__MAIN_TEXT__

Page 1

BA

Så fixar du en praktikant DiN lokala affärstidning

#5 2018 September

Återbruk på kontoret ger gröna vinster

Blev Företagarnas bas efter timeout

Plus i kassan för gintillverkare

Byrån som dragit in 100 mkr till Sundsvall

Det ser bra ut för Wedins

Fönsterputsbolaget går mot rekordår

Välkommen till PL Byggs värld! Det populära byggföretaget med helhetslösningar 060-580 288 | 070-534 94 81 | info@plbygg.se | www.plbygg.se

Följ oss p Instagra å m!


Innehåll

Redaktören tipsar

#5 2018 september

I tidningen

3 Vill ge ny input. Inredningskedja etablerar sig i Sundsvall.

Efter att ha varit företagsledare och delägare i en organisationskonsult i många år hoppade Joakim Sjöstedt av vid årsskiftet. Under några månader kunde han fundera över vad han ville göra härnäst. Resultatet kan du läsa på sidan 16.

4 På gång. Seminarier och evenemang som du inte bör missa under den närmaste tiden. 6

Snöeffekt. Rekordvintern innebär omsättningsrekord för Wedins Fönster- puts som kompletterar sommarsäsong- en med snöskottning på vintern.

12 Gröna vinster. Det finns positiva effekter för såväl ekonomi som klimat genom att bättre återbruka kontorsmöbler. 14 Många procent. Gintillverkaren Hernö gin visar kraftigt ökat tillväxt. 16 Ny regionchef. Möt Joakim Sjöstedt, Företagarnas nya regionchef som i en intervju berättar varför han hoppade av sitt företag och vad han tycker om politikerna i regionen. 20 Bil & motor.

På battreaffarer.nu Mohammad Khanahmadi, ägare till Tolkresurs, utsågs nyligen till Årets företagare i länet och ska i oktober tävla med andra länsvinnare om Sverige-titeln. Stor intervju med honom finns på vår sajt.

10 Möten för miljoner. Att förlägga kongresser och andra stora möten till Sundsvall ger stora pengar i kassan för besöksnäringen. Men det skapar också positiva effekter för den lokala värden.

21 Ut på vägarna. Sommaren har gynnat mc-försäljningen.

På gång Sundsvall Business Awards på Södra berget är som vanligt årets fest för många företagare och entreprenörer. Fler aktiviteter hittar du på sidan 4.

18

22 Nya aktiebolag. 25 Boktips. 26 Fakta. Siffrorna du inte kan vara utan.

Thomas Ekenberg Redaktör Ny kompetens. Så fungerar en praktikplats.

Vd och ansvarig utgivare: Thomas Ekenberg

tegen Gulds nare - alla vin

Bättre Media i Sverige AB publicerar affärstidningen Bättre affärer och affärssajten bättreaffärer.nu. Vår vision är att ge företagen verktyg för att göra Bättre affärer. Bättre affärer delas ut kostnadsfritt till alla företag i ● Sundsvall, Timrå, Ånge, Härnösand

Tidningen finns också på ett antal strategiska platser i våra utgivningsområden.

2 Bättre affärer

BA ade försen närer flyrese er miljon missar gjätte Finsk byg dsvall i Sun satsar

Annonser: Mediainvest, 060-57 21 50, annons@battreaffarer.nu

på Litar en familj Finans

iering

Redaktion: Journalisthuset, red@battreaffarer.nu

DiN lokala affärstiDNiNg

slåss om Timrå tfabrik ny pilo retag klimatfö för ny prisas tion innova

Juni #4 2018

För små

gen Företa

värld! Byggs ar en tillagetPLmed helhetslösning .se föret Välkomm plbygg lära bygg .se | www.

hinder

Det popu 060-580

34 94 81

288 | 070-5

070-592 44 67 red@battreaffarer.nu

plbygg

| info@

Följ oss på Instagram!

Omslagsbild: Anna Thors

Utebliven tidning? Ring PostNord kundtjänst tel 0771-33 33 10 Tryck: Kaltes Grafiska, 2018 Distribution: Posten


Inredningskedja etablerar sig i Sundsvall

Input interiör etablerar sig i Sundsvall. Under hösten etableras kontor och showroom i centrala Sundsvall i EFG:s lokaler på Strandgatan.

F

örra året firade Input interiör 30 år. Företaget är inriktat mot inredning till kontor och näringsliv, hotell och restaurang, skola, vård och omsorg och förvärvade i våras av inredningsleverantören EFG med kontor över hela Norden, däribland Sundsvall. Och under hösten kommer Input att etablera sig i lokalerna på Strandgatan. – I Sverige har vi kontor från Malmö i söder till Luleå i norr, men har länge velat utöka vår representation i Västernorrland. Det blir därför ett steg i rätt riktning att etablera oss här och erbjuda våra tjänster till nya såväl som befintliga kunder i Sundsvall med omnejd, säger Johan Nilsson, regionchef på Input interiör.

I Norrland har Input interiör kontor i Luleå, Skellefteå och Umeå där företaget bland annat levererat till Vattenfall, Länsförsäkringar och Mittuniversitet. – Sundsvall är en stad i tillväxt med spännande aktörer inom både näringslivet och industrin. Jag tror absolut att det finns ett behov här för våra tjänster, vårt breda sortiment och de helhetslösningar vi erbjuder inom inredning, säger Johan Nilsson. Den närmaste tiden kommer att ägnas åt att rekrytera personal som vill vara med och driva det nya kontoret framåt. – I första hand letar vi efter engagerade säljare och säljsupport. Helt enkelt rätt personer som passar vår företagskultur och som vill vara med och utvecklas tillsammans med oss. Det långsiktiga målet är såklart att kunna växa successivt och utöka personalstyrkan än mer, säger Johan Nilsson. ■

Njut av GraNkotteNs klassiska julbord 24 November - 24 December

Nyhet! I år har vi för första gången även öppet på julafton.

Fråga oss

- Vi kan solavskärmning!

Bordsbokning via mail boka@grankotten.se

Norra stadsberget, Sundsvall Med hjälp av ett brett produktsortiment och kunnig • Persienner • Cellgardiner Terrassmarkiser personal ser vi till att du får den lösning som passar just FönsTermarkiser • lamellgardiner • sCreen dina behov bäst när det gäller ljus, design och energi.

rullgardiner • Plisségardiner

Tungatan 2 | 060-61 22 02 | www.sidsjo.nu Tungatan 2 l 060-61 22 02Tis-Fre l www.sidsjo.nu Mån 10-18 10-16 

060-61 42 22 | www.grankotten.se Bättre affärer 3


Foto: andreas nilsson

Foto: andreas nilsson

På gång

28 September Teater. I Profilteaterns mord till bords-föreställning ”Räkna med mord” sker spelscenerna under en trerättersmiddag och avslutas med att publiken får vara med och lista ut vad som egentligen hänt. Plats: Söråkers Folkets hus. Kl. 19.00.

26 september Företagarfrukost. Näringslivsbolaget bjuder in till frukostmöte med mingel, Heta stolen och delar ut utmärkelsen Bra gjort för Sundsvall. Plats: Stadshuset, Sundsvall.

6 Oktober Föreställning. Olof Wretling åker på turné med sin succéföreställning ”Diagnoserna i mitt liv” ännu en gång. Plats: Tonhallen, Sundsvall. Kl. 19.00.

September 19 Framtiden med AI. Linda Swärd från Microsoft föreläser om hur artificiell intelligens kan leda till nya affärsmodeller. Plats: Great Space, Sundsvall. 20 Sundsvall Business Awards. Profilerna och entreprenörerna inom Sundsvalls näringsliv belönas vid en stor gala. Plats: Hotell Södra berget, Sundsvall. 20 Hockey. Första hemmamatchen i SHL för Timrå IK då Växjö kommer på besök till NHK Arena. 25 Lunchföredrag. Hur ser Riksbanken på svensk ekonomi och vilka är de aktuella penningpolitiska utmaningarna? Svar får vi från förste vice Riksbankschef, Kerstin af Jochnick. Arrangörer: Handelskamaren och Företagsekonomiska klubben. Plats: Hotell Knaust, Sundsvall. 26 Judit Owen. Sångerskan och pianisten från New Orleans stannar i Sundsvall på sin Sverigeturné. Plats: E-street. 27 Styrelsekafé. Föreläsare: Nordea. Arrangör: Styrelseakademin. Plats: Grönborg, Sundsvall.

4 Bättre affärer

3 E-handelsdagen. Om hur du vässar din försäljning med hjälp av digital teknik. I regi av Regional Exportsamverkan. Plats: Hotell Södra berget.

Oktober 3 Mingelonsdag. Företagarna Sundsvall bjuder in till mingel i samarbete med Näringslivsbolaget. Med mat, needs & offers, månadens tips samt inspirationsföreläsare. Plats: Näringslivsbolaget, Sundsvall. 9 Axel Schylström. En föreläsningsshow om hur din motgång kan bli din superkraft. Plats: Tonhallen, Sundsvall. 11 Arbetsgivardagen. Matnyttiga seminarier och nätverkande för dig som är arbetsgivare. Arrangör: Svenskt Näringsliv. Plats: Hotell Södra berget, Sundsvall. 12 Betala skatt. Momsen för augusti, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för september ska vara bokförd på Skatteverkets konto. 16 Good Tech Conference. Det som tidigare hette Sundsvall 42 lockar med föreläsningar och fördjupningar inom digitalisering. Plats: Quality Hotel, Sundsvall. 24 Ett nytt nummer av Bättre affärer kommer i din brevlåda


Pluggannonser Geblod.nu_plugg_fyrkantig.eps Geblod.nu_plugg_staende.eps

Anders Lindh, enhetschef på Ramboll trivs i de stora lokalerna.

