Page 1

9 1 0 2 ä s Ke

LOMASANOMAT PERINTEINEN PALVELU- JA YRITYSPAINOTTEINEN MATKAILULEHTI•2019

! n a a k u m i t h ta le

O

! Ä Ä S E K Ä Ä V HY

32 SIVUA MIELENKIINTOISIA MATKAILU- JA LOMAVINKKEJÄ JA ESITTELYITÄ YMPÄRI MAAN

LOMASANOMAT ON JAOSSA PÄÄTEIDEN VARSILLA MM. LIIKENNEASEMILLA JA MATKAILUINFOISSA

LUETTAVISSA MYÖS SIVULLA

WWW.MEDIARAUTIO.FI

– JOSSA PALJON MUUTAKIN


2 • LOMASANOMAT 2019

Kivoja kesäpäiviä!

vaaka- ja pystysuoraan!

...jo yhdeksäs kesä! Aluksi Oulun ja Lapin maakuntien kesälehdeksi syntynyt Lomasanomat on laajentunut koko Suomen matkailulehdeksi. Lomasanomien jakelupisteet kattavat kaikki päätiet Helsingistä, Kuopiosta, Tampereelta, Jyväskylästä, Seinäjoelta ja Vaasasta ylös Lappiin saakka. Voit ottaa tämän lehden mukaasi jakelupisteestä, joita on liikenneasemilla ja matkailuinfoissa pääteiden varsilla – ja monissa lomakohteissa. Ja milloin tahansa voit selailla lehteä verkkosivullamme www. mediarautio.fi > lehdet > lomasanomat. Matkailukohteita ja -palveluita esitellään tässä kesälehdessä jakelupisteiden maakunnista mutta myös huomattavasti etelämpää. Lomailupaikkojen yrittäjät ja yhtiöt sekä kunnat haluavat kertoa palveluistaan kaikille lomamatkaajille, kulkevatpa he sitten pohjoiseen tai etelään, itään tai länteen. Lomasanomien tavoitteena on auttaa matkailijaa suunnistamaan mielenkiintoisimpien loma- ja matkailupalveluiden ääreen matkareittinsä varrella ja myös poiketa siltä kiinnostavan kohteen mukaan, koko kesän kuluessa. Monethan suunnittelevat matkakohteensa ja yöpymispaikkansa vasta lomamatkan varrella. Siinä päätöksenteossa auttaa tämä lehti! Lomasanomat on yhtä aikaa sekä paikallinen että valtakunnallinen media.

Ole hyvä!

OTA LEHTI MUKAAN! AVOINNA KESÄKAUTENA: Ma-Pe 10-19 | La 10-18 | Su 10-19 NÄKEMISTÄ & KOKEMISTA KAIKENIKÄISILLE - VAUVASTA VAARIIN -

ELÄINPUISTONTIE 2 | 68300 KÄLVIÄ, 8-TIEN VARRELLA | P. 045 236 2433 | Lisätietoja kohteesta www.elainpuisto.fi

MEDIARAUTI


LOMASANOMAT suunnitella oman kesälomareissun kuin varata liput ja paikat tapahtumiin. Kun loma on suunniteltu ja varauksetkin hoidettu ennakkoon, paikan päällä Kuusamossa voi vain keskittyä nauttimaan kesästä. – Nykyisin Ruka tunnetaan laskettelukeskuksestaan ja talviaktiviteeteistaan, mutta aikanaan ennen laskettelukeskuksen rakentamista Ruka, Kuusamo ja kansallispuistomme eli jokimaisemistaan tunnettu Oulanka, hiekkaharjujen Hossa ja upeiden tunturimaisemien Riisitunturi miellettiin nimenomaan kesämatkailukohteiksi. Kesämaisemathan eivät ole menneet täältä minnekään vaan päinvastoin nykyisin kesäaktiviteettien kirjo on entistä laajempi. Toivommekin, että myös entistä useammat aktiiviset talvivieraamme löytäisivät kesäisen Kuusamon kauneuden, toivoo Kumpuniemi.

Kuusamo tunnetaan jo vanhastaan jylhän kauniista luonnostaan – ja nyt myös pientä punastumista ja köhimistä herkimmissä kielenkäyttäjissä aiheuttavista paikannimistään.

Vaihtoehtomusiikkia ja Modernia taidetta

Kuusamossa kauniilla paikoilla on herkullisen kamalat nimet Kuusamo tunnetaan satukirjamaisen kauniista luontomaisemistaan – ja nyt myös satukirjoihin sopimattomista paikannimistään.

KUUSAMO on kuuluisa kauniista luonnostaan - ja nyt myös rumista paikannimistään. Kuusamossa kauniiden paikkojen karuihin nimiin suhtaudutaan huumorilla. Luontomatkailijoita ja suomen kielen ystäviä houkutellaan muun muassa patikkaretkelle Tussuvaaran, Pyllykän ja Kiimakankaan maisemiin, mönkijäsafarille Hevonperseeseen ja metsäjoogaretkelle Pierumäelle. Kuusamon alueen rivot paikannimet nosti ensimmäiseksi esille Helsingin Sanomat, jonka kulttuurijutussa ihmeteltiin paikannimien perusteella, lieneekö Pohjois-Suomen väki eteläsuomalaisia pahasuisempaa. Räävittömiä paikannimiä toimittaja oli metsästänyt Kotuksen ja pääkaupunkiseudun yliopistojen yhteistyönä julkaisemasta Nimisampo-verkkopalvelusta, johon on koottu suuri tietokan-

Kuusamon ja Rukan kesän monipuoliset aktiviteetit ja menovinkit on koostettu tapahtumakalenteriksi nettiin ruka.fi-sivustolle. Oman kesälomareissun voi siis suunnitella valmiiksi ja varata liput ja paikat tapahtumiin kätevästi kotona jo ennen reissuun lähtemistä.

ta suomalaisesta paikannimistöä tutkijoiden ja lingvistisesti uteliaan suuren yleisön iloksi. Nykykielen käyttäjän korvaan rumalta kalskahtavia paikannimiä löytyy kyllä eri puolilta Suomea, mutta Pohjois-Suomen ja muun muassa Kuusamon kansallispuistojen alueella Oulangalla, Riisitunturilla ja Hossassa rumannimisiä paikkoja on

erityisen tiuhassa. – Huvituimme ajatuksesta, että meillä täällä Kuusamossa maailman kauneimmilla paikoilla on maailman kamalimmat nimet. Päätimme ottaa sen tämän kesän matkailumarkkinoinnin teemaksi, naurahtaa Ruka-Kuusamon Matkailu ry:n markkinointikoordinaattori Sari Kumpuniemi. Rumien paikanni-

mien ystävien iloksi muodostettiin muun muassa seitsemänpäiväinen patikkaretki, jonka varrella ihastellaan niin Tussuvaaraa, Pyllykkää, Kiimakangasta, Kusiaissaarta, Munavaaraa, Persekoroa kuin Persekiveäkin. Hieman kieliposkella laaditun vaellusretken suosio yllätti järjestäjät: reissu on jo myyty loppuun.

– Alueemme tunnetummilla matkailukohteilla on siistimpiä nimiä, joten näitä nyt entistä laajemmin tunnetuiksi nousseita rumannimisiä paikkoja kiertäessään matkailija pääsee myös paikoille, joissa turistit eivät ole ennen juuri käyneetkään, Kumpuniemi kertoo. Osoitteessa ruka.fi/kesä on tarjolla myös monia muita rumien paikannimien inspiroimia luontoelämyksiä. Osa niistä on leikkimielellä nimettyjä kuten ”Metsäjooga Pierumäellä” – tosi asiassa opastettua metsäjoogaa pääsee kokeilemaan monissa luonnonkauniissa maisemissa Kuusamon alueella. Toisaalta esimerkiksi RZR Mönkijäsafari Hevonperseeseen on todellakin Kuusamon Hevonperseeseen nokipannukahveille suuntautuva yhteensä noin 3-4 tunnin ja 70 kilometrin mönkijäsafarireissu.

Kuusamon kesätapahtumien listalta löytyy menoa moneen lähtöön. Juhannuksena 20.-23.6. Rukatunturin huipulla järjestetään muun muassa kansainvälinen vaihtoehtomusiikkifestivaali Solstice. – Kolmipäiväinen musiikkijuhla yhdistää uniikin luonnon, yöttömän yön ja tunturimaiseman tavalla, jota ei olla ennen koettu. Tunturin huipulle rakentuu pieni festivaalikylä palveluineen. Taideohjelmassa on musiikin lisäksi modernia taidetta monissa muodoissa, veistoksista maalaustaiteeseen, videotaiteeseen ja interaktiivisiin installaatioihin, Kumpuniemi kuvailee. Loppukesän huipennus puolestaan on maksuton Villifestivaali eli monitaidefestivaali Oulangan kansallispuistossa ja Valtavaaralla 23.-25.8. Tapahtumassa kuullaan niin monipuolista musiikkia metsämaisemissa, ihmetellään performanssitaidetta, sekä kohdataan kirjailijoita ja päivystäviä metsäfilosofeja. Tapahtumassa on myös lapsiperheille erityisesti suunniteltua osallistavaa taideohjelmaa.

TEKSTI: ANITTA ISO-MARKKU

Loman voi suunnitella ja varata netissä

Rukan kylä toimii hyvänä kiintopisteenä Kuusamon kauniiseen luontoon ja hassuihin paikannimiin tutustuessa. Kuusamon ja Rukan kesän monipuoliset aktiviteetit ja menovinkit on koostettu tapahtumakalenteriksi nettiin sivustolle ruka.fi/ tapahtumat. Sivustolla voi niin

Kuusamo sopii kesälomakohteeksi luontoa, aktiivisuutta ja liikuntaa rakastaville matkailijoille.


4 • LOMASANOMAT 2019

Juna tuo Powerparkiin ja vie kotiin

HUVIPUISTO PowerParkiin voi nykyään matkustaa sujuvasti myös junalla kaikkialta Suomesta. Härmän juna-asemalta on ilmainen bussikuljetus huvipuistoon. – Myös tänä kesänä PowerPark on uudistunut: iloisia ja mieleenpainuvia elämyksiä on tarjolla kaiken ikäisille, kertoo PowerParkin johtaja Mikko Kiviluoma. – Kauden uutuus on Enterprise-laite, joka avataan kävijöille kesäkuun aikana. Ulkoisesti se muistuttaa ehkä hiukan maailmanpyörää: kyytiläiset istuvat ympyrän muotoiseen kehään kiinnitetyissä vaunuissa. Vauhti yhtyy Enterprisessä aika hurjaksi, Kiviluoma kertoo. – Kun vauhti kiihtyy, keskipakoisvoima kääntää vaunun, ja ylhäällä ollaan pää alaspäin. Kyytiin mahtuu kerrallaan 40 henkilöä. Enterprise on perinteinen huvipuistolaite, joka on läpi vuosikymmenten tarjonnut huvipuistokävijöille vauhdikkaita elämyksiä ympäri maailman. On erittäin hienoa, että saamme täydentää laitetarjontaamme tällaisella legendaarisella laitteella, hän sanoo.

Kaiken ikäisille

Maailmanluokan huvipuisto Härmän PowerPark levittäytyy yli 160 hehtaarin alueelle. Huvilaitteita riittää niin perheen pienimmille kuin yli 140 cm pitkille todellisille huimapäille. Huvipuiston Satumaa-alue metsänsiimeksessä on perheen pienimpien oma valtakunta, jossa voi kohdata Röllin ja hänen ystävänsä Milli Menninkäisen ja muut Röllikylän asukkaat. Lisäksi Power Parkissa voi pitää hauskaa esimerkiksi ulkoja sisäkarting-radalla, hevoskeskuksen ratsuretkillä, minigolfaten seikkalullisella Adventure Golf -radalla, perinteisiä tai 5D-elokuvia ällistellen tai ravin-

Juna vie suoraan PowerParkin pyöritykseen

Satumaa on perheen pienimpien oma paikka, jossa voi kohdata Röllin ja hänen ystävänsä Milli Menninkäisen ja muut Röllikylän asukkaat.

tola- ja kahvilaelämyksistä nauttien. Power Park -reissulla kannattaa pistäytyä myös shoppailemassa ja nauttimassa ravintoloista läheisessä Kauppakeskus Road Housessa. – Tekemistä ja koettavaa siis riittää todellakin koko perheelle koko päiväksi, viikonlopuksi – tai miksei vaikka koko viikoksi. PowerParkissa voi majoittua niin hotellihuoneissa, huoneistoissa, kahdella camping-alueella tai herttaisissa mökeissä, Kiviluoma muistuttaa. PowerParkiin pääsee kätevästi junalla niin etelästä kuin pohjoisesta; Turusta, Helsingistä,

Tampereelta, Seinäjoelta, Rovaniemeltä, Oulusta, Ylivieskasta kuin Kokkolastakin. Härmän asemalta on ilmainen bussikuljetus huvipuistoon ja päivän pätteeksi takaisin juna-asemalle. Juna- ja bussiaikataulut voi tarkistaa PowerParkin nettisivuilta. – Junalla voi tulla PowerParkiin vaikka päiväkäynnille: aamulla junaan, päivä huvipuistossa ja illaksi takaisin kotiin. Tämä on hienoa yhteistyötä VR:n kanssa. Junalla matkailu on helppoa ja nopeaa, lomailuun sopivaa, kiittää PowerParkin johtaja Mikko Kiviluoma.

PowerParkin koti, Alahärmä, sijaitsee etelän ja pohjoisen välisen matkailureitin varrella, Tampereen ja Pohjanlahden yhdistävän valtatien kainalossa. – PowerPark on helppo saavuttaa myös autolla, tulipa miltä suunnalta Suomea tahansa, Kiviluoma tuumaa.

Puistokummi lapsen kaveriksi huvilaitteeseen

PowerParkissa on tarjolla yli 40 huvilaitetta perheen pienimmille sopivista pomppulinnois-

ta, karuselleista ja ajeluista aina hurjimpiin vuoristoratoihin ja pyörittimiin. Kroko-tunnuksella merkittyihin pienten lasten laitteisiin huoltaja pääsee lapsen mukaan ilmaiseksi. – Viime kesänä PowerPark lanseerasi myös Puistokummit, jotka ovat PowerParkin työntekijöitä. He voivat tulla lapsen mukana sellaisiin laitteisiin, joihin tämä ei vielä saa tai uskalla mennä yksin. Näin lasten vanhempien ei tarvitse pakottautua lapsen tueksi laitteisiin, joihin aikuinen ei halua tai esimerkiksi terveydentilansa vuoksi voi mennä. Lapsen vanhemman tai muun lapsen seurassa olevan aikuisen tulee kuitenkin pysyä laitteen läheisyydessä laitekäynnin ajan. Puistokummit PowerPark on kouluttanut yhteistyössä Härmän lukion kanssa, Kiviluoma kertoo. – Elämys ratkaisee, millaisen asiakaskokemuksen kävijä saa PowerParkista, ja tässä onnistumiseen me keskitymme. PowerPark työllistää kesällä yli 400 kesätyöntekijää, jotka kaikki perehdytetään työhönsä eri tehtävissä.

