Page 1

Rakentaja

2019 ROVANIEMI Messusanomat

Tarjolla tietoa, inspiraatiota ja vinkkejä rakentajille ja remontoijille

Kevään odotetuin tapahtuma!

Rakentaja 2019 ROVANIEMI

Menossa mukana sisustussuunnittelija

Seija Strand

Rakentaminen Remontointi Vapaa-ajan asuminen

Ohjelmat, näytteilleasettajaluettelo ja kartta keskiaukeamalla

LIPUT

10 €

LAPPI AREENA 27.-28.4.2019 VIRALLISEN MESSULEHDEN JULKAISEE

yhteistyössä

#rakentaja2019


2 • RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT

Asumisen ratkaisut sinun kotiasi varten Millainen on sinun unelmakotisi? Asutko mieluiten omakoti-, Strand, jonka mukaan visuaalinen kauneus pääsee kukoistarivi- vai kerrostalossa? Mikä on ”se jokin” juuri sinun kodissasi? maan vasta silloin, kun asiat toimivat. Elämäntilanteet vaihtelevat ja koti mukautuu arjen tarpeisiin. Koti on suomalaisille turvallinen paikka, jossa pääsee rentoutumaan ja lataamaan akkuja hektisen arjen vastapainoksi. Toimivuus, esteettisyys, tila ja valo luovat jokaiseen kotiin ainutlaatuisen tunnelman. Ja se unelmakoti – se on jokaisella meillä hieman erilainen!

Rakentaja 2019 on Lapin suurin tapahtuma alallaan. Tervetuloa tapaamaan alan asiantuntijoita ja löytämään sinun kotiisi sopivat ratkaisut – kaikki kerralla saman katon alta Lappi Areenalta.

Rakentamisen viime vuosien ajan jatkunut buumi luo jälleen ajankohtaiset puitteet Rakentaja 2019 -tapahtumalle. Tapahtumasta löydät tuttuun tapaan kiinnostavimmat rakentamisen ja remontoimisen ratkaisut kotiasi ja vapaa-ajan asun­toasi varten sekä inspiraatiota ja vinkkejä sisustamiseen. Tapahtuma palveleekin niin omakoti-, rivi- kuin kerrostaloasujiakin. Messuohjelman tähtenä loistaa sisustussuunnittelija Seija

Rakentaja 2019 Rovaniemi Paikka: Lappi Areena, Hiihtomajantie 6, 96400 Rovaniemi Aika: la-su 27.-28.4.2019 la klo 10-16 su klo 10-16 Liput: 10 € / päivä, liput voi ostaa joko Pohjois-Suomen Messujen verkkokaupasta tai tapahtumaan saavuttaessa ovelta 8 € / päivä, eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät Alle 16-vuotiaat aikuisen seurassa veloituksetta Verkkokauppa: www.seamchip.fi/pohjois-suomenmessut Maksu tapahtumassa käteisellä tai maksukortilla

Järjestäjä:

Pohjois-Suomen Messut ry info@pohjois-suomenmessut.fi +358 50 311 8011

#rakentaja2019

Anna Tiensyrjä toimitusjohtaja Pohjois-Suomen Messut ry

Anna Tiensyrjä toimitusjohtaja +358 50 482 8599 Mika Jääski tekninen johtaja +358 40 068 1317 Helena Paldanius projektimarkkinoija +358 50 311 8004 Aino Rinta-Säntti myyntineuvottelija +358 50 340 2238 Minna Haapaniemi myyntineuvottelija +358 50 311 8006 Kaisu Kovalainen messusihteeri +358 50 311 8003 Eeva Ojala tapahtumatuottaja +358 50 311 8008

MEDIARAUTI


Rakentaja

2019 Rovaniemi Messusanomat

Rakentaja 2019 on vahva kevään merkki!

Nimensä mukaisesti rakentamiseen, remontointiin ja vapaa-ajan asumiseen keskittyvä Rakentaja 2019 Rovaniemi on kasvava ja suosittu tapahtuma. Tapahtuma tuo lukuisia asiantuntijoita ja näytteilleasettajia Lappi Areenalle 27.-28. huhtikuuta, la-su klo 10-16.

Koti on tärkeä osa elämää, johon halutaan panostaa. Rakentaja 2019 -tapahtuman teemat palvelevat kattavasti kodista sekä vapaa-ajan asumisesta kiinnostuneita kävijöitä. Näytteilleasettajia tämän vuoden Rakentaja 2019 -tapahtumassa on noin 70, joten tarjolla on paljon inspiraatiota ja tietoa tapahtuman teemoista. Näytteilleasettajiin pääset tutustumaan tämän lehden keskiaukeamalla. Rakentamisen ja remontoimisen kasvu luo oivalliset puitteet Rakentaja 2019 -tapahtumalle. Rovaniemi on kasvava kaupunki, jonka asuntotuotanto on monipuolista. Alueelle rakennetaan niin pientaloja, rivitaloasuntoja, kerrostaloja kuin loma-asuntojakin. Kodin sisustaminen tekee arjesta sujuvaa ja kotona olemisesta rentouttavaa. Rakentaja 2019 -ta-

pahtuman ohjelmalavalla vierailee Kotoisa-ohjelmastakin tutuksi tullut sisustussuunnittelija Seija Strand, jonka puheenvuoro, Unelmoi, suunnittele ja toteuta kuullaan ohjelmalavalla lauantaina ja sunnuntaina 27.-28.4. klo 11.00 ja klo 14.00.

reettisia sisustusvinkkejä esimerkiksi kodin värien käyttöön sekä toiminnallisuuteen liittyviin ongelmiin erilaisissa pohjaratkaisuissa. Pikakonsultointiin on hyvä varata mukaan esimerkiksi valokuva tai pohjapiirros kohteesta, johon toivotaan vinkkejä.

Seijan puheenvuoro käsittelee kodin värejä, maLisäksi ohjelmassa kuullaan monipuolisesti puteriaalivalintoja ja valaistusratkaisuja sekä kodin sisustuksen toiminnallisuutta, käytännöllisyyttä ja heenvuoroja uuden kodin rakentamiseen, asumipersoonallisuutta. Lisäksi Seija on kävijöiden ta- sen turvallisuuteen sekä energiatehokkuuteen liitvattavissa puheenvuorojensa välillä ja antaa konk- tyen. Ohjelma kokonaisuudessaan on katsottavissa tämän lehden keskiaukeamalla.

Tapahtumaa voi seurata sosiaalisessa mediassa #rakentaja2019 ja Facebook-sivuilla voi osallistua Rakentaja 2019 keskusteluihin ja arvontoihin. Myös messuilla voi kokeilla onneaan, sillä tapahtumassa arvotaan kävijäpalautetta antaneiden kesken Santa Claus Golf Clubin lahjoittama golfin alkeiskurssi. Tapahtumaa pyritään kehittämään joka vuosi ja palaute kävijöiltä on ensiarvoisen tärkeää. Tervetuloa viihtymään Lappi Areenalle 27.-28. huhtikuuta!


4 • RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT

Sisutussuunnittelija Seija Strand:

Vinkkejä unelmien toteuttamiseen sisustuksen elementeistä. Kerron myös hieman siitä, mitä sisustussuunnittelijan työhön kuuluu, eli mitä esimerkiksi minä voin asiakkaiden kotisisustusprojekteille antaa ja miten se suunnitteluprosessi etenee, hän avaa messuaihettaan. – Luokseni messuille voi tulla esimerkiksi valokuvien kanssa, niin hahmotellaan mahdollisuuksia yhdessä.

Miten lähden liikkeelle? SEIJA STRAND tunnetaan muun muassa television Kotoisa-ohjelmasta. Sisustussuunnittelija Seija Strand saapuu Rakentaja 2019 Rovaniemi -messuille tapaamaan messuvieraita ja kertoo ohjelmalavalla, millaisia asioita kannattaa miettiä ja ottaa huomioon, kun ryhtyy suunnittelemaan kotiinsa sisustusremonttia tai pohtii uuden kodin sisustusratkaisuja. – Ajattelin puhua messuvieraille siitä, mistä sisustusta miettiessä voisi lähteä liikkeille eli miten unelmia käytännössä lähdetään toteuttamaan, Seija Strand miettii. – Teenkö itse vai joku muu? Miten lähden liikkeelle, jos teen itse? – Annan messuilla vinkkejä pintamateriaaleista, maalien sävyistä, valaistuksesta ja muusta

HELMIKODIT OY LKV on reilun vuoden ajan Rovaniemellä toiminut uusi kiinteistönvälitysyritys. – Helmikodit haluaa pitää toimintansa henkilökohtaisena ja sopivan kokoisena niin, että jokaista välitettävää asuntoa voidaan vaalia kuin helmeä. Kun myytäville kohteille ja asiakkaille on aikaa, Helmikodit onkin pystynyt myymään kohteensa nopeammin, kuin mikä on ollut keskimääräinen myyntiaika Rovaniemellä, kuvailee kiinteistönvälittäjä, Helmikotien yrittäjä Antti Pietilä. – Olemme onnistuneet kohtuullisen mukavasti asuntojen myynnissä, kun ottaa huomioon keskimääräisen markkinointiajan. Olemme myyneet meillä myynnissä olevat kohteet noin 24 vuorokautta nopeammin kuin esimerkiksi etuovi. fi:n markkinatilastojen mukaan kauppaa on keskimäärin tehty Rovaniemellä. Jos tästä luvusta vielä vähennettäisiin pois uudiskohteet, joiden markkinointi aika on normaalia pidempi, olisi luku vielä komeampi, kertoo Antti Pietilä. – Meillä myyntiin tulevat kodit eivät hautaudu kansiopinoihin ja unohdu, vaan jokaista asuntoa markkinoidaan aktiivisesti koko ajan, ja pidämme asiakkaat hyvin informoituina siitä, mikä tilanne kulloinkin on. Meidän tavoitteemme on panostaa laadukkaaseen kodin vaihtoon, ja auttaa ostajia sekä myyjiä parhaamme mukaan. Asuntokaupasta pitää jäädä niin asunnon myyjälle kuin ostajallekin hyvä fiilis, pohtii Pietilä. – Me suhtaudumme samalla intohimolla kaikkien kotien myyntiin, olipa kyse sitten 50.000 tai 500.000 euron asunnosta. Periaatteeni on, että jokainen koti on jonkun oma helmi, ja sellaisena sitä on kohdeltava,

Valokuva tai pohjapiirros mukaan

lissä yleisön tavattavissa. Strand on luvannut antaa vinkkejä esimerkiksi kodin värien käyttöön ja toiminnallisuuteen liittyviin ongelmiin erilaisissa pohjaratkaisuissa. – Sisustussuunnittelijana olen hyvin käytännönläheinen. Jos mielessä on jokin sisustusasia, mihin haluaisi minulta messuilla kysyä vinkkiä, mukaan voi ottaa vaikka valokuvan tai pohjapiirroksen kohteesta. Katsotaan asiaa sitten yhdessä, Seija Strand lupaa.

Sisustussuunnittelija Seija Strand on lavaesiintymisten vä-

TEKSTI: ANITTA ISO-MARKKU

Sisustussuunnittelija Seija Strand tunnetaan muun muassa television Kotoisa-ohjelmasta. Hän on lavaesiintymisien välillä yleisön tavattavissa Rakentaja 2019 Rovaniemi -messuilla. Strandilta saa kysellä vinkkejä oman kodin sisustamiseen.

Seija Strandin puheenvuoro Unelmoi, suunnittele ja toteuta kuullaan Rakentaja-messutapahtuman ohjelmalavalla lauantaina ja sunnuntaina 27.-28.4. klo 11.00 ja klo 14.00.

Helmikodit vaalii jokaista myytävää kotia kuin helmeä

Helmikotien välittäjät Linda Krajewski, Antti Pietilä, Kaisu Mikkola ja myyntisihteeri Katri Kaihua lupaavat kohdella myyntitapahtumassa jokaista välittettäväksi saamaansa asuntoa kuin helmeä. Helmikodit on mukana näytteilleasettajana Rakentaja Rovaniemi -messutapahtumassa 27.–28.4.

Vahvaa kasvua

Helmikodit on kasvanut ensimmäisen toimintavuotensa aikana reippaasti. Pietilä on palkannut yritykseen itsensä lisäksi kolme työntekijää: kiinteistönvälittäjä Kaisu Mikkolan ja myyntineuvottelija Linda Krajewskin sekä myyntisihteeri Katri Kaihuan. – Koen tärkeäksi, että myyjämme voivat keskittyä ensisijaisesti omaan työhönsä eli kotien välittämiseen. Katrin tärkeä tehtävä onkin tukea myyntiä ja hoitaa asiakirjat kuntoon.

Se vapauttaa Kaisun, Lindan ja minut palvelemaan asiakkaitamme vielä aktiivisemmin, Antti Pietilä summaa. Antti Pietilän päätös perustaa oma kiinteistövälitysyritys syntyi alkujaan sattumalta. Pietilän loukattua nilkkansa pahasti perheen mökkireissulla pääsiäisenä 2017. Neljän pituisella sairaslomalla oli aikaa pohdiskella asioita. Aiemmin kahdeksan vuotta kiinteistönvälittäjänä toimineen Pietilän mielessä alkoi kypsyä ajatus yrittäjyydestä. Yritys aloitti toimintansa helmikuussa 2018.

– Ensimmäinen vuosi on ollut menestyksekäs, kiireinen ja siinä mielessä rankkakin, mutta hetkeäkään en kyllä ole päätöstäni katunut. On ollut hieno vuosi, yrittäjä Antti Pietilä kertoo.

Hyviä kuvia asuntoilmoitukseen nettisivulle Runsaat ja korkealaatuiset valokuvat ovat yksi Helmikotien keino erottautua asuntoilmoitus-

ten massasta. Yrittäjä Antti Pietilä kuvaa kaikki Helmikotien kotikohteet itse. – Asuntoilmoituksessa pitää olla riittävästi kuvia kaikkialta asunnosta niin, että asuntoon kotisohvallaan tutustuva ostaja saa tilasta jo ennen asuntonäyttöä riittävän hyvän kuvan. Nykyisin ostajat tekevät miltein ostopäätöksen netissä asuntoilmoituksia selaillessaan, ja asuntonäyttöön tullaan varmistamaan, että asunto on todella sellainen kuin kuvissa, Pietilä kertoo. – Helmikotien asuntoilmoituksissa nettisivuilla on reilusti tasokkaita valokuvia. Se on kaksi tai kolme kertaa enemmän kuin keskimääräisissä asuntoilmoituksissa. Kattavasti ja laadukkaasti kuvattu koti herättää ostajien mielenkiinnon heti ensimetreiltä ja takaa parhaan myyntiarvon asunnolle, Pietilä selittää. Kokemusta kotien kuvaamisesta Pietilälle on kertynyt jo paljon, noin 500 asunnosta. – Käytämme myös 360-kuvaustekniikkaa. Erikoiskameralla kuvattua kuvaa katsoja voi pyöritellä netissä kaikkiin suuntiin ja zoomata pienimpiinkin yksityiskohtiin. Olemme saaneet siitä paljon kiitosta, Pietilä kertoo.

