Page 1

nummer 1 september 2009

Een 5 of een 8? Welk rapportcijfer zou Ăş aan uw gehoor geven?

Technisch vernuft Draadloos genieten van tv of muziek

Winnen! Maak kans op een unieke Nijlcruise

Hoe klinkt een geurige kop koffie?

indien onbestelbaar retour: Beter Horen, Postbus 140, 6980 AC Doesburg

Bezorgd door TNT

Geluid bepaalt hoe we een product ervaren


ADVERTENTIE


inhoud Voor u ligt een nieuwe uitgave van het magazine hoor! Zoals u gewend bent kunt u in dit magazine alles lezen over het laatste nieuws bij Beter Horen en hooroplossingen op maat. Behalve een aantal verrassende artikelen vindt u speciaal geselecteerde boekaanbiedingen. Ook kunt u fantastische prijzen winnen, zoals een exclusieve droomreis over de Nijl. Wilt u reageren op een van de artikelen uit dit magazine of wilt u zelf een bijdrage leveren? Stuur dan uw reactie per post of via e-mail naar de redactie.

04 | h  oor! Online Meld u aan voor de gratis BeterHoren-nieuwsbrief

05 | N  ieuws Informatie over hoorwinkels en Beter Horen

12 | Overhoren Welk cijfer geeft u aan uw gehoor

15 | Product Nieuwe toestellen en hooroplossingen

16 | Het geluid van Amsterdam Zuid WTC

23 | Shopping Boekaanbiedingen en dvd’s speciaal voor lezers

24 | Sounddesign De industrie ontwerpt de klank van apparaten

27 | Puzzel Win een cruise over de Nijl!

Een portret van de decibellen op het station

06 | S  tereo Radiomaker en schrijver Michel Follet en Ronny Delwiche over elkaar: “Ik ben zijn ogen, hij is mijn oren”

08 | Z  o uniek als een vingerafdruk Meekijken bij het maken van oorstukjes

11 | V  raag het Herman

Beeld omslag Frank Brandwijk

Advies van de Beter Horen-audicien

Beter Horen is onderdeel van de Amplifon Groep

28 | Aanbieding Droomcruise over 18 | Draadloos genieten van tv of muziek Kies het systeem dat bij u past en maak kans op een Planet Earth dvd-box

de Nijl. Achtdaagse cruise langs schatten van Egypte

30 | Braintraining Test uw geheugen en maak kans op een prijs

31 | Praktisch Alles over onderhoud van hoortoestellen

Colofon Jaargang 2, nummer 1, september 2009 • hoor! is een uitgave van Beter Horen, Doesburg. Bladmanagement Dorenda Nefkens Concept en realisatie MediaPartners LoyaliteitsCommunicatie, Amstelveen. Lithografie Veronica Litho • Druk Drukkerij Roos en Roos Redactieadres Beter Horen t.a.v. Redactie hoor!, Postbus 140, 6980 AC Doesburg, tel. 0800- 020 01 59, e-mail: hoor@amplifon.com • De redactie heeft de grootst mogelijke aandacht besteed aan de inhoud van dit magazine. Voor eventuele onjuistheden in de weergave of foutieve informatie, dan wel voor schade hierdoor veroorzaakt, kan Beter Horen niet verantwoordelijk gesteld worden. Niets in deze uitgave mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.


Nieuw: hoor! online Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief op www.beterhoren.nl/nieuwsbrief Met de gratis online nieuwsbrief van Beter Horen bent u elke maand direct op de hoogte van het laatste nieuws en speciale acties voor klanten. Zo leest u alles over nieuwe producten, mooie acties en ander hoornieuws.

Actie van de maand: met steeds een mooie aanbieding voor klanten van Beter Horen.

Herman, het nieuwe gezicht van Beter Horen uit de tv-commercials, beantwoordt vragen van consumenten.

Product van de maand: in elke nieuwsbrief staat een hoortoestel of een hooraccessoire in de spotlight.

Tips, weetjes, hoornieuws en adviezen.

Persoonlijke en herkenbare verhalen van anderen over hun gehoorbeperking.

ADVERTENTIE


KORT

Hoorwinkels nieuwe stijl Ruim, fris en open, zo oogt de vernieuwde Beter Horen-winkel in Doetinchem. Veel heldere rood-witte elementen in een overzichtelijke winkel. Beter Horen kiest er bewust voor om op meer plekken in Nederland vernieuwde vestigingen te openen. Op die manier is Beter Horen voor meer mensen gemakkelijk te bereiken.

nieuws

Laboratoriumonderzoek toont aan dat mensen liever tekst horen in hun rechteroor, omdat dit in verbinding staat met de linkerhersenhelft. Dat deel van de hersenen is verantwoordelijk voor de verwerking van taal.

Goed om te weten Bent u bij Achmea of een dochtermaatschappij van Achmea verzekerd, dan krijgt u bij aanschaf van een nieuw hoortoestel met batterijen een gratis reinigingsset. De set bestaat uit bruistabletten en vloeistof. Daarnaast krijgt u â‚Ź 5,- korting op standaard gehoorbescherming. Voor gehoorbescherming op maat, waarbij de oordoppen precies in de gehoorgang passen, ontvangt u als Achmeaverzekerde vijftien procent korting.

Ervaringsdeskundigen Wist u dat er bij de verschillende Beter Horenwinkels maar liefst 23 slechthorende audiciens werken? Sommigen van hen krijgen wel de vraag of hun hoortoestel voor de show is. Maar de meeste klanten reageren positief. De slechthorende audiciens adviseren vanuit hun eigen ervaring en dat beschouwen klanten als waardevol.

Hip horen Een hoortoestel draag je voor een langere periode, dan wil je wel eens wat anders, dacht Maartje de Kam (22 jaar). Zij ontwierp daarom de sieradencollectie NO SHAME voor hoortoestellen als afstudeer­project op de opleiding Hand & Design. Maartje de Kam vond het voor de hand liggen om een hoortoestel, net als een bril, modegevoeliger te maken. De ontwerpster draagt zelf ook een hoortoestel. Beter Horen steunt het initiatief. september 2009 hoor! 5


Hoe is het als uw collega, vriend, partner of kind een gehoorbeperking heeft? In Stereo vertellen steeds twee mensen hun verhaal over elkaar. In dit dubbelportret: de vrienden Michel Follet en Ronny Delwiche.

“Ik ben zijn ogen, Michel Follet, radio- en tv-presentator in Vlaanderen:

“Ik kan nog steeds genieten van geluid” “Ik zat in een vliegtuig toen ik merkte dat er iets niet in orde was met mij. Bij het landen voelde ik een heftig stekende pijn achter mijn oor. Ik ben er meteen mee naar de arts gegaan, het bleek een tumor ter grootte van een pingpongbal tussen mijn oor en mijn hersenen. Gelukkig was ik er op tijd bij, alleen zei de chirurg direct dat ik mijn gehoor aan die kant zou verliezen. Tja, hoe voel je je als je zo’n boodschap krijgt? Ik kon het vrij snel aanvaarden eigenlijk. Dat ze die tumor konden verwijderen, was het belangrijkst. Na de operatie – die goed verliep – bleek ik een nieuw probleem te hebben: een constante fluittoon in mijn hoofd en hypergevoeligheid voor bepaalde geluiden. Dat was erg confronterend. Ik besefte dat dit zijn weerslag zou hebben op mijn vak, het presenteren van radio- en tv-programma’s. Wat wel heeft bijgedragen aan mijn herstelproces is dat ik een mediapersoon ben. Ik kreeg alle kansen om mijn verhaal te doen, ik kreeg zelfs nieuwe programma’s aangeboden. Er bleken ook verschillende technische aanpassingen mogelijk, zoals het weghalen van de bassen uit mijn oortelefoon. Daardoor kan ik nu nog steeds radio maken. Tv is moeilijker, die studio’s zijn vaak rumoerig en daar kan ik niet tegen. Toch presenteer ik een filmprogramma vanuit een eigen, aan­ gepaste studio. Inmiddels kan ik goed omgaan met mijn beperking. Ik weet precies welke situaties ik moet vermijden. Mijn grote hobby, het bezoeken van kermissen, is natuurlijk niet echt een handige. Maar als ik ga tijdens de rustige uren, dan lukt het wel. Gelukkig houd ik ook veel van wandelen. Als ik in de natuur ben en het geruis hoor van de bomen, kan ik zelfs nog echt genieten van geluid.”

