__MAIN_TEXT__

Page 1

Pytinki-messut 30.-31.3.2019 • Seinäjoki Areena

Pohjanmaan YritysSanomat ISSN 1799-3490 ISSN-L 1799-3490 • Pohjanmaan YritysSanomat –erikoisnumero • RAKSA 2019• POHJANMAA

2 h + k + sauna, 62,5 m² + esivalmisteltu yläkerta alkaen 28,5 m²

Reilu Lasse pienellekin tontille

Pulipuli, lumet suli! Lumisen talven jälkeen katoltasi voi sulaa tuhansia litroja vettä. • Tilaa ilmainen kuntoarvio, tarkistuta katon ja rännien kunto ajoissa. • Uusi katto säältä suojaan päivässä! Tuotteet suoraan tehtaalta, markkinoiden parhailla takuilla.

Alkaen vain

120 080  €

sis. alv

Hinta sis. rahdin ja vakioperustukset.

Kysy lisää omalta Älvsbytalomyyjältäsi: Erkko Vuorenmaa, 050 544 9498

Soita 06 2410 2973

Katso koko mallistomme: alvsbytalo.fi

Kattoarvonnan säännöt:

vesivek.fi

Uusi urbaani elämä upeassa Upassa! As. Oy Seinäjoen KISKANKARTANO Aivan Seinäjoen keskustan vieressä sijaitseva Kiskankartano tarjoaa toimivia koteja monenlaisille asujille suositulta Upan asuinalueelta. Vaalean pinnan ja punatiilen yhdistelmä antaa talolle modernin mutta ympäristöönsä istuvan ilmeen. Arvioitu valmistuminen: 11/2019.

HUONEISTOT

HINNAT ALK.

Esim.

Koko

Myyntihinta

1h+kt 2h+kt+(s) 3h+kt+s

31,0 m2 45,5–46 m2 71,5–77,5 m2

37 500 € 48 870 € 71 070 €

Kok. hinta 125 000 € 162 900 € 236 900 €

(s) = Kylpyhuonesaunamahdollisuus lisähinnalla.

MYYNTI

Jaana Mäki-Maunus LKV +358 50 301 2011 jaana.maki-maunus@lakea.fi


2 • POHJANMAAN RAKSA / YRITYSSANOMAT

Pytinkimessuihin liitettiin myös ruoka- ja juomatapahtuma Pytinki -messutapahtumaan Seinäjoki Aree­nalla on tänä vuonna yhdistetty uusi ruoka- ja juomatapahtuma Maistuva. – Nyt saa monenlaista koettavaa ja tutkittavaa samassa tapahtumassa, painottaa Pytingin toimitusjohtaja Heikki Punkari. Pytinki toteutuu maaliskuun lopussa 30.–31. päivinä. – Rakentamista tai remontointia suunnitteleva voi tehdä Pytinkimessuilla hankintoja ja hankkia tietoa tulevaan projektiinsa tai uusia ideoita johonkin muuhun kodin uudistamista vaativaan ongelmaan. Kunnat ja kaupungit ovat mukana myös tämänvuotisilla messuilla: tonttitarjontaa ja kotiseututietoa on hyvin luvassa sitä kaipaaville. – Monipuolinen lavaohjelma ja työnäytökset takaavat kävijälle Pytingin osalta kattavan kokonaisuuden rakentamisen ja remontoimisen

osalta. Messuja saapuu juontamaan Radio Suomipopin Aamulypsystä tuttu Anni Hautala. Remonttipiiskurina tunnetulla Perttu Sirviöllä on oma remppapiste messuhallissa, jossa hän antaa ratkaisuja kinkkisiin remppaongelmiin. Inspiraatiota tulevaan kevääseen messuilta saa esimerkiksi houkuttelevien parveke- ja terassiratkaisuiden muodossa. – Ulkotiloista on tullut jo lähes sisätilojen vertaisia ajanvietto­paikkoja, joihin panostetaan ja niiden halutaan olevan kauniita ja toimivia. Sisustaminen on trendinä noussut yhä tärkeämpään asemaan yhtenä kodin viihtyvyyden tekijänä. Pytinkimessuilla on esillä tätäkin puolta aikaisempaa enemmän: niin näytteilleasettajilta kuin ohjelmapuolelta. Tapahtumassa saa myös pikavinkkejä pieniin kodin sisustusongelmiin sisustussuunnittelijalta.

Anni Hautala

Perttu Sirviö

Suomen talouskasvu voi hidastua

Matalien korkojen aika jatkuu edelleen Asunnon ostajan markkinat vahvoilla SUOMEN TALOUSKASVU voi hidastua tänä vuonna 1,7 prosentiin. Viime vuonna kasvu oli lähellä kolmea prosenttia. Mitä tämä merkitsee uuden asunnon ostajan, asunnon vaihtajan tai ok-rakentajan taloudessa? Taustalla ovat erityisesti maailmantalouden heikentyneet näkymät. Asuntomarkkinoilla on meneillään suvantovaihe, jossa valmistuvien asuntojen määrä pitää hintakehityksen matalana. Suomessa jatkunut vahva talouden elpymisen kausi on vaihtumassa tuottavuusjahtiin, arvioivat Danske Bankin ekonomistit tuoreessa suhdannekatsauksessaan.

– Vuoden 2018 lukujen yksi heikoimmista kohdista on työn tuottavuus, eli bruttoarvonlisäyksen volyymi työtuntia kohti, joka heikkeni 0,6 prosenttia. Työn tuottavuuden kasvattaminen tulee olemaan avainroolissa lähivuosina, koska työvoiman tarjonnan kasvu on vähitellen tyrehtymässä, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki. Danske Bankin mukaan vuoden 2020 kasvun arvioidaan jäävän edellistä ennustetta vielä matalammaksi eli 1,2 prosenttiin. Kasvu tulee pääasiassa yksityisestä kulutuksesta, sillä viennin kasvu on heikkoa. Pasi Kuoppamäki muistuttaa, että Suomi elää seuraavat kuukaudet ilman toimivaa poliittista hallitusta. Tämä lisää toimintaympäristön epävarmuutta.

Eduskuntavaalien jälkeen uusi hallitus on päätöksentekokykyinen vasta hallitusneuvottelujen jälkeen. – Suomalaisten taloudelliseen mielenrauhaan vaikuttaa paljon oman talouden lisäksi näkemys julkisen talouden tilasta. Suuria haasteita ovat kestävyysvaje ja velkaantuminen, joka tosin on vähentynyt viime aikoina. Soten kaatumisen jälkimainingeissa kevään eduskuntavaalit tuovat uhkaa kalliista vaalilupauksista ja hallitusneuvotteluiden pitkittymisestä, hän arvioi. Suomalaiset asuntomarkkinat ovat suvantovaiheessa. Uusia asuntoja valmistuu runsaasti etenkin nyt keväällä, mutta rakennuslupien määrän lasku viittaa asuntotuotannon hidastumiseen 2019 jälkipuoliskolla. Tämä taas lupaa padon pur-

kautumista vuoden kuluttua, eli rakentamisen hiipuminen tänä vuonna nousisii taas kovaan kasvuun vuoden kuluttua. – Rakennusyhtiöt haluavat nähdä, miten kasvanut tarjonta menee kaupaksi. Kaupungistuminen kuitenkin jatkuu ja suurissa kaupunkikeskuksissa on kysyntää uusille asunnoille, joten rakentaminen voi piristyä uudelleen suvantovaiheen jälkeen. Juuri nyt asunnoissa on monin paikoin tinkimisvaraa, Kuoppamäki sanoo.

Korot pysyvät matalina

Kansainvälisessä taloudessa on nyt useita kriisipesäkkeitä. Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota heikentää näkymiä

globaalisti. Euroopassa näkymiä varjostaa erityisesti brexit ja Italian taantumaan ajautunut talous. – Brexitin kohtalo on edelleen auki, mikä luo epävarmuutta, ja supistaa investointeja Britanniaan. Pahimmillaan tuloksena on sopimukseton tila ja kaupan hyytyminen tullimuurien noustessa EU:n ja Britannian välille. Pidämme sopimuksetonta eroa kuitenkin melko epätodennäköisenä ja markkinavaikutuksia siten rajallisina, Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist sanoo. Euroopan talouden heikkeneminen sai Euroopan keskuspankin loiventamaan näkemystään korkojen noususta. – Juuri nyt suomalaisten taloudessa suurimmat riskit eivät liity korkoihin. Uusien asunto-

lainojen keskimääräinen reaalikorko on negatiivinen ja säilyy lähitulevaisuudessa sellaisena, koska korot eivät lähde merkittävään nousuun ennustejaksolla, joka ulottuu vuoteen 2020 saakka, hän lisää. Danske Bankin ennusteen mukaan taantuman riski kohoaa vuoden 2020 aikana. – Maailmantalouden kyky kestää riskejä on osin parempi kuin ennen finanssikriisiä. Toisaalta monissa maissa julkisten talouksien velka on merkittävästi kriisiä edeltänyttä tasoa korkeampi ja keskuspankkien liikkumavara olisi kriisin iskiessä rajallinen, koska rahapolitiikkaa ei ole ehditty normalisoida. Pankkijärjestelmän riskinsietokyky on parantunut, mutta julkisen talouden puskurit ovat heikot, toteaa Jukka Appelqvist.

MEDIARAUTI


KAIKILLA on oikeus nauttia omassa kodissaan hyvästä sisäilmasta. Älvsbytalo on ottanut myös sisäilman laadun sydämen asiaksi suunnittelu- ja valmistusprosessissaan. Uuden kodin alusta alkaen hyvä sisäilman laatu varmistetaan oikeilla rakennusmateriaalivalinnoilla ja turvallisella, sisäilmanlaatutekijät huomioon ottavalla rakennusprosessilla, kertoo Älvsbytalomyyjä Erkko Vuorenmaa. Hän toimi muun muassa Kauhajoen ja Seinäjoen alueella. – Vietämme jopa 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa, joten sisäilman laatu on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta todella tärkeä tekijä. Hyvän sisäilman määritteleminen on usein hankalaa, sillä kun sisäilman laatu on kunnossa, sitä ei oikeastaan huomaa lainkaan. Hyvää sisäilmaa ei näe eikä haista. Jos talon ilmanvaihto toimii oikein, sitä ei tunne eikä kuule, pohtii Erkko Vuorenmaa. – On kuitenkin selvää, että hyvässä sisäilmassa asukkaat viihtyvät ja voivat hyvin. Hyvä sisäilma auttaa myös pitämään talon kunnossa. Älvsbytaloissa sisäilma on puhdasta ja hajutonta.

