Page 11

Zeptemberfeesten: nieuw driedaags evenement

‘Zeeland moet geen slaapdorp worden’

Wisselvallig weer voor fietsers Ons Verzet Schaijk SCHAIJK - Na enkele keren prima fietsweer kregen de fietsers van Ons Verzet Schaijk afgelopen weekeinde te maken met wisselvallige weersomstandigheden. De A-groep zette koers richting Gennep en Wanssum en legde zo’n 115 kilometer af. De B2-groep bleef vanwege het mindere weer thuis, maar de B1-groep reed, mede ter voorbereiding op de komende Binnenlandse Tweedaagse, de Maas & Waal-route. Volledig doorweekt bereikten de fietsers zondagmorgen na zo’n 80 kilometer het eindpunt, clubhuis De Potter. Aanstaande zondag staan de volgende tochten op het toerprogramma: Toergroep A: Zyflich-rit, 105 kilometer, vertrek vanaf De Potter om 8 uur; Toergroep B1: rondje Empel, circa 90 kilometer, vertrek om 8.30 uur; Toergroep B2: trainingsrit, 50 à 60 kilometer, vertrek om 9 uur.

ZEELAND Zeeland krijgt er weer een nieuw evenement bij: de Zeptemberfeesten. Een driedaags muziekfestijn van vrijdag 19 tot en met zondag 21 september op een groot festivalterrein aan de Boekelsedijk. Organisatie van de Zeptemberfeesten is in de vertrouwde handen van de Stichting FEOZ (Feest- en Evenementen Organisatie Zeeland), die eerder onder meer het Zwijnfestijn in het Zeelandse organiseerde.

e stichting FEOZ, bestaande uit de Zeelandse ‘voetbalvrienden’ Martijn de Louw, Michiel Fleuren, Tijn van Hout, Tom Laurenssen, Michael Korpmacher en Hans Swijnenburg en horecaondernemer Herman Janssen van café Hap & Stap, houdt zich al jaren bezig met het organiseren van verschillende evenementen. “Vijf jaar geleden begon het allemaal met het allereerste Zwijnfestijn. Dit evenement is inmiddels uitgegroeid tot een feest met bekendheid in de gehele regio. Dit jaar hebben we besloten het nog grootser aan te pakken met het organiseren van een driedaags feestweekend, de

Badmintonclub POONA opent nieuwe seizoen Het duo Helemaal Hollands treedt op zaterdagavond 20 september op. Zeptemberfeesten”, vertelt organisator Martijn de Louw enthousiast. “Het belangrijkste doel van de stichting is het organiseren van diverse activiteiten en evenementen voor jong en oud”, vult Tijn van Hout aan. “Want zeker na het verdwijnen van de Morgenzon is het tijdens de weekends een stuk rustiger geworden in het dorp. Het laatste wat we willen is dat Zeeland een ‘slaapdorp’ wordt. Door het organiseren van dit soort evenementen willen we Zeeland op de kaart houden.” Programma De Zeptemberfeesten trappen af op vrijdagavond met Crazy Vibes; een non-

TBS’ers De Corridor maken meubels voor Zeelandse jeugd ZEELAND - TBS´ers van De Corridor in Zeeland hebben voor de Stichting Jeugdbelangen Zeeland houten schragen, tafelbladen en honderd kubussen gemaakt. Het meubilair van SJB was nodig aan vervanging toe, waardoor de stichting op zoek ging naar financiële middelen en instanties die deze klus voor hen wilden klaren.

SJB organiseert veel activiteiten voor de Zeelandse jeugd. Bij de meeste activiteiten zijn tafels en schragen nodig. Ook kubussen om op te zitten zijn zeer geliefd. Stichting Jeugdbelangen leent het materiaal ook uit aan verenigingen, scholen, stichtingen of buurtschappen in Landerd. SJB heeft in het verleden ook meubilair gekregen van de vliegbasis en gekocht bij de Domeinen. De banken, die al zo´n zestig jaar oud zijn, worden nog steeds gebruikt. De kleuren waren vaak militaire kleuren: groen en bruin. Om het iets

