Page 1

Monitorul de Mediaş continuă campania de abonare! Primeşti ziarul la tine acasă, pentru numai 7 lei pe lună.

Abonează-te la Monitorul de Mediaş! Fii pe fază, urmăreşte poştaşul şi cere-i ziarul oraşului tău! Detalii la telefon 0723-194.985 Notă: pentru persoanele juridice, preţul unui abonament este 15 lei/lună.

Ziarul care st\ de vorb\ cu oamenii

30 decembrie 2011 – 5 ianuarie 2012 Anul X nr. 598 • 12 pagini • 1,50 lei (7 lei/lună pentru abonaţi)

DE MEDIA{

0727-397.454 0723-194.985

www.monitoruldemedias.ro

Anul premierelor EDITORIAL Pagina 7

Urări de An Nou Aho, aho, copii şi fraţi... Lăsăm în urmă un an 2011 plin de încercări şi privim cu optimism spre un 2012 pe care cu toţii ni-l dorim mai bun. Traversăm vremuri complicate şi e greu de înţeles mersul lumii. În ciuda tuturor previziunilor, a tuturor indicilor de toate felurile care pulsează pe ecrane, a unor măsuri de criză anunţate sau intuite, a eforturilor şi strânsului de curea, nimic nu ne poate împiedica să ne dorim unii altora un an viitor mai bun.

SPECIAL

Vise albe pe schiuri În premieră naţională, Dan Caba şi Corina Fodor din Mediaş, împreună cu Akos Kozma din Cluj, au escaladat în primăvara acestui an, pe schiuri de tură, toate vârfurile munţilor de peste 2.500 metri din ţară. Iar peste câteva săptămâni, Caba visează să ajungă pe Aconcagua. Paginile 4-5

Echipa Monitorul de Mediaş urează Crăciun

Fericit şi La Mulţi Ani!

tuturor cititorilor şi colaboratorilor săi.

În 2011, oraşul nostru a găzduit prima ediţie a unui festival internaţional de film, la care au participat şapte ţări europene şi statul Israel. Şi în plan sportiv, anul care se apropie de sfârşit a fost unul de excepţie. Echipa de baschet Gaz Metan a câştigat Cupa României, primul trofeu din istoria clubului, iar echipa de fotbal a fost la un pas de a accede în grupele Europa League. Tot anul acesta a fost inaugurat Centrul de preluare şi prelucrare a deşeurilor periculoase şi a deşeurilor provenite din construcţii şi demolări, primul de acest fel din România, dar şi un bloc de locuinţe sociale şi patru blocuri de tip ANL. Paginile 2-3


2 LOCAL

monitorul de mediaș | 30 decembrie 2011 - 5 ianuarie 2012

CETATE | Anul care se încheie a consemnat o serie întreagă de premiere pentru municipiul Mediaş, de la cele din domeniu

Mediaşul în 2011 – o retrosp

Oraşul nostru a găzduit prima ediţie a unui festival internaţional de film, la care au participat şapte ţări europene Gaz Metan a câştigat Cupa României, primul trofeu din istoria clubului, iar echipa de fotbal a fost la un pas de a a periculoase şi a deşeurilor provenite din construcţii şi demolări, primul de acest fel din România, dar şi un bloc de ne de lei, din care municipalitatea a achitat 6,4 milioane de lei, iar restul finanţării a fost asigurată de către Consiliului Judeţean Sibiu”, a precizat primarul Teodor Neamţu.

Soluţie pentru maidanezi Problema câinilor fără stăpân din municipiul Mediaş şia găsit o rezolvare tot la sfârşitul lunii martie. Serviciul Public de Ecarisaj şi-a reînceput activitatea, iar adăpostul pentru maidanezi şi-a redeschis porţile. „Am dorit ca Serviciul Public de Ecarisaj să îşi înceapă activitatea cât mai repede, însă au fost o serie de paşi legali pe care a trebuit să îi urmăm. Practic, prin încheierea acestui contract am rezolvat situaţia câinilor comunitari din municipiul Mediaş. Am considerat neapărat necesară încheierea unui nou contract, pentru că nu vrem ca în municipiul Mediaş câinii comunitari să reprezinte o problemă”, a motivat edilul-şef.

La sfârşitul lunii aprilie, pianul Steinway folosit de maestrul Horia Mihail în turneul naţional prilejuit de aniversarea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt a fost dat spre folosinţă comunităţii medieşene. Turneul s-a încheiat pe 21 aprilie, la Sala Traube, cu un recital de excepţie.

A şocat lumea

Pierdere grea

Pe 5 aprilie, un tânăr din Copşa Mică, în vârstă de 21 ani, şi-a strangulat soţia însărcinată, iar apoi le-a arătat cadavrul părinţilor săi prin webcam. Crima oribilă s-a petrecut în Madrid. Cotidianul spaniol „ADN” scria, la momentul respectiv, că motivul crimei ar fi fost acela că femeia l-a anunţat pe bărbat că vrea să divorţeze şi că poartă copilul altui bărbat.

Tot pe 21 aprilie, antrenorul Niculae Piştea s-a stins din viaţă la vârsta de 75 ani. Povestea lui va trăi însă veşnic prin cei peste 1.500 copii pe care acesta i-a pregătit cu multă dragoste, răbdare şi pasiune. Munca lui Piştea s-a concretizat, anul trecut, în cartea cu titlul „Pregătirea timpurie a copiilor la fotbal, de la 6 la 10 ani”, rodul muncii sale de patru decenii pe altarul sportului rege.

Primul trofeu din istorie

Alex PÎNTEA Anul 2011 a început cu proteste la Mediaş. Peste 100 de persoane s-au strâns, la începutul lunii februarie, în Piaţa Regele Ferdinand I, ca răspuns la o invitaţie promovată în reţeaua de socializare Facebook. Manifestarea s-a dorit a fi o formă de protest faţă de hotărârea Consiliului Local cu privirea la limitarea orarului de

funcţionare al localurilor de alimentaţie publică din centrul istoric al Mediaşului. Iniţial, aleşii locali au votat ca programul să se încheie la ora 22, pentru ca în lunile următoare să revină asupra hotărârii şi să elaboreze un nou regulament.

vestea unei crime îngrozitoare. Cadavrul unei femei în vârstă de 76 de ani, cu mai multe răni în zona feţei, a fost găsit într-o locuinţă de pe strada Hula Veche. În mai puţin de 24 de ore, a fost identificat şi criminalul: un vecin în vârstă de 17 ani de-al bătrânei.

tru 33 de familii din municipiul Mediaş. Blocul numărul 1 de pe strada Luncii a fost inaugurat oficial. Imobilul la parterul căruia funcţionează un centru de recuperare şi reabilitare pentru persoane cu handicap dispune acum şi de 33 de locuinţe sociale. Investiţia a fost realizată printr-o asocieCriminal în cătuşe Locuinţe sociale pe Luncii re între Consiliul Judeţean şi La sfârşitul lunii februarie, Sfârşitul lunii martie a adus Primăria Mediaş. „Valoarea acesmunicipiul a fost zguduit de veşti cât se poate de bune pen- tei investiţii este de 8,1 milioa-

aş iar acest lucru e important”, a explicat Bruno Soce, antrenorul principal de atunci al Gazului. „Această cupă înseamnă foarte mult pentru noi toţi. E primul trofeu câştigat de Gaz Metan, e rezultatul muncii acestor băieţi superbi, minunaţi, care au ştiut şi au crezut că pot câştiga. Vrem să dedicăm acest trofeu Mediaşului şi minunaţilor suporteri care au fost alături de noi pe tot parcursul final-four-ului şi nu numai”, a mărturisit Ovidiu Teleabă, fostul secund al lui Bruno Soce, şi actualul antrenor principal al alb-negrilor.

Gaz Metan a câştigat Cupa României la baschet, după ce s-a impus în finală cu 71-61 în faţa formaţiei Steaua Bucureşti. Formaţia lui Bruno Soce şi Ovidiu Teleabă a intrat, astfel, pe 8 aprilie, în posesia primului trofeu din istoria clubului. „A fost multă emoţie în joc, băieţii au fost supramotivaţi, au dat tot ce le-a stat în putere, dar nu a fost atât de simplu. Nu pot fi decât mulţumit de ceea ce am realizat, e primul trofeu pentru Medi-

Donaţie pentru Mediaş

A noua ediţie La jumătatea lunii mai, Arthur Miklos a câştigat Maratonul Transilvania ediţia 2011, în timp ce la feminin, medieşeanca Bianca Coldea s-a impus pentru al doilea an consecutiv. 42 de sportivi au alergat între Sighişoara şi Mediaş, în cadrul celei de-a noua ediţii a maratonului.

Sală de sport La sfârşitul lunii mai au început lucrările la sala de sport


LOCAL 3

30 decembrie 2011 - 5 ianuarie 2012 | monitorul de mediaș

ul cultural-sportiv, până la schimbări de mentalitate

pectivă color… şi alb/negru

e şi statul Israel. Şi în plan sportiv, anul care se apropie de sfârşit a fost unul de excepţie. Echipa de baschet accede în grupele Europa League. Tot anul acesta a fost inaugurat Centrul de preluare şi prelucrare a deşeurilor e locuinţe sociale şi patru blocuri de tip ANL. a şcolii generale nr. 5 din cartierul Gura-Câmpului. Aceasta va avea o capacitate de 150 locuri şi va fi realizată într-o perioadă de zece luni, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Atât proiectul sălii de sport de la şcoala nr. 5 cât şi cel al sălii din comuna Dârlos au avut probleme de finanţare. Acestea şi-au găsit, în cele din urmă, o rezolvare, în urma demersurilor făcute de către deputatul Gheorghe Roman.

S-au pus bazele USL Mediaş Filialele locale ale PSD şi PNL au organizat, pe 28 mai, prima conferinţă de presă comună. Reprezentanţii Uniunii Social-Liberal au anunţat că vor avea acelaşi candidat la Primăria Mediaş şi vor merge pe listă comună la Consiliul Local. Viorel Arcaş, copreşedinte al USL Mediaş, a declarat că cele două partide vor acţiona unitar pentru a schimba ceva în oraş. De aceeaşi părere a fost şi George Petrescu, al doilea copreşedinte al USL, care susţine că medieşenii „merită ceva mai mult”.

Primarul tinerilor Izabella Kiss, elevă la Şcoala Naţională de Gaz, a devenit noul primar al tinerilor din municipiul Mediaş. În funcţia de viceprimar a fost aleasă Raluca Roşca, de la Colegiul Tehnic „Mediensis”, iar secretar este Daria Rus, elevă a Liceului Teoretic „Axente Sever”. Alegerile s-au desfăşurat în ultima săptămână a lunii mai.

Bucuria mişcării Festivalul Sportului Medieşean „Bucuria mişcării” şi-a desemnat la începutul lunii iunie câştigătorii. Timp de aproximativ o lună, elevii claselor I-VI, de la şcolile generale din municipiul Mediaş şi din zonă, s-au întrecut în cadrul unor competiţii sportive.

