Page 1

YritysSanomat n e m o u S i k s e K Puolueeton julkaisu yrityksille ja yhteisöille • Keski-Suomen YritysSanomat –erikoisnumero Tervetuloa osastollemme

C203

Nyt toimi, talviedut poimi!

Nro 1/2019

2 h + k + sauna, 62,5 m² + esivalmisteltu yläkerta alkaen 28,5 m²

Reilu Lasse pienellekin tontille

Pyydä tarjous ja osallistu kattoarvontaan! Talviremontti kannattaa: • Ilma on kuivaa, routa ja lumi suojaavat pihaa. • Hyödynnä talvietu, tilaa nyt, maksa kesällä. Arvonnan säännöt:

Alkaen vain

120 080  €

vesivek.fi

sis. alv

Hinta sis. rahdin ja vakioperustukset.

Soita 014 458 6878

Kysy lisää omalta Älvsbytalomyyjältäsi: Jouni Mattila, 044 046 0440 Katso koko mallistomme: alvsbytalo.fi

Hämeen Laaturemontti on nyt Vesivek!

ÄLÄ OLE VAATIMATON – ala Kartanonherraksi! Asunto Oy Jyväskylän Kartanonherra Mannisenrinne 5, 40270 Palokka

Vaikuta ja tee jo ennestään komeasta Kartanonherrasta kokonaan omasi. Upeissa järvimaisemissa elät helposti herroiksi: Palokan palvelut, loistavat liikenneyhteydet ja verrattomat vapaa-ajan mahdollisuudet tekevät Kartanonherrasta vastustamattoman! Nyt ennakkomarkkinoinnissa! Rakentaminen alkaa keväällä 2019. Kohde valmistuu keväällä 2020.

MYYNTI Nina Huovinen 0504717029 nina.huovinen@lakea.fi

HUONEISTOT

HINNAT ALK.

Esim.

Koko

Myyntihinta alk.

Kokonaishinta alk.

1H+KT

29,0 m

2

30 450 €

101 500 €

2H+KT+(S)

41,0 m2

40 775 €

135 915 €

2-3H+K+S

59,5 m

2

58 084 €

193 613 €

3H+K+S

65,5 m2

63 352 €

211 172 €

(s) = Kylpyhuonesaunamahdollisuus lisähinnalla.

MYYNTIKUMPPANIMME 010 256 5845 010 256 5872 010 256 5722

010 256 5981 010 256 5950

lakea.fi


2 • KESKI-SUOMEN RAKSA / YRITYSSANOMAT

Jyväskylän Rakennusmessut uudistuvat

Jyväskylän Paviljongissa 8.–10.3.2019 järjestettävillä Jyväskylän Rakennusmessujen ohjelmaan kuuluu Puurakentaminen vs. betonirakentaminen -paneelikeskustelu. Jyväskylän Rakennusmessut on järjestetty Jyväskylässä eri nimillä jo yli 40 kertaa. Tänä vuonna messut uudistuvat. Rakentaminen ja remontointi ovat edelleen pääroolissa, mutta sisustamisen, pihan ja puutarhan sekä vapaa-ajan asumisen osuutta on kasvatettu. Messut on myös jaoteltu entistä selkeämmin omiin teemoihin, jotka helpottavat messukäynnin suunnittelua. Uudistuneet teemat ovat Rakentaminen ja talotekniikka, Sisustaminen ja koti, Vapaa-ajan asuminen, Piha ja parveke sekä Sauna ja spa. Teemat ovat omia alueitaan messuhalleissa, mikä auttaa messuvierailijaa löytämään kiinnostavimmat osastot. Tapahtuman ilme on samalla uudistettu kokonaan. Rakennusmessuilla on luvassa paljon mielenkiintoista ohjelmaa sekä rakennusalan ammattilaisille että tavallisille kuluttajille. Perinteisten tietoiskujen ja työnäytösten lisäksi perjantaina klo 13 C-hallin ohjelma-

lavalla nähdään Puurakentaminen vs. betonirakentaminen -paneelikeskustelu. Keskustelun juontajana on Rakennusteollisuus RT:n pitkäaikainen toimitusjohtaja Tarmo Pipatti. Muut osallistujat ovat Petri Kähkönen (Parma Oy), kansanedustaja Mauri Pekkarinen, Lasse Happonen (Betset Oy), Jussi Mattila (Rakennustuoteteollisuus RTT ry, Betonijaosto), Ahti Ruoppila (SAK) ja Mikko Räty (YIT). – Luvassa on mielenkiintoinen keskustelu ajankohtaisesta aiheesta betoni- ja puurakentamisen kesken. Alan asiantuntijat valottavat nykyhetken tilannetta ja tullaan varmasti käymään tiukkaa keskustelua omien näkökantojen tueksi, kertoo Jyväskylän Messut Oy:n myyntipäällikkö Mia Kalajanniska. Rakentamisen ja remontoinnin lisäksi tapahtumassa on paljon myös ohjelmaa mm. sisustussuunnitteluun ja puutarhanhoitoon liittyen. Erityisesti viikonloppuna Paviljonkiin kannattaa suunnata myös koko perheen voimin, lauantaina ja sunnuntaina messuilta löytyy Varhaiskasvatustieteen opiskelijoiden kanssa toteutettu maksuton lapsiparkki ja sunnuntaina tapahtumassa esiintyy Miukeli -nuorisoyhtye.

KOLUMNI

Laatujärjestelmä myös firman johdolle LAATUA ei ole vain lopputuotteen tekninen laatu. Rakentamisen laadussakin merkityksellistä on myös toiminnan laadulla; asiakastyytyväisyydellä, johtamisella, koko tekemisellä. Laatujärjestelmä kattaa kaiken toiminnan aina alihankkijoihin asti, mutta silti yritysten ylin johto puuttuu porukasta, kun koulutan hallintajärjestelmien sisältöä selkokielellä. Miksi puuttuu? Nyt täytyy sitten uskaltautua puhumaan rakentamisen laadusta, joka jo heti kalskahtaa korvaan jollakin lailla negatiivisesti. Jotenkin omassa työhistoriassani laatu on ollut hyvin hankala asia, koska laadulla on pääasiassa tarkoitettu fysiikkaan tai kemiaan yhdistettäviä asioita: betonin puristuslujuus ja kimmokerroin, maalikalvon paksuus, vedeneristyksen kerrospaksuus ja lattiakaatojen kaltevuus. Laatu on ollut yhtä kuin operatiivisen tekemisen lopputuloksen laatu. Mutta sitä laatu ei pelkästään ole. Se laatu, mikä minut alalle veti, on toiminnan laatua. Hyvää johtamista, asiakastyytyväisyyttä, henkilöstön työn imua ja yhdessä tekemistä. Osa työtäni on kouluttaa uusia laadun ammattilaisia laatustandardin sisältöön. Usein kokeneet laatupäälliköt ovat syvällä oman tekemisensä yksityiskohdissa ja asiantuntijoina ymmärtävät laadun mikrometrien tai megapascalien tarkkuudella. Koulutuksissa yritän usein muistuttaa, että laatu ei ole pelkästään tuotteen tai palvelun laatua, vaan

laatu on koko toiminnan laatua. Kaikki, mitä organisaatiossa tehdään, on osa laatujärjestelmää.