Nopeita hevosia, hienoja autoja ja rokki soimaan

PowerParkin tapahtumakalenteri on monipuolinen. PowerParkin juhannusjuhlien pääesiintyjä on tänä kesänä jo yli 40 vuoden ajan suomalaisia viihdyttänyt Eppu Normaali. Eppujen lisäksi PowerParkin juhan-

nuksessa juhlakansaa villitsevät muun muassa Pauli Hanhiniemi, Maija Vilkkumaa, Dingo, Happoradio, Lauri Tähkä, Janna ja Raskasta Iskelmää. Suomirockin ja -iskelmän sekä huvipuistoilojen lisäksi PowerParkin juhannuksessa koetaan heppahuumaa Nordic King -juhannusraveissa. Heppakärpäsen puremia houkuttelee Härmään myös juhannuksen jälkeen 30.7.– 4.8. järjestettävä PowerPark Horse Show. Elokuussa puolestaan hevosvoimat murisevat komeiden peltien alla, kun Power Truck Show kokoaa 9.–10.8. Euroopan parhaimmistoon kuuluvaan autonäyttelytapahtumaan kaaroja veteraani- ja nostalgia-autoista, vaneihin, pick-upeihin, pakuihin, jenkkiautoihin, hyötyajoneuvoihin ja näyttäviin henkilöautoihin. Iltaisin kaasujalat pääsevät vipattamaan PowerPark Rock Night -tapahtumassa, jossa lavalle nousevat muun muassa Arttu Wiskari, Tuure Kilpeläinen ja Petri Nygård. Syyskuussa PowerParkissa kaasutellaan kartigin MM-kilpailut 5.–8.9. Maailmanmestaruuskisojen kunniaksi myös PowerParkin perinteiset huvikauden päättäjäiset juhlitaan lauantaina 7.9. Huvikauden päättäjäisjuhlissa ilta huipentuu ilotulitukseen ja iltabileisiin Power Palacessa. Nuorten suosikkiartistit HesaÄijä, Elias Gould, Mikael Gabriel ja Janne Orden hurmaavat yleisön lavalla ja mukana menossa on myös fanitettu videobloggari Soikku.


LOMASANOMAT 2019 • 5


6 • LOMASANOMAT 2019

Mitäpä on kesä ilman kesälukemista? SPR-Kirppiksellä lukemattomat klassikot odottavat lukijaansa.

SPR-Kirppisten tuotteet sopivat hyvin niin kesäpukeutumiseen kuin kesäiseen sisustamiseen. LÄNSI-SUOMEN ALUEELLA

sijaitsee kaksitoista SPR-Kirppismyymälää. SPR-Kirppiksiltä voi napata mukaan kierrätettyjä hyvänmielen tuotteita moneen kesämenoon kuten mökkisisustukseen tai festaripuketumiseen. SPR:n kirppismyynin tulot käytetään Länsi-Suomen piirin alueella paikalliseen toimintaan eli muun muassa avustus- ja katastrofityöhön sekä vapaaehtoisten kouluttamiseen ystävätoimintaan ja ensiapu- ja valmiustoimintaan. – SPR Länsi-Suomen piirin toiminta on tavallisten suomalaisten ihmisten auttamista erilaisissa haastavissa tilanteissa. Olemme mukana esimerkiksi monilla festareilla ja muissa kesätapahtumissa ensiapupisteellä. Nuoriso- ja vanhustyö ovat myös ydintyötämme. Tätä toimintaa rahoitetaan kirppistemme tuotolla, kertoo Kokkolan SPR-Kirppiksen toimialapäällikkö Outi Hakunti. – Valtaosa meille lahjoitetuista vaatteista myydään täällä kotimaassa ja myös varat ohjataan kotimaiseen toimintaamme. Jyväskylän Kirrin kirpputorilta lähtee tarkkojen sääntöjen mukaan lajiteltuja ja pakattuja vaatteita ja muita tarvikkeita myös Tampereella sijaitsevaan ulkomaanavun logistiikkakeskukseemme Kalkkuun, josta ne taas ohjataan katastrofialueille ja muihin ulkomaan avustuskohteisiimme.

Pannaan hyvä kiertämään

Kiertotalouden edistäminen on yksi SPR-Kirppisten toiminnan tärkeimpiä lähtökohtia. Toiselle turha tavara voi olla toisen aarre. – Meille lahjoitetaan eniten tavaraa keväisin, kun ihmiset tekevät kevätsiivousta. Seuraava lahjoituspiikki osuu syyskau-

SPR-Kirppiksiltä varat paikalliseen auttamistoimintaan Länsi-Suomen SPR-Kirppikset työllistävät satoja työntekijöitä

– Työllistämistehtävä on keskeinen osa SPR-Kirppisten yhteiskuntavastuullisuutta. Länsi-Suomen kahdellatoista SPRKirppiksellä on yhteensä satoja työntekijöitä. Työllistettymme ovat esimerkiksi kuntoutujia, osatyökykyisiä, pitkäaikaistyöttömiä ja työttömyysuhan alaisia. Meillä on mahdollista työskennellä palkkatuella, oppisopimuksella, työkokeilussa, työharjoittelijana tai kuntouttavan työtoiminnan kautta sekä vapaaehtoistyöntekijänä. Monelle olemme ensimmäinen oikea työpaikka. Tarjoamme työntekijöillemme edellytykset siirtyä jatkossa töihin muualle kaupan alalle, kertoo Outi Hakunti.

ANITTA ISO-MARKKU

Aina sitä ei muista kesäreissulle lähtiessään ottaa aivan kaikkea tarpeellista mukaan. Onneksi SPR-Kirppiksellä voi käydä paikkaamassa kapsäkkien puutteita.

delle. Toki lahjoitustavaraa tulee kuitenkin myös kesäaikaan, jolloin itselle tarpeettomaksi käynyttä tavaraa saatetaan raivata pois esimerkiksi kesämökeiltä, Hakunti kertoo. Lahjoitustavaran tulee olla ehjää ja puhdasta. – Lahjoitustavaroiden kohdalla on hyvä miettiä, ovatko ne vielä sellaisia, että ne kehtaisi antaa vaikkapa omalle ystävälle kiertoon. Jos ovat, ne kelpaavat meillekin, Hakunti sanoo. Lahjoitustavaroiden ja -vaatteiden muodinmukaisuudella taas ei Hakuntin mukaan ole väliä, sillä myös retrolle ja vintagelle löytyy omat ostajansa.

– Nykyisin on päällekkäin vallalla monenlaisia trendejä ja tyylisuuntia, joten niin pukeutumisen kuin sisustusesineidenkin puolella kaikkien aikakausien tavaroille löytyy kysyntää ja omat faninsa. Monet vaateharrastajat myös ostavat meiltä vaatteita materiaaliksi, josta he muokkaavat ommellen omanlaisia asujaan, Hakunti kertoo. Makupaloja SPR-Kirppiksien tuotevalikoimasta julkaistaan myös kunkin kirppiksen omalla Facebook-sivulla. Kannattaakin siis napata esimerkiksi oman mökkikunnan SPR-Kirppis kesäksi seurantaan.

SPR-Kirppiksiltä voi napata mukaan ihania kesävaatteita.


LOMASANOMAT 2019 • 7

Onkiminen on kivaa ilmaista kesäpuuhaa

”Se oli näin iso, mutta se karkasi!” TÄMÄ LAUSAHDUS on tuttu jokaiselle kalastajalle ja kalastajan tuttavalle. Niin harmillista kuin potentiaalisen ennätyskalan karkaaminen onkin, se ei luultavasti ollut ”näin iso”. Suomi on erittäin vesistöinen maa. Tuhannet järvet, upeat joet ja pitkä rannikko saaristoineen tarjoavat monipuolisia kalastusmahdollisuuksia. Erilaiset kalapaikat ja vaihtelevat olosuhteet ovat myös tuoneet mukanaan monenlaisia tapoja ka-

lastaa, ja lajin pariin haluavalle löytyy varmasti oma mieluinen tapa pyytää Ahdilta saalista. Tarvittavat kalastusluvat ja lainsäädäntö on syytä tarkistaa ennen kuin lähtee kalalle. Lupiin vaikuttavat mm. kalastuspaikka, kalastusmuoto sekä kalastajan ikä, joten sopivat luvat on hyvä tarkistaa juuri omaan toimintaansa sopivaksi.

Jokamiehenoikeuksilla kalastaminen

Jokamiehenoikeuksilla on lupa kalastaa onkien tai pilkkien lähes kaikkialla Suomessa, eri-

tyislupa-alueita lukuun ottamatta. Onkiminen on yksi parhaiten tunnetuista ja yleisimmistä kalastusmuodoista Suomessa. Sen pariin pääsee ilman suurta tuntemusta kalastuksesta, eikä toteuttamiseen tarvitse kalastuslupia. Onkivapa ja punavalkoinen ongenkoho ovat myös osa Suomen kesäistä maisemaa. Periaatteessa kaikkia maamme vesissä uivia kaloja voi saada mato-ongella. Tavallisimpia onkijan saaliskaloja ovat kuitenkin ahven ja särki. Keväällä ja alkukesällä kalat löytyvät usein rannan läheisyydestä. Kesällä ne siirtyvät yleensä syvemmälle viileämpiin vesiin, joista ne rantatuvat taas syyskesällä ja

alkusyksystä. Onkiminen, pilkkiminen ja silakkalitkalla kalastus ovat siis yleiskalastusoikeuksia, joiden harjoittamiseen ei tarvitse lupaa. Yleiskalastusoikeudet oikeuttavat vain yhden vavan käyttöön onkimisessa, pilkkimisessä ja silakkalitkalla kalastuksessa. Kalastaakseen usealla vavalla täytyy 18–64-vuotiaiden aina maksaa kalastonhoitomaksu sekä hankkia vedenomistajan lupa. Kalastonhoitomaksu tänä vuonna on 45 euroa koko vuodelta, 15 euroa viikolta ja 6 euroa vuorokausi. Sen voi maksaa Metsähallituksen Eräluvat. fi-verkkopalvelussa tai R-kioskeilla.

Liiku

Katso uudet aktiviteetit: fatbike- ja kanoottiretket holidayvillagevalle.fi Myös välinevuokraus.

Majoitu hotellissa tai mökissä

Syö hyvin Deatnu Ravintola avoinna ma–la klo 12–22, su 12–21, lounas joka päivä klo 12–15 0400 948 210 | Ellintie 25, 99980 Utsjoki

Ma-Pe 9 - 17 La 9 - 13 juhannusaattona 9 - 13 Tervetuloa!

Vaalan apteekki nyt Vaalan keskustassa! Vaalantie 19


8 • LOMASANOMAT 2019

Eläinpuistolla ja Kälviällä alkoi juu KÄLVIÄLÄINEN Matti Toivonen halusi perustaa maatalousmuseon, jossa maaseudusta vieraantuneet ihmiset pääsevät tutustumaan entisajan elämään. Työ kannatti, sillä nyt on jo 35. kausi menossa. Maatalon poikana Matille eläimet ovat kuuluneet aina elämään ja hänellä on ollut kotieläiminä koirien, lampaiden, vuohien ja kanojen lisäksi myös poroja. Museopuolta koristavat Matin jo nuoresta pojasta lähtien harrastuksena keräämät talonpoikaisesineet, joita alueella onkin todella runsaasti useissa museorakennuksissa.

lijoitaan aina 30.000 kävijään kesäkaudessa.

Kesällä tapahtuu...

Kesäkaudella avoinna oleva eläinpuisto ja museokylä järjestää joka kesä erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä. – Tänä kesänä tehdään vanhaan malliin mm. päreitä ja köydenpunontaa, on mattojen kudontaa ja vanhanajan pyykkipäiviä. Vähän aikuisemmalle kävijälle löytyy silmäniloa monista museon näyttelyistä, joista mainittakoon vaikkapa Kahvilan vintintillä oleva Isoäidin pit-

sit ja kapiot-käsityönäyttely ja 200:n vanhan postikortin näyttely.

Miehille vanhojen autojen ja traktorien alue

– Miehiä kiinnostaa erityisesti vanhojen autojen ja traktorien alue. Ne ovatkin ohikulkijoille hyvä syy pysähtyä alueelle. Koettavaa ja nähtävää riittää varmasti kaikenikäisille kertoo 80-vuotias Eläinpuiston ja Museokylän perustaja Matti Toivonen.

Kaudessa jopa 30.000 kävijää

Alue on laajentunut vuosien kuluessa kymmenien rakennusten museokyläksi jossa asustaa myös perinteiset kotieläimet. Pihapiirissä on myös vanhoja pohjalaisia maalaistaloja joista löytyy näyttelyiden lisäksi myös idyllinen kahvila ja käsityöpuoti. Suosituimpia kotieläimiä ovat vuosi vuoden jälkeen kissan- ja koiranpennut, karitsat, vuohet sekä ponit, Toivonen kertoo. Yritys on vuosien kuluessa kasvanut ja kasvattanut vierai-

Osaa auttaa Opi ensiapua kurssilla

Lisätietoa: Suomen Punaisen Ristin lähin piiritoimisto tai 020 701 2376 (arkisin klo 9-16, matka puhelimesta 8,35 snt/puhelu + 17,17 snt/min)

punainenristi.fi/opi-ensiapua

SPR_Osaa_auttaa_eri_kokoja.indd 4

02/06/2017 9.57


LOMASANOMAT 2019 • 9

a Museokylässä uri 35.kesäkausi Tervetuloa!

Kesäkaudella avoinna oleva eläinpuisto ja museokylä järjestää joka kesä erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä Koettavaa ja nähtävää riittää varmasti kaikenikäisille kertoo 80-vuotias Eläinpuiston ja Museokylän perustaja Matti Toivonen.


10 • LOMASANOMAT 2019

Loma-asunnosta turvallinen LOMALAISEN TARKISTUSLISTA 

Suomalalaiset ovat mökkeilevää kansaa. Kotimaan matkailijoiden lisäksi Suomi houkuttelee kesämökkikohteena turisteja eri puolilta maailmaa. Suomen Palopäällystöliitto muistuttaa vinkeistä, joiden avulla lomailu onnistuu turvallisesti omalla vapaa-ajan asunnolla tai vieraassakin ympäristössä. Lista sopii sekä loma-asuntojen omistajille että niillä vieraileville taaperoista täteihin ja vauvoista vaareihin. Turvallisuusvinkkien läpikäynti myös lasten kanssa luo turvallisuutta koko yhteisölle.

• • • • • • • • • • • •

Tarkista palovaroittimet: palovaroittimia tulee olla yksi jokaista asuinkerrosta ja alkavaa 60 neliömetriä kohden. Testaa palovaroittimien toimivuus. Pidä tulentekovälineet poissa lasten ulottuvilta. Huolehdi siitä, että tarvittavat alkusammutusvälineet ovat käden ulottuvilla. Alkusammutusvälineitä ovat esimerkiksi sammutuspeite ja käsisammutin.   Tarkista, että asunnon osoitetiedot löytyvät myös sisä- tiloista. Näin asunnossa vierailevakin löytää osoitetiedot tarvittaessa nopeasti.  Pidä tallessa ja näkyvillä tärkeät alueelliset puhelinnumerot. Lataa 112-sovellus puhelimeen. Tarkista ulkona, että loma-asunnon osoitemerkinnät ovat kunnossa ja näkyvissä. Kesäasunnon omistajan on tärkeä varmistaa, että nuohous on kunnossa. Lämmitä tulisijaa vähitellen polttamalla ensin vaikka kaarnaa nokiluukussa. Näin varmistat hormin vedon. Opasta myös lapsia uudessa ympäristössä. Kerratkaa ainakin poistumisreitit – myös vaihtoehtoiset – ja yhteinen kokoontumispaikka. Turvallisen mökkimiljöön luominen edellyttää aikuisilta erityistarkkuutta lasten suhteen. Hukkuminen on yksi lasten yleisimmistä tapaturmaisista kuolinsyistä.

TURVALLISTA KESÄLOMAKAUTTA JOKAISELLE!


LOMASANOMAT 2019 • 11

SKI IN -KYLÄ KAINUUN HUIPULLA! YLI 300 MÖKKIÄ JA HUONEISTOA, WAKEBOARD, SAUNAMAAILMA, MTB

CABLE WAKEPARK AVOINNA JOKA PÄIVÄ

HULLU HUHTIKUU UKKOHALLASSA! SAUNAMAAILMA 9 SAUNAA

VARAA MÖKKI/HUONEISTO KESKUSVARAAMO P. (08) 748 500 INFO@UKKOHALLA.FI JÄRVEN RANNALTA ALK. 99 EUR

UKKOHALLAN TAPAHTUMAT

CABLE WAKEPARK AVOINNA JOKA PÄIVÄ 18.-21.7.

19.-20.7.

Juhannuksen WakeFest 21.-23.6. Suopotkupallon MM ja Swamp Rock 18.-21.7. Wakeboardin SM-kisat la 3.8 Ukkohallan Venetsialaiset la 31.8. Hallan Akan vaellus la 7.9.