Hintaa ei voi vetää hatusta

Hyvän ja informatiivisen asuntomyynti-ilmoituksen lisäksi Pietilä pitää oikeaa hin-

taa keskeisenä tekijänä asuntokaupassa: – Asuntojen hintoja ei voi vain vetää hatusta, vaan niiden pitää perustua johonkin. Ostajat ovat nykyisin hyvin hintatietoisia, joten jos asunnon haluaa saada kaupaksi, se on hinnoiteltava oikein. Siinä me autamme asiakastamme. Kerromme arviokäynnillä asiakkaalle, mitkä tekijät asunnon arvoon vaikuttavat ja mikä olisi oikea hinta. Asiakas tekee toki itse lopullisen päätöksen siitä, millä hinnalla asuntonsa asettaa myyntiin, mutta me osaamme auttaa oikean hintatason hahmottamisessa, hän kuvaillee. Pietilän mukaan tällä hetkellä Rovaniemellä on kysyntää erityisesti uudehkoista rivitaloasunnoista ja 1990-luvulla rakennetuista ja sitä uudemmista omakotitalokohteista. – Me teemme juuri nyt paljon arviokäyntejä ja kesäkaudelle on tulossa hyvin myytävää. Toki uusia kohteita mahtuu myös vielä hyvin mukaan. Arviokäyntimme on ilmainen eikä sido mihinkään, eli kannattaa pyytää meidät juttelemaan oman kodin arvosta myös vaikka asunnon myynti ei olisikaan ajankohtainen juuri nyt vaan myöhemmin lähitulevaisuudessa. – Pankin kanssakin on aikanaan helpompi lähteä juttelemaan uuden kodin rahoituksesta, kun nykyisen kodin arvo on selvillä, Antti Pietilä vinkkaa.

TEKSTI: ANITTA ISO-MARKKU


RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT • 5

Tarvitseeko yrityksesi työntekijöitä? Löydät meiltä ammattilaiset kohteisiisi.

050 409 7304

Vuodesta 1987

vesikatto- ja ulkoverhousremontit uudisrakentaminen

kylpyhuone- ja saunaremontit ikkuna- ja oviremontit

Kokemuksella on väliä Jussi Sieppi 0400 473 334 Esko Sieppi 0400 691 083

www.lapinrakennuspojat.fi lapin.rakennuspojat@pp.inet.fi


6 • RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT

Rovaniemen Rakentaja-messuilla osastolla 105 Lämpimästi tervetuloa!

Husqvarna-laatusahat rakentajalle! pakettihinta 120i AKKUSAHA

536liXp AKKUSAHA

329 €

465 €

Sisältää akun Bli20 ja laturin QC80

Älvsbytalon talomalli Edith kuuluu kevään uuteen mallistoon. Kolme huonetta, keittiö ja sauna, huoneistoala 107,0 m2 + esivalmisteltu yläkerta 49,7 m2. Sekä uusissa että aiemmissa Älvsbytalo-malleissa on riittävä ja hyvä sisäilman laatu ja ilmanvaihtuvuus, arvioi rakennusalan pitkäaikainen vaikuttaja ja asiantuntija, diplomi-insinööri Esko Kukkonen. Hän tutustui Älvsbytalon valmistusprosessiin ja Espooseen juuri rakennettuun 1,5-kerroksiseen Edith-taloon. – Kiinnitin huomiotani talon tuoksuttomuuteen ja hyvään sisäilmaan.

ilman akkua ja laturia

meillä on lAAjA vAliKoimA HUSQvArnA-tUotteitA metSään jA pUUtArHAAn, KySy liSää Konemyyjiltämme!

Verkkokaupastamme löydät lisää tuotteita rakentamiseen ja remontointiin! Katso lisää tarvikekeskusoy.fi

Rovaniemi • Ranua • Kemijärvi • www.tarvikekeskusoy.fi

Mittaukset osoittavat:

”Älvsbytalossa on erinomainen sisäilma” KAIKILLA ON OIKEUS nauttia omassa kodissaan hyvästä sisäilmasta. – Älvsbytalo on ottanut myös sisäilmanlaadun sydämen asiaksi suunnittelu- ja valmistusprosessissaan. Uuden kodin alusta alkaen hyvä sisäilman laatu varmistetaan oikeilla rakennusmateriaalivalinnoilla ja turvallisella, sisäilmanlaatutekijät huomioon ottavalla rakennusprosessilla, kertoo Lapin alueen Älvsbytalo-myyjä Ahti Nalli. – Vietämme jopa 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa, joten sisäilman laatu on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta todella tärkeä tekijä. Hyvän sisäilman määritteleminen on usein hankalaa, sillä kun sisäilman laatu on kunnossa, sitä ei oikeastaan huomaa lainkaan. Hyvää sisäilmaa ei näe eikä haista. Jos talon ilmanvaihto toimii oikein, sitä ei tunne eikä kuule, hän pohtii. – On kuitenkin selvää, että hyvässä sisäilmassa asukkaat viihtyvät ja voivat hyvin. Hyvä sisäilma auttaa myös pitämään talon kunnossa. Älvsbytaloissa sisäilma on puhdasta ja hajutonta.

Kaikki hyvän sisäilman eteen

Jos uuden talon sisäilman laatu ei ole hyvä, jotain on mennyt pahasti pieleen talon suunnittelu- tai rakennusprosessin aikana. – Älvsbytalo on hionut talojensa suunnittelu- ja rakennusprosessin varmaksi ja turvalliseksi myös sisäilman laatua silmällä pitäen. Lopputuloksena on talo, jossa sisäilman laatu on

varmasti hyvä, Nalli jatkaa. Suomessa myytävät Älvsbytalot rakennetaan Suomessa, Kauhajoen tehtaalla, valvoituissa ja kuivissa olosuhteissa valmistetuista tilaelementeistä. Kokeneet amAhti Nalliiset pystyttävät talon tontilla harjakorkeuteensa nopeasti vain yhdessä päivässä. Rakenteet eivät joudu asennuksen aikana missään vaihteessa alttiiksi kosteudelle. Älvsbytalo vastaa itse talojen perustustöistä. Älvsbytalossa on tuulettuva rossipohja, siten kosteus ei pääse missään olosuhteissa nousemaan maaperästä rakenteisiin. Älvsbytalojen vesi- ja viemärijärjestelmät on keskitetty keittiöön sekä kylpyhuoneeseen. Kosteus- ja vedeneristykset sekä märkätilojen asennukset toteutetaan huolella. – Pintamateriaalivalinnoilla on myös merkittävä vaikutus niin sisäilman laatuun kuin viihtyvyyteenkin. Älvsbytalojen sisämateriaalit ovat laadukkaita, käytännöllisiä ja valittu siten, ettei niistä vapaudu sisäilmaan haitallisia päästöjä, Nalli lisää.

Tiivis ja energiatehokas

Tiiveyden ja energiatehokkuuden osalta Älvsbytalot täyttävät sekä maakohtaiset että EU:n asettamat tiukat vaatimukset. Rakenteiden läpi tulevia lämpövuotoja ei tarvitse pelätä. Älvsbytaloissa on turvallinen pattereilla toimiva vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, joka levittää lämmön asuntoon ta-

saisen miellyttävästi. Lämmönlähteenä on joko poistoilma- tai vaihtoehtoisesti kallio- tai maalämpöpumppu. Kallio- tai maalämpöpumpullisissa taloissa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Poistoilmalämpöpumpulla varustetussa talossa raitisilma otetaan esilämmitettynä ja suodatettuna raitisilmaradiaattoreiden kautta. Ilmanpoistokanavat ovat keittiössä ja märkätiloissa. Lämmitys ja ilmanvaihto on toteutettu käytännöllisesti ja energiatehokkaasti siten, että raitista ilmaa riittää ja sisäilman laatu on kaikissa olosuhteissa hyvä. – Jokaiseen Älvsbytaloon tehdään lopputarkastus, jossa varmistetaan, että kaikki on kunnossa, ja muun muassa taloteknisten laitteiden säädöt käydään huolellisesti läpi tulevien asukkaiden kanssa. Näin säädöt saadaan varmasti kuntoon ja asukkaat tulevat sinuiksi uuden talonsa kanssa, Ahti Nalli kertoo.

Asiantuntija sanoo: ”Rossipohja on erinomainen ratkaisu” Rakennusalan pitkäaikainen vaikuttaja ja asiantuntija, diplomi-insinööri Esko Kukkonen tutustui Älvsbytalon valmistusprosessiin ja Espooseen rakennettuun 1,5-kerroksiseen Edithtaloon. Hän kiinnitti huomiota juuri valmistuneen talon tuoksuttomuuteen ja hyvään sisäil-

maan. Esko Kukkonen listasi pyynnöstämme tekijöitä, joilla Älvsbytalo varmistaa talojen sisäilman laadun.

Talo rakennetaan kosteudelta suojassa – Talojen rakenteet eivät joudu rakentamisen aikana missään vaiheessa alttiiksi kosteudelle. Tämä on erittäin tärkeää käytönaikaisten kosteusvaurioiden välttämisessä, diplomi-insinööri Esko Kukkonen toteaa. – Rossipohja on erinomainen ratkaisu. Tarvittaessa myös radontuuletus on sen kautta järjestettävissä kätevästi. Riittävän korkean rossipohjan kautta alapohjaa pääsee tarvittaessa myös huoltamaan ja korjaamaan, hän kiittelee. – Talot tuuletetaan kunnolla asennustöiden jälkeen ennen asiakkaalle luovuttamista. Rakennusaikaiset epäpuhtaudet tulisikin aina tuulettaa kunnolla pois ennen talon luovuttamista hyvän sisäilman varmistamiseksi. Älvsbytaloissa on joka huoneessa määräysten mukainen, riittävä ja hyvä sisäilman laatu ja ilmanvaihtuvuus. – Älvsbytalojen vesi- ja viemärijärjestelmät on keskitetty keittiöön ja kylpyhuoneyksikköön. Se on erittäin hyvä asia. Mahdollisten vesivahinkojen estämiseen on laitteissa ja asennustöissä kiinnitetty erityistä huomiota, Esko Kukkonen toteaa.


RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT • 7

ARTIKKELITILA

Pintamaster Oy keskittyy laatuun ”lattiasta kattoon” Nuori yritys, mutta kokemusta alalta riittää

JULKISIVUTÖIHIN, muuraukseen ja rappaukseen, kattoihin sekä sisätöissä lattioihin, tulisijoihin ja kylpyhuoneiden remontteihin ja muihin pintatöihin erikoistunut Pintamaster Oy on toiminut Rovaniemellä nyt puolitoista vuotta. – Vaikka Pintamaster on nuori, meillä on yrityksessä ammattikokemusta alalta yli 15 vuotta, kertoo yrityksen myynnistä ja työn laadusta vastaava toimitusjohtaja Matti Peltoperä. – Osaamisemme ulottuu kirjaimellisesti lattiasta kattoon, sillä meiltä hoituvat niin lattiavalut kuin kattotyötkin ja kaikki muutkin pintatyöt siltä väliltä, Peltoperä kuvailee. – Me panostamme ja tähtäämme korkeaan laatuun sekä työssä että materiaaleissa. Olemme valinneet painopisteeksi laadun, Matti Peltoperä vertaa. – Hintamme ovat kuitenkin kilpailukykyisiä. – Laadukkaasta työstämme esimerkki Rovaniemellä on huoneistohotelli Haawe, johon teimme alihankinta töitä ja oli suunnittelultaan ja materiaaleiltaankin hyvin mielen-

Janne Savilaakso asiakaspalvelu, myynti ja laskutus janne.savilaakso@ pintamaster.fi 040-8306598

Pintamasterin erikoisala on kivimuurausta

Matti Peltoperä työvastaava, myynti matti.peltopera@ pintamaster.fi 050-4707779

kiintoinen, haastavakin kohde, hän jatkaa. – Tavanomaisten pintatöiden kuten laatoitusten, lattioiden, seinien ja kattojen lisäksi teemme myös kerrostalojen ja liikekiinteistöjen julkisivurappausta. Siinä yhteydessä voimme uusia myös parvekkeet, Matti Peltoperä jatkaa. Julkisivutyöt toteutetaan ammattilaitteistoilla, oikeilla rap-

pauspumpuilla ja ruiskuilla. Ulkoseinien lisäksi hoituu myös esimerkiksi julkisten tilojen sisäpintojen tasoitus.

Ammattirakentajat luottavat

– Teemme myös alihankintaa tietyille pääurakoitsijoille, kertoo Matti Peltoperä. Tämä on

osoitus Pintamasteria kohtaan koetusta luottamuksesta. – Mutta taloyhtiöt sekä yksityiset kerrostalo- ja ok-asukkaat ovat tärkeitä asiakkaitamme. Esimerkiksi kylpyhuoneremontteja meiltä tilaavat sekä yksittäiset perheet että kokonaiset taloyhtiöt. – Palvellaksemme asiakkaita vielä paremmin olemme toimintamme kasvaessa panosta-

neet vahvasti myös kokonaisrakentamiseen. Nyt meiltä saa kaikki rakennuspalvelut kätevästi samasta osoitteesta. Pintamaster Oy tarjoaa nykyisin myös uudisrakentamista – Toimipaikkamme sijaitsee Saarenkylässä. Tarjouksen voi pyytää myös nettisivujemme kautta, Matti Peltoperä summaa.

PENTTI KIVIRANTA

Pintamaster Oy palvelee Rovaniemellä ja koko Lapin alueella: Uudisrakentaminen Betonityöt Sokkelivalut ja perustukset Lattiatyöt (tasoite, hionta, jyrsintä) Rappaustyöt (lämpörappaus) Tulisijat ja piiput Muuraustyöt Pihakivityöt Salaojatyöt Kattotyöt Laatoitustyöt Erikoislaatoitustyöt

www.pintamaster.fi

5 TÄHDEN KAMPANJAVIIKOT

Ny t hemmotellaan kotimaisen keittiön ostajaa!

Esimerkiksi

Siemenskodinkoneita -30%

6 kk korotonta ja kulutonta maksuaikaa

KEVÄÄN PARHAAT KEITTIÖEDUT: Keittiökalusteista Kodinkoneista Altaista Hanoista Hyödynnä rahoitustarjous Rakastu kotimaiseen keittiöön!

Kampanja koskee uusia keittiökauppoja ajalla 23.4.-20.5.2019. Kysy lisää myymälästämme. Rahoitusehdot: keittiomaailma.fi/rahoitus.

K E I T T I Ö M A A I L M A RO VA N I E M I Aittatie 11 Timo Niskakari 0400 893 580 Ritva Linna 040 716 6150 Katja Eteläinen 040 738 0489 MA-PE 10–17, LA sop.muk.

Varaa maksuton suunnitteluaika K E I T T I O MAAI L M A . F I


8 • RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT

Asunnot vaihtavat omistajaa kohtuullisessa aikataulussa ROVANIEMELLÄ on tällä hetkellä hyvä asuntomarkkinatilanne. Vapaita asuntoja on tarjolla runsaasti, mutta toisaalta asunnot myös käyvät kaupaksi kohtuullisessa ajassa etenkin keskusta-alueella ja muilla hyvillä paikoilla. – Asuntolainojen Euribor-viitekorot ovat tällä hetkellä negatiiviset, ja viitekorkoon lisättävät marginaalit maltillisia. Tilanne on siis lainanottajalle nyt edullinen. Lähitulevaisuudessa ei myöskään ole näkyvissä ainakaan äkillistä korkojen nousua, arvioi Sami Hiltunen, Handelsbankenin Rovaniemen konttorinjohtaja. – Asuntolaina on aina iso päätös, josta asiakkaat haluavat jutella kasvokkain. Handelsbankenin Rovaniemen konttorista saa helposti ja nopeasti tapaamisen, ja palvelumme on hyvin henkilökohtaista. Asiakaspalvelijoidemme suorat puhelinnumerot löytyvät nettisivuiltamme eli omalle tutulle asiakaspalvelijalle voi aina soittaa, jos tulee jotain kysyttävää omiin raha-asioihin liittyen. Se on nykyisessä pankkikulttuurissa aika ainutlaatuista, Hiltunen arvelee. – Suosittelen, että alustava asuntolainapäätös kannattaa hakea heti siinä vaiheessa, kun harkitsee asunnon ostoa eli oikeastaan jo ennen kuin lähtee edes asuntonäyttöihin katselemaan vaihtoehtoja. Meiltä lainapäätöksen saa nopeasti. Asuntomarkkinoilla tarve tehdä ostopäätös saattaa tulla hyvinkin nopeasti, jottei sopiva asunto lipeä sormista toiselle ostajalle. Niinpä onkin hyvä, että valmiiksi neuvoteltu asuntolainapäätös on jo olemassa. Samalla asiakkaan lainanhoitokyky on jo kartoitettu, jolloin myös asiakkaalle itselleen on muodostunut käsitys siitä, minkä hintaluokan asunnon hankkiminen on hänelle mahdollista, Sami Hiltunen summaa. – Taloudellisesti iso hanke kannattaa turvata. Handelsban-

Asuntomarkkinatilanne Rovaniemellä on hyvä Yllättävää korkojen nousua ei ole näköpiirissä

korkomarkkinatilanteessa varoja reilusti talouden säästöön, Karppinen laskee. – Taloudellista turvaa tulevaisuuteen tuo lisäksi säästämisen pitkäjänteisyys ja suunnitelmallisuus. Kun säästää säännöllisesti, pienistäkin summista kasvaa ajan myötä mukava pääoma. Tärkeintä on tehdä päätös säästämisen aloittamisesta ja oman varallisuuden kartuttamisesta, hän arvioi.