”Halpaa laatua”

Järjestän ”hallintajärjestelmien sisältö selkokielellä” -koulutuksia. Yksinkertaisia koulutuksia yksinkertaiselta kouluttajalta. Parasta niissä on se, että kouluttajakin oppii koko ajan. Erään yrityksen edustaja kuvasi laatujärjestelmää Messiaana, jota odotetaan kovasti, ja jonka Jumala suunnittelee. Asiaa ei kuitenkaan tarvitse tehdä niin vaikeasti, kaikki johtavat toimintaa tavallaan ja rakennusinsinöörit ovat johtajina aliarvostettuja. Laadukkaassa tekemisessä ja rakentamisessa tärkeää on tietää missä ollaan ja minne ollaan menossa, sekä vielä päättää se millä keinoin kohteeseen päästään. Ei loppujen lopuksi kovinkaan vaikeaa? Näkisin mielelläni koulutuksissani laatuvastaavien lisäksi organisaatioiden ylintä johtoa, joka toiminnan laadusta vastaa. Sitä vastuuta ei voi ulkoistaa. Johdon olisi hyvä ymmärtää, mitä työkaluja ja mahdollisuuksia standardit johtamiseen antavat. Koulutuksessa mukana oleminen on myös mahdollisuus viestiä muulle organisaatiolle johdon sitoutumisesta laadukkaaseen tekemiseen. Tervetuloa mukaan koulutukseen, johtajat!

Laadun ei tarvitse olla kallista. Halpakin palvelu on palvelu, ja jos se vastaa asiakkaan tarpeeseen, se on silloin laadukas. Jos toiminta on laadukasta, tulee rakennuksen tai tuotteen laadun lisäksi automaattisesti asiakastyytyväisyys, henkilöstötyytyväisyys ja taloudellinen tulos.

”Hyvää musiikkia”

Hyvä laatu on kuin hyvää musiikkia. Soitetaan samoilla nuoteilla, samaa kappaletta ja pysytään vielä vireessäkin. Kaikkien ei tarvitse olla huippumuusikoita, yhdessä tekeminen ratkaisee lopputuloksen. Se voi olla täydellistä musiikin harmoniaa, tai sitten riitasoinnut viiltävät korvaa… Laadun tekemiseksi tarvittavat työkalut saa jokainen päättää itse. Parhaimmillaan ne ovat aidosti käytössä ja päivittäisessä johtamisessa läsnä, pahimmillaan pölyyntyvä mappirivistö, jota vilkaistaan kerran vuodessa ulkoisen auditoinnin yhteydessä. Jälkimmäisessä tapauksessa kannattaisi mappirivistöstä päästä eroon ja miettiä asiaa vähän uudella tavalla.

TIIA TUOMI Kirjoittaja on Inspecta Sertifioinnin rakentamisen tuoteryhmäpäällikkö.

MEDIARAUTI


Mittaukset osoittavat:

”Älvsbytalossa on erinomainen sisäilma”

Älvsbytalon talomalli Edith kuuluu kevään uuteen mallistoon. Kolme huonetta, keittiö ja sauna, huoneistoala 107,0 m2 + esivalmisteltu yläkerta 49,7 m2. Sekä uusissa että aiemmissa Älvsbytalo-malleissa on riittävä ja hyvä sisäilman laatu ja ilmanvaihtuvuus, arvioi rakennusalan pitkäaikainen vaikuttaja ja asiantuntija, diplomi-insinööri Esko Kukkonen. Hän tutustui Älvsbytalon valmistusprosessiin ja Espooseen juuri rakennettuun 1,5-kerroksiseen Edith-taloon. – Kiinnitin huomiotani talon tuoksuttomuuteen ja hyvään sisäilmaan.

Kaikilla on oikeus nauttia omassa kodissaan hyvästä sisäilmasta.

– On kuitenkin selvää, että hyvässä sisäilmassa asukkaat viihtyvät ja voivat hyvin. Hyvä sisäilma auttaa myös pitämään talon kunnossa. Älvsbytaloissa sisäilma on puhdasta ja hajutonta.

– ÄLVSBYTALO on ottanut myös sisäilmanlaadun sydämen asiaksi suunnittelu- ja valmistusprosessissaan. Uuden kodin alusta alkaen hyvä sisäilman laatu varmistetaan oikeilla rakennusmateriaalivalinnoilla ja turvallisella, sisäilmanlaatutekijät huomioon ottavalla rakennusprosessilla, kertoo Keski-Suomen alueen Älvsbytalomyyjä Jouni Mattila. – Vietämme jopa 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa, joten sisäilman laatu on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta todella tärkeä tekijä. Hyvän sisäilman määritteleminen on usein hankalaa, sillä kun sisäilman laatu on kunnossa, sitä ei oikeastaan huomaa lainkaan. Hyvää sisäilmaa ei näe eikä haista. Jos talon ilmanvaihto toimii oikein, sitä ei tunne eikä kuule, Jouni Mattila pohtii.

Kaikki hyvän sisäilman eteen

Jos uuden talon sisäilman laatu ei ole hyvä, jotain on mennyt pahasti pieleen talon suunnittelu- tai rakennusprosessin aikana. – Älvsbytalo on hionut talojensa suunnittelu- ja rakennusprosessin varmaksi ja turvalliseksi myös sisäilman laatua silmällä pitäen. Lopputuloksena on talo, jossa sisäilman laatu on varmasti hyvä, Jouni Mattila jatkaa. Suomessa myytävät Älvsbytalot rakennetaan Suomessa, Kauhajoen tehtaalla, valvotuissa ja kuivissa olosuhteissa valmistetuista tilaelementeistä. Kokeneet ammattilaiset pystyttävät talon tontilla harjakorkeuteensa nopeasti vain yhdessä päivässä. Rakenteet eivät jou-

du asennuksen aikana missään vaihteessa alttiiksi kosteudelle. Älvsbytalo vastaa itse talojen perustustöistä. Älvsbytalossa on tuulettuva rossipohja, siten kosteus ei pääse missään olosuhteissa nousemaan maaperästä rakenteisiin. Älvsbytalojen vesi- ja viemärijärjestelmät on keskitetty keittiöön sekä kylpyhuoneeseen. Kosteus- ja vedeneristykset sekä märkätilojen asennukset toteutetaan huolella. – Pintamateriaalivalinnoilla on myös merkittävä vaikutus niin sisäilman laatuun kuin viihtyvyyteenkin. Älvsbytalojen sisämateriaalit ovat laadukkaita, käytännöllisiä ja valittu siten, ettei niistä vapaudu sisäilmaan haitallisia päästöjä, lisää Mattila.

Tiivis ja energiatehokas

Tiiveyden ja energiatehokkuuden osalta Älvsbytalot täyttävät sekä maakohtaiset että EU:n asettamat tiukat vaatimukset. Rakenteiden läpi tulevia lämpövuotoja ei tarvitse pe-

lätä. Älvsbytaloissa on turvallinen pattereilla toimiva vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, joka levittää lämmön asuntoon tasaisen miellyttävästi. Lämmönlähteenä on joko poistoilma- tai vaihtoehtoisesti kallio- tai maalämpöpumppu. Kallio- tai maalämpöpumpullisissa taloissa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Poistoilmalämpöpumpulla varustetussa talossa raitisilma otetaan esilämmitettynä ja suodatettuna raitisilmaradiaattoreiden kautta. Ilmanpoistokanavat ovat keittiössä ja märkätiloissa. Lämmitys ja ilmanvaihto on toteutettu käytännöllisesti ja energiatehokkaasti siten, että raitista ilmaa riittää ja sisäilman laatu on kaikissa olosuhteissa hyvä. – Jokaiseen Älvsbytaloon tehdään lopputarkastus, jossa varmistetaan, että kaikki on kunnossa, ja muun muassa taloteknisten laitteiden säädöt käydään huolellisesti läpi tulevien asukkaiden kanssa. Näin säädöt saadaan varmasti kuntoon ja asukkaat tulevat sinuiksi uuden talonsa kanssa.