6 hoor! september 2009

* boekaanbieding

Nadat Michel Follet aan een oor doof werd en bovendien last kreeg van oorsuizen en hyperacusis (overgevoeligheid voor bepaalde geluiden), is zijn leven drastisch veranderd. Hierover schreef hij een boek: Oorlog in het hoofd. Aan de hand van herkenbare en soms


STEREO

hij is mijn oren” Ronny Delwiche, vriend van Michel:

“Onze beperking verbindt ons” “Ik ‘kende’ Michel al een beetje omdat ik veel luisterde naar zijn radioprogramma. Wat zich veertien jaar geleden bij hem heeft afgespeeld, is mij eigenlijk een beetje ontgaan. In de kranten las ik op een gegeven moment wel dat hij aan een oor doof geworden was, maar de omvang daarvan drong pas tot me door toen ik hem persoonlijk ontmoette. Hij had een boek geschreven en kwam dat inlezen voor blinden en slecht­zienden in de blindenstudio waar ik manager ben. Ik denk wel eens: hoe zou zijn hypergevoeligheid voor geluid er visueel uitzien? Waarschijnlijk zie je dan bepaalde kleuren of vormen extreem heftig. Dat moet heel vermoeiend zijn en vooral ook een grote verandering in je leven. Uiteraard houd ik zo veel mogelijk rekening met hem in de blindenstudio. Ik zorg dat ik het geluidsniveau zo goed mogelijk regel, irritante pieptonen vermijd ik onder andere zo veel mogelijk. Ook als vriend doe ik mijn best, bijvoorbeeld door me naar hem toe te draaien als ik iets zeg. En als we samen oude lp’s op cd zetten, zet ik de bassen in mijn muziekkamer laag. Dat is geen enkele moeite, je moet er alleen even aan denken. Hij houdt ook veel rekening met mij, ik ben zelf blind. Onze vriendschap is natuurlijk vooral gebaseerd op karakter en gezamenlijke interesses, maar dat we beiden een beperking hebben, zorgt wel voor een soort verbondenheid. We houden allebei van kermissen, hij begeleidt mij dan. Michel zei ooit: ‘Ik ben zijn ogen, hij is mijn oren’. Dat verwoordt het mooi. Hoewel ik het ook heel prettig vind dat hij soms gewoon vergeet dat ik niets zie, hij liet mij een keer per ongeluk achter in een kermisattractie. Daar kunnen we samen wel om lachen.”

oorlog in het hoofd grappige situaties vertelt Follet hoe hij doodgewone dagelijkse dingen opeens heel anders ging ervaren. “Geen weblog, maar een oorlog”, zegt hij daar zelf over. Dit boek is een aanrader voor iedereen die zelf ook kampt met gehoorproblemen, en voor alle anderen die het interessant vinden zich daarin te verplaatsen. Zie de boek­aanbieding op pagina 23 Tekst Annemiek de Gier Beeld Hester Doove

september 2009 hoor! 7


De ongehoorde precisie achter een perfect passend oorstukje

Digitaal vakma Het zachte zoemen van futuristische apparatuur. Achter dichte ruitjes flitsen laserstralen schijnbaar willekeurig door een honingachtige vloeistof. Welkom in het laboratorium van Comfoor BV, de ontwikkelaar van maatwerk oorstukjes. > Het ambacht van oorstukjes maken leeft

Herry Bruyns, directeur Comfoor

volop, in dit laboratorium in Doetinchem. Comfoor, specialist in maatwerk oorstukjes voor hoortoestellen en gehoorbescherming, is er internationaal toonaangevend mee. Alleen de combinatie van typisch Achterhoekse nuchterheid en bescheidenheid weerhoudt directeur Herry Bruyns (52) ervan om het woord ‘marktleider’ te gebruiken. Maar anders dan je wellicht zou verwachten, gaat ambacht bij Comfoor hand in hand met toptechno­logie. Vakmanschap op een ultramoderne leest. Anno 2009 is oorstukjes maken een subtiel samenspel van menselijke ervaring met computergestuurde apparatuur. Comfoor en Beter Horen zijn beide onderdeel van de Amplifon groep, een internationaal bedrijf dat wereldwijd de meeste hooroplossingen biedt.

“Vergelijk het met de klankkast van een luidspreker: de behuizing bepaalt mede de toon”

8 hoor! september 2009

Geluidskwaliteit en draagcomfort

“Pasvorm, draagcomfort en akoestische kwaliteit, daar gaat het om bij onze producten”, vertelt Bruyns op weg naar het laboratorium van het kantoor aan de rand van Doetinchem. Op twee verdiepingen maakt hij met ruim vijftig medewerkers jaarlijks zeventigduizend unieke oorstukjes voor hoortoestellen én nog eens zeventigduizend maatwerk gehoorbeschermers. “Onze klanten gebruiken onze producten vaak uren achter elkaar, of zelfs continu elke dag. Dan is pasvorm cruciaal, want elk oor is anders.” Verder is de weergave van het geluid belangrijk. Een oorstukje van een hoortoestel werkt als de klankkast van een luidspreker: de behuizing bepaalt mede de toon. Iedereen die graag luistert naar mooie


ACHTERGROND

nschap De audicien maakt een mal van siliconen en stuurt deze op naar het laboratorium van Comfoor.

De scan van de oorafdruk is de basis voor de digitale vorm van het oorstukje.

muziek, weet hoe belangrijk klankkleur is. Gaat het alleen om hoge tonen of ook om lage tonen? Wil je ook natuurlijk omgevingsgeluid doorlaten? Daarnaast is bepalend voor de klank of het oorstukje open is, voor natuurlijke ventilatie, of gesloten.

Hoorspecialist eerst

Een perfect oorstukje begint niet bij Comfoor zelf, erkent Bruyns. “De hoorspecialist in de winkel legt de basis. Als die ons de juiste input geeft, kunnen wij het perfecte oorstukje maken.” Zodra hij de deur opent, wordt letterlijk zichtbaar wat hij bedoelt. Keurig geordend in hoge stapels kratten ligt de ‘input’. Tientallen toegestuurde oranje en groene siliconenmallen, elk voorzien van een ingevuld formulier. “Dit zijn de binnen­

gekomen bestellingen: technische specificaties plus een unieke siliconenafdruk van het oor van de klant.” Na controle van de aangeleverde bestelling begint in het lab van Comfoor het feitelijke werk. Een geavanceerde 3D-scanner digitaliseert elke siliconenafdruk. “Dit scannen duurt afhankelijk van het model en type oorstukje diverse minuten en levert een driedimensionale afbeelding op die bestaat uit tienduizenden pixels.” Een technische fase, waarbij ook de mens een grote rol speelt. “Ervaren ogen en handen vergelijken de scan met het origineel en controleren de technische vereisten. In deze fase wordt met de muis en speciale software het juiste oorstukje met al zijn specificaties digitaal gevormd.” >

Passie voor oren en horen Comfoor (sinds 1985) is officieus hofleverancier voor alle Beter Horen-audiciens: vrijwel negentig procent van alle oorstukjes wordt gemaakt voor klanten van Beter Horen. Onder de slogan ‘passie voor oren en horen’ produceert het bedrijf met ruim vijftig medewerkers jaarlijks ongeveer 70.000 oorstukjes plus circa 35.000 sets gehoor­ beschermers op maat. Daarnaast levert Comfoor jaarlijks ook ongeveer 20.000 sets universele oordopjes. Klanten zijn niet alleen particulieren; ook bedrijven hebben steeds vaker oren naar het maatwerk uit Doetinchem. Aansprekende voorbeelden zijn de bijna tweeduizend agenten van de Politie regio Brabant (voor de oordopjes van hun portofoons), bouwbedrijf Strukton, Friesland Food Campina en poppodia zoals Paradiso in Amsterdam en Tivoli in Utrecht. www.comfoor.com

september 2009 hoor! 9


ACHTERGROND

>

Ervaren medewerkers zorgen na het uitharden van de oorstukjes voor het reinigen, het polijsten, het afmonteren en nog een extra kwaliteitscontrole.

