Page 1

• Ediţia a XIV-a, nr. 2/ 2017. Publicație bianuală

EXEMPLAR GRATUIT

ortodox market

GHID INFORMATIV PENTRU MEDIUL ECLESIAL


Preoții au acum totulpentrufunerare.ro Sunteți administrator de cimitir, magazin funerar sau capelă funerară? Vă oferim coroane artificiale gata asamblate, flori și accesorii funerare. Prețuri de producător și livrare gratuită în toată țara. Mulți preoți din România colaborează cu noi într-un parteneriat avantajos.

Coronițe cu flori cu prețuri începând de la 9 lei

Coroane cu flori cu prețuri începând de la 19 lei


Panglici funerare 5-8 cm

Accesorii sicrie

Zeci de modele de flori pentru a orna coroanele artificiale

0753.438.513 Cere un catalog, îl primești gratis!

Livrăm gratis în toată România

Informații și comenzi Artificial Distribution SRL


un cuvânt înainte…

E

voluție?! Depinde! Mai întotdeauna de perspectivă. Din perspectivă duhovnicească, evoluția se manifestă la unii prin revoluții și cataclisme interioare, convertiri care îi transfigurează. Pentru alții înseamnă râvnă permanentă, metanoia diurnă, urcuș și coborâș. Până la binemeritata regăsire. Să punem problema și altfel. Ați auzit probabil de George Enescu, Angela Gheorghiu, Irina Loghin... asta doar dacă ne limităm la o insignifiantă parte a registrului muzical... de Tătărăscu, Tonitza, Brâncuși? În mai toate parcurile de oraș din România există fel de fel de coloane și porți, dar numai una este Coloana și una singură Poarta. Cum ar fi sunat oare Rapsodia Română compusă de fitecine sub bagheta unui oarecare? Neamul înțelege sublimul, care îl renaște ontologic, îl transfigurează, îl revoluționează, îl emoționează, îl spiritualizează! Oare la olimpiade lăudăm codașii sau premianții? În Sinaxare îi pomenim pe ventrilocii duhului sau pe cei care locuiesc în Lumina Taborică? Tocmai de asta, într-o lume cam încurcată, chiar și a odoarelor pentru Biserică, Sfințiile

Voastre purtați mandatul Duhului Sfânt prin care îi puteți dibui pe cei care poartă amprenta și nu doar eticheta autenticității. Doar așa veți putea oferi nepoților actualilor credincioși o arcă eshatologică care subsumează actul ultim al dinamicii existenței omului pe actualul Pământ.

Sfinte Mare Muncenice Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitorul nostru, roagă-te pentru noi şi pentru iertarea păcatelor noastre Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Redacţia:

Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitorul ORTODOX MARKET şi TOB

Emilian Andrei Epure - editor general, Maria Epure - manager executiv, Alin Constantin Juncu - art director & editor foto Marius Bogdan Dumitrescu - design creativ, Oana Ardeleanu - account manager, Mihaela Bucur - junior P.R. , Constantin Popescu - distribuţie


CUPRINS 1 2 3 4 5 6 7 8

TURNĂTORII, CLOPOTE, CANDELABRE, CONFECȚII METALICE ACOPERIȘURI ȘI PARDOSELI PENTRU BISERICĂ SONORIZĂRI BISERICI MOBILIER BISERICESC, UTILAJE PRODUCĂTORI ȘI IMPORTATORI DE OBIECTE LITURGICE, AURIRE ȘI RESTAURARE VEȘMINTE, MATERIALE PENTRU VEȘMINTE, MAȘINI DE BRODAT ȘI CUSUT, AȚE

ICOANE, VITRALII, MOZAIC, PICTURĂ BISERICEASCĂ ACCESORII, SUVENIRURI, CONSUMABILE

19 43 51 61 79 103 119 131

INTERVIUL EDIȚIEI

PĂRINTELE CONSTANTIN NECULA

PAG.

10 Editor: MEDIA SCAI; Str. Baba Novac nr. 15, Bucureşti,; Tel./Fax: +40 31 431 56 02, E-mail: tobromania@yahoo.com, Web: www.targulbisericesc.eu Conţinutul integral al lucrării se află sub incidenţa legii drepturilor de autor şi nu va putea fi reprodus integral sau parţial fără acordul scris al SC MEDIA SCAI SRL. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul textelor şi imaginilor din reclamele publicitare aparţine companiilor respective.


EDITURĂ ȘI DISTRIBUTIE DE CARTE

EDITURA EGUMENIȚA și-a propus încă de la începuturile sale să contribuie la promovarea credinței ortodoxe și să sprijine misiunea creștină într-o lume tot mai vexată de secularism. Volumele editate de EDITURA EGUMENITA acoperă o paletă largă si diversificată a vieții religioase.

NOUTĂȚI EDITORIALE

Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 29, Galați 800380 Tel./fax: 0236-326730 Mobil:0756.067.486 editura@egumenita.ro • www.egumenita.ro


PĂRINTELE CONSTANTIN NECULA

E vremea făcutului mai mult decât a vorbitului, vândutului, comentatului


INTERVIUL EDIȚIEI

Bucurie și realism duhovnicesc. Acestea cred că sunt cuvintele care l-ar defini pe părintele care ne-a făcut onoarea de a ne acorda un interviu în exclusivitate. E un preot militant, ca mulți dintre Sfințiile Voastre, un „activist” al Duhului, căruia îi lipsește (din fericire) clișeul de cancelarie și care și-a asumat ortopraxia “maidanului”. Predica publică a părintelui Constantin este adresată în principal tinerilor, iar în secundar tuturor celor care au urechi de auzit și inimă să primească. În gălăgia asta seculară, vocea unui preot care strigă cu putere în Grădina Maicii Domnului le dă și altora curaj: să facă, să rostească și să zidească.

Ortodox Market: Fie că vorbiți de la amvon, catedră sau de la prezidiul caselor de cultură, puteți fi văzut și ca un foarte bun consilier în vânzari, pentru că reușiți să le oferiți multor tineri, un mesaj duhovnicesc calibrat pe nevoile și reprezentările lor. Constantin Necula: Mă feresc de termen. Cred că primul consilier în vânzări a fost Iuda, de aceea fug de idee. Nu mai spun cât de periculos este celălalt consilier în vânzări care s-a strecurat în urechile Protopărinților. Șerpișorul, cum ne spuneau bunicii, ca să nu ne sperie. Sigur, acum revenind la un ton atent, nu cred că darul pe care mi l-a hărăzit Dumnezeu de a vorbi oamenilor, sper, pe inima lor are ceva cu marketingul. Mulți au venit să-mi dea sfaturi cum, cât, ce să spun ca să... sau să...Eu povestesc cu drag. Atât. Știu că nu sună interesant, dar chiar nu țin să fiu interesant. OM: Mulți preoți nu știu că sunteți și profesor de fizică și că ați fost coleg de cancelarie cu președintele Iohannis. O persoană cu un background realist își structurează și reprezintă mai bine dogmatica de manual?

