Page 1

Monitorul de Mediaş

Pastorală la Învierea Domnului

le urează tuturor cititorilor şi colaboratorilor

Paşte fericit! Frohe Ostern! Kellemes Húsvéti Unnepeket! Ziarul care st\ de vorb\ cu oamenii

13 – 19 aprilie 2012 Anul XI nr. 612 • 12 pagini • 1,50 lei (7 lei/lună pentru abonaţi)

EDITORIAL Pagina 3

DE MEDIA{

0727-397.454 0723-194.985

Să ne străduim să punem în lucrare darurile Învierii şi să nădăjduim că puterea lui Hristos cel răstignit şi înviat va revigora şi va trezi neamul nostru atât de încercat. Doar mila lui Dumnezeu ne poate scoate din toate necazurile, ispitele şi încercările Pagina 8 ce ne împresoară.

www.monitoruldemedias.ro I

Sărbătoarea luminii Îndemnul creştin al mărturisirii credinţei în Hristos şi al biruinţei vieţii asupra morţii, a luminii asupra întunericului, va răsuna în curând, iar sub cântec înălţător de clopot credincioşii vor spune fără tăgadă şi cu sufletul curat: “Hristos a înviat!”. Şi vor primi răspuns: “Adevărat a înviat!”. Cu toţii aşteaptă Paştele cu bucurie în suflet, pentru a fi alături de cei dragi. Paginile 2-3

Lumina din noi „Veniţi de luaţi lumină!“ se aude glasul baritonal al preotului şi lumina zglobie se împarte în sute de lumini în micuţa biserică din satul de poveste. Ajunge şi în mâna aspră a bunicului şi de acolo trece în mâna mea de copil. „Hristos a înviat!“, şopteşte bunicul lângă mine, „Adevărat a înviat!“ răspund încet.

LOCAL

Vârstnici premiaţi Municipalitatea i-a premiat pe medieşenii care au împlinit anul acesta 80 de ani şi cuplurile care au aniversat 50 de ani de căsătorie. „La această vârstă, puteţi să vă uitaţi în urmă să vedeţi ce aţi realizat pentru dumneavoastră şi pentru acest oraş. De asta am decis să vă oferim o diplomă de excelenţă şi o mică sumă de bani“, le-a spus vârstnicilor primarul Teodor Neamţu. Pagina 4

LOCAL

Musafiri de Paşti Turiştii care aleg să petreacă sărbătorile pascale în zona nord a judeţului Sibiu sunt atraşi de satele cu specific săsesc şi în special de Biertan. 3-4 zile de odihnă în perioada pascală costă aproximativ 500 de lei de persoană. Pagina 5

Centre de mica publicitate Anunţurile de mica publicitate pot fi preluate la

Şcoala de Şoferi SC Levy Car SRL Mediaş, str. Lucian Blaga nr. 2 (lângă blocul curb) Tel. Fax: 0269-831.577

Agenţia de turism I Travel Piaţa Regele Ferdinand nr. 30 telefon 0771-126.653


2 LOCAL

monitorul de mediaș | 13 - 19 aprilie 2012

PERSONALITĂŢI LOCALE | Cu toţii aşteaptă Paştele cu bucurie în suflet, pentru a fi a

Sărbătorile VIPTeodor Neamţu

“Veniţi de luaţi lumină”, îndemnul creştin al mărturisirii credinţei în Hristos ş a luminii asupra întunericului, va răsuna în curând, iar sub cântec înălţător d tăgadă şi cu sufletul curat: “Hristos a înviat!”. Şi vor primi răspuns: “Adevăra Milu OLTEAN Alex PÎNTEA

Ionuţ Anişca

Viorel Arcaş

Cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului, este un moment de bucurie şi împăcare, dar şi un prilej de a regăsi liniştea în mijlocul familiei, alături de cei dragi. Dincolo de tradiţia ouălor roşii, a cozonacului şi a iepuraşului, Paştele este sărbătoarea luminată aşteptată tot anul, o sărbătoare a comuniunii, o sărbătoare a familiei şi a bucuriei de fi alături de toţi cei dragi. Edili, oameni politici, şefi de instituţii şi societăţi, ingineri, artişti, oameni obişnuiţi, de la tânăr la vârstnic, cu toţii se lasă cuprinşi de spiritul luminoasei sărbători Învierea Mântuitorului.

Şi de Paşti, printre medieşeni

Ion Balcău

Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii. Ştie acest lucru şi primarul Teodor Neamţu, care are un program încărcat, cel puţin în prima zi de Paşte, când va fi în mijlocul medieşenilor. “A devenit deja o tradiţie ca de Paşte să particip la jocul de Ţuru, şi mă bucur că mă întâlnesc în această zi specială cu foarte mulţi medieşeni”, a afirmat Neamţu.

Petrecere cu prieteni de peste hotare

Iosif Balog

Virgil Bucşe, directorul general al societăţii Apa Târnavei Mari S.A., spune că e o regulă nescrisă ca cele două mari sărbători de peste an, Paştele şi Crăciunul, să le petreacă în familie, alături de cei dragi. Anul acesta, are şi musafiri de peste hotare, ceea ce va face ca sărbătorile să fie cu adevărat un moment de tihnă. “Întotdeauna Paştele şi Crăciunul le-am petrecut acasă cu familia, sunt sărbători pe care

Voinea vrea linişte Pentru Dan Voinea, directorul societăţii de transport public local, S.C. Meditur S.A., sărbătorile pascale sunt un bun prilej de reunire a familiei. Dacă prima zi de Paşte este una dedicată familie, cea de-a doua zi este una dedicată tradiţiei “stropitului”. “Ca de obicei, o să petrecem sărbătorile de Paşte acasă, în familie, e o tradiţie. Ne strângem toată familia, mama, soacra, nepoţii, iar a doua zi de Paşte, aşa cum se obişnuieşte şi cum este tradiţia, mergem pe la prieteni la stropit. Pentru sărbători, cred că cel mai mult îmi doresc linişte. Medieşenilor le doresc sănătate, fericire, prosperitate, linişte în suflete şi tradiţionala urare «Paşte fericit» şi sărbători fericite!”, a transmis Voinea.

Împlinire sufletească Pentru Gheorghe Roman, sărbătorile pascale sunt un prilej de a-şi petrece timpul acasă, în familie. Parlamentarul va participa la slujba religioasă desfăşurată la biserica din cartierul Gura-Câmpului, acolo unde va da Paştile în acest an, dar şi la jocul tradiţional Ţuru. “Paştele înseamnă pentru un mine linişte sufletească, înseamnă timp petrecut în familie, e un prilej de odihnă. Sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să vă aducă multă sănătate, fericire alături de familie şi cei dragi”, le-a urat deputatul medieşenilor.

În sânul familiei Senatorul Viorel Arcaş îşi petrece sărbătorile pascale alături de familie şi spune că îşi doreşte multă sănătate, atât pentru el, cât şi pentru toţi medieşenii. “Paştele le voi face cu familia, vom merge la socri. Îmi doresc sănătate multă. Me-

TEODOR NEAMŢU l primar Mediaş Virgil Bucşe

Aurel Nechita

Gheorghe Roman

„Cu ocazia Sfintei Învieri, vreau să le urez medieşenilor sănătate, numai bucurii, puterea de a depăşi fiecare moment mai dificil, iar pacea acestei sărbători să se coboare în sufletele tuturor. Le doresc tuturor un Paşte Fericit!“ aşa ne-am obişnuit să le petrecem şi vom face la fel şi acum. Aşteptăm şi nişte prieteni din Germania în acest an, cred că va fi o atmosferă intimă şi de sărbătoare”, a dezvăluit Bucşe. Acesta are urări de bine şi pentru medieşeni, dar nu uită nici de proiectul de reabilitare a infrastructurii de apă-canal pe care-l desfăşoară societatea sa. “Îmi doresc să fim sănătoşi, să putem finaliza proiectul pe care l-am început şi care se apropie de final. Medieşenilor le dorim multă sănătate, fericire şi sperăm ca anul viitor de Paşte să bea o apă mai bună, iar în acest mod sunt convins vor uita toate necazurile din aceşti an, pricinuite de lucrări. Sărbători fericite! Le dorim un Paşte fericit, tuturor”, a conchis el.

dieşenilor le doresc să aibă sărbători în linişte şi pace, multă bucurie şi sănătate”, arată liderul social-democraţilor medieşeni.

Odihnă înainte de campanie Paştele este sinonim cu liniştea, cu momentele petrecute alături de familie, pentru George Petrescu. Preşedintele PNL Mediaş va folosi acest răgaz pentru a pregăti confruntările electorale care vor urma. “O să-mi petrec sărbătorile acasă cu familia. În noaptea de Înviere, voi merge la biserica din cartierul Vitrometan, acolo unde dau şi Paştile în acest an. Pentru mine, această sărbătoare înseamnă câteva momente de linişte, de gândire, pentru pregătirea viitoarelor bătălii electorale. Medieşeni-

Şi pentru personalităţile Mediaşului, Paştele este o sărbătoare a comuniunii, o sărbă

lor le doresc sărbători fericite şi sper să aibă resursele financiare pentru a pune pe masă tot ceea ce îşi doresc de Paşte”, spune Petrescu.

Prin ochii copiilor Pentru Aurel Nechita, Paştele înseamnă un prilej de întâlnire cu cei dragi, vopsitul ouălor roşii în coji de ceapă şi mai ales curăţenia din suflet. Directorul societăţii Piaţa Prim Com S.A. Mediaş îşi va petrece această sărbătoare în mijlocul familiei. “Îmi voi petrece Paştele împreună cu soţia şi cu cel mic, învăţându-l puţin câte puţin din ce înseamnă cu adevărat această sărbătoare religioasă. Lucrul care mă impresionează cel mai mult şi mă surprinde de fiecare dată este bucuria sinceră a tuturor celor care sărbătoresc Paştele. Îmi pare că în ziua aceea, fără excepţie, cu toţii se simt mai buni, mai speciali. Şi poate chiar sunt. Ar trebui să ne întoarcem înspre sufletele copiilor noştri, ca să învăţăm curăţenia lucrurilor simple. Ar trebui să încercăm să vedem lumea cu ochii lor”, este de părere Nechita.

Gu gândul la sărbători… şi la play-off

momente plăcute petrecute alături de familie şi mai ales, linişte sufletească”, a apreciat Teleabă. “De sărbători, îmi doresc sănătate pentru mine, pentru familia mea, pentru prieteni, acesta este cel mai important lucru, restul vin toate. Medieşenilor le doresc multă sănătate, le urez sărbători fericite şi îi aştept să fie alături de echipa de baschet în meciurile din play-off”, explică Teleabă.

Pe drumuri, dar în familie Pentru căpitanul comandor inginer Ion Bălcău, şef de secţie la Muzeul “Hermann Oberth”, sărbătorile pascale din acest an vor fi mai speciale şi asta deoarece va asista la slujba de Înviere într-un loc încărcat de tradiţie şi istorie, situat la 25 km sud de municipiul Râmnicu Vâlcea, iar mai apoi va merge către capitală, pentru o reuniune de familie. “Dacă e să zic aşa, vom petrece Paştele în familie. O să mergem la slujba de Înviere la Mănăstirea Dintr-un Lemn, din judeţul Vâlcea, iar mai apoi vom pleca spre Bucureşti, acolo unde locuieşte băiatul nostru. Suntem cam pe drumuri de sărbători, dar asta e situaţia. Aş dori ca sfintele sărbători să-mi aducă sănătate pentru familie, iar medieşenilor să le aducă fericire şi împliniri. Sărbători fericite şi un Paşte cu fericire pentru toţi medieşenii”, le doreşte Bălcău medieşenilor.