Moderna lokaler samlar allt i ett plan

ALLT INOM TRYCK. VI HJÄLPER DIG ATT SYNAS EFFEKTIVT. Geblod.nu_plugg_fyrkantig_sv.eps LÄTT. RÄTT. SMART!

060-678500

Ramboll har fått moderna och skräddarsydda lokaler i Heffners Park. – Här har vi fått som vi ville och har kunnat samla alla 75 medarbetare på ett och samma plan, säger enhetschef Anders Lindh. Sedan två år har teknikkonsulten Ramboll moderna kontorslokaler på 1 300 kvadratmeter på Heffners Park. Här har de drygt 75 medarbetarna tillgång till moderna kontorslokaler där öar av kontorslandskap bryts av med konferensrum, glaspartier och mindre samtalsrum. Den allra modernaste tekniken styr ventilation och ljus. Textilier och mattor i diskreta färger bidrar till en harmonisk inomhusmiljö. Att det här tidigare var en kal fabrikslokal är svårt att föreställa sig. – Vi har ett bra samarbete med fastighetsägaren Hedern som varit mycket tillmötesgående och lyhörda för våra önskemål. Eftersom vi har kompetens har vi själva projekterat ombyggnaden och även hållit i byggledning, berättar Anders Lindh. Konferensrummet har namn som Taffel och Blossa, vilket påminner om vad som tidigare producerades i lokalerna i Heffners Park. – Här trivs vi mycket bra, läget är utmärkt, det finns god tillgång till parkeringar för både medarbetare och kunder. Tidigare satt vi på fem olika våningar och var lokaliserade både i Timrå och Sundsvall. Nu har vi allt samlat på ett plan och har dessutom fått plats med vårt stora geolabb i samma fastighet, säger Anders Lindh. Från det luftiga fikarummet har man utsikt över fjärden och Sundsvallsbron, ett av de projekt som Ramboll jobbat med.

Geblod.nu_plugg_staende_sv.eps

Välkommen till fastighetsbolaget som skapar Rum för trivsel Verkstadsgatan 4 856 33 Sundsvall 

060-13 53 00 www.hedern.se Bättre affärer 5


Företagande

Ett fönster för affärer Redan som 15-åring drev Tony Wedin en egen kiosk och företagare har han varit sedan dess. I vintras hade han 159 personer på lönelistan. Och jobbet är i sig ett bra skyltfönster för nya affärer.

6 Bättre affärer

D

en extremt snörika vintern har verkligen inneburit stora påfrestningar för Wedins Fönsterputs. Eftersom vintern är lågsäsong för företaget, vars kärnverksamhet är fönsterputsning, har man av tradition kompletterat med snöskottning vintertid. – En normal vinter har vi kanske ett tiotal personer i gång. Denna vinter hade jag 159 personer på lönelistan. Jag köpte snöspadar för 150 000 kronor och har nu 200 snölassar stående i förrådet. Det var galet. Han säger att det var en utmaning att växa så mycket under en kort period för att kunna serva alla kunder. Det är också snabba ryck. När snön ligger tjock vill kunderna inte vänta. – Men det gick bra. Vi lyckades få tag i bra folk. Gjorde en del efterlysningar på Facebook och många sökte sig till oss via rekommendationer. Och vi fick en (1!) person från arbetsförmedlingen. Extremvintern kommer också att synas på omsättningen som beräknas


Snöeffekt driver omsättningen i höjden Wedins Fönsterputs med huvudkontor på Alnö startades redan 1974 och gjorde en omstart 2012 med Tony Wedin som ensam ägare. Antalet anställda är 7. Omsättningen för 2017 var cirka 4 mkr. För 2018 beräknas omsättningen till cirka 10 mkr, där snöskottningen under den senaste extremvintern driver upp siffrorna.

Kontoret på Alnö har stora fönster mot Alnösundet. En rejäl uteplats tar tillvara på utsikten.

Startade 1974 Företagsamheten har alltid funnits där. Redan i nian drev han en kiosk på Alnö och pappa hade en enskild firma och startade Wedins Fönsterputs 1974 där också sonen började arbeta och så småningom tog över. I nästan 30 år drev han företaget tillsammans med en kom

panjon – innan de gick skilda vägar. 2012 startade Tony om på egen hand. – Det var oerhört jobbigt då men så här i efterhand var det bra. Jag trivs mycket bättre med att driva företaget själv. När samarbetet med kollegan sprack tänkte sig Tony att driva en liten verksamhet och började med bara en anställd. – Men det blev snabbt mycket jobb och vi var i gång sju dagar i veckan. Vi fick anställa en till och fick mer jobb och kunde anställa fler. Nu är vi sju anställda plus ett antal säsongsarbetare.

Välkänt lokalt Wedins är ett riktigt familjeföretag. Hustrun Lena sköter administration, bokföring och löner och 21-åriga dottern Isabell jobbar som fönsterputsare i bolaget. t

öka till cirka 10 mkr 2018, jämfört med cirka 4 mkr året innan. Nu skiner en värmande höstsol på verandan till kontoret, som är byggt intill bostadshuset på Alnö. Det är en spektakulär byggnad för att vara ett kontor där utsikten över Alnösundet tas tillvara genom höga fönsterpartier. Inomhus är det delvis öppet till knock med rejäl takhöjd. – Det blir lite besvärligt att putsa, skämtar Tony.

Bättre affärer 7


Företagande

Tony Wedin/ Ålder: 53 år Familj: Frun Lena och dottern Isabell, 21, som också jobbar i bolaget. Sonen Charlie, 18, som utbildar sig till kock i Östersund Bor: Villa på Alnö, granne med kontoret Gör: Driver Wedins Fönsterputs med sju anställda Fritid: Matlagning, vara ute i skog och natur. Har en stuga ute i skogen i Hedvigsfors i norra Hälsingland

t

Aktuell: En av tre nominerade till priset som Årets företagare i Sundsvall

Wedins är ett välkänt företag bland många sundsvallsbor. Dels för att man funnits i många år, dels för att man syns när man putsar skyltfönster i stenstan. Men också för att man har en diger kundlista. – Jag tror att vi har över 3 000 kunder, allt från tant Agda till storföretaget SCA. Rutavdraget har varit en bra reform som gett nya affärer. Den gör att privatpersoner får dra av halva arbetskostnaden när de beställer fönsterputs eller snöskottning. – Rut har inneburit att svartjobben försvunnit från marknaden och att vi fått fler privatpersoner som kunder. Det är allt från pensionärer till barnfamiljer som utnyttjar rut, som numera står för nästan hälften av vår omsättning.

Nominerade Tony Wedin och Wedins Fönsterputs var en av tre nominerade till priset som Årets företagare i Sundsvall som valdes ut bland 29 kandidater. – Det hade jag aldrig kunnat tro, men det är roligt att få uppmärksamhet och dessutom är det bra marknadsföring och stärker varumärket, säger han. Han har inga planer på att sluta eller trappa ner på verksamheten. – Nej. Jag gillar att jobba. Vissa tror att det är monotont att ”bara” putsa fönster, men ingen dag är den andra lik. Det roliga är att man träffar så många olika människor. n 8 Bättre affärer

Tony Wedin har varit företagare i hela sitt yrkesliv och har inga planer på att trappa ner.


Event & konferens

Mötesplats ÖRNSKÖLDSVIKS

Längst ut på framnäsudden i Örnsköldsvik ligger Fjällräven Center, MODO Hockeys hemmaarena och stadens främsta mötesplats. Utöver elithockey arrangeras här större evenemang i form av konserter, mässor, festmiddagar, konferenser, teambuildings och kick-offer. Här hjälper vi er att arrangera fester och middagar efter era önskemål, stora som små. Med ett utökat meny- och evenemangskunnande som backas upp av personal av främsta klass, är vi fast beslutna att vi kan göra ert arrangemang till något alldeles extra. Välkommen till Fjällräven Center!

BOKA KICKOFF/FÖRETAGSEVENT PÅ FILMSTADEN! Filmevent är ett populärt sätt att samla många gäster och där du får total uppmärksamhet i biosalongen. Det är en unik möjlighet att kommunicera ditt budskap till kunder samtidigt som ni bjuder på en trevlig filmupplevelse. Varför inte starta med mingel med snittar och något gott i glasen? Vi skräddarsyr efter önskemål. Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB | 0660-21 66 00 | restaurang@modohockey.se

Nyfiken? Kontakta oss för en förutsättningslös dialog! filmstaden@fhpsundsvall.com

73 hotellrum 12 konferensrum

TID FÖR KONFERENS

gym, bastu, pub och skogsbruksmuseum.

- med extra gott samvete Ring oss och få ett skräddarsytt paket till ett bra pris!

1 timme från Sundsvall, Östersund och Höga Kusten.