LifeShell: comfortabel en compact Bij hoortoestellen geldt doorgaans: hoe minder opvallend, hoe mooier. Dat inspireerde Comfoor tot de ontwikkeling van de LifeShell: een compact, licht en hoogwaardig transparant oorstukje dat vrijwel onzichtbaar in de gehoorgang past. Daardoor is het niet alleen cosmetisch bijzonder geslaagd, ook draagt het vrijwel ongemerkt. De LifeShell is eenvoudig te combineren met hoortoestellen van verschillende sterkte. Elk exemplaar wordt volledig op maat gemaakt en voorzien van een antiallergische coating.

“Elk oorstukje is uniek en past bij de klant als een vingerafdruk” Stereolithografie > Het fysiek maken van de oorstukjes

TIP U kunt bij Beter Horen een bestaand oorstukje eenvoudig laten vervangen door een Lifeshell. Dit wordt vaak vergoed door zorg­verzekeraars..

Tekst Leonard van den Berg Beeld De Beeldredaktie, Comfoor

10 hoor! september 2009

draaien, en met ruimte voor een vierde. Na de stereolithografie is opnieuw de gebeurt met stereolithografie: een kostbaar vakman/-vrouw aan de beurt. en geavanceerd procedé waarbij laserlicht de “Ervaren medewerkers zorgen na het uitharoorstukjes vormt. Dit gebeurt met een speciale den van de oorstukjes voor het reinigen, het acrylvloeistof die qua kleur en stroperigheid polijsten, het afmonteren en nog een extra lijkt op honing, en die uithardt onder invloed kwaliteitscontrole. Ook nu vergelijken ze van laserlicht. Gestuurd door de computer opnieuw met de originele mal en specificaties. beschrijven de laserstralen van bovenaf exact Belangrijk, want letterlijk geen twee oorstukde vorm van de ingevoerde digitale maljes zijn gelijk. Ieder oorstukje past bij de klant len. In laagjes van telkens een tiende milli­ als zijn eigen vingerafdruk.” meter ‘groeien’ de hoorstukjes door middel Pas dan, als een oorstukje in alle opzichten van uitharding uit het acrylaat. Een secuur voldoet aan de wensen van de klant, kan het en tijdrovend karwei: zo’n volledige cyclus, naar de audicien. Klaar voor montage aan waarbij tot tachtig oorstukjes kunnen worden het hoortoestel of voor gebruik als gehoorgemaakt, duurt ongeveer zeven uur. Comfoor bescherming, en om ergens in Nederland of heeft inmiddels drie van dit soort hoogwaardaarbuiten weer iemand te helpen beter te dige apparaten in gebruik die in ploegendienst (blijven) horen.


VRAGENRUBRIEK

Vraag het aan Herman Wilt u ook een vraag stellen? Stuur deze dan naar herman@amplifon.com

Bij Beter Horen kunt u terecht voor persoonlijk en betaalbaar advies op maat. Audicien Herman, bekend van de commercials met Bennie Jolink en Luis Suarez, geeft in dit magazine steeds antwoord op vijf veelgestelde vragen.

1

Ik kan telefoongesprekken moeilijk verstaan. Heb ik nu een speciaal toestel nodig? Telefoneren met een hoortoestel is vaak lastig. Als eerste dient u (de hoorn van) de telefoon bij de microfoon van het hoortoestel te houden, net iets boven het oor. Blijft het dan nog moeilijk, dan is een versterker voor de bestaande telefoon of een extra versterkte telefoon een oplossing. Beide zijn te koop bij Beter Horen.

2

De laatste tijd moet het geluid van de tv steeds harder, wil ik het horen. Dat is vervelend voor mijn huisgenoten. Is er een oplossing? Met een draadloze ontvanger (zie het artikel pagina 18-19 in dit magazine) kunt u onafhankelijk van het volume van de tv in de huiskamer de sterkte van het geluid regelen. Een zender die is aangesloten op de tv, zendt een signaal naar de draadloze kinbeugel die in de oren wordt gedragen. U heeft zo een ongekend goede geluidweergave. Voor dragers van een hoortoestel met een ringleidingstand is ook een inductie-uitvoering mogelijk, een draadloze ontvanger met halssnoer in plaats van kinbeugel.

3

Als ik aan het boren ben, moet ik dan ook gehoorbescherming dragen of kan ik mijn hoortoestel gewoon uitzetten? De beste oplossing is uw hoortoestel uitdoen en gehoorbeschermers dragen. In het oorstukje van een hoortoestel zit meestal een

ventilatie足kanaal. Door dat kanaal kan nog steeds veel geluid binnenkomen als u het hoortoestel uitzet en in het oor laat zitten. Uw hoortoestel uitzetten maar wel in laten is beter dan niets in de oren doen of uw hoor足 toestel aan laten staan. Raadpleeg uw audicien in een vestiging van Beter Horen bij u in de buurt voor meer advies over gehoorbescherming.

4

Al geruime tijd draag ik een oorstukje. De laatste weken merk ik dat het zeer doet. Hoe kan dat? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan door de warmte het oor iets opzwellen waardoor uw oorstukje niet meer helemaal past. Of het slangetje waarmee het oorstukje verbonden is met uw hoortoestel is hard geworden, waardoor het iets is gekrompen. Hierdoor is het slangetje te kort geworden. Ook kan het oorstukje niet helemaal goed in het oor geplaatst zijn. Maar er kan ook een medische oorzaak zijn. In alle gevallen is het raadzaam een Beter Horen-vestiging te bezoeken om het daar te laten beoordelen en te verhelpen.

5

Hoe maak ik een afspraak voor een hoortest; loopt dat altijd via de huisarts? Een afspraak voor een hoortest hoeft niet eerst via de huisarts te gaan. U kunt ook een afspraak maken bij een Beter Horen-vestiging. Afhankelijk van de uitslag van de test zal hierna mogelijk een verwijzing plaatsvinden naar de huisarts of kno-arts.

september 2009 hoor! 11


Overho Een cijfer voor mijn gehoor

Voor de een is het een noodzaak, de ander stelt het zo lang mogelijk uit. Eén ding hebben deze dragers van een hoortoestel met elkaar gemeen: nu ze weer goed horen, is het leven een stuk aangenamer. Annie, Leo en Sureya beoordelen hun gehoor met de volgende cijfers.