Pentru antrenorul echipei de baschet Gaz Metan Mediaş, Ovidiu Teleabă, sărbătorile au fost dintotdeauna sinonime cu momente de bucurie şi tihnă în mijlocul familie. Aşa că, de Paşte, tehnicianul echipei de baschet va sta acasă. “Întotdeauna sărbătoresc Paştele în fa- Sănătate. Că-i mai bună milie, nu plec nicăieri. Îmi pla- decât toate ce să fiu înconjurat de cei dragi, Nici artistul iconar Ioan Elesă vorbim, să fim împreună. neş nu va sta acasă de sărbăPaştele înseamnă pentru mine tori, ci va pleca împreună cu


LOCAL 3

13 - 19 aprilie 2012 | monitorul de mediaș

alături de cei dragi

EDITORIAL

-urilor

şi al biruinţei vieţii asupra morţii, de clopot credincioşii vor spune fără at a înviat!”.

Lumina din noi de Milu Oltean

George Petrescu

Costel Popa

Horaţiu Răcuciu

Ioan Eleneş

ătoare a familiei şi a bucuriei de fi alături de toţi cei dragi

soţia spre Ploieşti, la fiul şi nora lor. Chiar dacă nu va petrece sărbătorile la Mediaş, Eleneş spune că este bucuros de reunirea familiei. “De Paşte ne pregătim să plecăm la băiatul nostru, la Ploieşti, să facem sărbătorile acolo, ne dorim să petrecem 2-3 zile acolo, zile de tihnă şi relaxare alături de copii. Ne reunim acolo, planurile sunt deja stabilite. De Înviere vom merge la o mănăstire în jurul Ploieştului”, anunţă Eleneş. “Nu ştiu ce-aş putea să-mi doresc de Paşte pentru mine şi pentru medieşeni, evident, numai bine, numai gânduri şi lucruri bune. Mi-aş dori sănătate pentru mine şi pentru familie, dacă avem sănătate le ducem pe toate la capăt. În primul rând sănătate, că-i mai bună decât toate. Medieşenilor le doresc să fie sănătoşi, ca fiecare să se poată bucura de cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. Le urez tuturor «Paşte fericit» şi să dea Dumnezeu să fie mai bine pentru toţi”, a spus pictorul.

Ţine la tradiţii Destul e de ocupat în timpul anului cu munca şi concertele, tânărul solist medieşean de muzică populară Costel Popa aşteaptă cu bucurie în suflet sfânta sărbătoare a Învierii Mântuitorului, un prilej numai bun de a sta la masă şi la vorbă cu familia şi cu cei dragi. Dacă prima zi de Paşte este dedicată familie, Costel nici nu se gândeşte să treacă peste obiceiul stropitului fetelor, din a doua zi de Paşte. “Mă bucur că am ocazia să stau mai mult cu familia, cu cei dragi. Mie personal chiar îmi face plăcere să stau cu ai mei, îmi pla-

ce atmosfera caldă din familie. Aşa e de sărbători la români, în rest suntem tot cu treabă, alergăm de colo-colo. A doua zi de Paşte, în mod sigur voi merge la stropit. Noi ne strângem mai mulţi, suntem mai mulţi foşti colegi de liceu care mergem împreună la prieteni şi cunoscuţi”, povesteşte interpretul de muzică populară, care a mai spus că-şi doreşte ca luminoasa sărbătoare să-i aducă sănătate şi linişte sufletească. Interpretul n-a uitat nici de o urare pentru medieşeni. “Toate gândurile mele bune se îndreaptă către medieşeni, cărora le doresc sărbători fericite şi le urez tradiţionalul «Paşte fericit»”, conchide cântăreţul.

Ovidiu Teleabă

Dan Voinea

Apel la unitate Cu ocazia sărbătorilor pascale, reprezentantul Guvernului în teritoriu a transmis şi el un mesaj pentru cititorii Monitorului de Mediaş. „Credincioşilor sibieni ortodocşi şi greco-catolici le doresc ca sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru să le aducă pace în suflete, linişte în familii şi multe realizări. Fie ca Sfintele Paşti să unească toţi credincioşii sub semnul Crucii, pe care a fost răstignit Isus Hristos întru salvarea tuturor de sub robia păcatului!“, a spus prefectul Horaţiu Răcuciu.

Momente deosebite Directorul S.C. ECO–SAL S.A., Iosif Balog, a petrecut deja Paştele în familie, alături de cei dragi, tocmai pentru că Învierea Domnului este un moment special. „Sărbătoarea pascală reprezintă un moment cu totul şi cu totul deosebit pentru fiecare dintre noi. Tocmai de aceea, această sărbătoare am petrecut-o în sânul familiei, alături de cele mai dragi persoane“, povesteşte Balog. Directorul ECO-SAL le-a transmis gânduri bune şi medieşenilor, cu ocazia sărbătorilor. „Totodată, cu această ocazie, echipa ECO-SAL le doreşte medieşenilor să aibă parte de bucurii, sănătate şi prosperitate, iar această sărbătoare să aducă voioşie în casele lor“, a mai spus directorul general.

Călătorim cu lumina în suflet şi frântura de rouă pe care-o numim viaţă. Acea străfulgerare de la răsărit la apus stă sub pecetea luminii. Oameni, lucruri, fapte, toate stau sub semnul luminii şi al începutului care are un sfârşit, doar pentru a naşte un nou început. Să fie lumină! Şi a fost lumină. Şi lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o. Suntem lumină! “Veniţi de luaţi lumină!” se aude glasul baritonal al preotului şi lumina zglobie se împarte în sute de lumini în micuţa biserică din satul de poveste. Ajunge şi în mâna aspră a bunicului şi de acolo trece în mâna mea de copil. “Hristos a înviat!”, şopteşte bunicul lângă mine, “Adevărat a înviat!” răspund încet. Din vârful satului răsună clopot lin, oameni din alte lumi se preling uşor spre case, bunica mă ţine de mână să nu mă pierd printre ouă roşii şi felii de cozonac. Din faţa bisericii se vede toată lumea cea nouă, care a înviat peste noapte sub semnul zorilor. Pe faţa lui Isus cel răstignit pe crucea de la poalele dealului bate soarele dimineţii. Veşnicia s-a născut la sat, acolo unde soarele îşi ştie locul, la fel cum şi luna ştie care e timpul ei, iar fiecare lucru îşi are vremea lui. Pe neştiute, zilele mor pentru a da viaţă altor zile şi în urma zilelor trecute rămân amintirile. Au trecut ani, casa care odinioară mi se părea ca un palat din basme parcă nu mai e la fel de mare, la tâmplele bunicii şi-au făcut loc fluturi de gheaţă, iar bunicul parcă nu mai e la fel de sprinten ca în amintirile de odinioară. Lumina din privirea lor e la fel de vie. Se bucură că urcăm din nou, împreună, spre biserică. Drumul luminii din altar către toţi cei adunaţi sub cerul bisericii e cel pe care-l ştiam din copilărie. “Hristos a înviat!”, şopteşte bunica lângă mine, “Adevărat a înviat!” răspund încet şi mă ruşinez întrebându-mă în gând cum am putut să uit de toate minunile astea. Lumea mea a fost în alt fel. Mă regăsesc prunc printre felii de cozonac aromat şi revăd oameni pe care nu-i mai regăseam printre gânduri, care mă salută cu bândeţe şi-mi întind ouă roşii. Coborâm. Isus cel din tablă are pete de rugină, e tot pe crucea lui şi soarele i se odihneşte vesel pe frunte. Alţi ani, alţi oameni, gânduri albe şi negre, zile pline şi goale. Regăsesc drumul spre satul bunicilor parcă tot mai rar şi îmi pare că orice evadare din tumultul unei vieţi mult prea învolburate e o gură de oxigen şi de normalitate. Casa şi bunicii au îmbătrânit împreună sub acelaşi soare. Biserica veche e tot în vârful satului şi acolo n-am mai ajuns demult la slujba de Înviere. Bunicii mă dojenesc din când în când la telefon şi-mi spun că de Paşte s-ar cuveni să iau lumina din mâna lor şi s-o dau mai departe. Aşa e... primim şi dăm mai departe. Legea firii. Călătorim cu lumina în suflet şi viaţa, acea străfulgerare de la răsărit la apus, stă sub pecetea luminii. Şi lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o. Sărbători frumoase!


4 LOCAL Pe scurt Invitaţie la joc Tradiţia jocului „Ţuru“ continuă la Mediaş. După slujba de înviere, în cartierul Olga Bancic, în fiecare an, se organizează un joc de echipă ale cărui reguli sunt asemănătoare cu cele ale oinei. „Ţuru se desfăşoară pe o stradă în pantă ce reprezintă terenul de joc. De multe ori, mingea trimisă cu putere se izbeşte de ţigle, obloane, stâlpi, poposeşte în grădini, dar nimeni nu se supără. În acest joc, câştigă echipa care stă cel mai mult la bătaie“, lămureşte Dinu Bănceu, unul dintre organizatorii manifestării. La Ţuru sunt aşteptate să participe peste 1.000 de persoane, în calitate de spectatori sau jucători. A. P.

monitorul de mediaș | 13 - 19 aprilie 2012

FESTIVITATE | Darurile se acordă anual, începând cu 2008

Vârstnici premiaţi Municipalitatea i-a premiat pe cei care au împlinit anul acesta 80 ani şi cuplurile care au aniversat 50 ani de căsătorie. Alex PÎNTEA Zeci de vârstnici au primit câte un cadou de sărbători. Din 2008, Consiliul Local Mediaş a hotărât ca toate persoanele care au vârsta de 80 de ani, precum şi familiile aflate la nunta de aur să aibă parte de o recompensă.

Un bărbat din municipiul Mediaş a fost găsit spânzurat. Duminică după-amiază, în jurul orelor 15.00, Poliţia municipiului Mediaş a fost sesizată telefonic cu privire la faptul că un bărbat a fost găsit decedat. „Echipa de cercetare care s-a deplasat la faţa locului a identificat victima într-o magazie a unui imobil situat pe str. Ceahlău din municipiul Mediaş. Bărbatul, în vârstă de 83 de ani, a decedat prin spânzurare, lăsând un bilet prin care îşi cerea scuze pentru gestul său. În cauză nu sunt suspiciuni de omor“, a detaliat inspectorul Anca Bloancă, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu. Cercetările sunt continuate de poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale Mediaş. A. L.

Împădurire în Wevern Primăria Mediaş, în colaborare cu Ocolul Silvic, Fundaţia „Mihai Eminescu Trust“ şi elevii şcolii generale nr. 8 au plantat puieţi pe un deal din zona Wevern. Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul Lunii Pădurii şi a făcut parte dintr-un proiect amplu de îmbunătăţire a fondului forestier din zonă. „Am răspuns cu bucurie la invitaţia de a participa alături de elevii din oraş la tradiţionala campanie de plantare de puieţi. Este foarte important ca tinerii să crească în spiritul protejării mediului înconjurător şi să se implice în cât mai multe acţiuni de voluntariat“, a apreciat primarul Teodor Neamţu. Anul acesta, vor fi plantaţi în împrejurimile Mediaşului 45.000 de puieţi. A. P.

Liceeni în competiţie Cupa „Vivat Academia“ şi-a desemnat, la sfârşitul săptămânii trecute, câştigătorii. Manifestarea organizată de Liceul Teoretic „Stephan Ludwig“ a ajuns la cea de-a patra ediţie. Clasele unităţii de învăţământ din municipiul Mediaş s-au întrecut la mai multe probe pentru titlul cel mare. „Am avut anul acesta 18 secţiuni, cu mult mai multe decât până acum, am avut secţiuni noi, precum jurnalism, cunoaşterea oraşului sau modelarea primăverii. Această ediţie s-a desfăşurat sub aniversarea centenarului clădirii, iar noi am dorit să aducem un omagiu societăţii de la aceea vreme care a construit-o şi care ne-a dat prilejul să învăţăm în această clădire“, explică Adriana Laţa, reprezentant al Asociaţiei Vivat Academia. A. P.