Kaikki hyvän sisäilman eteen

Jos uuden talon sisäilman laatu ei ole hyvä, jotain on mennyt pahasti pieleen talon suunnittelu- tai rakennusprosessin aikana. Älvsbytalo on hionut talojensa suunnittelu- ja rakennusprosessin varmaksi ja turvalliseksi myös sisäilman laatua silmällä pitäen. Lopputuloksena on talo, jossa sisäilman laatu on varmasti hyvä. Älvsbytalot rakennetaan Kauhajoen tehtaalla valvotuissa ja kuivissa olosuhteissa valmistetuista tilaelementeistä. Kokeneet ammattilaiset pystyttävät talon tontilla harjakorkeuteensa nopeasti vain yhdessä päivässä. Rakenteet eivät joudu asennuksen aikana missään vaihteessa alttiiksi kosteudelle. Älvsbytalo vastaa itse talojen perustustöistä. Älvsbytalossa on tuulettuva rossipohja, siten kosteus ei pääse missään olosuhteissa nousemaan maaperästä rakenteisiin. Älvsbytalojen vesi- ja viemärijärjestelmät on keskitetty keittiöön sekä kylpyhuoneeseen. Kosteus- ja vedeneristykset sekä märkätilojen asennukset toteutetaan huolella. Pintamateriaalivalinnoilla on myös merkittävä vaikutus niin sisäilman laatuun kuin viihtyvyyteenkin. Älvsbytalojen sisämateriaalit ovat laadukkaita, käytännöllisiä ja valittu siten, ettei niistä vapaudu sisäilmaan haitallisia päästöjä.

Tiivis ja energiatehokas

– Tiiveyden ja energiatehokkuuden osalta Älvsbytalot täyttävät sekä maakohtaiset että EU:n asettamat tiukat vaatimukset. Rakenteiden läpi tulevia lämpövuotoja ei tarvitse pelätä, Erkko Vuorenmaa kertoo.

Kuvassa Älvsbytalon talomalli Edith. Edithissä on kolme huonetta, keittiö ja sauna. Huoneistoala on 107,0 m2 sekä esivalmisteltu yläkerta 49,7 m2.

Erkko Vuorenmaa:

”Älvsbytalossa on erinomainen sisäilma” Hän toteaa, että Älvsbytaloissa on turvallinen pattereilla toimiva vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, joka levittää lämmön asuntoon tasaisen miellyttävästi. Lämmönlähteenä on joko poistoilma- tai vaihtoehtoisesti kallio- tai maalämpöpumppu. Kallio- tai maalämpöpumpullisissa taloissa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Poistoilmalämpöpumpulla varustetussa talossa raitisilma otetaan esilämmitettynä ja suodatettuna raitisilmaradiaattoreiden kautta. Ilmanpoistokanavat ovat keittiössä ja märkätiloissa. Lämmitys ja ilmanvaihto on toteutettu käytännöllisesti ja energiatehokkaasti siten, että raitista ilmaa riittää ja sisäilman laatu on kaikissa olosuhteissa hyvä. – Jokaiseen Älvsbytaloon tehdään lopputarkastus, jossa varmistetaan, että kaikki on kunnossa, ja muun muassa talo-

teknisten laitteiden säädöt käydään huolellisesti läpi tulevien asukkaiden kanssa. Näin säädöt saadaan varmasti kuntoon ja asukkaat tulevat sinuiksi uuden talonsa kanssa, Vuorenmaa toteaa.

Asiantuntija kehuu: ”Rossipohja on erinomainen ratkaisu” Rakennusalan pitkäaikainen vaikuttaja ja asiantuntija, diplomi-insinööri Esko Kukkonen tutustui Älvsbytalon valmistusprosessiin ja Espooseen rakennettuun 1,5-kerroksiseen Edithtaloon. Kukkonen kiinnitti huomiota juuri valmistuneen talon

tuoksuttomuuteen ja hyvään sisäilmaan. Kukkonen listasi tekijöitä, joilla Älvsbytalo varmistaa talojen sisäilman laadun: – Talojen rakenteet eivät joudu rakentamisen aikana missään vaiheessa alttiiksi kosteudelle. Tämä on erittäin tärkeää käytönaikaisten kosteusvaurioiden välttämisessä, Kukkonen toteaa. – Rossipohja on erinomainen ratkaisu. Tarvittaessa myös radontuuletus on sen kautta järjestettävissä kätevästi. Riittävän korkean rossipohjan kautta alapohjaa pääsee tarvittaessa myös huoltamaan ja korjaamaan, Kukkonen kiittelee. – Talot tuuletetaan kunnolla asennustöiden jälkeen ennen asiakkaalle luovuttamista. Rakennusaikaiset epäpuhtaudet tulisikin aina tuulettaa kunnolla pois ennen talon luovuttamista hyvän sisäilman varmistamiseksi. Älvsbytaloissa on joka huo-

neessa määräysten mukainen, riittävä ja hyvä sisäilman laatu ja ilmanvaihtuvuus. – Älvsbytalojen vesi- ja viemärijärjestelmät on keskitetty keittiöön ja kylpyhuoneyksikköön. Se on erittäin hyvä asia. Mahdollisten vesivahinkojen estämiseen on laitteissa ja asennustöissä kiinnitetty erityistä huomiota, Kukkonen toteaa.

Älvsbytalo 75 vuotta

Älvsbytalo viettää tänä vuonna 75-vuotisjuhlavuottaan. – Vuosien saatossa on valmistunut yli 42 000 Älvsbytaloa, ja voikin sanoa, että tyytyväisiä asiakkaita meillä on yllin kyllin, iloitsee Älvsbytalomyyjä Erkko Vuorenmaa. Uutena omakotirakentamisen trendinä Vuorenmaa näkee pientalot, jotka kiinnostavat nyt var-

sinkin nuoria pariskuntia. Älvsbytalo vastaa pienomakotitalojen kysyntään pinta-alaltaan 6284 m2 taloilla. Kompaktissa rakentamisessa korostuu hyvä ja käytännöllinen tilasuunnittelu. – Tässä kokoluokassa ei ole aiemmin juuri rakennettu omakotitaloja eli pientaloja ei juuri löyty ”käytettyinä” myynnistä – tai ne eivät vastaa varustelutasoltaan ja tilankäytöltään nykyaikaisia vaatimuksia. Älvsbytalon suositut pienomakotitalot kuten 62,5 -neliöinen Siiri ja 84,5 -neliöinen Saara ovat todellisia tilaihmeitä ja kompaktista koostaan huolimatta varustelultaan täysiverisiä omakotitaloja. Älvsbytalon modernit pienomakotitalot ovat myös poistolämpöilmapumpun ansiosta erittäin energiatehokkaita, mikä vastaa ekologisuutta ja ekonomisuutta arvostaviin asiakkaisiin, Vuorenmaa tuumaa.


4 • POHJANMAAN RAKSA / YRITYSSANOMAT

Saunassa jokainen sentti on tärkeä Lumitrendi on moderni, muotoilultaan jykävä ja kulmikas laudemalli. Tässä lauteet on veistetty trendikkäästä vaaleasta haavasta. Kääntyvät lauteen päät tuovat kokonaisuuteen lisää ilmeikkyyttä.

Lumisaunojen Kempeleen liikkeessä Zatelliitintiellä asiakkaita palvelevat myyjät Tiina Mannermaa (vas.), Jarno Käräjäoja (kesk.) ja Riitta Soronen (oik.). Zatelliitintien saunastudio laajentuu ensi kesän aikana.

LUMIJOKINEN LUMISAUNAT

on yksi maamme johtavista saunavalmistajista. Yksityisasiakkaiden lisäksi monet talotehtaat ja rakennuttajat ovat valinneet saunatoimittajakseen Lumisaunat. Lauteita toimitetaan Lumijoen tehtaalta koko maahan. Pohjois–Suomen alueella Lumisaunat myös asentaa saunanlauteet ja tekee saunaremontteja. Lumisaunojen mallisaunoja voi piipahtaa katsomassa saunastudiolla Kempeleessä.

Yksilöllinen sauna asiakkaan makuun

Lumisaunat-laudemallistossa on kuusi erilaista laudemallia, jotka ovat saatavissa useassa eri materiaalissa, joita ovat muun muassa haapa, tervaleppä, jättiläistuija, lämpöhaapa, lämpömänty ja radiata. Samaakin laudemallia voidaankin siis varioida monipuolisesti niin materiaalivalintojen kuin erilaisten tila– ja muotoratkaisujen kautta. Lumisaunojen toimitusjohtaja Jarno Käräjäoja korostaakin tilasuunnittelun suurta merkitystä niin saunan tunnelman kuin hyvän käytettävyyden kannalta. Lumisaunat suunnitellaan ja valmistetaan asiakkaalle aina mittojen mukaan. – Mitä pienempään tilaan sauna rakennetaan, sitä tärkeämpää tietysti on, että jokainen senttimetri saunatilasta käytetään fiksusti. Isommassa saunatilassa taas on tilaratkaisulla mahdollisuus luoda saunaan tunnelmaa vaikkapa kauniilla lauteiden keskelle integroidulla kiukaalla, vastakkain asetetuilla “face– to–face” –lauteilla tai jollakin muulla erikoisemmalla lauderatkaisulla, Käräjäoja pohtii.

