jälkeen haluaisin työpaikan liikenneturvallisuuden ja älyliikenteen parista. Liikennealan merkitys kasvaa, ja ala kehittyy tulevaisuudessa. Osaajia siis tarvitaan.

45


TEKSTI: PIA SALO

KUVAT: TEEMU GRANSTRÖM

Luonnonvara-alalla opiskellaan opintojaksot niputtavissa moduuleissa, jotka ovat lähtöisin työelämän ilmiöistä tai tarpeista: Agrologi Insinööri, bio- ja elintarviketekniikka Metsätalousinsinööri Hortonomi, rakennettu ympäristö Hortonomi, puutarhatalous Ympäristösuunnittelija

k.fi am h . w ww KATSO VIDEO

”OPINNOISSA OLLAAN AJAN HERMOLLA.”

HAMKista luonnonvara-alan osaajaksi ja kehittäjäksi Emilia Hämäläinen KESTÄVÄ KEHITYS, YMPÄRISTÖSUUNNITTELIJA (AMK)

O

piskelen HAMKissa toista vuotta kestävää kehitystä. Opinnoissa ollaan kiitettävästi ajan hermolla. Kivointa on ollut päästä mukaan aitoihin työelämän projekteihin. Teemme paljon ryhmätöitä, ja videointi on iso osa opiskelua. Kenttähommissa voidaan hyödyntää esimerkiksi kauko-ohjattavaa kopteria. Koulutus antaa valmiudet monenlaisiin ympäristöalan työtehtäviin. Itseäni kiinnostavat materiaalivirrat ja viestintä, ja toivon löytäväni kivan työpaikan näiden parista.

46

”PARASTA ON PÄÄSTÄ OSALLISTUMAAN AITOIHIN PROJEKTEIHIN.”

Iida Holck KESTÄVÄ KEHITYS, YMPÄRISTÖSUUNNITTELIJA (AMK)

K

estävä kehitys on ympäristöala, joka voidaan jakaa sosiaaliseen ja kulttuuriseenkestävyyteen, ekologiseen kestävyyteen ja taloudelliseen kestävyyteen. Parasta on, kun lähdetään ulos luokasta ja päästään osallistumaan oikeisiin projekteihin yritysten kanssa. Niissä on oppinut eniten. Olemme esimerkiksi tehneet hulevesiprojektin Forssan kaupungin kanssa. Lisäksi olemme päässeet mukaan vesistön kunnostus- ja hoitokalastusprojekteihin. Meillä käy myös paljon vierailevia luennoitsijoita yrityksistä.

#ILMOITUS


KATSO VIDEO

Johanna Alanko MAASEUTUELINKEINOT, AGROLOGI (AMK)

K

äytännönläheisessä koulutuksessa olen oppinut paljon opettajilta, luokkakavereilta ja maatalousalan eri toimijoilta. Tuntuu hyvältä, kun saan vuorostani itse jakaa tietoa muille. Vuorovaikutus on lisännyt kiinnostusta opiskelua kohtaan. Maaseudun kehittäminen on ajankohtainen aihe, joka on itselleni läheinen. Maaseutu on tärkeä osa Suomea, ja haluan olla mukana lisäämässä maaseututietoisuutta.

”HALUAN KEHITTÄÄ MAATALOUTTA TULEVAISUUDESSA.”

”OLI HUIPPUA PÄÄSTÄ PELLOLLE KYNTÄMÄÄN.”

”MAASEUTU ON TÄRKEÄ OSA SUOMEA.”

Mikko Torkkeli MAASEUTUELINKEINOT, AGROLOGI (AMK)

K

iinnostukseni alaa kohtaan on lähtöisin kotitilaltani. Haluan kehittää maataloutta tulevaisuudessa. Maataloustyössä tarvitaan omaa innostusta ja luovuutta sekä kiinnostusta luontoa kohtaan. Suosittelen tätä koulutusta, koska täällä pääsee perehtymään monenlaisiin töihin käytännössä opetusmaatilalla ja harjoittelutiloilla sekä luennoilla ja ryhmätöissä. Kuusikymmentä opiskelijaa on jaettu kolmeen tiimiin, ja teemme paljon ryhmätöitä. Meillä on tosi hyvä ryhmähenki ja luokkakavereista pidetään hyvää huolta.

#ILMOITUS

Verna Rinta-aho HEVOSTALOUS, AGROLOGI (AMK)

H

evostalouden koulutus antaa valmiudet moneen tehtävään, kuten maaseutuyrittäjän polulle tai asiantuntijatehtäviin maaseutukeskuksiin tai liikeelämän palvelukseen. Täällä pääsee paneutumaan käytännön hommiin. Ne ovat olleet opintojen parasta antia. Ensimmäisen opintovuoden sulanmaan moduuli oli huippua: pääsin ensi kertaa pellolle kyntämään.

47


TEKSTI: HENRI SALORANTA

KUVAT: TEEMU GRANSTRÖM

”MAAILMASSA MITATAAN AIKA PALJON ASIOITA.” Maanmittaustekniikan koulutus, insinööri AMK Maanmittaustekniikan opiskelussa perehdytään muun muassa paikkatietojen ja karttojen tuottamiseen sekä kiinteistöjen muodostukseen. Koulutuksen tavoite on antaa valmiudet toimia maanmittausinsinöörin tehtävissä. Jokaisen opintovuoden aikana toteutetaan vuositeeman mukainen ja käytännönläheinen ammattiprojekti.

k.fi am n i p w.la ww KATSO VIDEO

Koulutus houkutteli Lappiin Tuomas Jylhä MAANMITTAUSTEKNIIKAN OPISKELIJA

M

uutin Rovaniemelle Kangasalta, Tampereen läheltä, kaksi vuotta sitten. Vaikka tämä on pienempi paikka kuin esimerkiksi Tampere, niin olen kyllä viihtynyt hyvin. Täällä luonnonjäätkin tulevat nopeammin kuin etelässä. Äitini työskentelee maanmittausalalla, ja olen itsekin ollut alan kesätöissä. Sieltä tuli kipinä lähteä tänne opiskelemaan

48

maanmittaustekniikkaa. Täällä opiskellaan aika paljon kiinteistölainsäädäntöä ja yleisesti maankäyttöön liittyviä asioita. Ensimmäisen vuoden jälkeen käytetään paljon tietokoneohjelmia. Maanmittaustekniikan alalta valmistutaan maanmittausinsinööriksi, ja sen jälkeen voi työllistyä julkiselle puolelle eli kunnille tai valtiolle. Lisäksi on aika laaja yksityinen sektori, jos-

ta löytyy vaikka minkälaista hommaa. Voi tehdä esimerkiksi niin kuin minä ja mennä ratapuolelle. Sitten on myös tiemittauksia, vedenalaisia mittauksia ja siltamittauksia. Yleisesti maailmassa mitataan aika paljon asioita. Lapin AMK:sta saa perustyökalut työelämään, ja työssä kyllä sitten oppii kaikki siihen tarvittavat tiedot.