Pentru 94 de pensionari care au împlinit anul acesta vârsta de 80 ani, sfintele sărbători pascale au venit ceva mai devreme. Primăria Mediaş şi Consiliul Local le-au oferit fiecăruia o sumă de bani, în semn de preţuire şi respect. Marţi, în jurul amiezii, sala “Daniel Thellmann” din cadrul Primăriei Mediaş a fost neîncăpătoare. Pe propriile picioare sau ajutaţi de rude, bătrânii au răspuns chemării municipalităţii. „Dorim să vă felicităm pentru performanţa de a atinge vârsta de 80 ani. La această vârstă, puteţi să vă uitaţi în urmă să vedeţi ce aţi realizat pentru dumneavoastră şi pentru acest oraş. De asta am decis să vă oferim o diplomă de excelenţă şi o mică sumă de bani”, le-a spus primarul Teodor Neamţu.

Bani de cadouri Pe rând, fiecare participant a fost felicitat de către edilulşef al Mediaşului. Cu emoţii, bătrânii au primit diploma şi premiul în bani, în valoare de

Banii primiţi se vor transforma în cadouri sau produse pentru masa festivă

367 lei. Pentru ei, banii primiţi se vor transforma în cadouri pentru nepoţi sau produse pentru masa de Paşti. „Sunt bucu-

AJUTOR

367 de lei au primit octogenarii medieşeni roasă. La bătrâneţe, nouă, pensionarilor, ne lipsesc multe. Sincer să vă spun, nu m-am aşteptat la aşa ceva. Este o deosebită probă de omenie din

partea primarului şi a consilierilor locali. Sunt mulţumită că am ajuns această vârstă, în condiţii aproximative de sănătate. Cu banii primiţi o să cumpăr nişte cadouri pentru nepoţii mei”, a mărturisit una dintre bunicile premiate.

Cupluri de aur În aceeaşi zi, a venit şi rândul cuplurilor care au şi-au aniversat nunta de aur să fie sărbătorite. 35 de cupluri care au aniversat anul acesta 50 de ani de căsătorie au fost invitate la Casa Căsătoriilor. Cu toţii au primit câte o diplomă de excelenţă şi un premiu în valoare de 600 de lei.

O altfel de educaţie rutieră Alex PÎNTEA Elevii şcolii generale nr. 6 din municipiul Mediaş au participat la o oră cu un caracter mai special. Aceasta a fost organizată de Biroul Poliţiei Rutiere Mediaş şi şcoala de şoferi „Levy Car” din municipiul Mediaş. Elevii au participat la o probă teoretică şi una practică. Totodată, a fost pregătit pentru ei şi un concurs de biciclete. “Am vrut să fie o activitate mai deosebită, un concurs de biciclete, probă practică, probă teoretică, verificare de reguli de circulaţie, mai ales că în zilele noastre acestea nu prea sunt respectate. Am vrut să fie un început pentru viitoare concursuri între şcoli pe această temă”, argumentează Mihaela Hang, profesor şi in-

În judeţul Sibiu sunt autorizate patru centre pentru sacrificarea mieilor. „Activitatea acestor unităţi de sacrificare va fi supravegheată permanent de medicii veterinari repartizaţi de DSVSA Sibiu care vor examina, marca prin ştampilare şi certifica carnea rezultată. Valorificarea cărnii de miel este admisă prin supermarketuri, carmangerii, măcelării şi pieţele agroalimentare din Sibiu, Avrig, Tălmaciu şi Mediaş”, arată Ioan

Alex PÎNTEA Peste 300 de copii din municipiul Mediaş şi satul aparţinător Ighişul Nou au primit câte un cadou cu ocazia sărbătorilor pascale, în cadrul campaniei “Hrăneşte un zâmbet”. Manifestarea ajunsă la cea de-a cincea ediţie a fost organizată cu sprijinul financiar al societăţii Romgaz. Acţiunea umanitară iniţiată de Consiliul Local al Tinerilor a reuşit să aducă un zâmbet pe feţele elevi cu o situaţie modestă de la unităţile de învăţământ din municipiul Mediaş şi satul aparţinător Ighişul Nou. Aceştia au primit câte un mic dar. “Organizăm cu drag această campanie pentru colegii noştri, este un eveniment menit să aducă bucurie în sufletele tinerilor cu ocazia sărbătorilor, fie că vorbim de Paşti sau de Crăciun. Vă dorim sărbători fericite şi sperăm să participaţi la cât mai multe dintre proiectele noastre”, a precizat Izabella Kiss, primarul tinerilor.

marul Teodor Neamţu a lăudat activitatea Consiliului Local al Tinerilor. Edilul-şef al Mediaşului s-a declarat convins că tinerii vor fi tot mai receptivi la astfel de proiecte. “Mă bucur foarte mult că acum trei ani am luat decizia să înfiinţăm Consiliul Local al Tinerilor. Prin proiectele pe care aceştia le organizează, dovedesc utilitatea lor pentru cei pe care-i reprezintă. Sunt sigur că tinerii vor fi şi mai receptivi în viitor la proiectele noastre şi că un număr şi mai mare se va implica în acţiuni umanitare”, a spus Neamţu.

Sprijin de la Romgaz

Campania “Hrăneşte un zâmbet” nu ar fi putut avea loc fără sprijinul financiar al Romgaz. Cu ajutorul societăţii care activează în domeniul gazelor naturale s-a reuşit achiziţionarea câte unui cadou pentru fiecare din cei peste 300 de copii care provin din familii cu venituri reduse. “Peste 300 de copii au primit un cadou de Paşte. Pe această cale, vrem să mulţumim sponsorului nostru, societatea Romgaz, şi să le dorim tuturor sărbători fericite”, Colaborare bună a menţionat Corina Babă, şePrezent la finalul campani- fa Serviciului Relaţii din caei “Hrăneşte un zâmbet”, pri- drul Primăriei Mediaş.

Roman, independent Filiala municipală a Partidului Democrat Liberal l-a radiat pe deputatul Gheorghe Roman din rândurile sale, după ce acesta şi-a anunţat candidatura ca independent la Primăria Mediaş. Anunţul oficial al candidaturii fost făcut duminică, în prezenţa a câteva sute de persoane, la Hanul “Căprioara” din zona de agrement Greweln, acolo unde Roman a organizat un concert extraordinar de Florii cu participarea soliştilor Cristian Pomohaci, Aurel Tămaş, Robert Târnăveanu, Gicu Muntean şi Ariton Tarnu. “Da, voi candida la Primăria municipiului Mediaş şi voi face acest lucru ca independent. Am ales acest cadru pentru ami anunţa candidatura din mai

multe motive. În primul rând, pentru că am dorit să mă adresez direct medieşenilor, iar în al doilea rând, pentru că acest cadru mi-a permis să mă afirm ca un candidat al cetăţenilor şi nu ca un candidat al unui partid politic”, a motivat parlamentarul medieşean. El a mai spus că va demisiona din PDL după moţiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale: “Am anunţat că voi candida ca independent, asta înseamnă că nu voi fi membru al niciunui partid politic, în consecinţă după moţiunea de cenzură a USL îmi voi prezenta demisia din PDL”. Acesta este cel de-al patrulea candidat care intră oficial în cursa pentru fotoliul de primar al Mediaşului. A. P.

Seminar regional structor auto. Scopul declarat al acestei ore a fost acela de educare a copiilor, ca participanţi la trafic. “Am făcut-o pentru o educaţie mai bună în trafic. Deocamdată, am primit acordul şcolilor generale şi al Biroului Poliţiei Rutiere să facem doar proba teoretică şi în

poligon pentru verificarea cunoştinţelor de îndemânare, după care vom încerca să introducem şi în programa lor şcolară educaţia rutieră”, anunţă Levente Csifo, patronul “Levy Car”. Manifestarea s-a desfăşurat în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel”.

Ultima zi de sacrificare Aurelian LUNGU

Consiliul Local al Tinerilor a făcut un gest frumos pentru copiii cu venituri reduse.

Bucurie în suflet

Surpriză de Paşte

Octogenar spânzurat în propria casă

Surpriza tinerilor

Penţea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu. Carnea obţinută în aceste centre va putea fi valorificată în unităţi autorizate din judeţ sau direct la consumatorul final.

Miei mai scumpi Trei abatoare mai sunt autorizate sanitar-veterinar, în municipiile Sibiu şi Mediaş şi în localitatea Bungard. Carnea obţinută în cele trei centre poate fi valorificată în unităţi au-

torizate pe piaţa naţională. Reprezentanţii DSVSA estimează că în cele trei abatoare cu activitate permanentă vor fi sacrificaţi inclusiv astăzi aproximativ 2.000 de miei, în punctele de sacrificare cu perioadă limitată 7.000 - 8.000 de miei, iar în gospodăriile populaţiei aproximativ 60.000 de miei. Crescătorii de ovine din judeţul Sibiu au estimat că preţul cărnii de miel va creşte cu câţiva lei anul acesta, ajungând la 15 lei kilogramul în viu, respectiv 25 de lei la carcasă.

Deficitul de personal, salarizarea şi statutul sunt principalele probleme ale funcţionarilor publici din România. Acestea au fost discutate la Mediaş în cadrul seminarului regional cu tema “Carieră şi etică în funcţia publică”, organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Subsecretarul de stat Cristian Roman (foto), vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, a vorbit despre problemele cu care se confruntă funcţionarii publici. Prima şi cea mai importantă este aceea a deficitului de personal, care şi-a găsit însă şi o rezolvare prin crearea unor posturi unice care sunt neapărat necesare. O altă problemă fără rezolvare deocamdată este aceea a salarizării. “Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publice are un rol activ şi vine în întâmpinarea administraţiilor locale, organizând evenimente în teritoriu şi încercând să descentralizeze cât mai mult din procesul de re-

crutare”, a afirmat Roman. Prezent la Mediaş, la seminarul găzduit de Muzeul Gazelor, prefectul de Sibiu a explicat că temele dezbătute au fost foarte importante. “Este foarte important ca funcţionarii publici să-i cunoască pe cei care lucrează la ANFP datorită numărului mare de probleme cu care ne confruntăm în teritoriu”, a apreciat Horaţiu Răcuciu. Municipiul Mediaş a fost primul oraş care nu este reşedinţă de judeţ şi a găzduit un astfel de seminar. A. P.


