Page 1

GREAT GADGETS PHONES TABLETS GAMES & LIFESTYLE TECH Απρίλιος 2013 Τιμή: 3,50 ευρώ

THE GREEK MAGAZINE FOR TELECOM & MOBILE TECH

Η «πίτα» της συνδρομητικής τηλεόρασης

Best Apps

www.kinitanea.gr

Sony Xperia Tablet Z

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013

Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy Note 8.0

178

Google Chromebook

Asus Vivo Tab RT TF 600

HTC One

www.mobilenews.gr


E

Editor’s note Γιατί μας αρέσουν τα smartphones! Ας ξεκινήσουμε με κάποια νούμερα: περίπου 6 δισεκατομμύρια είναι οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας σε όλον τον κόσμο, από αυτές οι 15.200.000 εντοπίζονται στην Ελλάδα, 750.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν smartphone ή tablet και 30.000.000.000 εφαρμογές «κατέβηκαν» πέρυσι. Για ποιους λόγους λοιπόν ξεχώρισαν αυτές οι έξυπνες συσκευές -αν και ακριβές τις περισσότερες φορές- και κέρδισαν την εμπιστοσύνη των ελλήνων καταναλωτών; 1ον: Θυμάστε εκείνη την εποχή, προ κινητού τηλεφώνου, που έπρεπε για να κλείσουμε ένα ραντεβού με κάποιον να συνεννοηθούμε μέρες νωρίτερα για το μέρος και την ώρα; Πλέον δεν υφίσταται τέτοια ανησυχία, γιατί στέλνουμε ένα γραπτό μήνυμα ή επικοινωνούμε μέσω Facebook και Skype και ακόμη και την τελευταία στιγμή αναπρογραμματίζουμε τις συναντήσεις μας. 2ον: Οι έξυπνες συσκευές έφεραν κυριολεκτικά τον υπολογιστή στην τσέπη μας. Πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε τρόπος να… σκοτώσουμε την ώρα μας. Τώρα είτε περιμένουμε το λεωφορείο είτε στεκόμαστε στην εφορία είτε απλώς δεν έχουμε κάτι να κάνουμε, μπορούμε με το smartphone να παίξουμε παιχνίδια, να ακούσουμε μουσική, να σερφάρουμε στο ίντερνετ, ακόμη και να κάνουμε ηλεκτρονικές αγορές. 3ον: Πρόσβαση στη γνώση. Σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκεσαι πλέον έχεις τη δυνατότητα με ένα smartphone να αποκτήσεις ό,τι πληροφορία θέλεις. Από το αν υπάρχει κάποιο ανοιχτό φαρμακείο κοντά στο σπίτι σου μέχρι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για την εργασία των παιδιών σου. 4ον: Απαθανατίστε τον κόσμο. Εάν έχεις ένα smartphone στα χέρια σου μπορείς να τραβήξεις φωτογραφίες, να καταγράψεις βίντεο ή και συνομιλίες. Και το ακόμη πιο ωραίο, μετά να τα «ανεβάσεις» στο διαδίκτυο και να τα μοιραστείς με τους φίλους σου! 5ον: Η ζωή σήμερα είναι μια διαρκής ενημέρωση, ή ένα update στη γλώσσα των social media. Εκατομμύρια προφίλ στο Facebook, στο Twitter, στο Instagram και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα ενημερώνονται με καινούργιο περιεχόμενο κάθε δευτερόλεπτο.

Απόστολος Κόμνος


Περιεχόμενα 6

EDITOR’S NOTE

& MORE

TECH-GADGETS & MORE

24 McLaren P1 Με 916 ίππους δεν θέλεις κάτι άλλο… 26 ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

30

14 TECH-GADGETS

COVER STORY

30

Η «πίτα» της συνδρομητικής τηλεόρασης Κινηματογράφος και αθλητισμός στις προσφορές των εταιρειών

36

Samsung Galaxy S4 Ένα πολύ ισχυρό smartphone με νέες τεχνολογίες

40

HTC One Το νέο high-end smartphone με πανίσχυρη κάμερα

PREVIEW

REVIEW

Η «πίτα» της συνδρομητικής τηλεόρασης

REVIEW

43 Nvidia Tegra 4 Ο ταχύτερος mobile επεξεργαστής

ΘΕΜΑ 44 Mobile Security Ασφάλεια στα κινητά 46

36

PREVIEW

Sony Xperia Tablet Z Το καλύτερο μέχρι τώρα tablet της Sony

Samsung Galaxy S4

REVIEW 48 Samsung Galaxy Note 8.0 Αποδοτικό και λειτουργικό

REVIEW 50 HP Slate 7 Επτάιντσο tablet στα 130 ευρώ! REVIEW 52 Asus Vivo Tab RT TF 600 Tablet-PC με Windows 8 RT

8

40

50

HP Slate 7

HTC One


Περιεχόμενα 54 FUTURE TECH

REVIEW

58 Google Chromebook Pixel Το πρώτο laptop με οθόνη αφής

TOP MOBILE APPS

60 iPhone Apps 64 Android Apps 68 Windows Phone Apps

48

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 70 PC/Video Games

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 72 Dead Space 3 Ανείπωτος τρόμος!!!

TECH TUTORIAL

74 GPS vs A-GPS Τεχνικοί όροι με απλά λόγια OΔΗΓOΣ ΑΓOΡΑΣ 76 Smartphones 84 Tablets 86 Laptop 88 Dect 90 Miscellaneous

GPS vs A-GPS

PC/Video Games

70

52

46

92 OTE 94 Cosmote 100 Wind 106 Vodafone 111 HOL 112 OTE Shops

74

TΗΛΕΠΙΚOΙΝΩΝΙΕΣ ΤΙΜΕΣ/ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Samsung Galaxy Note 8.0

Sony Xperia Tablet Z

10

Asus Vivo Tab RT TF 600


MHNIAIO ΠEPIOΔIKO ΨΗΦΙΑΚΗΣ TEXNOΛOΓIAΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΗΣ ΕΠΙΚOΙΝΩΝΙΑΣ ΚΩΔΙΚOΣ: 011472 ETOΣ 17ο, TEYXOΣ 178, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 Iδιοκτησία TRIM A.E. Έντυπες & Ηλεκτρονικές Εκδόσεις Eκδότης Aπόστολος Kόμνος Σύμβουλος έκδοσης Γιώργος Στουραΐτης Communication – Publishing Assistant Αλεξάνδρα Κόμνου Υπεύθυνη ύλης Xρυσούλα Δρακοπούλου Υπεύθυνη διαφήμισης Αλεξάνδρα Κόμνου Art Direction A.L.L. designers Σύνταξη - Διόρθωση Γιάννης Πισπιρίγκος Ηλίας Φλωράκης Aτελιέ Θέμος Μαρτίνης Σοφία Σοφικίτη Διανομή Πρακτορείο «Ευρώπη» Συνδρομές (11 τεύχη) Eτήσια εσωτερικού: 30 ευρώ Eτήσια εξωτερικού: 50 ευρώ Tαχυδρομικές επιταγές / εμβάσματα προς: TRIM A.E. Έδρα: Λεωφ. Αθηνών 286 124 62 Χαϊδάρι, Τηλ.: 210-5810581 Τμήμα Εκδόσεων: ΚΙΝΗΤΑ ΝΕΑ Γριβογιώργου 5, 115 28 Ιλίσια Tηλ.: 210-7240510, Fax: 210-7249473 e-mail: info@kinitanea.gr, www.kinitanea.gr ΜΕΛOΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜOΣΙOΓΡΑΦΩΝ ΙΔΙOΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙOΔΙΚOΥ ΤΥΠOΥ

12


Ενημέρωση & ψυχαγωγία μέσω των QR Codes Δοκιμάστε την τεχνολογία των QR Codes, σκανάροντας τον κωδικό και επισκεφτείτε το mobilenews.gr

Τα «Κινητά Νέα», χρησιμοποιώντας την καινοτόμο και διαδραστική τεχνολογία των QR Codes, σας δίνουν τη δυνατότητα τη στιγμή που διαβάζετε το περιοδικό, άμεσα, απλά και γρήγορα να μεταβείτε στην ιστοσελίδα του mobilenews.gr (ή και σε άλλες σχετικές του διαδικτύου), συγκεντρώνοντας έτσι ακόμη περισσότερα στοιχεία για τις συσκευές που σας ενδιαφέρουν! Πώς γίνεται αυτό; Φυσικά με τη βοήθεια των QR Codes, των τετραγωνισμένων κωδικών που βρίσκονται σε επιλεγμένα άρθρα του περιοδικού μας, και «σκανάροντάς» τα έχετε τη δυνατότητα να συνδεθείτε (link) στο αντίστοιχο άρθρο του mobilenews.gr (ή και σε άλλες σχετικές του διαδικτύου). Τι είναι τα QR Codes; Πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με τα barcodes που βρίσκονται στη συσκευασία των τροφίμων και είναι αναγνωρίσιμα από όλα τα smartphones, αλλά και από κινητά τηλέφωνα με κάμερα και δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο. Πώς λειτουργούν; Έστω ότι διαβάζετε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση ενός κινητού τηλεφώνου στο περιοδικό μας, αλλά θέλετε να μάθετε περισσότερα. Τώρα σας δίνεται η δυνατότητα, σαρώνοντας (χωρίς να χρειαστεί να τραβήξετε φωτογραφία) με την κάμερα του κινητού σας τηλεφώνου το QR Code του εν λόγω άρθρου, να συνδεθείτε με το αντίστοιχο αφιέρωμα στο mobilenews.gr (ή και σε άλλες σχετικές του διαδικτύου), από όπου θα αντλήσετε και άλλες πληροφορίες (φωτογραφίες, βίντεο, ειδήσεις). Τι χρειάζεστε; Για να χρησιμοποιήσετε τα QR Codes είναι απαραίτητο να «κατεβάσετε» μια εφαρμογή συμβατή με τα QR Codes, δηλαδή ένα QR Code Reader. Έχετε πάρα πολλές επιλογές για κάτι τέτοιο: Μπορείτε να αποκτήσετε τη δωρεάν εφαρμογή για όλα τα κινητά και τα smartphones, τη NeoReader από το http://get.neoreader.com/, ή κάποια άλλη εφαρμογή από τα online καταστήματα εφαρμογών (iTunes, Android Market, BlackBerry App World, Ovi Store, Windows Mobile), ανάλογα με το κινητό σας. Σημειωτέον ότι για τη χρήση του διαδικτύου χρεώνεστε ανάλογα με το πακέτο κινητής τηλεφωνίας που έχετε επιλέξει, ανεξαρτήτως της εφαρμογής που θα διαλέξετε. Τι πρέπει να κάνετε; Πρώτον, εντοπίζετε το QR Code του θέματος που σας ενδιαφέρει. Δεύτερον, ενεργοποιείτε την εφαρμογή που σας προαναφέραμε (QR Code Reader) και στρέφετε την κάμερα στον κωδικό, χωρίς να χρειαστεί να τραβήξετε φωτογραφία. Τρίτον, το κινητό αναγνωρίζει τον κωδικό και σας ρωτά αν θέλετε να γίνει είσοδος στο site. Τέταρτον, συνδέεστε στο mobilenews.gr (ή και σε άλλες σχετικές του διαδικτύου) και συγκεντρώνετε όποιες και όσες πληροφορίες σάς ενδιαφέρουν. Εύκολα, γρήγορα και άμεσα τα «Κινητά Νέα» και το mobilenews.gr σας καλούν να γίνετε μέρος της τεχνολογίας του μέλλοντος!


GADGETS & MORE

G

Κινητά τηλέφωνα, συσκευές αναπαραγωγής ήχου, φορητούς υπολογιστές, τηλεοράσεις, περιφερειακά, κονσόλες και ό,τι άλλο gadget κυκλοφορεί ή πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει θα το βρείτε εδώ! Οι τιμές είναι ενδεικτικές βάσει των ελληνικών καταστημάτων ή των ηλεκτρονικών καταστημάτων στα οποία έχουμε εντοπίσει τα gadgets. Δηλαδή μπορείτε να βρείτε τα περισσότερα gadgets σε διαφορετικά καταστήματα και σε ποικιλία τιμών!

0 0 8 € ή

Τιμ

Samsung

Η τηλεόραση Plasma Samsung PS51F5000 σας βάζει στο κέντρο της δράσης χάρη στις ζωντανές και καθαρές εικόνες που παρέχει η λειτουργία δυναμικής αντίθεσης Mega Dynamic Contrast Ratio. Έτσι, τα περιγράμματα είναι πιο καθαρά, το κυλιόμενο κείμενο γίνεται πιο ευκρινές και το τρεμούλιασμα ανήκει πλέον στο παρελθόν. Διαθέτει ανάλυση Full HD (1920x1080) και επεξεργαστή HyperReal Engine για απίστευτη εμπειρία και λειτουργίες εικόνας όπως Digital Noise Filter, Wide Color Enhancer Plus και ήχου όπως Dolby Digital Plus / Dolby Pulse, SRS TheaterSound HD και dts 2.0 + Digital Out. Κοστίζει 800 ευρώ.

16


Τιμ

ή

Δια Μη θέσ ιμη

LG Optimus G Pro

Οθόνη IPS 5,5 ιντσών με ανάλυση 1.080p, quad-core επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 600 στο 1.6 GHz, γραφικά Adreno 320 GPU, 2 GB RAM, 13 megapixels οπίσθια κάμερα, 2,1 megapixels εμπρόσθια, καθώς και μπαταρία 3.140 mAh. Η συσκευή «τρέχει» το Android 4.1 Jelly Bean με το τελευταίο UI της LG.

Asus

Τιμή

€220

Το FonePad είναι ένα καθαρόαιμο 3G tablet, που διαθέτει τον επεξεργαστή Z2420 της Intel χρονισμένο στα 1,2 GHz, ως λειτουργικό «φοράει» το Android 4.1 και η ανάλυση της οθόνης του είναι 1.280 x 800. Θα κυκλοφορεί σε εκδόσεις των 16 και 32 GB, μνήμη που, και στις δύο εκδόσεις, θα μπορεί να επεκταθεί με microSD κάρτα. Διαθέτει δύο κάμερες, η μία πίσω είναι στα 3 megapixels και η μπροστά, για πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων, στα 1,2 megapixels. Θα κυκλοφορήσει στη Μ. Βρετανία στα 220 ευρώ, προς το τέλος της χρονιάς.

18

Nokia

Τιμή

€15

Το Nokia 105 θα είναι διαθέσιμο σε κυανό και μαύρο και θα έχει έγχρωμη οθόνη, γεγονός που θα το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κινητά της κατηγορίας του. Αποτελεί ιδανική επιλογή για κάποιον που αποκτά το πρώτο του τηλέφωνο, καθώς έρχεται εφοδιασμένο με λειτουργίες απαραίτητες στην καθημερινή ζωή, όπως το ραδιόφωνο FM, το φωνητικό ρολόι και ο φακός. Θα κυκλοφορήσει μέχρι το καλοκαίρι, στα 15 ευρώ.


Τιμ

ή

Δια Μη θέσ ιμη

Polaroid Asus

PadFone Infinity ονομάζεται η έξυπνη συσκευή της Asus, που αποτελείται από ένα smartphone και ένα tablet. Δεν ανακοίνωσε πότε θα κυκλοφορήσει, αλλά στη Μ. Βρετανία θα κοστίζει 799 λίρες. Το smartphone αποτελείται από μια οθόνη 5 ιντσών, 1.080p, «τρέχει» το Android Jelly Bean, έχει επεξεργαστή τον Snapdragon 600 (1,7 GHz), ενώ η RAM είναι στα 2 GB. Το δε tablet έχει οθόνη 10,1 ίντσες, με ανάλυση 1.920 x 1.200 pixels. Φυσικά δεν λείπει και μία κάμερα 13 megapixels με αυτόματη εστίαση και LED φλας.

ZTE

Τιμ

ή

Δια Μη θέσ ιμη

Το νέο smartphone της ZTE απευθύνεται σε όσους δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις και μεγάλο… μπάτζετ! Η συσκευή, όπως έκανε την εμφάνισή της στο MWC, διαθέτει οθόνη 3,5 ιντσών, ανάλυσης HVGA, RAM στα 512 MB, κάμερα στα 3,2 megapixels και μπαταρία στα 1.200 mAh. Το “ατού” της συσκευής είναι ότι το Open θα διαθέτει το Firefox OS, κάτι που σημαίνει ότι θα συνοδεύεται από τα Facebook και Twitter.

20

Τιμ

ή

Δια Μη θέσ ιμη

Πριν αρκετούς μήνες, η ADR Studios έδωσε στη δημοσιότητα την ιδέα της για μία Instagram κάμερα που θα τύπωνε τις φωτογραφίες που θα έβγαζε, με όποιο Instagram φίλτρο επέλεγε ο χρήστης. Η νέα κάμερα όμως, που θα τυπώνει «ρετρό» polaroids, αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2014. Η Socialmatic κάνει σαφές πως η φωτογραφική μηχανή που βλέπετε στην φωτογραφία και έχει την όψη του εικονιδίου του Instagram, χρησιμοποιείται για λόγους επικοινωνίας και μόνο. Ακόμα δε, δεν έχουν ανακοινώσει το όνομά της. Το αρχικό concept δε, μιλούσε για μία κάμερα που θα υποστήριζε σύνδεση μέσω Wi-Fi και Bluetooth, 16GB μνήμης, οπτικό ζουμ και LED flash. Σίγουρα πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φωτογραφικά gadgets που θα δούμε μέσα στη χρονιά!


Alcatel

Αν και δεν ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας του, το Alcatel One Touch Idol X έρχεται με Android Jelly Bean, ενσωματωμένο επεξεργαστή (τετραπύρηνο) στα 1.2 GHz, αποθηκευτικό χώρο που φτάνει τα 16 GB (microSD), κάμερα 13 megapixels και μπαταρία 2.000 mAh. Η οθόνη θα είναι στις 5 ίντσες, με ανάλυση 1.080p, ενώ θα κυκλοφορήσει σε ποικιλία χρωμάτων!

Τιμ

ή

Δια Μη θέσ ιμη

Neptune Pine

Το Neptune Pine είναι ένα ρολόι χειρός με λειτουργικό σύστημα Leaf OS (βασίζεται στο Android), οθόνη αφής 2,4 ιντσών, ανάλυσης 320 × 240 pixels, μονοπύρηνο επεξεργαστή 1 GHz, Wi-Fi, GPS, Bluetooth και μπαταρία 800 mAh. Δέχεται κάρτες microSIM και λειτουργεί όπως ένα κανονικό κινητό, ενσωματώνει ραδιόφωνο FM και έχει πρόσβαση στο Google Play. Μπορείτε να το προπαραγγείλετε με την έκδοση των 8 GB να κοστίζει 335 δολάρια (περίπου 250 ευρώ).

0 5 2 € ή

Τιμ

21


YotaPhone

Τιμ

Το YotaPhone είναι ένα smartphone που έρχεται από τη Ρωσία και έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο Mobile World Congress 2013. Πιο συγκεκριμένα, έχει μία LCD οθόνη αφής 4,3 ιντσών στο μπροστινό μέρος και μία E-ink στο πίσω μέρος, η οποία δεν είναι αφής και σίγουρα μοιάζει μ’ αυτήν που χρησιμοποιεί το Kindle της Amazon, ενώ καταναλώνει ελάχιστη μπαταρία σε σύγκριση με την LCD. Κατά τα άλλα, το YotaPhone διαθέτει διπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon S4 στο 1.5 GHz, 2 GB RAM, 32 ή 64 GB αποθηκευτικό χώρο, οπίσθια κάμερα στα 12 megapixels, μπαταρία 2.100 mAh και υποστήριξη LTE.

0 5 5 € ή

Sony

Τιμ

Το Laptop Sony Vaio SVE1513B1EW ξεχωρίζει για τον πολυτελή σχεδιασμό με ανθρακονήματα, την απόλυτη φορητότητα με εξαιρετικά λεπτή και διακριτική σχεδίαση, την ασυμβίβαστη ισχύ με τον επεξεργαστή Intel Pentium 2020 2.40 GHz και την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών της Intel που θα αποδώσει με άνεση το Metro περιβάλλον των Windows 8 ενώ θα ανταπεξέλθει ικανοποιητικά ακόμη και σε casual gaming. Κυκλοφορεί στην Ελλάδα, στα 550 ευρώ.

22

ή

Δια Μη θέσ ιμη


GADGETS & MORE

G

McLaren P1

Με 916 ίππους δεν θέλεις κάτι άλλο…

Στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης η βρετανική εταιρεία αποκάλυψε την εκρηκτική McLaren P1, το νέο υπερ-αυτοκίνητο των 916 ίππων και του 1 εκατ. ευρώ. Η κατασκευάστρια εταιρεία ανακοίνωσε ότι στα τέλη της χρονιάς 375 μονάδες θα διατεθούν στην αγορά!

24


Σχεδιασμός που κόβει την ανάσα

Η P1 είναι κατασκευασμένη από ανθρακονήματα και τιτάνιο, με το βάρος του αυτοκινήτου να είναι στα 1.400 κιλά περίπου. Τα φρένα είναι carbon-κεραμικά, φέρει ειδικά ελαστικά από την Pirelli και παράγει 600 κιλά κάθετης αεροδυναμικής πίεσης, πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή της MP4-12C.

Κινείται και με ηλεκτρική ενέργεια

Τροφοδοτείται από ένα V8 twin turbo κινητήρα 3,8 λίτρων, ο οποίος συνδυάζεται με ένα ηλεκτροκινητήρα, αποδίδοντας συνολικά 916 ίππους και 900 Nm ροπής. Η κίνηση μεταφέρεται μέσω αυτόματου κιβωτίου επτά σχέσεων, με τα 0-100 να έρχονται σε 2,9

δευτερόλεπτα, τα 0-200 σε επτά και τα 0-300 σε λιγότερο από 17 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 350 χλμ./ώρα, ενώ μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για 20 χιλιόμετρα και με ταχύτητα έως 48 χλμ/ώρα.

Για κορυφαία sport αίσθηση

Η οροφή είναι από γυαλί, με την καμπίνα να έχει αγωνιστική αίσθηση. Τα μπάκετ καθίσματα είναι πολύ λεπτά και ζυγίζει το καθένα 10,5 κιλά, με το carbon και το alcantara να καλύπτουν κάθε επιφάνεια στο εσωτερικό. Πάνω στο τιμόνι βρίσκονται δύο κουμπιά. Το κόκκινο (Instant Power Assist System), μεταφέρει την αίσθηση ατμοσφαιρικού κινητήρα στη καμπίνα και το μπλε (Drag Reduction System), μειώνει την αεροδυναμική αντίσταση της πίσω αεροτομής έως και 23%.

25


ΣΥΝΤΟΜΑ

ΝΕΑ

Ν. Μπέκερς: Ο νέος CEO σε Romtelecom-Cosmote Ρουμανίας

Ο Νικολάι Μπέκερς (φώτο) είναι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Romtelecom και της Cosmote Ρουμανίας, ενώ επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνολογίας και Λειτουργιών Σταθερής και Κινητής Τηλεφωνίας του Ομίλου ΟΤΕ αναλαμβάνει ο κ. Στέφανος Θεοχαρόπουλος. Ο κ. Μπέκερς κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της T-Systems Γαλλίας από τον Σεπτέμβριο του 2011. Διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, στις τεχνολογίες πληροφορικής, στο internet και στα Social Media. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε: «Η συμβολή του Στέφανου Θεοχαρόπουλου στη δυναμική άνοδο της Cosmote Ρουμανίας, καθώς και την ανάδειξη της Romtelecom σε ένα σύγχρονο και κερδοφόρο οργανισμό ήταν καθοριστική», και ευχήθηκε στον κ. Μπέκερς κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Αυξήθηκαν τα κέρδη της Hellas Online

Vodafone: Πρώτη στη Machine to Machine επικοινωνία

Η Vodafone αναδείχθηκε στην πρώτη θέση παγκοσμίως στα δίκτυα και πρότυπα επικοινωνίας μεταξύ συσκευών (Machine to Machine - M2M) εξασφαλίζοντας τη βαθμολογία του Ηγέτη του Κλάδου σε ανεξάρτητη έκθεση για τα M2M, της Analysys Mason, ύστερα από εξέταση των επιδόσεων των επτά μεγαλύτερων παρόχων υπηρεσιών επικοινωνίας Μ2Μ. H Vodafone καινοτομεί διαθέτοντας μια εξειδικευμένη πλατφόρμα διαχείρισης συνδέσεων M2M τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο που απλοποιεί και διευκολύνει την καθημερινή λειτουργία των εφαρμογών Μ2Μ και τηλεματικής, παρέχοντας άμεσο έλεγχο της τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης, αξιοπιστία και καλύτερη εξυπηρέτηση.

Στα 64,3 εκατ. ευρώ ανήλθε η λειτουργική κερδοφορία της Hellas Online το 2012 έναντι λειτουργικών κερδών 61,1 εκατ. το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση 5,3%. Οι αποσβέσεις μειώθηκαν στα 64,9 εκατ. ευρώ για το 2012 από 67 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία οδήγησε σε περιορισμό των ζημιών προ φόρων σε -18 εκατ. ευρώ το 2012 από -23,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2012, ο Διευθύνων Σύμβουλος της hellas online κ. Αντώνης Κεραστάρης ανέφερε: «Σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική χρονιά για τη χώρα μας και του έντονου ανταγωνισμού στην αγορά μας, η Hellas Online διατήρησε σε υψηλά επίπεδα τα έσοδα, τη λειτουργική κερδοφορία, τις λειτουργικές ταμειακές ροές και μείωσε τον τραπεζικό της δανεισμό. Παράλληλα, συνεχίσαμε να επενδύουμε σε καινοτόμες τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να προσφέρουμε πρώτοι στην αγορά νέες υπηρεσίες που διαμορφώνουν την επόμενη μέρα στις τηλεπικοινωνίες».

26

Vodafone Smart II: Η κορυφαία επιλογή των Ελλήνων

Το Vodafone Smart II αναδείχτηκε το Νο1 σε πωλήσεις smartphone στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 7 μηνών. Το καταναλωτικό κοινό ανέδειξε το Vodafone Smart II ως το πιο δημοφιλές smartphone, από τον Ιούλιο 2012 έως σήμερα καθώς και τα καταστήματα Vodafone, το Νο1 προορισμό για smartphones! Μόνο στα καταστήματα Vodafone, οι συνδρομητές καρτοκινητής μπορούν να αποκτήσουν το πιο δημοφιλές smartphone της αγοράς, Vodafone Smart II, μόνο με 69€ με ανανέωση χρόνου ομιλίας 20€ και με δώρο το κορυφαίο σύστημα πλοήγησης για οδηγούς και πεζούς MLS Destinator, αξίας 39€.


