Page 1

denna bilaga är en annons från q-publishing

Drive

medföljer som bilaga i aftonbladet januari 2012

nr 1 2012

Stor bilguide

Rätt bil för rätt tillfälle petter solberg sid 12

välj rätt däck sid 6

VANLIGA OCH OVANLIGA HYRBILAR

nollvison i trafiken sid 16

T

TE

VE

SM

I

PR

K RA

T

SK

TI

ED

P

T

M

K BE

FÖR ALLA SMAKER OCH PLÅNBÖCKER Peugeot 207 Just-nu-pris vecka 2.595:- inkl. fria mil

Skoda Octavia Just-nu-pris vecka 2.995:- inkl. fria mil

Boka direkt på www.mabi.se eller ring 020-110 10 00

Audi A6 Avant Just-nu-pris vecka 3.995:- inkl. fria mil

Ecodriving på väg 10

BOKA-TIDIGT-RABATT Boka bil till sportlovet redan idag och få ytterligare 300:- rabatt på din veckohyra. Ange referenskod ”Drive 2012” vid bokning. Rabatten avdrages vid betalningstillfället.


nyhet

Stora namnen klara för Rally Sweden Årets nykomlingar Dubb eller inte Skydda bilen från inbrott Tips inför husbilsköpet Grönt koncept vid ratten Privatimport påverkar värdet Rallykungen Petter Solberg Så styrs svenskens bilval Säkerhet på vägarna Drömbilarna

4 6 6 8 10 10 12 14 16 18

Q-publishing är ett ny­tänkande medieföretag som producerar adverto­rials och temabilagor i effektiva och innovativa distributionskanaler. Genom vår långa erfarenhet och goda medie­ relationer bygger vi smarta medie­lösningar tillsammans med våra kunder. Producerad av: Q-publishing 08-611 06 00 Projektledare: Michael Zetterström & Andreas Höglund michael@Q-publishing.se, andreas@Q-publishing.se Redaktör: Jenny Nirfalk • Grafisk form: Erika Medarbetare: Johan Müller-Hansen, Linda Kante Jerry Carlsson. info@q-publishing.se Omslagsfoto: Volkswagen Medföljer: Aftonbladet Tryck: V-tab, Södertälje

2

denna bilaga är en annons från q-publishing

Alla de stora namnen kommer till Rally Sweden världsmästaren. Sebastian Loeb och förra årets vinnare Mikko Hirvonen, sympatiske norrmannen Petter Solberg (läs intervjun med honom på sidan 12) och så svenske juniorvärldsmästaren Patrik Sandell, bara för att nämna några. Under fyra tävlingsdagar i början på februari drar Svenska rallyt en publik på totalt 200 000, vilket gör tävlingen till Sveriges största publika arrangemang och inte minst ett viktigt evenemang i Värmland. – Sist det gjordes en mätning så visade den att tävlingen tillför länet cirka 35 miljoner, och då räknades inte de pengar som värmlänningarna själva spenderar, säger rallygeneralen Bertil Klarin. I mer än 40 år har han sysslat med motorsport, de sista 20 åren med Svenska rallyt. Vad skiljer rallyt i dag från förr?

– I grunden är det fortfarande en tävling där alla pratar med alla, man hjälps åt. Det är trevlig stämning utmed vägarna helt enkelt. Förr körde man kvällssträckor, det kunde hålla på till två–tre på natten. Man kände hur det vibrerade i luften. Publiken tände eldar och grillade korv, men av säkerhetsskäl kan vi inte köra så sent på dagarna längre.

Fram till 2004 hade ingen utanför Skandinavien vunnit Svenska rallyt, då fransmannen Sebastian Loeb vann. Vem vinner i år?

9–12 februari

– Skulle jag spela så hade jag nog satsat en slant på Jari-Matti Latvala. Han har utvecklats fantastiskt under förra året och nu är han försteförare i teamet vilket nog betyder en hel del. Det är i alla fall vad min magkänsla säger.

Världsmästarna som är anmälda till Rally Sweden är:

Vad väntar när tävlingarna är över?

› Dani Sordo, Spanien.

– Ja, då ska det städas. Tävlingsarenan är ju totalt 350 kilometer lång och det står publik på båda sidor vägarna och vi har stort krav på oss att städa och plocka upp. Sen börjar planeringen för nästa års tävlingar.

Vilken bil kör du privat?

– En Skoda Superb. Drömbilen som jag väl inte skulle tacka nej till har en dansande häst och är röd, vilken modell spelar ingen roll …

› Sébastien Loeb, Frankrike. › Petter Solberg, Norge. › Per-Gunnar Andersson, Sverige. › Patrik Sandell, Sverige.

› Sébastien Ogier, Frankrike. › Martin Prokop, Tjeckien. › Craig Breen, Irland. › Nasser Al Attiyah, Qatar. › Armindo Araujo, Portugal › Hayden Paddon, Nya Zeeland. www.rallysweden.com foto: Rally Sweden


DieselKraft

Framtidens dieseloptimering

3-års garanti & 30 dagars öppet köp!

inte gårdagens!

Boxar med laddtrycksstyrning Enkel plug-in montering Pengarna tillbaka om du inte är nöjd!

www.Diesel Kraft.se

Ring oss för att få hjälp med: •Servicearbeten •Bromsarbeten •Dragkroksmontering •Oljebyten •Snabba reparationer •Rutinkontroller •Motorreparationer •Framvagnsinställningar •Avgasarbeten •Kamremsbyten •Vi har även reservdelsförsäljning!

08 - 410 40 975

Vi ser till att du kommer tillbaka på vägen snabbt! Vare sig ditt fordon behöver en rutinkoll eller en snabb reparation kan du lita på våra erfarna experter. Vi är ett familjeägt företag med värderingar så som ärlighet och integritet. Vi använder oss av dator för felsökning som vid en eventuell reparation är gratis. Vårt företag är baserat på tron att våra kunders behov är av yttersta betydelse. Hela vårt team är beredda att möta de behov. Som ett resultat, är en hög andel av våra kunder, återkommande kunder och hänvisningar. Vi välkomnar möjligheten att få ditt förtroende och ge dig den bästa servicen industrin har att erbjuda.

SERVICE

DEPÅN

Danmarksgatan 47 A, Uppsala - 018-26 26 39 - 0762-78 88 98 servicedepan.com - servicedepan@hotmail.com


FOTO: ford

Kraftpaket för vardag och fritid

ford ranger

Spännande nykomlingar under 2012

Ford lanserar den femte generation-

Nytt år innebär en rad spännande nyheter på bilfronten. Tillverkarna lanserar säkra kort i nya versioner, men låter också helt nya modeller se dagens ljus. Här följer ett urval av årets nykomlingar. Modeller i urval FOTO: Opel

Opel Zafira Tourer

Med plats för flera

Med nya Opel Zafira Tourer tar Opel ett stort kliv framåt när det handlar om att förbättra funktionaliteten för den stora familjen. Det nya sätessystemet Flex 7 innebär att man precis som tidigare kan fälla ner den tredje sätesraden i golvet, men också att tre separata stolar i den andra sätesraden kan flyttas och fällas ihop var för sig. I femsitsigt utförande rymmer bilen 710 liter last. Med samtliga baksäten fällda sväljer Opel Zafira Tourer upp till 1 860 liter last. Bilen kommer att lanseras med två dieselversioner och ett bensinalternativ.

Bilen har en dragkapacitet på cirka 3,5 ton och en lastkapacitet på drygt 1 100 kilo. FOTO: Skoda

Skoda Citigo

Ny femstjärnig minsting Skodas nya minsting har fått fem stjärnor, högsta betyg, i Euro NCAP:s test av bilens övergripande säkerhet, vilket bland annat inkluderar skyddet av passagerare, barn-i-bilen samt fotgängare. Citigo har dessutom ett säkerhetssystem som känner av framförvarande trafik. Bilen bromsar automatiskt i hastigheter upp till 30 kilometer om man kommer för nära ett objekt. Citigo har svensk premiär i september och kommer då endast i femdörrarsversion. I sitt snålaste utförande drar bilen 0,42 liter per mil med ett CO2-utlsäpp på 97 gram per kilometer.

Med nya Opel Zafira Tourer tar Opel ett stort kliv framåt när det handlar om att förbättra funktionaliteten för den stora familjen. 4

en av sin populära pickup Ranger. Bilen har en dragkapacitet på cirka 3,5 ton och en lastkapacitet på drygt 1 100 kilo. Nya Ford Ranger erbjuder bland annat nyheter som adaptiv lastkontroll, släpbalansering, röststyrning och en bakåtriktad kamera. Säkerhetsnivån är hög med bland annat krockgardiner och EPS som standard. Med nya Ranger kommer också två nya motoralternativ i form av en 2,2 liters- och en 3,2 -liters dieselmotor med 150 respektive 200 hästkrafter.

denna bilaga är en annons från q-publishing

Välkommen till en enklare biluthyrning! Förutom ett stort utbud av olika personbilar, miljöbilar kan vi även erbjuda ett brett urval av skåpbilar, minibussar, släp och husbilar till konkurrenskraftiga priser. Våra aktuella kampanjer hittar du på vår hemsida..