Kilpisjärven kauppakeskus


12 • LOMASANOMAT 2019

Matka jatkuu, vaikka autolle tulisikin haaveri Antti Hartikainen on erikoisosaaja auton ovien avaamisessa, auton­avainten korjaamisessa ja uusien autonavainten valmistamisessa. Tässä Antti ”jututtaa” auton tietokonetta läppärinsä välityksellä.

TUPASWILLA Perinnekylässä on tunnelmaa! Kokouspäivät ja perhejuhlat, safarit armeijan ajoneuvoilla, maailman suurin savusauna.

Hartikainen Yhtiöt viettää tänä vuonna 35-vuotisjuhlavuottaan avain valmistetaan jopa samana päivänä, Antti Hartikainen kertoo. – Osa uusista automerkeistä vaatii PIN-koodin uuden avaimen ohjelmointia varten. Se on yleensä luovutettu asiakkaalle ajoneuvon oston yhteydessä, mutta jos PIN-koodi on kadonnut, pystymme useimmista uudemmista automerkeistä lukemaan sen suoraan ajoneuvosta tietokoneen avulla.

Valtakunnallisesti ainutlaatuinen liikenteenohjauspalvelu

Laukaan Tupaswilla Ränssintie 5 41370 Kuusa www.tupaswilla.fi myynti@tupaswilla.fi puh. 0207 410100

Hartikainen Yhtiöiden liikenteenohjausauton selkeä informaatioteksti kertoo tiellä liikkujille tiellä sattuneesta häiriötilanteesta.

PERINNEPÄIVÄT 24.-25.8.2019 Autonavaimien valmistaminen on uutuus Hartikainen Yhtiöiden kattavassa palvelutarjonnassa. Moniin automerkkeihin avain voidaan valmistaa myös asiakkaan toivomassa värissä – vaikkapa herkullisen pinkkinä.

mainosrautio 84x180 tw.indd 1

25.2.2019 19.40.59

HinausHartikaiselta nyt myös lisäavaimia autoon – ovien avaus, akkuapu ja apukäynnistys ovat arkipäivää – OULULAINEN Hartikainen Yhtiöt Oy on palvelukirjonsa monipuolisuudelta ainutlaatuinen hinaus-, tie- ja liikenteenohjauspalveluita tarjoava yritys, toteaa Antti Hartikainen, yksi perheyhtiön neljästä sisaruksesta. – Palveluihimme kuuluvat myös akkupalvelu ja apukäynnistys, vahingossa lukkiutuneiden auton ovien avaus ovia rikkomatta sekä uutuutena avainpalvelut eli auton avaimien korjaus ja uusien autonavaimien valmistus. Kaikkia palveluita tarjotaan 24h -palveluna eli ketään ei jätetä pulaan. Hartikainen Yhtiöt toimii koko Pohjois-Suomen alueella. Hartikainen Yhtiöiden luk-

kospesialisti on perheyrityksessä jo parikymmentä vuotta työskennellyt Antti Hartikainen. Hän kertoo olleensa auton lukoista kiinnostunut mopokortti-ikäisestä lähtien. Nuori Antti perehtyi aluksi lukkojen avaamiseen ja niiden mekaniikkaan romuautoilla, sitten myös perheyrityksen työntekijöiden autoilla sekä yrityksen omalla kalustolla. Tullessaan itse ajokortti-ikään hän pääsikin siirtymään tositoimiin eli tien päälle auttamaan asiakkaita, jotka olivat esimerkiksi vahingossa lukinneet autonsa avaimet auton sisään tai joiden auton lukkoon tai avaimeen oli tullut jokin vika. Näissä tilanteissa asiakkaalla on usein melkoinen hätä, jos esimerkiksi pieni lapsi tai lemmikki on jäänyt auton sisälle lukkojen taakse. Antti Hartikaisen hyvät hermot ja rauhallisuus ovatkin jääneet monelle kiitolliselle asiakkaalle mieleen. Sittemmin hän on hakenut sekä auton ovien avaamiseen että itse avainten valmistukseen osaamista kursseilta ja koulutuksista Euroopasta. Nyt hän osaa sekä korjata että tehdä uu-

sia auton avaimia. Hartikainen Yhtiöt valmistaa pajallaan sekä itse metallisen avaimen koneella jyrsien että sähköavaimen ohjelmoiden. Uusia avaimia tehdään sekä kadonneiden tilalle että kakkos­ avaimia vara-avaimiksi. – Onhan kätevintä, että yhteisauton jokaisella kuljettajalla on oma avaimensa. Hartikainen Yhtiöiden avainpalvelussa voi jopa teettää halua­mansa värisen avaimen, useimpiin automerkkeihin. – Ties vaikka iloisen värinen autonavain pysyisi paremmin tallessa.

Uusi auton avain jopa samana päivänä – Tarvittaessa pystymme tekemään uusienkin autojen avaimen hyvinkin nopeasti – jopa samana päivänä. Ajoneuvo, jonka avain on kadonnut, voidaan avata paikan päällä ovia rikkomatta niin, että asiakas saa autosta ulos tärkeät tavaransa, jonka jälkeen auto voidaan hinata toimipisteellemme, jossa uusi

Kun Nelostiellä tai missä tahansa muualla Pohjois-Suomessa rysähtää ja syntyy esimerkiksi ketjukolari, voi tiellä nähdä Hartikainen Yhtiöiden liikenteenohjausyksiköt, jotka on kutsuttu liikennettä ohjaamaan. – Liikenteenohjauspalvelumme alkoi aikoinaan siitä, kun ryhdyimme kehittämään oman työmme turvallisuutta. Olemme kehittäneet liikenteenohjauslaitteistomme ja turvavarusteemme vastaamaan teilla tehtävän vaarallisen työn vaatimuksia, Antti Hartikainen toteaa. Hartikainen Yhtiöillä on vuosien kokemus tiiviistä yhteistyöstä viranomaisten kanssa. – Ennakoimattomien poikkeustilanteiden lisäksi teemme liikenteenohjausta myös tilaustyönä erilaisissa massatapahtumissa tai esimerkiksi tien korjaustyön yhteydessä, kertoo Minna Hartikainen. Minna Hartikainen on yksi neljästä Hartikaisen sisaruksesta. Perheyrityksessä työskentelevät Minna ja hänen kolme veljeään; Antti, Andreas ja Eemeli. Eemeli Hartikainen toimii Rovaniemen toimipisteen vetäjänä. Lisäksi Minnan mies Petri Tikkala toimii perheyrityksessä liikenteenohjauksen projektipäällikkönä. Toimitusjohtajana Hartikainen Yhtiöissä toimii sisarusten äiti, Kaisu Hartikainen. – Lisäksi Hartikainen Yhtiöt työllistää useita nuoria henkilöitä, Kaisu Hartikainen kertoo. Hartikainen Yhtiöt tarjoaa hinaus- ja tiepalveluita koko Oulun seudulla ja Pohjois-Suomen alueella ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Toimipisteet sijaitsevat Oulussa, Kemissä ja Rovaniemellä. Palvelutarjontaan kuuluu myös ympärivuorokautinen akkupalvelu ja apukäynnistys. – Valttimme on palvelumme monipuolisuus: pystymme auttamaan autoilijoita monissa ongelmissa ja hätätilanteissa. Ketään ei jätetä tien varteen, summaa toimitusjohtaja Kaisu Hartikainen.

TEKSTI ANITTA ISO-MARKKU


LOMASANOMAT 2019 • 13

Subway Clothingilla tykätty tarjous Kemiläinen- ja Kemi Card -korteille Kemiläisten kortilla ja Kemi Cardilla saa monia mukavia tarjouksia kemiläisiltä yrityksiltä. Subway Clothing tarjoaa yhdestä kertaostoksesta 30 % alennuksen Kemiläisten kortin haltijoille ja 20 % alennuksen Kemi Cardin käyttäjille. Kemiläisten kortti myönnetään Kemissä vakituisesti asuville ja sitä voi hakea Kemin kaupungilta. Kemi Cardin taas saa käyttöönsä kuka tahansa eli se sopii esimerkiksi turisteille ja Kemissä kesämökkeileville. Sekä Kemiläisten korttia että Kemi Cardia voi käyttää älylaitteisiin ilmaiseksi ladattavissa olevalla Cardu-mobiilisovelluksella. Cardulla voi käyttää myös monia muita etu- ja jäsenkortteja. Kemiläisten kortin voi halutessaan saada käyttöönsä myös fyysisenä muovikorttina. Subway Clothingin yrittäjä Sanna Palo kertoo, että niin Kemiläisten kortin kuin Kemi Cardinkin tarjoukset on löydetty hyvin: – Olemme kyllä olleet tyytyväisiä. Molempien tarjousten kautta meille on tullut asiakkaita, ja tuntuu, että varsinkin Kemiläisten kortin alennus on huomattu.

Nuorekkaita vaatteita kaiken ikäisille

Subway Clothingin liike sijaitsee hyvällä paikalla Valtakadulla, Kemin keskustassa. Subway Clothing edustaa useita nuorekkaita vaatemerkkejä, muun muassa tunnettuja farkkumerkkejä kuten Jack&Jones, Only ja Levi’s. Uutuutena Subway Clothing tarjoaa nyt trendikästä ja rentoa tyyliä myös kouluikäisille lapsille: Jack&Jones Junior -malliston vaatteet lähtevät koosta 120 cm.

LÄHDE ELÄMÄSI SEIKKAILUUN!

#ride4season

Keitto- ja salaattilounas klo 11-15

Kesällä

- Lapissa adventure / enduro –moottoripyörillä.

Talvella Yrittäjä Sanna Palo esittelee Subway Clothing -liikkeen nuorekasta vaatevalikoimaa.

– Myymme tyyliltään nuorekkaita vaatteita, mutta asiakaskunnassamme on kyllä ihan kaiken ikäisiä ihmisiä. Nykyisinhän ei enää ajatella, että tietyn iän ylittäneet ihmiset eivät voisi pukeutua nuorekkaasti vaan aikuisetkin haluavat pysyä mukana ajan hengessä, Sanna Palo pohtii. Nuoriso ei ole Palon mukaan enää turhan tarkka siitäkään, mitkä vaatteet sopivat millekin sukupuolelle: – Jack&Jones Junior mallisto esimerkiksi on tavallaan “poi-

kamainen” eli siihen ei kuulu vaikkapa mekkoja tai hameita vaan se edustaa rentoa farkkutyyliä huppareineen ja t-paitoineen. Malliston vaatteita on silti kyllä myyty tytöillekin eli oikeastaan sikäli voisi sanoa, että se on unisex-mallisto, Palo sanoo. Subway Clothing on toiminut Kemissä pitääkään, se on perustettu jo vuonna 1982. Nykyiset yrittäjät Sanna Palo ja Heli Dianoff ovat jatkaneet yritystoimintaa vuodesta 2015 alkaen. – Uskomme, että hyvillä kivi-

jalkavaateliikkeillä on edelleen mahdollisuus pärjätä ja menestyä, vaikka nettikaupat ovat toki nykyään iso kilpailija. Meiltä asiakkaat hakevat hyvää palvelua ja henkilökohtaista kokemusta. Meiltä saa kerralla mukaan oikean kokoiset ja varmasti päällä hyvännäköiset ja istuvat vaatteet, Palo toteaa.

TEKSTI: ANITTA ISO-MARKKU

- Lapissa moottorikelkoilla - Espanjassa adventure / enduro -moottoripyörillä.

Seikkailut sopivat kaikentasoisille kuljettajille!

Tehdään yhdessä teidän näköinen seikkailu! Seikkailujen takuumiehenä Kari Tiainen, 7-kertainen Enduron maailmanmestari. Ryhmähinnat alk. 199 € / hlö / puoli vuorokautta (minini ryhmäkoko 5 hlö) Kysy lisää Karilta p. 0500-819 552 kari.tiainen@tarvikekeskusoy.fi

www.tarvikekeskusoy.fi


14 • LOMASANOMAT 2019


ve

KESÄLLÄ 2019 u

r

SASTAMALAN SUULITEATTERISSA

Käsikirj. Arttu Alaupari Ohjaus: Tiim Upari

r tt

Vi

LOMASANOMAT 2019 • 15

H.

A

Wal t

Ar

i

E S I T Y S P Ä I V ÄT

Lipputiedustelut:

iv

Järjestäjä: Suuliteatteri ry

Juk

pe su ke to pe

5.7. klo 19 7.7. 15 10.7. 19 11.7. 19 12.7. 19

Si rk

ka

k

J

su 14.7. klo 15 pe 19.7. 19 su 21.7. 15

au

P

pe 28.6. klo 19 su 30.6. 15 ke 3.7. 19 to 4.7. 19

ENSI-ILTA

i

Sastamalan Suuliteatterin t i uusimman i hulvattoman näytelmän tapahtumat vievät katsojan keskelle uskomattomia kesätapahtumia Vastamalassa: mikä kaikki voikaan olla mahdollista, kun poliisiin tulee uusi päällikkö...

a

o

Ii

k ko

Eer

Em ma

ar

te

ri

da

ri

A

li

Liput:

20 € /aikuinen • Alle 14-vuotiaille VAPAA PÄÄSY Ryhmät: 18 € /hlö

VÄH. 10 HENKILÖÄ / RYHMÄ Hintaan sisältyy käsiohjelma sekä väliajalla kahvi/tee/mehu/vesi sekä pulla.

Ari Heiska 040 556 8052 • Waltteri Tiensuu 041 576 2895 Virve Heiska 040 838 6426 • Päivi Santamäki 050 348 1550 Lippuvaraukset myös sähköpostitse: info@suuliteatteri.com

SUULITEATTERI Punkalaitumentie 37, Sastamala (Hyrkin suuli) www.suuliteatteri.com

Suuliteatterissa ei kastu eikä paistu.


16 • LOMASANOMAT 2019

Rytingin Kauppa Oy

Palvelumme:

Tervetuloa!

• Elintarvikkeet PALVELUPISTE • Polttoaineet • Kahvio • Asiamiesposti • Pudasjärven Apteekin palvelupiste • Matkahuollon pakettipiste • Vuokrattavana kuomukärry Avoinna joka päivä klo 8.00-17.00

Rytingin Kauppa Oy Kelankyläntie 10, 93240 Rytinki, p. 044 082 7131 rytinginkauppa@gmail.com

ESA SÄRKELÄ KY

Hirsirakentamisen mekka on Pudasjärvi. – Täällä pienimmät lapset pääsevät moderniin hirsiseen päiväkotiin, isommat kouluun Hirsikampukselle ja ikäihmiset palvelukoti Hirsikartanoon. Vaikka ne ovat lajissaan maailman suurimpia, hirsi tekee niistä kodikkaita ja viihtyisiä, kertoo projektipäällikkö Aila Ryhänen. – Pudasjärven Hirsikampus, maailman suurin hirsikoulu, on terveellinen ja kutsuva oppimisympäristö, hän kuvailee.

Pudasjärvellä rakennetaan hyvinvoivia hirsikoteja Omaksi tai vuokralle – PUULLA on tutkitusti monia hyvinvointivaikutuksia. Moderni hirsitalo lieneekin eniten hyvinvointia edistävä koti, pohtii projektipäällikkö Aila Ryhänen Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamasta Moderni hirsikaupunki Pudasjärvi -hankkeesta. – Hirsi tasaa olosuhteita niin ihmisille kuin rakenteille miellyttäviksi ja terveellisiksi. Luonnollinen puu sitoo ilmasta kosteut­ta ja ilman kuivuessa

luovuttaa sitä takaisin. Samalla sitoutuu ja vapautuu lämpöä, ja säästyy energiaa. Hirsikodissa asuva hengittää hyvää ilmaa, ja pehmeä ääniympäristö auttaa rentoutumaan ja keskittymään. Ja täällä nukkuu makeasti! Ryhänen jatkaa. – Hirsi tuo luonnon myös kaupunkiin, ja modernin hirsitalon suuret ikkunat päästävät kevään valon osaksi kotia, Ryhänen kertoo. Ryhänen vinkkaa, että hirsi­ talon hyvinvointivaikutukset saa viritettyä huippuunsa valitsemalla myös sisustusmateriaalit luonnosta: villaa, pellavaa, kiveä ja tietenkin puuta ja kasveja.