Ευρυζωνικότητα και επενδύσεις, έννοιες αλληλένδετες…

«Η ανταγωνιστική ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών αποτελεί δέσμευση και προτεραιότητα της ΕΕΤΤ», τόνισε ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής και του Σώματος των Ευρωπαίων Ρυθμιστών (BEREC) δρ. Λεωνίδας Κανέλλος, πραγματοποιώντας τα εγκαίνια του πρώτου Ελληνικού Περιπτέρου στη Mobile World Congress 2013. Όπως ειδικότερα ανέφερε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι τεχνολογικές εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας αποτελούν πρωτογενή παραγωγή για τη χώρα μας, όπως η γεωργία, η ναυτιλία και ο τουρισμός και η συστηματική προώθησή τους αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάκαμψης όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη». Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Λ. Κανέλλος προσέθεσε ότι «πέραν του ευέλικτου ρυθμιστικού πλαισίου, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που επιδρούν στην πραγματοποίηση επενδύσεων όπως είναι η ελκυστικότητα του κλάδου σε σχέση με άλλους τομείς, η ζήτηση για νέες υπηρεσίες, η χρονική περίοδος απόσβεσης και η εκτιμώμενη κερδοφορία της επένδυσης».

Μειώστε τα έξοδα της επικοινωνίας σας

Την εμπορική διάθεση της πιστωτικής κάρτας ΟΤΕ Cosmote World MasterCard ξεκινούν ο ΟΤΕ και η Cosmote σε συνεργασία με την Eurobank, προσφέροντας στους συνδρομητές συμβολαίων τους μοναδικά προνόμια, απλά, ξεκάθαρα και με άμεσο όφελος. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας σε κάθε αγορά την ΟΤΕ Cosmote World MasterCard: • O συνδρομητής OTE κερδίζει 2% της αξίας των μηνιαίων του αγορών ως έκπτωση σε επόμενο λογαριασμό ΟΤΕ. Ο συνδρομητής Cosmote κερδίζει επίσης το 2% της αξίας των μηνιαίων του αγορών ως έκπτωση σε επόμενο λογαριασμό Cosmote. • Ο συνδρομητής ΟΤΕ & Cosmote κερδίζει το 3% των μηνιαίων του αγορών ως συνολική έκπτωση στους λογαριασμούς ΟΤΕ και Cosmote (1,5% των αγορών της κάρτας ως έκπτωση σε επόμενο λογαριασμό ΟΤΕ και επιπλέον 1,5% σε επόμενο λογαριασμό Cosmote αντίστοιχα). Προϋπόθεση αποτελεί οι λογαριασμοί ΟΤΕ ή/και COSMOTE να εξοφλούνται μέσω πάγιας εντολής στην κάρτα.

Άστραψε και βρόντηξε ο Τσαμάζ…

«Υποτιθέμενη ρυθμιστική αρχή» φέρεται να αποκάλεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ την ΕΕΤΤ κατά τη διάρκεια του conference call που είχε με τους αναλυτές επ’ ευκαιρία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Ο κ. Τσαμάζ περιέραψε το ελληνικό παράδοξο: από τη μία η χώρα επιδιώκει τις επενδύσεις για να βγει από την κρίση και από την άλλη η ΕΕΤΤ δεν αφήνει τον ΟΤΕ να επενδύσει. Το πρόγραμμα για το 2013 προβλέπει επενδύσεις περί τα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 300 στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής του ομίλου άφησε να εννοηθεί ότι αν η ΕΕΤΤ συνεχίσει να είναι εχθρική απέναντι στον ΟΤΕ, τότε ο όμιλος θα πράξει τα ανάλογα με το CAPEX του.

Deloitte: Διαφήμιση μέσω smartphones το 2013

Σύμφωνα με την 12η έκδοση των Προβλέψεων για τους κλάδους της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών για το 2013 της Deloitte, ένα δισεκατομμύριο έξυπνα κινητά (smartphones) θα διατεθούν το 2013 και η διαφήμιση μέσω κινητών θα χωριστεί σε δυο κατηγορίες: σε ταμπλέτες (tablets) και έξυπνα κινητά. Επιπλέον, το 2013, ο κλάδος των smartphones μπορεί δημιουργήσει έσοδα της τάξεως των $4,9 δισ., ενώ η διαφήμιση σε ταμπλέτες έσοδα $3,4 δισ. Τα έσοδα ανά μονάδα, ωστόσο, αποκαλύπτουν μια διαφορετική δυναμική καθώς τα έσοδα από τη διαφήμιση προβλέπονται σε $7 ανά ταμπλέτα και $0,60 ανά smartphone (συμπεριλαμβανομένων και των διαφημίσεων μέσω εφαρμογών «in-app ads»).

27


Samsung Galaxy S III: Κορυφαίο smartphone της χρονιάς!

Καλύτερο smartphone στην έκθεση Mobile World Congress 2013 αναδείχθηκε το Galaxy S III της Samsung. Αναλυτικά τα αποτελέσματα: Best Smartphone: Samsung Galaxy S III. Best Mobile Tablet: Στην Google και την Asus για το Nexus 7 Best Feature phone ή entry level phone: Στη Nokia για το Nokia Asha 305 Best Mobile App for Consumers: Στο Facebook για την εφαρμογή του Facebook Best Mobile App for Enterprise: Στο Evernote. Best Mobile Enabled Consumer Electronics Device: Στη Samsung για τη Samsung GALAXY Camera

Play: Κέρδισε το 60% των φασμάτων

Η Play του ομίλου Π. Γερμανού κέρδισε το 60% των φασμάτων (τρία από τα πέντε μπλοκ που διατέθηκαν) στον διαγωνισμό για φάσματα στη ζώνη των 1.800 MHz στην Πολωνία, που διεξήγαγαν οι ρυθμιστικές αρχές της πολωνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών. Οι προσφορές της Play ξεχώρισαν λαμβάνοντας τις υψηλότερες βαθμολογίες αξιολόγησης, με τίμημα 120 εκατ. ευρώ για τα τρία μπλοκ. H T-Mobile Πολωνίας ήρθε 2η παίρνοντας τα υπόλοιπα 2 μπλοκ φασμάτων, ενώ οι άλλοι δύο εθνικοί ανταγωνιστές - Orange και Polkomtel - δεν κέρδισαν στον διαγωνισμό κι έμειναν χωρίς νέα φάσματα. Πλέον, με την απόκτηση των νέων φασμάτων η Play θα συνεχίσει την ταχύτατη ανάπτυξή της στην αγορά με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (LTE) που προσφέρει στους συνδρομητές υπερυψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και Internet.

Νέα μηχανή αναζήτησης στη Δι@ύγεια

Η προώθηση της διαφάνειας και η καλύτερη πρόσβαση στα ανοικτά δημόσια δεδομένα αποτελούν τον στόχο της μηχανής αναζήτησης ΥπερΔι@ύγεια, η οποία, στη διεύθυνση http://www.yperdiavgeia.gr, παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη τη δυνατότητα να ψάξει με ταχύτητα, ευκολία και ακρίβεια, στα περιεχόμενα όλων των δημοσίων εγγράφων που αναρτώνται στο πρόγραμμα Δι@ύγεια. Το Πρόγραμμα Δι@ύγεια εισήγαγε (με το νόμο 3861/2010), για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την υποχρέωση ανάρτησης των αποφάσεων και πράξεων των κυβερνητικών οργάνων και της δημόσιας διοίκησης στο Διαδίκτυο. Μέσω αυτού ο κάθε πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση, από ένα και μόνο σημείο (στη διεύθυνση et.diavgeia.gov.gr), στο σύνολο των νόμων και αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι ανεξάρτητες Αρχές και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Ελλάδα στην ψηφιακή ανάπτυξη της Ευρώπης

To πρώτο βήμα για να διαδραματίσει η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψηφιακή ανάπτυξη της Ευρώπης ολοκληρώθηκε με την ελληνική αποστολή που συμμετείχε στη μεγάλη έκθεση τεχνολογίας CeBIT 2013 στο Ανόβερο της Γερμανίας. Ένα από τα συμπεράσματα της ελληνικής παρουσίας στην έκθεση ήταν πως το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας μπορεί να γίνει φιλικότερο, και σε αυτό καταλυτικό ρόλο παίζει ο κλάδος της ψηφιακής τεχνολογίας και το ανθρώπινο δυναμικό που τον αποτελεί. Ο συνδυασμός αυτών των δύο μπορεί να εξελιχθεί σε ισχυρό πόλο έλξης επενδύσεων και επιχειρηματικών συνεργασιών.

28


ΟΤΕ: Αύξησε 16% τα καθαρά κέρδη

Σημαντική μείωση του δανεισμού, αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων Πέρα από κάθε προσδοκία των επενδυτών διαμορφώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ, που εν μέσω μιας παρατεταμένης ύφεσης και της συνεχιζόμενης κόντρας με τον ρυθμιστή (ΕΕΤΤ) εμφάνισε αυξημένα κέρδη για το 2012 κατά 16,2%, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε επενδύσεις ύψους σχεδόν μισού δισ. ευρώ και αποπληρωμές δανείων ύψους ενός δισ. ευρώ. Αυτή ήταν προφανώς και η προοπτική που εκτίμησαν οι πιστωτές του Οργανισμού όταν στις αρχές του έτους έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον ΟΤΕ αναχρηματοδοτώντας σημαντικό μέρος του συνολικού δανεισμού του. Στις 7 Φεβρουαρίου 2013 η ΟΤΕ PLC εξέδωσε νέο πενταετούς διάρκειας και σταθερού επιτοκίου, ομόλογο ύψους €700,0 εκατ. με ετήσιο κουπόνι 7,875%, πληρωτέο σε εξαμηνιαία βάση. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε 2,7 φορές, έχοντας συγκεντρώσει συνολική ζήτηση άνω των €1,9 δισ. Ήταν η πρώτη ελληνική «έξοδος» στις αγορές και τότε η Deutsche Bank είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της τιμή - στόχου για τη μετοχή του Οργανισμού στα 8,9 ευρώ από 3,7 ευρώ που ήταν προηγουμένως συστήνοντας αγορές μετοχών στους επενδυτές από hold προηγουμένως.

μειώσεις προσωπικού έφεραν σημαντικά αποτελέσματα οδηγώντας τον ΟΤΕ σε ένα σημείο σύγκλισης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες καθώς την περασμένη δεκαετία, το εργασιακό κόστος ήταν αυτό που «ταλαιπωρούσε» την εταιρεία και τη μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι ΟΤΕ διεξήγαγε επιτυχώς Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης, στο πλαίσιο του οποίου αποχώρησαν 1.516 εργαζόμενοι από τη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας εντός του 2012. Εκτιμάται ότι η καθαρή ετήσια εξοικονόμηση κόστους που προήλθε από το Πρόγραμμα θα ανέλθει σε περίπου €80 εκατ., ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του ΟΤΕ και προωθώντας το μετασχηματισμό του. Η εφαρμογή του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχώρησης οδήγησε σε έκτακτα έξοδα ύψους €123 εκατ. στο Δ’ τρίμηνο του 2012.

Στη συγκεκριμένη έκθεση πάντως η Deutsche Bank εκτιμούσε ότι τα έσοδα του ΟΤΕ θα συνεχίσουν να πιέζονται κυρίως λόγω της ύφεσης και των αποφάσεων της ρυθμιστικής αρχής. Η γερμανική τράπεζα περίμενε βελτίωση του λειτουργικού κόστους το 2013 καθώς και έκτακτα έσοδα από την πώληση των θυγατρικών. Ο ΟΤΕ ωστόσο κατόρθωσε να περιορίσει δραστικά το λειτουργικό κόστος του, γεγονός που αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα.

Ωστόσο ο παράγοντας που συνεχίζει να οδηγεί τις επιδόσεις του Οργανισμού παραμένει η κινητή τηλεφωνία. Η Cosmote συνεχίζει να αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της ελληνικής αγοράς και πλέον τα έσοδα από τον συγκεκριμένο τομέα διεθνώς είναι περισσότερα από την παραδοσιακή δραστηριότητα της σταθερής. Άλλωστε στη σταθερή τηλεφωνία ο ΟΤΕ συνεχίζει να χάνει πελάτες προς όφελος του ανταγωνισμού με το σύνολο των συνδέσεων ISDN και PSTN να παρουσιάζει μια μείωση της τάξης του 8,9%. Μικρότερη ήταν η μείωση των συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (-7,5%) ενώ η δραστηριότητα της κινητής στη Ρουμανία εμφανίζεται πιο ανθεκτική (-1,2%).

Με βάση την ανακοίνωση για τα οικονομικά αποτελέσματα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 7,1% στα 4,68 δισ. ευρώ από τα 5,03 δισ. ευρώ το 2011, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 364 εκατ. ευρώ το δωδεκάμηνο του 2012, αυξημένα κατά 16%. Αυτό όμως που ενδιαφέρει προφανώς του επενδυτές ήταν η αύξηση των κερδών ανά μετοχή που διαμορφώθηκαν σε 0,9719 ευρώ το 2012 από 0,2442 ευρώ το προηγούμενο έτος Οι λειτουργικές ταμειακές ροές παρέμειναν σταθερές στα 1,3 δισ. ευρώ το δωδεκάμηνο του 2012. Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ να είναι η μείωση του δανεισμού. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός περιορίστηκε κατά 25% το προηγούμενο έτος σε 2,8 δισ. ευρώ, την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 70% την ίδια περίοδο. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο όμιλος συνέχισε τις δράσεις μείωσης κόστους, με το κόστος να μειώνεται σε ετήσια βάση κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Προφανώς οι συνεχιζόμενες

Ο κ. Τσαμάζ δήλωσε: «Η τακτοποίηση των του οίκου μας είναι σημαντική, αλλά όχι αρκετή. Το μέλλον μας βασίζεται και στην ικανότητά μας να καινοτομούμε και να επενδύουμε. Η μεγάλη αύξηση των συνδρομητών τηλεόρασης, η ανάκαμψη των υπηρεσιών ευρυζωνικότητας και η εκτεταμένη 4G κάλυψη καταδεικνύουν την έμφαση που δίνουμε σε επίπεδο καινοτομίας και επενδύσεων. Υπό την προϋπόθεση ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο θα στηρίξει την προσπάθειά μας, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να είμαστε ανάμεσα στους μεγαλύτερους επενδυτές υποδομών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το 2013, στις ήδη δύσκολες αγορές που δραστηριοποιούμαστε, αναμένουμε ότι ο ανταγωνισμός θα ενταθεί. Η αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε τη θέση μας, να κρατήσουμε ψηλά την κερδοφορία μας και να ενισχύσουμε τη χρηματοοικονομική μας δομή, θα παραμείνει αμείωτη».

29


COVER STORY

C

Η «πίτα» της συνδρομητικής τηλεόρασης

Κινηματογράφος και αθλητισμός στις προσφορές των εταιρειών

Σε αυτό το αφιέρωμα θα μάθετε περισσότερα για τη συνδρομητική τηλεόραση από τις τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται και κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό της συγκεκριμένης αγοράς. Ρωτήσαμε τον ΟΤΕ, τη Forthnet και τη Hellas Online και μας απάντησαν για τους συνδρομητές, τις προσφορές και τις μελλοντικές κινήσεις τους για τον OTE TV, τη Nova και το hol video club, αντίστοιχα.

30


Στροφή στην οικιακή ψυχαγωγία έχουν κάνει οι Έλληνες στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να περιορίσουν και να ελέγξουν τα έξοδα στον ελεύθερο χρόνο τους. Έτσι, η επιλογή της συνδρομητικής τηλεόρασης είναι σχεδόν αναπόφευκτη, καθώς σε μηνιαία βάση είναι πολύ πιο φθηνή από μία βραδινή έξοδο, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ποικιλία τηλεοπτικού προγράμματος. Μάλιστα, οι πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης προσφέρουν στους τηλεθεατές επιλογές, που τα ελεύθερα κανάλια δεν μπορούν πλέον να εντάξουν στο πρόγραμμά τους λόγω των περικοπών στον προϋπολογισμό τους.

Σχετικά νέα στην Ελλάδα

Συγκριτικά με την Ευρώπη και την Αμερική η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στη συνδρομητική τηλεόραση. Σαν επιλογή τη γνωρίσαμε το 1994 με το Filmnet, ενώ τόσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσο και στις ΗΠΑ ήταν κάτι το συνηθισμένο από τη δεκαετία του 1950 με τη μορφή της καλωδιακής τηλεόρασης. Ακόμη και σήμερα λοιπόν η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες, παραμένει χαμηλή, αλλά καθημερινά νέοι συνδρομητές την επιλέγουν με σκοπό να εξοικονομήσουν χρήματα και να μη στερηθούν την οικιακή ψυχαγωγία.

Πελατειακή βάση

Όσες εταιρείες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω υποχρέωσης, δεν μπορούν να δημοσιοποιήσουν αναλυτικά στοιχεία για τη συνδρομητική τους βάση. Δηλαδή πόσους πελάτες έχουν αποκτήσει, αν αυτοί οι πελάτες ανήκαν στην εταιρεία ή αν την επέλεξαν λόγω της συνδρομητικής τηλεόρασης κ.ά. Παρόλα αυτά Nova και hol video club σημείωσαν ικανοποιητική αύξηση των πελατών τους. Οι νέοι συνδρομητές, ανέφεραν στελέχη και των δύο εταιρειών, έχουν ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις, κάτι που δείχνει ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στην ελληνική αγορά. Όσον αφορά τον ΟΤΕ TV, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, στα μέσα Μαρτίου του 2013 147.000 συνδρομητές επέλεξαν την συνδρομητική τηλεόραση, σε σχέση με τους 120 περίπου χιλιάδες του 2012.

Τα πακέτα των εταιρειών

Ο ΟΤΕ TV προσφέρει ένα μπουκέτο καναλιών με περισσότερα από 70 ψηφιακά κανάλια, από τα οποία τα 17 σε υψηλή ευκρίνεια (HD) με μόλις 19,90 ευρώ/μήνα (Full pack). Έμφαση δίνεται τόσο στο κινηματογραφικό όσο και το αθλητικό περιεχόμενο, αλλά και στα προγράμματα για όλη την οικογένεια. Σήμερα ο ΟΤΕ TV προσφέρει 9 αθλητικά, 6 κινηματογραφικά, 32 θεματικά κανάλια με

31


σειρές, ντοκιμαντέρ, παιδικά προγράμματα, μουσική, εκπομπές lifestyle και ενημέρωση από όλον τον κόσμο, καθώς επίσης όλα τα μεγάλα ελληνικά κανάλια και επιλεγμένα κανάλια από την ελληνική περιφέρεια. Οι συνδρομητές του μπορούν να ζήσουν τις συναρπαστικότερες αθλητικές διοργανώσεις, με πάνω από 400 live αγώνες κάθε μήνα, να απολαύσουν μεγάλες κινηματογραφικές πρεμιέρες, με περισσότερες από 1.000 ταινίες τον χρόνο, καθώς επίσης πλούσιο περιεχόμενο για όλη την οικογένεια. Ο ΟΤΕ TV διατίθεται σε όλη την Ελλάδα μέσω δορυφόρου καθώς και μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης Conn-x. Επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα ενοικίασης ταινιών σε πρώτη προβολή μέσω της υπηρεσίας OTE Cinema on Demand, η οποία διατίθεται στον OTE TV μέσω Conn-x αλλά και μέσω δορυφόρου. Επιπλέον, η υπηρεσία Replay TV στην ευρυζωνική πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους συνδρομητές του OTE TV να παρακολουθήσουν προγράμματα που έχασαν. Ο OTE TV εμπλουτίζεται δυναμικά με νέα κανάλια, περιεχόμενο και υπηρεσίες με στόχο να προσφέρει ακόμη ποιοτικότερη τηλεοπτική εμπειρία στους συνδρομητές του. Όσον αφορά τη Nova, στρατηγική επιλογή της αποτελεί η επένδυση σε περιεχόμενο με ελληνική συμμετοχή. Το κορυφαίo πρωτάθλημα της Superleague αποτελεί την ραχοκοκαλιά της στρατηγικής της εταιρείας στο αθλητικό περιεχόμενο. Μαζί με την επένδυση στο Champions και το Europa League, αλλά και την Euroleague παρέχεται στον συνδρομητή εβδομαδιαίο ποιοτικό

32

αποκλειστικό αθλητικό περιεχόμενο με ελληνικό χρώμα και ενδιαφέρον, αλλά και ανταποδοτικότητα προς τις ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά. Εκτός από το μοναδικό ποδοσφαιρικό περιεχόμενο, η ψηφιακή πλατφόρμα της Nova είναι παρούσα σε πολλές άλλες σημαντικές διοργανώσεις όπως τένις, ποδηλασία, μηχανοκίνητα, στίβο και γκολφ. Στον τομέα του κινηματογραφικού περιεχομένου, παραδοσιακά, η Nova κατέχει τα δικαιώματα προβολής των ταινιών των μεγαλύτερων studios του Hollywood. Σήμερα, οι συνδρομητές της Nova απολαμβάνουν σε Α’ τηλεοπτική προβολή όλες τις νέες ταινίες που παράγουν τα studios του Hollywood και τις καλύτερες σειρές, σε απόσταση αναπνοής από την Αμερική, μέσα από 6 εξειδικευμένα κανάλια ταινιών και σειρών. Πέραν όμως του πλούσιου περιεχομένου σε αθλητικά και ταινίες, ο συνδρομητής της Nova, μέσα από τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα και τα διασημότερα κανάλια ντοκιμαντέρ, έχει πλέον μία σφαιρική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση. Τα εξειδικευμένα παιδικά κανάλια Disney Channel και Disney XD, για διαφορετικές ηλικίες, προσφέρουν ασφαλές παιδικό πρόγραμμα που αποτελεί προτεραιότητα για κάθε γονιό. Από την πλευρά της η Hellas Online εστιάζει στον τομέα του video-on-demand με το γνωστό σε όλους hol video club. Σε συνέχεια του πολύ επιτυχημένου λανσαρίσματος, το 2012 υπήρξε σημαντική ενίσχυση της παρεχόμενης αξίας προς τους συνδρομητές, μέσα από νέες συνεργασίες με διανομείς και


παραγωγούς τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διεύρυνση του κατ’ απαίτηση διαθέσιμου περιεχομένου (Video on Demand), τόσο μέσα από συνεργασίες με διανομείς και παραγωγούς παγκοσμίου βεληνεκούς (The Walt Disney Company, Warner Bros., 20th Century Fox, Universal, Paramount, Sony Pictures International, Miramax, MGM), όσο και μέσα από συνεργασίες με εγχώριους διανομείς και παραγωγούς οπτικοακουστικού περιεχομένου. Οι συνδρομητές έχουν εκτιμήσει ιδιαίτερα την ευκολία στη χρήση της υπηρεσίας και ικανοποιείται πλήρως η ανάγκη «βλέπω ό,τι θέλω την ώρα που το θέλω», όπως προκύπτει τόσο από πρόσφατη έρευνα ικανοποίησης, όσο και από τα ποσοτικά αποτελέσματα στη χρήση του video on demand, τα οποία ξεπερνάνε κατά πολύ τις αρχικές μας προβλέψεις, ανέφεραν άνθρωποι της εταιρείας. Ιδιαίτερη ανταπόκριση υπάρχει στις νέες κυκλοφορίες ταινιών (δεδομένου ότι πλέον οι περισσότερες ταινίες διατίθενται ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του DVD) , στα παιδικά προγράμματα, αλλά και στα μηνιαία θεματικά αφιερώματα της υπηρεσίας, τα οποία έχουν φανατικό κοινό. Το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του όγκου του περιεχομένου VOD διατίθεται χωρίς καμία επιπλέον χρέωση, είναι αυτό που οδηγεί τους συνδρομητές της hol στο συμπέρασμα ότι απολαμβάνουν μια πολύ συμφέρουσα σχέση τιμής και παρεχόμενης αξίας, σε σχέση με άλλες συνδρομητικές υπηρεσίες. Επιπλέον, σημαντικό μέρος της υπηρεσίας με πολύ μεγάλη αποδοχή από τους συνδρομητές είναι και τα 28 τηλεοπτικά κανάλια που παρέχονται ψηφιακά με τέλεια ποιότητα εικόνας και ήχου. Επίσης, η Hellas Online εκμεταλλευόμενη τις καινοτομικές δυνατότητες του αμιγώς αλληλεπιδραστικού χαρακτήρα της υπηρεσίας, ανέπτυξε και διέθεσε στους συνδρομητές μοναδικές εφαρμογές (interactive TV applications) με σκοπό τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους και την παροχή μίας ολοκληρωμένης λύσης ψυχαγωγίας στο σπίτι. Ενδεικτικά παραδείγματα ανάλογων εφαρμογών της υπηρεσίας hol my tv αφορούν στην παραγγελιοληψία φαγητού (Pizza Domino’s TV application), την αυτοματοποίηση εξατομικευμένων προτάσεων ενοικίασης περιεχομένου (Personalized VoD Recommendation Engine application), την άμεση ενημέρωση μοναδικών προσφορών περιορισμένης διάρκειας (Push Message application), αλλά και τη δυνατότητα επιλογής και ενεργοποίησης συνδρομητικών καναλιών της αρεσκείας του πελάτη (ενεργοποίηση a la Carte καναλιών).

33


Μελλοντική πορεία και στόχοι Ισχυρό ανταγωνισμό και υψηλή ποιότητα «βλέπει» ο ΟΤΕ. Η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα, μια χώρα με παραδοσιακά χαμηλά ποσοστά διείσδυσης στη συγκεκριμένη αγορά, αναπτύσσεται δυναμικά. Αυτό οφείλεται τόσο στη στροφή των ελλήνων καταναλωτών προς την ποιοτική ψυχαγωγία στο σπίτι (home entertainment) όσο και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης με την είσοδο και τη δυναμική ανάπτυξη του OTE TV. Η συνδρομητική τηλεόραση του ΟΤΕ εισήγαγε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές -σε συνδυασμό με πλούσιο & ποιοτικό περιεχόμενο- αλλάζοντας τη σχέση ποιότητας-τιμής στην αγορά. Τόσο η ύφεση, όσο και η αναζήτηση από πλευράς τηλεθεατών ποιοτικών προγραμμάτων και περιεχομένου υψηλών προδιαγραφών -πάντα σε ανταγωνιστικές τιμές- αναμένεται να επιταχύνουν την ανάπτυξη της αγοράς συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

34

Στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης, για τη Nova, η κρίση δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξή της και η εταιρεία δηλώνει ότι τις αξιοποιεί συνεχίζοντας να επενδύει σε τεχνολογίες αιχμής. Μέσα στο 2013, θα έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των αποκωδικοποιητών παλαιάς τεχνολογίας MPEG2 με αποκωδικοποιητές τελευταίας τεχνολογίας MPEG4, σε όλους τους συνδρομητές της Nova, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να απολαύσουν στο μέγιστο την εμπειρία της Nova, καθώς όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα προγράμματα High Definition και 3D. Παράλληλα, ο Όμιλος Forthnet, προσφέρει με τη νέα υπηρεσία Nova 3play μια ολοκληρωμένη πρόταση που περιλαμβάνει σε έναν λογαριασμό τηλεφωνία (απεριόριστα προς συνδρομητές Forthnet), internet (24 Mbps) και τηλεοπτικό περιεχόμενο μόνο με 29,90€ τον μήνα.