Asiantuntija sanoo: ”Rossipohja on erinomainen ratkaisu” Rakennusalan pitkäaikainen vaikuttaja ja asiantuntija, diplomi-insinööri Esko Kukkonen tutustui Älvsbytalon valmistusprosessiin ja Espooseen rakennettuun 1,5-kerroksiseen Edithtaloon. Hän kiinnitti huomiota juuri valmistuneen talon tuoksuttomuuteen ja hyvään sisäilmaan. Esko Kukkonen listasi pyynnöstämme tekijöitä, joilla Älvsbytalo varmistaa talojen sisäilman laadun.

Talo rakennetaan kosteudelta suojassa

– Talojen rakenteet eivät joudu rakentamisen aikana missään vaiheessa alttiiksi kosteudelle. Tämä on erittäin tärkeää käytönaikaisten kosteusvaurioiden välttämisessä, diplomi-insinööri Esko Kukkonen toteaa. – Rossipohja on erinomainen

ratkaisu. Tarvittaessa myös radontuuletus on sen kautta järjestettävissä kätevästi. Riittävän korkean rossipohjan kautta alapohjaa pääsee tarvittaessa myös huoltamaan ja korjaamaan, hän kiittelee. – Talot tuuletetaan kunnolla asennustöiden jälkeen ennen asiakkaalle luovuttamista. Rakennusaikaiset epäpuhtaudet tulisikin aina tuulettaa kunnolla pois ennen talon luovuttamista hyvän sisäilman varmistamiseksi. Älvsbytaloissa on joka huoneessa määräysten mukainen, riittävä ja hyvä sisäilman laatu ja ilmanvaihtuvuus. – Älvsbytalojen vesi- ja viemärijärjestelmät on keskitetty keittiöön ja kylpyhuoneyksikköön. Se on erittäin hyvä asia. Mahdollisten vesivahinkojen estämiseen on laitteissa ja asennustöissä kiinnitetty erityistä huomiota, Esko Kukkonen toteaa.


4 • KESKI-SUOMEN RAKSA / YRITYSSANOMAT

Saunansydän

Sisä-Suomen Kattokeskus tekee kattoremontteja jo parinkymmenen vuoden kokemuksella koko KeskiSuomen alueella.

Töitä? Työntekijöitä? Henkilöstöpalvelua nopeasti ja joustavasti!

SOL Henkilöstöpalvelut Oy Myyntipäällikkö Tapio Korhonen 040 170 1340

NO

Nakke nakuttaa pellistä mitä vain n n n n

peltikatot julkisivukasetit listat kattoturvalaitteet

n n n n

PE

AT

OIM

piipunhatut rännit, syöksyputket arkit ja rullat yksilöidyt tuotteet

Meiltä löydät laajan valikoiman metallituotteita ja mitä ei löydy hyllystä se tehdään.

Sisä-Suomen Ka korjaa katon ku

ITU

S!

SISÄ-SUOMEN KATTOKESKUS asentaa ja kunnostaa niin tiili-, pelti- kuin huopakattojakin. Kokemusta on myös nykyaikasen PVCmuovista valmistetun Protan-katon asennuksesta Keski-Suomen keskussairaalalle. Lisäksi Sisä-Suomen Kattokeskus asentaa kattoturvatuotteita ja sadevesijärjestelmiä. Sisä-Suomen Kattokeskuksen asiakkaissa ovat edustettuina niin omakotitalojen asukkaat, taloyhtiöt kuin yritykset ja yhteisötkin. Sisä-Suomen Kattokeskus on noin kymmenen motivoituneen ja osaavan työntekijän yritys. Yrittäjä Matti Ahonen kehuu porukkaansa, ja kertoo kokevansa työryhmänsä juuri oikean kokoiseksi. – Tämän kokoisella porukalla on hyvä tehdä tällä aluella töitä. En edes halua kasvattaa yritystä tämän isommaksi, koska siitä tulisi vain turhaa huolta ja stressiä. Nyt tunnen ja tiedän jokaisen työntekijän hyvin ja jokainen vastaa työn jäljestään henkilökohtaisesti. Henkilökuntamme on kotimaista, emmekä käytä urakkamiehiä tai alihankkijoita. Toteutamme kaikki kattoremonttimme suunnittelusta asennuksen loppuun saakka itse, ja kaikki remonttiin osallistuvat työntekijät ovat meidän omalla palkkalistallamme. Periaatteenamme on, että tehdään niin hyvin kuin itselle tehtäisiin, Ahonen summaa. Sisä-Suomen Kattokeskus ei kilpaile nopeudella vaan panostaa laatuun: – Toivon, että kun naapurit ja tuttavat näkevät asiakkaamme uuden katon, he kysyvät ihaillen: “Kuka tuon katon teki?” – eivätkä “Kauanko siinä meni?”, pohtii Ahonen. Ahonen arvioikin, että noin 80% Sisä-Suomen Kattokeskuksen uusista asiakkaista tekee tarjouspyynnön aiempien asiakkaiden antamien hyvien suositusten perusteella.

Katon kunto syytä tarkistaa jo ennen ongelmien ilmenemistä Sisä-Suomen Kattokeskuksen yrittäjä Matti Ahonen kertoo, että monet suomalaiset odottavat hieman liian kauan ennen kuin havahtuvat vanhan kattonsa remonttitarpeeseen. Kattoremontin kustannukset saattavat kasvaa ikävästi, jos vesivaurioita ehtii syntyä ennen kuin remonttiin ryhdytään. – Monesti ehkä ajatellaan, että kyllähän tuo katto on vielä kestänyt, vaikka onkin jo monta kymmentä vuotta vanha, joten eiköhän se nyt vielä muutaman vuoden mene. Sitten eräänä päivänä se katto alkaakin vuotaa, ja siinä vaiheessa remontilla onkin jo kova kiire. Kun kattoremontti toteutetaan ajoissa ennen kuin vanha katto pettää, vältytään kosteusvaurioiden korjaamisesta aiheutuvilta lisäkustannuksilta, Ahonen selittää. Ahonen rohkaiseekin yli 20 vuotta vanhojen kattojen alla asuvia ja työskenteleviä keskisuomalaisia kutsumaan Sisä-Suomen Kattokeskuksen kattoasiantuntijan paikan päälle kattoremontin tarvetta arvioimaan. Sisä-Suomen Kattokeskuksen toteuttamiin remontteihin on myös mahdollista saada luottopäätös Santander Rahoitukselta. Luottoaika voi olla 3-7 vuotta, lainalla on kiinteä korko eikä lainan saaminen edellytä vakuuksia tai takaajia. Santander Rahoituksen ennakkopäätöshakemuksen voi tehdä helposti netissä, Sisä-Suomen Kattokeskuksen omille verkkosivuille linkitetyllä sähköisellä hakemuksella. Luoton hakemista Sisä-Suomen Kattokeskuksen remonttiin helpottaa myös se, että remontin todellinen kokonaiskustannus on tarkasti tiedossa etukäteen. – Meillä on sellainen hintatakuu, että toteuttamamme kattoremontti maksaa jämptisti sen verran kuin suunnitteluvaiheessa on etukäteen on sovittu. Yllätyskustannuksia ei pääse syntymään eivätkä hommat jää kesken tai rupea venymään, koska vastaamme kaikista remontin vaiheista itse, yrittäjä Matti Ahonen lupaa.