LOCAL 5

13 - 19 aprilie 2012 | monitorul de mediaș

Pe scurt

ETAPĂ | Apa Târnavei Mari S.A. pregăteşte un sistem de control industrial al apei

Reabilitare transparentă

Ultimul contract. SCADA

Primăria Mediaş a creat o pagină web specială care vizează lucrările ce se vor realiza din împrumutul contractat de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. Este vorba despre www.reabilitare.primariamedias.ro, iar scopul este acela de a asigura o transparenţă totală în ceea ce priveşte contractul de împrumut încheiat cu BERD. „Această pagină poate fi accesată de către toţi cetăţenii municipiului Mediaş, pentru a se informa cu privire la stadiul lucrărilor şi pentru a consulta într-un mod interactiv obiectivele de investiţii ale proiectului. Aceştia vor avea judeţul Sibiu”. Practic, la sfârAlex PÎNTEA oportunitatea de a-şi împărtăşi şitul lunii trecute a fost semnat opiniile şi impresiile în ceea ce Compania Apa Târnavei Ma- contractul de lucrări „Achizipriveşte proiectul“ a explicat ri S.A., operatorul regional de ţia şi instalarea de debitmetre Paula Mihălţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş. A. P. apă şi apă uzată pentru nord- pentru reţelele de apă potabiestul judeţului Sibiu, a dema- lă şi sisteme SCADA”. Valoarea rat contractul în vederea insta- acestuia este de 2,7 milioane Sănătate cu program În perioada sărbătorilor pascale, lării şi punerii în funcţiune a de lei fără TVA, informează resistemelor de debitmetre şi prezentanţii societăţii. Spitalul Municipal Mediaş va SCADA. Acesta se desfăşoară funcţiona cu linia de gardă perîn cadrul proiectului „Extinde- Două dispecerate manentă şi va acorda asistenţa medicală de urgenţă, anunţă rea şi reabilitarea sistemelor de SCADA este un sistem cenDirecţia de Sănătate Publică apă şi apă uzată în regiunile tralizat de control industrial (DSP) a judeţului Sibiu. De aseMediaş, Agnita, Dumbrăveni, alcătuit din sisteme de commenea, în aceste zile, farmacia Pharm Mediaş (str. Cloşca nr.4) va fi deschisă non-stop, farmacia Farmamed va funcţiona după orarul 8-16, iar Comay Mediaş Proiectul de reabilitare a infrastructurii de apă şi apă (str. I. G. Duca nr. 31) şi Blue uzată pentru zona Mediaş, Agnita, Dumbrăveni, a fost Farm Mediaş (str. V. Madgearu aprobat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, nr. 2), în intervalul orar 9-13. cu o valoare de peste 307 milioane de lei, fiind cofinanţat „Serviciile de Ambulanţă şi din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene cu suma de SMURD vor avea program nor261 milioane de lei. Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea mal de lucru, solicitările populainfrastructurii de apă-canal, staţiile de tratare, şi staţiile de ţiei fiind preluate prin numărul epurare a apei menajere şi a apei uzate. 80,8% din banii unic de urgenţă: 112. Cabinetele alocaţi acestui proiect vin de la Comisia Europeană, 12,4% medicilor de familie vor funcţiode la bugetul de stat, iar 5% trebuie să fie asiguraţi de opena conform programelor pe care ratorul regional. Cele trei municipalităţi vor asigura 1,9% le-au afişat“, mai menţionează din valoarea investiţiilor. Simona Berariu, purtătoarea de cuvânt a DSP Sibiu. A. L.

Calitatea apei din municipiul Mediaş va fi monitorizată permanent de către societatea Apa Târnavei Mari. Operatorul de apă şi apă uzată a demarat ultimul contract, prin intermediul căruia va dispune de sisteme de debitmetre şi două dispecerate SCADA. Valoarea contractului se ridică la 2,7 milioane de lei, iar durata de execuţie este de unsprezece luni. Constructorul este o firmă din municipiul Braşov.

Fonduri de la Comunitatea Europeană

putere care monitorizează şi controlează procese tehnologice sau o infrastructură. Operatorul de apă şi apă uzată va beneficia practic de două dispecerate SCADA care vor monitoriza staţiile de pompare apă potabilă, staţiile de pompare apă uzată, trei staţii de epurare şi trei staţii de tratare aferente celor trei localităţi ale proiectului, puncte de monitorizare debite şi presiuni, rezervoare, staţii de clorinare amplasate pe reţelele de alimentare cu apă, în toate cele trei localităţi ale proiectului sau în localităţi afiliate.

Gata anul viitor Contractul a fost atribuit prin licitaţie publică deschisă, consultantul de supervizare al lucrărilor fiind societatea italiană Di Giuseppe Ingegneri Associati. Operatorul economic care va implementa SCADA este Electromatic Systems S.R.L. din oraşul Braşov. Ordinul de începere a fost emis

Proiectul amplu derulat în Mediaş cu fonduri europene se apropie de final, odată cu semnarea acestui ultim contract

în data de 11 aprilie, iar dura- care 11 sunt alocate execuţiei ta de desfăşurare a contractu- lucrărilor, iar restul notificării lui este de 23 de luni, dintre eventualelor defecte.

Paştile în nord: de ce vin turiştii Turiştii care aleg să petreacă sărbătorile pascale în zona nord a judeţului Sibiu sunt atraşi de satele cu specific săsesc. 3-4 zile de odihnă în perioada pascală costă aproximativ 500 de lei de persoană. Aurelian LUNGU Nordul judeţului este renumit mai ales pentru cetatea Biertan, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO, informează agenţia Mediafax. În afară de zecile de pensiuni private, turiştii pot alege să stea într-una dintre casele de oaspeţi ale fundaţiei „Mihai Eminescu Trust”, patronată de prinţul Charles al Marii Britanii. Fundaţia deţine în judeţul Sibiu câte o casă în Biertan şi Floreşti, patru case în Mălâncrav şi Conacul Apafi din aceeaşi localitate.

Tratament princiar Potrivit unui reprezentant al fundaţiei, Andrea Rost, pachetul pentru perioada Paştelui este la fel ca în restul anului, acesta fiind de 80 de lei de persoană, pe noapte, însă la Conacul Apafi preţurile variază între 50 şi 60 de euro de persoană, în funcţie de mărimea grupului şi de perioada de şedere. „Nu avem ofertă specială pentru Paşte, casele sunt deschise oricând pentru oaspeţi. La cerere, oferim oaspeţilor noştri mese tradiţionale, gătite de doamnele din sat, care administrează respectivele case. Un meniu mediu, cu trei feluri de mâncare, desert şi vin, costă aproximativ 40 de lei”, a declarat Andrea Rost, pentru Mediafax. Potrivit Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu, ofertele turistice de Paşti

cuprind, în general, între trei alte perioade ale anului. Penşi patru zile de sejur. siunile din zonă aşteaptă, însă, clienţi. Reprezentanţii penBazna – staţiune ba, siunii „Casa Bazna”, unde papensiuni da chetele pornesc de la 299 de Staţiunile balneare din ju- lei de persoană, pentru trei deţul Sibiu, Ocna Sibiului şi nopţi de cazare cu demipenBazna, sunt foarte căutate mai siune, aşteaptă ca gradul de ales de persoanele în vârstă ocupare să ajungă la 85 la sucare doresc să îşi trateze di- tă, mulţi turişti preferând să ferite afecţiuni, dar şi de tine- rezerve în ultimul moment. rii care vor să se relaxeze. La La „Bassen Pension”, gradul complexul balnear de la Baz- de ocupare este de 20 la suna, foarte căutată pentru ape- tă, oferta cuprinzând trei nopţi le ei sărate şi pentru nămolul de cazare cu mic dejun, prisapropelic, gradul de ocupa- mire tradiţională, cină de bun re era, la sfârşitul lunii mar- venit, prânz tradiţional de tie, de aproximativ 20 la su- Paşti, cină festivă, participată, reprezentanţii acestuia spu- re la slujba de Denii şi la cea nând că sărbătorile pascale de Înviere, la preţul de 445 de nu aduc turişti în plus faţă de lei de persoană.

Conducerea societăĠii MEDITUR vă informează că, în perioada sărbătorilor pascale, programul autobuzelor este următorul: – sâmbătă .04.201, program normal de sâmbăta – duminică .04.201 úi luni .04.201, programul va fi unul aferent unei zile de duminică. Fie ca bucuria Învierii Domnului să vă aducă în suflet Liniúte, Pace úi Fericirea de a petrece clipe magice cu cei dragi. Conducerea societăĠii MEDITUR vă urează PAùTE fericit!

Învierea Domnului să vă sporească sănătatea şi belşugul, să vă împlinească gândurile şi speranţele. Lumina sfântă a Învierii să coboare în sufletele şi în inimile voastre. Hristos a înviat! SC BAT Mediaş SA


8 RELIGIE

monitorul de mediaș | 13 - 19 aprilie 2012

MITROPOLIA ARDEALULUI | «Bucuria Învierii Domnului, în Sfânta Liturghie»

Pastorală de Sfintele Paşti †LAURENŢIU DIN MILA LUI DUMNEZEU, ARHIEPISCOP AL SIBIULUI ŞI MITROPOLIT AL ARDEALULUI Iubitului nostru cler, cinului monahal şi drept-credincioşilor creştini, har, milă şi pace de la Dumnezeu, iar de la noi, arhiereşti binecuvântări! „Cerurile după cuviinţă să se veselească şi pământul să se bucure. Şi să prăznuiască toată lumea cea văzută şi cea nevăzută; că S-a sculat Hristos, Bucuria cea veşnică.” (Stihiră din Canonul Învierii) HRISTOS A ÎNVIAT!

Iubiţii mei fii duhovniceşti, Cuvintele sfinte ale cântărilor liturgice, care ne încălzesc sufletele, ne îndeamnă ca, în această „noapte de mântuire”, să ne bucurăm de noianul cel negrăit şi de neînţeles pentru mintea omenească al iubirii lui Dumnezeu, ce se revarsă iarăşi peste noi şi ne face părtaşi tainicului ospăţ al darurilor deosebitei Sale purtări de grijă pentru noi. Astăzi e bucurie în cer şi pe pământ, astăzi toate s-au umplut de lumină, astăzi şedem cu Hristos la Cina Împărăţiei veşnice, unde El se face dulcea noastră hrană, scumpa noastră băutură. În săptămâna ce a trecut am trăit împreună cu Hristos Sfintele Pătimiri pe care El lea îndurat din dragoste pentru noi, am văzut vânzarea Sa, am simţit durerea batjocoririi şi a răstignirii Sale, am fost copleşiţi de durere şi de vinovăţie, ştiind că pentru iertarea păcatelor noastre a fost nevoie de o jertfă atât de sângeroasă şi de o moarte atât de nedreaptă. Toate aceste evenimente petrecute acum peste 2000 de ani le putem retrăi şi noi, pentru că ele sunt mereu vii în Persoana Mântuitorului Hristos, iar noi vorbim cu acest Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel răstignit şi înviat, şi menţinem legătura cu El prin rugăciuni, imne şi cântări. La rândul Său, Hristos comunică şi împărtăşeşte fiinţei noastre toate stările prin care umanitatea Sa curată a trecut şi ne face astfel contemporani cu El, în drumul Său împlinit pe pământ pentru noi sau, mai bine spus, El Se face contemporan cu noi, în acest drum străbătut de El. Această împreună călătorie a lui Hristos cu noi, prin întreg cultul Bisericii, este realitatea tainică a acestei „nopţi de mântuire”, care ne-a umplut sufletul de bucurie. Această negrăită bucurie o primim de la El, de la Cel răstignit şi înviat, devenind părtaşi şi noi la Învierea Sa, la biruinţa asupra morţii, asupra diavolului şi asupra păcatului. Astăzi, prin El, simţim şi noi aceeaşi fericire pe care Apostolii şi ucenicii au gustat-o când li S-a arătat Mântuitorul. Simţim şi noi, în interiorul nostru că Hristos a înviat, că El este viu şi că noi nu vom muri niciodată, pentru că moartea nu mai are stăpânire peste noi. Iată de ce Sfânta Biserică, în această „aleasă şi sfântă zi,