Βασικός στόχος της Hellas Online είναι η διεύρυνση της συνδρομητικής βάσης της υπηρεσίας hol my tv, με κύριο άξονα ανάπτυξης τους υφιστάμενους συνδρομητές υπηρεσιών τηλεφωνίας και internet. Επιπλέον, σε συνέχεια της ευρείας αποδοχής της υπηρεσίας κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, ο στόχος της διατήρησης των υψηλών ποιοτικών δεικτών στη χρήσης της υπηρεσίας παραμένει σημαντικός. Ως ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεφωνίας και internet, η Hellas Online παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά την ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή οπτικοακουστικού/ψυχαγωγικού περιεχομένου. Η εκρηκτική αύξηση που καταγράφεται παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, σε σχέση με την online θέαση βίντεο και κατανάλωση οπτικοακουστικού περιεχομένου μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων, είναι σίγουρα η τάση που επηρεάζει και καθορίζει σε έναν μεγάλο βαθμό τους στόχους της hol και την προοπτική της υπηρεσίας. Το αναπτυξιακό πλάνο του 2013 για την υπηρεσία hol my tv περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό και τη διαρκή ανανέωση του παρεχόμενου προγράμματος (Video on Demand και καναλιών συνεχούς ροής), αλλά και στη διαφοροποίηση έναντι του ανταγωνισμού, με τη διάθεση καινοτόμων, χρηστικών εφαρμογών που προσδίδουν νέες δυνατότητες και ευελιξία όσον αφορά τη θέαση οπτικοακουστικών προγραμμάτων.

Τώρα η σειρά των συνδρομητών…

Πλέον η τάση που αρχίζει να κερδίζει σημαντικό έδαφος είναι τα συνδυαστικά πακέτα υπηρεσιών τηλεφωνίας, διαδικτύου και τηλεόρασης. Αυτό που πρέπει λοιπόν να προσέξει ο καταναλωτής είναι να επιλέξει τον συνδυασμό που θα ανταποκρίνεται περισσότερο στις προτιμήσεις και την οικονομική του δυνατότητα από ένα μεγάλο σύνολο προτάσεων, γιατί ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών θα φέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε πολύ χαμηλές τιμές.

35


PREVIEW

P

Samsung Galaxy S4 Ένα πολύ ισχυρό smartphone με νέες smart τεχνολογίες

Το νέο Samsung Galaxy S 4 δεν είναι απλώς ένα καινούργιο smartphone· είναι ένα νέο κεφάλαιο που ξεκινάει στη mobile τεχνολογία, κάτι που διαφάνηκε τόσο από την πληθώρα των χαρακτηριστικών που ενσωματώνει η συσκευή όσο και από τη φαντασμαγορική παρουσίαση που επιφύλαξε στον κόσμο η κατασκευάστρια εταιρεία.

36


Η Samsung κατάφερε, μέσω των μαρκετίστικων επιλογών της πριν από την παρουσίαση αλλά και κατά τη διάρκειά της, να περάσει ένα ηχηρό μήνυμα στην αγορά των smartphones: Έφερε σε πρώτο πλάνο τις πολλές και διαφορετικές λειτουργίεςυπηρεσίες που συνοδεύουν το Galaxy S4, με έμφαση στη δυνατότητα εκτέλεσης βασικών λειτουργιών μέσω κινήσεων του (δεξιού κατά προτίμηση) χεριού, το οποίο βλέπει η βοηθητική κάμερα στην εμπρός όψη, χωρίς να χρειάζεται να αγγίζουμε την οθόνη. Εξέλιξη που πρακτικά διευκολύνει τη χρήση όταν έχουμε τη συσκευή τοποθετημένη απέναντί μας σε μικρή απόσταση.

Μεγαλύτερη οθόνη σε λεπτότερη συσκευή

Το Galaxy S4 έχει την πρώτη οθόνη στον κόσμο με πλήρη υψηλή ευκρίνεια (HD) και Super AMOLED για την προβολή ακόμα καλύτερων εικόνων. Η μεγάλη οθόνη των 5 ιντσών έχει πυκνότητα 441 ppi (pixel ανά ίντσα) για εκπληκτική ποιότητα θέασης. Το Samsung Galaxy S 4 χρησιμοποιεί επίσης το νέο Gorilla Glass 3 της Corning, καθιστώντας το έναν «ανθεκτικό» σύντροφο σε όλες τις περιπέτειες της ζωής.

Εξοπλισμένο με κάμερα 13 megapixels στην πίσω όψη, το Galaxy S4 διαθέτει επίσης λειτουργία Dual Camera, η οποία επιτρέπει την ταυτόχρονη χρήση και των δύο φωτογραφικών μηχανών, στη μπροστινή και πίσω όψη. Κατά τη λήψη φωτογραφιών οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ μίας ποικιλίας από εφέ πλαισίου, τα οποία συνδυάζουν φυσικά τις δύο εικόνες και επίσης προσαρμόζουν το μέγεθος της μικρής εικόνας στο εσωτερικό της μεγάλης. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν 8 διαφορετικούς τρόπους για να συνδυάσουν τις δύο φωτογραφίες που λαμβάνονται από την εμπρόσθια κάμερα και την πίσω κάμερα. Ταυτόχρονα, η λειτουργία Dual Video Call σας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιείτε και να δέχεστε βιντεοκλήση. Η λειτουργία της κάμερας εκτείνεται πέρα από τη Διπλή Κάμερα, καθώς είναι εξοπλισμένο με 12 εξαιρετικές λειτουργίες λήψης: Η Drama Shot σας επιτρέπει να δείτε όλη τη δράση σε μία συνεχή ολίσθηση χρόνου (time-lapse), ενώ η Sound & Shot αποθηκεύει μοναδικά ήχο και φωνή.

37


Αυτές οι σημαντικές στιγμές αποθηκεύονται αυτόματα σε ένα άλμπουμ φωτογραφιών, με τη νέα λειτουργία Story Album. Οι φωτογραφίες που λαμβάνονται από το Galaxy S4 συγκεντρώνονται και ταξινομούνται αυτόματα σε χρονολογική σειρά και με όλες τις σχετικές πληροφορίες και δημιουργούν ένα μοναδικό άλμπουμ.

Πολυεργαλείο συνδεσιμότητας

Το Samsung Galaxy S4 προσφέρει τη δυνατότητα αληθινών συνδέσεων με τους ανθρώπους στη ζωή μας. Είναι κάτι περισσότερο από μία προσωπική συσκευή, επιτρέποντάς μας να μοιραζόμαστε και να βιώνουμε πολλές από τις απολαύσεις της ζωής, με την οικογένεια και τους φίλους μας, όπου κι αν βρισκόμαστε. Με τη λειτουργία Group Play, οι χρήστες μπορούν να απολαμβάνουν μουσική, φωτογραφίες, έγγραφα και παιχνίδια με τους γύρω τους, χωρίς καν να απαιτείται δίκτυο Wi-Fi AP ή κυψελοειδές σήμα. Αυτό το καινοτόμο χαρακτηριστικό επιτρέπει στους χρήστες να συνδεθούν απευθείας με άλλους για να μοιραστούν, να παίξουν και να συν-δημιουργήσουν περιεχόμενο και ψυχαγωγία στη στιγμή. Η επιλογή Share Music επιτρέπει σε πολλούς χρήστες να αναπαράγουν ταυτόχρονα το ίδιο τραγούδι, συγχρονισμένα, σε διαφορετικά τηλέφωνα για να δημιουργήσουν την απόλυτη ατμόσφαιρα πάρτι. Το Galaxy S4 φέρνει πιο κοντά όλους τους ανθρώπους, καταργώντας τους γλωσσικούς φραγμούς, μετατρέποντας τα ταξίδια στο εξωτερικό σε πραγματική απόλαυση με τη λειτουργία S Translator, που παρέχει άμεση μετάφραση, χρησιμοποιώντας κείμενο ή μετάφραση φωνής σε εφαρμογές, όπως ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μήνυμα κειμένου και ομιλία (ChatON). Το Galaxy S4 υποστηρίζει HSPA+42 Mbps και 4G LTE, που σημαίνει ότι όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο μπορείτε να βασίζεστε σε αυτό για τέλεια συνδεσιμότητα. Ειδικά, η έκδοση LTE υποστηρίζει έως και 6 διαφορετικούς πομποδέκτες επιτρέποντας τη λειτουργία στις περισσότερες περιοχές κάλυψης LTE, καθώς και τη δυνατότητα παγκόσμιας περιαγωγής LTE. Η έκδοση TDD/FDD LTE Dual Mode θα είναι διαθέσιμη αργότερα μέσα στο έτος.

Έλεγχος μέσω φωνής και… βλέμματος

Η λειτουργία Samsung Smart Pause σας επιτρέπει να ελέγχετε την οθόνη με το βλέμμα σας. Όταν παρακολουθείτε ένα βίντεο, το βίντεο διακόπτεται όταν κοιτάτε

38

αλλού, και στη συνέχεια ξεκινά αμέσως πάλι όταν επιστρέψετε. Η λειτουργία Samsung Smart Scroll σας δίνει τη δυνατότητα να μετακινηθείτε προς το πρόγραμμα περιήγησης ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πάνω και κάτω, χωρίς να αγγίξετε την οθόνη. Αναγνωρίζει το πρόσωπό σας ενώ κοιτάτε την οθόνη και την κίνηση του καρπού σας και στη συνέχεια μετακινεί τις σελίδες πάνω ή κάτω ανάλογα. Η λειτουργία Air View επιτρέπει στους χρήστες να δουν το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενός S Planner, γκαλερί εικόνων ή βίντεο, απλώς κουνώντας τα δάχτυλά τους πάνω από την οθόνη, χωρίς να χρειάζεται να το ανοίξουν. Μπορείτε να δείτε ακόμα μια μεγεθυμένη εικόνα στο πρόγραμμα περιήγησης στο Internet, ή έναν αριθμό τηλεφώνου αποθηκευμένο στην ταχεία κλήση στο πληκτρολόγιο. Με τη λειτουργία Air Gesture, μπορείτε να αλλάξετε το μουσικό κομμάτι, να μετακινηθείτε προς τα επάνω και προς τα κάτω σε μια ιστοσελίδα, ή να δεχτείτε μία κλήση απλά με μία κίνηση του χεριού σας χωρίς να αγγίξετε την οθόνη.


Με την S Voice Drive μπορείτε να ενεργοποιήσετε εντολές μέσω φωνητικού ελέγχου για τη βελτιστοποίηση κατά την οδήγηση. Μόλις συνδεθείτε με Bluetooth αυτοκινήτου, το τηλέφωνο μπαίνει αυτόματα σε λειτουργία οδήγησης, μετατρέποντας το κείμενο σε ομιλία, ώστε εύκολα και με ασφάλεια να ελέγχετε τα μηνύματα, χωρίς να χρειάζεται να κοιτάξετε την οθόνη.

Το Samsung Adapt Display παρέχει τη βέλτιστη εμπειρία προβολής, προσαρμοσμένη για κάθε τύπο εφαρμογής και το Samsung Adapt Sound προσφέρει ένα βέλτιστο επίπεδο και είδος ήχου, εξατομικευμένο για κάθε χρήστη, για να απολαύσετε τη ζωή στο έπακρο.

Το Samsung Optical Reader κάνει τη ζωή ακόμα πιο εύκολη, με την αυτόματη αναγνώριση ενός κειμένου, μιας επαγγελματικής κάρτας ή πληροφοριών ενός QR code, παρέχοντας χρήσιμες λειτουργίες, όπως μετάφραση, κλήση, μήνυμα κειμένου και αναζήτηση.

Με αναμενόμενη τιμή ανάμεσα στα 600 με 650 ευρώ, το Galaxy S4 της Samsung κάνοντας χρήση όλων αυτών των πρωτοποριακών εφαρμογών που μόλις περιγράψαμε δείχνει ότι δεν φοβάται τον ανταγωνισμό. Εξάλλου, μπορεί να φανεί λεπτομέρεια, αλλά εγκατέλειψε τη λατινική γραφή (IV), κάτι που ίσως σημαίνει πως η εταιρεία δεν αρνείται τον ανταγωνισμό με το iPhone της Apple.

Στο σπίτι, με τη χρήση Samsung WatchON, το Galaxy S4 θα μετατραπεί σε τηλεχειριστήριο IR, για να ελέγχετε το σύστημα ψυχαγωγίας στο σπίτι σας, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης, του set-top box, του DVD player, ακόμα και του κλιματιστικού. Επιπλέον μπορείτε να απολαύσετε ψυχαγωγικό περιεχόμενο συμπεριλαμβανομένης της ζωντανής τηλεόρασης, καλωδιακής τηλεόρασης και VOD, με βάση τις πλούσιες πληροφορίες που παρέχονται από τον EPG (Ηλεκτρονικός Οδηγός Προγράμματος).

Άποψη

Το Galaxy S4 φροντίζει και για τη ζωή σας, προσφέροντάς σας πληροφορίες για την υγεία, χρησιμοποιώντας το νέο λογισμικό S Health. Ο συνδυασμός των αισθητήρων, που έχουν εγκατασταθεί μέσα στη συσκευή, παρακολουθεί συστηματικά και αυτόματα την υγεία και το περιβάλλον σας, για να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Επίσης, οι χρήστες μπορούν εύκολα να ελέγξουν τις συνθήκες υγείας τους, χρησιμοποιώντας ημερολόγιο διατροφής, άσκησης και παρακολούθησης ύπνου, για να μείνουν υγιείς και σε φόρμα.

Samsung Galaxy S4 Δίκτυο λειτουργίας: 2.5 G (GSM/GPRS/EDGE): 850/900/1800/1900 MHz 3G (HSPA+ 42 Mbps): 850/900/1900/2100 MHz 4G (LTE Cat 3 100/50 Mbps) Οθόνη: 5’’ Full HD Super AMOLED (1.920 x 1.080), 441 ppi Κάμερα: (οπίσθια) 13 megapixels, αυτόματη εστίαση με φλας & Zero Shutter Lag, (μπροστινή): 2 megapixels, Full HD καταγραφή στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο με Zero Shutter Lag Μνήμη: 16/32/64 GB επεκτάσιμη με microSD (έως 64 GB) 2 GB (RAM) Επεξεργαστής: 1.9 GHz τετραπύρηνος (Quad-Core) Λειτουργικό σύστημα: Android 4.2.2 (Jelly Bean) Μπαταρία: 2.600 mAh Διαστάσεις: 136,6 x 69,8 x 7,9 χιλ. Βάρος: 130 γρ.

39


REVIEW

R

HTC One

Το νέο high-end smartphone με πανίσχυρη κάμερα

Πρόκειται για ένα καθόλα σύγχρονο smartphone με σημεία αιχμής την οθόνη Full HD, την ενισχυμένη με την τεχνολογία Ultrapixels κάμερα για δυνατότερο αισθητήρα, αλλά και το BoomSound για ακόμη πιο καθαρό και ζωντανό ήχο.

40


Τον προηγούμενο μήνα γνωρίσαμε το HTC One, τη νέα ναυαρχίδα της εταιρείας, για το οποίο είχαν κυκλοφορήσει πολλές φήμες. Το τελικό αποτέλεσμα πάντως δικαίωσε όσους ήθελαν το νέο smartphone να εξοπλίζεται με νέες οπτικοακουστικές δυνατότητες, στις οποίες ξεχωρίζουν η κάμερα με τον νέο αισθητήρα που επιτρέπει τρεις φορές περισσότερες φως μαζί με την τεχνολογία BoomSound, αλλά και την παρουσία πομπού υπερύθρων που μετατρέπει τη συσκευή σε τηλεχειριστήριο.

Ασυμβίβαστη σχεδίαση

Και σε αυτό το smartphone η κατασκευάστρια εταιρεία αποφάσισε να μην ξεφύγει από το πρότυπο και τον συνολικό σχεδιασμό που μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια. Το HTC One είναι εξωτερικά ένα smartphone με ομολογουμένως στιβαρή κατασκευή, λόγω του μεταλλικού σώματος της συσκευής. Δηλαδή δεν θα βρείτε εύκολα πλαστικό πάνω του, κάτι που το κάνει να φαίνεται (και να είναι) πολύτιμο. Επίσης, αν και η κατασκευή του χαρακτηρίζεται μονοκόμματη, οι λεπτές του άκρες το κάνουν διακριτικό και ευχάριστο στο κράτημα. Στην μπροστινή του όψη ξεχωρίζει η οθόνη αφής των 4,7 ιντσών, στην οπίσθια η κάμερα με το LED φλας και το λογότυπο της εταιρείας, ενώ δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητα τα ηχεία που υπάρχουν στην πρόσοψή του. Πρόκειται για την τεχνολογία BoomSound, η οποία πήρε ό,τι καλό είχε η Beats Audio και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, διπλά μπροστινά ηχεία για ακόμη δυνατότερο ήχο.

300% περισσότερο φως

Όσον αφορά τα οπτικοακουστικά χαρακτηριστικά της συσκευής, κυρίαρχη θέση έχει η κάμερα του HTC One. Μπορεί να είναι των 4 megapixels, αλλά ενισχύεται με την καινοτόμα τεχνολογία Ultrapixels, χάρη στην

οποία ο αισθητήρας απορροφά τρεις φορές περισσότερο φως, ενώ έχει συμπεριληφθεί και σύστημα σταθεροποίησης εικόνας. Με απλά λόγια, το HTC One παρέχει δραματική αύξηση στην ποιότητα των φωτογραφιών: περισσότερη καθαρότητα, αντίθεση και λεπτομέρεια. Σε συνδυασμό με απόδοση σε κόντρα και χαμηλό φωτισμό που θα σώσει και την πιο οριακή ευκαιρία λήψης φωτογραφίας. Ακόμη, ο χρήστης θα βρει HDR mode, σουίτα για την επεξεργασία των φωτογραφιών και τη λειτουργία ZOE, η οποία όταν είναι ενεργοποιημένη λαμβάνει 5 frames πριν και 15 frames μετά το πάτημα του κλείστρου, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα επιλογής από 20 διαφορετικές φωτογραφίες ή να δημιουργήσει ένα μικρό stop-motion video. Στο ίδιο υψηλό επίπεδο τοποθετείται και η ποιότητα της οθόνης του κινητού, η οποία είναι 4,7 ιντσών, πλήρους υψηλής ανάλυσης (Full HD), 1.920 x 1.080 pixels και 468 ppi. Το ακόμη πιο θετικό στη συγκεκριμένη οθόνη είναι η τεχνολογία Blinkfeed, για να τη διαμορφώνετε όπως θέλετε. Απλά διαλέξτε τα κοινωνικά δίκτυα, τις ειδήσεις και τις τροφοδοσίες για τα οποία θέλετε να ενημερώνεστε και θα έχετε ζωντανή συνεχή ροή στο τηλέφωνό σας για όλα. Οι multimedia προδιαγραφές του One συμπληρώνονται με το BoomSound, με το οποίο έχετε επιπλέον διπλά μπροστινά στερεοφωνικά ηχεία προικισμένα με ενσωματωμένους ενισχυτές που αποδίδουν πιο δυνατό, καθαρό και μεστό ήχο. Επιπρόσθετα, χάρη στο Sense Φωνής τα διπλά ενσωματωμένα μικρόφωνα ανιχνεύουν τον έντονο θόρυβο περιβάλλοντος και έπειτα παρέχουν δυναμική ώθηση στη φωνή της τηλεφωνικής κλήσης ως αντιστάθμισμα.

41


Πολύ ικανοποιητικό hardware Και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά το HTC One δεν υπολείπεται των άλλων ανταγωνιστικών smartphones. Έχουμε και λέμε λοιπόν: ο τετραπύρηνος Qualcomm Snapdragon, χρονισμένος στο 1.7 GHz, «τρέχει» στο εσωτερικό του κινητού για γρήγορη επεξεργασία εφαρμογών και λειτουργιών, η RAM αγγίζει τα 2 GB, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος θα είναι είτε των 32 ή των 64 GB. Δύο εκδόσεις δηλαδή.

Η μπαταρία των 2.300 mAh εξασφαλίζει ικανοποιητική αυτονομία, δεν απουσιάζουν τα Wi-Fi, Bluetooth, NFC, DLNA και micro-USB. Βέβαια σε αυτόν τον τομέα καλή εντύπωση δημιουργεί η δυνατότητα μετατροπής της συσκευής σε τηλεχειριστήριο υπερύθρων. Με το Sense TV, το μόνο που χρειάζεται είναι μερικά απλά βήματα και θα είσαι σε θέση να επιλέγεις τηλεοπτικά κανάλια, να έχεις πρόσβαση σε οδηγούς προγράμματος, να ρυθμίζεις τον ήχο και άλλα από το HTC One σου.

Πότε έρχεται;

Η εταιρεία στην παρουσίαση του κινητού ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια κυκλοφορία του HTC One θα ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου. Οπότε, εκτός απροόπτου, μέχρι τον Απρίλιο θα το έχουμε στα χέρια μας για να θαυμάσουμε τις νέες τεχνολογικές καινοτομίες του. Όπως θα καταλάβατε λοιπόν, το HTC One δεν είναι επαγγελματικό smartphone, αν και δεν χάνει σε συνδεσιμότητα. Αντιθέτως, έχει όσα χρειάζεται ο σύγχρονος χρήστης για πρόσβαση και περιήγηση στον παγκόσμιο ιστό. Το βάρος βέβαια έχει πέσει στα οπτικοακουστικά χαρακτηριστικά, όπως φαίνεται από τα ηχεία και την κάμερα του κινητού.

HTC One

42

Δίκτυο λειτουργίας: LTE 800 MHz, HSPA (unspecified), UMTS 850, 900, 1900, 2100, EDGE, GPRS Οθόνη: Αφής full HD, capacitive LCD, 4,7’’ (1.920 x 1.080 pixels), 468ppi Κάμερα: (οπίσθια) 4 megapixels, φλας LED, τεχνολογία Ultrapixels, οπτική σταθεροποίηση εικόνας (OIS), βίντεο HDR, (μπροστινή) 2,1 megapixels Επεξεργαστής: Qualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, τετραπύρηνος χρονισμένος στο 1.7 GHz Μνήμη: (RAM) 2 GB, 32/64 GB συνολική Λειτουργικό σύστημα: Android Jelly Bean 4.1.2 Άλλα χαρακτηριστικά: μπαταρία 2.300 mAh, HTC BoomSound, Sense Φωνής, DLNA, Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n, Bluetooth 4.0, δυνατότητα NFC, είσοδος στερεοφωνικού ήχου 3,5 χιλ., επιταχυνσιόμετρο, αισθητήρες γυροσκοπικός, εγγύτητας, φωτός Διαστάσεις: 137,4 x 68,2 x 9,3 χιλ. Βάρος: 143 γρ.


Nvidia Tegra 4 Ο ταχύτερος mobile επεξεργαστής

Ο επεξεργαστής που θα «φορεθεί» πολύ φέτος στα ακριβά μοντέλα, ακούει στο όνομα Tegra 4. Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το τσιπάκι; Μια σειρά τεχνολογικές καινοτομίες και 72 ειδικευμένους πυρήνες που εκτοξεύουν τις δυνατότητές του στα πολυμέσα, τα παιχνίδια και οτιδήποτε έχει σχέση με το ίντερνετ, ακόμα και τη φωτογραφία, όπως την ενσωμάτωση της HDR λήψης.

Tegra 4

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ CPU Πυρήνες 4+1 Αρχιτεκτονική ARM Cortex-A15 Χρονισμός 1.9 GHz ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ GPU Πυρήνες 72 Computational Photography Architecture Ναι

Tegra 4i 4+1 ARM Cortex-A9 r4 2.3 GHz 60 Ναι

ΜΝΗΜΗ Συχνότητα Μέγεθος

DDR3L & LPDDR3 LPDDR3 4 GB 2 GB

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΟΘΟΝΗΣ LCD 3200 x 2000 HDMI 4K (UltraHD)

1920 x 1200 1080p

REVIEW

R

Ο τετραπύρηνος επεξεργαστής -συν ένας δεύτερης γενιάς για εξοικονόμιση ενέργειαςμε αρχιτεκτονική ARM, παρουσιάστηκε στη CES που πέρασε, όμως τα πρώτα benchmark βγήκαν στη φόρα στη WMC 2013. Ένας πραγματικά γρήγορος επεξεργαστής, με απίστευτες επιδόσεις. Για τις φωτογραφικές του υπηρεσίες, χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τις δυνάμεις των CPU, GPU και ISP, αυξάνοντας σημαντικά την ταχύτητα επεξεργασίας κατά τη λήψη ακόμα και όταν χρησιμοποιείται η τεχνολογία HDR, βελτιώνοντας το τελικό αποτέλσμα χωρίς όμως καθυστέρηση και χωρίς να χάσετε στιγμή. H τεχνολογία υπολογισμών κατά τη λήψη λέγεται Computational Photography Architecture. Επιπλέον, ενσωματωμένη στον επεξεργαστή Tegra 4i είναι και το i500, το ταχύτατο full LTE modem, προσφέροντας στη συσκευή όλες τις τεχνολογίες σε ένα τσιπάκι.

43


ΘΕΜΑ

Θ

Mobile Security Ασφάλεια στα κινητά

Η κλοπή μιας φορητής συσκευής είναι μεγάλο βάσανο για τον κάτοχό της. Πέρα από το κόστος της ίδιας της συσκευής και τη διαδικασία αντικατάστασής της -όταν αυτό είναι άμεσα εφικτό- μεγάλο πονοκέφαλο προκαλεί και η ανάκτηση των επαφών. Δεν είναι λίγες οι φορές που στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης βλέπουμε την προτροπή «έχασα το κινητό μου, πάρτε με τηλέφωνο να σας ξαναπεράσω στη μνήμη».

44

Η οικονομική επιβάρυνση είναι πολλές φορές το μικρότερο πρόβλημα, αφού μια συσκευή μπορεί να αντικατασταθεί από μια παλιότερη που υπάρχει στο συρτάρι ή μια δανεική από φίλο ή συγγενή.

Απλές συμβουλές

Τα δεδομένα όμως που υπήρχαν στη χαμένη συσκευή και ειδικότερα οι επαφές και οι φωτογραφίες είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Ένα από τα βασικότερα «λάθη» του κατόχου ενός smartphone είναι η επίδειξη. Ένα καινούργιο κινητό, ένα ακριβό κινητό, ένα φινετσάτο κινητό, δεν μπορεί να μένει κρυμμένο στην τσάντα. Και ίσως να έχετε δίκιο. Όμως ξεχωρίστε αν το κινητό είναι

Απλές συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει οποιοσδήποτε, σίγουρα έχετε ακούσει. Καιρός όμως να τις ακολουθήσετε κιόλας.


