Page 1

FÖRETAGSnytt Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

FÖRETAG TILL FÖRETAG I UMEÅ • ÅRGÅNG 2013

NUMMER 3

Elektriskt justerbara bord; Sitt/Stå på jobbet för att må bättre! Från 4895:-/st exkl moms.

Vi har elbord i alla möjliga storlekar, färger och former. Naturligtvis har vi även allt annat för kontoret, och som alltid från NKV ingår fri leverens inom Umeå närområde!

Här är maten som har störst inverkan på din arbetsdag Gäspar du dig genom förmiddagen? Är kroppen tom på energi redan efter lunch samtidigt som stressen står dig upp över öronen? Då kan det finnas ett samband mellan vad du stoppar i dig och vad du får gjort under arbetsdagen. Se vilka ingredienser och vanor som kan göra sig piggare. Sid 24

Nu byter vi grafisk profil

PL Data byter nu grafisk profil! Detta för du som kund enklare ska känna igen oss. Vi är samma företag men med ett nytt ansikte utåt. Med 25 år i IT-branschen är vi fortfarande Din lokala IT-verkstad med kompetens som motsvarar de höga krav som kunder och samarbetspartners har rätt att ställa på oss. Vi kan därför erbjuda professionell service av datorer, skrivare, smartphones och servrar. Allt för att göra ditt arbete enklare!

Nu byter vi grafisk profil

Nytt och begagnat hos Bula

PL Data byter nu grafisk profil! Detta för du som kund enklare ska känna igen oss. Vi är samma företag men med ett nytt ansikte utåt.

Vi jobbar i huvudsak med inredning för Butik, Lager och Kontor, såväl nytt som begagnat.

Sid 25

Sid 5

NKV Umeå, Bruksvägen 11, 906 21 Umeå Ersboda handelsområde, Tel 090-15 36 00

Det speciella med Helhet Reklam

Handla direkt online eller besök vår butik

Vi har samlat det bästa av det mesta under ett och samma tak. Med spetskompetens inom varje område och ett utmärkt samarbete mellan våra olika avdelningar kan vi erbjuda helhetslösningar vad gäller allt inom marknadsföring. PL Data AB • Formvägen 9B • Box 3089 • 903 03 Umeå

Staydirt är mer än bara kläder, Staydirt är en livsstil. Vi har ett stort sortiment med kläder av olika stilar inom streetwear, motorcross, tatto och music. Sid 15

Tel 090-18 83 83 • Fax 090-18 85 34 • info@pldata.se • pldata.se Sid 7

s e n y h e te r

n a!

DEMODAG 19/8 representanter på plats

Lärlingsgatan 40, tel 090-137 157, www.planomaskin.se

1


2

Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

Är ni utvilad efter semestern? Stressfritt, energiskt och givande, så tänker jag att min höst ska inledas. Är det någonting som företagare har gemensamt, så är det nog inte det första önskemålet: stressfritt. Hur mycket vi än har kopplat av på semestern så kommer vi tillbaka med en hög ut av stress liggandes på skrivbordet och någonstans där emellan papper och notiser så är det lätt hänt att hjärnan inte riktigt hänger med. Särskilt när vi går från att dricka kaffe i hängmattan till att vi har spillt kaffe över den nyinköpta laptopen och samtidigt skriker ut valfritt ord ut ordklassen interjektion.

För mig och under mina agendahögar på skrivbordet så ligger dock en notis om hur roligt det är att komma tillbaka efter semestern och veta att tidningen fortsätter att vara så omtyckt – det värmer! Och jag hoppas att det ska bli lika trevligt att utveckla Företagsnytt tillsammans med er kunder och läsare.

Men! Det finns mycket man kan göra för att komma i balans under arbetsdagen och för att inte smitta av oron på dina medarbetare. Läs om det i artiklarna i detta nummer.

Med vänliga hälsningar, Hans Wikström - Media Produkter

Slutligen för att citera F. Scott Fitzgerald ”Ingen storslagen idé har någonsin fötts av stress, men en hel del dumma idéer har dött på grund av det”.

HYR EN SENIOR NÄR FÖRETAGET ÄR I BEHOV AV PROFESSIONELLA TJÄNSTER!

All kommunikation formar kundens uppfattning om ett företag. Hur presenterar du ditt företag i media och på nätet? Om din marknadsföring erbjuder ett mervärde för dina kunder, och väcker intresset hos presumtiva kunder – då har du lyckats. Tror du att du kan nå längre med professionell hjälp? Då har du hittat rätt. Media Produkter är en reklambyrå som startade under våren 1999. Vi gör allt från små banners till kompletta webblösningar, likaväl annonser till grafiska profileringar, för

alla typer av företag. Vi strävar efter att, i nära samarbete med våra kunder, hitta lösningar som harmonierar med företagets image och visioner, och ge dina kunder ett mervärde. Då har vi lyckats. Vår kundkrets sträcker sig från mindre till större företag, från Luleå i norr till Sundsvall i söder, som är medvetna om hur ITmarknaden växer kraftigt och att behovet av att finnas på Internet och i media blir allt viktigare. Våra kunder vet att varje kontakt med en kund formar bilder av företaget.

FöretagsNytt ges ut av media produkter Ansv. utgivare: Grafisk produktion: Annonsansvarig: Foto: Tryck:

Hans Wikström Media Produkter Hans Wikström, Media Produkter www.morguefile.com m.fl Daily Print i Umeå AB Tidningen finns även digitalt på www.mediaprodukter.se!

Vi hyr ut pigga pensionärer som har ett helt livs erfarenhet av sin bransch till företag/organisationer som har behov av hjälp tex. vid säsongsarbete, arbetstoppar, pappa/mammaledigheter, timmar/vecka. Flexibla arbetstider. Administration/Reception Anläggningsabetare Ekonomi Butik - ABCDE körkort dagtid Fotomodeller Förrådsarbete Försäljning Konferensvärdar/värdinnor Översättare engelska/tyska

Kock Konstruktör Lärare Lokalvård Maskinförare Målare Montering Snickare Sjuksköterska/undersköterska Vaktmästare m.m.

