Page 1

Monitorul de Mediaş continuă campania de abonare! Primeşti ziarul la tine acasă, pentru numai 7 lei pe lună.

Abonează-te la Monitorul de Mediaş! Fii pe fază, urmăreşte poştaşul şi cere-i ziarul oraşului tău! Detalii la telefon 0723-194.985 Notă: pentru persoanele juridice, preţul unui abonament este 15 lei/lună. Pentru abonamentele contractate prin Poşta Română, se percepe un comision de 48 de bani.

Ziarul care st\ de vorb\ cu oamenii

30 martie – 5 aprilie 2012 Anul XI nr. 610 • 12 pagini • 1,50 lei (7 lei/lună pentru abonaţi)

DE MEDIA{

0727-397.454 0723-194.985

Sezonul de foc Incendierea vegetaţiei şi a deşeurilor poate avea urmări catastrofale. În perioada 1-26 martie, pe raza judeţului s-au înregistrat 97 de solicitări privind stingerea arderilor necontrolate, suprafaţa totală afectată depăşind 450 de hectare. Pagina 7

www.monitoruldemedias.ro I

Investiţiile lui Neamţu EDITORIAL Pagina 7

Înapoi la carte Dacă vrei să faci praf economia unei ţări n-ai decât să arunci pe piaţă bani fără acoperire, exemplul cel mai crunt pe care-l resimţim la nivel mondial este criza care ne bântuie de-o vreme şi care a plecat din această cauză. Dacă vrei să faci praf sistemul de valori al unei ţări, atunci aruncă pe piaţă diplome fără acoperire. S-a întâmplat de câţiva ani la noi, de când admiterea la facultate s-a făcut pe baza notelor din liceu şi pe bază de dosar.

LOCAL

Mediaşul prinde rădăcini Împrejurimile Mediaşului înverzesc din nou. Municipalitatea va împăduri, anul acesta, aproximativ zece hectare de teren cu 45.000 de puieţi. Până acum, a fost plantat peste 30 la sută din numărul de puieţi planificat, pe Hula Baznei şi în zona Graia de Sus. Pagina 2

Marile lucrări de infrastructură demarate încă din mandatul 2004-2008 Fata care vorbeşte „srevni” sunt pe cale să se încheie şi să lase locul altora noi, însă proiectele de „Ma ăuod iram iribui, luoidar iş aeniuzivelet, tnus ataf erac etşebrov srevni.“ Nu este o limbă străină, dezvoltare a municipiului nu se opresc doar la drumuri şi utilităţi. sunt cuvinte în limba română, pe care medieşeanca Mădălina Vintilă le scrie sau le pronunţă de la Monitorul de Mediaş a aflat care sunt priorităţile primarului Teodor Neamţu cap la coadă cu aceeaşi rapiditate cu care o face vorbind sau scriind normal. Pasionată de audiovi- în 2012. „Un lucru este cert: calitatea vieţii şi confortul localnicilor vor creşte zual, Mădălina este în prezent DJ la postul de radio ProFM. Pagina 6 considerabil”, promite edilul-şef. Paginile 4-5 SPECIAL

Centre de mica publicitate Anunţurile de mica publicitate pot fi preluate la

Şcoala de Şoferi SC Levy Car SRL

Agenţia de turism I Travel

Mediaş, str. Lucian Blaga nr. 2 (lângă blocul curb) Tel. Fax: 0269-831.577

NUMĂRUL SĂPTĂMÂNII

16

etape ar putea fi suspendat Eric de Oliveira pentru plecarea de la Gaz Metan

Piaţa Regele Ferdinand nr. 30 telefon 0771-126.653


2 LOCAL Pe scurt

monitorul de mediaș | 30 martie - 5 aprilie 2012

CGS Europe: Împădurire masivă investiţie strategică ECOLOGIE | Primăria Mediaş va planta 45.000 de puieţi

Împrejurimile Mediaşului înverzesc din nou. Municipalitatea va împăduri, anul acesta, zece hectare de teren. Până acum, a fost plantat Olimpici premiaţi peste 30 la sută din numărul de puieţi planificat. Primăria Mediaş premiază performanţa. Ca şi în anii anteriori, elevii care au obţinut rezultate rezultate bune la concursurile naţionale şi internaţionale în anul 2011 au fost recompensaţi cu diplome şi bani. 120 de elevi care au făcut cinste Mediaşului prin rezultatele obţinute la diferite concursuri au fost răsplătiţi, la mijlocul acestei săptămâni, cu un premiu chiar de către primarul Teodor Neamţu. Festivitatea de premiere a avut loc miercuri după-amiaza, în sala de şedinţe „Daniel Thellmann“ din cadrul Primăriei Mediaş. A. P.

Candidatul „verde” Tudor Jeleriu îşi doreşte fotoliul de primar al municipiului Mediaş la alegerile locale din luna iunie a acestui an. Fostul viceprimar şi consilier local a demisionat din PSD şi va intra în cursa pentru Primăria Mediaş din partea filialei locale a Partidului Verde. În primele sale mesaje electorale, Jeleriu susţine că Mediaşul are nevoie de o echipă care să ştie să îi gestioneze problemele şi consideră că experienţa de peste trei decenii îl recomandă pentru o candidatură la fotoliul de primar al municipiului. În viziunea sa, principala problemă a oraşului o reprezintă infrastructura rutieră. Tudor Jeleriu a fost viceprimarul Mediaşului în perioada 20012004, iar ulterior a fost consilier municipal ales pe listele Partidului Social-Democrat. A. P.

Scutiţi de plată Proiectul de lege privind exonerarea de la plată a funcţionarilor publici care au încasat în 2009 şi 2010 diverse sporuri va trece cu siguranţă de plenul Camerei Deputaţilor, a comentat deputatul medieşean Gheorghe Roman, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta spune că respectiva iniţiativă legislativă a fost semnată de parlamentari reprezentând toate forţele politice. „Având în vedere că angajaţii din administraţiile publice locale nu pot să înapoieze aceste sume considerate prejudicii de către Curtea de Conturi, împreună cu mai mulţi colegi parlamentari am iniţiat o propunere legislativă al cărei scop este acela de a-i scuti pe aceştia de la înapoierea sumelor respective. Această iniţiativă legislativă a fost semnată de parlamentari aparţinând tuturor forţelor politice“, a explicat Roman. A. P.

Festivalul Francofoniei Ziua Francofonia a fost sărbătorită şi în municipiul Mediaş. Şi în acest an, Asociaţia medieşeană Franmediensis a organizat o manifestare dedicată acestei zile. Evenimentul s-a desfăşurat la Biblioteca Municipală „Stephan Ludwig Roth“ şi a reunit sub acelaşi acoperiş iubitori ai culturii şi limbii franceze. „Este o tradiţie pentru Asociaţia Franmediensis să marcheze acest eveniment şi de acum trei ani prezentăm o manifestare intitulată «Festivalul Francofoniei». Este, de fapt, un spectacol în limba franceză susţinut de elevii medieşeni pregătiţi de profesoarele lor“, a explicat Mihaela Gabor, preşedintele Asociaţiei Franmediensis. A. P.

Alex PÎNTEA Acţiunea de împădurire a fost organizată în două locaţii diferite, pe Hula Baznei şi în zona Graia de Sus. Ea este una de tradiţie în ultimii ani, iar scopul declarat este consolidarea acestor zone.

Plan ambiţios Primăria Mediaş a demarat recent o acţiune de împădurire devenită deja o tradiţie. Practic, în viitorul apropiat vor fi plantaţi zeci de mii de puieţi de stejari şi paltini. Împădurirea se înscrie într-o serie de acţiuni de acest gen desfăşurate în ultimii ani. „Am ales

ESTIMARE

100 de mii de lei costă împăduririle din acest an pentru acest an dealurile Graiei, o zonă în care acţiunile de împădurire sunt necesare, dar şi Hula Baznei, acolo am mai plantat şi în anii anteriori un

Primarul Teodor Neamţu a dat startul lucrărilor de împădurire

număr însemnat de puieţi. Sunt cumpăraţi şi vor fi plantaţi 45.000 puieţi, un adaos important pentru municipiul nostru. Planul de împădurire este unul ambiţios şi foarte important pentru municipalitatea medieşeană”, este de părere primarul Teodor Neamţu.

Peste 150.000 puieţi Din cei 45.000 puieţi prevăzuţi pentru acest an, au fost plantaţi până în prezent circa 16.000 puieţi. În total în ultimii cinci ani, mai bine de 150.000 puieţi au prins rădăcini pe dealurile din vecinătatea oraşului. „De-a lungul ultimilor ani am plantat peste

150.000 puieţi pe dealurile din jurul Mediaşului. Încercăm să revalorificăm terenurile degradate, să împiedicăm eventualele alunecări de teren, dar şi să fixăm aceste dealuri. Anul acesta deja am plantat 16.000 puieţi săptămânile trecute, iar acţiunea continuă şi în această săptămână”, afirmă Neamţu.

De la bugetul local Costurile totale pentru plantarea celor 45.000 puieţi se ridică la aproximativ 100.000 lei. Întreaga sumă provine din bugetul local al municipiului Mediaş. În ea sunt incluse costurile de achiziţionare a puieţilor, precum şi cele de plantare.

Tinerii informaticieni au 100 de şanse în plus să se angajeze pe salarii europene, dar aproape de casă. Aurelian LUNGU Compania americană Computer Generated Solutions (CGS) a deschis miercuri, la Sibiu, un nou centru al Diviziei de Dezvoltare Software, unde caută în acest moment 25 de developeri Java şi numărul angajărilor va ajunge la 100 până la sfârşitul acestui an. În următoarele 12 luni, investitorul are în vedere o cifră de 150200 de salariaţi. Potrivit directorului general al diviziei CGS Europe, Mircea Hotăran, beneficiile pentru această poziţie ajung la 1.500 de euro lunar. „Nu încercăm să angajăm doar poziţii de top, ci le oferim şi tinerilor candidaţi şansa de a-şi dezvolta cariera. Vrem să fim nu doar compania care oferă salarii atractive, ci şansa de a-i sprijini în a-şi dezvolta abilităţile”, a menţionat Hotăran, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pregătire bună şi competenţe lingvistice Prezent la Sibiu, senior-vicepreşedintele Diviziei Applications Solutions, Paul Magel, a apreciat că extinderea CGS e o veste foarte bună şi pentru economia locală. „Sunt posturi pentru cei care au pregătire foarte bună, cu salarii pe măsură. Am ales Sibiul pentru că aici există o piaţă a muncii foarte bine pregătită profesional şi competenţe lingvistice bine dezvoltate – mă refer în

special la vorbitorii de limbă germană”, a argumentat reprezentantul liderului global al industriei de soluţii tehnologice end-to-end. Stăpânirea limbilor străine, în paralel cu cea a calculatorului, este o cerinţă indispensabilă pentru tinerii specialişti de astăzi, a completat Mircea Hotăran.

Planuri pe 7 ani Deocamdată, noul centru de dezvoltare funcţionează pe strada Ştefan cel Mare nr. 193, în locaţia unui call-center pe care o altă divizie a CGS l-a operat până acum la Sibiu. Însă, pentru viitor, investitorii doresc să se extindă la un spaţiu de 4-5.000 mp. „Sunt sigur că resursa umană potrivită există în judeţul Sibiu şi este un lucru îmbucurător. Această nouă investiţie este foarte importantă pentru judeţ”, a comentat prefectul Horaţiu Răcuciu. Proiectele ce vor fi livrate de la Sibiu vor fi lansate în luna aprilie şi vor avea o durată estimată de minim 7 ani. Viitorii angajaţi vor beneficia de training în funcţie de specificul proiectului. Având în spate aproape trei decenii de experienţă, Computer Generated Solutions este prezentă pe piaţa românească din 2006, cu două divizii. Compania mai are 20 de sedii în America Latină, America de Nord, Europa şi Asia, şi peste 4.500 de specialişti.


LOCAL 3

30 martie - 5 aprilie 2012 | monitorul de mediaș

Pe scurt Tabere gratuite

Promenadă Vine iepuraşul! pe Târnava TRADIŢIE | Bazarul va fi amplasat în Piaţa Regele Ferdinand I

Asociaţia „Sprijin pentru Viaţă“ organizează tabere gratuite pentru copiii cu dizabilităţi (locomotor, auz, vorbire, sindrom down și autism), cu care vor lucra specialişti şi psihologi. Copiii trebuie să aibă între 6 şi 16 ani şi să fie şcolarizaţi şi însoţiţi de părinţi, cărora li se aplică de asemenea gratuitatea. În plus, fiecare copil va primi câte 100 de lei şi un set de cărţi. Cei interesaţi pot contacta filiala locală a Alex PÎNTEA asociaţiei, la numerele de teleLocaţia aleasă pentru acest fon 0737-877.179 (Diana Budeanu) sau 0737-877.178 an este Piaţa Regele Ferdinand (Irina Răduţă). A. L. I, iar bazarul va debuta pe 2 aprilie la ora 10 dimineaţa.

Tradiţionalul Bazar de Paşti va avea loc şi în acest an în municipiul Mediaş. Organizatorul este Primăria municipiului Mediaş.