împărăteasă şi doamnă, praznic al praznicelor şi sărbătoare a sărbătorilor”, ne ajută să retrăim toate aceste evenimente tainice prin intermediul slujbei Învierii şi a Sfintei Liturghii. La chemarea îngerească: „Veniţi de luaţi lumină!”, am venit cu toţii şi ne-am aprins făcliile, din faţa sfântului altar, care preînchipuie simbolic mormântul învierii lui Hristos, Mântuitorul lumii. Am alergat apoi, împreună cu femeile mironosiţe, cu făclii aprinse în mâini, înconjurând biserica, ca să ducem în lumea întunericului vestea Învierii Domnului, cântând: „Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, îngerii o laudă în ceruri şi pe noi, pe pământ, ne învrednicşte cu inimă curată să Te slăvim”. Am purtat cu noi: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi icoana Învierii, ca mărturii ale realităţii celei mai mari minuni săvârşite pe pământ. În afara bisericii, în faţa uşilor de la intrare, am auzit proclamarea Evangheliei Învierii, „ca un fel de trâmbiţare a veştii minunate a Învierii Domnului în toată lumea”. Cel care „citeşte Evanghelia închipuie acum pe femeile mironosiţe, care, după ce văzuseră mormântul gol, au alergat, pline de bucurie, să spună ucenicilor că Domnul a înviat”[1]. A urmat apoi preamărirea Sfintei Treimi, prin binecuvântarea Învierii: „Slavă Sfintei şi Celei de o fiinţă şi de viaţă făcătoarei şi nedespărţitei Treimi...”. Asemenea martorilor Învierii Domnului şi noi am fost pătrunşi de fiorul bucuriei nespuse, când am intonat pentru prima dată minunatul imn pascal: „Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le!” Apoi, cădindu-se împrejurul icoanei Sfintei Învieri, se repetă acest imn, împreună cu versetele psalmistului: „Înviază Dumnezeu risipindu-se vrăjmaşii Lui, şi fugind de la faţa Lui toţi cei ce-L urăsc pe El! Precum se împrăştie fumul şi nu mai este, precum se topeşte ceara de la faţa focului, aşa pier păcătoşii de la faţa lui Dumnezeu, iară drepţii se veselesc. Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm şi să ne veselim întru ea!” (Ps 67, 1-3). Biruinţa asupra morţii şi asupra puterii diavolului şi zdrobirea porţilor iadului, de către Hristos, sunt reprezentate simbolic prin dialogul din faţa uşilor de intrare în biserică, împrumutat din rânduiala sfinţirii noului locaş de închinare. Arhiereul sau preotul, simbolizând pe Hristos Care a zdrobit ferecăturile de aramă ale iadului, bate în uşă, purtând un dialog cu o persoană din biserică, prin cuvintele psalmistului: „Ridicaţi, căpetenii, porţile voastre şi vă ridicaţi porţile cele veşnice şi va intra Împăratul slavei. // Cine este Acesta Împăratul slavei? // Domnul Cel tare şi puternic, Domnul Cel tare în război. // Ridicaţi, căpetenii, porţile voastre şi vă ridicaţi porţile cele veşnice şi va intra Împăratul slavei. // Cine este Acesta Împăratul slavei? Domnul puterilor, Acesta este Împăratul slavei” (Ps. 23, 7-10).

Apoi, cu mare bucurie se intră în biserică şi se cântă troparul pascal, continuându-se Utrenia Învierii. „Reintrarea clerului şi a credincioşilor, din întunericul de afară, în biserica luminată, simbolizează lumina Învierii, care a strălucit la mormânt”[2]. Slujba Utreniei este plină de fericirea pascală, exprimânduse prin cântările liturgice această împreună trăire cu Hristos a bucuriei Învierii, care ne pregăteşte pentru marea întâlnire a noastră cu Fiul lui Dumnezeu, de la Cina euharistică. (…).

Iubiţi fraţi creştini, Prin participarea noastră la Sfânta Liturghie simţim cu toţii că „aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul să ne bucurăm şi să ne veselim întru ea”[4], că dragostea lui Dumnezeu ne copleşeşte şi ne mângâie. Nimeni nu mai e acum sărac sau bogat, nimeni nu mai este întristat sau suferind, căci toţi suntem fiii lui Dumnezeu şi fraţi ai lui Hristos, în Împărăţia veşnicei Sale iubiri. Cu această simţire îndrăznim să ne apropiem de preacuratele Taine, prin care Fiul lui Dumnezeu ni Se dăruieşte nouă cu Trupul Său preacurat, în care sunt cuprinse toate simţirile sufletului Lui, iar aceste simţiri curate se imprimă în toţi cei care se împărtăşesc cu vrednicie, căci „în Trupul Lui dat mie, spune părintele Dumitru Stăniloae, se simte mila Lui…, care este însăşi dragostea Lui care mi se împărtăşeşte prin Trupul Lui mereu frânt spiritual pentru mine. Trupul viu al cuiva este un mijloc de comunicare al simţirilor lui sufleteşti. Cu atât mai mult Trupul Cuvântului dumnezeiesc, în care mereu Îşi trăieşte, cu o simţire ce întrece orice simţire omenească, frângerea din milă pentru noi”[5]. Simţirile bucuriei curate ale sufletului Său îndumnezeit, pentru învierea şi răscumpărarea noastră din tirania păcatului, a diavolului şi a morţii ni le dăruieşte nouă la fiecare Sfântă Liturghie, la fiecare împărtăşire cu scumpul Lui Trup şi Sânge. Ele devin în noi „izvor de bunătăţi, viaţă, nepăti-

mire”, „foc şi lumină care arde spinii păcatului şi care umple de mireasma dumnezeirii”[6], şi aduc în noi pregustarea din fericirea vieţii viitoare, „scufundarea existenţei noastre în viaţa infinită a lui Dumnezeu şi, prin aceasta, sorbirea unei vieţi nemuritoare şi plenare”[7].

Iubiţi credincioşi, Sfânta Euharistie, ca mod plenar de împărtăşire cu Hristos, este un dar care angajează, care presupune şi aşteaptă un răspuns din partea noastră, căci în viaţa liturgică a Bisericii se petrece un schimb necontenit de daruri între Dumnezeu şi om, schimb care este vizibil în Sfânta Liturghie prin aducerea ca ofrandă de către credincioşi a prescurilor, la altar. Pâinea care devine ofrandă este cea care întreţine viaţa noastră şi acest gest al aducerii ei la sfântul altar indică, simbolic, dăruirea întregii noastre existenţe lui Dumnezeu. Miridele scoase la proscomidie, prin pomenirea numelui fiecăruia, reprezintă predarea noastră tainică lui Dumnezeu, după asemănarea lui Hristos, jertfirea egoismului nostru, dăruirea întregii noastre existenţe lui Dumnezeu, pentru ca El să ne-o dăruiască înapoi plină de Duhul Sfânt şi de puterea Învierii Lui. Jertfa Mântuitorului nostru Iisus Hristos, la care participăm la fiecare Sfântă Liturghie, jertfă care a adus în existenţa noastră puterea Învierii, ca un şuvoi de viaţă nouă care ne preschimbă şi ne pregăteşte pentru tainele lumii viitoare, este un dar care însă ne şi responsabilizează. Jertfa aceasta a lui Hristos aşteaptă jertfa noastră, ca o rodire a ei în noi, prin puterea Învierii Lui şi prin viaţa noastră de asceză şi de practicare a virtuţilor, ca moarte a egoismului nostru personal şi ca predare cu totul lui Dumnezeu.

Iubiţi credincioşi, Faţă de atâtea binefaceri pe care le-am primit noi de la Hristos, Dumnezeul nostru, nimeni nu poate să rămână nepăsător. O astfel de iubire jertfelnică aşteaptă răspunsul dra-

gostei noastre. Din păcate însă noi ne purtăm urât cu Hristos, uităm repede ceea ce a făcut El pentru noi, şi prinşi în iureşul materiei şi al poftelor lumii acestei Îl batjocorim, Îl hulim, şi doar atunci când avem nevoie alergăm la El. Legătura noastră cu Hristos este una de circumstanţă. Alergăm la biserică doar atunci când avem nevoie, iar creştinismul nostru formal este cauza a tot răul material şi spiritual ce vine asupra noastră. Nu punem în lucrare şi nu folosim ceea ce Dumnezeu ne dăruieşte, nu dorim darurile Sale plătite cu scumpul Sânge al Fiului Său, ci ne alipim de bunurile şi plăcerile trecătoare ale acestei lumi, jignind bunătatea Dăruitorului nostru. Necinstea, răutatea, invidia, egoismul, neîncrederea intoxică societatea noastră. Tinerii noştri sunt acum educaţi de mass-media, părinţii lor sunt plecaţi să îşi câştige existenţa în alte ţări. Familia creştină suferă, ca şi societatea, de o profundă criză, divorţul şi adulterul fiind acum moda la care toată lumea se raportează. Şi cum altfel ar putea sta lucrurile, când desfrânarea a devenit nota generală a televiziunilor care ni se impun, dar şi în care ne complacem să trăim. Putem oare să avem o viaţă creştină, spurcându-ne mintea cu imaginile deşănţate din reviste, ziare şi televizor? Mai poate oare supravieţui familia, atâta vreme cât soţul sau soţia se alipesc cu inima şi cu simţurile de idolii micului ecran şi cumpără televizor separat în camera copiilor? Avem oare dreptul să mai cerem de la Dumnezeu o soartă mai bună pentru copii, noştri, dacă noi înşine nu ne străduim să le fim modele de înfrânare şi de virtute? Nu trebuie să ne revoltăm pentru viaţa tot mai grea pe care am ajuns să o avem. Toate necazurile nu sunt altceva decât roade ale îndepărtării noastre de Dumnezeu, ale încrederii pe care ne-am pus-o în confortul şi plăcerile trupeşti ale lumii acesteia. Bunăoară, i-am închinat noi oare Domnului primele noastre gânduri ale fiecărei zile şi sufletul

nostru curăţit permanent de întinarea păcatului prin Sfânta Taină a Spovedaniei? Trăim noi oare cu dorul împărtăşirii cu Trupul şi Sângele Mântuitorului? Unde sunt frica de Dumnezeu, milostenia, smerenia şi dragostea creştinească? Şansa noastră nu poate fi alta decât să ne întoarcem cu toată inima la Hristos. Trebuie multă răbdare în necazuri şi pocăinţă înainte de a nădăjdui ceva mai bun. Iar dacă vom alege această cale, neîntârziat vom primi răspuns de la Dumnezeu, Care aşteaptă să-I dăm inimile pentru ca El să ni le umple cu bucuria harului Duhului Său celui Sfânt. Să ne străduim să punem în lucrare darurile Învierii şi să nădăjduim că puterea lui Hristos cel răstignit şi înviat va revigora şi va trezi neamul nostru atât de încercat. Mai mult ca niciodată greutăţile ne apasă şi ştim că doar mila lui Dumnezeu, pe care trebuie să o cerem stăruitor, cu lacrimi, cu umilinţă şi cu post, ne poate scoate din toate necazurile, ispitele şi încercările ce ne împresoară. Nu avem altă nădejde decât prezenţa vie şi lucrătoare a lui Hristos cel înviat, în noi! Să nu o ignorăm, să nu o dispreţuim, ci să omorâm în noi pe omul cel vechi, pentru ca omul cel nou să învieze împreună cu Hristos, în fiecare dintre noi. Să cultivăm legătura noastră strânsă cu Dumnezeu, să ne îngrijim de frumuseţea noastră interioară, să dăm Chipului pe cel după chip, să fim împlinitori ai cuvântului lui Dumnezeu, nu doar propovăduitori ai lui, pentru ca toţi împreună să ne desfătăm de bunurile gătite în Împărăţia cerurilor celor ce curat Lau iubit pe Dumnezeu.