Asunto on myös hyvä sijoituskohde

Handelsbankenin Rovaniemen konttorin johtaja Sami Hiltunen ja sijoitusjohtaja Jyrki Karppinen kertovat, että asunnonhankintaa harkitsevat voivat tulla juttelemaan asuntolaina- ja sijoitusasioista Handelsbankenin Rovaniemen konttorille. Ajan voi sopia helposti, sillä asiakaspalvelijoiden suorat puhelinnumerot löytyvät Rovaniemen konttorin internet-sivuilta: www.handelsbanken.fi/rovaniemi. – Olemme myös mukana Pohjois-Suomen Messut ry:n Rakentaja 2019 Rovaniemi -messutapahtumassa esittelemässä tuotteitamme, Karppinen muistuttaa.

ken tarjoaa talouden yllättäviä tapahtumia varten lainaturvan. Lainaturvaa suositellaan etenkin sellaisissa tilanteissa, joissa perheen taloudellinen tilanne on hyvä suojata lainan takaisinmaksun turvaamiseksi, Hiltunen toteaa. – Lainan lyhentämisen ohella kannattaa myös säästää, hän lisää.

Sijoittamalla ja säästämällä voi turvata talouttaan Handelsbankenin Rovaniemen konttorin sijoitusjohtaja Jyrki Karppinen suosittelee varautumaan odottamattomiin menoihin riittävällä talouden puskurilla. Talouden puskuri voi

olla esimerkiksi sijoitettuna rahasto-osuuksiin, jotka voidaan tarvittaessa ottaa helposti käyttöön. Karppinen pitää tärkeänä, että kuukausittaisen säästämisen summa ja taloudellinen puskuri ovat riittävän isoja talouden yllättäviä menoja varten tai turvaksi korkojen nousua vastaan. – Esimerkiksi tällä hetkellä

asuntovelallisella, jolla on lainaa 150 000 euroa 20 vuoden laina-ajalla, lainakustannus on noin 700 euroa kuukaudessa. – Mikäli korko nousee maltillisestikin noin yksi tai kaksi prosenttiyksikköä nykyisestään, lainanhoitomenot kasvavat helposti noin 150 euroa kuukaudessa. Tällä laskentatavalla kotitalouksilla tulisi jäädä tässä

Asuntolainan korkojen alhaisuus ja Rovaniemen yleinen hyvä asuntomarkkinatilanne houkuttelevat myös asuntosijoittamiseen. Rovaniemi on opiskelijakaupunki, joten sopivan kokoisille yksiöille ja kaksioille on myös helppo löytää vuokralaisia etenkin keskustaalueelta ja oppilaitosten läheisyydestä. Asuntojen lyhytvuokraaminen loma-asunnoiksi turisteille on myös vaihtoehto. – Matkailijat ovat entistä kiinnostuneempia asumaan matkailukohteessaan kodinomaisesti, ja tietääkseni Rovaniemelläkin toimii myös välitystoimistoja, joiden kautta oman sijoitusasunnon lyhytvuokrausta turisteille voi hoitaa pienellä vaivalla, kertoo Handelsbankenin konttorinjohtaja Sami Hiltunen.

TEKSTI ANITTA ISO-MARKKU


RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT • 9 KOTIMAAILMAN valmiiksi kalustetun ja varustellun asunnon vuokraus sopii yrittäjä Juho-Matti Pekkalan mielestä erittäin hyvin esimerkiksi perheelle, joka on jo myynyt aiemman asuntonsa ja odottaa uuden asuntonsa tai vaikkapa ok-rakennusprojektin valmistumista. Juho-Matti Pekkala toimii yrittäjänä paikallisessa rovaniemeläisessä yksityisessä yhtiössä, joka kuuluu valtakunnalliseen Kotimaailma-markkinointiketjuun. – Uuteen asuntoon pääsyä odottaessa tässä tilanteessa on kätevää myös myydä aiemman asunnon tarpeettomat kalusteet kokonaan pois, jolloin uuteen kotiin voi hankkia uuden sisustuksen eikä tarvitse maksaa välivuokraa varastointitiloista. Autamme kyllä myös varastotilojen etsimisessä.

Sopii myös vesivaurion väistötilaksi

– Tämä asumisen vaihtoehto sopii hyvin myös tilanteeseen, jossa vesi- tai palovaurion vuoksi joutuu pikaisesti siirtymään uuteen väliaikaiseen kotiin, tai jos taloyhtiön remontin vuoksi joutuu hakemaan tilapäistä asuntoa, hän summaa. – Me tarjoamme kalustettujen asuntojen vuokrausta lyhyeksi ja myös pidemmäksi aikaa. Rovaniemelläkin on tarjolla kymmeniä asuntoja. – Niiden varustelutaso on korkea. Jos kotona on sattunut vahinko, ja jos remontin ajaksi joutuu ”evakkoon”, näissä mei-

Tilapäiseen asumiseen on tarjolla myös kodinomainen vaihtoehto Taloyhtiön remontin vuoksi asunnosta voi sopia jo vaikka suunnitteluvaiheessa Kotimaailmaketjuun kuuluva rovaniemeläinen yritys Taiga Kodit Oy sekä myös paikkakuntalainen KRF-sähköurakointi esittelevät palveluitaan Rakentaja 2019 Rovaniemi -messuilla osastolla 7.

dän asunnoissamme riittää varustelua täysin kodinomaiseen asumiseen, ruoanlaittoon ja viihtymiseen. Omien tavaroiden siirtelystä ”väistötiloihin” välttyy kokonaan. – Asunnoissa on valmiina kaikki tarpeet muutaman päivän tai pidempäänkin majoittumiseen, hän kertaa. Kun taloyhtiöt suunnittelevat ja ryhtyvät toteuttamaan esimerkiksi putkiremontteja, joissa kokonainen porras kerrallaan joutuu asumiskieltoon, sopimuksen ”sijaiskodista” voi tehdä Koti-

maailman kanssa jo remontin suunnitteluvaiheessa, joko yksi koti kerrallaan tai taloyhtiö kokonaisuudessaan. – Voimme majoittaa käytännössä vaikka koko kerrostalon asukkaat, kun remontti etenee porraskäytävittäin, Juho-Matti Pekkala sanoo. – Asuntoja meillä on tarjolla monen kokoisia, yksittäisen asukkaan tai koko perheen tarpeen mukaan: 38 neliön kerrostalokaksiosta 140 neliön paritaloon. – Ja jos esimerkiksi vesiva-

hinko on sattunut, meidän asuntoihimmme pääsee suoraan: ei tarvitse majoittua odotuspäiviksi esimerkiksi hotelliin. Teemme saumatonta yhteistyötä monien vakuutusyhtiöiden kanssa.

Kätevää myös keikkatyöläisille ja yrityksille

– Pystymme majoittamaan muualta Suomesta Rovaniemelle tulevia yritysten työporukoita, keikkatyöläisiä, keikkalääkä-

reitä ja niin edelleen, lähtökohtaisesti kahdesta vuorokaudesta pidempään. Tarjolla on kodinomainen vaihtoehto paria päivää pidemmälle hotellimajoittumiselle. Meidän asunnoissamme keikkatyöntekijöidenkin on mahdollista valmistaa omaa mieliruokaansa itse, pestä pyykit, hoitaa muutkin arkiset askareet. Maksimiaikaa asumisen pituudelle ei ole, Pekkala vakuuttaa. – Vaikka olemmekin paikallinen yksityisyritys, Kotimaailma-ketjuun kuulumisen vuoksi

keikkatyöntekijöille on tarjolla mahdollisuus asua eri paikkakunnilla joustavasti ja edullisesti, kaikissa maan suurimmissa kaupungeissa. Tämä on erityisen kätevää valtakunnallisille asiakasfirmoillemme. – Palvelemme mielellämme myös matkailijoita, lomalaisia, jotka Rovaniemellä käyttävätkin Kotimaailman tarjoamaa vaihtoehtoa mielellään hyväksi. Meillä on silti kapasiteettia tarjota asuntoja yritysasiakkaille myös esimerkiksi joulusesongin aikaan.

Paikallinen, täyden palvelun pankki Handelsbankenissa hoidat yhden ja saman yhteyshenkilön kautta kaikki omat sekä perheesi pankkiasiat. Oman yhteyshenkilösi tavoitat suorasta puhelinnumerosta tai sähköpostitse. Tarvittaessa tapaamiset järjestyvät jopa samalle tai seuraavalle pankkipäivälle. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous. Asuntolainaa voit myös hakea osoitteessa handelsbanken.fi/lainahakemus

• Laituri- ja lauttaponttoonit nopeasti ja edullisesti.

Handelsbanken Rovaniemi Rinteenkulman kauppakeskus, 3. krs, Koskikatu 25. Puh. 010 444 3580

MUOVIPUTKIPONTTOONIT

Sami Hiltunen, konttorinjohtaja p. 010 444 3587

Marja Toivanen, henkilöasiakkaat p. 010 444 3586

Miikka Hänninen, henkilöasiakkaat p. 010 444 3582

Jyrki Karppinen, sijoitusjohtaja p. 010 444 3584

Tuomas Ahola, yritysasiakkaat p. 010 444 3589

Jari Sieppi, yritysasiakkaat p. 010 444 3588

• Meiltä myös valmiit laiturit, laiturilautat ja saunalautat.

rovaniemi@ handelsbanken.fi etunimi.sukunimi@ handelsbanken.fi

handelsbanken.fi/rovaniemi Puhelun hinta 0,0835 e/puh.+0,1209 e/min.

www.floatsp.com puh. 040 511 5723 FLOATING SYSTEMS PRODUCTION OY I Työpajantie 6, 95410 Tornio puh. +358 40 511 5723 I reino.lauri@gmail.com I www.floatsp.com


10 • RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT

®

KE

N 2 01 3 Y R DE

S ITY

V UO

®

M IJ

Ä R VE L

Lehtimainos kasvot 2018.indd 1

23.5.2018 8.15


RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT • 11 ARTIKKELITILA

Valesokkelin vauriot voi korjata helposti, nopeasti ja turvallisesti

Termotuote-menetelmällä päästään valesokkelin korjauksessa samalla erinomaiseksi tutkittuihin seinärakenteen lämpöarvoihin. Helppo asennus tuo myös merkittäviä kustannussäästöjä. Termopalkin ja Termokengän eriste on vettymätöntä ja homehtumatonta Finnfoam XPS:ää.

– TERMOTUOTTEILLA pystytään korjaamaan seinärungon runkopuiden vaurioituneet osat helposti, turvallisesti ja nopeasti. Runkopuiden alaosat ovat usein lahonneet juuri siksi, että on käytetty valesokkeliraken-

netta, kertoo Termotuote-myynnin aluejohtaja Jorma Ojajärvi Lamox Oy:stä. – Valesokkeli oli varsin tyypillinen rivi- ja omakotitalojen perustamistapa 1970- ja 1980-luvuilla, Ojajärvi jatkaa.

Valesokkelirakenteen kantavan seinärungon on kuitenkin myöhemmin todettu olevan altis kosteudelle. Runkopuiden alaosat ovat tosin voineet vaurioitua monesta muustakin syystä. – Valesokkelit olivat oman aikansa virherakentamista, hän kertoo. Ojajärven mukaan rakenteen kastumisen syy on selkeä. – Se johtuu siitä, että maakosteus on päässyt tuulettumattomaan tai heikosti tuulettuvaan seinärakenteen osaan. – Valesokkelit ovat aiheuttaneet asukkaita sairastuttavia sisäilmaongelmia. Homeet ja niihin liittyvät mikrobikasvustot aiheuttavat paljon vaikeasti tunnistettavia oireita. – Monilla ihmisillä on suurin omaisuus kiinni omassa kodissa. Kun se menettää arvonsa tai sillä ei ole jälleenmyyntiarvoa, ollaan sietämättömässä tilanteessa. Tämänkin vuoksi valesokkeli kannattaa hoitaa kuntoon. – Tutkimusten mukaan noin joka neljännessä omakotitalossa on jonkinasteinen homevaurio. Korjauskustannuksiltaan vakavimmat vauriot ovat alapohjassa ja märkätiloissa. Mutta vauriot voi korjata, ja niin kannattaa tehdä, ettei lahoaminen etene, Jorma Ojajärvi lohduttaa.

Termokenkä korvaa lahonneet osat ja Termopalkki lisäeristää rakenteen Valesokkelin vuoksi lahonneiden alaosien tilalle voidaan

Jorma Ojajärven mukaan vaihtaa Termokenkä. Samalla rakenteeseen voidaan liittää nopeasti asennettava ja tehokas lämpöeriste, Termopalkki. – Termokenkä on vahvaan käytännön kokemukseen perustuen suunniteltu, patentoitu ratkaisu. Koska minulla on itselläni rakentajatausta, tiedän että tämä korjausmenetelmä toimii, kertoo Jorma Ojajärvi. Valesokkeliratkaisun puuosat ovat yleensä maanpinnan alapuolella, jolloin kosteus nousee betonia myöten rakenteisiin ja eristeisiin. Home ja mkrobit valtaavat villaeristeet ja puu lahoaa. Termotuotteen asentajat poistavat homehtuneet ja lahonneet rakenteet. Kun Termokengät on sijoitettu terveiden puuosarakenteiden alapuolelle ja rakenne eristetty Termopalkkien avulla, maaperän kosteus ei enää vaikuta seinän ylempiin rakenteisiin ja eristeisiin.

Kosteuden nousu maasta katkaistaan

– Kun valesokkelia ruvetaan korjaamaan, runkopuista pitää kokonaan poistaa se osa, mikä on ollut tuulettumattomassa tilassa. Sinne ei saa jäädä mitään villaa eikä lahoavaa puuta. Tilalle asennetaan metallista valmistettu Termokenkä. Termopalkki taas on Finnfoam XPS-eristeestä valmistettu seinän alaosaan asennettava tehokas lämpöeriste. Se on samalla myös sisäseinälevyn alareunan ja jalkalistan kiinnitysalusta. VTT:n tiukoissa testeissä on todettu, että Termopalkissa käytetty Finnfoam XPS-eriste on vettymätön ja

homehtumaton, Ojajärvi kertoo. Termotuote-tekniikka perustuu oululaisten insinöörien puolitoista vuosikymmentä sitten alkaneen tutkimustyön mukanaan tuomaan oivallukseen. Termotuote sai vuonna 2013 Tampereen teknillisen yliopiston ja Suomen rakennusinsinöörien liiton myöntämän Kosteusturvallisen rakentamisen palkinnon. Lamox Oy omistaa tuotteiden patentin. Termotuotteiden asennus onnistuu alansa osaavalta kirvesmieheltä. – Työ sujuu varmasti kätevästi kaikilta asiaan perehtyviltä alan ammattilaisilta, mutta asennusapua on saatavana myös Lamoxin kautta, kertoo Rovaniemen ja Meri-Lapin alu-

een Termopalkin ja Termokengän myyntiedustaja Risto Petäjäniemi. – Annamme asiakkaalle mielellämme asennukseen liittyviä ohjeita. Kartoitamme hänelle myös tarvittaessa sopivan asentajan. Ammattitaitoisia asentajia meillä on ympäri maata, hän jatkaa. – Termotuotteet ovat käteviä myös sen vuoksi, että ne voidaan asentaa talvellakin. Termotuotteilla on korjattu pian 1200 taloa Suomessa. – Tulen itsekin mukaan Rakentaja 2019 Lappi -messutapahtumaan. Uskon, että Termotuotteen osastollemme tulee paljon korjauspaketista kiinnostuneita, kuten viime keväänä, Risto Petäjäniemi sanoo.