Gå in på vår hemsida: www.autobiluthyrning.se för att se vårt utbud av modeller och priser eller ring till oss på telefon 08-791 88 00.

Vi har hyrbilar för alla behov och finns både i City och på Södermalm

City: Karlavägen 2 Södermalm: Östgötagatan 75


guide

Liten bil med attityd

Med en längd på 3,56 meter rymmer den totalt fyra åkande, föraren inkluderad. Mii har plats med 251 liter bagage och om man fäller ner baksätet så växer utrymmet till 951 liter. Bilen innehåller liksom konkurrenten Skoda Citigo väl utvecklad säkerhetsteknik. City Safety Assist bromsar bilen om risk för kollision föreligger i hastigheter upp till 30 kilometer per timme. Ecomotive-versionen drar 0,42 liter per mil och har ett CO2-utsläpp på 97 gram per kilometer.

FOTO: Volkswagen

Volkswagen lanserar den nya generationen Beetle. Större och mer teknikspäckad jämfört med sin föregångare.

Volkswagen The Beetle

FOTO: Audi

Audi A4 Avant

FOTO: Seat

seat mii

Komfort och prestanda i ett och samma paket I sommar lanserar Lexus den nya generationen av premiumsedanmodellen GS som även kommer i ett utförande med en 2,5-liters V6 bensinmotor. Jämfört med förra generationen bjuder den på större utrymme i kupén och i bagageutrymmet. Innovationer är bland annat en ny form av klimatanläggning och ett multimediasystem med en 12,3 tum stor färgbildskärm som styrs via en ergonomiskt utformad kontroll. FOTO: Lexus.

Lexus GS 250

När du vill gå den gyllene medelvägen

Ikon som väcker känslor Volkswagen lanserar den nya generationen Beetle. Större och mer teknikspäckad jämfört med sin föregångare. Utseendemässigt präglas The Beetle av sportighet bland annat med en mer långsträckt huv fram och en vindruta som sitter längre bak med en brantare lutning.

På motorsidan erbjuds nya Beetle med tre bensinturbo − 1,2 liter och 105 hästkrafter, 1,4 liter och 160 hästkrafter och 2,0 och 200 hästkrafter. Det finns även ett dieselalternativ på 1,6 liter och 105 hästkrafter som har en förbrukning på 0,43 liter per mil och ett CO2-utsläpp på 112 gram per kilometer.

Den åttonde generationens A4 är Audis bäst säljande modell och totalt har det sålts cirka 10 miljoner exemplar. Nu får bilen ett ansiktslyft. Exteriört kännetecknas den bland annat av horisontella linjer i fronten, mer välvd motorhuv och ny form på strålkastarna. Snålaste motoralternativet är en 2.0 TDI på 136 hästkrafter och som sedan endast förbrukar 0,42 liter per mil med ett CO2-utsläpp på 112 gram per kilometer. Samtliga motorer är utrustade med stopp/startsystem. Nya A4 har svensk premiär i februari.

denna bilaga är en annons från q-publishing

5


säkerhet

Låt behovet styra valet av vinterdäck FOTO: Fotoakuten.se

Dubb eller inte – är ett val som många bilister står inför när det är dags att byta till vinterdäck. Motormännen ger goda råd

Dubbdäck har diskuterats flitigt på

Snart är det åter dags att rusta bilen inför en hård vinter. Den fösta december är det lag om vinterdäck vid vinterväglag.

senare år. Motståndarna pekar bland annat på de hälsofarliga partiklar som dubbdäcken bildar samt på slitaget på vägbanorna. − Hur man än ser på saken så måste man beakta hur många liv som räddas tack vare dubbdäcken. De ger fortfarande det säkraste skyddet mot ishalka, säger Terje Eklund, tekniker på Motormännen. När man som bilist står inför vinterdäcksvalet så bör man i första hand tänka över sitt behov. − Om man kör mycket under tidiga morgnar och sena kvällar på vinterväglag kan det vara lämpligt att gardera sig med dubbar, säger han. Om man vet med sig att man inte kommer köra så mycket under vinterhalvåret och om man mestadels kommer att färdas på barmark är dubbfria vinterdäck att föredra.

Det finns även andra anledningar till att välja odubbade vinterdäck. − De bilister som planerar en resa till kontinenten har inget val. Där råder det nämligen förbud mot dubbdäck. De odubbade vinterdäcken delas in i två kategorier − dubbfria vinterdäck för nordiska förhållanden och dubbfria vinterdäck för mellaneuropeiska förhållanden. − Nackdelen med däck som är anpassade för nordiska förhållanden är

Förbudet i Stockholm

Den 1 januari 2010 infördes ett dubbdäcksförbud på Hornsgatan i Stockholm. Från och med den 1 oktober 2010 finns dubbdäcksförbud även i Göteborg och Uppsala.

att det mjukare gummit ger ett sämre våtgrepp jämfört med däck som är anpassade för mellaneuropeiska förhållanden, säger han. Enligt många rapporter har införandet av antisladdsystem på bilar medfört att antalet trafikolyckor har minskat markant. − Det är dock viktigt att tänka på att detta bara är hjälpmedel, säger Terje Eklund.

råd inför bytet • Se till att däcken har ett mönsterdjup på minst 3 millimeter. • När bilen har vinterdäck ska även släpvagn ha vinterdäck. • Om det råder skillnad i slitage mellan däcken ska alltid de bästa däcken sitta bak på bilen. Annars ökar bland annat risken att få sladd. • Kontrollera lufttrycket. Ett lågt lufttryck kan leda till att bilen blir svår att hantera i en kritisk situation och till att däcken slits ut i förtid. Man bör kolla däcktrycket minst en gång i månaden. Tänk också på att öka däcktrycket om flera passagerare ska åka med eller om bilen lastas tungt. • Lagra däcken svalt, torrt och mörkt. Källa: Transportstyrelsen

Så skyddar du dig från inbrott Varje år stjäls det cirka 25 000 bilar i Sverige. Cirka 80 000 bilägare utsätts under samma tid för stöld från och ur bilen. Det finns dock många sätt att skydda sig mot denna typ av brottslighet. Cirka 90 procent av alla tillgrepp

utförs av tillfällighetstjuven. Resterande tio procent står organiserade ligor för. − Tillfällighetstjuven stjäl ofta bilen för att kunna ta sig från en tips › Lämna aldrig stöldbegärlig egendomkvar i bilen. › Komplettera med rattkrycka som ett extra mekaniskt skydd. › Utrusta bilen med elektroniskt stöldskydd. › Montera hjullås om du har dyra fälgar. › Håll reda på bilnyckeln, ha den inte i jackfickan eller på hallbyrån. › Se till att bilstereon har en kod eller löstagbar front som du tar med dig när du lämnar bilen. › Visa gärna att du inte har något stöldbegärligt i bilen genom att öppna t ex handskfacket. Källa: Stöldskyddsföreningen.

6

denna bilaga är en annons från q-publishing

plats till en annan, medan organiserade ligor ofta säljer bilen utomlands eller tjänar pengar på att sälja bildelar, säger Göran Lindholm, säkerhetsinformatör på Stöldskyddsföreningen. Dagens moderna bilar med elektroniskt stöldskydd via datakodade tändningsnycklar går inte att starta om man inte har tillgång till originalnyckeln. Det har gjort att tjuvens tillvägagångssätt har förändrats på senare år. − Idag söker tjuvar efter bilnycklar i samband med inbrott i bostäder. Nyckeln har på så sätt blivit ett värdeföremål som det gäller att ha koll på. Om man på något sätt blir av med sin kodade nyckel och om bilen försvinner kan det dessutom vara svårt att få rätt till försäkringsersättning, säger Göran Lindholm. För att gardera sig mot stöld från och ur bilen så är det viktigt att använda sig av sitt sunda förnuft. − Man bör till exempel undvika att parkera bilen på en mörk bakgata och tänka på att aldrig lämna värdeföremål kvar i bilen. Det kan vara särskilt aktuellt att poängtera nu när julhandeln börjar närma sig, säger Göran Lindholm. Bilar som är utrustade med godkända larm utsätts för inbrott och stöld i mindre utsträckning än bilar utan larm. En bil som är tillverkad 1998 eller senare är försedd med en immobiliser, som tack vare en elektronisk startspärr omöjliggör tjuvkoppling,

men det kan ändå vara smart att investera i ett eftermonterat traditionellt billarm som till exempel signalerar vid åverkan på dörrar, bagage och huv. Det viktigaste när man väljer larm är att se till att det är provat och godkänt av Stöldskyddsföreningen. − Då vet man att larmet uppfyller kraven. I bedömningen tar vi bland annat hänsyn till att larmet ska signalera på ett visst sätt, att det inte försätts i olarmat läge bara för att strömmen

i bilen bryts och att de vitala funktionerna inte ska gå att nå utifrån, säger Anders Strömvall, provningsingenjör på Stöldskyddsföreningen. Ett annat effektivt sätt att skydda sin bil mot tjuvar är genom stöldskyddsmärkning. − Det avskräcker tjuven eftersom en märkt bil är betydligt svårare att sälja vidare. Dessutom är det enklare att spåra bilen tillbaka till ägaren vid en eventuell förlust, säger Anders Strömvall. FOTO: DEFA

Bilen är ett hett objekt för tjuven. Det finns dock många olika sätt att skydda din bil mot stöld och inbrott.