Alex PÎNTEA

Primăria Mediaş are planuri mari cu digurile râului Târnava Mare. Municipalitatea şi-a propus să amenajeze malul drept şi o parte din malul stâng al râului care străbate Mediaşul, pentru plimbare. Primarul Teodor Neamţu spune că proiectul pe care şi l-a propus constă în amenajarea unei alei pavate, cu alveole, bănci şi Internauţi chiar o terasă amenajată de o Expoziţie cu vânzare la bibliotecă societate comercială. Toate acestea ar urma să transforme Participanţii vor avea oca242 de utilizatori au venit la zona într-una ideală pentru zia să vadă şi să cumpere diBiblioteca Municipală „St. L. Roth“ din Mediaș pentru a utili- ferite obiecte cu tematică pasagrementul medieşenilor. „Noi za gratuit computerele și intervrem să iniţiem un proiect pe cală, realizate de către elevii netul, în primele trei zile ale malul drept al Târnavei Mari de la unităţile de învăţământ campaniei „Hai pe net”. Mierşi parţial pe malul stâng, de din municipiul Mediaş. Orgacuri au venit și şapte persoane amenajare a digului ca şi pronizatorii au pregătit şi mai muldin mediul rural, printre care și menadă pentru cetăţeni. Vrem te concursuri cu premii. Astun agricultor din Nemşa care a să facem un studiu de fezabifel, copiii preşcolari şi cei din utilizat internetul pentru a-și litate, să vedem ce înseamnă vinde nucile produse în grădina ciclul primar se vor întrece la Copiii vor avea ocazia să-şi demonstreze îndemânarea şi creativitatea o asemenea alee cu pavele, cu sa. „Sperăm ca și în zilele urmă- un concurs de desene pe astoare să atragem în total un nu- falt cu tema „Daruri de la ie- cu drag pe toţi locuitorii mu- liere de lucru. În cadrul aces- alveole de popas, amenajate măr de 500 de persoane care puraş”. De asemenea, vor fi nicipiului Mediaş să ni se ală- tora, elevii îşi vor arăta price- cu bănci din loc în loc, pe unvin pentru a utiliza computerul premiate cel mai frumos stand, ture şi să viziteze bazarul de perea în realizarea de obiecte de medieşenii să se poată plimfie pentru prima dată în viață, cele mai frumoase creaţii şi ce- Paşti!”, a informat Paula Mi- cu tematică pascală şi nu nufie pentru familiarizarea cu ser- le mai bine vândute produse. hălţan, purtătorul de cuvânt mai. „Vor funcţiona şi atelievicii noi de e-guvernare, e-sănare, în cadrul cărora elevii vor tate sau e-comerț“, arată mana- „Cu această ocazie vor fi ex- al Primăriei Mediaş. avea ocazia să îşi demonstregerul de proiect Antonela Sofia puse spre vânzare obiecte re- Ateliere de lucru ze îndemânarea în confecţioBarbu. A. L. alizate manual de elevi, vor fi Ziua Mondială a Apei a fost concursuri cu premii şi multe În Piaţa Regele Ferdinand narea de obiecte cu tematică Şomaj mai mare alte surprize pregătite special I, locul de desfăşurare al ba- pascală. Este vorba de încon- sărbătorită pentru al cincilea pentru medieşeni. Îi invităm zarului, vor funcţiona şi ate- deierea ouălor, realizarea de an consecutiv în municipiul Şomajul este în creştere în mufelicitări şi diferite ornamen- Mediaş de către operatorul de nicipiul Mediaş şi în zonă. La sfârşitul lunii trecute, erau înrete specifice acestei sărbători apă şi apă uzată. Apa Târnagistraţi în evidenţele Agenţiei religioase”, a mai precizat Pau- vei Mari S.A. a organizat două Locale de Ocupare a Forţei de la Mihălţan. Prin această ac- concursuri pentru elevi – unul Tot luni se va deschide la Centrul Cultural „Casa Schuller“ Muncă un număr de 2.424 şoo expoziţie dedicată sărbătorilor pascale. Este vorba de ex- ţiune s-a urmărit implicarea la şcoala generală nr. 8, în cameri, cu 75 mai mulţi decât în poziţia de Paşti a Asociaţiei Phoenix-Speranţa. Ornamente, activă a copiilor în cunoaşte- drul proiectului de parteneriluna anterioară. Din cei 2.424 felicitări, lumânări, toate realizate manual de către benefi- rea tradiţiilor, a artei popula- at educaţional judeţean „Mişomeri înregistraţi la sfârşitul lunii trecute în baza de date a ciarii Centrului Speranţa vor fi expuse spre vânzare, iar re, dar şi participarea creati- cii chimişti în acţiune”, apoi agenţiei locale, doar 983 prifondurile obţinute vor fi folosite pentru aceştia. Expoziţia va vă în realizarea unor obiecte o expoziţie-concurs de afişe şi artizanale specifice sărbătorii postere, la la Biblioteca Munimesc şi indemnizaţie, în timp ce fi deschisă pe tot parcursul săptămânii viitoare. cipală „Stephan Ludwig Roth”. restul nu au niciun venit. A. L. Învierii Domnului. Participanţii au fost premiaţi de către primarul Teodor Neamţu, care este şi preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Interco-

ba. Poate nu ar fi lipsită de interes şi amenajarea de către un investitor din domeniul comerţului sau alimentaţiei publice a unei terase sau a unui local”, susţine Neamţu.

Proiect oportun Edilul-şef al Mediaşului a mai arătat că în perioada următoare va fi realizat un studiu de fezabilitate pentru amenjarea aleii pe malul râului Târnava Mare, iar acest proiect beneficiază de tot sprijinul Administraţiei Naţionale a Apelor Române. „Ni s-a promis tot sprijinul din partea Apelor Române pentru ca acest proiect să devină viabil”, a dat asigurări Teodor Neamţu.

Ziua Apei

Expoziţie de tradiţie

La Mediaş, cărţile prind viaţă din nou De luni, „cărţile vii“ îşi aşteaptă cititorii în holul mare al Primăriei. Alex PÎNTEA Consiliul Local al Tinerilor şi Primăria Mediaş organizează cea de a IV-a ediţie a proiectului „Biblioteca Vie”. Manifestarea se va desfăşura în perioada 2-4 aprilie, în intervalul orar 16-20, în holul de la parterul Primăriei. „Biblioteca vie” va funcţiona ca una obişnuită: cititorii vor putea împrumuta o carte, cu menţiunea că acestea sunt fiinţe umane, care vor intra într-un

dialog personal cu cititorul. „Biblioteca vie îşi propune să promoveze respectul pentru drepturile omului şi demnitatea umană, să atragă atenţia asupra diversităţii în toate formele ei, să stimuleze dialogul între oameni. Practic, persoanele interesate vor putea intra în dialog cu un poliţist, un jurnalist, un makeup artist, iar exemplele pot continua”, descrie Andreea Duma, inspector de specialitate în cadrul Primăriei Mediaş. Persoanele care vor trece

pragul Bibliotecii de luni până miercuri au de unde alege. Catalogul de cărţi cuprinde o paletă largă de titluri. Astfel, aceştia pot sta de vorbe cu jurnalişti, poliţişti, voluntari, fotbalişti, primari, consilieri locali, dar şi alte categorii. „Biblioteca vie funcţionează ca o bibliotecă obişnuită - cititorii vin şi împrumută cărţi pentru o perioadă limitată de timp. După ce citesc cărţile, le returnează în bibliotecă şi, dacă vor, pot să mai împrumute o

carte. Există însă două aspecte importante: cărţile sunt fiinţe umane şi intră într-un dialog personal cu cititorul”, precizează Andreea Duma. Anul acesta Biblioteca vie se desfăşoară în cadrul proiectului „Tomorrow starts today”, proiect finanţat de Comisia Europeană prin Programul Tineret în Acţiune, în care municipiul Mediaş este partener. Acesta îşi propune să crească gradul de implicare a tinerilor în viaţa publică.

munitară Apa Târnavei Mari. „Am încercat să marcăm această zi printr-un concurs adresat copiilor, cei pe care îi avem în grijă şi cărora trebuie să le asigurăm toate condiţiile, inclusiv apa. Trebuie să le lăsăm moşternire o apă curată, iar ei trebuie să înveţe acest lucru”, a apreciat Neamţu. Cu aceeaşi ocazie, liceenii de la Grupul Şcolar Automecanica au împărţit pliante informative în Piaţa Regele Ferdinand I, în colaborare cu Administraţia Bazinală Mureş, sub genericul „Apa şi securitatea alimentară”. A. P.

Pariu pe Meditur Creşterea calităţii serviciilor de transport şi fidelizarea călătorilor vor asigura un trafic decongestionat şi un aer mai curat pentru cetăţenii Mediaşului, sunt de părere reprezentanţii municipalităţii. Întrun comunicat de presă, operatorul de transport public local şi-a confirmat intenţia de a dezvolta transportul electric, prin îmbunătăţirea infrastructurii şi introducerea unor noi

troleibuze. „Menţinerea transportului electric în Mediaş, îmbunătăţirea acestuia prin achiziţionarea a încă patru troleibuze în anul 2011, studiile pentru prelungirea liniei electrice pe strada Stadionului sunt semnale ale importanţei acordate acestui segment de către conducerea Meditur şi a Primăriei Mediaş”, arată Ioana Streza, purtătoarea de cuvânt a societăţii Meditur. A. L.


4 LOCAL

monitorul de mediaș | 30 martie - 5 aprilie 2012

INTERVIU | Marile lucrări de infrastructură demarate încă din mandatul 2004-200 a municipiului nu se opresc doar la drumuri şi utilităţi

Teodor Neamţu: „Î roadele muncii şi ră

Monitorul de Mediaş a luat pulsul administraţiei locale, pentru a afla care s calitatea vieţii şi confortul localnicilor vor creşte considerabil”, promite Neam Monitorul de Mediaş: Domnule primar, dacă din punct de vedere al investiţiilor, 2011 a fost anul infrastructurii, la ce să se aştepte medieşenii pentru perioada următoare? Teodor Neamţu: 2011 a reprezentat un an „de foc” pentru drumurile din oraş, întrucât proiectul de reabilitare a infrastructurii de apă-canal era în plină desfăşurare. După ce se vor încheia aceste lucrări, care consumă mare parte din banii de la bugetul local, vom putea să alocăm mai multe fonduri pentru sănătate, învăţământ şi cultură. Eforturile depuse pentru a avea „drumuri de calitate” au ajuns la faza la care toţi medieşenii vor resimţi beneficiile muncii noastre. Încă din 2006, am făcut demersuri ca DN14 să fie asfaltat cu fonduri guvernamentale şi iată-ne ajunşi ca, foarte curând, să vedem cea mai mare arteră din Mediaş reabilitată în întregime. Deşi cu întârzieri provocate de criza economică, contractul cu BERD pentru reabilitarea infrastructurii rutiere a fost semnat şi ne aflăm în etapa în care se vor demara lucrările de modernizare a străzilor de pământ şi piatră din municipiu şi a tuturor străzilor din satul aparţinător Ighişul Nou. O nouă sală de sport la şcoala cu clasele I-VIII nr. 5, construcţia a două parcuri şi a unei pieţe de cartier, reabilitarea termică a unor instituţii de învăţământ, dotarea operatorilor publici de salubritate şi transport, finalizarea construcţiei de blocuri pentru tineri, dotarea spitalului municipal şi construcţia unei noi creşe sunt doar câteva dintre cele mai importante investiţii şi proiecte pe care le-am trasat pentru anul acesta.

vor executa reparaţii cu covor asfaltic sau plombe şi pe 40 de străzi finanţate din creditul BERD vor începe lucrările anul acesta. De pildă, vom putea turna covor asfaltic în suprafaţă totală de 85.000 mp, am considerat necesară aplicarea de plombe asfaltice şi reparaţia trotuarelor cu asfalt în suprafaţă de 30.000 mp, se va aşterne macadam în suprafaţă de 6.600 mp pe străzile, se vor ridica la cotă un număr de 350 de guri de scurgere şi cămine, pe străzile unde se vor turna covoare asfaltice, se vor pava 11.300 mp de trotuare. În pliantul distribuit populaţiei am precizat detaliat ce şi unde se va lucra. În fine, ne-am mai propus pentru anul 2012 „Calitatea vieţii şi echiparea tehnico-edilitară a confortul vor creşte sălii de sport de la şcoala cu considerabil” clasele I-VIII nr. 5, a blocurilor ANL de pe str. Predeal, a Vorbim, deci, de încă un an cartierului rezidenţial „Daniel Thellmann” şi a zonei construfoarte dinamic în ceea ite de pe str. Comandor Dimice priveşte infrastructura trie Moraru. şi construcţiile. Da, fie că vorbim de asfaltarea aproape a tuturor străzilor 100 de milioane de euro unde, anul trecut, S.C. Apa pentru o apă bună Târnavei Mari S.A. a lucrat la reţelele de apă şi canalizare, Probabil că toţi medieşenii fie că vorbim de începerea lu- ştiu deja, mai mult sau mai crărilor la străzile ce vor fi fi- puţin detaliat, că operatonanţate din împrumutul acor- rul regional S.C. Apa Târdat de BERD sau de cele finan- navei Mari S.A. Mediaş beţate de Ministerul Dezvoltării neficiază de asistenţă finanRegionale şi Turismului, un lu- ciară nerambursabilă în vacru este cert: calitatea vieţii şi loare de aproximativ 100 de confortul localnicilor vor creş- milioane de euro, acordată te considerabil. Vom avea zeci prin POS Mediu pentru pede lucrări noi şi în continua- rioada 2007–2013, în cadrul re, despre care medieşenii vor proiectului „Extinderea şi fi informaţi prin intermediul reabilitarea sistemelor de aunei broşuri care urmează să pă şi apă uzată în regiunile ajungă la fiecare familie. Pe Mediaş, Agnita, Dumbrăaproximativ 50 de străzi se veni, judeţul Sibiu”. În ce

stadiu se află lucrările din cadrul acestui proiect? În ceea ce priveşte reţeaua de apă, la această oră, sunt în curs de finalizare reabilitarea reţelei de distribuţie pe străzile: Axente Sever, Stejarului, Oituz, Izvorului, Iazului, Valea Adâncă, Ulmului, Buzdului, Gheorghe Lazăr (zona Moşna), Gheorghe Lazăr (zona A. Vlaicu), Aurel Vlaicu, M. Eminescu, Unirii-pod pietonal, Stadionului şi Perşani, Hermann Oberth, Milcov, Şos. Sibiului, Marţian Negrea şi Calafat. De asemenea, se apropie de final extinderea reţelei pe străzile: Şipoţele-Avram Iancu, Gh. Lazăr, Horea, Hermann Oberth şi Stadionului (by pass). Legat de canalizare, în curând va fi finalizată reabilitarea pe străzile: Cibinului, Sebeş, Aurel Vlaicu, Brazilor, Viorelelor, Călăraşi, Protopop Moldovan, Gh. Lazăr, Lutăriei, Şesului, Buzdului, Pădurii, Păcii şi Hermann Oberth, Izvorului, George Coşbuc şi Spitalului, respectiv extinderea pe: Stejarului, Gh. Lazăr, Protopop Moldovan, Petru Maior, Aurel Vlaicu, Intrarea Aviaţiei, Castanilor, Toma Ionescu, Mal Stâng Târnava, Cronicar Neculce, Carpaţi, C-tin Brâncoveanu, Expoziţiei, I. C. Brătianu, Cojocarilor, Stadionului, Nuferilor, Oituz, aleea de legătură str. Fagului-Oituz, Memorandist Roman, Mimozelor, Ştrandului şi Sălciilor. Canalizarea pluvială va fi şi ea finalizată pe străzile: După Zid, N. Titulescu, Podului şi Carpaţi. Continuă lucrările finanţate din bugetul local pe arterele: Ilarie Chendi, Mărţişorului, Ştefan cel Mare, Nicolae Fili-

pescu, Luncii, L. Toppeltinus, Moşnei - până la Eleşteu, Şos. Sibiului (partea dreaptă pornind de la Meditur). Tot de la bugetul local finanţăm lucrări noi la reţelele de apă şi canalizare menajeră pe străzile: George Coşbuc, Plevnei, Crişan, Pictor Grigorescu, Sibiului (de la Felam până la Petrom) şi în cartierul Baron von Stromberg. Despre beneficiile aduse de modernizarea operatorului de apă s-au spus multe, dar cred că merită încă o dată amintit proiectele de separare a măsurării consumului de apă pentru condominii (50 scări de bloc), pentru care costurile aferente domeniului public vor fi suportate din bugetul Consiliului Local Mediaş şi al operatorului, precum şi proiectul de contorizare a utilizatorilor cu consum pauşal.

