Page 1

JR

EDISI KHAS

imam

Islamic medical association of Malaysia journal

KELUARAN TERAKHIR MENARIK DI DALAM;

E LESTIN A P A AP n ke-3 KENah B agia

???

Kempen 5 & Search for Salahuddin Tentati f

Majlis D rZ

Kenapa Palestine?

( bahagian terakhir )

Ramai lagi rakyat Malaysia yang susah, kenapa pula bantu Palestin? Tidak kita nafikan bahawa masih ramai rakyat Malaysia yang susah serta memerlukan bantuan dan kita semua bertanggungjawab untuk membantu mereka. Namun dengan suasana yang aman serta peluang sampainya bantuan yang agak baik menyebabkan ramai di kalangan mereka ini mendapat sumbangan yang sepatutnya. Amalan kebaikan seumpama ini seharusnya disuburkan di kalangan rakyat Malaysia sehingga ianya menjadi sinonim bahawa kepedulian adalah di antara ciri istimewa kita semua.

(...bersambung di dalam‌)


Kenapa Palestine?

(...Part 3 of 3‌)

Saya ingin membantu Palestin tetapi bagaimana? Berbagai cara dan kaedah boleh dilakukan bagi membantu perjuangan pembebasan Palestin atau sekurang-kurangnya meringankan bebanan yang dihadapi oleh saudara kita di sana. Diantaranya: 1.

Memahamkan diri dan umat bahawa isu ini adalah isu kita bersama dan kita semua bertanggungjawab untuk turut mengerah keringat untuk kejayaannya.

2.

Memberikan sumbangan dana untuk Palestin demi pembebasannya atau meringankan bebanan mereka setidaktidaknya.

Suasana di Palestin amat berbeza sekali. Negara

3.

permasalahan ini di kalangan masyara-

mereka dijajah untuk tempoh yang panjang, pen-

kat samada dengan paparan informasi

duduk mereka dizalimi dan dihalau keluar dari

di kaca televisyen, di dada-dada ak-

tanah air mereka, pembunuhan dan penderaan

hbar, di dalam media elektronik dan

berlaku setiap hari, penodaan tempat-tempat

ceramah-ceramah serta pameran yang

suci dilakukan secara berterusan, hak-hak ke-

berkaitan dengannya.

manusiaan mereka dinafikan bahkan bantuan asasi juga turut disekat sejak sekian lama.

4.

ke arah pembebasan masjid Al Aqsa

jahat Yahudi Zionis yang telah disokong secara

dan Palestin.

terang-terangan oleh kuasa-kuasa besar barat

Adalah menjadi tanggungjawab kita semua di Malaysia sebagai manusia yang prihatin untuk membantu isu kemanusiaan yang telah berpanjangan ini. Apatah lagi sebagai seorang Muslim yang bertanggungjawab terhadap kesucian Baitul Maqdis dan Masid Al Aqsa yang telah diancam bahaya yang telah menjadikan permasalahan ini sebagai masalah induk umat di abad ini.

Melibatkan diri dengan apa jua aktiviti dan sumbangan yang akan membantu

Apa yang berlaku di Palestin adalah perancangan

dan PBB yang telah dikuasai mereka.

Menyebarkan maklumat mengenai

5.

Berdoa agar Allah swt memberikan kemenangan kepada umat yang berjuang untuk mencari redhaNya.

Banyak lagi cara yang boleh kita lakukan untuk membantu Palestin. Persoalannya kini, adakah kita telah berbuat sesuatu untuk membuktikan bahawa saudara-saudara kita di sana adalah sebahagian daripada kita?