Kan du köra bil dagen efter?

Alkotestare du kan lita på. – med bränslecellsteknik

Dräger 3000

3.800 kr

Alcoscan AL9000

inkl. moms

1.795 kr

njp

ris!

ACE-C Series

1.595 kr

K

ampa

inkl. moms

TÄNK VILT

inkl. moms

Williams Trading Co. AB www. alko-test.com williams@telia.com

| Mobil: 0730-914500

VI VET ATT OMSÄTTNINGEN BLAND SÄLJARE ÄR HÖG Vi försäkrar anställda och företagare i Sverige som aktivt utför försäljningsverksamhet av varor och tjänster

08-617 02 60

Varje år anmäls över 40 000 viltolyckor. Ett Medlemskap hos oss ger: Upp till 8 000 kr ekonomisk hjälp till självrisk/reparation Möjlighet hyrbils-/ bärgningsersättning Markeringsremsa Medlemskapet kostar 120 kr Läs mer på:

www.algen.se tänk vilt ÄLGSKADEFONDSFÖRENINGEN

Sveriges ledande, oberoende aktör inom vilt- och trafiksäkerhet


Aktuellt foto: Husbilar i Pukavik AB

Reseglädje

Ny lagstiftning för rattfylla Från och med 1 januari 2012 gäller ny lagstiftning för rattfylleri i Sverige. De nya reglerna är ett försök att minska antalet onyktra i trafiken. Uppskattningsvis kör 16 000 personer onyktra i Sverige varje dag.

som funkar året om Allt fler väljer att semestra med husbil. Komforten och mobiliteten är de huvudsakliga orsakerna till husbilens ökade popularitet. – Nybilsbeställningen är i full gång nu, säger Rickard Nilsson på Husbilar i Pukavik AB.

Säkrare körning med alkotestare

Pössl Roadcruiser. Populär modell med enkelsängar och högt placerat kylskåp

Husbil är allt mer populärt

Man brukar tala om påsken som hus-

bilssäsongens startpunkt men husbilen är perfekt året runt, menar Rickard Nilsson. – Man behöver inte vara rädd för att köra sin husbil även på vintern. När jag själv bor på vintercamping med temperaturer ner till 20 minus så ser jag att alla märken är representerade så det går alldeles utmärkt.

Vad är det då som man bör tänka på om man funderar på att skaffa sig en husbil?

– Man ska se till att man hittar en variant med en planlösning som man verkligen trivs i. Man ska kunna gå in och känna att ”här vill jag vara”. – Det är också viktigt att se till att man får så mycket för pengarna som möjligt. Husbilar i Pukavik är återförsäljare av märket Pössl. Det är Europas mest sålda husbil av Van-modellen. Intresset för just Van-modellen ökar mycket.

8

– Den är lite mindre och mer smidig inredd skåpbil för plats upp till fyra personer. Många som har haft lite större husbil tidigare upplever att en Pössl fungerar riktigt bra, många använder den för transportbruk. – Vi säljer totalt fem nybilsmärken och håller verkstad, service och garanti samt tillhandahåller vinterförvaring. Vi hyr även ut husbilar. Nyheter för i år är att vi är återförsäljare för LMC och TEC. Vilket är dit favoritresmål?

– Jag tycker mycket om Livignio i Italien. Samtidigt ska man komma ihåg att Sverige är ett optimalt land för husbilssemester. Här finns mycket att se och många ställen att stanna på. Husbilar i Pukavik AB säljer husbilar till hela landet och erbjuder fabriksnya husbilar i bra kvalitet från 499 000 kronor. Läs mer på: www.husbilarpukavik.se

Den nya lagen innebär en tydlig skärpning mot tidi-

gare regler. Registreras mer än 0,2 promille i utandningsluften bedöms det som rattfylla och körkortet ryker - i minst ett år. Tidigare har ”lindriga fall” kunnat ge indraget körkort i två till tre månader. Att man nu riskerar att bli av med körkortet i ett helt år innebär följaktligen större konsekvenser för den som åker fast. Förhoppningen är att fler ska tänka efter innan de sätter sig bakom ratten onyktra. För att vara riktigt säker på att man sätter sig i förarsätet nykter kan det vara lämpligt att införskaffa en alkomätare. Williams Trading AB sänker nu priserna på två av sina alkotestare: AL 7000 har blivit utsedd till Bäst-i-Test i norska Klikk Motor och ger inom några sekunder svar på huruvida man är körklar eller inte. AL 7000 behöver inte kalibreras utan man byter till en ny förkalibrerad sensor. Cosmos CA8005 med bränslecell är en nyhet från Tyska ACE. Prismässigt likvärdig med en testare med semiconductor-teknik. Belyst display och minnesfunktion för de senaste 5 testerna. Läs mer på www.alko-test.com

denna bilaga är en annons från q-publishing

Nu visar vi nya 2012:orna. Se oss även i vår monter A:04 på Kistamässan 16-19 februari.

Passa på! Beg.kampanj

10% Rabatt vid renköp 0 kr dock max. 40.00 12.

Gäller tom 1/4 20

REA 201

1:or! 10%

Kvarvar husvagnande fabriksnya ar nedsa tta med Husbilar rabatter ade med

75.000:-

ppo! i j p p o s a r rt populä å v e t n i Missa 4-5 feb. e j l ä t r e d Sö 6 feb. 2 5 2 e g Hanin oppa s å p r e d Vi bju acka. m t s o h c o

Gäller så

Caravanhallen annons AB 251x184.indd 1

ret räck

er.

Välkommen till oss!

Vår unika fordonsgaranti: - 1 års fuktgaranti på fordon över 70.000 kr - 6 mån. funktionsgaranti Vi byter in ditt fordon till förmånligt pris ingen handpenning vid ordertecknandet!

långt lag

Södertälje: 08-550 990 01 Haninge: 08-741 31 00 Upplands Väsby: 08-590 891 00

Haninge 08-741 31 00 Se hemsidan för öppettider: Upplands Väsby 08-590 891 00 www.caravanhallen.se Södertälje 08-550 99 001

www.caravanhallen.se 2012-01-17 13:02:02


Vi ställer ut NYA Pössl på Kis tamässan 16-19

februari

EN UTFLYKT TILL PUKAVIK LÖNAR SIG! BESTÄLL FABRIKSNY HUSBIL HOS OSS!

Pössl Roadcruiser -12 Enkelbäddar 479000:-

Pössl 2 WIN -12 Tvärbädd 449000:-

Pössl FOR 2 -12 Runtomgrupp 429000:-

Bürstner Elegance 810, 890, 895

Adria Sonic 700 SL 3,0

Adria Matrix Supreme 687 SL

Fabriksny Mer än fullutrustad

1.300000:KAMPANJPRIS 1.099000:-

Fabriksny Fullmatad med utrustning

929.000:-

Fabriksny Nedfällbar bädd, Fullutrustad

KAMPANJPRIS 829000:-

KAMPANJPRIS 695000:-

810000:-

Verkstad • Service • Garanti Gustavstorpsvägen 691, 375 91 MÖRRUM • 0454-522 51 • 070-292 84 47 www.husbilarpukavik.se • info@husbilarpukavik.se

Sveriges billigaste NYA husbilar Rimor XGo Dynamic

-

399 999kr

R25 Det är Sveriges billigaste fabriksnya husbil för 6 personer. Finns i många varianter – alkov, halvintegrerad eller skåpbilskaross. 140 Hk turbo diesel, 6växlar, AC i förardelen, ABS, El-hissar, 2 airbags, CD-stereo, farthållare mm.

mer info på

xgo.solhemhusbil.se

Generöst garantipaket! 2 års nybilsgaranti (Ford) och 5 års täthetsgaranti.