När du bokar ett dagpaket hos oss under september/ oktober så skänker du samtidigt 10 kr per deltagare till UNICEF. Vi vill helt enkel ge extra kraft till de som behöver det mest! Tillsammans med dig gör vi en viktig insats. Ange ”UNICEF” vid bokning. Varmt välkomna till oss! Kontakta oss på q.conference.sundsvall@choice.se eller 060-16 00 10.

Skogsvägen 18, 844 41 Bispgården 0696-59 90 00 | alggardsberget.se 

Bättre affärer 9


Möte & konferens

De öppnar dörrar för värdefulla möten Sedan starten har Sundsvall Convention Bureau bidragit till möten och kongresser för över hundra miljoner kronor. Men utöver det ekonomiska värdet finns många andra effekter. – Ett väl arrangerat möte är ett kostnadseffektivt strategiskt verktyg, säger Monika Zetterberg. TEXT och bild: thomas ekenberg

10 Bättre affärer

S

undsvall Convention Bureau startade sommaren 2015 och har som uppgift att stötta företag och organisationer som vill hålla möten och konferenser i stan. Monika Zetterberg och Kenneth Eriksson driver verksamheten, som bekostas av kommunala medel, och ger helt kostnadsfritt stöd. – Det handlar om att hjälpa och stötta dem som räcker upp handen och säger att nästa gång så träffas vi i Sundsvall. På sås sätt kan vi bidra till att stärka regionen och skapa tillväxt, säger Kenneth Eriksson. Sundsvall Convention Bureau hjälper inte till med själva genomförandet, utan fungerar som dörröppnare till den lokala besöksnäringen. Mötesindustrin är en viktig del av den växande besöksnäringen och skapar intäkter för bland annat hotell, mötesanläggningar och restauranger. I genomsnitt spenderar en kongressdeltagare cirka 3 500 kronor per dygn. Räknat på de 26 möten som hållits med stöd av Sundsvall Convention Bureau sedan starten för tre år sedan handlar det totalt om en omsättning på över hundra miljoner kronor. – Det ekonomiska värdet är förstås viktigt. Men förutom det så bidrar kongresser till att stärka Sundsvalls varumärke och ger bra PR. Monika Zetterberg påpekar också att det inte bara handlar om plus i kassan för besöksnäringen. – Utifrån behovet kan mötet användas för att kompetensutveckla befintlig personal, attrahera nya talanger, investerare och företag och att marknadsföra den egna verksamheten. Oavsett om man vill stärka Sundsvall som IT-stad eller locka nya medarbetare till sjukvården kan mötet användas som ett effektivt verktyg. Kenneth Eriksson menar att man måste se mötet som ett strategiskt verktyg


Fakta/ Sundsvall Convention Bureau etablerades 2015 som en del av Näringslivsbolaget efter ett beslut i kommunfullmäktige. Man erbjuder kostnadsfria tjänster för att stötta aktörer som vill hålla ett möte eller kongress i Sundsvall. Uppdraget är att skapa tillväxt via möten och därmed göra Sundsvallsregionen till en mer attraktiv region att besöka, arbeta, studera, bo och investera i på både kort och lång sikt. Man ska också via möten underlätta kompetensutveckling och rekrytering för att bevara viktiga befintliga verksamheter och talanger i regionen. Sedan starten har verksamheten bidragit till ett 25-tal möten. Den turistekonomiska omsättningen beräknas till över hundra miljoner kronor.

EN ARENA VÄRD ATT SYNA

Monika Zetterberg och Kenneth Eriksson på Sundsvall Convention Bureau vill slå ett slag för att använda mötet som ett verktyg i det strategiska arbetet för att utveckla den egna verksamheten.

för att utveckla den egna verksamheten. – Att ta på sig det lokala värdskapet för ett stort möte eller kongress är ett effektivt sätt att kompetensutveckla den egna personalen, eller ett verktyg för att rekrytera nya medarbetare. Det är en möjlighet att marknadsföra den egna verksamheten och att bygga nya nätverk, säger han. Sundsvall Convention Bureau står också bakom priset som Årets ambassadör vid Sundsvall Business Awards. Bland de nominerade finns Bo Rhodiner från det gastronomiska sällskapet Chaine des Rôtisseurs som ordnade Grand Chapitre i Sundsvall, Kristin Eriksson på miljökontoret som stod bakom Sveriges miljökommuners höstmöte samt Fredrik Granholm, Region Västernorrland, med konferensen Tactical Trauma.

Stora evenemang kommer Kommande år kan Sundsvall bland annat se fram emot Scenkonstbiennalen nästa år med cirka 2 000 deltagare. Och 2020 och 2021 hålls två internationella konferenser i stan med Bolagsverket som värd. Konkurrensen är hård och många andra städer har liknande verksamheter för att locka möten till just sin stad. – Sundsvall har bra förutsättningar och är en bra konferensstad. Den ligger mitt i Sverige och här finns goda kommunikationer, men det som är vårt starkaste argument är våra lokala värdar, säger Monika Zetterberg. ■ 

Välj en annorlunda miljö för ditt nästa företagsevent. Vi erbjuder skräddarsydda lösningar för 10– 200 personer mitt i Sundsvall oavsett om ni söker en avskild plats för ett föredrag eller vill fira med en stor fest. En uppskattad mötesplats har inget med tur att göra. Välkommen att höra av dig för en tid då vi kan visa upp casinots möjligheter och lägga grunden för just ditt evenemang. Ring eller mejla vår eventansvarige Jonny Aliranta på 010-120 22 16 eller jonny.aliranta@ casinocosmopol.se så berättar han gärna mer. LÄS MER PÅ CASINOCOSMOPOL.SE

Casinoparken 1 • Åldersgräns 20 år Alla visar id • Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-81 91 00 Bättre affärer 11


Lokaler & fastigheter

Återbruk på kontoret minskar både utsläpp och kostnader

Det finns miljardbesparingar att göra genom att bättre återbruka kontorsmöbler. Dessutom blir det stora miljövinster, enligt en ny studie.

A

tt använda begagnat i stället för att köpa nytt vid kontorsrenoveringar kan minska klimatutsläppen med minst 30 procent och kostnaden med närmare 60 procent. Det visar ett projekt där IVL Svenska Miljöinstitutet har samarbetat med arkitekter, byggföretag och tillverkare. På nationell nivå innebär det att återbruket skulle kunna minska klimatutsläppen med 43 000 ton varje år. – Det här är ett område där det verkligen går att spara, både ekonomiskt, avfallsmässigt och vad gäller klimatpåverkan. Varje år investeras miljardbelopp i kontorslokaler och omsättningen av inredning och avfallsmängderna är omfattande, säger Åsa Stenmarck på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Sänka koldioxidutsläppen Projektet har undersökt effekten av att återbruka byggmaterial och möbler i stället för att köpa nytillverkat när man renoverar kontor eller bygger nytt. Åtta vanliga möbler och byggprodukter har ingått i studien: kon12 Bättre affärer

torsstolar, besöksstolar, höj- och sänkbara skrivbord, planteringskärl, glaspartier, innerdörrar, takplattor samt golvplattor av textil. Resultatet visar att det i Sverige går att varje år spara 1,3 miljarder kronor, minska avfallet med 25 000 ton och sänka koldioxidutsläppen med 43 000 ton genom att återbruka dessa produkter. – Detta gäller även när vi räknar in kostnader för, och utsläpp från, transporter och rekonditionering, som byte av skrivbordsskivor eller omklädsel av stolar, säger Åsa Stenmarck. Effekten blir ännu tydligare när man bryter ned siffrorna till ett exempelkontor på 2 000 kvadratmeter med 170 anställda. Då blir besparingen 2 mkr, 40 ton avfall och 60 ton koldioxid. Vad lönar sig mest att återbruka? – Om vi väger samman alla tre sätten att spara är det viktigast att återbruka glaspartier, höj- och sänkbara skrivbord samt kontorsstolar, säger Åsa Stenmarck. ■

Spara pengar och miljö genom återbruk på kontoret.


I Timrå kan vi erbjuda...

fina kontorslokaler på Terminalvägen

Söker Ni lokal i Sundsvall, Timrå eller Härnösand?

Libergs Sweden AB är ett företag med lång erfarenhet och kompetens inom byggnadsställningar, industriställningar, väderskydd och bygghissar. Vi arbetar med allt från hissbryggor, Zip-Up ställningar till skyddsräcken och mycket mer.