CN: Nu cu Domnul Președinte am fost coleg ci cu Doamna Carmen Iohannis, Dumnealui fiindu-mi Inspector general pe când predam limba italiană în Colegiul „Gheorghe Lazăr”. Apoi viața comunității ne-a așezat deseori în același spațiu, Sibiul fiind o comunitate unită și prin aceea că e un oraș viu, nu foarte mare. Cât despre realism cred că ajută enorm să nu bați câmpii în orice profesiune, cu atât mai mult la catedră. Mai ales că teologia este știință exactă, confuziile născând erezii. Sunt cetățean al lumii acesteia cu nădejdea în Împărăție și asta mă face extrem de realist. OM: Să ni-l imaginăm pe un tânăr părinte Constantin care, din ritmul orașului academic, plonjează într-o parohie de țară și trebuie să ia în primire scaunul de Spovadă, micile intrigi ale consilierilor parohiali, altercațiile de crâșmă, primarul baptist, casa parohială șubredă și al doilea prunc pe drum. Cum să le facă față și să nu sfârșească nici măcar în sine ca Ion Aion? CN: Am trecut prin experiențe similare cu cele descrise, mai puțin intrigile care nu prea țin la firea mea dintr-o bucată. Eu vin din iadul în care se exilează fostul Părinte


INTERVIUL EDIȚIEI ajuns scriitor. Vin din văgăuna unui ateism cultivat cu râvnă și cu lectură multă. Pentru mine soluția la ieșirea din aroganța falsei cunoașteri a venit prin Hristos. Înțeleg dramele oamenilor dar nu aprob niciodată să facă din ele prilej de dat în petec. Pe colegii mei studenți îi îndemn mereu să fie precauți la prostie, aroganță și mediocritatea culturii. Sunt mijloace de supraviețuire. Credința este un dar, deci se cuvine să cultivăm darul prin virtuți. M-am așteptat la mai mult talent în scriitură sau în regizorat, în situația celui care a realizat „Un pas în urma serafimilor”. Ca act cultural, mediocritatea mijloacelor de exprimare mă doare, nu faptul că încearcă să spună adevărul. Modul simplist în care încearcă rostirea e un deserviciu adus adevărului vieții unor tineri, unor puști cu ifose de bărbați, cum sunt preoții. OM: Sfinția Voastră, în Transilvania, trăiți într-o societate destul de colorată confesional, unde argumentele și contrargumentele se întâlnesc în areopag. De ce mulți preoți resping termeni ca vânzare, ofertă, contraofertă, de multe ori a priori?

CN: Pentru că îi sperie faptul că societatea calculează totul, absolut totul, numai în astfel de grile economice. Le este teamă și pentru ca să nu se vadă drama sărăciei în care se zbat. Sunt sătul de aroganța celor care comentează la banii Bisericii și nu ne spun niciodată cum fac ei rost de bani. Ei, o astfel de rezervă îl face pe preot să ia distanță de multe proiecte. Se întinde cât poate, construiește, restartează economic zone întregi prin proiecte agro-sociale dar rămâne extrem de rezervat pentru că i se văd doar cheltuielile personale nu și beneficiile aduse zonei ori comunității. Și mai este o rezervă. Intră, de cele mai multe ori fără voia lor, în concasorul intereselor de partid din zonă cu fiecare bănuț prin care restaurează ori refac locașuri, clădiri ori dezvoltă opere de caritate. Toți din politică i-ar vrea pe preoți agenți electorali dar nimeni nu-i face egali în consultări. OM: Spune un filosof grec și mulți Sfinți Părinți dealtfel, că ne-a dat Dumnezeu două urechi pentru a asculta de două ori mai mult și a vorbi o singură dată. În afară de actul dialogal al Spovedaniei nu credeți că s-a diminuat printre preoți funcția ascultării?


CN: Nu prea. Cred că s-a pierdut adâncul rostirii între oameni. Comentariile răutăcioase, jignitoare de-a dreptul, au devenit zgomotul de fond al lumii în care trăim. Uneori te ia lehamitea dinaintea proastei utilizări a cuvintelor pe care le rostești, știu ce zic, iar tendința este să te închizi cât mai tare în adâncul sufletului tău. Preoții au cam obosit. În fond, alături de foarte puțini, sunt cam singurii care mai ascultă și sfătuiesc lumea. Și tocmai asta li se reproșează, des, foarte des. A asculta este vocație, ea se crește, se educă. Nu vine nimeni să o vândă la gramaj. OM: Biserica nu are o strategie de comunicare pentru că nu o consideră importantă sau pentru că în interior presa laică e demonizată, de factură ocultă, prezintă doar ceea ce dorește iar noi stăm pasivi pentru că nu se poate face nimic. CN: Acesta este un clișeu al necunoașterii realității. Când Biserica dispune de presă

proprie, trust media, agenții de presă și oameni de calitate în departamente de comunicare nu aș zice că nu are strategie de comunicare. Ea nu are aceleași principii ca presa de can-can, nu poate face rating cu orice preț, e mai gingașă la critici dar este de calitate. Știți, lumea uită adesea că primul ziar cotidian din cultura românească, cu litere latine și desfacere masivă, este Telegraful Român, campaniile cele mai serioase în favoarea Unirii pe care o prăznuim la anul s-au făcut prin mijloacele de comunicare ale bisericilor din Ardeal, primele cursuri de comunicare în sensul modern al termenului le-a avut biserica. Acum, sigur, doar faptul că modificăm termenii în limba engleză și dezvoltăm o agresivitate sporită în raport cu alegerea și dezvoltarea unor subiecte nu ne face mai buni comunicatori. Din păcate, cunoscând fenomenul comunicării moderne, nu este un model. Nu încheagă comunități și nu dezvoltă cultură reală și nici civism real. Biserica nu poate fi producătoare de baloane de săpun, doar ca să dea bine.


INTERVIUL EDIȚIEI OM: Dar strategie de comunicare duhovnicească are Biserica? CN: Păi haideți într-o zi în Catedrală să vedem dacă ne ascultă oamenii. Nu vă provoc la o zi de spovedanii în zile de Post că nu prea au comparație cu ratingul nici unei emisiuni! Strategia Bisericii este dictată nu de problematici interstițiare a câte unei frustrări de moment, ea nu face karaoke duhovnicesc. S-a vădit și în cazul agresării orei de religie și al rănii de la Colectiv că Dumnezeu are mereu profesioniștii la îndemână care să scoată din criză comunicarea Bisericii. Faptul că numai în ce privește subiectul religios nu mai există nici o limită la bășcălizare iar bisericile continuă să lucreze și să aibă puterea de comunicare pune pe gânduri mulțime de specialiști. Dacă fondurile băgate în campaniile anti-biserică ar fi fost puse la dispoziția săracilor, ținta predilectă a gargarelor anti-Ortodoxie, ori a școlii- celălalt punct înfierbântat numai la vremea în care decidenții de fonduri trebuie gâdilați de către corifeii cheltuirii fondurilor ongiste, lucrurile ar sta altfel. Nu cred că există organizație în România care să investească în social cât Biserica, multe dintre proiecte fiind ascunse în anonimatul cerut de Evanghelie altele, deși sunt făcute public, sunt subiect de batjocorire. Și nu vorbim aici de seminarii de formare a unor specialiști a căror necesitate am descoperit-o peste noapte, pe temei de directivă, nici de centre în care angajații depășesc cu mult beneficiarii iar fondurile salariale depășesc 75% din investiții și din ele 80% intră în salarizarea primilor doi angajați. OM: Cateheza noastră vie a fost și încă mai este, „băbuța mult-contestatăpupătoare de moaște”. Când toată lumea strigă spitale de parcă problema ar fi niște imobile și nu dragostea specialiștilor, jos ora de religie, fără Dumnezeu, cine va mai face pomeniri peste 20 de ani? CN: Asta chiar nu poate fi o temă pentru dialogul nostru. Peste 20 de ani e pe lista de funcții a lui Dumnezeu, nu a mea. Să ne înțelegem. Putem să ne facem câte spitale vrem cu o singură condiție. Să furăm mai puțin, să fim chivernisiți cu ceea ce avem. Eu sunt atent la cum gândesc

tinerii. Le spun mereu, voi care vreți spitale începeți prin a dona sânge, prin a face voluntariat pe bune cu bolnavii, munciți civic, luați-ne de urechi când greșim, dar nu fiți indecenți în gândire. Cine mai știe azi că în Ardeal sute de centre legate de sănătate și de clădiri de școală aparțin, de drept, Bisericii. Biserica parohială, comunitate, parte a culturii civice de altădată. Cine-și mai aduce aminte câte din mănăstiri, confiscate de comuniști, nu au fost spitale, orfelinate, centre pentru persoanele cu probleme mintale. Au fost redate Bisericii în stare de ruină, Biserica le-a restaurat și le-a redat, multora, finalitatea anterioară. Nu mai spun că parte din oamenii care lucrează în sistem sunt creștin ortodocși, adică sunt...Biserica. OM: Ce înseamnă facebook-ul pentru un preot? CN: Un mijloc la îndemână de informare și comunicare. Și multă pierdere de timp și ritm liturgic, dacă nu e atent. OM: Există printre preoți un așa numit curent împotriva clericalismului de manual. Poate fi văzut și ca o formă de repulsie și respingere a statutului de centru al universului comunitar și ca o formă de smerenie? CN: Nu văd sindromul manifestându-se în colectivele prin care trec, și sunt foarte multe, credeți-mă. Există o dorință sinceră, deci smerită, de a lucra pentru oameni dinaintea lui Dumnezeu și pentru Dumnezeu dinaintea oamenilor. Preoții au tot respectul și sprijinul meu. Și ei știu asta. Dar nu pentru a ne cultiva bârfa și smiorcăielile neputincioase. Ci pentru a ne cunoaște și lărgi limitele cunoașterii și comunicării, pentru a ne elibera de posibilele frustrări ce ni le pot naște mediocritățile noastre. OM: Pe bună dreptate unii preoți cumpără mărci precum Audi (chiar și din 2004) sau Skoda, cunoscute pentru fiabilitate, dar trebuie să-și dorească pentru Sf. Biserică și iconostase Volvo, pictură Mercedes și vase Maybach.


CN: Cred că bunul simț este un dar al Duhului Sfânt. Și el trebuie să aparțină nu numai preotului ci și producătorului de astfel de produse. Să nu mintă cu obiectele sale, să ajute practicului liturgic și să înfrumusețeze călduros slujirea prin ceea ce propun. Știți, dacă la volanul unui tractor vechi și ruginit punem sigla Mercedes nu înseamnă că este chiar Mercedes. Fiabilitatea obiectului liturgic este dată și de folosirea lui cu simț duhovnicesc. OM: Biserica are cea mai importantă forță de comunicare din România, cu 15.000 de subunități. Nu credeți că,

folosit strategic, acest aparat ar putea contracara spălarea concertată a creierului neamului? CN: A și făcut-o. Vă dau un exemplu. Cei care ne spun că spălăm pe creier tinerii uită că atunci când au strigat împotriva bisericii grupurile din stradă erau compuse din tineri care, mulți, au făcut religie la școală. Au strigat împotriva unor excese, le îndreptăm, le moderăm. Au fost manipulați cu false subiecte, s-au prins. Biserica nu poate face contramanifestație instituțională la manipulare. Ea poate constitui plasa de siguranță a salturilor morale la care sunt supuși azi oamenii.


INTERVIUL EDIȚIEI

OM: Atât Mitropolitul Bartolomeu cât și părintele Steinhardt au vorbit despre necesitatea predicii racordate la contextul social și acordate palierelor de publicuri care audiază. Poate ați observat că există în ultima vreme, în predica multor preoți, subiecte care au o recurență socială mistificatoare, dar care nu oferă concluzii, sfaturi, ci multe puncte de suspensie: natalitatea a scăzut, străinii ne cumpără pământurile, suntem atacați de...Publicurile care fac cruce pe post de fitness refuză acest mesaj și rămân cu teoriile lor (sau care cred că sunt ale lor) iar publicul captiv spune invariabil: Să trăiți părinte! CN: Interesant. Cred totuși că efortul preoțimii este vizibil în vederea conectării la social. Dar biserica nu e studio de televiziune, să dezbată fără rezultat, ci este corabia mântuirii. Ziceți că nu e racordată la publicul realist, dar în fruntea mișcărilor de contracarare a exploatărilor de la Pungești au fost preoții, ei au organizat și susținut demersul. În primă fază toate televiziunile i-au făcut retrograzi, idioți, hapsâni... Când s-au dumirit, preoții aproape că deznădăjduiseră. După aceea au arestat ideologic tot soiul de ong- euri militantismul pe temă și a devenit de bon ton să fie făcută publicitate demersului. Oamenii aceia, cu „Să trăiți Părinte”, au avut încredere că păstorul lor nu-i implică într- o acțiune inutilă. Pentru iubitorii de teorii, ce să faci? Ei se iubesc pe sine și dreptatea lor, nicidecum adevărul.

OM: De ce masa câmpenească, drumeția cu tinerii din parohie etc sunt încă văzute ca „adaosuri papistășești”? Subzistă încă truismul: noi avem nevoie de Liturghie, restul nu ține de Biserica noastră. Ce ar trebui să facă preoții din parohiile mari ca să creeze comunități active și închegate de tineri și de enoriași? CN: Nu cred că gândește cineva așa decât dacă nu se implică în misiunea bisericii și croșetează știri pe facebook. Cert este însă că nici o masă câmpenească, nici un grătar comunitar nu întărește comuniunea între oameni mai mult decât o Liturghie frumos slujită și o predică de calitate. Adjuvantul populist dăunează grav sănătății pastorale a parohiei. OM: Toate multinaționalele au înțeles că dacă îi educi de mici, vor fi adulți fideli. De ce nu face și Biserica același lucru, strategic. Hai nu cu 87% dar măcar cu 40. CN: O face atât cât îi îngăduie Dumnezeu și vremurile. Oricum nu cred în pastorația făcute în procente. Când România avea 60% din tineri în pușcăriile comuniste Raiul se umplea de sfinți. Nu vă pare ciudat că singura rațiune pe care o văd unii în educația religioasă a copiilor este redusă la viitorul contribuabil al Bisericii. Ei ne judecă la nivelul organizațiilor sociale în care trăiesc. Eu cred în maturizarea tinerilor români