KESKI-SUOMEN RAKSA / YRITYSSANOMAT• 5

attokeskus uin katon Sisä-Suomen Kattokeskuksen työntekijät ovat kaikki kotimaista työvoimaa; alihankkijoita tai urakkatyöläisiä ei käytetä. Periaatteena Sisä-Suomen Kattokeskusella on, että työt tehdään “kuin itselle tehtäisiin”.

TUPASWILLA Perinnekylässä on tunnelmaa! Kokouspäivät ja perhejuhlat, safarit armeijan ajoneuvoilla, maailman suurin savusauna.

TOIMITILAT JYVÄSKYLÄ/KESKI-SUOMI

–Kattava tilatarjonta ja kiinteistöarvioinnit asiantuntijalta–

www.toimitilatjkl.fi

KIINTEISTÖT

Laukaan Tupaswilla Ränssintie 5 41370 Kuusa www.tupaswilla.fi myynti@tupaswilla.fi puh. 0207 410100 PERINNEPÄIVÄT 24.-25.8.2019

Pekka Saarinen Ky Kolmikulma, Puistokatu 2, 40100 Jyväskylä GSM 040 530 1200 mainosrautio 84x180 tw.indd 1

25.2.2019 19.40.59


6 • KESKI-SUOMEN RAKSA / YRITYSSANOMAT

Puhelinkoppi palasi, mutta – avokonttoreihin TOIMISTO- ja muiden yritystilojen sisustuksessa käytännöllisyys ja käytettävyys ovat aina trendejä, jotka nousevat kulloisistakin tarpeista toiminnallisen työympäristön järjestämiseen. Hyvä toimistosisustus inspiroi työntekijöitä ja pitää toimintavireen korkeana työpäivän ajan. Visuaalisesti yritystilojen sisustamisessa on hyvä ottaa linjaksi yrityksen oma brändi. Etenkin, jos yritystiloissa vierailee asiakkaita ja sidosryhmien edustajia, tulee miettiä, mitä yritystilat kertovat yrityksestä, sen toimintakulttuurista ja fiiliksestä. Toimistojen sisustussuunnittelu alkaa tarveanalyysistä: millaista työtä tilassa tehdään, ketä siellä työskentelee, millainen työympäristö tukisi parhaimmin työn tavoitteiden saavuttamista? Aluksi on hyvä määritellä käytössä olevien huoneiden ja muiden tilojen selkeät funktiot. Ei ole vain yhtä oikeaa vastausta siihen, onko avokonttorin pöytä vai ovella suljettava toimistohuone työnteolle parempi ratkaisu. Kullekin yritykselle, työryhmälle ja työntekijälle paras ratkaisu riippuu siitä, onko työ luonteeltaan enemmän itsenäisesti toteutettavaa ja keskittymistä vaativaa vai edistääkö työtä mahdollisuus pallotella ideoita ja jakaa kokemuksia työkavereiden kanssa jouhevasti pitkin päivää.

Monitilatoimistossa työn luonne soljuu

Työ on nykyisin luonteeltaan niin monipuolista, että useimmissa yrityksissä toimistotyöntekijöille olisi parasta järjestää mahdollisuus työskennellä päivän aikana sekä yhteisöllisesti että itsenäisesti omassa rauhassa. Puhutaan “monitilatoimistoista”, joissa kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus siirtyä päivän mittaan erilaisia työskentelytapoja tukeviin tiloihin kulloisenkin työtehtävänsä ja myös oman tunnelmansa mukaisesti. Henkilökohtainen päätelaite voi liikkua työntekijän mukana työtilasta toiseen – tai kullakin työtilalla voi olla omat yhteiskäyttöiset päätelaitteensa. Monitilatoimistossa on sekä rauhalliseen työskentelyyn sopivia hiljaisia “soppia” että ryh-

Työnteolle on annettava rauha hälystä muusta pöhinästä

Funktionaalisuus ja brändi kohtaavat yrityssisustuksessa välisten keskusteluiden toteuttamiseen muuten avoimessa toimistotilassa.

Neuvotteluja kahvihuoneessa

Puhelinkopit ovat tehneet paluun – toimistoihin. Useat valmistajat tarjoavat avoimiin toimisto- ja muihin yritystiloihin äänieristettyjä puhelinkoppeja. Koppi tarjoaa samaan aikaan yksityisyyssuojaa puhelinkeskustelulle ja suojaa muita avoimen tilan työntekijöitä melulta. Puhelinkoppien lisäksi on tarjolla äänieristettyjä “tapaamiskoppeja”, joissa muutama henkilö voi keskustella rauhassa. Koppeja voi käyttää myös pieninä “pop-up-toimistoina” esimerkiksi yrityksen asiakas- tai tuotantotilojen yhteydessä. Kuvassa Framery Acousticsin puhelinkoppeja.

mätyöskentelyyn soveltuvia yhteisöllisiä tiloja. Osa tiloista voi olla tunnelmaltaan ja sisustukseltaan formaalimpia, toiset rennompia ja leikkisämpiä. Monitilatoimiston toteuttaminen on helpointa ennalta sisustamattomaan avoimeen yritystilaan, mutta monitilaisuuden filosofiaa voidaan toki lähteä tutkimaan ja toteuttamaan soveltuvin osin myös perinteisessä toimistossa määrittelemällä tilojen funktioita uudelleen. Kun useimmilla työntekijöillä on omat toimistohuoneet, on hyvä varata toimistoon riittävän tilavat sosiaaliset tilat, ku-

Jauhemaalauksen ammattilainen jo 20 vuotta

ten kahvihuone ja neuvottelutai ryhmätyöskentelytilat, jotta myös yhteisölliseen työskentelyyn on jouheva mahdollisuus. Vastaavasti avokonttoriin voidaan luoda keskittymistä ja hiljaisuutta vaativalle työlle oma soppi esimerkiksi ääntä eristävien irtoseinäkkeiden avulla. Nykyisin on saatavilla julkitilahuonekaluja, joissa mukava, mutta ryhdikäs sohva tai nojatuoli ja pieni työtaso on integroitu äänieristeseinäkkeeseen. Tällaista innovatiivista muotoilua edustavat esimerkiksi ruotsalaisen o4i Design Studion Martelalle suunnittelemat

PodSofa-sohvat ja PodSeat-nojatuolit. Monet valmistajat tarjoavat toimistokäyttöön myös äänieristettyjä puhelinkoppeja. Muuten avoimessa työtilassa puhelinkoppi sekä suojaa melulta työpisteidensä ääressä rauhallista työtä tekeviä että toisaalta varmistaa puhelinkeskustelun yksityisyyttä. Puhelinkoppien lisäksi saatavilla on myös äänieristettyjä “tapaamiskoppeja”, joissa on tilaa 2–4 henkilölle. Tapaamiskoppi voi olla kätevä ratkaisu esimerkiksi luottamuksellisien asiakastapaamisten tai vaikkapa esimiehen ja työntekijän