αξεσουάρ αυτοπροβολής ή εργαλείο. Γιατί σε ένα εργαλείο πρέπει να συμπεριφέρεστε ανάλογα. Όταν μία συσκευή βρίσκεται σε κοινή θέα, πάνω στο τραπέζι, μέσα στο αυτοκίνητο ή σε εξωτερική θήκη τσάντας, θα προσελκύσει σαν δόλωμα τον τυχαίο κλέφτη. Και τυχαίο εννοούμε οποιονδήποτε δεν σας έχει βάλει στο μάτι για να σας κλέψει εξαρχής, αλλά τον προκάλεσε η θέα της συσκευής σας. Ο πειρασμός είναι μεγάλος. Οπότε, μη βάζετε σε πειρασμό τους άλλους εκθέτοντας τη συσκευή σας. Φυσικά, το backup είναι το δεύτερο πράγμα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας. Πλέον ο συγχρονισμός των επαφών, αλλά και των δεδομένων σας μπορεί να γίνεται και σε υπηρεσίες cloud. Το «σύννεφο», αλλά και προγράμματα της εταιρείας που κατασκεύασε τη συσκευή σας, μαζί με μια ενσύρματη σύνδεση USB ή ασύρματη, μπορούν να σας απαλλάξουν από πολλά προβλήματα. Δεν είναι χρονοβόρα διαδικασία και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναλύσουμε τις ωφέλειές τις. Το κλείδωμα της συσκευής είναι επίσης μια ασφάλεια που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε. Πέρα από το κλείδωμα του πληκτρολογίου, βάλτε ΡΙΝ ή άλλον τρόπο κλειδώματος, για να αποφύγετε τη χρήση της από τον «καινούργιο» της κάτοχο με αποτέλεσμα υπερβολικές χρεώσεις -ειδικά αν είστε με συμβόλαιο- αλλά και την προστασία των δεδομένων σας. Κωδικός ΙΜΕΙ. Αν έχετε χάσει τα χαρτιά ή το κουτί της συσκευής σας, θα τον βρείτε σε αυτοκολλητάκι δίπλα στην υποδοχή της SIM κάρτας ή κάπου κάτω από την μπαταρία. Ή

απλά, μπορείτε να πληκτρολογήσετε το *#06# και θα σας εμφανιστεί. Αντιγράψτε τον στα τεφτέρια σας. Ο μοναδικός αυτός αριθμός που χαρακτηρίζει τη συσκευή σας είναι πολύ χρήσιμος σε περίπτωση απώλειας. Καταρχήν, τον χρειάζεται η αστυνομία ώστε αν βρεθεί η συσκευή να μπορέσει να σας ειδοποιήσει. Επιπλέον, αυτός ο αριθμός ελέγχεται από τις υπηρεσίες δικτύου, οπότε μπορεί να εντοπιστεί σε περίπτωση που γίνει χρήση της. Και, γενικώς, είναι ο αριθμός που σας συνδέει με τη συσκευή.

Προγράμματα προστασίας

Πλέον, μεγάλο βοήθημα στην εύρεση μιας κλεμμένης φορητής συσκευής παρέχουν οι εταιρείες λογισμικού. Με συνδρομή ή χωρίς, τα προγράμματα προστασίας από ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό έχουν τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου της, κλειδώματός της, εντοπισμού της, ακόμα και διαγραφής των δεδομένων σας, σε περίπτωση που αυτά είναι πολύ… ευαίσθητα. Είπαμε, αν η συσκευή σας -smartphone, tablet, laptop- αποτελεί εργαλείο, θα πρέπει και τα μέτρα προστασίας να είναι ανάλογα. Καλό είναι μάλιστα, αν τη χρησιμοποιείτε και στο εργασιακό σας περιβάλλον, κρατώντας ή διαχειρίζοντας δεδομένα της εταιρείας σας, να ενημερώσετε τον υπεύθυνο του τμήματος ΙΤ για περισσότερες συμβουλές, αλλά και για «κλειδώματα» ή την κρυπτογράφηση που ίσως χρειαστεί να εφαρμοστεί στην επικοινωνία των συσκευών, για την ασφαλή σύνδεση και την ανταλλαγή των πληροφοριών.

45


PREVIEW

P

Sony Xperia Tablet Z Το καλύτερο μέχρι τώρα tablet της Sony

Κρατώντας και μόνο το Xperia Tablet Z σού δημιουργείται μια έντονη παρόρμηση, είτε σου αρέσουν οι συγκεκριμένες συσκευές είτε όχι, να το ψάξεις λίγο περισσότερο, να μπεις στο μενού, ίσως και να συνδεθείς στο διαδίκτυο για να «κατεβάσεις» ένα βιντεάκι και να πάρεις μια γεύση από την οθόνη του. Αυτό το tablet της Sony είναι πραγματικά ό,τι πιο premium αλλά και τεχνολογικά καινοτόμο έχει να δείξει η εταιρεία.

46


Όλο το concept του Xperia Tablet Z βασίζεται καταρχήν στη δημοφιλή σειρά έξυπνων τηλεφώνων Xperia, και πιο συγκεκριμένα στο Sony Xperia Z, το οποίο έχει καταφέρει να κερδίσει πάνω από δεκατρία βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, λόγω του λεπτεπίλεπτου και τόσο προηγμένου σχεδιασμού, αλλά και των τεχνολογικών «χαρισμάτων» του που συνθέτουν τον πίνακα ενός πολύ ελκυστικού και έξυπνου τηλεφώνου. Το Xperia Tablet Z έχει όλα όσα χρειάζεται για να ξεχωρίσει – εάν δεν το έχει κάνει ήδη…

Ντιζαϊνάτο και αδιάβροχο

Κατασκευασμένο από υλικά υψηλής ποιότητας το Xperia Tablet Z ακολουθεί τη σχεδίαση OmniBalance, όπως άλλωστε και το ομώνυμο smartphone, εξασφαλίζοντας έτσι πολύ λεπτό σχεδιασμό και ελαφρύ βάρος. Για του λόγου το αληθές, το πάχος δεν ξεπερνά 6,9 χιλιοστά και το βάρος δεν ξεφεύγει από τα 495 γραμμάρια, χαρακτηριστικά που φαίνεται πως θα κυριαρχήσουν στη μελλοντική αγορά των έξυπνων συσκευών. Δεν θα ήταν υπερβολή λοιπόν εάν λέγαμε ότι το Tablet Z είναι το λεπτότερο και από τα πιο καλόγουστα tablets της παγκόσμιας αγοράς. Το σχεδιαστικό «πορτοφόλιο» του tablet της Sony δεν σταματά εδώ, καθώς η συσκευή θα κυκλοφορήσει σε λευκό και μαύρο χρώμα, αλλά και σε δύο εκδόσεις: LTE και Wi-Fi. Επίσης, παρέχει όλες τις εγγυήσεις αδιαβροχοποίησης, αφού ακολουθεί τα πρότυπα IP55 και IP57. Έχει δοκιμαστεί και είναι αλήθεια: είτε σας πέσει ένα ποτήρι νερό πάνω του είτε το ρίξετε μέσα σε νερό, δεν πρόκειται να πάθει τίποτα!

Sony τεχνολογία και one-touch συνδεσιμότητα

Το Xperia Tablet Z διαθέτει τα καλύτερα στοιχεία της τεχνολογίας Sony. Έχοντας 10,1 ιντσών HD WUXGA οθόνη με Mobile BRAVIA Engine 2, προσφέρει βελτιωμένα χρώματα και άψογη οπτική εμπειρία για τον θεατή. Επίσης, διαθέτει 8 megapixels κάμερα στο πίσω μέρος με Exmor R και 2 megapixels HD κάμερα στο

εμπρός μέρος για βέλτιστη λήψη σε κάθε περίσταση. Το S-Force Front Surround 3D της Sony εγγυάται την καλύτερη ηχητική απόδοση με Clear Audio+ και την καινοτόμα χρήση δύο ενσωματωμένων ηχείων με speaker halls στις γωνίες που δίνουν άψογο ήχο από όπου και αν το κρατήσει κάποιος. Από το Xperia Tablet Ζ δεν απουσιάζει και το Battery STAMINA, μία μοναδική τεχνολογία διαχείρισης της μπαταρίας που βελτιώνει σημαντικά τη διάρκεια αναμονής. Τέλος, η έκδοση Wi-Fi προσφέρει έως 64GB με μια προαιρετική κάρτα microSD. Το Xperia Tablet Ζ προσφέρει περισσότερες επιλογές συνδεσιμότητας από οποιοδήποτε άλλο tablet. Διαθέτει NFC και λειτουργίες One-Touch της Sony, που επιτρέπουν στους χρήστες να μεταφέρουν περιεχόμενο από το HD tablet στην τηλεόραση, σε άλλο tablet ή στο τηλέφωνο. Το Universal IR Remote της ταμπλέτας επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν από την ταμπλέτα απευθείας την τηλεόραση τους και άλλες συσκευές της Sony - καθώς και άλλων κατασκευαστών . Τέλος το SideView είναι μια νέα εφαρμογή που δίνει στους χρήστες έναν εντελώς νέο τρόπο αλληλεπίδρασης με την τηλεόραση.

Τι άλλο έμεινε;

Οι πολύ γνωστές media εφαρμογές Walkman, Movies, Album υπάρχουν και εδώ για να συνδέεστε με όποια οπτικοακουστική συσκευή επιθυμείτε και να απολαμβάνετε το multimedia υλικό σας. Χρήσιμα θα φανούν και τα εξαρτήματα που συνοδεύουν το tablet, όπως είναι ο φορτιστής, το προστατευτικό οθόνης LCD και μια δερμάτινη θήκη σε διάφορα χρώματα.

Πότε έρχεται;

Η εταιρεία στην έκθεση Mobile World Congress 2013 ανακοίνωσε ότι η συσκευή θα βγει στις αγορές το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, οπότε περιμένουμε να το δούμε μέχρι το καλοκαίρι και στην Ελλάδα. Η τιμή δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά θα είναι ανεβασμένη – και λογικό είναι.

Sony Xperia Tablet Z Δίκτυο λειτουργίας: LTE, HSPA, UMTS, EDGE, GPRS Οθόνη: 10,1’’ HD 1.920 x 1.200p, WUXGA οθόνη με Mobile BRAVIA Engine 2 Κάμερα: 8 megapixels πίσω κάμερα με Exmor R for mobile και Superior Auto συν 2 megapixels HD μπροστινή κάμερα Μνήμη: 2 GB (RAM) Λειτουργικό σύστημα: Android Jelly Bean 4.1 (αναβαθμίσιμο σε 4.2) Διαστάσεις: 266 x 172 x 6,9 χιλ. Βάρος: 495 γρ.

47


REVIEW

R Samsung

Galaxy Note 8.0 Αποδοτικό και λειτουργικό

Πρακτικές λειτουργίες και έξυπνη φορητότητα συνδυάζονται στη νέα ταμπλέτα της Samsung, η οποία εξοπλίζεται με μια οθόνη 8 ιντσών, multitasking απόδοση, πρωτοποριακές πολυμεσικές δυνατότητες, αλλά και πλούσια χαρακτηριστικά που υπόσχονται να εκπληρώσουν τις επαγγελματικές ή και καθημερινές ανάγκες σας.

Τα tablet-PCs έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και ο ανταγωνισμός, όπως έδειξε η έκθεση Mobile World Congress 2013, έχει φουντώσει μεταξύ των κατασκευαστριών εταιρειών για το ποια θα προσφέρει την πιο πλήρη και ικανοποιητική σε δυνατότητες και τιμή έξυπνη συσκευή.

48

Η Samsung λοιπόν είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που μπήκαν στο «παιχνίδι» των ταμπλετών και θα ήταν αδικαιολόγητο να μην παρουσιάσει το επόμενο tablet της. Το Galaxy Note 8.0 λοιπόν είναι αυτό που λέει και το όνομά του: μια προηγμένη έξυπνη συσκευή, με φορητότητα και αποδοτικότητα, σημειώνει η εταιρεία. Πού διαφέρει σε σχέση με τα άλλα; Στις νέες λειτουργίες που, εκτός των άλλων, το κάνουν πιο «κοινωνικό» και πιο «επαγγελματικό»…

Οργανώνει τη ζωή σας

Χάρη στις λειτουργίες S Note templates και S Planner ο χρήστης μπορεί να διαχειρίζεται τις καθημερινές εργασίες του, να κάνει καλύτερη οργάνωση των σημειώσεων και των συναντήσεών του, αλλά και να καταχωρεί περισσότερα στοιχεία στο προσωπικό του ημερολόγιο. Αρκετά σε αυτό το κομμάτι βοηθάει η χρήση του S Pen, δηλαδή μιας γραφίδας, που προσφέρει Handwriting-to-text ακρίβεια, ενώ είναι εύκολη η αναγνώριση τύπων και σχημάτων. Με πολύ απλά λόγια, είναι σαν να γράφετε με το στιλό σας σε χαρτί.


Σε αυτό το επίπεδο κυμαίνονται και οι instant messaging δυνατότητες του Note, για απλοποιημένη και άμεση επικοινωνία, όπως ο χρήστης το επιθυμεί. Και αυτό γιατί παρέχεται το αναβαθμισμένο chat-on σε πολλαπλά format – εικόνα, βίντεο, φωνή και επαφές. Επίσης, χαρακτηριστικά χρήσιμα όπως το RSS ή οι ενημερώσεις κοινωνικών δικτύων περιλαμβάνονται σε ένα πλαίσιο, για να τα βρίσκετε πιο άμεσα.

Η τεχνολογία στην άκρη των δαχτύλων σας…

Η γραφίδα σε ένα tablet δεν είναι σίγουρα κάτι καινούργιο, αλλά το S Pen έχει εξελιχθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να κάνει τη χρήση της ταμπλέτας πιο εύκολη. Η γραφίδα του Note αποτελεί συνέχεια της συσκευής, κάτι που το αντιλαμβάνεστε από τη στιγμή που θα απομακρύνετε το S Pen από το «σώμα» του tablet. Αμέσως η ταμπλέτα την αναγνωρίζει και εμφανίζει το Pen Detection, το οποίο προτείνει στον χρήστη προσαρμοσμένα μενού σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, καθώς και το Page Buddy, μια λειτουργία που αυτόματα ενεργοποιεί την αρχική οθόνη του S Pen, που χρησιμοποίησε ο χρήστης. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν χρειάζεται να ακουμπάτε τη γραφίδα στην οθόνη, καθώς υπάρχει η τεχνολογία Air View, με την οποία ο κάτοχος του tablet μπορεί να κάνει προεπισκόπηση των βίντεο, e-mails, φωτογραφιών και ραντεβού στο S-Planner, χωρίς να ανοίξει την εφαρμογή, απλά περνώντας το S Pen πάνω από την οθόνη. Με το S Pen Gesture έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί και να κάνει crop σε φωτογραφίες και περιεχόμενο, ενώ με τα Paper Artist και Photo Note μπορεί να προσωποποιήσει με καλλιτεχνικό τρόπο τις φωτογραφίες. Επιπλέον, με την τεχνολογία WACOM μπορείτε να χρησιμοποιείτε το S Pen για να διαχειρίζεστε φυσικά πλήκτρα menu/ back που βρίσκονται πάνω στη συσκευή.

Πολυμέσα και συνδεσιμότητα

Το Samsung Galaxy Note 8.0, όσον αφορά τις multimedia δυνατότητες, εξοπλίζεται με μια οθόνη 8 ιντσών, τεχνολογίας WXGA TFT και ανάλυσης 1.280 x 800 pixels, ενώ στον τομέα της κάμερας θα συναντήσετε μία στο πίσω μέρος στα 5 megapixels και άλλη μία μπροστινή στα 1,3 megapixels. Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι δυνατή η αναπαραγωγή όλων των αρχείων εικόνας και ήχου, με τη συσκευή να υπόσχεται καταγραφή βίντεο σε ανάλυση HD 1.080p, στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Σε αυτά προσθέστε και το λειτουργικό Android Jelly Bean 4.1.2, για να έχετε πρόσβαση στον κόσμο των Google εφαρμογών και υπηρεσιών. Σχετικά με τη συνδεσιμότητα, δεν πιστεύουμε πως λείπει κάτι από το tablet, το οποίο μπορεί να συνδέεται στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες, ενώ με το A-GPS θα εντοπίζετε πιο εύκολα τη θέση σας στον χάρτη και με το Wi-Fi θα συνδέεστε ασύρματα. Συνεχίζοντας καλό είναι να γνωρίζετε ότι η RAM της συσκευής αγγίζει τα 2 GB και ότι θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις: μία των 16 και άλλη μία των 32 GB. Με τη χρήση μιας κάρτας microSD μπορείτε να αυξήσετε τον αποθηκευτικό σας χώρο έως τα 64 GB.

Αξίζει;

Το Samsung Galaxy Note 8.0 είναι οπωσδήποτε μια έξυπνη συσκευή που, πέρα από το όνομα της κατασκευάστριας εταιρείας, φέρει ένα σύνολο χαρακτηριστικών που ξεχωρίζουν στον κόσμο των tablet-PCs. Όταν φτάσει στην Ευρώπη (στο μέσον της χρονιάς), θα αποτελέσει έναν ισχυρό αντίπαλο για το iPad mini.

Samsung Galaxy Note 8.0 Δίκτυο λειτουργίας: HSPA+, 21 Mbps, 850/900/1900/2100 Οθόνη: 8 ιντσών, WXGA (1.280 x 800, 189 ppi), TFT Κάμερα: (μπροστινή) 5 megapixels, (οπίσθια) 1,3 megapixels Λειτουργικό σύστημα: Android Jelly Bean 4.1.2 Μνήμη: (RAM) 2 GB, 16/32 GB (+ microSD έως 64 GB) Διαστάσεις: 210,8 x 135,9 x 7,95 χιλ. Βάρος: 338 γρ.

49


REVIEW

R HP Slate 7 Επτάιντσο tablet στα 130 ευρώ!

Το Android tablet της HP διαθέτει μεταλλικό πλαίσιο και μαύρο χρώμα με γκρι ή κόκκινη πλάτη. Αποτελεί την πρώτη ταμπλέτα της εταιρείας με ενσωματωμένο Beats Audio για ακόμη καλύτερο ήχο.

Τιμή

$130 Ένα νέο tablet αποφάσισε να διαθέσει από τον Απρίλιο η HP, το οποίο είναι πολύ χαμηλού κόστους και έρχεται πλήρως εξοπλισμένο με την εμπειρία των υπηρεσιών της Google και του Android. Το νέο HP Slate 7 έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην έκθεση Mobile World Congress 2013, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οθόνη, την αυτονομία, τη φορητότητα και, φυσικά, την εκτύπωση.

Βλέπεις την εικόνα από κάθε γωνία 50

Το Slate 7 είναι ένα tablet με οθόνη διαγωνίου 7 ιντσών με διαστάσεις 10,7 x 197 x 116 χιλιοστά και βάρος 369 γραμμάρια. Η

επεξεργαστική του ισχύς αντλείται από έναν διπύρηνο ARM Cortex-A9 στα 1.6 GHz, με εσωτερική μνήμη 8 GB, Android 4.1 Jelly Bean και υποδοχή για την επέκταση της χωρητικότητας της μνήμης μέσω καρτών microSD. Σχετικά με το πάνελ της οθόνης, η Hewlett Packard εξηγεί πως έχει επενδύσει στην τεχνολογία που ονομάζεται High-aperture-ratio Field Fringe Switching (HFFS), χάρη στην οποία γίνεται εφικτή η θέαση του περιεχομένου της οθόνης υπό αμβλεία γωνία, δηλαδή από περισσότερους θεατές, υποσχόμενη ότι φωτογραφίες και βίντεο θα εμφανίζονται ικανοποιητικά ακόμα και υπό το φως του ήλιου.


Με την εμπειρία της HP

Έμφαση δίνει ο κατασκευαστής και στην αυτονομία του οικονομικού Slate 7, αφού υπόσχεται 5 ώρες αναπαραγωγής βίντεο με μια φόρτιση. Το HP Slate 7 διαθέτει επίσης κάμερα 3 megapixels στο πίσω μέρος και VGA στο μπροστινό για βίντεο, φωτογραφίες και chatting. Με την εφαρμογή HP ePrint, οι χρήστες μπορούν να εκτυπώσουν εύκολα είτε βρίσκονται σπίτι είτε εν κινήσει. Η «δυνατότητα απευθείας εκτύπωσης σχεδόν από οποιαδήποτε εφαρμογή» είναι ενσωματωμένη στο Slate 7, επισημαίνει η HP. O χρήστης επιλέγει HP ePrint για να τυπώσει απευθείας από τις περισσότερες εφαρμογές, χωρίς να ανοίξει τίποτα άλλο, εξηγεί.

Δεν λείπουν και οι εφαρμογές της Google

Ήταν μόνον η αρχή

Με το Slate 7, η Hewlett Packard κάνει μια πρόταση στον τελικό καταναλωτή που αναζητά ένα οικονομικό και συνάμα ποιοτικό tablet. Η επαγγελματική πρόταση της HP είναι το ElitePad 900 με Windows 8 και ετοιμάζει μια ακόμα για όσους χρειάζονται μια ταμπλέτα για δουλειά και διασκέδαση, δηλαδή κάτι που φαίνεται πως όλοι οι κατασκευαστές έχουν αντιληφθεί -μια συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και υπό διαχείριση από τμήματα IT επιχειρήσεων που επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους συσκευές στη δουλειά. Το tablet της HP αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο, έναντι 130 ευρώ.

Όπως πιστοποιεί η Google, όλες οι εφαρμογές της σουίτας Google Mobile εκτελούνται απρόσκοπτα στο Slate 7, δηλαδή οι εφαρμογές/υπηρεσίες Gmail, Google Drive και Google+ Hangouts για ομαδικό video chat, YouTube και η πρόσβαση στα apps στο Chrome Web Store και το Google Now και το Google Search. Η συσκευή «φοράει» το Android 4.1 Jelly Bean , παρέχοντας πρόσβαση σε οτιδήποτε υπάρχει στο Google Play (μουσική, εφαρμογές, ταινίες κ.λπ.).

HP Slate 7 Είδος: Tablet-PC Οθόνη: Πολλαπλής αφής 7’’, ανάλυση 1.024 x 600 pixels, 170 ppi, LCD, capacitive, αισθητήρας φωτός Επεξεργαστής: ARM Cortex-A9, Dual-Core, 1.6 GHz Κάμερα: (οπίσθια) 3 megapixels, ανάλυση 2.048 x 1.536 pixels, καταγραφή βίντεο 720p στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο, (μπροστινή) 0,3 megapixels VGA Μνήμη: (RAM) 1.024 MB, 8 GB (επέκταση με microSD) Λειτουργικό σύστημα: Android 4.1 Jelly Bean (με τεχνολογία ενίσχυσης ήχου Beats Audio) Συνδεσιμότητα: Wi-Fi 802.11 b, g, n, Bluetooth 2.1, USB 2.0, Computer Sync, OTA Sync Διαστάσεις: 197,1 x 116,1 x 10,7 χιλ. Βάρος: 369 γρ. Τιμή: 130 ευρώ

51


REVIEW

Asus Vivo R Tab RT TF600 Tablet-PC με Windows 8 RT

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί ένα νέο tablet, αυτήν τη φορά από την Asus. Ο λόγος για το Vivo Tab RT TF600, το οποίο εξοπλίζεται με Windows 8 RT, τετραπύρηνο επεξεργαστή Nvidia Tegra 3, μνήμη 2 GB, οθόνη 10,1 ιντσών με Super IPS+ ανάλυση. Τιμή

$800

Αν είστε από εκείνους που ψάχνουν να βρουν το tablet που τους ταιριάζει καλύτερα, πρέπει πρώτα να αναρωτηθείτε τι ζητάτε και τι ποσό χρημάτων είστε διατεθειμένοι να δώσετε. Γιατί το Vivo Tab της Asus είναι μια έξυπνη συσκευή με πολλά χαρακτηριστικά, τα οποία θα δούμε παρακάτω, και σε μια υψηλή τιμή…

H οθόνη του νέου Asus Vivo Tab είναι ιδανική για multitasking δίνοντάς σας έτσι τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε πολλαπλές λειτουργίες. Μπορείτε να σερφάρετε στο internet, να παρακολουθείτε την αγαπημένη σας ταινία και ταυτόχρονα να επικοινωνείτε με τους αγαπημένους σας φίλους στο Facebook.

Με μεγάλη οθόνη και πληκτρολόγιο

Πολύ καλή αίσθηση μας δημιούργησε το πληκτρολόγιο-doc με έξτρα μπαταρία και θύρα USB 2.0 που συνοδεύει τη συσκευή. Είναι προφανές ότι ο συνδυασμός του tablet με το πληκτρολόγιο έχει σαν σκοπό να ανταγωνιστεί τα laptop.

Από τα πρώτα χαρακτηριστικά που τραβάνε το βλέμμα σε αυτό το tablet είναι η πραγματικά τεράστια οθόνη των 10,1 ιντσών, η οποία είναι τεχνολογίας Super IPS+ για ακόμη μεγαλύτερη ευκρίνεια από τις περισσότερες ταμπλέτες, και με ανάλυση 1.366 x 768 pixels. Επίσης, χάρη στο ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρο, το περιερχόμενο που προβάλλεται στην οθόνη ακολουθεί τις κινήσεις των χεριών σας για μεγαλύτερη ευκολία πλοήγησης στο internet και πιο ξεκούραστο διάβασμα των e-books.

52

«Ανεβάστε» τις φωτογραφίες στο Facebook

Το Vivo Tab έχει μια οπίσθια κάμερα στα 8 megapixels, αλλά και μια μπροστινή στα 2 megapixels. Σε αυτόν τον τομέα δεν έχουμε και πολλά να πούμε, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, το να τραβάτε φωτογραφίες


ακόμη και σε σκοτεινούς χώρους χάρη στο LED φλας ή να καταγράφετε βίντεο με ανάλυση 720p στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο, είναι κάτι που δεν γίνεται να μην το εκτιμήσετε. Θετικό είναι και το γεγονός ότι ο κάτοχος του tablet μπορεί να «ανεβάσει» χωρίς καθυστέρηση τις φωτογραφίες του στο Facebook, ενώ η κάμερα διαθέτει και geotagging, δηλαδή γεωγραφική σήμανση, για να γνωρίζετε πότε και πού τραβήχτηκαν τα βίντεο που έχετε στη μνήμη. Η μνήμη RAM αγγίζει τα 2 GB, κάτι που θα δείτε και σε άλλα μοντέλα, ενώ ο σκληρός έχει χωρητικότητα 32 GB, αλλά μπορεί να επεκταθεί περισσότερο κάνοντας χρήση καρτών μνήμης microSD. Στη συνολική λειτουργικότητα της συσκευής πολύ καλά ανταποκρίνεται ο τετραπύρηνος επεξεργαστής της Nvidia, ο οποίος μαζί με τη μνήμη υπόσχεται διαχείριση των εφαρμογώνλειτουργιών χωρίς κολλήματα.

απόσταση με άλλες συσκευές που έχουν την ίδια τεχνολογία, το Wi-Fi για ασύρματη συνδεσιμότητα, το GPS για να εντοπίζετε τη θέση σας στον χάρτη, πυξίδα και μια σειρά αισθητήρων για καλύτερη διεπαφή με τη συσκευή.