Hristos a înviat! Sărbători fericite! Întru mulţi şi binecuvântaţi ani! Al vostru al tuturor, de tot binele voitor şi pururea rugător către Hristos, Învierea noastră, † Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului


CITITORI 9

13 - 19 aprilie 2012 | monitorul de mediaș

VOCILE MEDIAŞULUI

COPILUL SĂPTĂMÂNII

În sprijinul naturii Primăria Mediaş în colaborare cu Ocolul Silvic, Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi elevii Şcolii Generale Numărul 8 au plantat puieţi pe un deal în zona Wevern. Ce părere au avut elevii despre această acţiune, aflaţi din raidul-anchetă realizat de reporterul Monitorului. A.T., elevă

I.A., elevă

L.T., elev

O.S., elevă

Bună. Mă numesc Alexandra Feur, sunt o fetiţă de 3 ani şi am o pasiune deloc specifică fetiţelor. Nu îmi plac prinţesele, în schimb îmi plac foarte foarte mult maşinuţele. De aceea îmi place să mă joc cu Toma, chiar dacă el este înnebunit de dinozauri, cu mine se joacă cu maşinuţele. La grădiniţă îmi place tare mult să pictez – ghiciţi ce? Maşinuţe, normal! Datorită maşinuţelor am învăţat să număr şi am învăţat culorile. Cel mai mult îmi plac maşinuţele de culoarea roşie. Am o surioară geamănă cu care mă cert tot timpul, pentru că ea tot spune că nu o ajut pe mami, dar eu sunt harnică şi o ajut foarte mult. Pun masa şi dau cu mopul prin casă. Nu ajunge? Dacă ajut prea mult nu mai am timp pentru maşinuţe. Nu vi se pare logic? Copilul dumneavoastră e cel mai frumos! Trimiteţi pe adresa redactia@monitoruldemedias.ro o fotografie şi un scurt text, în care să menţionaţi cum îl cheamă, ce vârstă are şi de ce e atât de deosebit în viaţa dumneavoastră, pentru a deveni copilul săptămânii în Monitorul de Mediaş.

„Am venit împreună cu şcoala să plantăm puieţi, să dăm o mână de ajutor. E foarte necesară acţiunea noastră”.

„Consider că este foarte bine că putem veni în sprijinul naturii. Voi mai participa cu siguranţă de fiecare dată când se va mai organiza”.

„Am venit cu plăcere, este o acţiune foarte bună. Mă bucur că am putut da o mână de ajutor”.

„Scopul este acela de a extinde pădurea, se taie mulţi copaci, aşa că e foarte necesar să plantăm alţii la loc”.

UNDE MERGEM? FILM

În perioada 13-15 aprilie, Cinema Mediensis este închis. Angajaţii vă urează Paşti Fericite! CONTRABANDĂ (SUA, 2012, acţiune, crimă) Cu: Mark Wahlberg, Kate Beckinsale, J.K. Simmons, Ben Foster Filmul rulează la Cinema Mediensis în perioada 16 – 19 aprilie 2012, orele 16, 18,30 şi 21. N15 – Nerecomandat sub 15 ani Apa prezenta un rol important şi duminica. Se spunea că Tariful de intrare la toate spectacolele este de 7 lei. Joia bileDupă Crăciun, cea mai frumoasă sărbătoare de familie este Paştile. Cum iarna este încântător peisajul acoperit cu zăpadă, prima persoană care apucă să ia apă de la fântână va avea tul costă 5 lei. Pentru grupuri organizate, de minim 30 perbradul împodobit din mijlocul casei, la fel ne încântă şi prime- noroc. Oamenii obişnuiau să pună ouă roşii în apă şi obişnu- soane, preţul unui bilet este de numai 3 lei.

UTIL

Sărbătoarea Paştilor le miresme primăvăratice. La fel au simţit şi oamenii din vremurile străvechi. Primăvara înseamnă renaşterea naturii. Nu este doar o simplă întâmplare faptul că în vremuri păgâne, începutul de an se sărbătorea odată cu venirea primăverii. Sărbătoarea Paştilor este deci şi sărbătoarea primăverii. Deja din secolul al II-lea avem date despre sărbătorirea Paştilor, tradiţii pe de o parte creştine, pe de altă parte păgâne. Deci, Paştile este sărbătoarea creştină a Învierii Domnului. Ultima săptămâna a postului care precede sărbătoarea este Săptămâna Mare, care începe cu Duminica Floriilor şi se termină cu Duminica pascală. Sărbătoarea începe de fapt cu duminica Floriilor, când se sărbătoreşte intrarea lui Hristor în Ierusalim. Săptămâna mare are menirea împărtăşirii chinurilor lui Iisus. În această săptămână se termina postul de 40 de zile, şi natura renaşte. În ziua de joi a săptămânii mari, clopotele încetează să mai bată (vor mai bate doar Sâmbăta Mare). Această zi este totodată şi începutul chinurilor Mântuitorului. Vinerea este ziua răstignirii lui Hristos, cea mai mare zi de post. Ziua de vineri era considerată mereu zi fără noroc. În această zi nu se obişnuiau muncile legate de cultivarea pământului sau de creşterea animalelor, nu se aprindea foc şi nu se cocea pâine. Se obişnuia ca în ziua de vineri să se facă o baie în zori în pârâu. Cine păstra tradiţia se spunea că va avea noroc tot anul. Sărbătoarea Paştilor începe în după-amiaza zilei de sâmbătă. Se termină postul de 40 de zile şi clopotele încep să bată din nou. Cel mai important moment al zilei este sfinţirea apei botezătoare la biserică. Se spunea că prima persoană care urmează să fie botezată cu această apă „nouă“ va avea noroc toată viaţa.

iau să se spele din aceasta pentru a se proteja de boli. Se obişnuia şi sfinţirea bucatelor. Creştinii mergeau la biserică ducând mâncarea şi vinul pregătit pentru a fi sfinţite. Postul se termina oficial prin consumarea acestor bucate. În unele regiuni această tradiţie este vie şi în zilele noastre. Se spunea că, dacă găinile apucă să mănânce din rămăşitele acestor mâncăruri vor oua mult. Se obişnuia ca oul sfinţit să fie consumat în mijlocul familiei, pentru că în cazul în care careva s-ar rătăci să îşi amintească cu cine a mâncat şi să îşi regăsească calea spre casă. Mâncarea tradiţională este carnea de miel pregătită după mai multe reţete specifice. Mielul este simbolul lui Hristos. Oul simbolizează renaşterea. În unele regiuni, ziua de luni este ziua stropitului. Această tradiţie îşi are rădăcinile în credinţa în forţele purificatoare şi fertilizatoare ale apei. În unele ţări, în loc de stropit se obişnuieşte folosirea nuielei în sensul că se aplicau câteva lovituri fetelor tinere. Pentru ambele fapte, băieţilor li se cuvenea un ou vopsit. Ouăle roşii au menirea de a ţine răul departe şi simbolizează sângele lui Hristos. Iepuraşul aducător de ouă roşii provine de pe meleaguri germane şi simbolizează fertilitatea. Înainte de anul 325 î.H., Paştile se sărbătoreau în diferitele zile ale săptămânii, chiar şi vinerea, sâmbăta şi duminica. În acel an, s-a convocat consiliul de la Nicaea de către împăratul Constantin. A emis legea pascală care stabilea că această sărbătoare să aibă loc în prima duminică după luna plină de sau după echinoxul de primăvară sau prima zi de primăvară. Astfel, Paştile trebuie sărbătorite într-o dumincă între data de 22 martie şi 25 aprilie. Data este legată de ciclul lunii.

COLŢUL CU MONDENITĂŢI

REŢETA VIP

FLORIN BRĂTIAN | antrenor Şcoala de Fotbal „Marius Baciu“

FOTBAL ¤ Vineri, 13 aprilie – Stadion Municipal, ora 17: SC FCM Târgovişte SA - CS Gaz Metan 2 Mediaş, în cadrul etapei a 21-a a Ligii a III-a, seria C4 ¤ Duminică, 15 aprilie – Stadion Giuleşti, ora 21,30: Rapid Voinţa Sibiu, în cadrul etapei a 26-a a Ligii I (LIVE - Digi Sport) ¤ Luni, 16 aprilie – Stadion Cluj Arena, ora 19: U Cluj - Gaz Metan Mediaş, în cadrul etapei a 26-a a Ligii I (LIVE – Digi Sport)

BASCHET ¤ Miercuri, 18 aprilie – Sala Sporturilor Tg. Jiu: CS Energia Rovinari - CS Gaz Metan Mediaş, meci în cadrului turului I din Play-Off-ul Diviziei A de baschet masculin ¤ Joi, 19 aprilie – Sala Sporturilor Tg. Jiu: CS Energia Rovinari - CS Gaz Metan Mediaş, meci în cadrului turului I din Play-Off-ul Diviziei A de baschet masculin

COMEDIE SPUMOASĂ Talentaţii actori Mihai Alexandru şi Cendana Trifan vă invită în Joben Club, joi, 19 aprilie, de la orele 19, pentru o comedie spumoasă: „Noapte bună, iubire!“

FLORIN PIERSIC, LA SIBIU Marţi, 17 aprilie, în a treia zi de Paşti, sunteţi invitaţi la Sibiu, la Sala Thalia, să vă bucuraţi de un recital extraordinar al celebrului actor român Florin Piersic. „FLORIN PIERSIC, PUR ŞI SIMPLU…!“ este programat să înceapă la ora 19.

FIGURI DIN CEARĂ LA MUZEU Adela Mohanu, producător executiv Realitatea TV Sibiu Reţeta favorită:

PASTE CU SOMON AFUMAT, SMÂNTÂNĂ ŞI CURRY Ingrediente: 300 gr. file de somon afumat, 400 gr. paste scurte (fusilli, penne, etc.), 1 ceapă medie, 50 gr. unt, 50 ml cognac (brandy sau whiskey), 400 ml smântână dulce, 300 ml supă de pui sau peşte, 2 linguri pudră de curry, 3 linguri pătrunjel proaspăt tocat, piper proaspăt măcinat

Monitorul de Mediaş: Unde te vezi peste 10 ani, făcând ce? Florin Brătian: Mă văd tot aici, făcând acelaşi lucru ca şi acum, doar că între timp mulţi dintre copiii mei au ajuns să Mod de preparare: Fierbeţi pastele. Tăiaţi somonul în fâşii. Curăţaţi şi tocaţi fin ceapa. Tocaţi pătrunjelul. Topiţi untul joace la echipe mari din lume. într-o tigaie. Adăugaţi şi sotaţi ceapa 40-50 de secunde. Stingeţi cu cognacul. Adăugaţi pudra de curry. Adăugaţi supa de Obişnuieşti să dansezi, îţi place dansul? În anumite momente da, ultima dată am dansat la un carna- pui şi fierbeţi 10 minute până când se înmoaie ceapa. Adăugaţi smântâna dulce şi somonul. Adăugaţi puţin piper şi păval organizat de finii mei. trunjelul tocat. Fierbeţi 5 minute. Adăugaţi în sos pastele fierte al dente și scurse bine de apă. Pastele cu somon afumat şi Ai un loc preferat în Mediaş? curry se servesc fierbinţi. Îmi place la teren, aici am trăit multe clipe frumoase.

Aproximativ 40 de lucrări din portofoliul Muzeului Figurilor de Ceară din Sankt Petersburg se află, până în 23 aprilie 2012, la Muzeul Municipal Mediaş, în expoziţia "Mit, Ficţiune şi Realitate". Pot fi admirate replici din ceară ale eroilor de film, Jack Sparrow, personaje din desene animate sau basme, actori sau personaje din istoria Egiptului. Preţul unui bilet este de 7 lei pentru adulţi, 5 lei – elevi, studenţi, pensionari, 4 lei /persoană pentru grupuri organizate. Vizitatorii pot face fotografii cu personajele preferate fără a se percepe taxă suplimentară. Expoziţia este organizată de Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret.

„ARTA CUM LAUDAE“ Muzeul Municipal Mediaş din cadrul Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret găzduieşte expoziţia de artă plastică "Arta cum laudae", realizată în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România. Sub semnătura unor artişti plastici profesionişti din Mediaş, puteţi urmări lucrări de pictură, sculptură, ceramică şi grafică. Expoziţia poate fi vizitată până în data de 1 mai 2012, la sediul Muzeului Municipal Mediaş, din strada Mihai Viteazu, nr. 46.