Ring 090-12 82 12 eller e-post info@senioruthyrning.se Senioruthyrning i Sweden AB Kungsgatan 95, 903 31 Umeå • www.senioruthyrning.se Boden - Eslöv - Härnösand - Hässleholm - Höör - Hörby - Kramfors

Box 3114, 903 03 Umeå • 070-438 87 67 • 090-20 66 177 www.mediaprodukter.se • info@mediaprodukter.se

Luleå - Lund - Lycksele - Malmö Stockholm - Sundsvall - Umeå - Örnsköldsvik


Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

LED eller XENON

3

HALOGEN

Extraljus monterat & klart från 3.995:Nu hittar du även fina erbjudanden på

www.kurresbilrep.se Höstserva din bil så kollar vi din hjulinställning! (Värde: 395:-) gäller t.o.m 15/10 -13 Bilreparationer & Service • Däck & Däckhotell Hjulinställningar & AC-service

n e m m Välko

090-18 86 80 • Gräddvägen 23 • kurresbilrep@umemail.se


4

Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

Brandsäkerhetstips på arbetsplatsen Vad kan du göra för att undvika att din verksamhet råkar ut för en brand och att hela verksamheten kanske förstörs eller ännu värre att någon blir innebränd? Helt säker kan du naturligtvis aldrig bli, men genom att vara väl förberedd och ha rätt kunskap kan du minska riskerna. Räddningstjänsten gör varje år drygt 100 utryckningar till svenska kontor för misstänkt brand. I en del fall handlar det om falsklarm – det vill säga tekniskt fel på larmutrustningen - Annars är levande ljus fortfarande en brandrisk i olika verksamhetslokaler, framför allt under november och december. Att glömma något på spisen kan hända men är inte ett stort problem. Hantverkare som arbetar i lokalerna med gnistbildande verktyg kan utgöra en risk. Det är viktigt att poängtera att det inte behöver bli stora bränder av allt det här. Den största risken, skulle jag säga, är anlagd brand. Det är ett svårt ämne att tala om eftersom det är omöjligt att förutse riskerna eller orsakerna. Det kan handla om en tidigare anställd som blivit uppsagd eller så kan branden uppstå oavsiktligt i lokalerna eller oavsiktligt i anslutning till dem, berättar Lars Rang på Brandskyddsföreningen.

Vem är brandskyddsansvarig? Olyckor är ofta följden av människors handlingar. Därför är det viktigt att det finns någon som i förväg kan uppfatta risker, vet vad som bör göras och som informerar andra. På varje företag ska det därför finnas en person som svarar för det totala brandskyddsarbetet. Brandskyddsansvarige ansvarar också för att informera och utbilda personalen så att de är väl insatta i hur brandskyddet är uppbyggt och tänkt att fungera. Ytterst ansvarig för brandskyddet är dock VD:n och/eller ägaren till verksamheten.

Utbilda personalen Alla som arbetar i en verksamhet ska vara medvetna om riskerna och veta hur utrymningen sker. Det är viktigt med rutiner om en brand inträffar. Att sammanfatta regler och instruktioner i ett dokument är ett bra sätt att öka medvetandegraden hos de anställda.

Lagen säger... ... i skydd mot olyckor att företagen ska arbeta systematiskt med sitt brandskydd, vilket innebär att man på ett organiserat sätt aktivt planerar, genomför och följer upp brandskyddet i en verksamhet eller organisation. Hur man väljer att utforma den brandskyddsansvariges roll och funktion beror helt på företagets egna förutsättningar, till exempel storlek och verksamhet.

Kontrollera följande: Utrymning. Känner du igen brandlarmet? Är utrymningsvägarna fria? Var är återsamlingsplatsen? Hur tar man sig ut vid brand? Brandcellsgränser. Är de brandavskiljande dörrarna stängda? Kontrollera så att inga hål/ genomföringar finns i brandcellsgränserna. Stängs alla andra dörrar vid dagens slut? Släckutrustning. Hur ska den användas? Är utrustningen skyltad och oblockerad?

Det ska inte vara längre än 25 meter till närmsta släckare, var ligger din närmsta? Brandorsaker. Är sladdar och stickkontakter hela? Vilka regler har ni för levande ljus? Finns timer på diskmaskin och spis? Är brandfarlig vätska placerad på avsedd plats? Finns det blinkade ljusrör? Kan du svara på dessa frågor? • Vilka risker finns det? • Vad är viktigt att prioritera? • Vad måste förebyggas bort? • Vad måste hanteras vid skada? • Hur väl förberett är företaget? • Vilken typ av försäkringsskydd ska företaget ha?

Källa: Brandskyddsföreningen


Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

5

Ny och begagnad inredning för butik - lager & kontor Ambra arbetslampa

Lagerhylla Metro i galvat utförande

Nu 450kr ord. 775kr priset gäller så långt lagret räcker

JOC kontorsgrupp

Passa på E ERBJUDAND Metro är ett flexibelt lagersystem med ett omfattande lättanpassat tillbehörsprogram.

Backvagn för 11 backar

1787kr Klarar belastning på 150kg

Butikshylla

Alternativ 1 Höjd 2100 startsektion bestående av 2 gavel 5 hyllplan 500x1000 och ett ryggstag 998:-+ moms Påbyggnad dito 1 gavel 5 hyllplan 816:- + moms

Alternativ 2

6800kr

Höjd 2500 startsektion 2 gavel 6 hyllplan 500x1000 och 1 ryggstag 1190:-+ moms

140kr

Kontorsgrupp från JOC i annorlunda färg och form

Påbyggnad 1 gavel 6 hyllplan 910:-+ moms

Snygga hyllor som ligger nedfällda i en kromad metallram

Öppettider: Måndag - Torsdag 08.00 - 17.00, Lunchstängt 12.00 - 13.00 Fredag 08.00 - 15.00, Lunchstängt 12.00 - 13.00

Cementvägen 18 , 906 21 Umeå • Tel: 090-181895 • Fax: 090-182195 • Mail: info@bula.se • www.bula.se


Täktvägen 6, Röbäcks ind.område | Tel.090-14 63 70 | info@umeabilmc.se | www.umeabilmc.se 6

Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

KORT- OCH LÅNGTIDSHYRA – flexibelt för privatpersoner & företag. BMW X1, X3

VOLVO XC70

0 NG 0 RI 38 13 009

...SOM DU VILL, NÄR DU VILL! OPEL INSIGNIA

För oss på MABI hyrbilar i Umeå är kundens behov det viktigaste. Vi vill ge dig den allra bästa servicen och riktigt bra kvalité. Därför erbjuder vi dig inte bara en bil, vi erbjuder dig även en upplevelse utöver det vanliga.