Vaikka suurin osa Lumisaunojen liikevaihdosta muodostuu yritysmyynnistä, yksilöllisiä saunasuunnitelmia asiakkaille tehdään silti paljon. Talotehtaidenkin kautta toimitettavat saunat suunnitellaan nimittäin Lumisaunoilla aivan samalla pieteetillä ja yhtä laajalla vaihtoehtovalikoimalla kuin saunansa suoraan Lumisaunoilta ostavien yksityisasiakkaiden saunat. – Saunan suunnittelu tapahtuu joko kasvokkain esimerkiksi täällä Kempeleen saunastudiollamme tai sitten puhelimen ja sähköpostien välityksellä kauemmas muualle Suomeen. Nettisivuillamme on monipuolisesti kuvia eri saunamalleistamme erilaisina toteutuksina. Sieltä saa käsityksen siitä, kuinka erilaiselta samakin laudemalli voi näyttää erilaisina värityksinä ja erilaisten lauderatkaisujen kanssa toteutettuna. Yleensä pyydänkin asiakkaita ensin katselemaan kuvia sivuiltamme ja sitten kertomaan, mistä tykkäsivät. Sitä kautta lähtee kyllä hahmottumaan, millaisesta tyylistä kyseinen asiakas tykkää, Käräjäoja kertoo.

Ruskean lämpöhaavan ja sormipaneelien paluu

– Nykyään ei oikein voi nimetä yhtä saunatrendiä ylitse muiden, vaan ennemminkin samaan aikaan vaikuttaa muutama erillinen ja jopa toisilleen vastakkainenkin tyylisuunta. Joka tyylillä on omat vankat kannattajansa, Käräjäoja kertoo. – Toiset haluavat nyt hyvin

vaaleaa saunaa, esimerkiksi valkovahattua haapaa. Toisaalta trendikästä on luoda kontrastia lauteiden ja saunan seinän välille niin, että esimerkiksi lauteet ovat vaaleat tai lämpimästi puunväriset ja seinä puolestaan aivan tumma – tai toisin päin. Nämä yhdistelmät näyttävät hienoilta esimerkiksi linjoiltaan moderneissa Lumitrendi–lauteissa. Lämpöhaavan luonnollinen pehmeän ruskea sävy on nyt myös selvästi monien nouseva suosikki. Samoin menneiden vuosikymmenien hitti, kapea sormipaneeli seinissä ja katossa on taas noussut suosioon, esimerkiksi juuri lämpökäsitellyn haavan omassa värisävyssä, Käräjäoja kertoo. Laudemallien ja -materiaalien lisäksi saunasuunnittelussa korostuvat tietysti kiuasvalinta, saunan valaistus, erilaiset efektipinnat kuten kivi– tai laattaseinät, lasiseinä jne. Nykyisin saunaan saa jopa helppokäyttöisen äänentoistojärjestelmän niin, että saunassa voi kuunnella rentouttavaa musiikkia tai vaikka luontoääniä. – Toki aina on myös asiakkaita, jotka kysyvät “ihan tavallista perinteistä saunaa” ilman mitään “krumeluureja”. Myös heidän makuaan miellyttäviä saunamalleja meiltä löytyy aivan varmasti, esimerkiksi selkeälinjainen Lumiretro, pelkistetty Luminormi. Jarno Käräjäoja arvelee Lumisaunojen asiakkaista suurimman osan tulleen “puskaradion” kautta. Asiakastyytyväisyys on Lumisaunoille sydämen asia. Saunasuunnittelussa pyritään aina kertomaan asiakkaalle teknisesti paras tapa toteuttaa saunaratkaisut tyylistä kuitenkaan tinkimättä.

Lumitähti on muotoilultaan pyöristetty laudemalli. Tässä materiaalina väritykseltään eläväinen jättiläistuija, jonka sävyjen lämmin kirjo tulee kauniisti esille Lumitähti–lauteissa.

Luminormi on Lumisaunojen “riisuttu peruslaudemallisto”. Kuten kuvasta näkyy tyylikkäillä materiaalivalinnoilla selkeälinjaiset ja yksinkertaistetut lauteetkin näyttävät ylellisiltä. Lämpimän ruskea lämpöhaapa on materiaalina nouseva saunatrendi.

Lumiretro on selkeälinjainen ja muotoilultaan perinteitä kunniottava, mutta samalla moderni laudemallisto. Sälekaiteet tekevät saunomista turvallisesta. Materiaalina tässä lämminsävyinen tervaleppä.


POHJANMAAN RAKSA / YRITYSSANOMAT • 5

Kattojen pesut ja maalaukset Pelti-, tiili- ja mineriittikattoihin Vesikourut, tikkaat, lumiesteet - myös vanhojen uusimiset ja korjaukset

Kotitalousvähennysmahdollisuus

Soita ja kysy tarjous!

050 594 2992

kjkmestarit.fi

Jauhemaalauksen ammattilainen jo 20 vuotta

Nyt Nyt saunan saunan Tutustu ostajalle asennus ostajalle asennus netissä: veloituksetta, veloituksetta, lumisaunat.fi kysy lisää! kysy lisää!

SEMKO OY

Betoniin valettavat tartunta- ja kiinnitysosat • Betonin käsittelylaitteet • Kevyet teräsrakenteet Tehtaantie 8, 60100 Seinäjoki 020 7288350 www.semko.fi


6 • POHJANMAAN RAKSA / YRITYSSANOMAT YRITYSESITTELY

Haapaniemen hiippakuntakartano kauniisti Kuortaneenjärven rannalla

Yritystilaisuuksista perhejuhliin

II

kennus on tilava ja löylyhuoneet löytyvät sekä miehille että naisille. Saunan terassilta avautuu upea näkymä järven selälle. - Muutama vuosi sitten rakensimme rantaan myös puolikodan, joka keväisin ja kesäisin tarjoaa rentottavan paikan makkaranpaistoon ja yhdessäoloon.

HAAPANIEMI

hiippakuntakartano Luonnonkauniilla ja rauhallisella paikalla Kuortaneenjärven rannalla sijaitseva Haapaniemen hiippakuntakartano tarjoaa hyvät ja tilavat olosuhteet erilaisille tapahtumille perhejuhlista yritysten tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Historiallisesti arvokas Haapaniemen ympäristö

Yksityitilaisuuksia perhejuhlista ryhmien majoitukseen

Kuva Lukkarin majoitustilasta 2hengen huoneesta Haapaniemen rannalta aukeaa upea näkymä Kuortaneenjärven selälle

Aikoinaan pappila toimi sotasairaalana sekä Lotta-Svärd järjestön ja Etelä-Pohjanmaan Naisten Huoltosäätiön invalidikotina. Vuonna 1968 Lapuan hiippakunnan seurakunnat hankkivat Haapaniemen koulutus-, työskentely- sekä kokoontumistiloiksi. Nykyinen päärakennus on valmistunut vuonna 1779.

NÄKÖISLEHTI:

Kuortaneenjärven rannalla kodikas kokonaisuus Tänä päivänä Haapaniemessä järjestetään yritysten, seurakuntien ja yhteisöjen käyttöön koulutusta, kokouksia, neuvotteluja sekä virkistystä arjen keskelle. - Asiakkaiden käytössä on rantasauna, puolikota, polkupyöriä, frisbeegolf sekä talvisin hyvin hoidetut hiihtoladut järven jäällä, kertoo Haapaniemen

isännöitsijä Tuomas Hemminki. Puhdasvetisen Kuortaneenjärven rannalla sijaitseva Haapaniemi tarjoaa hienot ja viihtyisät puitteet rentouttavaan ajan käyttöön. Hyvin varustellut majoitushuoneet sopivat erinomaisesti niin viikonloppuvieraille kuin pidempiaikaisille asiakkaillemme. - Yritykset ovat myös löytäneet Haapaniemen. Tyhyä, kokouksia ja virkistystä arkeen, sitä tarjoamme huippuhienossa ympäristössä järven rannalla, Hemminki sanoo.

WWW.MEDIARAUTIO.FI

Kuortaneen Urheiluopiston kanssa tyhyä ja virkistystä

- Asiakkaidemme hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi teemme yhteistyötä Kuortaneen Urheiluopiston kanssa, missä haluttaessa järjestetään mm. ohjattuja kuntopiirejä Tuomas Hemminki kertoo. Hikijumpan jälkeen on aika nauttia saunan lämmöstä ja pulahtaa vilvoittavaan järveen. Rannassa sijaitseva saunara-

Haapaniemi tarjoaa hyvät puitteet erilaisiin tapahtumiin. Juhlallisuutta riittää häistä muistotilaisuuksiin ja majoituspalveluita niin perheille kuin ryhmille. Ruoat valmistamme itse ja tarjoilemme maittavaa luomuhenkistä lähiruokaa ruokalassamme. - Viime vuonna saimme valmiiksi uuden majoitustilan ja nyt majoituskapasiteettimme on 60 yöpymispaikkaa. Kaikki majoitustilamme ovat käyneet läpi tarkistukset sekä remontit. Hyvältä näyttää ja olemme valmiina ottamaan vieraamme hyvin hoidettuun taloon vieraiksemme. Käy tutustumassa www.hiippakuntakartano.fi


POHJANMAAN RAKSA / YRITYSSANOMAT • 7

Lappajärven kesäteatteri Näytökset Ke To La Su

17.7 18.7 20.7 21.7

klo 19 klo 19 klo 14 klo 14

Ke To Pe La Su

24.7 25.7 26.7 27.7 28.7

klo 19 klo 19 k lo 19 klo 14 klo 14

To Pe La Su

1.8 2.8 3.8 4.8

klo 19 klo 19 klo 14 klo 14

To Pe La Su

8.8 9.8 10.8 11.8

k lo 19 klo 19 klo 14 klo 14

varaa teatteripaketit lipunmyynnistämme -useita ruokapaketteja -väliaikatarjoilut -elämyspaketit

Su 18.8 klo 14 ja 19 www.lappajarvenkesateatteri.. / 050-3508 351

vahva vuodesta 1868


8 • POHJANMAAN RAKSA / YRITYSSANOMAT

Kuluttajan on helppo pienentää hiilijalanjälkeään tyhjennyskerta, voi jätteet lajittelemalla toisaalta onnistua pidentämään jäteastian tyhjennysväliä, mistä taas vastaavasti muodostuu säästöä, hän selittää. – Tulevaisuudessa esimerkiksi omakotitalouksien muovijätteen kierrättäminen muodostuu kokonaiskustannusten kannalta sitä edullisemmaksi, mitä useammat omakotitaloudet siihen lähtevät mukaan. Muovinkierrätysverkoston tiiviys heijastuu myös siihen, mitä muovijäteastian tyhjentäminen per kerta kuluttajille maksaa. Siksikin toivoisin, että mahdollisimman monet omakotitaloasujat lähtisivät mukaan muovinkierrätystalkoisiin – se on kaikkien yhteinen etu, Sivupuro miettii.