#ILMOITUS


Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus, insinööri (AMK) Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksessa voi suuntautua muun muassa automaatiotekniikkaan, sähkövoimatekniikkaan tai kaivostekniikkaan. Tutkinnon voi suorittaa myös tuotantopainotteisesti, jolloin työharjoittelun osuus opinnoista on kaksinkertainen tavanomaiseen verrattuna.

k.fi am n i p w.la ww KATSO VIDEO

”TÄÄLTÄ SAA ERITTÄIN HYVÄT EVÄÄT TYÖELÄMÄÄN.”

Rikhard Karlsson SÄHKÖTEKNIIKAN OPISKELIJA

T

ulin Kemiin Turusta asti. Opiskelin sitä ennen sähköasentajaksi, ylioppilaaksi ja kävin yliopistossa avoimia kursseja. Kun olin töissä, niin kaikki esimiehet sanoivat, että kannattaisi mennä jatko-opiskelemaan sähkötekniikan insinööriksi. Olin aina halunnut, mutta ei oikein ollut sellaista paikkakuntaa, johon olisin halunnut lähteä. Sitten huomasin, että Kemissä pystyisi

#ILMOITUS

opiskelemaan sähkötekniikan insinööriksi Lapin AMK:ssa. Siitä lähti innostus, että nyt vihdoin voin tehdä sen. Tämä ala on sitä, että hankitaan uutta tietoa ja ylläpidetään ammattillista tietotaitoa. Meillä on todella hyvä ryhmähenki porukassa, ja kaikilla on omat osaamisalueensa. Mielestäni täältä saa erittäin hyvät eväät työelä-

mään. Eri kursseja voi oikeasti käyttää töissä. Tyypillisesti tästä koulutuksesta lähdetään esimiehiksi, johtajiksi, teknisiksi osaajiksi ja jopa ammattikoulun opettajiksi. Taivas on rajana. Suunnitelmani on päästä sähköinsinööritoimistoon töihin tai esimerkiksi sähköalan johtajaksi. Tulevaisuudessa oman firman perustaminen olisi huippua.

49


TEKSTI: TEEA JOKIHAARA

KUVA: TEEMU GRANSTRÖM

Töihin vaikka maailman toiselle laidalle

Merenkulku, merikapteeni tai insinööri (AMK) Merenkulkualalta avautuu kansainvälinen ammatti, jossa työpaikka voi sijaita missä päin maailmaa tahansa. Opiskelija suuntautuu joko merikapteeniksi tai merenkulkualan insinööriksi. Valmistunut voi toimia esimerkiksi perämiehenä, yliperämiehenä, päällikkönä, konemestarina tai konepäällikkönä.

ku /ha fi . k am w.s w w KATSO VIDEO

Elisa Laaksonen MERENKULUN OPISKELIJA, INSINÖÖRI (AMK), RAUMA

K

”OTAMME HUOMIOON SEN, ETTÄ OPISKELEMME TULEVIEN TYÖKAVEREIDEMME KANSSA.”

50

ävin aiemmin ajoneuvoasentajalinjan ja samalla lukion. Sen jälkeen olin neljä vuotta raskaskoneasentajan töissä ja totesin, että haluan muutakin. Halusin monipuolisemmat mahdollisuudet työelämässä tulevaisuutta ajatellen. Opiskelen merenkulun insinööriksi. Sain kipinän hakea tänne verrattuani eri insinöörialoja, kuten ajoneuvo- ja metallipuolta. Tämä kuitenkin vei voiton monipuolisuudellaan. Merenkulkualalla on paljon mahdollisuuksia, sillä töihin pääsee joko merille tai maihin voimalaitoksiin. Sekä merillä että maalla tehdään samanlaisia hommia, ja moottorit ovat isoja ja hirveän mielenkiintoisia. SAMK on tukenut ammatillista kehitystämme todella hyvin. Saamme koulutuksessa pätevyydet erilaisiin työssä vaadittaviin taitoihin, mikä helpottaa työelämään siirtymistä. Samalla säästää, sillä esimerkiksi palo- ja pelastuskoulutukset olisivat melkoinen lovi omalle lompakolle. Pidän siitä, että voi olla työssä oma-aloitteinen. Myös se on tärkeää, että työssä voi kehittyä. Laivallakin saa kokeneemmilta apua ja neuvoa, jolloin heiltä voi oppia koko ajan lisää. Jo koulussa opiskelijat tulevat tosi hyvin toimeen toistensa kanssa. Otamme huomioon sen, että opiskelemme tulevien työkavereidemme kanssa.

#ILMOITUS


”ALALLE KANNATTAA HAKEA, JOS ON ULOSPÄINSUUNTAUTUNUT JA AURINKOINEN, JA TYKKÄÄ IHMISISTÄ.” Matkailun koulutus, restonomi (AMK) Opintojen keskeisimmät sisältöalueet liittyvät matkailualaan ilmiönä ja elinkeinona. Restonomi voi työskennellä asiakaspalvelu- ja myyntitehtävissä kuten matkailuneuvojana, kokous- ja kongressikoordinaattorina, myyntipäällikköinä tai majoitusyrityksen vastaanottopäällikkönä, palvelupäällikkönä sekä monipuolisissa suunnittelu- ja kehittämistehtävissä, kuten ohjelmapalveluiden tuottajana, tapahtumanjärjestäjänä tai markkinointisihteerinä.

aku .fi/h k am w.s ww

KATSO VIDEO

TEKSTI: TEEA JOKIHAARA

KUVA: TEEMU GRANSTRÖM

Krista Niemi MATKAILUN OPISKELIJA, RESTONOMI (AMK), PORI

E

nsimmäisen kerran lähdin yksin ulkomaille heti, kun olin päättänyt yhdeksännen luokan. Siitä kielikurssista Yhdysvalloissa syttyi intohimo, enkä enää oikein malttaisi pysyä Suomessa. Yleisin mielikuva on, että meistä matkailun opiskelijoista tulee matkaoppaita. Näin ei kuitenkaan ole, vaan matkailun koulutus antaa pätevyyden todella monenlaisiin työtehtäviin. Olen eniten kiinnostunut tapahtumatuotannosta ja koulu on mahdollistanut sen, että olen päässyt järjestämään erilaisia tapahtumia. Myös kotimaan matkailu tarvitsee ammattilaisia. Alalle kannattaa hakea, jos on ulospäinsuuntautunut ja aurinkoinen, ja tykkää ihmisistä. Suurin osa niistä ammateista, joihin matkailualalta päätyy, vaatii ihmisten tapaamista jatkuvasti.

#ILMOITUS

”OPINNOT ANTAVAT VALMIUDET TYÖSKENNELLÄ MISSÄ OLOSUHTEISSA TAHANSA JA ERI KANSALLISUUKSIEN PARISSA.”