Monissa pk-yrityksissä kahvihuone ja neukkari ovat sama tila. Tämä ei välttämättä ole huono ratkaisu, mutta tilan käytölle on tällöin laadittava selkeät ja kaikkia kunnioittavat pelisäännöt. Voi olla hankalaa, jos tiettyyn työryhmään kuulumaton työntekijä istuu pöydän nurkassa lounastamassa samalla, kun toiset työntekijät koittavat kokoustaa. Toisaalta lounastajan ajaminen pois tauoltaan esimerkiksi päätteen ääreen syömään ei myöskään ole reilua. Mikäli tällainen ongelma on yleinen, kannattaa miettiä, voisiko yhteistilaa jakaa kalusteiden avulla erilaisia toimintoja varten – tai voisiko ryhmätyöskentelytilan sittenkin sijoittaa kokonaan eri huoneeseen. Toimistotiloja suunniteltaessa on tärkeää kiinnittää huomiota myös riittävään väljyyteen. Riippumatta siitä, onko toimisto modernisti monitilainen, perinteisempi avokonttori vai suljettavista toimistohuoneista muodostuva tila, on aina tärkeää varmistaa, että tilaa on riittävästi työntekijää kohden. Työ- ja hy-

vinvointilaitoksen suosituksen mukaan yhden hengen työhuoneen koon tulisi olla vähintään 10–12 m2 ja avotilassa yhdelle työntekijälle tulisi varata tilaa noin 7–8 m2. THL suosittaa kiinnittämään erityistä huomiota myös siihen, että työtiloissa ja työtilasta toiseen liikkuminen on esteetöntä.

Ergonomiset kalusteet ja toimintatavat

Toimistokalusteissa ergonomia on tärkein tekijä. Mitä ergonomisempia kalusteet ovat, sitä vähemmän istumatyö aiheuttaa haittaa työntekijöiden terveydelle, mikä taas heijastuu yrityksen hyvinvointiin sairaspoissaolojen vähenemisenä. Huomiota tulisi kiinnittää erityisesti työtuolien ja työpöytien säädettävyyteen kullekin työntekijälle sopivalle korkeudelle. Työtuolin oikeaan ergonomiseen säätämiseen on tarjolla ohjeet esimerkiksi Työterveyslaitoksen Ergonomian tietopankissa internetissä. Ohjeita oikeisiin säätöihin saa myös omalta työterveydenhuollon kumppanilta. Työpisteissä, joissa päätetyöskentely on pitkäaikaista, esimerkiksi sähkökäyttöiset pöydät tarjoavat mahdollisuuden työsken-


KESKI-SUOMEN RAKSA / YRITYSSANOMAT• 7

telyasennon säätämiseen päivän mittaan pöytää laskemalla ja nostamalla. Päätetyötä tekevien olisi hyvä tehdä ainakin osa työpäivästään seisten. Esimerkiksi työpuheluiden ajaksi on hyvä nousta seisomaan ja vaikkapa jaloitella hieman työpisteen ympärillä. Myös kirjoittaminen ja muu päätetyö sujuu seisten, jos pöytälevyn taso nousee helposti työntekijän mukana. THL:n suosituksen mukaan yhtäjaksoista istumatyötä tulisi tehdä enintään tunti kerrallaan, minkä jälkeen on tarpeen jaloitella. Riittävä ja oikeanlainen valaisu on myös keskeinen toimistotyöntekijöiden terveyteen vaikuttava tekijä. Työsuojeluhallinto suosittaa, että tiloissa, joissa työskennellään jatkuvasti, yleisvalaistuksen tehon tulisi olla vähintään 200 luksia. Työnantajan on myös syytä kiinnittää huomiota siihen, että yli 45-vuotiaat työntekijät hyötyvät tätäkin kirkkaammasta valaistuksesta. Valon tulee tulla sopivasta suunnasta niin, ettei se häikäise työntekijää eikä myöskään heijastu esimerkiksi päätelaitteen pinnasta.

Hälyltä pakoon avokonttoreista

Erityisesti avoimissa toimistotiloissa terveyshaittaa voi aiheuttaa myös liiallinen häly ja Avoimessa työtilassakin on tärkeää varmistaa, että työntekijöillä on riittävä määrä yksityisyyttä, eikä työtilan metelitaso nouse työskentelyä haittaavaksi ja työterveyttä heikentäväksi. Avokonttorissa työntekijöitä ei myöskään saa ahtaa liian pieneen tilaan. THL:n suosituksen mukaan avotilassa yhdelle työntekijälle tulisi varata tilaa noin 7-8 m2. Kuvassa o4i Design Studion PodWork-kaluste, jota voi käyttää tarjoamaan avotilan työntekijöille riittävää yksityisyyttä. Työpisteiden väliset seinäkkeet toimivat näkösuojan lisäksi myös äänieristeinä.

Avoimeen yritystilaan voidaan luoda rauhalliseen työskentelyyn sopivia soppia esimerkiksi äänieristeseinäkkeillä ja erityisillä yrityskalusteilla, joissa ääntäeristävä seinäke on integroitu vaikkapa sohvaan tai nojatuoliin ja työtasoon. Kuvassa ruotsalaisen o4i Design Studion Martelalle suunnittelemat PodSofa-sohvat ja PodSeat-nojatuolit. O4i Design Studion julkitilakalustemuotoilu on voittanut useita alan arvostettuja palkintoja kuten Red Dot Design Award -palkinnon.

meteli. Vaikka häly ei nousisikaan itsessään kuulovaurioita aiheuttavalle tasolle, se voi häiritä työntekijöiden keskittymistä, nostaa stressitasoa ja näin ollen huonontaa työtulosta. Tärkeät asiakaspuhelut olisi hyvä voida soittaa erillään muusta avokonttorissa puuhaavasta työyhteisöstä. Avokonttorin akustiikkaa voidaan myös pehmentää kaikua ja meteliä vaimentavilla äänieriste-elementeillä niin seinissä kuin esimerkiksi työpisteiden välisissä seinäkkeissä. Hälyisestä tilasta on myös tärkeää pystyä poistumaan tauolle rauhallisempaan tilaan. Fiksuimmat ja ergonomisimmatkaan toimistokalusteet eivät kuitenkaan yksin pysty huoltamaan toimistotyöntekijöiden terveyttä. Ergonomisten kalusteiden lisäksi on tärkeää, että työyhteisöä motivoidaan noudattamaan yhdessä ergonomisia rutiineja osana arkista työpäivää. Toimistotiloja suunnitellessa onkin hyvä miettiä esimerkiksi, miten tilassa on mahdollista toteuttaa sosiaalista taukojumppaa tai voiko esimerkiksi harvemmin käytettävien työvälineiden hakeminen hieman kauempaa luoda päivään luontevia arkiliikuntahetkiä.

Yrityksen oma brändi toimistotiloihin

Toimisto- ja muiden yritystilojen visuaalista ilmettä mietittäessä katse on hyvä kääntää

yleisten trendien sijaan yrityksen omaan brändiin. Yrityskalusteet ovat yleensä tyyliltään modernin pelkistettyjä. Jos yrityksen oma brändi on luonteeltaan persoonallisempi, räiskyvämpi tai vaikkapa kotikutoisempi, voidaan tätä puolta tuoda esiin valitsemalla esimerkiksi oleskelu- ja taukotiloihin joitakin yrityksen omaa kulttuuria vahvasti henkiviä kalusteita tai muita käyttöesineitä. Yritysbrändin omat värit voidaan tuoda toimistosisustuksessa esille monin tavoin. Useimmat toimistokalusteet ovat väriltään kustomoitavia. Toisaalta tyylikäs tapa tuoda brändiväriä esille voi olla esimerkiksi toimistotarvikkeiden valitseminen brändin mukaisissa väreissä. Konsteja on monia. Kaiken kaikkiaan värivalinnoissa kan-

nattaa yrityssisustuksessa noudattaa yhtenäistä ja harkittua linjaa. Väritykseltään sekavat ja riitaisat kalusteet ja esineet luovat helposti sekavan ja jopa nuhjuisen vaikutelman. Yrityksen brändin esiin tuomista toimisto- ja muissa yritystiloissa on kuitenkin aina hyvä miettiä laajemminkin kuin vain sijoittamalla yrityksen logoa ja väritystä tiloihin. Brändiä voi edustaa myös työntekijöiden tapa työskennellä ja olla tilassa, tai tapa, jolla toimistossa vierailevat ihmiset otetaan vastaan. Brändiä voi olla myös se, ettei pomokaan piiloudu aina suljetun oven taakse, tai että taukotilassa on tarjolla tuoreita hedelmiä.

TEKSTI: ANITTA ISO-MARKKU

Monitilatoimistossa työntekijät voivat siirtyä päivän aikana erilaisiin työskentelytiloihin sen mukaan, vaatiiko kulloinenkin työtehtävä enemmän yksityisyyttä ja rauhaa vai yhteisöllisyyttä ja ideoiden jakamista. Kuvassa etualalla avoimien työtilojen yksityistä ja rauhallista työtilaa tarjoavaksi ratkaisuksi suunniteltu o4i Design Studion PodWork-kaluste, jossa työpöydät on integroitu äänieristettyihin sermeihin.

YRITTÄJÄ, Saat meiltä käyttöösi helppokäyttöiset RFID-pesukortit yrityspesuhinnoin. Myös korkeat pakettiautot mahtuvat autopesulaamme. 5 pesu-/imuripolettia RFID-yrityspesukortin hankkineille veloituksetta.

SOITA JA KYSY LISÄÄ! P. 09 6899 7750

Avoinna ma–pe klo 9–17 Kärcher Center Jyväskylä, Palokankaantie 6, 40320 Jyväskylä


8 • KESKI-SUOMEN RAKSA / YRITYSSANOMAT YRITYSESITTELY

Suomen Työkalu Oy -

Korjaamolaitteita ammattilaisille jaamoiden suuntaan. Motto on ollut alusta asti – Kumppanisi korjaamolla! Tämä tarkoittaa aitoa kiinnostusta asiakkaan liiketoimintaan ja sen tehostamiseen tarjottujen ratkaisujen avulla. Laitevalikoiman täytyy olla laadukas, rikkoutumisien aiheuttamat seisokit maksavat korjaamolle rahaa menetetyn työlaskutuksen kautta. Yksi nostinpaikka voi tuottaa laskutusta kaksi tuhatta euroa per päivä, jos nostin on pois käytöstä vaikkapa viisi päivää, menetys on kymmenen tuhatta euroa. Usein tämä unohtuu laitteiden hankintaa kilpailutettaessa ja keskitytään liikaa pelkkään hintaan. Hinta korreloi voimakkaasti laatua korjaamolaitteissa ja usein se halvin vaihtoehto onkin kallein ratkaisu, jos asiaa seurataan laitteen elinkaaren ajan. Sitä ei muuta edes hyvin toimiva huolto tai varaosapalvelu - toteaa myyntipäällikkö Juhani Sirniö. SUOMEN TYÖKALU OY on yksi tunnetuimmista korjaamolaitteiden toimittajista Suomessa. Kolmenkymmenen vuoden aikana yritys on kasvanut merkittäväksi alan toimijaksi ja on markkinajohtaja useilla laitekaupan osa-alueilla. Toimipisteet sijaitsevat Tuusulassa ja Keminmaalla mutta laitetoimituksia, korjaamoprojekteja, huoltoa, korjauksia sekä koulutuksia tehdään koko Suomen alueella. Yrityksen asiakaskunta koostuu kevyen ja raskaan kaluston huoltokorjaamoista, korikorjaamoista, maalaamoista, katsastusasemista sekä alan oppilaitoksista.

TÄYDEN PALVELUN TALO – KUMPPANISI KORJAAMOLLA! Asiakkaista huolehtiminen hyvin ei tarkoita pelkkien laadukkaitten laitteiden myyntiä. Laitteet ovat tärkeitä mutta vielä tärkeämpää on olla kumppanin roolissa asiakaskor-

Parhaiden ja tehokkaimpien korjaamoratkaisujen takana on hyvä pohjasuunnittelu. Laitesijoittelun ja tilaratkaisun suunnittelu pitäisi olla ensimmäinen vaihe projektissa. Ensimmäiseksi määritellään mitä töitä, mille ajoneuvokalustolle ja millä volyymillä korjaamolla täytyy kyetä tekemään. Sen jälkeen valitaan sopiva laitekanta ja tehdään toimiva laitesijoittelu. Tämän jälkeen saadaan automaattisesti tarvittavat tiedot rakentamiseen sekä sähkö- ja LVI-suunnitteluun ja muutkin urakoitsijat osaavat laskea tarjouksensa oikein, silloin säästetään aikaa ja kustannuksia eikä yllätyksellisiä lisätöitä tule. Kumppanuus tarkoittaa myös huolehtimista asiakkaan kouluttamisesta. Laitteiden käyttö on tehokasta silloin, kun käyttäjä tuntee tuotteen ominaisuudet ja osaa hyödyntää niitä. Laitekoulutuksia ei kannattaisi ajatella turhana kuluna, vaan investointina käyttäjän osaamiseen. Kyllä kokinkin

täytyy osata käyttää keittiölaitteita oikein, ei pelkkä reseptien osaaminen riitä vertaa Sirniö. Autotekniikka kehittyy kovaa vauhtia etenkin elektronisten järjestelmien ja kuljettajaa avustavien tutka- ja kamerajärjestelmien osalta, lisäksi hybridien ja sähköautojen tekniikka ja turvallisuusnäkökohdat vaativat kouluttautumista. Merkkiorganisaatiot saavat koulutusta automaahantuojien kautta mutta riippumattomat korjaamot ovat eri asemassa. Tässäkin olemme halunneet olla mukana tukemassa asiak­ kaitamme ja olemme jo toistakymmentä vuotta järjestäneet autoteknisiä koulutuksia eri puolella Suomea. Teemme yhteistyötä oppilaitosten kuten SEDU ja TAKK kanssa ja aihealueittain räätälöityjä koulutuksia käymällä on mahdollista suorittaa laajempiakin, jopa ammatti- tai erikoisammattitutkintoon valmistavia koulutuskokonaisuuksia. Koulutuksiimme on osallistunut satoja mekaanikkoja ja palaute on ollut loistava.

Suomen Työkalu Oy Amerintie 1, 04320 TUUSULA Puh. 020 7500260 Sähköposti myynti@suomentyokalu.fi Kotisivu www.suomentyokalu.fi

rssit u k u p Ensia -20% ä l l ä kes

Kesällä on hyvää aikaa kouluttaa henkilöstöä. 0400 112 113 ensiapukoulutus.fi


KESKI-SUOMEN RAKSA / YRITYSSANOMAT• 9

040-7255515 matti.ahonen@vesikatot.fi

Lue myös maan muut Raksa-messulehdet näköislehtinä www.mediarautio.fi

Gyproc Habito® Täyden kympin tuulensuojalevy ISOVER luo turvallisia ja tehokkaita äänen- ja lämmöneristysratkaisuja. Suomalaiselta suomalaiselle – ISOVER rakentaa suomalaisten terveellistä ja turvallista elinympäristöä jo 70 vuoden kokemuksella.

www.isover.fi

Yksinkertaisesti vahvin. Gyproc on aidosti kotimainen kevytrakentamisen asiantuntija. Gyproc merkitsee muunneltavia, viihtyisiä, kestäviä ja turvallisia tiloja asumiseen ja työskentelyyn.

www.gyproc.fi


10 • KESKI-SUOMEN RAKSA / YRITYSSANOMAT

Maalattua pintaa lähtee Vimpelistä koko maahan Vimpelin Teollisuusmaalauksen kaappiin mahtuvat isot ja pienet kappaleet

Vimpelin Teollisuusmaalaus Oy keskittyy vain asiakkaidensa palvelemiseen. – Meillä ei ole ollenkaan omaa tuotantoa, vaan kaikki työmme teemme asiakkaiden tilauksesta, kertoo Riku Lehto. Maalauskohteissa ei vieroksuta pieniäkään kappaleita. Vaikkapa kännykän kuoret pystytään maalaamaan Vimpelissä.

ma väri on pääsääntöisesti meillä valmiina hyllyssä. – Olemme oppineet olemaan joustavia ja toteuttamaan tilaukset aina asiakkaan tarpeiden mukaan. Keskimääräinen toimitusaikamme on muutamia päiviä, riippuen tilauksen koosta, hän kuvailee.

– PYSTYMME pinnoittamaan

jauhemaalaustekniikalla hyvin monenkokoisia kohteita, kännykän kokoisesta kuusimetriseen profiilipeltiin tai muuhun isoon kappaleeseen asti, kertoo Vimpelin Teollisuusmaalaus Oy:n toimitusjohtaja Riku Lehto. – Maalaus tapahtuu automaattipistoolein nopean värinvaihdon kaapissa. Maalattavien kappaleiden maksimimitat ovat korkeus 1,7 metriä ja pituus kuusi metriä. Maalattavan kappaleen maksimipaino on 200 kiloa. Valttejamme ovat hyvä laatu, kilpailukykyinen hinta ja nopeat toimitusajat, hän jatkaa. Vimpelin Teollisuusmaalaus syntyi yli 20 vuotta sitten Vimpeliin tarjoamaan pintakäsittelyn palveluita alunperin lähialueen yrityksille, muun muassa Rautaruukin tarpeisiin. – Toimintamme on sen jälkeen huomattavasti monipuolistunut. Esimerkiksi pinnoittamiamme julkisivuratkaisuja on jo satoja eri puolilla Suomea ja koko Eurooppaa. Vimpelin Teollisuusmaalaus Oy laajentaa edelleen aktiivisesti myös Suomen toimin-

PENTTI KIVIRANTA ta-aluettaan. Vimpeli on lähellä monesta suunnasta katsottuna, jonka ovat Lehdon mukaan tähän mennessä huomanneet erityisesti Oulun talousalueen asiakkaat. – Tampereen seudulta on lyhyempi matka Vimpeliin kuin esimerkiksi Oulusta, jossa meillä on paljon asiakkaita, Riku Lehto toteaa. – Kun puhutaan vaikkapa kännykän kokoisista maalattavista kappaleista, niitä mahtuu yhteen autoon niin paljon, että kuljetuskustannus yhtä yksikköä kohden ei varmasti ole merkityksellinen asia, hän vertaa. – Pystymme yhteistyökumppaniemme ansiosta sopimaan asiakkaan kanssa kokonaistoi-

mituksesta, eli me sekä haemme että tuomme, tai viemme maalatut esineet suoraan käyttäjälle.

Joustavat toimitusajat

Jauhemaalaus antaa Riku Lehdon mukaan hyvän suojan sekä kemiallista että mekaanista kulutusta vastaan. – Tämä kestävä pinnoite soveltuu monenlaisiin kohteisiin, niin tasaisille kuin monimutkaisillekin kappaleille, hän jatkaa. Vimpelin Teollisuusmaalaus Oy käyttää alan uusinta tekniikkaa. – Käytämme suurten kattopellinvalmistajien suosimaa Oxilan-esikäsittelyä, ja koko jauhemaalausketju on uusit-

tu vuonna 2012. Kapasiteettia Vimpelissä on suurtenkin tilausten toimittamiseen. – Maalaamme muun muassa alumiinia, sinkittyä peltiä ja terästä. Kaikki käyttämämme maalijauheet ovat raskasmetalli- ja TGIC-vapaita. Jauheissa riittää valikoimaa erilaisista polyestereistä ja epokseista polyuretaaniin ja akryylijauheisiin. Materiaali valitaan asiakkaan toiveiden ja maalauskohteiden käyttötarkoituksen mukaan. – Värejä on myös varastossa runsaasti. Ellei meillä ole asiakkaan haluamaa väriä, se valmistetaan, jos siitä vaan on sävymalli saatavilla, Riku Lehto kertoo. – Mutta asiakkaan toivo-

– Jauhemaalaus antaa hyvän suojan sekä kemiallista että mekaanista kulutusta vastaan. Maalaus tapahtuu automaattipistoolein nopean värinvaihdon kaapissa, kertoo Riku Lehto.


KESKI-SUOMEN RAKSA / YRITYSSANOMAT• 11

Toimistotiloja on Jyväskylässä suhteellisesti ottaen huomattavasti vähemmän vapaana kuin esimerkiksi Helsingin seudulla. Korkea käyttöaste kertoo kaupungin hyvästä taloudesta.

Seppälän keskus vetänyt liikkeitä keskikaupungilta

Toimistotilojen käyttöaste on Jyväskylässä korkea

Vanhat toimistotilat kannattaisi kiinteistövälittäjä Pekka Saarisen mukaan saneerata nykyaikaiseen kuntoon. Silloin myös niiden käyttöaste kasvaisi.