Τόσο καλό είναι;

Δοκιμάζοντας το Asus Vivo Tab μπορούμε να πούμε ότι μας άρεσε η απόκριση της οθόνης, η οποία ήταν πολύ εντυπωσιακή, καθώς δεν δυσκολευόμασταν καθόλου να πατήσουμε τα μικροσκοπικά πλαίσια των εφαρμογών των Windows, αλλά και η αντοχή της μπαταρίας για 9 ώρες συνεχούς χρήσης. Πιστεύουμε όμως ότι θα ήταν πολύ χρήσιμη η παρουσία μιας γραφίδας, η οποία και θα ολοκλήρωνε την εικόνα του Vivo Tab. Αυτό μαζί με την υψηλή τιμή…

Έκδοση 3G

Το συγκεκριμένο μοντέλο, που μπορείτε να το βρείτε στην Ελλάδα, δεν είναι άλλο από την 3G έκδοση, δηλαδή μπορεί να «κατεβάζει» δεδομένα με ταχύτητες έως 42 Mbps και να «ανεβάζει» με 5,76 Mbps. Μπορεί να έχουμε εντυπωσιαστεί από το 4G δίκτυο, αλλά οι ταχύτητες που βλέπουμε στην ταμπλέτα της Asus δεν είναι καθόλου αμελητέες και αδιάφορες. Κατά τα άλλα, δεν απουσιάζουν η τεχνολογία NFC, για να επικοινωνεί η συσκευή από κοντινή

Asus Vivo Tab RT TF600 Δίκτυο λειτουργίας: HSDPA 42 Mbps, HSUPA 5,76 Mbps Οθόνη: Πολλαπλής αφής 10,1”, TFT 1.366 x 768 pixels (WXGA) Κάμερα: (οπίσθια) 8 megapixels, καταγραφή βίντεο 720p στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο, (μπροστινή) 2 megapixels για βιντεοκλήσεις, LED φλας, geotagging Επεξεργαστής: Nvidia Tegra 3 Quad-core στο 1.3 GHz Μνήμη: (RAM) 2 GB, 32 GB επεκτάσιμη με microSD Μπαταρία: Πολυμερών-λιθίου για 9 ώρες λειτουργίας Διαστάσεις: 262 x 170 x 8 χιλ. Βάρος: 525 γρ. Τιμή: 800 ευρώ

53


FUTURE TECH

F

Tο μέλλον της τεχνολογίας

Η τεχνολογία προχωρά με γοργούς ρυθμούς και δεν είναι λίγες οι φορές που η επιστημονική φαντασία τού χθες είναι κάτι παραπάνω από απτή πραγματικότητα του σήμερα. Συσκευές που κάποτε έμοιαζαν με δημιουργήματα του νου αποτελούν σήμερα μέσο δουλειάς, επικοινωνίας ή διασκέδασης. Η στήλη «Future Tech» σάς παρουσιάζει τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες τού σήμερα, που αλλάζουν συνεχώς τον τρόπο ζωής και μας δίνουν μια πρόγευση από το μέλλον.

Φυσικοθεραπεία κατ’ οίκον! http://www.fraunhofer.de/

Το Fraunhofer Institute αναπτύσσει ένα νέο σύστημα φυσικοθεραπείας στο πλαίσιο του οποίου οι ασθενείς θα ασκούνται στο σπίτι, αλλά θα είναι υπό την επίβλεψη φυσικοθεραπευτή χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του. Το σύστημα αποτελείται από μία εφαρμογή με την οποία ο φυσικοθεραπευτής προσαρμόζει ασκήσεις στο προφίλ του ασθενή. Στη συνέχεια το πρόγραμμα φορτώνεται στο physio box του ασθενή που συνδέεται με την τηλεόρασή του. Η κάμερα Kinect, σε συνεργασία με ειδική εφαρμογή, «χαρτογραφεί» τις σωματικές παραμέτρους του ασθενή. Ακολούθως, ο ασθενής εκτελεί τις ασκήσεις, και τα αποτελέσματα αποστέλλονται στον φυσικοθεραπευτή για περαιτέρω αξιολόγηση.

Με ρυθμό και… χάρη! http://www.sfu.ca/

Αν ανήκετε σε εκείνους που αθλούνται ακούγοντας απαραιτήτως μουσική, πρέπει να ρίξετε μια πολύ (προσεκτική) ματιά στο Cruise Control. Πρόκειται για εφαρμογή που προορίζεται για συσκευές iPhone και προσαρμόζει τα ακούσματά σας στον ρυθμό με τον οποίο θέλετε να τρέξετε. Η ιδέα είναι απλή όσο και έξυπνη: επιλέγετε τα αγαπημένα σας τραγούδια και καθορίζετε τον ρυθμό με τον οποίο θέλετε να ασκηθείτε. Στη συνέχεια η εφαρμογή προσαρμόζει τα τραγούδια στον συγκεκριμένο ρυθμό μέσω ενός έξυπνου αλγόριθμου, ο οποίος όμως δεν αλλοιώνει τα τραγούδια. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω του iTunes και κοστίζει 4,99 δολάρια.

54

Τραγουδάτε στο μπάνιο, τελικά; http://www.us.kohler.com/

Η Kohler κατασκεύασε μία κεφαλή ντουζιέρας ονόματι Moxie με ενσωματωμένο αδιάβροχο ηχείο, ώστε να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική υπό οποιεσδήποτε… υγρές συνθήκες! Το ηχείο είναι αποσπώμενο και συνδέεται σε οποιαδήποτε συσκευή αναπαραγωγής μουσικής υποστηρίζει Wi-Fi σε απόσταση εννέα μέτρων. Την τροφοδοσία του Moxie αναλαμβάνει μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου. Διαθέτει φωτεινή ένδειξη προειδοποίησης χαμηλού φορτίου. Η φόρτιση πραγματοποιείται μέσω θύρας USB. Το Kohler Moxie μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιονδήποτε χώρο και κοστίζει 199 δολάρια.


Πράσινη ενέργεια http://www.cam.ac.uk/

Το υδρογόνο θεωρείται το καύσιμο του μέλλοντος. Η παραγωγή του, όμως, προαπαιτεί πλατίνα ως καταλύτη, γεγονός που δεν εξασφαλίζει τη χαμηλού κόστους λύση που έχει ανάγκη ο κόσμος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του. Τη λύση μάλλον βρήκαν οι ερευνητές του University of Cambridge. Ύστερα από πειράματα διαπίστωσαν ότι το κοβάλτιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά ως καταλύτης απελευθέρωσης υδρογόνου. Ένα χαμηλού κόστους υλικό, συγκρινόμενο με την πλατίνα, μπορεί να αποτελέσει την απάντηση για την πολυπόθητη μετάβαση στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας τα επόμενα πενήντα χρόνια.

Μία διαφορετική… οπτική Ο παράδεισος του gamer

http://research.microsoft.com/en-us/projects/illumiroom/

Ένα από τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτ της Microsoft είναι αναμφισβήτητα το IllumiRoom. Πρόκειται, ουσιαστικά, για οπτική επέκταση του παιχνιδιού στον περιβάλλοντα χώρο με τη βοήθεια της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας. Χρησιμοποιεί την κάμερα του Kinect σε συνδυασμό με έναν βιντεοπροβολέα. Αρχικά η καμερα σαρώνει τον χώρο για να καθορίσει τις διαστάσεις και τη γεωμετρία του. O βιντεοπροβολέας χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά, ώστε να προβάλλει τις αντίστοιχες εικόνες που επεκτείνουν τον χώρο δράσης του παιχνιδιού και των εφέ του στον χώρο και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

http://www.meta-view.com/

Η Epson, σε στενή συνεργασία με τη meta, κατασκευάζει μία ειδική έκδοση γυαλιών AR (Augmented Reality – Επαυξημένη Πραγματικότητα). Βασίζεται στο ήδη υπάρχον μοντέλο γυαλιών Moverio της Epson, στο οποίο και έχει προσαρτηθεί μία μικροσκοπική κάμερα τρισδιάστατης απεικόνισης τύπου Kinect. Η κάμερα είναι εξοπλισμένη με πρόγραμμα εντοπισμού της κίνησης των χεριών του χρήστη στον τρισδιάστατο χώρο, ώστε αυτός να μπορεί να αλληλεπιδρά με τα εικονικά αντικείμενα. Η χρήση των εν λόγω γυαλιών αναμένεται να ανατρέψει το σκηνικό της ψηφιακής διασκέδασης.

55


Περιβραχιόνιο για αθλούμενους http://www.amiigo.co/

Το Amiigo είναι μία έξυπνη συσκευή που απευθύνεται σε όλους όσοι αθλούνται. Αποτελείται από ένα περιβραχιόνιο και μία μικροσκοπική μονάδα που προσαρμόζεται με κλιπ στα κορδόνια των παπουτσιών. Το περιβραχιόνιο παρακολουθεί τις κινήσεις του κορμού και των χεριών, ενώ η δεύτερη συσκευή τις ασκήσεις των κάτω άκρων. Σημειωτέον ότι και οι δύο συσκευές είναι πλήρως αδιάβροχες. Επικοινωνούν μέσω Bluetooth με το smartphone και παρέχουν πληθώρα πολύτιμων πληροφοριών σχετικά με τις επιδόσεις αλλά και την προσπάθεια του αθλούμενου.

Μικρό θηρίο

http://www.horizonfuelcell.com/store_us.htm

Η Horizon Fuel Cell Technologies παρουσίασε το μοντέλο H-ROVER που μοιάζει καταπληκτικά με τα μικροσκοπικά οχήματα που χρησιμοποιεί η NASA για την εξερεύνηση του πλανήτη Άρη. Είναι εξοπλισμένο με ειδική κάμερα και χρησιμοποιεί υβριδικές μπαταρίες για την κίνησή του. Είναι πλήρως τηλεχειριζόμενο μέσω ειδικής εφαρμογής που μπορείτε να τρέξετε στο smartphone, το tablet ή τον υπολογιστή σας. Όπως είναι αναμενόμενο, η τιμή του είναι αρκετά υψηλή, μια και για να αποκτήσετε το H-ROVER θα πρέπει να δαπανήσετε 799 δολάρια.

56

Λύτρωση για τους… ανορθόγραφους! http://www.lernstift.com/

Το Lernstift είναι μία ψηφιακή γραφίδα που απευθύνεται σε παιδιά αλλά και σε… ανορθόγραφους κάθε ηλικίας. Πάλλεται κάθε φορά που ο χρήστης κάνει ορθογραφικό ή γραμματικό λάθος. Χρησιμοποιεί ενσωματωμένους αισθητήρες κίνησης για να εντοπίζει τις κινήσεις του χεριού και τα πιθανά λάθη. Θα κυκλοφορήσουν δύο μοντέλα. Το πρώτο θα διαθέτει αισθητήρες κίνησης και σύστημα αναγνώρισης λέξεων. Το δεύτερο θα έχει έναν επιπλέον αισθητήρα πίεσης, ώστε να βοηθά τα παιδιά στη σωστή χρήση της γραφίδας. Η κυκλοφορία του Lernstift αναμένεται τον Αύγουστο του 2013.


Όσα… γράφει ο άνεμος!

http://www.kit.edu/visit/pi_2013_12665.php

Ομάδα επιστημόνων πληροφορικής στη Γερμανία τελειοποιεί ένα επαναστατικό σύστημα γραφής στον… αέρα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ειδικής κατασκευής γάντι, το οποίο είναι εξοπλισμένο με μικροσκοπικούς αισθητήρες και γυροσκόπια. Συνδέεται ασύρματα με τον υπολογιστή. Το γάντι αναγνωρίζει τον σχεδιασμό γραμμάτων στον αέρα και στη συνέχεια τα μεταφέρει υπό τη μορφή ψηφιακού κειμένου στον υπολογιστή. Με τη χρήση του κατάλληλου προγράμματος, ο υπολογιστής μπορεί να εντοπίσει τα σωστά γράμματα με απόκλιση λάθους που θα φτάσει μέχρι και το 3%. Μελλοντικά, η εν λόγω τεχνολογία θα ενσωματωθεί και στα smartphones.

Πλήρης ελευθερία

Με τη δύναμη των μυών!

Το Leap Motion είναι ένας μικρός σε μέγεθος αισθητήρας που συνδέεται εύκολα και γρήγορα με τον υπολογιστή. Σε συνδυασμό με το κατάλληλο λογισμικό, σας δίνει τη δυνατότητα να χειρίζεστε τις λειτουργίες του υπολογιστή σας… μέσω χειρονομιών. Η συσκευή αναμένεται να αποτελέσει τομή για τα παιχνίδια προσομοίωσης πτήσης, ενώ εκτιμάται πως θα βρει πρόσφορο έδαφος και σε ιατρικές εφαρμογές. Θα είναι συμβατό με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων Windows και Mac OS. Το Leap Motion θα είναι διαθέσιμο στην Αμερική στις 19 Μαΐου, έναντι 79,99 δολαρίων.

Το στοίχημα στον χώρο της αναγνώρισης χειρονομιών συνεχώς μεγαλώνει μια και συμμετέχουν όλο και περισσότεροι παίκτες. Η Thalmic Labs κατασκευάζει το MYO. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα περιβραχιόνιο που προσαρμόζεται στο ύψος του πήχη. Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες ανιχνεύουν την κίνηση αλλά και τη δραστηριότητα των αντίστοιχων μυών. Ακολούθως, στέλνει το αντίστοιχο σήμα στη συσκευή με την οποία είναι και συνδεδεμένο, μέσω Bluetooth 4.0. Το MYO θα συνοδεύεται από το απαραίτητο πρόγραμμα και αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2013 σε τιμή που δεν θα ξεπερνά τα 149 δολάρια.

https://www.leapmotion.com/

https://getmyo.com/

57


REVIEW

Google R Chromebook Pixel Το πρώτο laptop με οθόνη αφής

Το Google Chromebook Pixel είναι το laptop της Google, το οποίο δεν αποτελεί μόνο τον πρώτο φορητό υπολογιστή της εταιρείας, αλλά και το πρώτο laptop με οθόνη αφής 13 ιντσών υψηλής ανάλυσης.

Ο λόγος για αυτήν την κίνηση της Google προφανέστατος, αφού η Apple σαν τελευταία κίνησή της στον χώρο των φορητών υπολογιστών εφοδίασε όλα τα MacBook της με την οθόνη Retina, την οποία γνωρίσαμε από τα smartphone iPhone. Επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι η Microsoft με τα Windows 8 προσφέρει τη δυνατότητα αφής στις οθόνες. Ίσως λοιπόν να βρισκόμαστε ενώπιον της νέας τάσης που πρόκειται να κυριαρχήσει στους φορητούς υπολογιστές: τη χρήση οθονών αφής και στους φορητούς υπολογιστές, εκτός από τα smartphones και τα tablets.

58

Δύο συσκευές σε μία…

Ο νέος φορητός της Google, εξωτερικά, δίνει την εικόνα μιας πολύ σύγχρονης συσκευής, η οποία είναι και πολύ καλαίσθητη αν υπολογίσουμε το πολύ χαμηλό της βάρος, που δεν ξεπερνά το ενάμισι κιλό. Σε αυτήν τη συσκευή λοιπόν που αναμειγνύονται στοιχεία laptop και tablet-PC, «τρέχει» το Chrome OS, το οποίο έχει κατασκευαστεί από την ίδια την εταιρεία. Στην «καρδιά» του χτυπά ο ισχυρός επεξεργαστής Bridge i5 της Intel, ενώ έχει μνήμη 32 ή 64 GB και τη δυνατότητα γρήγορης ασύρματης σύνδεσης τέταρτης γενιάς (4G).


Η αμερικανική εταιρεία, που κάνει μια φιλόδοξη προσπάθεια για να διεισδύσει στην αγορά των φορητών υπολογιστών, αναφέρει, σχετικά με την ποιότητα της οθόνης αφής υψηλής ανάλυσης που φέρει το Chromebook, ότι έχει την υψηλότερη πυκνότητα εικονοστοιχείων (pixel), 239 ανά ίντσα ή 4,3 εκατ. συνολικά, από κάθε άλλη οθόνη φορητού υπολογιστή στην αγορά σήμερα. Αυτήν τη στιγμή έχουμε να κάνουμε με τον υψηλότερης ανάλυσης οθόνης φορητό υπολογιστή στον κόσμο και όπως αναφέρει και ο VP της Chrome, Sundar Pinchai, «δεν θα ξαναδείτε pixel στη ζωή σας». Στο εσωτερικό του υπάρχει ένας επεξεργαστής Intel Core i5, ο οποίος κατά είναι χρονισμένος στο 1.8 GHz, κάρτα Intel HD 4000 για τα γραφικά και 4 GB μνήμης RAM. Την εμφάνισή τους κάνουν δύο θύρες USB 2.0, μία θύρα Mini Display, μία υποδοχή κάρτας SD και μπαταρία που φτάνει τις 5 ώρες αυτονομίας.

Όλα θα κριθούν από τον Chrome

Ο πρώτος φορητός Η/Υ με λειτουργικό σύστημα Chrome είχε κατασκευαστεί από την κορεατική Samsung το 2010, ενώ οι επόμενοι από άλλες εταιρείες (Lenovo, Acer, HP). Έως τώρα όμως αυτά τα μηχανήματα έχουν

δυσκολευτεί να εκτοπίσουν τα ανταγωνιστικά μοντέλα, που «τρέχουν» είτε τα Windows της Microsoft είτε της Apple. Μια ιδιομορφία των υπολογιστών με λειτουργικό Chrome είναι ότι, αν και διαθέτουν δικό τους σκληρό δίσκο, αντί για εγκατεστημένο λογισμικό στο ίδιο το μηχάνημα, αποθηκεύουν τους φακέλους τους στο «σύννεφο» (cloud computing). Κάτι τέτοιο προσδίδει μεν τεράστιες αποθηκευτικές δυνατότητες (η Google προσφέρει 1 ΤΒ δωρεάν χώρο σε online σκληρό δίσκο για κάθε χρήστη επί τρία χρόνια), καθώς και μεγαλύτερη ασφάλεια από κακόβουλο λογισμικό, αλλά αρκετοί χρήστες δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί με την ιδέα και τη χρησιμότητα του «σύννεφου».

Κυκλοφορία

Οι πρώτοι Chromebook Pixel κυκλοφόρησαν ήδη στις ΗΠΑ και τη Βρετανία με τιμή από 1.300 δολάρια (περίπου 980 ευρώ), κάτι που σημαίνει ότι αυτήν τη φορά, αντίθετα με το παρελθόν, η εταιρεία δεν διάλεξε το φθηνό κομμάτι της αγοράς, αν και σε παλαιότερες δηλώσεις του ο επικεφαλής της εταιρείας είχε υπογραμμίσει πως «τα Chromebooks θα είναι φθηνά, αναλώσιμα προϊόντα»…

Google Chromebook Pixel Επεξεργαστής: Intel Core i5 processor (Dual Core 1.8 GHz) Λειτουργικό σύστημα: Chrome OS Μνήμη: (RAM) 4 GB DDR3 Οθόνη: 13’’ IPS LCD, LED, 239 ppi, capacitive, πολλαπλής αφής, 2.560 x 1.700 pixels Κάρτα γραφικών: Integrated Intel HD Graphics 4000 Σκληρός δίσκος: Flash SSD 64 GB Κάμερα: webcamera 720p Μπαταρία: 59 Wh (αυτονομία 5 ωρών) Διαστάσεις: 297,7 x 224,6 x 16,2 χιλ. Βάρος: 1.500 γρ.

59


MOBILE APPS

A

iPhone Apps

Όλες τις παρακάτω εφαρμογές μπορείτε να τις βρείτε και να τις «κατεβάσετε» από τα iTunes και Appstore.

www.apple.com/iphone/ apps-for-iphone

Foursquare

Dropbox

Monsters, Inc. Run

Η κύρια χρήση του Foursquare γίνεται από κινητό, οπότε όσοι δεν το γνωρίζετε ακόμα «κατεβάστε» την εφαρμογή για να μπείτε στο παιχνίδι! To Foursquare είναι ένα πολύ ενδιαφέρον geotagging εργαλείο/παιχνίδι, με το οποίο θα κολλήσετε. Στην πορεία και εφόσον πιάσετε τη φιλοσοφία, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για την επιχείρηση σας.

Αγαπάμε DropBox γιατί έχουμε δωρεάν χώρο online για να «ανεβάζουμε» αρχεία και να στέλνουμε απλά ένα μικρούλι download link, σε όποιον χρειαστεί για να τα «κατεβάσει». Ούτε emails, ούτε zip και unzip! Οπότε δεν παραλείπουμε να «κατεβάσουμε» τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Εμπνευσμένη από την ταινία κινουμένων σχεδίων «Μπαμπούλας ΑΕ», η εφαρμογή για iPhone υπόσχεται να κρατήσει ευχάριστη παρέα σε μεγάλους και μικρούς. Περιλαμβάνει πάνω από 15 επίπεδα-κόσμους στους οποίους μπορείτε να ταξιδέψετε, νέα τέρατα που μπορείτε να επιλέξετε, νέες πίστες με πλούσια χρώματα και δώρα-έκπληξη. Όσοι το δοκίμασαν λένε ότι πρόκειται για μια προσεγμένη δουλειά που αν και απευθύνεται και σε παιδιά έχει αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας.

Δωρεάν

Apple iPhone 5 Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ €739 (Περισσότερες πληροφορίες για το iPhone στη σελίδα 76)

60

Δωρεάν

Δωρεάν


Ice Age Village

Ομήρου Έπη

Αρκάς

Άλλη μια εφαρμογή που βασίζεται σε ταινία animation, την πολύ γνωστή «Εποχή των παγετώνων». «Κατεβάζοντας» την εφαρμογή θα ταξιδέψετε στην εποχή των δεινοσαύρων, όπου θα πρέπει να ολοκληρώσετε αποστολές με ήρωες της ταινίας, να παίξετε μίνι παιχνίδια με πρωταγωνιστή τον Σκρατ το σκιουράκι, αλλά και να παίξετε μαζί με φίλους (μέσω σύνδεσης ίντερνετ) και να φτιάξετε το καλύτερο χωριό. Έχει πολλή πλάκα!

Τα πρώτα λογοτεχνικά κείμενα της ανθρωπότητας τώρα και στο iPhone. Φυσικά μιλάμε για τα έπη του Ομήρου, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Ο δημιουργός της εφαρμογής Περικλής Μαραβελάκης φρόντισε να συμπεριλάβει τα κείμενα των επών στα αρχαία και τα νέα ελληνικά, από το μεταφραστικό έργο των Καζαντζάκη-Κακριδή, αλλά και στα αγγλικά από τον Αλεξάντερ Ποπ. Θα βρείτε επίσης περιλήψεις των έργων, βιογραφία του Ομήρου, αλλά και σελιδοδείκτες για να μη χάνετε το σημείο στο οποίο βρισκόσασταν.

Τα κόμιξ του Αρκά είναι γνωστά σε όλους, γι’ αυτό και η εν λόγω εφαρμογή αξίζει να τη δείτε. Περιλαμβάνει όλα τα βιβλία που έχουν εκδοθεί με όλους τους αγαπημένους και μοναδικούς ήρωες. Πρέπει να προσέξετε όμως πως η εφαρμογή είναι δωρεάν να την «κατεβάσετε», αλλά τα βιβλία για να τα αγοράσετε κοστίζουν. Φυσικά υπάρχουν δωρεάν δείγματα για να πάρετε μια γεύση. Επίσης καλό θα ήταν να διορθωθεί το interface για να διαβάζεται πιο άνετα το κείμενο.

Δωρεάν

Δωρεάν

Δωρεάν

61


ΑΠΘ Mobile Application Δωρεάν

Η εφαρμογή αποτελεί πρωτοβουλία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει ως σκοπό να βοηθήσει φοιτητές, προσωπικό, διδάσκοντες και επισκέπτες να μάθουν περισσότερα για το πανεπιστήμιο, να ενημερώνονται για οτιδήποτε καινούργιο, αλλά και να βρίσκουν εύκολα και γρήγορα στον χάρτη το κτήριο ή την υπηρεσία που αναζητούν. Η εφαρμογή εξελίσσεται και μπορείτε να στέλνετε σχόλιά σας στο mobile@auth.gr.

62

Επιστροφή Δωρεάν

Αν έχετε ήδη κάρτα Eurobank για τις αγορές, θα ήταν πολύ χρήσιμο να «κατεβάσετε» και την ομώνυμη εφαρμογή, η οποία σας επιτρέπει να βλέπετε κάθε ώρα πόσα διαθέσιμα ευρώ επιστροφής έχετε, αλλά και άμεση πρόσβαση σε πάνω από 4.000 επιχειρήσεις. Πιο αναλυτικά, βλέπετε στην οθόνη πόσα ευρώ έχετε, σε ποια καταστήματα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για αγορές, πού βρίσκονται αυτά και τι προσφορές ισχύουν τη δεδομένη στιγμή.

Paint-On-3D Easter Eggs $0.99

Μια εφαρμογή που εμπνέεται από το Πάσχα και με την οποία μπορεί να ασχοληθεί κάποιο μικρό παιδί. Ο σκοπός είναι απλός: πρέπει να βάψετε και να διακοσμήσετε πασχαλιάτικα αβγά, κάνοντας χρήση της πλούσιας σε χρώματα παλέτας αλλά και των προτύπων που ήδη υπάρχουν στην εφαρμογή. Επίσης μπορείτε να στείλετε σε μορφή κάρτας το αποτέλεσμα σε κάποιον φίλο σας στο διαδίκτυο χωρίς να φύγετε από το μενού του application.


Angry Birds Seasons: Easter Δωρεάν

Υπάρχει πιο γνωστό παιχνίδι για smartphone από το Angry Birds; Φυσικά και όχι! Αυτή τη φορά λοιπόν, λόγω των εορτών, μπορείτε να διασκεδάσετε παίζοντας την πασχαλινή έκδοση, όπου οι πίστες, τα πουλιά και τα ενοχλητικά γουρουνάκια έχουν κάτι από Πάσχα. Σε αυτήν την έκδοση θα βρείτε επιπλέον 15 εποχικές πίστες, 5 εποχικά θέματα και συνεχείς ανανεώσεις που θα σας κάνουν φανατικό παίκτη και αυτήν την εποχή.

9GAG – Make it fun

iFeelUp

Αν δεν γνωρίζετε το 9GAG, είναι πλέον καιρός να το μάθετε. Ξεκίνησε από την ομώνυμη ιστοσελίδα στην οποία μπορείτε να αναρτήσετε όποια εικόνα θεωρείτε έξυπνα χιουμοριστική. Έπειτα, ανάλογα με τον αριθμό των likes των άλλων χρηστών, η εικόνα σας μπορεί και να δημοσιοποιηθεί στην κεντρική σελίδα όπου φιλοξενούνται οι καλύτερες. Αυτό προσφέρει και η εφαρμογή για iPhone. Δοκιμάστε το, θα σας αρέσει!

Η εφαρμογή περιλαμβάνει ένα ειδικά καταρτισμένο ερωτηματολόγιο, από τον δρα Ορέστη Γιωτάκο, διευθυντή της ψυχιατρικής κλινικής του 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι ασθενείς και συγγενείς για τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Το καλό με τη συγκεκριμένη προσπάθεια είναι ότι σου δίνονται πολλές επιστημονικές πληροφορίες, αλλά με τρόπο εύκολο και κατανοητό.

Δωρεάν

Δωρεάν

63


MOBILE APPS

A

Android Apps Όλες τις παρακάτω εφαρμογές μπορείτε να τις «κατεβάσετε» απ’ το Google Play, αλλά, αν ψάξετε, μπορεί να τις βρείτε με προσφορές και σε άλλα sites.

play.google.com

Alpha Mobile App Δωρεάν

Samsung Galaxy S ΙΙΙ 4G Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ €729 (Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα μοντέλα με λειτουργικό Android θα βρείτε στη σελίδα 76)

64

Ο Alpha τώρα και στο Android κινητό σας. Μέσω της εφαρμογής μπορείτε να δείτε live το πρόγραμμα του Alpha TV, on demand εκπομπές, το πρόγραμμα του σταθμού, διαγωνισμούς, ψηφοφορίες, συνεχή ροή ειδήσεων, χρηστικές πληροφορίες, επικοινωνία με τις εκπομπές μέσω των social media. Απαιτείται σύνδεση στο ίντερνετ. Επίσης, ίσως να μην μπορείτε να δείτε κάποια βίντεο λόγω πνευματικών δικαιωμάτων.