“Ik kan niet meer zonder”

Sureya Brakema (85

jaar)

oor een

Ik geef mijn geh

Tekst Eline Lubberts Beeld De Beeldredaktie

12 hoor! september 2009

8

“Ik verstond mijn man steeds slechter. Hij vond het vervelend om alles te moeten herhalen. Op zijn verzoek ben ik naar de oorarts gegaan. De arts vond het nog niet echt noodzakelijk, maar hielp me aan mijn eerste hoortoestel. Dat was dertien jaar geleden. Inmiddels kan ik niet meer zonder. Een-op-een gesprekken red ik nog wel zonder hoortoestel. Maar als de kleinkinderen er zijn, ben ik blij dat ik een hoortoestel heb. Zij praten vaak druk en door elkaar. Ik zou er anders geen touw aan kunnen vastknopen. Tijdens het instuderen van vioolpartijen zet ik het apparaat altijd uit. Het geluid komt erg krasserig binnen. Dat zal wel komen doordat de viool zo dicht onder mijn oren zit. Wat ook vervelend is, is dat je je eigen stem zo raar hoort. Daar kunnen ze wel wat aan doen door een luchtkanaaltje in je oorstukje te boren, maar veel helpt dat niet. Zeker is dat er telkens weer allerlei verbeteringen en nieuwe mogelijkheden op de markt komen waardoor het ‘spannend’ is om na vijf jaar, de termijn waarmee je met een apparaat doet, weer iets nieuws te proberen.”


RAPPORT

ren

Wilt u ook uw gehoor een cijfer geven? Meld u aan via e-mail: hoor@amplifon.com

Annie

Tji (48

jaar)

Ik geef mijn gehoor

een

7

“Ik schaam me niet voor mijn hoortoestel” “Door de ziekte van Ménière hoorde ik al achttien jaar amper met mijn rechteroor. Volgens de kno-arts was er niets aan te doen. Tenzij ik een hoortoestel nam. Maar dat vond ik helemaal geen probleem. Ik schaam me er niet voor. Ik draag mijn lange haar gewoon in een paardenstaart. Het eerste toestel was geen succes. Het gaf een kakofonie aan geluiden. Ik heb het drie maanden geprobeerd en het toestel daarna nooit meer gedragen. Totdat ik vijf jaar later bij Beter Horen in Utrecht terechtkwam. Er werd geconstateerd dat ik wel hoor met rechts, maar ik kan niet onderscheiden wat. Ik kreeg een hoortoestel toegespitst op mijn situatie. En dat was meteen een verademing. De reden om na mijn eerste ervaring met het hoortoestel het toch nog een keer te proberen was mijn veiligheid. Op de fiets hoor ik bijvoorbeeld wel een auto starten, maar ik weet niet waar hij gaat wegrijden. Ik ben twee keer aangereden. Dat was met een goed gehoor gemakkelijk te voorkomen geweest.”

“Nu hoor ik soms te veel!”

Leo Leng

ton (64

jaar)

Ik geef mijn g

ehoor een

8

“Dat ik niet meer zo goed hoorde, heb ik lange tijd genegeerd. Ik dacht dat het wel meeviel. Totdat mijn bedrijfsleidster me er inluisde. Met een smoes gingen we naar de stad en daar bleek ze een afspraak gemaakt te hebben om mijn oren te laten controleren. Boos werd ik niet, ik kon eigenlijk niet anders dan het ruimhartig toegeven. Ik bleek 33 procent van mijn gehoor te missen. In mijn restaurant is slecht horen lastig. Bestellingen verstond ik niet, een informeel praatje met de klanten verliep moeizaam. Ik trok me dan ook terug. Als je mensen niet verstaat, voel je je niet op je gemak. Dat merk ik nu ik een hoortoestel heb. Het past niet bij me om weg te lopen voor sociale gelegenheden. Ik draag het toestel altijd en ik voel me weer op mijn plek. Het enige nadeel: ik hoor te veel! Soms hoor ik gesprekken die niet voor mij bedoeld zijn. Dat is erg wennen na jarenlang ‘wat zeg je’ te moeten vragen.” september 2009 hoor! 13


ADVERTENTIE

14 hoor! september 2009


PRODUCTNIEUWS

Als m’n Vibe maar goed zit De Siemens Vibe valt op: u draagt het hoortoestel als een opvallend sieraad. Het ziet er uit als een oordopje van een mp3-speler of een headset. De Vibe heeft verschillende frontjes die eenvoudig te wisselen zijn. Het hoortoestel draagt u in de oorschelp. Zelfs als u flink in beweging bent, blijft het zitten. Uw gehoorgang blijft vrij, en ook een bril zit dit hoortoestel niet in de weg.

product Bijna onzichtbaar

Van suizen tot snurken Oren zijn kwetsbaar en snel beschadigd. Beter Horen levert gehoorbescherming voor elke toepassing. Voor slechts € 14,95 heeft u een setje oordopjes in huis. Bij Beter Horen kunt u terecht voor de volgende zes standaard gehoor­ beschermingen. Deze versies kunt u ook op maat laten maken. Laat u adviseren in de hoorwinkel. Road Hobby Disco Travel Sleep Swim

Beschermt tegen het suizen van de wind tijdens het rijden van motor of cabrio Beschermt tegen lawaai van gereedschap bij klussen Beschermt tegen hard geluid tijdens een feest of concert Beschermt tegen te hoge druk in het oor tijdens vliegen Onderdrukt geluiden die de slaap verstoren, zoals snurken of verkeer Beschermt de oren tegen water, en voorkomt oorpijn en oorontstekingen

Be by ReSound is praktisch onzichtbaar en heeft een ongekend draagcomfort. Het apparaatje is een mini in-het-oor-hoortoestel. De onzichtbare ‘be’ is zo klein dat hij in de gehoorgang past zonder deze af te sluiten. Revolutionair en geschikt voor mensen met een licht tot matig gehoorverlies. Er bestaan ook op maat gemaakte versies: be by ReSound Custom en be by ReSound Power (voor mensen met een ernstiger gehoorverlies).

Het Comfoor Lifeshell oorstukje is exclusief verkrijgbaar bij Beter Horen. Een digitaal proces in het laboratorium zorgt ervoor dat het unieke oorstukjeperfect past (lees meer op pag.10). Zorgverzekeraars vergoeden vaak de vervanging van een bestaand oorstukje naar een Lifeshell. Kom langs bij uw Beter Horen-winkel en vraag uw audicien om advies. september 2009 hoor! 15


Hoog overvliegend vliegtuig 56,4 dB(A)

Remmende trein 72,8 dB(A)

Mobiel bellen op station 74,9 dB(A) Fluitje conducteur 94,7 dB(A) Omroep op het station 77,1 dB(A)

Het geluid van

Vogel in de berm 42,3 dB(A)

Station Amsterdam Speciaal voor Hoor! heeft geluidsexpert Arjan Hofstee van Dienst Milieu & Bouwtoezicht van Amsterdam de decibellen op Station Amsterdam Zuid/WTC gemeten. Het hoogst aantal decibellen gaf het fluitje van de conducteur: 94,7 dB(A). Dat is nodig om boven alle andere geluiden uit te kunnen klinken op stations. Zo hoort een vogel zichzelf hier niet eens. Beeld Hollandse Hoogte

16 hoor! september 2009


GELUIDSPORTRET

Geluidsspecialisten meten geluidsniveaus in dB(A), een maat waarbij extreem hoge en lage tonen uit het geluid gefilterd zijn. Zo’n meting in dB(A) zorgt dat de intensiteit van elk afzonderlijk geluid overeenkomt met de intensiteit waarmee wij het geluid waarnemen.

Fluiten van de wind tussen gebouwen 57,3 dB(A)

Gesprek tussen twee mensen in een kantoortuin 67,7 dB(A)

Langsrazende auto’s 70,9 dB(A)

Rennende mensen 53,7 dB(A)

Zuid/WTC september 2009 hoor! 17


3x

Draadloos genieten Kijken naar uw favoriete films en tv-programma’s en luisteren naar muziek zonder uw huisgenoten te storen? Er zijn verschillende systemen die zorgen voor een geheel draadloze geluidsoverdracht met een optimale kwaliteit. Hier kunt u zien en lezen uit welke systemen u kunt kiezen.