Primul din România Centrul de preluare şi pre-

Premiu al Mediaş Central European Film Festival. 7.400 de spectatori, 50 de filme, peste 150 de invitaţi din străinătate. Acesta este un scurt bilanţ al primei ediţii a Mediaş Central European Film Festival. Proiecţiile de film din cadrul festivalului internaţional au strâns în cele şapte zile un număr impresionant de spectatori, cu o medie de peste 1.000 zilnic. Aşteptările au fost depăşite, iar acest lucru demonstrează reuşita manifestării şi este un imbold pentru o ediţie viitoaRecorduri pe fugă re şi mai reuşită, au promis orAtletele Daniela Loghin şi ganizatorii. Anca Bunea au câştigat medaliile de aur la Balcaniada de Congres internaţional juniori, desfăşurată în Turcia, de gaze la jumătatea lunii august. DaMunicipiul Mediaş a găzniela Loghin a câştigat proba duit, la jumătatea lunii sepde 2.000 de metri obstacole cu tembrie, primul congres interun nou record al României, în naţional al gazelor, la care au timp ce Anca Bunea s-a impus participat numeroşi specialişti la proba de 3.000 de metri. din industria de gaze naturaPentru cele două sportive pre- le din ţară şi străinătate. Magătite de antrenorii Vasile Her- nifestarea a fost organizată de mann şi Vasile Ibăşfălean, me- către Asociaţia Sonametan şi daliile au făcut parte dintr-un a reprezentat o premieră penKaratişti de aur lung şir de succese obţinut pe tru România. Karatiştii medieşeni legiti- parcursul anului 2011. Mai mulţi voluntari maţi la Clubul Ippon s-au întors cu şapte medalii de la Distracţie la baraj Pe 24 septembrie, 782 de Campionatele Mondiale desCâteva mii de tineri din mu- persoane din Mediaş şi din zofăşurate în Italia, la începutul nicipiul Mediaş au petrecut îm- nă au răspuns apelului Let’s lunii iunie. Dora Ţichindelean preună în cadrul eeek-end-ului Do It România 2011, cu aproaa câştigat două medalii de aur, de camping desfăşurat la sfâr- pe 200 mai mulţi decât anul Răzvan Hanga - două medalii şitul lunii august. Manifesta- trecut. Bilanţul: peste 2.300 de de aur şi una de argint, iar Da- rea a avut loc, în premieră, saci cu deşeuri strânşi într-o niel Armenean a urcat de do- timp de două zile la barajul de singură zi, de nişte oameni cauă ori pe treapta a doua a po- la Ighişul Nou. În cea de-a do- re şi-au dorit să dea un exemdiumului. ua seară, participanţii au avut plu, şi-au dorit să facă ceva ocazia să vadă un recital sus- pentru a trăi într-un mediu mai Regele nordic curat, şi-au dorit să arate că le ţinut de CRBL. pasă. Magnus Carlsen a câştigat pentru al doilea an consecu- Prilej de închinare tiv Turneul Regilor. Copilul-miSfintele moaşte ale Sf. Ioan Credit de la BERD nune al şahului mondial a în- Botezătorul, Sf. Ap. Matei, Sf. Municipalitatea a semnat, cheiat concursul desfăşurat pe Arhid. Ştefan şi ale Sf. Mc. Var- pe 29 septembrie, un contract parcursul lunii iunie în muni- vara au ajuns la Mediaş. Pe 6 de finanţare cu Banca Eurocipiul Mediaş fără înfrângere, septembrie a avut loc la Cate- peană de Reconstrucţie şi Dezcu trei victorii şi şapte remi- drala Ortodoxă „Sfinţii Arhan- voltare. Primăria Mediaş va ze. Reprezentantul României, gheli Mihail şi Gavriil” slujba împrumuta suma de 33 miliLiviu-Dieter Nisipeanu, a în- oficială de primire în România. oane de lei în perioada 2012cheiat turneul pe poziţia a şa2014. Banii sunt destinaţi reaFestival internaţional sea a clasamentului. bilitării a 48 de străzi din mude film nicipiul Mediaş şi satul aparţiLupii Negri au speriat La începutul lunii septem- nător Ighişul Nou. „Prin finaEuropa brie, pelicula poloneză „Tran- lizarea lucrărilor de moderniLa începutul lunii august, dafiraşul” a câştigat Marele zare, undeva în 2013 sau 2014, lucrare a deşeurilor periculoase şi a deşeurilor provenite din construcţii şi demolări a fost inaugurat oficial pe 3 iunie. Municipiul Mediaş a devenit, astfel, primul oraş din România care deţine astfel de staţii de colectare a deşeurilor. Investitiţia a fost realizată cu fonduri acordate de guvernul norvegian în cadrul proiectului „Parteneriat pentru un mediu curat, reducerea deşeurilor şi dezvoltare durabilă în Regiunea 7 Centru”. „Am implementat încă două proiecte pilot. Suntem din nou primii pe ţară în ceea ce priveşte cele două componente. Ne îndreptăm cu paşi repezi spre un sistem integrat al managementului deşeurilor menajere. Ne lipseşte componenta de compostare, care în curând va fi şi ea implementată, odată cu finalizarea proiectului pe Programul Operaţional Sectorial pe întreg judeţul Sibiu”, a detaliat Iosif Balog, directorul general al societăţii ECO-SAL.

fotbaliştii de la Gaz Metan au scris istorie. Formaţia lui Cristian Pustai a învins Mainz după loviturile de departajare şi s-a calificat în play-off-ul Europa League, datorită eroilor Bawab şi Pleşca. A urmat apoi dubla cu formaţia Austria Viena. Gaziştii au pierdut în deplasare cu 3-1 şi au câştigat apoi, la Cluj Napoca, cu 1-0, prin golul lui Hoban, însă ar fi avut nevoie de încă un gol pentru a accede în grupele Europa League.

Mediaşul va avea 99% din străzi modernizate şi va fi singurul oraş din România care se va putea lăuda cu această performanţă”, detaliază primarul Teodor Neamţu.

zate pe parcursul lunii noiembrie de către Direcţia Generală Audit din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Cu toate acestea, persoanele acuzate de furt se află încă în funcţii până la finalizaDN14, reabilitat rea anchetei. Valoarea prejuLa începutul lunii octom- diciului cauzat se ridică la pesbrie, Guvernul a dat undă ver- te 53.000 lei. de proiectului reabilitării drumului naţional 14, inclusiv de Cămin de bătrâni la intrarea în municipiul MeLa sfârşitul lunii noiembrie diaş dinspre Sibiu şi până la au început lucrările la cămiieşirea spre Sighişoara. Porţi- nul de bătrâni. Municipiul Meunea a trecut, temporar, în ad- diaş va dispune, peste aproxiministrarea Ministerului Trans- mativ un an, de un nou cenporturilor, care va finanţa lu- tru de îngrijire destinat persoacrările. nelor vârstnice. Acesta va fi construit în curtea Unităţii de A trecut în nefiinţă Asistenţă Medico-Socială şi va Pe 13 noiembrie, Mediaşul avea o capacitate de 34 de loşi-a luat rămas bun de la încă curi. o personalitate marcantă. Prof. univ. dr. Ioan Raica a pierdut În semifinalele cupei lupta cu o boală necruţătoare. În prima săptămână a lunii A lăsat în urma lui o moşteni- decembrie, Gaz Metan s-a care vastă, cuprinzând mai mul- lificat în semifinalele Cupei te cărţi publicate, studii am- României, după ce a învins cu ple şi mii de absolvenţi care îl 1-0 formaţia Poli Timişoara. vor pomeni mereu. Singurul gol al partidei a fost marcat de Cristi Bud, în minuCampanie de succes tul 8. Atacantul gazist a ieşit Operaţia lui Albert Marcu accidentat, la scurt timp, şi va a fost un succes. „Nu pot să rata tot sezonul. „Pentru noi cred că mi-a ascultat Dumne- este o premieră să ne calificăm zeu rugăciunea !”. Acestea au în semifinalele Cupei. Ne vifost primele cuvinte ale Came- săm într-o finală pe Naţional liei, mama lui Albert, rostite pe Arena, dar aplicăm tactica pa16 noiembrie, în momentul în şilor mărunţi”, a mărturisit care medicul care i-a operat fi- tehnicianul Cristian Pustai. ul i-a spus că toate lucrurile au decurs bine. Timp de apro- Locuinţe pentru tineri ximativ o lună, sute de perPentru 56 de familii tinere soane din Mediaş şi nu numai din municipiul Mediaş, Moş s-au mobilizat în campania ini- Crăciun a venit ceva mai deţiată de televiziunea locală No- vreme. Cuplurile au primit, va TV şi susţinută de Monito- zilele trecute, cheile unor lorul de Mediaş şi au donat pen- cuinţe construite pe strada tru ca bebeluşul de doar trei Predeal prin intermediul Agenluni, născut fără esofag, să ţiei Naţionale pentru Locuinpoată fi operat în Germania. ţe. Alte două blocuri sunt în curs de finalizare în aceaşi zoFurt „pompieristic” nă din catierul Gura-CâmpuMai bine de nouă tone de lui. Prezent la inaugurare, primotorină şi aproape o tonă de marul Teodor Neamţu s-a debenzină lipsesc din stocul De- clarat bucuros că s-a îmbogătaşamentului de Pompieri Me- ţit fondul locativ al municidiaş din cadrul Inspectoratu- piului şi că, astfel, a mai scălui pentru Situaţii de Urgenţă zut numărul tinerilor din Meal Judeţului Sibiu. Acesta a diaş care au nevoie de o lofost rezultatul anchetei reali- cuinţă.


4 SPECIAL

monitorul de mediaș | 30 decembrie 2011 - 5 ianuarie 2012

AVENTURI | La începutul lunii ianuarie, Dan Caba şi alţi cinci tovarăşi de-ai săi, printre care se numără alţi doi medieşeni, v

Vise albe pe schiuri, prin cele tr

În premieră naţională, Dan Caba şi Corina Fodor din Mediaş împreună cu Akos Kozma din Cluj au escaladat în prim şase ture de schi-alpinism în patru masive montane a fost prezentată la Cluj, Braşov şi Mediaş. Milu OLTEAN Nimic nu se compară cu sentimentul pe care-l ai atunci când visul devine realitate. În urmă rămâne durerea, se ascunde suferinţa, se estompează în uitare efortul, se uită sacrificiile şi sub impulsul adrenalinei, care inundă tot corpul, ai impresia că ai atins raiul. Medieşenii Dan Caba şi Corina Fodor sunt membri ai Asociaţiei de Turism şi Ecologie Dianthus din Mediaş, iar la începutul acestui an au făcut echipă cu Akos Kozma din Cluj, alături de care au pornit într-o aventură fără precedent în România: escaladarea pe schiuri de tură a tuturor vârfurilor de peste 2.500 de metri, din Munţii Carpaţi de la Fiecare vârf cucerit înseamnă o victorie pentru Dan Caba şi echipa Spirit, iar fiecare provocare împlinită noi din ţară. stârneşte dorinţa unei noi ascensiuni

Idee provocatoare

Primul pas spre culmi

Pasiunea medieşenilor Dan Caba şi Corina Fodor pentru munte şi natură şi pentru sport extrem, respectiv căţărări, tiroliană, kilometri bătuţi pe creste, schi, mountain-bike şi traversări prin locuri greu să ţi le imaginezi şi cu mintea, i-a făcut pe cei doi să accepte la finele anului trecut o provocare extremă din partea unui bun prieten de-al lor, Akos Kozma din Cluj. Acesta le-a propus să facă echipă pentru a escalada pe schiuri de tură toate vârfurile muntoase de peste 2.500 de metri din ţară. “Ni s-a aprins beculeţul instant, ne ştiam bine cu Akos, făcusem trasee împreună şi chiar revelionul în Retezat. Propunerea de a escalada pe schiuri, rând pe rând, vârfurile Moldoveanu, Negoiu, Viştea Mare, Lespezi, Călţun, Parângul Mare, Peleaga, Păpuşa, Vânătoarea lui Buteanu, Hârtopul, Omu, Bucura şi Dara ne-a provocat din start. Am acceptat şi ne-am apucat să vedem ce înseamnă din punct de vedere logistic acest lucru. Trebuia să ne pregătim bine, la tehnică, abordare. Pe schiuri mai făcusem ture, nu mă gândisem să fac vârfurile astea. Negoiu, Călţun Lespezi sunt mai stâncoase şi ca să le poţi trece ai nevoie de zăpadă bună, altfel e riscul avalanşelor, zăpadă stabilă şi aşezată, de orientat, mai cu GPS, mai cu harta, dar zăpada trebuie să fie bună, bătută, şi să nu alunece, să nu fie prea îngheţată. Am aşteptat zăpada şi duşi am fost”, ne-a povestit Dan Caba.