Er leverantör för en komplett ställningsentreprenad www.libergs.seKontakta: Mats Andersson Tfn 060-777 03 09

Nyrenoverade kontor i mycket representativa lokaler. Fastigheten ligger i ett populärt område med många företag i olika branscher. Goda parkeringsmöjligheter med tillgång till motorvärmare. Kontor finns i flera olika storlekar, även rumsvis uthyrning.

mats@np3fastigheter.se

Fler lediga lokaler finns på vår hemsida www.np3fastigheter.se

Esplanaden 16 Sundsvall info@np3fastigheter.se

Bättre affärer 13


Företagande

Hernö gin bygger för fortsatt tillväxt Hernö gin ökar omsättningen kraftigt under det första halvåret 2018. Enligt halvårsbokslutet ökar omsättningen med 88 procent till 10,9 mkr jämfört med samma period förra året. Resultatet uppgår till totalt 3,0 mkr, vilket är en ökning med 85 procent. – Årets första sex månader har överträffat våra förväntningar rejält med en stark försäljningsökning såväl i Sverige som på våra prioriterade utlandsmarknader, säger Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin. Försäljningen på den svenska marknaden har ökat med 156 procent via systembolaget och med 175 procent till grossister jämfört med samma period 2017. – Vi ser nu resultatet av att Hernö Gin sedan december 2017 finns på hyllan på i stort sett alla systembolag i

Sverige samt en ökad etablering i restauranger och barer i Sverige, konstaterar Jon Hillgren. Under våren och sommaren genomförde Hernö gin en nyemission som övertecknades drygt fem gånger och som tillförde ett kapital på 5,6 mkr till bolaget. Det ökade aktiekapitalet finansierar ett nytt besökscenter med intilliggande vinterträdgård samt en ny kontorsbyggnad som är tänkt att stå klart sommaren 2019. ■

Härnösandsföretaget Hernö gin visar en kraftig tillväxt under 2018.

Dags för OVK-besiKtning? Vi på Bravida erbjuder allt från kontroll av ventilation till åtgärd. Ring oss på 060-66 39 00 så hittar vi en lösning som passar just din fastighet!

sunDsVall & HärnösanD WWW.braViDa.se 14 Bättre affärer


27-28 Oktober 27-28Oktober Oktober 27-28 27-28 Oktober 2018 2018 2018 2018

vinochdelikatessmassasundsvall.se/

060 - 580090

Köp dina biljetter på vinochdelikatessmassasundsvall.se Köp dinadirekt biljetter på eller betala i entrén vinochdelikatessmassasundsvall.se

27-28 Oktober 27-28 Oktober 2018 2018

Köp dina biljetter Köpdina dinabiljetter biljetterpå på Köp på Köp Köp dina dina biljetter biljetter påpå vinochdelikatessmassasundsvall.se vinochdelikatessmassasundsvall.se vinochdelikatessmassasundsvall.se vinochdelikatessmassasundsvall.se vinochdelikatessmassasundsvall.se eller betala direkt ellerbetala betaladirekt direktii entrén ientrén entrén eller eller eller betala betala direkt direkt i entrén i entrén 060 - 580090

vinochdelikatessmassasundsvall.se/ vinochdelikatessmassasundsvall.se/ vinochdelikatessmassasundsvall.se/ vinochdelikatessmassasundsvall.se/ vinochdelikatessmassasundsvall.se/

060- -580090 580090 060 060 060 - 580090 - 580090


Företagande Joakim Sjöstedt sadlade om från egen företagare till regionchef för Företagarna. En av hans utmaningar blir att vända den negativa medlemsutvecklingen i länet.

Timeouten ledde till ny roll Joakim Sjöstedt lämnade sitt företag och tog en timeout för att fundera på nästa vägval. Nu är han tillbaka som Företagarnas nye regionchef. TEXT och foto: thomas ekenberg

16 Bättre affärer


Joakim Sjöstedt/ Ålder: 40 år Bor: Hemmanet, söder om Sundsvall Familj: Fru och två barn Fritid: Är engagerad i barnens aktiviteter och bland annat varit deras fotbollstränare. Har en sjöbod i Norrfällsviken. Är engagerad i hemvärnet och kör stridsbåt Bakgrund: Jobbat med organisationsutveckling, varit vd och delägare i Good Decision Aktuell: Ny regionchef för Företagarna i Västernorrland och Jämtland

F

öretagarnas nya regionchef för Västernorrland och Jämtland tillträdde sin tjänst i april men ursäktar sig när han visar upp kontoret i Sundsvall som fortfarande bär föregångarens prägel. – Thomas (Byström) har fortfarande en del grejer kvar här och jag ska väl så småningom göra det lite mer eget, men jag har hittills haft fullt fokus på att komma in i uppdraget och lära känna organisationen, säger han. Medan företrädaren gått vidare inom organisationen och blivit ny regionchef i Stockholm-Mälardalen så är Joakim ny i Företagarna. Han har dock lång erfarenhet av att leda och driva företag. I tio år har han varit vd och delägare i Good Decision – ett Sundsvallsbaserat företag inom organisationsutveckling. – Att få arbeta med att främja företagsklimatet är mycket inspirerande. Jag tar med mig mitt nätverk och breda kontaktnät i regionen. Sedan driver Företagarna frågor som ligger mig, som själv drivit ett mindre företag, varmt om hjärtat. Det handlar om att underlätta för företagen att växa, att lätta på regelbördan och att skapa ett bättre företagsklimat. Det rör skattefrågor men även problemen med att hitta rätt kompetens. Han pratar om att skapa god medlemsnytta. – Nyttan med Företagarna kan betyda olika saker beroende på vem du frågar. För en medlem kan det vara att vi är en stark part som kan påverka opinionen, för en annan kan det vara våra attraktiva aktiviteter och lokala nätverk i föreningarna. För en tredje kan det vara tillgång till juridisk expertis eller fina rabatter på tjänstebilen.

Blandade känslor Det var flera faktorer som ledde fram till att Joakim Sjöstedt hamnade på regionchefens stol. – Jag hade varit verksam i företaget sedan 2000 och haft en fantastisk tid där jag trivts jättebra. Men kände ändå att jag ville prova något nytt, så jag valde att kliva av. Han visste inte vad han skulle göra, även om han hade ett antal idéer, och tog en tre månaders lång time-out i början av året. – Det var blandade känslor att kliva av. Det var både läskigt och spännande att få tid för reflektion och fundera över vad jag ville göra. Tankar fanns på att starta en ny verksamhet, men då jag fick höra att jobbet som regionchef var ledigt kändes det helt rätt. Hans uppdrag är att serva två län och 15 lokalföreningar i Jämtlands och Västernorrlands kommuner. Det blir en del resor. Han är 

nyss hemkommen från Strömsund där han träffade lokalföreningen. Dagen efter vårt möte ska han till Härnösand för att tillkännage vem som blivit Årets företagare i Västernorrland innan ett tvådagars möte väntar på huvudkontoret i Stockholm. – En stor skillnad jämfört med att vara företagare är att jag nu jobbar för en medlemsägd organisation där opinionsarbetet är viktigt. Det finns ett stort hjärta hos många medlemmar som engagerar sig helt ideellt. Min roll är att vara lyhörd och att stötta medlemmarna.

Öka antal medlemmar Företagarna har haft en negativ medlemsutveckling i länet under de senaste åren, men utvecklingen har planat ut. Ett viktigt fokus för Joakim Sjöstedt blir därför att öka antalet medlemmar. – Det viktigaste för mig i det arbetet är att lyfta och stötta lokalföreningarna. Det finns många engagerade företagare i lokalföreningarna som gör ett fantastiskt jobb. Helt ideellt. En utmaning är också att få våra nya medlemmar att stanna kvar i organisationen och ta del av våra aktiviteter. Ett bra exempel är Mingelonsdag, en återkommande aktivitet i Sundsvall som var en av tre som nominerades till vår kongress som den bästa medlemsaktiviteten. De lokala politikerna är ett annat viktigt fokus för regionchefen. – Generellt tycker jag att det finns ett intresse för företagsfrågor bland våra politiker. Men jag önskar förstås att de hade ännu mer fokus på företagsklimatet. De pratar gärna om vad vi ska använda skattepengarna till, men glömmer bort vilka som genererar skattepengarna, nämligen företagarna, säger Joakim Sjöstedt. n Bättre affärer 17


Företagande

Småföretagarna öppna för praktikanter

Var tredje småföretagare i Sverige kan tänka sig att ta emot en nyanländ med erfarenhet från sin egen bransch som praktikant. TEXT: thomas ekenberg

E

n ny undersökning från Visma visar att var tredje småföretagare i Sverige, 35 procent, kan tänka sig att ta emot en nyanländ med erfarenhet från sin egen bransch som praktikant. I Sverige finns i dag omkring en miljon företag, varav den absoluta majoriteten har en eller ett fåtal anställda. – Småföretagens vilja att bidra till att fler utrikesfödda kan skaffa sig meriter och referenser, och därmed etablera sig på arbetsmarknaden, innebär en stor potential. Nu gäller det att ta tillvara den här kraften. Myndigheter och företag måste jobba sida vid sida, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Integration en viktig fråga På frågan vad som skulle underlätta för de små företagen att ta emot en nyanländ som praktikant svarar 31 procent ekonomiskt stöd och 18 procent att de vill ha hjälp med att hitta rätt person. – Integration är en viktig fråga för många och företag vill vara med och bidra. Resultatet av undersökningen tyder på att en större andel än 35 procent av företagen skulle ta emot en nyanländ praktikant om företagen till exempel får hjälp med ekonomiskt stöd eller att hitta rätt person, säger Boo Gunnarson. ■ 18 Bättre affärer

Bland små företag är intresset stort att ta emot praktikanter.