1 R ingleiding

Geluid via een magnetisch veld

TV of audioapparatuur is aangesloten op de versterker.

versterker stuurt het geluid als elektrisch signaal door de ringleiding.

Een ringleidingsysteem bestaat uit een versterker en een ringleidingdraad, die meestal langs de plinten van de woonkamer loopt. De tv of audioapparatuur is aangesloten op een versterker met een volumeregelaar om het geluid harder en zachter te zetten. De versterker stuurt het geluid in de vorm van stroom door de ringleiding. Zo ontstaat een magnetisch veld. Wanneer u zich in dit magnetisch veld bevindt, kunt u met de T-stand van uw hoortoestel het geluidssignaal ontvangen, zonder dat u last heeft van achtergrondgeluid. Bij een ringleiding kunt u door de ruimte lopen en toch overal alles goed horen.

+ U kunt door de ruimte lopen en toch alles hoortoestel op de T-stand ontvangt het geluid.

Ringleidingdraad kan in huis worden aangelegd, bijvoorbeeld langs de plinten.

18 hoor! september 2009

+ -

goed horen; de afstand tussen u en de geluidsbron is niet belangrijk. Kan door meerdere slechthorenden tegelijk worden gebruikt. Dicht bij elkaar aangelegde ringleidingen kunnen elkaar storen. TL-lampen, veel staal of een krachtig magnetisch veld kunnen soms storing veroorzaken.


hoor! aCTIE

ACTIE : win dvd-box bij geluidssysteem *Wanneer * u vóór XX oktober 2009 een van deze systemen aanschaft, maakt u kans op de complete dvd-serie Planet Earth. Kijk snel op pagina 20 voor meer informatie!

2 Radiogolven Geluid via een FM-zender

Bij dit systeem communiceren een zender en een ontvanger met elkaar via FMradiogolven. Het werkt dus ongeveer net zo als een autoradio die een door een zender uitgezonden geluid uit ‘de ether’ haalt en het geluid in de auto weergeeft via een versterker en geluidsboxen. De zender sluit u aan op de tv of de audioapparatuur. De ontvanger hangt u met een zogeheten ‘lus’ om uw nek en u zet uw hoortoestel op de T-stand. Een alternatief is het gebruik van zo’n FM-ontvanger zonder hoortoestel; u hoort dan het geluid via een draadloze kinbeugel (een speciale, versterkte koptelefoon). De ontvangers hebben een volumeregelaar, zodat u zelf vanuit uw stoel het geluidsniveau kunt regelen.

+ U kunt door de ruimte lopen en toch alles + -

goed horen. Omdat FM-golven dwars door muren, deuren en ramen gaan, kunt u zelfs in andere ruimten luisteren. Kan ook zonder hoortoestel worden gebruikt (met een draadloze kinbeugel).  FM-golven gaan overal doorheen, dit kan storing geven als uw buren dezelfde FM-zender en -ontvanger hebben die op hetzelfde kanaal staan.

FM-zender zet het geluid om in radiogolven en verstuurt het signaal naar kinbeugel of halslus.

TV of audio­apparatuur communiceert met een FM-zender van de merken.

+ optie A voor het luisteren Halslus met ontvanger met een hoortoestel halslus met ontvanger voor FM-signaal stuurt het geluid als een elektrisch signaal door de lus. Het hoortoestel op de T-stand ontvangt het signaal.

optie B voor het luisteren Kinbeugel met ontvanger voor FM-signaal stuurt het geluid van de tv of audioapparatuur naar de koptelefoon. De kinbeugel kunt u niet gebruiken in combinatie met een hoortoestel.

september 2009 hoor! 19


Win een

Bij aanschaf

TIP Vaak vergoedt uw zorg­verzekeraar een draad­loos geluids­systeem. Uw Beter Horenaudicien adviseert u graag over het systeem dat bij u past.

3 Infrarood Geluid via een lichtstraal

Een zender en een ontvanger communiceren hier met elkaar via infrarood licht. De zender sluit u aan op de tv of audioapparatuur. De ontvanger hangt u met een lus om uw nek (net als bij het FM-systeem) en uw hoortoestel zet u op de T-stand. Met de volumeregelaar van de ontvanger kunt u zelf vanuit uw stoel het geluidsniveau regelen. Het belangrijkste verschil met FM is dat het geluid alleen doorkomt als er ‘oogcontact’ is tussen de zender en de ontvanger. Daarom wordt infrarood veel gebruikt in verzorgingshuizen, waar vaak meerdere systemen in naast elkaar gelegen kamers liggen. Ook bij deze infraroodontvanger kunt u een draadloze kinbeugel (koptelefoon) gebruiken; u doet dan het hoortoestel uit.

+ Kan niet storen in nabijgelegen kamers of ruimten. + Kan ook zonder hoortoestel worden -

gebruikt: met draadloze kinbeugel (koptelefoon). Het beperkt de bewegingsvrijheid tijdens het luisteren.

20 hoor! september 2009

infraroodzender stuurt een signaal naar de halslus of kinbeugel.

TV of audio­apparatuur is aangesloten op de infraroodzender.

optie A voor luisteren Kinbeugel met ontvanger zorgt dat het geluid van de zender in de oordoppen klinkt. De kinbeugel kunt u niet gebruiken in combinatie met een hoortoestel.

+ optie B voor luisteren Halslus met ontvanger met een hoortoestel halslus met ontvanger zorgt dat het geluid van de zender als een elektrisch signaal door de halslus gaat. Hierdoor ontstaat een klein magnetisch veld binnen de lus. Het hoortoestel op de T-stand ontvangt het signaal.


hoor! actie

* ACTIE :

Maar liefst tien klanten kunnen een dvd-set van Planet Earth winnen

Planet Earth dvd-collectie! van een draadloos geluidssysteem

De BBC natuurserie Planet Earth is een buitengewoon indrukwekkend portret van het leven op aarde. Deze serie, bekroond met niet minder dan veertien Emmy’s. Zo komt u in aanmerking voor deze prachtige prijs: Bij uw Beter Horen-winkel schaft u vóór XX oktober een draadloos geluidssysteem aan. Laat bij de kassa van de Beter Horen-winkel uw naam, adres en telefoonnummer achter. Uit de inzendingen trekt Beter Horen de prijswinnaars *.

* * 

DVD 1 In de afleveringen Van Pool tot Pool, Bergen en Vers Water is te zien hoe de zon het leven op aarde bepaalt en welke oerkrachten de bergen vormden. De beelden zijn uniek, van jonge ijsberen en wolven in achtervolging tot de wereld van rotsen en ijs.

DVD 2 De afleveringen Grotten, Woestijnen en IJswerelden laten zien hoe dieren in extreme omstandigheden leven in voor ons verborgen werelden.

DVD 3 Grote Vlaktes, Oerwouden en Ondiepe Zeeën zijn de afleveringen die ons meevoeren over de uitgestrekte wildernis van onder meer savanne en toendra en de fantastische wereld van koraalriffen in Indonesië.

DVD 4 In de serie Seizoenbossen en Diepten van de Oceaan is het bijna uitgestorven Amur-luipaard in Oost-Rusland te zien. Met een duik in een spectaculaire waterwereld komen dieren in beeld die veel mensen nooit eerder zagen.

DVD 5 Veel diersoorten zijn bedreigd en ‘beschaving’ rukt op ten koste van de echte wildernis, zo laten de series op deze dvd zien. Maar er is ook hoop: sommige reddingsprogramma’s zijn succesvol.

DVD 6 Op meer dan tweehonderd locaties over de hele wereld maakten 71 mensen met speciale highdefinitioncamera’s de opnamen. Beleef in deze aflevering hoe de makers in soms levensgevaarlijke situaties belanden om hun unieke beelden te maken!