Transport la standarde europene În calitate de operator unic de transport public local, Meditur SA se declară în permanenţă precupată de creşterea calităţii serviciilor oferite. Cum va continua în această direcţie modernizarea transportului public de persoane, care a demarat în anii trecuţi? Creşterea confortului şi a siguranţei în trafic rămân priorităţile societăţii Meditur. Ea are în program pentru anul 2012 o serie de proiecte şi investiţii importante, mai exact: achiziţionarea de microbuze, autobuze şi troleibuze, completarea sistemului de ticketing, finalizarea proiectului de ex-


LOCAL 5

30 martie - 5 aprilie 2012 | monitorul de mediaș

08 sunt pe cale să se încheie şi să lase locul altora noi, însă proiectele de dezvoltare

În 2012 vom culege ăbdării noastre”

sunt priorităţile primarului Teodor Neamţu în 2012. „Un lucru este cert: mţu. tindere a reţelei pe Stadionului şi modificarea reţelei la intersecţia străzilor Brâncoveanu şi Acad. I. Moraru. În cursul acestui an, societatea implementează sistemul electronic de ticketing şi GPS, bazat pe tehnologie de ultimă generaţie, lucrări care deja sunt în derulare.

Planuri mari pentru piaţă

va monta o centrală termică nouă, cu cogenerare energie electrică, în sistem de finanţare ESCO, se va finaliza construcţia unui lift exterior şi reabilitarea faţadei pentru pavilionul Interne. Toate aceste proiecte şi investiţii sunt sau vor fi finanţate cu bani de la bugetul local, Ministerul Sănătăţii sau sponsori.

Măsuri de sprijin Directorul pieţei agroalimentare spunea, într-un interviu acordat săptămânalului nostru, că vor continua investiţiile pentru a crea condiţii de comerţ adecvat şi civilizat şi pentru a le da posibilitatea locuitorilor din cele mai mari cartiere medieşene să beneficieze de o piaţă de proximitate. S-au schimbat, între timp, priorităţile? Absolut deloc. S.C. Piaţa Prim Com S.A. Mediaş are două obiective majore şi anume: finalizarea pieţei din cartierul Gura Câmpului şi întocmirea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru amenajarea unei noi pieţe în cartierul Vitrometan. Alte proiecte din acest sector vizează construirea, în perimetrul pieţei centrale, a unui lanţ de 25 chioşcuri din termopan, în vederea comercializării de produse industriale, amenajarea unor spaţii de depozitare a legumelor şi fructelor, dotate cu instalaţie de frig, amenajarea de spaţii proprii pentru comerţ, amenajarea unui stand propriu pentru vânzarea de legume şi fructe achiziţionate direct de la producătorii autohtoni, din interiorul Halei A.

Dotări noi şi confort sporit la Spitalul Municipal Spitalul Municipal Mediaş asigură servicii medicale pentru peste 100.000 de locuitori din zona de nord a judeţului Sibiu. Cum colaboraţi cu directorul Bogdan Burghelea? Am anunţat încă de la instalarea noii conduceri că susţin proiectele spitalului şi îmi menţin acest deziderat. Dotarea cu echipamente necesare efectuării cât mai multor tipuri de investigaţii, pentru a oferi acces la serviciile de sănătate tuturor cetăţenilor, este unul din principalele obiective ale anului 2012. Cele mai importante achiziţii sunt: un aparat mobil de radiologie, un ecograf doppler, patru mese de operaţie, un microtom şi un autoturism pentru transportul bolnavilor. În acelaşi timp, va continua seria de proiecte şi investiţii menite să crească confortul pacienţilor, prin anveloparea termică şi reparaţia capitală a reţelei interne de încălzire centrală. Totodată, se

Ştiu că asistenţa socială reprezintă un capitol semnificativ şi în bugetul local de anul acesta. Care ar fi cea mai importantă investiţie aflată în derulare? Cu siguranţă, construcţia Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Persoane Vârstnice, situat în curtea Unităţii de Asistenţă Medico-Socială. Sprijinirea persoanelor care se află în dificultate a reprezentat şi în anul 2011 pilonul de bază pentru activitatea desfăşurată de către Direcţia de Asistenţă Socială. Astfel, 6.293 de pensionari (femei după împlinirea vârstei de 60 de ani, bărbaţi după împlinirea vârstei de 65 de ani) au beneficiat de abonamente gratuite pentru trans-

cartierul rezidenţial „Daniel Thellmann” şi am trimis o solicitare Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe în vederea construirii a încă opt blocuri de tip ANL în zona rezidenţială Târgului, zonă pe care am scoso de sub riscul de inundaţii. În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ, medieşenii trebuie să ştie că vom finaliza lucrările la sala de sport situată în incinta şcolii cu clasele IVIII nr. 5. Lucrarea este finanţată de Compania Naţională de Investiţii, în urma demersurilor realizate de Primăria municipiului Mediaş. De asemenea, vom construi o nouă creşă în cartierul Vitrometan, care va avea o capacitate de 50 de locuri. Proiectul este demarat de Primăria municipiului Mediaş şi finanţat de Ministerul Dezvoltării. Pe parcursul acestui an vom continua procesul de modernizare şi anvelopare a mai multor unităţi de învăţământ, dintre care amintim: şcoala cu clasele IVIII „Cireşarii“, şcoala cu clasele I-VIII nr. 8, grădiniţa nr. 15, grădiniţa „Piticot” şi Liceul Teoretic „St. L. Roth“. Nu în ultimul rând, în cadrul şcolii cu clasele I-VIII „Mihai

TEODOR NEAMŢU l primar Mediaş „Îmi doresc să păstrăm dialogul permanent şi relaţia deschisă bazată pe comunicare. Sper să mă întâlnesc cu cât mai mulţi dintre cetăţeni în cadrul campaniei de curăţenie de primăvară, cu prilejul diferitelor manifestări culturale sau al întâlnirilor pe cartiere şi astfel să decidem împreună încotro merge Mediaşul.“ portul în comun, 272 de persoane au fost premiate cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani şi 118 familii au primit un premiu cu ocazia aniversării a 50 de ani de căsătorie, respectiv au fost acordate ajutoare materiale pentru 800 de persoane aparţinând categoriei de pensionari cu venitul de până la 500 lei/lună, constând în tichete sociale în valoare de 100 lei/persoană cu ocazia a patru evenimente (8 Martie, Paşti, 1 Octombrie – Ziua Internaţională a Vârstnicului şi Crăciun). Şi în anul 2012, persoanele vârstnice vor beneficia de aceste măsuri de sprijin.

Locuinţe pentru tineri. Şcoli reabilitate Ce planuri aveți pentru tineri? Preocuparea de bază se referă la locuințe, prin urmare vă pot asigura că vom da în folosinţă şi ultimele două blocuri ANL situate pe strada Predeal şi vom executa lucrările de amenajare exterioară, vom continua repartizarea terenurilor identificate de Consiliul Local Mediaş tinerilor sub 35 de ani pentru construcţia de case în

Eminescu” se vor executa lucrări de modernizare şi extindere. Aş mai vrea să subliniez că, anul trecut, 76 de tineri cu performanţe deosebite la învăţătură şi la competiţii sportive au fost premiaţi cu sume cuprinse între 300 şi 600 de lei. Începând cu anul 2007, aceste sume sunt alocate din bugetul local şi vor fi acordate din acest an în cadrul a două festivităţi (de Paşti şi de Crăciun), în funcţie de momentul obţinerii premiului.

Anul parcurilor Acum câteva luni, aţi promis că 2012 va fi „anul parcurilor”. Să le reamintim cititorilor despre ce este vorba. Pentru început, va începe construcţia unui parc în zona „Izvorul Dorului“ - proiect cu cofinanţare de la Ministerul Mediului, în valoare de 1.107.382 lei. Suprafaţa care urmează a fi amenajată este de 39.701 mp, valoarea totală a proiectului fiind de 1.210.618 lei. Un alt proiect are în vedere zona barajului de la Ighişul Nou, acolo unde vor fi amenajate alei gazonate, un podium pen-

tru spectacole, o pistă de skateboard, role şi patinoar, va fi amplasat mobilier urban şi se va planta vegetaţie. Investiţia se ridică la 1.755.464 de lei. Pe strada Constantin Brâncoveanu, vom reamenaja spaţiul de joacă. Pe urmă, vom executa lucrări de echipare edilitară în zona fostei unităţi militare de aviaţie, în vederea amenajării unui parc cu tematică de aviaţie. În plus, cred că vor fi deosebit de interesante un parc cu tematică medievală, precum şi un Aqua Park – unic la nivel naţional, cel puţin pentru un oraş de talia Mediaşului. Când vom afla cum vor arăta aceste parcuri? Am lansat concursuri de idei pentru ele, iar lucrările prezentate vor fi supuse dezbaterii publice.

Campioni la colectarea deşeurilor Au spus-o şi alţii, o spunem şi noi: municipiul nostru reprezintă un exemplu în România în ceea ce priveşte managementul deşeurilor. Cum se prezintă operatorul de salubritate Eco-Sal S.A. în 2012? Societatea continuă proiectele deja începute şi demarează noi lucrări de investiţii, printre care se numără: achiziţionarea de containere de 1.100 litri şi 120 litri şi containere pentru colectarea deşeurilor menajere; achiziţionarea de containere subterane; construirea unei microstaţii de epurare a apelor uzate; construirea unei linii automate de balotare a deşeurilor; achiziţionarea de măturătoare stradale şi autocompactoare. Vom organiza o serie de acţiuni destinate cetăţenilor, printre care amintim: campania pentru colectarea DEEE-urilor şi a deşeurilor periculoase, curăţenia de primăvară şi toamnă şi campania locală de conştientizare asupra importanţei colectării selective a deşeurilor. Dacă tot suntem la capitolul ecologizare, ce va face municipalitatea pentru înfrumuseţarea zonelor verzi? Anul acesta, Primăria municipiului Mediaş, prin Serviciul Public de Ecologizare, va planta un număr mare de flori, peste 50.000 de bucăţi, în parcuri, pe stâlpi şi în rondurile din intersecţii. 90 % dintre ele sunt produse în sera şi solariile proprii. Vor fi plantaţi cu ajutorul elevilor 42.500 de puieţi, pe o suprafaţă de 8,5 ha. În plus, vom achiziţiona o stropitoare pentru udat florile în parcuri. 600 m gard viu va fi oferit la cerere asociaţiilor de proprietari, pentru spaţiul verde din zona blocurilor.


6 SPECIAL

monitorul de mediaș | 30 martie - 5 aprilie 2012

CARIERĂ | Deşi s-a adaptat mai greu, medieşeanca mărturiseşte că n-ar mai pleca din Bucureşti

Mădălina Vintilă, fata care vorbeşte „srevni” la ProFM „Ma ăuod iram iribui, luoidar iş aeniuzivelet, tnus ataf erac etşebrov srevni.” Nu este o limbă străină, sunt cuvinte în limba română, pe care Mădălina Vintilă le scrie sau le pronunţă de la cap la coadă cu aceeaşi rapiditate cu care o face vorbind sau scriind normal. Pasionată de audiovizual, Mădălina a debutat la Mediaş şi este în prezent DJ la postul de radio ProFM. Alex PÎNTEA Mădălina a fost prima DJiţă din echipa radioului, în 17 ani de activitate, care realizează un program de trei ore de luni până vineri. O puteţi asculta pe ProFM, de luni până vineri, între orele 16.00 şi 19.00. „Vestea că ProFM are nevoie de o nouă voce a fost ceea ce aşteptam de mult timp! Mi-am trimis CV-ul şi un demo şi iată-mă acum în Capitală, făcând parte din cea mai tare gaşcă”, jubilează ea. Însă nu va uita niciodată că în oraşul natal sa „legat” povestea ei de dragoste cu radioul. „Sunam şi dădeam dedicaţii familiei, până când cei din echipă m-au invitat să mă cunoască. Şi am devenit un invitat permanent... timp de 10 ani”, se amuză acum medieșeanca.

Talent nativ „Copilul-minune” al radioului, Mădălina Vintilă, a împlinit pe 14 martie frumoasa vârstă de 24 de ani. Pe lângă o voce foarte bună, medieşeanca are şi o altă calitate mai puţin obişnuită: scrie şi vorbeşte invers la fel de repede cum o facem oricare dintre noi în limba română. A descoperit că poate face asta la vârsta de opt ani. Şi-a dat seama că poate vorbi sau scrie invers, fără să facă niciun efort. „Au trecut foarte mulţi ani de când mi-am descoperit această capacitate. Eram în clasa a doua, mai exact aveam 8 ani, când, uitândumă la televizor, am văzut un reportaj referitor la o fată care putea scrie invers. Abia învăţasem să scriu şi să citesc şi, de curiozitate, am încercat şi eu să fac acelaşi lucru. Miam dat seama că îmi era foarte simplu să întorc fiecare literă din cuvânt şi să le şi scriu”, povesteşte tânăra.

Reacţii neaşteptate În momentele în care vorbeşte invers, Mădălina stârneşte uimire în jur. Reacţiile celor care o ascultă se pot încadra într-o gamă largă, de la şoc la amuzament. „Majoritatea au avut reacţii foarte ciudate, de şoc uneori, spunându-mi că nu este posibil, iar când s-au învăţat cu aceasta «limbă» se distrau de fiecare dată când eram provocată să vorbesc întors. De atunci, pentru prieteni sunt fata care vorbeşte invers”, explică ea.

Fără explicaţie Nu ştie cum să îşi explice abilitatea pe care o are. Nu a găsit o explicaţie plauzibilă nicăieri, şi nici nu înţeles de unde a deprins vorbitul şi scrisul invers. „Încă nu am primit amănunte plauzibile din partea nimănui. Ciudat este că mie mi se pare absolut normal

Odată obişnuită cu viaţa din Capitală, Mădălina Vintilă speră să ajungă „pe sticlă” la un post naţional

să pot vorbi invers şi am impresia că este un lucru obişnuit, tocmai de aceea nu pot să îmi dau seama concret cum am deprins această capacitate. Mulţi m-au întrebat dacă am învăţat toate cuvintele pe de rost, însă aşa ceva este imposibil. Pentru mine, este exact ca o limbă străină învăţată foarte bine”, descrie ea. De altfel, nu are nevoie nici de antrenament pentru a putea vorbi invers. Deşi a avut perioade

mai bună alegere. Am crescut în radio, m-am maturizat în radio, am învăţat o mulţime de lucruri care m-au ajutat şi mă ajută”, recunoaşte Mădălina. La televiziune a început tot în Mediaş, la Nova TV, trecând apoi pragul televiziunii din Cluj, la TVR.