Reuniţi în echipa pe care au denumit-o Spirit, cei trei temerari şi-au făcut planul de a escalada în primăvara acestui an 13 vârfuri din patru masive montane şi au stabilit că vor încerca să-şi ducă la îndeplinire împărţindu-şi misiunea în şasxe ture de schi-alpinism. Au considerat că fiecare vârf reprezintă o poartă a Carpaţilor şi cu acest gând au plecat spre înălţimi şi zăpezi. Prima tură a avut loc în 29-30 ianuarie şi a vizat escaladarea vârfurilor Dara şi Hârtopu din Făgăraş. “A fost prima poarta. Am luat un traseu mai uşor,

schiurile în spate. Era plină iarnă, pe lângă faptul că e foarte frumos, ai sentimentul de libertate absolută şi e o linişte profundă. Se vedea tot, până la Moldoveanu, parcă ne tot uitam cu privirea să vedem ceva în mişcare, parcă timpul se opreşte în loc acolo sus”, şi-a amintit Caba.

Aventură după aventură A doua ieşire a celor trei temerari a avut loc în 26-27 februarie şi a consemnat cucerirea vârfului Parângul Mare. O tură lungă, în care Caba, Fodor şi Kozma s-au avântat spre culmi, chiar dacă prognozele

DAN CABA | alpinist „Am avut cu noi schiuri, legături speciale de tură, piei de focă se lipesc pe talpa de schi să poţi urca, am mers uşori, am luat strictul necesar cu noi. Mănuşi, vestă de puf, sac de puf. Rucsaci destul de mici, greutate totală a rucsacului 13-14 kg maxim, cât se poate de puţin. Trebuie să ai tot ce-ţi trebuie şi nimic în plus.“ să ne pregătim, să vedem cum ne mişcăm. Am urcat pe Valea Sâmbetei, de la cabană am plecat pe la 7 dimineaţa, traseul dus-întors e undeva la vreo 17 km, pe care i-am făcut în zece ore, cu diferenţă de nivel de 1.750 metri. Am avut noroc de vreme bună, a fost excelent. Coborârea pe schiuri e fenomenală. Am schiat din vârful Curmătura Bândei de la 2.350 metri, am coborât pâna la cabană vreo 800 metri diferenţă de nivel. Majoritatea distanţelor s-au făcut pe schiuri, o parte am mers cu

meteo nu erau dintre cele mai bune. “Undeva la peste 2.000 de metri, am intrat în nori, dar am mers aşa prin ceaţă. Am avut noroc că ştiam traseul, era gata să trecem de vârf, Akos trecuse deja, ne-am oprit la stâlpul indicator, care era acoperit de zăpadă. Am urcat vreo cinci ore pe schiuri”, explică Dan Caba. În 4-6 martie, echipa Spirit a escaladat vârfurile Peleaga şi Păpuşa, trasee abrupte şi dificile, iar peste câteva zile s-au aventurat spre cel mai înalt vârf din România, Moldoveanu. “A patra tu-

ră, au mai mers câteva persoane cu noi, eram nouă cu toţii, şi am mers spre Moldoveanu şi Viştea Mare. Ştiam că Valea Viştei e foarte lungă, vara ieşi în creastă în 5-6 ore, noi am făcut vreo 11 ore. A fost senin şi am ieşit în creastă pe lumina lunii, am dormit la Viştea Mare, la refugiu. Următoarea zi am urcat la Moldoveanu, între Viştea şi Moldoveanu nu e distanţă mare, vara o faci în 20 de minute, e o creastă îngustă şi abruptă, am mers cinci dintre noi. Pe Moldoveanu, senzaţia a fost incredibilă, avem munţi frumoşi, ierni senzaţionale, vezi zăpada imaculată şi peisajul este incredibil. E un alb perfect, fără urme, static şi încremenit. Se vede Oltul şerpuind, barajele de pe Olt. Făgăraşii sunt Alpii României”, este de părere alpinistul medieşean.

O echipă sudată Pentru a te “înhăma” la parcurgerea unui traseu montan pe schiuri, este nevoie de pregătire fizică, experienţă şi antrenament, dar mai ales e nevoie de o echipă sudată. “Eu am fost responsabil cu logistica, Akos a fost cel puternic, deschizătorul de drumuri, iar Corina - partea calculată, temperată, precaută. Suntem o echipă cu experienţă şi ne înţelegem foarte bine. Pe timp de iarnă, e important ca fiecare să ştie ce are de făcut. Ai nevoie de decizii rapide în condiţii meteo defavorabile, trebuie să ai încredere în coechipieri. Trebuie să ai niţel noroc, să te ajute mama natură şi


SPECIAL 5

30 decembrie 2011 - 5 ianuarie 2012 | monitorul de mediaș

vor pleca într-o expediţie pe vârful Aconcagua

reisprezece porţi ale Carpaţilor

măvara acestui an, pe schiuri de tură, toate vârfurile munţilor de peste 2.500 metri din ţară. Povestea celor muntele cu vreme bună şi zăpada potrivită, dar pentru a reuşi ai nevoie de experienţă în schiul de tură, de ieşiri la munte iarna, să ştii ce echipament ai, ce să foloseşti şi când, ai nevoie de spirit de echipă. Tot timpul, cel puternic trebuie să-l ajute pe cel în nevoie, fiecare preia pe rând rolul de cel mai puternic şi fiecare ajunge la un moment dat cel mai slab”, consideră Caba.

Un vis devenit realitate În 29 aprilie-1 mai, trioul de temerari a cucerit şi vârfurile Negoiu, Lespezi şi Călţun, iar Dan îşi aduce aminte că pe vârful Călţun au fost martorii unui fenomen natural ciudat. “Se auzea un zumzăit, ne uitam în jur şi nu ne dădeam seama ce e. Atmosfera era atât de încărcată electric, încât la fiecare mişcare a noastră erau descărcări electrice mici. Lui Akos şi Corinei li s-a ridicat părul în cap, la propriu”, se amuză Caba. Ultima incursiune spre vârfuri a fost în 14-

15 mai, când echipa a atacat vârfurile Omu, Bucura şi Vânătoarea lui Buteanu. “Zăpada era pe terminate, trebuia să tragem tare. Am urcat la Babele, cu telecabina, apoi spre Omu şi Bucura. Din Bucegi am mers cu maşina, am ajuns pe Transfăgărăşan, am urcat la Bâlea Lac, de acolo pe schiuri şi din Şaua Caprei am mers spre Vânătoarea lui Buteanu. Am reuşit să mergem pe schiuri până aproape sus, deşi era ultimul vârf pe lista noastră, nu s-a lăsat uşor cucerit. Creasta e ca o lamă de cuţit foarte îngustă, a fost destul de greu. Finalul a fost de foc, dar satisfacţia a fost pe măsură”, se mândreşte medieşeanul.

Primii din România Dan Caba, Corina Fodor şi Akos Kozma sunt primii români care au escaladat vârfurile munţilor patriei de peste 2.500 de metri pe schiuri şi toate într-un anotimp, primăvara acestui an. “Nu ne-a venit să credem că vom ajunge să facem porţile în acelaşi an.

Daca e ianuarie, e Aconcagua Dan Caba are la activ escaladarea vârfurilor Mont Blanc, Elbrus, participarea la Abu-Dhabi Adventure Challenge, o expediţie în Kilimanjaro, iar în această perioadă se pregăteşte intens pentru escaladarea vârfului Aconcagua. „Plecăm în 8 ianuarie, o trupă de şase inşi, din care trei suntem medieşeni, spre vârful Aconcagua, cel mai înalt vulcan din lume. Cred că va fi cea mai adevărată şi mai grea expediţie în care am fost“, anunţă Dan Caba.

A fost o bucurie mare că leam făcut într-o primăvară. Cred că suntem singurii din România care am făcut toate vârfurile pe schiuri şi toate într-o primăvară. Majoritatea le-am schiat, poate nu suntem cei mai buni schiori, cei mai rapizi, cei mai puternici, cei mai

tehnici, dar făcând această echipă excelentă sentimentul e extraordinar. E o reuşită apreciată de cunoscători”, mărturiseşte Dan Caba.

Facultatea de Geografie din Cluj, iar apoi au onorat alte două invitaţii, de la Braşov şi Mediaş. “Vise albe pe schiuri de tură spre cele 13 «porţi» ale Carpaţilor înseamnă o prezenFilmul victoriei tare de 46 de minute cu poze În această toamnă, echipa făcute de Corina – apropos, Spirit şi-a prezentat reuşita la nu e uşor lucru să faci poze

cu mâinile îngheţate, pe trasee grele şi în poziţii dificile. Am sintetizat aventura noastră într-un film făcut din poze dinamice, înglobate cu hărţi de pe Google Earth, plus câteva comentarii, remarci, e povestea traseului”, ne-a spus Dan Caba.


30 decembrie 2011 - 5 ianuarie 2012 | monitorul de mediaș

MONITORUL JUDEŢULUI 7

SEMNAL DE ALARMĂ | Târgul de sănătate organizat în comuna Valea Viilor şi alte localităţi din ţară a indicat lipsuri grave

Sibienii nu mai mănâncă sănătos Nici ţăranul nu mai trăieşte atât de sănătos şi natural pe cât se credea până acum. Aceasta este concluzia la care au ajuns organizatorii târgurilor de sănătate, care s-au desfăşurat în 19 comune din regiunile Centru, Sud-Est şi Sud-Muntenia. Mădălina MOCANU Târgurile de sănătate au avut loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea Resurselor Umane în Comunităţile Rurale“, proiect în valoare de peste trei milioane de euro. În judeţul, evenimentul s-a desfăşurat în localitatea Valea Viilor, acolo unde toţi cei interesaţi au avut ocazia să-şi măsoare gratuit tensiunea arterială, colesterolul, glicemia sau greutatea. „Mulţi dintre ei, chiar şi tineri, au venit din curiozitate şi atunci, în urma analizelor efectuate, au aflat şi de ce afecţiuni suferă. Prin setul de analize oferit gratuit, i-am atras şi pentru a-i informa în ceea ce priveşte metodele de prevenire, lucru ce s-a dovedit a fi benefic de ambele părţi“, expli-

că Teodor Hărătău, directorul executiv al fundaţiei Romtens, iniţiatoarea proiectului. După primele concluzii, o mare parte dintre locuitorii din mediul rural au fost depistaţi cu diabet sau tensiune arterială.