* Wanneer u een prijs heeft gewonnen, krijgt u hiervan automatisch bericht. U kunt uw prijs dan afhalen in uw Beter Horen-winkel. Over de uitslag van de actie kan geen correspondentie worden gevoerd.

september 2009 hoor! 21


SHOPPING

ADVERTENTIE

22 hoor! september 2009


shopping

aanbiedingen

Als lezer van hoor! kunt u gebruikmaken van een aantal speciaal voor u geselecteerde aanbiedingen. U kunt ze bestellen via www.cosmox.nl/hoor! Op deze internetsite vindt u deze en andere speciaal voor hoor! geselecteerde aanbiedingen. Uw bestelling wordt kosteloos thuisbezorgd.

Carlos Ruiz Zafón Het Spel van de Engel Bestseller auteur Ruiz Zafón neemt de lezer in zijn nieuwste roman mee naar het Barcelona in de eerste helft van de twintigste eeuw. Een virtuoos geschreven verhaal vol spanning, jaloezie, suspense, liefde, vriendschap en een ijzersterk plot boeit de lezer tot de laatste pagina. Roman

€ 25,André Rieu Live in Australië Een fantastische registratie van de groots opgezette tournee door Australië van André Rieu en de vele artiesten, musici, dansers en decorbouwers die hij in zijn succes betrekt. Slot Schönbrunn werd op ware grootte nagebouwd, dansers wervelden over twee ijspistes en in verschillende balzalen met gigantische kroonluchters klinkt heel veel muziek. Dvd

€ 16,99

John Grisham De Getuige De talentvolle rechten­student Kyle McAvoy wacht een mooie carrière totdat een criminele organisatie hem chanteert met voor hem belastende videoopnames. Hij wordt gedwongen in dienst te treden bij een groot advocatenkantoor, waar hij met gevaar voor eigen leven moet spioneren, liegen, bedriegen en stelen. Thriller

€ 15,Michel Follet Oorlog in het Hoofd De Vlaamse radiopresentator Michel Follet maakt in zijn boek duidelijk hoe zijn leven veranderde toen hij moest stoppen met werk door gehoorproblemen. Op pagina 6 en 7 van dit magazine leest u er alles over. Oorlog in het hoofd is een soms hilarisch, maar toch hoopvol boek voor mensen die zelf ook kampen met gehoorproblemen. Met tips voor mensen uit hun omgeving. Boek

€ 14,90 Tatiana de Rosnay Haar naam was Sarah  idden in de Tweede Wereldoorlog werden tienduizenden M Joden opgepakt en naar het Parijse wielerstadion gebracht. Een journaliste schrijft een artikel over deze razzia. Ze ontdekt bij haar research dat het gezin Starzinski, slachtoffer van deze razzia, heeft geleefd in het appartement waar zij zal gaan wonen. De dochter van deze familie, Sarah Starzinski, blijkt nog te leven en Julia gaat naar haar op zoek. Tijdens deze confronterende zoektocht besluit ze om haar leven drastisch te veranderen. Roman

€ 10,september 2009 hoor! 23


Sound Hoe de industrie geluid ‘ontwerpt’ De solide klank waarmee een portier van een luxe limousine sluit, het soepele draaien van een wasmachine, het openzoeven van een dvd-laatje… Ons gehoor bepaalt mede hoe we een product ervaren. Fabrikanten spelen daar slim op in met sound design.

Tekst Leonard van den Berg Beeld Frank Brandwijk, Istock

24 hoor! september 2009


ACHTERGROND

design > We staan er niet vaak bij stil, maar sound design is overal om ons heen. Van veel consumentenproducten is de klank heel bewust bepaald. Bij auto’s bijvoorbeeld is het geluid waarmee een portier sluit doelgericht ‘getuned’. Datzelfde geldt voor de krachtige tonen van de motor en de beschaafde brom van de uitlaat. Met isolatie, plaatselijk extra dik materiaal en speciale constructies zorgen ontwerpers dat een product precies klinkt zoals ze willen. Begrijpelijk. Want als een autodeur klinkt als een kluisdeur, zijn we snel geneigd te denken dat hij ook net zo veilig is als een kluisdeur. In andere sectoren is sound design ook niet meer weg te denken. U dacht dat het gepruttel van uw Senseo-apparaat vanzelf zo klonk? Welnee! Net zo min als de tonen onder de knopjes van de magnetron, de doortastende brom van de elektrische grasmaaier en de zachte bliepjes van het indrukken van de toetsen van een mobieltje. Het zijn stuk voor stuk bewust gekozen klanken, die helpen bij het gebruik van het apparaat en de navigatie in een bedieningsmenu. Bovendien geven de klanken door hun specifieke timbre een positief gevoel over het product dat iemand in handen heeft.

Stiller is beter?

Dat geluid voor een gebruiker méér is dan een bijkomstigheid, beaamt ook Dr. Elif Özcan Vieira van de Product Sound Design Group aan de Technische Universiteit (TU) Delft. Zij is een van de weinige specialisten op dit gebied in Nederland. Özcan Vieira onderzoekt hoe mensen productgeluiden ervaren, om daarmee ontwerpers en bedrijven verder te helpen. “Sound design verdient al in de ontwerpfase alle aandacht”, vertelt Vieira. “Het doel van sound design is niet om apparaten zo stil mogelijk te maken. Het gaat erom ze het geluid te geven dat klanten als het meest prettig ervaren. Stiller is namelijk niet per se beter. Dat blijkt wel uit onderzoeken die we hebben gedaan voor witgoedfabrikant Philips Whirlpool. Die hadden een wasmachine die zó stil was dat je bij het spoelen het water niet eens meer hoorde stromen. Wat bleek: gebruikers dachten dat hij klaar was, probeerden de deur te openen en trokken de handgreep kapot!” Volgens de geluidsspecialiste is geluid bepalend voor een deel van de identiteit van een product en zelfs van een merk. “De makers van het eerste Senseo-koffiezetapparaat bijvoorbeeld kwamen er pas laat achter dat hun apparaat een te goedkope sound had. >

“Stilte is ook niet alles. In Japan moeten elektro-auto’s straks verplicht kunstmatig geluid geven, zodat voetgangers ze beter horen aankomen” september 2009 hoor! 25


ACHTERGROND

“Naast uiterlijk is geluid het belangrijkste in onze beoordeling van een auto” Dr. Gerhard Thoma BMW Onderzoeks- en Innovatiecentrum

> Er is lang aan gesleuteld om geluid te krijgen dat meer op een espressomachine lijkt.” Een ander, heel actueel voorbeeld: elektrische voertuigen. De opkomst daarvan is goed nieuws voor het milieu, maar heeft volgens Özcan Vieira een gevaarlijk bijeffect: “Doordat ze vrijwel geen geluid maken, horen andere verkeersdeelnemers ze niet naderen. Daar zijn al heel wat ongelukken en bijnaongelukken mee gebeurd. In Japan hebben ze daarom reeds voorgesteld om elektro-auto’s verplicht geluid te laten maken. Zodat je ze hoort aankomen.” 120 geluidsspecialisten

Een van de pioniers op het gebied van sound engineering is autofabrikant BMW. Al sinds 1991 heeft het Zuid-Duitse bedrijf hiervoor een speciale afdeling met 120 geluidsspecia­ listen, onder leiding van psycho-akoesticus Dr. Gerhard Thoma. “Geluid is een van de belangrijkste factoren in onze perceptie van een product”, stelt Thoma. “Natuurlijk: betrouwbaarheid, veiligheid en het milieu zijn ook belangrijk. Maar bij een proefrit tellen in de eerste plaats het uiterlijk en het geluid.”