alcohol feestavond voor de jeugd van twaalf tot zestien jaar. Tijn van Hout: “Crazy Vibes staat voor goede DJ’s, lekkere muziek, een spectaculaire lichtshow en gratis coole gadgets. Om het feest voor de jeugd zo toegankelijk mogelijk te maken, houden we de prijzen van consumpties en de entree zo laag mogelijk. Kaarten kosten in de voorverkoop maar vijf euro per stuk.” De zaterdagavond staat in het teken van het Zwijnfestijn. “Dit wordt een mix van goede live muziek van coverband Reload en gezellige Nederlandstalige meezingers van artiesten als Helemaal Hollands en Stef Ekkel. Daarnaast zal DJ Daroon, bekend van de vrolijker te maken, zijn de vernieuwde spullen geschilderd in de kleuren rood, blauw en geel. Tijdens het INKA-kamp is het nieuwe meubilair voor het eerst gebruikt. Cees van Dongen, voorzitter van SJB: “Ik ben bijzonder blij dat dit door een goede samenwerking met De Corridor tot stand is gekomen. Om dit meubilair te laten maken kost veel geld en dat konden we niet betalen. Wij zijn De Corridor dan ook dankbaar voor wat ze voor ons en dus voor de Zeelandse jeugd hebben gedaan.”

Jodeljump, het feest compleet maken met de lekkerste feestmuziek.” Zillandse BBQ Op zondag 21 september sluiten de Zeptemberfeesten af met ‘De Grote Zillandse BBQ’ voor het hele gezin. Bezoekers worden hierbij niet alleen getrakteerd op lekkernijen van de barbecue, maar ook op swingende live muziek. Op www.zeptemberfeesten.nl staat te lezen hoe men zich kan inschrijven voor de barbecue en kan sparen voor aantrekkelijke kortingen. Ook de voorverkoopadressen zijn op deze site te vinden.

ZEELAND - Badmintonclub POONA uit Zeeland opent op maandag 1 september het nieuwe seizoen. Na opening heeft de club op maandag en woensdag vaste speelavonden. Deze zijn van 20 tot 22 uur in sporthal De Hekel. Belangstellenden worden uitgenodigd om langs te komen en de sport uit te proberen. Hierbij wordt gevraagd zaalsportschoenen en een badmintonracket mee te nemen. Dit laatste heeft de vereniging eventueel ook in bruikleen.

Zeven leden van Herpense Duinruitertjes naar Zijtaart HERPEN - Zeven leden van de Herpense Duinruitertjes nemen in het weekend van zaterdag 16 en zondag 17 augustus deel aan de Brabantse kampioenschappen paardrijden in Zijtaart. De volgende ruiters zijn geselecteerd voor de Brabantse titelstrijd: Esmee Koopmans, Marlon de Looijer, Jolijn Cuppens, Melina den Brok, Lincy Hendriks, Rianne van de Werken en Ashley Waasdorp.

Zondag 17 augustus

Gemaal Van Sasse in Grave geopend tijdens waterfestival GRAVE - Gemaal Van Sasse is op 17 augustus te bezichtigen tijdens het waterfestival in Grave. Om 11 uur vindt de officiële opening van het waterfestival plaats. Waterschap Aa en Maas stelt bezoekers in de gelegenheid het monumentale pand te bezichtigen. De gemeente Grave zorgt voor pendelbussen om de afstand van het centrum naar het gemaal te overbruggen. Het gemaal ligt nabij de John S. Thompsonbrug in Grave. Gemaal Van Sasse is het eerste elektrische gemaal, dat is gerealiseerd door het toenmalige waterschap De Maaskant. De reden van de bouw van het gemaal in 1928-1929 is dat er een stuw in de Maas geplaatst moest worden. Met de bouw van de stuw in Grave, was het waterpeil verhoogd en kon de Raam haar water niet meer kwijt in de Maas. Vanaf de oprichting in 1921 werkt het waterschap aan de waterbeheersing in het Land van Cuijk. Vooral de Raam veroorzaakte problemen. Niet alleen was de uitmonding in de Maas bij de oude haven te krap, maar ook voerde de Raam zuur Peelwater aan. In 1927 ging het bestuur van het waterschap akkoord met de plannen van ingenieur Verloren van Themaat tot bemaling van het Land van Cuijk. Een nieuw gemaal in een nieuw te graven uitmonding van de Raam ten westen van Grave zou deze taak moeten kunnen vervullen. In 1929 werd gemaal Van Sasse in gebruik genomen. Omstreeks 1950 en later weer in 1981 is een gedeelte van de apparatuur gemoderniseerd. Het gemaal is genoemd naar Jonkheer Van Sasse van Ysselt, de eerste voorzitter van waterschap De Maaskant (1921 1926).

WEEKBLAD ARENA - WEEK 33 - VRIJDAG 15 AUGUSTUS

11

AR-01  

‘Verliesgevend’ Volgens het college van B en W neemt de belangstelling voor de publieke dienstver- lening in de servicecentra in Ravenstein...

AR-01  

‘Verliesgevend’ Volgens het college van B en W neemt de belangstelling voor de publieke dienstver- lening in de servicecentra in Ravenstein...