Tulevaisuudessa kierrätys entistä monipuolisempaa Nelilokero-palveluun voi tutustua netissä Lassila & Tikanojan internet-sivuilla.

Omakotiasuja: Lajittele jätteesi suoraan piharoskasäiliöön!

Osaa auttaa Opi ensiapua kurssilla Lisätietoa: Suomen Punaisen Ristin lähin piiritoimisto tai 020 701 2376 (arkisin klo 9-16, matka puhelimesta 8,35 snt/puhelu + 17,17 snt/min)

punainenristi.fi/opi-ensiapua

SPR_Osaa_auttaa_eri_kokoja.indd 3

HIILIJALANJÄLJEN pienentäminen puhuttaa tänä keväänä kaikkia, ja itse kukin miettii varmasti konkreettisia keinoja pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Jätteensä lajittelemalla jokainen kuluttaja voi tehdä merkityksellisen ekoteon omassa arjessaan. Suomalaisissa taloyhtiöissä jätteiden lajittelumahdollisuudet ovatkin nykyisin pääsääntöisesti hyvät. Sen sijaan omakotiasujilla olisi vielä asiassa petrattavaa. Omakotiasujat tuottavat arviolta noin yhden kolmasosan kaikes-

ta yhdyskuntajätteestä. Valitettavan monessa omakotitaloudessa kaikki tai lähes kaikki syntyvät kotitalousjätteet päätyvät lajittelemattomina sekaisin polttokelpoiseen jätteeseen, koska eri jätejakeiden kuljettaminen kierrätyspisteisiin esimerkiksi kauppojen yhteyteen koetaan hankalaksi. Näin ei tarvitse olla. – Toivomme, että omakotien asukkaat innostuisivat kierrättämään ainakin pakkausmuovijätteensä pois polttokelpoisen jätteen seasta, haastaa Lasiila&Tikanojan yksikönpäällikkö Jani Sivupuro. – Lassila & Tikanojan tavoitteena on saada miljoona suomalaista muovin erilliskeräyksen piiriin ensi vuoteen mennessä. L&T on panostanut paljon muovin erilliskeräykseen ja nyt tar-

vitaan enää kuluttajien intoa sen lajitteluun. Uskomme, että parhaiten kotitalouksien pakkausmuovit ja kaikki muutkin kierrätysjätejakeet päätyvät kiertoon, kun ne voi yksinkertaisesti viedä jäteastiaan omalle pihalle eikä niitä tarvitse lähteä kuljettelemaan mihinkään kauemmas, kuten esimerkiksi lähimmän isomman kaupan pihaan, Sivupuro tuumii. – Jätteiden lajitteleminen omaan pihaan tuotuihin jäteastioihin ei myöskään välttämättä tule omakotitalouksille kalliimmaksi kuin vain yhden jäteastian tyhjentäminen, sillä vaikka esimerkiksi kaksi- tai nelilokeroisen jäteastian tyhjentäminen on hieman kalliimpaa kuin yhden perinteisen polttokelpoisen jätteen jäteastian tyhjennys per

Uutta omakotitaloa rakentaville Jani Sivupuro vinkkaakin, että jätekatos kannattaa rakentaa riittävän suureksi niin, että sinne mahtuu jäteastioita useammille eri jätejakeille. L&T:n kaksi- ja nelilokeroiset jäteastiat on suunniteltu säästämään varastointitilaa sisätiloissa, mutta ne ovat hieman perinteisiä ulkoroskalaatikoita isompia. – Itse haaveilen, että ihan jokaisen talon pihaan saataisiin tulevaisuudessa ainakin kaksi nelilokeroista jäteastiaa, jolloin siis yhteensä voitaisiin kerätä jopa seitsemää eri kotitalousjätejaetta. Silloin voisimme hakea suoraan ihmisten omasta pihasta polttokelpoisen sekajätteen, pakkausmuovin, kartongin, paperin, metallin, lasin ja biojätteet. Ylimääräisen kahdeksannen lohkon voisi käyttää esimerkiksi lisätilana pakkausmuoville, hän visioi.

ANITTA ISO-MARKKU

02/06/2017 9.56

• Sähköurakointi • Saneeraukset, huollot ja korjaukset • Ilmalämpöpumput


POHJANMAAN RAKSA / YRITYSSANOMAT • 9

JYVÄSKYLÄ

20

TAPAHTUMAT

1000

MIN

lle

MAJOITUS

700 lle

PARHAAT TAPAHTUMAT PEURUNGASSA!

Peurunka on Suomen aktiivisin kylpylähotelli, joka sijaitsee Laukaassa puhtaan luonnon keskellä, kauniin Peurunkajärven rannalla.

VIIHDETTÄ TALON PUOLESTA!

PEURUNKA AREENASTA ON MONEKSI!

Tanssi, biletä ja laula karaokea.

Kokous, kick off, tyhy, gaala..

AKTIVITEETIT, TYHY-PÄIVÄT Varaa aktiviteetit niin pienille kuin isommillekin ryhmille.

TERVETULOA PEURUNKAAN!

KUNTOUTUSKURSSIT Osallistujalle ja organisaatiolle aina ilmainen!

KATSO LISÄÄ: PEURUNKA.FI Pyydä tarjous! PUH. 020 751 601

LÄHELLÄ

PEURUNKA.FI

rssit u k u p Ensia -20% ä l l ä kes

Kesällä on hyvää aikaa kouluttaa henkilöstöä. 0400 112 113 ensiapukoulutus.fi

vain 20 min. Jyväskylästä!


10 • POHJANMAAN RAKSA / YRITYSSANOMAT YRITYSESITTELY

Suomen Työkalu Oy -

Korjaamolaitteita ammattilaisille jaamoiden suuntaan. Motto on ollut alusta asti – Kumppanisi korjaamolla! Tämä tarkoittaa aitoa kiinnostusta asiakkaan liiketoimintaan ja sen tehostamiseen tarjottujen ratkaisujen avulla. Laitevalikoiman täytyy olla laadukas, rikkoutumisien aiheuttamat seisokit maksavat korjaamolle rahaa menetetyn työlaskutuksen kautta. Yksi nostinpaikka voi tuottaa laskutusta kaksi tuhatta euroa per päivä, jos nostin on pois käytöstä vaikkapa viisi päivää, menetys on kymmenen tuhatta euroa. Usein tämä unohtuu laitteiden hankintaa kilpailutettaessa ja keskitytään liikaa pelkkään hintaan. Hinta korreloi voimakkaasti laatua korjaamolaitteissa ja usein se halvin vaihtoehto onkin kallein ratkaisu, jos asiaa seurataan laitteen elinkaaren ajan. Sitä ei muuta edes hyvin toimiva huolto tai varaosapalvelu - toteaa myyntipäällikkö Juhani Sirniö. SUOMEN TYÖKALU OY on yksi tunnetuimmista korjaamolaitteiden toimittajista Suomessa. Kolmenkymmenen vuoden aikana yritys on kasvanut merkittäväksi alan toimijaksi ja on markkinajohtaja useilla laitekaupan osa-alueilla. Toimipisteet sijaitsevat Tuusulassa ja Keminmaalla mutta laitetoimituksia, korjaamoprojekteja, huoltoa, korjauksia sekä koulutuksia tehdään koko Suomen alueella. Yrityksen asiakaskunta koostuu kevyen ja raskaan kaluston huoltokorjaamoista, korikorjaamoista, maalaamoista, katsastusasemista sekä alan oppilaitoksista.

TÄYDEN PALVELUN TALO – KUMPPANISI KORJAAMOLLA! Asiakkaista huolehtiminen hyvin ei tarkoita pelkkien laadukkaitten laitteiden myyntiä. Laitteet ovat tärkeitä mutta vielä tärkeämpää on olla kumppanin roolissa asiakaskor-

Parhaiden ja tehokkaimpien korjaamoratkaisujen takana on hyvä pohjasuunnittelu. Laitesijoittelun ja tilaratkaisun suunnittelu pitäisi olla ensimmäinen vaihe projektissa. Ensimmäiseksi määritellään mitä töitä, mille ajoneuvokalustolle ja millä volyymillä korjaamolla täytyy kyetä tekemään. Sen jälkeen valitaan sopiva laitekanta ja tehdään toimiva laitesijoittelu. Tämän jälkeen saadaan automaattisesti tarvittavat tiedot rakentamiseen sekä sähkö- ja LVI-suunnitteluun ja muutkin urakoitsijat osaavat laskea tarjouksensa oikein, silloin säästetään aikaa ja kustannuksia eikä yllätyksellisiä lisätöitä tule. Kumppanuus tarkoittaa myös huolehtimista asiakkaan kouluttamisesta. Laitteiden käyttö on tehokasta silloin, kun käyttäjä tuntee tuotteen ominaisuudet ja osaa hyödyntää niitä. Laitekoulutuksia ei kannattaisi ajatella turhana kulu-

na, vaan investointina käyttäjän osaamiseen. Kyllä kokinkin täytyy osata käyttää keittiölaitteita oikein, ei pelkkä reseptien osaaminen riitä vertaa Sirniö. Autotekniikka kehittyy kovaa vauhtia etenkin elektronisten järjestelmien ja kuljettajaa avustavien tutka- ja kamerajärjestelmien osalta, lisäksi hybridien ja sähköautojen tekniikka ja turvallisuusnäkökohdat vaativat kouluttautumista. Merkkiorganisaatiot saavat koulutusta automaahantuojien kautta mutta riippumattomat korjaamot ovat eri asemassa. Tässäkin olemme halunneet olla mukana tukemassa asiak­ kaitamme ja olemme jo toistakymmentä vuotta järjestäneet autoteknisiä koulutuksia eri puolella Suomea. Teemme yhteistyötä oppilaitosten kuten SEDU ja TAKK kanssa ja aihealueittain räätälöityjä koulutuksia käymällä on mahdollista suorittaa laajempiakin, jopa ammatti- tai erikoisammattitutkintoon valmistavia koulutuskokonaisuuksia. Koulutuksiimme on osallistunut satoja mekaanikkoja ja palaute on ollut loistava.

