__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 58

Med blikk for naturen Lyder K. Johnsen kan sitte lenge på kne foran en bekk, eller være omringet av moskus på alle kanter. Han er lidenskapelig opptatt av å fange naturen gjennom kameralinsen. En lapp i postkassen satte han på det sporet.

Moskus er et populært fotobjekt Foto: Lyder K. Johnsen Inger Eide Nordseth

Så ofte han kan tar Lyder fra Vestby med seg fotoutstyret, og tar gjerne en runde i nærmiljøet. Men like gjerne reiser han rundt i hele Norge. Nylig har han vært på tur til Romsdal og Runde. I tillegg tar han turer til Dovre, Nissedal og sist med ikke minst Vannsjø. - Vi har hatt fine dager i Romsdal og fikk mange fine bilder av kveldsolen i Trollveggen og på Romsdals-hornet. Og vi fikk også med morgensolen i Trollveggen. Dette gir en fin balanse i tilværelsen, forteller Lyder. Oppvokst med naturen Lyder er så å si vokst opp i skogen i Hattfjelldal på Helgeland. Med Børgefjell Nasjonalpark og Røsvatnet i nærheten. Her la han grunnlaget for fotointeressen sin. - Det var enorme fotomuligheter like ved stuedøra, og som 14 åring var jeg i gang med å fotografere. Det ble mest familie og slike ting i starten, forteller

58

VESTBY NYTT NR. 6/7 - 2015

Lyder. Du vet det var jo ingen til å lære meg noe, den gang. En lapp forandret livet Det var ikke før han ble pensjonist at naturfotograferingen tok av for fullt. - Jeg måtte jo ha noe å gjøre, ellers hadde jeg blitt smårar. En dag lå det en lapp i postkassen om et nybegynnerkurs og den var fra fotograf Øyvind Martinsen som bodde i Rygge på den tiden. - Kona mente at dette var midt i blinken, jeg grublet noen dager, men tenkte nå eller aldri og dermed var det hele i gang. Siden har han fulgt fotografen, læremesteren og vennen på flere fotoworkshops rundt omkring i den flotte naturen Norge har å by på. Har åpnet for flotte naturopplevelser - Jeg kjøpte kamera, og i tillegg meldte meg inn i Moss Fotoklubb og dermed var det hele i gang. Det åpnet for mange flotte turer i hele Norge. Jeg møter mange med felles interesse for foto og lærer masse av

Her er Lyder ivrig opptatt med å justere kameraet ved elva Rauma i Romsdal. Foto: Inger Eide Nordseth

andre på fototurene og noen er et helt leksikon, sier Lyder. Stedene som trekker han mest er Runde og Romsdal. - På Runde har du den vakre Lundefuglen som er lette å fange i kameralinsen og i Romsdal de enorme fjellene. - Øyvind gir aldri opp og uansett hva du måtte komme med av bilder så finner han alltid noe positivt i bildet. Lyder ler ved tanken på en hendelse som illustrerer dette. -En gang kom jeg med et skikkelig dårlig bilde, da kom han med følgende kommentar. ”Det var litt rotete, men det er jo litt struktur i rotet og, så bare jobb videre!”

Og det har han gjort. Jobbet videre. Og fått fulltreffere av for eksempel moskus. Velvoksen moskus - Hva er den mest spennende fotoopplevelsen du har hatt? - Det må være da vi var omringet av 19 moskus på Dovre. Det ble litt knuffing i flokken og plutselig var det en som svingte rett mot oss. Men heldigvis skar han av rett foran oss, forteller Lyder. For de som ønsker litt fakta om moskus så veier dyrene opptil 450-500 kilo og kan løpe i 60 kilometer i timen. Med en velvoksen moskus som kommer i mot deg i 60 km/t har vi ikke en sjanse, men i de fleste tilfeller går det bra.

Profile for Mediasenteret AS

Vestby nytt 06 2015 l  

Vestby nytt 06 2015 l  

Advertisement