Vestby Nytt Nr. 9 2020

Page 12

Portrettet

Svae minnes med smil om munnen både etableringen av Skeidar og ASKO.

Jan Oscar Svae

Næringens mann i Vestby Han sitter godt tilbakelent i godstolen på terrassen. Smilet kommer lett og kona setter fram et lite fat med wienerbrød. Bløtkaka er til senere. Da kommer familien på besøk til bursdagsbarnet Jan Oscar Svae. Pål Mørk

Det graves som vanlig i Vestby. Ny infrastruktur i sentrum skal på plass. Store maskiner og lastebiler sloss om plas­ sen, det er omkjøringer og inn­gjerdinger og gps’n i bilen kjenner seg ikke igjen. Til høyre om 50 meter. Stengt.

12

VESTBY NYTT NR. 9/10 - 2020

Næringsbyggene har de sis­ te 10-årene poppet opp som padde­hatter i Vestby, det ene større enn det andre. Kom­ munen har hatt en næringsdrive andre kommuner i dis­ triktet bare kan misunne dem. Mye takket være Jan Oscar Svae i Vestby næringsselskap. Og selvsagt i tospann med ordfører og «ja-mennesket»

Tom Anders ­Ludvigsen. Ingen ting tyder på at det vil gi seg selv om tempoet i nærings­ etableringen kanskje har roet seg noe de siste årene, og Svae har trukket seg tilbake. Vi vet at IKEA sa nei takk, men det hele startet med et ja takk da Skeidar pakket sam­ men produksjonen i Ski og etablerte seg på «landsbygda»

i Vestby i 1994. Siden har det ballet på seg og i dag er ASKO den største etableringen Svae ser tilbake på med et lurt glimt i øyet. – Tror det nesten er 1000 arbeids­p lasser på det flere kommuner tidligere betegnet som ikke interessante etabler­ inger og ubetydelig lagerbygg. I dag tipper jeg pipa har en annen låt. – Jo... jeg husker godt da Skeidar dro «hjemmefra» og flyttet hit ut til ødelandet som de kalte det den gang. Det kan vel i dag betegnes som et aldri så lite jordskjelv. All presse vi fikk rundt denne flyttingen var en fantastisk PR for oss. Ingen trodde det var mulig, men det