Pelle

MABI utökar bilparken med rejäla norrlandsbilar med 4-hjulsdrift.

Björn

Tankvägen 8 (Nya Motorcentrum) Tel. 090-13 38 00 umea@mabi.se, www.mabi.se 7(*6$11216%/$'‡1800(5

NYHET 2013! CLASSIC

Klassiskt släp för basbehoven! Utan att glömma Majavakvaliteten och de bästa materialen.

Flakstorlek / cm 122,5 x 262 x 23 Totalbredd / cm 159 Totalvikt / kg 750 Lastkapacitet / kg 590 Däckdimension 155R13 Standardutrustning: med gummitorsionsfjädring, gasdämpare för mjukare Bladfjäder eller gång, surrningsöglor och krokar och surrningsöglor och krokar på in- på ochin-utsidan, utsidan,lämmar höjbara lämmar. höjbara

CENTRUM

HISSJÖVÄGEN

MÄTARVÄGEN

KABELVÄGEN

BILPROVNINGEN

13


Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

7


8

Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

Personalen får vara hemma och sjuka utan löneavdrag Medarbetare som får full lön även när de är hemma för att kurera sin förkylning. Kan det verkligen fungera? Generositeten på ett företag i Falköping är en fråga om personalvård, men även en konkurrensfördel. Allt bygger på en kultur av tillit.

Sedan företaget började anställa it-konsulter 2003 har man som policy att inte göra avdrag på lönen när medarbetarna är sjuka. Företaget startade 2001, strax efter att it-bubblan sprack och 300 miljarder kronor försvann i värde från de mest hajpande it-bolaget. De sex delägarna fick slita hårt för att verksamheten skulle gå runt, flera arbetade 230 timmar i månaden i snitt. För att orka med valde de att göra arbetsvillkoren så bra som möjligt och strävade efter att skapa en miljö som var präglad av tillit och flexibilitet. De vill driva det bolag som de själva skulle vilja arbeta på. Konsultchefen för företaget poängterar att policyn fortfarande är på prov. Men eftersom den funnits i tio år verkar det inte särskilt sannolikt att den kommer att dras in. När de började anställa 2003 tog de främst in personer från sitt nätverk med lång erfarenhet och företaget tror att det är en av anledningarna till att policyn har fungerat bra och att ingen har missbrukat den. ”De anställda bryr sig mycket om sitt arbete och vill prestera. De är måna om att göra ett gott resultat och vill vara stolta över vad de gör. Att medarbetare skulle ”skolka” ses därför inte som en större risk.”

Policyn kostar naturligtvis en hel del. Men inte så mycket att det har blivit en för stor belastning. Totalt har kostnaden legat på 100 000 kr per år, cirka 2800 per anställd. Självklart har man sjukfrånvaron under bevakning. Förutom sjukfrånvaropolicyn har man andra initiativ för att visa att man vill ta hand om sin personal. Detta är också ett sätt att fånga duktiga och pålitliga medarbetare som det ju är tuff konkurrens om.

Hitta metoden! 1.

2.

3.

Lär känna dina medarbetare och bygg upp en tillit emellan er. Inför en policy som du känner för skulle fungera i företaget. Ha en försöksperiod och se så att allt fungerar. Om du känner en bristande tillit, ta reda på varför det är så och ta individuella samtal med de berörda. Dra in policyn om du märker att den missbrukas. Följ spelreglerna! Oavsett om det är positivt eller negativt. Ex: En sjuk medarbetare ska vara hemma och kurera, även om de själva tycker att de kan jobba.


Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

9

Redo för varje utmaning.

Björnvägen 15 906 40 Umeå Tel 090-17 81 10

Mån-Fre 8.00-17.00 Lördag 10.00-14.00 w w w.sko

g -t ra d g a r d . c o m


10

Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

Auktoriserad verkstad

Alf G Nyberg, Affärsjurist

Konkurrensklausul i anställningsavtal och brott mot företagshemligheter En anställd (A) i ett factoringbolag (B) har sagt upp sig och tagit anställning hos en konkurrent (C) . Bolaget B har stämt A och C och kräv såväl ekonomiskt som allmänt skadestånd på 30 miljoner kr. I tvisten med A har B åberopat dels att A skulle ha brutit mot en konkurrensklausul, dels att A varit illojal, del att A utnyttjat och röjt företagshemligheter. I tvisten med C har B åberopat att bolaget C har utnyttjat företagshemlighet som C insett att A har utnyttjat i strid mot företagshemlighetslagen.

Ska ni bygga om eller renovera?

Arbetsdomstolen (AD) finner att A och C har utnyttjat företagshemlighet i strid mot företagshemlighetslagen. A och C åläggs att solidariskt betala ett ekonomiskt skadestånd på 3.200.000 kr och ett allmänt skadestånd på 300.000 kr I fallet konstaterar AD att den konkurrensklausul som A har i sitt anställningsavtal är oskäligt enligt 38 § avtalslagen. Domstolen markerar härvidlag att en konkurrensklausul i ett anställningsavtal är ogiltigt om den sträcker sig längre än vad som kan anses skäligt. Vid denna skälighetsbedömning ska man för det första beakta arbetsgivarens motiv (som måste vara verksamhetsrelaterade) till konkurrensbegränsningen och för det andra om berörd arbetstagare erhållit kompensation för sitt konkurrensbegränsande åtagande. Det är i fallet uppenbart att konkurrensklausulen varit oskälig i och med att den i praktiken skulle ha medfört att A under relativt lång tid inte skulle kunnat vara verksam inom branschen. Konkurrensklausulen är ogiltig eftersom den inneburit ” yrkesförbud” utan ekonomisk kompensation för A.

Ring oss, vi installerar!

