Page 1

tidningen tidningen VÄST PÅ STAN

Ny form!

1

VÄST PÅ STAN En tidning till samtliga hushåll & företag väst på stan - Nr 2 2013

Egen tillverkning sid: 2 Glöm inte morsdag sid: 6 Solfilma & serva din bil sid: 10-11 Större; bättre; fräschare sid: 13

M er ass bj or ud a an v fi de na n

Förbered din hy sid: 15

Förrådsvägen 16 A | 901 32 Umeå, 090 - 70 44 70 Öppettider: Mån-Fre 08.00- 17.00, Lunchöppet i Butiken

baksidan


2

tidningen VÄST PÅ STAN

Nu börjar våren tina fram! Äntligen har solen hittat hit och börjat värma våra frusna kinder! Förhoppningsvis blir det bara varmare och varmare ute och den riktiga våren kommer snart att möta oss. Nu när det slinker in ljus i tillvaron så blir i alla fall jag full av inspiration! Det är vid denna tid på året som man börjar tänka på alla projekt som man vill göra med hemmet. Kanske skulle köket behöva piffas upp lite, eller varför inte piffa till hela huset med nya fönster? Ja, många idéer tinar fram. Samtidigt börjar det bli dags för den årliga vårstädningen, både utomhus och inomhus. Fönster ska rengöras, det ska dammas och ny frisk

All kommunikation formar kundens uppfattning om ett företag. Hur presenterar du ditt företag i media och på nätet? Om din marknadsföring erbjuder ett mervärde för dina kunder, och väcker intresset hos presumtiva kunder – då har du lyckats. Tror du att du kan nå längre med professionell hjälp? Då har du hittat rätt. Media Produkter är en reklambyrå som startade under våren 1999. Vi gör allt från små banners till kompletta webblösningar, likaväl annonser till grafiska profileringar, för alla typer av företag. Vi strävar efter

luft ska in i huset igen! Men visst är det härligt när allt det är avklarat? Då kan man ta kaffekoppen och en tidning och sätta sig på balkongen och bara njuta av vårso- len! Det ska jag passa på att göra! Till dess: Ha en inspirerande vår så hörs vi i nästa nummer! Med vänliga hälsningar, Hans Wikström - Media Produkter

Halssmycken Örhängen Tenntrådsarbeten

att, i nära samarbete med våra kunder, hitta lösningar som harmonierar med företagets image och visioner, och ge dina kunder ett mervärde. Då har vi lyckats. Vår kundkrets sträcker sig från mindre till större företag, från Luleå i norr till Sundsvall i söder, som är medvetna om hur IT-marknaden växer kraftigt och att behovet av att finnas på Internet och i media blir allt viktigare. Våra kunder vet att varje kontakt med en kund for- mar bilder av företaget.

Tidningen Väst på Stan ges ut av media produkter Ansv. utgivare: Grafisk produktion: Annonsansvarig: Foto: Tryck:

Egen Tillverkning

 20% rabatt på handarbeten gäller t.o.m 4/5-2013

Hans Wikström Media Produkter Hans Wikström, Media Produkter www.morguefile.com m.fl Daily Print i Umeå AB Tidningen finns även digitalt på www.mediaprodukter.se!

Backenvägen 20, 090-12 52 08 www.bisgarn.se

Box 3114, 903 03 Umeå | 070-438 87 67 | 090-20 66 177 www.mediaprodukter.se | info@mediaprodukter.se


tidningen VÄST PÅ STAN

ETT PARTI OLLE NYBERG SVENSK

Färdig kokt HELG SKINKA

3

29

90 kg

5 00 315 90 59 95

ETT PARTI

Lösviktsgodis

hg

ETT PARTI GEVALIA

(59.50kg)

Kaffe helplatta

st

12x500g E-brygg, Brygg, Kok

ETT PARTI ARLA

EDAMER 23% 1bit ca 1,2kg

kg

SCAN ICA KORTPRIS HOT DOGS 500g

10

00 st

max 2/kund

K-SALAT ICA KORTPRIS POTATISSALLAD 800g

15

00 st

max 2/kund

Gäller f.r.o.m 29/4 t.o.m 5/5 2013. Vi reserverar oss för eventuell slutförsäljning

Öppettider Hedlunda

Ängesvägen 6, Umeå, Tel.090- 12 15 60

Mån-fre 9-9, lörd 9-19, sönd 11-19


4

tidningen VÄST PÅ STAN

IOGT NTO arbetar även mycket för att synas, både bland unga och vuxna. Här tex föregår en föreläsning bland unga människor. Fler och fler unga har blivit medvetna om konsekvenserna och många har blivit bättre på att stå emot grupptryck.

Rikt på festligheter - fattigt på alkohol och droger Dags för glädjen att flytta ut från flaskan. Alkohol och andra droger ska inte hindra oss från att leva ett rikt liv, det tycker Patric Nordén och alla andra medlemmar i nykterhetsorganisationen IOGT NTO. ”Många ser oss som några moraltanter och provoceras av nykterheten och kommentarer som pekar på att vi skulle vara tråkiga och anklagande, stämmer inte alls”.

Arbetar förebyggande och stödjande, inte dömande Många känner igen IOGT NTO, men trots detta vet få vad organisationen egentligen står för. Det handlar inte om att trycka ned de som väljer alkohol eller säga åt någon hur de ska leva. Här arbetar man förebyggande och stödjande, men man arbetar även med en rad politiska frågor. Vi dömer inte människor som väljer att dricka alkohol, och vårt arbete går inte ut på att tvinga människor till nykterhet. Vi arbetar med att öka medvetenheten kring problemen som kan uppstå, samtidigt som vi vill förändra människors attityder till alkohol och därmed minska riskerna, berättar Patric och fortsätter: ”Vi är absolut inte bättre än andra människor!”

Vi har valt att avstå från alkohol och droger, men detta betyder inte att vi hindras från att leva ett rikt liv. Exempelvis så festar vi och har roligt som alla andra- samtidigt som vi får möta ett visst motstånd, ofta i form av frågan ”Varför festar ni om ni inte dricker alkohol?” Fest är inte synonymt med alkohol och vi behöver fler barer som erbjuder alkoholfritt, förutom läsk och vatten.

Allt för många barn lever i missbruksfamiljer

Men det är inte bara de politiska frågorna som tas upp. Bland föreläsningar och stöd finns även ett stort engagemang runt barn som lever i missbruksförhållanden. I Sverige lever över 450 000 barn i missbruksfamiljer, vilket är alldeles på tok för många. IOGT NTO’s succékampanj ”Vit jul”, uppmanar föräldrarna att avstå från alkohol och droger under julhelgen. Men även under andra storhelger ordnar man bla aktiviteter för barnen. Detta har varit viktigt för barnen, då samhällets specialresurser inte alltid räcker till för var och en av dessa, utan det behövs fler vuxna som ser och stöttar barnen i deras vardag.

Barnen har roligt och leker, samtidigt som de får en ökad självkänsla och bara får vara barn en stund. De växer och många barn uppskattar verkligen det vi gör. Det händer t.o.m att ett barn ringer upp oss och tackar för upplevelsen och man märker tydligt att vår barnorganisation Junis, är viktig, berättar Patric. IOGT-NTO bildades 1970, när de två stora nykterhetsorganisationerna IOGT och NTO slogs ihop, där IOGT startade redan på 1800-talet. Visionen är ett samhälle, en värld där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv. Tycker du att alkohol och droger har börjat tagit för stor plats i samhället? Eller vill du läsa mer om hur de gör verklighet av visionen? Gå in och läs på www.iogt.se

Patric Nordén, är bara en av alla medlemmar som arbetar både förebyggande, stödjande och politiskt med alkohol-och drogrelaterade frågor samt problem kring dessa i samhället.


tidningen VÄST PÅ STAN

Vill du också ingå i en värld av gemenskap, nykterhet Vill också ingå av gemenskap, ochdu påverkan? Då iärenduvärld hjärtligt välkommennykterhet att hänga och Då är du hjärtligt välkommen att hänga medpåverkan? oss i Västerbotten! med Västerbotten! Gå inoss på, ivasterbotten.iogt.se för mer information. Gå in på, vasterbotten.iogt.se för mer information.

5


6

tidningen VÄST PÅ STAN

Glöm inte morsdag! Varför firar vi egentligen Mors dag? Frågan känns ju självklar. Det finns otaligt många anledningar att fira Mors dag, men hur startade egentligen traditionen? Vad vill mamma ha i uppvaktning, och när infaller dagen? Kom till Sverige år 1919,

Vi får gå tillbaka ända till 1908 när amerikanskan Anna Jarvis, genom att hedra sin bortgångna mor, höll en gudstjänst med fokus på moderskärlek. Gudstjänsten blev väl besökt och man delade ut vita nejlikor som så småningom blev en symbol för Mors dag i många länder. Firandet spreds och 1914 blev Mors dag en officiell helgdag i USA. Först år 1919 firades Mors dag första gången i Sverige på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg. ”Det gavs till och med ut en manual om hur Mors-dagfirandet skulle gå till” I manualen stod bl. a. ”mor ska hedras med blommor och en liten gåva” och ”barnen ska hjälpa till att städa, tvätta och laga mat så mor får vila.”

Ser olika ut i olika länder

Traditionerna om hur man firar Mors dag ser olika ut i olika länder, men gemensamt är att man ska ge bort blommor som gåva. Det är alltid en uppskattad gest, men det finns även andra sätt att uppvakta mamma. Varför inte laga en god middag, bjuda på picknick i fint solväder, ett biobesök, eller en klassisk chokladask. Idéerna är många och urvalet stort. Oavsett om du kommer skicka blommor eller ge bort en teckning så kommer det vara uppskattad av din mamma.

Detta vill mamma helst ha

”Att slippa laga mat” står högst upp på mammas lista, därefter kommer blommor och som trea choklad- det visar färska undersökningar som Svensk handel har gjort. Samtidigt visar undersökningen att 10 % av de 1500 frågade, tyckte att Mors dag har blivit allt viktigare. Vanligaste summan att lägga på gåvorna är mellan 50 - 150 kronor. Endast fyra procent lägger mer än så, mellan 500 och 1 000 kronor.

Hortensia, en favorit bland mammorna

Dessa är de vanligaste blommorna som mammorna önskar sig: Hortensia, finns i olika färger och sorter. Favoriten är oftast rosa eller vit. Rosor, traditionellt så har man gett bort så kallade morsdagsrosor på mors dag, men idag är det vanligt med de flesta slags rosor. Orkidéer, här är brudorkidén (Phalaenopsis) den vanligaste att ge bort.

Mors dag 26 maj

I Sverige firar vi Mors dag sista söndagen i maj. I andra länder t. ex våra grannländer firas det tidigare, redan andra helgen i maj. Mors dag firas i de flesta länder och i Mongoliet firar man det t.o.m. två gånger om året. En del menar att denna dag fanns i någon form även under antikens Grekland. Oavsett när det uppkom vet vi att mammor alltid har varit värda att firas och borde egentligen göras det varje dag. Så glöm inte bort din kära mamma på Mors dag som i år infaller den 26 maj.


tidningen VÄST PÅ STAN

Vill du också annonsera i Tidningen Väst på Stan?

7

Auktoriserad verkstad

Ska ni bygga om eller renovera? Ring oss, vi installerar!

För mer information angående annonsering. Kontakta Media Produkter, info@mediaprodukter.se

Vi reparerar, installerar och underhåller anläggningar inom el, tele, data och larm. Nya som gamla. Hör av er till oss!

www.nel.se / 090-77 21 09


8

tidningen VÄST PÅ STAN


tidningen VÄST PÅ STAN

9

Våren är här och så även vårkläderna! Butiken är proppfull med skjortor i vårens alla färger. Kom in och ta en titt även du! Välkommen! Önskar Jakob med personal.

Öppettider: Måndag-Fredag: 10.00-18.00 Lördag: 10.00-14.00 www.owesherrmode.se, 090-41450, Alltid fri parkering!

Kronoparken

Vi är en lokal allservice verkstad som gör alla förekommande bilreparationer. Vi servar bla. Volvo, Opel, Saab, Land Rover och Mazda

Vårserva Bilen!

Tel. 090-327 50, Bosse & Oscar, Kronoskogsvägen 10


10

tidningen VÄST PÅ STAN

Upptäck fördelarna med solfilm- både till bilen och huset! Nu har solen börjat visat sig allt längre på dagarna och värmen börja göra sig allt mer påmind. Semestern kommer sakta men säkert smygande och visst längtar vi till en högt stående sol? Men solen och värmen kan ibland bli för påtaglig! Det finns många alternativ som skyler solen; ett av de bättre alternativen är solfilm, där skydd mot värmen bara är en av funktionerna, både på huset och på bilen, berättar Johan Sellgren som driver Umeå Solfilm på Umedalen.

men som ändå skyddar mot solen, medan det i sovrummet sitter en lite mörkare film som släpper in mindre ljus samtidigt som just denna ger en behaglig temperatur som vi vill ha i sovrummet, utan att vi tappar utsikten.

Skillnad på att göra själv och att låta proffsen göra jobbet!

Skyddar inte bara mot solen

Många väljer tonade rutor som ett tillval när de köper en ny bil, vilket gör att bilfärden går lättare vid soliga dagar. Dock är det långt i från alla som har tonade rutor från start, och många försöker att själv montera solfilm på bilen, något som kanske inte alltid blir så bra som man hoppats på, vilket Johan själv känner igen sig i. - När du lämnar in bilen och låter proffsen göra jobbet, så får du ett helt annat resultat än om du skulle göra det själv! Inga luftbubblor och ett hållbart resultat, berättar Johan. Det startade redan på 90-talet då Johan själv ville ha solfilm på bilen, men som många andra märkte han att processen inte var helt problemfri och resultatet blev halvdant. Senare gick han en utbildning om solfilm i Stockholm och ny värld öppnade sig. Idag har hans erfarenheter i ämnet bara vuxit sig allt större och sedan -95 driver han sitt egna företag vid hemmet på Umedalen.

Gör vardagen svalare

Vid långa bilresor kan solfilmen göra en stor skillnad, både för barn och husdjur. Dels blir det svalare, vilket är optimalt för bilar som saknar AC, men det kan även från djurens sida, förvandla mardrömsfärden till problemfri resa. Detta p.g.a. att filmen både ger ett insynsskydd och skyddar djuren mot värme. Men det är även estetiskt, både på bilfönster och för huset. - Jag har valt att sätta solfilm både på bilen och på husets alla fönster. Vissa tror att huset/byggnaden skulle bli mindre stilren med solfilm på fönstren, men det blir snarare tvärtom, då det oftast ger ett estetiskt lyft för huset. På mitt hus har jag dels valt en spegelfilm som är lite ljusare,

Solfilm är en plastfilm som appliceras på glasrutor till skydd mot solen eller som insynsskydd, både till bil och fastigheter. Filmen finns i olika typer och toningar med olika funktioner. Den begränsar UV-strålarna samt kan den begränsa värmen med allt från 20-65 %. Man använder en slags film på bilen, och en annan typ på husets fönster- men egenskaperna är lika bra!Användningsområdet för de filmtyper som finns på marknaden i dag är stort. Filmen erbjuder nämligen inte bara skydd för dem som befinner sig bakom rutan, den kan även användas för att skydda rutan i sig, genom att filmen håller glassplittret på plats vid t.ex en krock.

Flexibla tider som passar kunden

Johan Sellgren driver Umeå Solfilm på Umedalen. Genom att ha verksamheten intill sitt egna hus kan han erbjuda flexibla öppettider och unik service, vilket definitivt ställer konkurrenterna i skuggan!

Johans primära verksamhet består av solfilmsmontering, men här driver han även en verkstad för att han bland annat optimerar motorer. Tryck på knappen trimmat och klart, på bara någon minut!

Bilen förbereds för solfilm vilket innefattar olika moment. Denna bil har valt en mörk toning.

Johan formar solfilmen så att den passar rutan på bilen och får då ett riktigt proffsigt resultat. Nästa steg blir att plocka isär en del av inredningen och få filmen på plats på insidan.

En av nyheterna för i år är de nyinköpta däckbalanseringsmaskinerna.

Johans primära verksamhet består av solfilmsmontering men här driver han även bilverkstad, där han bland annat optimerar motorer, monterar stenskottsfilm, fixar lättare skador, så som bucklor på plåt m.m. I och med att han arbetar så nära hemmet så kan han även ha en annan service än de stora verkstäderna, så som anpassningsbara öppettider.

Hur är det att ha verksamheten på sin egen tomt?

- Att jobba ”hemifrån” har sina för-och nackdelar! Det negativa är att folk kan dyka upp oavsett tid, kvällar som helger och att jag ibland har svårt att säga nej. Det positiva är dock att det blir flexibla öppettider. Kunden kan, enligt överenskommelse, lämna bilen på tider som passar dem. Dessutom kan kunden få jobbet gjort över natten om så önskas! Hur många företag här omkring erbjuder det?


tidningen VÄST PÅ STAN

11

ERBJUDANDE! Upp till 100 hk extra... Detta gör vi utan att öppna motorhuven.

Solfilma din bil...

Från 2490:-

* Auktoriserad åf.

Pris ex. inkl. moms. ( 5 års garanti )

”vi ställer alla andra i skuggan”

Volvo V70 5 rutor 4000:- nu 3200:Audi A4 Avant 5 rutor 4500:- nu 3600:Passat Variant 5 rutor 4500:- nu 3600:-

Boka även service och erhåll 500:- ytterligare i rabatt

Serva bilen hos oss... Vi utför service på alla märken.

Installerat & klart

* Kamremsbyten * Bromsservice * Stötdämpare * Däck

Basservice från

1195:-

I basservice ingår olja, filter, och luftfilter (max 5 liter).

Umeå

Solfilm & BILSERVICE

Pris/bokning sker via: tel. 070-560 09 18 eller e-post. bilstyling@home.se


12

tidningen VÄST PÅ STAN

Äntligen dags för vårblommorna! Nu är våren här och så även alla blommorna! Visst är det härligt att möta de vårkänslor som blommorna ger efter en lång och mörk vinter? Pelargonerna ska väckas till liv, tulpanerna kommer fram och inte för att glömma penséerna! Det finns få växter som är så starkt förknippade med våren som dessa! Precis när det känns som om vintern aldrig ska ta slut dyker penséerna upp i butikerna- färgglada pigga och fulla av vårkänslor. Penséer är inte bara härliga glädjespridare, de är också mycket köldtåliga. Alla penséer klarar frostnätter med några minusgrader. Har penséerna blivit utsatta för frost ser de lite ledsna ut och slokar, men de sträcker på sig igen så fort det blir plusgrader. Tack vare mångfalden finns det en pensé för alla smaker och det gäller bara att hitta sin favorit. Nu är det dags att gå ut och sätta fingrarna i jorden igen!

Placering

Penséerna trivs i sol till halvskugga. Använd en planteringsjord av bra kvalité vid utplanteringen. Genom att putsa bort vissna blommor genererar penséerna nya blommor och på så sätt förlängs blomningstiden.

Dags att väcka pelargonerna!

Nu är även dags att ta fram pelargonerna från den svala vinterförvaringen! Nu är det viktigt att de får ordentligt med ljus under perioden då de ska växa till sig. Gör bara inte misstaget att ställa plantorna direkt innanför fönsterrutan i den starka vårsolen för då kan de få brännskador på bladen.

Gör så här:

Sätt plantorna i ny blomjord, gärna uppblandad med pyttesmå lecakulor som gör jorden mer genomsläpplig. Efter någon vecka, när de har acklimatiserat sig efter omplanteringen, skär du ner de plantor som du vill ska bli buskiga och kompakta. (Det gäller dock inte engelska pelargoner) Plantera om pelargonerna i en mindre kruka till att börja med och byt sedan

till en större modell längre fram i vår när rötterna har vuxit till sig. Det är genom att plantera om pelargonerna i ständigt något större krukor som man får stora, praktfulla plantor. Nyp bort toppen så att plantan grenar sig, ett par gånger under våren. Vattna med lätt hand regelbundet, men vänta med gödning tills de har börjat växa ordentligt. Pelargoner blommar nämligen bäst om de är litet svältfödda. Var inte för ivrig med att ställa ut pelargonerna på sommaren. Som du säkert vet tål de inte nattfrost!

Våriga tulpaner

De flesta tulpaner blommar i maj-juni och ger en riktig vårkänsla. Om du inte har några ute i trädgården finns ett urval i blomsterbutikerna. För första gången på flera år finns det KRAV-märkta och ekologiska tulpaner att köpa i butik!

Här kommer bästa tips för dig som har tulpaner i trädgården!

Tulpanerna trivs i sol eller halvskugga i väldränerad och näringsrik jord. Samplantera tulpaner med perenner som senare döljer de nedvissnade tulpanbladen.Plantera massor av tulpaner så har du hjärta att ta snittblommor. Tänk på att även rådjuren älskar tulpaneralla sorter smakar lika bra! Du kan dock hindra rådjuren från att förstöra blommorna genom att sätta upp nät eller strö benmjöl vid tulpanerna. Ett bra tips är att blanda cayenne-och chilipeppar samt curry och strö ut. Något som de vila djuren inte alls gillar, då det har en främmande lukt!


tidningen VÄST PÅ STAN

NYHETER FRÅN NORDENDAHLS BLOMMOR

STÖRRE, BÄTTRE OCH FRÄSCHARE All försäljning är nu inflyttad till växthuset från kiosken. Vi har även en utökad perkeringsyta inne på gården. Så mycket enklare och trivsammare med allt på ett ställe. Vintertid slipper man frysa. När värmen kommer öppnas växthusets portar upp och blir ett öppet landskap, med allt inför utesäsongen!

• Full sortering av snittblommor • Färdiga buketter • Blomdekorationer • Plantjord • Krukväxter • Krukor m.m Förbeställ gärna om ni önskar något speciellt.

Storgatan 19, Umeå, Tel.090-14 17 20

13


14

tidningen VÄST PÅ STAN

Kryssa & vinn trisslotter!

Skicka in din lösning!

Skicka in korsordet så är du med och tävlar om trisslotter! Svar måste vi ha senast den 31 Maj 2013. Lycka till!

Rätt lösning är: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1:a PRIS 5st trisslotter

Namn: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Adress: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2:a PRIS 5st trisslotter

Postnummer & ort: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Skicka in din lösning till: Media Produkter, Sandbackavägen 1, 903 46 Umeå. Lycka till!

3:a PRIS 5st trisslotter


tidningen VÄST PÅ STAN

Inför valborgsmässoafton!

Stort & varierat fyrverkeri-sortiment!

15

Förbered din hy för vårsolen

Köp 3 produkter under maj månad och du får köpa en ansiktsmassage med djuprengöring för 350:- (ord 500:-)

Bädda Bra på Grubbe Backenvägen 40, Tel. 070-313 02 37 Öppetider: M-F12-19 lörd 12-15, sönd flextid

Backenvägen 20, 076-790 90 06, Mail: krakizfof@gmail.com Web: krakiz.blogg.se

t ! a g k a a d b e y rj N a v Levain Tis-Fre

Axlavägen 1 090-321 70 Öppettider: Mån-fre 7.30-16.00

Välkommen in!

Ekologiskt Matbröd Fikabröd Mandel/Dinkel skorpor


16

tidningen VÄST PÅ STAN

Marockansk färsgryta med myntayoghurt Ingredienser 4 portioner

Så här gör du:

• • • • • • • • • • • • • • •

1. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och tärna paprikan och finhacka chilin.

400 g lammfärs 1 gul lök 1 röd paprika 1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 1 msk finriven ingefära 1 tsk spiskummin 2 burkar körsbärstomater (à 400 g) 8 torkade aprikoser 3 dl couscous 2 dl matyoghurt (10 %) 1 tsk flytande honung 1 kruka finhackade mynta 2 msk olivolja 1 1/2 tsk salt 1 krm peppar

2. Fräs lök, paprika, chili, ingefära och spiskummin i olja i en gryta eller kastrull. Tillsätt färsen och stek tills den är genomstekt. Krydda med salt och peppar. 3. Tillsätt tomaterna. Låt småkoka under lock 15 minuter. 4. Grovhacka aprikoserna och blanda i grytan. Låt småkoka ytterligare 10 minuter. 5. Tillaga under tiden couscousen enligt anvisning på förpackningen. 6. Blanda yoghurt, honung och mynta. Servera grytan med couscous och en klick myntayoghurt. Detta är ett recept från Buffé nr 4 2012

Tiramisù med rabarber Ingredienser 8-10 portioner

Så här gör du:

Rabarberkompott

Koka ihop rabarber, socker, vin och pressad citron till en kompott. Låt svalna. Vispa äggulor och 3 msk socker. Blanda med mascarponeost. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt 2 msk socker och vispa till en slät marängsmet. Vänd försiktigt ihop mascarponesmeten med marängsmeten med hjälp av en slickepott. Fyll rabarberkompott i botten av glasen och toppa med en sked smet. Dela kexen i bitar och lägg ovanpå smeten. Toppa med ytterligare ett lager smet i varje glas. Låt stå i kyl minst 1 timme

• • • •

1 kg rabarber , skivade 2½ dl strösocker 1 dl torrt vitt vin pressad juice av citron

Tiramisù • • • • •

4 äggulor 5 msk strösocker 2 burkar Zeta Mascarpone (à 250g) 2 äggvitor 12 st Vicenzi Vicenzovo Savoiardo kex (à 200 g)

Tips: En tiramisù blir extra god om den får vila över natten.


tidningen VÄST PÅ STAN

Skjorta eller byxa på köpet!

Erbjudande Köp ett par chinos eller ett par jeans från Gardeur + en skjorta från Seidensticker så får du en skjorta/byxa på köpet! (Värde 749kr-1199kr)

Gäller t.o.m. 11 maj! www.andreasherr.se, Backenvägen 25, mån-fre 10-18, lör 10-14, 090-13 98 13

17


18

tidningen VÄST PÅ STAN

Slutspurts REA 30-50% på Påslakan, Plädar, Sänggavlar, Sängar, Lakan m, m. Välkommen in till butiken som hjälper dig!

Bädda Bra på Grubbe Backenvägen 40, Tel. 070-313 02 37 • Öppetider: Mån-Fre 12-19 Lörd 12-15, söndag flextid

Kryssvinnare! 1:a pris: 5st Trisslotter

Thore Persson

BROMS & KOPPLINGAR BILAR - SLÄP - HUSVAGNAR INDUSTRILIMNINGAR

Piruettvägen 26, Umeå 2:a pris: 3st Trisslotter

Eivor Stenmark Lärkvägen 10, Umeå

3:e pris: 2st Trisslotter

Lillemor Haglund Västergatan 3A, Umeå

Kronoskogsvägen 4 (Kronoparken), Tel.090-14 44 66 www.bromscenter.se


tidningen VÄST PÅ STAN

Allt inom glas! Balkong och altaninglasningar • Energiglas • Fönstertätning Ljudreducerade glas • Bilglas • Inredningsglas Spegelglas • Plastglas • Aluminiumpartier • Fönster • Dörrar Räcken • Solskydd • Skjutbara garderobsdörrar

www.umeaglas.se Spårvägen 8, Västerslätt 090-70 65 40

19


20

tidningen VÄST PÅ STAN

HOS OSS HITTAR DU Har du råd att vara utan ditt körkort? Den 1 januari 2012 trädde den nya rattfyllerilagen i kraft. Redan vid 0,2 promille återkallas körkortet i minst 1 år, jämfört med tidigare 3 månader. Vill du vara helt säker på att du är körklar, använd Dräger Alcotest 3000, samma utrustning som används av polis och myndigheter världen över.

nY rattFYLLEriLaG 1 Januari

Hitta återförsäljare på www.drager.se

Dräger Alcotest 3000 tilldelades 5 plus i Aftonbladets stora test 19 juni 2011.

Följ oss på Facebook

Äntligen en ny modern telefonväxel som du kan styra från din Smartphone! Fungerar till iPhone, Android eller Windows Phone

Ring Niklas Bjuhr på 070-5670187 eller Mathias Perman 070-5679420 så får du veta hur en modern och smart växel fungerar! www.telavox.se

Förrådsvägen 16 A | 901 32 Umeå, 090 - 70 44 70 Öppettider: Mån-Fre 08.00- 17.00, Lunchöppet i Butiken

Väst på stan 2013 -nr 2  

Väst pa stan, umeå, tidning, lokalt.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you