ţigările şi gustările (chipsuri, snacks-uri etc). De asemenea, s-a constatat faptul că numărul de boli profesionale declarate este mult mai mic în mediu rural, deşi numărul afecţiunilor de acest tip este foarte mare, ceea ce indică faptul Vicii şi junk-food că securitatea şi sănătatea în Un raport complet al acţiuni- muncă este foarte scăzută. lor desfăşurate în cadrul târgurilor de sănătate din întreaga ţară va fi prezentat la sfârşitul lunii februarie. Pâna atunci înProiectul „Dezvoltarea Resă, etapele proiectului parcursurselor Umane în Comuse până în prezent au dezvănităţile Rurale“ îşi propune luit faptul că locuitorii din mesă informeze până la final, diul rural nu mai trăiesc atât în 30 iunie 2013, 10.000 de de „bio” pe cât se credea. Un persoane, să formeze 760 studiu recent în ceea ce pride manageri şi angajaţi prin veşte obiceiurile de cumpăracursuri de formare profesiore ale acestei categorii de pernală şi să consilieze şi să soane indică faptul că pe priorienteze 800 de şomeri. mul loc se situează alcoolul, Alcoolul, ţigările şi gustările fast-food predomină în obiceiurile de cumpărare ale locuitorilor din mediul rural

Obiective

EDITORIAL Urări de An Nou de Milu Oltean

Aho, aho, copii şi fraţi... Lăsăm în urmă un an 2011 plin de încercări şi privim cu optimism spre un 2012 pe care cu toţii ni-l dorim mai bun. Traversăm vremuri complicate şi e greu de înţeles mersul lumii. În ciuda tuturor previziunilor, a tuturor indicilor de toate felurile care pulsează pe ecrane, a unor măsuri de criză anunţate sau intuite, a eforturilor şi strânsului de curea, nimic nu ne poate împiedica să ne dorim unii altora un an viitor mai bun. Anul curând se-nnoieşte, aşa că o iau pe rând cu urările. În primul rând, vă doresc din toată inima să aveţi parte în noul an de multă, multă sănătate, deoarece ştim cu toţii căi mai bună decât toate. Dacă eşti sănătos, restul le rezolvi cumva, iei toate greutăţile în spate, te ridici cu ele şi o iei la fugă până scapi de toate. Aşa că pun sănătatea în cap de listă şi trec mai departe. Dacă sunteţi sănătoşi în anul care vine, apoi, musai vă doresc să fiţi şi voioşi şi să nu vă găsească niciun ceas cu fruntea încreţită de gânduri negre sau idei sumbre. Vă doresc să fiţi mereu cu dispoziţie bună şi gânduri pozitive şi să nu uitaţi niciodată să visaţi. Atâta timp cât nu vă pierdeţi visele, nu vă veţi pierde nici încrederea şi nici speranţa. Când vor creşte alarmant indicatorii şi atenţionările de furtună fiscală pe ecrane, opriţi fără mânie televizorul şi ascultaţi firul de iarbă cum creşte, sau priviţi spre verdele pădurii. Pot să pun pariu de pe-acum că o să vă fie mai bine şi n-o să pierdeţi nimic dacă ieşiţi din tumultul ştirilor, al palavragiilor din studiouri, al experţilor în nimic sau al analiştilor de orice fel. Dacă v-am dorit deja sănătate şi voioşie, adaug în lista de urări şi prosperitatea şi belşugul, pe care vi le doresc din tot sufletul în apropiatul an 2012. Vă doresc să vă meargă bine, indiferent pe unde vă vor purta paşii, să faceţi alegeri înţelepte şi să aveţi succes în tot ceea ce faceţi şi, asemeni regelui Midas, să transformaţi în aur tot ceea ce atingeţi. Vă doresc să vă bucuraţi de roadele muncii voastre, alături de toţi cei dragi vouă, şi să nu uitaţi să fiţi generoşi şi înţelegători cu cei din jur, pentru că satisfacţia şi confortul sufletesc vin şi din gesturi de omenie. Marile caractere se arată în vremuri de criză, atunci când sunt capabile să unească şi nu să dezbine şi să sădească speranţă acolo unde disperarea îşi arată colţii. Vă doresc, de asemenea, să fiţi fericiţi în anul care vine şi să nu ezitaţi să dăruiţi fericire şi celor de lângă voi. N-am să ocolesc o urare veche, legată de şansă. Vă doresc să aveţi parte de mult noroc în 2012 şi să fiţi întotdeauna la locul potrivit, indiferent de împrejurări. Norocul face indubitabil parte din chimia unui an bun, aşa că vă doresc să aveţi parte de el în cantitate suficientă, pentru a vă duce la bun sfârşit planurile şi pentru a deschide drumuri noi. Vă doresc să fiţi virtuoşi, creativi şi să aveţi curajul de a spune lucurilor pe nume, dar mai ales să aveţi parte numai de bine, în toate formele lui, în 2012. “Să trăiţi, să-mbătrâniţi, ca un măr, ca un păr, ca un fir de trandafir, tare ca piatra, iute ca săgeata, tare ca fierul, iute ca oţelul”. La Mulţi şi Fericiţi Ani!


8 CITITORI

monitorul de mediaș | 30 decembrie 2011 - 5 ianuarie 2012

VOCILE MEDIAŞULUI

COPILUL SĂPTĂMÂNII

Gânduri în prag de an nou Anul 2011 se apropie de sfârşit. Pentru fiecare din noi a fost un an cu realizări, dar şi cu neîmpliniri, cu lucruri plăcute şi mai puţin plăcute. Urmează un nou an, de la care cu toţii avem aşteptări mai mici, sau mai mari. Ce îşi doresc câteva dintre personalităţile Mediaşului de la 2012, ce le doresc la rândul lor medieşenilor, aflaţi din raidul-anchetă realizat de reporterul Monitorului. Emil Mureşan, Vasile Hermann, Costel Popa, Ioan Ivan, artist plastic antrenor atletism interpret muzică populară interpret muzică folk

„Sper ca anul 2012 să îmi aducă cel puţin la fel de mulţi vizitatori pe cât am avut anul acesta la expoziţia mea permanentă. Medieşenilor le doresc sănătate şi la cât mai multe împliniri”.

„Le doresc tuturor medieşenilor un an nou fericit, multe satisfacţii, şi de ce nu să umple anul viitor sălile de sport, stadioanele, să vină la mişcare, pentru că este atât de important să fim sănătoşi, copiii să crească armonios şi să aibă momente de libertate, nu să stea doar în faţa calculatorului”.

„Le urez toate gândurile bune, fie ca pacea să îi înconjoare, iubirea de asemenea, şi să nu uităm de ceea ce avem noi mai de preţ, de apropiaţii noştri, pentru că, la urma urmei, iubirea dintre noi este cea care ne ţine în viaţă”.

„Medieşenilor aş dori să le transmit să aibă cât mai multă sănătate, să aibă dragoste, să aibă bani, să aibă şi înţelepciune pentru că se apropie un an electoral. Să nu uite că tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru depinde numai de noi”.

UTIL Slăbitul rapid după sărbători Nu există moment mai „periculos“ pentru silueta şi pentru greutatea corporală ca sărbătorile de iarnă. Nici nu ne-am dat seama când s-au pus kilogramele şi, ca să fim sinceri, cel puţin pentru câteva zile, acest lucru nici nu ne-a mai interesat prea mult. Asta pentru că, din când în când, simţim nevoia să ne ridicăm, dacă nu toate barierele şi opreliştile, măcar o parte dintre ele şi să ne simţim liberi să ne împlinim dorinţele. Iar dacă este să dăm crezare statisticilor, dorinţa de-a mânca se află în topul preferinţelor omeneşti. Există însă câteva leacuri verificate, pe care putem să le combinăm după necesităţi şi preferinţe, aşa încât nu numai să pierdem kilogramele supărătoare, ci să ne şi despovărăm organismul de toxinele acumulate.

Câteva alimente care ne ajută să slăbim Bananele: mâncate înainte de fiecare masă sunt aperitivul ideal pentru persoanele care vor să slăbească rapid. Consumate cu cinci minute înainte de a mânca, ne vor tăia prompt apetitul, ceea ce ne va face să mâncăm considerabil mai puţin, fără prea mari eforturi. Mâncaţi vreme de două săptămâni banane înaintea fiecărei mese, oricât ar fi de neînsemnată cantitativ, şi veţi observa negreşit rezultatele. Supele foarte calde: dublaţi porţia de felul întâi şi consumaţi supele cât de calde suportaţi. Pe lângă faptul că vă vor induce o stare de relaxare şi de bine (numai bună ca să vă remonteze după sărbători), cu ajutorul lor se va diminua de la sine şi cantitatea de alimente bogate în calorii consumate la felul doi. Mezelurile pe bază de soia: sunt o găselniţă excelentă pentru postul dinaintea sărbătorilor, dar nu sunt de neglijat nici după. Proteinele vegetale, mult mai puţin toxice şi mai uşor de digerat decât cele animale din carne nu încetinesc procesele de eliminare, ceea ce ne va ajuta enorm în cura de slăbire. Sucurile de citrice: băute în cantităţi mai mari (1-2 litri pe zi) sunt un excelent depurativ şi stimulent al metabolismului. Secretul lor este că se prepară în mixer (blender), unde grepfruitul, lămâile sau portocalele se pun cu tot cu coajă (care va fi bine spălată în prealabil), pentru a se extrage flavonoidele şi uleiurile eterice din ele. Aceste substanţe amplifică metabolismul şi favorizează procesele de eliminare, fiind un excelent a-

Salutări tuturor. Sunt Briana şi, după cum puteţi vedea, mă pricep deja la construit oameni de zăpadă. M-au ajutat ce-i drept şi verişorii mei Armin şi Ianis, astfel că împreună am făcut treabă bună. Pentru că am fost cuminte, Moş Crăciun mi-a adus multe multe daruri, şi cu toate că am fost eu puţin speriată la început până la urmă ne-am înţeles tare bine. A plecat însă repede şi nu am apucat să îi spun că mai vroiam şi alte cadouri. La voi a fost Moş Crăciun? Copilul dumneavoastră e cel mai frumos! Trimiteţi pe adresa redactia@monitoruldemedias.ro o fotografie şi un scurt text, în care să menţionaţi cum îl cheamă, ce vârstă are şi de ce e atât de deosebit în viaţa dumneavoastră, pentru a deveni copilul săptămânii în Monitorul de Mediaş.

jutor în cura de slăbire. Mierea: trebuie să înlocuiască complet zahărul vreme de măcar o lună. De la îndulcirea ceaiului sau a cafelei şi până la prepararea dulciurilor, la toate veţi folosi numai mierea în locul zahărului. Urmarea va fi că vă veţi reduce simţitor şi practic fără efort cantitatea de dulciuri consumată, iar în plus veţi be- ŞARLEA, LA MUZEUL MUNICIPAL neficia de efectele laxative şi reglatoare endocrine ale mierii. Muzeul Municipal Mediaş găzduieşte o expoziţie de pictură

UNDE MERGEM?

cu lucrări aparţinând artistului plastic Ioan Şarlea. Expoziţia este organizată cu sprijinul Primăriei municipiului Mediaş, al Sunt arma secretă pusă la dispoziţia mâncăcioşilor care vor Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret să slăbească. Ele sunt substanţe din compoziţia anumitor ali- şi va rămâne deschisă doar până sâmbătă 31 ianuarie 2012.

Fibrele alimentare

mente vegetale care nu se digeră, însă dau rapid o senzaţie de saţietate şi în plus antrenează toate materiile reziduale de pe tubul digestiv, fiind o adevărată mătură pentru organism. Alimente bogate în fibre alimentare sunt pâinea neagră, grahamul, fulgii de orz şi ovăz, orezul integral, varza (crudă, consumată sub formă de salată), salata verde. Suplimentar, puteţi face o cură cu tărâţe de grâu (care este foarte bogată în fibre), astfel: se iau zilnic, dimineaţa, trei linguri de tărâţe macerate într-un pahar de apă, vreme de 8 ore (de seara până dimineaţa). Tratamentul durează minimum trei săptămâni.

„IMAGINI DIN TRANSILVANIA“ Centrul de Documentare şi Informare Mediaş, din Şos. Sibiului nr. 5, găzduieşte, în perioada 9 decembrie – 31 ianuarie 2012, expoziţia „Imagini din Transilvania“, care cuprinde lucrări de Hans Hermann din colecţia Muzeului naţional Brukenthal.