LAMOX OY 010 336 1810 • info@lamox.fi WWW.LAMOX.FI Termotuotteita saa Rovaniemellä ja muualla Lapissa: Rakennuspalvelu Risto Petäjäniemi 0400-690 706 ristopet@co.inet.fi Maakuntakatu 14 96100 Rovaniemi


12 • RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT

Muovi kannattaa lajitella omaan keräyssäiliöönsä

Muovin kierrätysastioista saatavan materiaalin kierrättäminen asianmukaiseen uusiokäyttöön on myös varmistettu.

MHK-Kuljetus aloitti muovin erilliskeräyksen Rovaniemellä

Muovi lähtee Uusiomuovin Oy:n kautta Fortumille

– MUOVINKIERRÄTYKSEN

hoitaminen kuntoon taloyhtiöis­ säkin kiireellisesti on tärkeää. Luontoon ja varsinkin vesistöihin joutuva muovi on vakava ympäristöongelma. Muovista saadaan asianmukaisessa muovinkierrätyksessä talteen siihen käytetyt luonnonvarat ja estetään hiilidioksidipäästöjä aivan toisin kuin että muovi vaan poltettaisiin energiantuotannossa, painottaa Matti Heikkilä MHKKuljetus Oy:stä. – Muovin kierrätyksestä puhutaan nykyään paljon. Se vähentää merien saastumista ja säästää luontoa. Moni kokee kuitenkin muovin kierrättämisen hankalaksi, koska keräyspisteet sijaitsevat yleensä kaukana sieltä missä muovijätettä syntyy. Siksi olemme omalta osaltamme halunneet parantaa muovinkeräyksen mahdollisuuksia Rovaniemellä. – MHK-Kuljetus Oy tarjoaa ensimmäisenä Rovaniemellä muovin kierrätystä osana muuta asuntokohtaista jätehuoltoa. Meiltä voi tilata muoville oman

– Teemme asiakkaille suunnitelmat siitä, miten jätteenlajittelupiste kannattaa järjestellä ja myös kartoituksen siitä, minkä kokoiset astiat millekin jätelajille kannattaa ottaa, Matti Heikkilä MHK-Kuljetuksesta kertoo.

keräysastian tai taloyhtiön nykyisten astioiden käyttötarkoitusta voi muuttaa niin, että osa astioista muutetaan muovin ke-

räykseen sopiviksi, Matti Heikkilä selventää. – Aloitimme muovin erilliskeräyksen vuodenvaihteessa.

– Meillä on sopimus Suomen Uusiomuovi Oy:n kanssa. Heidän vastaanottoterminaalinsa sijaitsee Alakorkalon jäteasemalla Rovaniemellä. Paalaamme muovijakeen heille, ja he toimittavat sen edelleen Fortumin murskaamoon ja automaattiselle lajittelutunnistuslinjalle Riihimäelle. – Ensimmäinen suurin keräys­k ohteemme on Domus Arctica Säätiö, eli Rovaniemen opiskelija-asuntolat. Siellä palvelun vastaanotto on ollut erittäin myönteinen, ja on ollut mukava aloittaa toiminta niin positiivisesti muovin kierrätysastioihin lajitteluun suhtautuvien ihmisten kanssa, Matti Heikkilä kehuu. – Opiskelijat ovat suoraan sanoen kiitelleet avaustamme Rovaniemellä. Pikku hiljaa mukaan on tullut muitakin taloyhtiöitä. Mielenkiintoa on kiitettävästi. – Toki jatkamme normaalia toimintaamme eli jätteiden kuljetusta, syväsäiliöiden toimituksia ja asennuksia sekä kaikkien

omassa jäteastioiden pisteessä on järkevää, ja sillä saa aikaan säästöjä, Matti Heikkilä korostaa. – Mitä pienemmäksi lajittelun avulla saa polttoon menevän jätteen määrän, sitä edullisemmaksi se tulee, hän tarkentaa.

keräysastioiden huoltoa ihan niin kuin aikaisemminkin. Matti Heikkilä toteaa, että muovin kierrätyssäiliöön voi käytännössä laittaa kaikkia muovilaatuja paitsi PVC-muovia. Uusiokäyttökierrätyksen kelpoisuuden voi tarkistaa muoviesineeseen laitetusta kolmiotunnisteesta. Heikkilä vinkkaa, että MHK-Kuljetuksen nettisivuilla on luettavissa lisää informaatiota kierrätykseen sopivista muovilaaduista.

Asukkaat säästävät lajitellessaan

– Me punnitsemme ne jätteenkeräysastiat, joista pitää maksaa jätemaksua. Taloyhtiö tai ok-asukas maksaa siis vain siitä määrästä mitä hän on jätemaksun mukaisiin astioihin asianmukaisesti lajitellut, Matti Heikkilä huomauttaa. Varsinainen jätemaksu veloitetaan vain ns. polttokelpoisen jätteen ja biojätteen painon mukaan. Siis esimerkiksi paperista, kartongista, metallista, lasista ja juuri myös muovista asiakas maksaa vain ajohinnan. Painon mukaan määräytyvää jätemaksua niistä ei tarvitse maksaa. – Juuri tästä syystä tarkka lajittelu taloyhtiön tai ok-asujan

rssit u k u p Ensia -20% ä l l ä kes

Generan logistic system Finland Oy

Soliditet 2011

Kesällä on hyvää aikaa kouluttaa henkilöstöä. 0400 112 113 ensiapukoulutus.fi

Suunnitelmat asiakkaalle myös normaalissa jätekeräyksessä

– Teemme asiakkaille myös suunnitelmat siitä, miten jätteenlajittelupiste kannattaa järjestellä, eli mikä on järkevin tapa kussakin kiinteistössä: teemme myös kartoituksen siitä, minkä kokoiset astiat millekin jätelajille kannattaa ottaa, Matti Heikkilä MHK-Kuljetuksesta kertoo. – Olemme panostaneet paljon nimenomaan kierrätyksen suunnitteluun asiakkaan kanssa. Seuraamme suunnitelman toteutumista ja teemme heti ehdotuksia asiakkaalle, jos on olemassa kyseisen kiinteistön kannalta edullisempi tapa hoitaa jätteiden keräys. – Syväsäiliöiden toimituksessa teemme yhteistyötä Finncont Ympäristötuotteet Oy:n kanssa. Finncontilla on kokemusta muovisten jätteenkeräyssäiliöiden valmistuksesta yli 35 vuoden ajalta. Valikoimaan kuuluu monipuolisia jätteenkeräyssäiliöitä erilaisiin tarpeisiin ja käyttökohteisiin. Hoidamme syväkeräysastioiden myynnit, asennukset, pesut, muut huollot sekä tietysti tyhjennykset. Syväsäiliö on taloyhtiöille varsinkin kesäoloissa hyvä vaihtoehto, Matti Heikkilä muistuttaa.

PENTTI KIVIRANTA


RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT • 13


14 • RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT

NÄYTT

Rakentaja 2019 Rovaniemi OHJELMAT LAUANTAI – SUNNUNTAI 27.–28.4.2019

OHJELMALAVALLA MM.

LAUANTAI 11.00

Unelmoi, suunnittele ja toteuta sisustussuunnittelija Seija Strand

12.00

Aurinkosähköjärjestelmät ja valokuituliittymä palveluilla Napapiirin Energia ja Vesi Oy

12.30

Kodin lukitus ja turvajärjestelmät Elisa ja Jenni Söderlund, Rovaniemen Turvacenter Oy

13.00

Talounelma todeksi – valmistalon rakennusprosessi suunnittelusta muuttoon Pekka Silver, Jukkatalo Oy

SEIJA STRAND 13.30

Kiinteistöjen lämmitys- ja käyttövesiputkistojen ongelmat - ongelman havaitseminen ja ratkaisuvaihtoehdot Mikko Timonen, Bauer Watertechnology Oy

14.00

Unelmoi, suunnittele ja toteuta sisustussuunnittelija Seija Strand

SUNNUNTAI 11.00

Unelmoi, suunnittele ja toteuta sisustussuunnittelija Seija Strand

12.00

Kodin lattiamateriaalivaihtoehdot Keraaminen laatta – monipuolinen sisustusmateriaali Anni Oikarinen ja Jukka Mällinen, Värisilmä Rovaniemi

12.30

Lehtojärven perinnekylähanke Riku Tapio, Lehtojärven kyläyhdistys

13.00

Kodin lukitus ja turvajärjestelmät Elisa ja Jenni Söderlund, Rovaniemen Turvacenter Oy

13.30

Aurinkosähköjärjestelmät Napapiirin Energia ja Vesi Oy

14.00

Unelmoi, suunnittele ja toteuta sisustussuunnittelija Seija Strand

119b

Aroma Sense suihkut • Oletko ollut suihkussa, jossa on huono pesuteho? • Tuntuuko ihosi paremmalta järviuinnin jälkeen? • Oletko puhdistanut kalkkia lattialta? • Haluatko säästää vettä ja energiaa? Jos vastasit yhteen kysymykseen kyllä, Aroma Sense suihku on juuri sinulle!

51

kaikissa kiinteistövälitykseen liittyvissä kysymyksissä – vuosien kokemuksella. Olemme ammattitaitoinen laillistettu kiinteistö-välitystoimisto. Oletko myymässä asuntoasi vai kenties etsimässä uutta kotia? Saatamme ostajat ja myyjät onnellisesti yhteen. Palvelemme teitä aina henkilökohtaisesti ja tasapuolisesti, kunnes kaikkia tyydyttävä ratkaisu on löydetty. Haluamme ylittää asiakkaan odotukset, joka ikinen kerta. Helmikodit- aitoa välittämistä. Tutustu meihin! helmikodit.fi

Art Miriam/ Mirjami Kinnunen

96

Kaipaako kotisi taidetta tai yrityksesi tyylikkäitä liikelahjoja? Tule juttusille Art Miriamin osastolle! Olemme sertifioitu rovaniemeläinen likiliike. Meiltä löydät maalaukset, alumiinitaulut, koivutarjottimet sekä taideprintit.

Hunton Oy kestäviä rakenneratkaisuja! Puukuituiset rakennuslevyt ja Uutuus Nativo aito puukuitueriste. Eristeet seiniin, kattoon ja lattiaan. Sekä uudisettä korjausrakentamiseen. Levyvillana ja puhallusvillana.

Hunton Oy

45

85

Artic Store Rovaniemi - aurinkosuojauksen ammattilainen lähelläsi. Gardiset - energiatehokkaat nosto-ovet mittojesi mukaan.

Ikkunat ja ovet, halutessasi myös asennettuina.

64

Inwido Finland Oy/Pihla

Artic Store Rovaniemi

Bauer Watertechnology Oy Kemikaalittomat Bauer-vedenkäsittelylaitteet lämmitys-, jäähdytys- ja käyttövesijärjestelmiin. Bauer-vedenkäsittelylaite puhdistaa tehokkaasti tukkeutumat putkistoista ja lämmönvaihtimista sekä suojaa sisäiseltä korroosiolta.

Sisä

Candy Team Oy Messulakritsat.

82

Ekovilla Ekovilla on hengittävien eristeiden markkinajohtaja Suomessa. Tervetuloa tutustumaan Ekovilla tuotteisiin ja palveluihin osastollemme.

77

Elisa Oyj

68

Enertech Ab filial i Finland Laadukkaat ruotsalaiset CTC maalämpöpumput, CTC ilma-vesilämpöpumput, hybridivaraajat.

53

II-Ikkuna ja ovet

91

Pihla on laadukas ja perinteikäs suomalainen puu-alumiiniikkunoiden, parvekeovien ja ulko-ovien valmistaja. Energiatehokkaita tuotteita käytetään sekä pientaloissa että kerrostaloissa niin remonteissa kuin uudisrakentamisessakin. Pihla on myös lukuisten talotehtaiden pitkäaikainen yhteistyökumppani.

105

Joensuun Sänkytehdas Oy Meijeritie 1, 83100 Liperi, Puh. 050 4322791 www.joensuunsankytehdas.fi Kotimaiset Premium vuoteet. Kotimainen Koitere-sarja valmistetaan käsityönä Pohjois-Karjalassa.

22

Jukkatalo Muuttovalmiit kodit ja talopaketit.

26

Kastelli Talopaketit muuttovalmiina ja peruspakettina, huvilapaketit.

72

Katepal Oy

20

Katepal Oy on Suomen johtava bitumisten kateaineiden ja bitumituotteiden valmistaja. Se on perustettu v. 1949. Tuotantolaitokset sijaitsevat Lempäälässä. Päätuoteryhmiä ovat SBSkumibitumipohjaiset rullatavarat, kattolaatat, sivelyaineet ja pakattu bitumi.

Hirsitalot ja huvilat muuttovalmiina.

Katman Oy

Eskon Oy Eskon Oy on Suomen vanhin horminkorjausyritys. Olemme erikoistuneet myös ilmanvaihtoja valmispiippuratkaisuihin.

Finnlamelli

87

Handelsbanken Meillä konttori on pankki. Olemme pankki, johon asiakkaat ovat tyytyväisiä. Meillä saat henkilökohtaisen yhteyshenkilön, joka keskittyy Sinuun ja tarpeisiisi. Tervetuloa hyvän palvelun pankkiin!

87

Helmikodit LKV Oy Helmikodit – aitoa välittämistä. Helmikodit LKV Oy toimii apunasi

48

Huopakatot, kattotyöt ja kattaminen, vesikattojen saneeraus ja uudisrakentaminen, maksaruohokatot, viherkatot, perusmuurien vedeneristykset, pihakansien vedeneristykset.

95

Kekosaunat Maasaunat, Saunamökit, Saunakammit, Kellarit, Iglut.

8

Kiiruna Talot Oy http://www.kiirunatalot.fi


RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT • 15

TEILLEASETTAJALUETTELO Neulojankatu 9 95450 Tornio p. 045 893 6303

Pöytä

61

Lumon/ Visor Rovaniemi

Rovaniemeläinen Kinos Design suunnittelee ja valmistaa korkealaatuisia, kotimaisia sisustustuotteita ja asusteita mm. pellavasta, poron- ja lohennahasta.

Lumon Rovaniemi. Laadukkaat kotimaiset parveke ja terassilasit, sekä Visor Queen aurinkosuojaverhot. Kauttamme myös sälekaihtimet, sekä paljon muita verhotuotteita, varaosat ja huoltopalvelu. Kotisivumme: pohjoisenlasipalvelu.fi

7

76

Kinos Design

KRF-sähköurakointi/ Kotimaailma Rovaniemi Sähköurakointi ja kalustettujen asuntojen vuokraus.

100

Kylien Rovaniemi Rovaniemen kylien tonttitarjonta.

Ulos

Lapin Metsäpalvelut Lapin Metsäpalvelut on lappilainen metsäpalveluyritys. Toteutamme metsänhoitotöitä, metsäsuunnitelmia, tila-arvioita, pihapuun kaatoja, tonttihakkuita jne. Pyydä hinta-arvio kohteestasi!

Ulos

Logosol

LVI Kemppi Oy

Täyden palvelun LVI talosta tarvikkeet, asennukset ja huollot niin pieniin, kuin isoihinkin kohteisiin takuutyönä. - LVI suunnittelu, asennus ja huoltopalvelut - BOSCH, maa, ilma ja vesi-ilmalämpöpumput - Jätevesijärjestelmät - Käyttö ja lämpöjohtovesi saneeraukset - Lämpöpumppujen huollot- ja säädöt - Ilmanvaihtojärjestelmien huollot- ja säädöt

73

Lämpöpartio tarjoaa monipuolisia energiasäästöratkaisuja pientaloihin.