– Väritkin tulevat luonnosta – syvänsinisestä vedestä usvaisiin pastelleihin. Toisaalta hirsitalo taipuu niin rockiin kuin retroon säilyttäen ominais­laatunsa. Hirsitalojen myyntikäyrät osoittavatkin kaakkoon, Ryhänen sanoo. – Hirsirakentamisen mekka on Pudasjärvi. Täällä pienimmille on kohta kaksikin hirsistä päiväkotia, isommat lapset lukiolaisiin asti käyvät koulua Hirsikampuksella ja ikäihmisille on palvelukoti Hirsikartano. Hirsi tekee näistä lajeissaan maailman suurimmista rakennuksista kodikkaita ja viihtyisiä, kertoo Ryhänen.

rk a P r e w o P ä! s s e r e i v ihan

– Vuokrallekin hirsikoteja on tarjolla, Ryhänen vinkkaa. – Tilaa riittää myös omalle terveelliselle ja ekologiselle hirsikodille. Kaavoitetuilla tonteilla on tilaa koko perheen toiveille – eläimiä, pihasauna tai oma yritys, Ryhänen maalaa. Ryhänen toteaakin, että kodin tekevät koko perheelle sopiva ja viihtyisä terve talo, sekä ympäristö hyvine palveluineen. – Hirsipääkaupungissa, Pudasjärvellä, voi nauttia luonnosta ja terveestä talosta hienojen kesä– ja talviharrastusmah­ dollisuuksien ja hyvien palveluiden kera! Aila Ryhänen riemuitsee.

Parhaat kohteet ihan lähellä! Alk.

165 € he

/ vrk/per

160 € ö

/ 2 vrk/hl

Huvimatka Härmään

Levähdä Lakeudella 2 vrk

Majoitus 1-2 aikuista + 1-2 lasta (alle 13 v.), aamiainen, kylpylän ja kuntosalin käyttö sekä naperoille kivaa puuhaa Nippe-Norsun Vekaraviidakossa. 295 €/2 vrk/perhe. Kysy edullisia lisävuorokausia!

Majoitus 2 h. huoneessa, aamiaiset, 2 x ruokailu buffetpöydästä, 1 x virkistävä kasvohoito 25 min tai klassinen hieronta 25 min, kylpylän ja kuntosalin vapaa käyttö sekä sisäänpääsy tansseihin.

Huvipuisto PowerPark Keskisen Kyläkauppa Ähtäri ZOO Tutustu: www.lakeudelle.fi

Vaasantie 22, 62375 Ylihärmä Puh. (06) 483 1600 | www.harmankylpyla.fi


LOMASANOMAT 2019 • 17

Scandic Rukahovi on hyvä kiintopiste Kuusamon lomalla SCANDIC RUKAHOVI tarjoaa Lapin matkailijoille majoittumismahdollisuuden niin ylellisissä Superior-huoneissa, joissa on oma parveke tai terassi, tilavissa perhehuoneissa kuin viehättävissä lomakotihuoneistoissa, joissa on keittiö ja sauna. Aktiivisille ja luonnosta nauttiville matkailijoille Rukahovi on erinomainen majoituskohde, sillä Rukatunturin alueen kaunis luonto, ulkoilu­alueet sekä monipuoliset liikunta- ja seikkailupalvelut ovat kirjaimellisesti vain muutaman askeleen päässä hotellin ovesta. Matkaa Kuusamon keskustaan on 27 km ja Oulangan kansallispuistoon 35 km. – Kesäkaudella tarjoamme hotelliemme omien asiakkaiden lisäksi mahdollisuuden saunassa ja suihkussa käyntiin myös esimerkiksi alueella liikkuville vaeltajille, vinkkaa hotellinjohtaja Lea Riekki. Hotellin omille vieraille sauna on vapaassa käytössä. Huonevalikoimaan kuuluu myös Superior Sauna -huoneita, joissa nimensämukaisesti on oma sauna. Myös huoneistoissa on omat saunat. Scandic Rukahovin yhteydessä toimii myös day spa -hyvinvointihoitola, jossa voi nauttia erilaisista rentouttavista hoidoista ja hieronnasta.

Näkymä Scandic Rukahovin Superior Best Veiw -huoneen parvekkeelta avautuu suoraan laskettelurinteille.

Scandic Rukahovi sijaitsee Rukatunturilla, Rukan kylässä. Rukalta on matkaa Kuusamon keskustaan on 27 km ja Oulangan kansallispuistoon 35 km.

– Scandic-hotellit ovat tunnettuja tasokkaasta aamiaisestaan. Meillä Rukahovilla aamiaisella on yli 100 erilaista tuotetta. Valikoimassa ovat tietysti kaikki hyvän hotelliaamupalan klassikkojutut kuten pekoni ja kananmunat, paljon erilaisia raikkaita hedelmiä, jugurttia, puuroa, lapsille lättyjä ja niin edelleen. Aamupalallamme on huomioitu monipuolisesti myös erikoisruokavaliot kuten gluteeniton ja vegaaninen

ruokavalio. Aamupala ei kuulu erillisten huoneistojen huonehintaan, mutta monet huoneistoissa asuvatkin ostavat sen lisäpalveluna. Runsas ja terveellinen aamupala antaa hyvän startin aktiiviseen päivään Rukalla ja Kuusamossa, Riekki tuumaa. – Vieraitamme palvelevat myös ravintolamme ja 24 h -avoinna oleva shop, jossa on erilaisten käytönnöllisten tarvikkeiden, lehtien ja kirjojen lisäksi myytävänä pientä purtavaa

E S K E L I S E N . F I

Oulu las. Ranua Rovaniemi las. Rovaniemi las. Enontekiö Kilpisjärvi Tromsø Rovaniemi las. Sodankylä Saariselkä Honningsvåg Nordkapp

Ohjelmaa koskenlaskusta lapsiperherientoihin

Rukahovin vieraiden suosituimmiksi loma-aktiviteeteiksi hotellinjohtaja Lea Riekki mainitsee muun muassa koskenlaskun ja pyöräilyn. City-pyöriä asiakkaat voivat lainata Scandic Rukahovilta, ja kunnon paksurenkaisia maastopyöriä taas vuokrataan kiven heiton päässä.

21.10 19.05 18.00 17.35 12.45 11.00 07.25* 17.30 15.45 13.40 05.10* 01.00*

Rukankyläntie 15, 93830 Rukatunturi +358 8 2374 8948 rukahovi@scandichotels.com

www.scandichotels.com

SUURIN Varaa majoitus ja tarvitsemasi lisäpalvelut kätevästi suoraan netistä! Tai kerro meille mitä lomaltasi toivot, niin varaamme oikeat palvelut juuri sinulle!

Kilpisjärvelle ja Tromssaan liikennöidään päivittäin ajalla 1.6.–22.9. Honningsvågiin ja Nordkapille liikennöidään päivittäin ajalla 1.6.–18.8. *= Norjan aika.

www.syote.net

Oulussa ajetaan Saaristonkatu, Tuira, Merikoskenkatu -reittiä. Ajalla 1.6. – 15.9. Helsingistä Rovaniemelle ja takaisin. Lähdöt Helsingistä perjantaisin klo 22.15 (juhannuksena torstaina). Paluut Rovaniemeltä lauantaisin klo 18.00.

Koskikatu 49-53, 96100 Rovaniemi puh. 016-3422 160 info@eskelisen.fi

TEKSTI: ANITTA ISO-MARKKU

VALIKOIMA

PÄIVITTÄIN MM. ROVANIEMI, LEVI, ENONTEKIÖ, TROMSØ, SODANKYLÄ, SAARISELKÄ, IVALO, INARI, KARASJOK, NORDKAPP 08.20 10.20 11.30 11.40 16.15 17.40 19.25* 11.45 13.25 15.20 21.35* 22.15

sekä kuumia ja kylmiä juomia, Riekki kertoo.

– Koskenlaskuun on kesälläkin useampi lähtö joka päivä. Läheisillä ohjelmapalveluyrityksillä on muutenkin monipuolinen tarjonta opastetuista vaelluksista, karhunkatseluun ja metsäjoogaan, Riekki sanoo. – Rukalla on kesän ajan myös ilmainen koko perheen viikkoohjelma, josta löytyy hauskaa tekemistä joka päivälle, Riekki kertoo. Ilmaisessa ohjelmas-

sa voi olla esimerkiksi geokätköilyyn tutustumista, lasten olympialaiset Rukan maskottien Rosan ja Rudolfin tapaan, rinnesuunnistusta ja opastettuja luontoretkiä Kuusamon eri kohteisiin. Juhannus, keskikesän yöttömän yön juhla, on myös yksi Scandic Rukahovin sesongin huipentumista. Tänä kesänä Kuusamossa on myös uusi juhannusfestivaali, konemusiikin ystävät eri puolilta Pohjois-Eurooppaa yhteen kokoava Solstice. Rukahovilla on vielä tilaa niin konemusadiggareille kuin perinteisemmänkin juhannuksen viettäjille. – Yökerhoravintolassamme voi juhannuksen ottaa vastaan esimerkiksi karaoketunnelmissa, Riekki hymyilee. Kuusamossa kesä jatkuu aina elokuun lopulle asti. Elokuussakin vietetään tänä vuonna Kuusamossa uutta festivaalitapahtumaa, ilmaista Villifestivaalia. Poikkitaiteellinen luonnosta nauttimisen ja kulttuurielämykset Ounasvaaran kanssallispuistossa yhdistävä tapahtuma sopii hyvin myös lapsiperheille. – Elokuulla voi jo nähdä myös revontulet, vinkkaa Lea Riekki.

Katso lisää aikatauluja eskelisen.fi

Myyntipalvelu p. 08 823 400 keskusvaraamo@syote.fi Varaukset 24/7: www.syote.net


18 • LOMASANOMAT 2019

OMA MÖKKI REITTIEN VARRELLA Oma lomakotitontti odottaa Syötteen Luokkavaarassa! Syötteellä tunturialueen vaarametsät kutsuvat sinut liikkumaan luonnonrauhaan kaikkina vuodenaikoina.

Lue lisää ja varaa omasi: pudasjarvi.fi/luokkavaara

Höyrylaivalla

ssilta tai www.oulujarviristeilyt.fi

Oulujärvelle

Koe Lönnrotia ja Leinoa innoittaneet Kajaaninjoen ja Oulujärven maisemat sekä salaperäinen Ärjänsaari Suomen pohjoisimmalla höyrylaivalla. Risteilyt heinäkuussa Kajaanista.

HÖYRYLAIVA KOUTA YLEISÖRISTEILYT KE-LA 3.7. - 2.8.2019 Risteilyjen lähtösatama: Kalkkisillantie 4, KAJAANI OSTA LIPUT ENNAKKOON www.oulujarviristeilyt.fi

Taidenäyttely 16.6-25.8.2019

Taidegrafikkaa ja veistoksia Taiteilijat: Ben Allal Ayad Tiina Kivinen Kuutti Lavonen Harri Leppänen Tapani Mikkonen Jukka Mäkelä Matti Peltokangas Teemu Saikkonen Kuutti Lavonen Pretender

Pihagalleria: Aitojen marokkolaisten käsinsolmittujen villamattojen myyntinäyttely!

Kankarintie 99, 91730 Kankari, Vaala Puh. 045-279 2099, kankarintaidehuvila@hotmail.com www.kankarintaidehuvila.com

2013

Digilehti koko kesän osoitteessa

www.mediarautio.fi


LOMASANOMAT 2019 • 19

Metsämieliohjaaja Petri Ristiniemi Helvetinjärven kansallispuiston maisemissa.

Lounas * Kokous-ja koulutustilaisuus * Juhlat * Catering

ö Koulutus- tai kokouspäivä

€/hl 8,80

ö

/hl 28€

- SIsältää koulutustilan(videotykki, max 45hlö) - lounaan runsaasta noutopöydästämme - Arkisin klo 8-16 **** Koko päivän tarjoilut 15,80 €/hlö - SIsältää koulutustilan - Aamukahvi ja sämpylä - Lounas runsaasta noutopöydästämme - Iltapäiväkahvi ja pulla **** Tyky- päivä (min. 15 hlö) - Sisältää leffan (yksityisnäytös) - Päivällisen noutopöydästä - Karaoke, a-luvat klo16-02 ****

Juhlat ja tilausruokailut

etti a kabin ön, Karism, videotykki ta käyttö

le et - 45 hlöl veloituks klo 8-16 - ma-pe tarjottavat meiltä 0€ kun tilaat ffet 8,8

bu lounas Helan o 10.30-14

likoima, kl - ma-pe Salaattiva isa keitto, - Ruoka äruokaa juomat 2 pä vitteet ja leivät, le - Talon vi - Kah

Voimaannu luonnosta vaikka kaupunkipuistossa Tavoitteena kiireettömyys luonnossa, laavulla, mökkiympäristössä ERÄ- JA LUONTO-OPAS Petri Ristiniemi kiinnostui Metsämieli-harjoitteista havaittuaan, että Pirkanmaalta puuttui tarjontaa opastetuista metsäretkistä ja kouluttautui Metsämielivetäjäksi. Nyt Haukkamaa Adventures järjestää ympäri vuoden opastettuja Metsämieli-retkiä Ruovedellä, Pohjois-Pirkanmaalla. – Mielestäni meidän pitäisi hyödyntää enemmän luonnon tarjoamia mahdollisuuksia, siellä liikkumiseen ja rauhoittavien elementtien aistimiseen, Petri Ristiniemi sanoo. – Syksyllä tarkoitukseni on kouluttautua lisää Metsämieli-

retkeilyyn. Sirpa Arvosen kehittämässä menetelmässä on ajatuksena käyttää luontoa hyväksi rauhoittumiseen, virkistymiseen, huolien huojentamiseen ja vaikeiden tilanteiden jäsentämiseen tai omien tavoitteiden täsmentämiseen, hän jatkaa.

Luonto antaa uusia elämyksiä

Rauhallisilla Metsämieli-retkillä kävellään hitaasti ja herätellään aisteja, rentoudutaan, otetaan aikaa itselle ja irtaudutaan arjesta. – Harjoitteita on noin 130. Valitsen niistä aina ryhmien mukaan sopivimmat. Luonnon elementtejä hyväksi käyttäen tehdään mielentaitojen harjoitteita ja rentoudutaan. Retkiä on tehty enimmäkseen Helvetinjärven kansallispuistoon ja Sii-

kanevan soidensuojelualueelle, jotka ovat paikkoina hyvin rauhoittavia, sanoo Ristiniemi – Teen tilauksesta Metsämieli-retkiä yrityksille ja kaveriporukoille: mökeille, laavuille. Retket eivät aina vaadi välttämättä täydellisiä olosuhteita eikä metsää, vaan niihin sopivat myös kaupunkien puistot. Koululaisille luonto on antanut uusia elämyksiä ja tuntemuksia. – Olen tehnyt retkiä myös eläkeläisten kanssa ja monet ovat kokeneet luonnon antaman voimaantumisen. Elämämme on tällä hetkellä hyvin hektistä ja haluan tarjota monille ikäryhmille tällaisia mielen ja rauhoittumisen harjoitteita, hän jatkaa.

Kokkailua luonnossa

Nokipannukahvit ja luonnossa ruokailut kuuluvat aina Met-

sämieli-retkien ohjelmaan. – Kokkioppini olen saanut kokemuksen myötä ja ruoanlaitto on ollut lapsesta saakka rakas harrastukseni. Erä- ja luonto-oppaaksi opiskellessani meitä koulutti Heimo Karne, maineikas ranskalaisen keittiöopin saanut huippukokki. Heimolta olen saanut hyviä vinkkejä luonnossa kokkailuun ja olemme tehneet myös yhteistyötä. – Olen tällä hetkellä päätoimisesti linja-autonkuljettajana Mannisella ja järjestän tarvittaessa myös kuljetuksia. Meillä on yhteensä 13 huippuvarusteltua linja-autoa 9-paikkaisesta aina 60-paikkaiseen, joten kalusto voidaan valita ryhmäkoon mukaan, toteaa Ristiniemi.