EXPOZIŢIE DE PICTURĂ

Galeria CIRUS din Mediaş, str. Petofi Şandor nr. 9, găzduieşte, până la sfârşitul anului, o superbă expoziţie de pictură semEfortul fizic nată Ion Constantinescu. Sunt prezentate 31 de lucrări, majoPoate cu excepţia plantelor, nu există nici un remediu natu- ritatea în premieră pentru publicului iubitor de frumos din ral care să aibă o asemenea acţiune de reducere rapidă a gre- municipiul nostru.

utăţii ca exerciţiul fizic susţinut. În plus, acesta mai are un efect extrem de important şi imposibil de suplinit prin altă metodă: modelează corpul, asigurându-i o formă suplă şi armonioasă. Fără mişcare şi fără a pune principalele grupe musculare la treabă, chiar dacă reuşim să dăm jos multe kilograme, aspectul nostru este foarte posibil să rămână în continuare flasc. Jumătate de oră de alergare uşoară, un sfert de oră de aerobic, douăzeci şi cinci de minute de schi, o oră şi un sfert de mers pe jos în parc, în pas vioi, sau trei sferturi de oră de mers prin zăpadă în pas alert consumă caloriile pe care le îngurgităm la o întreagă masă. În plus, ne conferă o stare excepţională de bună dispoziţie şi de tonus, care va face din cura de slăbire o adevărată plăcere, şi nu un chin, aşa cum tinde să fie pentru mulţi.

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ Pasionaţii de lectură sunt aşteptaţi de luni până vineri la Biblioteca Municipală Mediaş, din Piaţa Regele Ferdinand I, nr. 1, cu o bogată ofertă de carte, în secţiile copii, adulţi, limbi străine, biblioteca virtuală. Prin intermediul serviciului BIBLIONET, locuitorii municipiului Mediaş au acces gratuit la Internet. BIBLIONET înseamnă: Acces la Internet, Comunicare prin Internet, Redactare de documente, Imprimare, Scanare, Inscripționare CD/DVD, Asistență utilizatori noi, Instruire utilizatori noi, Video-proiecții, Servicii de arhivare și digitalizare, Jocuri educative, Sesiuni de formare pentru utilizatori.


RELIGIE 9

30 decembrie 2011 - 5 ianuarie 2012 | monitorul de mediaș

ACTUALITATEA EVANGHELIEI l Predică la Duminica dinaintea Botezului Domnului

Despre chipul omului desăvârşit Dumnezeiasca Evanghelie de astăzi vorbeşte în chip luminat despre aspra şi îngereasca viaţă a Sfântului slăvitului prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul care, după mărturia Domnului, Este cel mai mare om născut din femeie şi cu adevărat prooroc şi mai mult decât prooroc (Luca 7, 26-29). Întrucât chipul Sfîntului Ioan Botezătorul este chipul omului desăvârşit, voi vorbi astăzi despre desăvârşirea creştină, după a mea slabă putere.

A patra treaptă

omului pe pământ şi că toată desăvârşirea omului în această viaţă îşi are nedesăvârşirea ei. Dar cum se poate una ca asta, ca să fie cineva desăvârşit şi în acelaşi timp să fie şi nedesăvârşit? Iată cum. Desăvârşirea oamenilor, mai ales în faţa Ziditorului, este prea neînsemnată desăvârşire. Pentru că oricât s-ar desăvârşi cineva prin darul lui Dumnezeu în viaţa aceasta, el pururea se află la început de desăvârşire, în creştere în cele duhovniceşti. Deoarece omul drept şi sfânt, după ce a trecut din viaţa aceasta în veacul viitor, el merge pururea spre o desăvârşire mai înaltă. Căci în veacul viitor şi sfinţii şi îngerii merg dintr-o măsură de cunoaştere a slavei lui Dumnezeu în alta, după mărturia Duhului Sfânt care zice: Merge-vor din putere în putere (Psalm 83, 8) (Filocalia, vol. VII, p. 339-340.>. Aşa merg din slavă în slavă sfinţii lui Dumnezeu, până la măsura plinirii lui Hristos, după cum arată Sfîntul Apostol Pavel: Până vom ajunge toţi la unitatea credinţei şi a cunoaşterii Fiului lui Dumnezeu, la starea bărbatului desăvârşit, la măsura vârstei deplinătăţii lui Hristos (Efeseni 4, 13).

(…) Mai întâi, o întrebare: ce este desăvârşirea? Sfinţii Calistrat şi Ignatie zic: „Desăvârşirea omului sau nepătimirea este acelaşi lucru“ (Filocalia, vol. VIII, Bucureşti, 1979, p. 191-192). Iar Sfântul Ioan Scărarul, zice: „Desăvârşirea este învierea sufletului înainte de cea a trupului şi a doua treaptă după cea a îngerilor în cunoştinţa cea desăvârşită a lui Dumnezeu“ (Filocalia, vol. IX, Bucureşti, 1980, p. 418-419). Sfântul Simion noul Teolog arată că desăvârşirea este a patra treaptă duhovnicească, zicând: „La aceasta se adaugă a patra treaptă şi schimbare de vârstă duhovnicească. Ea este a bătrânului şi a celui albit la păr şi constă în aţintirea neabătu- Doar la început tă a privirii către cele dumneÎn acest fel stând lucrurile, zeieşti“ (Filocalia, vol. VIII, trebuie să înţelegem clar că Bucureşti, 1979, p. 538). (…) desăvârşirea omului în viaţa de acum îşi are nedesăvîrşirea „Una vremelnică ei, deoarece cel desăvârşit puşi alta veşnică“ rurea însetează după mai mulA doua întrebare: oare de- tă desăvârşire, pentru că cei săvârşirea omului drept pe pă- nepătimitori pururea se întind mânt este cu totul desăvârşi- spre vârful cel dorit al desătă? Sfinţii Părinţi zic: „Cei ne- vârşirii fără să se mai sature. pătimitori întinzându-se pes- Prin aceasta ei fac desăvârşite ei fără să se sature, urmă- rea lor nedesăvârşită, deoareresc desăvârşirea fără sfârşit ce bunătăţile veşnice, după (nedesăvârşită) ca una ce se cum am zis, n-au hotar. „Oridică pururea peste sine în- mul duhovnicesc se desăvârsăşi prin adaosurile neosteni- şeşte în veacul de acum, pe te ce se înalţă neîncetat prin măsura puterii omeneşti, iar suişurile spre Dumnezeu“ (Fi- faţă de oceanul cel fără de marlocalia, vol. VIII, op. cit., p. gini al desăvîrşirii dumneze192-193). Sfântul Nil Sinaitul, ieşti el pururea este la început arătând că sunt două desăvâr- de desăvîrşire, fiindcă niciodaşiri, zice: „Trebuie să înţele- tă nu poate cuprinde pe degem două desăvârşiri: Una vre- plin nemărginirea desăvârşimelnică şi alta veşnică“. Des- rii“ (Filocalia, vol. IX, p. 419, pre cea dintâi zice Sfântul Apos- nota 933). Iată dar pentru care pricitol Pavel: Iar când va veni desăvârşirea atunci ceea ce este nă şi Marele Apostol Pavel ziîn parte se va desfiinţa (I Co- ce că: desăvârşirea noastră este în ceruri (I Corinteni 13, 10; rinteni 13, 10). Când va veni desăvârşirea, Evrei 11, 40; 12, 23). De aceînseamnă că aici pe pământ ea, în această viaţă, oricât de nu putem cuprinde desăvârşi- sporit ar fi omul în cele durea dumnezeiască. Şi iarăşi, hovniceşti, este numai la îndouă desăvârşiri cunoaşte Sfân- ceput de desăvârşire. tul Apostol Pavel şi ştie pe acelaşi om desăvârşit. Pentru via- Este obligatorie? ţa de faţă îl numeşte desăvârDar oare desăvârşirea omuşit, iar faţă de cel cu adevărat lui pe pământ este obligatorie desăvârşit îl numeşte nedesă- tuturor? Şi oare numai cei devârşit. De aceea zice: Nu că săvârşiţi se pot mântui? La aam luat răsplată ori sunt de- ceastă întrebare vom putea răssăvârşit (Filipeni 3, 12). După punde dacă ne vom aduce puţin zice: Câţi suntem desă- aminte de cuvintele Mântuitovârşiţi aceasta să gândim (Fi- rului nostru Iisus Hristos, Calipeni 3, 15). re a zis către tânărul bogat care L-a întrebat: Ce să fac ca să Iubiţi credincioşi, moştenesc viaţa de veci? (MaDacă aţi ascultat cu atenţie tei 19, 16). La această întrebacele ce s-au vorbit până aici, re Mântuitorul i-a răspuns: De aţi înţeles ce este desăvârşirea vrei să intri în viaţă, păzeşte

poruncile lui Dumnezeu (Matei 19, 17). Iar de vrei să fii desăvîrşit, du-te, vinde-ţi averile tale şi dă-le săracilor, apoi ia-ţi Crucea şi urmează Mie (Matei 19, 21). De aici înţelegem destul de clar că porunca Mântuitorului pentru desăvârşire este lăsată la voia omului.

Treapta cea înaltă În alt loc zice Domnul: Eu am venit ca viaţă să aibă şi mai mult să aibă, adică cel ce vrea să se mântuiască, să păzească poruncile lui Dumnezeu, iar cel ce vrea să aibă şi mai multă viaţă, adică să fie desăvârşit, acela trebuie să părăsească toate ale lumii şi să urmeze lui Hristos cu multă răbdare şi lepădare de sine până la sfârşit. De se va urca cineva la treapta cea mai înaltă a desăvârşirii rămâne la voia lui. Aşadar să înţelegem că desăvârşirea este lăsată la voia şi silinţa omului, spre a lui mai mare răsplată şi a avea răsplata în cer!

Virtutea rugăciunii curate Acum să ne întrebăm prin ce virtute poate ajunge omul la desăvârşire şi care sunt virtuţile de temelie ale celor ce vor să fie desăvârşiţi? La această întrebare ne răspunde preaîndumnezeitul la minte, Sfîntul Grigorie Palama care, în această privinţă, zice: „Virtutea rugăciunii curate este începutul unirii noastre cu Dumnezeu, căci rugăciunea este legătura făpturilor raţionale cu Făcătorul. Dar unirea cu Dumnezeu, adică desăvârşirea, este mai presus de rugăciunea curată. Desăvârşirea înseamnă dragoste desăvârşită şi aceasta nu o dă omul de la sine, ci vine de la Dumnezeu“. Aşadar dragostea desăvârşită către Bunul Dumnezeu este temelia celor desăvârşiţi. Însă nimeni nu ajunge la această dragoste, decât prin curăţia cea curată. Acest lucru îl arată şi Sfântul Maxim Mărturisitorul, zicând: „Toate virtuţile ajută minţii să urce la dragostea de Dumnezeu, dar mai mult decât toate ajută rugăciunea curată, căci prin aceasta zburând către Bunul Dumnezeu iese afară din toate cele ce sunt“ (Filocalia, vol. II, 1945, p. 39).

Dragostea este „desăvârşirea“ Rugăciunea curată ajută foarte mult omului să câştige dragostea de Dumnezeu, iar dragostea este „desăvârşirea“. Despre aceasta spune Sfântul Maxim Mărturisitorul: „Cel desăvârşit în iubire şi ajuns la culmea nepătimirii nu mai cunoaşte deosebirea între al său şi al altuia, sau între a sa şi a alteia, sau între credincios şi necredincios, între rob şi slobod sau, peste tot, între bărbat şi între femeie. Ci este ridicat mai presus de tirania patimilor şi, cugetând la firea cea una a oamenilor, priveşte pe

toţi la fel şi are faţă de toţi aceeaşi dragoste. Căci nu mai este în el elin sau iudeu, nici bărbat sau femeie, nici rob sau slobod ci în toate şi în toţi este Hristos“ (Idem, p. 615). Încă şi Isaac Sirul arătând că prin rugăciune câştigă omul dragostea de Dumnezeu, zice: „Dragostea este din rugăciune“.