Peltoniemi kalusteet

Muurametalot Oy

Muuttovalmiisiin talopaketteihin erikoistunut suomalainen talotehdas, avainsanat: Talopaketit ja valmistalot.

44

Napapiirin Energia ja Vesi Oy

Neve on arktisen kiertotalouden monialakonserni. Esillä monipuoliset rakentajan palvelut, kuten vesi-, sähkö-, kaukolämpö- ja valokuituliittymät, aurinkovoimalat, sähköisen liikenteen älykkäät palvelut ja laajakaista- sekä viihdepalvelut.

78

NHK-Keskus Oy

Peltoniemeltä löydät laadukkaat ainekset jokaiseen makuun. Peltoniemi kalusteiden erityisalaa ovat laadukkaat ja yksilölliset keittiöt. Yli neljänkymmenen vuoden kokemuksella autamme asiakkaitamme valitsemaan juuri heidän tarpeisiinsa sopivat ainekset, joista kestävät, toimivat ja asunnon tyylille uskolliset keittiökalusteet syntyvät. Valmistamme kaikki tuotteemme omalla tehtaallamme Kemijärvellä. Suunnittelun ja valmistuksen lisäksi asennamme keittiöt ammattitaidolla ja tarvittaessa autamme myös rahoituksen järjestämisessä.

54

Pipelife Finland Oy

120

Rakennusliitto ry

Kortit, julisteet, kirjat. Minna.L.Immonen

Minna-Kortti Oy

14

Modeo Oy

Modeo on suomalainen toimistojen ja julkisten tilojen kalustamiseen erikoistunut yritys. Teemme yrityksille kokonaisvaltaisia toimitilaratkaisuja, tilojen suunnittelusta tyylikkääseen kalustukseen. Palvelemme myös yksityisasiakkaita.

31

126

Rakentaja- ja remonttimyynti.

Molok Oy valmistaa kotimaisin

Molok Oy

Optikon Oma Optikon Oma & Suutarin Oma

9

PBM Oy Pohjois-Suomen Betoni- ja Maalaboratorio Oy (PBM) on lappilainen asiantuntija- ja konsulttiyritys, jonka toimipiste sijaitsee Rovaniemellä. Tarjoamme asiak-

A-HALLI

Renoa Group on Suomen johtava talotekniikan palveluita pientaloihin ja kiinteistöihin tarjoava asiantuntijaorganisaatio. Valtakunnallisena toimijana takaamme sinulle ja perheellesi huolettomampaa asumista yli 30 000 toteutetun remontin tuomalla kokemuksella. Renoa Groupilta saat kotitalouksien ja taloyhtiöiden käyttövesi-, lämmitys-, viemäri-, huolto-, sähkö- ja sisäilmapalvelut – eli kaiken, mitä tarvitset kodin kunnostukseen, korjausrakentamiseen ja huolettomaan asumiseen. Nuorekkaaseen ja yrittäjähenkiseen joukkoomme kuuluu jo yli 550 henkilöä ja vuosittainen liikevaihtomme on kasvanut jo 50M€. Toimimme myös Ruotsissa.

17

Rovakaira Oy Rovakaira Oy, sähkönsiirto.

Sanerall Oy

Suomalaiset LÄMPÖÄSSÄ maalämpöpumput, ÄssäCooling viilennysyksiköt. Jälleenmyyjä Insinööritoimisto Warmalämpö Oy, Rovaniemi, puh. 040 576 0572.

12

Pöytä

Renoa Group Oy

25

Keittiö on kodin sydän. Keittiökalustemallistoomme kuuluu A la Carte -keittiöt sekä Petra-keittiöt. A la Carte -keittiöt on laadultaan ja ilmeeltään kansainvälistä tasoa, jossa korostuu yksityiskohdat, trendikkyys sekä erilaiset mekanismit. Petra-keittiöt mallistossa korostuu käytännöllisyys sekä aikaa kestävä mallisto. A la Carte -keittiöt sekä Petra-keittiöt valmistetaan Nastolassa ja ne ovat kotimaisia avainlipputuotteita.

Novart Oy

58

Pipelife Finland on yksi Suomen johtavista LVIS-tuotteiden valmistajista. Tuotevalikoimamme kattaa laajasti rakentamisessa ja saneeraamisessa tarvittavat putki- ja kaivoratkaisut, sekä sähkösuojatuotteet. Pipelife osastolla voit tutustua valikoimamme maalämpöratkaisuihimme ja haja-asutuksen jätevesi

3

16

LP Lakkapää Oy

11

92

40

Lämpöässä

Lappilainen Energiapolar ja kainuulainen Loiste yhdistivät voimansa. Uusi yhteinen Loiste Sähkönmyynti tarjoaa kilpailukykyisen sähkön lisäksi entistä parempaa asiakaspalvelua ja uusia palveluita parempaan arkeen. Tule tapaamaan asiantuntijoitamme ja tutustumaan uusiin tuotteisiimme!

kaille geosuunnittelu-, pimapalvelut, betoni- ja maalaboratoriopalvelut, rakennustutkimukset ja haitta-ainekartoitukset.

NHK-Keskuksella esittelyssä GILLES-hake- ja pellettilämmitysjärjestelmät, Eka-valmissavupiiput sekä aurinkokeräin- ja aurinkosähköjärjestelmät. Tervetuloa tutustumaan. http://www.nhk.fi

Lämpöpartio

Logosolilla Rakentajamessuilla mukana B751 vannesaha ja F2 ketjusahalaitos tukkien halkaisusahaukseen. Solohöylä SH410 avulla itse sahatusta puutavarasta voi valmistaa melkein mitä vain, esimerkiksi listat ja paneelit. Mukana myös apuvälineitä tukin käsittelyyn sahalaitosten yhteydessä.

Loiste

voimin jätteen keräykseen ja kierrätykseen tarkoitettuja Molok®jätesäiliöitä. Laaja tuoteperhe koostuu sekä osittain maan alle menevistä Syväkeräys®-säiliöistä että pinta-astioista.

Polarhouse

Polarhouse omakotitalot ja huvilat.

86

Rakennusliike Korteniemi Oy Vesikattoremontit ja perustusyöt Lapin alueella.

5

Työsuhteiset työntekijät.

Rovaniemen Turvacenter Abloy valtuutettu lukkoliike tarjoaa kokonaisvaltaisia lukitusalan ratkaisuja kuluttajille, yrityksille ja taloyhtiöille.

35

Kauan eläköön katto!

117

Santa Claus Golf Ulkoilua, kilpaurheilua, uusia ystäviä, perheen ja ystävien yhteinen harrastus, haasteita, rentoutumista - mm. kaikkea tätä tarjoaa golf. Tule kokeilemaan golfia ja ilmoittaudu mukaan Santa Claus Golfin alkeiskurssille, junnugolfkouluun tai junnujen golfleirille. http://www.santaclausgolfclub.fi

39

118a

Kaikki kodin remontit ammattitaidolla, aikataulutakuulla suunnittelusta toteutukseen. Tule juttusillemme messuosastollemme. Hyödynnä myös loistavat messuviikonvaihteen remonttietumme.

Suomalaiset Sarvet-sisustustekstiilit ja Sulo’s kahvit, teet ja suklaat.

Remontti-S

Sarvet

53

Schiedel Oy Euroopan johtava savupiippuvalmistaja tarjoaa energiatehokkaita hormiratkaisuja sekä uudisettä korjausrakentamiseen.

18

Suomen Terveysmaailma Oy Duqem-terveystyynyt, -patjat, sängyt.

94

Särmäkoti Särmäkoti Oy on paikallinen valintasi, kun etsit laadukasta kokonaisuutta kattoremonttiin tai ulkomaalaukseen.

87

Talomyynti Backman Suomen kauneimmat ja halutuimmat talopaketit meiltä. Yksilöllisesti suunniteltuina, juuri sinun tarpeidesi mukaisesti. Me teemme koteja, emme pelkästään taloja.

81

Telia Tervetuloa uuden sukupolven Telialle! Meiltä löydät tarvittavat liittymät sekä laitteet elämän jokaiseen tilanteeseen.

10

Termotuote Risto Petäjäniemi Vale- eli piilosokkelikorjaukseen kehitetty ratkaisu, jolla saadaan seinän alapää kuntoon siten, että lattianraja on lämmin ja seinän alapää on turvallinen käytössä. Ei lahoavaa tai homehtuvaa rakennustarviketta seinän alapäässä. Ajallisesti nopea ja siisti korjaustapa seinän alaosiin.

127a

Thermokynnys Oy Thermokynnys on hallien ja varastojen HD-energiakynnys. Ainoa valmiskynnys, joka katkaisee kylmäsilla oven kohdalta. Käy uudisrakentamis- ja saneerauskohteissa mm. nosto-, kippi- ja taiteoviin.

119a

Tiitinen Antero Tmi Kotimaiset luontaistuotteet, jalkavoide, inkiväärivoide, pihkavoide, myös nahkatuotteille hoitovoide.

63

Tiivi Tule ja tutustu Tiivi Kristalli ikkuna- ja ovituotteisiin sekä Tiivi Connect älytuotteisiin. Ratkaisut vaativimpiinkin kohteisiin. Markkinoiden laajimmat takuut. Sertifioitu Tiivi Kristalli asennus.

Ulos

TMI: Tapio Veli Määttä Ruoka, Kuusamon muikut, perunat, kasvikset, makkarat, makkaraperunat, lohi, kastikkeet, juomat, kahvi.

67

Turner Door Teollisuus-, rullaovet, lastauslaiturit, autotallinovet, ”avaimet käteen”- ovenvaihtopalvelu, valtakunnallinen asennuspalvelu.

4

Tweg Company Oy Valmistaa ja myy: - Saunan kiukaat, piiput ja varusteet - Vesikaton läpivientisarjat - Grillihuuvat

1

Warmia Oy Vesikiertoinen lattialämmitysja kattoviilennysjärjestelmä. Suunnittelu-Tarvikkeet-AsennusTakuu 10 v.

80

Verisure Oy Verisure Oy - Suomen suosituin kodin turvapalvelu.

39

Värisilmä Rovaniemi Värisilmä Rovaniemi auttaa suunnittelusta toteutukseen. Saat ammattilaisiltamme sisustusvinkit, asennusohjeet, tuoteideat niin pieneen kuin suurempaankin projektiisi. Hyödynnä uskomattomat tarjouksemme lattioista, laatoista, Svedbergskylpyhuonekalusteista & tapeteista messuilla ja myymälässämme.

30

Älvsbytalo Älvsbytalo – muuttovalmis talopaketti. Edullinen ostaa, rakentaa ja asua. www.alvsbytalo.fi

MUUTOKSET MAHDOLLISIA


16 • RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT

”Soodapuhallus pinnat kuin Myrkytön, nopea tapa puhdistaa liat ja vanhat maalit

Töitä? Työntekijöitä? Henkilöstöpalvelua nopeasti ja joustavasti!

SOL Henkilöstöpalvelut Oy Myyntipäällikkö Jukka-Pekka Lukkarila 0400 355 783

2 h + k + sauna, 62,5 m² + esivalmisteltu yläkerta alkaen 28,5 m²

Reilu Lasse pienellekin tontille

Alkaen vain

120 080  €

sis. alv

Hinta sis. rahdin ja vakioperustukset.

Kysy lisää omalta Älvsbytalomyyjältäsi: Ahti Nalli, 0400 693 583 ahti.nalli@alvsbytalo.fi Katso koko mallistomme: alvsbytalo.fi

– SOODAPUHALLUS on ympäristöystävällinen, täysin myrkytön, hienovarainen ja tehokas pintakäsittelymenetelmä, jonka avulla puhdistettavasta kohteesta voidaan poistaa muun muassa likaa, rasvaa, maalia tai vanhoja suojauspinnoitteita itse kohteen vahingoittumatta, kertoo Rovaniemen Soodapuhdistus Oy:n yrittäjä Anita Seikkula. – Soodapuhallus sopii puhdistusmenetelmäksi esimerkiksi rakennusten ulko- ja sisäpintojen

puhdistukseen ja maalinpoistoon. Soodapuhallus on mainio menetelmä myös puu- ja hirsirakennusten puhdistamiseen. Vain mielikuvitus on rajana, koska soodapuhallus ei hankaa tai naarmuta kohdetta eikä kuumenna puhdistettavaa pintaa, jo-

Soodapuhallus sopii myös auton korien puhdistamiseen maalista. Metallipinta ei kärsi.


RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT • 17

puhdistaa taika”

Rovaniemen Soodapuhallus Oy on puhdistanut tummentuneen kerroksen suuren kelohonkamökin seinästä, jolloin vaalea puupinta on noussut esiin. Kuvassa oikealla puhdistettua ja vasemmalla vielä käsittelemätöntä pintaa. Soodapuhdistuksen vaikutuksiin voi tutustua Rovaniemen Soodapuhallus Oy:n internet-sivulla osoitteessa rovaniemensoodapuhallus.fi.

– Osaamme kaiken sahalaitoksista

Tapaa meidät Rovaniemen Rakentajamessuilla

Soodapuhaltamalla voi poistaa liat ja vanhan maalipinnan seinästä näppärästi, nopeasti ja ympäristöystävällisesti. Näin toimien uusi maalipinta ei kupruile tai sälöile irti, kuten se tekisi jos maalataan suoraan vanhan maalipinnan päälle.

ten se ei aiheuta vääntymistä tai muodonmuutoksia. Jopa lasipinnat voidaan käsitellä soodapuhaltamalla niiden naarmuuntumatta, hän lupaa. – Uudelleenmaalattavaa ajoneuvoa ei esimerkiksi tarvitse purkaa soodapuhaltamista varten. Työ on nopeaa ja hellävaraista. Maalin alta paljastettu pelti ei ruostu, koska soodapuhallus jättää pellin alkuperäisen passivoinnin ehjäksi. Soodapuhallus soveltuu myös lentokonealumiinille, Seikkula kertoo. – Jos suunnittelee talonmaala-

usta, ei kannata käyttä koko kesälomaansa vanhan maalin raaputukseen. Siihen voi käyttää nopeampaa ja vaivattomampaa tekniikkaa, hän ehdottaa.

Soodapuhallus on ympäristöystävällistä – Soodapuhallus on ympäristöystävällinen ja täysin myrkytön menetelmä, Anita Seikkula kertoo. – Soodapuhalluskoneisto pu-

haltaa paineilmalla natriumkarbonaattikiteitä eli ruokasoodaa käsiteltävälle pinnalle. Ruokasoodan osuessa kohteen pintaan tapahtuu yksinkertainen ja vaaraton kemiallinen reaktio, ikään kuin mikroskooppinen räjähdys, josta syntyvä energia puhdistaa kohteen pinnan. Soodapuhalluksessa käytettävä puhdistusmateriaali on kotikeittiöistäkin tuttu seos ruokasoodaa ja vettä. – Puhdistamiseen ei siis tarvita ympäristölle ja ihmisille vaarallisia liuottimia tai keinotekoisia kemikaaleja, hän painottaa.

LOGOSOL B751 TUKKIVANNESAHA

5 080€ + ALV

LOGOSOL F2 FARMER’S KETJUSAHALAITOS

Bensiini 13 hv tai 4 Kw Sähkö

2 440€ + ALV

8 Kw sähkö: 5 710€

Sis. Stihl MS661

10% ALENNUS!

10% ALENNUS!

Fiskaregatan 2, SE-871 33 Härnösand Juhani: 075 325 1103 • Mikael: 045 231 1040 +46 611 182 85 • info@logosol.fi

www.logosol.fi


18 • RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT

Saunassa jokainen sentti on tärkeä Lumitrendi on moderni, muotoilultaan jykävä ja kulmikas laudemalli. Tässä lauteet on veistetty trendikkäästä vaaleasta haavasta. Kääntyvät lauteen päät tuovat kokonaisuuteen lisää ilmeikkyyttä.