Anni Helminen MATKAILUN OPISKELIJA, RESTONOMI (AMK), PORI

O

len ollut aina kiinnostunut eri kielistä ja kulttuureista. Se taisi olla suurin syy, miksi hain tälle alalle. Opinnoissa yllättävintä on ollut niiden monipuolisuus. Esimerkiksi markkinointia opiskelemme paljon. Olen jonkin verran miettinyt myös yrittäjyyttä, mutta en tarkalleen vielä tiedä, mitä tekisin. Meillä koulussa tuetaan yrittäjyyttä ja täällä toimii yrityskiihdyttämö, joka auttaa alkutaipaleella. Tulevaisuutta miettiville nuorille haluaisin sanoa, että matkailualan opiskelu on hyvä vaihtoehto. Se avaa ovia ulkomaille ja moniin yrityksiin. Opinnot antavat valmiudet työskennellä missä olosuhteissa tahansa ja eri kansallisuuksien parissa.

51


Konetekniikan opiskelu antaa teknistä osaamista sekä johtamistaitoja. Opinnot keskittyvät työelämäprojekteihin. Konetekniikan opiskelija suuntautuu joko tuotekehitykseen tai tuotantotekniikkaan.

”TEEMME PALJON RYHMÄTÖITÄ JA PROJEKTEJA, MIKÄ PARANTAA VUOROVAIKUTUSTAITOJA JA VALMISTAA MYÖS TYÖELÄMÄÄN.”

Tammikuussa 2015 Savoniassa on tarjolla englanninkielinen Mechanical engineering -tutkinto-ohjelma, joka on osa Savonian konealan koulutuskokonaisuutta.

.fi nia avo s . w ww

Toni Koponen KONETEKNIIKAN INSINÖÖRIOPISKELIJA

O

len lapsesta saakka tykännyt nikkaroida ja tehdä käsillä. Peruskoulussa lempiaineitani olivat puukäsityöt ja tekninen työ. Konetekniikan opinnot valitsin, koska haluan päästä suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia projekteja. Nämä opinnot sopivat juuri sellaiselle, joka tykkää rakennella asioita. Opiskelin ammattikoulussa merkonomiksi, mutta tiesin jo silloin haluavani kouluttautua lisää. Veljeni on opiskellut konetekniikka, joten minulla oli jo etukäteen käsitys siitä, mitä opinnot pitävät sisällään. Ne alkoivat kiinnostaa. Ensimmäinen opiskeluvuosi kuluu perusopintojen, kuten matematiikan, fysiikan ja kemian parissa. Koska minulla ei ole lukiokoulutusta joudun tekemään moniin opiskelukavereihini nähden enemmän töitä kursseilla. Se ei kuitenkaan vaivaa minua. Opinnot sujuvat, kun tekee tehtävät ja kuuntelee luennoilla. Tuotantotalouden opinnot suoritamme englanniksi. Koneinsinööri voi työllistyä esimerkiksi keskitason johtotehtäviin tai suunnittelemaan tai mallintamaan koneita. Itse haluan työnjohtajaksi, sillä pidän vastuusta ja haluan konkreettisesti vaikuttaa työhöni. Parasta Savonia-ammattikorkeakoulussa on se, että meillä vallitsee todella hyvä henki. Kaikki otetaan mukaan porukkaan. Lisäksi apua voi kysyä koska tahansa niin muilta opiskelijoilta kuin opettajilta. Teemme paljon ryhmätöitä ja projekteja, mikä parantaa vuorovaikutustaitoja ja valmistaa myös työelämään.

52

#ILMOITUS

#ILMOITUS

52


Opiskelu englanniksi mahdollistaa kansainvälisen uran TEKSTI: VIRVAMARIA TOIKKA

Kansainvälisen liiketalous eli BBAkoulutus antaa eväät kansainvälisen kaupan osaajaksi. Opinnoissa keskitytään yritysten kansainvälistymiseen sekä kansainvälisen kaupan käytänteisiin ja kehitetään yhteistyö- ja kommunikaatiotaitoja.

a.fi oni v a w.s ww

KUVA: TEEMU GRANSTRÖM

Anssi Virtanen INTERNATIONAL BUSINESS BBA-OPISKELIJA

L

”USKON, ETTÄ HYVÄ KIELITAITO ON VALTTIKORTTINI TYÖNHAUSSA.”

#ILMOITUS

ukion jälkeen menin vuodeksi töihin. Olen todella kilpailuhenkinen ja pidän ihmisten kanssa työskentelystä, niinpä innostuin myynnistä. Olen kotoisin Iisalmesta, joten Savonia-ammattikorkeakoulu oli paras valinta minulle. Kaikki kurssimme ovat englanniksi ja lisäksi opintoihimme kuuluu myös muita kieliopintoja, joten kielitaitoni on kehittynyt aivan uudelle tasolle. Kansainvälisten opintojen ansiosta olen saanut paljon ulkomaalaisia ystäviä, ja näin oppinut heidän tapojaan ja kulttuuriaan. Parhaat ystäväni ja opiskelukaverini ovat Pohjois-Amerikasta. Lisäksi luokallamme on esimerkiksi kiinalaisia ja vietnamilaisia. Meillä Savoniassa on äärimmäisen ammattitaitoista ja laadukasta opetusta. Kaikilla opettajilla on erikoisosaamisensa, mikä näkyy kursseilla. Itsenäisen opiskelun lisäksi meillä on paljon käytännöllisiä projekteja. Olemme esimerkiksi innovoineet ja perustaneet yrityksiä. Tutkinto-ohjelmassani keskitytään kansainväliseen kauppaan. BBA-opinnot valitsin, koska ne mahdollistavat monipuolisesti eri uravaihtoehtoja. Suunnitelmia on helppo muuttaa, sillä voin työskennellä muun muassa myynnin, rahoituksen ja markkinoinnin tehtävissä. Kansainvälinen tutkinto mahdollistaa työskentelyn ulkomailla ja uskon, että hyvä kielitaito on valttikorttini työnhaussa. Haaveissani olisi joskus työskennellä kansainvälisessä yrityksessä myynnin parissa.

53


Koko hakuajan ma–ti online teekkarichat www.tut.fi/hakuinfo TTY tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden laaja-alaiseen poikkitekniseen koulutukseen. Opiskelualat: Arkkitehtuuri
 Automaatiotekniikka Biotekniikka Konetekniikka
 Matemaattisten aineiden opettajankoulutus Materiaalitekniikka Rakennustekniikka Sähkötekniikka Teknis-luonnontieteellinen Tietojohtaminen Tietotekniikka Tuotantotalous Ympäristö- ja energiatekniikka Englanninkieliset tutkinnot

nfo kui a h / ut.fi w.t w w

TEKSTI: MARJU HULTTINEN

”ME OPISKELIJAT TEEMME PALJON YHDESSÄ, KAIKKI OTETAAN MUKAAN JA KAVERIA AUTETAAN AINA.”