“Als een autodeur klinkt als een kluisdeur, zijn we snel geneigd te denken dat hij ook net zo veilig is als een kluisdeur” 26 hoor! september 2009

Met zijn afdeling zorgt Thoma dat iedere nieuwe auto precies klinkt zoals klanten bij dat type auto mogen verwachten. Comfortabel en zijdezacht bij limousines, krachtig en fel bij sportieve modellen en stoer en onverzettelijk bij de wagens met vierwielaandrijving. Soms zijn de ingrepen zelfs bedoeld om de klant een prettig gevoel over zichzelf te geven. Thoma: “Zoals het geluid van de elektromotor van de stoelhoogteverstelling. Naarmate de stoel zijn hoogste stand nadert, moet de motor harder werken om de laatste millimeters omhoog te gaan. Hij maakt daarbij een wat hoger geluid. Volstrekt natuurlijk, maar voor ons toch niet acceptabel. Je wilt als klant niet de indruk krijgen dat de stoelmotor jouw gewicht niet kan tillen en dat ‘jij dus te zwaar bent voor de auto’. Daarom hebben we gezorgd dat de motor in elke stand soepel klinkt.”

Ritselende auto

De grens tussen het echte fysieke product­ geluid en de kunstmatig toegevoegde klanken wordt de laatste jaren steeds vager. Bij BMW is de klank al lang niet meer uitsluitend het gevolg van materiële (ontwerp)keuzes. “Wij ontwerpen geluiden die niet authentiek zijn, maar die de klanten voor authentiek houden”, erkent Thoma. Bij de sportieve BMW tweezits Z4 roadster wordt motorgeluid kunstmatig via het audiosysteem versterkt naar het interieur, voor een nog sportiever rijgevoel. De volgende stap is dat je straks je fluisterstille elektro-auto het geluid kunt laten maken van een dikke gorgelende Amerikaanse V8, van een hoogtoerig Ferrari V12-blok, van een Harley-Davidson of zelfs van ritselende bladeren in de wind.


PUZZEL

Met de juiste oplossing van de puzzel maakt u kans op een droomcruise over de Nijl voor twee personen, t.w.v. € 938! Of kijk voor een exclusieve aanbieding op pagina 28-29.

Win een droomcruise over de Nijl! t.w.v.

€ 938,-

Vul in het grote diagram de antwoorden in op de in alfabetische volgorde gestelde vragen. Schrijf vervolgens de daar ingevulde letters ook in de andere figuur in de vakjes met de corresponderende nummers. Daar vormen alle letters samen dan een zin als eindoplossing van deze puzzel. 51

33

73

12

9

23

89

60

29

BB

85

26

29

65

7

56

45

48

79

CC

59

1

35

14

32

22

69

57

DD

53

EE

3

AA

16

82

86

40

41

64

24 37

38 74

68

34

20

77

49

11

54

47

GG

13

87

39

58

55

30

18

34

75

36

66

88

2

I I

70

81

84

31

63

J J

46

72

28

70

43

KK

62

8

76

37

21

LL

4

50

25

61

6

MM

8

42

5

67

52

NN

15

19

80

63

17

2

3

4

5

6

14

15

16

17

18

19

26

27

28

29

30

31

42

43

44

40

41

52

53

54

55

56

64

65

66

67

68

69

78

79

80

81

82

7

57

83

gehoorholte van de inwendige scheidt? B Welke Franse ingenieur was de bedenker

71

10

27

1

83

A Hoe heet het membraan dat de uitwendige

FF

HH

78

en bouwer van het Suezkanaal? C Hoe wordt in de muziek een nachtstuk

44

genoemd? D Van welke Overijsselse stad is de

voetbalclub Go Ahead Eagles? E Voorexamen. F Gekruide zoetzure saus met groenten en/of

8

9

10

11

20

21

22

23

24

32

33

34

35

36

37

45

46

47

48

49

50

51

58

59

60

61

62

63

70

71

72

73

74

75

76

77

85

86

87

88

89

84

12

13

fruit, oorspronkelijk uit de Indiase keuken. G Vriendschappelijke verstandhouding tussen mogendheden. H  Fraai bewerkt kistje voor kostbaarheden. I Wat was de artiestennaam van Tom Manders, bekend van onder andere het lied Er zaten twee motten? J Welke stad in de Randstad is bekend om zijn kaas, pijpen en stroopwafels? K Naam van de oude Egyptische koningen. L Van welke Nederlandse band is Huub van der Lubbe de zanger? M Scheepsschade. N Havenstad op de westerse punt van het schiereiland Bretagne.

25 38

39

Mail de oplossing vóór 15 oktober naar hoor@amplifon.com, of stuur een kaartje naar Beter Horen t.a.v. Redactie hoor!, Postbus 140, 6980 AC Doesburg. Prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. september 2009 hoor! 27


NIJLCRUISE

*

ACT

IE

*

Varen over de Nijl

Droomcruise Een riviercruise over de Nijl is de meest comfortabele manier om de klassieke Egyptische cultuurschatten te ontdekken. Varend over de Nijl tussen het voorname Luxor en het schilderachtige Aswan ligt de fascinerende wereld van mythen, goden en farao’s aan uw voeten.

Echt even weg?

Een reis met een cruiseboot over de Nijl is de ideale manier om alle stress los te laten en geheid aan vakantierust toe te komen. Speciaal voor lezers van Hoor! liet Beter Horen een exclusieve achtdaagse Nijlcruise samenstellen: een unieke reis voor een unieke prijs!

Welkom aan boord De riviercruiseboot beschikt

in overvloed over alle ingrediënten voor een complete en fantastische cruisevakantie op de Nijl. Elke dag is er een interessante excursie en aan boord vindt u een zonnedek met zwembad en ligstoelen. Elke middag is het daar tea-time met thee, koffie en lekkernijen. Verder beschikt het schip over een sfeervol ingericht restaurant en een loungelobby. U verblijft in een buitencabine met panoramavenster, douche, toilet, koelkast, safe, tv en airconditioning op basis van volpension. Ontbijt, lunch en diner worden geserveerd in een uitgebreide buffetvorm.

Zo eenvoudig boekt u

Ga naar www.h&hreizen/beterhoren.nl en vul de boekingscode 5NLHH4 in, of bel naar {telnr volgt nog!!}. De excursies van dag 2, 3, 4 en 7 kunt u vanuit Nederland vooraf bijboeken

28 hoor! september 2009

Reisprogramma* De achtdaagse reis is geheel

verzorgd en onder deskundige begeleiding van een Nederlandssprekende Egyptoloog.

Dag 1 ➣ Vertrek Vanaf Schiphol reist u met een chartervlucht naar Luxor. Daar gaat u aan boord van uw vijfsterrenNijlcruiseschip.

Dag 2 ➣ Luxor-Esna-Edfu Op de tweede dag staat direct een excursie naar de tempels van Karnak op het programma. U komt via de indrukwekkende rij sfinxen uit op het grootste tempelhof van Egypte. U bezoekt de tempel van Ramses III en de grote zuilenzaal. Vervolgens staat de Luxortempel op het programma.

Dag 3 ➣ Edfu-Kom Ombo-Aswan

U bezichtigt de Horus-tempel van Edfu en de tempel van Sobek in Kom Ombo. Vervolgens vaart de cruiseboot verder de Nijl af naar Aswan.