Daily Astrology Dashboard

Syntages gia ola ta gousta!

Εάν είστε από αυτούς που δεν κάνουν τίποτε χωρίς να συμβουλευτούν τα ζώδια, «κατεβάστε» την εφαρμογή Daily Astrology Dashboard. Παρέχει καθημερινές προβλέψεις για το ζώδιό σας, φόρμα για να βρίσκετε το ωροσκόπιό σας κ.ά. Η εφαρμογή είναι γενικά πολύ προσεγμένη με όμορφα γραφικά και είναι και δωρεάν.

Μια κυρίως ελληνική εφαρμογή μαγειρικής και συνταγών. Εδώ θα βρείτε μυστικά της ελληνικής κουζίνας, αλλά και συνταγές από όλον τον κόσμο. Οι συνταγές είναι από απλές καθημερινές, μέχρι γκουρμέ συνταγές για να εντυπωσιάσετε την παρέα σας σε κάποιο τραπέζι. Η εφαρμογή παρέχει αναλυτικές οδηγίες και φωτογραφίες για να σας βοηθήσει να εκτελέσετε τη συνταγή σωστά.

Δωρεάν

Δωρεάν


Bubble Shooter City

Robo 5

Guess the movie

Τα bubble shooters παιχνίδια είναι πολύ παλιά, κλασικά δηλαδή, και διαδραστικά. Στόχος σας είναι να συνδυάσετε τρεις ή και περισσότερες φούσκες ίδιου χρώματος, έτσι ώστε να εκραγούν και να καθαρίσει η οθόνη. Πάνω από 200 επίπεδα σας περιμένουν, γεμάτα χρώματα και αυξανόμενη δυσκολία. Θα παίξετε με χαρακτήρα ένα πολύ χαριτωμένο μπλε ρακούν και με φόντο πολύ γνωστές πόλεις του κόσμου όπως η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Λονδίνο κ.ά.

Το Robo 5 είναι ένα 3D action puzzle παιχνίδι, στο οποίο ο Robo 5 πρέπει να δραπετεύσει από το εργαστήριο στο οποίο είναι κλειδωμένος. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να σκαρφαλώσετε, τραβήξετε και να σπρώξετε κουτιά για να φτάσετε στην κορυφή και να τερματίσετε το level. O τίτλος παρέχει 40 levels και έτσι θα περάσετε πολλές ώρες προσπαθώντας να τερματίσετε αυτό το διασκεδαστικό και εθιστικό παιχνίδι.

To Guess The Movie είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και διασκεδαστικό παιχνίδι ειδικά για όσους ασχολούνται με τον κινηματογράφο. Στο παιχνίδι αυτό καλείστε να μαντέψετε την ταινία από κάποια μικρά posters μέσα από την ταινία. Ο τίτλος σάς προσφέρει και βοήθειες αν τυχόν δεν μπορείτε να βρείτε την ταινία για να μην κολλήσετε σε ένα level. Το παιχνίδι έχει πολύ μεγάλη ποικιλία σε ταινίες και posters και είναι πολύ διασκεδαστικό ειδικά σαν παιχνίδι για όλη την παρέα.

Δωρεάν

Δωρεάν

Δωρεάν

65


VirtuaGym Fitness Home & Gym Δωρεάν

H εφαρμογή σάς παρουσιάζει ολοκληρωμένα προγράμματα γυμναστικής τόσο για το γυμναστήριο όσο και για το σπίτι. Οι ασκήσεις σας παρουσιάζονται με 3D εικόνες για να τη σωστή εκτέλεσή τους. Διαλέξτε ανάμεσα από εκατοντάδες ασκήσεις για όλες τις μυϊκές ομάδες και παρακολουθήστε την εξέλιξή σας. Μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή για όσους θέλουν να γυμνάζονται σωστά.

66

Sport.gr

Sonic Jump

Το sport.gr κυκλοφορεί και στην Android πλατφόρμα. Μπορείτε λοιπόν και εσείς να ενημερώνεστε για όλες τις αθλητικές ειδήσεις τόσο τις εγχώριες όσο και τις διεθνείς άμεσα και όπου και αν είστε. Διαβάστε το blog του Αντώνη Καρπετόπουλου, μαρκάρετε κάποιες ειδήσεις ως αγαπημένες, μοιραστείτε άρθρα με τους φίλους σας μέσω email ή Facebook.

Στο νέο παιχνίδι της Sega, Sonic Jump, πρωταγωνιστεί ο αγαπημένος μπλε σκαντζόχοιρος, Sonic. Kαλείστε να κάνετε τεράστια άλματα με το Sonic και να μαζέψετε δαχτυλίδια πολεμώντας ταυτόχρονα τον κακό Dr. Eggman. Το παιχνίδι προσφέρει Arcade και Story mode, μπορείτε να παίξετε ως Sonic ή με κάποιον άλλον φίλο του, τους Tails και Knuckles, ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις. Το παιχνίδι έχει επικές μάχες και δεκάδες αντικείμενα να ξεκλειδώσετε.

Δωρεάν

€1,85


Arkotest

Bubble Blast Easter

Bunny Shooter

Ίσως η πιο αγαπημένη σειρά κόμικ στην Ελλάδα είναι ο Αρκάς. Όλοι μας έχουμε ξεκαρδιστεί με τις ατάκες του Καστράτο, του Ισοβίτη και άλλων πολλών χαρακτήρων. Αν λοιπόν είστε και εσείς φίλος του Αρκά, θα σας ενθουσιάσει το παιχνιδάκι Arkotest, στο οποίο καλείστε να απαντήσετε σε 60 ερωτήσεις τύπου «ναι ή όχι» και να βρείτε σε ποιο ζώο μοιάζετε.

Η σειρά Bubble Blast είναι αρκετά γνωστή στους κατόχους Android συσκευών. Πρόκειται για μια εφαρμογήπαιχνίδι, όπου ο παίκτης πρέπει να επιλέξει το κατάλληλο λαγουδάκι ή χρωματιστό αβγό, να το σπάσει και να προκαλέσει έκρηξη των πασχαλινών αντικειμένων με διαφορετικό χρώμα. Αν το δοκιμάζετε πρώτη φορά, έχετε υπόψη σας ότι επίσης στο Google Play κυκλοφορούν και άλλες εκδόσεις του παιχνιδιού: για το καλοκαίρι, τη γιορτή των ερωτευμένων, τις απόκριες.

Άλλη μια εφαρμογή με πασχαλινό άρωμα. Τα ενοχλητικά λαγουδάκια όχι μόνον έκλεψαν τα καρότα σας, αλλά και γελάνε μαζί σας. Πάρτε λοιπόν το τόξο σας και κυνηγήστε τα σε πάνω από 60 διαφορετικά επίπεδα με όμορφα γραφικά, όπου οι εχθροί σας προσπαθούν τα αποφύγουν τα βέλη σας. Όσο προχωράτε, τόσο πιο πολύ βελτιώνεστε στο σημάδι!

Δωρεάν

Δωρεάν

Δωρεάν

67


MOBILE APPS

A

Windows Phone Apps

Όλες τις παρακάτω εφαρμογές μπορείτε να τις βρείτε και να τις «κατεβάσετε» απ’ το Windows Marketplace, αλλά, αν ψάξετε, μπορεί και να τις βρείτε με προσφορές σε άλλα sites.

www.windowsmarket place.com

Amna.gr

Σαν Σήμερα

oneirokritis.gr

Μία από τις καλύτερες πηγές ενημέρωσης: η εφαρμογή amna.gr για λειτουργικό Windows Phone. Ουσιαστικά πρόκειται για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με 24 ώρες το 24ωρο ενημέρωση, στην οποία περιλαμβάνονται φωτογραφίες, βίντεο και web-radio.

Μια εφαρμογή για όσους ασχολούνται με ιστορικά γεγονότα. Το «Σαν Σήμερα», όπως λέει και ο τίτλος, περιλαμβάνει όσες γεννήσεις, θανάτους και διάφορα γεγονότα έγιναν αντίστοιχες ημέρες παλαιότερων χρόνων. Ανανεώνεται συνεχώς, με το μενού να είναι αρκετά εύχρηστο. Αν σας γοητεύει λοιπόν η γνώση του τι έγινε κάθε μέρα, «κατεβάστε» την εφαρμογή, που είναι και εντελώς δωρεάν.

Η oneirokritis.gr είναι μια εφαρμογή επεξήγησης ονείρων με περιεχόμενο λέξεων περισσότερες από 2.000, οι οποίες εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά, ενώ διαθέτει και δυνατότητα εύρεσης λέξεων. Η χρήση της εφαρμογής δεν απαιτεί σύνδεση στο internet. Οι πληροφορίες της εφαρμογής αντλούνται από την ιστοσελίδα astrologer.gr.

Δωρεάν

HTC 8X Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ €500 (Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα μοντέλα με λειτουργικό Windows θα βρείτε στη σελίδα 76)

68

Δωρεάν

Δωρεάν


Προσευχητάριον

iStunt 2

Φαρμακεία LIVE

Το «Προσευχητάριον» περιέχει τις βασικές προσευχές της ημέρας για κάθε ορθόδοξο χριστιανό, καθώς και πλήθος άλλων προσευχών: Πρωινή προσευχή, Εξάψαλμο, Ευχές της Τράπεζας, Μικρό Απόδειπνο, Χαιρετισμούς στην Υπεραγία Θεοτόκο, Μικρή Παράκληση, καθώς επίσης Μεγάλη Παράκληση, Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως, ικετήριο Κανόνα στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, Κανόνα στον Άγγελό μας, Κανόνα Ακαθίστου Ύμνου κ.ά.. Επίσης περιέχει και κατάλογο με τις Νηστείες του Ενιαυτού.

Γλιστρήστε στις χιονισμένες πλαγιές με το πιο διασκεδαστικό παιχνίδι σνόουμπορντ που κυκλοφόρησε για Windows Phone περιβάλλον. Για να επιβιώσετε θα πρέπει να εκτελείτε απίθανα ακροβατικά και να αποφεύγετε θανατηφόρα πριόνια, σε έναν κόσμο που δεν ισχύουν οι νόμοι της βαρύτητας. Το iStunt 2, επειδή συνδυάζει εύχρηστο χειρισμό με όμορφα γραφικά, είναι από τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια για smartphone και tablet.

Δείτε όλες τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις των φαρμακείων καθώς και το ποια φαρμακεία είναι ανοιχτά κάθε στιγμή. Με κάθε συγχρονισμό, οι εφημερίες αποθηκεύονται στη συσκευή σας και είναι διαθέσιμες ακόμα και χωρίς σύνδεση στο internet. Με την ολόκληρη έκδοση μπορείτε να βλέπετε χάρτη με την τοποθεσία σας, την τοποθεσία του επιλεγμένου φαρμακείου και τη διαδρομή προς το φαρμακείο.

Δωρεάν

€2,99

€0,99

69


ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Π

PC & VIDEO GAMES

Οδηγός παιχνιδομηχανών Αν και τα smartphone έχουν γίνει πλήρεις φορητές συσκευές ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας, οι παιχνιδομηχανές Playstation 3, Xbox 360 και Wii παραμένουν κυρίαρχοι στο σαλόνι μας, ενώ το Wii U ετοιμάζεται να διαδεχθεί το τελευταίο. Υπολογίσιμοι αντίπαλοι των smartphone στον τομέα των παιχνιδιών παραμένουν οι φορητές παιχνιδομηχανές PSV (Playstation Vita) και Nintendo 3DS με τα εντυπωσιακά γραφικά που προσφέρουν.

Crysis 3

PC, XBOX 360, PS3

Ένα από τα κορυφαία παιχνίδια προοπτικής πρώτου προσώπου επιστρέφει, καλύτερο. Η δράση του Crysis 3 εκτυλίσσεται σε επτά διαφορετικές περιοχές της Νέας Υόρκης. Εξωγήινοι εισβολείς αλλά και ομάδες παραστρατιωτικών έχουν αναλάβει τον έλεγχο της πόλης. Αναλαμβάνετε τον ρόλο του Prophet, με αποστολή να εξοντώσετε τους αντιπάλους σας. Η ειδική στολή Nanosuit καθώς και το οπλοστάσιό σας είναι πλήρως αναβαθμίσιμα, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε ένα θανάσιμo όπλο… το τόξο! Απίθανος τίτλος!

Marvel Avengers: Battle for Earth XBOX 360, Wii U

Ένας τίτλος μάχης σώμα με σώμα, όπου πρωταγωνιστούν 20 από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες του στερεώματος της Marvel. Οι Εκδικητές είναι παρόντες ενώ δεν απουσιάζουν και οι «σκοτεινοί» ήρωες όπως ο Loki. Εντυπωσιακές κινήσεις και δεκάδες πανίσχυρες επιθέσεις συνθέτουν μία μοναδική παλέτα, όπου ξεχωρίζει η δράση. Το κόμικ στοιχείο κυριαρχεί τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην απόδοση των χαρακτήρων καθώς και της κίνησής τους.

Elder Scrolls V: Skyrim - Dragonborn PC

70

Ένας εξαιρετικός τίτλος που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο τα στοιχεία της επικής φαντασίας με αυτά των ρόλων. Στο νέο επεισόδιο του Skyrim πρωταγωνιστές είναι οι… Δράκοι! Ένα σενάριο γεμάτο ανατροπές, τρισδιάστατα περιβάλλονται που εντυπωσιάζουν με την ποικιλία και τη λεπτομέρεια είναι μερικά από τα στοιχεία που θα σας κερδίσουν. Ατέλειωτες μάχες με φανταστικά πλάσματα, όπλα, ξόρκια και δεξιότητες μπορούν να συνθέσουν το προφίλ του χαρακτήρα σας. Ένα παιχνίδι με τεράστια αντοχή στον χρόνο (και όχι μόνο!).


Sonic & All-Stars Racing Transformed PC, XBOX 360, PS3, 3DS, PSV, Wii U

Ο ήρωας-σήμα κατατεθέν της θρυλικής SEGA είναι ένας μπλε, σκανδαλιάρης σκαντζόχοιρος… ο απίστευτος Sonic. Στον τίτλο συμπρωταγωνιστούν περισσότεροι από 20 χαρακτήρες που είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε στο παρελθόν. Ένα καθαρόαιμο παιχνίδι αγώνων όπου τα οχήματα μπορούν να μεταμορφωθούν ανάλογα με το τερέν σε αυτοκίνητα, ταχύπλοα ή αεροσκάφη. Απίθανα εμπόδια, γραφικοί αντίπαλοι, εντυπωσιακά power ups και απίστευτα όπλα συνθέτουν έναv άκρως διασκεδαστικό τίτλο, ο οποίος είναι η καλύτερη επιλογή του μήνα για τους μικρούς μας φίλους!

Metal Gear Rising: Revengeance PC, XBOX 360, PS3

Το Metal Gear Solid αποτελεί μία από τις πιο πετυχημένες σειρές όλων των εποχών, ανεξαρτήτως πλατφόρμας και είδους. Ένα παιχνίδι δράσης όπου η τακτική σκέψη συμπορεύεται με τα αστραπιαία αντανακλαστικά. Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Raiden. Ένας μαχητής που στρατολογήθηκε από την παιδική του ηλικία με μία τραγική μοίρα. Μισός άνθρωπος και μισός Cyborg Ninja είναι εξοπλισμένος με ένα ενεργειακό σπαθί Katana το οποίο μπορεί να κόβει τα πάντα… κι εδώ κυριολεκτούμε.

Aliens: Colonial Marines PC, XBOX 360, PS3, Wii U

Ο εφιαλτικός κόσμος των Aliens του ταλαντούχου James Cameron με την εφιαλτική, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα αποτελούν την αρένα που θα δώσετε επικές μάχες. Ένας τίτλος βολών, προοπτικής πρώτου προσώπου στον οποίο ενσαρκώνετε έναν από τους πιο ικανούς US Colonial Marines. Έχετε στη διάθεσή σας ένα πανίσχυρο οπλοστάσιο καθώς και στολές ειδικής κατασκευής ώστε να καταφέρετε να επιβιώσετε στο αφιλόξενο περιβάλλον.

Fist of the North Star: Ken’s Rage 2 XBOX 360, PS3, Wii U

Ένα από τα πιο δημοφιλή manga της Ιαπωνίας παίρνει σάρκα και οστά, συνθέτοντας ένα από τα πιο εθιστικά παιχνίδια δράσης και μάχης σώμα με σώμα. Θα έχετε την ευκαιρία να παίξετε επιλέγοντας έναν από τους 20 συνολικά διαθέσιμους χαρακτήρες ώστε να απολαύσετε τα διαφορετικά στιλ μάχης που αντιπροσωπεύει ο καθένας τους. Νέες κινήσεις κι ένα ανανεωμένο σύστημα μάχης δίνουν πνοή ζωής στο παιχνίδι που θα σας ενθουσιάσει από τα πρώτα κιόλας λεπτά.

71


Dead Space 3 Ανείπωτος τρόμος!!!

Θανάσιμοι κίνδυνοι καραδοκούν σε κάθε σκοτεινή γωνία. Μεταλλαγμένα όντα, μηχανικά τέρατα, δολοπλοκίες, ανατροπές, ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ψηφίδες που συνθέτουν ένα καταπληκτικό παιχνίδι αγωνίας και τρόμου με φόντο το αχανές διάστημα. (PC, XBOX 360, PS3) Ο Isaac Clarke, εκτός από ήρωας της σειράς Dead Space, είναι ίσως ο πιο άτυχος μηχανικός του σύμπαντος. Έχει ένα μοναδικό ταλέντο: μπλέκει στις μεγαλύτερες και πιο θανατηφόρες περιπέτειες που μπορείτε να φανταστείτε. Αυτή τη φορά ο Isaac, παρέα με τον άρτια εκπαιδευμένο στρατιωτικό John Carver, θα προσπαθήσει να εντοπίσει και να καταστρέψει μια και καλή την πηγή της επιδημίας των Necromorph. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα ταξιδέψει στα πέρατα του Γαλαξία και συγκεκριμένα στον αφιλόξενο πλανήτη Tau Volantis. Σκεπασμένος με πάγο και με το πιο περίεργο φεγγάρι που έχετε δει ποτέ να τον φωτίζει, ο πλανήτης κρύβει δεκάδες θανάσιμα μυστικά.

72

Ως Issac, θα πρέπει να τον εξερευνήσετε και να μαζέψετε κάθε είδους αντικείμενα. Στη συνέχεια, βασιζόμενοι στις τεχνικές γνώσεις σας, θα πρέπει να τα συναρμολογήσετε, ώστε να κατασκευάσετε πανίσχυρα όπλα και εργαλεία επιβίωσης. Πραγματική πρόκληση για το μυαλό και τα αντανακλαστικά σας. Ορδές μεταλλαγμένων, φονικά τέρατα και θανάσιμες παγίδες καραδοκούν για να δώσουν ένα σκληρό και ανελέητο τέλος στη ζωή σας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα στοιχεία της φύσης στρέφονται με μανία εναντίον σας. Παγωμένες πλαγιές,

χιονοστιβάδες και γκρεμοί είναι μερικά μόνο από τα εμπόδια που θα συναντήσετε στο διάβα σας. Ο τίτλος είναι ουσιαστικά χωρισμένος σε βασικές και επιμέρους αποστολές, τις οποίες και θα πρέπει να ολοκληρώσετε πάση θυσία. Ο τρόπος που θα το καταφέρετε είναι καθαρά δική σας επιλογή. Είτε μόνος είτε σε συνεργασία με τον ικανότατο John Carver, ένα είναι το σίγουρο: θα απολαύσετε κάθε δευτερόλεπτο που διαρκεί το παιχνίδι. Το Dead Space 3 είναι ένα παιχνίδι βολών, προοπτικής τρίτου προσώπου, που συνδυάζει με μοναδικά έξυπνο τρόπο τα στοιχεία του τρόμου και της περιπέτειας, φλερτάροντας με τους χειρότερους εφιάλτες σας. Τα «παιδιά» της Visceral Games έκαναν καταπληκτική δουλειά, δημιουργώντας έναν τίτλο αναφοράς για το 2013. Εστίασαν την προσοχή τους στην παραμικρή λεπτομέρεια, ανέπτυξαν ισοβαρώς όλους τους τομείς-κλειδιά του παιχνιδιού, και το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένας τεχνικά άρτιος τίτλος. Η ποικιλομορφία και ο ρεαλισμός του περιβάλλοντος είναι απίστευτα. Τα χρώματα είναι ζωηρά και η απόδοση των υφών εντυπωσιάζει με την ακρίβεια και την αληθοφάνειά της. Η κίνηση είναι ομαλότατη,


ενώ η προσθήκη της απόκρυψης του χαρακτήρα θα αποδειχτεί πολλές φορές σωτήρια κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η ομάδα που ανέλαβε τον σχεδιασμό και την απόδοση των κάθε λογής τεράτων είναι άξια συγχαρητηρίων. Για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοούμε, θα πρέπει να παίξετε το Dead Space 3. Αλλαγές έχουν γίνει επίσης στον τρόπο με τον οποίο συναρμολογείτε τα διάφορα όπλα και τις συσκευές επιβίωσης. Μπορείτε, λοιπόν, να επιλέξετε –εκτός των κλασικών όπλων που θα βρείτε σε συγκεκριμένους χώρους– να συναρμολογήσετε συνδυασμούς αυτών, ώστε να έχετε καλύτερα (και πιο θανατηφόρα) αποτελέσματα. Η προσθήκη της δυνατότητας ολοκλήρωσης του παιχνιδιού σε περιβάλλον συνεργασίας αποτελεί μόνη της έναν σημαντικό λόγο για να παίξετε τον τίτλο ξανά

και ξανά, εκτινάσσοντας την αντοχή του Dead Space 3 σε δυσθεώρητα ύψη. Ο σεναριακός κορμός του παιχνιδιού κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την επόμενη ταινία του John Carpenter. Έχετε, όμως, το νου σας: Το Dead Space 3 δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι για να περάσετε (ευχάριστα) την ώρα σας. Είναι μία συγκλονιστική εμπειρία, που ανεβάζει τις τιμές της αδρεναλίνης ανά πάσα στιγμή. Απαιτεί προσοχή, τακτική, γρήγορα αντανακλαστικά και συνδυαστική σκέψη. Αναμφισβήτητα, το καλύτερο παιχνίδι που είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε το πρώτο τρίμηνο του 2013. Ασφαλέστατη επιλογή αγοράς και εγγυημένη διασκέδαση!!! Σπεύσατε…

73


TECH TUTORIAL

GPS vs A-GPS T Τεχνικοί όροι με απλά λόγια

Πολλά νέα τεχνικά χαρακτηριστικά εμφανίστηκαν στις συσκευές τεχνολογίας. Μερικά είναι γνωστά, μερικά αδιάφορα. Όλα όμως τα υπολογίζουμε όταν συγκρίνουμε συσκευές, άσχετα αν ξέρουμε τι σημαίνουν ή αν θα τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ.

Δεν μπορείτε να μην μπλέξετε με την ορολογία, ακόμα και την πιο απλή συσκευή να πάρετε. Πλέον οι τηλεοράσεις έχουν λειτουργικό σύστημα και applications, οι φωτογραφικές μηχανές και τα ψυγεία, σύνδεση στο ίντερνετ και χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας, και ο υπολογιστής χειρός (smartphone) … παίρνει και τηλέφωνο! Φυσικά, με λίγο ψάξιμο σε μια μηχανή αναζήτησης, κοινώς «γκουγκλάρισμα» (κι άλλοι όροι), μπορείτε να βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Είναι όμως πάντα τόσο εύκολο; Τα τεχνολογικά φόρουμ μπορούν να σας βομβαρδίσουν με χιλιάδες λεπτομέρειες, που μόνο καλό δεν θα σας κάνουν.

74

Έτσι αποφασίσαμε να σας δώσουμε «μασημένη τροφή». Όχι γιατί αμφισβητούμε την νοημοσύνη σας, αλλά γιατί σεβόμαστε τον χρόνο σας.

GPS vs A-GPS

Ένα χαρακτηριστικό που συναντάμε πλέον στα κινητά, είναι η δυνατότητα GPS. Λίγοπολύ, όλοι γνωρίζουν ότι αφορά το σύστημα εντοπισμού θέσης Global Positioning System. Η διαφορά των δύο είναι ουσιαστική και όχι απλά διαφορετική ονομασία του ίδιου πράγματος από άλλες εταιρείες. Χωρίς να θέλουμε να σας ζαλίσουμε με τεχνικές λεπτομέρειες, θα αναφέρουμε απλά τον τρόπο που λειτουργούν τα δύο συστήματα, ώστε να καταλάβετε στην συνέχεια τα υπέρ και τα κατά του καθενός. GPS: Το σύστημα αυτό, χρησιμοποιεί την βοήθεια δορυφόρων για τον υπολογισμό της θέσης σας. Όπως και τα αυτόνομα συστήματα πλοήγησης GPS, που μπορεί να έχει κάποιος στο αμάξι του ή είδατε σε κάποιο ταξί.


Χρειάζονται τουλάχιστον 3 δορυφόροι (μην αγχώνεστε υπάρχουν αρκετοί εκεί πάνω) για τον υπολογισμό της ακριβούς θέσης σας. A-GPS: Το σύστημα αυτό συνδυάζει τη χρήση δορυφόρων, αλλά και βοηθητικές πληροφορίες από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Γι’ αυτό και ονομάζεται Assisted. Τέλος με τις τεχνικές λεπτομέρειες. Ας δούμε την ουσία.

Διαφορές επί της ουσίας

Καταρχήν, το αν χρειάζεστε το ένα ή το άλλο σύστημα, εξαρτάται μόνο από τις ανάγκες σας. Βέβαια, αν η πλοήγηση είναι προτεραιότητα στις ανάγκες σας, τότε θα συνιστούσαμε να πάρετε μια συσκευή πλοήγησης και να μην στηριχθείτε στο κινητό σας. Το GPS, αφού στηρίζεται μόνο σε σήματα δορυφόρων, αυτό σημαίνει ότι πρέπει η συσκευή να έχει οπτική επαφή με τον ουρανό. Άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα σε κτίριο ή με πολύ χάλια καιρό. Βέβαια, αν είστε μέσα σε κτίριο, είστε στον προορισμό σας, άρα δεν έχετε χαθεί. Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι ο αρχικός εντοπισμός θέσης (μέχρι να «πιάσετε» όλους τους δορυφόρους), αλλά αυτό είναι σχετικό, εκτός αν βιάζεστε. Από την άλλη, η χρήση των δορυφόρων προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στον εντοπισμό της θέσης, της τάξης του ενός μέτρου, χρήσιμο αν είστε οδηγός. Το A-GPS από την άλλη, χρησιμοποιώντας και τους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας (που και αυτοί έχουν GPS) σας εντοπίζει πιο γρήγορα. Η ακρίβειά του όμως έχει μεγάλη απόκλιση που μπορεί να φτάνει και την ακτίνα των 50 μέτρων. Αν όμως σας ενδιαφέρει ο γενικότερος χάρτης του σημείου που βρισκόσαστε, ψάχνοντας πεζοί έναν δρόμο, αυτό μπορεί να μην έχει σημασία. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μέσα σε κτίρια ή με δύσκολο καιρό, αφού δεν είναι απαραίτητη η σύνδεση με δορυφόρο, που βοηθάει όμως στην ακρίβεια.