Så fungerar praktik n En praktikplats ersätter inte ett reguljärt jobb, utan innebär att en person är på en arbetsplats för att lära sig ett arbete, en arbetsplats eller bransch. n Praktikplatser förmedlas av universitet, högskolor, yrkeshögskolor, gymnasieskolor, kommuner och myndigheter som Arbetsförmedlingen. n Du måste ha ett avtal om praktiken. Avtalet innehåller uppgifter om praktikens längd, arbetstider, arbetsuppgifter och handledare. Om du vill ta emot en asylsökande som praktikant är det Arbetsförmedlingen du ska skriva avtal med.

n Du måste kunna ge praktikanten en handledare och ett intyg när praktiken är klar. n Du får inte ha näringsförbud, skatteskulder som lämnats till kronofogden eller ha stora betalningsanmärkningar. n Din ansvarsförsäkring gäller som om praktikanten vore en anställd. Självrisken fungerar också på samma sätt. n Du får inte ta betalt för att erbjuda en praktikplats och normalt sett utgår ingen lön. Däremot finns olika typer av ersättningar från till exempel kommunen eller försäkringskassan. Källa: Visma Spcs


SkönSmon

Stadsdel i utveckling

Skönsmon är en klassisk arbetarstadsdel i Sundsvall och här finns cirka 160 företag, varav många aktiva småföretagare inom industri, service och handel. Hantverkscentrum är ett centrum för en del av dessa. Sedan många år är också Skönsmon ett centrum för bilhanVälkommen att serva din bilbil, hos oss – och Bilfocus. Kubal del, med firmor som Molin Autoval tryggt & säkert är den största arbetsgivaren i området med sina 400 anställda. E4:n och bron över Sundsvalls-fjärden har inneburit nya möjligheter för företagarna på Skönsmon. Den nya vägen Auktoriserad Välkommen att serva din bil hos oss – har också medfört en återkomst Din Subaru-verkstad sedan av 2001det klassiska ortsnamnet verkstad tryggt & säkert Kubikenborg på vägskyltarna. AntaletAuktoriserad invånare på MED Skönsmon är cirka 5 800, varav 20 I SAMBAND verkstad procent SERVICE/REPARATION är över 65 år.Din Subaru-verkstad sedan 2001

Gäller vid uppvisande av annons.

15% 20% 20% 10% 15% 15%

RESERVDELAR RABATT PÅ resevdelssortiment.) RESERVDELAR

Mecas & Subarus (gäller Mecas & (gäller Subarus reservdelssortiment.)

Gäller vid uppvisande av annons! (gäller Mecas & Subarus Erbjudandet gäller tom 30/9 en? resevdelssortiment.) 2:a på besiktning

Gäller vid uppvisande av annons.

ÖVERSTIGANDE 2500:-, I SAMBAND MED GÖR VI EN SERVICE/REPARATION AC-SERVICE FÖR ÖVERSTIGANDE 2500:-, 599:-GÖR .Ord pris 1875:- FÖR VI EN AC-SERVICE Kampanj gäller om bil bokas innan 160430. 599:-.Ord pris 1875:Kampanj gäller om bil bokas innan 160430. RabattPÅ på RABATT RABATT PÅ aRbetskostnaden ARBETSARBETSKOSTNADEN KOSTNADEN Rabatt på RABATT PÅ ReseRvdelaR

Lugn, vi reparerar & släcker den Ackrediterad av Swedac.

Vi köper din bil! 060–12 60 60

Välkommen att serva din bil hos oss – tryggt & säkert

på besiktningen? BIL2:a & MASKINSERVICE Lugn, vi reparerar AB & släcker den I SUNDSVALL Auktoriserad Ackrediterad av060-55 Swedac. Östermov. 41 Sundsvall Tfn 44 16

Din Subaru-verkstad sedan 2001

BIL & MASKINSERVICE I SAMBAND MED SERVICE/REPARATION ÖVERSTIGANDE 2500:-, I SUNDSVALLGÖR AB VI EN AC-SERVICE FÖR

Östermov. 41 Sundsvall Tfn 060-55 44 16

599:-.Ord pris 1875:-

Kampanj gäller om bil bokas innan 160430.

20%

RABATT PÅ ARBETSKOSTNADEN

RABATT PÅ Nr 10 2009 15% RESERVDELAR

Gäller vid uppvisande av annons.

verkstad

LokalAktuellt

@ktuella www-s (gäller Mecas & Subarus resevdelssortiment.)

i samarbete med

2:a på besiktningen?

Lugn, vi reparerar & släcker den Ackrediterad av Swedac.

BIL & MASKINSERVICE I SUNDSVALL AB

– skyddar lacken på din bil

Östermov. 41 Sundsvall Tfn 060-55 44 16

EnhörningsvägEn 22 • 060-15 95 20

Fräsch frukt till ditt företag 060 53 96 10 | info@fruktab.se | www.fruktab.se

Östermovägen 48

STENSKOTTS- & SOLFILM

Proffs PÅ soLfILM & bILgLas 10 Års garantI 060-61 42 00 Östermov. 41 Sundsvall

Östermovägen 41, Sundsvall

060-61 42 00

Allt in

www.dackofalg.se Vi finns på Hovgatan 1, Sundsvall TELEFON VÄXEL: 060-12 05 65

w


Bil & Motor

Eldriven Silverpil Den ensitsiga och eldrivna Vision EQ Silver Arrow är en oblyg hyllning till Mercedes-Benz legendariska W125 Rekordwagen ”Silverpil” som höll hastighetsrekordet på allmän väg i nästan 80 år. Den nya Silverpilen bygger vidare på den extrema aerodynamiken och designen från W125. 5,3 meter lång och bara en meter hög, helt i silver och med en sittplats. Den ljudlösa bilen utvecklar 750 hk (550 kW) och har ett batteri på 80 kWh som ger en räckvidd på cirkaa 40 mil. n

Corrolla återuppstår n Toyota återupplivar modellnamnet när nästa generations C-segmentsmodell lanseras i början av 2019. Modellen, som ersätter nuvarande Toyota Auris, byggs på Toyotas nya plattform och alla tre modeller (halvkombi, sedan och kombi) får den senaste hybridtekniken. Den nya Corollan kommer att premiärvisas vid bilsalongen i Paris i oktober.

Tröttnar man på tystnaden går det utmärkt att ställa så att bilen avger olika ljud. Till exempel en AMG V8 eller en Formel 1 motor.

Ny version av Outlander Plug-In

n Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid lanseras som utvecklad och förfinad generation under september. Modellen, som är ett resultat av Mitsubishis kontinuerliga kunddialog, bjuder på en rad nyheter så som en helt ny motor, förnyad design, nytt chassi, utökad räckvidd samt fler 4WD-lägen. Modellen lanseras i Sverige i slutet av september. Pris från 399 900 kr.

Grattis till 50-åringen n Volvos prestigemodell 164 fyller 50 år. Den lanserades första gången hösten 1968, med en rak sexa, tjockt ylletyg på stolarna, textilmattor på golvet och baksätet profilerat för två personer med ett nedfällbart armstöd i mitten. Modellen tillverkades fram till 1975 och de flesta bilarna exporterades till USA.

Familje-suv i större format n Audis familje-suv Q3 kommer i andra generation med delvis ny designad front och vässade sidolinjer, samtidigt som den blivit rymligare och fått större flexibilitet. Till att börja med erbjuds nya Q3 med fyra fyrcylindriga direktinsprutade motorer med turboladdning, tre bensin och en diesel samt en sexväxlad manuell växellåda alternativt den sjustegade S tronic-dubbelkopplingslådan. Nya Audi Q3 lanseras hos de svenska återförsäljarna i november 2018 och säljstarten är planerad till september. 20 Bättre affärer

Världspremiär för ny BMW-roadster n BMW har visat upp sin nya roadster Z4 M40i First Edition. Specialversionen av BMW:s nya Z4-roadster som byggs i begränsad upplaga, får en rak 6-cylindrig motor på 340 hästkrafter som gör 0 till 100 km/h på 4,6 sekunder. Släpps ut på vägarna under våren 2019.


Foto: triumph motorcycles

Den fina sommaren gynnar mc-försäljningen Motorcykelbranschen har fortsatt högtryck. Hittills i år har antalet nyregistrerade mc ökat med sju procent jämfört med förra året. Även försäljningen av fyrhjulingar och mopeder ökar kraftigt.

S

ommaren värmebölja har speglat sig i moped och motorcykelbranschens försäljningssiffror. Enigt branschorganisationen har 7 883 mc registrerats hittills i år, vilket är en ökning med sju procent jämfört med förra året. Antalet registrerade mopeder har under samma period ökat med tio procent. I övriga fordonskategorier fortsätter köparna gå från ATV-segmentet till traktorregistrerade fyrhjulingar. De senare har ökat med hela 24 procent. Niklas Kristoffersson, vd för moped- och motorcykelbranschens riksförbund, konstaterar också att det stora intresset för mopedbilar börjar svalna något. – Trenden för nyregistrerade mopedbilar fortsätter inte rakt uppåt utan minskar något, säger han och konstaterar att antalet nyregistreringar har minskat med 4 procent i år. ■

ATT KONTAKTA NÄRMASTE BETONGLEVERANTÖR KAN VARA SVÅRT.