Suomen Työkalu Oy Amerintie 1, 04320 TUUSULA Puh. 020 7500260 Sähköposti myynti@suomentyokalu.fi Kotisivu www.suomentyokalu.fi

Gyproc Habito® Täyden kympin tuulensuojalevy ISOVER luo turvallisia ja tehokkaita äänen- ja lämmöneristysratkaisuja. Suomalaiselta suomalaiselle – ISOVER rakentaa suomalaisten terveellistä ja turvallista elinympäristöä jo 70 vuoden kokemuksella.

www.isover.fi

Yksinkertaisesti vahvin. Gyproc on aidosti kotimainen kevytrakentamisen asiantuntija. Gyproc merkitsee muunneltavia, viihtyisiä, kestäviä ja turvallisia tiloja asumiseen ja työskentelyyn.

www.gyproc.fi


POHJANMAAN RAKSA / YRITYSSANOMAT • 11

CTC lämpöpumppujen aatelia! Valitse CTC lämpöpumppu. Ammattimainen asennus ja korkea laatu takaavat huolettoman käytön vuosiksi eteenpäin.

Eniten lämmintä käyttövettä luokassaan, invertteriohjaus ja korkein energialuokka tekevät CTC lämpöpumpusta yhden markkinoiden parhaista.

*Energia luokka - Lattialämmitys tai patterit, Ohjauksen kanssa.


12 • POHJANMAAN RAKSA / YRITYSSANOMAT

Maalattua pintaa lähtee Vimpelistä koko maahan Vimpelin Teollisuusmaalauksen kaappiin mahtuvat isot ja pienet kappaleet

Vimpelin Teollisuusmaalaus Oy keskittyy vain asiakkaidensa palvelemiseen. – Meillä ei ole ollenkaan omaa tuotantoa, vaan kaikki työmme teemme asiakkaiden tilauksesta, kertoo Riku Lehto. Maalauskohteissa ei vieroksuta pieniäkään kappaleita. Vaikkapa kännykän kuoret pystytään maalaamaan Vimpelissä.

ma väri on pääsääntöisesti meillä valmiina hyllyssä. – Olemme oppineet olemaan joustavia ja toteuttamaan tilaukset aina asiakkaan tarpeiden mukaan. Keskimääräinen toimitusaikamme on muutamia päiviä, riippuen tilauksen koosta, hän kuvailee.

– PYSTYMME pinnoittamaan

jauhemaalaustekniikalla hyvin monenkokoisia kohteita, kännykän kokoisesta kuusimetriseen profiilipeltiin tai muuhun isoon kappaleeseen asti, kertoo Vimpelin Teollisuusmaalaus Oy:n toimitusjohtaja Riku Lehto. – Maalaus tapahtuu automaattipistoolein nopean värinvaihdon kaapissa. Maalattavien kappaleiden maksimimitat ovat korkeus 1,7 metriä ja pituus kuusi metriä. Maalattavan kappaleen maksimipaino on 200 kiloa. Valttejamme ovat hyvä laatu, kilpailukykyinen hinta ja nopeat toimitusajat, hän jatkaa. Vimpelin Teollisuusmaalaus syntyi yli 20 vuotta sitten Vimpeliin tarjoamaan pintakäsittelyn palveluita alunperin lähialueen yrityksille, muun muassa Rautaruukin tarpeisiin. – Toimintamme on sen jälkeen huomattavasti monipuolistunut. Esimerkiksi pinnoittamiamme julkisivuratkaisuja on jo satoja eri puolilla Suomea ja koko Eurooppaa. Vimpelin Teollisuusmaalaus Oy laajentaa edelleen aktiivisesti myös Suomen toimin-

PENTTI KIVIRANTA ta-aluettaan. Vimpeli on lähellä monesta suunnasta katsottuna, jonka ovat Lehdon mukaan tähän mennessä huomanneet erityisesti Oulun talousalueen asiakkaat. – Tampereen seudulta on lyhyempi matka Vimpeliin kuin esimerkiksi Oulusta, jossa meillä on paljon asiakkaita, Riku Lehto toteaa. – Kun puhutaan vaikkapa kännykän kokoisista maalattavista kappaleista, niitä mahtuu yhteen autoon niin paljon, että kuljetuskustannus yhtä yksikköä kohden ei varmasti ole merkityksellinen asia, hän vertaa. – Pystymme yhteistyökumppaniemme ansiosta sopimaan asiakkaan kanssa kokonaistoi-

mituksesta, eli me sekä haemme että tuomme, tai viemme maalatut esineet suoraan käyttäjälle.

Joustavat toimitusajat

Jauhemaalaus antaa Riku Lehdon mukaan hyvän suojan sekä kemiallista että mekaanista kulutusta vastaan. – Tämä kestävä pinnoite soveltuu monenlaisiin kohteisiin, niin tasaisille kuin monimutkaisillekin kappaleille, hän jatkaa. Vimpelin Teollisuusmaalaus Oy käyttää alan uusinta tekniikkaa. – Käytämme suurten kattopellinvalmistajien suosimaa Oxilan-esikäsittelyä, ja koko jauhemaalausketju on uusit-

tu vuonna 2012. Kapasiteettia Vimpelissä on suurtenkin tilausten toimittamiseen. – Maalaamme muun muassa alumiinia, sinkittyä peltiä ja terästä. Kaikki käyttämämme maalijauheet ovat raskasmetalli- ja TGIC-vapaita. Jauheissa riittää valikoimaa erilaisista polyestereistä ja epokseista polyuretaaniin ja akryylijauheisiin. Materiaali valitaan asiakkaan toiveiden ja maalauskohteiden käyttötarkoituksen mukaan. – Värejä on myös varastossa runsaasti. Ellei meillä ole asiakkaan haluamaa väriä, se valmistetaan, jos siitä vaan on sävymalli saatavilla, Riku Lehto kertoo. – Mutta asiakkaan toivo-

– Jauhemaalaus antaa hyvän suojan sekä kemiallista että mekaanista kulutusta vastaan. Maalaus tapahtuu automaattipistoolein nopean värinvaihdon kaapissa, kertoo Riku Lehto.


POHJANMAAN RAKSA / YRITYSSANOMAT • 13

A M O TI L

SU

EH

N UN

ITE

I LM

SSA

?

TRUKKI ASIAT KUNTOON!

KAIKKI PALVELUT SAMAN KATON ALTA: Trukkimyynti (uudet ja käytetyt), vuokraus, huolto ja varaosat.

ALLT I TRUCKVÄG!

ALLA TJÄNSTER FRÅN SAMMA STÄLLE: Försäljning av truckar (nya och begagnade) uthyrning, service och reservdelar.

MEDIARAUTI

Myynti / Försäljning: puh 044 4860 300 Huolto / Service: puh 044 4860 208

www.sigmatrukit.fi

OSTAMME

KAIKENLAISTA METALLI-/RAUTAROMUA YRITYKSILTÄ ja YKSITYISILTÄ

• Toimitamme vaihtolavat • Isommille erille myös noutopalvelu • Romuautojen virallinen vastaanottopiste

UT L E T S U D IE T S U O J R A HINTA-/T

4 3 2 0 5 5 5 0 4 0

POHJANMAAN METALLIVÄLITYS OY Linjatie 5, 61850 KAUHAJOKI, 06 232 2002 Jarrumiehentie 46, 66400 LAIHIA, 06 477 0152

www.pohjanmaanmetallivalitys.fi

Varaa maksuton arviokäynti 050 371 2777

PUTKISTOJEN • avaukset ja sulatukset

• kuvaukset ja savukokeet

SUURTEHOIMUROINTI • sora • hiekka • puhallusvilla • kutteri ym.

LAPUA • 040 5945 972 www.lokapalvelu.fi

WWW.MEDIARAUTIO.FI


14 • POHJANMAAN RAKSA / YRITYSSANOMAT

HAAVEENA RAIKKAAN ILMAN KOTI?

Tervetuloa osastollemme 3d3! Löydät meidät Pytinkimessuilta Seinäjoki Areenalta 30.-31.3.2019

Tule tutustumaan Vieserin lattiakaivo uutuuksiin Pytinkimessuille osastolle 6a1! www.vieser.fi

www.vallox.com


POHJANMAAN RAKSA / YRITYSSANOMAT • 15 TALVI ON HYVÄ ajankohta tehdä katon kuntoarvio. Asiaan perehtymätön voisi kuvitella, ettei talon katon kunnon tutkiminen onnistu, kun kattoa peittää lumikerros. Katon kunnon tutkiminen välikatolta, vesikaton alta, on kuitenkin oleellisempaa kuin silmämääräinen arvionti päältä päin. – Kattoasiantuntijamme kiipeävät aina ensimmäiseksi talon vintille eli välipohjatilaan, jossa lampun ja kameran kanssa tutkitaan rakenteelliset vauriot ja riskit, joita ei katon ulkopinnan kunnosta välttämättä voi havaita. Talvi on katon kuntoarviointiin itse asiassa paras ajankohta, koska silloin tulevat esille myös mahdolliset lämpövuodot ja kondensaatiosta johtuvat ongelmat, kertoo Vesivekin yksikönpäällikkö Ville Piiroinen.

Vesikatto on hyvä tutkia alhaalta päin, ei vain katselemalla pintaa

Katon kunto selviää parhaimmin talvella – Jos vähänkään epäilyttää, ovatko katon kuntorakenteet kunnossa, voit tilata meidät tekemään kuntoarvion. Katon elinkaari on noin 30 vuotta, joten etenkin 1970 – 1990-luvulla rakennettujen ja sitä vanhempien talojen remontoimattomien kattojen kunto on kyllä hyvä nyt jo tutkia. Turhaan emme tietenkään kenenkään kattoa ala vaihtamaan. Meiltä saa rehellisen arvion katon tilasta, Ville Piiroinen lupaa.