Η μεγαλύτερη διαφορά των δύο συστημάτων, είναι στην χρέωση. Το GPS είναι δωρεάν, αφού η επικοινωνία με τους δορυφόρους δεν χρεώνεται. Ενώ το A-GPS, από την στιγμή που χρησιμοποιεί ανταλλαγή δεδομένων μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, υπάγεται στις αντίστοιχες χρεώσεις. Εκτός, αν το A-GPS λειτουργεί σε συνδυασμό με σύνδεση WiFi, οπότε δεν υπάρχει χρέωση (η ανταλλαγή δεδομένων γίνεται μέσω ίντερνετ), αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε συνδεθεί σε κάποιο hot-spot. Και τα δύο όμως συστήματα, επειδή ενεργοποιούν έξτρα λειτουργίες στο κινητό σας, είναι φυσικό ότι μειώνουν αρκετά την διάρκεια της μπαταρίας σας, με πιο ενεργοβόρο το GPS έναντι του GPS.

«Ποιότητες» υπηρεσιών

Ο γενικός κανόνας, όσον αφορά τα αυτόνομα συστήματα πλοήγησης, επώνυμες εταιρείες πομποδεκτών, θεωρούνται πιο αξιόπιστες, όπως Garmin, TomTom και Magellan, ενώ μεγάλη σημασία παίζουν οι χάρτες που υποστηρίζονται. Στα κινητά όμως, το πράγμα «παίζει» ανάλογα με την συσκευή, αλλά και το δίκτυο που σας εξυπηρετεί.

Συμβουλή

Μπορεί ένα έξυπνο κινητό να κάνει πολλά πράγματα πλέον. Και τα χαρακτηριστικά τους αυτά, να αποτελούν κριτήριο επιλογής. Καλό όμως είναι, αν είστε επαγγελματίας και οι ανάγκες σας αυξημένες σε κάποια χαρακτηριστικά, να επικεντρωθείτε σε ειδικές συσκευές, για να μην ρίχνετε το φταίξιμο στο κινητό σας ή τις χρεώσεις.

GPS Global Positioning System

A-GPS AssistedGlobal Positioning System

Πηγή: Σήματα από δορυφόρους GPS

Σήματα από δορυφόρους και βοήθεια από δίκτυο κινητής τηλεφωνίας (και χρήση Wi-Fi μερικές φορές)

Ταχύτητα: Μικρή ταχύτητα αναγνώρισης τοποθεσίας μέχρι να γίνει σύνδεση με όλους τους δορυφόρους

Μεγάλη ταχύτητα, μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας

Ακρίβεια: Μεγάλη, περίπου 1 μέτρο

Μεσαία/Μικρή, 5 μέτρα (με δορυφόρο) μέχρι 50 μέτρα (χωρίς δορυφόρο)

Κόστος:

Χρέωση δεδομένων δικτύου

Δωρεάν

75


Smartphones

O Στην αναζήτηση για το smartphone των ονείρων σας προσέξτε την οθόνη, την κάμερα, το λειτουργικό σύστημα για τα applications και, φυσικά, τον επεξεργαστή.

€629/766

Apple

Λειτουργικό (OS): Επεξεργαστής: Μνήμη: Οθόνη / Ανάλυση: Κάμερα / Ανάλυση: Συχνότητες: Επιπλέον:

€739/976

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

iPhone 5

Apple

BlackBerry

iOS 5 1 GHz Dual Core 16 GB / 32 GB Αφής 3,5”, 16M / 640x960 8 Mp / 3.264x2.448 3G 14,4 Mbps/ Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 4.0, ΜP3 player, LED flash, μπροστινή VGA κάμερα, A-GPS

iOS 6 A6 2 GHz 8 GB / 16 GB / 32 GB Αφής 4”, 16:9 / 1.136x640 8 Mp / 3.264x2.448 4G WiFi Hotspot, Bluetooth 4.0, ΜP3 player, LED flash, μπροστινή κάμερα FaceTime, A-GPS, 3 μικρόφωνα, ηχείο

BlackBerry 7.0 1,2 GHz 8 GB + microSD έως 32 GB 2,8”/ 16M, 640x480 5 Mp / 2.592 x 1.944 3G 14,4 Mbps / Tri-band WiFi, Bluetooth 2.1, MP3 player, LED flash, Java MIDP 2.1, QWERTY πληκτρολόγιο

€599

BlackBerry

76

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

iPhone 4S

Curve 9900

BlackBerry 7.0 1,2 GHz 8 GB + microSD έως 32 GB 2,8”/ 16M, 640x480 5 Mp / 2.592x1.944 3G Tri-band WiFi, Bluetooth 2.1, NFC, MP3 player, εγγραφή video, Java MIDP 2.1

9360

€499

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Λειτουργικό (OS): Επεξεργαστής: Μνήμη: Οθόνη / Ανάλυση: Κάμερα / Ανάλυση: Συχνότητες: Επιπλέον:

€330

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

€289

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

HTC

HTC

Android 4.0 Icecream 1,5 GHz 16 GB Aφής 4,3”/ 16M, 2.048x1.536 8 Mp /3.264 x 2.448 Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 4.0, MP3 player, Java, dual LED flash, εγγραφή video HD, A-GPS, μπροστινή κάμερα 1,3 Mp

Windows Phone 8 Dual Core 1 GHz 4 GB + microSD έως 32 GB Aφής 4” WVGA / 5 Mp, video HD 720p Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 3.1, media player, SkyDrive, εγγραφή φωνής

One S

8S


Σας ουμε ίν

τε ο ρ π

€249

€599/699

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

HTC

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

HTC

One V

One X

Android 4.0 Icecream 1 GHz 4 GB+microSD έως 32 GB Aφής 3,7”/ 16M, 480x800 5 Mp / 2.592x1.944 Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 4.0, MP3 player, Java, A-GPS, LED flash, εγγραφή video HD

Android 4.0 Icecream 1,5 GHz 16 GB / 32 GB Aφής 4,7”/ 720x1.280 8 Mp / 3.264x2.448 3G 21 Mbps / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 4.0, DLNA, MP3 player, Java, 2η κάμερα 1,3 Mp, A-GPS, LED flash, εγγραφή video HD, σύνδεση με PC

Μέσα στο κομψό, πολυανθρακικό σώμα του κρύβεται ένας διπύρηνος επεξεργαστής, έτοιμος να καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη σας. Με εξαιρετικές επιδόσεις και ταχύτητες 4G, το One SV διατίθεται σε μια γκάμα χρωμάτων για εντυπωσιακές εμφανίσεις.

€299

€599

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

HTC

HTC

Android 4.0 Icecream 1 GHz 4 GB + microSD έως 32 GB 4” αφής, 16M / 480x800 5 Mp, LED flash, video / 2.592x1.944 HSDPA 7,2 Mbps / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 4.0, DLNA, MP3 player, FM radio, Java, σύνδεση με PC, A-GPS

Windows Phone 8 Qualcomm MSM8960 - 1,5 GHz 16 GB Αφής 4,3” / 8 Mp, video 1080p Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 3.1, media player, ευρυγώνιος φακός 28mm, μπροστινή κάμερα 2 Mp, A-GPS, FM radio

Desire X

8X

€500

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

HTC

One SV 4G

Android Λειτουργικό (OS): Επεξεργαστής: Qualcom S4 Dual Core - 1,2 GHz microSD Μνήμη: Οθόνη / Ανάλυση: Αφής LCD2 4,3” / 16M, 800x480 5 Mp, εγγραφή video Κάμερα / Ανάλυση: 4G Συχνότητες: Επιπλέον: WiFi, Bluetooth, MMS, Java, MP3 player, e-mail, FM radio, ανοιχτή ακρόαση, φωνητική κλήση

77


Smartphones

O €104

€249

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

LG

Λειτουργικό (OS): Επεξεργαστής: Μνήμη: Οθόνη / Ανάλυση: Κάμερα / Ανάλυση: Συχνότητες: Επιπλέον:

LG

Optimus L3

LG

Λειτουργικό (OS): Επεξεργαστής: Μνήμη: Οθόνη / Ανάλυση: Κάμερα / Ανάλυση: Συχνότητες: Επιπλέον:

78

Android 4.0.3 1,5 GHz 4-Plus-1 Quad Core 16 GB + microSD έως 32 GB Aφής 4,7” / 1.280x720 8 Mp, video full HD 3G HSPA 21 Mbps / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 4.0/A2DP, media player, A-GPS, FM radio/RDS, MMS, e-mail, 2η κάμερα 1,3 Mp

Android 1 GHz 16 GB + microSD έως 32 GB Aφής 4,7” / 16Μ, 960x540 5 Mp, εγγραφή video 3G HSDPA 21 Mbps WiFi, Bluetooth, MMS, GPRS, MP3 player, FM radio/, e-mail, ανοιχτή ακρόαση, ημερολόγιο

€600

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Optimus 4x HD P880

Optimus L9

Android 4.0 Icecream 1 GHz 32 GB Aφής 4,3”/ 480x800 5 Mp / 2.592x1.944 3G / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 3.0, HDMI, MP3 player, Java, μπροστινή κάμερα, A-GPS, LED flash, εγγραφή video HD, σύνδεση με PC

€549

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

LG

Optimus L7

Android 2.3 Gingerbread 800 MHz 16 GB + microSD έως 32 GB 3,2” αφής, 256k / 240x320 3,15 Mp / 2.048x1.536 HSDPA 3,6Mbps/Quad-band WiFi, Bluetooth 2.1, MP3 player, FM radio, Java, σύνδεση με PC, A-GPS

€400

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

€449

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

LG

Optimus HD P936

Android 1,5 GHz Dual Core 4 GB + microSD HD Aφής 4,5”/ 16M, 1.280x720 8 Mp, εγγραφή video 4G WiFi, Bluetooth, MMS, Java, MP3 player, e-mail, FM radio, ανοιχτή ακρόαση, φωνητική κλήση

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

LG

Optimus VU

Android 4.0.4 Icecream Sandwich Tegra 3 Quad Core - 1,5 GHz 32 GB + microSD HD IPS LCD Aφής 5”/ 1.024x768 8 Mp, LED flash, video 1.080p 3G / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 4.0 A2DP, media player, μπροστινή κάμερα 1,3 Mp, A-GPS, FM radio, Stylus Pen


Σας ουμε ν

εί τ ο ρ

π €250

€229

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

MLS

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

MLS

iQ Talk

iQ Talk&SMS Dual SIM

Android Mediatek MT6573 1 Cor - 800 MHz 512 MB + microSD 4,3” αφής, 262k / 800x480 5 Mp, video / 3G / Quad-band WiFi, Bluetooth, GPRS, MMS, MP3 player, FM radio, e-mail, Java, φωνητική κλήση, σύνδεση με PC, GPS

Android 2.3.5 microSD έως 32 GB 4,3” αφής 5 Mp, video, 2η κάμερα VGA 3G / Tri-band WiFi, Bluetooth, MMS, Micro USB, media player, e-mail, φωνητική κλήση, σύνδεση με PC, GPSμε φωνητικές οδηγίες, υπαγόρευση μηνύματος

Το καινούργιο μοντέλο της MLS με δυνατότητα φωνητικής κλήσης, αλλά και φωνητικής υπαγόρευσης και αποστολής μηνυμάτων. Μαζί με την εφαρμογή Destinator, αποτελεί την ιδανική λύση για κάποιον που είναι συνέχεια στον δρόμο. Και, φυσικά, το iQTalk Crystal είναι ελληνικής κατασκευής.

€520

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Nokia

Lumia 820

Windows Phone 8 1,5 GHz 8 GB + microSD έως 64 GB Aφής 4,3” / 16M, 480x800 8 Mp, video full HD / 3.264x2.448 3G 42 Mbps / Quad-band WiFi, Bluetooth 3.1, NFC, MP3 player, GPS, dual LED flash

€679

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Nokia

808 Pureview Symbian 1.3GHz 16 GB + microSD Aφής 4” / 16M, 360x640 8 Mp, video 3G 14.4 Mbps / Quad-band WiFi, Bluetooth, MP3 player, GPS, FM radio, MMS, e-mail, ημερολόγιο

€200

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

MLS

iQ Talk Crystal

Λειτουργικό (OS): Android Επεξεργαστής: 1 Core - 1 GHz Μνήμη: 512 MB + microSD Οθόνη / Ανάλυση: LCD Aφής 3,5”/ 262k, 480x320 Κάμερα / Ανάλυση: Εγγραφή video Συχνότητες: 3G / Quad-band Επιπλέον: WiFi, Bluetooth, MMS, GPRS,

MP3 player, e-mail, FM radio, Java, ανοιχτή ακρόαση, φωνητική κλήση, ημερολόγιο

79


Smartphones

O €680

€599

Nokia

Λειτουργικό (OS): Επεξεργαστής: Μνήμη: Οθόνη / Ανάλυση: Κάμερα / Ανάλυση: Συχνότητες: Επιπλέον:

Lumia 900 Windows Phone 7.5 Mango 1,4 GHz 16 GB Aφής 4,3”/ 16M, 480x800 8 Mp, HD video / 3.264 x 2.448 3G 7,2 Mbps / Quad-band WiFi, Bluetooth 2.1, MP3 player, FM radio/RDS, μπροστινή κάμερα 1 Mp, Dual-LED flash, A-GPS, σύνδεση με PC

€149

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Λειτουργικό (OS): Επεξεργαστής: Μνήμη: Οθόνη / Ανάλυση: Κάμερα / Ανάλυση: Συχνότητες: Επιπλέον:

80 80

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Nokia

Nokia

Windows Phone 8 1,5 GHz 32 GB + microSD 4,5” αφής, 16M / 768x480 8 Mp, video full HD / 3.264x2.448 3G 42 Μbps / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 3.1, DLNA, NFC, MP3 player, A-GPS

Meego 1 GHz 64 GB 3,9” αφής, 16M / 480x854 8 Mp / 3.264x2.448 3G 14,4 Mbps / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 2.1, MP3 player, Java MIDP 2.1, σύνδεση με PC, Dual LED flash, A-GPS

Lumia 920

€149

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Samsung

Samsung

Android 4.0.4 Single core 850 MHz 4 GB + microSD 3” αφής, 256k / 320x240 2 Mp, video / 3G WiFi, Bluetooth, GPRS, MMS, FM radio, MP3 player, GPS, e-mail, σύνδεση με PC

Android 2.3 Gingerbread 800 ΜHz 4 GB + microSD έως 32 GB 3,8” αφής, 16M / 480x800 5 Mp, video / 2.592x1.944 3G 14,4 Μbps / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 3.0, DLNA, FM radio/RDS, MP3 player, A-GPS, Java

Galaxy Chat B5330

€399

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Galaxy Fit

N9

€699/759 Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Samsung

Galaxy Note II 4G

Android 4.1.1 Jellybean Quad Core 1,6 GHz 16 GB + microSD έως 64 GB Αφής 5,5” / 16:9 8 Mp, video / 3G/4G WCDMA / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 3.0+HS, media player, FM radio, TV out, 2η κάμερα 2 Mp, Java, A-GPS, σύνδεση με PC


Σας ουμε ίν

τε ο ρ π

€99

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

€499

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Samsung

Samsung

Android 4.0 Icecream 850 ΜHz 4 GB + microSD έως 32 GB 2,8” αφής / 240x320 2 Mp, video 15 fps 3G / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 3.0, FM radio/RDS, media player, A-GPS, Geo-tagging, εγγραφή φωνής

Android 2.3 Gingerbread 1,2 GHz 16 GB + microSD 4,3” αφής / 16M, 480x800 8 Mp / 3.264x2.448 3G HSDPA 21 Mbps/Quad-band WiFi, Bluetooth, FM radio/RDS, MP3 player, εγγραφή video, A-GPS

Galaxy Pocket Plus

Galaxy S II

Με μια μεγάλη οθόνη αφής 4,8 ιντσών Super AMOLED, διπύρηνο επεξεργαστή στο 1.5 GHz, λειτουργικό τα Windows Phone 8, RAM 1 GB και σκληρό στα 16 GB, η Samsung επέλεξε να εξοπλίσει το πρώτο της WP 8 κινητό, για να αντιμετωπίσει τις προτάσεις των HTC και Nokia.

€399

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Samsung

Galaxy S III Mini

Android 4.1 Jellybean 1 GHz 8 GB + microSD έως 32 GB Αφής 4” / 16M, 480x800 5 Mp, video HD / 2.592x1.944 3G / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 4, DLNA, MP3 player, FM radio/RDS, 2η κάμερα VGA, Java, A-GPS, σύνδεση με PC

€729

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Samsung

Galaxy S III 4G

Android 4.0 Icecream Quad Core 1,4 GHz 32 GB + microSD έως 32 GB Αφής 4,8” / 16M, 720x1.280 8 Mp, video Full HD / 3.264x2.448 4G / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 4.0, DLNA, NFC, MP3 player, μπροστινή κάμερα 1,9 Mp, LED flash, Java, A-GPS, σύνδεση με PC

€599

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Samsung Ativ S

Λειτουργικό (OS): Windows Phone 8 Επεξεργαστής: Qualcomm Snapdragon 1,5 GHz Μνήμη: 16 GB + microSD έως 64 GB Οθόνη / Ανάλυση: Αφής 4,8” / 720x1.280 Κάμερα / Ανάλυση: 8 Mp, video Full HD Συχνότητες: 3G / Quad-band Επιπλέον: WiFi Hotspot, Bluetooth 4/A2DP, media player, FM radio, A-GPS, 2η κάμερα 2 Mp

81


Smartphones

O €179

€279

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Sony

Λειτουργικό (OS): Επεξεργαστής: Μνήμη: Οθόνη / Ανάλυση: Κάμερα / Ανάλυση: Συχνότητες: Επιπλέον:

Sony

Sony

Xperia Go

Xperia J

Android 4.0 Icecream 1 GHz 4 GB + microSD έως 32 GB 3,5” αφής, 256k / 320x480 3,15 Mp, video / 2.048x1.536 3G 7,2 Mbps / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 2.1, DLNA, A-GPS, FM radio/RDS, MP3 player, Java

Android 2.3 Gingerbread Διπύρηνος 1 GHz 8 GB 3,5” αφής, 16M / 320x480 5 Mp, video HD / 2.592x1.944 3G 14,4 Mbps / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 2.1, DLNA, A-GPS, FM radio/RDS, MP3 player, Java, σύνδεση με PC, LED flash, μπροστινή κάμερα VGA

Android 4.0 Icecream 1 GHz 4 GB + microSD έως 32 GB Αφής 4” / 16M, 480x854 5 Mp, video / 2.592x1.944 3G HSDPA 7,2 Mbps / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 2.1, DLNA, MP3 player, FM radio/RDS, A-GPS, Java, μπροστινή VGA κάμερα, LED flash

€179

Sony

82 82

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Xperia E Dual Champagne

€350

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Λειτουργικό (OS): Επεξεργαστής: Μνήμη: Οθόνη / Ανάλυση: Κάμερα / Ανάλυση: Συχνότητες: Επιπλέον:

€239

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Xperia Miro

Android 800 MHz 4 GB + microSD έως 32 GB 3,5” αφής, 16M / 320x480 5 Mp, video / 2.592x1.944 3G HSDPA 7,2 Mbps / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 2.1, DLNA, MP3 player, FM radio/RDS, A-GPS, μπροστινή VGA κάμερα, LED flash

€499

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Sony

Xperia P

Android 2.3 Gingerbread 1 GHz 16 GB 4” αφής / 540x960 8 Mp, video Full HD / 3.264x2.448 3G 14,4 Mbps / Quad-band WiFi, Bluetooth 2.1, DLNA, HDMI, MP3 player, GPS, Java, μπροστινή κάμερα VGA, LED flash, σύνδεση με PC, FM radio/RDS

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Sony

Xperia S

Android 2.3 Gingerbread Διπύρηνος 1,5 GHz 32 GB 4,3” αφής / 720x1.280 12 Mp, video Full HD / 4.000x3.000 3G 14,4 Mbps / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth, A-GPS, FM radio/RDS, MP3 player, Java, σύνδεση με PC, LED flash, μπροστινή κάμερα 1,3 Mp


Σας ουμε ν

εί τ ο ρ

π €229

€599

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Sony

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Sony

Xperia Sole

Xperia T

Android 2.3 Gingerbread 1 GHz 8 GB 3,7” αφής, 16M / 480x854 5 Mp, video HD / 2.592x1.944 3G / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 2.1, DLNA, MP3 player, FM radio/RDS, A-GPS, Java, LED flash, σύνδεση με PC

Android 4.0 Icecream Διπύρηνος 1,5 GHz 16 GB + microSD έως 32 GB 4,5” αφής / 720x1.280 13 Mp, video Full HD / 4.128x3.096 3G 42 Mbps / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 3.1, DLNA, A-GPS, FM radio/RDS, MP3 player, Java, σύνδεση με PC, LED flash, μπροστινή κάμερα 1,3 Mp

Η ναυαρχίδα της σειράς Xperia. Ένα κινητό που ενσωματώνει όλη την τεχνολογία αιχμής για τους άκρως απαιτητικούς χρήστες. Τετραπύρηνος Qualcomm® Snapdragon™ S4 Pro, Adreno 320 GPU, με 5 ίντσες HD οθόνη, κάμερα 13 Μp και αντοχή σε νερό έως και 30 λεπτά, είναι μερικά από τα ατού του που θα τα ζήλευε και ο James Bond.

€135

€240

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Sony

Xperia Tipo

Android 4.0 Icecream 800 MHz2 GB + microSD έως 32 GB 3,2” αφής, 262k / 320x480 3,15 Mp, video / 2048x1536 3G 7,2 Mbps / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 2.1, A-GPS, FM radio/RDS, MP3 player, Java, σύνδεση με PC, e-mail, ανοιχτή ακρόαση, ημερολόγιο

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Sony

Xperia U

Android 2.3 Gingerbread Διπύρηνος 1 GHz 4 GB 3,5” αφής, 16M / 480x854 5 Mp, video HD / 2.592x1.944 3G 14,4 Mbps / Quad-band WiFi Hotspot, Bluetooth 2.1, DLNA, A-GPS, FM radio/RDS, MP3 player, Java, σύνδεση με PC, LED flash, μπροστινή κάμερα VGA

€699

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Sony

Xperia Ζ

Android 4.1 Jelly Bean Λειτουργικό (OS): Τετραπύρηνος 1,5 GHz Επεξεργαστής: Μνήμη: 16 GB + microSD έως 32 GB 5” αφής / 1.080x1.920 Οθόνη / Ανάλυση: Κάμερα / Ανάλυση: 13,1 Mp, video Full HD/4.128x3.096 3G 100 Mbps / Quad-band Συχνότητες: Επιπλέον: WiFi Hotspot, Bluetooth, DLNA, NFC, A-GPS, Java, FM radio/RDS, MP3 player, σύνδεση με PC, LED flash, μπροστινή κάμερα 2,2 Mp

83


Tablets

O Aυτό το gadget πρέπει να έχει μεγάλη και ευκρινή οθόνη, Wi-Fi για ασύρματη συνδεσιμότητα, έναν καλό επεξεργαστή που θα επιτρέπει γρήγορες ταχύτητες, άφθονο αποθηκευτικό χώρο και προσιτή τιμή.

Oθόνη: Βάρος: Μνήμη: Επεξεργαστής: Λειτουργικό: Συνδεσιμότητα: Επιπλέον:

€89

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

e-Star

Tab Novapad 70 C124

Crypto

Archos

7” TFT αφής / 800x480 250 gr. 4 GB + microSD card Boxchip A13 / 1,2 GHz Android 4.0 WiFi, USB Κάμερα 0,3 Mp, εγγραφή video, media player, G-sensor, ηχείο

7” αφής TFT / 800x480 4 GB + micro SD card Α13 Cortex A8 / 1,2 GHz Android 4.0 WiFi, Mini USB Kάμερα 0,3 Mp, εγγραφή video, θύρες mini USB/mini HDMI, ηχείο, G-sensor

8” αφής / 1.024x768 470 gr. micro SD Dual-Core 1,6 GHz Android 4.0 Icecream Sandwich WiFi, USB 2.0 Κάμερα 2 Mp, 2η κάμερα 0,3 Mp, εγγραφή video, media player, G-sensor, ηχείο

€339

Asus

84

€179

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

MID7114

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Oθόνη: Βάρος: Μνήμη: Επεξεργαστής: Λειτουργικό: Συνδεσιμότητα: Επιπλέον:

€99

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

€359

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Apple

80 Cobalt

€539

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Asus

Nexus 7

iPad mini

Transformer TF300TG-1K135A

7” αφής IPS / 1.280x800 570 gr. 32 GB Tegra 3 T30L Quad Core / 1,3 GHz Android 4.1 Jelly Bean 3G, WiFi, Bluetooth, micro USB 2.0 Kάμερα 1,2 Mp, δέκτης GPS

7,9” αφής / 1.024x768 308 gr. 16 GB Apple A5 Dual Core Apple iOS 6 WiFi, Bluetooth

10,1” LED-TFT αφής / 1.280x800 635 gr. 32 GB + microSD nVidia Tegra 3 Quad-Core / 1,6 GHz Android 4.0 Ice Cream Sandwich 3G, WiFi, Bluetooth 3.0+EDR, USB 2.0 Κάμερα 8 Mp, 2η κάμερα 1,2 Mp, G-sensor, GPS, θύρα HDMI, εγγραφή video, ηχείο, media player


€599

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Asus

€639

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Apple

VivoTab Smart ME400C

iPad Retina WiFi

10,1” TFT αφής / 1.366x768 580 gr. 64 GB + microSD card Intel Atom Z2760 / 1,8 GHz Microsoft Windows 8 WiFi, Bluetooth 4.0 Κάμερα 8 Mp, 2η κάμερα, εγγραφή video 720p, LED flash, GPS, θύρες micro USB/micro HDMI, ηχείο

9,7” IPS αφής / 2.048x1.536 652 gr. 32 GB Apple A 6X (Dual-Core) Apple iOS 5 WiFi, Bluetooth 4.0 Κάμερα 1 Mp, 2η κάμερα VGA, E-compass, A-GPS, Apple TV 720p, εγγραφή video, ηχείο

€692

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Samsung

Galaxy Note 10.1 3G 10,1” TFT αφής / 1.280x800 600 gr. 16 GB + microSD card Quad-core Cortex-A9 / 1,4 GHz Android 4.0 Ice Cream Sandwich WiFi, Bluetooth, USB 2.0 Κάμερα 5 Mp, 2η κάμερα 1,9 Mp, δέκτης GPS, GSM, GPRS, EDGE, τεχνολογία 3G, θύρα HDMI, ηχείο

€699

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Samsung

GT-P8510 Ativ 10,1” TFT αφής / 1.366x768 582 gr. 32 GB 1,5 GHz Dual Core - 2 GB Windows 8 RT WiFi, Bluetooth, USB Host Κάμερα 5Mp, 2η κάμερα 1,9 Mp, εγγραφή video, media player, A-GPS

Σας ουμε ίν

τε ο ρ π

Έχει λεπτό σώμα από αλουμίνιο, αδιάβροχη οθόνη, ενσωματωμένο χειριστήριο για να ελέγχει κάθε οπτικοακουστική συσκευή μέσω υπερύθρων, οθόνη αφής 9,4 ιντσών, επεξεργαστή τον mobile NVIDIA Tegra 3, κάμερα HD 8 megapixels, πρόσβαση σε 3G δίκτυο και λειτουργικό Android. Αυτό το tablet μπορεί να κάνει τη ζωή σας πιο πλούσια, με την υπογραφή της Sony.