Lumisaunojen Kempeleen liikkeessä Zatelliitintiellä asiakkaita palvelevat myyjät Tiina Mannermaa (vas.), Jarno Käräjäoja (kesk.) ja Riitta Soronen (oik.). Zatelliitintien saunastudio laajentuu ensi kesän aikana.

LUMIJOKINEN LUMISAUNAT

on yksi maamme johtavista saunavalmistajista. Yksityisasiakkaiden lisäksi monet talotehtaat ja rakennuttajat ovat valinneet saunatoimittajakseen Lumisaunat. Lauteita toimitetaan Lumijoen tehtaalta koko maahan. Pohjois–Suomen alueella Lumisaunat myös asentaa saunanlauteet ja tekee saunaremontteja. Lumisaunojen mallisaunoja voi piipahtaa katsomassa saunastudiolla Kempeleessä.

Yksilöllinen sauna asiakkaan makuun

Lumisaunat-laudemallistossa on kuusi erilaista laudemallia, jotka ovat saatavissa useassa eri materiaalissa, joita ovat muun muassa haapa, tervaleppä, jättiläistuija, lämpöhaapa, lämpömänty ja radiata. Samaakin laudemallia voidaankin siis varioida monipuolisesti niin materiaalivalintojen kuin erilaisten tila– ja muotoratkaisujen kautta. Lumisaunojen toimitusjohtaja Jarno Käräjäoja korostaakin tilasuunnittelun suurta merkitystä niin saunan tunnelman kuin hyvän käytettävyyden kannalta. Lumisaunat suunnitellaan ja valmistetaan asiakkaalle aina mittojen mukaan. – Mitä pienempään tilaan sauna rakennetaan, sitä tärkeämpää tietysti on, että jokainen senttimetri saunatilasta käytetään fiksusti. Isommassa saunatilassa taas on tilaratkaisulla mahdollisuus luoda saunaan tunnelmaa vaikkapa kauniilla lauteiden keskelle integroidulla kiukaalla, vastakkain asetetuilla “face– to–face” –lauteilla tai jollakin muulla erikoisemmalla lauderatkaisulla, Käräjäoja pohtii.

Vaikka suurin osa Lumisaunojen liikevaihdosta muodostuu yritysmyynnistä, yksilöllisiä saunasuunnitelmia asiakkaille tehdään silti paljon. Talotehtaidenkin kautta toimitettavat saunat suunnitellaan nimittäin Lumisaunoilla aivan samalla pieteetillä ja yhtä laajalla vaihtoehtovalikoimalla kuin saunansa suoraan Lumisaunoilta ostavien yksityisasiakkaiden saunat. – Saunan suunnittelu tapahtuu joko kasvokkain esimerkiksi täällä Kempeleen saunastudiollamme tai sitten puhelimen ja sähköpostien välityksellä kauemmas muualle Suomeen. Nettisivuillamme on monipuolisesti kuvia eri saunamalleistamme erilaisina toteutuksina. Sieltä saa käsityksen siitä, kuinka erilaiselta samakin laudemalli voi näyttää erilaisina värityksinä ja erilaisten lauderatkaisujen kanssa toteutettuna. Yleensä pyydänkin asiakkaita ensin katselemaan kuvia sivuiltamme ja sitten kertomaan, mistä tykkäsivät. Sitä kautta lähtee kyllä hahmottumaan, millaisesta tyylistä kyseinen asiakas tykkää, Käräjäoja kertoo.

Ruskean lämpöhaavan ja sormipaneelien paluu

– Nykyään ei oikein voi nimetä yhtä saunatrendiä ylitse muiden, vaan ennemminkin samaan aikaan vaikuttaa muutama erillinen ja jopa toisilleen vastakkainenkin tyylisuunta. Joka tyylillä on omat vankat kannattajansa, Käräjäoja kertoo. – Toiset haluavat nyt hyvin

vaaleaa saunaa, esimerkiksi valkovahattua haapaa. Toisaalta trendikästä on luoda kontrastia lauteiden ja saunan seinän välille niin, että esimerkiksi lauteet ovat vaaleat tai lämpimästi puunväriset ja seinä puolestaan aivan tumma – tai toisin päin. Nämä yhdistelmät näyttävät hienoilta esimerkiksi linjoiltaan moderneissa Lumitrendi–lauteissa. Lämpöhaavan luonnollinen pehmeän ruskea sävy on nyt myös selvästi monien nouseva suosikki. Samoin menneiden vuosikymmenien hitti, kapea sormipaneeli seinissä ja katossa on taas noussut suosioon, esimerkiksi juuri lämpökäsitellyn haavan omassa värisävyssä, Käräjäoja kertoo. Laudemallien ja -materiaalien lisäksi saunasuunnittelussa korostuvat tietysti kiuasvalinta, saunan valaistus, erilaiset efektipinnat kuten kivi– tai laattaseinät, lasiseinä jne. Nykyisin saunaan saa jopa helppokäyttöisen äänentoistojärjestelmän niin, että saunassa voi kuunnella rentouttavaa musiikkia tai vaikka luontoääniä. – Toki aina on myös asiakkaita, jotka kysyvät “ihan tavallista perinteistä saunaa” ilman mitään “krumeluureja”. Myös heidän makuaan miellyttäviä saunamalleja meiltä löytyy aivan varmasti, esimerkiksi selkeälinjainen Lumiretro, pelkistetty Luminormi. Jarno Käräjäoja arvelee Lumisaunojen asiakkaista suurimman osan tulleen “puskaradion” kautta. Asiakastyytyväisyys on Lumisaunoille sydämen asia. Saunasuunnittelussa pyritään aina kertomaan asiakkaalle teknisesti paras tapa toteuttaa saunaratkaisut tyylistä kuitenkaan tinkimättä.

Lumitähti on muotoilultaan pyöristetty laudemalli. Tässä materiaalina väritykseltään eläväinen jättiläistuija, jonka sävyjen lämmin kirjo tulee kauniisti esille Lumitähti–lauteissa.

Luminormi on Lumisaunojen “riisuttu peruslaudemallisto”. Kuten kuvasta näkyy tyylikkäillä materiaalivalinnoilla selkeälinjaiset ja yksinkertaistetut lauteetkin näyttävät ylellisiltä. Lämpimän ruskea lämpöhaapa on materiaalina nouseva saunatrendi.

Lumiretro on selkeälinjainen ja muotoilultaan perinteitä kunniottava, mutta samalla moderni laudemallisto. Sälekaiteet tekevät saunomista turvallisesta. Materiaalina tässä lämminsävyinen tervaleppä.


RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT • 19

Pohjois-Suomen Habita Oy:n Rovaniemen konttorin perustajajäsenet vas. Petteri Tikkanen ja oik. Pekka Järvinen.

Habitalla on erittäin toimivaksi koettu toimintamalli, kertoo Sami Salmi. – Järjestämme myös Suomessa aika-ajoin ulkomaan info-iltoja, joissa kerromme asuntomarkkinoista ulkomailla ja siitä kuinka lainsäändäntö ja ostaminen poikkeavat Suomesta, ja kuinka kaupan solmiminen saadaan helpommaksi koska meillä on toimisto paikan päällä, lisää Petteri Tikkanen.

Elämäntapana välitystoiminta

Habita Oy tarjoaa ihmisläheistä palvelua, jossa asiakkaan toiveet ja elämäntilanteet huomioidaan. – Meille Habitassa on tärkeää, että lähdemme miettimään ihmi-

sen, ei niinkään kohteen kautta välittäjän toimintaa. Kun asia­ kas ottaa meille yhteyttä, hänellä on tietyt tarpeet, elämäntilanteet ja toiveet asunnon suhteen. Sen pohjalta lähdemme tekemään suunnitelmaa, haluaako henkilö vaihtaa, ostaa tai myydä asuntoa, myyntijohtaja Petteri Tikkanen sanoo. – Ja jos asiakas haluaa vaihtaa paikkakuntaa, laaja-alaisena toimijana me pystymme auttamaan hyvin uuden asunnon etsimisessä. Reagoimme asioihin nopeasti, kellonajoista riippumatta: tämä on kuin elämäntapamme, hän summaa.

TEKSTI TARJA MANTERE

Kiinteistöalan kansainvälisyyttä Rovaniemellä Ihmisläheisyys ja asiakkaiden auttaminen korostuvat asuntomyynnissä KIINTEISTÖNVÄLITYS HABITA OY on aloittanut toimintansa 30

vuotta sitten. Meneillään on juhlavuosi. Habita Oy:llä on Suomessa 33 toimistoa, joista neljä toimii Pohjois-Suomessa. Rovaniemen toimisto aloitti toimintansa kahdeksan kuukautta sitten myyntijohtaja Petteri Tikkasen ja myyntiedustaja Pekka Järvisen toimesta.

– Vastaanotto on ollut erittäin positiivinen, ja se mikä on yllättänytkin, olemme saaneet jo näin lyhyessä ajassa myös suositusten kautta yhteydenottoja. Selkeästi tapa, jolla olemme toimineet, on ollut tykätty. Haluamme vielä kasvattaa toimistomme tiimiä vastaamaan kysyntää, kertoo Rovaniemen konttorin myyntijohtaja Petteri Tikkanen.

Kansainvälisyys lisääntynyt toiminnassa Habita Oy on vuosien kuluessa kansainvälistynyt. Se toimii

nykyisin, Suomi mukaanlukien, kolmessatoista maassa. – Olemme huomanneet, että konsepti, jota täällä Suomessa olemme kehittäneet 30 vuotta, ja jota kehitämme edelleen, on otettu hyvin vastaan kansainvälisestikin. Suomalaisten tapa tehdä kiinteistönvälitystä kiinnostaa kovasti, toteaa Tikkanen. – Toimistojamme syntyy kokoajan ulkomaille lisää: muutaman kuukauden välein. Viime kuukauden aikana yhteydenottoja, kauppaa ja toimeksiantoja on tullut muun muassa Ranskasta, Saksasta ja Belgiasta. Habitan yksi suomalaisten suosituimmista toimistoista sijaitsee Fuengirolassa Espanjan Aurin-

korannikolla, alueella joka tarjoaa lähes kaikki palvelut omalla äidinkielellämme. – Suomalaisia kiinnostaa välimerellinen ilmasto ja tunnelma. Monet hakevat sieltä lomaasuntoa tai pysyvämpääkin kotia, hän jatkaa. Fuengirolan toimistosta vastaa myyntijohtaja Sami Salmi, yhdessä toimiston seitsemän työntekijän voimin. – Asunnon hankinta on täällä vaivatonta, sillä meillä on suomalaiset välittäjät, jotka ovat tehneet pitkään Espanjassa kauppaa ja osaavat kertoa suomalaisille, kuinka kauppaprosessi hoidetaan täällä. Espanjalaisen asunnon ostamisessa

Kasvatamme Rovaniemen tiimiä.Kuvassa Samuli Hallikainen valmistautumassa kevään LKV- tutkintoon.

Jalaksille rakennettuja saunoja, saunamökkejä, mökkejä ja varastoja!

KATSO TOJA LISÄTIE i

Ä ta NETIST ! it so a

Meiltä myös saha- ja höylätavara!

KEMIJÄRVEN PUUTUOTE puh. 0400 267 738

www.kemijarvenpuutuote.fi


20 • RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT

ARTIKKELITILA

Uuden aikakauden etäohjattavat lukitus- ja turvalaitteet saatavilla Lisää turvaa sekä koteihin että mökeille TEKNOLOGIAN KEHITYS on tuonut talon lukitusjärjestelmät ja hälytysjärjestelmät entistä edullisemmin niin kotitalouksien kuin taloyhtiöidenkin saataville. Rovaniemen Turvacenter esittelee Rakentaja 2019 Rovaniemi -messuilla Yale -tuoteperheen tuotteita kuten Yale Doorman -älylukkoa ja Yale Smart Home -hälytysjärjestelmäpakettia. Monilla ihmisillä on edelleen mielikuva, että digitaaliset koodilukot ja hälytysjärjestelmät ovat kalliita. Teknologian kehittyminen on kuitenkin tehnyt näistä järjestelmistä huomattavasti aiempaa edullisempia sekä helppokäyttöisempiä. – Yksi helppo ja varma ratkaisu on Yale Doorman, joka on ollut markkinoilla jo parin vuoden ajan. Se on paristoilla toimiva koodilukko, joka toimii pin-koodilla tai kulkutunnisteella eli tagilla. Yale Smart Home -hälytysjärjestelmään sisältyy erilaisia kotiin asennettavia hälyttimiä, jotka lähettävät kodin tapahtumista tietoa käyttäjän älypuhelimessa toimivaan

Rovaniemen Turvacenter on vuodesta 1976 asti toiminut lukitus- ja turvallisuusalan perheyritys. Turvacenterillä on kaksi toimipistettä: Rovaniemellä ja Kemijärvellä. Rovaniemellä on toimittu Rovakadulla jo viidentoista vuoden ajan.

sovellukseen, kertoo Rovaniemen Turvacenterin yrittäjä Elisa Söderlund. – Kun järjestelmät ovat paristokäyttöisiä, kalliita johdotuksia ei enää tarvita. Tarjoamme toki myös asennuspalvelua, mutta silloinkin järjestelmän asentaminen tulee edullisemmaksi kuin menneiden vuosikymme-

nien johdotusta vaatineet systeemit, hän jatkaa. – Yale Doormanin ja Yale Smart Homen käytöstä ei veloiteta asiakkaalta mitään kuukausimaksuja. Järjestelmät vaativat tosin toimiakseen internetyhteyden, mutta muita jatkuvia kuluja niiden käytöstä ei muodostu, Söderlund toteaa.

Yalen järjestelmät helppokäyttöisiä

Muutaman vuoden markkinoilla ollut Yale Doorman on helposti asennettava ja helppokäyttöinen ulko-oven älylukko. Paristokäyttöinen koodilukko sopii Abloy 4190- tai LC100lukkorunkoon. Yale Doorma-

nin käyttöliittymä on suomenkielinen, joka helpottaa asennusta ja ohjelmointia. – Yale Doormaniin on mahdollista liittää lisäosa, joka mahdollistaa lukon hallinnan mobiilisovelluksella. Sovelluksella voi lisätä ja poistaa helposti kulkukoodeja sekä sen kautta kodin lukitusta voi etäaukaisemaan Yale Doormanin lukon, Söderlund kertoo. – Etähallinnasta on hyötyä esimerkiksi huoltomiesten tai postinkantajan kotiin päästämiseksi. Yale Doorman on myös suosittu asuntojen airbnb-vuokraajien käytössä, sillä kulkukoodit on helppo vaihtaa ja ottaa pois käytöstä etänä, kun vuokralaiset ovat lähteneet, hän kuvailee. – Yale Smart Home -järjestelmän kautta mobiilisovelluksella voi katsella esimerkiksi kotiin asennetun liiketunnistin kameran kuvia. Järjestelmä myös hälyttää käyttäjälle, jos asuntoon murtaudutaan tai esimerkiksi palohälyttimet aktivoituvat. Järjestelmään kuuluu myös sireeni, joka karkottaa asuntoon tunkeutuneen henkilön pois paikalta sekä kiinnittää naapurien huomion. – Mökkiläiset hyötyvät Yale Smart Homen huonesensoriominaisuudesta, sillä se tarkkailee huoneen lämpötilaa ja kos-

teusprosentin muutoksia. Niitä voi seurata mobiilisovelluksen avulla.

Myös uusi Abloy Pulse -järjestelmä esillä messuilla Rovaniemen Turvacenter esittelee Rakentaja 2019 Rovaniemi -messuilla Yalen tuotteiden lisäksi uutta digitaalista Abloy Pulse -lukitusjärjestelmää, joka sopii taloyhtiöiden ja yritysten käyttöön: – Abloy Pulse -avain on paristoton uuden aikakauden avain, jossa turvallisuus ja helppokäyttöisyys yhdistyvät. Abloy Pulse -lukostoissa sarjanmuutokset jäävät historiaan sillä digitaalisten avainten lisääminen ja poistaminen tapahtuu kätevästi ohjelmointilaitteen avulla. Abloy Pulse -lukostoissa yhden avaimen katoaminen ei aiheuta suuria murheita, koska ohjelmoinnilla voi poistaa kadonneen avaimen lukoista turvallisesti ja luotettavasti, Elisa Söderlund sanoo.