Semnele Care sunt semnele prin care putem cunoaşte pe cei ce au ajuns la desăvârşire? Iată ce ne răspunde Sfântul Isaac Sirul: „Semnele celor ce au ajuns la desăvârşire sunt acestea: De vor fi pedepsiţi de zece ori să fie arşi pentru dragostea oamenilor, nu se vor înlătura de ei“ (Filocalia, vol. X, p. 395). Aşa a zis Moise către Dumnezeu: De le ierţi lor păcatul, iartă-l; iar de nu, şterge-mă şi pe mine din cartea Ta în care m-ai scris (Ieşirea 32, 32). La fel a zis Apostolul Pavel: M-aş ruga să fiu anatema de la Hristos pentru fraţii mei. Deci primul semn al desăvârşirii este să aibă creştinul dragoste desăvârşită către oameni, după cuvântul: Cine iubeşte pe Dumnezeu, acela iubeşte şi pe aproapele său (I Ioan 4, 21). Al doilea semn al celor desăvârşiţi este să iubească la fel pe toţi oamenii, atât pe duşmani, cât şi pe prieteni (Matei 5, 44; 10, 37). Al treilea semn al celor desăvârşiţi este să-şi pună cineva sufletul pentru alţii (II Corinteni 12, 15; I Tesaloniceni 2, 8). Al patrulea semn al celui desăvârşit este a şti cineva să-şi stăpânească cu desăvârşire limba (Iacov 3, 2). Al cincilea semn al celor desăvârşiţi este a nu se rezema cineva pe puterea sa duhovnicească (Iov 9, 20; Filipeni 3, 12). Al şaselea semn al celor desăvârşiţi este a nu avea frică de moarte, deoarece dragostea scoate afară desăvârşit frica (I Ioan 4, 18). Al şaptelea semn al desăvârşirii este a avea cineva desăvârşită smerenie şi a se socoti pe sine cel mai păcătos (Luca 17, 10: I Timotei 1, 15: I Corinteni 15, 9; Iov 22, 29). Al optulea semn al celor desăvârşiţi este a se cunoaşte omul pe sine şi a avea în el roadele Duhului Sfînt care sunt: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare şi toate celelalte (Galateni 15, 23). Al nouălea semn al celor desăvârşiţi este să aibă în inima lor totdeauna numai înţelesurile simple ale lucrurilor, fie în vreme de veghe a trupului, fie în somn (Filocalia, vol. II, p. 52).

Iubiţi credincioşi, (…) Aţi auzit ce ne învaţă Sfânta Scriptură şi Sfinţii Părinţi despre desăvârşire. Începutul desăvârşirii este curăţirea de patimi sau despătimirea, care se face prin pocăinţă, spovedanie, rugăciune şi post. Mijlocul desăvârşirii este iluminarea, adică plantarea virtuţilor în locul patimilor cu ajutorul

harului Sfîntului Duh. Iar sfârşitul sau cununa desăvârşirii este dumnezeiasca dragoste de Dumnezeu şi de oameni. Toate faptele bune ne ajută la desăvârşire, dar cel mai mult rugăciunea, postul, fecioria sau curăţia, smerenia, milostenia şi dumnezeiasca dragoste care este Însuşi Dumnezeu.

Modele al desăvârşirii În sărbătorile de la Naşterea şi Botezul Domnului, Biserica Ortodoxă ne-a pus în faţă două modele ale sfinţeniei şi desăvârşirii creştine, pe cei mai mari sfinţi ai Bisericii lui Hristos, adică pe Maica Domnului şi pe Sfântul Ioan Botezătorul. Preasfânta Fecioară Maria este model al desăvârşirii pentru noi toţi, dar mai ales pentru femeile creştine, prin cele mai mari virtuţi ale ei: credinţa puternică în Dumnezeu, ascultare, feciorie (curăţie), rugăciune neîncetată, smerenie, care au făcut-o vrednică să nască în trup omenesc pe Iisus Hristos, Mântuitorul lumii. Sfântul Ioan Botezătorul este modelul desăvârşirii creştine mai ales pentru bărbaţi, prin marile sale virtuţi: viaţă îngerească în post, rugăciune, feciorie şi linişte şi apoi mărturisirea Evangheliei lui Hristos în lume prin cuvânt, prin

exemplul personal şi prin propria jertfă a vieţii pământeşti.

Îndemn Acum la început de an nou să luăm de model pentru mântuire şi desăvârşire a vieţii noastre în Hristos, atât pe Maica Domnului, cât şi pe Sfântul Ioan Botezătorul, ca şi pe toţi sfinţii Bisericii noastre. Femeile să râvnească mai ales virtuţile Maicii Domnului: fecioria, mergerea regulată la biserică, rugăciunea cu lacrimi, ascultarea, smerenia, milostenia şi naşterea de copii. Iar bărbaţii să râvnească a urca pe scara desăvârşirii, urmând virtuţile Sfîntului Ioan Botezătorul: rugăciunea, postul, înfrânarea trupului, tăcerea, liniştea, mărturisirea credinţei ortodoxe prin viaţa proprie, prin cuvânt şi, la nevoie, prin jertfa propriei vieţi. Să ne silim, fraţii mei, a urma lui Hristos şi sfinţilor Lui. Să punem început bun de pocăinţă, de împăcare, de înnoire duhovnicească a vieţii noastre, prin toate faptele bune, dar mai ales prin rugăciune şi iubire care formează cea mai scurtă cale a desăvârşirii noastre în Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, Căruia I se cuvine slava, în vecii vecilor. Amin. Părintele Cleopa

Calendar Creştin Ortodox săptămâna 30 decembrie 2011 - 5 ianuarie 2012 30 Vi

Sf. Mc. Anisia; Cuv. Teodora din Cezareea; Cuv. Leon (Harţi) 31 Sâ Cuv. Melania Romana; Sf. Mc. Hermes (Sâmbăta după Naşterea Domnului) (Odovania Praznicului Naşterii Domnului) 1 Du (†) Tăierea împrejur cea după trup a Domnului; Sf. Ier. Vasile cel Mare (Anul Nou). Duminica dinaintea Botezului Domnului; Ap. Coloseni II, 8-12; Evrei XIII, 17-21; II Timotei IV, 5-8; Ev. Luca II, 20-21; 40-52; Marcu I, 1-8; glas 4, voscr. 7 2 Lu Înainteprăznuirea Botezului Domnului; Sf. Silvestru, Ep. Romei; Cuv. Serafim de Sarov 3 Ma Sf. Prooroc Maleahi; Sf. Mc. Gordie 4 Mi Soborul Sf. 70 de Apostoli; Cuv. Teoctist, egumenul de la Cucumia Siciliei (Harţi) 5 Jo Sf. Sfinţit Mc. Teotempt şi Sf. Mc. Teona; Cuv. Sinclitichia (Ajunul Bobotezei) (Post negru)


10 MICA PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCĂ ¤ SC Măcelariile Mediaş angajează tranşatori calificaţi. Cererile se depun la sediul SC Salconserv din Mediaş, str. Carpaţi nr. 33, începând cu data de 3 ianuarie 2012. ¤ SC ATL Construcţii angajează urgent fierari betonişti şi dulgheri. Persoanele interesate sunt rugate să se prezinte pentru interviu cu un CV în data de 5 ianuarie 2012 între orele 11-13 la sediul din Mediaş strada Aurel Vlaicu nr. 41A (Parc Industrial Automecanica). ¤ SC angajează 3 sudori, 3 lăcătuşi şi mecanici şi 20 persoane cu experienţă în domeniul termopan. Preselecţia are loc în data de 14 ianuarie 2012, la Automecanica, hala 4-2, ora 13. ¤ Societate comercială angajează croitorese şi croitori cu experienţă în domeniu. Cererile se depun la magazinul TCM din str. Aurel Vlaicu nr. 4. ¤ Societatea Comercială Flowtex Technology S.A., cu sediul în Mediaş, strada Stadionului, nr. 187, angajează în condiţii avantajoase: dulgheri, fierari betonişti, maşinişti (operatori buldozer, autogreder, excavator, buldoexcavator), macaragiu (macara turn), asfaltatori, pavatori, muncitori necalificaţi drumuri (drumari, săpători, etc), muncitori necalificaţi (cu experienţă ca dulgheri sau fierari betonişti). Informaţii suplimentare obţineţi la telefoanele 0269-846.145 interior 4123 sau 0730-099.263, fax 0269-846.222 ¤ Căutăm o persoană pentru îngrijirea unei femei bolnave, imobilizată la pat. Informaţii la telefon 0740-685.808 ¤ SC angajează hair stilist. Informaţii la telefon 0746-393.805 ¤ SC angajează ospătar cu experienţă, recepţioneră şi ajutor de bucătar. Informaţii la telefon 0369-447.931 ¤ Societate Comercială angajează bucătar şi ospătar cu experienţă. Informaţii la telefon 0751411.134, de luni până vineri, între orele 10-16.

S.C. SALCONSERV SA, cu sediul în Mediaş, str. Carpaţi, nr. 33, organizează interviu pentru ocuparea postului vacant de: - RESPONSABIL MAGAZINE - DIRECTOR REGIONAL VÂNZĂRI Interviurile vor avea loc la sediul societăţii doar cu persoanele selectate. Condiţiile de participare la interviu sunt următoarele: • Participanţii să fie absolvenţi de studii superioare economice sau comerciale • Experienţă min. 3 ani în coordonarea unui lanţ de minim 5 magazine (de preferinţă domeniul food-carne) condiţie obligatorie (pentru postul de responsabil magazine) • Experienţă min. 5 ani în coordonarea departamentului comercial (de preferinţă domeniul food-carne) condiţie obligatorie (pentru postul de director regional vânzări) • Cunoştinţe temeinice de operare PC • Stare bună de sănătate • Disponibilitate la program prelungit • Permis de conducere cat. B Documente necesare pentru participarea la interviu: curriculum vitae; copia buletinului sau cărţii de identitate; copia diplomei de studii; copia carnetului de conducere. Cererile se depun la sediul societăţii sau se trimit prin e-mail la office@salconserv. com, prin fax la 0269841.31, sediul SC SALCONSERV SA. Informatii suplimentare se pot obţine la telefon 0269-833.303 sau 0730-099.463 ¤ Tânăr, 31 ani, posed permis categoriile B, C, C+E+D şi atestat profesional de marfă şi transport persoane, caut loc de muncă pe post de şofer. Informaţii la telefon 0752-020.180

Editor: SFG PRESS SRL DIRECTOR GENERAL | Sorin STANISLAV DIRECTOR EXECUTIV | Dan GREAVU, tel. 0723.194.985

REDACŢIA REDACTOR ŞEF | Mihai COLIBABA - 0727-397454 POLITIC/ADMINISTRAŢIE | Alex PÎNTEA SPECIAL | Milu OLTEAN ECONOMIC | Andreea DUŢU EVENIMENT | Mihai POPOVICI, Lavinia POPA SPORT | Alex PÎNTEA

DEPARTAMENTE CONSILIERI MARKETING | Mihaela FLEŞARIU, Iulia NAGY DIFUZARE | Iulia TODEA ISSN 2065 - 6327

Tipar: Tipografia "GARAMOND" Cluj-Napoca

monitorul de mediaş | 30 decembrie 2011 - 5 ianuarie 2012 S.C. SALCONSERV SA, cu sediul în Mediaş, str. Carpaţi, nr. 33, recrutează personal pentru postul vacant de agent comercial. Interviul va avea loc la sediul societăţii doar cu cei contactaţi. Condiţiile de participare la interviu sunt următoarele: • Participanţii să fie minim absolvenţi de liceu • Obligatoriu experienţă în domeniul vânzărilor • Constituie avantaj experienţa în vânzare a produselor refrigerate/conserve • Permis de conducere cat. B • Disponibilitate la program prelungit • Stare bună de sănătate Documente necesare pentru participarea la interviu: curriculum vitae sau copia cărţii de muncă; copia buletinului sau cărtii de identitate; copia diplomei de studii; copia permisului de conducere. Cererile se depun la sediul societăţii sau se trimit prin email la office@salconserv. com, prin fax la 0269841.311, sediul SC SALCONSERV SA. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0269-833.303, interior 3717.