PORŢIA DE RÂS - Vezi că inspectorul care a fost luna trecută a dispus să fie marcate toate vieţuitoarele din fermă. Ai terminat? - Am terminat ieri. Dar a fost greu de tot. - Cu taurii, nu? - Taurii ca taurii, mă aşteptam, dar cel mai migălos a fost cu albinele!


10 MICA PUBLICITATE ¤ Reparaţii calculatoare, instalări de soft, consultanţi achiziţii, ¤ S.C. Piaţa Prim Com S.A. cu contracte service pentru calculasediul în Mediaş, str. Virgil Matoare şi reţele. Telefon 0740dgearu nr. 4, oferă spre închirie- 432.898, www.visteria.ro re 5 spaţii de câte 30 mp fiecare, ¤ Instalator, ofer servicii de îndotate cu toate utilităţile şi cu o treţinere şi reparaţii apă-canal. destinaţie fixată pe domenii de Telefon 0720-589.252 activitate, astfel: - produse preparate din carne, preparate din lapte, produse fito-sanitare şi sanitare-veterinatransportă persoane în şi din re, acvaristică, produse de panimajoritatea oraşelor din sudul ficaţie, magazin alimentar tip şi sud-vestul Germaniei. ABC, punct farmaceutic şi cramă Telefon 0269-253.536; 0269cu vânzare. 253.771 sau 0746-224.363 Informaţii suplimentare se pot obţine, zilnic, la sediul societăţii de pe strada Virgil Madgearu nr. ¤ Executăm dulgherie, acoperi4, precum şi la telefoanele şuri din ţiglă şi metalică, scocuri, 0369-449.923 şi 0728-174.984 burlane, la preferinţă şi mici reparaţii. Telefon 0753-480.836 LOCURI DE MUNCĂ Ai probleme cu Caut loc de muncă, specialist CALCULATORUL??! Se poate în administrarea reţelei şi repara chiar şi la Domiciliu! calculatoare, cunoştinţe de REPARAŢII CALCULATOARE, Photoshop, Corel. Informaţii îmbunătăţiri/upgrade, reţea, la telefon 0740-432.898 sau Internet, SERVICE. www.cv.filu.ro Persoană Fizică Autorizată, TELEFON: 0765-195.502 ¤ SC BEIMARY SRL caută persoasau 0722-122.987 ne vorbitoare de limba germană (femei), pentru îngrijire bătrâni IMOBILIARE în Germania. Persoanele care nu vorbesc limba germană pot fi ÎNCHIRIERI consiliate. Informaţii la telefon 0757-667.475 ¤ Se închiriază apartament cu 2 ¤ Agenţia de plasarea şi recruta- camere, decomandat, parţial mobilat, situat în Gura Câmpurea forţelor de muncă caută URGENT cunoscătoare de limba lui. Informaţii la telefon 0758germană şi italiană (mediu) 255.915 pentru GELATERII, PIZZERII, TERENURI RESTAURANTE, PARCURI DE DISTRACŢIE, cu contracte de muncă ¤ Vând teren, zona barajului, pe 6 luni de zile, în Germania. Mediaş, suprafaţă 670 mp. Preţ Informaţii la telefon 0745negociabil. Informaţii la telefon 246.678 sau 0785-734.306 0740-245.760 ¤ Producător parfumuri anga¤ Vând teren pentru construcţii jează doamne şi domnişoare în Şelimbăr, lângă motelul Drapentru promovarea şi vânzarea cula, intravilan, 1.175 mp, desproduselor în magazinul Kauchidere 24 m la DN1. Persoană fland. Informaţii la telefon fizică, telefon 0722-562.915 0769-252.962 APARTAMENTE ¤ HYPERION TRANS angajează agenţi de pază (pilot trafic) pen- ¤ Apartament de vânzare 2 camere, confort 1, în cartier Vitrotru locaţii între Sibiu şi Mediaş. Constituie avantaj: domiciliul pe metan Mediaş, str. Calafat, nr. itinerarul Sibiu - Mediaş, atestat 1, centrală, termopane, parchet, etaj 2. Preţ 25.900 euro, negociprofesional de pază, permis de conducere. Relaţii la sediul firmei: abil. Informaţii la telefon 0748Sibiu, str. Rennes, nr. 18/9 sau la 018.015 tel. 0724-88.42.48, 0752-86.59.13, ¤ Vând apartament 2 camere, între orele 08:30 - 16:00. recent renovat, cu toate îmbun㤠Căutăm colaboratori distribuit tăţirile, situat în Gura Câmpului. materiale publicitare în cutiile poş- Informaţii la telefon 0763tale. Pentru programare intervi- 310.669 uri, tel. 0269-833.003 sau 0734CASE 440.325, între orele 08 - 16. ¤ Societate comercială angajeaVând casă în Mediaş, ză urgent lucrător comercial. Cestrada Valea Adâncă nr. 9, rerile se depun la magazinul trei camere, baie, bucătărie, TCM din str. Aurel Vlaicu nr. 4. verandă, recent renovată, izolată. Preţ 45.000 euro, SERVICII negociabil. Telefon 0742-470.356 Doamnă serioasă, ofer servicii menaj pentru bătrâni sau ¤ Vând casă în Mediaş, 2 cameîngrijesc copii (experienţă re, bucătărie, pivniţă, hol, cen11 ani ca îngrijitoare la grăditrală, termopane, baie, curte şi niţă). Informaţii la telefon grădină. Informaţii la telefon 0755 – 841.237 0729-144.601

monitorul de mediaş | 13 - 19 aprilie 2012

LICITAŢII

PEŞTIŞORUL ALB

Editor: SFG PRESS SRL DIRECTOR GENERAL | Sorin STANISLAV DIRECTOR EXECUTIV | Dan GREAVU, tel. 0723.194.985

REDACŢIA REDACTOR ŞEF | Mihai COLIBABA - 0727-397454 POLITIC/ADMINISTRAŢIE | Alex PÎNTEA SPECIAL | Milu OLTEAN ECONOMIC | Andreea DUŢU EVENIMENT | Mihai POPOVICI, Lavinia POPA SPORT | Alex PÎNTEA

DEPARTAMENTE CONSILIERI MARKETING | Mihaela FLEŞARIU, Iulia NAGY DIFUZARE | Iulia TODEA ISSN 2065 - 6327

Tipar: Tipografia "GARAMOND" Cluj-Napoca

Casă de vânzare în Mediaş, 180 mp, renovată, izolată, finisată, toate utilităţile. P+M, 4 camere, 2 bucătării, 3 băi, 2 pivniţe, cămară, 2 terase. Teren 360 mp, grădină, pomi fructiferi, viţăde-vie. Preţ: 80.000 Euro. Fotografii: www.mediasinfo. ro. Telefon: 0752-172.826 ¤ Vând casă în Jmig, compusă din 3 camere + anexe gospodăreşti. Informaţii la telefon 0748341.078 ¤ Vând casă compusă din parter şi mansardă, suprafaţă de 200 mp şi spaţiu comercial de 70 mp, curte suprafaţa totală - 540 mp, situată pe Şoseaua Sibiului, Mediaş. Informaţii la telefon 0763-670.826 Vând casă în Blăjel, locuibilă, suprafaţa de 933 mp., trei camere, hol, pivniţă, anexe. Preţ 20.000 euro, negociabil. Informaţii la telefon 0762-268.912 ¤ Casă de vânzare în comuna Brateiu, str. Principală, nr. 6, compusă din 4 camere, bucătărie, living, 2 băi, 2 cămări, dispuse în 2 apartamente, cu intrări separate, curte cu viţă de vie, dependinţe, filigorie şi grădină mare. Informaţii la telefon 0269-863.062 ¤ Se vinde casă situată în Mediaş, str. 1 Decembrie, nr. 4, compusă din 5 camere, hol, bucătărie, baie, 2 cămări şi garaj, suprafaţa construită 175 mp. Suprafaţa totală este de 575 mp. Casa este izolată termic şi dotată cu geamuri termopan, încălzire cu centrală termică, pe gaz metan şi sobe de teracotă pentru lemne. Preţ 120.000 euro. Informaţii la telefon 0269-846.339

DIVERSE ¤ Vând masă de masaj, portabilă, model ACADABIODESIGN, de structură de lemn, cu geantă de protecţie / transport, şi set 3 rulouri semicilindrice, din burete, cu geantă pentru protecţie / transport. Informaţii la telefon 0727-031.976 Vând moară pentru cereale cu pietre, diam. 80 cm. În preţ se includ o pereche de pietre noi şi un motor de rezervă. De asemenea, vând cazan de baie confecţionat de Armax, uşi şi geamuri din demolări, vată pentru izolaţie, uşă metalică pentru curte, materiale confecţii metalice, ţevi pentru stâlpi de poartă şi gard, tablă de diferite dimensiuni şi grosimi, profile U şi corniere. Vând moară pentru boabe monofazică, rezervor compresor profesional de 10 atm., aparat de sudură, etc. Cumpăr fier vechi direct de la proprietar, acumulatori defecţi, baterii, mori electrice bune sau defecte, scule, menghină, polizor, aparat de sudură, chei fixe, inelare, tubulare, maşini pentru sifon bune sau defecte. Informaţii la telefon 0742-132.584 Vând monitor LCD SAMSUNG, SYNC MACTER 941 MP, diagonala 19 inch, boxe tv, tuner încorporat, telecomandă, şi poate fi folosit atât ca televizor cât şi monitor PC. Preţ 400 ron. Informaţii la telefon 0749-331.832 ¤ Şcoala de Fotbal „Marius Baciu“ face înscrieri pentru categoriile de vârstă 2005, 2006, 2007. Pentru mai multe detalii: 0748-631.285, persoana de contact: Prof. Bratian Florin.

Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşte, SNGN ROMGAZ SA – STTM Tg. Mureş doreşte tuturor angajaţilor şi colaboratorilor multă sănătate şi împliniri pe toate planurile, iar Sărbătoarea Sfântă a Învierii Domnului să reverse asupra voastră belşug şi bucurii.