KUVA: RAMI MARJAMÄKI

TTY takaa ainutlaatuisen yhteishengen Jussi-Pekka Teini SÄHKÖTEKNIIKAN OPISKELIJA

P

ohdin abivuonna, että hakisinko opiskelemaan historiaa vai tekniikkaa. Valitsin teknii- kan enkä ole katunut. Olin lukenut pitkän matematiikan ja fysiikan, ja ne ovat antaneet tarpeeksi valmiuksia. Pätevyys riittää, kun jasaa tehdä töitä ei tarvitse olla mikään erityisnero. En osannut odottaa tekniikan opiskeluista mitään erityistä, mutta nyt kokeneempana voin sanoa, että opiskeluaika on ollut oikein sujuvaa ja mielenkiintoista. Yliopistomme on ainut Suomessa, jos-

54

sa on pelkkiä teekkareita. Meillä vallitsee ainutlaa tuinen yhteishenki. Porukka on omalaatuista. Vuorovaikutus on välitöntä ja tunnelma on hyvä. Me opiskelijat teemme paljon yhdessä, kaikki otetaan mukaan ja kaveria autetaan aina. Harrastusmahdollisuuksia on roolipelaamisesta amerikkalaiseen jalkapalloon – mitä ei ole, voidaan luoda. Tilat ovat modernit aina isosta liikuntahallista musiikinharrastajien treenikämppiin.

Olen toiminut myös ylioppilaskunnan hallituksessa opiskelijoiden äänenä vastaamassa koulutuspolitiikasta. Työllisyysnäkymät ovat alallamme äärimmäisen hyvät, myös vastavalmistuneet työllistyvät hyvin. Olen tehnyt opiskelujen ohessa hiukan hommia talon ulkopuolelle sekä ollut myös alan kesätöissä. Valmistuttuani minulla on tavoitteena jäädä yliopistolle tutkijaksi ja tähdätä jatko-opiskelijana väitöskirjaan ja tohtorin tutkintoon.

#ILMOITUS


Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta Uuden tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan muodostavat tieto-, sähkö- ja tietoliikennetekniikan osastot sekä tietojenkäsittelytieteiden laitos. Siirtyminen koulutusohjelmasta toiseen on aiempaa helpompaa ja kurssivalikoima laajempi.

o pist o i l y .fi / ulu o . w ww

”AINEJÄRJESTÖTOIMINTAAN PÄÄSEE HYVIN MUKAAN.”

Monipuolinen ja laaja opintotarjonta tuo vaihtelua Juho Leinonen TIETOJENKÄSITTELYTIETEEN OPISKELIJA

K

irjoitin ylioppilaaksi vuonna 2009 Kuhmon yhteislukiosta. Opiskelin pitkää matematiikkaa sekä kieliä. Sain jo ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikan tietojenkäsittelytieteeseen, mutta hain vielä seuraavana keväänä englantilaiseen filologiaan. Lopulta totesin, että tietojenkäsittelytiede on se, mitä haluan opiskella, koska kaikki vapaa-aikakin on mennyt tietokoneiden parissa. Muita paikkakuntia en hirveästi katsonutkaan, sillä Oulussa oli mielenkiintoinen opintotarjonta.

#ILMOITUS

TEKSTI: HENRI SALORANTA

Opiskelen viidettä vuotta ja valmistuin kandidaatiksi keväällä 2014. Opiskelen ohjelmistotuotannon suuntautumisvaihtoehdossa. Opiskelu on omaehtoista, eli täytyy pitää itse huoli tehtävistä ja siitä, että pysyy kursseilla mukana. Kurssien aiheet vaihtelevat varsinkin opintojen alussa paljon, joten opiskelu on hyvin monipuolista. Siitä saa myös laajan kuvan siitä, mitä tämä ala on. Meillä on Oulussa hyvä henki, ja ainejärjestötoimintaan pääsee hyvin mukaan. Tällä hetkellä olen Oulun yliopiston tietojenkäsittelijöiden kil-

KUVA: SAMULI SKANTSI

lan puheenjohtajana. Viime kesänä olin ensimmäistä kertaa oman alan töissä ohjelmointitehtävissä. Mobiilisovellusten parissa työskentely kiinnostaa erityisesti, ja haluaisin työskennellä jossain pienessä firmassa. Sellaisessa pystyisi ehkä vaikuttamaan siihen, millaiseksi tuote lopulta muotoutuu. Opinnot antavat hyvän pohjan alalle, mutta osaamista täytyy edelleen kehittää, sillä käytettävän teknologian määrä on niin suuri.

55


Arkkitehtuurin tiedekunta Arkkitehtuurin tiedekunnassa opiskellaan arkkitehtuurin koulutusohjelmassa. Koulutuksen erityiskohteena on muuttuva pohjoinen rakennettu ympäristö.

”OULU OLI VILLI VALINTA.”

o pist o i l y .fi / ulu o . w ww

Työelämäkeskeistä opetusta hyvässä hengessä Aino Airas ARKKITEHTIOPISKELIJA

K

ävin lukion Jämsässä, mistä olen myös kotoisin. Tiesin jo yläkoulussa haluavani arkkitehdiksi, joten lukiossa valitsin pitkän matematiikan ja paljon kuvaamataitoa. Opiskelukaupungin arpominen oli sitten isompi homma. Halusin kuitenkin uusiin ympyröihin, ja Oulu oli villi valinta. Oulun houkutusta lisäsi arkkitehtuuriosaston keskustakampus, johon olen nyt ihastunut. Tein kandidaatintyön vajaa pari vuot-

56 56

TEKSTI: MARIA HUUSKO

ta sitten, minkä jälkeen olen suorittanut maisterivaiheen opintoja. Juuri nyt opintoihini kuuluu paljon harjoitustöitä ja suunnittelukilpailuja. Opetus Oulussa on hyvin työelämäkeskeistä ja käytännönläheistä, ja täältä valmistuneet arkkitehdit työllistyvät hyvin. Arkkitehtuurin tiedekunnassa on mahtava yhteishenki opiskelijoiden ja opettajien kesken, mikä tekee opiskelusta mielekästä. Lisäksi opiskelijat ovat erittäin motivoituneita.

KUVA: SAMULI SKANTSI

Olen ollut kaksi kesää ja yhden kevään töissä arkkitehtitoimistossa. Yliopistolla toimin Oulun Arkkitehtikillan koulutuspolitiikasta vastaavana sekä Oulun Teekkariyhdistys ry:ssä vastaan sosiaalipolitiikasta. Opiskelujen jälkeen haluaisin ensin töihin arkkitehtitoimistoon. Unelmani olisi sitten voittaa kaverien kanssa jokin arkkitehtuurikilpailu ja perustaa oma toimisto. Haluan keskittyä rakennussuunnitteluun.