SERVICII ¤ Salonul de masaj Vila-Flora din Mediaş vă oferă o gamă largă de servicii profesionale: Băi cu argilă şi uleiuri esenţiale din Franţa, Masaj cu miere şi ciocolată, Masaj terapeutic, Masaj de relaxare, Masaj Anticelulitic, Reflexoterapie, Poceduri Biofotonice cu piatra de Jad. Relaţii la telefon 0721-393.009 ¤ Doamnă serioasă caut de lucru ca menajeră, flexibilitate la program. Informaţii la telefon 0746-042.490

PEŞTIŞORUL ALB transportă persoane în şi din majoritatea oraşelor din sudul şi sud-vestul Germaniei. Telefon 0269-253.536; 0269253.771 sau 0746-224.363 Ai probleme cu CALCULATORUL??! Se poate repara chiar şi la Domiciliu! REPARAŢII CALCULATOARE, îmbunătăţiri/upgrade, reţea, Internet, SERVICE. Persoană Fizică Autorizată, TELEFON: 0765-195.502

IMOBILIARE ÎNCHIRIERI Se închirează spaţii de depozitare şi mică producţie, cu toate utilităţile aferente, suprafaţa de 200 - 300 mp, pe str. Avram Iancu nr. 10, Mediaş. Informaţii la telefon 0728-323.288

TERENURI ¤ Vând teren 4.400 mp, 1.500 mp, 1.700 mp, în comuna Târnava, zona blocuri la şosea. Preţ negociabil. Informaţii la telefon 0754-049.423 Vând teren construcţii 640 mp, intravilan, Târnava, judeţul Sibiu. Preţ 4.000 euro, negociabil. Informaţii la telefon 0752-286.956 ¤ Vând teren pentru construcţii în Şelimbăr, lângă motelul Dracula, intravilan, 1.175 mp, deschidere 24 m la DN1. Persoană fizică, telefon 0722-562.915

APARTAMENTE ¤ Vând apartament la casă în Mediaş, compus din 2 camere, bucătărie, baie, cămară, încălzire centrală, pivniţă, garaj, pretabil locuinţă, birouri, atelier. Preţ 28.000 euro. Se acceptă variante schimb. Informaţii la telefon 0735-211.925 sau 0369-445.310 ¤ Vând apartament Gura Câmpului, conf. 1, 2 camere, etaj 2. Informaţii la telefon 0748089.358 sau 0723-908.338

¤ Vând apartament cf. 1 decomandat cu 2 camere, termopane, parchet, sobe cu termostat, balcon închis, cu vedere splendidă, garaj din cărămidă, cu pivniţă şi grădină în Copşa Mică, în zonă liniştită. Preţ 19.000 euro. Informaţii la telefon 0720-051.698 Vând apartament în Gura Câmpului, Mediaş, lângă blocurile ANL, 2 camere, bucătărie, baie, pivniţă. Informaţii la telefon 0722135.559 sau 0765-870.246 ¤ Vând apartament nou la cheie, 3 camere, 60 mp, gresie, termopan, izolaţie termică, uşă metalică, mobilă bucătărie, finisaje de lux, 18.500 euro, Copşa Mică. Telefon 0722-719.812, persoană fizică. ¤ Persoană fizică, vând apartament nou, la cheie, 2 camere, 60 mp, gresie, termopane, izolaţie termică, uşă metalică, mobilat, bucătărie, finisaje de lux, 15.000 euro Copşa Mică. Informaţii la telefon 0722-719.817 Vând apartamente la gri, 2-3 camere, 50-60 mp, gaz, curent, apă-canal, uşă metalică, geam termopan, izolaţie termică. Preţ 12.000 euro15.000 euro, Copşa Mică, persoană fizică. Informaţii la telefon 0722-719.817 ¤ Vând garsonieră în Mediaş, Gura Câmpului. Informaţii la telefon 0745-394.867

CASE ¤ Vând casă cu teren 1.700 mp în localitatea Vânători, Galaţi, din BCA. Are 174 mp la sol şi mansardă locuibilă 5 camere, 2 living-uri, bucătărie, 2 băi, parchet, gresie, faianţă, tâmplărie salamander, utilităţi, 220 watt, apă de la puţ forat la 30 m adâncime, fosă betonată, preţ 100.000 de euro. Preţ negociabil. Informaţii la telefon 0755245.172 sau 0745-453.273 Vând casă zona centrală în Mediaş, o cameră 30 mp, bucătărie, debara, baie, pivniţă, grădină acces auto. Preţ negociabil. Informaţii la telefon 0741-064.646 ¤ Se vinde casă compusă din 5 camere, hol, bucătărie, baie, 2 cămări, pivniţă, garaj şi anexe gospodăreşti, în Mediaş, str. 1 Decembrie, nr 4, telefon 0269846.339 Vând urgent casă în Mediaş, central, 2 camere, baie, bucătărie, gaze, pivniţă, grădină, mai multe familii în curte, 25.000 euro negociabil, în preţ intră şi un loc de veci. Telefon 0753-858.406 Vând casă în Agârbiciu, la şosea, nr. 316. Construcţie nouă, pe 2 nivele, izolată exterior, are uşi şi geamuri termopan, instalaţie de încălzire centrală. Preţ 30.000 euro, negociabil. Informaţii la telefon 0740-087.065 ¤ Casă de vânzare în Dumbrăveni, zonă centrală, str. Nicolae Bălcescu, nr. 4, compusă din 5 camere, 1 bucătărie, 1 baie, 1 debara, cămară, dispuse în 2 apartamente cu 2 intrări separate. Casa dispune de toate utilităţile, are garaj, pivniţă şi alte dependinţe. Suprafaţă totală teren: 620 m. Informaţii la tel. 0269865.428, 0749-331.274

DIVERSE ¤ Vând vată pentru izolaţie, cazan pentru baie, confecţionat din armax, maşină de spălat automată. Preţuri mici! Informaţii la telefon 0742-132.584 Se închiriază 2 scaune pentru coafură şi masă pentru manichiură, situate în spaţiu dotat cu toate instrumentele de lucru necesare. Informaţii la telefonul 0747-688.111, apelabil la orice oră. ¤ De vânzare: centrală termică

 Orarul de funcţionare a pieţei în cele două hale este următorul: Luni 7- 19 Sâmbătă 7- 16 Duminică 7- 14  În afara halelor, activitatea comercială se desfăşoară zi lumină.  În fiecare hală există câte un cântar de control, care se poate folosi la nevoie.  Accesul în piaţă cu mijloace auto, pentru aprovizionare, se poate face astfel: Gratuit, între orele: 6-8,30; 18-20 Contracost – abonament 60/lună, cu acces la orice oră. Conducerea S.C. Piaţa Prim Com S.A. Mediaş face un apel la spiritul civic al comercianţilor, cât şi al cumpărătorilor : - să păstreze curăţenia; - să nu încurajeze cerşetoria - să-şi lege bine bicicletele de dispozitivele existente; - să anunţe imediat orice faptă antisocială care se petrece în piaţă şi în zonă, la tel. 0369-449.923 sau la sediul administrativ de pe strada Virgil Madgearu nr. 4.  Cumpărătorii care sunt „trataţi“ mai puţin civilizat de către vânzători sau au orice altă nemulţumire, precum înşelăciune sau furt la cântar, sunt rugaţi să apeleze cu încredere la conducerea societăţii pentru soluţionarea oricăror probleme.  Programul de audienţe la domnul Aurel Nechita, director general, este în zilele de marţi şi joi, între orele 9-12. Preţuri practicate în piaţă în perioada 30.12.2011 - 05.01.2012 Morcov Patrunjel Telina Spanac Ceapa alba Ceapa rosie Salata Fasoale boabe Varza Cartofi Conopida Ardei verde Ardei rosu Ardei kapia rosu Gogosar rosu Rosii Usturoi Castraveti Miere Struguri Gutui Mere Lapte proaspat Cas de oaie Telemea de vaca Pulpa vitel fara os Vrabioara manzat Cotlet manzat Piept manzat Rasol manzat Ficat manzat Pulpa porc fara os Pulpa porc cu os Cotlet - ceafa Carne porc cal. Ii Oua Ridichi de luna Ceapa verde Branza de vaci Samburi nuca

2,50 lei / kg 4 lei / kg 3 lei / buc 8 lei / kg 1,50 lei / kg 3 lei / kg 2 lei / capatana 6 lei / kg 1 leu / kg 1 leu / kg 6 lei / kg 8 lei / kg 10 lei / kg 10 lei / kg 8 lei / kg 6 lei / kg 15 lei / kg 6 lei /kg 20 lei / kg 7,50 lei / kg 5 lei / kg 2 lei / kg 2,50 lei / l 18 lei / kg 16 lei kg 22 lei / kg 15 lei / kg 15 lei / kg 13 lei / kg 13 lei / kg 8 lei / kg 16 lei / kg 11,50 lei / kg 14 lei / kg 12 lei / kg 0,50 lei / buc 2,50 leu / leg 1 leu / leg 16 lei / kg 20 lei / kg

Orarul de funcţionare al Pescăriei este următorul: luni - vineri 9- 17 sâmbătă 9-15 duminica închis Prin magazinul propriu vindem următoarele sortimente de peşte proaspăt din Dunăre, Deltă, Marea Neagră, păstrăvării şi acvacultură, conserve şi semipreparate. VIU Crap viu Păstrăv viu Raci

18,00 lei/kg 25 lei/kg 14 lei/kg REFRIGERATE PROASPETE

Scrumbie proaspata Caras mare >350gr Caras mic <350gr Lin Plătică Roúioară ùtiucă Crap Somn Fitofag ùalău Chefal Guvizi Păstrăv Biban

23 lei/kg 12,50 lei/kg 8,50 lei/kg 11.50 lei/kg 10 lei/kg 6 lei/kg 20,50 lei/kg 22 ,50 lei/kg 25 lei/kg 11,50 lei / kg 25 lei/kg 24 lei/kg 12 lei/kg 20 lei/kg 9,50 lei/kg MARINATE

Sprot marinat -vrac Scrumbie marinată - vrac Aperitiv sprot in sos de vin Scrumbie marinata reazem

20 lei/kg 33 lei/kg 25 lei/kg 14,50/kg AFUMATE

Scrumbie afumată - vrac File păstrăv afumat Păstrăv afumat SĂRATE Scrumbie mare sărată vid /kg ùprot sărat /kg ùtiucă sărată /kg Salată icre crap dunăre 150gr/cutie Salată icre útiucă dunăre 150gr/cutie Icre tarama Icre crap sarate

38 lei/kg 80 lei/kg 60 lei/kg 15 lei/kg 10 lei/kg 26 lei/kg 6,50 lei/cutie 11 lei/cutie 45 lei / kg 117 lei/kg

La comandă, aducem în maxim nouă zile, orice sortiment de pește dorit.