Luminoasa sărbătoare a Sfintelor Paşti să coboare peste noi toţi bucurii duhovniceşti, pace şi bună înţelegere, iar Hristos cel Înviat să ne dăruiască sănătate şi întru toate bună sporire. Sărbători fericite! SC PIAŢA PRIM-COM SA ¤ Se închiriază 2 scaune pentru coafură şi masă pentru manichiură, situate în spaţiu dotat cu toate instrumentele de lucru necesare. Informaţii la telefonul 0747688.111, apelabil la orice oră.

pe zona Copşa Mică - Mediaş – Agnita – Sighişoara – Blaj Târnăveni. Informaţii la telefon 0751067.385 sau 0740-347.152 ¤ Închiriez grajd mare, foste ferme anii 1980, dotat cu apă, curent electric, creple apă, la cheie. Este Vând maşină combinată de situat la 500 m de Şoseaua Sighitâmplărie - preţ 2.500 euro şi şoara – Mediaş, drum asfaltat pâşlaif cu bandă - preţ 900 de nă în faţa grajdului, mai sunt şi aleuro, motor monofazat sau te clădiri, groapă siloz etc. Merită trifazat. Se oferă 2 ani văzut. Informaţii la telefoanele garanţie. Informaţii la telefon 0726-807.490 sau 0762-784.053 0742-226.666. ¤ Vând tractor jd 6600, an fabri¤ Vând colţar 5 perne, mobilă de caţie 1996, 7500 h, aer condiţiosufragerie, dulapuri, masă + sca- nat, semipowerchift, 110 cp, staune, cărucior cu patru roţi. Infor- re foarte bună, preţ 17.900 euro, uşor negociabil. Garanţie 6 maţii la telefon 0741-064.646 luni. Telefon 0748-066.789 ¤ Confecţionez balerini din piele. În Mediaş se pot vedea la maga- ¤ Vând tractor Fiat F100, an fabricaţie 1996, 100 cp, mecanic, zinele Nadura 2 şi 3 de sub custare super bună. Preţ 11.300 polă şi de pe strada Calafat. euro, factură externă! Telefon Telefoane 0766-263.749 sau 0748-066.789 sau 0269-515.614 0269-821.010, e-mail: gabytrif@yahoo.com AUTO AGRICOLE ¤ Vând Ford Fiesta, din 2003, 1300 cmc, benzină, înmatriculat, ¤ Vând 20 familii de albine în 71.000 km parcurşi, stare foarte lăzi noi. Familile se vând pe 10 rame din care ocupate de albine bună, distribuţie lanţ, consuma7-8, cu puiet 3-4. Lăzile sunt pre- bile schimbate, cauciucuri vară + iarnă, jenţi de aliaj, senzori parvăzute cu 10 rame stas în cuib, care spate, carte service. Preţ 3.400 10 rame în cat multietajat, cu pivniţă şi hrănitor model deose- euro. Telefon 0740-277.458 bit, pregatite pentru pastoral ¤ Vând VW Passat, 1.900 cmc, (balamale, mânere, picioare). diesel, înmatriculat, an fabr. Preţ 630 ron/buc, negociabil, ur- 2002, 115.000 km, climă, ABS, gent. Relaţii la fam. Mărginean, airbag, alarmă, antifurt, ESP, faMediaş, telefon 0743-817.085 ruri ceaţă, închidere centralizată, servodirecţie, CD Player, gea¤ Vând lucernă şi fân, circa 1,8 muri electrice, jante din aliaj, tone. Informaţii la telefoanele 0369-431517 sau 0771-359.025. oglinzi electrice etc. ITP valabil până în iulie 2013. Preţ 7.500 ¤ Vindem cartofi albi şi roşii de Făgăraş, ambalaţi la plase de 40 euro, negociabil. Informaţii la de kilograme, 0,6 ron. La schimb telefon 0742-612.537 1 kg cartofi cu 1 kg fier vechi. Ne ¤ Vând Dacia Logan Ambition, deplasăm la domiciliul clientului an fabricaţie - martie 2008, 1,6

Benzină, 59.000 km la bord, culoare Albastru Marin Metalizat, RAR până în 28.02.2014, stare foarte bună de funcţionare. Preţ 5.300 euro. Informaţii la telefon 0749-331.718 De vânzare, din dezmembrare Dacia 1300, capotă porbagaj, 4 uşi, radiator - 2 buc., aripi Dacia 1400. De asemenea, vând centrală termică marca Bosch - 2 buc., calorifere, 1 buc. Junkers, geamuri şi uşi din lemn masiv, bicicletă cu trei viteze, casă de marcat. Informaţii la telefon 0269-823.053 ¤ De vânzare Mercedes-Benz, diesel, 2.500 cmc, an fabr. 1990, 210.000 km, ABS, alarmă, ESP, închidere centralizată, servodirecţie. Preţ 2.500 euro. Informaţii la telefon 0733-499.097 ¤ Vând Honda CBR 600 F3 PC31, an fabr. 1996, 40.000 km, 98 CP, 1500 cmc, consum 6,00 l/100 km, verificare până în 2014 + asigurare 6 luni. Preţ 1.600 euro. Informaţii la telefon 0731-600.964 ¤ Vând scuter, an fabr. septembrie 2000, motor 125 cmc, mici defecte optice. Se comportă foarte bine cu 2 persoane. Preţ 1.741 Ron. Informaţii la telefon 0768-901.919 ¤ Vând Audi A4, an fabricaţie 1995, 223.127 km, pe benzină. Preţ 2.300 euro. Informaţii la telefon 0744-958.049 ¤ Vând Opel Astra, din 1992, 225.000 km, 75 CP, pe benzină, consum 6 la sută, ITP valabil până în noiembrie 2013. Maşina arată şi funcţionează bine. Preţ 1.650 euro. Informaţii la telefon 0741-536.832

Monitorul de Mediaş nu este responsabil în nicio circumstanţă pentru acurateţea sau conţinutul anunţurilor publicate, nu răspunde moral sau material pentru eventuale prejudicii pe care cineva le-ar suferi în urma publicării acestora. Răspunderea pentru autenticitate aparţine exclusiv autorilor anunţurilor.


MICA PUBLICITATE 11

13 - 19 aprilie 2012 | monitorul de mediaĹ&#x;

AGENDA OAMENILOR DE AFACERI

CABINET DE PSIHOLOGIE Oltean Gabriela Psiholog clinician/psihoterapeut ďƒź Hipnoză clinică ďƒź Psihoterapie ďƒź Psihodiagnostic Ĺ&#x;i evaluare clinică ďƒź Tehnici de relaxare ďƒź ConsultanĹŁÄƒ psihologică ďƒź Programe de dezvoltare personală InformaĹŁii Ĺ&#x;i programări la telefon: 0726386546 sau E-mail: golteanpsiho@yahoo.com

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. SUCURSALA SIRCOSS cu sediul ĂŽn MediaĹ&#x;, Ĺžoseaua Sibiului, nr. 5, telefon 0269-805.101 Organizează ĂŽn anul 2012, săptămânal, licitaĹŁie publică pentru vânzarea următoarelor mijloace fixe Ĺ&#x;i materiale:

ďƒź Utilaje Ĺ&#x;i scule specifice activitÄƒĹŁii de foraj – extracĹŁie ďƒź Material tubular ďƒź Diverse materiale Ĺ&#x;i piese de schimb provenite din recuperări ďƒź Alte mijloace fixe ďƒź Prevenitoare de erupĹŁie ďƒź Piese Ĺ&#x;i subansamble TATRA Ĺ&#x;i RABA INFORMAŢII SUPLIMENTARE, LA SERVICIUL MECANIC, TELEFON 0752-115.101

Societatea NaĹŁională de Gaze Naturale ROMGAZ SA Sucursala MediaĹ&#x; Str. Unirii, nr. 4, jud. Sibiu, Organizează ĂŽn anul 2012, săptămânal, LICITAŢIE PUBLICÄ‚, ĂŽn zilele de miercuri Ĺ&#x;i joi, orele 11,00, pentru următoarele mijloace fixe Ĺ&#x;i materiale: ďƒź barăci ďƒź mijloace de transport; ďƒź maĹ&#x;ini unelte; ďƒź tehnică de calcul Ĺ&#x;i birotică; ďƒź utilaje Ĺ&#x;i scule specifice activitÄƒĹŁii de foraj extracĹŁie; ďƒź material tubular; ďƒź diverse materiale Ĺ&#x;i piese de schimb provenite din recuperări; ďƒź alte mijloace fixe; Persoanele interesate pot obĹŁine relaĹŁii suplimentare la telefon 0269-841.346, 0269-201.152, 0269-201.153, la Serviciul Mecano-Energetic la Sucursalei MediaĹ&#x;, zilnic ĂŽntre orele 7,30 - 15,30

UNIUNEA EUROPEANA

Guvernul Romaniei

Comunicat GHSUHVČ

Instrumente Structurale 2007-2013

Publicat :11.04.2012

6&$'$vQFKHLHVHULDGHDFKL]LÄŠLLĂŽn cadrul Proiectului Compania „Apa Târnavei Mariâ€? S.A. RSHUDWRU UHJLRQDO GH DSÄŒ Ä‚L DSÄŒ X]DWÄŒ pentru nord-estul MXGHɃXOXL 6LELX, DQXQɃČ demararea contractului ĂŽn vederea LQVWDOÄŒULL É L SXQHULL vQ IXQFÄŠLXQH D sistemelor de GHELWPHWUH É L 6&$'$ ĂŽn cadrul proiectului Ă…([WLQGHUHD Ä‚L UHDELOLWDUHD VLVWHPHORUGHDSČĂLDSÄŒX]DWÄŒĂŽQUHJLXQLOH0HGLDÄ‚$JQLWD'XPEUÄŒYHQL jud. Sibiuâ€?. Acest Proiect, aproEDWvQFDGUXO3URJUDPXOXL2SHUDɃional Sectorial Mediu (axa prioritarÄŒ 1 – ([WLQGHUHDÄ‚LPRGHUQL]DUHDVLVWHPHORUGHDSČĂL DSÄŒX]DWÄŒ , are o valoare de 307.837.654 lei, fiind FRILQDQɃDWGLQ)RQGXO de Coeziune al Uniunii Europene cu suma de 261.662.005 lei. ĂŽn cadrul acestui Proiect, s-a semnat ĂŽn data de 21.03.2012, contractul de OXFUÄŒUL „$FKL]LÄŠLD É L LQVWDODUHD GH Gebitmetre pentru UHÄŠHOHOH GH DSÄŒ SRWDELOÄŒ É L VLVWHPH 6&$'$â€?, ĂŽn valoare de 2.757.442,63 leiIÄŒUÄŒ79$. SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition System) este un VLVWHPFHQWUDOL]DWGHFRQWUROLQGXVWULDODOFÄŒWXLWGLQVLVWHPHGHFRPSXWHUH care monitori]HD]ÄŒ É L FRQWUROHD]ÄŒ SURFHVH WHKQRORJLFH VDX R LQIUDVWUXFWXUÄŒ 2SHUDWRUXO YD EHQHILFLD GH GRXÄŒ GLVSHFHUDWH 6&$'$ FDUH YRU PRQLWRUL]D VWDÄŠLL GH SRPSDUH DSÄŒ SRWDELOÄŒ VWDÄŠLL GH SRPSDUH DSÄŒ X]DWÄŒ WUHL VWDÄŠLL GH HSXUDUH É L WUHL VWDÄŠLL GH WUDWDUH DIHUHQWH FHORU WUHL ORFDOLWČĊL DOH SURLHFWXOXL SXQFWH GH PRQLWRUL]DUH GHELWH É L SUHVLXQL UH]HUYRDUH VWDÄŠLL GH FORULQDUH DPSODVDWH SH UHÄŠHOHOH GH DOLPHQWDUH FX DSÄŒvQWRDWHFHOHWUHLORFDOLWČĊLDOHSURLHFWXOXLVDXvQORFDOLWČĊLDILOLDWH ContracWXO D IRVW DWULEXLW SULQ OLFLWDɃie publicÄŒ deschisÄŒ, cRQVXOWDQWXO GH VXSHUYL]DUH DO OXFUÄŒULORU fiind C. & S. Di Giuseppe Ingegneri Associati S.R.L. din Palombaro, Italia,iar operatorul economic care va implementa SCADA este Electromatic Systems S.R.L. GLQ%UDÉ RY România. Ordinul de ĂŽncepere a fost emis ĂŽn 11.04.2012. Durata de GHVIČĂurare a contractului este de 23 de luni, din care 11 luni sunt DORFDWHH[HFXɃLHLOXFUÄŒULORUiar OXQLQRWLILFÄŒULLHYHQWXDOHORUGHIecte.

(PLVGH6HUYLFLXO5HODɃii Publice Tel: 0269/841.425 int. 34 Fax: 0269/834.270 office@apatarnavei.ro www.apatarnavei.ro

Ă…&RQɃLQXWXODFHVWXLPDWHULDOQXUHSUH]LQWÄŒvQPRGREOLJDWRULX SR]LɃLDRILFLDOÄŒD8QLXQLL(XURSHQHVDXD*XYHUQXOXL5RPkQLHLÂľ


Monitorul de Medias nr. 612  
Monitorul de Medias nr. 612  

din 13.04.2012

Advertisement