#ILMOITUS


”VOIN MARSSIA SUORAAN PROFESSORIN LUO KYSYMÄÄN NEUVOA.”

Vuosittain 400 tekniikan ja arkkitehtuurin opiskelijaa aloittaa opintonsa Oulussa. Teknillistieteellisellä koulutusalalla voi suorittaa tekniikan kandidaatin, diplomi-insinöörin ja arkkitehdin tutkinnon. Koulutusohjelmia on seitsemän: arkkitehtuuri, konetekniikka, prosessitekniikka, sähkötekniikka, tietotekniikka, tuotantotalous ja ympäristötekniikka. Oulun yliopistossa on kolme teknillistieteellistä tiedekuntaa: teknillinen tiedekunta, tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta sekä arkkitehtuurin tiedekunta. Teknillinen tiedekunta Teknillisessä tiedekunnassa voi opiskella prosessi-, ympäristö- ja konetekniikan sekä tuotantotalouden koulutusohjelmissa. Uudistuksen myötä Oulussa on entistä helpompi keskittyä niin kutsuttuun puhtaaseen teknologiaan eli cleantechiin sekä pohjoisten luonnonvarojen kestävään jalostukseen ja käyttöön.

Tekniikan opiskelu on satsaus tulevaisuuteen

o pist o i l y .fi / ulu o . w ww

Jussi Korhonen KONETEKNIIKAN OPISKELIJA

O

len Kannuksen lukion ylioppilas vuosimallia 2009. Luin lukiossa pitkän matematiikan, fysiikan sekä kemian. Konetekniikkaa päädyin opiskelemaan hieman kuin vahingossa, kun ystäväni kehui Oulun yliopiston konetekniikan koulutusohjelmaa. Päätin tulla katsomaan, millaista täällä oikeasti on ja kiinnostuin. Itse kaupungin suhteen minulla ei ollut odotuksia, mutta Oulu on osoittautunut hyväksi paikaksi

#ILMOITUS

TEKSTI: MARIA HUUSKO

opiskella ja harrastaa. Sain vuosi sitten kandidaatin tutkinnon pakettiin ja suoritan DI-vaiheen opintoja. Pääaineenani on auto- ja työkonetekniikka. Yliopiston tarjoamat kurssit tuntuvat hyödyllisiltä, ja täältä valmistuvat työllistyvät hyvin. Konetekniikan osastolla on todella hyvä ilmapiiri, ja voin marssia suoraan professorien luo kysymään neuvoa vastaan tuleviin ongelmiin. Olen opiskelun lisäksi mukana

KUVA: SAMULI SKANTSI

järjestötoiminnassa. Konetekniikan alalta löytyy varsin hyvin kesätöitä. Olen ollut kaksi kesää terästehtaalla kunnossapidon kehitystehtävissä. jatkossa aion hakea töitä myös ulkomailta. Valmistuttuani haluan kiinnostaviin suunnittelutehtäviin tekniikan alalle, mieluiten mahdollisimman lähelle rannikkoa merellisten harrastusteni takia. Mikäli saan hyvän idean, voisin harkita yrityksen perustamista.

57


TEKSTI: JUKKA AHOLA

KUVA: TIMO HIEKKALA

Oulun yliopistosta mennään pidemmälle ”OULUSSA ON OMA HENKI.”

Oulun yliopiston opiskelijat Aija Oksman ja Soile Kukkonen ovat opintojensa myötä päässeet pitkälle: Aija kiertää maailmaa, Soile puolestaan suuntaa katseen kohti korkeuksia tohtoriopinnoissaan.

Aija Oksman MAANTIEDE, 3. VUODEN OPISKELIJA

M

aantiedettä opiskeleva Aija Oksman on varsinainen maailmankansalainen. Hän on tehnyt kaksi maailmanympärimatkaa ja käynyt niin monessa maassa, että on jo seonnut laskuissa. Lopulta reissujalka on johtanut hänet Oulun yliopistoon, josta on ollut helppo jatkaa pyöreän pallon tutkimista. Syitä Oulun yliopiston valintaan oli monia. Yksi syy oli Linnanmaan kampuksen yhtenäinen yliopistorakennus. – Täällä kaikki on saman katon alla. Ei tarvitse turhaan juosta paikasta toiseen, Aija kehuu.

58

Vaikka aika kuluu kampuksellakin, Aija arvostaa silti hyviä yhteyksiä keskustaan. Pyörällä pääsee, ja luonto on aina lähellä. Oulu kaupunkina saa muutenkin kehuja alun perin siilinjärveläiseltä Aijalta. – Oulu on sopivan kokoinen. Ei liian iso, ei liian pieni. Täällä on oma henki. Opiskelu Oulun yliopistossa ei ole tarkoittanut, että maailmanmatkailu on pitänyt lopettaa. Päinvastoin. Pari vuotta sitten Aija vietti lukukauden Meksikossa. Hän pääsi vaihtoon yliopiston kahdenvälisten sopimusten avulla. Opiskelu uusissa ympyröissä avarsi mutta sai

myös arvostamaan suomalaista vapaata yliopistokulttuuria. – Luennoilla ei ole Oulussa läsnäolopakkoa. Luennoilla ei ole pakko, vaan siellä saa olla, Aija tähdentää. Lähtiessään Meksikoon Aija osasi aavistaa, ettei vaihto-opiskelu jää siihen. Ennen lähtöään hän nimittäin lähetti vaihtopaperit astetta eksoottisempaan kohteeseen: EteläKoreaan. Paikka varmistui, ja Suomessa vietetyn ajan jälkeen luvassa oli taas aivan uusi kulttuurikokemus.

#ILMOITUS


”OULUSSA ON TODELLA ASIANTUNTEVA HENKILÖKUNTA.”

Oulun yliopisto on monitieteinen yliopisto. Oulussa sinulla on erinomainen mahdollisuus koota tutkintosi mitä monipuolisimmista vaihtoehdoista viidenkymmenen koulutusohjelman joukosta.