TEKSTI TARJA MANTERE

- Iltaisin ja viikonloppuisin - Karisma-kabinetti 45 hlö - Hela-kabinetti 24 hlö - Iso sali 100 hlö (la-su) - Kokouskahveista perhejuhliin ja juhlaillaliisin - Aukiolo tilauksesta 50€/h (sis. tarjoilija)

Ota yhteyttä

Yrittäjäopiston talo Kauppatie 109, Kauhava helaravintola@gmail.com p. 050 367 6072


20 • LOMASANOMAT 2019

Aikamatka 1800-luvulle ~Kauppiaskartanon elämää~

KEKKONEN -syntymästä kuolemattomuuteen!

KE 26.6.KLO 19.00 (ensi-ilta) PE 28.6. KLO 19 LA 29.6. KLO 15 SU 30.6. KLO 15 KE 3.7. KLO 19 PE 5.7. KLO 19 LA 6.7. KLO 15 SU 7.7. KLO 15 KE 10.7. KLO 19 PE 12.7. KLO 19 LA 13.7. KLO 15 SU 14.7. KLO 15

Liput 18 €

(Kysy ryhmätarjoukset!) Raahen Teatterin kesäteatteripihalla Koulukatu 13 92100 Raahe

Lippuvaraukset 044 324 0958 • toimisto@raahenteatteri.fi www.raahenteatteri.fi

Raahen Teatteri pidättää oikeudet muutoksiin.

Takuuhauska kuningaskomedia Suurmiesten Suurmiehestä 26.6. - 14.7.2019

Langin päärakennuksessa Utua-nahkalaukut ja asusteet Brahenkatu 10, 92100 Raahe

Puoti Kahvila-Ravintola Juhla- ja kokoustilat Boutique Hotel Tarinoita ja elämyksiä purjelaivojen ajalta

Langin Kauppahuone, Kirkkokatu 19, 92100 Raahe 044-240 2481, info@langinkauppahuone.fi www.langinkauppahuone.fi


LOMASANOMAT 2019 • 21

ARTIKKELITILA

RANTALOMA KUULUISILLA KALAJOEN HIEKOILLA Perämeren rannalla, valtatie 8:n varrella sijaitseva Kalajoki tunnetaan komeasta hiekkarannastaan ja merimaisemistaan. Kalajoen kuuluisat Hiekkasärkät on suomalaisten suosikkilomakohde, jossa kaikki on kävelymatkan päässä ja palvelutarjonta runsas.

Rentoa rantaelämää ja monipuolista ajanvietettä päiväksi tai koko viikoksi MERELLINEN KALAJOKI sykähdyttää ennen kaikkea pitkillä hiekkarannoillaan ja -dyyneillään sekä upeilla auringonlaskuillaan. Maisemien lisäksi Kalajoki kutsuu elämysten pariin. Kesäpäivän voi viettää leppoisasti rannalla loikoillen tai dyynien lankkupolulla käyskennellen, suojaisassa Rahjan saaristossa meloen tai vaikkapa merellisellä kentällä golfaten. Kalajoen suosituimpiin käyntikohteisiin kuuluvat muun muassa kiehtova Meriluontokeskus sekä Kalajoen keskustan tuntumassa sijaitseva idyllinen vanha kaupunki Plassi, jossa kannattaa tutustua etenkin Santaholman sahanomistajan vanhaan jugend-huvilaan, Havulaan. Luontokohteiden aate-

lia edustaa ainutlaatuinen Maakallan saari, jonne voi tehdä elämyksellisen merimatkan purjelaivan kyydissä. Maakalla on itsehallintoalue, jossa on kymmeniä kalastajamökkejä, uljas puinen kirkko, kalastusmuseo sekä karun kaunis luonto. VAUHDIKKAAMPIEN LAJIEN ystäville lomapäivä vierähtää mukavasti vaikkapa vesipuistossa liukumäkiä laskien, kylpylän poreissa polskien tai seikkailupuiston puihin rakennetuilla radoilla kiipeillen. Hyvässä seurassa voi myös lähteä kokeilemaan suppailua, pelaamaan frisbeegolfia tai katselemaan maisemia fatbiken selässä. Takuuvarma adrenaliinin nostattaja on seikkailupuiston tornista laskettava, yli 300 metriä pitkä vaijeriliuku dyynien yllä. Kalajoelta löytyy uutuutena myös SuperPark, joka tarjoaa Suomen SuperParkeista ensimmäisenä aktiviteetteja sisätilojen lisäksi ulkona.

Huolettomasti hotellissa tai tunnelmallisesti omassa mökissä

Kalajoen Hiekkasärkillä on valittavana majoitusta hulppeasta lomahuvilasta aina rentoon mökkimajoitukseen. Alueelta löytyy kolme hotellia sekä laaja valikoima lomahuoneistoja, perinteisempiä mökkejä, B&B- ja maatilamajoitusta sekä meren rannalla sijaitseva Kalajoki Camping.

Majoitustärpit jokaiseen makuun:

• luksusta lomaan Kalajoki Keskusvaraamon loma- asunnoissa ja mökeissä • huoletonta majoitusta tasokkaassa kylpylä hotelli Santa’s Resort & Spa Hotel Sanissa • leirintäelämää Suomen suosituimmalla leirintäalueella • B&B -majoitusta Suomen parhaimmaksi hostelliksi vuonna 2019 valitulla Tapion Tuvalla

Saarikankaantie 5 Haukipudas www.lomakotionnela.fi 040 837 4445

Tule lomailemaan ja virkistymään Haukiputaan Lomakoti Onnelaan! Onnelan rauhallisessa ja perinteikkäässä miljöössä majoitut mukavasti ympäri vuoden 1 -3 hengen huoneissamme. Sijaintimme Kiiminkijoen rannalla tarjoaa oivalliset puitteet virkistyskalastukseen ja ulkoiluun. Oulun keskustasta matkaa on vain 25 km pohjoiseen. Kesäaikaan tarjoamme mahdollisuuden tulla täysihoitolomalle. Järjestämme tuettuja lomia yhteistyössä Hyvinvointilomat ry:n kanssa.

Majoittuminen alkaen

69 € / 2hh Toteutamme myös perhejuhlat, sukukokoukset ja virkistäytymispäivät ammattitaitoisesti. Pyydä tarjous!

Kalajoella tapahtuu: 20.-23.6. Kalajoen Juhannus 28.-30.6. Bimmerparty, BMW-harrastajien kokoontumisajot 4.-7.7. Irish Hooley Kalajoki, irkkumusiikkifestivaalit 29.7.-1.8. Jukuleiri, lasten ja nuorten liikunnallinen leiri 10.8. Jussi Jokinen All Stars, NHL-tapahtuma 11.-13.8. Service FEST, ravintolaväen tapahtuma 24.8. Lähiruokatori sekä Tractor Pulling -SM -osakilpailu 30.-31.8. Kalajoen Venetsialaiset 6.-7.9. Hiekkapesiksen MM-kisat 20.-22.9. Kalajoen SyysFestit

TOP 5 luontokohteet:

Maakallan saari Rahjan saaristo Hiekkasärkkien lankkupolut Siiponjoen luontopolku Vihas-Keihäslahden luonnonsuojelualue

Tekemistä ja näkemistä: Seikkailupuisto Pakka Kylpylä SaniFani Vesipuisto JukuPark Kalajoki Golf Surf Center SuperPark Kalajoki Ostoskylä Raitti Lohilaakso Meriluontokeskus Tapion Tupa ja maauimala TapioLand Vanha kaupunki Plassi ja Havulan Kartano Keramiikkapaja Iso-Pahkala

www.visitkalajoki.fi


22 • LOMASANOMAT 2019 Lomakoti Onnela on vanhan hyvän ajan täyshoitola, jossa lomailijat voivat nauttia rauhallisesta oleskelusta, luonnon kauneudesta ja toistensa seurasta sekä tietysti herkullisesta ruuasta, joka katetaan lomalaisille vaivattomasti valmiiksi. LOMAKOTI ONNELA on Kiiminkijoen rannalla Haukiputaalla sijaitseva yli sata vuotta vanha idyllinen, kartanomainen puutalo. Lomakoti Onnelassa voi majoittua täysihoidossa, jolloin kaikki ateriat kuuluvat majoitushintaan. Onnelassa voi rentoutua kiireettömässä tunnelmassa Kiiminkijokea ihaillen. Aikaa kuluu ihanan verkkaisesti muiden vieraiden seurassa tai omasta rauhasta nauttien. Oulun kaupungin menoihin ja aktiviteetteihin on matkaa vain 24 km. Lomakoti Onnelan tiloja voi myös vuokrata esimerkiksi juhla-, kurssi-, koulutus- tai kokoustiloiksi. Lomakoti Onnela tarjoaa myös pitopalvelua. Lomakodilla on hyvät valmiudet ryhmien majoittamiseen. Onnela sopiikin hyvin vaikkapa meditaatio- tai joogaleirin tai esimerkiksi palvelukodin lomaretken kohteeksi. Onnelan huoneisiin mahtuu noin 25 henkilöä. Majoittua voi sekä kahdenhengenhuoneissa että perhehuoneissa, jotka sopivat 3-4 henkilölle tai viiden hengen mökissä. Majoitusrakennukset ja sauna ovat

Lepoa ja mielenrauhaa Lomakoti Onnelassa

Kiiminkijoen rannalla Haukiputaan Asemakylällä sijaitsevan Lomakoti Onnelan pihapiirissä voi kuulla historian siipien havisevan. Vuodesta 1950 asti lomakotina perheenäideille ja myöhemmin myös kaikille muille arjesta irtaantumisensa ansaitseville toiminut huvilamainen talo rakennettiin alkujaan nimismiehen ja hänen vaimonsa kodiksi.

Onnelan päärakennuksen pihapiirissä, päärakennuksen välittömässä läheisyydessä. Kaikissa huoneissa on omat suihku- ja wc-tilat. Onnelan Unelmaksi kutsutussa piharakennuksessa on kolme esteetöntä huonetta, joissa mahtuu liikkumaan esimerkiksi pyörätuolin tai muun liikkumisapuvälineen kanssa. Ruokailutilat ovat Onnelan päärakennuksessa, jonka kauniiseen vaaleasävyiseen ruokasaliin mahtuu samanaikaisesti noin 50 henkilöä.

Loma kuuluu ihan kaikille

Lomakoti Onnelan omistaa vapaaehtoistoimintaan perustuva lomakotiyhdistys, joka on perustettu jo vuonna 1951. Alkujaan yhdistys järjesti lomia perheenäideille. Ajatus siitä, että perheenäidit voisivat lomailla, vieläpä ilman lapsiaan ja miehiään, oli omana aikanaan vallankumouksellinen. Yhdistys hankki aiemmin nimismiehen talona Haukiputaan Asemakylällä

toimineen Onnelan haltuunsa vuonna 1954. Alusta asti Onnelassa järjestetyissä lomissa tärkeinä seikkoina pidettiin laadukasta ruokaa, mukavaa yhdessä oloa erilaisten kisailujen ja pelien höystämänä sekä retkeilyä lähiympäristössä ja erilaisissa nähtävyyskohteissa. Tänä päivänä kuka tahansa voi majoittua täysihoidossa Lomakoti Onnelassa. Kesällä 2019 Onnelaan voi varata majoituksen joko juhannuksen ajaksi 20.-23.6. tai heinäkuussa aika-

jaksolle 15.-20.7. Varauksen voi tehdä joko soittamalla tai laittamalla sähköpostia suoraan Lomakodille tai varaamalla majoituksen Booking.com-sivuston kautta. Omakustanteisten lomien lisäksi Lomakoti Onnelassa järjestetään tuettuja lomia erilaisille erityisryhmille, muun muassa vähävaraisille lapsiperheille, eläkeläisille, mielenterveyskuntoutujille ja niin edelleen. Lomakoti Onnelan toiminta on voittoa tavoittelematonta, eli

myös omakustanteisten lomien tuotot käytetään Lomakodin ylläpitämiseen ja siten yhdistyksen arvokkaan yleishyödyllisen toiminnan mahdollistamiseen. Lomakoti Onnelassa eivät siis enää lomaile ainoastaan perheenäidit, mutta muuten toiminnan keskiössä ovat edelleen samat asiat kuin jo yli 60 vuotta sitten: Onnela tunnetaan edelleen korkeatasoisesta ruuastaan, rennosta yhdessä olosta pihapeleineen ja kisailuineen perinnepihalla eikä retkeilyäkään ole unohdettu. Lapset viihtyvät pihapiirin keinuissa ja leikkimökissä. Ympäristössä voi harrastaa esimerkiksi pyöräilyä tai kalastusta. Onnelan päärakennuksessa on myös kirjasto vapaasti lomailijoiden käytössä. Kirjasto muistuttaa Onnelan historiasta; rakennuksessa on ennen lomakotiaikoja toiminut myös kirjakauppa. Lomakoti Onnelassa vieraista huolehtimassa on sekä palkattuja työntekijöitä että vapaaehtoisia toimijoita. Yksi heistä on toiminnassa jo 1970-luvulta lähtien mukana ollut Pirjo Hätälä. Hätälä pohtii, että jokaisen ihmisen olisi hyvä tulla välillä täyshoitoon: – Kaikille on tärkeää välillä irrottautua arjesta ja levätä. Me täällä pidämme vieraista hyvää huolta ja olemme läsnä koko loman ajan. Pyrimme myös tukemaan sitä, että vieraat tutustuvat toisiinsa esimerkiksi seurapelien ja muiden aktiviteettien kautta. Tämä on paikka, jossa mieli lepää, Hätälä kuvailee.

TEKSTI: ANITTA ISO-MARKKU

®

LAN NUOHOUSA N TO II SL U SK KE JÄSEN JO 1976 VUODESTA

040 074 8927 | www.kajaaninnuohous.fi | kai.tahtinen@kajaaninnuohous.fi

 Nuohoukset sekä kattiloiden puhdistukset

PYYDÄ TARJOUS!

 Ilmanvaihtokanavistojen puhdistukset,

Kai Tähtinen toimitusjohtaja, iv-tarjoukset ja sisäpiiput, nuohooja 040 074 8927

mittaukset ja säädöt

Joonas Nuorala, nuohooja 040 521 1471

 Hormitarkastukset kameralla

Heikki Pääkkönen, nuohooja 040 023 7611

 Savukokeet

Antti Moilanen, nuohooja 044 065 4983

 Sisäpiippujen myynti ja asennus  Hormien liukuvalut ja massaukset

®

Pekka Moilanen nuohoustyöt Vuolijoen alueella, nuohooja 040 561 8035 Jani Haverinen, nuohooja 044 709 2642

Lehtimainos kasvot 2018.indd 1

23.5.2018 8.15


LOMASANOMAT 2019 • 23

Kasvihuoneravintola Lindin keittiö on ainutlaatuinen retkikohde NÄRPIÖSSÄ sijaitsevassa Lindin keittiössä herkullisesta ruuasta saa nauttia kauniissa kasvihuonepuutarhassa sitruuna-, avokado- tai vaikkapa kiivipuun katveessa. Kesäkaudella 24.6.-11.8. Lindin keittiön tarjoilee joka päivä lounasta seisovasta pöydästä ilman pöytävarausta. Lounasta voi tulla nauttimaan maanantaista lauantaihin klo 11-15 ja sunnuntaisin klo 12-15. – Aukioloaikamme tarkoittavat sitä, että otamme viimeiset uudet asiakkaat vastaan joka päivä klo 15. Ennen kello 15 saapuneet asiakkaat saavat kaikessa rauhassa nauttia lounaansa, mutta klo 15 jälkeen emme ota enää uusia asiakkaita vastaan, selittää yrittäjä Maria Berg Lindin keittiöstä. Närpiön maalaiskaupunki on tunnettu kasvihuoneistaan. Närpiössä kasvatettaan peräti 60 % Suomen tomaateista ja 35 % kurkuista. Tämä näkyy myös Lindin Keittiön ruokalistoissa ja kesälounasmenussa. – Tuoreet kasvikset tulevat meille läheltä. Kesälounaalla tarjoamme pääruuaksi kala- ja lihavaihtoehdon, ja lisäksi tarjolla on paljon vihanneksia ja tuoreita hedelmiä. Jälkiruuaksi saatamme tehdä vaikkapa tomaatti- tai kurkkujäätelöä tai tomaatti- tai kurkkupannacot-

Närpiön Kasvhuoneravintolassa aterioidaan ja viihdytään kuin keskelle kasvihuonetta katetussa pöydässä, Välimeren verhreydessä.

taa. Tarjolla on myös mansikka-valkosipulicoctailia. Katsotaan nyt, mitä tänä kesänä keksimmekään, Maria Berg kertoo. Lounasta tarjoillaan Lindin Keittiössä kesäaikaan kahdesta pöydästä.

Lindin keittiö sopii retkikohteeksi

Kesäsesongin ulkopuolella Lindin keittiö on ympärivuoden avoinna ryhmille tilauksesta. Myös kesällä Lindin keittiön voi varata omalle ryhmäl-

leen kesälounasaikojen ulkopuolella. Ryhmille ravintola on varauksesta avoinna aina klo 23 saakka. Asiakaspaikkoja on yhteensä 88 sisällä ja lisäksi 66 ulkona. Kesällä käytössä on myös lasitettu kesäterassi. – Avaamme Lindin Keittiön minimissään 15 hengen ryhmille. Pienemmällekin ryhmälle voi tehdä varauksen silloin, jos meillä on samaan aikaan varaus toiselle isommalle ryhmälle. Meillä vietetään paljon esimerkiksi perhejuhlia ja yritystapahtumia. Meillä voi järjestää

niin häät, valmistujaiset, ristiäiset kuin hautajaisetkin. Lindin Keittiö on myös hieno retkikohde ryhmälle, vaikkapa yhdistykselle, seuroille tai harrasteporukalle, Maria Berg kuvailee. Lindin Keittiö on valittu muun muassa arvostetun kansainvälisen Lonely Planet -matkailusivuston 15 parhaan suomalaisen ravintolan listalle. – Ruokalistamme suosikkiannoksia on “Neuvottoman Erikoisateria”, johon turistiryhmät läheltä ja kaukaa ovat ihastuneet, Maria Berg kertoo.

Neuvottoman Erikoisateriassa on ryhmä pääsee maistelemaan noin 15 erilaista ruokalajia ja ateriasta voikin nauttia jopa useamman tunnin. Lindin Keittiö täyttää tänä vuonna 14 vuotta. Yrittäjä Maria Berg on aiemmin toiminut pitopalveluyrittäjänä, ja on myös itse kasvihuoneyrittäjä. – Tarvitsin aikanaan juhlatilaa, ja kun Närpiö on tällainen kasvihuonekaupunki, niin siitä se ajatus sitten lähti, että mikseipä kasvihuoneeseen voisi laittaa ravintolaa, Maria Berg ker-

too. Lindin Keittiön kasvihuonepuutarhassa kasvaa vain syötäviä kasveja. Kasvihuoneessa pääsee ihailemaan eksoottisia hedelmäpuita kuten banaani-, viikuna-, avokaado-, sitruuna-, appelsiini-, mandariini-, kiivi- ja granaattiomenapuita. Lindin Keittiön eksoottiset hedelmäpuut tuottavat myös runsasta hedelmäsatoa. Suomen kesä on tunnetusti lyhyt, mutta onneksi vähäluminen. Lindin Keittiössä tunnelma sen sijaan on kuin Etelä-Euroopassa koko kesän ja ympäri vuoden.

TEKSTI: ANITTA ISO-MARKKU


24 • LOMASANOMAT 2019

Luontoelämyksiä, mummonmökit – vuokralle Tervola nousee Lapin matkailussa

MISSÄ ON TERVOLA? saattaa matkailija kysyä Rovaniemelle päin Kemijokivarren päätietä ajaessaan, juuri kun hän ohittaa kirkonkylän. Päätaajama onkin joen toisella puolella ja saattaa jäädä huomaamatta, vaikka Tervakuksan kohdalla kuuluukin nopeusrajoituksen vuoksi hiljentää. Mutta kun ylitää Kemijoen pitkää siltaa länsipuolelta itäpuolelle, onkin keskellä elävää lappilaista – jotkut haluavat sanoa meri-lappilaista – taajamaa, jossa on paljon niin perinteistä kuin uuttakin. Tervolassa on useita mielenkiintosia käyntikohteita, mutta on majoitustilojakin. – Mutta niitä ei ole riittävästi, sillä enemmänkin kysyntää olisi, sanoo Elina Miettunen, joka on oman matkailualan yrittäjäntyön lisäksi vetojuhtana uudessa, kehittyvässä hankkeessa käyttämättömien mummonmökkien saamiseksi vuokralle ja myyntiin. Hankkeen yhteistyökumppa-

Tervolan Luontolomat sopii myös ryhmien ohjatuille luontoretkille – METSÄSTYS JA KALASTUS ovat täällä Tervolan Reu-

tuaavalla asuvien kaikkien harrastuksena. Maastot ovat hienot, ja kelpaavat myös matkailijoille, jotka haluavat harrastaa eränkäyntiä – tai muuten vaan ihailla maisemia ja syksyllä marjastaa ja sienestää, vinkkaa Tervolan Luontolomien yrittäjä Matti Skinnari. – Ensi syksyksi on jo varattu mökkejä jopa kuukaudeksi marjanpoiminta-aikaan. Skinnari on luotsannut pienehköä lomakylää perheensä kanssa vuodesta 2002 lähtien. – Uusi lomamökki on rakennettu parin vuoden välein. Nyt niitä on käytössä viisi, ja vaihtoehtoja on tarjolla monenkokoisille ryhmille ja perheille. Paljon muutakin on rustattu, poreallas, grillikotia ja mielestäni erityisen komea kahdeksanmetrinen kiipeilytorni, jonne noustuaan voi laskea valjaissa köysirataa Vähäjoen yli ja tulla toisella vaijerilla takaisin mökkirannan puolelle, Skinnari ehdottaa. – Toki Vähäjoessa saa myös uida. – Suurimpaan lomamökkiin mahtuu nukkumaan kymmenen hengen ryhmä. Ensimmäiseksi rakennetut sopivat 4 – 6 hengelle. Varsinkin juhannukset tienoilla täällä käy paljon nuorisoporukoita juhlimassa kesän hehkeintä hetkeä. Kaikki mökit on varustettu nykyaikaisin laittein. Isonkin kattauksen voi valmistaa itse.

ni on Meri-Lapin Matkailu Oy, jonka toivotaan auttavan matkailualan, esimerkiksi asiakaspalvelun koulutuksen järjestämisessä sekä organisoivan mökkien laittamisen majoituskuntoon. – Mummon mökkien lisäksi katseemme kohdistuvat kaikkiin mahdollisiin majoituskohteisiin: bnb-huoneisiin, asuinkäyttöön soveltuviin piharakennuksin ja vähäkäyttöisiin mökkeihin Tervolassa. Hanke varmasti etenee jo tämän kesän kuluessa, joten matkailijoiden kannattaa olla tarkasti kuulolla. – Tervolass voi toki viipyä aluksi vain patikkaretkellä komean Kemijoen ääressä. Samalla voi kysellä vuokramökkejä.

luaisimme, että matkailijat voisivat viipyä täällä pidemmänkin aikaa kuin päiväkäynnillä, hän sanoo. – Esimerkiksi perikunnat omistavat taloja ja mökkejä, jotka ovat suurimman osan vuotta tyhjillään. Kun järjestimme kesän alussa tiedotustilaisuuden, kiinnostusta ilmeni paljon. Mukana oli myös iäkkäämpiä pariskuntia, joilla on isosta talosta ainakin puolet huoneista täysin käyttämättä. Kysyntää lisämajoituksesta Tervolassa on sekä kotimaasta että ulkomailta. Esimerkiksi Miettusen omassa pihamökissä ja kotimajoituksessa on käynyt matkailijoita mm. Australiasta, Japanista, USA:sta, Kiinasta.

Tervola kiinnostaa sekä Suomessa että ulkomailla

Näin Tervola kertoo itsestään

Elina Miettunen on itsekin luontomatkailuyrittäjä ja hänellä on myös pienimuotoista majoitustoimintaa Tervolassa. – Majoitustilojen puute hankaloittaa tällä hetkellä matkailun kehittämistä Tervolassa. Elämyksiä täällä riittää, mutta ha-

”Tervola on kivikaudella ollut todellinen sen ajan metropoli. Kunnan alueella sijaitsee yksi Euroopan suurimpia yhtenäisiä kivikautisia asutuksia. Törmävaaran kivikylän alueella on Varejoen vanha kyläkoulu, josta löytyy Tervolan muinaishistoriaa esittelevä näyttely. Tunnelmaa kivikauden asumisesta

Tervolan Iso kirkko on Lapin suurin. Väitetään, että kirkosta tuli niin suuri, kun piirustukset menivät sekaisin toisen rakennushankkeen kanssa. Iso kirkko eli Uusi kirkko on rakennettu vuosina 1861– 1864. Samalla piha-alueella sijaitsee myös pienempi, vanhempi historiallinen kirkko. Vanha kirkkko on rakennettu vuosina 1687–1689, ja se on yksi Suomen parhaiten säilyneistä aikakauden kirkoista.

saa Törmävaaraan rakennetuista turvekotaa mukailevista asumuksista. Paikan päällä kävijät voivat napata repun selkään ja kulkea paikoille, jossa oli elämää jo 6000 vuotta sitten.” ”Koko kunnan aluetta halkoo leveänä virtaava Kemijoki, jonka rantamaisemat ja vesireitit kutsuvat retkeilemään jo-

kiluonnossa. Tervolan kohdalla Kemijoki on erityisen sopiva vesiharrastuksiin. Patoaltaalla tehdä matkaa risteillen taukopaikasta toiseen. Kemijoen rannoilla sijaitseville laavuille ja taukopaikoille pääsee tulistelemaan myös pyöräillen.Vaelluspaikkana esimerkiksi Kätkävaaran suosio on nousussa.”

Maatilamatkailun ja lomamökkeilyn kaikki virikkeet

Matti Skinnari ottaa leppoisasti Tervolan Luontolomien yrittäjänä. – Uusimman mökin terassille hankittiin kylpypalju, hän esittelee.

Lampaita, pässejä ja poroja

Matti Skinnari kertoo, että lomakylän lähellä sijaitsevalla päätilalla on tarjolla lisää virikkeitä: kaksi suurta lammaskartasta ja muita elämyksiä. – Talvella voi lähteä retkelle ajoporoilla, hän kertoo. Tilalla harjoitetaan myös porotaloutta. – Yksi pojistani päätti pala-

”Tervolan jokiluonnosta ja soilta voi bongata kymmeniä harvinaisia kasveja. Lintuharrastajalle tarjotaan runsas lajikirjo nähtäväksi. Syksyisin Tervola hemmottelee kulkijaa marjoilla ja sienillä.” Lisätietoja: www.visittervola.fi Sisustukseen on selväsi panostettu. Yhden mökin toisen kerroksen oleskelutilassa on oma grilli.

Ensin kiipeilyseinää ylös ja sitten köysirataa Vähäjoen yli. Köysiradalle pääsee toki myös tornin sisälle sijotettuja rappusia pitkin.

ta etelän töistä tänne jatkamaan maatilamme töitä. Myös lihakarjaa voi ihailla laitumilla. Talviharrastuksiin on tarjolla Tervolan alueen hyvät moottorikelkkareitit. Matti Skinnari on puolisoineen jo eläkkeellä. Matkailun pariin he innostuivat, koska siinä saa olla tekemisissä ihmisten kanssa. – Tervolaan sopii kyllä vielä enemmänkin matkailu-

elinkeinoa kuin nyt. Täällähän on Suomen parhaat maastot ja kiinnostavia kohteita.

Arvokaloja Vähäjoessa

– Tervolan Luontolomien kylän vieressä virtaa Vähäjoki, jossa on myös useita koskia, ottipaikkoja lohikalojen narraajille. Perhokalastusmahdollisuudet

ovat hyvät. Luonnollisen kannan lisäksi jokeen on myös istutettu arvokalaa. Vieraat ovat kehuneet, että haukia ja ahvenia nousee paljon. Valtion kalastuslupa riittää Vähäjoessa kalastamiseen. Tervolan Luontolomien perustamismahdollisuudesta Matti Skinnari antaa kiitoksen Peräpohjolan Kehitykselle, joka järjesti Tervolaan matkailuhank-

keen. – Ensimmäisen mökin uskalsime rakentaa, kun siihen saatiin EU-tukea. – Nyt eläkkeellä ollessa tästä saa myös itselle sopivasti virikkeitä. Aina riittää jotain puuhaa, sekä kesällä että talvella, hän kertoo.

TEKSTI J A KUVAT: PENTTI KIVIRANTA


LOMASANOMAT 2019 • 25

Lapin luonnosta mielenrauhaa Työhyvinvointia luonnon voimalla ARCTIC EMOTIONS OY Vaajoen rannalla Tervolan Louella on kahden kokeneen luonto- ja sosiaalialan opettajina toimineiden naisten yhteinen yritys. Elina Miettunen ja ja Pauliina Myllylä ottavat lämpimästi ja vieraanvaraisesti vastaan niin ulkomaiset ryhmät kuin kotimaiset vierailijat. – Sesonkiaikoina ulkomaalaisia käy paljon eri puolilta maailmaa ja sesongin ulkopuolella enemmän kotimaisia asiakkaita. Haluamme kokea henkilöt kiireettömästi ja aidosti, niinkuin täällä Lapissa on tapana, kertoo Elina Miettunen. Toimipaikka luonnon keskellä tarjoaa rauhoittumista ja mielenrauhaa. Lämpimän tunnelman aistii jo saapuessa. Paikan sijainti hyvien kulkuyhteyksien, noin tunnin matkan päässä Kemistä ja Rovaniemeltä, helposti tavoitettavan luonnonläheisen elämyksen, hienoine vaaroineen Kemijoen varrella. – Olemme metsämieliohjaa-

jia ja haluamme tarjota luonnon hyvää tekevää voimaa kaikille vierailijoillemme. Teemme pieniä metsäretkiä täällä Tervolan alueella ja kauniissa Kätkävaarassa. Kesällä kävellen sekä talvella lumikenkiä käyttäen, nautiskelemalla, luontoa tutkien ja aistien. Tarjoamme aitoja ihmiskohtaamisia. Rauhoittuminen ja läsnäoloharjoittelu patikointien ohella tuo monille uuden elämyksen luonnon keskellä, hän jatkaa.

Maalaismaisemaa vastapainoksi kiireelle

Yhteinen tekeminen korostuu yhteisissä ruokailuissa ja kiireettömissä keskusteluissa takkatulen äärellä. Monista asiakkuuksista on syntynyt myös pitkäaikaisia, hyviä ystävyyssuhteita. Asiakkaat kokevat rauhoittuvansa kiireisen elämänrytmin vastapainoksi. Paikka tarjoaa ympärivuotista hyvinvointia. Kesäisin voi maalaismaisemaa ihailla myös pyöräretkillä ja talvisin vaikkapa tutustuen suosittuun lumiveistoon.

– Ympärillämme toimii yhteistyöyrityksiä: perinteisiä maatiloja esimerkiksi lammas-, maito- ja porotila, joihin teemme vierailuja ja joissa pääsee tutustumaan lähemmin maalaiselämään, kertoo Elina.

Hankkeella mummon mökit matkailukäyttöön

Maalaiselämää parhaimmillaan tarjoavalla Tervolan kunnalla on matkailijoille ja maaseudun rauhasta pitäville kiinnostava hanke meneillään, jonka vetäjänä Elina toimii. – ”Mummon mökit matkailukäyttöön maaseudulla” -hankkeella on tarkoitus saada piristettyä Tervolan matkailua, sillä meillä täällä Kemijoen varrella on paljon tyhjillään olevia mummonmökkejä ja muita majoitustiloja, joita mielellämme tarjoamme niitä etsiville ja niistä kiinnostuneille.Tervolassa toimii hyvin peruspalvelut ja löytyy paljon kaunista luontoa ja nähtävää. Tapahtumiakin meillä on kesän aikana, heinäkuussa Ämpäripää-päivät ja elo-

Rauhallisilla patikkaretkillä voi tutustua luontoon kaikin aistein

kuussa Maaseudulta käsin -messut. Haluttaessa tutustua lähemmin Tervolaan, keskustaajamassa esimerkiksi kaunis puukirkko, kirkko-alueineen sekä Tör-

Johanna Saari tarjoaa hoitoja ja koulutuksia Suomessa sekä ulkomailla.

Jaksamista ja elämäniloa energiahoidoilla TERVOLASSA KOIVUN kylällä toimii yritys nimeltä JoyPack. Se tarjoaa hyvää oloa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyen. Keminmaan Itäkoskella asunut Johanna Saari on pohjakou-

lutukseltaan lasten sairaanhoitaja. Hän siirtyi täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen pariin vuonna 2005 ja muutti takaisin Tervolaan vuonna 2017 jatkamaan toimintaansa. Pitkän hoitouransa hän on tehnyt vastasyntyneiden sekä perhe- ja päihdetyön parissa ja lastensuojelun työssä. Johannan yritys tarjoaa hoitoja koulutuksia sekä Suomessa että myös ulkomailla. Monipuoliseen palveluun kuuluu muuta-

le, jotka haluavat nauttia luonnosta, sanoo Elina.

TEKSTI TARJA MANTERE

5 vinkkiä auringolta suojautumiseen

Hyvää oloa Tervolan Koivusta man tunnin yksilöllisiä hyvinvointivalmennuksia ja räätälöityjä useamman päivän valmennuspaketteja. Myös majoittuminen on mahdollista viihtyisässä JoyPack-talossa Koivun kylällä. Johanna Saari tekee Kalevalaista jäsenkorjausta, Aqua Detox-jalkahoitoja, opettaa Naurujoogaa, toimii intialaisen päähieronan opettajana, NLP-Trainerina sekä sertifioituna auravälittäjäohjaajana™. – Kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnin valmennuksessa on mahdollisuus kokea myös Rummutusrentoutuksen tehokas vaikutus keholle. Teemme valmennuksissa erilaisia voimaantumis- ja rentoutumisharjoituksia. Käsittelemme toimintaa ja ajatuksia, kohti omaa hyvää oloa. Valmennukseen kuuluu myös muutoksen kohtaamiseen ja rajoittaviin uskomuksiin liittyviä harjoituksia. – Niin kuin autoillakin on määräaikaishuollot, tulisi ihmisilläkin olla samalla tavoin. Hoitoihin tulisi hakeutua riittävän ajoissa, silloin kun vaivat ovat vasta alussa. Tarjoan myös kerran elämässä tehtäviä Aura Transformaatiohoitoja, joilla muutos on pysyvä. Hoidoilla

mävaaran Kivikylä, jossa on Euroopan suurimpia kivikautisia asutuksia ja muinaishistoriaa esittelevä näyttely. Tervola on oivallinen paikka kaikil-

1. Vältä auringossa oloa päivän kuumimpana aikana

saadaan käyttöön meidän oma henkinen voimamme ja opimme kohdentamaan energiaamme oikein, sanoo Johanna.

Vaivoihin ennakoivaa hoitoa

Kalevalainen jäsenkorjaus on vanha, perinteinen hoitotapa, josta moni on löytänyt avun vaivoihinsa. – Se on koko kehon mobiilisaatiohoito, jolla tarkoitetaan kokonaisvaltaista hoitamista niin, että käydään ihminen läpi päästä varpaisiin, puretaan lihaskireyttä ja jännitystiloja. Jos selkäranka on virheasennossa ja lihakset saadaan rennoksi, monesti nikamat palautuvat ennalleen ilman manipulaatioita. Kalevalainen jäsenkorjaus on lempeä hoitomuoto moniin vaivoihin. Useinmiten hoitoon hakeutuvilla on selkävaivoja tai muita virheasentoja. Monesti kaksi tai kolme hoitokertaa tuo jo tuloksia. – Kannattaa hakeutua ennakoivaan hoitoon, jolla voidaan estää monien vaivojen pahentuminen, suosittelee Johanna Saari.

TEKSTI: TARJA MANTERE

Aurinko polttaa helpoiten keskipäivän aikaan klo 11-15 välillä, jolloin UV-säteily on voimakkaammillaan. Tällöin olisi hyvä pysytellä sisätiloissa tai varjossa, jotta vältytään ihon palamiselta. Muista olla erityisen tarkka pienten lasten auringolta suojaamisen kanssa! 2. Valitse omalle ihollesi sopiva aurinkovoide Aurinkovoidetta valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota ainakin voiteen koostumukseen ja suojakertoimeen. Herkästi palavalle ja vaalealle iholle kannattaa valita korkea suojakerroin, SK 50+. Kuivalle iholle löytyy täyteläisemmät voiteet, kun taas rasvaiselle iholle kannattaa valita kevyt tuote. Jos käytät voidetta uimarannalla, valitse vedenkestävä vaihtoehto. Lapsien herkkää ihoa on erityisen tärkeä suojata, joten valitse lasten herkän ihon tuote korkealla suojakertoimella. 3. Lisää aurinkovoidetta riittävän usein Aurinkovoide tulee levittää vähintään puoli tuntia ennen aurinkoon menoa, joten voide kannattaa levittää jo kotona ennen rannalle lähtöä. Aurinkovoidetta tulee lisätä parin tunnin välein, sekä uinnin ja hikoilun jälkeen. Aurinkovoidetta tulisi levittää kerralla noin 30 ml eli muutaman ruokalusikallisen verran. Vain ohjeen mukaan levitetty määrä aurinkovoidetta antaa luvatun suojan. Älä siis säästele voiteen käytössä! 4. Muista suojata myös silmät Vaikka iho olisikin suojattu vaatteilla ja voiteilla huolella, ei tule unohtaa silmien suojausta. Parhaimman suojan silmille saat aurinkolaseilla ja lierihatulla, joten muista napata ne matkaan ulos lähtiessä. 5. Punoitus on ihon hälytysmerkki Jos iho punoittaa auringossa, on se aina merkki liiallisesta UVsäteiden saamisesta ja ihon palamisesta. Muista siis jatkossa suojata ihosi huolellisemmin auringossa, jotta voit nauttia kesästä turvallisesti!


26 • LOMASANOMAT 2019

JMV-Rakennuksen toteuttama loma-asunto, jossa on käytetty Aihkitaloilta ostettuja lamellihirsiä, on jo noussut Tervolaan.

Merinotalot tavaramerkkinä

Kokonaisvaltaista palvelua loma-asuntojen rakentamisessa Kuivaketjun toteutumisesta huolehditaan maanrakennuksesta alkaen jokaiseen listaan asti – LAADUKASTA RAKENTAMISTA pohjoiseen Suomeen,

siinä meidän toimintamme yksi keskeinen tavoite, kertoo Mi­ kael Keinänen torniolaisesta JVM-Rakennus Oy:stä. – Meidän palveluumme kuuluu kokonaisvaltainen rakentaminen alusta loppuun. Rakennamme perustuksista viimeiseen listaan asti, hän muotoilee. – JMV-Rakennus Oy rekisteröi vuosi sitten toukokuussa pientalorakentamiselleen tavaramerkin Merinotalot. – Rakennamme asiakkaan tilauksesta sekä omakotitaloja että lomamökkejä, paikalla tontilla tehtyinä, perinteisen, hyväksi koettujen rakentamis-

tapojen mukaan, Mikael Keinänen kertaa. – Huolehdimme siitä, että kaikki rakennusmateriaalit ja muut raaka-aineet ovat nimenomaan pohjoisen olosuhteisiin sopivia: materiaalimme ovat terveitä ja asujan terveyden kannalta hyviä. Puurakenteet on todettu erinomaisiksi muun muassa sisäilmanlaatunsa kannalta. – Siksi olemme valinneet yhteistyökumppaniksemme tervolalaisen Aihkitalot, jolta saamme taloihin asiakkaan toivomuksen mukaan lamellipuuhirret. Myös kaikissa muissa materiaalihankinnnoissa suosimme nimenomaan lähialueen tuotantoa, olemmehan itsekin paikallinen pohjoissuomalainen yritys, hän vakuuttaa.

Kuivaketju toteutuu jo maanrakennuksessa

– Me olemme painottaneet Merinotalo-mallien toteuttamisessa laatuun. Rakennamme talot puurunkoisina, haluttaessa lamellihirrestä. Taloihin tehdään normaali sokkeli ja myös

lattiaan tulee betoni. Maanrakennus kuuluu kokonaispakettiin. Asennukset tehdään ja sisutukset kootaan paikan päällä, Mikael Keinänen jatkaa. Juho Mesilaakso JMV-Rakennuksesta painottaa, että Merinotalojen kosteudenhallinta tarkoittaa koko rakentamisenaikaisen kuivaketjun turvaamista. – Koska yhtiön toiminnan keskeinen periaate on kokonaisvaltainen rakentaminen, joten aloitamme myös kuivaketjun toteutumisesta huolehtimisen heti perustusten teosta, oikeanlaisilla maanrakennustavoilla kapillaarikatkoilla ja routaeristeillä. Vesi ei pääse nousemaan maaperästä rakenteisiin. – Rungon pystytysvaiheessa on tavoitteena, että rakennus saadaan yhden päivän kuluessa säältä suojaan. Hirsikohteissa pystytys vaatii noin kaksi päivää, joten silloin tarkistamme sääennusteista, että luvassa on useamman päivän poutajakso, ennen kuin aloitetaan, Juho Mesilaakso selventää. – Kuivaketju varmistetaan myös niin, että kaikki rakennusmateriaalit ovat koko ajan suojattuina työmaalla.

Kosteudenhallinta kunnossa myös lattian valussa – Täytyy muistaa, että kun perustukset tehdään betonista, sokkeli ja laatta, betonin kunnolliseen kuivumiseen täytyy varata aikaa, Mikael Keinänen toteaa. – Meillä on kunnolliset laitteet ja asiantuntemus betonin kuivattamiseen säätilasta riippumatta. Valmiin katon alla on myös betonirakentaminen turvallista. Merinotalon saa JMV-Rakennukselta täydellisesti valmiina pakettina. – Mukaanlukien lupakäytännöt, sähkö- ja LVI-suunnitelmat ja niiden toteutuksen, sekä myös maarakennustyöt. Asiakkaan kanssa tehdään sopimus, sen mukaan mitä hän taloon haluaa – myös valaistuksen, sisustuksen ja kaluston osalta – ja seuraavaksi asiakas voikin ottaa rakennuksen käyttöönsä täysin valmiina, Mikael Keinänen tiivistää.

TEKSTI JA KUVA PENTTI KIVIRANTA


LOMASANOMAT 2019 • 27

Aihkitalot tuo ekologisuutta rakentamiseen MASSIIVIHIRSITALOJA valmistava Vaaran Aihkitalot toimii Tervolassa. Hirret tehdään yhdestä puusta käsityönä ja osittain teollisesti. Vaaran perheyritys on toiminut 35 vuotta ja erikoistunut energiaa säästävän perinnehirren valmistukseen, jonka ekologisuus ja terveys-vaikutukset ovat huippuluokkaa. – Perinnehirsi sopii ominaisuuksiltaan parhaiten yksilöllisten ja näyttävien asuintalojen ja huviloiden rakentamiseen. Puu materiaalina tasapainottaa hyvin lämpöä ja kosteutta, joten sisäilma pysyy hyvänä. Siinä ei ole käytetty mitään liimoja eikä lisäaineita, joten ilma on terveellinen ja sopii allergisille sekä sisäilmaongelmista kärsiville, kertoo Matti Vaara.

Hirsirakentaminen tekee hyvää terveydelle

Massiivihirsi kestää parhaiten

Massivinen perinnehirsi on hyvin kestävä materiaali verrattuna moniin muihin rakennusmateriaaleihin.Sen elinkaari mitataan sadoissa vuosissa, kun monien muiden rakentamiseen käytettävien materiaalien kestoikä on kymmeniä vuosia. Hirsitaloilla on pitkä historia, sillä Suomessa on rakennettu puusta kirkkoja ja taloja pitkään; vanhimmilla säilyneillä on ikää jo yli 500 vuotta. – Perinnehirren laatu on tutkitusti paras. Kuivaus on sen tärkein tuotantovaihe. Massiivihirsi tehdään mäntytukista. Olemme panostanneet hirren kui-

Vaaran Aihkitalot rakentaa massiivihirrestä näyttäviä ja terveellisiä taloja.

vaustekniikkaan, jotta yhdestä puusta tehty perinnehirsi saadaan teknisiltä ominaisuuksiltaan vastaamaan teollista lamellihirttä, vakuuttaa Vaara.

Energiaa säästävä ekologinen ominaisuus

Perinnehirsitalossa energiankulutuksen ero jää hyvin pieneksi verrattuna villarunkoisiin ta-

loihin. – Energiataselaskelmaan nähden hirsirunkoisissa taloissa kulutus jää aina vähemmälle. Perinnehirren valmistamistus vie kaikkein vähiten energiaa ja teollisesti valmistettuja kemikaaleja, joten sen ekologisuus on huippuluokkaa. – Kun hirsi tulee elinkaarensa päähän, siitä ei synny ongelmajätettä vaan puu on 100-prosenttisesti kierrätettävää ja uusiutuvaa materiaalia, kertoo Matti Vaara.

Näyttävää rustiikkia

Aihkitalojen massiivihirret ovat kaikki uniikkikappaleita. Hirsi on harvinainen ja arvokas rakennus-materiaali, jolla saadaan hyvin näyttävyyttä ja arvokkuutta rakentamiseen. Sisustamiseen tarjonnasta löytyy myös sisustuspuutavaraa. Matti Vaaran mielestä tuppilautakatoilla ja leveillä lattialaudoilla sekä pilareilla, palkeilla ja hir-

Tuppilautakatoilla ja leveillä lattialaudoilla sekä pilareilla, palkeilla ja hirsipaneeleilla tyylikkyys ja rustiikkisuus sisustus on taattu.

sipaneeleilla tyylikkyys ja rustiikkisuus on taattu. – Massiivihirsitalon rakentaminen on noin puolen vuoden projekti ja meillä on tunnetusti hyvä toimitusvarmuus ja palvelu. Myös pitkä kokemus ja tietä-

mys puualalta, useamman sukupolven ajalta, tarjoaa asiantuntemusta sitä tarvitseville, toteaa Vaaran Aihkitalojen toimitusjohtaja Matti Vaara Tervolasta.

TEKSTI: TARJA MANTERE


28 • LOMASANOMAT 2019

Kesämökin jäteveden puhdistus vaivattomasti ajan tasalle Green Rock tarjoaa kuluttajille IISIpienjätevedenpuhdistamoita, joiden avulla jätevesien käsittely on helppoa ja turvallista toteuttaa ekologisesti.

Siirtymäaika loppuu: kesäasunnon jätevesijärjestelmä lainmukaiseksi

IISI-JÄTE VEDENPUHDISTUSTUOTTEET ovat kotimaisen

Green Rockin tarjoama ratkaisu jäteveden ja harmaaveden lain vaatimaan käsittelemiseen haja-asutusalueella sijaitsevilla kesämökeillä, kakkosasunnoissa ja “mummonmökeissä”. IISI-tuoteperheeseen kuuluvat niin kaikkien kotitalouden jätevesien puhdistamiseen sopivat pienpuhdistamot, pesuvesien puhdistukseen sopivat harmaavesisuodattimet kuin vapaa-ajan asuntojen WC-vesille sopivat umpisäiliötkin. – Green Rockilla on koko maan kattava asentajaverkosto, joten IISI-tuotteet voidaan asentaa avaimet käteen -periaatteella esimerkiksi toisella puolella Suomea vakituisesti asuvan asiakkaan kesämökille. Toisaalta olemme suunnitelleet ja tuotekehittäneet IISI-tuotteemme yhdessä asiakkaidemme kans-

Green Rock on suomalainen yritys, jonka jätevedenpuhdistustuotteita on valmistettu jo 20 vuotta. Tuotteet on kehitetty yhteistyössä kuluttajien kanssa helpoiksi asentaa, huoltaa ja käyttää.

sa sellaisiksi, että niiden asentaminen ja huoltaminen onnistuvat kyllä myös asiakkailta itseltään. “Harrastusta” ei jäteveden puhdistamisesta myöskään näiden laitteiden kanssa tarvitse tehdä, vaan tarvittavat huoltotoimet hoituvat helposti ja näppärästi. On tärkeää, että lomalla voi keskittyä lomasta nauttimiseen. Kuten nimikin kertoo, näiden tuotteiden asentaminen,

huoltaminen ja omistaminen on todella “iisiä”, kuvailee Green Rockin tekninen neuvoja Jouko Haarala. Haja-asutusalueella alle 100 m päässä vesistöstä tai pohjavesialueella sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmät on tämän vuoden lokakuun loppuun mennessä uudistettava jätevesilain mukaisiksi. Ympäristöhallinnon sivuilla olevasta Vesi-

huoltotulkki-palvelusta voi etsiä oman kiinteistönsä kartalta ja katsoa, millaista jätevesienkäsittelymenetelmää laki kyseiseen kiinteistöön edellyttää, ja millainen tekninen vaihtoehto voisi olla taloudellisesti järkevä. Green Rockilta voi myös tilata maksuttoman jätevesikartoituksen. – Jäteveden puhdistamisen vaikeutta on turha pelätä. Mei-

dän tuotevalikoimassamme on myös esimerkiksi “mummonmökin” saunalle hyvin sopivia ratkaisuja kuten harmaavesisuodattimia, joiden käyttämiseen ei tarvita sähköä, pumppuja tai kemikaaleja, Haarala kuvailee. – Toisaalta monet kaipaavat nykyisin lomakotiinsa vakituisen asumisen standardien mukaista asumismukavuutta, vaikka kiinteistö sijaitsisi kun-

Matkusta maaseudulle!

Maaseudulta Käsin -messut 24.-25.8. Tervolan Louella Elävää musiikkia! Paljon kotimaisten tuotteiden ja hyvän ruoan myyjiä!

Ohjelmaa koko perheelle!

www.maaseudultakasin.fi

nan viemäriverkoston kantamattomissa. Tällöin esimerkiksi IISI-erillisviemäröinti voi olla oikea ratkaisu, Haarala kuvailee. - Nettisivuiltamme www. greenrock.fi löytyy myös kattavasti tietoa kaikista tuotteistamme sekä myös yleistietoa jätevesien puhdistamisesta. Sivuja voi selailla esimerkiksi ennen tarjoa­maamme maksutonta kartoituskäyntiä. Nykyisin monet myös ensin tutkivat eri vaihtoehtoja sivuillamme ja soittavat sitten kysyäkseen vielä tarkentavia kysymyksiä. Annamme neuvontaa mielellämme myös puhelimitse, Haarala kertoo. Green Rock on pelkästään jäteveden puhdistuslaitteisiin erikoistunut suomalainen yritys, jonka tuotteita on valmistettu jo 20 vuotta. Green Rock tarjoaa jätevedenpuhdistamoja kotitalouksien ja kesäkotien lisäksi myös suuremmille, monen kymmenen tai monen sadankin käyttäjän kohteille, kuten vaikkapa lomakylälle tai yhdistysten tai yritysten omistamille lomakiinteistöille.

TEKSTI: ANITTA ISO-MARKKU


LOMASANOMAT 2019 • 29

Pelastusliivit Hokan mallistosta koko perheelle myös perheen pienimmille.

Melontaan amattimaisesti suunnitellut Hokka -kanoottiliivit.

Turvallisuutta vesillä liikkumiseen Pelastusliivejä kaikenikäisille – KAIKKIEN pelastusliiviemme ja pukineidemme lähtökohtana on huipputurvallisuus, kertoo yrittäjä Hannu Hokka Hokka Oy.stä. Hokka on kotimainen kemijärveläinen perheyritys. Hokka Oy on valmistanut vuodesta 1983 saakka laadukkaita pelastusliivejä ja kelluntapukineita kaikenlaiseen vesillä liikkumiseen. Patentoidun pallorakenteen vuoksi, liivit ja takit ovat käyttömukavia, hengittäviä ja konepestäviä. Asuissa on mukavuutta ja vapautta liikkua. – Meidän liivimerkkimme erikoisuus on se, että ne ovat täysin konepestäviä +40 as-

teen vesilämpötilassa. Minkään muun valmistajamerkin liivejä ei voi konepestä. Jos liivit ovat levyliivejä tai paukkumateriaalista tehtyjä, ne hajoavat konepesussa. – Kippari-lehti valitsi liivimme ”Kestävän kehityksen tuotteeksi”, joka on valmistuksen osalta myös ilmastoteko, Hannu Hokka jatkaa.

Vauvaliiveistä tuli menestys

Hokan pelastusliivivalikoimaan kuuluu liivejä myös perheen pienimmille. Ensimmäisinä maailmassa Hokka toi markkinoille vauvaliivit, joista tuli suuri menestys. Liivit ovat käyneet läpi kaikki vaadittavat suu-

ret allergiatestaukset ja todettu erittäin hyviksi, myös konepestävyytensäkin ansiosta. Väritykset ovat erittäin tarkkoja, ne ovat keltainen, oranssi ja pinkki. – Vauvaliivien valmistuksen aloitus oli meille suuri projekti. Kävimme pitkän kehittelyn läpi. Teimme jopa sata testiliiviä ennenkuin löysimme sopivan. Useiden testausten ja kehittelyjen jälkeen siitä saatiin ainutlaatuinen ja palaute on ollut hyvää. Vauvat viihtyvät siinä ja nukahtavatkin siihen helposti, sen lämpövaikutteisuuden vuoksi. – Valmistamme paljon vauvauintiin liivejä niiden hyvien ominaisuuksien ansioista, sillä mitkään muut liivit eivät toimi vauvalla vedessä niin hyvin.

– Erikoisuutena liivissä on niskaosa, joka tukee vauvaa oikealla tavalla. Liivin ominaisuuksiin kuuluu myös, että se keskittää vauvan ympäri kääntyessä. Siinä on lukitukset vaippaosassa ja liivin etuosassa, joka estää sen aukeamisen, vaikka vetoketju aukeaisi, Hokka jatkaa.

Liivejä moneen käyttötarkoitukseen

Pelastusliivit sopivat ympärivuotiseen käyttöön ja niitä on kehitetty myös ammattitarkoituksiin. – Meillä on tällä hetkellä meneillään uusi projekti armeijan käyttöön tarkoitetuille liiveille

sekä laivastolle ja pioneereille. Käytössä on aivan uusi materiaali, josta suunnittelemme liivit yhdessä armeijan kanssa. – Olemme kehittäneet myös melontaan pelastusliivin, jonka suunnittelussa ja myynnissä on ollut mukana melonnan ammattilainen Raija Höök. Hän on erikoistunut pitkän matkan melontoihin ja on myös mukana vapaaehtoisen pelastustoimen työssä. – Lisäksi teemme liivejä soutuun ja kalastukseen sekä kelluntapukineiksi, Hannu Hokka kertoo.

koisliikkeissä ja Ruotsissa Tukholmassa. Useat liivit ovat testivoittajia ja läpäisseet kaikki turvallisuusvaatimukset, kaikkea mitä hyvältä pelastusasulta vaaditaan. Kotimaiset laadukkaat pelastusliivit takaavat kaikille turvallisen vesillä liikkumisen. – Suomi on mökkien kansaa ja useat mökit sijaitsevat vesistöjen äärellä. Kaikkien tulisi muistaa turvallisuus ja laittaa pelastusliivit päälle vesillä liikuttaessa, kehottaa Hannu Hokka.

Kotimaista laatua vientiin

Hokan pelastusliivejä ja asuja myydään Suomessa alan eri-

TEKSTI: TARJA MANTERE

Pelastusliivit ovat vesillä liikkujan tärkein turvavaruste Tutkimusten mukaan jopa 8/10 vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut asianmukaiset pelastusliivit puettuna päälle oikein. Kesä on vesillä ja veden äärellä liikkumisen sesonkiaikaa. Veneily ja veteen liittyvät harrastukset ovat erittäin suosittuja. Vesille suunnataan kuitenkin liian usein ilman pelastusliivejä. – Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100 – 150 ihmistä, mikä on asukaslukuun suhteutettuna enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Vesiliikenteessä menehtyy noin 50 henkilöä joka vuosi. Moni hukkuneista on ollut liikkeellä ilman pelastusliivejä, kertoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen. Usein onnettomuustilanne tulee eteen äkillisesti, jolloin mu-

kana olevista pelastusliiveistä ei ole apua, elleivät ne ole valmiiksi päällä. Veneen kaatumisen, yhteentörmäyksen tai esimerkiksi venepalon yhteydessä on harvoin aikaa pelastusliivin pukemiseen ennen veden varaan joutumista. Moni jättää liivit pukematta uimataitoonsa vedoten. Hyvästäkään uimataidosta ei kuitenkaan ole hyötyä, jos joutuu veden varaan loukkaantuneena tai tajuttomana. Pelastusliivit auttavat pysymään pinnalla apua odottamassa ja liivit myös kääntävät tajuttoman kellumaan selälleen. – Usein nopeastikin paikalle ehtinyt apu tulee liian myöhään, mikäli onnettomuuden uhrilla ei ole ollut pelastusliiviä päällään, Heinonen painottaa. Tilastojen ja tutkimusnäytön perusteella voidaan sanoa, että pelastusliivien käyttöasteen lisääntyminen olisi yksi tehokkaimmista vesiliikenteen turvallisuutta

edistävistä ja erityisesti hukkumiskuolemia ehkäisevistä yksittäisistä tekijöistä. Pelastusliivit valitaan käyttötarkoituksen ja oman painon mukaan. Perinteiset pelastusliivit sopivat kaikille, etenkin lapsille ja uimataidottomille. Ns. paukkuliivit on tarkoitettu aikuisille ja vaativiin olosuhteisiin. Kelluntaliivit soveltuvat vain uimataitoisille vesiliikunnan harrastajille melko lähellä rantaa liikuttaessa. On hyvä muistaa, että ne eivät käännä tajutonta ihmistä kellumaan selälleen, toisin kuin perinteiset pelastusliivit ja paukkuliivit. Suomessa hyväksytyn pelastusliivin tunnistaa CE-merkinnästä.

Katso lisätietoa turvallisesta vesillä liikkumisesta: www.viisaastivesilla.fi

VESILLE LÄHTIESSÄSI

Arvioi olosuhteet ennen lähtöä. Varusta veneesi oikein. Tiedä, missä olet ja pakkaa kännykkä vesitiiviisti. Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi. Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.


30 • LOMASANOMAT 2019

Tule ja tutustu testivoittajiin! Hokka Boating Pelastusliivi

Kippari-lehti on valinnut Hokka pelastusliivit kestävän kehityksen tuotteeksi. Muotoutuva pallorakenne tekee liivistä joustavan ja käyttömukavan. Hinta: 110 €.

Hokka Special kelluntatakki Ympärivuotiseen käyttöön. Hinta: 320 €.

Olemme messuilla: 28.6. - 2.7. Tornio Suomen-Ruotsin ammunnan ja kalastuksen kilpailut ja messut 3. - 6.7. Oripää Okramessut

HOKKA OY

Toimintavarmat ja edulliset IISI - Harmaavesisuodattimet - Harmaavesipuhdistamot - Matalat umpisäiliöt - Pienpuhdistamot

Testivoittaja Vene 2015

Testivoittaja Vene 2017

Hokka Sailing kelluntapukine Hyvät kelluntaominaisuudet. Hinta: 190 €.

Kemijärvi | Luusuantie 8, puh. 0400 237 728 myynti@hokka.info | www.hokka.info

Koko Suomi kylpee ja saunoo – uutuuskirja Saunan kansa kokoaa yhteen saunaperinteet ennen ja nyt Uutuuskirja Saunan kansa kuljettaa lukijansa pihapiirin savusaunasta kesämökin rantaan, taloyhtiön lauteilta yleisiin saunoihin. Mitä suomalaiseen saunaperinteeseen kuuluu? Minkälainen on 2010-luvun saunakulttuuri? Miksi suomalaiset rakastavat saunomista? Suomalaiset ovat saunan kansaa, jonka elämänrytmin saunahetki on tuhansien vuosien ajan pysäyttänyt. Saunassa on synnytetty, hoidettu sairaita, kuivatettu viljaa ja puhuttu politiikkaa. Saunassa ollaan hiljaa ja yksin, mutta yhtä lailla se on osa yhteistä, jaettua elämää. Sauna yhdistää suomalaisia iästä, sukupuolesta ja yhteiskuntaluokasta riippumatta. Pukuhuoneisiin riisutaan vaatteet ja hierarkiat.

loon ja tänä kesänä vietetään ensimmäistä saunapäivää. Jokaisella suomalaisella on suhteensa saunaan – myös niillä, jotka eivät sauno.

”Pihasaunan eteinen sakenee höyrystä. Peili huurtuu, ja paljaita jalkoja on nosteltava riitteiseksi jäätyneellä matolla. Riisun vaatteet nopeasti ja hengitän tunnetta ennen löylyhuoneen oven avaamista. Kohta kuumuus humahtaa kasvoilleni ja hetkeen mieleen ei mahdu muuta kuin lämpö, joka kietoo syleilyynsä. Kuljen kuin portista johonkin ainutkertaiseen, silti tuttuun. Astun saunan aikaan.” FM Satu Laatikainen on folkloristi, toimittaja ja tietokirjailija.

Uutuuskirja Saunan kansa on sekä ainutlaatuinen saunaperinteen käsikirja että ikkuna suomalaiseen sielunmaisemaan. Satu Laatikainen käy läpi suomalaisen saunakulttuurin pitkän historian ja etsii samalla saunan syvintä olemusta ja hyvän löylyn salaisuutta. Teosta täydentää runsas ja monipuolinen kuvitus. ”Saunan ja saunomisen ytimessä on vankkumattomasti syy, joka saunan suosion pohjalla todennäköisesti piilee: voittamaton hyvänolon tunne, jollaisen vain saunassa kylpeminen voi saada aikaan. – Sauna on viimeisiä digilaitteilta suojeltuja saarekkeita, pyhättö aikamme kaikkialle ulottuvalta silmältä.” Suomalainen saunakulttuuri elää uutta kukoistuskauttaan. Yleiset saunat ovat nousseet uuteen suosioon, saunominen on Suomen ensimmäinen ehdotus Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luette-

Satu Laatikainen Saunan kansa ISBN 978-952-222-914-4 SKS 2019


LOMASANOMAT 2019 • 31

Oulun Työväen Näyttämö esittää ARNOLD & BACH

Näytökset 21.6.-21.7. Hupisaarten kesäteatterissa. Liput 18 €–10 €. www.otn.fi Ohjaus MARKUS PACKALÉN

AVAIMET

LIHA- JA MAKKARAKAUPASTA HYVÄÄ PALVELUA JA LAADUKKAAT TUOTTEET aitoa oululaista palvelua!

Ilmarinkatu 16, Oulu • www.makkarakauppa.fi • 010 4202 020 Lankap. 8,21 snt/p.+5,9 snt/min • gsm 8,21 snt/p.+16,9 snt/min

Nettilehtenä koko vuoden:

www.mediarautio.fi


32 • LOMASANOMAT 2019

UUSI ROVANIEMEN HELMI KESKUSTASSA! VALTAKATU 24 96200 ROVANIEMI

Paikallisten suunnittelijoiden tuotteita ja tarjontaa! Paikallisia ruokatuotteita! AUKI TI-PE 10-17 ja LA 12-15 www.arcticdesignshop.com

I H A N A A KT I I V I LO M A M U L K U N PU T K U LA L L A ? Kuusa mon kuvankauniissa (mutta vä li llä ru ma sti nimetyissä ) ka nsa ll ism aisem issa kelpaa h ar rastaa. Tervet uloa patikoimaa n, meloma a n, pyörä i lema a n ja ka la sta ma a n tai vaik ka laskemaan koskea. Koskenla s ku Kitkajoella a lka e n 30 €. Va ra a u lkoi lma loma r u ka.f i/kesä

Y H T E I STY Ö S SÄ :

Profile for Mediarautio Oy

Lomasanomat 2019  

Julkaisija Mediarautio Oy

Lomasanomat 2019  

Julkaisija Mediarautio Oy

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded