Page 1

FÖRETAGSnytt Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

FÖRETAG TILL FÖRETAG I UMEÅ • ÅRGÅNG 2013

Nu är Julen äntligen här!

Vi ställer alla andra i skuggan Vi har det du behöver. Extraljusmontering, Bilservice (alla märken), Solfilm (bil & fastighet) m.m.

Det går fort Små barn – små önskningar, stora barn... Låt ditt barn bli en vinnare, kom in till oss så berättar vi mer. Sid 9

Sid 5

NUMMER 4

Vi har även presentkort! Björnvägen 11, 906 40 Umeå Tel.090-14 17 30 cafevictoriahome@hotmail.se facebook: Victoria’s Home Öppet alla dagar! 10-18 vardagar, 10-16 lördagar, 12-16 söndagar

Vi bryr oss om våra kunder

Tar du hand om din rygg ?

Alltid 3 rätters hemlagad husmanskost, pizzabuffe, kebab eller valfri sallad. I lunchen ingår en fräsch salladsbuffe samt bröd, kaffe och dryck.

Viva Office 600. En stol i modern design som är klädd i svart konstläder samt tygdetaljer i sits och rygg.

Sid 11

Sid 15

Vad tomten vill ha!

Vad to

a! e n y h e te r n

DEMODAG 19/8

s

1

Julens snyg Öppet a

Julens snyggaste klappar till honom.

representanter Öppet alla dagar fram till jul. på plats

Lärlingsgatan 40, tel 090-137 157, www.planomaskin.se

Se annonsen på s.7

Extra öppet fram ti

Backenvägen 25, Um


2

Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

Året går snabbt när man har roligt! Solen besöker oss mindre och mindre dessa dagar. Vi blir inte bara påminda om att vintern står runt hörnet, utan även att året börjar komma till sitt slut. Det känns som om det var igår som sommaren var här. De där dagarna som tillbringades med något kallt i handen på en solstol, har nu bytts ut mot något varmt i handen framför brasan. Det sägs att om året har gått fort, så har det varit fullt med positiva saker. Det får mig även att tänka på året som gått för denna tidning. Hur den har utvecklats och alla goda kontakter som knutits– inte för att glömma: tidningen har ju faktiskt hunnit fylla två år!

Äldre arbetskraft till företag & privatpersoner

Jag hoppas att innehållet har varit rikt och att vi fortsätter att växa och nå ut till fler. Är det något som du skulle vilja läsa mer av i tidningen? Har du något önskereportage? Låt oss veta! Du vet väl om att du även kan läsa tidningen på din läsplatta, mobilen eller via datorn genom att besöka tidningens hemsida? Med det sagt ser jag fram emot ett fortsatt gott samarbete under 2014 och så önskar jag er, läsare och annonsörer, God Jul & Gott Nytt år! Med vänliga hälsningar, Hans Wikström Media Produkter

HYR EN SENIOR NÄR FÖRETAGET ÄR I BEHOV AV PROFESSIONELLA TJÄNSTER -För samlad erfarenhet, pålitlighet och kvalitet All kommunikation formar kundens uppfattning om ett företag. Hur presenterar du ditt företag i media och på nätet? Om din marknadsföring erbjuder ett mervärde för dina kunder, och väcker intresset hos presumtiva kunder – då har du lyckats. Tror du att du kan nå längre med professionell hjälp? Då har du hittat rätt. Media Produkter är en reklambyrå som startade under våren 1999. Vi gör allt från små banners till kompletta webblösningar, likaväl annonser till grafiska profileringar, för

alla typer av företag. Vi strävar efter att, i nära samarbete med våra kunder, hitta lösningar som harmonierar med företagets image och visioner, och ge dina kunder ett mervärde. Då har vi lyckats. Vår kundkrets sträcker sig från mindre till större företag, från Luleå i norr till Sundsvall i söder, som är medvetna om hur ITmarknaden växer kraftigt och att behovet av att finnas på Internet och i media blir allt viktigare. Våra kunder vet att varje kontakt med en kund formar bilder av företaget.

FöretagsNytt ges ut av media produkter Ansv. utgivare: Grafisk produktion: Annonsansvarig: Foto: Tryck:

Hans Wikström Media Produkter Hans Wikström, Media Produkter www.morguefile.com m.fl Daily Print i Umeå AB Tidningen finns även digitalt på www.mediaprodukter.se!

Vi hyr ut äldre arbetskraft som har ett helt livserfarenhet av sin bransch till företag/organisationer som har behov av hjälp tex. vid säsongsarbete, arbetstoppar, pappa/mammaledigheter, semestervikarier, flyttning, eller har behov av få hjälp några timmar/vecka. Flexibla arbetstider,

Ekonomi Fastighetsskötare Chaufför ABCDE körkort dagtid Fotomodeller Förrådsarbetare Försäljning Hantverkare Jultomtar Sjuksköteska/undersköterska Kock Sekreterare/reception

Konferansvärdar/värdinnor Lärare Lokalvård Maskinförare Målare Montering Tandsköterska Snickare VD sekreterare Vaktmästare

Umeå 090-12 82 12 info@senioruthyrning.se HK Senioruthyrning i Sweden AB Tel.090-12 82 12 Kungsgatan 95, 903 31 Umeå • www.senioruthyrning.se Boden - Eslöv - Härnösand - Hässleholm - Höör - Hörby - Kramfors Luleå - Lund - Lycksele - Malmö - Piteå - Skellefteå - Sollefteå Stockholm - Sundsvall - Umeå - Örnsköldsvik

Box 3114, 903 03 Umeå · 070-438 87 67 · 090-20 66 177 www.mediaprodukter.se · info@mediaprodukter.se


Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

3


4

Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

Vilken mötestyp är du? – Personlighetsstilar avgör hur mötet upplevs In genom dörren till mötet kommer den förvirrade, den stressade och så den uttråkade. Du tänker att detta kommer att bli ett mindre lyckat möte. Känner du igen dig? Orsaken kan vara att mötesledaren inte tagit reda på vilka personlighetsstilar som medverkar. Hur får du dem engagerade och hur ser du att de är ointresserade? Reflektionisten, logikern, faktasuktaren, möjlighetsvisionären, den handlingsorienterade och den människoorienterade– sex olika personlighetstyper som alla upplever ett möte på olika sätt. Färsk forskning har visat att alla personer har olika sätt att tänka, ta in information och fatta beslut. Något som blir tydligt under ett inplanerat möte. Genom en tydlig målsättning med mötet och att ta reda på vilka personligheter som medverkar, så optimeras inte bara tiden utan även mötet. Alla sex personlighetstyper är värdefulla för mötesrummet. De olika perspektiven skapar nämligen dynamik . De olika mötestyperna bygger på psykologen Carl Gustaf Ljungs (1875-1961) personlighetsstilar. Här förenklat till sex grundstilar av Mattias Östmar för Konferenstidningen Svenska Möten #4 2013.

1. Den människoorienterade: vill att alla ska trivas och känna sig delaktiga i mötet. Vill gärna småprata, även om det drar ut på mötet. För att engagera: för in sociala aspekter såsom fika eller grupparbete.

Stannar gärna kvar för att fortsätta samtal. Vid ointresse: beklagar sig att det viktigaste är att ha tid att umgås under avslappnade former.

2. Den logiskt orienterade: prioriterar tydlighet i kommunikation, före, under och efter mötet. Gärna kortfattat, sammanfattat i siffror och i flödesschema. För att engagera: Tydliga roller, funktioner och målinriktning. Föredrar virtuella möten exempelvis via Skype. Vid ointresse: kan protestera och kalla mötet flummigt, eller bli ironiska/sarkastiska på ett lågmält sätt.

3. Den reflektionsorienterade: föredrar att lägga sig på en högre organisatorisk nivå, med mer långsiktiga strategier istället för att koncentrera sig på nuläget. För att engagera: eftersträva en lugn atmosfär, gärna annan plats än kontoret, exempelvis en promenad med ett fåtal personer. Sätta ett tydligt mål med mötet och förbered deltagarna. Vid ointresse: Saknas perspektiv med långsiktiga mål under mötet, ökar risken för strategiska misstag.

4. Den faktaorienterade: vill ha all fakta samlat inför mötet för att sedan gå igenom allt punkt för punkt. För att engagera: skicka fakta inför mötet så att personen får god tid på sig att sätta sig in i varje fråga. Finns punkt för brainstorming på agendan är det viktigt att informera om detta. Vid ointresse: Kan uppleva mötet flummigt och reagerar med att sitta med armarna i kors.

mötesledare som ska ta första steget och sätta ribban annars kommer inget att hända. Storytellning och rollbyten är bra verktyg för att engagera, liksom aktuella tidningar om ämnet. Vid ointresse: Kan bli ointresserad och uttråkad, kanske börjar läsa mejl under bordet.

5. Den handlingsorienterade: är effektiv och vill hålla mötet kort. Här är det viktigt att vara tydlig med mötets syfte. För att engagera: Sätt upp tydlig agenda och tydliga mål, att-göra-listor med tydlig ansvarsfördelning. Vid ointresse: Sitter med laptop och jobbar konstant under mötet och kan beklaga sig över ”många onödiga möten”.

6. Den möjlighetsorienterade: går igång på inspirerande visioner och vill gärna diskutera hur man når tillväxt och framgång de närmaste fem åren. För att engagera: här är det viktigt med en tydlig

källa: www.svenskamoten.se


Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

FÖRETAGARE VI HAR DET DU BEHÖVER

• • • • • • •

Solfilm (bil & fastighet) Bilservice (alla märken) Extraljusmontering Däck o fälg Däckhotell Motoroptimering Lackskydd genom samarbetspartner • Chaufförsuthyrning BE, CE, DE Ring idag, 070-560 09 18 ”Vi ställer alla andra i skuggan”

Umeå

Solfilm BILSERVICE

Pris/bokning sker via: tel. 070-560 09 18 eller e-post. bilstyling@home.se Kullavägen 84, Umeå.

5


6

Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

Kom igång med webbutiken! Idag kan nästan allt säljas via nätet. Allt från bildelar till kläder och inredning. Genom att starta upp en webbutik får du tillgång till en helt ny marknad och nya och fler kunder.

Det är inget tvivel om att e-handeln växer i raketfart. Under 2012 omsatte e-handeln 31,6 miljarder kronor och under 2013 väntas den omsätta hela 37 miljarder kronor. Många småföretagare kan ta en del av kakan genom att starta e-handel. Här får du en annan räckvidd och en chans att lyfta företaget. En webbshop kräver dock lika mycket arbete, kärlek och resurser som en vanlig butik. Men chansen är stor att du når ut till fler, kanske även utanför länets och landets gränser. Butiken måste leva hela tiden, så jobba med sortimentet och lägg fokus på att mäta och följa upp, precis som i en fysisk butik. Dessa råd är värda att tänka på innan du startar:

Hitta din nisch Vilka är de viktigaste konkurrensfördelarna med din butik? Är det priset, servicen eller kanske utbudet? Tänk på att konkurrensen är hårdare online och att det många gånger finns butiker som liknar din. Genom att

nischa in dig på ett område och ha en bra huvudstrategi så har du en bra grogrund. Exempel: Du säljer sportprylar. Hur intresserad av det är du själv? Kan du ge experttips online? Kan du till och med vinkla det till kost och hälsa, och börja sälja saker som är relaterade till det?

Vilken storlek behöver e-butiken? Med din nisch och affärsplan i handen så ser du vilken typ av utrymme butiken behöver. Idag vill många kunder ha samma service online som i en fysisk butik och rätt teknisk plattform är viktigt. Det du framför allt måste tänka på direkt är hur du ska nå kunderna och driva trafik till butiken. Tänk även på att erbjuda mer än ett sätt att betala. Här behövs en så kallad betalväxel, en mellanhand mellan dig och kunden som gör det möjligt för dig att erbjuda flera betallösningar. Här finns till exempel Dibs, Payex, Payson, Nets och Klarna.

Marknadsföring

Håll kunden nöjd

Här måste du lägga krut på hur folk ska hitta till dig, det är det som kommer att ta tid. Satsa på nyskapande och kreativa sätt för att synas i början, så kan du lägga mer pengar på marknadsföring när företaget har klättrat. Sociala medier är ett bra första steg, så som att skapa en sida på Facebook eller att starta en blogg som spinner vidare på dina produkter. Det är även smart att kunderna kan sprida dina produkter vidare genom att enkelt kunna dela hemsidans länk via Facebook, twitter eller blogg.

Besökarna ska känna ett förtroende för ditt företag, då vågar de genomföra köpet. Gör det gärna möjligt för kunden att kunna läsa mer om företaget. Glöm inte kontaktuppgifter! Uppdatera ofta och underskatta inte tiden som det tar att behandla ordrar eller lägga in produkter.

Hur du klättrar Många använder Google som sökmotor och det är där du vill hamna högt upp i träfflistan. Ett sätt att sökmotoroptimera din sajt är att nämna ord som du tror att dina besökare söker på. Försök även att få andra sajter att länka till dig, då rankas du högre i sökmotorerna. Källa: DrivaEget


Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

Vad tomten vill ha! Julens snyggaste klappar till honom. Öppet alla dagar fram till jul.

tkort Presen

Extra öppet fram till jul! Mån–Fre 10–19, Lör & Sön 10–16. Backenvägen 25, Umeå 090-13 98 13 www.andreasherr.se

7


8

Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

Bygga nytt, Renovera, Bygga till är vi proffs på.

Qvalitet in i minsta detalj

Spruta din vind med PAROC Lösull! Sprutad Paroc Lösull från Paroc behåller värmen i huset och ägarens pengar i fickan. Kontakta oss för formation om vårt erbjudande med lösullen sprutad på plats.

Golvbeläggning - Quadro är auktoriserad entreprenör av golvbeläggning med acrydur. Quadro entreprenad AB - Är ett byggföretag med ett brett utbud av tjänster. Bjälklagsisolering - Quadro är auktoriserad entreprenör av isolering med Paroc lösull.

Lärlingsgatan 36, 904 22 Umeå • Tel. 090-77 92 00 • Fax. 090-77 72 90 • www.quadro.se

Vi utför takbeläggning - Pappläggning, Katepal, Membranisolering, Restrix Takunderhåll.

Lärlingsgatan 36 904 22 Umeå. Tel. 090-77 92 00 Fax 090-77 72 90 www.quadro.se


Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

Det går fort

Små barn – små önskningar, stora barn… Låt ditt barn bli en vinnare, kom in till oss så berättar vi mer.

Fördela ditt sparande Pension

Buffert

För din framtida lön

För oförutsedda utgifter

Planera redan idag för när du kan gå i pension

1-2 månadslöner efter skatt är en bra ”leva-buffert”

Barn

Eget mål

För en bra start till barn och barnbarn

För dina drömmar

Körkort, första lägenheten eller språkresa

En sparplan och tydligt mål gör det både roligare och enklare

. k n ba ig t ik r n e l il t n e m om Välk

Handelsbanken Teg Växel: 090-786 18 40, Telefax: 090-13 14 25, Spärr av Kort: 020-41 12 12 Besöksadress Tegsplan 2, 904 20 UMEÅ

www.handelsbanken.se/teg

9


10

Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

Utbränd eller bara trött? – Hur vet man? Periodvis kan vi alla känna oss ur gängorna, särskilt nu när vintermörkret är här. Vi kliver upp och åker till jobbet när det är mörkt och kommer hem när det är mörkt. Men när är vi trötta och överansträngda och när är vi utbrända, går det att göra något åt det?

Trötthet kan komma i påfrestade situationer, som under en extra intensiv period i arbetet, när det är stressigt med hem och familj och så tyder forskning på att just höst och vinter gör oss mer nedstämda. Just trötthet om vintern är ett av de vanligaste skälen att vi söker läkarvård.

Utbrändhet är inte samma som trötthet Det är viktigt att skilja på trötthet och utbrändhet. Det vi kan börja med att göra är att följa enkla tips och råd och se om tröttheten försvinner innan vi börjar tänka på utbrändhet. Det är faktiskt ganska enkelt: oftast försvinner symptomen om vi följer läkarnas råd om att sova, äta och motionera regelbundet, varken för mycket eller för lite. Allting hänger ihop.

Har du brist på något? Du kan även gå till din vårdcentral och ta ett blodprov. Kanske har du brist på något som gör att du känner dig trött. Så som järn eller D-vitaminbrist till exempel. Se till att ta pauser på jobbet där du kan slappna av! Du kan även besöka så kallade ljusrum för att fly från mörkret ett tag, det har visat sig ha goda effekter.

Leta i dig själv Har något hänt nyligen som kan göra att du känner dig trött? Har du mycket att tänka på? Lyssna på kroppens signaler och börja fundera på vad som kan vara orsaken. Hitta rätt balans mellan kost, sömn och motion. Tränar du för mycket? Är du kanske allergisk mot mjölk eller sover du kanske till och med för mycket? Börja leta runt den period som du kommer ihåg att det hela började.

Äta, sova och motionera Börja träna! Aktivera dig minst 30 minuter varje dag, utöver den vardagliga motionen. Se över hur du äter, oftast ska vi inte dra ned på mängden mat, utan bara portionera ut det annorlunda över dagen för att få en jämn blodsockernivå. Ät även på samma tider varje dag. Försök att gå och lägga dig och kliva upp samma tid varje dag! Har du mycket som snurrar i huvudet innan läggdags? Testa ljudböcker eller att skriva ned dina tankar, på så sätt får du ur tankarna ur huvudet och kan ta tag i dessa i morgon.

Det här är utbrändhet Utbrändhet innebär fysisk, mental och emotionell utmattning. Symtomen är bland annat spänningsvärk, magbesvär och sömnproblem. En utbränd människa tappar ofta lusten för sådant den vanligen tycker om, och distanserar sig från familj och arbetskamrater. Det är när trötthetskänslan inte går att sova bort som det kan vara läge att söka hjälp.


Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

11

På charlieskök erbjuder vi utöver lunchen: pizza, pasta, kötträtter, kebab, hamburgare, falafel, sallad.

Vi bryr oss om våra kunder och håller hög klass på råvaror

Dagens lunch

65kr

avhämtning 50kr Alltid 3 rätters hemlagad husmanskost, pizzabuffe, kebab eller valfri sallad. I lunchen ingår en fräsch salladsbuffe samt bröd, kaffe och dryck.

Vardagar 10.00-14.00 Vi öns kar alla k un en go der d jul

CharliesKök ÖPPETTIDER: MÅN-TORS 10-20, FRE 10-21, LÖR 11-21, SÖN 11-20 TELFON 090-776788


12

Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

Erbjudande! Röjsåg med extra allt.

Säkrare jobb på köpet. Classic byxa på köpet!*

Mängder av tillbehör på köpet!*

Värde 995:–

HUSQVARNA 545 FX/FXT

HUSQVARNA 445e TRIOBRAKE™

Lätthanterad röjsåg med hög prestanda och uppvärmda handtag, (FXT). X-Torq®-motorn kombinerar råstyrka med låg bränsleförbrukning och låga utsläpp. Utrustad med SmartStart® för snabb start utan ansträngning.

Utrustad med X-Torq®-motor som kombinerar råstyrka med låg bränsleförbrukning och låga utsläpp. SmartStart® säkerställer snabb start utan ansträngning. TrioBrake™-kedjan kan utlösas automatiskt eller mekaniskt med vänster- eller högerhandsskyddet.

Från

8.900:-

5.700:-

Rek. cirkapris inkl. moms

* Köp en röjsåg och få bensindunk, klinghållare, 2 st Scarlett röjklingor, röjklingnyckel och filmall på köpet (värde 1.220:–). Erbjudandet gäller alla Husqvarna 545 och 555, samtliga varianter, så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 2013-12-31.

Vassaste erbjudandet från Husqvarna.

Rek. cirkapris inkl. moms

* Erbjudandet gäller Husqvarna 445e och 445e TrioBrake™ så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 2013-12-31.

Vinterkampanj på snöslungor!

Verktygsbälte på köpet!*

Gardena combisystem snöskyffel på köpet! *

Värde 1.550:–

Prissänkt 1.400:-

HUSQVARNA 550 XP® G TRIOBRAKE™ Utrustad med X-Torq®-motor som kombinerar råstyrka med låg bränsleförbrukning och låga utsläpp. RevBoost™ ger snabb acceleration och högre kedjehastighet för bästa kvistningsresultat. TrioBrake™-kedjebromsen kan utlösas automatiskt eller mekaniskt med vänster- eller högerhandsskyddet.

HUSQVARNA ST 268EP

9.200:-

18.500:-

Rek. cirkapris inkl. moms

* Komplett verktygsbälte med lyftsax, lyftkrok och måttband. Erbjudandet gäller alla Husqvarna 545, 550 och 560, samtliga varianter, så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 2013-12-31.

Lättkörd snöslunga med hjulstyrning och tvåstegsfunktion där en inmatningsskruv effektivt matar in snön som sedan slungas ut av en höghastighetsfläkt. Steglös drivning både framåt och bakåt. Uppvärmda handtag för extra komfort. Rek. cirkapris inkl. moms

* Erbjudandet gäller alla Husqvarna snöslungor så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 2013-12-31.

Björnvägen 15 906 40 Umeå Tel 090-17 81 10

Mån-Fre 8.00-17.00 Lördag 10.00-14.00 w w w.sko

g -t ra d g a r d . c o m


Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

13

Auktoriserad verkstad

Alf G Nyberg, Affärsjurist

Lojalitetsåtagande från arbetstagaren Egentligen har lojalitetsåtagandet två beståndsdelar – ett affärsmässigt lojalitetsåtagande och ett socialt lojalitetsåtagande. Det affärsmässiga lojalitetsågagandet innebär ett åtagande att inte konkurrera med arbetsgivaren eller delta i verksamhet som konkurrerar med arbetsgivarens verksamhet. Det affärsmässiga lojalitetsåtagandet kan också uttryckas i termer av förbud mot bisyssla. I de flesta anställningar torde arbetstagare vara förhindrad att ägna sig åt konkurrensbisyssla, förtroendeskadlig bisyssla och arbetshindrande bisyssla.

Ska ni bygga om eller renovera?

”En anställd i en frisersalong hade klippt håret på några personer på fritiden. Arbetsgivaren hade uttryckligen förbjudit de anställda att frisera andra personer än familjemedlemmar. Arbetstagarens agerande var därför ett brott mot lojalitetsåtagandet i anställningen” ”En anställd i ett vårdföretag hade under sin anställning startat ett eget företag och tecknat avtal med en av arbetsgivarens kunder. Även om avtalet skulle fullgöras efter det att arbetsgivaren slutat sin anställning hos arbetsgivare var agerandet i hög grad illojalt. Det sociala lojalitesåtagandet inrymmer skyldighet att verka för de mål arbetsgivaren har satt upp för verksamheten och att inte prata skit om arbestgivaren. Det senare innebär t.ex att det alltid är illojalt att sprida lögner om arbetsgivaren. ”En anställd i ett mindre företag hade talat illa om företagsledningen och vissa medarbetare inför företagets kund. Beteendet var illojalt. ”En revisor anställd på en revisionsbyrå hade vägrat att följa företagets rutiner för bl.a. fakturering. Vidare hade revisorn i ett brev till klienter tagit avstånd från arbetsgivarens fakturering av klienterna. Agerandet var illojalt. Konsekvenserna om man agerar illojalt mot arbetsgivaren är uppsägning eller avskedande. Arbetstagaren kan också bli skyldig att utge skadestånd till arbetsgivaren på grund av sin illojalitet.

Alf G Nyberg, affärsjurist Juristkonsult i norr KB Umeå www.juristkonsult.se

Ring oss, vi installerar! Vi reparerar, installerar och underhåller anläggningar inom el, tele, data och larm. Nya som gamla.

www.nel.se / 090-77 21 09


14

Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

Ta makten över din e-post Måndag morgon och du ska titta igenom mailen. Över helgen har e-post strömmat in och det är kaos. E-postprogrammet känns som ett träsk. Du kan varken hitta just det där mailet som du skulle svara på och vilket mail var det nu som hörde till vilket ämne? Här är några steg mot bättre koll! Mängden e-post minskar inte, snarare tvärtom. Det skickas omkring två miljoner meddelanden varje sekund i hela världen. Nya mail kommer in i högre takt än man hinner med dem och här behövs strategier och teknik för att inte bli galen. Resultatet ska vara att en snabb titt i inkorgen räcker för att avgöra hur mycket arbete som egentligen väntar där, eftersom alla mail som finns i inkorg på något sätt vill ha din uppmärksamhet.

Inget arkiv Se inte e-postprogrammets inkorg som ett arkiv. De mail som du vill spara, gör du på ett annat ställe än direkt i mailprogrammet. Ta för vana att det bara ska finnas två typer av mail i din inkorg: de du ännu inte har läst och de du ännu inte vet vad du ska göra med. Alla andra ska alltså flyttas därifrån. En del ska slängas, en del ska skrivas ut på agendan, och en del ska sorteras undan på rätt ställe. Det kan räcka med att du skapar en eller flera arkivmappar på din dator. Kanske en för varje kund, för varje projekt eller den indelning som passar dig.

Flytta mail automatiskt Det går att skapa filter som automatiskt flyttar nya mail från inkorgen till rätt mapp. Oavsett om du använder ett e-postprogram eller en webbtjänst. Om du t.ex är med på en mail-lista kan du använda funktionen för att automatiskt flytta alla mail som kommer på listan till en särskild mapp. Då finns de samlade på ett och samma ställe när du har tid att läsa!

Ämnesraden är viktig Genom att formulera bra ämnesrader så hjälper du inte bara mottagaren, utan också dig själv. Om du ska söka rätt på ett mail, så är det lättare att hitta om du t.ex har döpt mailet till ”Personalmötet 9/1-2013”, istället för bara ett ”Hej” i ämnesraden. Ska du svara på ett mail, välj då inte ett nytt mail, utan skicka som ett svar på det mottagna mailet så att konversationen hänger ihop. I de flesta e-postprogram och webbtjänster går det att göra avancerade sökningar. Istället för att bara söka på ett ord, går det även att kombinera med namn på mottagaren eller avsändaren.

Samla alla dina e-post adresser Visst har du olika e-post adresser till ditt företag? En som man kan nå dig på om det handlar om fakturor, en om allmänt info och kanske en om bokning? Med ett e-postprogram kan du koppla alla dina e-postadresser till ett och samma program. I vissa program kan du även välja olika ljud som hörs när ett mail hamnar i inkorgen. Olika ljud kan vara bra att ha så lär du dig vilket typ av mail det är och du behöver inte rusa till datorn eller släppa det du håller på med när ett e-mail kommer.


Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

Stel som en pinne?

Tar du hand om din rygg?

En stol i modern design som är klädd i svart konstläder samt tygdetaljer i sits och rygg. Tyget är av meshtyp och är luftande och mycket bekvämt. Gungfunktion, höjdjusterbar rygg, reglerbart sitsdjup och sitshöjd samt inbyggt reglerbart svankstöd ingår som standard. Stolen levereras komplett med justerbara arm- och nackstöd. Hjul för hårda golv ingår.

Nu endast

2955:exkl. Moms inkl arm/nackstöd.

OBS! Omgående leverans, fritt utkört i Umeå! Bruksvägen 11, Ersboda (vid NetOnNet) Tel 090-15 36 00

15


16

Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

VI MONTERAR

BILVÄRME MED CALIX BLIR STARTEN PÅ DIN RESA SKÖNARE

CALIX KOMFORTSATS 1400 MONTERAT OCH KLART

4590:-

(Prisexempel VW Passat 1,8 TSI – 10)

Bilreparationer & Service • Däck & Däckhotell Hjulinställningar & AC-service

.se p e r l i b rres u k . w ww p.se e r l i b s rre u k @ o f in

en m m o k l Vä 80 6 8 8 090-1

090-18 86 80 • Gräddvägen 23 • kurresbilrep@umemail.se


Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

Eldrifter att lita på från en expansiv svensk leverantör!

VI ÄR STÖRST I NORRLAND NÄR DET GÄLLER ELMOTORER! BEVI är idag en av de två största leverantörerna av elektriska standardmotorer på svenska marknaden och ett av de mest betydande branschföretagen i Norden. Även om elektriska motorer är den största produktgruppen erbjuder BEVI också ett komplett sortiment av mekaniska växlar, frekvensomriktare, startutrustningar och lindningsmaterial. Maskintillverkare är den största kundgruppen men allt flera processindustrier vänder sig nu direkt till BEVI.

Vi servar, reparerar och underhåller pumpar och elmotorer, hos kund eller i vår verkstad på Västerslätt

Kontaktvägen 8, Tel.090-70 44 30, bevinord@bevi.se • www.bevi.se BEVI-NORD AB ingår numera i Addtech. En företagsgrupp med cirka 1500 anställda i Europa och i Asien. Men fortfarande är ingen affär för liten, eller numera också givetvis inte för stor.

17


18

Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

Ersbodas nyaste kafé knyter ihop området I den krispiga hösten bjuder hon in till fika med genuina smaker. På gatan utanför är det full trafik vid köpområdet och mitt i smeten ligger kaféet som kontrasterar mot utsidans kyla. ”Jag vill att det ska vara en hemtrevligt känsla över kaféet”, berättar Carina Fahlén, ägare av Café Carina.

Redan i dörröppningen möts man av en ombonad stämning och Carina har verkligen lyckats få lokalen belyst. Med stort leende hälsar hon en välkommen och det känns verkligen som om man har klivit rakt in i någons hem. Till skillnad från ruschen utanför så är kafét harmoniskt och värmer rakt in i fikahjärtat. – Jag är ingen stressad person och jag tror att lugnet smittar av sig här inne. Jag har varit i branschen i över 40 år och jag älskar att komma hit varje morgon, säger Carina medan hon läppjar på kaffet. Sedan drygt ett halvår tillbaka har fiket funnits i den något gröna byggnaden vid rondellen. Ersboda har inte riktigt haft ett renodlat kafé förrän Carina hittade hit, trots många fikasugna människor i området. Nu finns det ett kafé som är lätt att slinka in på, så fort det börjar kurra i magarna och trötta ben behöver en paus. – När jag skulle öppna kaféet i somras så såg jag en stor potential i lokalen. Jag föll för storleken och att jag kunde inreda på ett sätt som tilltalar alla åldersgrupper. Lokalen är inte helt fyrkantig och man kan sitta ifred eller vara ett stort sällskap. Mycket av inredningen är personlig, som den svarta rottingruppen som kom till användning efter att vi stängt igen stugan. Vidare behövde ju kaffekopparna stå någonstans och då kom chiffonjén in i bilden, berättar Carina. Bland bord, stolar, soffor och fika skymtas även små konstverk. Just nu i form av glasfusing. – Ja, visst är de fina! Jag bjuder in olika konstnärer som får visa upp sina verk här under en viss tid. Då ser ju inte kaféet likadant ut hela tiden heller, utan det kommer upp nya konstverk lite då och då! Säger Carina.

Allt från smörgåsar, kaffebröd och sötsaker till lättare lunch och varma som kalla drycker finns att välja på, samtidigt som du kan välja att läsa din favorittidning.” Räckmackan är en stor kundfavorit!” – Jag har så många idéer! Kanske ska man börja ta in lite godis eller kanske börja ha kvällsöppet någon dag i veckan. Det har det varit önskemål om från kunderna. Nu har jag öppet 8 -17 på vardagar och på lördagar 10-14. Men jag kör både ut morgonbröd till företag och så gör jag även smörgåstårtor samt olika brickor under beställning. Åh, dygnet har för få timmar! Skrattar Carina. Smörgåstårtorna och de exotiska brickorna har blivit allt mer populära och Carina gör dem utifrån kundens önskemål. – Jag utgår oftast från säsong och kundens önskemål när jag sätter ihop en smörgåstårta eller bricka. Jag tycker det är roligt med olika smakkombinationer och så har jag ett intresse för uppläggning och dekoration, berättar Carina medan telefonen ringer. ”Någon på Facebook har vunnit min smörgåstårta! Vad roligt! Det ska vara en överraskning till hennes vän som ska komma hit och hämta den!” Ler Carina. Ersboda har inte bara fått ett renodlat kafé, en mötesplats och gott fika. Det har även fått en idésprutande person som vässar och knyter ihop området.


Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

19

Jultallrik 99:Julmust/vatten 33 cl ingår Fri utkörning inom Umeå vid större beställningar

arina C e f a c Låt tfixare s e f n i bli d ch

o t, dryck n. a m r a n ma Jag ord olika te tar d e m g a duknin in så pr a t t i t r e l st Ring el s om ju s o p o vi ih . din fest

Öppe Varda t g & lörd ar agar

Cafe Carirntayt” ”pimpar pa

Öppettider: Måndag-fredag 8.00-16.00, Lördag 10.00-14.00 | Formvägen 12C. Tel 073-801 12 66


20

Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

Det papperslösa kontoret Hur många år har vi inte hört om det ”papperslösa kontoret”? Aldrig mer pappershögar som tar upp hela skrivbordet. Men mängden papper som ska hanteras verkar ändå inte minska. Däremot är möjligheterna att slänga originalen och bara spara digitala kopior större än någonsin. Det gamla argumenten om varför ett papperslöst kontor är trevligare gäller fortfarande. Med färre papper minskar även behovet av fysiskt förvaringsutrymme. Men vad kan man göra för att minska pappershögarna? Den tekniska utvecklingen har fört med sig en stor fördel. Nämligen program och tjänster för att hantera de digitala kopiorna. Dessa program har även förbättrats avsevärt bara under de senaste åren. Dels finns det bättre sökfunktioner, vilket gör att en kopia är lättare att hitta än att du ska in i ett förråd och leta efter det fysiska originalet i mörkret. Men du kan även välja lagring i molnet, vilket innebär att de digitala kopiorna finns tillgängliga var du än befinner dig. Tre snabba steg till att slippa pappershögen

Digitala kopior Ja, det tar tid att överföra de fysiska originalen till det digitala, men det är det värt. Sedan gör du det bara till en vana att både spara pappersoriginalet och en digital.En dokumentscanner har flera fördelar när du ska scanna in de gamla dokumenten. Många av modellerna har en dokumentmatare som gör det möjligt att ladda scannern med en bunt papper som den sedan läser in ett efter ett. Det finns även en annan vanlig funktion som kallas duplex-inläsning: att texten på båda sidor dokumentet scannas samtidigt. Oftast kan du idag välja om scannern ska spara dokumentet som t.ex pdf.

Sortering på rätt ställe När du sparar dokumenten digitalt, se till att ge var och en ett namn som säger något om innehållet. Du behöver inte överarbeta genom att skapa en alldeles för detaljerad mappstruktur och att välja långa namn. Om dokumenten sparas som sökbara pdf:er behöver namnen inte alls vara särskilt detaljerade. Gör mapparna efter vad du själv känner passar bäst för just dina dokument.

Använd dina dokument Efter att du läst, sorterat och namngett dokumentet, så återstår att använda dem. Att ha allt digitalt handlar mycket om att ha dokumenten tillgängliga där du behöver dem. Att spara en del online i en så kallad molntjänst är därför smart. Men tänk först igenom vilken information som kan vara känslig om de kommer ut, genom att de finns tillgängliga via internet. Molntjänster sägs dock idag vara mycket pålitliga. Tänk även på att det inte är så smart att ha ditt digitala dokumentbibliotek sparat direkt i datorn, använd gärna en extern lagringsplats. Källa: DrivaEget


Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

21

Vi är stolta återförsäljare för

LYS UPP HÖSTMÖRKRET! Elstart & lyse

Ett parti NBB halogen extraljus Art.nr 265-6040. Pencil, blå.

14.995:-

549:Har kostat 799:-

Snow Fox

Snow Blizzard • Motor: 249 cc B&S 1150 Snow Series • Antal växlar: 6F+2B • Start: Elektrisk • Arbetsbredd: 69 cm • Transmission: Friktionshjul • Däck: 16” Artic Trac • Höjd inmatningshus: 55 cm

Elstart

Kan• Motor: kompletteras med 205 cc B&S 800 Snow Series 50W. en •xenonsats! Antal växlar: 6F+2B • Start: Elektrisk Xenonljus Art.nr. 128505.

600:-

• Arbetsbredd: 61 cm • Transmission: Friktionshjul • Däck: 13” Artic Trac • Höjd inmatningshus: 51 cm

Alkotestare Dräger Alcotest 3000 Art.nr. KI D8320760. Proffsutrustning för alla - nu kan även du vara helt säker! Denna alkotestare har sitt ursprung i polisens utrustning med mätsäkerhet.

Elstart,lyse & eluppvärmda handtag

17.995:-

3.495:-

KAMPANJPRIS

10.995:-

Högtryckstvätt ord. pris 13.000:All inclusive C125.3-8 PAD

Snow Flake

Art.nr. 318949930. Högtryckstvätt 125 bar. Fordonsborste, altantvätt, (värstingmodellen) 15 meter avloppsrensare, skummunstycke och tvättmunstycken.

• Motor: 249 cc B&S 1150 Snow Series • Antal växlar: 6F+2B • Start: Elektrisk • Arbetsbredd: 74 cm • Transmission: Variator • Däck: 16” Artic Trac • Höjd inmatningshus: 50 cm

1.695:-

Vi har rese rvdelar till alla bil modeller. Sök på www.la

Delbetala med Laitiskortet, ränte- och krångelfritt!

itis.se

Umeå: Björnvägen 11. Tel: 090-70 64 00. Öppet: Måndag-torsdag 7-18, Fredag 7-17, Lördag 10-14 • www.laitis.se


22

Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

J

P

LA

K UL

IPS

T PS

Skuren logotype. Två sidor från 2 200:- och tre sidor från 3 500:-.

Snowslider från 390:-, namn kostar 90:- i tillägg. Finns i färgerna blå, röd och rosa. Vit skrana med valfri bild och namn kostar 590:-.

Kraftig byggpresenning på 620 g. Blå eller grön färg i valfri storlek, samt rep och tryckt logotype.

Ridåplast mot kyla och vind. Finns i olika bredder och tjocklekar på plastremsorna. Fast monterade remsor eller löstagbara.

Industridraperi utomhus. Valfri färg och storlek. Kan monteras med spännare för en mer sträckt duk som visas på bilden ovan.

Vi säljer Majava släpvagn och gör även kapell med stativ till olika modeller. Kan fås med logotype.

Kabelvägen 1G 901 33 Umeå Tel: 090-14 10 34 Fax: 090-14 10 36 Öppettider: 07-16 Lunch: 11:30-12:00 info@bergkapell.se


Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

VI HJÄLPER DIG BYTA DISPLAY OCH LAGA DIN

VI MONTERAR DET MESTA FÖR FORDON. ALKOLÅS,

SMARTPHONE, VÄLKOMMEN!

KOMRADIO, TAXAMETER, MOBIL/SURFPLATTOR M.M.

Mathias Niklas

Linn

KONTAKTA NÅGON AV OSS SÄLJARE, SÅ HJÄLPER VI

VI HAR ETT BRETT SORTIMENT AV MOBILTELEFONER,

ER ATT TA FRAM RÄTT KOMMUNIKATIONSLÖSNING

KOMRADIO, ALKOLÅS, KÖRJOURNALER, HÖRSELKÅPOR M.M.

Umeå | Förrådsvägen 16 A | 090 - 70 44 70

BL:s MOTOR,

Enbärsvägen 1B, 904 35 Umeå KT N Ä T U HAR D N PÅ BILE

God Jul & Gott Nytt År önskar Media Produkter alla annonsörer & läsare

Nybilsförsäljning: (frontbåge ingår ej) Nybilsförsäljning: Lada Niva, grundpris 114.900 kr inkl. moms Lada Niva, grundpris 99.900 kr inkl. moms Lada Priora, grundpris 130.000 kr inkl. moms Lada Priora, grundpris 130.000 kr inkl. moms AuktoriseradLada-service, Lada-service,rep. reperation av alla Auktoriserad av alla bilmärken, bilmärken, även plåtskador. även plåtskador. Försäljning av Försäljning begagnade bilar. begagnadeav bilar. Bernt Jonsson Lage Hjalmarsson Bernt Jonsson, Lage Hjalmarsson, Tel. 090-77 tel. 090-77 3636 86 86

23


24

Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

Hänt sedan sist Lättare att välja miljömärkta konferenser

Plakat bäst i Sverige i sin klass

IOGT-NTO lanseras ”Kaffet”!

Svanen öppnar upp för Svanenmärkning av dagkonferenser och kraven skärps för energi, ekologiska livsmedel och kemikalier i de nya kriterierna.

Byrån tog hem guldet på Spinngalan som firades på restaurang Tolv Stockholm i slutet av november. Det blev den uppmärksammade kampanjen om ”jämställdhetsskatt” i Umeå som slog den svenska pr-elitens bidrag och gjorde Plakat till den enda vinnande byrån norr om Stockholm. – Vi känner helt enkelt en otroligt skön medvind just nu, säger Anna-Karin Nilsson, vd på Plakat.

Föreningsliv präglas till stor del av möten och sociala sammanhang där kaffemuggen sällan är långt borta. Man kan nästan säga att kaffet är kittet som binder engagemang och demokrati. IOGT-NTO drar nu sitt strå till stacken för att se till att det fortsätter genom att lansera Kaffet, ett särskilt framtaget specialkaffe tillverkat av bönor från familjen Menendez’ gård i El Salvador.

– Det blir ännu lättare för kunder att välja rätt konferensanläggning, då hotell och restaurangkriterier slås samman och att även konferenser utan övernattning, nu kan miljömärkas. Med de skärpta kraven stärks de Svanenmärkta hotellens ställning som de bästa i miljöklassen, säger Susanne Hellman, Svanen. Väljer kunden en Svanenmärkt konferens så är alla tre delarna: boende, mat och konferens miljömärkta. Sammanslagningen av kriterier för hotell, restaurang och konferens leder bland annat till att över 200 hotellrestauranger kommer att omfattas av Svanens krav.

- Det är lite underligt att ingen gjort det här innan med tanke på fikats roll i civilsamhället. Det här är verkligen ett kaffe för alla som vill ha ett lite lyxigare möte eller som vill kunna ge exklusiva talargåvor, säger Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO.

Nystartade innovativa företag får 300 000 kronor var Utveckling av ett förenklat biljettsystem i kollektivtrafiken, vatten- och energisnålt duschkoncept, app för val av telefonabonnemang och ett nytt digitalt betalningssystem vid prenumerationer. Det är några av de projekt som får finansiering genom programmet VINN NU, som riktar sig till nystartade innovativa företag. ”Sverige är beroende av att det startas nya innovativa företag, som kan bli framtida tillväxtföretag. Genom finansiering i mycket tidiga stadier, bidrar vi till att fler nya företag får förutsättningar att växa, säger Ann-Louise Persson, handläggare på VINNOVA.”


Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

DÄCKVERKSTAD | FORDONSSERVICE | FORDON OCH HUSBILSTVÄTT/RECOND

Inget jobb är för stort! Service av alla bilmärken | Allt för din bil!

Just nu - superpriser - på bilservice!!

- 50% -

på arbetskostnaden vid service. Boka nu!

Din Mekonomen-bilverkstad på Teg! 3 års garanti på reservdelar!

Nybilsgarantin gäller hos oss.

Lärlingsg 18 på Teg - Kör mot flyget! www.mekonomen-teg.se | info@mekonomen-teg.se | 090-34 31 311

25


26

Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

På agendan i december 2’a. Aktuell arbetsrätt. Vad betyder det för arbetsgivaren att allt fler yrkesgrupper inom den kommunala och landstingskommunala verksamheten omfattas av olika former av legitimation, auktorisation och certifiering. Umeå Folkets hus.

4’e Frukost och entreprenörskap. Njut av frukost medan ett inkubatorföretag berättar vilka de är och vad de har på gång. Uminova Innovation.

5’e Oberoende tillväxt. Lyssna på vinnarna av Umeå kommuns företagspris 2013, Trimma AB, som med Umeå som bas har byggt upp en verksamhet som idag omsätter 33 miljoner. Dessutom kommer näringslivschef Roland Carlsson berätta om året som gått och vad vi kan se fram emot 2014. Rex festsalar

5’e Leda och organisera. Ökad innovationsförmåga är centralt för förnyelse och överlevnad i företagen. Få råd om hur innovationsarbete kan ledas och organiseras och ta del av några konkreta exempel från de projekt som har genomförts. Konstnärligt Campus.

6’e Anders & Måns- Primater med topplån. Om vardagliga och skruvade funderingar med avstamp i vår samtid. Om varför samma människor som uppfinner rymdraketer och ultratunna flytvästar också beter sig som neandertalare. Sagateatern.

12’e Ny som företagare. Informationsmöte för dig som är ny som företagare och har funderingar kring momsen. Skatteverket.

13’e Möt nobelpristagaren i kemi. Professor Martin Karplus, en av årets tre nobelpristagare i kemi, besöker Umeå Universitet. Han kommer att föreläsa om sin banbrytande forskning.Att han kommer till Umeå universitet hänger ihop med att en av hans tidigare forskarstudenter vid Harvarduniversitetet, Kwangho Nam, i dag arbetar här. Aula Nordica.

18’e Surfplattan- rolig och användbar. Frida Fältman berättar om vad du kan använda surfplattan till. Hon går även igenom grunderna i hur de ser ut och används. Aktrisens träffpunkt.


Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

27

Handla direkt online .. . eller besok var butik

. . se v ar a nyhe ter p a webben

Br a priser

.. 1 Kv al ite tskl ader

1 Snabba l ever anser

1 Gr ym service

1

Adress: Götgatan 2, 903 27 Umeå (bredvid Armyshop) Öppettider: Mån-Fre 11.00-17.00

Staydirt är mer än bara kläder, Staydirt är en livsstil. Vi har ett stort sortiment med kläder av olika stilar inom streetwear, motorcross, tatto och music. Du har alltid Fri frakt och Fri retur vid order över 500 kr och 30 dagars öppet köp när du handlar hos oss, så att du kan testa kläderna hemma i lugn och ro. Vi har kläder från många starka varumärken som Fox, Hart & Huntington, Sullen, Metal Mulisha, Famous, Tapout, Black Market Art och DePalma. Allt från Hoods, t-shirts , jackor, jeans, chinos, toppar, linnen accessoarer och väskor. Välkommen in i butiken eller kom och häng med oss på Facebook! - Lev stilen!


28

Företagsnytt - Umeå · Årgång 2013 · Nummer 4

Företagsnytt 2013 - Nr 4  
Företagsnytt 2013 - Nr 4  
Advertisement