Oulun yliopiston tieteenalat: Hammaslääketieteellinen Humanistinen Kasvatustieteellinen Kauppatieteellinen Luonnontieteellinen Lääketieteellinen Teknillistieteellinen Terveystieteet

isto liop y / lu.fi .ou w ww

Soile Kukkonen TÄHTITIEDE, JATKO-OPISKELIJA

S

oile Kukkonen on suunnannut silmänsä tähtiin jo lukioajoista, jolloin hän sai lainaksi opettajansa kaukoputken ja avaruudesta kertovia lehtiä. Tähti- ja planeettatieteen opinnot Oulun yliopiston luonnontieteellisessä ovat johtaneet hänet tutkijan uralle, ja tavoitteet ovat korkealla. Monen ensimmäisen vuoden opiskelijan tapaan Soile mietti aluksi, oliko valinnut oikean alan. Omat kiinnostuksen kohteet kuitenkin varmistuivat opintojen edetessä. Neljännen ja viidennen opiskeluvuoden

#ILMOITUS

välissä Soile teki työharjoittelun tutkimusharjoittelijana Oulun yliopiston tutkimusryhmässä. Aiheena oli Mars-planeetan iänmääritys. – Siellä tutkimusta pääsi tekemään oikeasti. Katsomaan kuvia planeetan pinnalta ja ensimmäistä kertaa yhdistämään fysiikan ja matematiikan opintoja, Soile sanoo. Työharjoittelun jälkeen Soile jatkoi Marsin tutkimusta pro gradussaan. Hän tutki punaisen planeetan geologiaa ja sitä, milloin siellä on ollut vettä. Valmistumisen jälkeen oli luontevaa jatkaa tutkimusta jatko-opiskelijana. Soile painottaa, että mikään supermies

ei jatko-opintoja varten tarvitse olla vaan oikealla asenteella pääsee pitkälle. – En ollut mikään huippuoppilas ja silti onnistuin. Jos jaksaa tehdä töitä, niin pärjää. Oulun yliopisto on monella tapaa auttanut Soilea menemään pidemmälle. – Oulussa on asiantunteva henkilökunta ja todella taitavia ja tunnettuja professoreja. Olenpa mennyt Japaniin, Lontooseen tai USA:han, aina on löytynyt ihmisiä, jotka tuntevat heidän tutkimustaan. Se kertoo siitä, kuinka paljon Oulun yliopiston työtä arvostetaan, Soile sanoo.

59


Sovelletun fysiikan kansainvälinen laitos Kuopiossa tarjoaa vahvan fysiikan ja matematiikan pohjan. Koulutus tarjoaa mahdollisuuden monipuoliselle ja mielenkiintoiselle työuralle esimerkiksi tutkimus-, tuotekehitys- ja johtotehtävissä. Suuntautua voit lääketieteelliseen fysiikkaan, ympäristöfysiikkaan tai laskennalliseen fysiikkaan, ja hankit valmiudet vastata esimerkiksi ikääntymisen tai ilmastonmuutoksen mukaan tuomiin haasteisiin.

.fi .uef w ww TEKSTI: VIRVAMARIA TOIKKA

KUVA: TEEMU GRANSTRÖM

KATSO VIDEO

Sovellettu fysiikka tarjoaa haasteita Niko Hänninen SOVELLETUN FYSIIKAN OPISKELIJA

Y

leinen kiinnostus maailmaa kohtaan sai ajattelemaan, että voisin lähteä opiskelemaan sovellettua fysiikkaa. Työmäärä on lukioon verrattuna suuri. Joudun tekemään hommia vapaa-ajalla, ja päivät venyvät pitkiksi. Ensimmäiset vuodet ovat todella teoreettisia. Ilman pitkää matematiikkaa on vaikea lähteä rakentamaan kunnollista pohjaa. Välillä opiskelu on vaikeaa ja tuntuu, ettei mikään onnistu. Kun pitkän laskemisen jälkeen huomaan, että hallitsenkin asian, niin se tunne on todella mukava. Sovelletun fysiikan opiskelijalta vaaditaan motivaatiota, pitkäjänteisyyttä ja itsekuria. Mutta silloin opinnot varmasti myös palkitsevat. Yliopisto-opiskelu on vapaata, mutta tietysti tehtävät pitää hoitaa. Meillä on tiivis opiskeluporukka ja työskentelemme paljon ryhmissä. Sovelletun fysiikan opinnoista valmistuu asiantuntijatehtäviin esimerkiksi tutkijaksi tai kehitys- ja mittaustehtäviin. Jos matematiikka ja fysiikka kiinnostavat, ja haluat päästä kehittämään uusia asioita tai laiteita, tämä on hyvä ala siihen.

60

”SOVELLETUN FYSIIKAN OPISKELIJALTA VAADITAAN MOTIVAATIOTA, PITKÄJÄNTEISYYTTÄ JA ITSEKURIA.”

#ILMOITUS


Kolmella kampuksella (Joensuu, Kuopio, Savonlinna) toimiva tiedekuntamme tarjoaa koulutusta historiassa, kauppatieteissä, oikeustieteessä, maantieteessä, terveystieteissä ja yhteiskuntatieteissä. Tiedekunnassamme on noin 4 000 kandidaatti- ja maisteriopiskelijaa. Hakukohteet yhteishaussa ovat: Historia (J) Kauppatieteet (J, K) Maantiede ja ympäristöpolitiikka (J) Oikeustieteellinen ala (J) Julkisoikeus (J) Sosiaalitieteet (K) Sosiaalityö (K) Yhteiskuntatieteet (J) Terveystaloustiede (K)

ef.fi w.u w w

KATSO VIDEO

”HALUAISIN KANNUSTAA KAIKKIA NUORIA HAKEMAAN SELLAISILLE ALOILLE, JOTKA KIINNOSTAVAT.”

Saila Rönkkö SOSIOLOGIAN OPISKELIJA

O

piskelen Itä-Suomen yliopistossa yhteiskuntatieteitä neljättä vuotta. Pääaineeni on sosiologia, ja sivuaineitani ovat nuorisotutkimus, markkinointi ja viestintä. Minua on aina kiinnostanut se, mitä maailmassa tapahtuu, mitä ihmiset tekevät ja mikä tekemistä ohjailee. Yhteiskuntatiedehän on tosi utelias tiede. Se kyselee paljon juuri sitä, mitä tapahtuu, missä tapahtuu ja miksi tapahtuu. Lukiossa minulla oli jo jonkinnäköinen käsitys siitä, että haluaisin opiskelemaan yliopistoon. Kursseilla saa sitä teoriapohjaa, josta on työelämässä apua. Moni ei kuitenkaan välttämättä tiedä, että yliopistossa opintoihin sisältyy myös työharjoittelua. Haluaisin kannustaa kaikkia nuoria hakemaan rohkeasti sellaisille aloille, jotka kiinnostavat. Kannattaa etukäteen ottaa selvää, millaisiin työtehtäviin sieltä valmistuvat ihmiset päätyvät ja mitä he työelämässä tekevät. Kannattaa miettiä, minkälaisessa paikassa haluaisi isona olla töissä ja mikä opiskelu-ura antaisi siihen parhaat mahdolliset välineet.

#ILMOITUS

TEKSTI: HENRI SALORANTA

KUVA: TEEMU GRANSTRÖM

Utelias tiede kiinnostaa 61


Aili Asikainen FYSIIKAN OPISKELIJA

”FYSIIKKAA OPISKELLESSA SAAN RATKOA ONGELMIA VIIKOITTAIN.”

O

len aina pitänyt ongelmanratkaisusta ja harrastanut älypelejä. Fysiikkaa opiskellessa saan ratkoa ongelmia viikoittain. Fysiikan laitoksella opiskelu on joustavaa, sillä jokainen voi rakentaa opinnoista sellaiset kuin haluaa. Minä esimerkiksi vaihdoin hiukkasfysiikan opinnot äskettäin käytännönläheisempään materiaalifysiikkaan. Haaveenani on jonakin päivänä tehdä teollisuusyrityksessä teoreettista kehitystyötä. Fysiikan opiskelu vaatii opiskelijalta aikaa ja vaivaa. Teemme paljon tehtäviä ryhmissä, kavereiden tuki auttaa näin eteenpäin.

Juuso Reinikainen KOKEELLISEN FYSIIKAN OPISKELIJA

V

aikka fysiikan opinnot tuntuvat teoreettisilta, ne auttavat ymmärtämään ympäröivää maailmaa paremmin. Törmään arjessa jatkuvasti asioihin ja ilmiöihin, joita käsittelemme luennoilla. Vaikkapa miksi lasi on läpinäkyvää. Fysiikan opintojen ansioista ymmärrän paremmin, miten maailma oikeasti toimii. Olen parhaillaan harjoittelussa kokeellisen ydinfysiikan tutkimusryhmässä, sillä haluan valmistuttuani tutkijaksi. Siihen työhön kuuluu ilmiöiden testaamista ja ongelmien ratkaisemista käytännössä.

TEKSTI: VIRVAMARIA TOIKKA KUVA: PEKKÄ RÖTKÖNEN

Fysiikan laitos kouluttaa fyysikoita ja fysiikan opettajia. Fyysikot sijoittuvat tutkijoiksi yliopistoihin ja asiantuntijoiksi teollisuuteen ja moniin muihin fyysikon asiantuntemusta vaativiin tehtäviin. Työllistyminen on erinomaista. Laitoksella tutkitaan hiukkasfysiikkaa, kosmologiaa sekä materiaali-, nano- ja ydinfysiikkaa. Laitoksen kiihdytinlaboratorio on Suomen Akatemian pitkäikäisin tutkimuksen huippuyksikkö.

.fi .jyu w ww

62

”HALUAN TUTKIJAKSI. TYÖHÖN KUULUU ILMIÖIDEN TESTAAMISTA JA ONGELMIEN RATKAISEMISTA KÄYTÄNNÖSSÄ.”

Fysiikan opiskelu auttaa ymmärtämään maailmaa #ILMOITUS


Tiia Nevalainen FYSIIKAN OPISKELIJA

L

uulin joskus, että vain elokuvissa on ydinfyysikoita. Lukiossa kuulin, että ydin- ja hiukkasfysiikkaa voi opiskella Jyväskylässä. Valmistun filosofian maisteriksi ensi keväänä ja suunnitelmissani on jatko-opinnot. Akateeminen ura kiinnostaa minua eniten, mutta olen opiskellut sivuaineena matematiikkaa, kemiaa, tietotekniikkaa ja käynyt pedagogiset opinnot. Näin voin tehdä tulevaisuudessa muutakin kuin tutkimustyötä. Fysiikan opiskelu kannattaa, vaikket olisikaan täysin varma, mitä haluat isona tehdä. Työllisyysnäkymät ovat erinomaiset ja monipuoliset.

”FYSIIKAN OPISKELU KANNATTAA, VAIKKET OLISIKAAN TÄYSIN VARMA, MITÄ HALUAT ISONA TEHDÄ.”

Joni Lämsä FYSIIKAN OPISKELIJA JA AINEENOPETTAJAOPISKELIJA

Y

läkoulussa ajattelin, että haluaisin opettajaksi. Koska olin kiinnostunut luonnontieteistä, päätin opiskella fysiikkaa. Fysiikan laitos tarjoaa mahdollisuuden halukkaille kerätä työkokemusta ja taskurahaa. Minä ja monet opiskelukaverini olemme työskennelleet tuntiopettajina nuorempien kursseilla. Pääsin viime kesäksi harjoitteluun jyväskyläläiseen yritykseen, joka valmistaa tuulivoimaloihin vaihteistoja. Sen jälkeen olen harkinnut, että voisin hyvin työskennellä myös yritysmaailmassa. Se tässä parasta onkin, että vaihtoehtoja sekä fyysikkona että fysiikan opettajana riittää.

#ILMOITUS

”PARASTA ONKIN, ETTÄ VAIHTOEHTOJA SEKÄ FYYSIKKONA ETTÄ FYSIIKAN OPETTAJANA RIITTÄÄ.”

63


Naisenergian voimalla tekniikan alalle TEKSTI: JOHANNA NYKOPP JA VIRVAMARIA TOIKKA KUVA: TEEMU GRANSTRÖM

”OPINTONI SISÄLTÄVÄT TEKNISEN NÄKÖKULMAN LISÄKSI MUITAKIN ULOTTUVUUKSIA.”

Sofia Ahanen PERUSTIETEIDEN KORKEAKOKOULU

H

ain opiskelemaan Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakouluun, koska opinnot kuulostivat ihmisläheisemmiltä kuin muut tekniikan alat. Pääaineeni on ”ihminen ja vuorovaikutus” ja sivuaineeni ”työpsykologia ja johtaminen”. Valintojen ansiosta opintoni sisältävät teknisen näkökulman lisäksi muitakin ulottuvuuksia. Opintojen alussa oli kiinnostavien kurssien lisäksi puuduttavia ja motivaatiota testaavia kursseja. Myöhemmin kaikki ovat osoittautuneet tärkeiksi. Opintojen loppuvaiheessa saan itse vaikuttaa enemmän siihen, mitä opiskelen. Opintomme ovat käytännönläheisiä ja teemme paljon ryhmätöitä. Tulevaisuudessa tulen työskentelemään jonkinlaisena suunnittelijana tai konsulttina.

64

”PÄÄSIN NÄYTTÄMÄÄN, ETTÄ NAISETKIN OSAAVAT.”

Laura Gröhn SÄHKÖTEKNIIKAN KORKEAKOULU

O

len aina tiennyt haluavani tekniikan alalle, koska kiinnostus luonnontieteitä kohtaan on ollut elämässäni läsnä. Automaatio- ja systeemitekniikan opinnot kuulostivat mielenkiintoisilta ja minulle sopivilta. Ilmapiiri korkeakoulussamme on kannustava, ja kavereista saa tukea. Oikeita kursseja valitsemalla pystyy räätälöimään omiin urasuunnitelmiin sopivat opinnot. Miesvaltaisuus ei saa olla este opiskelupaikan valinnalle. Jos ala kiinnostaa, niin tänne vaan. Minun vuosikurssillani aloitti aikoinaan noin 60 oppilasta, joista viisi oli naisia. Itselleni miesvaltaisuus ei ollut missään vaiheessa ongelma, vaan antoi lisäkannustusta. Pääsin näyttämään, että naisetkin osaavat. Automaatio on edelleen muuttuva ala. Opiskelu ei tule loppumaan siihen, että valmistuu.