ANITTA ISO-MARKKU


RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT • 21

ARTIKKELITILA

Tavoitteena pitkäaikainen kumppanuus – AURINKOPANEELIEN ja koko aurinkosähköpaketin hankintaa kannattaa ajatella pitkäaikaisena kumppanuutena. Pikavoittoja ei ole tiedossa: investointi on kannattava, kun järjestelmä on toiminnassa tarpeeksi kauan, ainakin parikymmentä vuotta. Silloin säästöä tulee mukavasti verrattuna muihin energiaratkaisuihin. Tämä on hyvä muistaa, kun vertailee eri ratkaisuja, Oulun Energian tuoteja palvelumyynnistä vastaavan Oulun Sähkönmyynti Oy:n tuotepäällikkö Olli Tuomivaara toteaa. Oulun Sähkönmyynti Oy:n omistajia ovat Oulun Energian lisäksi muun muassa Tornion, Kemin, Keminmaan ja Tervolan energiayhtiöt. – Järjestelmän toimittaja ja asentaja saattavat luvata vaikka kuinka pitkiä takuita, jopa 12 vuotta. Mutta onko takuu voimassa, jos yritystä ei ole enää olemassakaan vuosien päästä? hän kysyy. Siksi hänen mielestään kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että järjestelmän toimittaja on luotettava ja pitkään alalla toiminut. Tuomivaara korostaa, että Oulun Energialla on kokemusta sähköntuotannosta ja asiakaspalvelusta jo 130 vuoden ajalta, ja yhtiö on vakavarainen.

Aurinko tuottaa sähköenergiaa maaliskuusta marraskuuhun

– Omakotitalossa aurinkosähköjärjestelmä on järkevä vaihtoehto silloin, kun kulutusta on sen verran, että osa siitä pystytään kattamaan aurinkosähköpaneeleilla, Olli Tuomivaara sanoo. Aurinkopaneelien sähköntuotto riippuu Tuomivaaran mukaan auringonpaisteisen vuosijakson lisäksi muutamista muistakin seikoista. Katon lappeen ilmansuunta vaikuttaa sii-

Aurinkopaneelit alkavat tuottaa Rovaniemen korkeudella sähköä maaliskuun alkupuolella ja sähköntuotto jatkuu loka- marraskuun vaihteeseen saakka.

ness Finlandilta ja maataloudet investointitukea omasta tukijärjestelmästään. Aurinkosähköjärjestelmä sopii Tuomivaaran mukaan erityisen hyvin esimerkiksi liikeja tuotantotiloihin sekä muihin kiinteistöihin, joissa tarvitaan erityisesti kesäisin jäähdytystä. Silloin kun aurinko antaa eniten energiaa, sitä ei kulu lämmitykseen, joten energian voi käyttää viilentämiseen.

Valtakunnallinen toimija – Oulun Energia toimii valtakunnallisesti. Sähkösopimuksemme ovat päteviä ympäri Suomen, Hangosta pohjoisimpaan Lappiin. – Meillä on ympäristövastuullisuudesta kiinnostuneille asiakkaille vaihtoehtoja ja erityisiä sopimuspaketteja. Asiakas voi halutessaan valita sopimuksen, jonka sähkö on tuotettu auringolla tai tuulella, Olli Tuomivaara kertoo.

PENTTI KIVIRANTA

Oulun Energialla sopivia ratkaisuja myös aurinkosähköön

hen, kuinka pitkään ja korkealta auringonvalo päivän mittaan osuu paneeleihin. Rakennuksen sijainti maastossa taas vaikuttaa siihen, milloin lumi katolta sulaa. – Rovaniemelläkin talo voi sijaita vaaran päällä, jolloin tuuli pitää paneelit esillä läpi talven. Katon jyrkkyys ja lumiesteet vaikuttavat siihen, kuinka usein lumi valahtaa katolta alas. – Pääsääntöisesti paneelit alkavat tuottaa Rovaniemen korkeudella sähköä maaliskuun alkupuolella ja tuotanto jatkuu lokakuun loppuun saakka. Sähköntuotanto kestää siis kaksi kolmasosaa vuoden pituudesta. Käytännössä sama tilanne on koko Suomessa: keskitalven kulutukseen tarvitaan sähköä kiinteästä verkosta, hän kertoo. – Oulun Energia haluaa pitkäaikaiseksi energiakumppanik-

si asiakkaiden kanssa myös siksi, että me voimme tuottaa sähkön verkosta kotitalouteen niinä kuukausina, kun paneelit eivät tuota sähköä. Asiakas saa kokonaispaketista taloudellista hyötyä verrattuna siihen, että paneelit ostetaan yhdestä paikasta ja talven sähkö toisesta paikasta. Tuomivaara muistuttaa, että yli oman käytön jäävän aurinkoenergian voi myydä sähköverkkoon.

Kokonaisratkaisusta tulee hyötyä asiakkaalle

– Oulun Energia toimittaa aurinkosähköpaketteja sekä omakotitaloihin että teollisuus- ja liikerakennuksiin, toteaa Olli Tuomivaara.

– Kokonaisvaltaisen sähkösopimuksen tekeminen on tällöin edullista, hän kertaa. – Lisäksi toimitamme myös kauempana maaseudulla sijaitseviin sähköverkon alueella sijaitsevien pienempienkin lomakiinteistöjen kulutuksiin sopivia aurinkosähkön sopimuspaketteja. – Kannattaa muistaa, että kuluttaja saa verotuksestaan kotitalousvähennyksen asennukseen liittyvästä työstä. Asennuksen osuus kokonaishinnasta on suurempi kuin aiemmin, sillä laitteiden hinnat ovat pudonneet huomattavasti. Kotitalousvähennyksen tuoma etu koko paketista on siis nykyisin suurempi kuin muutama vuosi sitten, hän laskee. Yritykset saavat vastaavasti hankintansa perusteella energiatukea hakemalla sitä Busi-

Aurinkomyynti puh. 020 710 1003 (arkisin klo 8-16) aurinkomyynti@oulunenergia.fi https://www.oulunenergia.fi/aurinko

Ota kevät vastaan omalla


22 • RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT LÄMMITYSÖLJYN HINTA alkoi laskea neljä vuotta sitten ja nyt se näyttää asettuneen paikoilleen. Öljylämmityksestä luopuminen ei edullisen käyttöhinnan vuoksi enää houkuttele, vaan laitteet huolletaan ja vaihdetaan uusiin. Suomessa on noin 160 000 öljylämmitteistä pientaloa. Tässä joukossa on edelleen 1980-luvulla rakennettuja öljylämmitteisiä taloja, joissa on vielä alkuperäiset öljylämmityslaitteistot. – 30–40 vuotta vanhat kattilat eivät ole enää energiatehokkaita eivätkä myöskään taloudellisia käyttää, sanoo erityisasiantuntija Eero Otronen Suomen Lämmitystiedosta. 1970–1980-lukujen öljykattilan vaihtaminen kehittyneempään kattila-, poltin- ja säätölaite-tekniikkaan pienentää lämmityskustannuksia useimmissa tapauksissa 20– 30 prosenttia. – Öljylämmitysmuodon väheneminen on merkittävästi hidastunut. Lisäksi moni on alkanut etsiä täydentäviä lämmitysjärjestelmiä öljyn rinnalle. Ekologisesti ajatellen ei öljylämmityslaitteistoa siis kannattaisi ajaa ylivanhaksi, toteaa Otronen.

Kattila on öljylämmityksen sydän Alkaako öljykattilasi olla yliikäinen? Olisiko uuden kattilan aika? Kattila on öljylämmityksen sydän. Kun sydän sykkii hyvin, toimii koko järjestelmä paremmin. Jos kattilan ikä on ylittänyt kolmekymmentä vuotta, on viimeistään järkevää vaihtaa tilalle uusi, energiatehokkaampi kattila. Moni seikka kertoo siitä, että kattila on tiensä päässä: Onko öljynkulutus lisääntynyt? Eikö lämmintä vettä riitä tarpeeksi? Eikö poltin toimi kunnolla? Entä likaantuuko kattila nopeasti? Kattilanvaihto uuteen ei vaadi kymmenien tuhansien investointeja. Uuden peruskattilan saa muutamalla tuhannella eu-

ARTIKKELITILA

Uusi öljykattila ja pohdi ilma-vesilämpöpumppua öljyn rinnalle!

Hybridilämmityksellä on tulevaisuutta, järjestelmä vuodenajan mukaan pun takaisinmaksuaika on useita vuosia lyhempi. Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö asennetaan seinään tai maatelineeseen. Rakennuslupaa ei tarvita, eikä sen takia tarvitse rikkoa pihan kivetyksiä tai muita päällystyksiä. Myös pihamaan nurmikot ja istutukset saavat olla rauhassa. Lisäksi maalämpö ei sovellu kaikille tonteille esimerkiksi maaperän tai kaavan vuoksi.

Öljyllä lämmittäminen on edullista Poltinhuolto mittauksineen on osaavan ammattilaisen tehtävä, mutta kattilan puhtaanapito sopii asukkaalle itselleenkin.

rolla. Panostus maksaa itsensä takaisin. Uusi kattila tuottaa lämpöä tehokkaammin ja öljynkulutus vähenee. Kattilaremontissa myös lämmönsäätöautomatiikka tulee päivitettyä. Vanha kattila kuluttaa öljyä noin 2500–3500 litraa vuodessa. Uudella kattilalla voi saada jopa kolmanneksen säästön kulutuksessa. Uudella kattilalla on huoletonta toiminta-aikaa edessä pitkälle tulevaisuuteen. Nykykattiloiden tekniikka on erittäin kehittynyttä, ja rinnalle voi liittää myös uusiutuvaa energiaa. Öljykattilan vaihdon yhteydessä kannattaa usein kunnostaa myös tekninen tila. Ammattilainen osaa neuvoa, onko järkevää uusia samalla esimerkiksi pumput ja paisunta-astia. Kattilan vaihtotarve ei tule sinulle yllätyksenä, kun huolehdit

poltinhuolloista vuosittain. Hyvin suunniteltu kattilavaihto on aina taloudellisin. Uusi öljykattila ja poltin maksavat asennuksineen keskimäärin 5 000–7 000 euroa. Jos öljylämmitykseen liitetään lisäksi ilma-vesilämpöpumppu, kustannus on 7 000–10 000 euroa. Tehtäessä valintaa hybridilämmityksestä tulee tarkastella mm. kiinteistön sijaintia ja kokoa, asukasprofiilia, lämmönjakotapaa sekä omaa ajankäyttöä suhteessa tarvittavaan lämmöntuottoon. Ilma-vesilämpö- ja maalämpöpumppu tekevät kumpikin saman: lämmittävät sekä rakennuksen että lämpimän käyttöveden. Ilma-vesilämpöpumppu ei kuitenkaan vaadi energiakaivon poraamista, joka on maalämmön hankkijalle isoin kuluerä. Siksi ilma-vesilämpöpum-

ÖLJYLÄMMITYKSEN KUNNOSTUSVERTAILU KUNNOSTETTU ÖLJYLÄMMITYS

Investointi 6000 €

Vuosihyötysuhde 90 %

Energiakulutus 25 000 kWh Öljyn kulutus 2500 litraa Öljyn hinta 1,00 €/l Käyttökustannukset 2500 €/v

VANHA ÖLJYLÄMMITYS

MAALÄMPÖ

Pinta-ala: 150 m2, Energiatarve: 22 500 kWh

Investointi 20 000 €

Vuosihyötysuhde 75 %

Vuosihyötysuhde, COP 3,0

Energiakulutus 22 500 kWh Sähkön kulutus 7500 kWh Sähkön hinta 0,17 €/kWh Käyttökustannukset 1275 €/v

Energiakulutus 30 000 kWh Öljyn kulutus 3000 litraa Öljyn hinta 1,00 €/l Käyttökustannukset 3000 €/v

Käyttökustannuksien ero: 1225 € Maalämmön eduksi Investointien ero: 14000 € Öljylämmityksen eduksi Takaisinmaksuaika: 12 v Maalämmön osalta 12 v Öljylämmityksen osalta

Vertailu vanhan öljylämmitysjärjestelmän kunnostamisesta: uusi öljylämmitysjärjestelmä tai maalämpö KIINTEISTÖN lämmitettävä pinta-ala on 150 neliömetriä ja vuotuinen energiatarve 22 500 kWh. Vanha öljykattila on otettu käyttöön 1980-­luvun alkupuolella ja kattilan vuosihyötysuhde on 75 prosentti. Kiinteistön vuotuinen energiakulutus on 30 000 kWh. Lämmitysöljyä kuluu 3 000 litraa. Polttoöljyn maksaessa 1,00 euroa litralta ovat lämmityksen käyttökustannukset 3 000 euroa vuodessa. Kun päätetään kunnostaa ja modernisoida öljylämmitysjärjestelmä, keskimääräinen investointi on 6 000 euroa. Uudella kattilalla vuosihyötysuhde pa-

ranee 90 prosenttiin. Tämä tarkoittaa, että vuotuiseksi energiakulutukseksi muodostuu 25 000 kWh eli lämmitysöljyä kuluu 2 500 litraa. Lämmityksen käyttökustannus on 2 500 euroa vuodessa. Jos öljylämmitys vaihdetaan maalämpöön, on keskimääräinen investointi 20 000 euroa. Vuosihyötysuhteella COP 3,0 saadaan maasta energiaa 15 000 kWh ja lämmityksen sähkön kulutus on 7 500 kWh. Kiinteistön kuuluessa sähkön hintatilastoissa käyttäjäryhmään K2 on tilastoitu keskihinta 0,17 €/kWh, eli lämmityksen käyttökustan-

nukseksi tulee 1 275 euroa vuodessa. Vertailun tulos: Käyttökustannuksissa maalämpö saa vuositasolla 1225 euron edun. Vastaavasti investointikustannuksissa öljylämmityksen uudistaminen tulee 14 000 euroa maalämpöä edullisemmaksi. Öljylämmityskunnostus on mak­settu takaisin 12 vuodessa ja samoin maalämmössä takaisinmaksu vie 12 vuotta. Lähteet: Energiavirasto, Öljy- ja biopolttoaineala ry; lämmitysenergian keskihinta vuonna 2018.

Lämmitysöljyn hinta on pysynyt vakaana neljättä vuotta, jolloin keskimääräiset hinnat ovat vaihdelleet 75 sentistä 100 senttiin litralta. Hintataso on ollut 25–35 % edullisempi verrattuna neljän viiden vuoden takaisiin huippuhintoihin. Eikä näköpiirissä ole lämmitysöljyn kallistumista vuoden 2019 aikana. Tämä varmasti luo öljylämmittäjille uskoa investoida uusiin öljylämmityskattiloihin eikä ole tarvetta haikailla kalliiden lämmitystapamuutosten perään maalämpöön. Päivittäin enää noin viisi öljykattilaa vaihdetaan lämpöpumppuun, kun niitä kalliin lämmitysöljyn aikana vaihdettiin vielä kolminkertainen määrä. Joka päivä öljylämmittäjät omilla kustannuksillaan tekevät kunnostuksia yli 8 öljylämmitysjärjestelmään, mikä tarkoittaa vuositasolla reilua 3000 järjestelmää (lähde, Rakennustutkimus RTS Oy, Asuntokorjaaja 2018).