€529

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Sony

Xperia Tablet S 3G

Oθόνη: 9,4” TFT-LCD αφής / Βάρος: 1.280x800 Μνήμη: 570 gr. Επεξεργαστής: 16 GB + SD card έως 32 GB Λειτουργικό: Tegra 3 / 1,3 GHz Συνδεσιμότητα: Android 4.0 Ice Cream Sandwich Επιπλέον: 3G, WiFi, Bluetooth Κάμερα 8 Mp, δέκτης GPS, προστασία οθόνης Splash Proof για το νερό

85


LAPTOPS

O Μια κατηγορία υπολογιστών που προσφέρει πολλές εναλλακτικές λύσεις. Κριτήρια αποτελούν το μέγεθος της οθόνης, η υπολογιστική του ισχύς, αλλά και η αυτόνομη φορητότητα. Προσέξτε, όμως, και τη νέα γενιά των convertibles που διαθέτουν όλα τα παραπάνω, αλλά και πολυμορφικές ιδιότητες.

Oθόνη: Μνήμη: Σκληρός δίσκος: Λειτουργικό: Επεξεργαστής: Βάρος: Επιπλέον:

€399

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

HP

Samsung

SVE1113M1EB

NP370R5E-A02

15,6” LED 2 GB DDR3, έως 8 GB 320 GB / 5400 rpm Windows 8 32 Bit AMD E1 1200 - 1,4 GHz 2,5 kgr WiFI, Bluetooth, Ethernet, webcam, θύρες 3x USB 2.0/HDMI, card reader 2-in-1, κάρτα γραφικών AMD Radeon HD 7310, ηχείo

11,6” TFT / 1.366x768 8 GB 500 GB Windows 8 AMD E2-2000 - 1,75 GHz 1,5 kgr WiFI, Bluetooth, Ethernet, webcam, card reader 5-in-2, κάρτα γραφικών AMD Radeon HD 7340, θύρες HDMI/ USB 2.0 x2/USB 3.0

15,6” TFT / 1.366x768 6 GB DDR3, έως 8 GB 500 GB / 5400 rpm Windows 8 64 Bit Intel Core i3 3110M - 2,4 GHz 1,99 kgr WiFI, Bluetooth 4.0, Ethernet, ηχείo, θύρες 2x USB 3.0/USB 2.0/HDMI, card reader 3-in-1, HD webcam, κάρτα γραφικών Intel HD Graphics 4000

€599

HP Pavilion

86

Sony Vaio

€559

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

655 (C4X83EA)

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Oθόνη: Μνήμη: Σκληρός δίσκος: Λειτουργικό: Επεξεργαστής: Βάρος: Επιπλέον:

€529

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

€649

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Acer

€649

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Toshiba

G6-2221

V5 i3-2377/GT620M

Satellite L870-17M

15,6” LED BrightView / 1.366x768 4 GB DDR3, έως 8 GB 500 GB / 5400 rpm Windows 8 64 Bit Intel Core i3-3110M - 2,4 GHz 2,48 kgr WiFI, Bluetooth, Ethernet, 2 ηχεία, θύρες 2x USB 3.0/USB 2.0/HDMI, HD webcam, κάρτα γραφικών AMD Radeon HD 7670, DVD±R/RW-DL

15,6” LED, 16:9 / 1.366x768 4 GB DDR3 500 GB Windows 8 64 Bit Intel Core i3 2377M - 1,5 GHz 2,3 kgr WiFI, Bluetooth, Ethernet, 2 ηχεία, θύρες 2x USB 2.0/USB 3.0/HDMI, card reader, webcam, κάρτα γραφ. nVidia GeForce GT 620M, DVD Super Multi

17,3” LED, 16:9 / 1.600x900 6 GB DDR3, έως 16 GB 750 GB / 5400 rpm Windows 8 64 Bit Intel Core i5 - 2,6 GHz 2,7 kgr WiFI, Bluetooth, Ethernet, 2 ηχεία, θύρες 2x USB 3.0/USB 2.0/HDMI/VGA, κάρτα γραφικών AMD Radeon HD 7670M, webcam, DVD DL


€699

Toshiba

HP Pavilion G7-2251 EV

NP530U4C-S02

13,3” LED HD / 1.366x768 4 GB DDR3, έως 8 GB 640 GB / 5400 rpm Windows 7 Home Premium 64 Bit Intel Core i3-2367M - 1,4 GHz 1,7 kgr WiFI, Bluetooth 4.0, Ethernet, ηχείo, θύρες 2x USB 3.0/USB 2.0/HDMI, card reader 5-in-1, κάρτα γραφικών AMD Radeon HD 7550M, webcam, DVD DL

17,3” HD LED / 1.600x900 6 GB DDR3, έως 8 GB 750 GB / 5400 rpm Windows 8 64 Bit AMD A6 4400M - 2,7 GHz 2,98 kgr WiFI, Bluetooth, Ethernet, 2 ηχεία, θύρες 2x USB 3.0/USB 2.0/HDMI, card reader 5-in-1, webcam, κάρτα γραφ. AMD Radeon HD 7520G, DVD±R/RW

14” LED / 1.366x768 4 GB DDR3 - 1.600 MHz 500 GB + 24 GB ExpressCache HD Windows 8 64 Bit Intel Core i5 3117U - 1,7 GHz 1,8 kgr WiFI, Bluetooth 4.0, Ethernet, 2 ηχεία, θύρες 2x USB 3.0/USB 2.0/HDMI, card reader 4-in-1, HD webcam 1,3 Mp, κάρτα γραφ. nVidia GeForce GT 620M

€899

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Lenovo

Oθόνη: Μνήμη: Σκληρός δίσκος: Λειτουργικό: Επεξεργαστής: Βάρος: Επιπλέον:

€849

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Satellite L830-106 Oθόνη: Μνήμη: Σκληρός δίσκος: Λειτουργικό: Επεξεργαστής: Βάρος: Επιπλέον:

€699

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

€999

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

HP

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Samsung

€1.299

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Apple

IdeaPad Yoga 11

Envy x2

MacBook Pro MD101GR/A

11,6” HD multitouch / 1.366x768 2 GB DDR3 64 GB Windows 8 64 Bit nVidia Tegra 3 Quad-Core - 1,6 GHz 1,2 kgr WiFI, HD webcam, ηχείο, θύρες 2x USB 2.0/HDMI, card reader 2-in-1, κάρτα γραφικών, οθόνη αφής που περιστρέφεται κατά 3600

11,6” αφής 2 GB 64 GB Windows 8 GR 32 Bit Intel Atom Z2760 - 1,8 GHz 1,42 kgr Webcam, αποσπώμενη οθόνη για χρήση ως tablet

13,3” TFT LED / 1.280x800 4 GB DDR3 500 GB Mac OS X 10.7 Lion Intel Core i5 - 2,5 GHz 2 kgr WiFI, Bluetooth 4.0, Ethernet, webcam, θύρες 2x USB 3.0/Firewire, card reader, DVD±RW(±R DL), κάρτα γραφ. Intel HD Graphics 4000, 2 ηχεία

87


ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ / DECT

O Η συσκευή σταθερής τηλεφωνίας που ήταν παραμελημένη, μπήκε ξανά στην ζωή μας. Οι συσκευές πλέον διαθέτουν, εκτός από ασύρματα μοντέλα, και λειτουργικό σύστημα με εφαρμογές και χρήσεις που δελεάζουν. Πολλές και «έξυπνες» συσκευές για οποιαδήποτε ανάγκη.

Oθόνη: Τηλ. κατάλογος: Χρόνος αναμ./ομιλίας: Εμβέλεια: Αρ. ακουστικών: Βάρος: Επιπλέον:

€29

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Grundig

Sigma 260

Alcatel

Philips

LCD μονόχρωμη 80 ονόματα και αριθμοί 100 ώρες / 10 ώρες Εξωτ. χώροι 300 μ./Εσωτ. χώροι 50 μ. 1 140 gr. Ανοιχτή ακρόαση, χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, hands free

Φωτιζόμενη, γραφική 50 ονόματα και αριθμοί 120 ώρες / 8 ώρες Εξωτ. χώροι 300 μ./Εσωτ. χώροι 50 μ. 1 Αναγνώριση κλήσης, 10 ήχοι κλήσης

1,9” FSTN dot matrix 100 ονόματα και αριθμοί 300 ώρες / 17 ώρες Εξωτ. χώροι 300 μ./Εσωτ. χώροι 50 μ. Έως 4 Ανοιχτή ακρόαση, ενδοεπικοινωνία ακουστικών, 10 πολυφωνικοί ήχοι

€50

AEG

88

€45

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Elya Eco

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Oθόνη: Τηλ. κατάλογος: Χρόνος αναμ./ομιλίας: Εμβέλεια: Αρ. ακουστικών: Βάρος: Επιπλέον:

€45

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

€120

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

AEG

XL3901S

€158

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Siemens

Solo 10

Eclipse 10

Gigaset SL910

Γραφική, φωτιζόμενη 100 ονόματα και αριθμοί 230 ώρες / 13 ώρες Εξωτ. χώροι 300 μ./Εσωτ. χώροι 50 μ. Έως 4 Ανοιχτή ακρόαση, hands free, eco mode, 10 πολυφωνικοί ήχοι

Φωτιζόμενη, γραφική 200 ονόματα και αριθμοί 230 ώρες / 13 ώρες Εξωτ. χώροι 300 μ./Εσωτ. χώροι 50 μ. 1 Αναγνώριση κλήσης, 10 ήχοι κλήσης

3,2” έγχρωμη, αφής 500 ονόματα και αριθμοί 200 ώρες / 14 ώρες Εξωτ. χώροι 300 μ./Εσωτ. χώροι 50 μ. Έως 6 Ανοιχτή ακρόαση, αποθήκευση 20 εισερχόμενων κλήσεων, θυροτηλέφωνο, φωνητικό ταχυδρομείο


€30

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Panasonic

Oθόνη: Τηλ. κατάλογος: Χρόνος αναμ./ομιλίας: Εμβέλεια: Αρ. ακουστικών: Βάρος: Επιπλέον:

Panasonic

€40

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Panasonic

KX-TG1711GRB

KX-TG2511GRM

KX-TG6571GM

LCD μονόχρωμη φωτιζόμενη 50 ονόματα και αριθμοί 170 ώρες / 15 ώρες Εξωτ. χώροι 300 μ./Εσωτ. χώροι 50 μ. 1 98 gr. 6 ήχοι κλήσης, θυροτηλέφωνο, 10 αριθμοί επανάκλησης

LCD 1,4” μονόχρωμη φωτιζόμενη 50 ονόματα και αριθμοί 170 ώρες / 18 ώρες Εξωτ. χώροι 300 μ./Εσωτ. χώροι 50 μ. 1 Ανοιχτή ακρόαση, eco mode, 10 αριθμοί επανάκλησης

1,9” LCD μονόχρωμη 100 ονόματα και αριθμοί 170 ώρες / 15 ώρες Εξωτ. χώροι 300 μ./Εσωτ. χώροι 50 μ. 1 162 gr. Ανοιχτή ακρόαση, θυροτηλέφωνο, 12 ήχοι κλήσης, συνιστάται για ηλικιωμένους

€70

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Panasonic

Oθόνη: Τηλ. κατάλογος: Χρόνος αναμ./ομιλίας: Εμβέλεια: Αρ. ακουστικών: Βάρος: Επιπλέον:

€40

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

€70

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Panasonic

€120

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Panasonic

KX-TG8061GB

KX-TG6612GRT Duo

KX-TG8611GRM

1,45” Full Dot TFT έγχρωμη, 65k 200 ονόματα και αριθμοί 250 ώρες / 13 ώρες Εξωτ. χώροι 300 μ./Εσωτ. χώροι 50 μ. Έως 6 130 gr. Ανοιχτή ακρόαση, αυτόματος τηλεφωνητής, θυροτηλέφωνο, αποστολή-λήψη SMS

Full Dot 1,8” φωτιζόμενη 100 ονόματα και αριθμοί 170 ώρες / 15 ώρες Εξωτ. χώροι 300 μ./Εσωτ. χώροι 50 μ. Έως 6 130 gr. Ανοιχτή ακρόαση, λειτουργία walkie-talkie, 20 πολυφωνικοί ήχοι, αποθήκευση 50 εισερχόμενων κλήσεων

1,8” LCD έγχρωμη, 65k 500 ονόματα και αριθμοί 250 ώρες / 12 ώρες Εξωτ. χώροι 300 μ./Εσωτ. χώροι 50 μ. Έως 6 115 gr. Ανοιχτή ακρόαση, θυροτηλέφωνο, αφύπνιση, λειτουργία Eco, 30 ήχοι κλήσης, αποθήκευση 50 εισερχόμενων κλήσεων

89


MP4 PLAYERS

O Πάρτε μια γεύση από τα πιο εμπορικά και πετυχημένα συστήματα αναπαραγωγής ήχου, GPS και κάμερες της ελληνικής αγοράς!

€24

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Crypto

Μνήμη: Oθόνη: Βάρος: Αυτονομία: Σύνδεση: Αναπαραγωγή: Επιπλέον:

Sony

PMP201 Joy

NWZ-W262

4 GB 132x32 Matrix Graphic Screen USB MP3, WAV, WMA Ηχογράφηση, FM radio

4 GB 1,8” LCD, 128x60 29 gr. 6 ώρες audio / 2,5 ώρες video USB MP3, WMA, WAV, AMV, BMP, JPG Ηχογράφηση

2 GB Όχι 32 gr. 8 ώρες USB MP3, WMA, AAC-LC Αδιάβροχο, περιστροφικός μοχλός, ZAPPIN

€99

Sony

90

Yarvik

€49

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Colorline 003

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Μνήμη: Oθόνη: Βάρος: Αυτονομία: Σύνδεση: Αναπαραγωγή: Επιπλέον:

€38

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

€60

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Apple

€199

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Apple

NWZ-B173L

iPod Shuffle MD777BT/A

iPod Nano

4 GB LED LCD 3 γραμμών 28 gr. 18 ώρες μουσική USB 2.0 MP3, WMA Φωνητική εγγραφή, FM radio, εγγραφή ραδιοφωνικών εκπομπών

2 GB Όχι 12,5 gr. 15 ώρες USB 2.0 Audible, MP3, WAV, AAC, AIFF Λειτουργία VoiceOver για να ακούτε τον τίτλο του τραγουδιού και την κατάσταση της μπαταρίας

16 GB LCD 2,5” multitouch 31 gr. 30 ώρες Bluetooth, USB, Lightning MP3, AAC, WAV, AIFF, photos, video Digital player camera


NAVIGATORS

€99

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

€139

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Vector Master Traffic

MLS Destinator PRO 43 GR&EU

Spirit 616 TMC

4,3” TFT αφής 1 GB + MicroSD card 130 gr. iGo 8.3 SiRF starIII Χάρτες Ελλάδας, οδηγίες πλοήγησης, προειδοποιήσεις, εκτιμώμενος χρόνος άφιξης, θύρα miniUSB

4,3” αφής 2 GB + MicroSD 160 gr. MLS Destinator Pro SiRF Atlas V - 600 MHz SiRF SiGe Χάρτες Ελλάδας, φωνητικές οδηγίες και εντολές, music/video player, αναπαραγωγή εικόνων

5” LCD αφής 64 MB RAM 172 gr. Spirit Quick Start Samsung SiRF i3+ Χάρτες Ελλάδας & Ευρώπης, ενημέρωση κυκλοφοριακού μέσω TMC

TMC iGO 8

Oθόνη: Μνήμη: Βάρος: Πρόγραμμα πλοήγησης: Επεξεργαστής: Δέκτης GPS: Επιπλέον:

€109

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Mio

DIGITAL CAMERAS

€119

€199

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Samsung

Olympus SZ-14

DSC-TF1

16,2 Mp, video 720p 108 gr. 3” LCD Oπτικό 5x, ψηφιακό 5x Micro SD/Micro SDHC card 5 cm Red-eye reduction, σταθεροποιητής εικόνας DIS, flash, ευρυγώνιος φακός 25mm, θύρα Micro USB

14 Mp, 4.288x3.216, video 1.280x720 216 gr. 3”, 460k Oπτικό 24x SD/SDHC/SDXC card 10 cm Eυρυγώνιος φακός 25 mm, τεχνολογία 3D, σταθεροποιητής εικόνας, Face Detection, πανοραμική λήψη, PictBridge

16,1 Mp, 4.608x3.456, video 1.280x720 109 gr. 2,7”, 461k Oπτικό 4x MS Micro/microSD/misroSDHC card 1 cm Eυρυγώνιος φακός 25 mm, αδιάβροχη μέχρι 10 m, σταθεροποιητής εικόνας, πανοραμική λήψη, Red-eye reduction

Smart Camera ST72 Ανάλυση: Βάρος: Oθόνη: Zoom: Μνήμη: Απόσταση mini: Επιπλέον:

€149

Ενδεικτική τιμή με ΦΠΑ

Sony

91


Ίλιον Ιδομενέως 29 210-2693000

Χολαργός Λ. Μεσογείων 182 210-6532599

Καλαμάκι Θουκυδίδου 50 210-9844599

Χαλάνδρι Λ. Πεντέλης 7-9 210-6856999

Καλλιθέα Δημοσθένους 135Α 210-9579999 Κερατσίνι Π. Τσαλδάρη 25 210-4000699

Εντοπίστε το κοντινότερο σε εσάς κατάστημα OTE κι αποκτήστε το προϊόν που αναζητάτε.

ΑTTIKH Αθήνα Αθηνάς 45 210-3215999 Καρόλου 2-4 210-5227099 Λασκαρίδου 3-5 210-6913999, 210-6997699 Πατησίων 85 210-8222999 Πατησίων 345Β 210-2027999 Σόλωνος 53 210-3610399 Φιλελλήνων 4 210-3220199 Αγ. Παρασκευή Αγ. Ιωάννου 7 210-6000152 Αιγάλεω Ιερά Oδός 296 210-5313399 Αργυρούπολη Μαρίνου Γερουλάνου 64 210-9931299 Αχαρναί Φιλαδέλφειας 2 210-2465599 Βριλήσσια Λ. Πεντέλης 35 210-8104500-9 Γαλάτσι Βεϊκου 20 210-2221699 Γλυφάδα Αγ. Κων/νου 14Α 2108983399 Δάφνη Καραολή 6 210-9761999

Κηφισιά Παπαδιαμάντη 8 210-8013499 Κορωπί Βασ. Κων/νου 216 210-6622213 Λαύριο Λεγγερη 1 22920-60139 Μαρκόπουλο Ευαγγελιστρίας 6 22990-49150 Μαρούσι Βασ. Σοφίας 27 210-6149240 The Mall Ανδρέα Παπανδρέου 35 210-6300458

Άμφισσα Θόαντος 7 22650-72899 Θήβα Βουρδουμπά 20 22629-81220 Λαμία Πλ. Ελευθερίας 3 22310-51599 Λιβαδειά Υψηλάντου 5 22610-25050 Καρπενήσι Εθνικής Αντίστασης 3 22370-80037 Μεσολλόγι Σπ. Τρικούπη 5 26310-59303

Αγ. Κων/νου 2-4 & Νερατζιωτίσσης 210-6140163

Ναύπακτος Ψαρρού 6 26340-28399

Μέγαρα Κεντρική Πλατεία 22960-29999

Χαλκίδα Βενιζέλου 36 22210-49240

Νέα Ιωνία Λεωφ. Ηρακλείου 245 210-2718999 Νέα Παλάτια Προικονήσου 19 22950-37499 Νέα Σμύρνη Ελ. Βενιζέλου 29-31 210-9310199 Νέα Φιλαδέλφεια Δεκελείας 71 210-2512099 Νίκαια Πλ. Δαβάκη 12 210-4253999 Παγκράτι Ιλιάδος 6 & Εκφαντίδου 210-7613199 Υμηττού 83 & Αππιανού 1 210-7565900

Ελευσίνα Γ. Παύλου 10 210-5560299

Παλαιό Φάληρο Καλυψούς 34 210-9886899

Ελληνικό Λ. Ιασωνίδου 57 210-9600999

Παλλήνη Λ. Μαραθώνος 49 210-6669999

Ζωγράφου Μ. Ασίας 47 & Σινώπης 210-7788999

Πειραιάς Καραολή Δημητρίου 19 210-4221999

Ηλιούπολη Σοφοκλή Βενιζέλου 109 210-9969999

Μεσολογγίου 136 210-4611999 Περιστέρι Π. Τσαλδάρη 4-6 210-5770999 Ραφήνα Λ. Φλέμινγκ – Πλατεία Ραφήνας 22940-28899

112

ΣTEPEA EΛΛAΔA Αγρίνιο Πάνου Σούλου 9 26410-69303

ΘEΣΣAΛIA Βόλος Ελ Βενιζέλου 22 & Σωκράτους 24210-95900 Καρδίτσα Μπλατσούκα 13 24410-71099 Λάρισα Φιλελλήνων 11 2410-536245 Τρίκαλα Πλ. 25ης Μαρτίου 24310-22299 HΠEIPOΣ Άρτα Πλ. Εθν. Αντίστασης 26810-27399 Ηγουμενίτσα Γρ. Λαμπράκη 35 26650-25799 Ιωάννινα 28ης Oκτωβρίου 4 26510-26161 Πρέβεζα Κ. Καρυωτάκη 16 26820-61099


MAKEΔONIA - ΘPAKH Θεσσαλονίκη Καρόλου Ντηλ 31-33 2310-362268 26ης Oκτωβρίου 3 2310-522399 Λαγκαδά 201 2310-641099 Κ. Καραμανλή 126 2310-778313 Εδμ. Ροσταν 13 2310-821199 Παπαφη 130 2310-369960 Αλεξανδρούπολη Ιωακείμ Καβύρη 5 25510-56150 Βέροια Μητροπόλεως 53 23310-36150 Γιαννιτσά Εθνικής Αντίστασης 9 23820-83499 Γρεβενά Γ. Μπούσιου 9 24620-81399 Δράμα Ερμού 1 25210-22399 Έδεσσα Πλατεία Ωρολογίου 1 23810-26399 Καβάλα Αβέρωφ & Κύπρου 2510-561150 Καλαμαριά Κομνηνών 47 2310-454100 Περικλέους 50 2310-364450 Καστοριά Γράμμου 209 24670-82999 Κατερίνη Ιωαννίνων 4 23510-56150 Κιλκίς Εθν. Αντίστασης 8 23410-36150 Κοζάνη Ξ. Τριανταφυλλίδη 5 24610-40899 Κομοτηνή Παρασίου 2 25310-56150 Λαγκαδάς Λουτρών 47 23940-20100 Νάουσα Προδρόμου 9 23320-22399 Νέα Μουδανιά Τζάβουρα 13 23730-22999 Ξάνθη Μ. Βόγδου 2 25410-56150

Κωνσταντινουπόλεως 210 25520-22799 Περαία Αμπελοκήπων 40 23920-25599 Πολύγυρος Πολυτεχνείου 30 23710-22999 Πτολεμαΐδα 25ης Μαρτίου 40 24630-54499 Σέρρες Γρ. Λαμπράκη 3 23210-96150 Μεραρχίας 32 23210-97800-9 Σιδηρόκαστρο Βενιζέλου 29 23230-25159 / 23230-22599 Φλώρινα Τυρνόβου 5 23850-45544 ΠEΛOΠONNHΣOΣ Αίγιο Μητροπόλεως 36 26910-29999 Αμαλιάδα Όθωνος Αμαλίας 2 26220-22139 Άργος Νικηταρά 10 27510-67599 Γύθειο Γεράσιμου Καψάλη 20 27330-22099 Λουτράκι Ελευθερίου Βενιζέλου 10 27440-61999 Καλαμάτα Πλ. Βασ. Γεωργίου 27210-22699 Κιάτο Αρατού 12 27420-22399 / 27420-22139 Κόρινθος Κολοκοτρώνη 32 27410-83699 Κρανίδι 27540-21299 Μεγαλόπολη Αρχαίου Θεάτρου 23 27910-22099 Μεσσήνη Λοχαγού Νικολοπούλου 6 27220-23499 Ναύπλιο Πολυζωϊδη 3 27520-28399 Πάτρα Ακρωτηρίου & Φιλίππου Oλυμπιάδος – Άνθεια 2610-311999 Έλληνος Στρατιώτη 47 2610-430699 Γούναρη 38 & Κανακάρη 2610 277499

Πύργος Θεμιστοκλέους 2 26210-33499 Σπάρτη Κλεομβρότου 3 27310-26399 Τρίπολη 28ης Oκτωβρίου 29 2710-222999 NHΣIA AIΓAIOY Άνδρος Χώρα-Πλ. Γηροκομείου 22820-22299 Θήρα Φηρρά 22860-22139 Κάλυμνος Καλαμιώτισσα 22430-29599

KPHTH Άγιος Νικόλαος Κ. Σφακιανάκη 10 28410-95300 Ηράκλειο Λεωφ. 62 Μαρτύρων 31 & Ραύκου 2810-395690 Μινώταυρου 10 2810-395241 28ης Oκτωβρίου 123, Μοίρες 28920-22139 Ρέθυμνο Λ. Κουντουριώτη 28 28310-59500 Σητεία Καπετάν Σήφη 22 28430-95363 Χανιά Τζανακάκη 3-5 28210-35302

Κως Λόρδου Βύρωνα 8 & Ξάνθου 22420-22135 Λήμνος Πλατεία Υψιπύλης, Μύρινα 22540-29999 Μήλος Πλάκα 22870-21399 Μύκονος Καμινάρι 22890-24099 Μυτιλήνη Βουρναζών 8 22510-42599 Νάξος Παραλία Νάξου 22850-25899 Πάρος Παροικιά 22840-22163 Ρόδος Αμερικής 91 22410-59612 Σάμος Πλ. Ηρώων 2 22730-28499 Σύρος Πλ. Μιαούλη - Ερμούπολη 22810-95508 Τήνος Λ. Μεγαλόχαρης 40 22830-22799 Χίος Κανάρη 1 22710-23399 / 22710-23599 NHΣIA IONIOY Ζάκυνθος Πλ. Δημοκρατίας 2 26950 42499 Κέρκυρα Μαντζάρου 3 26610-43799 Κεφαλλονιά Λ. Βεργώτη 8-Αργοστόλι 26710-22499 Λευκάδα Θεοδ. Στράτου 1 26450-21404

113


Κάθε μέρα όλα τα νέα για την ενέργεια και το περιβάλλον

Σκανάρετε με το κινητό & επισκεφτείτε το site

www.energyonline.gr

Κινητά Νέα 178  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you