Talvi on hyvää aikaa myös koko kattoremontin totetuttamiselle – Lumen alle piiloon jäävistä katon pinnan esteettisistä ongelmista asiakkaat osaavat yleensä itsekin kertoa. Mutta jos katon pinnan hilseily, halkeamat tai puutteellinen kiinnitys aiheuttavat todellisen vuotoriskin, siitä näkyy kyllä viitteitä myös välikatossa. Vuodot katteessa voi huomata esimerkiksi värimuutoksina rakenteissa tai tunkkaisena hajuna välipohjatilassa. Pahimmillaan vintille kertyy vesipisaroita tai jäätä, Piiroinen kuvailee. – Eihän tätä asiaa välttämättä tule pohtineeksi ennen kuin oman kodin varsinainen kattoremontti on ajankohtainen. Moni

Vesivek remontoi kolmasosan katoista talvella

Vesivekin työntekijät ovat oman lähialueen miehiä, ”paikallisia poikia”, joille Suomen pohjoiset olosuhteet ovat tuttuja. Remonteista kolmasosa ajoittuu talvikuukausille. Lumenpudotus ennen purkutöitä ja muut talviremontoinnin kuviot ovat Vesivekin kattoammattilaisille tuttua hommaa.

Katon kunto selviää parhaimmin välipohjatillaan tutustumalla. Talvella välipohjassa voi havaita muun muassa lämpövuotoihin ja kondensaatioon liittyviä merkkejä, jotka eivät lämpimämpinä kuukausina välttämättä tule yhtä hyvin esille. Vuonna 2018 Vesivekin ilmaisen kattoremontin voittivat Pirkko ja Hannu Hökkä Oulusta. Voitto paljastettiin Hökän pariskunnalle yllätyksenä kattoremontin lopputarkastuksen yhteydessä.

Löylyn tähden™

Kerkes-kivillä esim. Aitokiuas lämpiää reilussa tunnissa!

-kiuaskivet • lyömätön kestävyys • puhtaat löylyt • 5 vuoden takuu • soveltuu kaikkiin kiuastyyppeihin

Katso lähin jälleenmyyjäsi ja tutustu: www.kerkes.fi tai soita: 050 373 1313

voi luulla, ettei katon kuntoarvioita tai kattoremonttia voisi talvella tehdä. Vesivek tekee kuitenkin kolmasosan kattoremonteistaan nimenomaan talvella eli

marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana, Piiroinen sanoo. Piiroinen muistuttaa, että Vesivekin tekemä katon kuntotarkastus on aina ilmainen.

– Talvella riski kosteuden pääsemisesta kattorakenteisiin on remontin aikana pienin mahdollinen, sillä talvikuukausina ilman kosteusprosentti on keskimäärin alhaisimmillaan. Me Vesivekillä myös rakennamme katon yhdessä päivässä säältä suojaan, Vesivekin Ville Piiroinen lupaa. – Katoille kertynyt lumi ei remonttia haittaa, sillä poistamme sen kolaamalla tai puhaltamalla ennen purkutöitä. Asiakkaat saavat siinä samalla ilmaisen lumenpudotuksen. Talvella myös piha istutuksineen on hyvin suojassa lumi- ja routakerroksen alla painaumilta, joita raskas kalusto voi aiheuttaa. Talvella kuntoon hoidettu katto on myös sitten keväällä valmis sulamisvesien ja katolta putoavien lumikuormien aiheutamaan rasitukseen, pohtii Piiroinen. Vesivek toteuttaa omakotitalon koko kattoremontin 2 – 3 työpäivässä. – Talvi on myös toimitusaikojen puolesta erinomaista kattoremontointiaikaa, Ville Piiroinen muistuttaa.

TEKSTI ANITTA ISO-MARKKU

Myydyin allas Skandinaviassa

Juuri nyt 20 % alennus kaikista Delux allas -paketeista ! 0500 452 367 / 09-2711005 www.uimari.net


16 • POHJANMAAN RAKSA / YRITYSSANOMAT

Puhelinkoppi palasi, mutta – avokonttoreihin TOIMISTO- ja muiden yritystilojen sisustuksessa käytännöllisyys ja käytettävyys ovat aina trendejä, jotka nousevat kulloisistakin tarpeista toiminnallisen työympäristön järjestämiseen. Hyvä toimistosisustus inspiroi työntekijöitä ja pitää toimintavireen korkeana työpäivän ajan. Visuaalisesti yritystilojen sisustamisessa on hyvä ottaa linjaksi yrityksen oma brändi. Etenkin, jos yritystiloissa vierailee asiakkaita ja sidosryhmien edustajia, tulee miettiä, mitä yritystilat kertovat yrityksestä, sen toimintakulttuurista ja fiiliksestä. Toimistojen sisustussuunnittelu alkaa tarveanalyysistä: millaista työtä tilassa tehdään, ketä siellä työskentelee, millainen työympäristö tukisi parhaimmin työn tavoitteiden saavuttamista? Aluksi on hyvä määritellä käytössä olevien huoneiden ja muiden tilojen selkeät funktiot. Ei ole vain yhtä oikeaa vastausta siihen, onko avokonttorin pöytä vai ovella suljettava toimistohuone työnteolle parempi ratkaisu. Kullekin yritykselle, työryhmälle ja työntekijälle paras ratkaisu riippuu siitä, onko työ luonteeltaan enemmän itsenäisesti toteutettavaa ja keskittymistä vaativaa vai edistääkö työtä mahdollisuus pallotella ideoita ja jakaa kokemuksia työkavereiden kanssa jouhevasti pitkin päivää.

Työnteolle on annettava rauha hälystä muusta pöhinä

Funktionaalisuus ja brändi kohtaavat yrityssisustukses tyisesti työtuolien ja työpöytien säädettävyyteen kullekin työntekijälle sopivalle korkeudelle. Työtuolin oikeaan ergonomiseen säätämiseen on tarjolla ohjeet esimerkiksi Työterveyslaitoksen Ergonomian tietopankissa internetissä. Ohjeita oikeisiin säätöihin saa myös omalta työterveydenhuollon kumppanilta. Työpisteissä, joissa päätetyöskentely on pitkäaikaista, esimerkiksi sähkökäyttöiset pöydät tarjoavat mahdollisuuden työskentelyasennon säätämiseen päivän mittaan pöytää laskemalla ja nostamalla. Päätetyötä tekevien olisi hyvä tehdä ainakin osa työpäivästään seisten. Esimerkiksi työpuheluiden ajaksi on hyvä nousta seisomaan ja vaikkapa jaloitella hieman työpisteen ympärillä. Myös kirjoittaminen ja muu päätetyö sujuu seisten, jos pöytälevyn taso nousee helposti työntekijän mukana. THL:n suosituksen mukaan yhtäjaksoista istumatyötä tulisi tehdä enintään tunti kerrallaan, minkä jälkeen on tarpeen jaloitella. Riittävä ja oikeanlainen valaisu on myös keskeinen toimistotyöntekijöiden terveyteen vaikuttava tekijä. Työsuojeluhallinto suosittaa, että tiloissa, joissa työskennellään jatkuvasti, yleisvalaistuksen tehon tulisi olla vähintään 200 luksia. Työnantajan on myös syytä kiinnittää huomiota siihen, että yli 45-vuotiaat työntekijät hyötyvät tätäkin

Monitilatoimistossa työn luonne soljuu

Työ on nykyisin luonteeltaan niin monipuolista, että useimmissa yrityksissä toimistotyöntekijöille olisi parasta järjestää mahdollisuus työskennellä päivän aikana sekä yhteisöllisesti että itsenäisesti omassa rauhassa. Puhutaan “monitilatoimistoista”, joissa kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus siirtyä päivän mittaan erilaisia työskentelytapoja tukeviin tiloihin kulloisenkin työtehtävänsä ja myös oman tunnelmansa mukaisesti. Henkilökohtainen päätelaite voi liikkua työntekijän mukana työtilasta toiseen – tai kullakin työtilalla voi olla omat yhteiskäyttöiset päätelaitteensa. Monitilatoimistossa on sekä rauhalliseen työskentelyyn sopivia hiljaisia “soppia” että ryhmätyöskentelyyn soveltuvia yhteisöllisiä tiloja. Osa tiloista voi olla tunnelmaltaan ja sisustukseltaan formaalimpia, toiset rennompia ja leikkisämpiä. Monitilatoimiston toteuttaminen on helpointa ennalta sisustamattomaan avoimeen yritystilaan, mutta monitilaisuuden filosofiaa voidaan toki lähteä tutkimaan ja toteuttamaan soveltuvin osin myös perinteisessä toimistossa määrittelemällä tilojen funktioita uudelleen. Kun useimmilla työntekijöillä on omat toimistohuoneet, on hyvä varata toimistoon riittävän tilavat sosiaaliset tilat, kuten kahvihuone ja neuvottelutai ryhmätyöskentelytilat, jotta myös yhteisölliseen työskentelyyn on jouheva mahdollisuus. Vastaavasti avokonttoriin voidaan luoda keskittymistä ja hiljaisuutta vaativalle työlle oma soppi esimerkiksi ääntä eristävi-

Puhelinkopit ovat tehneet paluun – toimistoihin. Useat valmistajat tarjoavat avoimiin toimisto- ja muihin yritystiloihin äänieristettyjä puhelinkoppeja. Koppi tarjoaa samaan aikaan yksityisyyssuojaa puhelinkeskustelulle ja suojaa muita avoimen tilan työntekijöitä melulta. Puhelinkoppien lisäksi on tarjolla äänieristettyjä “tapaamiskoppeja”, joissa muutama henkilö voi keskustella rauhassa. Koppeja voi käyttää myös pieninä “pop-up-toimistoina” esimerkiksi yrityksen asiakas- tai tuotantotilojen yhteydessä. Kuvassa Framery Acousticsin puhelinkoppeja.

en irtoseinäkkeiden avulla. Nykyisin on saatavilla julkitilahuonekaluja, joissa mukava, mutta ryhdikäs sohva tai nojatuoli ja pieni työtaso on integroitu äänieristeseinäkkeeseen. Tällaista innovatiivista muotoilua edustavat esimerkiksi ruotsalaisen o4i Design Studion Martelalle suunnittelemat PodSofa-sohvat ja PodSeat-nojatuolit. Monet valmistajat tarjoavat toimistokäyttöön myös äänieristettyjä puhelinkoppeja. Muuten avoimessa työtilassa puhelinkoppi sekä suojaa melulta työpisteidensä ääressä rauhallista työtä tekeviä että toisaalta varmistaa puhelinkeskustelun yksityisyyttä. Puhelinkoppien lisäksi saatavilla on myös äänieristettyjä “tapaamiskoppeja”, joissa

on tilaa 2–4 henkilölle. Tapaamiskoppi voi olla kätevä ratkaisu esimerkiksi luottamuksellisien asiakastapaamisten tai vaikkapa esimiehen ja työntekijän välisten keskusteluiden toteuttamiseen muuten avoimessa toimistotilassa.