Monitorul de Mediaş nu este responsabil în nicio circumstanţă pentru acurateţea sau conţinutul anunţurilor publicate, nu răspunde moral sau material pentru eventuale prejudicii pe care cineva le-ar suferi în urma publicării acestora. Răspunderea pentru autenticitate aparţine exclusiv autorilor anunţurilor.


MICA PUBLICITATE 11

30 decembrie 2011 - 5 ianuarie 2012 | monitorul de mediaş

AGENDA OAMENILOR DE AFACERI

marca BOSCH - 2 buc., calorifere - 1 buc, Junkers, geamuri şi uşi din lemn masiv, casă de marcat, bicicletă cu 3 viteze, cadă de baie. Informaţii la telefon 0269823.053

zinele Nadura 2 şi 3 de sub cupolă şi de pe strada Calafat. Telefoane 0766-263.749 sau 0269-821.010, e-mail: gabytrif @yahoo.com

¤ Vând 40.000 kg porumb boabe, preţ 0.68 lei/kg. Informaţii la telefon 0269-256.977 sau 0742-357.080, Noiştat ¤ Vând plug reversibil marca Pottinger cu anti-trupite (stare MATRIMONIALE foarte bună). Şeica Mare, teleVând maşină combinată de ¤ Văduv, 61 de ani, doresc cufon 0745-641.882 tâmplărie - preţ 2.500 euro şi noştinţă cu doamnă serioasă, ¤ Vând instalaţie pentru încălzit şlaif cu bandă - preţ 900 de aspect fizic plăcut, pentru priete- grajd, hală sau garaje, funcţioeuro, motor monofazat sau nie, căsătorie. Informaţii la telenează cu motorină, are 29 kw. trifazat. Se oferă 2 ani fon 0754-049.423 Preţ negociabil. Informaţii la tegaranţie. Informaţii la telefon lefon 0756-520.029 sau la adreAGRICOLE 0742-226.666. sa terraipex@aol.de ¤ Închiriez grajd mare, foste fer¤ Caut cereale la schimb cu utiVând teasc struguri + zdrobime anii 1980, dotat cu apă, cutor, colţar 5 perne, mobilă de rent electric, creple apă, la cheie. laje agricole sau autoutilitare. Este situat la 500 m de Şoseaua Informaţii la telefon 0760sufragerie, dulapuri, masă + 153.772 sau la adresa terraiSighişoara – Mediaş, drum scaune, cărucior cu patru roţi. pex@aol.de asfaltat până în faţa grajdului, Informaţii la telefon ¤ Vând sau schimb SUV BMW mai sunt şi alte clădiri, groapă 0741-064.646 siloz etc. Merită văzut. Informaţii X5, an 2005, dotări full, cu trac¤ Confecţionez balerini din piele. la telefoanele 0726-807.490 sau tor 100-120 cp. Informaţii la teÎn Mediaş se pot vedea la maga- 0762-784.053 lefon 0748-066.789

AUTO

Informaţii la telefon 0766-370.022

¤ Vând 4 anvelope GOODYEAR M+S 225X50X17 şi 4 anvelope CONTINENTAL M+S 155X60R14 la preţ negociabil. Informaţii la telefon 0735-211.925 sau 0369445.310 ¤ De vânzare din dezmembrare Dacia 1300, capotă porbagaj 4 uşi, radiator, aripi faţă, precum şi radiator tractor U650 – cutie viteze 4 trepte, motoretă Simson 50 CC. Informaţii la telefon 0269-823.053 ¤ Vând 4 anvelope Continental M+S de iarnă 155x60R14 şi 2 arzătoare cu automatizare pentru sobe de încălzit. Informaţii la telefon 0735-211.925 sau 0369445.310 ¤ Vând Dacia 1310 Berlină, an fabricaţie 2000, bord CN, în stare foarte bună de funcţionare.

Vând Logan Ambition 2006, motorină 1,5 DCI, 77.000 km, revizii la zi. Preţ 4.500 euro, negociabil. Informaţii la telefon 0752-286.956 ¤ Vând autoturism Mercedes 124 Diesel, an fabricaţie 1989, 1.997 cmc, stare foarte bună. Preţ 1.100 euro. Informaţii la telefon 0742-268.922 ¤ Vând Mercedes C200 Diesel, roşu elegance. Informaţii la telefon 0743-213.055 ¤ Vând Mazda 323, motor 1,6, înscrisă pe Bulgaria. Acte la zi, stare foarte bună. Informaţii la telefon 0741-938.878 ¤ Vând Opel Corsa, an fabricaţie 1996, Euro 2, scaun reglabil pe înălţime, 2 airbaguri, motor 1,2 benzină, adus în ţară de 2 săptă-

mâni, preţ 950 euro, negociabil. Informaţii la telefon 0751039.487 ¤ Vând VW Golf III, an fabr. 1992, 1.400 cmc, acte la zi, VT 11.2013, roşu, recent schimb set motor, schimbat frâne, neoane albastre interior, Şeica Mică. Informaţii la telefon 0766658.539 ¤ Vând Audi 80, an fabricaţie 1992, 2000 cmc, consum 6 %, 240.000 km, aer condiţionat, ABS, airbag, închidere centralizată, servodirecţie, stare tehnică foarte bună. Preţ 2.150 euro, negociabil. Telefon 0767045.900 ¤ Vând microbus Ford Transit, înmatriculat, 2.500 cmc, diesel, an fabr. 1996, Euro 3, primul proprietar, ABS, airbag. Preţ 2.200 euro, negociabil. Telefon 0784-302.427

Pentru toţi angajaţii şi colaboratorii SNGN ROMGAZ SA – STTM Tg. Mureş doreşte ca Anul Nou să vă dăruiască multă sănătate, pace în suflet, prosperitate şi

„La Mulţi Ani!“ Societatea Naţională de Gaze Naturale ROMGAZ SA Sucursala Mediaş

Str. Unirii, nr. 4, jud. Sibiu, Organizează în anul 2011, săptămânal, LICITAŢIE PUBLICĂ, în zilele de miercuri şi joi, orele 11,00, pentru următoarele mijloace fixe şi materiale:  barăci  mijloace de transport;  maşini unelte;  tehnică de calcul şi birotică;  utilaje şi scule specifice activităţii de foraj extracţie;  material tubular;  diverse materiale şi piese de schimb provenite din recuperări;  alte mijloace fixe; Persoanele interesate pot obţine relaţii suplimentare la telefon 0269-841.346, 0269-201.152, 0269-201.153, la Serviciul Mecano-Energetic la Sucursalei Mediaş, zilnic între orele 7,30 - 15,30

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. SUCURSALA SIRCOSS cu sediul în Mediaş, Şoseaua Sibiului, nr. 5, telefon 0269-805.101 Organizează în anul 2011, săptămânal, licitaţie publică pentru vânzarea următoarelor mijloace fixe şi materiale:

 Utilaje şi scule specifice activităţii de foraj – extracţie  Material tubular  Diverse materiale şi piese de schimb provenite din recuperări  Alte mijloace fixe  Prevenitoare de erupţie  Piese şi subansamble TATRA şi RABA INFORMAŢII SUPLIMENTARE, LA SERVICIUL MECANIC, TELEFON 0752-115.101


12 SPORT

monitorul de mediaș | 30 decembrie 2011 - 5 ianuarie 2012

PREGĂTIRE | Pe 4 ianuarie, Gaz Metan Mediaş joacă în Cupa României cu CSM Bucureşti

Vacanţă scurtă pentru gazişti Baschetbaliştii au reluat mai devreme antrenamentele. Formaţia lui Ovidiu Teleabă a început pregătirile pentru dubla manşă din sferturile de finală ale Cupei României cu CSM Bucureşti. Scott VanderMeer a părăsit gruparea de pe Târnava Mare, iar conducătorul de joc Jarett Howell nu s-a mai prezentat nici el la antrenamente şi este posibil să plece în Germania. În locul acestora, Gazul ar putea transfera doi sârbi. Alex PÎNTEA Program încărcat pentru elevii lui Ovidiu Teleabă! Vacanţa lor de Crăciun a durat doar şase zile. „Reunirea a fost pe 27 decembrie. Miercuri şi joi am făcut câte două antrenamente, iar astăzi avem program un antrenament. Ulterior, jucătorii vor fi liberi până pe 2 ianua-

nament. În cursul zilei de miercuri, conducerea clubului german Fraport Skyliners Frankfurt a trimis Federației Române de Baschet o cerere de eliberare a cărții verzi pentru Jarett Howell. Aceasta este o condiție obligatorie pentru legitimarea oricărui jucător străin. Teleabă susţine că, în momentul în care a plecat în vacanţă, Ho-

OVIDIU TELEABĂ | antrenor principal „În ceea ce îl priveşte pe Scott, s-a încetat colaborarea pe cale amiabilă. Mitchell ne-a rugat să îl lăsăm să vină mai târziu pentru a putea face tratamentul la mână, iar Howell nu s-a prezentat pur şi simplu.“ rie, atunci când avem progra- well nu a spus nimic despre o mată o şedinţă de pregătire”, eventuală plecare, iar în cazul în care nu va reveni la echipă, a anunţat tehnicianul. acesta va trebui înlocuit cât Lipsesc trei „grei” mai repede cu un alt jucător. De la Sala Sporturilor au lipsit trei jucători importanţi. Achiziţii probabile Astfel, pivotul Scott VanderPentru a completa „găuriMeer s-a despărţit de Gaz Me- le”, conducerea tehnică a Gatan, extrema Deven Mitchell zului Metan a reuşit să găseasva reveni la Mediaş abia pe 2 că înlocuitori. Astfel, pe posianuarie, deoarece face un tra- tul de pivot ar putea evolua tament peste Ocean, iar con- pentru a doua oară la Mediaş ducătorul de joc Jarett Howell sârbul Ivan Zigeranovic, iar ca nu s-a mai prezentat la antre- şi conducător de joc, gruparea

de pe Târnava Mare negociază o înţelegere cu Uros Duvnjak, care a evoluat ultima dată în Serbia. În vârstă de 27 ani, Zigeranovic (2,09 m) a jucat în prima parte a acestui sezon competițional la Borac Cacak, în prima ligă de baschet din Serbia.

Dublă dificilă Gaz Metan va avea prima confruntare din 2012 pe 4 ianuarie, în deplasare cu CSM Bucureşti, în prima manşă a sferturilor de finală ale Cupei României. Manşa retur este programată pe 10 ianuarie, în Sala Sporturilor din municipiul Mediaş. „Eu rămân la părerea că CSM Bucureşti este o echipă foarte bună, experimentată. În Cupa României se joacă în două manşe, iar din acest motiv vom merge la Bucureşti pentru a obţine un rezultat pozitiv”, promite antrenorul Gazului Metan.

Concentrare maximă Cu toate că vor evolua în prima partidă oficială imediat după sărbători, antrenorul albnegrilor le cere jucătorilor săi să se concentreze şi să dea totul pe teren. Ovidiu Teleabă

Zigeranovic a mai evoluat la Gaz Metan Mediaş în sezonul 2009-2010.

crede că 4 ianuarie este puţin cam devreme pentru startul noului sezon competiţional, dar că jucătorii trebuie să se

obişnuiască. „E puţin cam devreme, dar poate că ar trebui să ne aliniem şi noi la campionatele mai puternice. Aşa es-

foto: totalbaschet.ro

te regula, aşa jucăm şi noi. Sper ca băieţii să fie concentraţi 100% la ora jocului”, conchide Ovidiu Teleabă.

Monitorul de Medias nr. 598  

din 30.12.2011

Advertisement