Vi levererar färdig betong till stora och små projekt, till både privatpersoner och företag. Kontakta oss på 060-16 80 80 eller kom in till oss på Birstavägen 13 så hjälper vi dig med ditt projekt! Vill du veta mer? swerock.se

NAPRAPAT MASSAGE POWERPLATE SJUKGYMNASTIK PERSONLIG TRÄNING NAPRAPAT MASSAGE POWERPLATE SJUKGYMNASTIK PERSONLIG TRÄNING NAPRAPAT MASSAGE POWERPLATE SJUKGYMNASTIK PERSONLIG TRÄNING

Din kropp pratar med dig Dinkropp kropppratar pratarmed meddig dig ””Din ” ––lyssnar du? lyssnar du? ””” – lyssnar du?

Nu äve N foNtbäudävnen foutbäävddeanr! da Boka online: www.ryggklinik.nu f o Boka online: www.ryggklinik.nu tbäddar! r! FÖRETAGSBESÖK? KONTAKTA OSS FÖR OFFERT

www.ryggklinik.nu Storgatan 35 i Härnösand, 0611-184 Boka 30 • online: Universitetsallén 10 , 060-53 88 90 • Storgatan 35 i Härnösand, 0611-184 30 • Universitetsallén 10 , 060-53 88 90 • Storgatan 35 i Härnösand, 0611-184 30 • Universitetsallén 10 , 060-53 88 90 • 

www.ryggklinik.nu www.ryggklinik.nu www.ryggklinik.nu Bättre affärer 21


Nya företag l 2 make AB

Metkroksvägen 2, 865 91 ALNÖ Bolaget ska bedriva konsult och utbildningsverksamhet inom arbetsrätt, organisation och HR-frågor samt därmed förenlig verksamhet. Bolaget ska även utföra tjänster inom markentreprenad, uthyrning av släpagnar samt äga och förvalta skogsfastigheter samt därmed förenliga verksamheter. Styrelse: Lidgren, Hans Kenneth

l AB Brejnes Investment & Holding

Bättre affärer presenterar nya aktiebolag i Sundsvall, Timrå, Ånge och Härnösand.

l Anipona AB

Vivstavarvsvägen, Vivstavarv 1:64, 861 33 TIMRÅ Bolaget skall självt eller genom dotterbolag bedriva hämtning, leverans och kremering av djurkroppar samt uthyrning, transport och service av kylar och frysar - bedriva tjänster i form av djurbegravning, minneslund och försäljning av urnor - äga och förvalta fast och lös egendom - samt bedriva med allt ovanstående förenlig verksamhet. Styrelse: Lundqvist, Märtha Maria Josefine, Jansson, Dick Per Joar

Kajakvägen 5 B, 865 51 ANKARSVIK Bolaget skall äga och förvalta aktier och andelar samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Björk, Lennart Mikael

l Anker i Norr AB

l AJ Lackkonsult AB

l Anna Marias Hälsa och Inredning AB

Kyrkvägen 25, 862 33 KVISSLEBY Bolaget skall sälja karosseri- och lackeringstjänster för fordon, förvaltning av fast och lös egendom, samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Jansson, Peter Alexander

l Ala3DX AB

c/o Magnus Gidlund, Vallmovägen 6, 857 40 SUNDSVALL Utveckling av produkter inom självhushåll i betydelsen produktion av egen mat och energi, avfallshantering och egen tillverkning av reservdelar och utrustning. Detta inkluderar 3D printing och ”Computer Numerical Control” maskiner (dvs datastyrda maskiner för tillverkning) för hushåll samt tillhandahålla utbildning i dessa ämnen. Förvaltning av aktier och värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Gidlund, Lars Magnus

l Anderstam hus AB

c/o Andreas Anderstam, Paviljongvägen 1 F, 852 40 SUNDSVALL Bolaget ska driva tillverkning och försäljning av byggnadsmaterial, snickerier, monterings-, nyckelfärdiga och småhusentreprenader samt att köpa, sälja och förvalta fast egendom och därmed förenliga verksamheter. Styrelse: Raupach Anderstam, Andreas Bodo

l Andreas Jacobsson AB Bötsle 125, 870 10 ÄLANDSBRO Aktiebolaget ska äga och förvalta fast och lös egendom, konsultverksamhet i form av företagsledning och administration, handel med värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Jakobsson, Lars Andreas 22 Bättre affärer

c/o Tommy Sundström, Kyrkvägen 23, 862 33 KVISSLEBY Konsultverksamhet för restauranger och hotell. Styrelse: Sundström, Kjell Tommy

c/o Anna-Maria Alvebro, Krokvägen 2,864 33 MATFORS Företaget ska driva ett gym och erbjuda träning och hälsa för barn, ungdomar och vuxna. Företaget erbjuder även tjänster inom inredning som färgsättning, ljussättning, planritningar, homestaging till både privatpersoner och företag. Styrelse: Andersson, Anna-Maria Margareta

l Aplomb AB

c/o Helenius Martinsson, Furuvägen 26, 871 52 HÄRNÖSAND Bolaget skall bedriva, inom kultur- och konstområdet, konsultation, projektledning, projektering, utredningar, undervisning, coachning, fotografering, dokumentation och därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Helenius Martinsson, Mira Johanna

l Autocenter Mittsverige AB Kontorsvägen 9, 852 29 SUNDSVALL Bolaget skall bedriva försäljning av fordon samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Eriksson, Per Mikael Mathias

Styrelse: Saastamoinen, Christian

Reino

l BPCS Holding AB

c/o Bilkonsult Sundsvall AB, Skottsundsvägen 59, 8 62 34 KVISSLEBY Holdingbolag. Styrelse: Persson, Björn Gunnar

Bilkonsult Sundsvall AB, Skottsundsvägen 59, 862 34 KVISSLEBY Hyra ut och förvalta fastigheter till privatpersoner och företag.

l Dina Skyltar Höga Kusten AB

c/o Inga-Siv Kejerhag, Eriksbergsgränd 5c Lgh 1201, 871 32 HÄRNÖSAND l BV Resultat AB Bolaget ska äga och förvalta annonsGarvaregatan 6 B, plattformer samt producera annons871 31 HÄRNÖSAND material. Bolaget ska också sälja Föremålet för bolagets verksamhet är reklamplatser. att bedriva anläggnings-, bygg- och Styrelse: Bäckström Andersson, industriella tjänster, skogs- och jordCarl Fredrik, Johansson, Jan Joakim bruksnära tjänster samt bedriva handel Sebastian, Jonsson, Bo Anders, med värdepapper samt därmed förenlig Kejerhag, Ann Inga-Siv Evylin verksamhet. Styrelse: Westman, Jens Robert

l Bäckströms Idrott & Hälsa AB

Tygelvägen 6 F, 857 51 SUNDSVALL Aktiebolaget ska bedriva fysträning och fystester, personlig träning, gruppträning, hälsouppdrag, försäljning och inköp av idrottsmaterial och idrottsutrustning, uppdrag som hockeydomare, därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Bäckström, Lars Fredrik, Bäckström, Lars Niklas

l CNordlander AB

Skolhusallen 3, 852 32 SUNDSVALL Bolaget skall bedriva hälsa- och sjukvård, friskvård, utbildning, handel med sjukvårdsartiklar, bedriva konsultverksamhet avseende företags organisation och utveckling samt därmed förenlig verksamhet Styrelse: Nordlander, David Olof Christopher

l Cornerstone Management AB

Porfyrvägen 2, 853 57 SUNDSVALL Bolagets verksamhet ska vara att bedriva konsult-, försäljnings- och entreprenadverksamhet inom fastighets- och byggbranschen samt förenlig verksamhet. Styrelse: Zetterberg, Lars Johan

l DE Entreprenad AB

Storjorden vägen 13, l BIOB Invest AB 864 31 MATFORS Målsta 163, 864 91 MATFORS Bedriva entreprenad och åkeriverksamBolaget skall äga och förvalta lös egenhet samt äga, förvalta fastigheter och dom samt därmed förenlig verksamhet. värdepapper. Styrelse: Johansson, Bertil Styrelse: Eriksson, Olov Daniel Percival

l BPCS Fastigheter AB

Bolaget skall bedriva fastighetsförvaltning och hyra ut lägenheter. Köp och försäljning av fastigheter samt tomter. Styrelse: Faraj, Zhwan Abdulqadir

l Din fastighet i Västernorrland AB Fridhemsgatan 94 A, 854 61 SUNDSVALL

l Dingersjö 2:16 AB

Kyrkogatan 16 B, 852 31 SUNDSVALL Bolaget ska bedriva byggande och projektering av hyresfastighet samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Jonsson, Tom Richard Gabriel

l E.Js Sport & Consulting AB Hjortronstigen 21, 871 62 HÄRNÖSAND Aktiebolaget ska sälja tjänster inom mental coachning och tjänster för att analysera, planera och coacha aktiva från motionärer till elit. Aktiebolaget skall även anordna seminarier, träningsresor, genomföra utbildningar, sälja träningsutrustning samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse:Jonsson, Erik Tomas

l Eko Brunnsborrning i Timrå AB

c/o Bergvärme i Sundsvall, Hantverksvägen 3A, 861 36 TIMRÅ Bolaget skall bedriva borrning av energibrunnar, vattenbrunnar och övrig entreprenadborrning såsom grundläggningsborrning samt förenlig verksamhet. Styrelse: Banér, Lars Åke

l Energiservice i Härnösand AB Kiörningsgatan 26, 871 33 HÄRNÖSAND Aktiebolaget ska tillhandahålla arbeten, service och konsultationer inom områdena VVS, byggnation och snickeri samt idka med dessa områden förenlig verksamhet samt förvalta fast och lös egendom. Styrelse: Asternström, Roger Jörgen

Fler nya företag... Se sida 24


Välkommen till…

Vill du att ditt företag ska synas här? ring 060-57 21 50!