”Vanhoja toimistokiinteistöjä kannattaa kehittää” – TOIMITILOJEN käyttöaste on Jyväskylässä korkea. Toimistotiloja ei ole juurikaan vapaana yrityksille, varsinkaan keskustassa. Keskikaupungilla kadulla kulkeville syntyy väärä kuva, että yritystiloja olisi paljon käyttämättä. Katutason liiketiloista on muutettu paljolti Seppälän kauppakeskuksiin, kadun varsilla on tyhjää, mutta samoissa keskustan kortteleissa ylemmät toimistokerrokset ovat aika lailla täynnä, kertoo diplomivälittäjä Pekka Saarinen Jyväskylästä. Pekka Saarinen toimii yrittäjänä Kiinteistöt LKV Pekka Saarinen Ky:ssä. Hän on myös Jy-

väskylän Elävä kaupunkikeskusta ry hallituksen jäsen sekä Suomen Kiinteistönvälittäjien liiton liiketeollisen valiokunnan puheenjohtaja ja Suomen kiinteistöarviointiyhdistyksen jäsen. – Seppälän keskus on vetänyt ja vetää edelleen nyt pois keskustasta, samalla tavalla kuin aiemmin Forum veti keskustassa porukkaa sivummalla sijainneista kohteista. Nyt katutason liiketiloja on vapautunut Forumista yhtä lailla kuin muistakin keskikaupungin liikekortteleista, hän jatkaa. Muuten vapaina olevien tilojen määrä ei ole Pekka Saarisen mukaan viime vuosina juurikaan muuttunut. – Prisman laajennus, Sepän ja muun Seppälän rakentaminen ovat aiheuttaneet suurimmat painopisteen muutokset keskikaupungin tilojen vapautumiseen. – Jyväskylän toimistotilat keskittyvät Lutakkoon ja keskustaan. Myös Lutakossa vapaiden toimistojen määrä alkaa olla jo vähissä, Lutakkoonhan on totetunut ennen kaikkea asuntorakentamista. Vanhempia toimistotiloja on ympäri kaupunkia fiksattu viime aikoina ihan uuteen uskoon, Saarinen kertoo. – Moniin muihin vastaavankokoisiin kaupunkeihin verrattuna Jyväskylän vapaiden liiketilojen aste ei ole yleisesti mitenkään huono. Toimistotiloja on suhteellisesti ottaen huomattavasti vähemmän vapaana kuin esimerkiksi Helsingin seudulla: siellä keskikaupungin ulkopuolella tiloja on paljon vajaakäytöllä.

Toimistojen kehittämiselle on tarvetta Jyväskylässä olisi Pekka Saarisen mukaan jopa tarvetta toimistotilojen uudisrakentamiselle. – Nykyisin kysytään hyväkuntoisia moderneja toimistotiloja. Uudisrakentaminen onkin jo alkanut toteutua, varsinkin Kankaan alueelle. – Vanhemmat toimistotilat ovat myynnin ja vuokraamisen kannalta ongelmallisempia. Vanhojen toimistotilojen omistajien kannattaisikin Saarisen mukaan saneerata tilat nykyaikaiseen kuntoon. – Nykyinen omistaja Torikeskuksessa on laittanut jo suurimman osan rakennuksen toimistotiloista aivan uusiksi, ja se on vaikuttanut selvästi kysyntään. Esimerkiksi Kolmikulmassakin katutasolla on tyhjää, mutta ylemmissä neljässä kerroksessa toimistotilojen vuokraustaso ei ole koskaan ollut näin korkea. Sama koskee Jyväskeskusta. – Taso kannattaa nostaa aivan toiseen luokkaan kuin missä vanhat toimistot ovat tähän asti olleet. Tilat kannattaa muuttaa sellaiseen kuntoon, mitä tuleva asiakas haluaa. Tilojen kehittäminen aiheuttaa tilojen omistajalle kustannuksia, joten Saarisen mukaan uuden tulijankin on hyvä ottaa tämä huomioon. – Kun tekee pitkäaikaisen sopimuksen, saneerauksen vaikutus vuokran hintaan ei kovinkaan paljon nouse. Vähintään kolmen vuoden tai pidemmässä sopimuk-

sessa vuokralainen osoittaa sitoutumisensa kehittämiskustannuksiin. – Toinen vaihtoehto on, että vuokranantaja antaa vuokralaiselleen tai uudelle tulijalle huojennusta vuokrakustannuksista, jos vuokralainen hoitaa kiinteistön kehittämisen mieleisekseen itse, Saarinen jatkaa.

Jyväskylän kehitys hyvä

Jyväskylän taloudellinen kehitys on Pekka Saarisen mielestä kaikkien valtakunnallistenkin mittareiden mukaan hyvä. Työllisyys on parantunut selvästi. – Yritystoiminta on kehittynyt hyvin. Jyväskylän kaupungille kuuluu kiitos yritystoiminnan edellytysten avittamisesta viime vuosina. Kehitys verrattuna menneiden vuosien tilanteeseen on oikeansuuntainen. – Kokonaiskehitys on hyvällä mallilla. Yritystoiminta näkee tulevaisuuden kehitysmahdollisuudet edelleen hyvinä, vaikka tietysti valtakunnallisten ja kansainvälisten muutosten heijastuminen Keski-Suomeen on vielä vain arvailtavissa. Pekka Saarinen on arvioinityössään todennut, että Jyväskylän seudulla vallitsee työvoimapula. – Varsinkin teollisuudessa ja erikoisaloilla ei tahdo löytää ammattitaitoista työvoimaa, samoin kuin it-puolella, Pekka Saarinen toteaa.

• Ilmanvaihtokanavien puhdistukset • Ilmanvaihtokoneiden huollot. Kaikki merkit! • Ilmamäärien mittaukset • Desinfioinnit

P. 050 555 7848 • www.tekufix.fi

PENTTI KIVIRANTA

MEDIARAUTI


12 • KESKI-SUOMEN RAKSA / YRITYSSANOMAT

Vito Winter 114CDI 4x4 A1 A kokonaishinta 44 756,95 € (sis. alv:n, arvioidun autoveron ja toimituskulut 600 €), CO2-päästöt 174 g/km. Vito Winter 116CDI 4x4 A3 A, 3200 kg -pakettiauton hinta 54 404,22 € - kampanja-alennus 4 632,24 € = auton kokonaishinta 49 771,98 €, CO2-päästöt 177 g/km. Kuvien autot lisävarustein. Tarjouskampanja voimassa 31.3.2019 asti.

Vitoon jatkuva neliveto nyt 990 €. Etusi jopa 4 630 €. Mercedes-Benzin markkinoiden edistyksellisin jatkuva neliveto ja aito 7G-TRONIC-automaattivaihteisto pitävät huolen siitä, että matkasi jatkuu huolettomasti, vaikka maata peittäisivät paksut ja liukkaat lumi- ja jääkerrokset. Autoja määräerä – toimi nopeasti! Vito muuntuu jokaiseen tarpeeseen myös varustelun osalta. Saat nyt erikoishintaan varustepaketteja, joilla muokkaat autostasi juuri omien tarpeidesi ja mieltymystesi mukaisen. Valitse Load, Comfort, Design tai vaikka kaikki.

VEHO JYVÄSKYLÄ Kuormaajantie 55, Jyväskylä | 010 569 3166 | Ma–pe 8.30–16.30 Huolto: Ma–pe 7–22, la 7–15 | 010 569 3163

Valtteri Juvonen pakettiautomyyjä 010 569 2195

Puhelun hinta 010-numeroihin: 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min (sis. alv. 24 %).

VEHOTRUCKS.FI OMAVEHO.FI

Profile for Mediarautio Oy

Keski-Suomen RAKSA / YritysSanomat 1/2019  

Julkaisija Mediarautio Oy

Keski-Suomen RAKSA / YritysSanomat 1/2019  

Julkaisija Mediarautio Oy

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded