Page 1

Monitorul de Mediaş continuă campania de abonare! Primeşti ziarul la tine acasă, pentru numai 7 lei pe lună.

Abonează-te la Monitorul de Mediaş! Fii pe fază, urmăreşte poştaşul şi cere-i ziarul oraşului tău! Detalii la telefon 0723-194.985 Notă: pentru persoanele juridice, preţul unui abonament este 15 lei/lună. Pentru abonamentele contractate prin Poşta Română, se percepe un comision de 48 de bani.

Ziarul care st\ de vorb\ cu oamenii

29 iunie – 5 iulie 2012 Anul XI nr. 627 • 12 pagini • 1,50 lei (7 lei/lună pentru abonaţi)

DE MEDIA{

0727-397.454 0723-194.985

Votul discordiei Liberalii medieşeni au încălcat protocolul cu PSD pentru desemnarea lui George Petrescu în funcţia de viceprimar, este de părere senatorul Viorel Arcaş. Propunerea USL pentru această funcţie a fost Eugen Moraru. Pagina 2

www.monitoruldemedias.ro

Suflet mare într-o maşină mică EDITORIAL Pagina 5

Ţara ca un OTV Oamenilor mari le plac poveştile cel puţin la fel de mult ca şi copiilor. Ne plac scenariile, intrigile de curte, şoaptele bănuite dincolo de pereţi, ne plac speculaţiile, informaţiile „pe surse“, ne place să căutăm legături bolnăvicioase între diferite persoane, ne place să ţesem pe marginea unor întâmplări, să coasem şi să descoasem.

LOCAL

Eco-Rom premiază colectarea selectivă Medieşenii care colectează selectiv deşeurile pot câştiga premii consistente şi un loc pentru picnic. Campania se derulează în perioada 18 iunie - 28 iulie, în 23 de oraşe în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare selectivă. Pagina 3

SPECIAL

Pensionara cu suflet de copil În orice situaţie s-ar afla, încearcă să privească lucrurile din jurul ei prin ochii unui copil şi nu ratează nici o oportunitate de a afla ceva nou, chiar dacă uneori lecţiile sunt dure. La 56 de ani, Judit Antarisz este specialistă în prepararea cafelei, colecţionează vederi, e pasionată de Quilling şi administrează un blog. Pagina 7

Simbol al perioadei comuniste, Trabantul a devenit o raritate pe şosele. O maşină de colecţie, care a reuşit să stârnească multe pasiuni, mai ales printre tineri. „Cu Trabantul trebuie să ai răbdare, s-o iei încet, să nu te grăbeşti, trebuie să-l laşi să meargă în ritmul lui. Trebuie tratat asemeni unui bătrân, cu răbdare, grijă şi atenţie”, povesteşte medieşeanul Marius Bărbat. Pagina 6

Atenţie, se ia apa! Medieşenii vor rămâne, marţea viitoare, fără apă potabilă la robinete. Compania Apa Târnavei Mari S.A. va sista alimentarea cu apă în întreg municipiul în intervalul orar 4-13. Măsura este necesară în condiţiile în care se va trece pe noul sistem de alimentare cu energie electrică a staţiei noi de potabilizare a apei. „Sistarea apei potabile se va face marţi, de la ora 4 dimineaţa până în jurul orei 13. Este vorba de modificarea sistemului de alimetare cu energie electrică la noua staţie. Iniţial, am dorit să lucrăm pe timpul nopţii, însă este prea periculos. Oricum, vom face toate anunţurile necesare pentru ca populaţia să fie informată din timp”, a explicat Virgil Bucşe, directorul general al operatorului de apă şi apă uzată. A. P.

CIFRA SĂPTĂMÂNII

300 de lei este valoarea pagubelor produse zilnic de vandalii din Mediaş


2 LOCAL

monitorul de mediaș | 29 iunie - 5 iulie 2012

DESEMNARE | Liberalul George Petrescu este noul viceprimar al municipiului de pe Târnava Mare

Votul care a scindat USL Consilierii locali medieşeni au fost validaţi miercuri dimineaţa, apoi au depus jurământul de credinţă. Şedinţa de constituire a noului Consiliu Local a avut loc în Sala „Daniel Thellmann” din cadrul Primăriei Mediaş. Fotoliul de viceprimar al Mediaşului i-a revenit liberalului George Petrescu, cu toate că propunerea USL pentru această funcţie a fost Eugen Moraru. mântul de credinţă.

ţu a fost ales George Petrescu. Acesta a fost votat de către 12 dintre cei 20 consilieri prezenţi. Prima şedinţă a noului Con- Trei propuneri siliul Local a început miercuri Pentru funcţia de vicepri- Moraru a avut şase voturi, iar dimineaţa, la ora 10:15, atunci mar au fost făcute un număr reprezentantul PP-DD doar docând a ajuns la Mediaş şi pre- de trei propuneri. Prima pro- uă voturi. fectul de Sibiu, Ovidiu Sitter- punere a fost Eugen Moraru, li. Dintre cei 21 de consilieri din partea grupului USL. A do- „Victoria locali a lipsit motivat Cosmin ua propunere făcută a fost profesionalismului” Toma, ales pe listele USL. Pri- George Petrescu, de către IlaImediat după anunţarea remul pas a fost alegerea unei rie Sas, din partea Partidului zultatului, George Petrescu a comisii de validare, iar ulteri- Ecologist Român. A treia pro- comentat că este un succes al or s-a trecut la verificarea do- punere a fost Ioan Lăzăroiu, profesionalismului. Noul vicesarelor aleşilor. În momentul din partea PP-DD. S-a trecut primar a promis că se va puîn care s-a constatat că toate la votul secret pentru alegerea ne în slujba comunităţii. „Aş actele sunt în regulă, fiecare viceprimarului. În urma aces- vrea să le mulţumesc colegiconsilier local a depus jură- tuia, noul secund al lui Neam- lor pentru încrederea acordată. S-a demonstrat că profesionalismul exprimat prin votul consilierilor a pus stăpânire pe Viorel Arcaş a explicat, imediat după alegerea noului Consiliul Local. În continuare, viceprimar, că protocolul de funcţionare al USL prevede prin toată priceperea mea şi necolaborarea cu PDL şi că, practic, PNL Mediaş se situează prin tot ceea ce ştiu să fac, o astfel în afara uniunii. Copreşedintele USL a mai spus că se să fiu alături de concetăţenii vor lua măsuri, în condiţiile în care candidatul uniunii pen- noştri, alături de colegii mei tru postul viceprimar a fost Eugen Moraru, iar celălalt co- şi de primar”, au fost cuvinpreşedinte a câştigat funcţia în urma înţelegerii cu PDL. tele lui Petrescu. Alex PÎNTEA

Protocol încălcat

Totodată, Arcaş avertizează că vor fi informate organizaţiile judeţene şi centrale ale formaţiunii, pentru a se vedea ce măsuri trebuie luate.

Pe scurt Ales în unanimitate Teodor Neamţu a fost ales, sâmbăta trecută, în funcţia de preşedinte al organizaţiei locale a PDL Mediaş. Neamţu devenise preşedintele interimar al formaţiunii, după ce Florin Muntean a decis să renunţe la această funcţie. Totodată, democrat-liberalii şi-au ales noul Birou Permanent Local. „A fost o singură candidatură pentru preşedinţia organizaţiei locale, în persoana mea, candidatură care a fost votată în unanimitate. De asemenea, a fost completat Biroul Permanent Local al organizaţiei cu încă patru vicepreşedinţi şi patru secretari de la organizaţiile de tineret, de femei şi organizaţiilor pe secţii de votare. Astfel, în momentul de faţă, Biroul Permanent Local este în formulă completă“, a menţionat Neamţu. A. P.

Fabrică de cherestea în flăcări Incendiu la fabrica de cherestea din apropierea Mediaşului. Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Sibiu au intervenit, marţi dimineaţa, pentru lichidarea unui incendiu la camera de uscare din incinta fabricii. Cercetările preliminare au indicat că focul ar fi pornit din cauza unei defecţiuni tehnice la camera de uscare. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită. „Am fost solicitaţi să intervenim pentru stingerea unui incendiu la o uscătorie de lemne în localitatea Agârbiciu. Cauza probabilă a incendiului a fost o defecţiune la cuptorul care alimenta cu aer cald stiva de lemne’’, a precizat locotenentcolonelul Valentin Salomiu, şeful Centrului Operaţional din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Sibiu. A. P.

La depunerea jurământului, Petrescu a anunţat că va fi alături de medieşeni, dar şi de primar

Local a fost acela de validare a mandatului primarului. Teodor Neamţu a depus jurământul de credinţă şi a redevenit astfel, oficial, noul edil-şef al muJurământul lui Neamţu nicipiului de pe Târnava MaUn alt punct al şedinţei de re. „Aş fi ipocrit să spun că nu constituire a noului Consiliu am avut emoţii. A fost o campa-

nie electorală grea, cu adversari puternici. Medieşenii au ales ce au crezut ei de cuviinţă. Mă bucur că am întâlnit sufragiul majorităţii, dar în acelaşi timp acest lucru mă obligă atât pe mine, în calitate de primar, cât şi pe consilieri. Foar-

te mulţi dintre consilieri miau fost colegi şi în mandatul trecut, dar şi acum două mandate. Au fost oameni de nădejde care şi-au pus, aşa cum au jurat, toată priceperea în slujba cetăţenilor municipiului Mediaş”, a conchis Neamţu.

Campanie antidrog Alex PÎNTEA Municipiul de pe Târnava Mare a găzduit, săptămâna aceasta, o campanie antidrog organizată de Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, Primăria Mediaş şi Centrul Antidrog Sibiu. Campania „Spune NU drogurilor” a demarat cu un marş din Piaţa Corneliu Coposu.

Semnal de alarmă Marşul antidrog şi-a propus să atragă atenţia medieşenilor asupra consumului şi traficului de stupefiante. Participanţii au pornit din Piaţa Primăriei Mediaş în direcţia centrului istoric al oraşului. „Am început cu un marş pentru a le arăta tuturor că ne pasă de tinerii care au probleme cu drogurile şi vrem să facem ceva pentru ca ei să conştientizeze această problemă. Am vrut să arătăm că dorim să le oferim suport celor care deja au probleme cu drogurile şi să atragem atenţia celor care au de gând să se apuce de aşa ceva că nu este un lucru bun şi, mai mult ca sigur, va avea un impact negativ asupra vieţii lor”, a explicat Casian Neamţu, unul dintre organizatorii campaniei.

cale, prin Centrul de Voluntariat Mediaş. „Primăria municipiului Mediaş a răspuns invitaţiei reprezentanţilor Bisericii Adventise de Ziua a Şaptea din oraşul nostru de a participa la acest eveniment, odată cu sărbătorirea Zilei Internaţionale a Luptei Împotriva Traficului şi Consumului de Droguri. Centrul de Voluntariat Mediaş, alături de Serviciul Relaţii, a întreprins toate demersurile pentru desfăşurarea în bune condiţii a evenimentului”, a apreciat Maria Gina Toma, coordonatorul Centrului de Voluntariat Mediaş.

Două seminarii

Campania antidrog a mai cuprins două seminarii care sau desfăşurat marţi şi miercuri în sala de şedinţe „Daniel Thellmann” din cadrul Primăriei Mediaş. Astfel, primul seminar desfăşurat marţi a fost intitulat „Consumul şi traficul de droguri - consecinţe juridice”. În cadrul manifestării au fost prezentate aspectele şi consecinţele legale care survin în urma consumului şi traficului de droguri. Miercuri după-amiază, medieșenii au fost invitați la o a doua întâlnire, intitulată „Efectele drogurilor asupra caAutorităţile s-au implicat lităţii vieţii”. În cadrul acesteCampania „Spune NU dro- ia, participanţii au fost inforgurilor” este organizată cu spri- maţi despre efectul nociv al jinul administraţiei publice lo- drogurilor asupra vieţii lor.


LOCAL 3

29 iunie - 5 iulie 2012 | monitorul de mediaș

STIMULARE | Medieşenii care colectează selectiv pot câştiga premii consistente şi un loc pentru picnic

Obiectivul ECO-ROM: colectarea selectivă Eco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei „Punctul Verde” în România şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, a lansat campania de informare, educare şi responsabilizare cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje: „Ai colectat, Ai câştigat!”. Aurelian LUNGU Campania se derulează în perioada 18 iunie - 28 iulie 2012, în 23 de oraşe din ţară, localităţi-cheie în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare selectivă, printre care se numără şi municipiul Mediaş. „Colecta-

devină o obişnuinţă și un mod de viaţă, fiind unica soluţie pentru a trimite deşeurile către reciclare şi a avea, astfel, o viaţă mai sănătoasă şi mai prietenoasă cu mediul”, a declarat Sorin Cristian Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.

Tombolă cu premii

ul campaniei: www.ColecteazaSelectiv.ro sau să îl trimită prin sms la 1899, număr cu tarif normal, valabil în toate reţelele de telefonie mobilă (Vodafone, Orange, Cosmote şi Zapp).

Luni, miercuri, vineri şi sâmbătă Mai mult decât atât, dacă participanţii îşi conving şi prietenii să colecteze selectiv alături de ei, şansele lor la marele premiu cresc proporţional. Pentru fiecare prieten adus la punct, care colectează la rândul său minimum 10 deşeuri de ambalaje, participantul primeşte un tichet în plus, având astfel încă o şansă de a câştiga un premiu eco pe loc şi o şansă în plus la tombola pentru câştigarea Marelui Premiu. Totodată, oraşul care va strânge cele mai multe cantităţi de deşeuri de ambalaje are şansa de a primi din partea EcoRom Ambalaje o zonă de picnic complet amenajată. Locu-

rea selectivă a deşeurilor este un efort minim prin care fiecare dintre noi poate contribui la salvarea resurselor naturale şi la menţinerea unui mediu curat şi sănătos. Selectarea deşeurilor acasă trebuie să

Astfel, medieşenii care vin în perioada 25 iunie - 28 iulie la containerele de colectare selectivă amplasate în oraşul lor şi aduc minimum 10 deşeuri de ambalaje au şansa de a câştiga premii eco pe loc şi de a intra în tombola pentru Marele Premiu, un autoturism. âParticipantul va primi, de la promoterii colectării selective, pentru fiecare 10 deşeuri de ambalaje, un tichet răzuibil pe care este înscris un cod unic. Pentru a intra în tombola pentru premiul cel mare, participantul are la dispoziţie două modalităţi: să înscrie codul unic de pe tichet pe site-

Pe scurt Pericol public

Vandalii rămân nepedepsiţi Întâlniri cu cetăţenii

LA ÎNDEMÂNĂ

156 de puncte de colectare selectivă sunt amenajate în Mediaş

În ultimele două săptămâni, peste 30 de medieşeni au fost muşcaţi de căpuşe. Din acest motiv, administraţia locală şi societăţile subordonate au elaborat un plan de măsuri care vizează stoparea acestui fenomen. „Dat fiind faptul că pe raza administrativ teritorială a municipiului Mediaş şi în zonele limitrofe a fost semnalată prezenţa căpuşelor, Primăria municipiului Mediaş, în colaborare cu serviciile şi instituţiile direct implicate, a elaborat un plan de măsuri pentru a preîntâmpina evoluţia necontrolată a căpuşelor şi pentru a preveni şi combate boala Lyme. Dintre măsurile luate amintim cosirea ierbii în parcuri, aliniamente stradale şi pe malul râului Târnava Mare, dar şi demararea acţiunilor de deratizare şi deparazitare a câinilor comunitari“, a anunţat Mihai Şerban, din cadrul Compartimentului de Protecţie Civilă. A. P.

Vacanţă sigură Poliţiştii medieşeni au fost alături de elevii din municipiu la festivitatea de închidere a anului şcolar. Scopul a fost acela de a le prezenta acestora câteva recomandări în vederea prevenirii victimizării minorilor şi asigurării unei vacanţe în deplină siguranţă. Oamenii legii le-au vorbit copiilor despre ceea ce trebuie să facă pentru a fi în siguranţă pe timpul vacanţei. Totodată aceştia au distribuit materiale informative în fiecare unitate de învăţământ în care au mers. În perioada 18 - 29 iunie, la nivel naţional, se derulează campania „Vacanţă în siguranţă!“, care are ca scop principal creşterea gradului de informare şi siguranţă al elevilor. A. P.

Alex PÎNTEA În municipiul Mediaş se distrug zilnic bunuri pe domeniul public în valoare de circa 300 de lei. Aceasta este media de la începutul anului, iar suma totală depăşeşte jumătate de miliard de lei vechi. Ultima „ispravă” de acest fel s-a înregistrat în noaptea de marţi spre miercuri, atunci când parcul din centrul istoric a fost vandalizat. Una sau mai multe persoane necunoscute au distrus mai multe lampadare care asigură iluminatul public, au rupt flori şi au avariat câ-

10.000 de gospodării din Mediaş beneficiază de sistemul de colectare selectivă cu saci

itorii din Mediaş sunt aşteptaţi la punctele de colectare în fiecare luni, miercuri şi vineri, în intervalul orar 16:00-19:00, iar promoterii îi vor surprinde cu tichete răzuibile şi zeci de premii eco, precum şi sâmbăta, în intervalul orar 10:00-

teva elemente ale fântânii ar- tare distruse în totalitate, 20 teziene. distruse parţial, dar şi aparate de taxare şi cititoare de moO singură amendă nede, distrugerea unei barieDin păcate, toate trebuie re precum şi devastarea sau înlocuite cu bani de la buge- incendierea unui număr riditul local. Bănci, garduri, apa- cat de pubele”, a enumerat rate de joacă, panouri publi- Paula Mihălţan, purtătorul de citate, bariere, aparate de ta- cuvânt al Primăriei Mediaş. Pe xare pentru parcări, nimic nu de altă parte, anul acesta, Poa scăpat de furia vandalilor. liţia Locală Mediaş a aplicat o „Au fost distruse obiecte de singură sancţiune contravenmobilier stradal, respectiv ţională - în valoare de 1.000 bănci, stâlpişori, garduri de de lei - pentru distrugerea uprotecţie şi aparate de joacă nei balustrade pe strada Pinuîn valoare de aproximativ lui. Valoarea amenzii pentru 25.000 de lei. Acestora li se vandalism poate ajunge şi la adaugă cinci panouri publici- 1.500 de lei.

13:00, când pot fi surprinşi la balaje cu sprijinul Primăriei şi puncte de promoterii biciclişti. al societăţii de salubritate SC ECO-SAL SA. În plus, 10.000 Infrastructură pentru de gospodării beneficiază de colectare sistemul de colectare selectiMediaşul are 156 de punc- vă cu saci: galben pentru plaste de colectare selectivă, puse tic şi metal şi albastru pentru la dispoziţie de Eco-Rom Am- hârtie-carton.

Campania „Sibiul reciclează” continuă în lunile iunie şi iulie printr-o serie de întâlniri cu cetăţenii din judeţul Sibiu, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural. Săptămâna aceasta au avut loc până acum întâlniri la Bazna, Blăjel, Alma, Hoghilag, Aţel şi Brateiu, iar astăzi de la ora 11 este programată o întâlnire la Copşa Mică. Săptămâna viitoare va veni rândul localităţilor Avrig, Slimnic şi Dârlos. Toate întâlnirile se vor desfăşura la sediul primăriilor. „Locuitorilor prezenţi la întâlniri le va fi prezentat modul în care vor fi gestionate deşeurile generate în localitatea lor. De asemenea, vor fi proiectate filmele publicitare ale proiectului şi vor

avea loc discuţii libere privind modul de gestionare a deşeurilor”, se arată într-un comunicat de presă al Unităţii de implementare a proiectului din cadrul Consiliului Judeţean Sibiu. Întâlnirile cu cetăţenii au demarat în luna martie. Reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi ai echipei de asistenţă tehnică şi supervizarea lucrărilor de construcţii au început deplasările în fiecare unitate administrativ-teritorială din judeţ, pentru a informa în mod direct cetăţenii despre prevederile proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sibiu”, cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. A. P.

Vacanţă „altfel“ Copiii din oraşul Copşa Mică vor avea parte şi anul acesta de activităţi speciale în vacanţă. Centrul de vacanţă ZumZum, aflat la ce-a de-a V-a ediţie, îşi va deschide porţile la Copşa Mică în perioada 16-27 iulie. Grupul-ţintă este format din copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani. Activităţile propuse de Asociaţia Prietenia Copşa Mică în colaborare cu Primăria oraşului şi cu şcoala generală cu clasele I-VIII vor fi cu siguranţă atractive pentru cei aproximativ 50 de copii care vor trece pragul centrului. „Şi în acest an, Centrul de vacanţă Zum-Zum va beneficia de experienţa a două animatoare franceze, specia-

lizate în activităţi educative, care se vor afla la Copşa Mică cu sprijinul comitetului de înfrăţire din L’Hermitage, Franţa. Înscrierile la activităţi se fac de luni până vineri, între 8.00 şi 15.00, la şcoala generală cu clasele I-VIII Copşa Mică sau la Primăria Copşa Mică. Informaţii suplimentare se pot obţine pe www.copsa-mica.ro”, anunţă un comunicat de presă remis de către compartimentul de relaţii cu publicul al Primăriei Copşa Mică. Principiul de bază după care funcţionează centrul de vacanţă este îmbinarea plăcerii jocului cu dezvoltarea armonioasă a personalităţii copilului. A. P.


4 PUBLICITATE

monitorul de mediaș | 29 iunie - 5 iulie 2012

1XPăUXOGHORFXUL alocate

Facultatea de Teologie http://teologie.ulbsibiu.ro

Facultatea de Drept http://drept.ulbsibiu.ro

Facultatea de /LWHUH‫܈‬L Arte http://litere.ulbsibiu.ro

)DFXOWDWHDGH‫܇‬WLLQ‫܊‬H 6RFLR8PDQH KWWSVRFLRXPDQHXOEVLELXUR

KWWSLQJLQHULHXOEVLELXUR

%8*(77$;Ă %8*(77$;Ă

150 Oei

11-16 IULIE 2012

Drept / Drept ‫܇‬WLLQ‫܊‬HDGPLQLVWUDWLYH / $GPLQLVWUD‫܊‬LHSXEOLFă 3ROL‫܊‬LHORFDOă ‫܇‬WLLQ‫܊‬HDOHHGXFD‫܊‬LHi 3HGDJRJLDvQYă‫܊‬ăPkQWXOXLSULPDU‫܈‬LSUH‫܈‬FRODU 3HGDJRJLDvQYă‫܊‬ăPkQWXOXLSULPDU‫܈‬LSUH‫܈‬FRODU vQOLPEDJHUPDQă 

%8*(77$;Ă %8*(77$;Ă %8*(77$;Ă %8*(77$;Ă 7$;Ă

150 Oei

16-21 IULIE 2012

/LPEă‫܈‬LOLWHUDWXUă/LPED‫܈‬LOLWHUDWuUDHQJOH]ă- 2OLPEăоLOLWHUDWXUăPRGHUQă IUDQFH]ăJHUPDQă  VDXOLPEDоLOLWHUDWXUDURPDQă /LPEDúLOLWHUDWXUDIUDQFH]ă - 2OLPEăúLOLWHUDWXUăPRGHUQă HQJOH]ăJHUPDQă

VDXOLPEDоLOLWHUDWXUDURPkQă /LPEDúLOLWHUDWXUDJHUPDQă- 2OLPEăúLOLWHUDWXUăPRGHUQă HQJOH]ăIUDQFH]ă

VDXOLPEDоLOLWHUDWXUDURPkQă /LPEDúLOLWHUDWXUDURPkQă – 2OLPEăúLOLWHUDWXUăPRGHUQă HQJOH]ăIUDQFH]ăJHUPDQă

/LPEDúLOLWHUDWXUDFKLQH]ă – /LPEDúLOLWHUDWXUDHQJOH]ă

%8*(77$;Ă

150 Oei

16-24 IULIE 2012

/LPELPRGHUQHDSOLFDWH Studii culturale ‫܇‬WLLQ‫܊‬HDOHFRPXQLFăULL THDWUX‫܈‬LDUWHOH spectacolului

/LPELPRGHUQHDSOLFDWH 6WXGLLDPHULFDQH

60 BUGET

‫܇‬WLLQ‫܊‬HDOHLQIRUPăULL‫܈‬LGRFXPHQWăULL

%8*(77$;Ă

/ $UWHOHVSHFWDFROXOXL DFWRrLH

THDWURORJLH PDQDJHPeQWFXOWXUDO

12 BUGET 12 BUGET

150 Oei

16-21 IULIE 2012

150 Oei

16-21 IULIE 2012

150 Oei

16-22 IULIE 2012

250 Oei

9-13 IULIE 2012

150 Oei

16-21 IULIE 2012

150 Oei

16-21 IULIE 2012

%8*(77$;Ă %8*(77$;Ă %8*(77$;Ă %8*(77$;Ă %8*(77$;Ă

$UWHSODVWLFH‫܈‬LGHFRUDWLYH

&RQVHUYDUH‫܈‬LUHVWDXUDUH

%8*(77$;Ă

$VLVWHQ‫܊‬ăVRFLDOă

/ $VLVWHQ‫܊‬ăVRFLDOă

%8*(77$;Ă

Istorie

/ Istorie

%8*(77$;Ă

Psihologie

3VLKRORJLH

5HOD‫܊‬LLLQWHUQD‫܊‬LRQDOH ‫܈‬LVWXGLLHXURSHQH

5HOD‫܊‬LLLQWHUQD‫܊‬LRQDOH‫܈‬iVWXGLLHXURSHQH

%8*(77$;Ă %8*(77$;Ă

Sociologie

6RFLRORJLH

%8*(77$;Ă

‫܇‬WLLQ‫܊‬HDOHFRPXQLFăULL

&RPXQLFDUH‫܈‬LUHOD‫܊‬LLSXEOLFH -XUQDOLVP

%8*(77$;Ă %8*(77$;Ă

‫܇‬WLLQ‫܊‬HSROLWLFH

6WXGLLGHVHFXULWDWH ‫܇‬WLLQ‫܊‬HSROLWLFH

%8*(77$;Ă %8*(77$;Ă

Teologie

/ THRORJLHVRFLDOă vQOLPEDJHUPDQă

THRORJLHSURWHVWDQWăSaVWRUDOă vQOLPEDJHUPDQă

%8*(77$;Ă %8*(77$;Ă

&DOFXODWRDUH‫܈‬LWHKQRORJLDLQIRUPD‫܊‬LHL

&DOFXODWRDUH THKQRORJLDLQIRUPD‫܊‬LHL ,QJLQHULD‫܈‬LSURWHF‫܊‬LDPHGLXOXLvQLQGXVWULH

%8*(77$;Ă

,QJLQHULDVLVWHPHORU ,QJLQHULDWUDQVSRUWXULORU ,QJLQHULHHOHFWULFă

,QJLQHULDVLVWHPHORUPXOWLPHGLD ,QJLQHULDWUDQVSRUWXULORU‫܈‬LDWUDILFXOXL

%8*(77$;Ă %8*(77$;Ă

(OHFWURPHFDQLFă

%8*(77$;Ă

,QJLQHULHHOHFWURQLFă‫܈‬LWHOHFRPXQLFD‫܊‬LL

(OHFWURQLFăDSOLFDWă

%8*(77$;Ă

,QJLQHULHLQGXVWULDOă

0D‫܈‬LQLXQHOWH‫܈‬LVLVWHPHGHSURGXF‫܊‬LH THKQRORJLDFRQVWUXF‫܊‬LLORUGHPD‫܈‬LQL / THKQRORJLDWULFRWDMHORU‫܈‬LFRQIHF‫܊‬LLORU / THKQRORJLDWULFRWDMHORU‫܈‬LFRQIHF‫܊‬LLORU vQOLPEDHQJOH]ă

%8*(77$;Ă

,QJLQHULHPHFDQLFă

0HFDQLFăILQă‫܈‬LQDQRWHKQRORJLL

7$;Ă

,QJLQHULH‫܈‬LPDQDJHPHQW

,QJLQHULHHFRQRPLFăLQGXVWULDOă ,QJLQHULHHFRQRPLFăvQGRPHQLXOPHFDQLF

%8*(77$;Ă %8*(77$;Ă

0HJDWURQLFă‫܈‬LURERWLFă

0HFDWURQLFă

%8*(77$;Ă

0LQHSHWURO‫܈‬LJD]H ‫܇‬WLLQ‫܊‬HLQJLQHUH‫܈‬WLDSOLFDWH

/ TUDQVSRUWXOGHSR]LWDUHD‫܈‬LGLVWULEX‫܊‬LDKLGURFDUEXULORU ,QIRUPDWLFăLQGXVWULDOă

30 BUGET %8*(77$;Ă

%8*(77$;Ă

%8*(77$;Ă 7$;Ă

Biologie

%LRORJLH

8 BUGET

‫܇‬WLLQ‫܊‬DPHGLXOXL

(FRORJLH‫܈‬LSURWHF‫܊‬LDPHGLXOXL

%8*(77$;Ă

(GXFD‫܊‬LHIL]LFă‫܈‬LVSRUW

(GXFD‫܊‬LHIL]LFă‫܈‬LVSRUW 6SRUW‫܈‬LSHUIRUPDQ‫܊‬ăPRWULFă

%8*(77$;Ă

,QIRUPDWLFă

,QIRUPDWLFă

%8*(77$;Ă

0DWHPDWLFă

0DWHPDWLFăLQIRUPDWLFă

%8*(77$;Ă

6ăQăWDWH

/ $VLVWHQ‫܊‬ăPHGLFDOăJHQHUDOă )DUPDFLH 0HGLFLQă 0HGLFLQăGHQWDUă

%8*(77$;Ă %8*(77$;Ă %8*(77$;Ă 12 BUGET

$JURQRPLH

0RQWDQRORJLH

%8*(77$;Ă

%LRWHKQRORJLL

%LRWHKQRORJLLSHQWUXLQGXVWULDDOLPHQWDUă

%8*(77$;Ă

,QJLQHULDPHGLXOXL

,QJLQHULD‫܈‬LSURWHF‫܊‬LDPHGLXOXLvQDJULFXOWXUă

%8*(77$;Ă

,QJLQHULDSURGXVHORUDOLPHQWDUH

&RQWUROXO‫܈‬LH[SHUWL]DSURGXVHORUDOLPHQWDUH ,QJLQHULDSURGXVHORUDOLPHQWDUH

%8*(77$;Ă %8*(77$;Ă

,QJLQHULH‫܈‬LPDQDJHPHQW

,QJLQHULH‫܈‬LPDQDJHPHQWvQDOLPHQWD‫܊‬LDSXEOLFă‫܈‬LDJURWXULVP

%8*(77$;Ă

Facultatea de ‫܇‬WLLQ‫܊‬H(FRQRPLFH

$GPLQLVWUDUHDDIDFHULORU

(FRQRPLDFRPHU‫܊‬XOXLWXULVPXOXL‫܈‬LVHUYLFLLORU

%8*(77$;Ă

KWWSHFRQRPLFHXOEVLELXUR

&RQWDELOLWDWH

&RQWDELOLWDWH‫܈‬LLQIRUPDWLFăGHJHVWLXQH

%8*(77$;Ă

)LQDQ‫܊‬H

)LQDQ‫܊‬H‫܈‬LEăQFL

%8*(77$;Ă

0DQDJHPHQW

/ Management

%8*(77$;Ă

)DFXOWDWHDGH‫܇‬WLLQ‫܊‬H KWWSVWLLQWHXOEVLELXUR

)DFXOWDWHDGH0HGLFLQă KWWSPHGLFLQDXOEVLELXUR

Facultatea de ‫܇‬WLLQ‫܊‬H Agricole, ,QGXVWULH $OLPHQWDUă‫܈‬L 3URWHF‫܊‬LD0HGLXOXL

Perioada de îQscriere

THRORJLHRUWRGR[ăSDVWRUDOă THRORJLHRUWRGR[ăDVLVWHQ‫܊‬ăVRFLDOă

,QJLQHULDPHGLXOXL

)DFXOWDWHDGH,QJLQHULH

Taxă îQscriere

KWWSVDLDSPXOEVLELXUR

3HQWUXLQIRUPD‫܊‬LLGHWDOLDWHOHJDWHGHPHWRGRORJLHUHJXODPHQWH‫܈‬L DOWHGRFXPHQWHUHIHULWRDUHODGHVIă‫܈‬XUDUHDFRQFXUVXOXLGHDGPLWHUHDFFHVD‫܊‬L $ORFDUHDORFXULORUEXJHWDWHSHVSHFLDOL]ăULYDVXIHULPRGLILFăULGDWRULWăORFXULORU EXJHWDWHGHVWLQDWHFHWă‫܊‬HQLORUGLQ5HSXEOLFD0ROGRYDFHVXV‫܊‬LQEDFDODXUHDWXO vQ5RPkQLDvQVHVLXQHDLXQLHLXOLH

wwwXOEVLELXURURDGPLWHUH


MONITORUL JUDEŢULUI 5

29 iunie - 5 iulie 2012 | monitorul de mediaș

PERSPECTIVĂ | URGS formează azi profesioniştii de mâine

EDITORIAL

Viitorul începe la Universitatea Româno-Germană Singura universitate particulară acreditată din judeţul Sibiu le oferă tinerilor o diplomă recunoscută la nivel european prin Sistemul European de Credite Transferabile, burse de studiu, stagii de studiu şi practică prin programul de mobilitate academică ERASMUS, cele mai mici taxe de şcolarizare şi posibilitatea de a achita taxa în mai multe tranşe. În plus, candidaţii care deţin un atestat de limbă străină recunoscut internaţional plătesc doar jumătate din taxa de înscriere. Aurelian LUNGU Prima sesiune de înscriere la Universitatea Româno-Germană din Sibiu (URGS) va avea loc în intervalul 2 – 29 iulie, iar concursul de admitere se desfăşoară pe bază de dosare, luând în calcul media generală a examenului de bacalaureat. 500 de şanse pentru o carieră de succes în drept, management, marketing, contabilitate şi informatică de gestiune, finanţe şi bănci, economia comerţului, turismului, serviciilor şi managementul calităţii îi aşteaptă pe tinerii care aleg să studieze aici.

Universitate de încredere „Deşi suntem o universitate mică, suntem priviţi cu seriozitate. Suntem mulţumiţi de ultima evaluare periodică externă, care a avut loc în februarie 2012, şi în urma căreia am fost reacreditaţi, ceea ce înseamnă încă o gură de oxigen. În acea perioadă au fost evaluate patru universităţi private şi URGS este singura care a obţinut gradul de încredere”, menţionează prof. univ. dr. Gheorghe Bichicean, rectorul Universităţii Româno-Germane. Potrivit acestuia, cele mai căutate specializări sunt dreptul, managementul şi contabilitatea, în timp ce tot mai puţin tineri se îndreaptă spre administraţia publică. Deşi o serie de factori, precum rata ridicată de abandon şcolar, promovabilitatea scăzută la bacalaureat, sărăcia sau concurenţa universităţilor din străinătate, au făcut ca numărul „bobocilor” să scadă de la an la an, în toate universităţile româneşti, rectorul este de păre-

re că tinerii sibieni, dar şi cei din judeţele limitrofe, vor veni în continuare la URGS, unde deschiderea către mediul profesional şi accesibilitatea sunt principalele atuuri. „Avem taxe foarte mici faţă de alte universităţi – doar 1.750 de lei pe an pentru domeniile de licenţă. Am echilibrat bugetul, astfel încât să putem asigura salariile, investiţiile, activităţile ştiinţifice şi încercăm să încurajăm şi cercetarea. Universitatea susţine cheltuieli de câte 100 de euro pentru participarea la sesiuni internaţionale şi 50 de euro pentru cele interne pentru fiecare cadru didactic. Nu este mult, dar contează. Cercetarea este fundamentală pentru ca o universitate să fie ierarhizată în topul celor de încredere”, arată rectorul URGS.

70% dintre absolvenţi lucrează în domeniu

Prof. univ. dr. Gheorghe Bichicean doreşte să sporească numărul de studenţi activi ai URGS cu aproape 200

De la recenta preluare a mandatului de rector, prof. univ. dr. Gheorghe Bichicean a evaluat activitatea didactică a URGS şi a decis să consolideze structurile existente, pen-

prin biroul marketing şi biroul de evaluare a domeniilor de studiu, cum va evolua piaţa forţei de muncă în perioada 2012-2016. Desigur, dacă o nouă specializare se impune, nu

GHEORGHE BICHICEAN | rector URGS „Merg pe un principiu verificat din politică: dacă în primele 200 de zile nu faci 25% din ce ţi-ai propus în proiectul managerial, nu mai faci nimic şi scade şi încrederea celor din jurul tău. Eu vreau să construim ceva împreună.“ tru că ele corespund deocamdată tendinţelor de evoluţie de pe piaţa forţei de muncă. „Am cântărit foarte bine ce facem, dacă dezvoltăm alte domenii de licenţă sau le consolidăm pe cele existente. Urmărim,

vom aştepta anul 2016 ca să depunem dosarul pentru a o înfiinţa”, conchide el. Desigur, cele mai strânse legături sunt întreţinute pe filiera germană. În ultimii doi ani, unul din trei studenţi ai URGS a făcut prac-

Colaborări internaţionale Proiectul „Înființarea Secretariatului Tehnic Permanent al Pactului Regional pentru Ocupare și Incluziune Socială în Regiunea Centru“, al cărui lider de proiect este Universitatea Româno-Germană din Sibiu, sprijină membrii Pactului și ai Parteneriatelor județene în demersurile lor de a creşte investiţiile în capitalul uman al Regiunii Centru şi de a asigura forţa de muncă cu un nivel de calificare ridicat, competitivă, dinamică şi flexibilă, prin valorificarea Pactului Regional, implementarea Planului Regional de Acţiune pentru Ocupare şi Incluziune Socială şi facilitarea accesării Fondului Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Proiectul „Caravana Carierei“, în cadrul căruia Universitatea este Partener 1, are drept obiectiv general asigurarea rutelor flexibile pentru tranziţia de la şcoală la viaţa activă în vederea creşterii gradului de ocupare a tinerilor absolvenţi ai învățământului preuniversitar. Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt 3.500 de viitori absolvenți din învățământul preuniversitar, din 42 de școli din cele 21 de județe din regiunile de implementare a proiectului. URGS este partener și în cadrul proiectului „CSR Matrix“, finanțat prin programul Leonardo da Vinci, prin care se dorește transferul de know-how privind conceptul de responsabilitate socială corporativă, din Portugalia în România, Austria, Slovenia și Cipru.

tică într-o societate cu capital străin sau mixt, iar 70 la sută s-au angajat în domeniul pentru care s-au pregătit. Deşi, la ora actuală, cursurile se predau în limba română, conducerea URGS doreşte să încurajeze studenţii în ani terminali care îşi vor elabora lucrări de licenţă bilingve, în română şi germană. De la anul, aceştia vor beneficia de o reducere de până la 33% din taxa de licenţă.

Pregătiri pentru o nouă promoţie Deşi criza şi-a spus cuvântul şi numeroşi tineri care se întreţineau singuri au fost nevoiţi să-şi îngheţe studiile sau chiar să părăsească Universitatea, URGS are la ora actuală 900 de studenţi activi şi speră să câştige încă 200. De la toamnă, cei care vor păşi pragul Universităţii Româno-Germane vor putea remarca rezultatele unor ample investiţii. Parterul extins, laboratorul de informatică modernizat semnificativ, cabinetul de limbi străine dotat cu o nouă consolă, o sală a Senatului, o nouă sală de lectură sau spaţiile de cazare şi pentru servirea mesei sunt câteva dintre surprizele care îi aşteaptă pe studenţi. „Avem în proiect să cosmetizăm puţin şi faţada corpului vechi de clădire pe care l-am închiriat pe Calea Dumbrăvii”, adaugă rectorul Universității.

Ţara ca un OTV de Milu Oltean

Oamenilor mari le plac poveştile cel puţin la fel de mult ca şi copiilor. Ne plac scenariile, intrigile de curte, şoaptele bănuite dincolo de pereţi, ne plac speculaţiile, informaţiile “pe surse”, ne place să căutăm legături bolnăvicioase între diferite persoane, ne place să ţesem pe marginea unor întâmplări, să coasem şi să descoasem. Suferim de o incurabilă “scenarită”, un surogat de boală care ne bântuie ca naţiune şi ne face să ne dăm cu presupusul ori de câte ori avem ocazia. Cel mai recent caz, al condamnării şi arestării fostului premier Adrian Năstase, este unul de manual, din acest punct de vedere. Nici n-a apucat să se usuce bine cerneala pe sentinţa definitivă că ne-am trezit într-o telenovelă de doi lei, cu un scenariu prost şi actori improvizaţi. Toate ingredientele unei emoţionante poveşti cu actori măslinii s-au perindat pe ecrane, intrigă, pasiune, sirene, pistoale, sânge, lacrimi şi toate acestea au dat frâu liber unei avalanşe de trăiri contradictorii. În spatele celor văzute s-au iţit cele nevăzute, auzite, bănuite sau inventate. Cum a stat pistolul, câte gloanţe au fost, de ce nu s-au auzit împuşcăturile până-n mahalale, undea sărit sângele, cine era misteriosul îmbrăcat în portocaliu din ambulanţă, din ce servicii secrete sunt cei trimişi să execute arestarea. Şi-a premeditat Năstase faptele? A intrat în panică atunci când s-a trezit cu Poliţia la uşă? A inventat o pseudosinucidere? Pe toate ecranele reporteri de teren de la faţa locului, care repetau mecanic aceleaşi informaţii vagi, accentuate de detalii oferite “pe surse”, iar până la creionarea presupuselor fapte n-a fost decât un pas. Fiecare post a avut strategii lui, specialiştii din ograda proprie şi a adaptat povestea în funcţie de ora emisiunii, de audienţă sau de cine ştie ce. Câte capete atâtea păreri, am ascultat scenarii de Hollywood şi întâmplări care n-au fost reale, dar puteau fi dacă unele din personajele inventate s-ar fi străduit mai mult să pară adevărate. Autorităţile statului au dat tonul “scenaritei” în masă şi au ajuns să-i ia la bani mărunţi pe medici, brancardieri, ba chiar i-au transformat pe salvatorii sinucigaşului Năstase în agresorii acestuia şi mai încolo în complicii acestuia. Citim testamente, ba nu le citim, plângem pe facebook, ba nu plângem, ci strângem prieteni, ba suntem solidari cu suferinţa lui Năstase cel hărţuit ani în şir de acuzatori, ba-l acuzăm că nici în ceasul al doişpelea nu a ştiut să învingă aroganţa, care ne-a trimis să-i numărăm ouăle şi a apărut pe targă cu un fular de 300 de euro în jurul rănilor de la gât. Ţara întreagă s-a transformat într-un OTV ce despică firul în patru şi-l prelungeşte în mii de episoade, fără sens, fără substanţă. Sunt atâtea lucruri de făcut, sunt atâtea chestiuni care ne ard, sunt multe probleme care aşteaptă rezolvare şi noi ne plimbăm de la Ana la Caiafa căutând cai verzi pe pereţii lui Năstase. “Nu este ţară în hotarele lumii civilizate în care gura lumii, gura satului să aibă mai multă trecere ca în ţara noastră! Cele mai multe din convingerile noastre sunt întemeiate pe zvonul public şi numai foarte puţine pe dovezile adunate de noi personal. Se zice “lumea zice”; şi dacă lumea zice, românul, individual luat, pare că înţelege că tot aşa trebuie să zică şi el”, spunea C. Rădulescu-Motru. Şi ce dreptate are.


6 SPECIAL

monitorul de mediaș | 29 iunie - 5 iulie 2012

PARADOX | Trabantul, un suflet mare într-o caroserie mică, o maşină ce respiră amintiri şi istorie

Pasiune pentru Trabant Un simbol al perioadei comuniste, Trabantul nu se mai produce din 1991 şi a devenit o raritate pe şosele. O maşină de colecţie, care stârneşte zâmbete la semafor, dar care a reuşit să stârnească multe pasiuni, mai ales printre tineri. Este şi pasiunea medieşeanului Marius Bărbat, care a ales s-o împărtăşească Monitorului de Mediaş. Milu OLTEAN În ultimii 20 de ani, România s-a dovedit a fi o piaţă extraordinară de desfacere pentru marile branduri auto internaţionale. La semafor se aşează BMW lângă Ford, Opel lângă Skoda, Renault lângă Mercedes, Logan lângă Audi şi multe altele, dar printre ele se strecoară şi câte un Trabant, micuţa maşină redegistă. Medieşeanul Marius Bărbat are 31 de ani şi este inginer. Una din marile sale pasiuni este Trabantul, maşina de care nu s-ar despărţi pentru nimic în lume.

Dragoste la prima vedere Dintotdeauna a fost pasionat de maşini şi motoare. Apropierea de Trabant a fost una fulgerătoare, iar în timp a devenit o legătură trainică şi de nezdruncinat. „Un prieten avea Trabant, iar prin 2005 am mers cu el la Odorhei, la o întrunire a trabantiştilor. Am fost tare impresionat de comunitate, de oamenii care conduceau Trabant, de respectul pentru maşină, de pasiunea strânsă în jurul acestei mărci şi am decis că o să-mi iau şi eu un Trabant când ajung acasă. Am luat «microbul» la acea întrunire şi abia am aşteptat să ajung la Mediaş, pentru a-mi căuta şi eu un Trabant. Dacă ar fi să spun acum ce m-a atras la această marcă, cred că faptul că are istorie multă în spate, e un simbol al unor vremuri, e un suflet mare într-o caroserie mică”, ne-a povestit Marius.

Primul a „decedat” după 3 km La o săptămână după întrunirea de la Odorhei, Marius şia cumpărat primul Trabant, o maşină albastră pentru care a plătit 1,5 milioane de lei vechi. Mândru de achiziţia sa, Marius n-a apucat să circule cu mult dorita maşină decât 3 km, după care Trabantul şi-a dat obştescul sfârşit. „Omul de la care am cumpărat maşina nu mai circula cu ea. Eu am pornit-o, am mers, dar după 2-3 kilometri s-a oprit şi s-a cam terminat cu ea. Am desfăcut acel Trabant pe bucăţi, maşina era «varză», n-am mai avut

După ce a cumpărat opt Trabanturi în vreo şapte ani, Marius Bărbat mărturiseşte că nu s-ar despărţi niciodată de această marcă

ce să repar la ea… am recuperat doar piese de schimb. Am fost dezamăgit, dar m-am ambiţionat mai tare şi nu mam lăsat”, îşi aminteşte tânărul. A găsit apoi un alt Trabant de vânzare în Mediaş, pe care l-a cumpărat cu trei milioane. O maşină verde, care, spre deosebire de prima, n-avea

pedala de acceleraţie, Marius îl conduce din plăcere şi cu pasiune. „Poate părea ciudat, când vezi maşinile care trec pe lângă tine. Eu am depăşit acea stare, dar mă distrez de câte ori iau vreun prieten la plimbare cu Trabantul, pentru că se miră de maşină, de bord, de scaune, de privirile celor-

MARIUS BĂRBAT | proprietar Trabant „Maşina aceasta e mai mult o stare de spirit, e o senzaţie aparte s-o conduci. E gălăgioasă, dar şi uşor de manevrat.“

probleme tehnice. Totuşi, la lalţi şoferi din trafic. Eu m-am un moment dat, şi acesta a ataşat de această marcă, până murit de moarte bună. acum am cumpărat opt Trabanturi, cu trei am circulat şi Cifra norocoasă: 8 cinci le-am luat pentru piese A cumpărat al treilea Tra- de schimb. E un hobby. Îmi bant în 2006 şi, după ce l-a place Trabantul pentru că e o trecut printr-o reparaţie gene- maşină cu personalitate şi cu rală, îl foloseşte şi în ziua de ani de istorie în spate. În Meazi. Chiar dacă nu are un con- diaş cred că suntem vreo cinci fort deosebit, chiar dacă nu a- care avem Trabant şi care cirre servodirecţie şi geamuri au- culăm cu el”, susţine inginetomate, chiar dacă nu are frâ- rul medieşean. ne grozave şi nici nu oferă adrenalină atunci când calci Una caldă, una rece Comunitatea iubitorilor de Trabant din România este una numeroasă, iar reprezentanţii Acest model devenit clasic a fost produs în Republica ei se întâlnesc de câteva ori pe Democrată Germană în perioada 1957 – 1991 şi exportat an pentru a schimba impresii, în ţările Cortinei de Fier, cu precădere în Cehoslovacia, pentru a-şi etala frumuseţile Polonia și Ungaria. Fabrica VEB Sachsenring Automobilwerke din garaj, dar şi pentru a-şi poZwickau s-a închis pe data de 31 aprilie 1991. În Zwickau au vesti peripeţiile. Medieşeanul fost produse, în total, 3.051.385 de automobile Trabant. La spune că de şapte ani a tot fost 1 ianuarie 2001, peste 33.700 dintre acestea încă mai erau pe la întânirile trabantiştilor, iar poveştile s-au adunat. „Am înscrise în circulație, în Germania. făcut şi 1.000 km într-o săptămână cu Trabantul, cel mai departe am mers cred că până la Cluj şi la Braşov, cea mai Comunitatea iubitorilor şi conducătorilor de Trabant din mare viteză pe care am prinsRomânia este destul de numeroasă, mulţi tineri fiind cuce- o a fost de 110 km/h. Au fost riţi de micul automobil. Iubitorii Trabantului se întâlnesc la şi destule peripeţii, am venit diferite evenimente organizate în ţară şi au un forum al lor odată de la Biertan într-un pisonline, pe care sunt foarte activi şi unde postează atât sfa- ton, am venit greu, dar am turi tehnice, cât şi fotografii mai vechi şi mai noi cu Trabant. ajuns acasă şi am consumat vreo 14 litri de benzină. La

Remember Trabant

Traby Club România

drum lung nu m-a lăsat niciodată Trabantul. S-a chinuit, a făcut ce-a ştiut, dar m-a adus acasă. În schimb, are prostul obicei de a claca prin oraş. În rest, e un prieten de nota 10”, zâmbeşte Marius Bărbat.

Între Trabant şi BMW Maşina de zi cu zi a lui Marius este un BMW. „Ar fi dificil să te descurci exclusiv cu Trabantul, pentru că maşina are anumite limite, sunt anii care au trecut peste ea, aşa că am şi o altă maşină. Trabantul rămâne maşina de suflet, are personalitate, ştiţi cum se spune, cu Trabantul trebuie să ai răbdare, s-o iei încet, să nu te grăbeşti, trebuie să-l laşi să meargă în ritmul lui, ce mai, trebuie tratat asemeni unui bătrân, cu răbdare, grijă şi atenţie”, arată Marius, întrebat ce diferenţă este între Trabant şi BMW.

Aduce zâmbetul pe buze Una peste alta, Marius Bărbat este de părere că Trabantul este o maşină simplă şi rezistentă, în ciuda tuturor vorbelor nu tocmai amabile care circulă pe seama micuţului autoturism, dar mai ales este o maşină care aduce bună dispoziţie în trafic şi un zâmbet pe buzele celor care-o văd strecurându-se printre celelalte maşini. „Cu o cheie de 10 şi una de 13, cred că poţi să desfaci toată maşina. E o concepţie simplă, dar e o maşină destul de rezistentă. Este o maşină în doi timpi, are caroseria din duroplast, consumă în funcţie de vârsta pe care o are. Trabantul aduce bună-dispoziţie în trafic, asta am văzut-o de multe ori, e o atitudine binevoitoare, scoţi maşina la plimbare şi aduci un zâmbet pe feţele oamenilor”, îşi încheie el povestea.


SPECIAL 7

29 iunie - 5 iulie 2012 | monitorul de mediaș

IMPLICARE | Medieşeanca Judit Antarisz pune pasiune în tot ceea ce face

Pensionara cu suflet de copil În orice situaţie s-ar afla, încearcă să privească lucrurile din jurul ei prin ochii unui copil şi nu ratează nici o oportunitate de a afla ceva nou, chiar dacă uneori lecţiile sunt dure. La 56 de ani, Judit Antarisz este specialistă în prepararea cafelei, colecţionează vederi, e pasionată de Quilling şi administrează un blog. Georgiana OPREANU Sergiu TIULIMEANU Incursiunea în trecut începe, firesc, printre aburii cafelei. Ca orice copil, şi-a dorit să îl vadă pe Moş Crăciun. A trebuit să se mulţumească, însă, cu o păpuşă pe care şi-o dorea. A purtat-o peste tot şi o are şi în prezent. Aceasta i-a fost alături atunci când o căzătură cu bicicleta i-a pus viaţa în pericol. „Am căzut chiar în ziua în care am terminat clasa întâi, în fața casei părinților. Cea mai mare parte a acelei vacanțe mi-am petrecut-o în spital, având o hemoragie cerebrală, nedespărțită fiind de păpușa pe care o primisem”, povesteşte Judit Antarisz despre prietena ei necuvântătoare.

neaua unui arab. Gustul m-a încântat și la plecare i-am cerut acestuia două lingurițe din cafeaua băută. Când mi-am făcut apoi cafea, gustul era diferit. M-am întors dezamăgită la cafenea, iar proprietarul mi-a dăruit o sămânță care dă aroma specială cafelei. Acesta este cardamonul, un condiment care dă doar gust, nu și culoare băuturii”, îşi aminteşte medieşeanca.

Antarisz în loc de Zsold

ales ca pseudonim Antarisz, adică Marte, cea mai strălucitoare stea.

Departe de familie De la sfârşitul anului 2002, Judit a lucrat ca îngrijitoare a unor bătrâni suferinzi de Alzheimer în Israel. Departe de casă, a avut parte de momente unice, atât de bucurie, cât şi de tristeţe. „Prima mea zi liberă a fost într-o zi ploioasă de decembrie, mai exact vineri pe 27. Mi-am propus să vizitez orașul, începând cu principalele atracții turistice ale locului. Cu toate că nu ştiam oraşul, am fost condusă sentimente unice spre locurile sfinte. Acolo, realizarea prezenței divinității m-a copleșit și nu am nici acum cuvinte să descriu acele momente”, descrie medieşeanca. A trăit însă acolo şi momente teribile, cu masca

Numele real al lui Judit Antarisz este de fapt Judit Zsold. Deținea un computer încă din anii 90’, dar neconectat la internet. Primul ei contact cu reteaua globală a avut loc în Israel, când a constatat că stând în fața unui monitor se poate lua legătura cu oricine. Atunci Mirosul copilăriei a început să joace un joc de Mirosul de cafea a fascinat- strategie internaţional şi şi-a o încă din copilărie. Acum, după zeci de ani, este pasionată JUDIT ZSOLD | pensionară de prepararea cafelei şi a ceaiului în diverse combinații. Prin„O cafea bună este o călătorie în lumea simţurilor. tre specialităţile ei se numără Iată câteva reguli care ar trebui respectate pentru cafeaua cu vanilie, cu piper a savura întotdeauna o cafea bună: macină doar alb sau cu ardei iute. „Iubeam momentele în care mă trimicâtă cafea consumi - prospeţimea începe să se tea după cafea la magazin. În piardă la 20 de minute după ce a fost măcinată, anul 2003, în Israel, am băut foloseşte apă filtrată sau apă plată; curăţă filtrul o cafea cu un gust aparte în cetatea Ierusalimului, la cafesau ibricul de fiecare dată când prepari cafea.“

Jurnalul online al lui Judit, “Toţi oamenii mari au fost copii”, a fost premiat la Mediaş Blog Awards

pe figură ascunsă într-un bun- irii zgârie-norilor, picturi celecăr, şi asta pentru că zona e- bre sau peisaje din România ra una cu conflicte armate. şi din străinătate. În mai bine de trei decenii, Antarisz a reu4.000 de ilustrate şit să-şi dubleze „zestrea”. Cea mai veche pasiune a lui Judit este colecționarea de Arta răsucirii vederi. Şi-a descoperit-o în anul Cea mai recentă pasiune 1977, când o prietenă a plecat descoperită de Antarisz este în Israel și i-a dăruit propria sa Quilling-ul, adică arta de a rucolecție, care, pe atunci, con- la hârtie. Printre creațiile ei de ținea 2.000 de vederi. Unele până acum se numără câteva exemplare au aproape 120 de invitații pentru nuntă, pentru ani. Colecția conține şi mesa- botez, felicitări, rame pentru je de pe front, cărți poștale tri- fotografii și „Binecuvântarea mise din SUA în timpul constru- casei”. Multe dintre acestea au

fost dăruite prietenilor, iar pe viitor se gândeşte serios să transforme pasiunea în afacere.

Administrator de blog Anul trecut, Judit Antarisz a fost în prima grupă a proiectului de dezvoltare personală „Educație și Cultură pe Internet”, finanțat de employee.ro şi desfășurat la sediul Bibliotecii Municipale „Stephan Ludwig Roth”. A învăţat tainele internetului şi chiar şi-a creat propriul blog, http://calatoriieducultnet.bloggermedias.eu.


8 RELIGIE

monitorul de mediaș | 29 iunie - 5 iulie 2012

ACTUALITATEA EVANGHELIEI | Duminica a IV-a după Rusalii – Matei 8, 5-13

Vindecarea slugii sutaşului Mântuitorul le spune ucenicilor: „Nici un fir de păr din capul vostru nu se va ridica fără voia lui Dumnezeu.“ Îmi place să-mi reamintesc, de fiecare dată când Dumnezeu ne rânduie câte o mare bucurie, de un lucru care e mai presus de orice şi care constituie pentru noi un criteriu de echilibru, şi anume acela că nimic nu este întâmplător în lumea aceasta, de la cele mai mărunte lucruri, până la cele mai frumoase şi mai încântătoare. Şi am adus ca mărturie cuvântul scrispturistic de mai sus. Iată, aşadar, prin rânduiala Bunului Dumnezeu, ne aflăm astăzi, din nou, într-o altă sărbătoare, într-o nouă Duminică a întâlnirii cu Dumnezeu, de această dată pe drumul înspre Capernaum. Orice întâlnire cu Dumnezeu este o sărbătoare, o înviere, un prilej de mare bucurie! În această bucurie se înscrie şi sărbătoarea de astăzi, pentru că ea nu este o simplă duminică, ci este o duminică pregătitoare şi pilduitoare pentru viaţa noastră duhovnicească, de creştini aflaţi pe calea spre Hristos.

În Capernaum Ne spune Sf. Evanghelie că „în vremea aceea, pe când Iisus intra în Capernaum, s-a apropiat de El un sutaş, rugându-L şi zicând: Doamne, sluga mea zace în casă, slăbănog, chinuindu-se cumplit“. Remarcăm că sutaşul I se adresează Mântuitorului la modul la care o făceau toţi ucenicii Săi, toţi cei care credeau că Hristos nu este doar un profet sau un proroc oarecare, ci că El este Însuşi Dumnezeu. Şi, mai ales, acest sutaş nu vine să ceară ceva pentru sine. Şi nici nu vine poruncitor, în virtutea funcţiei sale şi a puterii cu care fusese investit. Era conducător peste o sută de oameni.

Avea, fără îndoială, o mulţime de servitori şi de servitoare. Or, iată, sutaşul nu face nici un gest care să îl arate mai presus decât Cel Căruia I se adresează. Sluga sutaşului zace bolnavă în casă, iar stăpânul vine şi se adresează lui Hristos, cu smerenie de rob, să o tămăduiască.

„S-a minunat“ Ce spune sutaşul mai departe? „Şi eu sunt om sub stăpânirea altora şi am sub mine ostaşi şi-i spun acestuia: Dute! şi se duce, şi celuilalt: Vino! şi vine. Şi slugii mele: Fă aceasta şi face“. Desigur, răspunsul acesta, cum ne minunează pe noi astăzi, L-a uimit şi pe Hristos. De fapt, chiar Sf. Evanghelie de la Matei spune că „auzind aceasta, Iisus S-a minunat!“ E printre puţinele momente în care Sf. Scriptură

ne spune că Domnul nostru Iisus Hristos „S-a minunat“. Se uimeşte, Se minunează pentru că găseşte între neamuri, între păgâni, o credinţă extraordinară! Drept urmare, Hristos îi dăruieşte sutaşului împlinire a dorinţei după credinţa lui: „Dute şi fie ţie după cum ai crezut!“ Se vede că a crezut puternic sutaşul, pentru că, spune Evanghelia, „s-a însănătoşit sluga sa în ceasul acela“.

Pildă vie Iubiţi credincioşi, iată o minune care e pentru noi pildă vie pentru a ne apropia de Dumnezeu cu aceeaşi dragoste şi credinţă, dragoste şi credinţă că El este într-adevăr Părintele nostru şi ne consideră pe fiecare dintre noi fii şi fiice ale Sale. Şi mai trebuie să reţinem ceva de aici: puterea lui Dumnezeu e atât de mare încât nu există necaz, suferinţă, durere, şi nici chiar moarte să nu poată fi biruite de puterea lui Dumnezeu! Numai să credem

cu adevărat că El este stăpânul vieţii şi al morţii!

La poarta Împărăţiei Prin Evanghelia sutaşului fiecăruia dintre noi ni se deschide Raiul mântuirii, poarta Împărăţiei. Pentru că tot Sf. Scriptură ne spune, imediat mai încolo, că „mulţi de la răsărit şi de la apus vor veni şi vor sta la masă cu Avraam, cu Isaac şi cu Iacov în Împărăţia Cerurilor. Iar fiii Împărăţiei vor fi aruncaţi în întunericul cel mai dinafară; acolo va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor“. Fie ca pilda de smerenie, de credinţă şi de dragoste a sutaşului să se facă pildă vie umblării noastre. Şi facă Bunul Dumnezeu ca şi noi să auzim, laolaltă cu acest sutaş: „Du-te, fie ţie după cum ai crezut!“ Iar credinţa noastră să tămăduiască pe toţi cei pentru care îndrăznim cu rugăciune către Dumnezeu.

lor, când adâncul întinat al prăpastiilor. Pe rând şade Hristos, Împăratul cel Mare al Cetăţii Celei Dintâi, iar alteori, din neglijenţă şi nelucrare, din neputinţa de a ţine sus inima, spre cetatea iubirii de Dumnezeu, se sălăşluieste în noi domnuldiavol, cu întunecarea sa cu tot. Şi dacă cu Hristos se sălăşluiesc virtuţile - cele care-L şi cheamă pe Împărat, cu domnul cel întunecat vin şi patimile - cele care se şi fac înainte-mergătoare aceluia. Cele dintâi, virtuţile, prima oară cer jertfă şi luptă, amăreală (oarecum), pentru ca mai apoi să se facă dulceaţă de negrăit. Cele ale întunericului sunt dulci tare, siropoase şi ademenitoare în miresme, pentru ca, cerând lene şi desfrâu, păcat şi rămânere în păcat, par plăcute omului. Ca mai apoi să dea amăreală de fiere a iadului şi, uneori, rămânerea în ea pentru o lungă perioadă de timp.

29 Vi (†) Sf. Ap. Petru şi Pavel (Dezlegare la peşte) 30 Sâ † Soborul celor 12 Sf. Ap.; .†) Sf. Ier. Ghelasie de la Râmeţ 1 Du †) Sf. Ier. Leontie de la Rădăuţi; Sf. Mc., doctori fără de arginţi, Cosma şi Damian. Duminica a IV-a după Rusalii (a Sf. Părinţi de la Sinodul IV Ecumenic; Vindecarea slugii sutaşului); Ap. Romani VI, 18-23; Ev. Matei VIII, 5-13; Ioan XVII, 1-13; glas 3, voscr. 4 2 Lu † Aducerea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne; †) Sf. Voievod Ştefan cel Mare 3 Ma Sf. Mc. Iachint; Sf. Anatolie, Patr. Constantinopolului 4 Mi Sf. Andrei, Arhiep. Cretei; Cuv. Marta (Post) 5 Jo † Cuv. Atanasie Atonitul; Cuv. Mc. Ciprian

Iubirea-i locuitoare dintâi şi tot iubire-i zicem şi celei dea doua. Dar, pe cât diferă Hristos de diavol şi raiul de iad, pe-atât de mult diferă şi iubirea dintâi - a deşertării de sine, a punerii la îndemâna lui Dumnezeu şi a omului iubirea disponibilităţii la iubirea de Dumnezeu - de cea de-a doua iubire, aceea care musteşte numai de voia ta, a ta şi numai a ta, iubirea punerii la îndemâna tatălui egoismului. Şi una şi alta din cetăţile acestea se războiesc, văzut şi nevăzut, dar rănitor mereu, făcător de rană adâncă, vindecabilă numai dacă inima rănită se refugiază în cetatea lui Dumnezeu. Căci dacă intră în prizonierat în cetatea cealaltă, se-apropie moartea, cea care este cea mai de preţ otrăvitoare cetăţeancă a cetăţii celei întunecate. Poate că n-ar trebui să uităm că dacă iubirea este cea care locuieşte cetăţile - cu ce-

Laolaltă cu Hristos în Capernaum (Mt 8, 5). Aici, Domnul este întâmpinat de vestea unei boli, a unei „slăbănogiri“. Nu era întâia dată. În fapt, El pentru aceasta şi venise, ca să ne vindece din „slăbănogeala cea sufletească“ (Marcu Ascetul), ridicând, o dată cu vindecarea, blestemul care cuprinsese cu moarte sufletul nostru. O dragoste nebună ni L-a trimis pe Hristos în întâmpinare. Astăzi, El este Cel întâmpinat de dragostea sutaşului, care mijloceşte pentru sluga lui. O dragoste care are acelaşi caracter de fond cu dragostea Tatălui, Care L-a trimis pe Fiul Său, Unul-Născut, ca să moară pentru noi. E dragostea născută din durerea de durerea celui de lângă tine.

Rugă pentru sluga lui

Un cetăţean roman, ostaş al imperiului care subjugase neamul lui Israel – oricum, un asupritor – se roagă pentru sluga lui (Mt 8, 6). Fisura se făurise prin intrarea în lume a Dumnezeului Iubirii, a Dumnezeului Care este Iubire. Şi rezona acum această Iubire cu iubirea omului acestuia, care a renunţat la orice fel de orgoliu, mai ales la acela – deloc uşor de purtat – al cotropitorului care are tot felul de drepturi. Sutaşul acesta se deşartă de slava sa, se revarsă de slava lui (cum ar zice PăÎPS Dr. Laurenţiu Streza, rintele Stăniloae) omenească, Mitropolitul Ardealului umplându-se de iubire, de dragoste născută din durere. Şi aceasta, dinaintea Celui Care, „chip de rob luând“, El Însuşi Se deşartă de slavă (Filip 2, 7), ca să umple lumea de slava smereniei Sale. le două extreme de viaţă şi de moarte - tot ea este şi cea ca- Entuziasm re judecă lumea, după spusa De aceea se entuziasmeaSf. Isaac Sirul, cum că „iubi- ză Dumnezeu înaintea sutaşurea divină va deveni chin de lui. Înţelege că nu a venit degeaneîndurat pentru cei care-au ba, că deja harul pe care faprespins-o... pe câţi vor sta în ta Întrupării Sale îl revarsă pesgheena focului, biciul iubirii te lume mişcă lumea, o restauîi va biciui...“, continuând, mai rează… Că raiul îşi culege deapoi: „Numai că iubirea lucrea- ja oamenii, dintre care sutaşul ză în două chipuri deosebite: are ceva deosebit. Prin el, „neaea li se face osândiţilor suferin- murile“ („goimi“, cum i-ar ziţă, iar preafericiţilor, bucurie“. ce evreul), sunt apte să vibreSe descoperă astfel drama ze la Dragostea Întrupată. chinului unei iubiri zădărniciSe entuziasmează Hristos te, o nenorocită şansă pe care pentru că, El Însuşi aflat în Dumnezeu ţi-o pune la înde- slujba Tatălui Care L-a trimis mână, iar tu, dăruitule, o re- în lume şi a Cărui voie o cautragi. Uneori cu mare, mare tă în permanenţă, află un alt seninătate. sutaş, care, deşi pus peste o Pe drum între două cetăţi. sută de oameni, nu cere biruPe calea ce uneşte sau rupe inţe în bătălii sau arginţi făusufletul omului de Dumnezeu. riţi din mită, nici vitejie peste Care cetate-i în tine mai pu- a celorlalţi, ci, preînchipuind ternică, şi care stăpân ţi-a dă- parcă sau, mai bine spus, preruit cetatea din inima ta? împlinind parabola cu Păstorul cel Bun, caută mai întâi Pr. Constantin Necula (din exact o sută de oi) pe oa-

Pe drum între două cetăţi Fericitul Augustin dăruieşte gândirii teologice una din cele mai frumoase definiţii ale tensiunii duhovniceşti, care marchează viaţa creştinismului. „Două iubiri au durat două cetăţi: una a iubirii de Dumnezeu, dusă până la uitarea de sine, alta a iubirii de sine, dusă până la uitarea de Dumnezeu“ (De Civitate Dei, XIV, 28). Două cetăţi, aşadar, care par că sunt pline de iubire. Dar una care poartă în sine iubirea de Dumnezeu, iar alta, iubirea de sine. Două cetăţi care locuiesc în noi... Căci nu există om pe pământ care să nu-şi lase inima locuită pe rând de cele două cetăţi, până ajunge să locuiască în una din ele, dincolo de linia orizontului vieţii acesteia. Pe rând şi deodată, şed locuitorii cetăţilor în inima noastră, dându-i când dulceaţa cerului, când amăreala sub-pământului, când tăria înălţimi-

săptămâna 29 iunie – 5 iulie

„Doamne, nu sunt vrednic…“

Se simte nevrednic Domnul îi răspunde: „Venind, îl voi vindeca“. Ce îi spune însă sutaşul: „Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperişul meu, ci numai zi cu cuvântul şi se va vindeca sluga mea“. Ce credinţă mai mare decât aceasta aţi întâlnit altundeva în Evanghelie? Domnul Se oferă să vină El Însuşi în casa sutaşului, a celui care Îi solicită ajutorul, vindecarea, minunea, iar sutaşul, în schimb, are deplin conştientizată situaţia păcătoşeniei lui şi se simte atât de nevrednic de primirea Mântuitorului, încât nici nu îndrăzneşte să se gândească la faptul că Acesta ar putea să-i treacă pragul. Însă, ceea ce este foarte important de văzut aici, păcătoşenia sutaşului nu anulează credinţa că Hristos poate, prin Cuvântul Său şi prin puterea Sa, să-i vindece sluga.

Calendar Creştin Ortodox

ia cea slăbănogită, pierdută prin valea morţii, fără de care turma nu i-ar mai fi întreagă. Ciudată predispoziţie la unul care n-ar trebui să pună prea mare preţ pe soldaţi, câtă vreme noile cuceriri ale Imperiului îi ofereau un rezervor de înlocuiri posibile. Exact această predispoziţie entuziasmează pe Hristos. Anume aceea a celui care caută pe oaia cea pierdută, semn că-l doare inima de oi, că nici una nu-i este indiferentă.

Unit cu Stăpânul cel Mare Putem bănui orice. Că bătălii făcute împreună îi uniseră pe cei doi. Că vor fi împărţit arşiţa zilei şi frigul nopţii; că, poate, altădată, în vreo bătălie omenească, sluga îl salvase pe sutaş… Oricum, o prietenie bărbătească pare că-i uneşte şi-i aduce dinaintea lui Dumnezeu. Fie acestea toate adevărate şi tot merită sutaşul cinstea pomenirii în Evanghelie, căci toate acestea l-au unit nu doar cu sluga sa, ci şi cu Stăpânul cel Mare, Care este Hristos. Taina nevăzută a prieteniei cu Hristos. Ea se face vădită şi aici. Că nu pot fi prieteni decât bărbaţii de acelaşi cin, de aceeaşi tărie spirituală. Şi sutaşul are ceva din Hristos în el, din această dragoste durută, născută din durere… Această dragoste care, ca toate iubirile adevărate, este foarte atentă la toate amănuntele, dragostea discretă şi suavă, care, atingând acum boala, moartea (căci orice boală are ceva de moarte în ea), o învinge, cu boala pe boală călcând, înainte de a călca cu moartea pe moarte…

„Poartă de aur“ Aşa este mereu cu Hristos! Vibrează mereu la ceea ce-şi află al Său în noi, în fiecare dintre noi în parte. La rănile noastre făcute pentru El şi pentru Evanghelia Sa – mai întâi –, dar şi la rănile care ne-aseamănă cu rănile pe care El le poartă de dragul nostru. Un sutaş roman, duşman şi fals stăpân al lui Israel, scos din anonimat prin gesturi atât de fireşti, atât de necesare totodată pentru ca Hristos să nu fie lăsat în anonimatul istoriei. El, omul de alt neam, făcându-se poartă de aur intrării noastre în harul lui Hristos! Toţi ceilalţi de alt neam decât iudeu, prin modul de a fi al sutaşului, ne facem fraţi ai lui Hristos, mijlocitori ai vindecării celor de lângă noi. Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula


CITITORI 9

29 iunie - 5 iulie 2012 | monitorul de mediaș

VOCILE MEDIAŞULUI

COPILUL SĂPTĂMÂNII

Medieşenii au spus „nu” drogurilor

Eu sunt Andrei Ionuţ Bad, am 3 luni şi sunt fericirea lui mami şi lui tati. Noaptea nu fac gălăgie, căci îmi place să dorm mult, iar ziua îmi place să mă joc şi să "povestesc" cu toată lumea!!! Sunt un bebe fericit!

Ziua internaţională a luptei împotriva traficului şi consumului de droguri a fost sărbătorită la Mediaş printr-o campanie organizată de Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, Primăria Mediaş şi Centrul Antidrog Sibiu. Ce impresie a lăsat ea şi de ce sunt importante campaniile antidrog, aflaţi din raidul-anchetă realizat de reporterul Monitorului. M.C., participant

A.G., participant

T.P., participant

E.P., participant

Copilul dumneavoastră e cel mai frumos! Trimiteţi pe adresa redactia@monitoruldemedias.ro o fotografie şi un scurt text, în care să menţionaţi cum îl cheamă, ce vârstă are şi de ce e atât de deosebit în viaţa dumneavoastră, pentru a deveni copilul săptămânii în Monitorul de Mediaş. „Astfel de campanii sunt foarte benefice, mai ales având în vedere situaţia de criză în care se luptă părinţii, care fac totul pentru a câştiga existenţa familiei şi care de multe ori sunt plecaţi în lumea largă.”

„Campaniile acestea ne informează asupra unor situaţii care pot dăuna asupra sănătăţii noastre, iar din acest motiv consider că sunt binevenite.”

„Rolul campaniei este acela de a-i conştientiza pe tineri asupra primejdiei în care se găsesc dacă se lasă înşelaţi de cei care îi îndeamnă să fumeze, să consume alcool. Practic, totuşi, rezultatul nu se vede, pentru că la nivel naţional numărul consumatorilor creşte.”

UNDE MERGEM? FILM „Am rămas plăcut impresionată de campanie. Noi putem da sfaturi la tineri, la cei cu care venim în contact. Mi s-a părut foarte utilă.”

UTIL

Salate pentru week-end-ul tău

PORŢIA DE RÂS

tocat; sare de mare şi piper, după gust; 12 frunze mari de salată verde. Mod de preparare: Se amestecă într-un vas mare orezul cu legumele şi pătrunjelul. Separat, se amestecă oţetul, ciorba, uleiul şi usturoiul şi se toarnă peste legume. Se potriveşte gustul de sare de mare şi piper şi se amestecă compoziţia. Se pune la rece sau se lasă la temperatura camerei, amestecând din când în când. Se pun pe o farfurie 3 frunze de salată verde, iar deasupra se pun legumele. Se obţin 4 porţii. O porţie conţine: 260 calorii; 5,9 g proteine; 42,8 carbohidraţi; 6,1 g grăsimi; 0 mg colesterol; 90 mg sodiu (fără cel din sarea de mare).

Salată verde

Ingrediente: 1 căpăţână mare de salată verde sau 2 mijlocii, 3 linguri ulei, 1 linguriţă oţet, sare, piper, muştar (facultativ). Mod de preparare: Se spală salata în mai multe ape, se curăţă de frunzele veştede şi îngălbenite, se desprind frunzele unele de altele şi se scurg bine de apă. Într-un castron se pregăteşte un sos din ulei cu lămâie sau cu oţet, sare şi un praf de piper. După gust se poate adăuga şi puţin muştar, care trebuie frecat la început cu uleiul turnat picătură cu picătură, apoi subţiat cu lămâie sau oţet. Când sosul este gata, se pune salată, se amestecă cu furculiţa şi cu lingura de salată. În acelaşi fel se pregăteşte salata de păpădie, andive, salată creaţă. Salata trebuie pregătită numai cu puţin timp înainte de a fi Salată de ţelină cu ciuperci servită deoarece dacă stă prea mult se veştejeşte şi pierde din Ingrediente: 1/2 tulpină de ţelină tăiată fin; 1 ceapă mică gust. O salată veştedă, nepregătită, se împrospătează dacă tăiată în rondele; 200 g ciuperci de cultură tăiate în opt; un este ţinută un timp în apă rece. ardel verde tăiat în cubuleţe mici; 3 linguri seminţe de floareasoarelui Salată de morcovi... „exotică“ Sosul: 2 linguri suc proaspăt de lămâie; 5 linguri ulei; 1 căţel Ingrediente: 3 morcovi raşi; 1 măr ras pe răzătoarea mare; de usturoi pisat; piper; nucşoară; sare de mare; pătrunjel tocat 1/2 banană tăiată cubuleţe; 1/2 portocală tăiată rondele; 1/4 Mod de preparare: După prepararea sosului, prin omogeavocado tăiat în cubuleţe; 3 linguri tărâţe; 1 lingură germeni nizarea tuturor ingredientelor, acesta se toarnă peste legume. de grâu; 1 lingură brânză de vaci; 3 linguri smântână. Salata se poate decora cu câteva seminţe de floarea-soarelui. Mod de preparare: Toate aceste componente se amestecă Salată de varză albă cu sos bine şi se decorează cu felii de avocado. Ingrediente: 200 g varză albă tăiată fideluţă, 1 linguriţă Salată de legume cu orez chimen, puţină sare de mare. Ingrediente: 3 căni orez (brun) fiert; 4 cepe verzi, părţile Ingrediente pentru sos: 2-3 linguri ulei sau smântână, 1 albe şi verzi tăiate în felii; 4 ridichi tăiate în felii; 1 ţelină mică lingură suc proaspăt de lămâie, 2 linguri plante aromatice tăiată cuburi; 1 dovlecel mic, curăţat şi tăiat cuburi; 5 măsline proaspete (pătrunjel, maghiran), 1 linguriţă muştar praf. mari negre, uscate şi tăiate în felii; 2 linguri ienibahar (tocat); Mod de preparare: Se freacă varza cu sarea de mare şi se 3/4 cană mazăre verde, fiartă; 1/4 cană pătrunjel proaspăt; lasă să se pătrundă câteva minute. În acest timp, se prepară 1/4 cană oţet din vin roşu; 1/4 cană ciorbă de legume sau sosul din ingredientele menţionate mai sus. Se toarnă peste supă din conservă; 2 linguri ulei de măsline; 1 căţel de usturoi varză şi se poate orna cu roşii.

COLŢUL CU MONDENITĂŢI ADA GHEORGHE | realizator programe Nova TV Mediaş

American Pie: Reunion (SUA, 2012, comedie, romantic) Cu: Jason Biggs, Alyson Hannigan, Seann William Scott Filmul rulează la Cinema Mediensis, în perioada 29 iunie – 5 iulie, orele 16, 18,30 şi 21. N15 – Nerecomandat sub 15 ani Tariful de intrare la toate spectacolele este de 7 lei. Joia biletul costă 5 lei. Pentru grupuri organizate, de minim 30 persoane, preţul unui bilet este de numai 3 lei.

REŢETA VIP Anca Manta, consilier local USL, ne propune o reţetă savuroasă. Preferă să gătească acasă, iar bunătăţile se servesc în familie. Reţeta favorită:

IEPURE LA CUPTOR Ingrediente: Avem nevoie de un iepure, bine spălat şi curăţat de pieliţe şi păr. Îl asezonăm cu sare şi piper şi-l punem la marinat timp de 2-3 ore cu: 2 cepe tăiate feliuţe, 15 ml zeamă de lămâie sau oţet de mere, piper boabe, 2 – 3 foi de dafin rupte bucăţele. Mod de preparare: După ce scoatem iepurele din marinată, îl scuturăm bine de condimente, îl ungem cu ulei, îl împăMonitorul de Mediaş: Ce îţi place şi ce nu îţi place în Mediaş? năm bine cu usturoi şi îl aşezăm pe un pat făcut din 2-3 morAda Gheorghe: Îmi plac oamenii şi nu îmi place cum sunt covi, 1 pătrunjel, câteva felii de ţelină, foi de dafin, boabe de piper. Îl acoperim cu felii de slănină afumată, să-i ţină de amenajate locurile de joacă pentru copii. cald, turnăm şi un pahar de vin să-l ameţim un pic. Acoperim vasul cu o folie de aluminiu şi-l introducem în cuptorul Dintre mare şi munte, ce preferi? Marea, pentru că mă ajută să îmi încarc bateriile de fiecare încălzit bine (180 grade). După 30 minute, când carnea e aproape făcută, renunţăm la folie, îl lăsăm să se rumenească dată când merg. bine având grijă să-l întoarcem şi pe partea cealaltă. Din când în când stropim iepurele cu sosul din vas. Îl servim cu garCare este actorul tău preferat? nitură de cartofi, orez sau spanac. George Clooney, e un actor desăvârşit.

Ion şi Maria nu puteau avea copii. S-au dus la un preot foarte priceput care le-a spus că ar trebui să se ducă la o biserică din Paris şi să aprindă o lumânare. Zis şi făcut. Peste 6 ani, preotul se hotărăşte să le facă o vizită. Ajunge acasă la ei, sună la uşă şi deschide o fetiţă. - Bună ziua, mama e acasă? - Nu, e la spital, la maternitate, s-a dus să aducă pe lume al şaselea copil. - Şi tata? - S-a dus să stingă lumânarea.

SĂ VĂ FIE DE LEAC CĂTINA ALBĂ (HIPPOPHAE RHAMNOIDES) Este un arbust spinos, cu frunze acoperite de pori şi solzi. Frunzele sunt înguste, lanceolate, florile mici şi gălbui. Înfloreşte în perioada aprilie - mai. Fructele globuloase conţin în interior un sâmbure. Creşte pe nisipurile şi pietrişurile de pe litoral, de-a lungul apelor curgătoare, pe coaste argiloase, pietroase, până în zona montană. Este o specie care consolidează terenurile şi mai ales coastele abrupte. Este întâlnit în toată Europa şi mai ales în Asia, unde poate fi întâlnită până la cota de 4.000 de metri, în Himalaia. Fructele se recoltează începând cu luna august şi până la primul ger. Fructele de cătină sunt bogate în vitamine, substanţe minerale, zahăr, flavonoizi, antociane şi serotonină. Serotonina este secretată de glandele pineale şi epifiză. Serotonina este un factor antistres, găsindu-se în cantităţi foarte mici în sîngele persoanelor depresive şi la sinucigaşi. Serotonina are şi un efect antitumorar. Conţinutul în vitamina C scade foarte mult după primul îngheţ şi după recoltare, recomandându-se folosirea în stare proaspătă, imediat după recoltare. Vitamina C se păstrează în fructele congelate, dar imediat după decongelare trebuiesc consumate. Fructele sunt folosite la prepararea gemurilor, sucurilor, vinurilor, sau pur şi simplu se consumă fructele uscate şi măcinate, peste care s-a pus ulei de măsline. Conţin vitamina C, 0,25%, vitamina E, 0,1%. Uleiul obţinut este folosit împotriva arsurilor, degerăturilor, rănilor şi radiaţiilor. Este un excelent cicatrizant. În sezonul rece este indicat ca în fiecare zi să consumaţi dimineaţa câte o linguriţă de cătină amestecată cu miere, pentru a preîntâmpina gripa. În cazul unei gripe instalate, cătina face să scadă febra. Sucul şi preparatele din cătină cu multiple întrebuinţări le găsiţi în magazinele naturiste de pe întreg teritoriul ţării. Nu se cunosc contraindicaţiii în cazul acestei plante.

NUMERE UTILE Număr Unic pentru apelurile de urgenţă 112 Detaşamentul de Pompieri Mediaş 0269-842.222 Poliţia Municipală Mediaş 0269-841.212 Poliţia Comunitară Mediaş 0269-803.868 Serviciul de Ambulanţă Mediaş 0269-846.666 Agenţia C.F.R. Mediaş 0269-841.351 Primăria Municipiului Mediaş RDS: 0269-803.803 (număr portat din reţeaua Romtelecom) 0369-421.032 Orange: 0745-108.036 Spitalul Municipal Mediaş 0269-842.550 Oficiul Forţei de Muncă 0269-210.882 Judecătoria Mediaş 0269-845.048


10 MICA PUBLICITATE LICITAŢII ¤ S.C. Piaţa Prim Com S.A., cu sediul în Mediaş, str. Virgil Madgearu nr. 4, organizează, săptămânal, LICITAŢIE PUBLICĂ, în fiecare zi de marţi şi vineri, ora 10.00, în vederea închirierii de spaţii comerciale. Informaţii suplimentare se pot obţine, zilnic, la sediul societăţii de pe strada Virgil Madgearu nr. 4, precum şi la telefoanele 0369-449.923 şi 0728-174.984, E-mail: piatamedias@yahoo.com

monitorul de mediaş | 29 iunie - 5 iulie 2012

jează sudori în oţel cu experienţă, în domeniul de activitate: construcţii - apă şi canal. Punct de lucru: Mediaş, Str. Aurel Vlaicu nr. 43. Informaţii la telefon 0760-259.994

SERVICII

¤ Montăm orice tip de tapet (inclusiv textil) cu utilaje nemţeşti şi experienţă de 20 de ani în domeniu. Asigurăm materiale profesionale necesare montajului (amorsă şi adezivi profesionali). www.elart.ro. Telefon 0728144.777 LOCURI DE MUNCĂ ¤ Caut menajeră serioasă şi ofer ¤ Locuri de muncă în fabrici Ger- locuinţă. Informaţii la telefon mania – 1.100 euro/lună. Re0745-292.243 sau telefon fix: crutăm urgent personal pentru 0269-839.861 fabrici în Germania. Noi îţi oferim şansa de a munci în fabrici la ¤ Caut urgent femeie serioasă, standarde europene. Noi îţi ofe- pentru îngrijirea unei femei bătrâne, în Italia, salariu 800 euro rim salarii atractive. Este suficient să suni la 0753-464.348 sau lunar, masa şi cazarea gratis. Inf. la telefon 0742-132.584 0725-391.564 şi îţi ocupi locul de muncă. Locurile sunt limitate. ¤ Instalator, ofer servicii de în¤ SC angajează vânzătoare pentru treţinere şi reparaţii apă-canal. Telefon 0720-589.252 magazin alimentar, cu sau fără ¤ Magazinul Medimpact îţi ofeexperienţă în domeniu, de preferinţă persoană serioasă. Infor- ră, în această perioadă, cel mai mic preţ la încălţăminte pentru maţii la telefon 0742-996.859 copii, femei şi bărbaţi. Cu doar ¤ SC angajează zidar calificat şi cu experienţă în domeniu. Infor- 10 lei perechea ai o gamă întreagă de saboţi, sandale şi panmaţii la telefon 0753-950.451 tofi, la preţul de 20 de lei găseşti ¤ Firmă germană recrutează cizme, bocanci şi ghete, iar penpersoane vorbitoare de limba tru articolele de creaţie plăteşti germană pentru îngrijire persoa- între 50 şi 100 de lei perechea. ne în vârstă în Germania. InforProfită de cele mai mici preţuri maţii la telefon 0269-866.048 la încălţămintea marca Medimsau 0754-366.608 pact. Te aşteptăm la magazinul situat în incinta fabricii, strada ¤ SC Dalfor SRL, punct de lucru Copşa Mică, firmă de exploatare I.C. Brătianu, nr. 24, de luni până vineri între orele 9 - 17, iar şi transport forestier angajează sâmbătă de la 9 la 13. MEDIMşofer camion transport buşteni. PACT - TRADIŢIE ÎN CALITATE. Inf. la telefon 0745-607.019 ¤ Societate Comercială angajează personal pentru muncă în construcţii. Informaţii la telefoatransportă persoane în şi din nele 0733-966.613 sau 0754majoritatea oraşelor din sudul 293.740 şi sud-vestul Germaniei. ¤ SC SPACE GROUP SRL angaTelefon 0269-253.536; 0269jează muncitori în domeniul con253.771 sau 0746-224.363 strucţii, cu cel puţin 8 clase absolvite. Experienţa în domeniul canalizării reprezintă un avantaj. ¤ Ofer servicii după cum urmează: zidărie, izolaţii, instalaţii apă, Se cere seriozitate şi implicare. gresie, faianţă, gleturi, zugrăveli, Salariul pleacă de la 800 lei (în rigips, parchet şi altele, pentru mână) şi poate ajunge până la preţuri foarte mici. Informaţii la 1.200 lei, în funcţie de evoluţia telefon 0786-731.726 sau 0765angajatului pe şantier. Mai mul- 206.858 te detalii le puteţi obţine de la punctul de lucru din Mediaş, Str. ¤ Pun unghii false, diverse modele. Preţ convenabil. Telefon Aurel Vlaicu nr. 43 (lângă Auto0369-421.842 sau 0746-519.835 mecanica). ¤ Execut lucrări în fier (porţi, gar¤ HYPERION TRANS angajează agenţi de pază (pilot trafic) pen- duri, balustrade, balcoane, etc.) în Mediaş. Telefon 0763-452.543 tru locaţii între Sibiu şi Mediaş. Constituie avantaj: domiciliul pe ¤ Ofer transport nisip, pietriş şi itinerarul Sibiu - Mediaş, atestat alte materiale de construcţii în profesional de pază, permis de Mediaş şi în localităţile alăturate conducere. Relaţii la sediul firmei: la preţ avantajos. Informaţii la Sibiu, str. Rennes, nr. 18/9 sau telefon 0741-704.595 la tel. 0724-88.42.48, 0752-86. ¤ Tinichigiu auto, vopsitor, poli59.13, între orele 08:30 - 16:00. şez auto, orice marcă. Telefon ¤ Căutăm colaboratori distribuit 0751-768.577 materiale publicitare în cutiile ¤ Vă doriţi să aveţi o nuntă deopoştale. Pentru programare insebită? Claudiu Micu de la Radio terviuri, tel. 0269-833.003 sau Mediaş vă oferă pentru sezonul 0734-440.325, între orele 08 - 16. 2012 pachet complet de servicii. ¤ SC SPACE GROUP SRL angaInformaţii şi rezervări la numere-

PEŞTIŞORUL ALB

le de telefon 0369-802.875 sau 0766-610.250 Ai probleme cu CALCULATORUL??! Se poate repara chiar şi la Domiciliu! REPARAŢII CALCULATOARE, îmbunătăţiri/upgrade, reţea, Internet, SERVICE. Persoană Fizică Autorizată, TELEFON: 0765-195.502 sau 0772-122.987 ¤ Masaj relaxare, masaj terapeutic, reflexoterapie. Telefon 0771-376.913 ¤ Construcţii case la roşu şi cheie cu materiale plus manoperă. Preţ la roşu 120 euro/mp, preţ la cheie 255 euro/mp. Informaţii la 0751-527.501 ¤ Executăm dulgherie, acoperişuri din ţiglă şi metalică, scocuri, burlane, la preferinţă şi mici reparaţii. Telefon 0753-480.836 ¤ Echipă de construcţie execută gresie, faianţă, laminat, izolaţii termosistem, tencuieli rigips. Telefon 0729-353.208 ¤ Firmă de consultanţă în construcţii întocmeşte documentaţii tehnico-economice pentru participarea la licitaţii, devize-ofertă, situaţii de plată, estimări în domeniul construcţiilor şi urmărire lucrări. Informaţii la telefon 0764-417.422 ¤ Societate comercială acreditată oferă servicii de protecţie a muncii, PSI şi contabilitate. Pentru mai multe informaţii apelaţi 0743138.718 sau 0723-783.019.

IMOBILIARE ¤ Vând spaţiu comercial ultracentral, cu vitrină, la stradă de 4 metri, suprafaţa 65 mp, situat în Sighişoara, str. 1 Decembrie 1918 nr. 25, preţ 120.000 euro. Relaţii la telefon 0740-618.484 sau 0752-115.086 ¤ De vânzare spaţiu comercial ultracentral, demisol, suprafaţa 140 mp, situat în Sighişoara, str. 1 Decembrie 1918 nr. 25, preţ 14.900 euro. Relaţii la telefon 0740-618.484 sau 0752-115.086

ÎNCHIRIERI ¤ Se închiriază apartament 3 camere, decomandat, parţial mobilat. Apartamentul se află în zonă semicentrală, în bloc reabilitat termic, dispune de geamuri termopane, centrală termică, balcon închis cu termopan. Informaţii la telefon 0740-060.168

TERENURI ¤ Vând teren, 730 mp – 4.400 mp, în Târnava, cartier blocuri, la şosea, 1.700 mp vie şi pomi fructiferi, preţ negociabil. Informaţii la telefon 0754-049.423 ¤ Vând teren intravilan Mediaş, utilităţi în apropiere, în proximitatea sediului Flotex, suprafaţa 2.500 mp, cu deschidere la drum – 21 m. Preţ 12 euro/mp, negociabil. Informaţii la telefon 0744-889.349

¤ Vând teren pentru construcţii în Şelimbăr, lângă motelul Dracula, intravilan, 1.175 mp, deschidere 24 m la DN1. Persoană fizică, telefon 0722-562.915

APARTAMENTE Se vinde apartament 2 camere, conf 1., decomandat, situat în cartier Gura Câmpului, cu două balcoane. Informaţii la telefon 0741-086.690 ¤ Vând apartament în cartierul Vitrometan, compus din 2 camere, semidecomandate, situat la etajul 1, pe strada Blajului nr. 1, bl. 55, balcon închis, microcentrală şi izolat exterior. Informaţii la telefoanele 0269-830.868 sau 0741-002.367 ¤ Vând apartament sau schimb cu alt apartament cu 2 camere + diferenţa. Apartamentul conţine o cameră, baie, bucătărie. Preţ negociabil. Tel.: 0269-833.861 ¤ Vând urgent garsonieră, pe strada Clujului nr. 2, parter. Garsoniera are multe îmbunătăţiri, gaz, cabină de duş, instalaţii sanitare noi, uşă nouă, şi are poziţia spre soare permanent. Informaţii la telefon 0269-835.192 sau 0726-351.628 Vând apartament în Mediaş, la curte, zona centrală, compus din 4 camere, 2 bucătării, baie, cămară, pod, pivniţă. Preţ negociabil. Relaţii la telefon 0742-116.630 ¤ Vând apartament situat în Medias, cartier Vitrometan, compus din 2 camere decomandate, confort 1, etaj 2, bloc acoperit, centrală termică, gresie, faianţă, lambriuri, izolat exterior. Informaţii la telefon 0744-500.577, apelabil până la ora 20. ¤ Vând apartament situat în cartierul Gura Câmpului, strada 1 Decembrie, bl. 36, apartament compus din 2 camere, complet mobilat, acoperit, izolat termic, microcentrală, uşă metalică, gresie, faianţă şi 2 pivniţe. Preţul este negociabil. Informaţii la telefon 0729-775.567 ¤ Vând apartament în Mediaş, Şoseaua Sibiului nr. 29, etaj 1, compus din 2 camere, bucătărie, balcon închis, centrală termică. Apartamentul se vinde mobilat. Inf. la telefon 0269-824.509

CASE ¤ Ofertă excepţională! Se vinde casă în Mediaş, str. Trandafirilor nr 23, în suprafaţă construită de 120 mp, compusă din 3 camere, hol, bucătărie, baie, cămară, verandă, curte betonată cu acoperire auto şi grădină, suprafaţa terenului 360 mp. Casa dispune de tâmplărie de lemn, pardoseli de parchet, sobe de teracotă, pod înalt cu posibilitatea de mansardare. Preţ: 42.000 euro. Informaţii la tel 0744 522 406

OFERTA VERII

Editor: SFG PRESS SRL DIRECTOR GENERAL | Sorin STANISLAV DIRECTOR EXECUTIV | Dan GREAVU, tel. 0723.194.985

REDACŢIA REDACTOR ŞEF | Mihai COLIBABA - 0727-397454 POLITIC/ADMINISTRAŢIE | Alex PÎNTEA SPECIAL | Milu OLTEAN ECONOMIC | Andreea DUŢU EVENIMENT | Mihai POPOVICI, Lavinia POPA SPORT | Alex PÎNTEA

DEPARTAMENTE CONSILIERI MARKETING | Mihaela FLEŞARIU, Iulia NAGY DIFUZARE | Iulia TODEA ISSN 2065 - 6327

Tipar: Tipografia "GARAMOND" Cluj-Napoca

Ai ceva de vânzare, cumperi sau închiriezi?

2 lei

Atât costã orice anunþ publicat în sãptãmânalul

Monitorul de Mediaș

Ofertã valabilã doar pentru persoanele fizice, în limita a 30 de cuvinte, în perioada 1 iunie – 31 august 2012. Pentru persoanele juridice, PFA, tariful rãmâne 0,30 lei/cuvânt (la 3 anunþuri publicate, unul este gratuit), iar pentru acorduri (autorizaþii) de mediu ºi urbanism tariful este 50 lei/anunþ.

 Orarul de funcţionare a pieţei în cele două hale este următorul: Luni 7- 19 Sâmbătă 7- 16 Duminică 7- 14  În afara halelor, activitatea comercială se desfăşoară zi lumină.  În fiecare hală există câte un cântar de control, care se poate folosi la nevoie.  Accesul în piaţă cu mijloace auto, pentru aprovizionare, se poate face astfel: Gratuit, între orele: 6-8,30; 18-20 Contracost – abonament 60/lună, cu acces la orice oră. Conducerea S.C. Piaţa Prim Com S.A. Mediaş face un apel la spiritul civic al comercianţilor, cât şi al cumpărătorilor : - să păstreze curăţenia; - să nu încurajeze cerşetoria - să-şi lege bine bicicletele de dispozitivele existente; - să anunţe imediat orice faptă antisocială care se petrece în piaţă şi în zonă, la tel. 0369-449.923 sau la sediul administrativ de pe strada Virgil Madgearu nr. 4.  Cumpărătorii care sunt „trataţi“ mai puţin civilizat de către vânzători sau au orice altă nemulţumire, precum înşelăciune sau furt la cântar, sunt rugaţi să apeleze cu încredere la conducerea societăţii pentru soluţionarea oricăror probleme.  Programul de audienţe la domnul Aurel Nechita, director general, este în zilele de marţi şi joi, între orele 9-12. Preţuri practicate în piaţă în perioada 29.06. - 05.07.2012 Morcov 3ăWUXQMHO ğHOLQă Spanac &HDSăDOEă &HDSăURúLH 6DODWă verde Fasole boabe 9DU]ă Cartofi noi Conopida Dovlecei Gulii 5RúLL Usturoi &DVWUDYHĠL Vinete Fasole verde Ardei verde Lapte SURDVSăW &DúGHYDFă Telemea GHYDFă 3XOSăYLWHOIDUăRV 9UăELRDUămânzat Cotlet mânzat Piept mânzat Rasol mânzat Ficat mânzat 3XOSăSRUFIDUăRV 3XOSăporc cu os Cotlet – FHDIă Carne porc cal. II 2Xă &HDSăverde Ridichi Cirese Mandarine Banane Clementine Portocale Pere Struguri import Mere &ăSúXQL Caise Piersici Cirese 9LúLQH

3 lei / kg 5 lei / kg 2 lei / buc 4 lei / kg 2,50 lei / kg 3 lei / kg 1 leu / buc 6 lei / kg 2,50 lei / kg 1,50 leu / kg 5 lei / kg 2 lei / buc 2 lei / buc 4 lei / kg 18 lei / kg 2 lei /kg 8 lei / kg 7 lei / kg 8 lei / kg 2,50 lei / l 16 lei / kg 16 lei kg 22 lei / kg 15 lei / kg 15 lei / kg 13 lei / kg 13 lei / kg 8 lei / kg 15,50 lei / kg 11,50 lei / kg 14 lei / kg 12 lei / kg 0,50 lei / buc 1 leu / leg 1 leu / leg 10 lei / kg 4,50 / lei / kg 6,50 lei / kg 5 lei / kg 6 lei / kg 7,50 lei / kg 18 lei / kg 3,50 lei / kg 6 lei / kg 6 lei / kg 6 lei / kg 8 lei / kg 8 lei / kg

Orarul de funcţionare al Pescăriei este următorul: luni - vineri 9- 17 sâmbătă 9-15 duminica închis Prin magazinul propriu vindem următoarele sortimente de peşte proaspăt din Dunăre, Deltă, Marea Neagră, păstrăvării şi acvacultură, conserve şi semipreparate. VIU Somn viu Crap viu 3ăVWUăYviu

25 lei / kg 18,00 lei/ikg 25 lei/kg REFRIGERATE PROASPETE

Caras mare >350gr Somn 3OăWLFă ùWLXFă Crap GHGXQăUH Crap FRVDú Fitofag SURDVSăW ùDOăX MARINATE Hamsii marinate în ulei 250 gr / cutie Macrou marinat 250gr / cutie AFUMATE Sprot afumat 350gr / cutie Macrou afumat - vrac File SăVWUăYDIXPDW 3ăVWUăYafumat 6Ă5$7( Scrumbie PDUHVăUDWăYLGNJ ùSURWVăUDWNJ 6DODWăLFUHFUDSGXQăUHJUFXWLH 6DODWăLFUHúWLXFăGXQăUHJUFXWLH Salata icre hering 100 gr /cutie Conserve SHúWHGLIHULWHVRUWLPHQWH

12,50 lei/kg 27 lei/kg 10 lei/kg 20,50 lei/kg 22 ,50 lei/kg 22,50 lei/kg 9,50 lei /kg 27 lei/kg 8,50 lei / cutie 10 lei / cutie 10,50 lei /cutie 34 lei/kg 87 lei/kg 62 lei/kg 15,50 lei/kg 10 lei/kg 5 lei/cutie 9 lei/cutie 3,50 lei/ cutie 7 lei / buc - SUHĠPHGLX

La comandă, aducem în maxim nouă zile, orice sortiment de pește dorit. Ofertă valabilă, în limita stocului disponibil.

Monitorul de Mediaş nu este responsabil în nicio circumstanţă pentru acurateţea sau conţinutul anunţurilor publicate, nu răspunde moral sau material pentru eventuale prejudicii pe care cineva le-ar suferi în urma publicării acestora. Răspunderea pentru autenticitate aparţine exclusiv autorilor anunţurilor.


MICA PUBLICITATE 11

29 iunie - 5 iulie 2012 | monitorul de mediaş

AGENDA OAMENILOR DE AFACERI

CABINET DE PSIHOLOGIE Oltean Gabriela Psiholog clinician/psihoterapeut  Hipnoză clinică  Psihoterapie  Psihodiagnostic şi evaluare clinică  Tehnici de relaxare  Consultanţă psihologică  Programe de dezvoltare personală Informaţii şi programări la telefon: 0726386546 sau E-mail: golteanpsiho@yahoo.com

Casă de vânzare în Mediaş, 180 mp, renovată, izolată, finisată, toate utilităţile. P+M, 4 camere, 2 bucătării, 3 băi, 2 pivniţe, cămară, 2 terase. Teren 360 mp, grădină, pomi fructiferi, viţăde-vie. Preţ: 80.000 Euro. Fotografii: www.mediasinfo. ro. Telefon: 0752-172.826 ¤ Vând casă cu grădină, 830 mp, şură mare, grajd, anexe, gospodărie în Târnava, pe Şoseaua Sibiului, preţ negociabil. Informaţii la telefon 0754-049.423. Vând casă în Mediaş, zona centrală! Preţ negociabil. Informaţii la telefon 0743-405.533 ¤ Casă de vânzare în Dumbrăveni, zonă centrală, str. Nicolae Bălcescu, nr. 4, compusă din 5 camere, 1 bucătărie, 1 baie, 1 debara, cămară, dispuse în 2 apartamente cu 2 intrări separate. Casa dispune de toate utilităţile, are garaj, pivniţă şi alte de-

pendinţe. Suprafaţă totală teren: 620 m. Informaţii la tel. 0269865.428, 0749-331.274 ¤ Vând casă în Blăjel, str. Tudor Vladimirescu nr. 51 (la strada principală), compusă din 3 camere, hol, bucătărie, cămară, baie, fântână cu hidrofor, curte şi grădină, loc construcţie garaj şi o anexă, în suprafaţă totală de 425 mp. O cameră izolată termic la exterior şi cu geam termopan. Utilităţi: gaz, curent electric, telefon. Preţ 20.000 EURO, NEGOCIABIL. Relaţii la telefoanele 0728-905.900, 0771374.151 sau 0269-838.057 (seara). Email: casper7vd@ gmail.com

DIVERSE ¤ Vând cameră Fuji 8.3 Mpixel, stare foarte bună, preţ 150 ron şi iPhone2, stare foarte bună, 8 Gb, preţ 300 ron. Informaţii la telefon 0742-301.312 ¤ Vând moară pentru cereale, cu pietre, diametru 80 cm, în preţ se includ: o pereche de pietare oi, motor de rezervă, cazan de baie confecţionat din armax. ¤ Uşi şi geamuri din demolări, vată pentru izolaţie, uşă metalică pentru curte, materiale pentru construcţii metalice, ţevi pentru stâlpi de poartă şi gard, table de diferite dimensiuni, şi grosimi, profile şi corniere, moară pentru

boabe, monofazică, rezervor Al. capacitate 150 l, compresor profesional de 10 atm, aparat de sudură etc. Telefon 0742-132.584 ¤ Şcoala de Fotbal „Marius Baciu“ face înscrieri pentru categoriile de vârstă 2005, 2006, 2007. Pentru mai multe detalii: 0748-631.285, persoana de contact: Prof. Bratian Florin. ¤ Se închiriază 2 scaune pentru coafură şi masă pentru manichiură, situate în spaţiu dotat cu toate instrumentele de lucru necesare. Informaţii la telefonul 0747688.111, apelabil la orice oră. Vând maşină combinată de tâmplărie - preţ 2.500 euro şi şlaif cu bandă - preţ 900 de euro, motor monofazat sau trifazat. Se oferă 2 ani garanţie. Informaţii la telefon 0742-226.666. ¤ Vând colţar 5 perne, mobilă de sufragerie, dulapuri, masă + scaune, cărucior cu patru roţi. Informaţii la telefon 0741-064.646 ¤ Vând colecţie de 120 de pachete de ţigări pline. Majoritatea pachetelor au peste 30 ani vechime, sunt uscate, nu se mai produc de mult timp, exemplare deosebite, produse în diverse ţări. Preţ 1.800 lei, negociabil. Informaţii la telefon 0728905.900, 0771-374.151 sau

Societatea Naţională de Gaze Naturale ROMGAZ SA Sucursala Mediaş

Str. Unirii, nr. 4, jud. Sibiu, Organizează în anul 2012, săptămânal, LICITAŢIE PUBLICĂ, în zilele de miercuri şi joi, orele 11,00, pentru următoarele mijloace fixe şi materiale:  barăci  mijloace de transport;  maşini unelte;  tehnică de calcul şi birotică;  utilaje şi scule specifice activităţii de foraj extracţie;  material tubular;  diverse materiale şi piese de schimb provenite din recuperări;  alte mijloace fixe; Persoanele interesate pot obţine relaţii suplimentare la telefon 0269-841.346, 0269-201.152, 0269-201.153, la Serviciul Mecano-Energetic la Sucursalei Mediaş, zilnic între orele 7,30 - 15,30

0269-838.057 (seara). E-mail: casper7vd@gmail.com ¤ Confecţionez balerini din piele. În Mediaş se pot vedea la magazinele Nadura 2 şi 3 de sub cupolă şi de pe strada Calafat. Telefoane 0766-263.749 sau 0269821.010, e-mail: gabytrif@ yahoo.com

MATRIMONIALE CANADIAN GENTELMAN WOULD LIKE TO MEET ATTRACTIVE LADY NONE SMOKER, SINGLE, AGE 50-60 FOR SERIOUS RELATION SHIP. JOSEPH GOIAN 407-30 AVE. N.W CALGARY, A.B. T2M-2N5 CANADA. (001)403-276-7136 Domn Canadian interesat de o relaţie serioasă cu o domnă singură, nefumătoare, atractivă, care să aibă între 50-60 ani. Joseph Goian, Canada 407-30 AVE. N.W CALGARY, A.B. T2M-2N5

AGRICOLE ¤ Vând 16 capre bune de lapte şi 25 de iezi. Informaţii la telefon 0747-424.231 ¤ Vând 20 familii de albine în lăzi noi. Familile se vând pe 10 rame din care ocupate de albine 7-8, cu puiet 3-4. Lăzile sunt pre-

văzute cu 10 rame stas în cuib, 10 rame în cat multietajat, cu pivniţă şi hrănitor model deosebit, pregatite pentru pastoral (balamale, mânere, picioare). Preţ 630 ron/buc, negociabil, urgent. Relaţii la fam. Mărginean, Mediaş, telefon 0743-817.085 ¤ Vând lucernă şi fân, circa 1,8 tone. Informaţii la telefoanele 0369-431517 sau 0771-359.025. ¤ Vindem cartofi albi şi roşii de Făgăraş, ambalaţi la plase de 40 de kilograme, 0,6 ron. La schimb 1 kg cartofi cu 1 kg fier vechi. Ne deplasăm la domiciliul clientului pe zona Copşa Mică - Mediaş – Agnita – Sighişoara – Blaj Târnăveni. Informaţii la telefon 0751067.385 sau 0740-347.152 ¤ Vând tractor jd 6600, an fabricaţie 1996, 7500 h, aer condiţionat, semipowerchift, 110 cp, stare foarte bună, preţ 17.900 euro, uşor negociabil. Garanţie 6 luni. Telefon 0748-066.789 ¤ Vând tractor Fiat F100, an fabricaţie 1996, 100 cp, mecanic, stare super bună. Preţ 11.300 euro, factură externă! Telefon 0748066.789 sau 0269-515.614

AUTO ¤ Vând Fiat Regata 75 benzină, an fabricaţie 1985, stare bună, cu piese de schimb radiator, electromotor, portbagaj Bosch. Dotări: ceas şi radio casetofon

Blaupunkt. Preţ 3.000 lei, negociabil. Informaţii la telefon 0269841.334 sau 0753-082.044 ¤ De vânzare: din dezmembrare, Dacia 1300, capotă, porbagaj, 4 uşi, radiator 2 bucăţi aripi D 1400 - motor Dacia 1300, de asemenea vând centrală termică marca Bosch - 2 bucăţi, calorifere - 1 bucată, junkers - geamuri şi uşi din lemn masiv, bicicletă cu 3 viteze, casă de marcat. Informaţii la telefon 0269-823.053 ¤ Vând motocicletă Suzuki gsx-r 600 din 1998, 120CP, în stare foarte bună, atât tehnic cât şi estetic, verificare recent făcuta, înmatriculată în România, cu actele la zi. Preţ 1.800 euro, negociabil. Telefon 0745-816.255 ¤ Vând Vw Golf 5 TDI, 1900 cmc, an fabricaţie 2006, 98.000 km la bord, culoare negru metalizat, recent adus din Germania, multiple dotări. Preţ 8.900 euro, negociabil. Informaţii la telefon 0753-950.451 ¤ Vând Vw Polo, din 2003, 1.400 cmc, pe benzină, înmatriculat, 115.000 km la bord, culoare gri metalizat, ITP valabil până în 2014. Dotări: ABS, Airbag, ESP, Închidere centralizată, Servodirecţie, CD Player, Geamuri electrice, Jante din aliaj, Oglinzi electrice, Oglinzi încălzite, Volan reglabil, Cârlig remorcă. Preţ 3.500 euro, negociabil. Telefon 0745-356.468

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. SUCURSALA SIRCOSS cu sediul în Mediaş, Şoseaua Sibiului, nr. 5, telefon 0269-805.101 Organizează în anul 2012, săptămânal, licitaţie publică pentru vânzarea următoarelor mijloace fixe şi materiale:  Utilaje şi scule specifice activităţii de foraj – extracţie  Material tubular  Diverse materiale şi piese de schimb provenite din recuperări  Alte mijloace fixe  Prevenitoare de erupţie  Piese şi subansamble TATRA şi RABA INFORMAŢII SUPLIMENTARE, LA SERVICIUL MECANIC, TELEFON 0752-115.101


12 SPORT

monitorul de mediaș | 29 iunie - 5 iulie 2012

Primul transfer

CANTONAMENT | Gazul încă nu a gustat victoria în Ungaria

Înfrângeri pe linie Trei înfrângeri în primele trei partide. Acesta este bilanţul formaţiei lui Pustai după primele jocuri de pregătire disputate la Debrecen. Mâine, alb-negrii vor disputa două partide în compania echipelor Debrecen 1 şi 2. Alex PÎNTEA Sâmbătă trecută, primul adversar pentru Gaz Metan în cantonamentul de la Debrecen a fost MTK Budapesta. Formaţia lui Cristian Pustai a pierdut la limită, 1-0, singurul gol al partidei fiind marcat de către formaţia maghiară în minutul 65. Duminică, medieşenii au disputat a doua partidă de pregătire contra formaţiei ucrainiene de prima ligă Zakarpattya Ujgorod. Rezultatul a fost şi de această nefavorabil alb-negrilor, care au fost învinşi cu scorul de 2-0. “În primele două partide ne-a interesat să-i vedem pe jucătorii tineri, dar şi pe cei aflaţi în probe. Fiecare jucător a evoluat câte 60 de minute. Sunt mulţumit de efortul făcut de fiecare în parte. Ne-a interesat mai puţin scorul”, a mărturi-

sit tehnicianul Cristian Pustai.

După schimbări Miercuri seara, alb-negrii au pierdut şi cea de-a treia partidă de pregătire din Ungaria. Gaz Metan a fost învinsă cu acelaşi scor ca şi în partida precedentă, 2-0. Tehnicianul Cristian Pustai a trimis în teren următoarea formulă: Pleşca, Zaharia, Akaki, Frăsinescu, Vukadinovici, Vasilache, Todea, Florin Dan, Ciprian Petre, Bud şi Vitinho. În repriza a doua a fost rulat întreg lotul de jucători. Cele două goluri au fost marcate de formaţia slovacă în ultimele 20 de minute de joc, atunci când deja fuseseră operate mai multe modificări în tabăra gaziştilor.

Gaz Metan Mediaş se mişcă pe piaţa transferurilor. Aleksandar Mladenovic este prima achiziţie a grupăriii de pe Târnava Mare. Pivotul sârb de 2,07 metri a semnat la sfârşitul săptămânii trecute un contract valabil pe un sezon. Mladenovic a explicat că transferul la Mediaş reprezintă în opinia sa un pas înainte în carieră şi a mai spus că îşi doreşte să aibă o evoluţie cât mai bună, prin care să vină în sprijinul noii sale echipe. „Cred că transferul este bun pentru mine, echipa din Mediaş reprezintă ceva nou pentru mine. Am jucat acum doi ani în România, la Mureş, am văzut cum se gândeşte aici, am vă-

zut că Gaz Metan este o echipă foarte bună. Acum au un antrenor foarte bun, acesta ma sunat, am vorbit, iar eu am văzut acest pas ca pe o oportunitate bună de dezvoltare a carierei mele şi pentru a avea un sezon bun. Gaz Metan este o echipă care vrea să fie campioană şi să câştige orice competiţie în care este angrenată, însă la început pentru mine este important să fac un sezon bun, să muncesc bine, iar după asta toată lumea se poate aştepta la un succes”, consideră sârbul. Acesta a evoluat sezonul trecut în Polonia, la formaţia Slask Wroclaw, unde a avut medii de 13,1 puncte şi 5,9 recuperări. A. P.

Gazul şi-a adus preparator portughez Pustai a profitat de întâlnirile de până acum ca să ruleze tot lotul, chiar cu preţul înfrângerilor

torii selectaţi în urma trialului de la Mediaş. Singurul care a rămas la Debrecen este vârful Doar Llullaku Ajdrin Llullaku. Din păcate, Tehnicianul Cristian Pustai englezul Ashley Cane s-a aca renunţat la trei dintre jucă- cidentat grav în partida cu Zakarpattya Ujgorod, la scurt timp după ce a fost introdus CRISTI PUSTAI | antrenor Gaz Metan în teren. Florin Bratu nu mai „Dintre jucătorii veniți, doar Llullaku a mai rămas. este, de la începutul acestei săptămâni, jucătorul Gazului. Jucătorul englez s-a accidentat grav, o ruptură Despărţirea s-a făcut pe cale a tendonului ahilian. La ceilalți doi am renunțat amiabilă. “Conducerea Clubudupă partida de duminică seara. Llullaku va lui Gaz Metan regretă faptul rămâne până sâmbătă aici, la Debrecen, că jucătorul nu a reuşit să se cu ceilalți cinci jucători tineri de perspectivă acomodeze la Mediaş şi îi doreşte succes în ceea ce şi-a prope care i-am avut la echipa a doua.“

pus să facă mai departe”, se arată într-un comunicat de presă al clubului Gaz Metan.

S-a întors Akaki Fundaşul Akaki Khubutia a revenit la Mediaş, după ce sezonul trecut a fost împrumutat în Turcia, la formaţia de primă ligă Samsunspor. Internaţionalul georgian a evoluat în 19 partide sezonul trecut şi a marcat un gol, însă la finalul sezonului Samsunspor a retrogradat, aşa că oficialii turci nu au mai activat clauza de cumpărare a fotbalistului.

Echipa de fotbal Gaz Metan Mediaş şi-a adus un preparator fizic de la campioana CFR Cluj. Portughezul Marco Leite a semnat un contract pe un an cu gruparea de pe Târnava Mare. „Îmi place munca mea. Nu puteam sta degeaba. Am fost invitat, m-am gândit puţin şi am venit. Sper că o să îmi placă aici. Am venit să ajut Gaz Metan, să le ofer o altă metodologie de antrenament, să-i fac să vadă lucrurile din alt punct de vedere. Am lucrat la CFR, a fost ceva diferit şi sper ca aici să pot ajuta, iar dacă fac asta va fi bine şi pentru mine şi pentru echipă. Specializarea mea principală este pregătirea fizică a echipei. Am

lucrat cu mulţi antrenori din Portugalia, am învăţat în Anglia cu cei mai buni, aşa că cred că pot să aplic aici un stil diferit de pregătire, cu altfel de exerciţii”, a dezvăluit noul preparator al alb-negrilor. Leite este absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Porto şi are un masterat în ştiinţe sportive. În perioada 2009-2011, acesta a lucrat pentru formaţiile Academica Coimbra şi Pacos de Ferreira, ambele din prima ligă a Portugaliei. De asemenea, a făcut mai multe stagii de pregătire în Anglia, la Manchester United, Middlesbrough, Tottenham Hotspur şi Newcastle United. A. P.

UNIVERSITATEA ROMÂNO-GERMANĂ DIN SIBIU Acreditată prin Legea nr. 115/2005

ADMITERE 2012 Concurs de admitere pe bază de dosare – media generală a examenului de bacalaureat –

Perioada de înscriere: Sesiunea I: 02 – 29.07.2012 Pentru locurile rămase neocupate, se organizează:

Sesiunea II: 01.08 – 26.09.2012

STUDII UNIVERSITARE DE LICENȚĂ FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE Durata studiilor – 3 ani: • Management; • Marketing; • Contabilitate şi informatică de gestiune; • Finanţe şi bănci; • Economia comerţului, turismului, serviciilor şi managementul calităţii. Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră

FACULTATEA DE DREPT Durata studiilor – 4 ani: • Drept.

din cadrul Universității Româno-Germane din Sibiu vă stă la dispoziție! Informațiile cu privire la organizarea studiilor universitare de masterat vor fi disponibile începând cu 1 septembrie 2012.

De la calitate la performanță! Cursurile se desfășoară în limba română www.roger-univ.ro

Monitorul de Medias 627 - 29.06.2012  

300 Simbol al perioadei comuniste, Trabantul a devenit o raritate pe şosele. O maşină de colecţie, care a reuşit să stârnească multe pasiuni...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you