Dependentă de televiziune Pentru ea, fiecare zi e una plină de provocări. „Televiziunea pentru mine a fost o ade-

MĂDĂLINA VINTILĂ | realizatoare radio „Sunt o persoană dinamică, luptătoare. Când îmi propun un lucru, fac orice pentru a-l realiza. Sunt o fată ce iubeşte ceea ce face şi dă tot ce are mai bun pentru a-şi atinge scopul în viaţă.“

denţă. Sper ca Bucureştiul să îmi ofere o nouă şansă şi la acest capitol. Vreau să îmi continuu drumul împărţit între radio şi televiziune la un nivel şi mai înalt. Cu puţin noroc, îmi propun să apar pe sticla unui post TV naţional”, a mărturisit Mădălina Vintilă. Şi are toate atuurile pentru asta: „sunt o persoană dinamică, luptătoare. Când îmi propun un lucru, fac orice pentru a-l realiza. Sunt o fată ce iubeşte ceea ce face şi dă tot ce are mai bun pentru a-şi atinge scopul în viaţă. Îmi plac mult filmele, de fiecare dată când am puţin timp, merg la un film bun cu prietenii. Îmi place mult şi muzica pe care o asociez în fiecare zi cu buna dispoziţie. Viaţa în Bucureşti a fost puţin mai grea, până m-am adaptat, însă acum nu aş mai pleca de aici. Am colegi minunaţi, facem o echipă foarte bună, iubesc ceea ce fac şi sper ca acest lucru să se simtă în fiecare emisiune de-a mea”.

lungi în care nu a vorbit invers, varată provocare. Nova TV miîn momentul în care a făcut-o a deschis uşa spre o lume de i-a fost la fel de simplu. care m-am îndrăgostit cu adevărat. O lume care te învaţă în A crescut în radio fiecare zi altceva, care te conecTânăra are două mari pasi- tează cu lumea din jurul tău, uni: radioul şi televiziunea. De creându-ţi o adevarată depenlumea undelor s-a îndrăgostit acum 13 ani. Atunci a păşit pentru prima dată într-un studio, iar apoi a lucrat ani buni Mădălina are şi o condiţie fizică de la Radio Mediaş 725, pentru invidiat. Energia de care dă dovadă în ca în prezent să fie una dintre emisiune și-o menține prin dans și vocile apreciate de la Pro FM sport. A optat pentru o tehnică revoluRomânia. „Îmi amintesc cum ţionară pilates, de la care speră să obîmi aşezam o grămadă de cărţi ţină şi o musculatură de vis. „Am începe scaun pentru a ajunge la put cu atletismul, am trecut şi pe la microfon. Mi-a surâs de mică clubul de karate şi m-am oprit la basideea de a le transmite oamechet. Şi acum, când am ocazia, arunc la nilor buna dispoziţie şi astfel coş, cu prietenii!“, arată ea. am realizat că am făcut cea

Face sport ca să aibă energie la radio


MONITORUL JUDEŢULUI 7

30 martie - 5 aprilie 2012 | monitorul de mediaș

DEZASTRE | Incendiile de vegetaţie le dau bătăi de cap autorităţilor

E sezonul de foc

Incendierea vegetaţiei şi a deşeurilor poate avea urmări catastrofale. În perioada 1-26 martie, pe raza judeţului s-au înregistrat 97 de solicitări privind stingerea arderilor necontrolate, suprafaţa totală afectată depăşind 450 de hectare. Alex PÎNTEA Compartimentul de Protecţie Civilă şi Protecţia Mediului a distribuit pliante informative, iar în colaborare cu Poliţia Locală şi ISU Sibiu s-au intensificat patrulările pe teritoriul municipiului Mediaş. „În ziua de 20 martie, pe drumul Mediaş-Ighişul Nou a fost prins în flagrant un cetăţean din localitatea Ighişul Nou dând foc vegetaţiei de pe marginea drumului şi a fost sancţionat contravenţional cu amendă”, a anunţat consilierul de protecţie civilă Ioan David. Aceste activităţi de prevenire vor continua.

HORAŢIU RĂCUCIU | prefect „Doresc să amintesc primarilor că au obligaţii legale privind arderile de vegetaţie, ca preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. De altfel, vom urmări îndeaproape modul în care se implică în prevenirea arderilor necontrolate.“

Prejudiciu: 8.000 de lei La sfârşitul săptămânii trecute, incendiile de vegetaţie au avariat staţia de transformare 110/20 kV Aurel Vlaicu, situată în Mediaş. Flăcările s-au extins pe sub gard, afectând grav echipamentele şi cablurile aferente celulei de 110kV. „Am solicitat sprijinul Poliţiei municipiului Mediaş şi Poliţiei judeţului Sibiu. Consumatorii aferenţi staţiilor de transformare 110/20 kV Aurel Vlaicu şi Agnita au fost preluaţi din alte staţii de transformare pentru o perioadă de opt ore, fapt care a condus la disconfort în alimentarea cu energie electrică a clienţilor”, recunoaşte Corina Ene, de la Compartimentul de Relaţii Publice al Electrica Sibiu. Valoarea prejudiciului depăşeşte 8.000 de lei.

Au rămas pe întuneric O altă zonă afectată de un incendiu de vegetaţie uscată a fost derivaţia 20kV Petiş – Mighindoala, motiv pentru care alimentarea cu energie electrică a celor două localităţi s-a întrerupt pentru mai bine de 24 de ore. „S-au identificat un număr de cinci stâlpi afectaţi de incendierile necontrolate, stâlpi care au fost de aseme-

EDITORIAL Înapoi la carte de Milu Oltean

Dacă vrei să faci praf economia unei ţări n-ai decât să arunci pe piaţă bani fără acoperire, exemplul cel mai crunt pe care-l resimţim la nivel mondial este criza care ne bântuie de-o vreme şi care a plecat din această cauză. Dacă vrei să faci praf sistemul de valori al unei ţări, atunci aruncă pe piaţă diplome fără acoperire. S-a întâmplat de câţiva ani la noi, de când admiterea la facultate s-a făcut pe baza notelor din liceu şi pe bază de dosar. Revenirea la examen pentru admiterea la facultate este un semn de intrare în normalitate şi semnul că cineva s-a gândit că numărul mare de studenţi la suta de locuitori nu e o treabă prea cumsecade. N-am înţeles niciodată de ce un sistem de selecţie bazat pe concurenţă şi examen a fost înlocuit de admiterea pe bază de dosar, unde contau notele obţinute la liceu şi notele obţinute în urma unui simulacru de examen de bacalaureat. Ce legătură o fi fost între notele obţinute în liceu la sport sau geografie şi admiterea la o facultate de drept, nu prea înţeleg, în fine. Cert e că admiterea la facultate a devenit o chestiune atât de comună, încât a demonetizat valoarea învăţământului superior. Neam trezit astfel în faţa unor aberaţii, respectiv, locuri de muncă de electrician sau ştiu eu ce caloriferist, în care musai ţi se cer studii superioare, sau mai rău, ne-am trezit în faţa unei invazii de studenţi care după ce şi-au băut cerneala la vremea lor, au recuperat handicapul intelectual la vârsta senectuţii, au tras tare la vreun seral sau la “fefe”, au trecut prin bac precum gâsca prin apă şi s-au pricopsit mai apoi cu un carnet de student şi diplomă de absolvent. S-a văzut anul trecut ce deranj mare a fost când s-a făcut niţică vâlvă în jurul examenului de bac şi comisiile nau mai tolerat prostul obicei al copiatului şi n-au mai dat dovadă de clemenţă, când la spartul târgului numărul celor care şi-au Incendierea miriştilor şi a resturilor vegetale se sancţionează luat examenul a fost simţitor mai mic decât în anii de joacă decu amenzi cuprinse între 300 şi 5.000 de lei a baba oarba. Sistemul admiterii la facultate pe bază de dosar şi nea înlocuiţi. S-a solicitat spri- care au provocat incendiul şi de note din liceu a deschis şi cutia Pandorei în materie de conjinul Poliţiei Şeica Mare, în ve- a recuperării pagubelor produ- curenţă neloială, astfel că elevii de la un liceu cu profesori intransigenţi au avut de pierdut în faţa colegilor de generaţie de la un derea identificării persoanelor se”, mai spune Corina Ene. liceu slab, unde notele zburau ca visele albastre. Sistemul acesta păgubos i-a făcut pe părinţi şi pe elevi să aleagă de multe ori un liceu mai slab cu profesori mai indulgenţi, tocmai pentru a nu avea de suferit la admiterea la facultate, iar din această cauLa nivel judeţean, la sfârşitul lunii februarie a fost semnat ză toată lumea a avut de pierdut şi de câştigat doar mediocritaun protocol de colaborare între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie tea şi nepăsarea. Corelată cu stârpirea copiatului, măsura introducerii exameîn Agricultură, Garda Naţională de Mediu şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Cele trei instituţii vor acţiona pen- nului de admitere fără a ţine cont de notele din liceu, doar în utru eficientizarea acţiunilor de control privind respectarea de nele cazuri de cele de la bac, poate aduce în timp schimbări micătre fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri euro- raculoase în sistemul de învăţământ şi implicit în calitatea acespene şi naţionale a bunelor condiţii agricole şi de mediu la tuia, dar şi a produselor sale. Rămâne de văzut doar dacă sistemul este pregătit pentru schimbare şi dacă noi cu toţii avem chef arderea miriştilor şi resturilor vegetale. să fim parte a schimbării.

Protocol de colaborare


8 RELIGIE

monitorul de mediaș | 30 martie - 5 aprilie 2012

ACTUALITATEA EVANGHELIEI | Duminica a V-a din Post (a Cuv. Maria Egipteanca) Calendar Creştin Ortodox

Nu ştiţi ce cereţi! Cu ajutorul lui Dumnezeu, iată-ne în Duminica a V-a a Marelui Post, numită şi a Mariei Egipteanca, după numele sfintei care marchează această perioadă de creştere duhovnicească.

Reacţie a firii umane Duminica aceasta ne aduce, dincolo de modelul sfintei crescute din pocăinţă şi pustie, în vârful unui urcuş de pe culmea căruia se vede Duminica Floriilor, anticamera de lumină a săptămânii Patimilor şi mai apoi a Învierii. Evanghelia zilei, Marcu 10.32-45, consemnează o proorocie a Mântuitorului asupra celor Ce le Va pătimi în Ierusalim şi un dialog, exemplar, între Învăţător şi Ucenici. Este una dintre cele mai umane reacţii pe care le consemnează Evanghelia. Hristos Domnul vorbeşte despre Patima Sa şi şopteşte despre Învierea Sa. Ucenicii caută, cu suflet curat de altfel, care să preia şefia grupului. Să le fi dat în gând din vestirea Patimilor? Să fi înţeles că Hristos lasă locul liber? Ce uimeşte este tocmai reacţia umană a Apostolilor.

Aşa a hotărât El Mântuitorul nu-şi pierde răbdarea de învăţător, nu anulează spiritul pedagogiei sale după calapoadele reacţiei umane. La cererea de ungere întru conducere a Apostolilor, Mântuitorul pune o întrebare-examen: „Nu ştiţi ce cereţi! Puteţi să beţi paharul pe care îl beau Eu sau să vă botezaţi cu botezul cu care Mă botez Eu?“ (Marcu 10.38). Acest „nu ştiţi ce cereţi“ pare a fi întrebarea care străbate istoria dorinţelor noastre omeneşti. Dinaintea ei ne aflăm descoperiţi sufleteşte, asemeni Apostolilor. Pentru că nu de puţine ori suntem puşi în situaţia de a cere lui Dumnezeu lucruri care-i jignesc Patima, Moartea, Învierea.

măm rugăciunea într-o rugăminte penibilă de conţinut, cerând lui Dumnezeu lucruri care nu au nicio legătură nici cu mântuirea şi nici cu veşnicia noastră. Perpetuu antrenaţi în dispute şi bârfe, credem că Dumnezeu Însuşi se aruncă în dispute penibile şi îşi dispută dumnezeirea cu tot felul de intruşi spiritual. Nemernicia vremii de acum descoperă, mai mult decât înainte parcă, limita sufletească în care ne zbatem, micimea de suflet în care coexistăm. Obsedaţi de bani, carieră şi bunăstare am uitat, dacă am ştiut vreodată cu adevărat, că Împărăţia cerurilor e mult mai mult. Că a şti să ceri de la Dumnezeu este mai de preţuit decât aţi dărui tot ce voieşti.

Taina Iertării

Actorul mărturisitor Dan Puric sublinia odată că sfinţii sunt trepte ale scării ce duce la Rai pe care Dumnezeu coboară în întâmpinarea noastră. Cu alte cuvinte să ne vrem ai lui Dumnezeu nu ca să urcăm la El, ci pentru ca El să Cerem lucruri mărunte coboare spre oameni, să vină, Nu de puţine ori transfor- să locuiască în mijlocul acelo-

ra care-L aşteaptă. Viaţa Sfintei Maria Egipteanca ne dovedeşte că aşa este. Timp îndelungat ocrotită de pustiu, pocăindu-se pentru viaţa de desfrâu dusă cândva în Alexandria, femeia aceasta devine model de reacceptare în Harul lui Dumnezeu. Nu pentru că vede lumina cea necreată, lumina Învierii cea dinainte de Înviere - cum numea Sfântul Grigorie Palama lumina cea necreeată ce învăluia Taborul, ci pentru că iluminării aceleia îi urmează împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului Dumnezeu, Hristos Iisus. Semn de acordare cu cerul, Taina Împătăşirii se vădeşte ca Taină a Iertării.