în Duhul lui Hristos. Știu de unde vin, știu cât e de greu să-L descoperi și să îl trăiești, dar El vine, vine mereu spre lumea noastră și spre fiecare dintre noi în parte. OM: Acum 100 de ani reperele comunitare (la propriu) erau școala și biserica. Ultima, amplasată pe vârful dealulului putea fi observată din orice punct al satului. Acum avem un “sat global”, cu primărie, casă de pensii, spital, clădire de birouri, parc rezidențial, poștă, intersecții, trafic, mașini......biserică?! (în trecut contactul era liber și vizibilitatea maximă). De ce unii totuși cred că vânzarea mesajului este inoportună în Ortodoxie în aceste condiții, în care, în primul rând la nivel de proxemică vizibilitatea tinde spre 0. Cum să cumpăr dacă nu știu ce? Ce să cumpăr dacă alții miau spus că nu am ce? CN: Mesaj, vânzare, oportunitate? Cum să vinzi ceea ce este dar? Nu, marketingul are rostul său dar nu trebuie supraevaluat. Sigur că specialiștii pot face analize, diagnoze, prognoze ori strategii. Dar ele trebuie aduse la îndemâna lucrătorilor din Biserică, pot fi asumate. Nu trebuie să ne facem reclamă mai mult decât muncim. Sminteala putem să o naștem și supraevaluând poziția noastră ca biserică. Că e vremea făcutului mai mult decât a vorbitului, vândutului, comentatului. Repet, Biserica nu este întreprinderea noastră, ci a Duhului Sfânt. OM: Am audiat o predică în care se spunea că nu trebuie să primim de la sectanții care bat la ușă nicio revistă, să-i alungăm. I-am spus părintelui, că sfinția sa nu vine cu contraoferta, nici măcar cu prezența. Sunt preoții cu peste 2000 de familii. Înafară de consecvența liturgică a 100 de doamne ce facem cu celelalte 3500 de persoane? CN: Nu contraoferta face misiunea ci misiunea face contraoferta. Ce folos de o revistă beton într-un sat de analfabeți? Noi avem de crescut preoți performanți și tineri cultivați în duhul misiunii. Pentru ei da, e foarte important să producem cărți, reviste, mijloace audiovizuale. Dar să nu exagerăm. Experiența mea în pedagogia pastorală a Bisericilor din Occident îmi arată că nu mijloace avem de crescut ci

vocații, oameni care să știe ce au de făcut. Oameni lipiți de Hristos. OM: S-a introdus în eparhii conceptul și funcția de consilier social, care în imaginarul meu apare ca un super părinte zburător care scrutează partea sa de acoperire (eparhială) și cum sesizează un azil sau un orfan se repede să-l consilieze. Preoții cărora li se cer lucrări și acțiuni sociale nu au aparatul tehnic necesar pentru a configura o strategie socială parohială. Nu credeți că ar trebui introduse cursuri practice de marketing social în facultăți pentru ca viitorii preoți să-și poată contura viitoarele acțiuni? Am auzit de eparhii unde li se cere preoților să facă poză cu asistatul căruia i-a dat un „sandviș”, ca apoi să o posteze pe pagina oficială de facebook poza. Crește cota cuiva dacă are multe likeuri sau care e noima? CN: Sigur sunt dereglări de la norma bunului simț pastoral. Eu am avut șansa de a participa la tot felul de cursuri și simpozioane legate de formarea unei culturi de marketing social, sunt căsătorit cu o excelentă specialistă în domeniul asistenței sociale, am sute de colege și foste studente care activează în domeniul asistenței sociale. Oamenii maturi ai sistemului din SPASuri locale ori din onguri sunt, în parte, școliți în facultăți cu dublă specializare: teologie și asistență socială. Când au constatat că se scot bani buni din proiecte, managerii facultăților laice de științe sociale au dezvoltat propriile secții, afectând, cu mare necordialitate, sistemul care se formase îndată după 1990, când asistența socială era paria universităților și profesiunilor. La bani, au roit specializările. Asta era cea mai bună metodă de a forma specialiștii Bisericii, ca oameni ai statului român, ca funcționari ai săi. Acum, în cursurile de formare permanentă propuse preoților, astfel de module sunt propuse numai acolo unde se simte nevoia. Încurajez tinerii preoți să facă însă cursuri acreditate, mai ales că mulți dintre ei sunt directori de proiecte, manageri, cum ne place să-i numim. Sunt sute de proiecte sociale construite și aplicate de preoți cu mare valoare în comunitate și, ceea ce îmi pare mai important, cu finalitate în viața cotidiană a comunității.


AGENDA AGENDAPREOTULUI PREOTULUI2018 2018 disponibilă disponibilă începând începând cucu 1 decembrie 1 decembrie 2017 2017

Singura Singura agendă agendă din din România România special special concepută concepută pentru pentru activitatea activitatea preotului preotului ortodox. ortodox.

• datată • datată • o •pagină o pagină pentru pentru fiecare fiecare Duminică Duminică şi sărbătoare şi sărbătoare • pagină • pagină specială specială pentru pentru însemnări însemnări de de predică predică • idei • idei de de predică predică corespunzătoare corespunzătoare Evangheliei Evangheliei fiecărei fiecărei Duminici Duminici • Copertată • Copertată în legătorie în legătorie de de artă, artă, cusută cusută pe pe margine, margine, ștanțată ștanțată cu însemne cu însemne bizantine bizantine la presă la presă germană germană dindin 1897. 1897. DinDin 2017, 2017, este este disponibilă disponibilă și Agenda și Agenda Preotului Preotului îmbrăcată îmbrăcată în piele în piele ecologică ecologică de de calitate calitate superioară, superioară, pe pe culoarea culoarea maro maro stejar. stejar.

Puteți Puteți comanda comanda agenda agenda lala tel.: tel.:

0740 0740 2222 1818 5454


• TURNĂTORII • CLOPOTE • CANDELABRE • CONFECȚII METALICE

targulbisericescTOB CONECTĂM PIAȚA BISERICEASCĂ DIN 2009

1


CLOPOTE BLOTOR Satulung - Maramureș

NUMĂRUL 1 ÎN ROMÂNIA

Satulung, Maramureș, Str. Mogoșești 455 www.facebook.com/clopote.blotor 0726 137 288; 0720 534 047; 0262 210 018 E-mail: clopoteblotor@yahoo.com

www.clopoteblotor.ro


Lucrare realizată pentru Mănăstirea Brădățel, loc. Brădățel, jud. Suceava. Ansamblu format din 3 clopote: n 1132 kg nota Mi n 673 kg nota Sol n 283 kg nota Do n Sistem de automatizare cu programare, cicoanel exterior pe clopotul de 1132 kg si actionare prin telecomanda


TURBONEF RÂMNICU VÂLCEA

CLOPOTE ”STAS” PENTRU BISERICILE ORTODOXE Acum 25 de ani, în apropiere de Târgul Vâlcii Sfinților Ierarhi Antim și Calnic, doi tineri ingineri, Carmen și Gheorghe Botoran înființau Turnătoria Turbonef. Astăzi, Turbonef este în prima linie a turnătoriilor de clopote bisericești iar în câțiva ani, George Botoran, mezinul familiei, va prelua conducerea companiei. În acest fel Turbonef este prima turnătorie din România aflată la a doua generație de meseriași. Interviu cu dl. George Botoran, Marketing Manager Turbonef GEORGE BOTORAN • Marketing Manager Turbonef • Master Bănci și Asigurări ASE București - 2012 • Life coach acreditat International Coach Federation - 2013 Ortodox Market: Cum începe povestea clopotelor Turbonef din Râmnicu Vâlcea? George Botoran: Noi lucrăm din 1993, când am făcut și primul clopot, care încă bate și astăzi în localitatea Prundeni, sat Cuca din județul Vâlcea. El stă mărturie a faptului că acordăm, pe bună dreptate, o garanție de 20 de ani clopotelor noastre.

O.M.: Mărturia profesionalismului firmei Turbonef sunt cele peste 500 de biserici pentru care ați livrat aceste bijuterii muzicale. G.B.: Acest număr este cu siguranță chiar mai mare: ne-am apucat să facem o bază de date cu telefoanele și locațiile comenzilor executate abia în 2013 pentru a putea oferi mai ușor recomandări viitorilor clienți. Pe lângă clopote mai facem și alte obiecte bisericești masive cum ar fi candelabre și cruci de turlă. O.M.: Acest volum impresionant situează Turbonef Vâlcea în topul turnătoriilor de clopote bisericești din România. G.B.: Vă mulțumim pentru apreciere. Am dori să facem totuși o

completare: și nu numai; clopotele nostre au ajuns și în Ungaria, Serbia, Regatul Unit, Spania și chiar în Taiwan. O.M.: Cărui fapt se datorează succesul firmei dumneavoastră? G.B.: Aici ar fi două atuuri înainte de toate: faptul că echipa noastră de ingineri, maiștri și turnători are peste 30 de ani de experiență, urmând școli de specialitate. Și, în al doilea rând, ne datorăm mai bine de jumătate din vânzări clienților noștri mulțumiti, care nu ezită să ne recomande mai departe. Îmi amintesc atunci când construiam o hartă cu locațiile clienților vedeam cum din momentul în care am livrat într-o localitate, la o lună venea comandă și din localitatea vecină. Și apoi la scurt timp primeam vizitele delegațiilor din zonele învecinate. O.M.: Daca dvs. ați fi preotul Gheorghe, ce argumente i-ar putea oferi ing. Botoran pentru a lua decizia achiziționării unui clopot de la Turbonef. G.B.: În primul rând faptul că noi avem nivelul ridicat al calității certificat de un organism internațional independent. Nu este nevoie să spunem noi că facem calitate, o


Râmnicu-Vâlcea, România Str. Căzănești, Nr. 200, Telefon: 0250-737.654 Mobil: 0744-630.490 Fax: 0250-702.965 Email: contact@turbonef.ro www.turbonef.ro

spun regimul calitații ISO9001 pe care îl avem încă din anul 2001 și desigur numărul mare de clienți multumiți. Fiindcă ne gândim și la buzunarul clientului optăm să nu turnăm în Olanda sau Austria de-

O.M.: Spuneți-ne vă rugăm câteva vorbe despre familia Botoran. G.B.: Suntem aici de aproape 25 de ani și facem ceea ce ne place. Am construit tot ce este aici aproape din nimic și oricine ne vizitează

Ne datorăm mai bine de jumătate din vânzări clienților noștri mulțumiti, care nu ezită să ne recomande mai departe. oarece asta ar atrage niște costuri foarte mari. Există suficientă pricepere și mijolace chiar aici la noi în România. Și suntem mândri că putem oferi cel mai bun raport preț calitate producând și oferind locuri de muncă aici la noi în țară.

și dorește poate vedea în albumul nostru începuturile modeste ale turnătoriei. Contrastul dintre ruinele pe care le-am achiziționat în 1992 și faptul că avem acum cea mai prezentabilă turnătorie de clopote din țară arată că noi suntem

aici pentru a face ceva durabil și că peste alți 20 de ani a doua generație a familiei va fi aici pentru a respecta condițiile stipulate în certificatele de garanție. O.M.: Un scurt mesaj pentru preoții care nu vă cunosc dar și pentru cei care vă cunosc. G.B.: Oricine este bine venit în timpul orelor de funcționare să vadă cum lucrăm și să admire expoziția noastră permanentă de clopote și statui, unică în țară. Conceptul de a asculta un clopot și de a-l putea apoi cumpăra pe acela și nu unul asemănător este unic, el nefiind întâlnit nici măcar la turnătoriile din Anglia și Italia cu care avem parteneriate de studiu de piață. Așadar veniți să ne vizitați chiar și din curiozitate. Cel mai mare câstig al nostru este când cineva pleacă de la noi informat și mulțumit. 


RECOND EXPERT

JAN FELCZYNKI

AUTOMATIZĂRI CLOPOTE

TURNĂTORIE CLOPOTE

Tel.: 0744124713

• • office@automatizariclopote.ro

Dragi Părinți,

Robert Kovacs, managing partner Recond Expert • Baia Mare, Str. Luminișului 4A • www.automatizariclopote.ro • www.facebook.com/ automatizariclopote.ro

Doresc să vă mulțumesc pentru gândurile bune pe care le-am primit din partea Sfințiilor Voastre. Impreună cu întreaga echipă lucrăm pentru ca dumneavoastră să aveți cea mai bună automatizare de clopote din România. Pentru că ne-ați solicitat de multe ori să turnăm și clopote, din luna mai 2017 suntem reprezentantul în România al turnătoriei de clopote Jan Felczynski din Polonia, fondată la 1808. Această turnătorie a primit în 2016 medalia de aur pentru cel mai limpede sunet și pentru forma forma științifică. Clopot turnat în Polonia pentru Biserica Ortodoxă Slobozia Corni, jud. Galați.


RECOND EXPERT: LECȚIA DE PUNCTUALITATE ȘI SERIOZITATE

Interviu cu Pr. Grigore Luțai, preot paroh Parohia Săpânța, jud. Maramureș R.K.: Ați început lucrări ample la Cimitirul Vesel, iar de curând ați automatizat și clopotele. Pr. Grigore Luțai: De fiecare dată când intru în Biserica din Săpânța, îi mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru că am ajunns să păstoresc această localitate minunată din Maramureșul Voievodal. Împreună cu bunii mei credincioși, am reușit să construim și o frumoasă mănăstire din lemn de stejar, așezată într-un parc dendrologic. Avem 4 clopote mari și destul de vechi (400, 350, 200 și 60 kg), iar în urmă cu ani de zile au fost coborâte din turla bisericii. R.K.: De ce ați ales să lucrați cu Recond Expert? Pr. G.L.: Am ales acestă firmă, pentru că am auzit de realizările dumnealor din toată țara și privind fotografia domnului Robert din Ortodox Market, fără a fi psiholog, am simțit că e un om de caracter și i-am telefonat imediat. Am stabilit ziua și ora la care să vină ca să stabilim lucrurile. Cunosc multe firme din domeniul automatizării, iar cineva mi-a recomandat în Ungaria, altcineva în Austria, dar m-am oprit la acestă firmă și bine m-am oprit. M-a cucerit caracterul acestui domn Robert și al echipei sale, cu care chiar ne-am și împrietenit, dar noi nu declărăm prietenia, o simțim. Acești domni sunt o lecție de punctualitate și seriozitate. Am urcat clopotele la 45 de m, iar acum se aude extraordinar peste toată localitatea. Cât au lucrat oamenii ăștia aici, cu multe scări care trebuiau urcate și coborâte continuu, eu nu am auzit o vorbă grea din gura lor sau că s-ar fi săturat de muncă. Recomand frățiilor voastre această firmă,

mulți cunoscând ce am realizat la Cimitirul Vesel și la Mrea. Peri. R.K.: Ce le puteți spune preoților care cred că automatizarea nu ar fi potrivită pentru biserică? Pr. G.L.: Noi tragem clopotele destul de des, iar eu nu văd absolut niciun impediment. La noi în Maramureș, la paraclisier îi spune cîrnic. Gândiți-vă la omul ăsta, de aproape 70 de ani, care ar fi trebuit să urce zilnic la 45 de m. Poate nu mai cobora înapoi. E minunat de la buton, cu telecomandă. Le recomand tuturor preoților să-și facă automatizare și în special cu Recond Expert, pentru că le oferă mai mult timp pentru misiune, fără să se mai gândească cine trage clopotul mâine, la diverse servicii.

Pr. Grigore Luțai, 68 ani Iconom Stavrofor; Crucea Patriarhală Preot paroh Parohia Săpânța, jud. Maramureș

R.K.: Vi s-a părut grea procedura? Pr. G.L.: Absolut deloc. Un lucru pe care l-au remarcat și alți meșteri pe care-i mai avem pe acolo a fost că „oamenilor ăștia cu clopotele nu li s-o auzît gura, doar lucră continuu”. Până la finalizarea lucrării eu am urcat de două ori în turn și de fiecare dată mi s-a părut ca într-o farmacie. Totul organizat și curat. Au făcut niște juguri superbe, au vopsit totul, cablurile nu stau atârnate. Mi-aș dori tare mult să pot oferi acces vizitatorilor Îmi doresc ca preoții să-l în turn, ca să vadă clopotele dar și pentru priveliște. contacteze pe dl. Robert R.K.: Care au fost costurile? Pr. G.L.: Vă spun sincer că așa o lucrare și-o permite orice preot din orice sat. Și noi tot la sat suntem, chiar dacă e o parohie mai mărișoară, dar vă spun că nu sunt deloc mari costurile. Ei sunt oameni inimoși și miau spus că sunt creștini și au mare prețuire față de preoți.

și le spun că vor fi foarte mulțumiți. Mă pot suna să mă întrebe sau îi aștept personal într-o vizită la Cimitirul Vesel pentru a le fi gazdă și pentru a vedea inclusiv lucrarea făcută de dl. Robert și firma Recond Expert.


AUTOMATIZĂRI CLOPOTE CEASURI DE TURN TURNĂTORIE DE CLOPOTE La 16 ani de la înființare, BING BENG SRL, cea mai veche firmă de automatizări de clopote din România, vă mulțumește pentru încredere! Alături de Sfințiile Voastre, în acest timp am realizat peste 600 de lucrări de automatizare și reparații, clopote, toacă electrică și ceasuri de turn în peste 5 țări de pe 2 continente. Inovația, garanția lucrului bine făcut, materialele de ultimă tehnologie și soluțiile adaptate perfect nevoilor fiecărei comunități, fac ca portofoliul nostru de proiecte să crească în fiecare zi. VĂ OFERIM l soluții tehnice complete l proiectare de la A-Z l toată furnitura de produse necesare implementării l suport logistic și tehnic de specialitate acumulat în 16 ani de experiență. Indiferent de proiectul pe care îl aveți pentru biserică, vă punem la dispoziție experiența și echipa celei mai vechi firme de automatizare clopote din România pentru a duce la bun sfârșit lucrarea Sfinției Voastre. Vă stăm la dispoziție pentru orice informație și vă asigurăm că menținem cel mai înalt standard de calitate de pe piață în activitatea noastră. Cu respect și prețuire, Binecuvântarea Domnului să fie peste noi toți! Manager BING BENG SRL Ing. Dan Repka

Baia Mare, str. Rozelor nr. 39/7 l 0744 784 411 bingbengsrl@yahoo.com l www.bingbeng.ro


VLADIANA

• www.vladiana.eu

Toate tipurile de policandre sunt din bronz masiv

• +4 0744.923.876 • lilianzagnat@gmail.com


VLADIANA

• www.vladiana.eu

Toate tipurile de policandre sunt din bronz masiv

• + 40744.923.876 • lilianzagnat@gmail.com


CANDELABRE SI SFINTE VASE lucrate manual din argint Si bronz masiv

APIROTAN GRECIA PRODUCĂTOR CU TRADIȚIE DIN 1982

Va invităm să ne contactați sau să ne vizitați la atelierul nostru din Thessalonik! Contact: MICHAEL VLETSAS • 00302392066244 • 00306976517635 • Trilofos, Thessalonik, Grecia • www.apirotan.gr • info@apirotan.gr


TURNĂTORII • CLOPOTE 42 | www.targulbisericesc.eu


• ACOPERIȘURI • PARDOSELI PENTRU BISERICĂ

2

targulbisericescTOB CONECTĂM PIAȚA BISERICEASCĂ DIN 2009


ACOPERIȘURI ȘI PARDOSELI 48 | www.targulbisericesc.eu


ACOPERIȘURI ȘI PARDOSELI

49


MAS MARBLE GRECIA

PARDOSELI, ALTARE SI SCULPTURA ÎN MARMURA REALIZĂM REALIZĂMLUCRĂRI LUCRĂRIDIN DINMARMURĂ MARMURĂPERSONALIZATE PERSONALIZATE PENTRU PENTRUBISERICI, BISERICI,MĂNĂSTIRI MĂNĂSTIRIȘI ȘIINSTITUȚII INSTITUȚIIBISERICEȘTI BISERICEȘTIDIN DINROMÂNIA. ROMÂNIA. l p peste este 40 de ani de experiență l fabrică fabricăde de11000 11000mp mp l  echipamente echipamenteCNC CNCprofesionale profesionalecare carene nedau dauposibilitatea posibilitateasă sărealizăm realizăm orice oricetip tipde delucrare lucrare l proiectare, proiectare,asistență asistențăspecializată specializatășișiprețuri prețuricompetitive competitive

Vă invităm să vizitați fabrica noastră din Salonic: Agios Athanasios | Salonic - Grecia Persoana de contact: Alexandros Simadopoulos Tel. +30 2310.722.300. Fax. +30 2310.722.400. Mobil. +30 6976.655.918. Email. info@masmarbles.gr www.MASmarbles.com


• SONORIZĂRI BISERICI

3

targulbisericescTOB CONECTĂM PIAȚA BISERICEASCĂ DIN 2009


SONORIZÄ‚RI 56 | www.targulbisericesc.eu


SONORIZĂRI

IOANIS Panaghias

SUNET CLAR, CURAT, FĂRĂ DISTORSIUNI, ÎN BISERICI ȘI MĂNĂSTIRI Din Portofoliu: MĂNĂSTIRI Putna (SV) – 2008; Sihastria-Putnei (SV); Daniil Sihastrul (SV); Brâncoveanu (BV); Floreşti (CJ); Mihai Vodă (Turda); Râşca Transilvană (CJ); Bobota (SJ); Sita Buzăului (CV); Izvorul Muresului (HR); Izbuc (BH); Sf. Cruce (Oradea) Casiel (CJ); Rimetea (AB); Chiuzbaia(MM); Dragomirna (SV); Vartop (BH)

PROIECTARE, INSTALARE , ÎNTREŢINERE SISTEME DE SONORIZARE profesionale,performante, fiabile

Pachet bază sonorizare ∙ 1 amplificator cu mixer incorporat ∙ 3 microfoane : Sf. Masă, Strană, Uși Împărătești ∙ 4 boxe interior ∙ 1 proiector de sunet exterior

BISERICI Arieşeni (AB); Marin (SJ);Sf. M. Mc. Mina (SV); Oşorhei (BH); Mizieş (BH); Sf. Treime (Oradea); Catedrala Episcopala-Gyula (Ungaria); Huedin II-Sf. Treime (CJ); Marghita (BH); Petrani (BH); Vicovul de sus (SV); Someşul Rece (CJ); Budureasa (BH); Marginea II (SV); Feldru (BN); Catedrala Episcopala (Oradea); Capela Huedin (CJ); Sf. Mina (Cluj ); Sf. Arh. Mihail (Cluj); Nasaud I(BN); Sf. Cruce (Suceava); Sf. Apostol Andrei (Oradea); Sf. Nicolae (Zalau); Velenta I (Oradea); Sf. Vasile și Pantelimon (Oradea); Nojorid II (BH); Feneris (BH); Înălțarea Domnului - Salonta (BH); Bistrița Bârgăului (BN); Ghighișeni (BH); Sârbești (BH); Poiana Horea (CJ); Adormirea Maicii Domnului (Cluj Napoca); Chijic (BH); Poiana de Vascău(BH); Mihai Eminescu (Oradea); Ruștior(BN); Oradea Tei - 2014; Cugir V (AB); Rogojel (CJ); Mesteacăn(SM); Almașu Mare (BH); Ilva Mică (BN); Haieu (BH); Sf. Spiridon, Oradea (BH); Ponoara (BH); Tileagd (BH); Hodisu (CJ); Brusturi (BH); Băile Felix (BH); Pâncota (AR); Bochia (AR); Bochia Filia Benești (AR); Boiu (BH) Ieud-2016(MM);Praid(HR);Vadu Motilor (AB); Duminica Tuturor Sfintilor, Oradea(BH); Chiscau (BH); Dej III(CJ); Vașcău (BH); Stei (BH); Husasau de Cris (BH);Nojorid (BH); Lupeni II (HD); Feldru I (BN); Cuzap (BH); Mintiul Gherlii (CJ) INSTITUTII PUBLICE Sala sport Feldru (BN); Casa de cultură Huedin (CJ); Liceul Teologic Sf. Nicolae (Zalău), Capela Insitutului Oncologic (Cluj-Napoca).

2017 - Zece ani de sonorizare în mănăstiri și biserici Contact:

Ing. Adrian Dacin;

Telefon: 0740 072640; Email: ioanis_2007@yahoo.com 57


SONORIZÄ‚RI 60 | www.targulbisericesc.eu


• MOBILIER BISERICESC • UTILAJE

4

targulbisericescTOB CONECTĂM PIAȚA BISERICEASCĂ DIN 2009


Preot Ursache Mircea SCULPTOR BISERICESC

rin lucrul mâinilor mele încerc sa dau lemnului valoare și sens, spre a fi “podoaba Casei lui Dumnezeu”.


Piatra NeamČ›, jud. NeamČ› Tel: 0745.220.997 Email: pr.ursachemircea@yahoo.com


Sculptor Dumitru Garea ˆ

˛ ˜ sculptata˜ in lemn Usa pentru Biserica Sf. Mina, Cluj-Napoca

Telefon: 0740 340081 Email: d.garea@yahoo.com Bacau, Str. Izvoare 93 www.casalatina-garea.ro


Casa Latina˜ ˜ Bacau ˛

În momentul în care l-am văzut pe dl. Dumitru Gârea Pr. Grigore Luțai Paroh Cimitirul Vesel, Săpânța în Ortodox Market, am pus mâna pe telefon și l-am sunat pe domnul profesor. S-a deplasat la Săpânța și l-am rugat să realizeze ceva adecvat zonei noastre, care să includă elemente ale Cimitirului Vesel dar, în același timp, să fie o lucrare originală și care să-i bucure și să-i apropie de biserică și pe credincioși și pe turiști. Am realizat și ușile bisericii și la partea de la cor. Eu îl recomand și mă rog la Bunul Dumnezeu să-i dea sănătate și putere de muncă.

˜ enoriasi Strana ˛ ˜ pentru sculptata Biserica din Sapanta, ˜ ˆ Maramures ˛

Noi am gândit un ansamblu: pictura: Daniel Codrescu, mobilierulDumitru Gârea, mozaicurile-Virgil Moraru. Vorbim aici de o echipă de artiști bizantini români. Am intrat în multe biserici, frumoase toate dealtfel, dar strănile pentru credincioși pe care le-a realizat domnul profesor sunt adevărate jilțuri, pentru coroana creației divine-OMUL. Parcă vezi un voievod sau rege stând în scaun. Le-am zis credincioșilor: mătușa Ioana, lele Floare ia stai mata în strană...și zic oamenii: Vai părinte, da parcă-s prea frumoase pentru noi. Vă dați seama că și omul simplu a sesizat măreția artistică?


VLADIANA

www.vladiana.eu email:lilianzagnat@gmail.com +40744923876


VLADIANA Mobilier bisericesc

www.vladiana.eu email:lilianzagnat@gmail.com +40744923876


MOBILIER 72 | www.targulbisericesc.eu


MOBILIER

MOBICOM

Atelier de sculptură manuală în lemn masiv

Câmpean Nicolae, administrator; Sânmărghita, nr. 89 A Cod poștal 407399, jud. Cluj Tel./Fax: 0264.226.738; Mobil: 0723.369.262 E-mail: campean.nicolae@yahoo.com 73


MOBILIER

Hantăr Ioan

100 de ani de sculpturã bisericeascã

Telefon: 0744 188 911 Email. ionuthantar@gmail.com 78 | www.targulbisericesc.eu


• PRODUCĂTORI ȘI IMPORTATORI DE OBIECTE LITURGICE

5

• AURIRE • RESTAURARE

targulbisericescTOB CONECTĂM PIAȚA BISERICEASCĂ DIN 2009


OBIECTE LITURGICE 80 | www.targulbisericesc.eu


PRODUCĂTORI ȘI IMPORTATORI

89


www.greekromcluj.ro

Importăm obiecte bisericești executate de firme cu renume în Grecia, de o calitate si un design deosebit. Chivoturi l seturi sfinte vase l evanghelii l sfeșnice l iconostase l candelabre la comandă l cruci l truse împărtășanie l cadelnițe l icoane la comandă de orice mărime l obiecte din ceramică pictate manual l

Adresa: Cluj-Napoca, Str. Baladei, nr. 24 Tel: 0741.054.502; 0722.300.871 E-mail: office@greekromcluj.ro


• VEȘMINTE • MATERIALE PENTRU VEȘMINTE • MAȘINI DE BRODAT ȘI CUSUT

6

• AȚE

targulbisericescTOB CONECTĂM PIAȚA BISERICEASCĂ DIN 2009


VEȘMINTE

SOLUTII , PREMIUM PENTRU ATELIERELE DE VESMINTE BISERICESTI , ,

Landau 4 ață

de brodat din vîscoză sau poliester (lucios sau mat) 4 ață specială acril/lână sau acril/bumbac 4 materiale suport pentru stabilizarea broderiei 4 ață de suveică, ace 4 ață metalizată aurie, argintie sau alte culori

4 PREȚURI

COMPETITIVE 4 CONSULTANȚĂ PENTRU OBȚINEREA UNEI BRODERII DE ÎNALTĂ CALITATE

MASINI DE BRODAT INDUSTRIALE , SI , PROGRAME DE PROIECTARE A BRODERIILOR

RACER

• Seria “Racer”,

lansată în 2015, oferă mașini de brodat cu 1, 2, 4, 6 sau 8 capete. RACER 1XL, cea mai nouă mașină din seria Racer 4 arie mare de brodare (650 x 700 mm) 4 24 de culori 4 flexibilitate, precizie și viteză Mașinile ZSK noi la a căror achiziție se prezintă această pagină din catalog, vor fi echipate complet cu ațe Madeira pentru toate capetele