Vad gäller företagshemligheter konstaterar domstolen att bolaget B kan visa att A – i sin anställning hos bolaget C- har utnyttjat kundlistor som tillhör bolaget B, men att detta skett först efter det att A bytt arbetsgivare. Företagshemlighetslagen i den situationen att A är skadeståndsskyldig endast om det föreligger –synnerliga skäl- (7 § st. 2 lagen om skydd för företagshemligheter) Med synnerliga skäl avses främst att arbetstagare har agerat förslaget (exempelvis förberett en överföring av information till en konkurrerande verksamhet), att A har haft en förtroendeposition eller att A använt sig av en särskild dokumentation. AD anser att det i fallet föreligger synnerliga skäl – A har haft en lista från vilken han systematiskt har bearbetat kunderna hos sin f.d. arbetsgivare - bolaget B. AD finner också att bolaget C varit medveten om att A utnyttjat företagshemligheter från bolaget B. Av den anledningen kan bolaget C åläggas ett skadeståndsansvar för brott mot företagshemlighetslagen (8 §). I fråga om själva skadeståndet anser AD att bolaget att bolaget B kan styrka en skada om endast 3.200.000 kr. Vidare anser domstolen att ett allmänt skadestånd för brott mot företagshemlighetslagen bör fastställas till 300.000 kr.

Vi reparerar, installerar och underhåller anläggningar inom el, tele, data och larm. Nya som gamla. Hör av er till oss!

AD 2013 - 24

Alf G Nyberg, affärsjurist Juristkonsult i norr KB Umeå www.juristkonsult.se

www.nel.se / 090-77 21 09


Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

Hänt sen sist! Max och cykelfrämjandet trampar igång nytt samarbete Max Hamburgerrestauranger inleder ett samarbete tillsammans med Cykelfrämjandet för att sätta extra fokus på cykeln som ett utmärkt transportmedel för ökad hälsa och minskad klimatpåverkan. Samarbetet pågår med en rad aktiviteter från den 22 augusti – 20 oktober och går under namnet ”Cykla till Max”. – Vi har under många år arbetat målmedvetet med att minska Max klimatpåverkan och vill nu uppmuntra våra gäster att välja cykeln till våra restauranger och hjälpa oss minska koldioxidutsläppen ytterligare, säger Richard Bergfors, vd på Max Hamburgerrestauranger.

Skanska skriver kontrakt värt cirka 848 miljoner kronor Skanska har skrivit kontrakt med den befintliga kunden Novartis om nästa fas i arbetet med deras campus för läkemedelsforskning i Cambridge, USA. Kontraktet är värt USD 130 M, cirka 848 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Skanska USA Building för tredje kvartalet 2013. Arbetena i projektet beräknas stå klart under 2015.

43 medarbetare vid Umeå universitet prisades för nit och redlighet Utmärkelsen ”För nit och redlighet i rikets tjänst” (NOR) delas ut till personer som varit statligt anställda i minst 30 år, eller 25 år vid pensionering. 43 medarbetare vid Umeå universitet har i år tilldelats utmärkelsen Medarbetare som tilldelas NOR får välja mellan ett armbandsur av guld, en graverad kristallskål från Kosta Boda, en slipad kristallskål från Orrefors, en medalj eller en Norrländsk uppslagsbok.

Ny ekonomichef hos Thermotech Björn Lauri har tillträtt som ny ekonomichef hos Thermotech Scandinavia AB. Björn kommer närmast från Coor Service Management i Stockholm och en tjänst som Business Controller med ansvar för två enheter. Innan dess var han anställd som revisor hos PWC. Björn, som ursprungligen kommer från Umeå, har nu valt att flyttat tillbaka och kommer således att vara stationerad på huvudkontoret i Umeå. ”Björn kommer med sin erfarenhet och sitt engagemang att bidra mycket till företagets fortsatta utveckling, säger Anders Andersson, VD på Thermotech Scandinavia AB.”

Företagarna och Umeå2014 samarbetar Syftet är att företagen ska bli kunniga om innehållet, se nyttan med kulturhuvudstadssatsningen och förstå hur de kan engagera sig. Samarbetsavtalet innebär att personer från Företagarna kommer att avsätta tid för att arbeta med regional utveckling i länet i samarbete med Umeå2014. Detta känns som en naturlig del att medverka i då det ligger i linje med vårt uppdrag, säger Torbjörn Halvardsson, regionchef för Företagarna.

11


12

Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

IOGT NTO arbetar även mycket för att synas, både bland unga och vuxna. Här tex föregår en föreläsning bland unga människor. Fler och fler unga har blivit medvetna om konsekvenserna och många har blivit bättre på att stå emot grupptryck.

Rikt på festligheter - fattigt på alkohol och droger Dags för glädjen att flytta ut från flaskan. Alkohol och andra droger ska inte hindra oss från att leva ett rikt liv, det tycker Patric Nordén och alla andra medlemmar i nykterhetsorganisationen IOGT NTO. ”Många ser oss som några moraltanter och provoceras av nykterheten och kommentarer som pekar på att vi skulle vara tråkiga och anklagande, stämmer inte alls”.

Arbetar förebyggande och stödjande, inte dömande Många känner igen IOGT NTO, men trots detta vet få vad organisationen egentligen står för. Det handlar inte om att trycka ned de som väljer alkohol eller säga åt någon hur de ska leva. Här arbetar man förebyggande och stödjande, men man arbetar även med en rad politiska frågor. Vi dömer inte människor som väljer att dricka alkohol, och vårt arbete går inte ut på att tvinga människor till nykterhet. Vi arbetar med att öka medvetenheten kring problemen som kan uppstå, samtidigt som vi vill förändra människors attityder till alkohol och därmed minska riskerna, berättar Patric och fortsätter:

”Vi är absolut inte bättre än andra människor!” Vi har valt att avstå från alkohol och droger, men detta betyder inte att vi hindras från att leva ett rikt liv. Exempelvis så festar vi och har roligt som alla andra- samtidigt som vi får möta ett visst motstånd, ofta i form av frågan ”Varför festar ni om ni inte dricker alkohol?” Fest är inte synonymt med alkohol och vi behöver fler barer som erbjuder alkoholfritt, förutom läsk och vatten.