Exakt som du vill ha det!

... Sundsvalls kommun

Vi kan solavskärmning! Med hjälp av ett brett produktsortiment och

Terrassmarkiser • Persienner • Cellgardiner kunnig personal ser vi till att du får den lösningen • lamellgardiner • sCreen FönsTermarkiser som passar just dina behov när det gäller • Plisségardiner rullgardiner ljus, design och energi.

Skyltar - dekaler - bildekor - affiScher - Skylift - MM

Tungatan 2 | 060-61 22 02 | www.sidsjo.nu

Tungatan Mån 2 | 060-61 22 02 | www.sidsjo.nu 10-18 Tis-Fre 10-16

Allt inom branschen! Vi skapar rum för trivsel

www.hedern.se

Allt inom branschen!

Allt inom branschen!

Rekordprojektet

060-13 53 0

SCA satsar på en hållbar, kostnadseffektiv och lönsam framtid www.sca.com

Allt inom branchen Allt inom branschen! Allt inom branchen

Allt inom branchen Allt inom branchen Allt inom branchen

Plattformshissar / traPPhissar 060-12 59 12

www.partillehiss.se

Allt inom branchen 060- 19 91 00 www.emhartglass.com … Härnösands kommun

EXPONERA DITT BUDSKAP. LÄTT. RÄTT. SMART! 060-678500

… Timrå kommun www.timra.se

Vi kan stålkonstruktioner, smide, tillverkning och reparationer

Norrlands bästa företagsklimat Läs mer på: www.timra.se/naringsliv

Innehar certifikat EN 1090 och EN 3834 Svetsarvägen 3, 861 36 Timrå | Tel: 060-61 90 90 | Mail: goran@glm-stahls.se www.glm-stahls.se


Nya företag l Epidot Solutions AB

Södra Järnvägsgatan 35, 852 37 SUNDSVALL Bolaget skall bedriva IT-konsultverksamhet, företrädesvis inom utveckling, programmering och design av programvaror, applikationer och webbplatser samt förenlig verksamhet. Styrelse: Slotts, Karl Fredrik, Sikström, Lars Markus

l Fastighets AB Vallbacken 21:6

c/o NP3 Fastigheter, BOX 12, 851 02 SUNDSVALL Bolaget ska äga och förvalta fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Larsson Frengen, Lars-Erik, Selin, Marie Katrin, Nelvig, Thord Andreas

l Fastighets TRV Gävle AB

c/o NP3 Fastigheter, Box 12 851 02 SUNDSVALL Bolaget ska äga och förvalta fast och lös egendom samt förenlig verksamhet. Styrelse: Selin, Marie Katrin, Vallin, Håkan Karl Gustav, Nelvig, Thord Andreas

l FRYKLAND CONSULTING AB Brunnshusgatan 12B, 871 32 HÄRNÖSAND Bolaget ska bedriva konsultverksamhet inom utbildning, ledarskap, utveckling, utredning, marknadsföring och försäljning, författarskapverksamhet samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Frykland, Carl Johan

l Gradin IT AB

Malmövägen 157, 8 57 30 SUNDSVALL Konsultation inom IT samt Förvaltning av värdepapper Styrelse: Gradin, Karl Olof Joakim

l Granlo IT Consulting AB

c/o Martin Hansson, Västra vägen 66B, 857 40 SUNDSVALL Företaget ska bedriva konsultverksamhet företrädesvis inom IT, samt utveckla mjukvaruprodukter, äga och förvalta värde- papper och utöva därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Hansson, Martin Axel

l GreenCarpool Norden AB Åkergränd 1, 853 53 SUNDSVALL

Bolaget ska bedriva en kommersiell bilpool med fokus på miljövänliga transporter, relaterade mobilitetstjänster och 24 Bättre affärer

Bättre affärer presenterar nya aktiebolag i Sundsvall, Timrå, Ånge och Härnösand.

konsultverksamhet samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Eriksson, Björn Sebastian, Petrovic, Daniel, Byström Grein, Robin Daniel

l Groundstream AB

Hantverksvägen 16, 861 36 TIMRÅ Bolaget skall äga och förvalta aktier och andelar samt förenlig verksamhet. Styrelse: Markström, Erik Johan

l Gunilla Bergsten Psykoterapimottagning AB Krönängsvägen 2, 862 34 KVISSLEBY Bolaget skall tillhandahålla psykoterapi, behandling med kognitiv beteendeterapi, handledning inom nämnda område och utbildningsterapi samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Bergsten, Monica Gunilla

l Göransson, Göransson & Englund Consulting AB

Pär-Göran Göransson, Krejaregatan 2, 856 35 SUNDSVALL Bolaget skall bedriva konsultation inom personal, organisation och utveckling inom HR. Bolaget skall även bedriva verksamhet inom IT såsom test och utveckling samt därmed förenlig verksamhet. Bolaget kommer även arbeta inom byggnadssektorn med om- och tillbyggnad, konsultation, plattsättning samt därmed förenlig verksamhet. Bolaget kommer även att bedriva handel och förvaltning av värdepapper och därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Englund, Linda Marie, Göransson, Pär Mikael, Göransson, Per-Göran Ingemar

l Harde Bo AB

Bergsgatan 5b, 852 36 SUNDSVALL Fastighetsbolag Uthyrning och utveckling av fastigheter. Styrelse: Hardegård, Hans Marcus

l Hartungviken Fastighets AB

c/o Norrlands Handelshus i Sundsvall AB, Norra vägen 40, 856 50 SUNDSVALL Bolaget ska äga och förvalta fast och lös egendom samt förenlig verksamhet. Styrelse: Berg, Hans Rune, Berg, Ulf Rune, Jonsson, Lars Rickard, Granström, Anders Robert

l Hartungviken Förvaltning AB

c/o Norrlands Handelshus i

Sundsvall AB, Norra vägen 40, 856 50 SUNDSVALL Styrelse: Bolaget ska äga och förvalta fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Granström, Anders Robert

l Joarus Invest AB

c/o Norrlands Handelshus i Sundsvall AB, Norra Vägen 40, 856 50 SUNDSVALL Bolaget ska äga och förvalta fast och lös egendom samt förenlig verksamhet. Styrelse: Berg, Hans Rune, Berg, Ulf Rune, Jonsson, Lars Rickard, Granström, Anders Robert

Jansson, Bänkåsvägen 11, 865 92 ALNÖ Bolaget skall självt eller genom dotterbolag - finansiera, förvärva, förvalta och överlåta aktier i andra bolag, fastigheter, värdepapper och annan lös egendom bedriva företagsekonomisk rådgivning och tjänster med inriktning på strategiska, finansiella och IT-relaterade frågor samt styrelsekompetens och projektledning - bedriva investeringsrådgivning, förmedla kontakt mellan köpare och säljare och utföra tjänster vid transaktioner avseende bolag, fastigheter och rörelser samt bedriva förenlig verksamhet. Styrelse: Jansson, Dick Per Joar

l Ido te och kafferosteri AB

l Karls & Son ekonomi och uthyrning AB

l Hartungviken Holding AB

Rörgatan 28, 852 39 SUNDSVALL Te, presenter och kaffehandel med eget kafferosteri. Styrelse: Widenberg, Nina

l Indivd AB

Bizmaker, Storgatan 71 F, 852 30 SUNDSVALL Verksamheten ska bedriva utveckling inom IT och Artificiell intelligens. Styrelse: Berggren, Per Jonas Stefan

l Industrial Solar Holding Europe AB

Fiskaregatan 11, 871 33 HÄRNÖSAND Bolaget ska, direkt eller indirekt, bedriva utveckling och tillverkning av utrustning för förnyelsebar energi. Service och projektering, försäljning och finansiering av projekt inom förnyelsebar energi. Handel med värdepapper. Styrelse: Olsson, Olle, Zahler, Christian Siegfried, Byström, Bengt Joakim, Schwind, Tobias

l Instoria MSPV 2018 AB

c/o Permobil Aktiebolag, BOX 12, 861 23 TIMRÅ Bolaget har till föremål för sin verksamhet att, direkt eller indirekt, äga och förvalta aktier i Instoria Invest AB, org. nr 556930-2630, samt driva därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Bandhold, Carl Fredrik Wilhelm, von Heijne, Anna Cecilia, Cederholm, Ulf Christian

l JD Automation AB

Jens Oskarsson, Hökvägen 6, 862 32 KVISSLEBY Företagets verksamhet är att erbjuda tjänster inom fastighetsautomation dvs installation, service och underhåll av fastighetstekniska system. Styrelse: Johansson, John Daniel, Oskarsson, Jens Nils Ove