) Depozit:

Sos. Dudesti – Pantelimon nr.42, Bucuresti, sector 3 tel: 0213203206; 0762249099 email: madeira@landau.ro

) Birou:

Str. Constantin Caracas nr. 59, Bucuresti, sector 1 tel: 0213120515; 0722489438; 0727270855 email: sales@landau.ro www.facebook.com/LandauRomania/ 113


VEȘMINTE

DOINA STYLE

REVERENDE, RASE, ÎMBRÃCÃMINTE MONAHALÃ UNIFORME SEMINAR

Contact: Baciu Doina, Tel.: 0744309757 Medgidia, Str. Kemal Agi Amet, jud. Constanta 115


VEȘMINTE 116 | www.targulbisericesc.eu


VEȘMINTE

117


Punguțe pentru anafură • Evitați risipirea pâinii sfințite • Economisiți timp oferind anafură pusă în punguțe • Păstrați anafura într-o punguță igienică, din hârtie alimentară • Păstrați și refolosiți punguța pentru a primi anafura direct din vasul în care s-a sfințit

DIMENSIUNI: 11.5 cm X 16 cm 9 cm x 11 cm

COMENZI: 0740 22 18 54

u o n

Punguțe personalizate pentru Crăciun

Comandă minimă 1.000 buc – 89 lei DIMENSIUNI: 11.5 cm X 16 cm


• ICOANE • VITRALII • MOZAIC • PICTURĂ BISERICEASCĂ

7

targulbisericescTOB CONECTĂM PIAȚA BISERICEASCĂ DIN 2009


Mozaic și vitralii bisericești Art Balint Din anul 2004, împreună cu sotia mea și o mână de artiști, buchisim piesă cu piesă și facem cele mai bune mozaicuri și vitralii pentru Sfintele Biserici. Am lucrat multă vreme pentru bisericile din Ucraina, Moldova, Rusia și România în atelierul pe care l-am avut la Odessa însă ne-am dorit să ne intoarcem în România și să inființăm atelierul nostru aici în țară. • IRINEL BALINT • 29 ani • artist • fondator Art Balint


• Folosim doar materiale de calitate: tesere cu fond de aur, pietre semiprețioase • Deținem tehnologii pentru montarea pe toate suprafețele: cupole, arcade, tavane, sfere.

Dorim să vă ajutăm să aveți în Sfânta Biserică lucrări deosebite care să dăinuie peste ani! Va invităm să ne contactați Irinel Balint • +4 0729 326 345 • Tel: +4 0756 661 004 Email: contact@vitralii-mozaic-artistic.ro Sediu: Str. Dezrobirii nr.16, bl.26 - Bucuresti Atelier; Șoseaua Olteniței nr. 3-5, București www.vitralii-mozaic-artistic.ro


SC ECOMAX SRL Producător şi prelucrător al tulpinilor de cânepă SC Ecomax SRL este producător şi procesator de cânepă. Societatea este condusă cu o vastă experienţă, de către managerul Rodica Maxi, care lucreaza în acest domeniu de peste 30 ani.

CÂNEPA PENTRU FRESCĂ ALBĂ oferă o rezistanţă de mii de ani pentru pictura bisericii

CÂNEPA

Este foarte valoaroasă ca plantă, din ea folosindu-se un procent de peste 90%, de la flori și seminte până la tulpină. Din cânepa se produc o gamă largă de produse ecologice: l Imbrăcăminte (este dovedit că îmbrăcămintea de cânepă iarna păstrează căldura iar vara absoarbe transpirația și este foarte placută la purtat); l Medicamente, ulei de cânepă; l Produse cosmetice; l Alimente; l Hârtie de foarte bună calitate; l Sfoară,frânghie (având o rezistență foarte bună este folosită în industria extractivă si navală), l Combustibil pentru biodisel l În industria automobilului fibra de sticlă este înlocuită cu fibra de cânepă


CÂLŢII DE CÂNEPĂ

Au calităţi deosebite ca izolator termic şi fonic ceea ce ce îi recomandă pentru utilizarea lor ca FRESCA NEAGRĂ în biserici.

FUIORUL DE CÂNEPĂ

Este utilizat ca baza pentru FRESCA ALBĂ a picturilor din bisericile noastre, deoarece pe lângă calitățile enumerate mai sus nu lasă să crape peretele. Acetea sunt secretele Sfintelor Mănăstiri care își păstreaza calitățile și după sute, chiar mii de ani, de aceea fibra de cânepă este utilizată în restaurarea acestor mănăstiri. De asemenea, fibra scurtă de cânepă (câlțiul) este utilizată în construcția monumentelor istorice. Procedeul prin care se obține fibra de cânepă este procedeul clasic(ecologic) de topire în apă ceea ce îi conferă calități foarte bune pentru rezistență și culoare.

Am trimis fuior și câlți la peste 1500 biserici!

Dna. Rodica Maxi Absolventă a Institutului Politehnic Cluj, Facultatea de Electrotehnică, secția Automatizări Industriale Căsătorită; 2 copii peste 30 de ani experiență în cultivarea cânepii Manager General Ecomax din 2007 l

l l l

PREŢ: CÂLŢI 10 lei/kg + TVA; FUIOR 15 lei/kg +TVA l LIVRARE prin curier rapid în orice colţ al ţării. l Fibra de cânepă este presată în baloţi de 50 de kg. l E-mail: canepa.ecomax@yahoo.com; Tel./Fax: 0361.414.465 Mob.: 0745 618 641; 0744629514


ICOANĂ • VITRALIU 128 | www.targulbisericesc.eu


ICOANĂ • VITRALIU

VAR STINS PENTRU PICTURĂ

CEL MAI BUN VAR ROMÂNESC PENTRU INTERIOR‑EXTERIOR, FRESCĂ AMBALARE: în găleți de 5 sau 18 l în saci cu supapă de 20 sau 50kg TRANSPORT: iarna sau vara livrăm in 24 h

ARDEM CALCARUL LA 1000° C ȘI ÎL PĂSTRĂM LA STINS 1 AN DE ZILE

Discounturi bune la cantități bune Am livrat var la peste 150 de biserici l pentru preparare frescă l pentru tencuială l pentru văruirea exterioară a bisericii, casei parohiale, casei praznicare

SUNAȚI-NE!

SCRIEȚI-NE!

VIZITAȚI SITE!

• 0744/593032 • 0266/218378

matconst@varalb.ro

www.varstins.ro

129


ICOANĂ • VITRALIU

PRODUCĂTOR MATERIE PRIMĂ

PENTRU MOZAIC

PESTE 25 DE ANI DE EXPERIENȚĂ

Este disponibil noul catalog DeCosta KOSTAROS K. STAMATIS Industrial Area A4, Str. 20/41, 570 22 Thessaloniki – Grecia Tel: (+30 2310) 796100; Fax: (+30 2310) 796101 E-mail: info@smaltimosaics.com www.smaltimosaics.com 130 | www.targulbisericesc.eu


• ACCESORII • SUVENIRURI • CONSUMABILE

8

targulbisericescTOB CONECTĂM PIAȚA BISERICEASCĂ DIN 2009


ACCESORII 132 | www.targulbisericesc.eu


ACCESORII

133


ACCESORII 134 | www.targulbisericesc.eu


ACCESORII

135


ORTODOX MARKET 2017, EDITIA A 2-A  
ORTODOX MARKET 2017, EDITIA A 2-A  
Advertisement