Köpa begagnat?

Vi har minst 5 bra begagnade husbilar på lager!

Pris: mellan 150 000 och 220 000 kr Vill du inte köpa en husbil?

Hyr husbil billigt!

Från 4000:per vecka

Alla är husbilar är utrustade med luftburen värme, spis, kylskåp med frysfack, dusch, toalett, markis, tv/dvd, cykelhållare eller garage. Ombord hittar Ni även allt som behövs för en trevlig semester: campingmöbler, husgeråd, rengöringsartiklar mm.

www.mpcampers.com Ekonomi =

0,65 l/mil

Kvalitet =

Helgjuten kaross

Multifunktion = Husbil/personbil Vi ses i monter E:03!

Industrivägen 3, Västerskogs industriområde, Bålsta, info@solhemhusbil.se www.solhemhusbil.se 073-913 42 32 Öppettider: måndag 17-19, torsdag 17-19, lördag 10-15


utveckling FOTO: Sveriges Trafikskolors Riksförbund.

Grönt koncept

vid ratten Allt fler lär sig köra grönt. EcoDriving är en körstil som är vänlig både mot miljön och mot plånboken. EcoDriving på vägarna

EcoDriving drivs som ett affärsområde inom Sveriges Trafikskolors Riksförbund och syftar till att man ska köra ekonomiskt samtidigt som man värnar om miljön. Idag erbjuds utbildningen på ett flertal av landets körskolor. Och det är främst företag, organisationer och kommuner som utbildar sin personal i körsättet. − Tyvärr så är det alltför få privatpersoner som har upptäckt fördelarna med EcoDriving. Det är lite synd eftersom det finns mycket att vinna på att använda sig av konceptet, säger Michael Ax-

elsson, vice ordförande på Sveriges Trafikskolors Riksförbund. EcoDriving erbjuds både som praktisk och teoretisk utbildning. − När den gäller den praktiska delen så analyserar utbildaren förarens grundläggande körstil och kommer sedan med förslag på beteendeändringar, säger han. Den teoretiska delen fokuserar i större utsträckning på det ekonomiska perspektivet. − Då gör man bland annat kostnadskalkyler över vad det kostar att äga och köra olika bilar och motoralternativ. I det avseendet väger man in aspekter som körsträcka, skatt, försäkring och service. De flesta människor blir förvånade när de inser hur mycket de kan tjäna på att välja en miljödiesel framför ett bensinalternativ med 200 hästar.

kör grönare › Kör på ettans växel max två billängder och växla sedan upp Idag erbjuder ett flertal körskolor utbildning i EcoDriving.

Idag utbildar alla körskolor sina elever i ett miljöanpassat körsätt. Det inkluderas även i de praktiska och teoretiska proven på Trafikverket. − På många sätt har det lett till en attitydförändring. Idag tänker människor mer med hjärnan än med hjärtat när de väljer bil, säger Michael Axelsson.

› Växla upp istället för att ligga kvar på för låg växel › Hoppa över växlar › Släpp gasen i tid › Gasa inte i onödan › Accelerera bestämt och raskt › Nyttja motorbroms › Lyft blicken och planera din körning Källa: Sveriges Trafikskolors Riksförbund.

Foto: dreamstime

Trafikens utsläpp minskar inte trots bränslesnålare bilar De nya bilar som såldes i Sverige under första halvåret 2010 släppte ut fem procent mindre koldioxid per kilometer än de bilar som såldes 2009. Men trots det minskar inte trafikens samlade utsläpp. Orsaken är att bilarna samtidigt blir fler

och körs längre. Det visar Trafikverkets, Naturvårdsverkets och Konsumentverkets sammanställning. Den ökande trafiken har lett till att

trenden sedan två år med minskade utsläpp från trafiken nu är bruten. Att nya bilar har blivit bränslesnålare och att andelen förnybara bränslen har ökat, har inte räckt för att kompensera för trafikökningen. Sedan 1990 har utsläppen ökat med 13 procent. – Det är allvarligt. Poängen med bränslesnålare bilar skulle ju vara att minska miljöbelastningen, inte att ge mer trafik. För att möta klimathot

och sinande oljetillgångar krävs en ny syn på transportsystemet där bilen får en mindre plats, säger Trafikverkets miljödirektör Lars Nilsson.
 – Etanol och gas är viktiga för att visa att det finns bra alternativ till fossila bränslen. Men etanol- och gasbilar är fortfarande betydligt törstigare, och tyvärr väljer många i stället att tanka bensin, säger Carl Magnus Berglund på Konsumentverket.

Privatimport påverkar värdet Andrahandsvärdet är en hjärtefråga

för många nybilsköpare. Köpet av en fabriksny bil innebär ofta att man bilens värde minskar med tusenlappar bara genom att köra ut den från bilhallen. Men hur kan då förlusterna minimeras? En konsument betalar ett högt pris för nybilskänslan. – Om man tar Volvo V70 som ett exempel så förlorar den cirka 25 procent i värde under det första året, beräknat på en normal körsträcka. Efter tre år har bilens värde halverats, och då talar jag ändå om en bil med ett

förhållandevis bra andrahandsvärde, säger Terje Eklund, tekniker påMotormännen. Värdetappet på bilar är högre idag jämfört med innan Sverige gick med i EU. – Till en stor del beror det på att privatimporten har ökat. De bilar som är dyra i Sverige kan köpas mycket billigare i till exempel Tyskland och bilhandlarna här hemma har tvingats att anpassa sig efter detta förhållande, säger han. Det som i övrigt styr andrahandsvärdet är, enligt Terje Eklund, tillgång och efterfrågan. – Vissa märken har genom åren fått ett skamfilat rykte och det påverkar

Om man tar Volvo V70 som ett exempel så förlorar den cirka 25 procent i värde under det första året, beräknat på en normal körsträcka.

10

denna bilaga är en annons från q-publishing

naturligtvis andrahandsvärdet. Även om man har lyckats åtgärda detta så är det svårt att tvätta bort stämpeln, säger han. För att minimera värdetappet anser Terje Eklund att man bör välja ett bilmärke som är vanligt på marknaden. – Då är det lättare att få tag på reservdelar och verkstäderna klarar av att reparera bilen. Kombibilar och småbilar efterfrågas mycket idag, då allt fler familjer behöver två bilar i hushållet och valet ofta faller på en småbil som andrabil. Många människor väljer att köpa till dyra tillvalspaket vid bilköpet. – Även här bör man tänka till. Dyr extrautrustning sjunker ännu snabbare i värde än vad själva bilen gör. Även extrautrustning som har ett personligt värde för köparen bör undvikas. – Fräcka fälgar är dyra och på andrahandsmarknaden är värdet på dessa ofta lika med noll.

Under innehavet kan köparen dra sitt strå till stacken för att undvika att bilen ska förlora för mycket i värde. – Genom att kunna visa upp dokumenterad information om att man har skött bilen under ägandet så ökar utan tvekan möjligheten att få ett bra pris vid försäljningen, säger Terje Eklund.

Små bensinsnåla bilar, somVolkswagen Polo, står sig förhållandevis bra på andrahandsmarknaden. Foto: Volkswagen

Andrahandsvärdet är en hjärtefråga för många nybilsköpare.


- vårt mål är alltid nöjda kunder

Vi hjälper er med allt inom bilvård! Gott nytt år med Sonax lackskydd! Ger din bil det skydd den förtjänar: skydd upp till 18 månader. Tål att jämföras med. Sonax - när du vill ha kvalitet på din bil! Ordpris 3 995:- ange kod: FG för 30% rabatt 2 795:-

Vi kan även hjälpa er med försäljningen av er bil, hela vägen! Från rekond, visning, försäljning och finansering, till ägarebyte.

Nyfiken?

Ring gärna oss så berättar vi mer!

Vinnare av Pegasus-priset 2010 Vinnare av Centerns miljöpris 2010 Vinnare av Solna Stads miljöpris 2007

Välkommen in till oss, det lönar sig! G ÖTGATAN 103, S KANSTULL - 08-615 10 00 -

AUTORISMA . COM

VINTERVECKOR FÖR HELA FAMILJEN! VINTERVECKOR FÖR HELA FAMILJEN JULKLAPPAR OCH FINA TILL ALLA JULKLAPPAR OCH ERBJUDANDEN FINA ERBJUDANDEN TILL SOM ALLAPROVKÖR! SOM PROVKÖR!

SPORTAGE, VÅR SPORTIGA FAMILJEBIL SPORTAGE, VÅR SPORTIGA NU VÄLUTRUSTAD TILL ETT OTROLIGT BRAFAMILJEBIL KAMPANJPRIS

NU KÖR NU VI IGÅNG KÖR VIVÅRA IGÅNG VÅRA OMTYCKTA FAMILJEVECKOR. OMTYCKTA FAMILJEVECKOR.