Dag 4 ➣ Aswan Excursie naar de hoge Aswandam

(3600 meter lang, 980 mter breed aan de basis, 40 meter breed aan de bovenkant en 111 meter hoog) en aansluitend een bezoek aan de granietgroeve van de oudheid waar u de onvoltooide Obelisk kunt bewonderen. In de namiddag kunt u met een Felukka (een Egyptisch zeilschip) over de Nijl. U vaart langs een aantal


LEZERSAANBIEDING

Exclusieve aanbieding voor u als klant van Beter Horen: u boekt al vanaf € 469,Voorwaarden en boekingen Januari en februari

zijn qua temperatuur de beste maanden om Egypte te bezoeken. Het is er dan tussen de 25 en 30 graden. In de zomermaanden loopt de temperatuur op tot 40 à 50 graden.

eilanden met Nubische dorpjes. Op het Kitcheners-eiland kunt u tussen exotische bloemen en planten een wandeling maken in de botanische tuin. De mogelijkheid om een Aswan City Tour bij te boeken is hier facultatief.

Dag 5 ➣ Aswan Het programma biedt de gelegenheid om op eigen initiatief Aswan te ontdekken, te genieten van een luierdag aan boord of een extra excursie te boeken die u meeneemt naar de Abu Simbel en de beroemde tempels van Ramses. Dag 6 ➣ Aswan-Luxor Geniet van het uitzicht

tijdens een ontspannen dag op de Nijl. ’s Avonds bent u uitgenodigd voor een feestelijke Galabeya-avond (show in Egyptische klederdracht) op het cruiseschip.

Dag 7 ➣ Luxor Een Nijlcruise is niet compleet zonder

een bezoek aan het Dal der Koningen ten westen van Thebe. Aansluitend gaat u naar de terrastempels van Hatsjepsoet en de Memnonkolossen. De achttien meter hoge zittende figuren van Amenhotep III bewaakten de ingang van de verdwenen dodentempel van de farao.

Dag 8 ➣ Terugreis Transfer naar de luchthaven van

Datum Uw prijs 16-01-2010 € 469 23-01-2010 € 519 30-01-2010 € 569 06-02-2010 € 569 13-02-2010 € 619 20-02-2010 € 619

Toeslag 1-pk € 209 € 209 € 209 € 209 € 209 € 209

Inbegrepen in de reissom

Zelf excursies voordelig bijboeken

• Retourvlucht Amsterdam-LuxorAmsterdam • Belasting en toeslagen • Transfers luchthaven-cruiseschipluchthaven • Informatiebijeenkomst en welkomstcocktail (alcoholvrij) • 7 overnachtingen in een tweepersoons buitencabine • Volpension en iedere middag teatime op het zonnedek • Galabeya-avond (Egyptische klederdracht) met 1 gratis drankje • Iedere dag een flesje water in uw hut • Reisbegeleiding door een Nederlandssprekende Egyptoloog

Niet inbegrepen • Reserverings- en administratie­ kosten (€ 15,- per boeking) • Visum- en afhandelingskosten (€ 30,- pp) • Additionele excursies en uitgebreid excursiepakket • Persoonlijke uitgaven • Fooien, Egypte kent het systeem vanzogenoemde ‘bakshees’, waarvoor aan boord een gemeenschappelijke fooienpot voor het personeel op het cruiseschip is (€ 25,- pp) • € 209 pp voor een 1-persoonscabine en € 35,- pp voor toeslag midden- of bovendek

• De beschreven excursies van dag 2, 3, 4 en 7 kunt u vanuit Nederland voordelig bijboeken voor € 169,p.p. Dit is inclusief entreegelden en touringcar met airco. Ter plekke kunt u boeken voor de Aswan City Tour op dag 4 (€ 25,-) en een bezoek aan Abu Simbel en de beroemde tempels van Ramses op dag 5 (€ 85,-). Programmawijzigingen voorbehouden. Vraag bij uw boeking naar onze reisen annuleringsverzekering via Mondial Assistance. Algemene reisvoorwaarden reisorganisatie: deze reis is speciaal samengesteld voor klanten van Beter Horen en wordt uitgevoerd door H&H TUR Touristik GmbH te Karlsruhe. H&H TUR heeft zich gespecialiseerd in het organiseren van reizen voor derden en heeft hiermee al meer dan twintig jaar ervaring. Klachten en reclamaties dienen schriftelijk te worden ingediend en worden binnen vijftien dagen in behandeling genomen.

Luxor gevolgd door de terugvlucht naar Schiphol.

september 2009 hoor! 29


Braintraining Vraag 1 Als afstudeer­ project ontwierp Maartje de Kam sieraden voor hoor­ toestellen onder de naam: A Golden Ears B Oor Belle C No Shame

Vroeger heette het gewoon ‘hersengymnastiek’, tegenwoordig zijn er allerlei boeken en computerspellen voor ‘braintraining’. Met deze geheugentest traint u uw hersens én haalt u de interessantste onderwerpen uit dit blad nog eens naar boven, want de antwoorden kunt u vinden in de artikelen in deze hoor!

30 hoor! september 2009

Vraag 4 Hoe vaak kunt u het best een hoortoestel schoonmaken? a Een keer per week b Een keer per 14 dagen c Een keer per maand

Vraag 2 Welke van de volgende soorten gehoorbeschermers is niet bij Beter Horen verkrijgbaar? A Drive B Disco C Sleep

Vraag 5 Bij welk systeem voor draadloze geluidsoverdracht wordt gebruikgemaakt van een magnetisch veld? A Ringleiding B Radiogolven (FM) C Infrarood licht

Vraag 3 Hoeveel decibel produceert het fluitje van een trein­conducteur? A 67,8 B 82,4 C 94,7

Vraag 6 Bij welke auto­fabri­ kant wordt al sinds 1991 aan sound engineering gedaan? A Mercedes B BMW C Audi

Vraag 7 Het bedrijf Comfoor in Doetinchem maakt perfect passende oorstukjes, precies op maat voor iedere klant. De techniek die hiervoor wordt gebruikt heet: A Audiolithografie B Stereolithografie C Audiotechnologie Mail uw antwoorden naar hoor@amplifon.com en maak kans op één van de vier boekenbonnen van € 25,-.


ADVIES

Alles over onderhoud aan toestellen en tips voor gebruik, een online hoortest en nieuws over vergoedingen door verzekeraars.

praktisch Op www.beterhoren.nl kan iedereen een gratis online hoortest doen. U brengt uw gehoor in kaart door middel van één of twee vragen over drie geluidsfragmenten. Vervangende oorstukjes vergoed door verzekering Oorstukjes die u wilt vervangen, worden door zorgverzekeraars vergoed en gelden als aparte vergoedingspost, los van het hoortoestel. Gebruikers jonger dan zestien jaar mogen hun oorstukje na twaalf maanden vervangen; voor gebruikers van zestien jaar of ouder geldt een periode van dertig maanden. Maar als een oorstukje niet meer adequaat is (bijvoorbeeld gebroken is of niet meer past), wordt vervanging binnen een kortere periode meestal vergoed. De audicien van Beter Horen regelt de vergoeding met uw zorgverzekeraar.

 w hoortoestel is schoongemaakt, de batterijen U werken, maar toch werkt het toestel niet? Het zou goed kunnen zijn dat het verbindende slangetje verhard is. De audicien van Beter Horen kan het heel eenvoudig vervangen.

Tip:  Regelmatig poetsen Beter Horen adviseert om uw hoortoestel minstens een keer per week schoon te maken met een speciaal schoonmaakmiddel. Beter Horen heeft speciale schoonmaaksetjes ontwikkeld voor hoortoestellen in het oor en achter het oor. Deze setjes

bestaan uit bruistabletten en vloeistof. Hiermee kunt u uw hoortoestel hygiënisch schoonmaken zonder het te beschadigen. Zorg dat het oorstukje en slangetje binnenin helemaal droog zijn voordat u ze weer aan het hoortoestel vastmaakt.

september 2009 hoor! 31


RUBRIEK

ADVERTENTIE

32 hoor! september 2009

Hoor - Beter Horen  
Hoor - Beter Horen  

Magazine voor klanten van Beter Horen

Advertisement