Pentru a trăi veşnicia Un popor care cere mila lui Dumnezeu nu va ajunge niciodată un popor de milogi, de slugi ale intereselor obscure ale unei persoane sau clici politice. Cerând pe Hristos, născuţi de Sus, mereu şi mereu ancoraţi în Piatra credinţei, putem înţelege că Patima, Moarte şi Învierea Domnului nu ne sunt date pentru a obţine facilităţi de trai, ci pentru a trăi veşnicia. Maran Atha! Domnul vine e strigătul de biruinţă a celor care au înţeles aceasta. Şi au curajul de a cere. Pr. conf. univ. Constantin Necula

Să prăznuim cu prăznuire adâncă Cu fiecare praznic asistăm la un dezmăţ media oripilant. Poate că anul acesta starea de criză să mai tempereze recomandările de bucate, reclama la produsele unor bucătării inventate de tot soiul de VIP-eraşi transformaţi peste noapte în vedete de bucătărie. Poate că o să fim scutiţi de amănuntele unor tradiţii locale nerelevante în plan cultural dar desigur relevante în planul publicităţii ascunse la tot soiul de staţiuni născute şi ele peste noapte. Tradiţiile nu se construiesc întro zi. Ca să nu mai spun că poate anul acesta cei ispitiţi turistic cu tot soiul de destinaţii exotice se mai temperează în a ne povesti cum au prăznuit Învierea lui Hristos pe cine ştie ce plajă din cine ştie ce blocaj coralier, ori prin cine ştie ce speluncă de cinci stele din arhipelagul petrodolarilor.

de astăzi. Un gând din Sfântul Grigorie Teologul, adresat contemporanilor săi, nu strică a fi reamintit: „Şi cum ne va fi sărbătoarea? Să nu ne punem ghirlande la intrările caselor; să nu facem hore; să nu împodobim străzi, să nu dăm desfătare ochiului; să nu ne desfătăm auzul la sunet de flaut; să nu ne îmbătăm mirosul cu parfumuri, cum fac femeile; să nu ne desfrânăm gustul, să nu dăm plăcere pipăitului, adică să nu facem pe voia acestor căi care prilejuiesc răutatea şi care sunt uşi ale păcatului; să nu ne moleşim în haină străvezie şi alunecoasă de pe trup şi a cărei cea mai mare podoabă este netrebnicia; nu cu străluciri şi pietre scumpe; nu cu licăriri de aur; nu cu amăgiri de farduri, care înşeală frumuseţea noastră firească şi care s-au născocit împotriva ochiului dumnezeiesc Cum să prăznuim? din noi; nu cu ospeţe şi cu beDecenţa ar trebui să fie cu- ţii, care duc la paturi de desvântul de ordine al dezordinii frâu şi la nelegiuiri, fiindcă de

30 Vi Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Prooroc Ioad; Sf. Evula (Denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu) (Post) 31 Sâ Sf. Mc. Ipatie, Ep. Gangrei; Sf. Acachie Mărt., Ep. Melitinei; Sf. Mc. Veniamin diac. (Pomenirea morţilor) (Dezlegare la ulei şi vin) 1 Du Cuv. Maria Egipteanca; Cuv. Macarie Mărt. (Dezlegare la ulei şi vin). Duminica a V-a din Post (a Cuv. Maria Egipteanca); Ap. Evrei IX, 11-14; Galateni III, 23-29; Ev. Marcu X, 32-45; Luca VII, 36-50; glas 1, voscr. 9 2 Lu Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian şi Edesie (Post) 3 Ma Cuv. Nichita Mărt.; Sf. Mc. Elpidifor (Post) 4 Mi Cuv. Gheorghe de la Maleon, Zosima şi Platon; Iosif, imnograful (Post) 5 Jo Sf. Mc. Claudie, Diodor, Nichifor, Serapion, Teodul şi Agatopod (Post)

Biserica – darul comuniunii (II)

Rostul sfinţirii Ori Evanghelia aceasta, din Duminica Mariei Egipteanca, descoperă acest sens: al fidelizării efortului de a sta de partea lui Hristos. Fără interogaţii orgolioase. Ascultând în smerenie şoapta Lui de mântuire. Zgomotului lumii de acum, Dumnezeu opune susurul de rouă al florilor Raiului. Greu de auzit, de intuit în bufoniada de valori de acum, în deznădăjduita conduită a vremii. Zeloşii nu cresc credinţa. O anacronizează de cele mai multe ori. Nici intelectualiştii, căci nu-i dat raţiunii să cuprindă inefabilul Raţiunii. Atunci cine, veţi zice? Aceia care ştiu să ceară. Aceia care ascultă taina rostirii lui Dumnezeu fără dorinţă de mărire, fără dorinţa, orgolioasă, de a vrea săi ia locul.

săptămâna 30 martie – 5 aprilie

la învăţătorii răi rele le sunt şi învăţăturile sau, mai bine zis, din seminţele rele, rele sunt şi roadele; să nu ne facem parmalâcuri din frunziş, clădind sălaşe pentru desfătarea, la adăpost, a pântecului; să nu socotim lucru de preţ mirosul aromat al vinurilor, mâncările gătite de bucătari, scumpetea parfumurilor; nici marea şi nici pământul să nu facă daruri din gunoaiele lor râvnite de noi, căci aşa preţuiesc eu desfătarea; să nu ne sârguim să ne întrecem între noi în necumpătare, fiindcă tot ce prisoseşte şi este peste nevoie este necumpătare şi toate acestea în vreme ce alţii, făcuţi şi ei din unul şi acelaşi lut şi din aceeaşi plămadă cu noi, sunt flămânzi şi în strâmtorări.“ [Cuvântare la arătarea lui Dumnezeu, sau Naşterea Mântuitorului, 5]

Prăznuirea cea bună Şi credem că ce se potrivea lor nici nouă nu trebuie să ne

fie străin. Floriile, Învierea şi praznicile ce-i urmează ne obligă la verticalizare a vocaţiei noastre creştine. La postire nu se răspunde cu îmbuibare, ci cu împărtăşire, comuniune şi distincţie sufletească. Altfel, prilej nou de îmbuibare şi beţie, Paştele nu te trece de la moarte la viaţă, ci te afundă în dezorientare, în mizera miză pusă pe viaţa preaplină pe care, disperaţi, ne-o clădim. Jertfa vieţii alezată pe un astfel de altar e lovită de nulitate, mincinoasă şi fadă. Ucigătoare. Ori schimbarea vieţii începe cu teribilul strigăt de biruinţă: „Hristos a Înviat! Adevărat a înviat!“. Care ne însoţeşte toată viaţa atunci când suntem ai Dumnezeului Celui Viu. Nu agăţaţi oportunist de El, nu gregari în reacţii. Ci limpeziţi de aerul dimineţii zilei celei dintâi a Săptămânii. Repetabila noastră zi de despovărare. Pr. Constantin Necula

Biserica se cere să fie loc al întâlnirii nu numai cu noi înşine, ci şi cu ceilalţi pe care avem datoria de a-i privi responsabil şi de a ne dărui pentru binele lor care trebuie să devină binele nostru. Cel care primeşte darul trebuie să-şi îndrepte mintea şi inima spre dăruitor pentru că darul reprezintă o renunţare din partea dăruitorului faţă de primitor, deci poartă pecetea Crucii, adică a jertfei. Darul e mesagerul iubirii împlinite prin jertfa. Preotul are această datorie de a-i face pe creştini săşi asume acest efort al jertfei de a dărui pentru că numai „dăruind vei dobândi” cu adevărat (vezi N. Steinhardt). În Biserică darurile se intercondiţionează şi-i ajută pe oameni la completarea lor reciprocă şi la menţinerea lor în unitatea Trupului lui Hristos, astfel că toţi se bucură de toate darurile realizând în comuniune comunicarea, chiar dacă fiecare are propriile sale daruri. Iată cum explică acest lucru părintele Stăniloae: „Fiecare dar se ţine după celelalte daruri, pentru că în el e acelaşi duh care ţine în acel dar tendinţa după unirea cu celelalte daruri. De aceea fiecare persoană ce are un dar simte că darul ei e parte a celorlalte daruri, din cauza duhului care este în toate. O însuşire mai remarcabilă a unui membru al Bisericii se numeşte dar nu numai pentru că e dăruită de Duhul Sfânt, ci şi pentru că e destinat să slujească altora, să se facă un dar altora”. (vezi „Teologia Dogmatica Ortodoxă”). Această capacitate a noastră de a percepe darul este alimentată de realitatea unei vieţi duhovniceşti ce implică „părtăşia” din darurile Sfintelor Taine de care se bucură doar acei creştini practicanţi. Sfânta Euharistie exprimă modul culminant în care se actualizează circuitul darului. De la Dumnezeu spre om, de la om prin oameni şi în Hristos înapoi la Dumnezeu. În felul acesta circulaţia darului nu se încheie niciodată şi arată necesitatea liturgică a creştinului ce vrea să se înscrie întrun timp liturgic. Relaţia noastră de comunicare în comuniune începe din

scaunul de spovedanie, din acea relaţie duhovnic – ucenic în care fiecare sporeşte în duh prin rugăciune şi jertfa Cuvântului. De aici începe adevărata comunicare ce se împlineşte în comuniune. Mărturisirea ucenicului nu trebuie să se oprească la păcatul în sine, ci la multitudinea fenomenelor care lau determinat. Preotul este chemat să-1 ajute pe ucenic să se privească pe el însuşi nu în comparaţie cu ceilalţi, ci având în inimă şi suflet chipul lui Hristos şi a jertfei Sale. Realizarea acestei comunicări la nivelul Tainei Spovedaniei este premisa comunicării în Biserică. Preotul, în calitatea sa de pedagog, este dator să-i adune pe credincioşi în unitatea Bisericii şi să le imprime un ritm liturgic prin redescoperirea în duh a sărbătorii. Din păcate tocmai această relaţie duhovnic – ucenic suferă la nivelul comunicării din lipsa ei de înţelegere şi practicare. Nu am nevoie de duhovnic doar în Postul Mare ci în fiecare clipă a anului. Duhovnicul îmi este mai întâi părinte, frate, învăţător, prieten şi când le împlineşte pe toate acestea îmi devine şi duhovnic. Dar pentru a câştiga această încredere e nevoie de timp şi rugăciune de ambele părţi ( vezi Rafael Noica „Celălalt Noica”). Cred că atunci când omul va reuşi să comunice real în relaţia duhovnic – ucenic o importantă parte a comuniunii Bisericii va fi realizată nu doar ipotetic. Omul devine atunci mai conştient de rostul său în lume, devine responsabil, şi prima lui formă de manifestare este comunicarea în virtutea unei anumite comuniuni ontologice de iubire, în care se înscrie şi mesajul hristic: „întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii mei, de veţi avea iubire unii pentru alţii” (loan 13, 35). Taina acestei iubiri este însăşi Biserica ce se exprimă în comuniune prin comunicarea în Duhul Sfintelor Taine a preotului cu credincioşii. Când vom înţelege deplin necesitatea acestei comunicări duhul Bisericii se va împlini prin comuniunea noastră. Pr. Cristian Muntean


CITITORI 9

30 martie - 5 aprilie 2012 | monitorul de mediaș

VOCILE MEDIAŞULUI

COPILUL SĂPTĂMÂNII

Cleopatra, în ceară. La Mediaş Muzeul Municipal Mediaş găzduieşte, în perioada 21 martie – 23 aprilie, o expoziţie cu figuri de ceară. Intitulată „Mit – Ficţiune – Realitate“, aceasta cuprinde aproximativ 40 lucrări ce fac parte din portofoliul Muzeului Figurilor de Ceară din Sankt Petersburg. Cum au primit medieşenii această expoziţie inedită, aflaţi din raidul-anchetă realizat de reporterul Monitorului. D.S., elevă A.E., elevă S.N., elevă V.I., elevă

Sunt Miruna Diac şi am 2 ani şi 3 luni. Deşi sunt doar la grădiniţă, am o pasiune. Să scriu. Cum îmi vine un creion în mână, mă apuc de scris, nu de colorat – că aia e prea plictisitor. Ce scriu? Tot ce îmi vine în minte. Când nu este niciun creion prin apropiere, îmi place să cânt. Indiferent că pe română sau pe germană. Important e că văd oamenii în jurul meu zâmbind la cântecele mele. Mă împrietenesc foarte repede cu alţi copii, dar nu pot suferi copiii care plâng tot timpul. Sunt un copil vesel şi aşa mă aştept să fie toţi în jurul meu. Dacă nu, mă apuc să cânt. Copilul dumneavoastră e cel mai frumos! Trimiteţi pe adresa redactia@monitoruldemedias.ro o fotografie şi un scurt text, în care să menţionaţi cum îl cheamă, ce vârstă are şi de ce e atât de deosebit în viaţa dumneavoastră, pentru a deveni copilul săptămânii în Monitorul de Mediaş.

„Mi-au plăcut foarte mult Dedal şi Icar. Expoziţia este foarte frumoasă şi mă bucur că am putut veni aici pentru a o vedea”.

„Sunt foarte frumoase statuile de ceară, bravo celor care au reuşit să facă aşa ceva. Cred că nu e deloc uşor”.

„Mie mi-au plăcut cel mai mult figurile din desene animate. Cred că s-a lucrat mult”.

„Mi-a plăcut cel mai mult statuia Cleopatrei. Este realizată foarte bine. Nu am mai văzut niciodată o asemenea expoziţie şi pot să spun că este interesantă”.