Allt för många barn lever i missbruksfamiljer Men det är inte bara de politiska frågorna som tas upp. Bland föreläsningar och stöd finns även ett stort engagemang runt barn som lever i missbruksförhållanden. I Sverige lever över 450 000 barn i missbruksfamiljer, vilket är alldeles på tok för många. IOGT NTO’s succékampanj ”Vit jul”, uppmanar föräldrarna att avstå från alkohol och droger under julhelgen. Men även under andra storhelger ordnar man bla aktiviteter för barnen. Detta har varit viktigt för barnen, då samhällets specialresurser inte alltid räcker

till för var och en av dessa, utan det behövs fler vuxna som ser och stöttar barnen i deras vardag. Barnen har roligt och leker, samtidigt som de får en ökad självkänsla och bara får vara barn en stund. De växer och många barn uppskattar verkligen det vi gör. Det händer t.o.m att ett barn ringer upp oss och tackar för upplevelsen och man märker tydligt att vår barnorganisation Junis, är viktig, berättar Patric. IOGT-NTO bildades 1970, när de två stora nykterhetsorganisationerna IOGT och NTO slogs ihop, där IOGT startade redan på 1800-talet. Visionen är ett samhälle, en värld där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv. Tycker du att alkohol och droger har börjat tagit för stor plats i samhället? Eller vill du läsa mer om hur de gör verklighet av visionen? Gå in och läs på www.iogt.se

Patric Nordén, är bara en av alla medlemmar som arbetar både förebyggande, stödjande och politiskt med alkohol-och drogrelaterade frågor samt problem kring dessa i samhället.


Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

VI HAR DET DU BEHÖVER • • • • • •

Solfilm (bil & fastighet) Bilservice (alla märken) Däck o fälg Däckhotell Motoroptimering Lackskydd genom samarbetspartner • Chaufförsuthyrning BE, CE, DE Ring idag ”Vi ställer alla andra i skuggan”

Umeå

Solfilm & BILSERVICE

Pris/bokning sker via: tel. 070-560 09 18 eller e-post. bilstyling@home.se

13


14

Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

D Ä C K V E R K S TA D

|

FORDONSSERVICE

|

F O R D O N O C H H U S B I L S T VÄT T / R E C O N D

Inget jobb är för stort! Service av alla bilmärken | Allt för din bil!

Just nu - superpriser - på bilservice!!

- 50% på arbetskostnaden vid service. Boka nu!

Din

- bilverkstad på Teg!

3års garanti på reservdelar!

Nybilsgarantin gäller hos oss.

Lärlingsg 18 på Teg - Kör mot flyget! www.mekonomen-teg.se | info@mekonomen-teg.se | 090-34 31 311 4

7(*6$11216%/$'‡1800(5


Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

15

Handla direkt online .. . eller besok var butik

Kolmyr erbjuder ett delikat sortiment av unisexklockor med utbytbara armband och urtavlor. Samtliga armband och urtavlor i denna webshop kan kombineras med varandra för att skapa precis den färgkombination som önskas.

Br a priser

.. 1 Kv al ite tskl ader

1 Snabba l ever anser

1 Gr ym service

1

Adress: Götgatan 2, 903 27 Umeå (bredvid Armyshop) Öppettider: Mån-Fre 11.00-17.00

Staydirt är mer än bara kläder, Staydirt är en livsstil. Vi har ett stort sortiment med kläder av olika stilar inom streetwear, motorcross, tatto och music. Du har alltid Fri frakt och Fri retur vid order över 500 kr och 30 dagars öppet köp när du handlar hos oss, så att du kan testa kläderna hemma i lugn och ro. Vi har kläder från många starka varumärken som Fox, Hart & Huntington, Sullen, Metal Mulisha, Famous, Tapout, Black Market Art och DePalma. Allt från Hoods, t-shirts , jackor, jeans, chinos, toppar, linnen accessoarer och väskor. Välkommen in i butiken eller kom och häng med oss på Facebook! - Lev stilen!


16

Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

Se upp för Smörgåsmetoden! Har du svårt att ge negativ feedback utan att smyga in den mellan beröm? Det kallas för ”Smörgåsmetoden” och du känner säkert igen den: du börjar med att säga något positivt, därefter framför du din negativa feedback för att slutligen avsluta med att säga något positivt. Med faktum är att den här metoden riskerar att förstöra din relation till dina medarbetare.

Många chefer tror att metoden gör det lättare för medarbetarna att ta till sig och acceptera det negativa om den framförs tillsammans med det positiva. Men dina medarbetare tycker nog tvärtom; de vill ha fyllningen, inte hela smörgåsen.

Det känns ganska absurt, eller hur? Nu tänker du säkert att du aldrig skulle kunna säga så och det beror på att den där strategin är ensidigt kontrollerande, visst? Det är ett försök att ta kontroll över situationen utan att släppa in dina medarbetare i matchen.

Om du ger feedback med smörgåsmetoden finns risken att medarbetarna inte tar din kritik på allvar eftersom den inte känns äkta. Dessutom riskerar du att fjärma dig från dina medarbetare.

Gör så här i stället:

Konfrontera din konflikträdsla Känner du att det skulle bli trevligare och skapa mindre ångest om du balanserar det negativa med det positiva? Känner du att det är obekvämt att behöva ge kritik? Medarbetarna känner av ditt obehag och det gör i sin tur deras oro större. Bra chefer är öppna med vilka strategier de använder i kontakten med andra medan Smörgåsmetoden är en taktik som handlar om att påverka andra utan att det påverkar dig.

Det är ganska absurt Du är inte helt nöjd med Anna och Rogers insats och nu är det dags att berätta det för dem, enligt strategin Smörgåsmetoden. Föreställ dig att du berättar om din strategi till dina medarbetare: - Anna och Roger, vilket fint samarbete vi har på arbetsplatsen! Vi är öppna och ger vår bästa på presentationer, eller hur?(1.) Fast, presentationen i morse var inte alls bra. Det var nog inte bara jag som blev förvirrad när ni berättade om strategier. Det där mötet som Ni var ansvariga för fungerade verkligen inte! (2.) Men, jag måste verkligen gratulera er båda för att ni var de två ur säljgruppen som sålda mest förra veckan!