#ILMOITUS


Aalto-yliopisto tarjoaa yli 100 alempaan tai ylempään korkeakoulututkintoon johtavaa hakukohdetta kauppatieteen, taiteen ja muotoilun sekä tekniikan ja arkkitehtuurin aloilta. Aallosta voit valmistua kauppatieteen, taiteen ja tekniikan kandidaatiksi sekä arkkitehdiksi, diplomi-insinööriksi, kauppatieteiden tai taiteen maisteriksi tai maisemaarkkitehdiksi.

to.fi .aal w ww

” ERITYISEN HIENOA ON KOULUN JA YRITYSTEN VÄLINEN YHTEISTYÖ.”

Kersti Haahti INSINÖÖRITIETEIDEN KORKEAKOULU

y

lioppilaskokeiden aikana tajusin haluavani tekniselle alalle. Aloin tutkia, millaisia opintoja Aalto-yliopisto tarjosi ja päädyin valitsemaan yhdyskunta- ja ympäristötekniikan linjan. Alalle houkutteli erityisesti se, että siinä pääsee tutustumaan luonnonprosessien ja tekniikan yhdistämiseen. Erityisen hienoa on koulun ja yritysten välinen yhteistyö. Jo ensimmäisenä opiskeluvuotena pääsimme yritysvierailuiden kautta tutustumaan aloihin, joille voisimme työllistyä. Tämä helpotti pää- ja sivuaineiden valinnassa. Huomasin pian, että tekniikan opintoja pystyy räätälöimään oman mielenkiinnon kohteisiin sopiviksi. Olen erikoistunut vesitalouteen liittyvään mallintamiseen. Toivon pääseväni opintojeni jälkeen tekemään vesistömallinnuksia, kuten tulvaennusteita.

#ILMOITUS

”TÄÄLLÄ ON MIELETTÖMÄN HYVÄ RYHMÄHENKI.”

Amanda Ilkko KEMIAN TEKNIIKAN KORKEAKOULU

O

piskelin lukiossa matemaattisia aineita, ja tiesin haluavani teknis-tieteelliselle alalle. Eri aloja harkittuani tajusin, etten oikeastaan pidä fysiikasta, joten päätin valita kemiantekniikan. Myöhemmin valitsin pääaineekseni prosessit ja tuotteet ja sivuaineeksi tuotantotalouden. Olen ollut valintoihini tyytyväinen. Opinnot tuntuvat hyödyllisiltä ja konkreettisilta. Täällä on myös mielettömän hyvä ryhmähenki. Kaikki saavat olla omanlaisiaan. Kemian ala sopii niille, jotka haluavat ymmärtää kemiaan liittyvä prosesseja ja ovat kiinnostuneet kestävästä kehityksestä ja ympäristön ilmiöistä. Ohjeeni tekniikan alaa harkitseville naisille on seuraava: luottakaa omiin kykyihinne. Haaveenani on päästä opintojen jälkeen konsulttifirmaan kehittämään teollisuusprosesseja.

65


Liity tyytyväisten opiskelijoiden joukkoon, tule Jyväskylään!

Tutustu koulutustarjontaamme:

WWW.JKO.FI

JYVÄSKYLÄN KRISTILLINEN OPISTO Sulkulantie 28, 40520 Jyväskylä Puh. 014 3348 000, toimisto@jko.fi LISÄÄ KOULUTUSPOLKUJA: www.jko.fi UUSI ASUNTOLA

OPISTO AVAA OVIA! Haluatko toteuttaa itseäsi, löytää oman alasi vai hakea valmiuksia jatko-opintoihin? Vauhtia yliopisto-opintoihin opistovuodesta! • Lääketiede • Luonnontieteet • Liikuntatieteet (uusi linja!) • Oikeustiede • Englanti • Psykologia • Kasvatustiede • Terveyskasvatus • Vapaa yliopisto-opintojen linja

Löydä ilmaisullesi siivet Kulttuuriopistossa! • Kirjoittaminen • Teatteritaide • Tanssitaide • Maskeeraus • Rytmimusiikki Opintolinjoilla opiskelu on päätoimista ja oikeuttaa opintotukeen. Haku 31.7. mennessä. Opinnot alkavat elokuussa 2015.

Lue lisää nettisivuiltamme myös muusta opintotarjonnastamme: • Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto • Abikurssit, valmennuskurssit...

www.epopisto.fi

Etelä-Pohjanmaan Opisto Opistontie 111, 60800 Ilmajoki, (06) 4256 000


RAKENNUSMESTARI on rakennustyömaan kingi; tuotantoa johtava asiantuntija, joka suunnittelee, ohjaa ja valvoo työn etenemistä ja laatua. Rakennusmestari (AMK) –tutkintoon johtavaa rakennusalan työnjohdon koulutusta järjestetään vuonna 2015 yhdeksässä ammattikorkeakoulussa. Suuntautumisvaihtoehtoina ovat talonrakennustekniikka, infra-rakentaminen ja LVItekniikka. Koulutus kestää noin 3,5 vuotta ja valmistaa käytännönläheisiin , vaativiin esimiestehtäviin rakennustuotannossa. Katso lisää: www.rakennusmestariksi.net Rakennusmestareiksi etsitään rakennusalan tai talotekniikan perustutkinnon tai lukion oppimäärän suorittaneita alasta kiinnostuneita tekijöitä. Sinulla on jo jonkin verran kokemusta rakennusalalta, oikea asenne ja halu kohdata haasteita. Haluat johtaa, kantaa vastuuta ja tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Muista ammattikorkeakoulujen yhteishaku 17.3 - 9.4.2015

VALMENNUSKOULUTUSTA

rakennusmestariksi tai –insinööriksi haluaville AMK-valintakokeisiin Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Seinäjoella, Tampereella ja Turussa. Lisätiedot: www.rkl.fi/koulutus> Valmennusta AMK-valintakokeeseen.


LIVE TODAY! Live today and boost your English skills in an international atmosphere Live today and study with ambitious and inspiring people from all over the world Live today and get real-life experiense that makes you ready for your international career

HAE 7.–27 .1. 2015 SUUNTAA KUOPIOSTA MAAILMALLE Savonia-ammattikorkeakoulu on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista. Koulutukseen hakiessa kielitaitosi ei tarvitse olla täydellinen, kohtuullinenkin taso riittää. Opintojen myötä kielitaitosi kohenee ja tutkinnon lisäksi saat koulutuksesta valmiit verkostot uraasi varten.

Englanninkielellä voit Savoniassa opiskella seuraavissa tutkinto-ohjelmissa:

- International Business - Mechanical Engineering Molemmat tutkinto-ohjelmat järjestetään Kuopiossa. Muistathan, että vieraskielisiin tutkinto-ohjelmiin hakeminen ei estä osallistumasta myös kevään yhteishakuun.