Lagfors 11, 861 93 LJUSTORP Bolagets skall bedriva uthyrning av personal till företag och myndigheter omfattande ekonomiska- och administrativa tjänster ävensom på uppdrag utföra samma typ av tjänster samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Karlsson, Per Johan

l Khalid Ahmed Taxi AB

c/o Halle Mahdabi, Norrmalmsgatan 10 A, 852 34 SUNDSVALL Bolaget ska bedriva taxiverksamhet. Äga och förvalta värdepapper, samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Ahmed, Khalid

l Klasisk Musik AB

Roslingsvägen 28, 871 40 HÄRNÖSAND Aktiebolaget ska bedriva artistisk verksamhet med fristående artister, föreläsare, mannekänger, orkestrar, konferencierer konsulttjänster inom musik, musikproduktion, arrangemang, inspelning, konserter, event handel med värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Norberg, Klas Anders Mikael

l KTL Consulting AB

c/o Kennet Thorsell, Furubergsgatan 17, 856 43 SUNDSVALL Teknisk konsultverksamhet och därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Thorsell, Anders Kennet

l LBM Fastigheter AB

Kajakvägen 5 B, 865 51 ANKARSVIK Bolaget skall bygga, förvalta samt hyra ut egna eller arrenderade fastlgheter och lokaler samt förenlig verksamhet. Styrelse: Björk, Lennart Mikael


Lögn, förbannad lögn & prognoser – en bok om finansmarknadens självbedrägerier Alf Riple, Norstedts Alf Riple är fondförvaltare med över 20 års erfarenhet av den nordiska finansmarknaden. Här gör han upp med föreställningar och teorier om finansmarknaden. Boken inleder med Lehman Brothers-haveriet med efterföljande storm i finansvärlden. Den tar oss med i diskussioner kring prognosmissar och ekonomers egentliga arbetsuppgifter. Den går igenom känslostyrda beslut på aktiemarknaden, inklusive exempel på författarens egna finanshaverier. Den lockar även till skratt vilket nog måste anses som en konst när det gäller den här typen av böcker. Det är en kritisk och objektiv författare som skrivit en lättläst och mycket intressant bok. Ida Norberg

Böcker för företaget Det vimlar av bra och inspirerande böcker om företagande ur alla dess aspekter. Bättre affärer guidar dig i bokfloden. I samarbete med Stadsbiblioteket i Sundsvall tipsar vi om de bästa bland alla nya böcker.

Panamadokumenten – berättelsen om historiens största läcka Bastian Obermayer & Frederik Obermaier, Weyler Bastian Obermayer & Frederik Obermaier

Panamadokumente

n

toriens en om his Berättels läcka största Med nyskrivet bidrag från reportrarna på Uppdrag granskning

Detta är berättelsen om hur det gick till när information om advokatfirman Mossack Fonseca, som i åratal använts som skattegömma för människor runtom i världen, läckte ut till media. Panamadokumenten dominerade mediabilden under några veckor, och i kölvattnet fälldes en statsminister. Omkring 400 journalister från 80 länder var inblandade i att lösa denna skatteparadisknut. Men den först inblandade var Bastian Obermeyer, journalist på Süddeutsche Zeitung i München. Boken är skriven av honom och hans kollega Frederik Obermaier. Sida efter sida berättar de om sitt och sina kollegers grävande och hur de kommer närmare och närmare sanningen. Detta är onekligen spännande läsning. Ida Norberg

Factfulness: Tio knep som hjälper dig förstå världen Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund, Natur & Kultur

Så här i valtider har åtminstone jag ett stort behov av att närma mig de komplexa utmaningarna vi står inför på ett välgrundat sätt. Jag är kort sagt i stort behov av Hans Roslings argument för ett mer faktaorienterat förhållningssätt till världens händelser. Med utgångspunkt i tio konkreta misstag vår hjärna gör däribland vår tendens att dela upp världen i två läger, vårt oroade förhållningssätt till nyheter och vårt antagande att saker blir värre med tiden kartlägger författarna hur vi kan bryta med våra tankefel och bli mer faktaorienterade. Och jag uppskattar tanken att en faktabaserad världsbild är både avkopplande, lärorik och produktiv. Ida Norberg

Till din tjänst Under vinjetten ”Till din tjänst” hittar du företagstjänster från A till Ö. Vill du också synas här? Kontakta våra säljare: Tel: 060-57 21 50, e-post: annons@battreaffarer.nu Byggtjänster

datatillbehör

företagstjänster

ar vi lagad/ din ipphone smart

BS kvalitet & miljökonsult

Timrå

Data & Service 060-57 10 10 Terminalvägen 9

Projektledning fram till ISO-certifiering Projektledning fram till •ISO-certifiering • Interna revisioner Rådgivning • Interna revisioner • Rådgivning

Etablerad 1999

www.journalisthuset.se

Tel: 060-17 22 87, 070-533 10 47 Regementsvägen 10, Sundsvall www.bjornsvard.se

Krister: 070-556 50 96 Torbjörn: 070-510 89 76

truckar

BIL & motor

Larm

media

marknadsföring

Företaget med bara möjligheter Företaget med bara möjligheter SECURITAS DIRECT PROFESSIONAL PARTNER

Företaget med bara möjligheter

Nordling El & Larm AB Robert Vikberg, tel 0706 - 18 06 20

bilverkstad Anders Westin

070-570 25 24 anders.westin@matforstruck.se

Timrå: 060-57 21 10 (Magnus Fröberg)

mediainvest.nu 060-57 21 50

060-15 00 01 www.matforstruck.se

Företaget med bara möjligheter

Anders Westin Anders Westin

070-570 25 24 Anders Westin 070-570 25 24 anders.westin@matforstruck.se anders.westin@matforstruck.se 070-570 25 24 anders.westin@matforstruck.se

060-15 00 01 01 060-15 00 060-15 00 01 www.matforstruck.se www.matforstruck.se www.matforstruck.seBättre affärer 25 SBA151119_annons_67x42.indd 1

15.11.23 8:55:12

an


45 500 kr Prisbasbelopp


Kostförmån, fri lunch/middag:

Arbetsgivaravgift 


Egenavgifter


31,42%
 10,21%
 (från och med 66 år)

28,97%
(23,97% för upp till 200 000 kr/år)
 16,36%
(från och med 66 år)

94 kr

Utdelning, schablon: (gränsbelopp enligt förenklingsregeln)

169 125 kr Traktamente, hel dag:

230 kr Traktamente, halv dag:

115 kr

Viktiga siffror

Så mycket kan du som löntagare tjäna utan att betala statlig skatt:

468 700 kr Moms


25% (20%) av totalbelopp
 12% (10,71%) av totalbelopp
 6% (5,66%) av totalbelopp


Bolagsskatt 


22% Bilersättning
för egen bil i tjänsten:

18:50 kr/mil
 Skattefria jubileumsgåvor när företaget fyller 25, 50, 75, 100 år:

1 350 kr 26 Bättre affärer

Skattefri
julgåva till anställd (inkl. moms):

450 krWebb­guiden Hitta oss på nätet och på bättreaffärer.nu

Östra Långgatan 25 Sundsvall

www.contrado.se

Tel: 060-15 11 40 www.sanda.se

Sundsvall

060-17 11 75

Sollefteå

0620-566 30

Örnsköldsvik 0660-856 25

Östersund

063-10 98 00

www.timra.se

Östermalmsgatan 48, Sundsvall 060-12 39 70 070-090 39 70 • 070-091 39 70

Norrlands bästa företagsklimat Läs mer på: www.timra.se/naringsliv

www.raketlasse.se

När du du söker söker När När duför söker skydd vital skydd för vital skydd för vital utrustning utrustning utrustning elkapsling.se elkapsling.se

elkapsling.se

SKYDDAR HJÄRTAT I DIN VERKSAMHET SKYDDAR HJÄRTAT I DIN VERKSAMHET

SKYDDAR HJÄRTAT I DIN VERKSAMHET

www.sca.com Krister:070-556 50 96

Förstklassiga transporter, konkurrenskraftiga priser

Torbjörn:070-510 89 76

Vill du ha fler kunder? Kontakta oss så fixar vi det!

www.sdr.se 060-14 20 50, 070-516 80 99

060-678500

Vill ditt företag synas här? Ring 060-57 21 50!

Närodlad. Bättre Affärer trycks i Sundsvall på GraphoCote 90 gram, ett papper som tillverkas vid SCA Ortviken.Bättre affärer 27


Maria Salvo

Anders

Camilla

Magnus Agneta

Carina

Camilla Erik

Anna Ulrica

Peter

Kerstin

Annica

Mats

Det kompletta inredningshuset för din arbetsplats Möt vår kompetenta personal direkt i butiken. Vi är experter på ergonomi, färger, materialval och estetik. Du behöver inte boka tid, vårt inredningshus är öppet och tillgängligt för dig som kund. Gardinmästarna: 060-15 40 60 Kinnarps Interior: 060-14 48 40

Ni hittar oss på Tegelvägen 18 i Nacksta, Sundsvall

Profile for MediaInvest i Timrå AB

Bättre affärer nr 5-2018  

Bättre Media i Sverige AB publicerar affärstidningen Bättre affärer och affärssajten bättreaffärer.nu. Vår vision är att ge företagen verkty...

Bättre affärer nr 5-2018  

Bättre Media i Sverige AB publicerar affärstidningen Bättre affärer och affärssajten bättreaffärer.nu. Vår vision är att ge företagen verkty...

Advertisement