Maalämpö on syvältä Jos 1960–80-luvuilla rakennettuun pientaloon harkitaan lämmitystapamuutosta öljylämmityksestä maalämpöön, on syytä asiaan perehtyä huolella LVI-suunnittelijan opastuksella. Mikäli talon lämmönjako on toteutettu patteriverkostona, kuten yleensä on vanhemmissa taloissa, tulee myös verkoston tarkastelu ja uudelleen mitoitus huomioida suunnittelussa. Uusi toimiva maalämpöjärjestelmä edellyttää useimmiten myös pattereiden vaihtoa matalalämpöradiaattoreiksi tai lämmönjaon uusimista vesikiertoiseksi lattialämmitykseksi. Hyvin harvoin taajamissa pienillä tonteilla on mahdollista toteuttaa lämmönkeruuta pinta-alaa vievänä vaakaputkistona. Porattu lämpökaivo on miltei ainoa toimiva ratkaisuvaihtoehto. Maalämpö tulee syvältä, kaivojen syvyydet pientaloissa vaihtelevat 150 metristä 250 metriin. Vain riittävän syvä ja oikein mitoitettu energiakaivo mahdollistaa toimivan maalämpöjärjestelmän.

Omin toimin kohti parempaa energiatehokkuutta – Jokainen talonomistaja tekee tietysti omat ratkaisunsa, mutta kiinteistöä kannattaa aina tarkastella kokonaisuutena, Eero Otronen sanoo. – Järjestelmän modernisoiminen ei vähennä kulutusta, mikä-

li talo on kovin hatara ja päästää lämmön taivaan tuuliin. Öljynkulutuksen laskun ja taloudellisen hyödyn nimissä kannattaakin tarkastaa talon tiiveys, ovatko eristeet niin hyvät kuin voisivat olla. – Ovatko asumistottumukset järkevät, onko huonelämpötila mahdollisesti yli Suomessa tarkoituksenmukaisena pidetyn 20–22 asteen. Kannattaa tarkistaa myös, ovatko lämmityksen termostaattisäädöt kunnossa. On hyvä tarkastaa myös, ettei vettä kuluteta turhaan: hanojen, suihkujen ja muun käyttövesikaluston kunto sekä termostaattien toimivuus. Vielä mietintään, onko omissa kulutustottumuksissa korjaamisen varaa. – Rinnakkaisen lämmitysmuodon, aurinkokeräimen tai lämpöpumpun käyttö käyttöveden lämmitykseen on järkevää erityisesti 4-6 henkilön, suuremmissa talouksissa, joissa vedenkulutus on runsaampaa kuin 2-3 hengen talouksissa, Eero Otronen sanoo. Oma osuutensa öljyn kulutuksen määriin on myös öljypolttimen huollolla ja kattilan puhdistuksella. – Poltin on syytä huoltaa vähintään 2 vuoden välein ja kattila puhdistaa vuosittain. Samoin myös yli 10 vuotta vanha poltin tulee huollattaa vuosittain. Kattilan likaantumisen myötä sekä kulutus että päästöt kasvavat, muistuttaa Otronen.

TEKSTI JA KUVAT: SUOMEN LÄMMITYSTIETO OY

Uusiutuvat nestemäiset polttoaineet ovat kestävä energianlähde

ILMASTONMUUTOSTA hillitsevässä energiajärjestelmässä kannattaa yhdistää erilaisia tapoja tuottaa energiaa. Uusiutuvien nestemäisten polttoaineiden pitkä säilyvyys ja helpot kuljetusmahdollisuudet tekevät niistä ihanteellisen uusiutuvan energialähteen. Laki biopolttoöljyn jakeluvelvoitteesta määrää korvaamaan osan lämmitykseen tarkoitetusta kevyestä polttoöljystä vuodesta 2021 alkaen biopolttoöljyllä. Biopolttoöljyn hinta on vielä tavallista öljyä korkeampi, mutta hybridikäytössä hinnan merkitys vähenee. Biopolttoöljyä voi yhdistää seoksena tavalliseen öljyyn, ja koko öljylämmitys voi toimia hybridilämmityksenä esimerkiksi biolämmitysöljyn ja ilma-vesilämpöpumpun kanssa. Eurofuelin puheenjohtaja Ernst-Moritz Bellingenin mukaan uusiutuva lämmitysöljy otettiin käyttöön Saksassa vuonna 2010. Kiinteistönomistajat kokivat laitteiden toimivan

uusiutuvilla nestemäisillä polttoaineilla hyvin eikä niistä ole enää aiheutunut myöskään hajuhaittoja. Bellingenin mukaan meneillään oleva energiamurros onkin haaste, jonka tavoitteet voidaan saavuttaa vain yhdistämällä kaikki energiamahdollisuudet. – Tässä yhteydessä näen uusiutuvien nestemäisten tuotteiden tulevaisuuden myönteisenä myös lämmityksessä. Suurin haaste on saada tuotetta tietty määrä kohtuulliseen hintaan, mutta tulevan kaupallisen tuotannon myötä tuotteiden saatavuus kasvaa ja niiden hintoja voidaan laskea, Bellingen sanoo. Sähköllä on suuri rooli ilmastonmuutosta hidastavassa energiamurroksessa, mutta sähkö vaatii kallista varastointi- ja akkuteknologiaa. Siihen verrattuna uusiutuvilla nestemäisillä polttoaineilla on paljon etuja: hyvä säilyvyys ja jo olemassa oleva teknologia, infrastruktuuri, logistiikka ja varastointi.

Suomessa Neste myy sataprosenttisesti jätteistä ja tähteistä valmistettua dieseliä, jonka avulla autoilijat voivat vähentää kasvihuonekaasupäästöjään jopa 90 prosenttia. Sitä voitaisiin käyttää myös lämmityksessä. – Ilmastotalkoissa tarvitaan kaikkia ratkaisuja, joissa fossiilisia polttoaineita korvataan uusiutuvilla vähähiilisillä ratkaisuilla. Neste on jo yli 10 vuoden ajan tarjonnut markkinoille Neste MY uusiutuvaa dieseliä vähentämään liikenteen päästöjä. Olemme selvittäneet mahdollisuutta tuottaa myös uusiutuvaa lämmitysöljyä hyödyntämällä samaa tuotantoteknologiaa, kertoo Markku Honkanen, teknisten palveluiden päällikkö Nesteeltä.

Suomen Lämmitystieto Oy Arto Hannula Puh: 010 617 7416 arto.hannula@ley.fi www.ley.fi


RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT • 23

Suomen suurin valikoima! Yli miljoona toimitettua tuotetta vuonna 2018! Yli 100 000 eri tuotetta ja yli 1000 tuotemerkkiä 30 osastolla

100% riskitön kauppa: Kotimainen perheyritys jo vuodesta -88

Helppo ja turvallinen maksaminen

Ilmainen vaihtoja palautusoikeus 30 päivää

Nopeat toimitukset: jopa 1–3 arkipäivää

Aina edulliset hinnat kestävät vertailun

Valikoimaan kuuluvat mm. nämä huippumerkit: HAGL…FS

LOGOTYPE

L O G O T Y P E F O R O B L O N G S U R FA C E S . TO B E U S E D A S N E G AT I V E W H I T E O N A B L A C K O R D A R K B A C K G R O U N D

PLEASE CONTACT HAGL…FS IF YOU REQUIRE ASSISTANCE OR ADVICE WITH THE APPLICATION OF THE LOGOTYPE TEL +46 226 670 00, FAX +46 226 571 59


24 • RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT

CTC lämpöpumppujen aatelia! Valitse CTC lämpöpumppu. Ammattimainen asennus ja korkea laatu takaavat huolettoman käytön vuosiksi eteenpäin.

Eniten lämmintä käyttövettä luokassaan, invertteriohjaus ja korkein energialuokka tekevät CTC lämpöpumpusta yhden markkinoiden parhaista.

*Energia luokka - Lattialämmitys tai patterit, Ohjauksen kanssa.


RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT • 25

RAKENTAJAN APUNA, KUN SATTUU JA TAPAHTUU

TERVETULOA! Olemme avoinna vuoden jokaisena päivänä • ma–to 7.45–17 • pe 7.45–16 • la–su 9.30–14

varaa aika 010 414 00* tai mehilainen.fi * Soitto maksaa kiinteän verkon liittymästä sekä matkaviestinverkon liittymästä 0,0835 €/puh. + 0,1669 €/min.

Rovaniemi, Vartiokatu 32


26 • RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT

Tauno Hedemäki Kiinteistönvälittäjä LKV +358 40 820 3790 rovaniemen@huoneistoketju.inet.fi

HEDEVÄLITYS LKV 96100 Rovaniemi

Matka jatkuu, vaikka autolle tulisikin haaveri Antti Hartikainen on erikoisosaaja auton ovien avaamisessa, auton­avainten korjaamisessa ja uusien autonavainten valmistamisessa. Tässä Antti ”jututtaa” auton tietokonetta läppärinsä välityksellä.

Hartikainen Yhtiöt viettää tänä vuonna 35-vuotisjuhlavuottaan avain valmistetaan jopa samana päivänä, Antti Hartikainen kertoo. – Osa uusista automerkeistä vaatii PIN-koodin uuden avaimen ohjelmointia varten. Se on yleensä luovutettu asiakkaalle ajoneuvon oston yhteydessä, mutta jos PIN-koodi on kadonnut, pystymme useimmista uudemmista automerkeistä lukemaan sen suoraan ajoneuvosta tietokoneen avulla.

Valtakunnallisesti ainutlaatuinen liikenteenohjauspalvelu

Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton jäsen

Hartikainen Yhtiöiden liikenteenohjausauton selkeä informaatioteksti kertoo tiellä liikkujille tiellä sattuneesta häiriötilanteesta.

Autonavaimien valmistaminen on uutuus Hartikainen Yhtiöiden kattavassa palvelutarjonnassa. Moniin automerkkeihin avain voidaan valmistaa myös asiakkaan toivomassa värissä – vaikkapa herkullisen pinkkinä.

HinausHartikaiselta nyt myös lisäavaimia autoon – ovien avaus, akkuapu ja apukäynnistys ovat arkipäivää – OULULAINEN Hartikainen Yhtiöt Oy on palvelukirjonsa monipuolisuudelta ainutlaatuinen hinaus-, tie- ja liikenteenohjauspalveluita tarjoava yritys, toteaa Antti Hartikainen, yksi perheyhtiön neljästä sisaruksesta. – Palveluihimme kuuluvat myös akkupalvelu ja apukäynnistys, vahingossa lukkiutuneiden auton ovien avaus ovia rikkomatta sekä uutuutena avainpalvelut eli auton avaimien korjaus ja uusien autonavaimien valmistus. Kaikkia palveluita tarjotaan 24h -palveluna eli ketään ei jätetä pulaan. Hartikainen Yhtiöt toimii koko Pohjois-Suomen alueella. Hartikainen Yhtiöiden luk-

kospesialisti on perheyrityksessä jo parikymmentä vuotta työskennellyt Antti Hartikainen. Hän kertoo olleensa auton lukoista kiinnostunut mopokortti-ikäisestä lähtien. Nuori Antti perehtyi aluksi lukkojen avaamiseen ja niiden mekaniikkaan romuautoilla, sitten myös perheyrityksen työntekijöiden autoilla sekä yrityksen omalla kalustolla. Tullessaan itse ajokortti-ikään hän pääsikin siirtymään tositoimiin eli tien päälle auttamaan asiakkaita, jotka olivat esimerkiksi vahingossa lukinneet autonsa avaimet auton sisään tai joiden auton lukkoon tai avaimeen oli tullut jokin vika. Näissä tilanteissa asiakkaalla on usein melkoinen hätä, jos esimerkiksi pieni lapsi tai lemmikki on jäänyt auton sisälle lukkojen taakse. Antti Hartikaisen hyvät hermot ja rauhallisuus ovatkin jääneet monelle kiitolliselle asiakkaalle mieleen. Sittemmin hän on hakenut sekä auton ovien avaamiseen että itse avainten valmistukseen osaamista kursseilta ja koulutuksista Euroopasta. Nyt hän osaa sekä korjata että tehdä uu-

sia auton avaimia. Hartikainen Yhtiöt valmistaa pajallaan sekä itse metallisen avaimen koneella jyrsien että sähköavaimen ohjelmoiden. Uusia avaimia tehdään sekä kadonneiden tilalle että kakkos­ avaimia vara-avaimiksi. – Onhan kätevintä, että yhteisauton jokaisella kuljettajalla on oma avaimensa. Hartikainen Yhtiöiden avainpalvelussa voi jopa teettää halua­mansa värisen avaimen, useimpiin automerkkeihin. – Ties vaikka iloisen värinen autonavain pysyisi paremmin tallessa.

Uusi auton avain jopa samana päivänä – Tarvittaessa pystymme tekemään uusienkin autojen avaimen hyvinkin nopeasti – jopa samana päivänä. Ajoneuvo, jonka avain on kadonnut, voidaan avata paikan päällä ovia rikkomatta niin, että asiakas saa autosta ulos tärkeät tavaransa, jonka jälkeen auto voidaan hinata toimipisteellemme, jossa uusi

Kun Nelostiellä tai missä tahansa muualla Pohjois-Suomessa rysähtää ja syntyy esimerkiksi ketjukolari, voi tiellä nähdä Hartikainen Yhtiöiden liikenteenohjausyksiköt, jotka on kutsuttu liikennettä ohjaamaan. – Liikenteenohjauspalvelumme alkoi aikoinaan siitä, kun ryhdyimme kehittämään oman työmme turvallisuutta. Olemme kehittäneet liikenteenohjauslaitteistomme ja turvavarusteemme vastaamaan teilla tehtävän vaarallisen työn vaatimuksia, Antti Hartikainen toteaa. Hartikainen Yhtiöillä on vuosien kokemus tiiviistä yhteistyöstä viranomaisten kanssa. – Ennakoimattomien poikkeustilanteiden lisäksi teemme liikenteenohjausta myös tilaustyönä erilaisissa massatapahtumissa tai esimerkiksi tien korjaustyön yhteydessä, kertoo Minna Hartikainen. Minna Hartikainen on yksi neljästä Hartikaisen sisaruksesta. Perheyrityksessä työskentelevät Minna ja hänen kolme veljeään; Antti, Andreas ja Eemeli. Eemeli Hartikainen toimii Rovaniemen toimipisteen vetäjänä. Lisäksi Minnan mies Petri Tikkala toimii perheyrityksessä liikenteenohjauksen projektipäällikkönä. Toimitusjohtajana Hartikainen Yhtiöissä toimii sisarusten äiti, Kaisu Hartikainen. – Lisäksi Hartikainen Yhtiöt työllistää useita nuoria henkilöitä, Kaisu Hartikainen kertoo. Hartikainen Yhtiöt tarjoaa hinaus- ja tiepalveluita koko Oulun seudulla ja Pohjois-Suomen alueella ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Toimipisteet sijaitsevat Oulussa, Kemissä ja Rovaniemellä. Palvelutarjontaan kuuluu myös ympärivuorokautinen akkupalvelu ja apukäynnistys. – Valttimme on palvelumme monipuolisuus: pystymme auttamaan autoilijoita monissa ongelmissa ja hätätilanteissa. Ketään ei jätetä tien varteen, summaa toimitusjohtaja Kaisu Hartikainen.

TEKSTI JA KUVAT ANITTA ISO-MARKKU


RAKENTAJA 2019 ROVANIEMI MESSUSANOMAT • 27

2014

www.automaatiopalvelu.fi

Automaatio-, säätölaiteja sähkötyöt Kaukolämpölaitteistojen huolto ja korjaus

SOITA 040 562 7816 Palvelemme koko Lapin alueella! Länsirinteentie 27 Rovaniemi antti.tahtisaari@automaatiopalvelu.fi

Nyt Nyt saunan saunan Tutustu ostajalle asennus ostajalle asennus netissä: veloituksetta, veloituksetta, lumisaunat.fi kysy lisää! kysy lisää!


28 • RAKENTAJA 20I9 ROVANIEMI MESSUSANOMAT

Upeita paikallisia tuotteita korvakoruista ruokatuotteisiin. TERVETULOA!

VALTAKATU 24 96200 ROVANIEMI Tiistaista perjantaihin ollaan auki 10 -17 ja lauantisin 12 -15 puh: +358 40 1531 131


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.