Sedikit Sebanyak tentang

Kempen 5 dan SOS2011 ISMA Ireland Bertemakan Searching fOr Salehuddin(SOS), ISMA Ireland dengan kerjasama Persatuan Perubatan Islam Malaysia Ireland (IMAM) telah menganjurkan kempen 5 untuk Palestin. Kempen ini bertujuan untuk menyebarkan kesedaran dalam kalangan pelajar Malaysia di Ireland tentang keadaan umat Islam di Palestin. Bermula dari 18hb March, pelbagai aktiviti telah diadakan bagi memeriahkan lagi kempen ini. Antaranya kutipan rumah ke rumah. Wakil-wakil dari ISMA telah mengunjungi hampir semua rumah pelajar Malaysia di Ireland. Ternyata usaha tersebut tidak sia-sia memandangkan kutipan yang diraih mencecah ratusan Euro..alhamdulillah. Di samping itu,jualan turut diadakan di Universiti. Sememangnya bukan perkara yang mudah untuk berniaga dalam kesibukan belajar di kelas. Berbagai-bagai juadah dari Malaysia menjadi sasaran dalam menarik pelanggan yang rata-ratanya pelajar Malaysia. Antaranya Nasi Ayam, Nasi Kerabu, Nasi Ayam Perchik dan hidangan kuih muih. Alhamdulillah tidak sedikit juga keuntungan yang berjaya diraih daripada jualan tersebut. Tazkirah ringkas juga diadakan di kolej setiap hari selepas selesai solat Zuhur. Pengisian berkisar tentang kronologi sejarah yang berlaku di bumi Palestin. Turut disentuh tentang kisah pengusiran golongan Yahudi sebelum mereka menjajah Palestin. Alhamdulillah sambutan yang diberikan daripada rakan pelajar amat menggalakkan. Tidak lupa juga aktiviti Sisters Iron Chef Competition yang telah diadakan pada 26 Mac 2011 di Stephen Green Park. Aktiviti ini telah berjaya mencungkil bakat dan kreativiti peserta serta memberi mesej bahawa kita perlulah menjadi kreatif dalam menghasilkan sesuatu daripada bahan yang terhad. Malah, di suasana Palestine sendiri, keadaan yang terbatas telah mendidik rakyat Palestin untuk menjadi kreatif, menggunakan apa sahaja yang ada untuk meneruskan hidup mereka.

Dalam masa yang sama, tabung kempen 5 untuk Palestin juga telah dilancarkan di RCSI, UCD, Hospital Beaumont, Hospital St James, NUIG dan Trinity College. Tabung Online juga turut dilancarkan bagi menggalakkan kutipan derma secara online. Warga Dublin juga amat bertuah menerima kunjungan Dr Zainurrashid untuk menyampaikan ceramah Searching for Salahudin dan Fiqh Perubatan bertempat di Malaysian Hall pada 8 April bermula pukul 5.15 petang – 8.30 malam. Juga jangan lepaskan peluang untuk mengikuti khutbah Jumaat di Dublin Mosque yang bakal disampaikan oleh Dr Zainurrashid sendiri pada hari yang sama. Ayuh warga Ireland, mari kita bangkitkan semangat Salahudin dalam diri kita sendiri. Jumpa anda di Malaysian Hall 8 April ini insyaAllah. Lets Searching for Salahuddin!!


Mari Mengenali Dr.Z! Prof madya dr zainur Rashid bin zainuddin

Tentatif Program

SOS2011 Ireland Jumaat 8hb april 2011, Malaysian hall

5.00 - 5.15 pm Kehadiran Pameran dan Kuiz Kutipan derma 5 untuk Palestine

5.15- 6.15 pm MBBCh (Dublin), BAO, LRCP & SI (Ireland), DRCOG (London), MRCOG (UK), AM (Mal) Dr Zainur Rashid merupakan Perunding Aman Palestine dan juga aktivis yang luas pengalaman dengar pernyertaan pelbagai misi kemanusiaan, antaranya misi perubatan di Selatan Lebanon, Rafah, Acheh, Afghanistan dan Yagjakarta. Beliau turut aktif menulis dengan karya penulisannya, Palestine Dijajah: Di Manakah

Solahuddinnya, Meniti

Rentetan

Sejarah Palestin, Biografi Saintis Muslim serta sumbangan artikel di Utusan Malaysian

Fiqh Perubatan & Misi Kemanusiaan Satu Perkongsian(Talk 1)

6.15- 6.20 pm Persembahan sajak

6.20 -6.40 pm Jamuan makan malam

6.40 -7.30 pm Intifadah Palestin Merintis Generasi Solahuddin (Talk 2)

Majalah I dan lain-lain. Beliau mendapat ijazah

perubatan

di

Royal

College

of

Surgeond in Ireland, Dublin, Ireland dan ijazah kepakan di Royal College of Obstetricians & Gynaecologists, London, UK . Beliau kini

bertugas

sebagai

Pakar

Perunding

Kehormat (Sakit Puan) di Hospital Tungku Jaafar

dan

juga

Timbalan

Dekan

International Medical University (IMU).

di

7.30- 8.30 pm Tayangan video Penyerahan Cek Kutipan Tabung 5 untuk Palestin Ikrar Solidariti Palestine Hadiah dan Cenderahati Solat Maghrib berjemaah

Buletin IMAM Edisi Khas SOS: #3  

Edisi Khas sempena Roadshow Palestin: Searching for Solahuddin

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you