UTIL

Lacrimile sunt sănătoase Ochi sensibili la atingere sau lumină, iritaţi, senzaţie de arsură sau de nisip sub pleoape - sunt câteva dintre simptomele sindromului ochilor uscaţi. Printr-o simplă clipire, ochii sunt acoperiţi de o peliculă foarte fină, care îi hidratează şi protejează pe o durată de timp. Dacă aceasta dispare, este insuficientă sau îşi pierde din calităţi, ochiul rămâne lipsit de protecţie faţă de acţiunea mediului înconjurător, a agenţilor infecţioşi şi alergeni. Netratat, sindromul ochilor uscaţi poate duce, în timp, la afecţiuni grave, cu pierderea vederii.

mai puţine lacrimi decât la 18).  Mediul agresiv. Altitudinea, lumina puternică a soarelui, căldura şi frigul excesiv, vântul uscat agravează uscarea ochilor; la fel, aerotermele, aparatele de aer condiţionat, ventilatoarele, uscătoarele de păr.  Lentilele de contact sunt o cauză importantă a uscăciunii ochilor, aceasta fiind, la rândul ei, principalul motiv de disconfort la purtarea lentilelor.  Unele tratamente (medicamente). Antiinflamatoarele, antihistaminicele, diureticele etc. scad abilitatea organismului de a Ochi uscaţi produce lacrimi. Testul Schirmer Acesta constă în măsurarea gradului de ume-  Artrita reumatoidă. Dacă suferi de artrită, este foarte probazire a ochiului cu ajutorul unei benzi de hârtie de filtru, plasată bil să suferi şi de uscăciunea ochilor. în interiorul pleoapei inferioare (sacul conjunctival). Manevra se execută după ce a fost picurat anestezic în ochi, pentru a pre- Sfaturi veni lăcrimarea cauzată de corpul străin (banda de hârtie). Me-  Clipeşte, clipeşte, clipeşte! Cititul, privitul la televizor, la toda este folosită de peste un secol. Testele mai noi şi de mai ecranul computerului, cusutul sunt activităţi în timpul cărora mare fineţe sunt acelea care măsoară conţinutul de lactoferi- oamenii uită să clipească. Ia-ţi câte o pauză de câteva minute na, o moleculă legată de producţia lacrimală, sau cantitatea de la fiecare oră, în care să ţii ochii închişi ori să clipeşti în voie. lysozymă, o enzimă care se găseşte de obicei în fluidul lacri-  Acoperă-i cu o batistă caldă. Dacă ţi se usucă ochii din când mal. Se mai pot face teste şi cu ajutorul unor substanţe colo- în când, încearcă să scapi de acest inconvenient acoperindu-i rante, picurate în ochi. În două minute, acestea ar trebui să a- cu comprese calde timp de cinci-zece minute, de două-trei ori jungă, prin fluxul lacrimal, în fosele nazale. Dacă lichidul este pe zi. Căldura stimulează producţia de lacrimi. insuficient, colorantul poate fi evidenţiat mai mult timp în ochi.  Păcăleşte-i cu... lacrimi artificiale! Pentru uscăciunea cronică, medicii recomandă lacrimile artificiale, care se găsesc în Cauze farmacii. Dacă e nevoie să le foloseşti de mai multe ori pe zi,  Uităm să clipim. Orice diminuare a frecvenţei cu care clipim alege o formulă fără conservanţi. duce la accentuarea uscăciunii ochilor. Lucrul (sau joaca!) la  Fereşte-i de foehnuri şi ventilatoare. Manevrează cu grijă calculator este primă activitate responsabilă de perturbarea uscătoarele de păr (cât mai departe de ochi). În avion, unde aerul este, oricum, foarte uscat, redirecţionează curentul de reflexului de a clipi.  Vârsta înaintată. „Producţia“ de lacrimi se micşorează o aer condiţionat de deasupra capului. În exterior, poartă ochedată cu înaintarea în vârstă (la 65 de ani producem cu 60% lari de soare.

COLŢUL CU MONDENITĂŢI ADELA MOHANU | Producător executiv Realitatea TV Sibiu

Monitorul de Mediaş: Cum se vede Mediaşul de la Sibiu? Adela Mohanu: Mediașul se vede, din păcate, destul de rar de la Sibiu. Cel mai des se văd echipele de fotbal și de baschet. Ne-am dori însă să aflăm mai des că la Mediaș se întâmplă lucruri frumoase și că oamenii se bucură de orașul lor minunat. Dacă nu lucrai în televiziune, ce altceva ai fi făcut în prezent? Dacă nu lucram în televiziune, cu siguranţă lucram la un ziar. Când ai citit ultima dată o carte? Aseară. Nu chiar pe toată, dar promit s-o savurez în zilele următoare până la sfârşit. Este Antonio Lobo Antunes, Manualul Inchizitorilor.

UNDE MERGEM? FILM FACE TOŢI BANII (SUA, 2012, comedie, crimă) Cu: Katherine Heigl, Jason O'Mara, Daniel Sunjata Filmul rulează la Cinema Mediensis în perioada 30 martie – 5 aprilie 2012, orele 16, 18,30 şi 21. AP12 – Acordul părinţilor pentru copii sub 15 ani Tariful de intrare la toate spectacolele este de 7 lei. Joia biletul costă 5 lei. Pentru grupuri organizate, de minim 30 persoane, preţul unui bilet este de numai 3 lei.

FOTBAL ¤ Duminică, 1 aprilie – Stadion Municipal, ora 16: Gaz Metan Mediaş - Astra Ploieşti, în cadrul etapei a 24-a a Ligii I (LIVE – GSP TV) Etapa a 25-a (4 aprilie) ¤ Stadion Municipal Tg. Mureş: FCM Târgu-Mureş - Gaz Metan Mediaş, în cadrul Ligii I

BASCHET ¤ Sâmbătă, 31 martie – Sala Sporturilor Giurgiu, ora 18: CSŞ Giurgiu - CS Gaz Metan Mediaş, în cadrul Diviziei A de baschet masculin ¤ Miercuri, 4 aprilie – Sala Sporturilor, ora 18: CS Gaz Metan Mediaş – BCM U Piteşti, în cadrul Diviziei A de baschet masculin

VOLEI FEMININ Sâmbătă, 24 martie – Sala Transilvania Sibiu, ora 15: CSM Sibiu – „U“ Cluj, în turul secund al Turneului Play-Off din cadrul Diviziei A1 la volei feminin.

CONCERT ZODDIAC LA SIBIU Fanii trupei Zoddiac sunt aşteptaţi vineri, 30 martie, de la ora orele 22, la Sibiu, în Bohemian Flow, din Piaţa Mică nr. 26, pentru primul concert al anului. Preţ intrare 10 lei.

BAZAR DE PAŞTI Primăria municipiului Mediaş, prin Direcţia pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, ne invită de luni, 2 aprilie, ora 10, în Piaţa Regele Ferdinand, unde se desfăşoară o nouă ediţie a Bazarului de Paşti.

EXPOZIŢIE LA CASA SCHULLER

REŢETA VIP Andrada Jeleriu, profesor şi blogger

LASAGNA Ingrediente: 1 pachet foi lasagne; pentru umplutură: 1 ceapă, 3-4 căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel, 250 g carne tocată, 7 linguri de făină, 2 căni de supă de legume, 200 g caşcaval ras, 1 ou, 50 g pesmet, 250 g smântână, sos de roşii, 5 linguri de unt, 1,5 l lapte. Mod de preparare: Se pune ceapa, usturoiul şi pătrunjelul tocate să se călească în puţin ulei, apoi se adaugă carnea tocată, 2 linguri de făină şi supa de legume, sare, piper şi se fierbe 15 minute amestecând continuu. Când se răceşte, se adaugă un ou, puţin caşcaval ras şi pesmetul. Într-o oală se face sosul bechamel din unt, făină şi lapte. Se unge o tavă cu unt şi apoi cu puţin bechamel, se pune un rând de foi lasagne, se ung cu bechamel, apoi cu umplutură, se stropeşte cu puţină smântână şi sos de roşii şi caşcaval ras, apoi alt rând de foi şi tot aşa. La sfârşit se pune bechamel un strat mai gros. Se acoperă cu o folie de aluminiu şi se dă la cuptor 30 minute, la 200 grade Celsius. Se ia folia de deasupra şi se mai lasă până se rumeneşte. Poftă bună!

Beneficiarii Centrului Speranţa expun la Casa Schuller. Numeroase obiecte specifice Sărbătorilor de Paşti, realizate exclusiv de beneficiarii centrului, vor fi expuse timp de o săptămână. Vernisajul are loc luni, 2 aprilie, de la ora 16.

FIGURI DIN CEARĂ LA MUZEU Aproximativ 40 de lucrări din portofoliul Muzeului Figurilor de Ceară din Sankt Petersburg se vor afla, până în 23 aprilie 2012, la Muzeul Municipal Mediaş, în expoziţia "Mit, Ficţiune şi Realitate". Pot fi admirate replici din ceară ale eroilor de film, Jack Sparrow, personaje din desene animate sau basme, actori sau personaje din istoria Egiptului. Preţul unui bilet este de 7 lei pentru adulţi, 5 lei – elevi, studenţi, pensionari, 4 lei /persoană pentru grupuri organizate. Vizitatorii pot face fotografii cu personajele preferate fără a se percepe taxă suplimentară. Expoziţia este organizată de Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret.

PORŢIA DE RÂS Iţic sună la Securitate: - Alo, vedeţi că Ştrul are nişte lemne ! - Şi ce e cu asta? - A găurit şi a introdus în fiecare lemn bijuterii, diamante, dolari şi, probabil, ceva muniţie adusă din America, de la fratele lui. Apoi îl sună pe Ştrul: - Mă, dobitocule, pregăteşte-te, că am trimis să-ţi spargă lemnele! - Pe cine ? - Pe cei pe care mi i-ai trimis tu, anul trecut, de mi-au săpat grădina.


10 MICA PUBLICITATE

monitorul de mediaş | 30 martie - 5 aprilie 2012

PIERDERI

ANUNŢ PUD

¤ Pierdut titlu de proprietate pe numele STOICA IOAN, din satul Buzd nr. 164. Se declară nul.

¤ SC Nisal SRL aduce la cunoştinţa publicului interesat intenţia de a elabora PUD „Construire Hală prelucrări tubulară şi sediu firmă“, amplasament localitatea Mediaş, Str. Gării, f.n., Jud. Sibiu. Publicul este invitat să transmită în curs de 15 zile observaţii şi propuneri în scris către sediul Primăriei Municipiului Mediaş, Piaţa Corneliu Coposu, nr. 3 şi către SC Nisal SRL, str. Avram Iancu, nr. 6.

CONVOCATOR Consiliul de Administraţie al societăţii DAFORA TURISM S.A., cu sediul în Medias, str. Piaţa Regele Ferdinand I, nr. 22, judeţul Sibiu, înregistrată la Registrul Comerţului sub nr. J32/1374/ 2005, având codul unic de identificare R 17992604, în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 republicată în Monitorul Oficial al României nr. 1066/17.11.2004, cu modificările ulterioare CONVOACĂ: • Adunarea generală ordinară a acţionarilor, în data de 26.04. 2012, ora 10.00, la sediul societăţii din Mediaş, str. Piaţa Regele Ferdinand I, nr. 22, cu următoarea ORDINE DE ZI: 1. Aprobarea prelungirii mandatului membrilor consiliului de administraţie şi a preşedintelui consiliului de administraţie, pe o perioadă de 4 ani, precum şi stabilirea remuneraţiei acestora. 2. Aprobarea prelungirii mandatului auditorului financiar pe o perioadă de 4 ani. 3. Aprobarea situaţiilor financiarcontabile anuale pentru anul 2011 şi a raportului de gestiune al administratorilor. 4. Raportul auditorului financiar pentru activitatea economico-financiară a anului 2011. 5. Aprobarea contului de profit şi pierdere pentru activitatea anului 2011. 6. Aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru activitatea anului 2012. 7. Aprobarea planului de investiţii pentru anul 2012. 8. Aprobarea propunerii datei de înregistrare a hotărârii. Data de înregistrare propusă este 07.05.2012. Accesul acţionarilor la adunarea generală se face prin simpla probă a identităţii acestora, făcută în cazul acţionarilor persoane-fizice cu actul de identitate, iar în cazul acţionarilor persoane-juridice şi a acţionarilor persoane-fizice reprezentate, cu procură specială dată persoanei fizice care îi reprezintă. Procurile speciale vor fi depuse în original la sediul societăţii până la data de 25.04.2012, ora 16.00. Procurile nu pot fi încredinţate salariaţilor S.C. DAFORA TURISM S.A. Lista cuprinzând informaţii cu privire la numele, localitatea de domiciliu şi calificarea profesională ale persoanelor propuse pentru funcţia de administrator se află la dispoziţia acţionarilor, putând fi consultată şi completată de aceştia. Informaţii suplimentare referitoare la punctele de pe ordinea de zi a adunării se pot obţine la sediul societăţii. În cazul în care, la prima convocare, nu este îndeplinit cvorumul necesar, următoarea şedinţă va avea loc în data de 27.04.2012, cu aceeaşi ordine de zi, în acelaşi loc şi la aceleaşi ore.

LICITAŢII ¤ S.C. PIAŢA PRIM-COM S.A. cu sediul în Mediaş, str. Virgil Madgearu nr. 4, anunţă organizarea licitaţiei publice cu strigare, pentru închirierea unui spaţiu de 60 mp, în vederea comercializării de produse alimentare, situat în Piaţa Agroalimentară Centrală de pe str. Virgil Madgearu nr. 2. Licitaţia se va desfăşura în data de 30 martie 2012, ora 9, la sediul S.C. PIAŢA PRIM-COM S.A. Informaţii suplimentare se pot obţine zilnic de la sediul nostru şi la telefon 0369-449.923

LOCURI DE MUNCĂ ¤ Agenţia de plasarea şi recrutarea forţelor de muncă caută URGENT cunoscătoare de limba germană şi italiană (mediu) pentru GELATERII, PIZZERII, RESTAURANTE, PARCURI DE DISTRACŢIE, cu contracte de muncă pe 6 luni de zile, în Germania. Informaţii la telefon 0745246.678 sau 0785-734.306 ¤ Producător parfumuri angajează doamne şi domnişoare pentru promovarea şi vânzarea produselor în magazinul Kaufland. Informaţii la telefon 0769252.962 ¤ Primăria comunei Axente Sever anunţă organizarea concursului de ocupare a postului de Consilier Juridic, clasa l, grad Asistent. Condiţiile de participare la concurs sunt: - studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă în domeniul juridic - vechime în specialitate de minim 1 an - cunoştinţe de operare calculator - spirit de iniţiativă şi de lucru în echipă - stare de sănătate corespunzătoare funcţiei pentru care candidează, atestată pe bază de examen medical de specialitate - abilităţi de comunicare Probele pentru concurs constau în: - selecţia dosarelor de înscriere - interviu - proba scrisă Concursul va avea loc în data de 20.04.2012, ora 11. Dosarele participanţilor la concurs se vor depune până în data de 16.04.2012 şi vor conţine: - formular de înscriere (de la secretarul comisiei - d-na Lupu Adelina) - copie Carte Identitate sau Bule-

tin Identitate - copii după diplome de studii şi specializări - copie Carte de Muncă sau, după caz, adeverinţă care atestă vechimea în muncă şi specialitate - cazier judiciar - adeverinţă care atestă starea de sănătate corespunzătoare, eliberată cu cel mult 6 luni anterior de către medicul de familie al candidatului sau altă unitate sanitara abilitată. (Copiile de pe actele specificate mai sus se prezintă în copii legalizate sau însoţite de documentele originale, care se certifică pentru conformitate cu originalul de secretarul comisiei de concurs) ¤ SC Space Grup SRL angajează instalatori apă-canal în Mediaş. Informaţii la telefonul 0760259.994 ¤ SC Diamant Med angajează muncitori pentru confecţii şi montaj tâmplărie PVC. Informaţii la sediul firmei din Mediaş, strada Oituz, nr. 45. ¤ HYPERION TRANS angajează agenţi de pază (pilot trafic) pentru locaţii între Sibiu şi Mediaş. Constituie avantaj: domiciliul pe itinerarul Sibiu - Mediaş, atestat profesional de pază, permis de conducere. Relaţii la sediul firmei: Sibiu, str. Rennes, nr. 18/9 sau la tel. 0724-88.42.48, 0752-86.59.13, între orele 08:30 - 16:00. ¤ Căutăm colaboratori distribuit materiale publicitare în cutiile poştale. Pentru programare interviuri, tel. 0269-833.003 sau 0734440.325, între orele 08 - 16. S.C COMSERVICE CONSTRUCT SRL, cu sediul în Mediaş, str. Aurel Vlaicu nr. 138, angajează urgent în condiţii avantajoase:  jurist cu experienţă în domeniile: drept comercial, drept civil şi achiziţii publice.  director tehnic cu experienţă în construcţii şi muncitori calificaţi în următoarele meserii:  fierari betonişti  dulgheri  zidari  sudori electric şi autogen CV-urile se depun până la data de 07.03.2012 la sediul firmei – serviciul Resurse Umane, zilnic, de luni până vineri, între orele 8-17 sau pe mail la adresa: nicoletaaldea@comserviceconstruct.ro, respectiv fax: 0269-846.515. Pentru detalii suplimentare ne puteţi contacta la numărul de telefon 0269-843.612.

zona Mediaş. Cerintele postului: - experienţă în domeniu - posesor permis de conducere categoria B (categoria C constituie un avantaj) - domiciliul în localitatea Medias C.V.-urile şi cererile se depun la adresa str. Mihail Kogălniceanu nr. 46, loc. Sebeş, jud. Alba, la nr. de fax 0258-806.144 sau pe adresa de email: comercial@ alpin57lux.com Caut personal calificat pentru restaurant cu hotel, vorbitori de limba germană cu contract de 6 luni pentru Germania. Informaţii la telefon 0745-246.678 Şofer categoria B, C,C+E, din 1978, caut LOC DE MUNCĂ. Pot fi contactat la telefon 0742-591.753 ¤ Societate comercială angajează urgent lucrător comercial. Cererile se depun la magazinul TCM din str. Aurel Vlaicu nr. 4.