Neuvotteluja kahvihuoneessa

Monissa pk-yrityksissä kahvihuone ja neukkari ovat sama tila. Tämä ei välttämättä ole huono ratkaisu, mutta tilan käytölle on tällöin laadittava selkeät ja kaikkia kunnioittavat pelisäännöt. Voi olla hankalaa, jos tiettyyn työryhmään kuulumaton työntekijä istuu pöydän nurkassa lounastamassa samalla, kun toiset työntekijät koittavat

kokoustaa. Toisaalta lounastajan ajaminen pois tauoltaan esimerkiksi päätteen ääreen syömään ei myöskään ole reilua. Mikäli tällainen ongelma on yleinen, kannattaa miettiä, voisiko yhteistilaa jakaa kalusteiden avulla erilaisia toimintoja varten – tai voisiko ryhmätyöskentelytilan sittenkin sijoittaa kokonaan eri huoneeseen. Toimistotiloja suunniteltaessa on tärkeää kiinnittää huomiota myös riittävään väljyyteen. Riippumatta siitä, onko toimisto modernisti monitilainen, perinteisempi avokonttori vai suljettavista toimistohuoneista muodostuva tila, on aina tärkeää varmistaa, että tilaa on riittävästi työntekijää kohden. Työ- ja hyvinvointilaitoksen suosituksen mukaan yhden hengen työhuo-

neen koon tulisi olla vähintään 10–12 m2 ja avotilassa yhdelle työntekijälle tulisi varata tilaa noin 7–8 m2. THL suosittaa kiinnittämään erityistä huomiota myös siihen, että työtiloissa ja työtilasta toiseen liikkuminen on esteetöntä.

Ergonomiset kalusteet ja toimintatavat

Toimistokalusteissa ergonomia on tärkein tekijä. Mitä ergonomisempia kalusteet ovat, sitä vähemmän istumatyö aiheuttaa haittaa työntekijöiden terveydelle, mikä taas heijastuu yrityksen hyvinvointiin sairaspoissaolojen vähenemisenä. Huomiota tulisi kiinnittää eri-

Avoimessa työtilassakin on tärkeää v haittaavaksi ja työterveyttä heikentäv kaan avotilassa yhdelle työntekijälle avotilan työntekijöille riittävää yksity


POHJANMAAN RAKSA / YRITYSSANOMAT • 17

Avoimeen yritystilaan voidaan luoda rauhalliseen työskentelyyn sopivia soppia esimerkiksi äänieristeseinäkkeillä ja erityisillä yrityskalusteilla, joissa ääntäeristävä seinäke on integroitu vaikkapa sohvaan tai nojatuoliin ja työtasoon. Kuvassa ruotsalaisen o4i Design Studion Martelalle suunnittelemat PodSofa-sohvat ja PodSeat-nojatuolit. O4i Design Studion julkitilakalustemuotoilu on voittanut useita alan arvostettuja palkintoja kuten Red Dot Design Award -palkinnon.

ästä

ssa

kirkkaammasta valaistuksesta. Valon tulee tulla sopivasta suunnasta niin, ettei se häikäise työntekijää eikä myöskään heijastu esimerkiksi päätelaitteen pinnasta.

Hälyltä pakoon avokonttoreista

Erityisesti avoimissa toimistotiloissa terveyshaittaa voi aiheuttaa myös liiallinen häly ja meteli. Vaikka häly ei nousisikaan itsessään kuulovaurioita aiheuttavalle tasolle, se voi häiritä työntekijöiden keskittymistä, nostaa stressitasoa ja näin ollen huonontaa työtulosta. Tärkeät asiakaspuhelut olisi hyvä voida soittaa erillään muusta avokonttorissa puuhaavasta työyhteisöstä. Avokonttorin akustiikkaa voidaan myös pehmentää kaikua ja meteliä vaimentavilla äänieriste-elementeillä niin seinissä kuin esimerkiksi työpisteiden välisissä seinäkkeissä. Hälyisestä tilasta on myös tärkeää pystyä poistumaan tauolle rauhallisempaan tilaan. Fiksuimmat ja ergonomisimmatkaan toimistokalusteet eivät kuitenkaan yksin pysty huoltamaan toimistotyöntekijöiden terveyttä. Ergonomisten kalusteiden lisäksi on tärkeää, että työyhteisöä motivoidaan noudattamaan yhdessä ergonomisia rutiineja osana arkista työpäivää. Toimistotiloja suunnitellessa onkin hyvä miettiä esi-

merkiksi, miten tilassa on mahdollista toteuttaa sosiaalista taukojumppaa tai voiko esimerkiksi harvemmin käytettävien työvälineiden hakeminen hieman kauempaa luoda päivään luontevia arkiliikuntahetkiä.

Yrityksen oma brändi toimistotiloihin

Toimisto- ja muiden yritystilojen visuaalista ilmettä mietittäessä katse on hyvä kääntää yleisten trendien sijaan yrityksen omaan brändiin. Yrityskalusteet ovat yleensä tyyliltään modernin pelkistettyjä. Jos yrityksen oma brändi on luonteeltaan persoonallisempi, räisky-

vämpi tai vaikkapa kotikutoisempi, voidaan tätä puolta tuoda esiin valitsemalla esimerkiksi oleskelu- ja taukotiloihin joitakin yrityksen omaa kulttuuria vahvasti henkiviä kalusteita tai muita käyttöesineitä. Yritysbrändin omat värit voidaan tuoda toimistosisustuksessa esille monin tavoin. Useimmat toimistokalusteet ovat väriltään kustomoitavia. Toisaalta tyylikäs tapa tuoda brändiväriä esille voi olla esimerkiksi toimistotarvikkeiden valitseminen brändin mukaisissa väreissä. Konsteja on monia. Kaiken kaikkiaan värivalinnoissa kannattaa yrityssisustuksessa noudattaa yhtenäistä ja harkittua linjaa. Väritykseltään sekavat ja riitaisat kalusteet ja esineet

varmistaa, että työntekijöillä on riittävä määrä yksityisyyttä, eikä työtilan metelitaso nouse työskentelyä väksi. Avokonttorissa työntekijöitä ei myöskään saa ahtaa liian pieneen tilaan. THL:n suosituksen mutulisi varata tilaa noin 7-8 m2. Kuvassa o4i Design Studion PodWork-kaluste, jota voi käyttää tarjoamaan yisyyttä. Työpisteiden väliset seinäkkeet toimivat näkösuojan lisäksi myös äänieristeinä.

luovat helposti sekavan ja jopa nuhjuisen vaikutelman. Yrityksen brändin esiin tuomista toimisto- ja muissa yritystiloissa on kuitenkin aina hyvä miettiä laajemminkin kuin vain sijoittamalla yrityksen logoa ja

väritystä tiloihin. Brändiä voi edustaa myös työntekijöiden tapa työskennellä ja olla tilassa, tai tapa, jolla toimistossa vierailevat ihmiset otetaan vastaan. Brändiä voi olla myös se, ettei pomokaan piiloudu aina sulje-

tun oven taakse, tai että taukotilassa on tarjolla tuoreita hedelmiä.

TEKSTI: ANITTA ISO-MARKKU

Monitilatoimistossa työntekijät voivat siirtyä päivän aikana erilaisiin työskentelytiloihin sen mukaan, vaatiiko kulloinenkin työtehtävä enemmän yksityisyyttä ja rauhaa vai yhteisöllisyyttä ja ideoiden jakamista. Kuvassa etualalla avoimien työtilojen yksityistä ja rauhallista työtilaa tarjoavaksi ratkaisuksi suunniteltu o4i Design Studion PodWork-kaluste, jossa työpöydät on integroitu äänieristettyihin sermeihin.


18 • POHJANMAAN RAKSA / YRITYSSANOMAT

Raskaiden kuljetusten ammattisankarit sankareita myös tv:ssä

Sami Saarinen kuljettaa lohta ja turskaa pohjoisessa toikin vettä koko päivän. Olihan se sitten melkoista taistelua Norjan vuoristoteillä. – Eipä niitä kelejä ja tilanteita kuitenkaan liikaa voi jäädä jälkikäteen mietiskelemään tai alkaa etukäteen pelkäämään. Ei tätä hommaa silloin pystyisi tekemäänkään, Saarinen pohtii.

Ensimmäinen Euroopan rekkakeikka 19-vuotiaana TRANSPORT SAVIKKO OY:N

kuljettaja Sami Saarinen sai viime syksynä rekkansa koppiin reissukaveriksi Ammattina sankari -televisiosarjan kuvaajan. Kuvaaja seurasi Saarista matkalla Kempeleestä Pohjois-Pohjanmaalta Pohjois-Norjan Hammerfestiin. Menomatkalla Saarinen kuljetti moottorikelkkoja ja mönkijöitä Kautakeinoon, Altaan ja Hammerfestin seudulle Rypefjordiin, ja paluumatkalla Ouluun auto oli kalalastissa, joka noudettiin Altan seudulta. Transport Savikko Oy:n kuljettaja Sami Saarinen on mukana Ammattina sankari -televisiosarjan kuudennen kauden jaksossa 6. Kaikki Ammattina sankari -sarjan televisiossa kanavalla TV5 esitetyt jaksot ovat katsottavissa myös netissä. Ohjelmassa halutaan kunnioittaa koko yhteiskunnalle tärkeiden raskaan kuljetusten kuljettajien ammattitaitoa ja uhrautuvuutta – raskaat kuljetukset, raskaat työt. Myös alkuvuodesta 2019 Sami Saarisen keikat suuntautuvat usein Oulusta pohjoiseen. Tammikuussa hän on vienyt “ylös” mennessään moottorikelkkoja Rovaniemelle ja hakenut kalakuormaa jopa Lofooteilta asti suomalaisille. – Televisiosarjaan kuvattu reissu oli melko tyypillinen. Norjasta Suomeen ajellessa matkassani on lähes aina nimenomaan kalalasti. Suomalai-

Oman itsensä herra

Transport Savikko Oy:n kuljettaja Sami Saarinen on mukana Ammattina sankari -televisiosarjan kuudennen kauden jaksossa 6.

sille maistuu norjalainen kala, ja hyvä niin, se pitää minut töissä, Saarinen tuumaa. – Kameramies oli reissussa ihan mukavaa juttuseuraa, ei ollut minkäänlaista vaivaa. Hän on kuvannut melkein kaikki Ammattina sankari -sarjan aiemmat jaksot, joten homma oli hänelle jo hyvin tuttua, autossa asumisineen ja muutenkin. Melkein voisi sanoa, että hänhän oli puolivalmis kuski jo itsekin, Sami Saarinen veistelee. – Aikataulu oli kuvausreissulla onneksi kiireetön ja sää-

kin hyvä. Ei näistä Norjan reissuissa tosin minun mielestäni saa ihan oikeaa kuvaa kesällä tai syksyllä kuvattuna – sikäli, että sää- ja ajo-olosuhteet ovat talvella paljon rankemmat. Toisaalta en kyllä ottaisikaan kuvaajaa tai ketään muutakaan talviaikaan kyytiin. Talvella Norjassa ajaessa riskit ovat melkoisen isot, jos vaikka auto lähtee pahassa paikassa luistelemaan. Tiukassa tilanteessa pitää toimia nopeasti, enkä silloin halua joutua varomaan kyytiläistä. Omia lapsianikaan en koskaan ottai-

si mukaan talvireissulle. Kesäaikaan voin ottaa muksuja mukaan, Saarinen kertoo.

Taistelua vuoristoteillä

Sami Saarinen on ollut ammattiautoilija jo 15 vuoden ajan. Hän on ehtinyt kuljettaa monenlaisia liikennevälineitä. – Olen tykännyt kokeilla vähän kaikenlaista: Espanjan hedelmä- ja vihanneskuljetuksista roska-auton kuljettamiseen ja paikallisliikenteeseen ja niin edelleen. Oi-

keastaan kaikkea muuta on tullut ajettua paitsi säiliöautoa ja tukkirekkaa, Saarinen summaa. Norjan reissuja Saarinen on tehnyt Transport Savikko Oy:n leivissä puolentoista vuoden ajan. Monipuolisen ja pitkän ammattikokemuksensa perusteella Saarinen kertoo Norjan olosuhteiden erottuvan kaikista muista. – Loppiasviikonloppuna ajoin kalakuormaa Lofooteilta Ruotsiin päin pari sataa kilometria ihan vesijäällä. Edellisenä päivänä oli tullut paljon lunta ja ollut pakkasta, ja sitten sa-

– Eniten työssäni tykkään siitä, että keikan asettamissa puitteissa tässä on oman itsensä herra. Päätän itse, milloin ja missä pidän ruoka- ja kahvipaussit ja mihin tahtiin ajelen – kunhan tietysti kuljetus on aikanaan perillä, ja lakien ja asetusten puitteissa toimitaan. Maisemat vaihtuu ja monenlaista pääsee näkemään, Sami Saarinen kuvailee. Ammatinvalinta on Saariselle itselleen ollut aikoinaan lähes itsestään selvä. – Niin isäni kuin setänikin ovat ajaneet rekkaa, ja oikeastaan kaikki perhetututkin ovat toimineet huolinta- ja kuljetusalalla. Olen päässyt ensimmäiselle Ruotsin reissulleni kummisedän rekan kyydissä jo nelivuotiaana naskalina. Siitä se sitten lähti. – Äiti on joskus nauranutkin, että “muissa perheissä lapsesta toivotaan ehkä vaikka lääkäriä tai opettajaa, mutta meidän Samista on kyllä alusta asti pitänyt tulla rekkakuski”.

TEKSTI ANITTA ISO-MARKKU KUVA PENTTI KIVIRANTA

Yrityslehdet, nettisivut, some, video- ja tv-mainostuotanto, – kaikkea mitä vaan tarvitset Valtakunnallisesti toimiva Mediarautio Oy palvelee kaikissa median ja viestintämarkkinoinnin tehtävissä. MEDIARAUTIO OY on erikoistunut nimenomaan yritysviestintään ja -markkinointiin. Ammattilaisemme osaavat ja taitavat sisällöntuotannon ja teknisen toteutuksen niin printti- kuin sähköisessäkin mediassa. Yrityksen tarina on aina kertomisen arvoinen. Palveluiden ja tuotteiden kilpailukyvyn voi kuvata juttutekstien, nettisivujen sekä videoiden sisällössä laajemmin kuin mainoksissa, vaikka myös ilmoituk-

set tehoavat hyvin – varsinkin nopeassa viestinnässä. Kertomuksessa välittyy myös aito tunnelma, kokemus, josta jää pitkään kestävä muistijälki lukijan, katsojan, kuuntelijan, siis kokijan mieleen. – Ota yhteyttä meihin, kun suunnittelet markkinointia, olipa sitten mielessäsi yrityksen tai yhteisön lehtimainos, tvtai radiomainos, esite, oma lehti, nettisivut, historiakirja, juhlakirja, vuosikertomus, yritysesittely, yritys- tai muu esittelyvideo, yhdistyksen tai yrityksen juhlien taltiointi videolle. Osaavat ammattilaisemme, luotettavat kumppanit tukenaan, palvelevat tavoitteiden saavuttamisessa. Meillä on viestinnän alalta yli 50 vuotta kokemusta.

MEDIA RAUTI Tutustu meihin ja palveluihimme sekä referensseihimme: www.mediarautio.fi video.mediarautio.fi tai pyydä esittely, soita 0400 580085, kiitos!

Mediarautio Oy:n palveluihin voi tutustua sivulla www.mediarautio.fi – videotuotannosta tarkemmin sivulla video.mediarautio.fi – autamme myös videoiden nostamisessa esiin omilla nettisivuillanne ja somessa, esimerkiksi Facebook-sivullanne.


POHJANMAAN RAKSA / YRITYSSANOMAT • 19

PARHAAT PALVELUT

YRITYSPALVELUHAKEMISTO KALLIOPORAUKSET

• Ympäristöystävällinen ja helppo tapa lämmittää talosi!

• Kokeneet poraajamme suorittavat työn hyvin, nopeasti ja siististi.

Puh. 050 300 9685

www.porausassat.fi info@porausassat.fi

Seinäjoen kaupungin tuottamassa havainnekuvassa ovat esillä nykyisin vireille laitetut ja jo valmistuneet keskikaupungin kehittämisen kohteet, ja valmiit kohteet. Valmistuneet on merkitty sinisellä tunnuksella, vielä rakennettavat keltaisella ja tulevat hankkeet punaisella. Rakenteilla ovat Keskustorin lisäksi mm. Jerikon ja Patruunan korttelit, OmaSP:n talo, Sofiantupa ja Seinäjoen Airo. Lähitulevaisuudessa valmistuvat Hotel Alman ja Nordean talon laajennukset, Keskuskatu 10:n ja Maakunnankatu 6:n kohteet sekä Osuuspankin kortteli.

Rakennustarvikkeissa myydään jo ”ei oota” RAKENNUSLUPIA on tänä keväänä haettua vähemmän kuin vuosi sitten, mutta silti rakentamisen vauhti vaan kiihtyy. Nyt toteutetaan muun muassa omakoteja viime vuonna ennätysmäärin myönnettyjen lupien perusteella. Myös korjausrakentamien jatkuu vilkkaana. Eräillä paikkakunnilla rautakaupat eivät ole päässeet toimittamaan niin paljon tilauksia ”hartiapankki”-rakentajille kuin olisi ollut mahdollista. Tilanteen uskotaan tasoittuvan kuitenkin parissa viikossa. Nyt kannattaa kuitenkin olla kiireellä tekemässä tilauksia, että rakentamisen aikataulut pitävät kutinsa. Valmistalojen toimitukset ovat toteutuneet ajallaan. Rakennuslupahakemusten notkahduksen arvellaan korjaantuvan ensi keväänä, kun patoutunutta rakennustarvetta aletaan taas paikkaamaan.

Julkinen rakentaminen vauhdissa

Seinäjoen Keskustori valmistuu tänä vuonna. Kaupunki suunnittelee, että tulevaisuudes-

sa keskikaupnki on muutenkin tähänastista tiiviimpi ja samalla viihtyisä ja toimelias. Tavoitteeksi on asetettu, että ensi vuoteen mennessä keskikaupungin asukasmäärä nousee 10000:lla parin vuoden takaiseen verrattuna. Seinäjoen keskustan kerrosmäärät nousevat huomattavasti tähänastisesta. Tähän kehittämiseen ovat yhteistyössä sitoutuneet kaupungin lisäksi myös kehitysyhtiö sekä alueen kiinteistönomistajat ja yritykset. Keskustori eli Vekseliaukiosta on tarkoitus kehittää kaupungin varsinainen sydän: ”kohtaamispaikka, jonka muodostavat asukkaat, kauppa, palvelut ja tapahtumat”. Keskustan elävöittäminen vaatii pysäköinnin kehittämistä asukasmäärän kasvun lisäksi. Pysäköintilaitos Toriparkki valmistuikin jo vuosi sitten. Toritoiminnot siirtyvät Kauppatorilta Keskustorille tämän vuoden kuluessa. Alueesta tulee pienten kaupunkitapahtumien keskipiste. Keskustorille rakennetaan kahvila-monitoimitilapaviljonki, esiintymislava ja lasten leikkipiste. Lisäksi alueelle tulee taidetta.

VS-Nostot Oy

- autonosturit 30-120 tn - pyöräkuormaajat - kurottajat - pienrak. konevuokraus - pikkubussivuokraus 1+8 - kuorma-auto + vaihtolavat

0500 665 833 Yhteislaiduntie 18, 63100 Kurikka info@www.nostot • www.vsnostot.fi

LUE KEVÄÄN KAIKKI RAKSAT NETISSÄ:

WWW.MEDIARAUTIO.FI


20 • POHJANMAAN RAKSA / YRITYSSANOMAT

KUORTANE • FINLAND

Profile for Mediarautio Oy

Pohjanmaan RAKSA / YritysSanomat 1/2019  

Julkaisija Mediarautio Oy

Pohjanmaan RAKSA / YritysSanomat 1/2019  

Julkaisija Mediarautio Oy

Advertisement