Här är ett sätt att ge negativ kritik som är transparent och som ökar din och dina medarbetares möjlighet att lära sig något av din feedback.

Exempel: Anna och Roger, jag vill prata med er om några funderingar som jag har. Jag är rädd för att presentationen som ni höll för ledningsgruppen i morse kan ha skapat förvirring om vår strategi. Jag kan väl börja med att beskriva vad jag såg och vad som gjorde mig bekymrad, för att undersöka om ni tänkte samma sak och att vi är överens. Vi kan väl besluta om vad vi kan göra för att komma vidare, jag är öppen för möjligheten att jag kan ha missat något eller att jag själv har bidragit till de bekymmer som jag tar upp. Vad säger ni? Ett transparent tillvägagångssätt fungerar bättre än Smörgåsmetoden, för att: 1. Du berättar om ditt upplägg och involverar medarbetarna och lägger upp mötet tillsammans. Det ökar möjligheten att alla kommer få något ut av det och att mötet hålls på rätt spår. 2. Du ger dina medarbetare chansen att berätta vad som hände, vad dem tycker och komma fram till hur ni ska gå vidare och kunna ta beslut tillsammans. 3. Du har en annan inställning. Nu respekterar du dina medarbetare i stället för att kontrollera eller fjärma dig från dem. 4. Din feedback känns genuin och din och dina medarbetares oro minskar. För att ta del av ett problem och lära sig ut av det, så måste man först förstå vad som egentligen hände.

Källa: Smart leaders, smarter teams, Harvard Business School.


Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

17

Bygga nytt, Renovera, Bygga till är vi proffs på.

Qvalitet in i minsta detalj

Spruta din vind med PAROC Lösull! Sprutad Paroc Lösull från Paroc behåller värmen i huset och ägarens pengar i fickan. Kontakta oss för formation om vårt erbjudande med lösullen sprutad på plats.

Golvbeläggning - Quadro är auktoriserad entreprenör av golvbeläggning med acrydur. Quadro entreprenad AB - Är ett byggföretag med ett brett utbud av tjänster. Bjälklagsisolering - Quadro är auktoriserad entreprenör av isolering med Paroc lösull.

Lärlingsgatan 36, 904 22 Umeå • Tel. 090-77 92 00 • Fax. 090-77 72 90 • www.quadro.se

Vi utför takbeläggning - Pappläggning, Katepal, Membranisolering, Restrix Takunderhåll.

Lärlingsgatan 36 904 22 Umeå. Tel. 090-77 92 00 Fax 090-77 72 90 www.quadro.se


18

Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

Vill du också ingå i en värld av gemenskap, nykterhet Vill också ingå av gemenskap, ochdu påverkan? Då iärenduvärld hjärtligt välkommennykterhet att hänga och Då är du hjärtligt välkommen att hänga medpåverkan? oss i Västerbotten! med Västerbotten! Gå inoss på, ivasterbotten.iogt.se för mer information. Gå in på, vasterbotten.iogt.se för mer information.


Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

19

HOS OSS HITTAR DU Har du råd att vara utan ditt körkort? Den 1 januari 2012 trädde den nya rattfyllerilagen i kraft. Redan vid 0,2 promille återkallas körkortet i minst 1 år, jämfört med tidigare 3 månader. Vill du vara helt säker på att du är körklar, använd Dräger Alcotest 3000, samma utrustning som används av polis och myndigheter världen över.

nY rattFYLLEriLaG 1 Januari

Hitta återförsäljare på www.drager.se

Dräger Alcotest 3000 tilldelades 5 plus i Aftonbladets stora test 19 juni 2011.

Följ oss på Facebook

Äntligen en ny modern telefonväxel som du kan styra från din Smartphone! Fungerar till iPhone, Android eller Windows Phone

Ring Niklas Bjuhr på 070-5670187 eller Mathias Perman 070-5679420 så får du veta hur en modern och smart växel fungerar! www.telavox.se

Förrådsvägen 16 A | 901 32 Umeå, 090 - 70 44 70 Öppettider: Mån-Fre 08.00- 17.00, Lunchöppet i Butiken


20

Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

Enkla tips för att spara energi Det finns stora potentialer att spara energi. Bland annat genom att se över dina elvanor. Och med små åtgärder, varje dag, varje stund kan du göra stor skillnad. Här får du några snabba tips! Släck lampan - en lysande idé. Du kan spara så mycket som 15 procent energi bara genom att släcka lamporna i de rum på kontoret som inte används. Behöver verkligen förråden vara upplysta varje dag? Om man dessutom släcker lamporna under natten kan man spara lika mycket energi som det går åt till att värma vatten till 1 000 koppar kaffe. Gammal belysning drar mycket mer el. Är så fallet hos dig kan du tjäna mycket på att byta till ett effektivare system. Byt även till lågenergilampor till de platser där du måste ha ljus. Men glöm inte att dagsljus är en bra ljuskälla, så bort med skymmande gardiner!

Stäng av dator och skärm. Gör det till en vana att alltid slå av den när du går hem för dagen. På så sätt minskar datorns koldioxidutsläpp med 83 procent per år. Det motsvarar lika mycket energi som det går åt till att laga middag i mikron för dig själv och fem av dina medarbetare. Men kom ihåg att alla apparater på kontoret ska stängas av och inte sättas i stand-by läge.

Skrivare och konferensrum, vad är det? Spara och skicka ut dokument elektroniskt istället för att skriva ut dem. Om du ändå måste ta kopior, använd båda sidorna på pappret och spar både papper och träd. Skriv även ut i svartvitt de gånger du inte behöver färgutskrift. Du kan också spara energi

genom att betala fakturor elektroniskt. Rätt använt kan IT spara pengar och resurser. Beräkningar visar även att videokonferenser alltid är det mest energisnåla alternativet jämfört med den energi som går åt vid resor till möten. Med videokonferenser kan du hålla dig informerad var du än befinner dig!

Ingår elen i hyran? Om du hyr lokal och elen ingår i hyran får du ofta inte del av de minskade kostnaderna som du kan spara in. Hör med hyresvärden om kontraktet kan utföras så att du får se resultat av dina sparåtgärder. Detta kan nämligen mätas.