SERVICII ¤ Prestez servicii de renovare imobile la cheie, persoană fizică autorizată, calitate, seriozitate. Telefon 0747-285.435 Doamnă serioasă, ofer servicii menaj pentru bătrâni sau îngrijesc copii (experienţă 11 ani ca îngrijitoare la grădiniţă). Informaţii la telefon 0755 – 841.237 ¤ Instalator, ofer servicii de întreţinere şi reparaţii apă-canal. Telefon 0720-589.252

PEŞTIŞORUL ALB transportă persoane în şi din majoritatea oraşelor din sudul şi sud-vestul Germaniei. Telefon 0269-253.536; 0269253.771 sau 0746-224.363 ¤ Executăm dulgherie, acoperişuri din ţiglă şi metalică, scocuri, burlane, la preferinţă şi mici reparaţii. Telefon 0753-480.836 Ai probleme cu CALCULATORUL??! Se poate repara chiar şi la Domiciliu! REPARAŢII CALCULATOARE, îmbunătăţiri/upgrade, reţea, Internet, SERVICE. Persoană Fizică Autorizată, TELEFON: 0765-195.502 sau 0722-122.987

DIRECTOR GENERAL | Sorin STANISLAV DIRECTOR EXECUTIV | Dan GREAVU, tel. 0723.194.985

REDACŢIA REDACTOR ŞEF | Mihai COLIBABA - 0727-397454 POLITIC/ADMINISTRAŢIE | Alex PÎNTEA SPECIAL | Milu OLTEAN ECONOMIC | Andreea DUŢU EVENIMENT | Mihai POPOVICI, Lavinia POPA SPORT | Alex PÎNTEA

DEPARTAMENTE CONSILIERI MARKETING | Mihaela FLEŞARIU, Iulia NAGY DIFUZARE | Iulia TODEA ISSN 2065 - 6327

Tipar: Tipografia "GARAMOND" Cluj-Napoca

Conducerea S.C. Piaţa Prim Com S.A. Mediaş face un apel la spiritul civic al comercianţilor, cât şi al cumpărătorilor : - să păstreze curăţenia; - să nu încurajeze cerşetoria - să-şi lege bine bicicletele de dispozitivele existente; - să anunţe imediat orice faptă antisocială care se petrece în piaţă şi în zonă, la tel. 0369-449.923 sau la sediul administrativ de pe strada Virgil Madgearu nr. 4.  Cumpărătorii care sunt „trataţi“ mai puţin civilizat de către vânzători sau au orice altă nemulţumire, precum înşelăciune sau furt la cântar, sunt rugaţi să apeleze cu încredere la conducerea societăţii pentru soluţionarea oricăror probleme.  Programul de audienţe la domnul Aurel Nechita, director general, este în zilele de marţi şi joi, între orele 9-12. Preţuri practicate în piaţă în perioada 30.03. - 05.04.2012 Morcov 3ăWUXQMHO ğHOLQă Spanac &HDSăDOEă &HDSăURúLH 6DODWă Fasole boabe 9DU]ă Cartofi &RQRSLGă Ardei verde Ardei URúX Ardei NDSLDURúX 5RúLL Usturoi &DVWUDYHĠL Miere Struguri Mere Lapte SURDVSăW &DúGHYDFă Telemea GHYDFă 3XOSăYLWHOIDUăRV 9UăELRDUămânzat Cotlet mânzat Piept mânzat Rasol mânzat Ficat mânzat 3XOSăSRUFIDUăRV 3XOSăporc cu os Cotlet – FHDIă Carne porc cal. II 2Xă &HDSăverde %UkQ]ăde vaci Sâmburi QXFă Mandarine Banane Clementine Portocale Pere Ridichi Ciuperci &ăSúXQL

2,50 lei / kg 4 lei / kg 4 lei / buc 8 lei / kg 2 lei / kg 2,50 lei / kg 2,50 lei / capatana 6,50 lei / kg 2 lei / kg 1 leu / kg 6 lei / kg 11 lei / kg 11 lei / kg 9 lei / kg 8 lei / kg 15 lei / kg 9,50 lei /kg 20 lei / kg 5,50 lei / kg 2 lei / kg 2,50 lei / l 20 lei / kg 16 lei kg 22 lei / kg 15 lei / kg 15 lei / kg 13 lei / kg 13 lei / kg 8 lei / kg 15,50 lei / kg 11,50 lei / kg 14 lei / kg 12 lei / kg 0,80 lei / buc 2 lei / leg 16 lei / kg 25 lei / kg 4,50 / lei / kg 6,50 lei / kg 5 lei / kg 4 lei / kg 6 lei/ kg 2 lei/ leg 10 lei/kg 20 lei /kg

IMOBILIARE ÎNCHIRIERI

Se închiriază apartament ¤ SC Automall Service SRL angacu 2 camere, decomandat, jează spălători portar şi mecanici. parţial mobilat, situat în CV-urile se depun la sediul firmei Gura Câmpului. Informaţii din Şoseaua Sibiului, nr. 176 A. la telefon 0758-255.915 Informaţii la telefon 0269-833.410 ¤ SC ALPIN 57 LUX SRL anga¤ Se închiriază apartament 3 camere, decomandat, parţial mojează agenţi comerciali pentru

OFERTA PRIMĂVERII Editor: SFG PRESS SRL

 Orarul de funcţionare a pieţei în cele două hale este următorul: Luni 7- 19 Sâmbătă 7- 16 Duminică 7- 14  În afara halelor, activitatea comercială se desfăşoară zi lumină.  În fiecare hală există câte un cântar de control, care se poate folosi la nevoie.  Accesul în piaţă cu mijloace auto, pentru aprovizionare, se poate face astfel: Gratuit, între orele: 6-8,30; 18-20 Contracost – abonament 60/lună, cu acces la orice oră.

Ai ceva de vânzare, cumperi sau închiriezi?

2 lei

Atât costã orice anunþ publicat în sãptãmânalul

Monitorul de Mediaș

Ofertã valabilã doar pentru persoanele fizice, în limita a 30 de cuvinte, în perioada 1 martie – 31 mai 2012. Pentru persoanele juridice, PFA, tariful rãmâne 0,30 lei/cuvânt (la 3 anunþuri publicate, unul este gratuit), iar pentru acorduri (autorizaþii) de mediu ºi urbanism tariful este 50 lei/anunþ.

Orarul de funcţionare al Pescăriei este următorul: luni - vineri 9- 17 sâmbătă 9-15 duminica închis Prin magazinul propriu vindem următoarele sortimente de peşte proaspăt din Dunăre, Deltă, Marea Neagră, păstrăvării şi acvacultură, conserve şi semipreparate. VIU Crap viu 3ăVWUăYviu

18,00 lei/kg 25 lei/kg REFRIGERATE PROASPETE

Scrumbie SURDVSăWă Caras mare >350gr Caras mic <350gr 3OăWLFă 5RúLRDUă ùWLXFă Crap Somn Fitofag ùDOăX Chefal Guvizi 3ăVWUăY

23 lei/kg 12,50 lei/kg 8,50 lei/kg 10 lei/kg 6 lei/kg 20,50 lei/kg 22 ,50 lei/kg 25 lei/kg 11,50 lei / kg 25 lei/kg 24 lei/kg 12 lei/kg 20 lei/kg MARINATE

Sprot marinat -vrac Scrumbie mica Scrumbie PDULQDWă- vrac Aperitiv sprot in sos de vin Scrumbie marinata reazem

20 lei/kg 11 lei/kg 33 lei/kg 25 lei/kg 16/kg AFUMATE

Scrumbie DIXPDWă- vrac File SăVWUăYDIXPDW 3ăVWUăYafumat 6Ă5$7( Scrumbie PDUHVăUDWăYLGNJ ùSURWVăUDWNJ ùWLXFăVăUDWăNJ File scrumbie în XOHLGHPăVOLQHúLLHUEXUL mediteraneene 115gr/cutie Conserve SHúWHGLIHULWHVRUWLPHQWH

38 lei/kg 85 lei/kg 62 lei/kg 15 lei/kg 10 lei/kg 26 lei/kg 7 lei/cutie 7 lei / buc - SUHĠPHGLX

La comandă, aducem în maxim nouă zile, orice sortiment de pește dorit. Ofertă valabilă, în limita stocului disponibil.

Monitorul de Mediaş nu este responsabil în nicio circumstanţă pentru acurateţea sau conţinutul anunţurilor publicate, nu răspunde moral sau material pentru eventuale prejudicii pe care cineva le-ar suferi în urma publicării acestora. Răspunderea pentru autenticitate aparţine exclusiv autorilor anunţurilor.


MICA PUBLICITATE 11

30 martie - 5 aprilie 2012 | monitorul de mediaş

AGENDA OAMENILOR DE AFACERI

bilat. Apartamentul se află în zonă semicentrală, în bloc reabilitat termic, dispune de geamuri termopane, centrală termică, balcon închis cu termopan. Informaţii la telefon 0740-060.168

TERENURI Vând teren, zona barajului, Mediaş, suprafaţă 670 mp. Preţ negociabil. Informaţii la telefon 0740-245.760 ¤ Vând loc de casă, cu toate utilităţile şi proiect de construcţie, cu avizele aprobate, situat pe str. Oituz, Mediaş. Preţ 18.500 euro. Informaţii la telefoanele 0735-211.925, 0723-162.128 sau 0369-445.310 ¤ Vând teren pentru construcţii în Şelimbăr, lângă motelul Dracula, intravilan, 1.175 mp, deschidere 24 m la DN1. Persoană fizică, telefon 0722-562.915

APARTAMENTE ¤ Vând apartament la casă, compus din 2 camere, bucătărie, baie, cămară, pivniţă, garaj, încălzire centrală, suprafaţă de 77 mp., renovat, pretabil locuinţă sau birouri (mic atelier), str. Petofi Şandor, preţ 27.500 euro, sau schimb cu spaţiu mai mare. Variante. Relaţii la telefoanele: 0735-211.925 sau 0369-445.310 Apartament de vânzare 2 camere, confort 1, în cartier Vitrometan Medias, str. Calafat, nr. 1, centrală, termopane, parchet, etaj 2. Preţ 25.900 euro, negociabil. Informaţii la telefon 0748-018.015

CASE Vând casă în Jmig, compusă din 3 camere + anexe gospodăreşti. Informaţii la telefon 0748-341.078 ¤ Vând casă în Mediaş, 2 camere, bucătărie, pivniţă, hol, centrală, termopane, baie, curte şi grădină. Informaţii la telefon

0729-144.601 ¤ Vând casă compusă din parter şi mansardă, suprafaţă de 200 mp şi spaţiu comercial de 70 mp, curte suprafaţa totală - 540 mp, situată pe Şoseaua Sibiului, Mediaş. Informaţii la telefon 0763-670.826 Vând casă în Blăjel, locuibilă, suprafaţa de 933 mp., trei camere, hol, pivniţă, anexe. Preţ 20.000 euro, negociabil. Informaţii la telefon 0762-268.912 ¤ Casă de vânzare în comuna Brateiu, str. Principală, nr. 6, compusă din 4 camere, bucătărie, living, 2 băi, 2 cămări, dispuse în 2 apartamente, cu intrări separate, curte cu viţă de vie, dependinţe, filigorie şi grădină mare. Informaţii la telefon 0269-863.062 Se vinde casă situată în Mediaş, str. 1 Decembrie, nr. 4, compusă din 5 camere, hol, bucătărie, baie, 2 cămări şi garaj, suprafaţa construită 175 mp. Suprafaţa totală este de 575 mp. Casa este izolată termic şi dotată cu geamuri termopan, încălzire cu centrală termică, pe gaz metan. şi sobe de teracotă pentru lemne. Preţ 120.000 euro. Informaţii la telefon 0269-846.339

Bălcescu, nr. 4, compusă din 5 camere, 1 bucătărie, 1 baie, 1 debara, cămară, dispuse în 2 apartamente cu 2 intrări separate. Casa dispune de toate utilităţile, are garaj, pivniţă şi alte dependinţe. Suprafaţă totală teren: 620 m. Informaţii la tel. 0269865.428, 0749-331.274

DIVERSE

¤ Vând monitor LCD SAMSUNG, SYNC MACTER 941 MP, diagonala 19 inch, boxe tv, tuner încorporat, telecomandă, şi poate fi folosit atât ca televizor cât şi monitor PC. Preţ 400 ron. Informaţii la telefon 0749-331.832 ¤ Şcoala de Fotbal „Marius Baciu“ face înscrieri pentru catego¤ Vând casă în Blăjel, str. Tudor riile de vârstă 2005, 2006, Vladimirescu nr. 51 (la strada 2007. Pentru mai multe detalii: principală), compusă din 3 ca0748-631.285, persoana de mere, hol, bucătărie, cămară, contact: Prof. Bratian Florin. baie, fântâna cu hidrofor, curte ¤ Asociaţia Chinologică Mediaş şi şi grădină, loc construcţie garaj Romania Retriever Club anunţă şi anexă, în suprafaţă totală de organizarea a două evenimente 425 mp. O cameră izolată termic chinologice deosebite, ce vor avea la exterior cu geam termopan. loc în perioada 31 martie - 1 apriUtilităţi gaz, curent electric, tele- lie 2012 în municipiul nostru, pe fon. Preţ 20.000 euro, negociaterenul Şcolii Naţionale de Gaz, bil. Informaţii la telefon 0728după următorul program: 905.900, 0771-374.151 sau 1. Sâmbătă, 31 martie, începând 0269-838.057 (seara). Email: cu ora 10, se vor prezenta în concasper7vd@gmail.com curs peste 60 de rase canine, care se vor întrece pentru obţine¤ Casă de vânzare în Dumbrărea titlului de campion naţional. veni, zonă centrală, str. Nicolae

Societatea Naţională de Gaze Naturale ROMGAZ SA Sucursala Mediaş

Str. Unirii, nr. 4, jud. Sibiu, Organizează în anul 2012, săptămânal, LICITAŢIE PUBLICĂ, în zilele de miercuri şi joi, orele 11,00, pentru următoarele mijloace fixe şi materiale:  barăci  mijloace de transport;  maşini unelte;  tehnică de calcul şi birotică;  utilaje şi scule specifice activităţii de foraj extracţie;  material tubular;  diverse materiale şi piese de schimb provenite din recuperări;  alte mijloace fixe; Persoanele interesate pot obţine relaţii suplimentare la telefon 0269-841.346, 0269-201.152, 0269-201.153, la Serviciul Mecano-Energetic la Sucursalei Mediaş, zilnic între orele 7,30 - 15,30

2. Duminică 1 aprilie, începând cu ora 10, expoziţia de Club la care vor participa câini din rasele labradori, golden-retrieveri şi flat.

838.057 (seara). E-mail: casper7vd@gmail.com

Benzină, 59.000 km la bord, culoare Albastru Marin Metalizat, RAR până în 28.02.2014, stare AGRICOLE foarte bună de funcţionare. Preţ 5.300 euro. Informaţii la telefon ¤ Vând lucernă şi fân, circa 1,8 0749-331.718 Se închiriază 2 scaune pentru tone. Informaţii la telefoanele coafură şi masă pentru 0369-431517 sau 0771-359.025. ¤ De vânzare Mercedes-Benz, manichiură, situate în spaţiu diesel, 2.500 cmc, an fabr. 1990, ¤ Vindem şoldani pentru carne 210.000 km, ABS, alarmă, ESP, dotat cu toate instrumentele cu gretatea între 40 - 70 kg. Inînchidere centralizată, servodide lucru necesare. Informaţii formaţii la telefoanele 0752recţie. Preţ 2.500 euro. Informala telefonul 0747-688.111, 751.773 sau 0747-117.010 ţii la telefon 0733-499.097 apelabil la orice oră. ¤ Vindem cartofi albi şi roşii de Făgăraş, ambalaţi la plase de 40 ¤ Vând Honda CBR 600 F3 Vând maşină combinată de de kilograme, 0,6 ron. La schimb PC31, an fabr. 1996, 40.000 tâmplărie - preţ 2.500 euro şi 1 kg cartofi cu 1 kg fier vechi. Ne km, 98 CP, 1500 cmc, consum deplasăm la domiciliul clientului 6,00 l/100 km, verificare până şlaif cu bandă - preţ 900 de în 2014 + asigurare 6 luni. Preţ pe zona Copşa Mică - Mediaş – euro, motor monofazat sau Agnita – Sighişoara – Blaj Târnă- 1.600 euro. Informaţii la telefon trifazat. Se oferă 2 ani veni. Informaţii la telefon 0751- 0731-600.964 garanţie. Informaţii la telefon 067.385 sau 0740-347.152 0742-226.666. ¤ Vând scuter, an fabr. septem¤ Vând tractor jd 6600, an fabri- brie 2000, motor 125 cmc, mici caţie 1996, 7500 h, aer condiţio- defecte optice. Se comportă Vând colţar 5 perne, mobilă nat, semipowerchift, 110 cp, sta- foarte bine cu 2 persoane. Preţ de sufragerie, dulapuri, masă 1.741 Ron. Informaţii la telefon re foarte bună, preţ 17.900 eu+ scaune, cărucior cu patru 0768-901.919 ro, uşor negociabil. Garanţie 6 roţi. Informaţii la telefon luni. Telefon 0748-066.789 ¤ Vând Audi A4, an fabricaţie 0741-064.646 1995, 223.127 km, pe benzină. ¤ Vând tractor Fiat F100, an Preţ 2.300 euro. Informaţii la tefabricaţie 1996, 100 cp, meca¤ Vând colecţie de 120 de palefon 0744-958.049 chete de ţigări pline. Majoritatea nic, stare super bună. Preţ pachetelor au peste 30 ani vechi- 11.300 euro, factură externă! ¤ Vând Opel Astra, din 1992, Telefon 0748-066.789 sau me, sunt uscate, nu se mai pro225.000 km, 75 CP, pe benzină, duc de mult timp, exemplare de- 0269-515.614 consum 6 la sută, ITP valabil pâosebite, produse în diverse ţări. nă în noiembrie 2013. Maşina AUTO Preţ 1.800 lei, negociabil. Inforarată şi funcţionează bine. Preţ maţii la telefon 0728-905.900, 1.650 euro. Informaţii la telefon ¤ Vând Dacia Logan Ambition, 0741-536.832 an fabricaţie - martie 2008, 1,6 0771-374.151 sau 0269-

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. SUCURSALA SIRCOSS cu sediul în Mediaş, Şoseaua Sibiului, nr. 5, telefon 0269-805.101 Organizează în anul 2012, săptămânal, licitaţie publică pentru vânzarea următoarelor mijloace fixe şi materiale:

 Utilaje şi scule specifice activităţii de foraj – extracţie  Material tubular  Diverse materiale şi piese de schimb provenite din recuperări  Alte mijloace fixe  Prevenitoare de erupţie  Piese şi subansamble TATRA şi RABA INFORMAŢII SUPLIMENTARE, LA SERVICIUL MECANIC, TELEFON 0752-115.101


12 SPORT Pe scurt

monitorul de mediaș | 30 martie - 5 aprilie 2012

LA PAS | Gaz Metan a învins lejer SCM Universitatea Craiova cu scorul de 96-64

Victorie pentru Teleabă Eric, în defensivă „Aştept să mergem la FIFA, dar o să-mi pară rău pentru clubul Gaz Metan Mediaş! Nu cred că Horoba zice numai adevărul“, a postat fostul jucător al Mediaşului, Eric de Oliveira (foto), pe pagina sa de Facebook, după ce Ioan Horoba, preşedintele clubului, a dezvăluit la GSP că în urmă cu câteva zile s-ar fi dat decizia ca fotbalistul să fie suspendat 16 etape. „Am învăţat multe de la Mediaş. Dumnezeu e Sus şi din păcate am început totul de la zero. O să devin mult mai bun decât eram în România, o să demonstrez asta!“, a mai spus Eric. În vârstă de 26 de ani, el a plecat de la Gaz Metan la începutul acestui sezon şi a ajuns la Karpaty Lvov, echipa ucraineană care în acest moment este pe locul 14 din 16, cu doar 17 puncte. A. L.

Bloggerii vor juca fotbal la Mediaş În perioada 25-27 mai, municipiul Mediaş va fi gazda unui dublu eveniment inedit: conferinţa „Sport şi Social Media“ şi Campionatul Naţional de Fotbal al Bloggerilor. Mediaşul a fost ales în urma voturilor din echipa proiectului, explică principalul organizator, Feri Teglaş, aşa că la Mediaş sunt aşteptaţi peste 200 participanţi din toată ţara. A. L.

Gaziştii au câştigat fără probleme restanţa împotriva oltenilor. Partida a fost un simplu antrenament cu public pentru alb-negri, în condiţiile în care nu s-a pus decât problema diferenţei de scor de pe tabela de marcaj. Gaz Metan a fost condusă de pe margine de secundul Dan Popa, în condiţiile în care tehnicianul Ovidiu Teleabă a suferit o cădere de calciu şi a ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Municipal Mediaş. Alex PÎNTEA Gaz Metan şi SCM Universitatea Craiova au început foarte relaxate confruntarea din Sala Sporturilor, astfel că în primele minute s-a marcat foarte puţin. Jucan a deschis tabela, apoi gazdele s-au distanţat la 6-0 cu patru puncte consecutive marcate de Deven Mitchell. Cele două formaţii şi-au reglat tirul şi au început să înscrie. După zece minute de joc, scorul a fost 27-15 pentru gruparea de pe Târnava Mare.

Sfert echilibrat Următoarele zece minute au stat sub semnul echilibrului. Cele două formaţii au marcat acelaşi număr de puncte 21. Gaz Metan a încercat să se desprindă decisiv, însă craiovenii au reuşit să rămână în meci, pe fondul greşelilor comise de către adversari. În aceste condiţii, la pauza mare, ecartul a rămas de 12 puncte, scor 48-36.

DAN POPA | antrenor secund „Ovidiu m-a sunat înainte de meci, mi-a spus că are ceva probleme de sănătate şi nu poate să ajungă. Îi transmit multă sănătate, îi dedicăm victoria cu Craiova, îi dorim să se facă sănătos cât mai repede şi să sperăm că mâine îl avem la antrenament.“ S-au distanţat decisiv Gaziştii au intrat bine în repriza a doua, deschisă de Craig Moore cu o aruncare de trei puncte. A urmat un parţial de 7-0, continuat la scurt timp cu un al doilea de 8-0, care au făcut ca diferenţa de pe tabela de marcaj să crească la 24 puncte la jumătatea sfertului al treilea. Din acel moment, gazdele au jucat la spectacol.

Puncte necesare Ultimele zece minute ale confruntării de la Mediaş au fost unele în care s-a jucat cu garda jos. La timonă, însă, a fost tot Mediaşul, care a mărit diferenţa de pe tabela de

Au fost egalii Stelei Alex PÎNTEA Gaz Metan a plecat neînvinsă din Ghencea. Formaţia lui Cristian Pustai (foto) a remizat la zero cu Steaua, la capătul unei partide cu ocazii de ambele părţi. Steaua a dominat începutul partidei din Ghencea, însă Rusescu nu a reuşit să îl învingă pe Pleşca în minutul 23, din poziţie de unu la unu cu portarul Gazului Metan. Peste doar trei minute, Tănasă a izbit transversala, iar tabela a rămas imaculată. Cu şapte minute înainte de pauză, fostul gazist Pîrvulescu iese accidentat, iar formaţia lui Cristian Pustai a echilibrat partida. În minutul 42, Alex Munteanu a ajuns în careu singur cu Tătăraşanu, însă acesta a apărat şutul mijlocaşului gazist.

Urmează Ploieştiul La nouă minute de la reluarea jocului, Bicfalvi a trimis cu capul puţin pe lângă poartă din poziţie ideală. Steaua a

presat în jumătatea Gazului, dar fără să reuşească să găsească drumul spre gol. S-a încheiat 0-0, iar Gaz Metan a obţinut un punct foarte important în economia clasamentului Ligii I. Pentru formaţia lui Cristian Pustai, urmează o nouă partidă dificilă de această dată pe teren propriu. Gaz Me-

tan joacă duminică după-amiază cu Astra Ploieşti, o altă echipă în criză de puncte. De altfel cele două formaţii sunt vecine de clasament, ploieştenii - poziţia a unsprezecea, cu 28 puncte acumulate, iar gruparea de pe Târnava Mare - poziţia a douăsprezecea, cu un punct mai puţin.

Finala, la Mediaş Alex PÎNTEA Liceul cu Profil Sportiv din Piteşti a câştigat finala pe ţara a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar la categoria handbal gimnaziu fete. Municipiul Mediaş a fost timp de patru zile gazda acestei competiţii, care a reunit cele mai bune opt echipe din ţară. Finala evenimentului s-a desfăşurat duminică, în Sala Sporturilor din municipiul Mediaş. Câştigătoare a fost echipa argeşenilor, care s-a declarat mulţumită de

organizarea de la Media. „Chiar nu mă aşteptam să ne fie atât de uşor, însă la finală am avut ceva emoţii, dar s-a terminat cu bine. Aş vrea să felicit Mediaşul, pentru că ne-au primit foarte bine, au fost nişte gazde deosebite, totul a fost în regulă”, a mărturisit Nadina Dumitru, antrenorul formaţiei LPS Piteşti.

nizat şi anul trecut finala pe licee, iar acum la gimnazii. Prin intermediul inspectorului de specialitate, am lansat propunerea de a organiza şi alte turnee finale în ideea de a permanentiza la Mediaş aceste manifestări, cu atât mai mult cu cât noi ne vom îmbogăţi la Mediaş baza sportivă cu încă o sală de sport de dimensiuni mari, unde aceste competiţii s-ar putea Încă o posibilă locaţie desfăşura la un nivel excelent”, Câştigătoarele competiţiei a spus Neamţu, referindu-se au fost premiate de către prima- la sala aflată în construcţie în rul Teodor Neamţu. „Am orga- curtea şcolii generale nr. 5.

marcaj la peste treizeci de puncte. Gaziştii au rulat tot lotul de jucători, iar căpitanul Tudor Jucan a închis în cele din urmă tabela la 96-64. Americanii Craig Moore şi Deven Mitchell au fost cei mai buni marcatori ai Gazului Metan în victoria contra craiovenilor. Marele absent al partidei din Sala Sporturilor a fost antrenorul Primul a reuşit să marcheze Ovidiu Teleabă, căruia medieşenii i-au dedicat victoria 21 puncte, dintre care cinci aruncări de la semi-distanţă, la care a adăugat o recuperare şi două pase decisive. MitAntrenorul principal al Gazului Metan, Ovidiu Teleabă, a chell a contribuit cu 16 puncsuferit o cădere de calciu înaintea partidei cu SMC Univerte, 5 recuperări şi 3 pase decisitatea Craiova. Tehnicianul a ajuns la Unitatea de Primire sive. De asemenea Ivan ToUrgenţe din cadrul Spitalului Municipal, unde i s-au adminismeljak şi Titus Nicoară au retrat perfuzii. Totuşi, acesta nu a rămas internat. Gaz Metan a uşit fiecare câte 12 puncte, iar fost condusă de pe margine de antrenorul secund, Dan Popa, Ionuţ Drăguşin a avut şi el 11 care a dedicat victoria colegului său de pe banca tehnică. reuşite.

Teleabă, la urgenţe

Monitorul de Medias nr. 610  

din 30.03.2012

Advertisement