NU VÄLUTRUSTAD TILL ETT OTROLIGT BRA KAMPANJPRIS Vi bjuder på finfina julklappar tilljulklappar alla som provkör. Vi bjuder på finfina till alla som p

Stjärtlappar till alla barn, till DVD film till de vuxna. Stjärtlappar alla barn, DVD film till de vu Dessutom kan alla provkörare en härlig LÄGG TILL Dessutom kan allavinna provkörare vinna en här 20.000:skidvecka tillskidvecka Kläppen i till Sälen, värde ca 25.000 kr.ca 25. Kläppen i Sälen, värde

I KOMFORTPAKETET BL. A IINGÅR KOMFORTPAKETET INGÅR BL. A 17” ALUMINIUMFÄLGAR

LÄGG TILL FÖR SPORTAGE 20.000:1,7 DIESEL FÖR SPORTAGE 1,7 DIESEL

LED-LJUS FRAM 17” ALUMINIUMFÄLGAR XENONLJUS LED-LJUS FRAM MÖRKTONADE RUTOR XENONLJUS PARKERINGSSENSORER BAK MÖRKTONADE RUTOR FARTHÅLLARE PARKERINGSSENSORER BAK REGNSENSOR FARTHÅLLARE BLUETOOTH ANSLUTNING REGNSENSOR KYLBART HANDSKFACK BLUETOOTH ANSLUTNING KYLBART HANDSKFACK

KIA CEE’D PREMIUM EDITION KIA CEE’D PREMIUM EDITION FULL MED SMART FULL UTRUSTNING MED SMART UTRUSTNING BLUETOOTH BLUETOOTH iPod, iPhone & MP3-ANSLUTNING iPod, iPhone & MP3-ANSLUTNING PARKERINGSSENSORER BAK PARKERINGSSENSORER BAK ACC, KLIMATANLÄGGNING ACC, KLIMATANLÄGGNING PIANOLACKERADPIANOLACKERAD SPORTFRONT SPORTFRONT OCH MYCKET MERA... OCH MYCKET MERA...

FRÅN 179.900 KR

1,6 2WDFRÅN EX 179.900 KR EXTRA UTRUSTNING TILL ETT VÄRDE AV KR. AV 25.900 KR EXTRA UTRUSTNING TILL25.900 ETT VÄRDE KOMBITILLÄGG 5.000 KR KAMPANJPRIS 199.900 KR KOMBITILLÄGG 5.000 KR INKL KOMFORTPAKET ORD. PRIS FRÅN 213.900 KR 1,6 2WD EX INKL KOMFORTPAKET ORD. PRIS FRÅN 213.900 KR

Håkan Serrander

KAMPANJPRIS 199.900 KR

Håkan Serrander

Daniel Lundkvist

Daniel Lundkvist

016-12 79 00 016-12 79 20 016-12 79 00 Öppet: Mån-torÖppet: 9-18 •Mån-tor fre 9-179-18 • lör• 10-14 016-12 79 20 Mån-tors 10-18,Mån-tors fre 10-17, lör 10-13 fre 9-17 • lör 10-14 10-18, fre 10-17, lör 10-13 Mobacksg 2. E:a invid OK/Q8 Västerg. www.serranderbil.se STRÄNGNÄS Gesällvägen 4,Gesällvägen Tel. 0152-349ej kombineras 00, www.bilcenter.com Mobacksg 2. E:a invid OK/Q8 Västerg. www.serranderbil.se www.bilcenter.com Tel. 0152-349 00, eller Erbjudandet gäller tom den 31STRÄNGNÄS mars 2012 eller så långt lagret räcker och kan4, med andra rabatter företagsavtal och gäller endast lagerbilar från Kia Motors Sweden AB. Den 7-åriga nybilsgarantin är Sveriges längsta fabriksgaranti och gäller för bilar i privat bruk samt tjänste-och förmånsbilar. Garantin

följer bilen och upphör 7 år efter första registreringsdatum eller efter 15.000 körda mil, det som först uppnås. För att nybilsgarantin ska gälla måste all service utföras av auktoriserade Kia-verkstäder under hela garantitiden. I annat fall gäller 3 års nybilsgaranti med obegränsad körsträcka, förutsatt att service utförts ProvkörningserbjudandetProvkörningserbjudandet gäller tom den 30 nov, 2011. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Värde stjärtlapp ca 30 kr,Värde DVD-film 99 – 199 kr. kr, Den 7-åriga 99 nybilsgarantin Sveriges längsta fabriksgaranti och gällerfabriksgaranti för bilar i privat bruk samt tjänsteoch förmånsbilar. Garantin följer bilen och upphör 7 år efter första registreringsdatum eller efter 15.000 gäller tom den 30 nov, 2011. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. stjärtlapp ca Testerna 30 DVD-film – 199 EU-körcykel kr. Denär7-åriga längsta och gäller bilar i privat samt tjänsteBränsleförbrukning blandad körning 6,8 l/100 km. CO2-utsläpp 158 g/km. är gjorda enligt och nybilsgarantin miljöklass Euroär 5. Sveriges Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Medför reservation för bruk eventuella tryckfel.och förmånsbilar. Garantin följer bilen och upphör 7 år efter första registrerings fackmannamässigt enligt Kias serviceprogram. körda mil, det som först uppnås. För attsom nybilsgarantin ska gälla måste service av auktoriserade Kia-verkstäder hela garantitiden. I annat fall gäller 3 års nybilsgaranti med obegränsad körsträcka, förutsatt att körsträcka, service utförts fackmannamässigt enligtfackmannamässigt Kias serviceprogram. cee’d PREMIUM bränsleförbrukning blandad körning 4,5 – 5,7blanda l/10 Erbjudandet gäller tom denuppnås. 31 mars 2012 såall långt lagret räckermåste och kan ej kombineras med andraunder rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar Kia Motors AB. Den 7-åriga nybilsgarantin är Sveriges längsta fabriksgaranti och gäller för bilarenligt i privat bruk samt tjänste-och förmånsbilar. Garantin körda mil, det först För att eller nybilsgarantin skautföras gälla all service utföras av auktoriserade Kia-verkstäder under hela garantitiden. I annatfrån fall gäller 3 årsSweden nybilsgaranti med obegränsad förutsatt att service utförts Kias serviceprogram. cee’d PREMIUM bränsleförbrukning CO2-utsläpp 117 – 151följer g/km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euroefter 5. Bilen bilden vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel. bilen och 117 upphör 7 årg/km. efter Testerna första registreringsdatum eller 15.000 körda kan mil, det5.som först uppnås. Förvara att extrautrustad. nybilsgarantin ska måste all utföras av auktoriserade Kia-verkstäder under hela garantitiden. I annat fall gäller 3 års nybilsgaranti med obegränsad körsträcka, förutsatt att service utförts CO2-utsläpp – 151 är gjorda enligt EU-körcykel ochpå miljöklass Euro Bilen på bilden kan Medgälla reservation förservice eventuella tryckfel. fackmannamässigt enligt Kias serviceprogram. Bränsleförbrukning blandad körning 6,8 l/100 km. CO2-utsläpp 158 g/km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 5. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel.


profilen petter solberg

”Rally är mitt liv, jag kan inget annat” Petter Solberg den norske rallykungen

Fram till år 2008 satt Petter Solberg i förarsätet på en Subaru på rallybanan. Men Subaru valde att hoppa av och han privatsatsade istället med Citroën. Förra säsongen ledde samarbetet fram till ett VM-brons. – I år satt jag i en ny bil eftersom de ändrat reglerna inför 2011. Och det är mycket tufft för fabriksteamet eftersom att utvecklingen går så snabbt, förklarar han. fakta › Namn: Petter Solberg › Ålder: 37 år › Yrke: Rallyförare › Stall: Ford. Subaru, Citroën › Kör privat: Väldigt många olika bilar men för tillfället Citroën C4 › Lyssnar på när jag kör: Är allätare men just nu Rihannas senaste album Talk that talk.

12

denna bilaga är en annons från q-publishing

– Jag hamnade på en femteplats i VM i år och det kändes som ett nedköp. Jag har klarat av att utveckla en tredjeplats genom att köra privat i VM och mina krav på mig själv säger att det inte ska spela någon roll hur svårt det är för teamet. Petter Solberg kommer från en rallyfamilj där både mor och far har kört folkrace under flera år. Själv så började han med rallycross vilket senare ledde till rally, en väg som hans bror Henning också gick. – Brorsan är duktig men missförstå mig rätt; jag har alltid varit bäst, skrattar han. – Jag har alltid levt det här livet och mina dagar fylls av att resa runt, köra lopp och göra promotion – jag kan liksom inget annat. Sedan nio år tillbaka har jag mitt hem i Monaco, men jag bor till viss del i både Sverige och Norge också. – Min tioåriga son kör crosskart både i norska och i svenska mästerskapen och min fru Pernilla följer med honom på tävlingarna. Hon kör också rally i norska mästerskapen för den delen. Motorsport i allmänhet och rallysport i synnerhet är en idrott av den lite mindre kalibern i Sverige. Men i våra grannländer är supporten bättre. – I Norge finns det bra support för rally och jag har bland annat blivit utnämnd till Årets idrottsutövare där. Annars är rally som allra störst i Finland, England och Argentina, konstaterar Petter Solberg. – Det finns delar av Sverige där man uppskattar rally men det är inte

så att jag åker till Stockholm för att göra promotion direkt. Och till dem som hävdar att motorsport inte är en riktig sport har Petter Solberg en hel del att sätta emot. – Jag tränar två timmar varje dag. Då är det framförallt löpning och mycket boxning. Uthålligheten är extremt viktig och likaså din vikt. Har du ett kilo för mycket på kroppen så tappar du tid på banan. Jag är den lättaste i VM vilket ger mig en stor fördel, berättar han. I Petter Solbergs privata garage som är utspridda lite överallt står det sammanlagt 33 bilar. Men att köra racersnabbt är något som han håller sig till på rallybanan – även om den svenska polisen skulle hävdat annat. – Jag blev tagen för fortkörning i Sverige i våras. Det handlade om 2km/h för fort så det handlade väl mer om prestige för de poliserna. De fick förmodligen stjärna i kanten när

meriter

Rallyvärldsmästare 2003, Aftonpostens guldmedalj 2003, Norska sportjournalisternas statyett 2003.

de kom tillbaka till polisstationen, säger Petter Solberg. År 2012 är det ny satsning mot toppen som gäller. Men vid tidpunkten för intervjun var tillvägagångssättet inte helt klart än. – Att jobba tillsammans med fabriksteamet är plan A och den är naturligtvis prioriterad. Men skulle det ske några komplikationer har jag både en plan B och C också, avslutar han. Foto: Tony Welam

En norsk rallykung som aldrig ger upp. Så skulle man kunna beskriva Petter Solberg. För trots att det var åtta år sedan han vann ett VM senast släpper han inte sitt sikte på att återigen bli bäst – Det finns ingen vits att fortsätta att syssla med en sport om man inte satsar på att vinna, säger han.


Guide

Årlig service förlänger Ekonomi och miljö livet på bilen styr svenskens bilval Visst kan man göra en hel del service själv på bilen. Men de flesta moderna bilar innehåller både raffinerad och avancerad teknik, dessutom har man investerat mycket pengar i bilen, så är man inte mycket händig och intresserad är det väl placerade pengar att lämna in den på verkstaden för service. En gång om året om det är en ny bil brukar räcka. väl placerade pengar

– Det är riktigt kul att jobba med bilar där man direkt ser att den som byggt bilen tänkt till, de vet helt enkelt hur man gör, säger Niklas Jadenstam, som jobbat på Mekonomen Tule Bilverkstad i fyra år. När Niklas pratar om Mercedes och BMW så är det med viss respekt i rösten.

14

– Köper man en högprestandabil så måste man också ta hand om den. Olja och kylarvätska ska bland annat bytas ofta, säger han. Dagens bilar kräver en hel del. Mekonomen Tule Bilverkstad som är en SWEDAC Ackrediterad Verkstad tar emot alla märken och kan reparera och godkänna anmärkningar från Svensk Bilprovning. De erbjuder också ett års garanti på utförda reparationer och tre års garanti på reservdelarna. Vad ska man tänka på när man lämnar in bilen på verkstaden?

– Det är bra om man rensat bilen från saker, tagit bort bilbarnstolar och eventuella låsfilter. Vi gör en felsökning och lämnar sedan ett estimat till kunden på vad reparationen kommer att kosta. Skulle det visa sig att det kan bli dyrare, man upptäcker ytterligare problem så kontaktar vi kunden igen. Årlig service på bilen är en god investering. Byte av olja och tändstift med jämna mellanrum håller bensinförbrukningen på en lägre nivå. – Ser man om sin bil så är risken mindre att det uppstår akuta problem situationer, dessutom behåller man bättre värdet på bilen, säger Niklas.

Ekonomi och miljö är ledord som i allt större utsträckning hamnar i centrum när svensken ska köpa ny bil. här för att stanna

Under 2011 pekade försäljningen av miljöbilar uppåt. − Det är främst försäljningen av snåla dieslar som gick bra, säger Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund. Charlie Magnusson tror att de främsta anledningarna till att just försäljningen av dieselbilar har ökat beror på tillgången och att människor efterfrågar konventionella bilar. − Idag erbjuder de flesta biltillverkare snåla dieselalternativ i sina program. De är ofta inte mycket dyrare i inköp än bensinalternativen samtidigt som de är billigare att äga och vänligare mot miljön, säger han. Charlie Magnusson tror på en fortsatt ljus utveckling för

miljödieslar under 2012. − Även om även gasbilar och hybridbilar börja komma på marknaden så tror jag inte på någon större förändring när det gäller svenskens syn på miljöbilar, säger han. Världen väntar på det kommersiella genombrottet för elbilar. − Tyvärr lär det nog dröja. Inte minst med tanke på att dagens elbilar kostar dubbelt så mycket i inköp som de traditionella alternativen, säger Charlie Magnusson.

foto: sxc

denna bilaga är en annons från q-publishing

SALTSJÖBADENS DÄCKSERVICE AB ÄVEN

BILSERVICE

Ring nu för beställning av däck!

08 - 717 93 68 0708 - 71 71 92 Torggatan 4, Saltsjöbaden C saltsjobadensdackservice@hotmail.com


Gillar du din bil? Ta hand om den!

10% rabatt på bilservice februari ut.

Vi erbjuder dig den hjälp du behöver för att hålla din bil välvårdad och säker året om. Med professionell service erbjuder vi dig 1 års garanti på de reparationer vi utför. På reservdelar håller vi hög kvalitet med 3 års garanti. Gratis uppgradering av mjukvara Autologic när du servar din bil hos oss och dessutom bjuder vi på spolarvätska 4 liter, värde 69:-.

Varför frysa i vinter? Kupévärmare Calix Slimline 1400

399:-

Meléns Bilverkstad utför de flesta servicetjänsterna på samtliga bilmärken. Vi använder oss av den senaste tekniken och gör alla reparationer enligt tillverkarens rekommendationer. • • • • • • • • • • • • • •

Service och reparation av alla bilmärken Erbjuder även Vägassistans vid service (tillägg) Däckomläggning, Balansering och hjulinställning Elektriska felsökningar Senaste diagnosutrustning för Volvo Bosch och auto-com diagnos för dom flesta bilmärken Byte av glödlampor Oljebyte Byte av avgassystem Bromsreparationer Kamremsbyte Koppling Växellåda (endast vissa arbeten) Stötdämpare

ordinarie pris 895:-

Dela upp betalningen med Mekonomenkortet. Delbetala 4 månader utan ränta och avgifter. Erbjudandet gäller endast hos Tule Bilverkstad i Vasastan, t.o.m 29/2-2012.

Boka tid på tel. 08-612 45 75 eller kom in till oss på Tulegatan 51 i Vasastan.

Grenvägen 3, Södertälje

08-550 890 75 melensbilverkstad.se melens.bilverkstad@telia.com Öppettider :Mån-Tors 07.00 - 17.00, Fredagar 07.00 - 15.00, Lunchstängt 09.00 - 10.00

Håll bilen ren och var snäll mot miljön på samma gång. En nytvättad bil kan göra att vilken 90-talsskrothög som helst helt plötsligt känns fräsch. Det jobbiga är bara att det oftast tar lång tid samtidigt som man måste kladda med en massa miljöfarliga kemikalier för att få det där skinande resultatet. Så behöver det inte vara. På Steam Auto Spa tvättar vi fordon – bilar och båtar – med hjälp av vattenånga vilket är en nyhet för Skandinavien. En normal biltvätt tömmer ut cirka 200 liter vatten, på Auto Steam Spa använder vi bara 3 liter vatten per tvätt. Tack vare rengöring med hjälp av vattenånga behövs dessutom inga farliga rengöringsmedel – resultatet blir skinande rent ändå.

ECO

FRIENDLY

BOKA NU! 08 - 30 00 11

Uppge kampanjkod: drive - så bjuder vi på motortvätt i samband med en in- och utvändig tvätt

Frejgatan 26, 113 49, Stockholm, Telefon: 08-30 00 11 www.steamautospa.se, E-post: info@steamautospa.se


aktuellt

Trafikdöden ökade igen förra året Antalet döda i trafiken är lågt, samtidigt som Trafikverkets rapport för 2011 visar ett trendbrott då 314 personer, framför allt oskyddade fotgängare dog. Det är en ökning jämfört med 2010, men 2011 är trots detta det år som haft näst lägst antal dödsfall sedan 40-talet. Trafikverket om Nollvisionen

Det är oacceptabelt att människoliv offras i vägtrafiken. Det är vad den så kallade Nollvisionens handlar om. Målet är att antalet dödsoffer i trafiken ska halveras från och i korthet I vägtrafiken har enligt preliminära beräkningar 314 personer omkommit under 2011. › Under 2011 omkom 38 personer på de mötesfria vägarna och mer än 200 omkom på vägar med mötande trafik.

med år 2007, ca 490 stycken, till år 2200. – Sedan riksdagsbeslutet om Nollvisionen kom har trafiksäkerhetsfrågorna legat högt på den politiska agendan och vi har ett väldigt stöd från trafikutskottet. Detta har inneburit att vi har kunnat investera i sådana saker som mitträcken och hastighetskameror, berättar Roger Johansson, trafiksäkerhetsexpert på Trafikverket. Antalet omkomna i trafiken har

› Enligt preliminära uppgifter nådde bilbältesanvändningen och cykelhjälmsanvändningen under år 2011 de högsta nivåerna sedan mätningarna inleddes. › Antalet omkomna i fotgängarolyckor har ökat kraftigt – från 31 i fjol till 54 i år. › Åtta förare av så kallade fyrhjulingar omkom i vägtrafiken under året .

halverats under de senaste tio åren. Och även om förra året var rekordlågt med endast 266 omkomna så visar årets siffra på runt 300 stycken att det fortgående sker stora framgångar i trafiksäkerhetsarbetet. – Det har kommit en helt ny generation av säkerhetsteknik som bygger helt på elektronik. Bland annat har det visat sig att antisladdsystem är väldigt effektiva på bilar, förklarar Roger Johansson. – Andra bra tekniker är till exempel den som gör att bilar i lägre hastigheter bromsar automatiskt för fotgängare samt den som varnar föraren om bilen driver ut mot sidan exempelvis när du byter fil. Trafikverket är medlemmar i organisationen Euro New Car Assessement Programme

(NCAP) som bland annat krocktestar bilar och rangordnar deras säkerhetsegenskaper. – Vi testar säkerheten hos biltillverkarnas produkter och kommer med exempel på hur vi tillsammans ska kunna bidra till trafiksäkerhet. Det är ett sätt för oss att kommunicera med biltillverkarna, berättar Roger Johansson. – De vet att de aldrig skulle kunna hantera en frontalkollision i 90 eller 100 km/h och där kan vi komma in och sätta upp mitträcken. Men handlar det om lägre hastigheter så kan de däremot hantera en sådan kollision och då behöver vi således inte sätta upp några mitträcken. Arbetet med Nollvisionen fortsätter. – Vår långsiktiga inriktning är att se över hur vi har arbetat för att nå våra mål. Vi jobbar med ständiga uppdateringar, avslutar Roger Johansson.

› Av de fordon som förekommit i dödsolyckor och sladdat på halt väglag finns bilar med både dubbdäck (12) – och dubbfria (6). Källa: Trafikverket Foto: Jennifer Carlsson

16

denna bilaga är en annons från q-publishing

Ekerö Bilteknik AB är en allbil verkstad & auktoriserad serviceverkstad för Hyundai.

STENSKOTT? • Vi har bilglas till alla bilar • Samarbetar med alla försäkringsbolag • 0-200:- i självrisk vid stenskottslagning • Fri lånebil vid vindrutebyte

0 7 1 0 7 1 1 5 E M 8 M 0 A G R F RIN OLYCKAN ÄR

Vi är ackrediterade för att “släcka besiktningsanmärkningar” Vi utför service på A/C & värmare

• Solfilm

NÄR

Olsborgsvägen 15, Tfn. 511 701 70, Öppet: Månd-fred 7-17 www.vallentunaglas.se

Hammarkvarnsvägen 9, Skå 08 - 560 246 16, ekerobilteknik.se


Foto: Pawel Litwinski/ Gooding & Company

Förra året satte vårt svenska kraftpaket Köenigsegg ytterligare ett rekord. 0–300 km/h, och tillbaks till 0, klarar supersportbilen på 21,19 sekunder. Rekordet är också officiellt inskrivet i Guinness Rekordbok.

Topp tio på Gooding & Companys Auktion › 1957 Ferrari 250 Testa Rossa. Såld för: 108 000 000 kr › 1931 Duesenberg Model J Murphy Coupe. Såld för: 61 611 924 kr

snabbast

Foto: Köenigsegg

Världens dyraste bilar Samlarobjekt för miljoner går under klubban när prestigefulla auktionshuset Gooding & Company håller sin Pebble Beach Concours d’Elegance i Kalifornien varje år.

Köenigsegg sätter rekord Den makalösa bedriften skedde på

testbanan i Ängelholm den 2 september. Testföraren Robert Serwanski visade att bilen Koenigsegg Agera R verkligen ligger i en klass för sig. Genom att köra 0–300–0 km/h på bara 21,19 sekunder fick man ett kvitto på Agerans överväldigande stabili-

resultaten › 0–300 km/h = 14.53 sec
0–200 mph = 17.68 sec › 300–0 km/h = 6.66 sec
200–0 mph = 7.28 sec › 0-300–0 km/h = 21.19 sec
0–200-0 mph = 24.96 sec

18

tet, acceleration och bromsförmåga. Christian von Köenigsegg, grundare av supersportbilsmärket, har vid det här laget blivit så gott som synonym med världsrekord. Bedriften i september är Köenigseggs fjärde rekord att skrivas in i Guinness Rekordbok. – Vi hade höga förhoppningar när vi satsade på det här rekordet. Men slutresultatet var verkligen enastående. Det visar på vår fortsatta ambition att bygga bilar som levererar bortom förväntningarna, säger han i ett pressmeddelande. När rekordet togs var väderförhållandena perfekta med svag vind från sidan. Alla data mättes av tredje part med den officiellt använda Racelogic VBox performance recorder.

Eller vad sägs om värstingklassikern

1957 Ferrari Testa Rossa, som förra året såldes får svindlande 16 390 000 dollar eller cirka 108 miljoner kronor. Bilden deltog bland annat i Le Mans 1958. Finanskrisen gör sig icke besvär i dessa sammanhang. Auktionen som hölls i Kalifornien bjöd ut samlarbilar för sammanlagt 78 miljoner dollar. Här finns köpare med skottkärrestora plånböcker. För två år sedan såldes en Ferrari 250 Testa Rossa för 9 020 000 euro, alltså inte långt från det nya redordet. Dagen efter den klubbade rekordsumman såldes en 1931 Duesenberg Model J för inte mindre än 10,34 miljoner dollar, även detta ett rekord för en Duesenberg. En del stjärnglans gav Sheryl Crow

› 1927 Mercedes-Benz S-Type 26/180 Sportwagen. Såld för: 30 031 344 kr › 1959 Ferrari 250 GT LWB California Spider. Såld för: 19 991 103 kr › 1956 Ferrari 410 Superamerica Pinin Farina Series II Coupe. Såld för: 17 697 042 kr › 1963 Shelby Cobra 289 Factory Team Car. Såld för: 15 402 981 kr › 1953 Ferrari 375 America Coupe. Såld för: 13 108 920 kr › 1953 Siata 208 S Spider. Såld för: 9 340 105 kr › 1932 Alfa Romeo 6C 1750 Gran Sport Spider. Såld för: 9 176 244 kr › 1966 Ferrari 275 GTB Alloy. Såld för: 9 176 244 kr

till auktionen. Hennes 1959 Mercedes-Benz 190 SL såldes för 143 000 dollar, men då körde hon också själv fram bilen till auktionen, och sockrade utbudet med konsertbiljetter, en Gibson gitarr och möjlighet för den som ropade in Mercedesen att bli plåtad tillsammans med sångerskan.

denna bilaga är en annons från q-publishing

Fiat Freemont.

S V ER I G EP R EM I Ä R

Alla bilar du behöver.

FIAT FREEMONT, LÖSNINGEN PÅ LIVSPUSSLET. FRÅN 249.000 KR • 7 sittplatser • 3-zons automatisk klimatanläggning • CD-radio med MP3 • 17” Aluminiumfälgar • Belysta mugghållare fram • Däcktrycksövervakning • Dimljus fram • Färddator • Farthållare • Keyless Go • Kompass Bränsleförbrukning vid blandad körning 6,4 l/100 km och CO2-utsläpp 169 g/km (2,0 MJT 140 hk).

BilLogoAB

Bil AB Årsta Skolgränd 00 117 43 Stockholm Tel: 00 00 00 00

Strömledningsgatan 5, 721 37 Västerås, Tel: 021 - 81 50 00 Mån - Fre: 9 - 18 Lör: 10 - 14 Sön: 11 - 15 www.bjorkmansbil.se

www.fiat.se

Isolatorvägen 10, 721 37 Västerås, Tel: 021 - 81 61 71 Mån - Fre: 9 - 18 Lör: 10 - 18 www.bilhuset.com


FOTO: bentley

Historisk italienare i ny kostym

Drömbilar Många av oss fantiserar om att fara fram i något snabbt, snyggt, kraftfullt och dyrt. Vanligtvis är önskebilen en kostsam historia. Men man får väl drömma? Uppdaterad klassiker

Anrik britt lyfter på taket Bentley lanserar kommande Conti-

Legendar i ny tappning Det är fyrtio år sedan den presenterades på bilsalongen i Turin. Lancia Stratos är en av de mest spektakulära och legendariska rallybilarna genom tiderna. Nu finns det en ny modell, visserligen bara i ett endaste exemplar än så länge, men icke desto mindre. Mannen som beställt det hittills enda exemplaret av denna nya Lancia Stratos heter Michael Stoschek, en välkänd entreprenör i bilkretsar. Konstruktionen har pågått sedan 2008 hos designhuset Pininfarina i Turin och närmar sig nu slutet. Det tillverkades mellan 400 och 500 exemplar av den första Lancia Stratos-modellen. Dessa är mycket eftertraktade idag bland samlare. Det var det italienska designhuset Bertone som skapade prototypen för bilen 1970 och fick Lancia intresserade.

Nu finns det en ny modell, visserligen bara i ett endaste exemplar än så länge, men icke desto mindre.

nental Supersports Convertible som världens snabbaste fyrsitsiga cab. Och de har fog för sitt påstående. Som vanligt när det gäller Bentley så sparas det inte på krutet − i något avseende. Den 630 hästkrafter starka dubbelturboladdade W12-motorn på sex liter har ett vridmoment på 800

newtonmeter. 0–100 avklaras på 4,2 sekunder (tre tiondelar långsammare än coupén på grund av att baksätet finns kvar i cabrioletmodellen) och topphastigheten uppges till 325 kilometer i timmen.

Aston Martin V12 Zagato tillverkas bara i 150 exemplar. Prototypen V12 Zagato visades upp på den exklusiva Concours-träffen på Villa D Este vid italienska Comosjön förra året. Den klassiska Aston Martinstilen förenas med en muskulös och kraftfull design som onekligen för tankarna till tävlingsbanan.

Smakfull design och enastående körglädje. Giulietta är Alfa Romeos bidrag i den mindre familjebilsklassen. Den italienska biltillverkaren hårdsatsar på den svenska marknaden. Mito får stor uppmärksamhet i småbilsklassen och i den mindre familjebilsklassen har Alfa 147 fått en ersättare i den kritikerhyllade Giulietta. Bilen som ska bli en konkurrent i Golfklassen bygger på en ny bottenplatta som med största säkerhet kommer att finnas i flera Fiat- och Alfamodeller i framtiden. FOTO: Alfa Romeo.

FOTO: gm

Superbilen som vidgar gränserna

Klassisk sportbil får nytt liv

FOTO: Aston Martin. Foto: Lancia

trender

Amerikansk dröm Den har genom åren varit ett självklart val för många presidenter. Varumärket har lyfts fram både inom musikindustrin och i många Hollywoodproduktioner. Cadillac är en bil som väcker känslor. Vem minns inte svenska Hep Stars 60-talsdänga “Cadillac” eller Bruce Springsteens “Cadillac Ranch”? Den första bilen som såg dagens ljus 1902 var en encylindrig skapelse på fem hästkrafter. Sju år senare köptes varumärket upp av General Motors.

Världens vassaste serietillverkade superbil Bugatti Veyron 16,4 går snart i graven. Men innan dess slår biltillverkaren på stort och lanserar en värstingversion − Super Sport. Som om det inte räcker med de 1 001 hästkrafter som finns i vanliga Veyron så toppar nu Bugatti sin exklusiva modell med en 1 200 hästar och 1 500 newtonmeter stark version. FOTO: Bugatti.

denna bilaga är en annons från q-publishing

19


Citroën Berlingo HDi skåp

nya för omgående leverans. Samtliga är 3-sitsiga och är utrustade med AC, CD, ESP, ASR, elpaket,inklätt lastrum. Prissänkta 16.000–22.000:-!!!

Först till kvarn

2 st Berlingo 75 HDi röda ......................... 135.160:2 st Berlingo 75 HDi silvermet.................... 139.260:1 st Berlingo 75 HDi mörkgråmet............... 139.260:1 st Berlingo 90 HDi svart ......................... 149.970:1 st Berlingo 90 HDi mörkgråmet............... 150.970:2 st Berlingo 90 HDi Lång, röda ................ 152.660:1 st Berlingo 75 HDi vit, skinnkl, sidebars... 148.660:1 st Berlingo 75 HDi vit, skinn, 17”-aluf x-ljus, sidebars.......................................... 161.660:1 st Berlingo 75 HDi svart, skinn, 17”-aluf x-ljus, sidebars.......................................... 164.760:1 st Nemo 70 Hdi automat röd.................. 121.100:-

NU!

119.900:124.000:124.000:129.900:130.900:132.900:129.500:139.900:142.700:99.900:-

Så långt lagret räcker. Moms tillkommer på ovanstående priser

ÖVRIGA MIL Hyundai Atos Prime, AC, ABS mm. silver -04 ...............11.700

MIL PRIS CITROËN Berlingo Family 1,6i, AC mm, silver -05................. 14.300 49.900:-

DS3 HDi Style ECC, LED m.m. svart -11 ....................... NY 184.900:C3 1.4i SX AC, farth, silverm -08 ............................ 3.500 75.000:C3 1,4i SX AC farth m.m. silver -04 ...................... 16.300 45.000:C3 1,4i SX AC, farth, silvermet -06........................ 11.500 59.500:C3 1.4i SX AC, aluf., blåmet -02........................... 10.700 39.500:C3 Picasso VTi 95, ECC m.m. svartmet -11 .................. NY 139.900:C3 HDi 110, ECC, CD, ESP, ASR -09....................... 1.300 115.000:C3 HDi ECC, CD, ESP, elsoll -09.............................. 5.200 108.500:C3 HDi 90, ACC, ESP. ASR, drag, -10..................... 3.100 118.000:C4 Grand Picasso HDI. aut, 7-sits, ECC -08 ........... 10.500 125.000:C4 2.0 SX, ECC, ESP m.m. 1 äg, silverm -06 ......... 12.600 65.000:C5 2.0 HDi k:i aut, läder, glastak, vit -09 ................. 3.700 189.000:C5 2.0 Sedan, ECC, aluf m.m, gråmet -08............... 2.100 149.000:C5 2.0 HDi K:i. drag, ECC, 1äg, gråmet. -08 ........ 11.400 139.500:C5 2.0i SX, ECC, m.m. Silver. -02.......................... 10.800 35.000:Xsara Picasso Excl aut, drag, låg, silver -03 ........... 17.500 39.500:Xsara 1,6 5d, drag, blåmet. -99 ........................18.100 24.900:-

PRIS

31.500:Hyundai Elantra aut 4 d, -02.......................................23.100 19.500:Mitsubishi Lancer k:i 2.0 ACC m.m, gråmet -06..............6.400 75.500:Seat Leon Cupra R 265 hk, nav. m.m -10.......................4.500 185.000:Skoda Octavia Scout 1.8 TSI, 4 WD, brun -10 ...............5.900 188.500:Toyota Aygo 5d AC blåm. 1 äg -09...............................4.000 74.900:Volvo S80 2,4 drag, rödmet., välvårdad -00 ................16.100 47.500:Volvo 855 GLT 2,5 vit -96 ...........................................24.500 14.900:VW Golf 1,6 5D ACC mm. välv, blåmet -05.................18.100 59.500:VW Passat 2,0 TDi k:i, aut, drag, blå -09 ....................10.100 149.500:-

TRANSPORTBILAR

Jumpy 140 HDi, Berlingo HDi 92 VW Caddy TDi, VW Caddy TDi,

MIL

PRIS

5 kbm, AC, ESP, silver -10.......... 200 199.500:mkt utr, svart -09...................... 7.500 98.500:AC, alut, svart -07 .................16.100 65.000:AC, toppex, 1 äg, röd -07.....12.800 79.000:-

www.birkabrembil.se info@birkabrembil.se

+moms +moms +moms +moms

Drive  

Cars, motor, drive.

Drive  

Cars, motor, drive.

Advertisement