Ta tempen! Ibland kan en enda grads skillnad innebära stora besparingar. Om du sänker inomhustemperaturen med 1oC kan du minska dina uppvärmningskostnader med upp till 10 procent på ett år. Du kan spara ännu mer om du minskar ditt kylbehov på sommaren.

Börja med nattvandring Genom att göra en nattvandring i lokalen hittar man garanterat direkta åtgärder eftersom man kan upptäcka hur mycket utrustning som går i onödan, då ingen är där. Det kan vara fläktar som är på, belysning som är tänd och datorer som inte är avstängda. Leta efter energitjuvar som läckage av kyla eller värmetillskott genom belysning, oisolerade rör och maskiner som alstrar värme. Att åtgärda detta och därmed minska kylbehovet är väldigt lönsamt.


Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

21

! V L O G M V K 0 0 70.0 ! R E G I LA 140 Ton spack el, lim & f ix! 337 Olika lister + massor med tillbehör!

Totaldistributören i Norrland

Golvcenter Spårvägen 18 • 901 31 UMEÅ Telefon: 090-18 18 86 Fax: 090-18 18 46

Thomas D Granström, V


22

Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

lys upp höstmörkret! ett parti NBB halogen extraljus Art.nr 265-6040. pencil, blå.

549:Har kostat 799:-

kan kompletteras med en xenonsats!

600:-

Xenonljus Art.nr. 128505.

Alkotestare Dräger Alcotest 3000 Art.nr. KI D8320760. Proffsutrustning för alla - nu kan även du vara helt säker! Denna alkotestare har sitt ursprung i polisens utrustning med mätsäkerhet.

3.495:-

50W.

Högtryckstvätt All inclusive C125.3-8 PAD

Art.nr. 318949930. Högtryckstvätt 125 bar. Fordonsborste, altantvätt, (värstingmodellen) 15 meter avloppsrensare, skummunstycke och tvättmunstycken.

1.695:Vi har rese rvdelar till alla bil modeller. sök på www.la

Delbetala med Laitiskortet, ränte- och krångelfritt!

itis.se

Umeå: Björnvägen 11. Tel: 090-70 64 00. Öppet: Måndag-torsdag 7-18, Fredag 7-17, Lördag 10-14 • www.laitis.se


Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

s2 250m inredning butik, stort Café med allt från konditori till varm mat & sallader .

Inredning & Presentbutik Något utöver det vanliga...

Vi har även presentkort!

Björnvägen 11, 906 40 Umeå • Tel.090-14 17 30 • cafevictoriahome@hotmail.se • Besök oss på facebook: Victoria & Victoria’s Home Öppet alla dagar! 10-18 vardagar, 10-16 lördagar, 12-16 söndagar

23


24

Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

Här är maten som har störst inverkan på din arbetsdag Gäspar du dig genom förmiddagen? Är kroppen tom på energi redan efter lunch samtidigt som stressen står dig upp över öronen? Då kan det finnas ett samband mellan vad du stoppar i dig och vad du får gjort under arbetsdagen. Se vilka ingredienser och vanor som kan göra sig piggare. Du behöver all energi du kan få för att orka med de stressiga dagarna. Samtidigt behöver du även lära dig att slappna av- här får du tips och råd för en bättre arbetsdag. 5 ingredienser som får dig att slappna av: 1. Grönt te. Innehåller aminosyran teanin som kan minska ångestkänslor och främja sömn. 2. Mörk choklad. En studie visar på att chokladätare hade lägre nivåer av stresshormonet kortisol i blodet. Välj choklad med minst 70 % kakaohalt. 3. Lax. Har höga halter av omega-3 som kan bidra till att minska oro kopplad till stress. 4. Gröt. Gryn med fiber, som havre, råg och korn tar längre tid för kroppen att smälta och leder därför till en längre mättnadskänsla och ökad känsla av välbefinnande. 5. Apelsin. Höga doser av C-vitamin sägs hjälpa återhämtningen från stressiga situationer.

5 saker som gör dig trött i onödan: 1. Frukost utan kolhydrater. I dessa LCHF tider är det många som startar dagen med enbart keso eller ägg. Men för många kan det vara förödande. Kroppen är gjord för att äta kolhydrater, särskilt till frukost, det ger energi och lust. Men tänk på att äta rätt sorts kolhydrater som fullkornsbröd, grönsaker osötad müsli eller havregrynsgröt.

2. Oreda. En rörig arbetsplats, särskilt kontoret kan göra dig mentalt trött. En färsk studie visar att oreda kan leda till att din hjärna känner sig överväldigad och får svårt att fokusera. Plocka undan skräp kontinuerligt, vädra och inred kontoret på det sätt som får just Dig att känna lugn. 3. Vitaminvatten. Har blivit allt mer populärt i handeln. Men problemet är att vitaminerna i flaskan kan lura din kropp, särskilt när det gäller B-vitamin och Taurin, som kroppen har svårt att ta upp i den formen. Drycken kan då påverka dig så att du blir tröttare, darrig och överstimulerad. 4. Grönsaksbrist. Bröd, pasta kött, sås... men vad hände med grönsakerna? Antioxidanterna som finns i grönsaker skyddar kroppen från fria radikaler som kan orsaka allt från trötthet till cancer. Ät gärna grönsaker ger extra mycket energi, så som spenat, papaya och röda bär. 5. Klistrad vid datorn. För mycket sittande vid datorn kan vara väldigt tröttande för ögonen. Optiker har slagit fast att för långa pass vid datorn kan leda till trötthet, huvudvärk samt dimsyn. Tips för att vila ögonen: titta bort från datorn i 20 sekunder var 20:e minut.

Ät så här för att få bra energi som håller hela dagen 1. Hoppa aldrig över måltiderna. När du blir hungrig så blir kroppen stressad vilket påverkar dig negativt. 2. Kom ihåg mellanmålet. En handfull frukt och nötter med en matsked keso är ett bra alternativ mellan måltiderna. Ät dock inte för mycket av nötterna då de innehåller mycket energi (kolhydrater). Ät protein och kolhydrater till varje måltid. Proteinet ska utgöra 35 % av varje måltid. Ät måltiderna med jämna mellanrum, och på fasta tider. 4. Drick vatten! Ta det lugnt med kaffet och drick helst inte en kopp efter kl 14.00. Drick även rätt mängd vatten, för mycket vatten är heller inte bra. Bästa är att titta på urinet, om det är klart så dricker du rätt mängd. 5. Undvik att äta för mycket socker, detta gäller även frukt. Socker höjer blodsockret snabbt, men det sjunker snabbt igen.


Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

Nu byter vi grafisk profil

PL Data byter nu grafisk profil! Detta för du som kund enklare ska känna igen oss. Vi är samma företag men med ett nytt ansikte utåt. Med 25 år i IT-branschen är vi fortfarande Din lokala IT-verkstad med kompetens som motsvarar de höga krav som kunder och samarbetspartners har rätt att ställa på oss. Vi kan därför erbjuda professionell service av datorer, skrivare, smartphones och servrar. Allt för att göra ditt arbete enklare!

CH SI A STA N SE N

PL Data AB • Formvägen 9B • Box 3089 • 903 03 Umeå Tel 090-18 83 83 • Fax 090-18 85 34 • info@pldata.se • pldata.se

MÄSSPRISER I BUTIKEN Formvägen 3 tel 090-18 92 80 www.miljokok.com

25


26

Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

Nytt i bokhyllan! REKLAM, JA TACK! - 224 tips och hemligheter om framgångsrik direktreklam, av Krister Maxe. ”Det är väl ingen som vill ha direktreklam. Eller? Dålig direktreklam kastas direkt i pappersåtervinningen och är slöseri med både papper och pengar. Framgångsrik direktreklam å andra sidan, tjänar miljontals kronor till de företag som vet hur man gör den.” I den här boken får du vinnande strategier, hemligheter och tip. När du har läst den här boken så vet du hur du ska vinna slaget i brevlådan och få dina nuvarande och framtida kunder att öppna kuvertet, ta del av ditt erbjudande och beställa dina produkter och tjänster.

Sluta oroa dig- 182 nödvändiga tips för att kunna njuta mer av livet, av Stefan Ekberg. ”Engelska forskare har precis räknat ut att varje normal människa slösar bort fem år och tre månader av sitt liv på att oroa sig i onödan. Men det finns konkreta metoder som tar bort oro direkt. Det är just de enkla men effektiva metoder som är samlat i den här boken.” Om du känner igen dig så kommer du att tjäna flera år av livskvalitet på att läsa den här nya boken med konkreta tips om hur du ska tänka när oron slår till.

Alltid nåbar- aldrig ifred, av Nisse Simonson. “Jag är född i början av 1940-talet. Min generation har varit med om en makalös resa. Från grammofoner och telefoner som skulle vevas upp till dagens genomdatoriserade samhälle. Men i och med att vi ständigt är nåbara är vi aldrig riktigt ifred. Vi tillbringar mycket tid framför skärmar av olika slag och har blivit alltmer oförmögna att verkligen umgås ansikte mot ansikte. “ Den kloke doktorn Nisse Simonson resonerar här kring den teknikutveckling vi varit med om de senaste åren och som inneburit stora förändringar för hur vi arbetar. Vad kan detta komma att innebära för oss i längden? Hur ska vi lära oss att dra fördel av allt det positiva med en ny värld som öppnat sig, men samtidigt vara medvetna om att det bara är vi själva som kan styra hur uppkopplade vi vill vara. BILD: BROMBERGS FÖRLAG

Kreativitetskoden: från idé till succé, av Nicolas Jacquemot, Jens Magnusson, Maria Ulander. ”Det går att plocka fram inspirationen och träna sig till kreativitet. Här får du koden! Kreativitet behövs för att vi ska må bra och utvecklas som människor. Kreativitet hjälper oss också att lösa problem i tillvaron, i relationen, på jobbet och på fritiden.” Kreativitetskoden avslöjar hemligheterna bakom kreativitet och ger olika redskap för hur man kan utveckla sina kreativa sidor och inte minst: hur man kan finna inspiration och motivation i vardagen.

Stark i kropp och själ: träning mat inspiration, av Kristin Kaspersen. ”Följ med Kristin på hennes resa till ett hälsosamt liv där både träning för att klara av vardagen och härliga middagar med bästa vännerna får plats. Ett liv där inte vardagsstressen får ta över möjligheten att leva i nuet - och framför allt ett liv där det inte bara är utsidan som räknas.” Kristin Kaspersen har hittat sin väg till hälsa. Hon vet hur hon ska äta och träna, och få en framgångsrik karriär. Är du också sugen på att må så bra du bara kan? Läs då Kristins personliga och inspirerande träningsbok.


Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

ÖVER 30 ÅRS BRANSCHERFARENHET AV LAGERHALLAR, VÄDERSKYDD & EVENT

LAGERHALLAR

VÄDERSKYDD

Vi levererar lagerhallar i olika storlekar och till olika ändamål. På bilden ser ni den senaste vi levererade till Svappavaara. Med måtten 54m fribärande bredd och 140m längd. Hallen ska användas som mellanlager För malm.

Vi levererar väderskydd till olika byggprojekt. På bilden ser ni byggnationen av nya centralstationen i Umeå. Där vi levererade väderskydd under byggtiden.

EVENTHALLAR

SKÄRMTAK

Vi levererar eventhallar med övrig utrustning till olika arrangemang. På bilden ser ni invigningen av Botniabanan. Där vi levererade Tält m.m för kungamiddagen vid residens huset i Umeå.

Vår senaste produkt skärmtak har fått riktigt bra omdöme. Den passar utmärkt där behov av lagring finns. På trångare områden. På bilden ser ni en av våra leveranser till Cramo i Borlänge. 2st skärmtak breddx Djup 20x8m. Som dom använder till att förvara Liftar i.

Renthall i Sverige AB, Lärlingsgatan 20, 904 22 Umeå • Tel 090-14 25 60, Fax 090-14 25 61, www.renthall.se

27


28

Företagsnytt - Umeå • Årgång 2013 • Nummer 3

Företagsnytt 2013 - Nr 3  
Företagsnytt 2013 - Nr 3  
Advertisement