Page 1

Rannveig Gjevre(48) har vært prest i Lofotens hovedstad i 20 år. Nå har hun sagt opp prestestillingen for å strikke på heltid. TEKST OG FOTO: LIV-KARIN EDVARDSEN

CMYK 28

Ofrer presteyrket for å skape i ull Å strikke har vært hennes lidenskap gjennom hele livet. Nå gir hun avkall på soknepreststillingen i Svolvær for å få bruke alle dagene sine til å skape i ull. Det kan neppe ha vært et enkelt valg, trygg arbeidsplass satt opp mot frihet og usikker framtid. Men Rannveig er villig til å betale prisen dette verdivalget koster. Hun liter på at det blir riktig å følge sitt hjerte. Og sin mormor. - Håndarbeid har jeg vært glad i siden jeg var barn. Det var mormor som lærte meg å strikke. Hun var en stor inspirator. Også hun levde av strikkingen, etter at hun tidlig ble enke, forteller Rannveig, som opprinnelig kommer fra Vang i Valdres. Nå nyter hun tilværelsen der familien har flyttet inn i eget hus, etter mange år med boplikt i kommunal tjenestebolig.

EKSTREMSPORTFØLELSE I første etasje har hun innredet strikkeverksted. Her står strikkemaskinen, og tårn av garn. Her henger jakker, gensere, skjerf og sjal i alle regnbuens farger. - Jeg må innrømme at jeg har litt ekstremsportfølelse nå. Det er jo en helt ny tilværelse jeg går inn i. Jeg har ingen illusjon om å bli rik, målet er å realisere en drøm, sier Rannveig stillferdig. Hun søkte kapellanstilling i Svolvær etter å ha vært på ferietur her i 1987, og har ingen ønsker om å forlate lofotlivet. - Det er ikke det at den norske kirke ikke er en god arbeidsplass. Jeg vil for all tid være prest, og ønsker å holde kontakt med yrket mitt som vikar. Rannveig er ikke den type prest som roper med store ord. Hun liker mer å gjøre andre mennesker synlig. Derfor har hun bare vært sokneprest de tre siste årene. Å lede og administrere er ikke hennes greie. STRIKKEMANDAGER - Jeg trives nær mennesker. Og syns det har vært et privilegium å få høre historier om levde liv. Det blir jo ofte om personer som er døde. Om den nordnorske hverdagssliteren, der kvinnen var både mor og hest. Jeg har stor respekt og ydmykhet for den generasjonen vi nå er i ferd med å begrave. De satt inne med en enorm kompetanse på så mange felt, sier hun. Så forteller hun om en gammel dame som lærte henne oppskriften på riktig varme lester. Og er dermed inne i sin myke verden av ull.

28

PANORAMA HÅLOGALAND 3/2009

DRISTIG: Lofotpresten Rannveig Gjevre ofret sin trygge prestestilling for å få strikke på heltid.

- Jeg kjøpte min første strikkemaskin etter at jeg flyttet til Svolvær. Jeg har jo alltid strikket på si. Etter hvert ble det strikking på bestilling. Og strikkemandager, for det er jo da prester har fri. Jeg ble stresset av ikke å få ferdig ting. Det kjennes helt fantastisk nå å vite at det jeg ikke får gjort ferdig i dag, kan jeg fortsette på i morgen. Jeg har fått tid nok, sier hun.

SELGER PÅ HURTIGRUTEN Den strikkende presten starter altså ikke på bunnen i sin gründervirksomhet. - Jeg vet noe om markedet og salgskanaler. De fire siste årene har jeg fått levere til de største hurtigruteskipene. Dette har vært positivt fordi salgsprosessen har tatt minimalt av min tid. Hurtigruten er et sikkert fundament, som gir meg kontakt med verdensmarkedet.

RA1140909H28  

Rannveig Gjevre(48) har vært prest i Lofotens hovedstad i 20 år. Nå har hun sagt opp prestestillingen for å strikke på heltid. TEKST OG FOTO...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you