Page 1

BA

Tunga byggsatsningar i Övik och Härnösand

EXTR A DEL

AS U alla f T TILL ö i HELA retag LÄNET !

#2 2018 mars

Balansräkningens hemligheter

Dags att avverka

- bästa tipsen till dig som skogsägare

mångmiljonsatsning i Ljungaverk

Redo för expansion

Företagens konferensfavoriter

Duon bakom Amnis Hundhus har samlat allt under ett tak

Välkommen till PL Byggs värld! Det populära byggföretaget med helhetslösningar 060-580 288 | 070-534 94 81 | info@plbygg.se | www.plbygg.se

Följ oss p Instagra å m!


Foto: anna thors

Innehåll #2 2018 Mars

4 På gång. Seminarier och evenemang som du inte bör missa under den närmaste tiden. 5 Stjärnkväll väntar i Sollefteå när de mest framgångsrika företagarna ska prisas. 6 Notiser.

8

7 Golf och ridning. Nya idrotter omfattas ny av friskvårdsbidraget. 12 Konferensfavoriter. Hit åker helst företagen på konferens. 16 Skogen. Kampen om virket hårdnar. 18 Start-up. Nya affärer i skogen.

27 Kompetensbrist. Expressutbildning för IT-branschen.

I Ljungaverk har Permascand funnits sedan 1971. Kärnverksamheten har varit densamma genom åren, men nu ser företaget ett genombrott för sin teknik på ett nytt område som ger globala affärer i mångmiljonklassen. Till följd av detta expanderar företaget rejält på hemmaplan.

Engelska skolan har haft en fantastisk utveckling och är redan Sundsvalls största skola. På vår webb berättar skolans rektor, Pascal Brisson, om sitt ledarskap.

Foto: pexels

14

26 Växastöd. Nu även för aktiebolag.

I tidningen

På battreaffarer.nu

Allt under ett tak. Duon bakom Amins hund- hus har sakta men säkert byggt upp sin verksamhet för att skapa ett hus med allt för hunden under samma tak. Nu vill de expandera till nya platser.

24 Ekonomi. Så läser du balansräkningen.

Redaktören tipsar

28 Vobbandet skapar stress. 30 Miljö. Så skapar du en grönare arbetsplats.

På gång Att ha koll på skatter och avgifter är viktigt för alla företagare. Skatteverket arrangerar regelbundet informationsträffar kring nyheter redovisning och olika bolagsformer, band annat på Hullsta gård i Sollefteå den 26 mars. Fler aktiviteter och datum hittar du på sidan 4.

31 Nybygge. De får bygga hyreslägenheter i Bosvedjan. 32 Byggnotiser. 34 Bil & motor. 37 Boktips.

Thomas Ekenberg Redaktör

Skogsforskning. Miljonstöd till Mittuniversitetet.

38 Nya aktiebolag. 39 Vintips. Spanska favoriter från tre topp distrikt. 40 Fakta. Siffrorna du inte kan vara utan.

Permascand. Investerar tiotals miljoner i Ljungaverk i en ny produktionslinje för vattenrening.

21

070-592 44 67 red@battreaffarer.nu

Vd och ansvarig utgivare: Thomas Ekenberg Bättre Media i Sverige AB publicerar affärstidningen Bättre affärer och affärssajten bättreaffärer.nu. Vår vision är att ge företagen verktyg för att göra Bättre affärer.

tans på dis Fler flyg Midlanda från

BA Sun dSva

å ll timr

febru #1 2018

and Här nöS

ari

Bättre affärer delas ut kostnadsfritt till alla företag i ● Sundsvall, Timrå, Ånge, Härnösand

Tidningen finns också på ett antal strategiska platser i våra utgivningsområden.

2 Bättre affärer

Redaktion: Journalisthuset, red@battreaffarer.nu

Din lokala affärstiDning

ång e

Byrå

lokal Grön ochvedjan el för Bos ar lanser n som Bea i usa sk sven

are företag Länets a äldre blir bar

ed Styr mringar värde värld! Byggs ofiler allSpr SundSv

na om

det nya

kap ledarS

et

en tillagetPLmed helhetslösning .se föret Välkomm plbygg lära bygg .se | www. ar

Det popu 060-580

34 94 81

288 | 070-5

plbygg

| info@

Följ oss på Instagram!

Annonser: Mediainvest, 060-57 21 50, annons@battreaffarer.nu Omslagsbild: Anna Thors

Utebliven tidning? Ring PostNord kundtjänst tel 0771-33 33 10 Tryck: Kaltes Grafiska, 2018 Distribution: Posten


Vi hjälper dig att lyckas!


Foto: Morgan Norman

På gång

13 April Stand-up. Johan Rheborg gästar Tonhallen med sin nya föreställning “Säker på att jag är osäker – en standup om att inte veta”.

mars 22 Styrelsecafé. Styrelseakademin bjuder in representanter från Skandia för att prata om tillväxt och hållbar hälsa. Plats: Grönborgs, Sundsvall.

4 April Idéverkstad. Coaching för hur du lyckas med din idé eller start av företag. Plats: Hälsans hus, Sollefteå.

22 Framtidsforum. Ett tillfälle att vara med och tycka till om vad som är viktigt för Örnsköldsviks framtid och utveckling. Arrangör: Partnerskapet för Världsklass. Plats: Stadshuset Kronan. 26 Skatteträff. För dig som är revisor, redovisningskonsult eller arbetar med skatter och redovisning på ett företag. Viktiga nyheter och intressanta rättsfall. Plats: Hullsta gård, Sollefteå. 27 Yrkesmässa. Företagen får visa upp sina bransch för elever från högstadiet och gymnasiet. Plats: Parkaden, Härnösand.

april 2 Allsvensk premiär. GIF Sundsvall tar emot Örebro hemma på Idrottsparken.

28 MARS Frukoststudion. Mötesplats för företagare. Plats: Fjällräven Center, Örnsköldsvik.

10 Rekrytering. Tvådelat möte i regi av svenskt Näringsliv där första passet handlar om att hitta rätt personal. I det andra passet ställs frågan om företagens kompetensförsörjning kan stärkas av bättre integration. Plats: Sidsjö hotell, Sundsvall. 11 Mingelonsdag. Företagarna Sundsvall bjuder in till mingel i samarbete med Näringslivsbolaget. Med mat, needs & offers, månadens tips samt inspirationsföreläsare. Plats: Näringslivsbolaget, Sundsvall. 12 Betala skatt. Momsen för februari, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för mars ska vara bokförd på Skatteverkets konto.

4 Bättre affärer

13 Ledarskap. Frukost med Styrelseakademin om det viktiga ledarskapet. Plats: Elite Plaza hotell, Örnsköldsvik. 17 Matnyttiga möten. Kvällsöppet på Näringslivskontoret. Passa på att träffa politiker och tjänstemän från Timrå kommun, mingla och dessutom bli bjuden på något gott att äta och dricka. Plats: Näringslivskontoret, Timrå. 18 Moms. En informationsträff för dig som vill veta mer om hur momsen fungerar. Plats: Skatteverket, Örnsköldsvik. 20 Näringslivsfrukost. Näringslivskontoret i Timrå bjuder på aktuella ämnen och intressanta gäster. Plats: Sundsvall-Timrå Airport. 20-21 Karriär & framtid. Arbetsförmedlingen och Sundsvalls kommun arrangerar jobboch utbildningsmässa. Plats: Nordichallen, Sundsvall. 20-21 Höga kusten Företagarmässa. En chans att träffa andra företagare och entreprenörer samt marknadsföra sig mot allmänheten. Plats: Tennishallen, Kramfors. 22 Nolia karriär. Ta chansen att träffa morgondagens medarbetare. Plats: Sporthallen, Sundsvall. 24 Styrelseakademin på turné. Första stoppet i en ny satsning kring introduktion till styrelsearbete. Plats: Bizmaker, Ånge. 25 Företagarfrukost. Näringslivsbolaget bjuder in till frukostmöte med mingel, heta stolen och delar ut utmärkelsen Bra gjort för Sundsvall. Plats: Stadshuset, Sundsvall.

MAJ 2 Företagarfrukost. Kort information och möjlighet till diskussioner och mingel. Plats: Bizmaker, Sollefteå. 2 Ett nytt nummer av Bättre affärer kommer i din brevlåda.


Alla nominerade till Stjärnkvällen Den 23 mars ska företagarna i Sollefteå hyllas med sin egen stjärnkväll på Hallstaberget. De mest framgångsrika företagarna och entreprenörerna kommer att prisas.

S

tjärnkvällen utlovar, precis som tidigare år, glam, middag, mingel och prisade företagare. Juryn har fått in över hundra förslag till nomineringar i de olika klasserna och har utsett tre i varje kategori. Här är hela listan:

Fråga oss

- Vi kan solavskärmning! Med hjälp av ett brett produktsortiment och kunnig personal ser vi till att du får den lösning som passar just dina behov bäst när det gäller ljus, design och energi.

Årets företagare: n ADC Media n Olja & Sanitet n Själanders Åkeri

Årets nykomling: n Falks Entreprenad n Jeansloftet n Ventek Energi & Ventilation

Tungatan 2 l 060-61 22 02 l www.sidsjo.nu

Nya heta arbeteN

Årets handlare: n Bodens Gardencenter n ICA Nära Junsele n Ramsele Järnhandel.

Årets soloföretag: n Emil Engström, Gruvbergets VS-mek n Peter Hägglund, Golvservice Sollefteå AB n Helena Pettersson Conradsohn , Änglarum

Årets UF-företag: n PlugIn UF n Protect It UF n Män Agera UF Under kvällen delas .priser också ut till Årets Q, Årets Sollefteåambassadör, Årets Startupboka utbildning! www.brandskyddsföreningen.se

Bättre affärer 5


Notiser

Hotellchefen går till Näringslivsbolaget n Anna Borggren lämnar jobbet som hotellchef på Grand för att bli ny affärsområdeschef på Näringslivsbolaget i Sundsvall. Anna Borggren är sedan sju år tillbaka hotelldirektör på Clarion Collection Hotel Grand i Sundsvall. Hon börjar sin nya tjänst den 1 maj och kommer att ansvara för besöksnäringsfrågorna i Sundsvalls kommun, Sundsvall Convention Bureau, turistbyrån i Sundsvall och destinationssamarbetet mellan Sundsvall, Timrå och Ånge. – Besöksnäringsfrågor är något som jag har brunnit för i 20 år och att då få en möjlighet att jobba med att stärka branschen i Sundsvall och destinationen känns oerhört spännande, säger Anna Borggren.

Anna Borggren lämnar Grand för Näringslivsbolaget.

Företagarmässa i Kramfors

YIT förstärker i Sundsvall

n Sollefteå och Kramfors inleder ett samarbete kring Höga kusten Företagarmässa, som i fortsättningen kommer att hållas vartannat år i Sollefteå respektive Kramfors. I vår är det Kramfors tur. Den 20–21 april slår mässan upp sina dörrar, den första dagen för business-to-business och dag två för allmänheten. – Det är glädjande och spännande med ett samarbete mellan kommunerna Sollefteå och Kramfors att visa upp produkter och tjänster från hela området. Det kan öka samarbetet i framtiden och bidra till fler affärer, menar Conny Eriksson, näringslivschef i Kramfors.

n YIT, som nyligen offentliggjorde en fusion med Lemminkäinen, förstärker nu sin närvaro i Sundsvall. Sedan tidigare har YIT en avdelning för beläggningsverksamhet i staden, som kompletterats nu med en avdelning för infrastrukturprojekt. Målsättningen med etableringen i Sundsvall är att anställa 15–20 personer under de två kommande åren. – Vi behöver förstärka med främst projektingenjörer samt produktionsledande personal, säger Robert Söderberg, YIT.

Lepola blir ny vd för Norrlandsfonden n Styrelsen för Norrlandsfonden har utsett Katja Lepola till ny vd där hon efterträder Lars-Olov Söderström som går i pension. Katja Lepola har en bred erfarenhet av entreprenörskap, finansiering och företagsledning och är i dag bland annat aktiv i Klostra.se där hon är största ägare. – Arbetet på Norrlandsfonden ger en unik möjlighet att få arbeta med företagande som en samhällsförändrande kraft. Företagandets förmåga att skapa arbetstillfällen och med kreativitet lösa våra samhällsutmaningar ska aldrig underskattas, säger Katja Lepola. 6 Bättre affärer

Barnvakter siktar mot norr n Sveriges största barnpassningsföretag öppnar i Sundsvall. Nannynu! är i dagsläget störst i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Västerås. Företaget har över 1 200 kunder och drygt 1 400 barnvakter. På grund av en ökande efterfrågan på barnpassning tar företaget nu nästa steg mot att finnas i hela Sverige. – Städer med en växande befolkning är alltid extra intressanta för oss. Det kan i många fall betyda att det flyttar in familjer som inte alltid har ett naturligt kontaktnät. Dessa familjer brukar därför ha extra behov av att få hjälp samtidigt som de arbetar. Det känns som en självklarhet att öppna upp i Sundsvall nu när vi kommer börja rekrytera norrut, säger kommunikationschef Robert Bällstav.

AF öppnar kundtjänst i Sundsvall n Arbetsförmedlingen öppnar en kundtjänst med cirka 20 medarbetare i Sundsvall. Sektionen kommer att arbeta med kundgruppen arbetssökande och ska vara etablerad senast den 1 maj, meddelar myndigheten, som i första hand kommer att tillsätta tjänsterna från lokalkontoret i Sundsvall, men vid behov kompletteras personalförsörjningen med extern rekrytering. – Vi har både lokaler och personal med rätt kompetens så det här ett effektivt sätt att ta ytterligare ett steg mot service på distans, något som våra kunder efterfrågar, säger Christina Storm Wiklander, chef för Arbetsförmedlingen i södra Norrland.

Ny lag om ekonomiska föreningar n Regeringen har lagt fram ett förslag om att införa en ny lag för ekonomiska föreningar. Den nya lagen väntas träda i kraft den 1 juli 2018. De nya reglerna innebär i korthet att alla ekonomiska föreningar ska registrera en ordförande och att allaekonomiska föreningar ska registreras i ett nationellt register. I dag sker det det länsvis.


Ekonomi

Friskvårdsbidrag även för golf och ridning Även dyrare sporter som golf och ridning omfattas nu av friskvårdsbidraget. Detta efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen.

E

n arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria förmåner i form av motions- och friskvårdsaktiviteter förutsatt att aktiviteten erbjuds hela personalen. Tidigare har inte golf och ridning ingått i friskvårdsbidraget eftersom det inte har klassats som enklare form av motion då det bland annat krävt dyrare utrustning. Men efter domen har Skatteverket ändrat sin inställning. – Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket. ■

Avdrag medges på upp till 5 000 kr Huvudregeln är att alla inkomster och förmåner som en arbetstagare får på grund av sin anställning ska tas upp som intäkt och beskattas. Personalvårdsförmåner av mindre värde är dock undantagna från beskattning. Som personalvårdsförmån räknas bland annat möjlighet till enklare slag av motion och annan friskvård. När bestämmelserna om skattefria personalvårdsförmåner infördes i slutet av 1980-talet togs i förarbetena golf upp som exempel på en sådan sport som inte borde omfattas av skattefriheten. Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen meddelar nu skatteverket att även ”dyrare” sporter omfattas av bidraget. Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, upp till 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån.

BÄST PÅ MÖTEN Quality Hotel Sundsvall är platsen för perfekta möten. Vi erbjuder en fullserviceanläggning i city med närhet till tågstation, bussar och vår vackra stadskärna Stenstan. Hotell, konferens, nöjen och sist men inte minst – parkeringsgarage med hiss direkt upp till konferensvåningen och hotellet. Vill du vara med och göra skillnad? Har ni möjlighet att förlägga ert möte i september? När du bokar ett dagpaket för september 2018 hos oss så skänker vi 10 kr per deltagare till UNICEF för att ge extra kraft till de som behöver det mest! Med denna höstkampanj vill vi förstärka vårt viktiga bidrag till UNICEF tillsammans med er. Kontakta oss på q.conference.sundsvall@choice.se eller ring 060-160010. Ange ”UNICEF” vid bokning. Välkomna!

IT’S YOUR CHOICE 

Bättre affärer 7


Entreprenörskap

Företagandet är inget hundliv Nu när det börjar närma sig tioårsjubileum har ägarna till Amnis hundhus skapat precis det ställe som de drömt om. Nu planerar de för att sprida sitt koncept över landet. – Idéer är det inte brist på, snarare behöver vi lära oss att dra i handbromsen ibland. Vi drivs av att ständigt utveckla verksamheten, säger Amelie Saether. Text: Mia Berg Foto: Anna Thors

8 Bättre affärer


M

an skulle kanske kunna tro att det är en barndomsdröm att få jobba med hundar. Men det var också själva företagandet de var ute efter då, för tio år sedan, när Amnis Hundhus startades. I dag driver vännerna Amelie Saether och Evelina Sjödin dagis för 80 hundar, hundfrisörsalong, hundpensionat, butik, kursverksamhet för hundägare, yrkesutbildning av hundfrisörer och fotostudio vid foten av Södra berget. – Vi bestämde oss snabbt för att vi skulle samla allt för hunden under samma tak, och det har vi hållit oss till. Vi är nog ungefär där vi tänkt oss, säger Evelina och ler. När de började satte de en tidsgräns för sig själva: de skulle satsa allt i ett år, om de inte fått snurr på verksamheten då skulle de lägga ner och göra annat. Nu står de här tio år senare med sex anställda och en blomstrande verksamhet och planerar att ta över landet. – När vi kom tillbaka efter att ha varit föräldralediga båda två, kände vi oss lite överflödiga. Personalen hade skött stället så bra utan oss, och det fick oss att fundera över våra roller i företaget. Vi förstod att vi kunde kliva 

Evelina Sjödin

Ålder: 30 år

Ålder: 35 år

Familj: Man Jocke, Elias, 5,

Familj: Sambo Johnny, Charlie, 4, Estelle, 2, och två hundar Bor: I Lövsätt Fritid: Familjetid och friluftsliv

Casper, 2,5, och två hundar Bor: I Gåltjärn Fritid: Familjen, djur och natur

tillbaka lite från den dagliga verksamheten och ägna oss åt utveckling, det vi tycker är allra roligast och mest utmanande för oss just nu, säger Amelie.

Nyförälskad i företaget För att inte köra fast i gamla tankar anmälde de sig till Almis mentorsprogram. Efter en matchningsprocess fick de Thomas Byström till mentor, till vardags regionansvarig för Företagarna och med lång erfarenhet av att driva företag. Det blev ett otroligt lyft för dem båda två. – Han fick oss att se på vårt företag Startade 2008 med affärsidén att med andra ögon, det var som att ha allt för hunden under ett och vi blev nyförälskade i det vid varje samma tak. I dag består verkmöte, säger Amelie. samheten av hunddagis med 80 – Han sa att vi redan har allt vi inskrivna hundar, hundfrisörsalong, behöver, det vi nu ska göra är att hundpensionat, butik, kursverksamstrukturera och paketera det så att het för hundägare, yrkesutbildning kunderna förstår. Han gav oss också för hundfrisörer och fotostudio. många idéer om var man kan skära i hörnen utan att dra ner på kvaliteten, säger Evelina.

Amnis hundhus

Svenska leksaker, mat och godsaker är några av de produkter Amnis Hundhus säljer i sin ekologiska butik.

Amelie Saether

Bättre affärer 9


Entreprenörskap

Tips till dig som vill starta eget Amelie Saether och Evelina Sjödin på Amnis hundhus delar med sig av sina bästa tips till dig som funderar på att starta eget.

n Förarbeta och tänk igenom ordentligt vad du ska göra. n Sätt upp mål – korta och långsiktiga. n Chansa för att vinna – men var förberedd på hårda smällar. n Se till att du har ett kontaktnät och stöd hemifrån, annars fungerar det inte. n Våga satsa helhjärtat men sätt en stopptid när det ska funka.

De 80 hundarna på Amnis Hunddagis är indelade i mindre grupper i flera små rum. Evelina och Amelie ha många att gosa med på sina arbetsdagar. ▼

Samtalen har lett till att de nischat sig som ett hållbart företag. I butiken har de numera bara svenska och ekologiska varor till hundarna, all städning sker utan kemikalier, och i personalgruppen strävar de efter att ha en blandning av personligheter för att stärka känslan av att det är okej att vara olika och att det finns en plats för alla i samhället. – Vi har till exempel ofta haft arbetstränande personal från arbetsförmedlingen, som vi sedan kunnat anställda. Så arbetade vi långt innan vi började kalla det för hållbarhet. En av de frågor de bollade med sin mentor under mötena var vilken väg de skulle ta för att växa. Ett tag funderade de på att öppna en filial i Bollnäs eftersom de hade en person där som ville driva stället. Men Thomas Byström fick dem att tänka om. – Han frågade om vi förstod hur mycket vi behövde vara i Bollnäs i uppstartsskedet, och om vi tyckte att det var värt det med tanke på att vi båda har småbarn hemma. Och det tyckte vi ju inte, säger Evelina. – Han har varit oerhört generös med sina

erfarenheter, och berättat för oss hur det blivit när han gjort på olika sätt. Det gör att vi kunnat undvika en del misstag, och därigenom sparat tid. I stället för en filial i Bollnäs blir det nu en i den norra delen av Sundsvall. – När vi hittat en lokal som passar. Men sedan när vi lärt oss vad som krävs för att starta på ett nytt ställe, vill vi göra Amnis hundhus till ett franchise-företag och öppna över hela landet, säger Amelie. – Ja, tänk sedan, när vi finns överallt, säger Evelina och det syns i ögonen att hon redan är där. De konstaterar att de gett sig in i fel bransch om de siktat på att bli miljonärer, det är intresset för hundarna och själva företagsbyggandet som är det viktiga. Känslan av att skapa något och att bestämma över sig själv. – Om jag inte vågat lyfta luren till Amelie i november 2007 hade allt det här aldrig hänt. Jag är glad att jag vågade – alla idéer, beslut, och allt man behövt ventilera under de här åren – jag tror inte vi varit här idag om vi inte haft varandra, säger Evelina. ■

”Ja, tänk sedan, när vi finns överallt”

10 Bättre affärer


Hundar och katter för miljarder Hund- och kattbranschen omsätter 16 miljarder kronor och ger jobb till mer än 8 000 personer. Det visar en rapport från SLU.

I

Sverige finns det omkring två miljoner hundar och katter och vart fjärde svenskt hushåll har minst en hund eller katt. I en rapport analyserar forskare från SLU hundars och katters samhällsekonomiska betydelse, och diskuterar deras totala ekonomiska värde i vidare mening. Hushållen spenderar avsevärda, och allt större, belopp på sina sällskapsdjur. År 2014 handlade det om cirka 11,4 miljarder kronor för inköp av djur, foder, utrustning samt för veterinära och andra tjänster, vilket var en fördubbling sedan 2003. Enligt en beräkning som även inbegriper inackordering och omvårdnad samt kurs- och tävlingsverksamhet var omsättningen cirka 16 miljarder kronor 2015. Sektorn

sysselsätter mer än 8 000 personer. Hundars och katters samhällsekonomiska värde motsvarar emellertid bara en del av djurens totala ekonomiska värde. Till exempel kan djurägare värdesätta djurens sällskap betydligt högre än vad som återspeglas av monetära flöden. – De subjektiva värderingarna påverkar mänskligt beteende och välbefinnande och påverkar i förlängningen djurens välbefinnande. Att identifiera och mäta dessa värden är nödvändigt för att kunna bestämma det totala ekonomiska värdet av hundar och katter, och det är något vi behöver forska vidare på, säger SLU-forskaren Ruben Hoffman, som har lett studien. ■

I vart fjärde svenskt hushåll finns minst en hund eller katt, och djuren har en viktig roll i mångas liv. Trots att vi spenderar avsevärda och allt större belopp på våra hundar och katter har deras ekonomiska värde varit en till stor del förbisedd fråga.

Bredden på aktiviteterna är vår styrka Varmt välkommen till oss SkolavSlutning, teambuilding, konferenS, offroadkörningBättre affärer 11


Konferens

Palma de Mallorca och London är två favoritstäder för svenska företag när de planerar konferensen.

Mallorca och London lockande för konferensen Medelhavet lockar mest när svenska företag konfererar utomlands. Allra hetast är Palma de Mallorca, men även Malaga och Barcelona bokas flitigt. Och Lissabon är den stora uppstickaren, enligt bokningsstatistik från Resia. Text: Thomas Ekenberg Foto: Pexels, Canstock

S

venska företag konfererar allt mer utomlands. Bokningsstatistik från Resia visar en försäljningsökning på åtta procent under 2017 jämfört med föregående år. Palma de Mallorca hamnar i topp som konferensresmål på Resias lista och visar en ökning med 13 procent jämfört med förra året. London är tvåa och Malaga trea på topplistan över de hetaste konferensresmålen. – Vi ser en trend i att företagen har ett stort behov av att komma iväg för kunskapsutbyte och socialt umgänge. Man behöver lämna bruset på kontoret och förenas kring gemensamma upplevelser – gärna på varmare breddgrader, säger Björn Wigge, produktchef för Resia Möten, Event & Konferens. Matlagning, vandring, segling och yoga är populära aktiviteter för konferenser, kick off och ledningsgruppsmöten. Många orter runt 12 Bättre affärer

Medelhavet har ett brett utbud av den här typen av upplevelsebaserade aktiviteter, liksom Lissabon, som redovisar en fördubbling av antalet bokade konferenser. – Jag tror att Lissabon kommer att fortsätta ge de spanska städerna en match framöver. Det är billigare här, klimatet är minst lika bra och många lockas av kombinationen storstadsliv, strandhäng och god mat, säger Björn Wigge. Malaga är också ett konferensresmål som ökar stadigt varje år, men det är Alicante som på allvar börjar utmana Barcelona som konferensresmål. – Alicante är känd som ”mini-Barcelona”. Det är inte konstigt att allt fler företag upptäcker staden för sina konferenser och möten. Precis som i Barcelona finns här en fin strand mitt i staden och den gamla stadsdelen El Barrio är väldigt charmig, säger Björn Wigge. ■

De hetaste konferensmålen 1. Palma de Mallorca (1) 2. London (2) 3. Malaga (8) 4. Barcelona (3) 5. Lissabon(Ny) 6. Prag (5) 7. Berlin (4) 8. Amsterdam (Ny) 9. Rom (6) 10. Milano(11) 11. Alicante (19) 12. Riga (Ny) 13. Köpenhamn (10) 14. Reykjavik (14) 15. New York (8) 16. Krakow (Ny) 17. Las Palmas (Ny) 18. Split (Ny) 19. Budapest (Ny) 20. Edinburgh (9) Källa: Resias försäljning av konferensresor under 2017.


Event & Konferens

Vill du att ditt företag ska synas här? Ring 060-57 21 50!

䬀漀渀昀攀爀攀渀猀攀爀㨀 䬀漀渀昀攀爀攀渀猀爀甀洀 漀挀栀 栀爀猀愀氀 刀攀猀琀愀甀爀愀渀最㨀 䰀甀渀挀栀Ⰰ 挀愀琀攀爀椀渀最Ⰰ 洀椀搀搀愀最愀爀 䠀漀琀攀氀氀爀甀洀㨀 䠀漀琀攀氀氀猀琀愀渀搀愀爀搀 洀攀搀 瀀攀渀琀爀礀 吀攀氀㨀  ㄀  ⴀ 㐀㜀㘀 㜀㜀 㔀  䬀最攀氀戀愀挀欀攀渀 㘀Ⰰ 㠀㠀  㐀  刀愀洀猀攀氀攀 椀渀昀漀䀀猀氀愀欀琀昀漀爀猀欀愀爀挀攀渀琀爀甀洀⸀猀攀 眀眀眀⸀猀氀愀欀琀昀漀爀猀欀愀爀挀攀渀琀爀甀洀⸀猀攀

13 – 14 APRIL I FJÄLLRÄVEN CENTER, ÖRNSKÖLDSVIK

M A R I A M O N TA Z A M I

HOGAKUSTENSMAKMASSA.SE

MELKER ANDERSSON

SEBASTIEN BOUDET

JOSEPHINE SONDLO

JESSICA ORTMAN

R O Y FA R E S

PETTER & ALF TUMBLE

JONAS SVENSSON

T I T T I Q VA R N S T R Ö M

nytt mÖteSRUm?!

Vi hjälper er från tanke till komplett lösning

Videokonferens, Trådlösa presentationer Whiteboard-skåp, Touchskärmar, Skype-kameror, Konferensmöbler mm. Vi erbjuder även leasing. Besök vårt nya showroom på Kyrkogatan 5 i Sundsvall eller vårt showroom i Lunde

VäLkommen!

Lunde 

0612-326 20

www.aatv.se

Vi välkomnar er till konferens och möten i lugn, gedigen miljö Konferens med fika och lunch samt middag och logi om så önskas Under säsong är ett besök i vår trädgård, med tillhörande växthus, ett trevligt inslag

Besök vår nya hemsida www.varsta.se

Lönegrensgatan, Härnösand 0611-127 11 varsta.se Bättre affärer 13


Skogsnäring

Miljonstöd till skogsforskning Ett nytt stöd på drygt 23 mkr ska förnya den skogsindustriella forskningen vid FSCN på Mittuniversitetet. Pengarna ska användas till rekrytering av nya internationella experter samt samarbete med kinesiska och amerikanska forskare. Text: thomas ekenberg

M

er än hälften av FSCN:s finansiering kommer från externa finansiärer. – Därför är det glädjande att vi nu får ekonomiskt stöd för några år framåt. Med det kan vi höja den akademiska ambitionsnivån, attrahera internationella samarbeten och förbättra samordning av innovationsverksamhet med industri och institut, säger dekan HansErik Nilsson. Det nya stödet kommer från KK-stiftelsen (10,4 mkr), Tillväxtverket (9,6 mkr) samt landstinget (3,7 mkr). Finansieringen sträcker sig över fyra år. En lång rad företag medverkar i projekten. Docent Birgitta Engberg är en av de forskare

som fått sina ansökningar beviljade. Syftet med hennes projekt är att stödja utveckling av de industriella processerna vid pappersproduktion. − Användning av moderna digitala verktyg i forskning är viktigt för att attrahera fler unga att söka sig till universitetet och industrin. Vi kommer bland annat att utveckla processmodellering och visualisering av pappersmassatillverkningen så att vi kan förstå vad som händer när vedpartiklar och fibrer flödar genom produktionsprocesser, säger Birgitta Engberg.

Hög resurseffektivitet I ett annat projekt utvecklas nytt pappersmaterial med extremt hög resurseffektivitet i industriell skala.

Vi gör ditt skogägande enkelt

Kontakta oss på härnösandskontoret – så berättar vi mer! Julia Mellåker 072-147 92 64 • Stefan Moe 072-538 27 23 • Erik Westman 070-656 42 40

14 Bättre affärer

www.norra.se

www.norra.se


Anders Spånglund 070-631 93 17 www.fuktservice.se

– Vi använder naturligt förkommande lignin i vedfibrer för att tillverka vattentåligt och starkt papper så att mer än 95 procent av råvaran kommer till direkt nytta. De nya egenskaperna tillåter nya användningsområden för papperet, till exempel i förpackningar som ska tåla väta, säger professor Per Engstrand. Finansieringen möjliggör även rekrytering av nya experter från Schweiz och Portugal till FSCN, samt utveckling av samarbete med amerikanska och kinesiska forskare. Samarbetet handlar om stora funktionella pappersytor som bland annat används för att skörda elenergi från vibrationer, vilket kan leda till nya typer av vindkraftverk. ■

Vi kan det mesta om fukt o dålig luft, samt hur det kan bli bättre!

SKOGSNÄRINGENS INFORMATIONSNAV

CERTIFIERA MED GRÖN BONUS Med en grön skogsbruksplan bidrar du till ett hållbart skogsbruk, det premierar vi med minst 10 kr/m³ FUB i grön bonus. Kontakta din närmaste virkesköpare så berättar vi mer!

GRÖN BONUS!

10kr PER M³ FUB

galloskog.se/gron-bonusBättre affärer 15


Skogsnäring

Fakta/Östrand Hösten 2015 beslutade SCA att investera 7,8 miljarder kronor i projekt Helios, en av de största industriinvesteringarna i Sverige genom tiderna. Produktionskapaciteten vid Östrandsfabriken fördubblas från 430 000 ton till 900 000 ton. Även kvaliteten förbättras. Den nya produktionslinjen ska stå färdig i juni och blir då den största för blekt barrsulfatmassa i världen. Vid Östrand produceras också 95 000 ton kemisk termomekanisk massa – CTMP.

Kampen om virket hårdnar SCA:s mångmiljardinvestering i Östrandsfabriken innebär att virkesbehovet fördubblas jämfört med i dag. Redan nu är lagren av massaved rekordlåga och experterna förordar avverkning. Text: Thomas ekenberg Foto: Pexels

N

är den nya fabriken i Östrand rullar för fullt kommer behovet av massaved att öka från 2,3 miljoner till 4,5 miljoner fastkubikmeter. En fördubbling alltså. SCA räknar med att hämta råvara inom en radie på 40 mil från fabriken. Det är längre än i dag och kommer att kräva fler timmerbilar men även att större volymer virke transporteras med tåg. Vedplanen på fabriksområdet har också byggts ut för att kunna ta emot längre tåg. För att klara virkesförsörjningen kommer SCA att öka inköpen. Redan i dag kommer hälften av skogsråvaran till SCA:s industrier från egen skog medan den andra hälften köps in. – Vi kommer att öka ambitionerna när det gäller att köpa av skog från privata skogsägare. Vi utökar också inköpen med andra skogsbolag, säger Mats Sandgren, vd för SCA Skog. En viktig pusselbit i den kommande råvaruförsörjningen är samarbetsavtalet med Mellanskog, som är en sammanslutning av 26 000 privata skogsägare i Mellansverige. 16 Bättre affärer

Den nya fabriken i Östrand tas i bruk först i juni, men redan i augusti förra året gick de första virkeslasterna från Mellanskog till fabriken i Timrå. – Detta är starten på en unik storaffär som ger våra medlemmar säkrad avsättning för sin massaved. Vi vill växa tillsammans med framtidsinriktade expansiva företag och ser mycket positivt på detta långsiktiga samarbete, säger Sture Karlsson, vd för Mellanskog. Danske Bank tror i sin senaste prognos att efterfrågan på massaved kommer att vara fortsatt stark. Enligt banken var lagren för massaved vid årsskiftet de lägsta sedan 2004. – Industrin kör för fullt, alla trimmar sin produktion. Lägger man sen till en ovanligt mild vinter i söder med otjälade vägar då har man den mycket ansträngda situation som råder just nu. Det finns många möjligheter att denna situation kommer att bestå, åtminstone under det närmaste året, säger Johan Freij, affärsområdeschef, skog och lantbruk vid Danske Bank. ■

Bra läge för avverkning Enligt Danske Bank är det ett bra läge för avverkning för skogsägarna i norra Sverige. Banken spår visserligen att massavedspriserna kommer att bli högre i området, men vi ser ändå ingen anledning att vänta då timmerpriserna är viktigast för skogsägarna. Här är bankens råd: l Beställ plantor av förädlat frö även om det känns långt till vår. l Tveka inte at gå igenom dina förstagallringar. Se det som en investering. l Du kan vänta med grövre gallringar med hög massavedsandel. l Det är ett bra läge att slutavverka och bra pris på timmer. Stäm av med köparna och säkerställa att du får rätt pris. Källa: Danske Bank


Telnr 060-51 50 30 Jour 060-51 50 31 www.hydraulteknik.se Våra öppett ider

Mån-Fre vårt oljeanalyslabb IIvårt oljeanalyslabb 07.00-16.00

får du snabbt svar på ditt oljeprov. nalyslabb får du snabbt svar på ditt oljeprov.

Vi har stort lager ditt oljeprov.

övrig tid nå s vi Våra öppepå ttjoid ure nurmret

Mån–Fr 0–16.00

e av smörjmedel I vår hydraulverkstad 07.0 till både fordon och maskiner.

får du hjälp med reparationer, rådfrågning ulverkstad Vissa oljesorter finns och problemlösning.

arationer,på rådfrågning Lösvikt

Övrig tid nås vi på journumret.

Svarvtimmer sökes!

plyfa.se

Telnr 060-51 50 30 Jour 060-51 50 31

www.hydraulteknik.se Våra öppettid er

Mån–Fre 07.00–16.00

ÖvrSKOGSÄGARE! ig tid nås vi p å journumret. Hjälp oss att fylla virkesbilarna

med svarvtimmer av gran! Vår fabrik i Hassela går just nu för fullt och vi är i stort behov av att fylla på svarvtimmerlagret. Har ni granavverkning på gång så kontakta er virkesköpare så hjälper de er.

Smörjmedel • Hydraulslang • Filter

- ta med dunken och fyll på.

Smörjmedel Hydraulslang Filter Lugn det ordnar vi ...

el • Hydraulslang • Filter l

Lugn det ordnar vi...

l

- Det kommer att löna sig!

HYDRAUL TEKNIK AB • Plåtslagarvägen 11 • Timrå ind. område

... HYDRAUL TEKNIK • Plåtslagarvägen 11 • Timrå ind. område Tel:AB 060-51 50 30 Jour: 060-51 50 31

Plåtslagarvägen 11, Timrå ind. område www.hydraulteknik.se

Plyfa Plywood AB, i Hassela, är en fanerindustri som försörjer stora delar av Europas parkettindustri med granfaner. Fabriken har under de senaste åren genomfört stora investeringar och står nu inför en spännande framtid med många möjligheter.

Växer pengar Växer pengar på träd? på träd? FRAMTIDENS SKOGSBRUK

– Kostnadseffektiva maskiner för morgondagens skogsbruk! Kontakta din närmaste återförsäljare: Christer Tallmarker 070-689 42 56 Stig Jakobsson 070-689 42 25 Per Jakobsson 070-674 42 28

www.stigsmaskin.se

Som skogsägare vinner du alltid på att ha långsiktig plan för din skog. Tillsyn, Som skogsägare vinner du alltid på att skötsel, avverkning, försäljning, avkastha långsiktig plan för din skog. Tillsyn, ning – allt hänger ihop. skötsel, avverkning, försäljning, avkastning – allt hänger ihop. På Skogssällskapet får du precis det stöd du behöver för att få ett skogsägande På Skogssällskapet får du precis det stöd som ger mer. Hos oss jobbar skogsdu behöver för att få ett skogsägande förvaltare sida vid sida med ekonomer som ger mer. Hos oss jobbar skogsoch fastighetsexperter. Det gör att du får förvaltare sida vid sida med ekonomer spetskompetens och helhetssyn på ett och fastighetsexperter. Det gör att du får och samma ställe. spetskompetens och helhetssyn på ett och samma ställe. Kontakta mig när du vill köpa eller sälja skogsfastighet. Kontakta mig när du vill köpa eller sälja skogsfastighet. Birgitta Löthman, 060-64 14 68 Birgitta Löthman, 060-64 14 68

www.vimek.seSkogssällskapet är Sveriges största fristående skogsförvaltare. Varje dag sköter vi över 500 000 hektar åt stora och små skogsägare i hela landet. Läs mer på skogssallskapet.se. Skogssällskapet är Sveriges största fristående skogsförvaltare. Varje dag sköter vi över 500 000 hektar åt stora och små skogsägare i hela landet. Läs mer på skogssallskapet.se. Bättre affärer 17


Skogsnäring

Efterlyses: Startups som vill förändra skogsindustrin Forest Business Accelerator vill växla upp affärsidéer från skogen. SCA, IBM, Processum och Bizmaker erbjuder entreprenörer hjälp för att utveckla och kommersialisera sin produkt eller tjänst på större marknader.

F

orest Business Accelerator är en satsning för att skapa fler affärer med skogen som bas. I årets affärsutvecklingsprogram ska ett tiotal företag få hjälp under åtta månader av SCA, IBM, Processum och Bizmaker. – Vi söker företag som vill vara med och förändra skogsindustrin. Vi erbjuder ett intensivt program med fokus på internationella affärer, säger Monica Westberg, projektledare för Forest Business Accelerator. Bizmaker står för affärscoachningen men entreprenörerna får även tillgång till SCA, IBM och Processums specialister och nätverk. Acceleratorn vill samarbetsmöjligheter och värde för både startups och storbolag. – Att korsbefrukta skogsindustrin med digitalisering och entreprenörskap är mycket intressant. Vi är väldigt nöjda med utfallet från förra årets omgång, och ser nu fram emot att möta ännu fler startups med skogliga innovationer un-

der 2018, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA. IBM ser mötet mellan stora och små företag som mycket värdefullt. – Vi ville hitta en modell för hur vi kan arbeta tillsammans med startups och stärka innovationskraften i Sverige. Här har Forest Business Accelerator visat sig fungera väldigt bra, säger Gun Blom Lundgren på IBM. Processum är ny partner i programmet och ger deltagarna tillgång till test- och demonstrationsutrustning inom bioraffinaderi samt rådgivning i patent och immaterialrättsfrågor. – Det är jätteviktigt att innovationer inom bioraffinaderi realiseras i nya företag, produkter och tjänster. Vi är övertygade om att mixen av skogligt och digitalt fokus har stor potential för framtiden, säger Magnus Hallberg, vd Processum. Programmet startar i april och avslutas sista november. n

Välkommen till Norrskogs årsmöten! Välkommen till årsmötet i ditt skogsbruksområde. På årsmötet träffar du ditt lokala sbo-råd, skogsrådgivare, representanter från styrelse och ledning i Norrskog och NWP. Boka in datumet redan nu!

Åre

09 apr

19:00

Hållandsgården

Östersund

11 apr

19:00

OSD i Östersund

Sundsvall

09 apr

19:00

Sidsjö hotell

Härnösand

12 apr

19:00

Älandsbro Folketshus

Medelpad Ö

09 apr

19:00

Söråkers Herrgård

Kramfors

12 apr

19:00

Bollsta Folkets Hus

Sollefteå

09 apr

19:00

Hallstaberget

Ragunda

12 apr

19:00

Sockenstugan i Stugun

Berg

10 apr

19:00

Hackås nya föreningshus

Krokom

12 apr

19:00

Krokoms Wärdshus

Torp-Stöde

10 apr

19:00

Munkbysjöns Bygdegård

Stockholm

16 apr

18:00

LRF, Franzengatan 6

Borgsjö-Haverö

10 apr

19:00

Bystugan Ånge Camping Jorm

Se mer detaljerat program på www.norrskog.se/kalender.

Strömsund

10 apr

19:00

Indalen

11 apr

19:00

Sockenstugan Liden

Gimån

11 apr

19:00

Fanbyns Bygdegård

Södra Lappland

11 apr

19:00

Järvsjögården i Järvsjö, Vilhelmina

www.norrskog.se 18 Bättre affärer


Mer varierat skogsbruk – vilka möjligheter ger det? Bra produktion innebär inte bara hög virkestillväxt. Det innebär även att överväga risker och utvärdera olika möjligheter på kort och lång sikt. Som skogsägare kan du ha era olika mål med din skog. Hur kan vi skapa mer varierade skogar? Varierat skogsbruk kan handla om att anlägga blandskogar med era trädslag. Det kan också handla om att du varierar metoder och trädslagsval över olika delar av en skogsfastighet. Där det passar kan du anlägga lövskogar eller använda hyggesfria metoder. Vill du prioritera en hög virkesproduktion kan du satsa extra på detta på delar av din fastighet. Det kan till exempel vara att använda snabbväxande trädslag eller att gödsla skogen. Som skogsägare kan du ha olika mål med din skog och när du omsätter dessa i olika sätt att sköta skogen bidrar det till en variation även över större landskapsavsnitt. Under året kommer vi att genomföra flera skogsträffar i länet som handlar varierat skogsbruk. Vi har inte planerade datum klara för Västernorrlan men här uppdateras löpande datum för planerade träffar och kurser: www.skogsstyrelsen.se/skogstraffar Anmäl dig till vårt lokala nyhetsbrev Lokalnytt på: www.skogsstyrelsen.se/vasternorrlandsdistrikt

Är du intre sserad att öka variatione n i din sko g? Använda fl er olika trä dslag och skogs bruksmeto der? Hämta ins piration på www.skog sstyrelsen .se/ skogmedv ariation


BYGG BYGG PLÅT PLÅT V ENT VENT

När du söker skydd för vital utrustning elkapsling.se

Vi är er lokala entreprenör i Ånge kommun 070-5892052 | pnbygg@telia.com

SKYDDAR HJÄRTAT I DIN VERKSAMHET

kaltes.se

Service för dig,

är allt för oss. Kaltes Grafiska. Ditt lokala tryckeri.

Kontakta oss på tryck@kaltes.se el. 060-67 85 00

För kvalitativ och säker svetsning krävs både kunskap och erfarenhet. Det hittar du på TwinWeld.

Offsettryck, digitaltryck, skyltar och utställningsmaterial. Kaltes Grafiska AB ingår i Intercopy.

Vi

lle

Hos oss kan du få hjälp med både special alloys och vanligt material.

rh

us

ng

e!

Box 5, 841 21 Ånge | 0690-250 381 | www.afaange.se

20 Bättre affärer

Kontakta oss för att få veta mer!

Folketshusvägen 52, 840 10 Ljungaverk | 0691-32 000 info@twinweld.se | www.twinweld.se


Ånge

Permascands vd Peter Lundström och affärsområdeschef Lars Nyman i den lokal som kommer att inrymma den nya monteringen av vattenreningsenheter.

Vattenrening ger ny världsmarknad för Permascand Tillväxten tar nu fart för Permascand. Det är vattenrening som skapar nya affärer och initierar en investering i en ny monteringslinje vid fabriken i Ljungaverk. – Det är en affär som fortfarande är i sin linda och där vi kommer att få se god utveckling under flera år, säger vd Peter Lundström. Text: Thomas Ekenberg Foto: Thomas ekenberg & permascandBättre affärer 21


Ånge

Huvudkontor och tillverkning sker i Ljungaverk vid Ljungans strand.

Permascand har ett unikt lab med en kemifabrik i miniatyr.

Vd Peter Lundström och affärsområdeschef Lars Nyman.

D

en 8 september förra året trädde FN:s globala barlastvattenkonvention i kraft. Den innebär i korthet att de flesta fartyg måste installera ett godkänt reningssystem ombord. Ett miljökrav som skapar nya möjligheter för Permascand. – Det kan tyckas konstigt att ett företag som ligger i inlandet sju mil från kusten gör produkter för vattenrening av fartyg, men tekniken bygger på våra kärnvärden och den kunskap som vi byggt upp i Ljungaverk sedan starten 1971, säger vd Peter Lundström. Basen i verksamheten har ända sedan starten varit elektrokemiska processer och kunderna har funnits inom kemiindustrin. Mer än 90 procent av tillverkningen går på export. Fortfarande är elek-

troder och elektrokemiska celler inom affärsområdet Electrochemical Processs Technologies den dominerande affären, men vattenreningen visar en snabb tillväxt sedan i höstas. – Vi utnyttjar vår baskompetens och applicerar kunskaperna på ett nytt område. Vi har investerat i vattenrening under flera år och under det sista halvåret 2017 som affärerna tog fart, säger Peter Lundström. Det finns flera metoder för att rena vatten, till exempel uv-strålning, sand, ozon eller klorering. Permascands metod bygger på en elektrokemisk cell som producerar hypoklorit som kan användas för att desinficera vatten. En teknik som Permascand utvecklade redan i början av 2000-talet. Patent avyttrades efter några år och det skulle dröja till

” Vi utnyttjar vår baskompetens och applicerar kunskaperna på ett nytt område”

22 Bättre affärer

Svetsavdelningen har tidigare varit en stor del av verksamheten.

Fakta/ Permascand Permascand bildades 1971 med Kema Nord som delägare, ett företag som då hade en stor kemiindustri på orten. Efter att ha varit ägt av Akzo Nobel sedan mellan 1993 och 2012 tog den lokala ledningen över företaget och ett par år senare kom det norska riskkapitalbolaget Norvestor in som ny ägare och äger nu 80 procent av bolaget. Ledningen äger resterande 20 procent. I dag är Permascand Ånge kommuns största privata arbetsgivare med drygt hundra anställda.


2013 innan företaget gjorde en ny satsning på vattenrening – som nu bär frukt.

Ett försprång – Regelverket på området är omfattande. Vi har ett försprång gentemot eventuella konkurrenter då vi redan har certifierade produkter ute på marknaden, och har haft en långsiktig strategi kring detta, säger Peter Lundström. Omsättningen 2017 landar på omkring 220 mkr och för 2018 räknar företaget med en tillväxt på cirka 20 procent. Vattenreningsaffärerna står för en stor del av detta. – Vi kommer på kort tid gå från en lågfrekvent produktion på fyra–fem enheter i månaden till att tillverka åtta enheter på åtta timmar, säger Lars Nyman som är ansvarig för affärsområdet vattenrening. För att klara den produktionstakten krävs en helt ny monteringslinje, som ska stå klar i juni och som påverkar hela fabriksområdet. Ledningen vill inte gå ut med hur mycket pengar som plöjs ner i fabriken, men klart är att det handlar om tiotals miljoner kronor. – Vi bygger den nya linjen parallellt som produktionen pågår under första halvåret. Det blir en del omflyttningar av olika sektioner för att skapa ett effektivt flöde och vi bygger om en av våra lagerlokaler, förklarar Lars Nyman. Satsningen medför också ett ökat personalbehov och ett antal nya kompetenser i företaget. Peter Lundström vill inte nämna några siffror, men klart är att det handlar om ett antal nyanställningar.

Sofie Hornman är svetsare och monterar en elektrokemisk cell.

Spetskompetens Inom Permascand finns mycket spetskompetens. Företaget har bland annat tre egna doktorer och samarbeten med KTH och universitet i bland annat Troindheim och Kyoto. Den egna forsknings- och utvecklingsenhet omfattar nio personer. – Vi verkar inom ett smalt område. Vi är en av fyra–fem aktörer i världen och ensam i norra Europa. Att locka personal till Ljungaverk är inte alltid så enkelt, så vi måste räkna med att utveckla vår egen personal för att säkerställa kompetensen. Dessutom har vi inlett ett samarbete med praktikanter från gymnasieskolan i Ånge för att långsiktigt klara personalförsörjningen, konstaterar Peter Lundström. ■ 

Bättre affärer 23


Ekonomi

Andreas Lindström PWC/Företagarbloggen Andreas Lindström är redovisningskonsult på PWC i Sundsvall och medverkar regelbundet i Företagar-bloggen, som du hittar på blogg.pwc.se/ foretagarbloggen. Kontakta gärna PWC och besök bloggen för vidare rådgivning och konsultation.

Så läser du din balansräkning

B

alansräkningen är en ekonomisk rapport där tillgångar, eget kapital och skulder summeras vid en given tidpunkt, oftast i samband med bokslut. Sammanfattat består rapporten av följande tre huvuddelar: • Tillgångar – i vad företaget har valt att investera sitt kapital • Eget kapital – ägarnas finansiering • Skulder – extern finansiering Balansräkningen utgör en central del av företagets redovisning, och om man som företagare lär sig att förstå, analysera och använda den, kan verksamheten styras på ett bättre och effektivare sätt. Balansräkningen säger mycket om ditt företag och kan användas i flera olika avseenden. Här följer ett antal scenarion där din balansräkning kan komma väl till hands: l Står ditt företag inför en stor investering? Hur ska köpet finansieras?

I detta scenario kan det vara viktigt att ha koll på sin balansräkning för att kunna ta rätt beslut om 24 Bättre affärer

hur investeringen ska finansieras. Har företaget en stor andel skulder kan egenfinansiering vara att föredra, vilket ofta kräver planering för att säkerställa att medlen finns tillgängliga vid investeringstidpunkten. Följande nyckeltal ger en uppfattning om finansieringsmöjligheten: l Skuldsättningsgrad (skulder ÷ eget kapital), det vill säga företagets finansiella risk och räntekänslighet. Den finansiella riskexponeringen påverkas direkt genom ny belåning. Skuldsättningsgraden visar på relationen mellan eget kapital och skulder och ska inte förväxlas med nyckeltalet soliditet. l Soliditet (eget kapital / tillgångar) visar i stället på företagets långsiktiga stabilitet och betalningsförmåga. Hur stor del av tillgångarna är finansierade med eget kapital?

Hög soliditet innebär hög andel ägarfinansiering. Låg soliditet visar på hög extern skuldsättning.

Alla företag har en balansräkning. Men vet du egentligen vad den säger om ditt företag och hur du kan använda den för att bättre styra din verksamhet? Här förklarar Andreas Lindström på PWC i Sundsvall vad en balansräkning är och hur den kan användas.


l Ska en ny budget upprättas? Det finns en lång rad av olika budgetar, och balansräkningen kan även här komma till användning. En budgeterad balansräkning sammanfattar både resultatoch likviditetsbudgeten och visar förväntad lönsamhet för en given tidpunkt. Med andra ord planeras vilka tillgångar, eget kapital och skulder företaget ska ha vid en viss tidpunkt, vilket kan underlätta styrning och skapa trygghet. l Hur ser det ut med likviditeten? Var finner man svaret på den frågan? Ja, du gissade rätt. I balansräkningen. Mest centralt är att analysera nyckeltalet kassalikviditet som visar företagets omedelbara betalningsförmåga av kortfristiga skulder. En tumregel på en god kassalikviditet är 100–150 procent. Understiger kassalikviditeten 100 proceny kan exempelvis anläggningstillgångar behöva avyttras för att kunna betala kortfristiga skulder. Håll därför koll på likviditeten för att säkerställa kortsiktig betalningsförmåga. l Värde och ålder på tillgångar – investeringsbehov? Årligen bokförs av- och nedskrivningar på exempelvis maskiner och inventarier, vilket medför att tillgångarnas bokförda värden minskar i takt med att de förbrukas. Genom en analys av värdet på tillgångarna kan du förutse behovet av framtida investeringar. För mer omfattande analyser av hela företaget krävs däremot att man kompletterar med resterande finansiella rapporter så som resultaträkning och kassaflödesanalys. l Används av andra Kom ihåg att även externa parter och intressenter använder balansräkningen för att skapa sig en uppfattning om ditt företag. Exempelvis kreditinstitut, samarbetspartners och anställda, som kan bedöma risk genom nyckeltal så som skuldsättningsgrad och likviditet. l Balansräkningen varierar

beroende på bransch Innehållet i en balansräkning såväl som dess storlek varierar stort mellan olika branscher. Konsultbyråer och tjänsteföretag har generellt mindre balansräkningar, medan banker, skogsföretag, fastighetsbolag och andra kapitaltunga branscher ofta har många poster och stora belopp på sin balansräkning. Oavsett storlek utgör dock balansräkningen relevans i bägge extremer. Nu har du fått en inblick i balansräkningens grunder samt hur rapporten kan analyseras och användas, både för dig som företagare och extern intressent. Förhoppningsvis har vikten av dess betydelse belysts så att du kan implementera olika användningsområden i just din organisation, för Andreas beskriver att uppnå bättre styrförmåga hur du får bäst nytta av och kontroll. Förståelse för balansräkningen gör att du resultaträkningen bättre förstår ditt företag. ■

Nästa nummer:EN ARENA VÄRD ATT SYNA

Välj en annorlunda miljö för ditt nästa företagsevent. Vi erbjuder skräddarsydda lösningar för 10–200 personer mitt i Sundsvall oavsett om ni söker en avskild plats för ett föredrag eller vill fira med en stor fest. En uppskattad mötesplats har inget med tur att göra. Välkommen att höra av dig för en tid då vi kan visa upp casinots möjligheter och lägga grunden för just ditt evenemang. Ring eller mejla vår eventansvarige Jonny Aliranta på 010-120 22 16 eller jonny.aliranta@casinocosmopol.se så berättar han mer. LÄS MER PÅ CASINOCOSMOPOL.SE

SVERIGES ENDA RIKTIGA CASINO Casinoparken 1 • Öppet mån–fre 15-03, lör–sön 13-03 Alla visar id • Åldersgräns 20 år Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-81 91 00 Bättre affärer 25


Arbetsmarknad

Skatterabatt även för aktiebolag som anställer Nu får även aktiebolag som anställer sin första medarbetare en sänkning av arbetsgivaravgifterna. Det så kallade växa-stödet kan maximalt innebära 63 630 kronor i minskade kostnader för företaget.

V

äxa- stödet som infördes den 1 januari 2017 riktas mot enmansföretagare som vill anställa och har hittills enbart gälld enskilda näringsidkare. Men från den 1 januari 2018 omfattar stödet även aktiebolag och handelsbolag. Som enmansföretag räknas aktiebolag som inte har någon anställd eller endast en anställd som också är delägare och handelsbolag utan anställda och med högst två delägare.

För att få rätt till växa-stöd får anställningen påbörjas tidigast den 1 april 2018. Om den anställda är delägare eller företagsledare eller närstående till en sådan person har företaget inte rätt till växa-stöd. Reglerna innebär att enmansföretag som anställer en person bara ska betala ålderspensionsavgift (10,21 procent) på den ersättning som betalas till den först anställda medarbetaren. ■

Bokföring, bokslut och deklaration – vi hjälper dig.

Med hjälp av våra ekonomer kan du koncentrera dig på det du är bäst på – din verksamhet. Resten sköter vi! Välkommen att kontakta oss, du hittar våra kontaktuppgifter på www.yekonomi.se

26 Bättre affärer

Månadslön på 25 000 kronor n Anställning måste pågå i minst tre månader och arbetstiden vara på minst 20 timmar per vecka. n Taket är satt till en lön på 25 000 kronor per månad. n Stödet kan fås under högst tolv månader. n Det innebär en maximal nedsättning av arbetsgivaravgifter med 63 630 kronor för ett helt år (31,42%-10,21%)*25 000 kronor *12 mån).


Intensivskola ska avhjälpa brist på programmerare Under tolv veckor ska 15 deltagare snabbutbildas och omskolas till programmerare – i ett försök att avhjälpa bristen på programmerare i Sundsvall.

D

et råder stor brist på programmerare i Sundsvall, vilket rankas som ett av de största tillväxthindren enligt branschen. – Vi tar ansvar för att göra något åt kompetensbristen inom IT i regionen. I stället för att endast rekrytera från konkurrenter så fyller vi på med ny kompetens, säger Micael Holmström, vd på Academy som står bakom utbildningen. 15 deltagare kommer att under på tolv veckor att omskolas till systemutvecklare inom programmeringsspråket Java. Utbildningen följer ett konceptet som bygger på hjärnforskning och i korthet går ut på praktisk tillämpning, konstant feedback och riktigt intensivt tempo. Under veckorna får deltagarna 500 kodtimmar, vilket är lika mycket som en traditionell ITutbildning på universitet.

Consid är ett av konsultföretagen som deltar i satsningen. – Kompetensbristen inom IT fortsätter att öka vilket kräver långsiktiga lösningar, men också snabba åtgärder, därför ser vi med spänning fram emot att stötta Academys intensivutbildning. Denna investering går väl i linje med våra initiativ till att motverka kompetensbristen i branschen, säger Kristoffer Nilsson, försäljningsansvarig för Consid Sundsvall. Under intensivutbildningen är det främst inom programspråket Java studenterna utbildas inom. När vi undersökte marknaden i Sundsvall var behovet av kompetens inom Java störst och därför börjar vi med en Java utbildning. Målsättningen är fler lokala program inom fler områden, säger Micael Holmström. ■

Rätt företagsförsäkring ger trygghet till rätt pris!

”Johans står för en service som inte går att jämföra, vi är helnöjda!” -Jesper Johansson, Berners Tunga Fordon, Birsta

Använd en maskin från Johans Städmaskiner AB Våra maskiner används när det städas inom butiker, idrottsanläggningar, restauranger, billhallar, industrin, lager, skolor, sjukhus etc. Ring Conny Westin för en demo: 070-681 06 06

Vi hjälper dig med sak- och skadeförsäkring samt tjänstepension Sundsvall: 060-12 91 00 Östersund: 063-13 14 80 Örnsköldsvik: 0660-12 910 www.johans.se Skönsbergsvägen 63, Sundsvall n 060-12 57 70 Varvsgatan 10, Härnösand n 0611-202 70Bättre affärer 27


Arbetsliv

Många tar jobbet med sig när de är hemma med sjuka barn.

Vobbandet skapar stress bland småbarnsföräldrar Tre av tio föräldrar känner sig stressade över att de måste vobba – ta hand om sjukt barn hemma samtidigt som de jobbar.

B

land yrkesverksamma föräldrar i Sverige med barn under 18 år svarar 29 procent att de känner sig stressade över att de måste vobba. Fler kvinnor (32 procent) än män (26 procent) känner sig stressade. Och de som jobbar i privat sektor känner sig mer stressade av att vobba (34 procent) än de som jobbar i offentlig sektor (21 procent). Det visar en undersökning som Blocket jobb låtit genomföra. – Det är synd att så många föräldrar känner sig tvingade att behöva jobba medan de är hemma med sjukt barn, då det är en tydligt stressfaktor för många. Vi hoppas att arbetsgivarna har i åtanke att skapa en bra balans för för föräldrarna, säger Anna Bergius, affärsområdeschef på Blocket Jobb.

Yrket sätter stopp Den främsta anledningen till att föräldrarna känner sig stressade av att vobba är att de anser att både deras jobb och barn blir lidande (15 procent). Nio procent känner sig stressade för att deras barn inte får full uppmärksamhet medan endast fyra procent uppger att deras eget jobb blir lidande. Samtidigt är det 23 procent som inte 28 Bättre affärer

har möjlighet till att vobba i sitt yrke. – Att svara på mail den ena stunden för att i nästa stund ge sitt barn värktabletter och näsdukar kan för många kännas påfrestande. Man känner helt enkelt att man inte räcker till varken för jobbet eller för barnen. Det måste finnas rimliga krav och förväntningar från arbetsgivarens sida när en medarbetare vobbar, så att föräldrarna hinner ge sina barn vård och inte känner sig stressade, säger Anna Bergius.

Vill ha mer tid Undersökningen visar också att sju av tio föräldrar (70 procent) generellt vill jobba mindre för att få mer tid över till sina barn. Bland män i åldersgruppen 30-49 år anser tre av fyra (76 procent) att de vill jobba mindre för att få mer tid till barnen. Bland kvinnor i samma åldersgrupp är siffran 70 procent. – Det moderna arbetslivet ställer höga krav på föräldrar, som ofta känner sig stressade och skulle vilja spendera mer tid med sina barn. Just balansen mellan jobb och fritid är en viktig fråga redan nu, och som kommer växa i betydelse för hur arbetsgivare attraherar och behåller sina talanger i framtiden, säger Anna Bergius. n


VE

? D A M M A H O M S T E R all! v Å s d n R u I S L i B e r ga M ta e r ö f s t e r Å t nominera

Dags at

7. etagare 201 r fö s t e r Å v s ble di, Tolkresur a m h a med 2 april n a h h c K o d n a å r m F m a 18? renören Moh er. etagare 20 r ö f s t e r å Superentrep /dina favorit m o in s d e a s r e u in d l m il no Vem v maj kan du fram till 13 sitt säte i företag har rs dra. retagare va fö n e rebild för an ll ti fö å n e g a ra k a s v t n e Pris som ka ommun och k s ll a v s d n u r S ndsvall, elle u /s e .s a rn a ra w.foretag och nomine e s Gå in på ww t. e g la o b slivs 3 maj! www.naring ån 2 april-1 din favorit, fr


Hållbarhet

Miljoner till klimatsatsningar

Alla företag som får stöd n Gasum, tankstation för biogas i Sundsvall, 6 860 000 kr

n Scandic Hotels, laddstation i Sundsvall, 162 300 kr

Nio företag i Västernorrland får stöd genom Klimatklivet. Totalt närmare 11 mkr ska bland annat gå till att ersätta olja med biobränslen, tankstation för biogas samt laddstationer för elfordon.

F

n Nordic Flanges, minskat utsläpp från smidesugn i Örnsköldsvik, 1 720 000 kr

n Miljö och Vatten i Örnsköldsvik, värmepump som ersätter oljepanna, 231 000 kr

n Adven Värme AB, biobränsle ersätter

öretag som Byberg och Nordin, Bilfix och Scandic får stöd genom regeringens satsning Klimatklivet för investeringar som minskar utsläppen av växthusgaser. Mest stöd får satsningen på en tankstation för biogas i Sundsvall, nästan 7 mkr. Och det är transportsektorn som står för den största andelen av utsläppen av växthusgaser i länet, enligt Mats Bäck, energi- och klimatstrateg vid länsstyrelsen. 

 – Det är en stor utmaning att klara det

olja i fjärrvärmeproduktionen i Långsele, 1 160 000 kr

nya klimatmålet. Klimatklivet ger oss bättre möjligheter att nå målet och samtidigt bidra till en regional utveckling där företagens konkurrenskraft stärks, säger han. Sedan investeringsstödet infördes hösten 2015 har sammanlagt 126 miljoner kronor beviljats i stöd till investeringar i Västernorrland. Utsläppen av växthusgaser kommer att minska med över 30 000 ton per år i Västernorrland till följd av åtgärder som hittills fått stöd från Klimatklivet. n

n Bilfix i Sundsvall, laddstation i Sundsvall, 37 500 kr

n Byberg och Nordin Busstrafik, tankstation för biodiesel i Ånge, 148 050 kr

n Sollefteå Golfklubb, laddstation vid golfbana i Sollefteå, 29 250 kr

n Östanbäck Timmerhus i Sollefteå, biobränsle ersätter oljepanna, 650 000 kr

2017 Ute nu

För en säker och rättvis upphandling

Inget projekt är för stort eller för litet för oss Titta gärna in på vår hemsida vilka projekt som är aktuella. Eller kontakta oss för ytterligare information.

070 - 130 80 35

www.bmkab.se 30 Bättre affärer

Års- och hållbarhetsredovisning www.sca.com

SVENSKA CELLULOSA AKTIEBOLAGET SCA

Kalkylunderlag & mängdförteckningar


Byggnation

NCC bygger hyreslägenheter NCC har fått uppdraget att bygga 88 lägenheter i Bosvedjan för Mitthems räkning. Ordervärdet är 98 mkr. vall är positivt. Husen har även låg energianvändning och låga drift- och underhållskostnader i grunden, säger Petter Lundqvist, produktionschef på NCC. Arbetet inleds under våren med markberedning. Husen förväntas klara för inflyttning i slutet av 2019. Affären orderregistrerades i sista kvartalet 2017 i affärsområdet Building. NCC har även byggt åttavåningshuset på Skönsmons för Mitthems räkning, också det som en del av Saboavtalet, samt Mitthems trygghetsboende och lägenheter vid Norra kajen. ■

Boka din plats som utställare på HÖGA KUSTEN FÖRETAGSMÄSSA

2018/04/20-21

HIGH COAST MEDIA

U

ppdraget är en totalentreprenad och ryms inom det så kallade Saboavtalet, med standardiserad produktion. – Den stora bristen på hyresrätter i Sundsvall och särskilt i området Bosvedjan gör att detta blir ett välkommet tillskott i området. Genom att bygga standardiserat och yteffektivt får våra bostadssökande möjlighet till nyproducerade hyreslägenheter till en rimlig hyra, säger Lotta Björklund, vd på Mitthem AB. De två husen har åtta våningar vardera och består av lägenheter med ett, två eller tre rum och kök i storlekar mellan 35 och 59 kvadratmeter. Det kommer också byggas en solcellsanläggning på varje hustak. – Att tillsammans med Mitthem AB få möjlighet att bygga klimatsmart och miljömedvetet boende i Sund-

TENNISHALLEN, KRAMFORS

I samarbete mellan näringslivet och kommunerna Sollefteå och Kramfors kommer Höga Kusten Företagsmässa att i år anordnas i Kramfors. Mässan ger er möjligheter att knyta värdefulla kontakter och samtidigt visa upp ert varumärke.

Linda Hammarstrand Konferencier & föreläsare

Ådalsskolans Jobbmässa pågår i mässhallen under fredag mellan kl. 10.00-13.00. Det bjuds på Inspirationsföredrag och Miniseminarier av bl a Linda Hammarstrand, Simon Jaktlund, Maarja Edman och Robert Sjöholm under fredagen. Mässan öppnar för allmänheten under lördag.

Simon Jaktlund Årets platsmarknadsförare 2016

Information och program för båda dagarna samt anmälning finns på hemsidan. Sista anmälningsdag 31/3.

hogakustenforetagsmassa.se 

Bättre affärer 31


Byggnation

Norra alternativet för tunnel genom Åsberget

Kommunen överklagar hotellbeslut i Härnösand n Kommunen överklagar mark- och miljödomstolens beslut om att upphäva beslutet om ett hotellbygge vid Kanaludden i Härnösand. Kommunen vänder sig mot flera saker i domen, framför allt att domstolen hänvisar till att det är viktigt ”att bevara helheten av stadsmiljön”. – Så står det ingenstans i det beslut som Riksantikvarieämbetet tog om riksintresset 1996. Nu argumenterar domstolen mer kring stadsbildning generellt i stället för enbart aspekter kring riksintresset, säger kommunstyrelsens ordförande Fred Nilsson (S).

I överklagandet skriver kommunen att domstolens utslag är av mycket stor vikt för Härnösands framtida stadsutveckling. Om mark- och miljödomstolens nya och fria tolkning av riksintresset står sig läggs ”en död hand över staden”. – Jag tycker att våra argument är mycket starka och hoppas naturligtvis att vi når framgång i nästa instans. Allt annat vore mycket olyckligt och ett dråpslag för utvecklingen av Härnösand och Höga kusten, säger Fred Nilsson.

n Trafikverket förordar, precis som kommunen, det norra alternativet för en E4-tunnel genom Åsberget i Örnsköldsvik. – Detta är ett viktigt och nödvändigt steg för att Åsbergstunneln ska få sin rättmätiga plats i den nationella planen för transportsystemet, säger Glenn Nordlund (S), kommunstyrelsens ordförande. Trafikverket har också klargjort att en ny förbifart i en tunnel utanför centrum är den enda lösningen på problemen med nuvarande E4-sträckning. Men ännu finns inte projektet med i den nationella transportplanen. – En ny trafiklösning är nödvändig för både miljö och för framtida utveckling. Nu måste staten bestämma sig för hur tunneln ska finansieras. Det jobbar vi vidare på, säger Glenn Nordlund.

> Plattformshissar > Rullstolshissar > Trapphissar > Specialhissar > Ombyggnader Ring eller maila mig på:

www.norrlandshissteknik.se 32 Bättre affärer

Jörgen Nilsson 070-557 91 05 jorgen@norrlandshissteknik.se


n Det nya kulturhuset i Örnsköldsvik är ett steg närmare förverkligande. Förprojektering och förstudiet presenterade tidigare i år och skissade på en byggnad på 8 000 kvadratmeter till en kostnad på 212-320 mkr. Studien pekar på behovet av en samlande punkt för kulturen och att det finns stora vinster och utvecklingsmöjligheter med att verka under samma tak. Med gamla busstationstomten i Örnsköldsvik som första alternativ till placering, föreslår utredningen ett centralt placerat hus med möjlighet att uppleva kultur och med möjlighet att själv skapa kultur. Där ska finnas konsertsal, större och mindre scenrum, konsthall, dans- musik- och dramarum, rum för bild, form och hantverk och vardagsrum att mötas och umgås i. Här ser utredningen en mängd aktörer såväl kommunala, ideella som kommersiella. – Vi har undersökt en mängd förslag på placering, däribland en ombyggnad av Sliperiet eller en tillbyggnad vid Fjällräven center. Utifrån det vi vet idag förordar vi gamla busstationstomten. Det är den placering, tillsammans med Hamnplanen, som uppfyller alla kriterier som framkommit i utredningen, säger projektsamordnare Jenny Ramkrans. Kultur- och fritidsnämnden som beslut i ärendet den 21 mars. Därefter går ärendet vidare och slutgiltigt beslut fattas av kommunfullmäktige.

Nyhet redaktionell annonsering i BÄttre aFFÄrer

Bli mi medle na gar Företa .s e

Beslut i mars om kulturhus i Örnsköldsvik

ww

w.foretag

ar n

SverigeS StörSta och närmaSte

företagarorganisation Företagarna erbjuder nätverk, kunskap och praktisk hjälp samt driver utvecklingen för ett bättre företagsklimat. Detta bidrar till att du som företagare får rätt förutsättningar för att kunna utveckla din verksamhet och nå dina affärsmål.

99 procent av länets företag är småföretag. #4av5jobb skapas i små företag. Vi finns representerade med lokala föreningar i länets alla kommuner: Sundsvall, Timrå, Ånge, Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik. förmåner Bland våra uppskattade förmåner finns bland annat: • Kostnadsfri, obegränsad juridisk telefonrådgivning. • Branschrelaterade försäkringar. • Bra erbjudanden på t.ex. bilar, drivmedel, frakter, mobiltelefoni, hotell och resor, hos bl. a. Volvo, BMW, IKEA, SJ och BRA flyg.

Vi driver medlemmarnas frågor och arrangerar event på lokal-, regional- och riksnivå. Se vår kalender på: www.foretagarna.se Vår prisbelönta tidning

En redaktionell annons är ett verktyg för att öka kundernas känsla av samhörighet med ditt varumärke. Redaktionell annonsering ger dig som företagare en möjlighet att förmedla mer av ditt budskap än vad som är möjligt i en traditionell annons. Målet är att din annons ska kännas som en naturlig del av tidningen och skapa mervärde för läsarna.

Vill du Veta mer? ring 060-57 21 50

er på

Vi representerar ca 70 000 medlemmar på riksnivå, varav ca 1 200 i vår region vilket ger oss en stor möjlighet att påverka och driva opinion för ett bättre företagsklimat. Våra medlemmar gör oss till en stark och trovärdig röst i maktens korridorer.

ww

a.

se

Läs m

din lokal a affärs tidnin ga

w.fo reta ga

rn

060-19 52 80

Bättre affärer 33


Motor

Ny Kia med sting Ny Duster både in- och utvändigt

n Kia Stinger är en av sju bilmodeller som nominerats till den prestigfyllda titeln Årets bil i Europa 2018. I Sverige erbjuds femdörrarscoupén med två olika drivlinor, båda med fyrhjulsdrift och 8-växlad automatlåda. Toppmodellen V6 bensin på 3,3 liter har en dubbelturbo på 370 hästkrafter klarar 0 till 100 km/h på 4,9 sekunder och når toppfarten 270 km/h. Dieselversionen har en 2,2-litersmotor med 200 hk. Fem olika körlägen påverkar den aktiva fjädringen (GT), styrningen, gasresponsen, växellådan, antisladdsystemet samt motorljudet.

Snabbladdning för Jaguar I-Pace n Jaguars helt eldrivna I-Pace, som presenterades på bilmässan i Geneve nyligen, lovar att ladda till 80 procent på mindre än 45 minuter, via en 100kW-laddare. Föraren kan i förväg ställa in laddningstider och komfort även under väldigt kalla eller varma temperaturförhållanden via bilens InControl-system eller med en smartphoneapp. Efter tester i Arjeplog lovar tillverkaren att I-PACE klarar temperaturer ner mot -40 °C.

n Nya Dacia Duster har fått en helt ny exteriör, omdesignad interiör och förbättrad säkerhet. Suv har ett mycket attraktivt pris från 99 900 kr. Nya Duster tar också ytterligare ett kliv i upplevd kvalitetskänsla. Bland nyheterna märks ny frontdesign med ny grill och ny beslysning med LED. Vindrutan har flyttats framåt med 100 mm och den brantare A-stolpen gör att kupén blir rymligare.

Förbud mot mobilen i bilen n Från och med den 1 februari är det inte längre tillåtet för en förare att använda en mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning genom att hålla den i handen under färd med motordrivet fordon..

Allt fler vill abonnera på bilen n När Volvo Cars lanserade sin nya kompakta premum-SUV XC40 nyligen fick den stor uppmärksamhet – inte minst för den världsunika möjligheten att kunna abonnera på den. Och att inte äga sin bil verkar ligga i tiden. Enligt en undersökning som KantarSifo genomfört på uppdrag av Volvo så sticker svenskarna ut när det gäller inställning till ägande. En av tre svenskar säger sig vara intresserade av att abonnera på en bil istället för att äga den, vilket är en högre siffra än vad som uppmätts tidigare. Vid en internationell jämförelse är det högst av de västerländska länderna, men en bit bakom Kina där hela 51 procent av alla som svarat är positiva. Undersökningen visar även att fyra av tio svenskar ibland känner att man äger för många saker. Det är den högsta siffran av alla länder, där bara 25 procent av fransmännen känner igen sig i påståendet. 34 Bättre affärer

Första bilderna på nya Santa Fe n Hyundai har släppt de första animerade bilderna på fjärde generationen Santa Fe. Grillen på fjärde generationen Santa Fe vävs samman med ett system av framljus där hel- och halvljus är uppdelade. Sidorenderingen visar upp bilens dynamiska karaktär. En enkel taklinje, ackompanjerad av sidolinjen som sträcker sig från framljusen till bakljusen skapar en tydlig siluett.


Sundsvalls kommun vill slopa diesel och bensin Sundsvalls kommun slopar de fossila bränslena och ställer även samma krav på sina leverantörer. – Vi kan gå före och visa att en omställning är möjlig, säger Hans Forsberg (C).

K

ommunen har beslutat om nya riktlinjer för sina transporter som bland annat innebär att bensin och diesel förbjuds. Sundsvalls kommun har i dag cirka 600 fordon som under en femårsperiod ska bytas ut. – Vårt mål om en helt fossilfri kollektivtrafik är redan uppnått. Nu tar vi nästa steg och öppnar för en mängd olika alternativ till fossila bränslen, säger Hans Forsberg, (C), ordförande i infrastrukturutskottet. I ett första steg innebär det i huvudsak att diesel ersätts med biodiesel, HVO100. Den görs av vegetabiliska oljor och minskar utsläppen av koldioxid. Miljönyttan har dock ifrågasatts, bland annat för att den precis som diesel, släpper ut stora mängder kväveoxider och partiklar. – Det är inte möjligt för kommunen att byta ut alla våra fordon på ett bräde. Biodiesel är den

bästa lösningen under en övergångsperiod där vi successivt byter ut alla dieselfordon, säger Hans Forsberg. Han menar att kommunen kan bidra till att skapa en marknad för förnybara bränslen som vätgas, el eller biogas. – Jag tror att vi kommer att behöva ha en mix av olika alternativ och det är inte kommunens sak att styra. Det vi vet är att vi vill ha bort de fossila bränslena. Kommunen kommer även att ställa samma tuffa krav på alla sina leverantörer. – Vi har redan tidigare ställt miljökrav när det gäller färdtjänsten och går nu vidare med kraven i våra upphandlingar. Många företag jobbar redan med frågan och ställer om till förnyelsebara bränslen, säger Hans Forsberg. n

Tillsammans skapar vi bättre miljöer att leva i. Bli en del av oss. NU SÖKER VI TILL VÅR INFRASTRUKTURVERKSAMHET I SUNDSVALL

• PROJEKTINGENJÖR • PROJEKTCHEF • KALKYLINGENJÖR • PLATSCHEF För mer information, vänligen kontakta Robert Söderberg, Arbetschef tel. 076-125 15 30 facebook.com/yitsverige

LÄS OM TJÄNSTEN OCH SKICKA DIN ANSÖKAN SENAST DEN 30.4.2018 VIA VÅR HEMSIDA WWW.YIT.SE/JOBBA-HOS-OSS 

linkedin.com/company/yit

YIT är Finlands största byggbolag och en framträdande aktör i Nordeuropa. Inom koncernen utvecklar och bygger vi lägenheter, kommersiella fastigheter och stadsområden. Vi är också specialister på krävande infrastruktur- och beläggningsprojekt. Vi är verksamma i 11 länder och tillsammans med våra kunder och 10 000 medarbetare skapar vi mer funktionella, attraktiva och hållbara städer och miljöer. YIT Corporations aktier är noterade på Nasdaq Helsinki Oy. I Sverige är vi verksamma över hela landet inom infrastrukturprojekt med fokus på grund- och anläggning, tunnel- och berg samt beläggning. Vi har funnits på den svenska marknaden i över 30 år och har gedigen kunskap om de lokala förutsättningarna. www.yit.se

Bättre affärer 35


Välkommen till…

Vill du att ditt företag ska synas här? ring 060-57 21 50!

Exakt som du vill ha det!

... Sundsvalls kommun

Vi kan solavskärmning! Med hjälp av ett brett produktsortiment och

Terrassmarkiser • Persienner • Cellgardiner kunnig personal ser vi till att du får den lösningen • lamellgardiner • sCreen FönsTermarkiser som passar just dina behov när det gäller • Plisségardiner rullgardiner ljus, design och energi.

Skyltar - dekaler - bildekor - affiScher - Skylift - MM

Tungatan 2 | 060-61 22 02 | www.sidsjo.nu

Tungatan Mån 2 | 060-61 22 02 | www.sidsjo.nu 10-18 Tis-Fre 10-16

Allt inom branschen! Vi skapar rum för trivsel

www.hedern.se

Allt inom branschen!

Allt inom branschen!

Rekordprojektet

060-13 53 00

SCA satsar på en hållbar, kostnadseffektiv och lönsam framtid www.sca.com

Allt inom branchen Allt inom branschen! Allt inom branchen

Allt inom branchen Allt inom branchen Allt inom branchen

Plattformshissar / traPPhissar 060-12 59 12

www.partillehiss.se

… Timrå kommun Vi kan stålkonstruktioner, smide, tillverkning och reparationer

Innehar certifikat EN 1090 och EN 3834

Allt inom branchen 060- 19 91 00 www.emhartglass.com

Allt inom VVS Installation och service

Sundsvall/Timrå: Anders Hallström, 010-475 28 91 Härnösand: Leif Tjernström, 010-475 35 26

Svetsarvägen 3, 861 36 Timrå | Tel: 060-61 90 90 | Mail: goran@glm-stahls.se www.glm-stahls.se

… Härnösands kommun www.timra.se

Norrlands bästa företagsklimat Läs mer på: www.timra.se/naringsliv


Tankar om hållbarhet och ledarskap

Ebba Lindsö, Roos & Tegner Är det möjligt att bygga långsiktiga och framgångsrika organisationer i vår snabbt föränderliga värld? Författaren Ebba Lindsö är glasklar i sin analys, hon har kommit fram till att för att bygga värde och skapa motivation som genererar lönsamhet måste all verksamhetsstyrning få ett mer långsiktigt och bredare perspektiv. Det handlar om att alltid lyfta fram de områden där organisationen gör bäst skillnad ur ett socialt och miljömässigt perspektiv. Boken är en inspiration kring hur alla beslutsfattare på alla nivåer bör tänka och agera för att deras organisation ska bli mer hållbar och framgångsrik. Helene Swenne

Kundfokus - skapa kundvärde och hållbara resultat

Böcker för företaget Det vimlar av bra och inspirerande böcker om företagande ur alla dess aspekter. Bättre affärer guidar dig i bokfloden. I samarbete med Stadsbiblioteket i Sundsvall tipsar vi om de bästa bland alla nya böcker.

Ada Elmgart och Eva Bloch, Liber Denna bok handlar om hur du skapar en hållbar kundupplevelse, som i förlängningen genererar en stabil verksamhet. Författarna ger tips och råd om hur du kan öka ditt kundunderlag och lönsamhet. Boken är indelad i två delar, där den första är en pedagogisk upplagd genomgång över begreppen och det operativa genomförandet. Den andra delen innehåller intervjuer med olika företagsledare från företag som K-rauta, Clas Ohlson och Friskis och Svettis. Detta är en bok att läsa för alla som driver verksamheter av olika slag. Trevlig att läsa och lätt att ta till sig. Författarna har gedigen bakgrund inom tjänstebranschen och marknadsföring. Ida Norberg

Boosta din business – 30 coola kvinnor delar sina bästa marknadsföringstips

Ariton förlag Detta är en antologi där flera framgångsrika företagare ger värdefulla tips om marknadsföring. Du blir inspirerad av berättelserna i boken, och du får också handfasta råd kring att bygga varumärket och komma igång med din företagsidé. Varje företagsledare har sitt kapitel, där de beskriver sina respektive vägar till att driva ett framgångsrikt företag. Kapitlen avslutas sedan med sammanfattande tips. Boken fungerar som inspiration, men är också en intressant översyn över olika marknadsföringstips. Boken ges ut av nätverket Coola kvinnor, som stöttar alla kvinnor som driver egna företag. Mycket intressant bok som är lätt att läsa. Ida Norberg

LEDARSKAPSUTBILDNING I VÄSTERNORRLAND Visste du att du kan utveckla ditt ledarskap lokalt? Företagsutbildarna erbjuder kvalitativa utbildningar för ledare på alla nivåer – från blivande chefer till erfarna ledare. Ta del av vårt utbud på: www.foretagsutbildarna.se/ledarskap

Kom in och tala ut! Vi finns till för Dig När du behöver hjälp med

 bokföring  deklarationer  bokslut  generationsskifte  ekonomisk rådgivning Redovisningsbyrån för Dig! SUNDSVALL, 060-17 11 75 SOLLEFTEÅ, 0620-566 30 ÖRNSKÖLDSVIK, 0660-856 25 ÖSTERSUND, 063-10 98 00 www.contrado.se 

Contrado är en norrlandsägd redovisningsbyrå, med stor framtidstro. Som kund hos oss avgör du själv hur mycket du vill betala och vi skräddarsyr en lösning just för Dig. Välkommen att kontakta oss!

Bättre affärer 37


Nya företag l Academy of X and Business Education Härnösand AB Box 115, 362 22 TINGSRYD Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva fristående gymnasieutbildning, yrkeshögskola och privata utbildningar samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Carlsson, Mikael Andreas

l Advena AB

c/o RIK Assistans AB, Norra Kyrkogatan 15, 871 32 HÄRNÖSAND Bolaget skall bedriva behandling, rådgivning och utbildning inom missbruk och beroendefrågor. Styrelse: Berglund, Rickard Johan, Holmroos, Jimmy Peter Johannes, Kindsjö, Patrik Sebastian, Vigren, Anne Maria

l Af Eurenius Livsföring AB Odalvägen 22, 195 33 MÄRSTA Bolaget skall äga och förvalta aktier och värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Eurenius, Bengt Erik Robert

l Agardh Holding AB

Bättre affärer presenterar nya aktiebolag i Västernorrlands län. kombination med resor både i Sverige och utomlands. Utbildning och kursverksamhet för bridgeintresserade. Styrelse: Mähler, Jerry Karl-Erik

l Anody Consulting AB Hornsgatan 5, 853 57 SUNDSVALL Bolaget skall bedriva konsulting inom IT-området med inriktning på systemutveckling och systemförvaltning. Styrelse: Ståhl, Karl Vilhelm

l Anundsjö MVS AB Kubbe 121, 895 93 BREDBYN Bolaget ska arbeta med service, reparation och underhåll av jordbruksmaskiner, anläggnigsmaskiner, skogsmaskiner och lastbilar och bussar, samt uthyrning av personal och försäljning av reservdelar till ovan nämnda maskiner. Röjning av skog och trädfällning, handel med värdepapper samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Eriksson, Lars Jimmy Andreas, Forsberg, Per Mikael Andreas

l Arnestig Förvaltning AB Hamre 208, 882 91 LÅNGSELE Föremålet för bolagets verksamhet är förvaltning av värdepapper och därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Öman, Kjell-Arne

Lekvägen 3, 891 42 ÖRNSKÖLDSVIK Bolaget ska bedriva bygg-, ritningsoch entreprenadverksamhet samt uthyrning av utrustning inom byggbranschen samt bedriva fastighets- och trädgårdsskötsel, äga och förvalta fastigheter och värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Agardh, Nils Vilhelm

Ängsgatan 4, 853 57 SUNDSVALL Aktiebolaget ska bedriva förvaltning av aktier och annan lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Som-In Dahlbom, Pranee, Dahlbom, Anders Torbjörn

l Akkes livs AB

l Belys Invest AB

c/o Akram Suleiman, Norrtullsgatan 10, 803 25 GÄVLE Livsmedelsbutik. Styrelse: Suleiman, Akram

l AlexEm AB

c/o Procero AB, Framnäsgatan 5, 891 39 ÖRNSKÖLDSVIK Bolaget ska bedriva fastighets- och värdepappersförvaltning samt annan därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Högdahl, Thomas Christer

l Almrobo AB Centrumgatan 15, 864 31 MATFORS Bolaget skall tillhandahålla redovisningstjänster, äga och förvalta fastigheter samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Almkvist, Anna Marie

l Ann & Jerry Bridgeresor AB

Djupövägen 25 A, lgh 1101, 881 31 SOLLEFTEÅ Föremålet för bolagets verksamhet är att arrangera och leda bridgetävlingar i 38 Bättre affärer

l ATD i Sundsvall AB

Skeppsbron 67, 871 30 HÄRNÖSAND Bolaget ska äga och förvalta aktier i andra bolag, bedriva handel med aktier och värdepapper. Äga och förvalta fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Bylund, Johan Niclas

l Bistro Matfors AB Centrumgatan 15, 864 31 MATFORS Bolaget skall bedriva restaurang- och cateringverksamhet, försäljning av fårkött och fårskinn samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Almkvist, Anna Marie, Almkvist, Per Lars Robert

l Brudbergets Folk & Fä AB

Brudbergsvägen 34, 881 35 SOLLEFTEÅ Föremålet för bolagets verksamhet är skogsvård, fastighets- skötsel, äga och förvalta lös egendom samt förvaltning och handel med värdepapper och därmed förenlig verksamhet.

Styrelse: Eriksson, Kent Erik

Mickael

l Bullhällan Invest AB Krönängsvägen 1, 862 34 KVISSLEBY Bolaget skall bedriva ägande av revisionsföretag samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Felländer, Nils Anders

l Byåkerfastigheter 1:27 mfl i Härnösand AB Köpmangatan 44, 861 31 TIMRÅ Äga och förvalta fastigheter. Styrelse: Blomberg, Per Christian

l C Forsmark Holding AB Gränsgatan 27, 852 38 SUNDSVALL Bolaget skall bedriva trafikskoleverksamhet, utbildning och konsultation inom busstrafik, godstransporter och annan kommunikation, äga och förvalta fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Forsmark, Anna Christina

l CoronaBorealis AB

Styrelse: Blomquist, Kent Victor

l dp måleri AB

Sjömärkesvägen 44, 891 78 BONÄSSUND Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva målerirörelse och förvaltning av fastigheter samt annan därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Persson, David Michael

l DSI Sundsvall AB

Södra Järnvägsgatan 7, 852 37 SUNDSVALL Bolaget skall äga och förvalta lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Berndt, Björn Mikael

l DSS Invest AB

Sörtjärn 321, 893 92 BJÄSTA Bolaget skall äga och förvalta fastigheter och värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Sjölund Söderlind, Mats Daniel

l DTC Sundsvall AB

c/o Anette Vivägg, Linjevägen 24, 854 68 SUNDSVALL Utbildning, bemanning, rekrytering inom skola, vård, omsorg och därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Vivägg, Malin Anette

Öråker 116, 857 51 SUNDSVALL Företaget renoverar och bygger hus, utför underhållstjänster av hus och tomt samt bedriver snickeri service. Styrelse: Sander, Handre

l Daliab AB

c/o Eiwin Söderberg, Maj 255, 862 95 NJURUNDA Bolaget ska bedriva bilverkstad och bilservice samt förenlig verksamhet. Styrelse: Söderberg, John Eiwin

Carlgrensvägen 4, 892 30 DOMSJÖ Aktiebolaget ska bedriva läkarkonsultationer, hälso- och sjukvård. Bolaget ska också bedriva konsultverksamhet inom elektronik, mätteknik och testsystemutveckling. Styrelse: Åberg, Eva Lina Marie

l Days of Jupiter AB Ribbvägen 3, 892 41 DOMSJÖ Bolaget skall bedriva konsertspelningar, uthyrning och försäljning av musikinstrument, ljudanläggningar och skivor samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Hilli, Jan Gustav

l Domsjö Carbon AB

Gamla Riksvägen 52, 891 51 ÖRNSKÖLDSVIK Föremålet för bolagets verksamhet är att äga och förvalta aktier, fastigheter och värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Markusson Sundström, Jennie Karoline, Sjöblom, Kurt Erik

l Domsjö Fastigheter 2018 AB Sjögatan 11, 891 60 ÖRNSKÖLDSVIK Bolaget ska bedriva förvaltning av fastigheter och övrig fast och lös egendom, samt därmed förenlig verksamhet.

l Eiwins Bilverkstad AB

l EKO Bostäder Umeå AB

Bromsvägen 5, 891 60 ÖRNSKÖLDSVIK Bolaget skall bedriva fastighetsförvaltning och därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Nordin, Bengt Gunnar

l EMF Bygg AB

c/o Persson, Videvägen 5, 862 33 KVISSLEBY Bolaget skall bedriva byggverksamhet samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Sjöbom, Einar Olof, Persson, Sven Mikael Eugén

l Eric Norberg AB

c/o Erik Norberg, Norra Kyrkogatan 27B, 871 32 HÄRNÖSAND Aktiebolaget skall tillhandahålla godstransporttjänster. Styrelse: Norberg, Eric Olof Nils

Fler Nya företag, Sid 41…


Leifs vintips

FEST

VARDAG

LYX

Leif Sundberg provar årligen över 200 viner och är medlem i föreningen Munskänkarna sedan 1999. Han skriver om vin på vinsomnjutning.com och leder vinprovningar för företag och andra sällskap

Tre kryddiga spanjorer

Baron de Ley Reserva 2013

Spaniens kvalitetsområden för röda viner ligger i norra delen av landet. Jag tänker då främst på klassiska Rioja och Priorat, men även på trendiga Ribera del Duero och Toro. n I Rioja har man ända sedan slutet på 1800-talet gjort viner som lagrats ganska länge på fat. Här odlas först och främst tempranillo, men även garnacha, mazuelo och graciano ingår i en del Riojaviner. Traditionellt har vinerna lagrats på amerikanska ekfat, men i dag ökar användandet av fransk ek. Strax söder om Barcelona på Spanska nordost kusten, ligger Spaniens (sedan 2009) andra DOCa område, Priorat. Här gör

2525, 119:Sveriges mest sålda Rioja Reserva med 90 procent tempranillo och 10 procent garnacha från egna odlingar. Har legat 20 månader på nya amerikanska ekfat och minst 24 månader på flaska. En modern, nyanserad och ganska kryddig Rioja med inslag av fat, mörka körsbär, tobak, choklad och dill i både doft och smak. Gott till en biff Rydberg.

man kraftiga och alkoholstarka viner, med drag av södra Rhone, tack vare den stora andelen garnacha (grenache i Frankrike) och syrah i blandningarna. Ribera del Duero ligger efter Duerofloden och räknas som ett toppområde med kultvinet Vega sicilia i spetsen. Toro ligger nordväst om Ribera del Duero och är ett litet område som är på uppgång. Här görs kraftfulla viner på en lokal klon på tempranillo.

Gago 2014

Finca el Puig 2011

96372, 179:Telmo Rodriguez från Toro har gjort ett kraftfullt vin på en lokal tempranillo-klon. Vinet har legat 14 månader på en mix av både nya, äldre, små och stora franska ekfat, och har en tydlig fatkaraktär. Med en nyanserad och fruktig doft och smak med inslag av mörka körsbär, choklad och lakrits. Gott till vilt och rätter av mörkt kött.

2737, 209:Här har producenten Celler Fuentes i Priorat gjort ett kryddigt och alkoholstarkt vin på druvorna grenache, syrah, cabernet sauvignon, carignan och merlot, som lagrats 14 månader på franska ekfat. Vinet har inslag av rostat fat, plommon, björnbär och choklad i doft och smak. Gott till smakrika rätter på nöt- eller viltkött.

Till din tjänst Under vinjetten ”Till din tjänst” hittar du företagstjänster från A till Ö. Vill du också synas här? Kontakta våra säljare: Tel: 060-57 21 50, e-post: annons@battreaffarer.nu Byggtjänster

datatillbehör

företagstjänster

ar vi lagad/ din ipphone smart

BS kvalitet & miljökonsult

Timrå

Data & Service 060-57 10 10 Terminalvägen 9

Projektledning fram till ISO-certifiering Projektledning fram till •ISO-certifiering • Interna revisioner Rådgivning • Interna revisioner • Rådgivning

Etablerad 1999

www.journalisthuset.se

Tel: 060-17 22 87, 070-533 10 47 Regementsvägen 10, Sundsvall www.bjornsvard.se

Krister: 070-556 50 96 Torbjörn: 070-510 89 76

truckar

BIL & motor

Larm

media

marknadsföring

Företaget med bara möjligheter Företaget med bara möjligheter SECURITAS DIRECT PROFESSIONAL PARTNER

Företaget med bara möjligheter

Nordling El & Larm AB Robert Vikberg, tel 0706 - 18 06 20

bilverkstad Anders Westin

070-570 25 24 anders.westin@matforstruck.se

Timrå: 060-57 21 10 (Magnus Fröberg)

mediainvest.nu 060-57 21 50

060-15 00 01 www.matforstruck.se

Företaget med bara möjligheter

Anders Westin Anders Westin

070-570 25 24 Anders Westin 070-570 25 24 anders.westin@matforstruck.se anders.westin@matforstruck.se 070-570 25 24 anders.westin@matforstruck.se

060-15 00 01 01 060-15 00 060-15 00 01 www.matforstruck.se www.matforstruck.se www.matforstruck.seBättre affärer 39 SBA151119_annons_67x42.indd 1

15.11.23 8:55:12

För

and


45 500 kr Prisbasbelopp


Kostförmån, fri lunch/middag:

Arbetsgivaravgift 


Egenavgifter


31,42%
 10,21%
 (från och med 66 år)

28,97%
(23,97% för upp till 200 000 kr/år)
 16,36%
(från och med 66 år)

94 kr

Utdelning, schablon: (gränsbelopp enligt förenklingsregeln)

169 125 kr Traktamente, hel dag:

230 kr Traktamente, halv dag:

115 kr

Viktiga siffror

Så mycket kan du som löntagare tjäna utan att betala statlig skatt:

468 700 kr Moms


25% (20%) av totalbelopp
 12% (10,71%) av totalbelopp
 6% (5,66%) av totalbelopp


Bolagsskatt 


22% Bilersättning
för egen bil i tjänsten:

18:50 kr/mil
 Skattefria jubileumsgåvor när företaget fyller 25, 50, 75, 100 år:

1 350 kr 40 Bättre affärer

Skattefri
julgåva till anställd (inkl. moms):

450 krNya företag l Eric Norberg AB

c/o Erik Norberg, Norra Kyrkogatan 27B, 871 32 HÄRNÖSAND Aktiebolaget skall tillhandahålla godstransporttjänster. Styrelse: Norberg, Eric Olof Nils

Bättre affärer presenterar nya aktiebolag i Västernorrlands län. därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Sasak, Damian Ireneusz, Jonsson, Tom Richard Gabriel

l Generator & Startmotor Service Västernorrland AB

c/o Erik Normark, Garvaregatan 6C, 871 31 HÄRNÖSAND Bilder Föredrag Texter Skogskonsultverksamhet Styrelse: Normark, Clas Erik Gustav

Korstavägen 4C, 856 32 SUNDSVALL Företaget skall reparera generatorer och startmotorer samt övrig elektronisk utrustning på transportmedel. Styrelse: Ahmad, Karem Mhamad Ahmad

l ES Alltra AB

l GMPL Redovisning AB

l Erik Normark AB

c/o Stefan Englund, Rönngatan 28, 871 52 HÄRNÖSAND Bolaget skall bedriva byggverksamhet, fastighetsförvaltning och snickeriverksamhet, företrädesvis om-, ny- och tillbyggnationer samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Englund, Andreas Stefan

l Evigt Liv AB

Evigt Liv AB, Fregattgatan 1, 856 35 SUNDSVALL Bolagets verksamhet skall vara att nationellt samt internationellt bedriva detaljhandel på internet med ett mångsidigt sortiment till konsumenter och företag, företrädesvis med försäljning bestående av kläder, medicinsktekniska produkter och förbrukningsartiklar samt utbildningsmaterial till vårdpersonal inom kommun och landsting via offentlig upphandling och direktförsäljning. Bolaget bedriver även värdepappershandel. Styrelse: Casén Nylander, Julia Martina, Kanåker, Martin Ivar Leo, Edsborn, Håkan Erik Andreas

l Fackmannen i Sundsvall AB

Jupitervägen 2, 854 68 SUNDSVALL Aktiebolaget ska erbjuda tjänster inom bygg, administration och försäljning. Försäljning av byggmaterial och bemanning samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Åsberg, Jan Anders

l Felländer & Weiss AB

c/o K G Sandström AB, Norra vägen 28, 852 54 SUNDSVALL Bolaget skall bedriva redovisning och ekonomisk rådgivning samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Felländer, Nils Anders

l Felländer Revision AB

Krönängsvägen 1, 862 34 KVISSLEBY Bolaget skall bedriva revisionsverksamhet, samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Felländer, Nils Anders

l Gadast Bygg AB

Kyrkogatan 16B, 852 31 SUNDSVALL Bolaget ska bedriva byggnadsverksamhet vad avser ny-, till- och ombyggnationer samt reparationer samt bedriva 

Klingre 324, 891 95 ARNÄSVALL Ekonomisk redovisning och administration. Värdepappershandel. Styrelse: Persson Lundgren, Gina Maria

l GOODWAY Entreprenad AB

Bensinvägen 4, 852 29 SUNDSVALL Bolaget ska bedriva entreprenadverksamhet, såsom nybyggnation och underhåll inom bygg- och anläggningsbranschen samt bedriva därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Granström, Bert Johan Melker, Enheim, Kaj Bertil, Jonasson, Jonas Mattias

l GOODWAY GROUP AB

Bensinvägen 4, 852 29 SUNDSVALL Bolaget ska äga och förvalta aktier i dotter- och intressebolag samt bedriva därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Granström, Bert Johan Melker, Enheim, Kaj Bertil, Jonasson, Jonas Mattias

l Gräddat i Norr AB

Älvgatan 39, 892 51 DOMSJÖ Tillverkning och försäljning av livsmedel samt därmed förenlig verksamhet. Bolaget skall även utföra konsulttjänster inom affärsutveckling och elkraftsanalys. Styrelse: Eriksson, Siv Ingela, Kallin, Carl Ingemar, Eriksson, Lars Peter

l Gwa Energikonsult AB

Para 138, 881 92 SOLLEFTEÅ Aktiebolaget ska bedriva konsultverksamhet inom el och energi, bedriva utveckling inom el och energi samt utföra installationer inom el och energi. Styrelse: Waaranperä, Ansgar Gabriel

l GXD Group AB

Kyrkogatan 16 B, 852 31 SUNDSVALL Bolaget ska äga och förvalta i dotteroch intressebolag samt bedriva därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Sasak, Damian Ireneusz, Jonsson, Tom Richard Gabriel

l Göran Åkerström Konsult AB

Sofiavägen 10, 856 43 SUNDSVALL Företaget ska bedriva konsultverksam-

het företrädesvis inom IT, samt utveckla mjukvaruprodukter, äga och förvalta värdepapper och utöva därmed förenlig verksamhet. Företaget ska äga och förvalta fastigheter. Styrelse: Åkerström, Ulf Göran Magnus

l H.Lindström i Sundsvall AB

Klippgatan 22, 852 42 SUNDSVALL Aktiebolaget ska bedriva förvaltning av aktier och annan lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Lindström, Erik Håkan

l Hageletta Invest AB

Kustvägen 8, 870 31 MJÄLLOM Bolaget skall bedriva verksamhet inom förvaltning och utveckling av fastigheter, förvalta fast och lös egendom samt handel av värdepapper. Bedriva konsultverksamhet inom området affärsutveckling samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Gerdin, Jenny Erika, Norlander, Malin Erika, Gerdin, Ulf Peter

ighetsförvaltning samt förvaltning av värdepapper och därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Hellström, Lars Tobias

l High Coast Health Academy AB

Snippersjön 205, 894 93 ÖVERHÖRNÄS Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva utbildningsverksamhet gällande alternativ medicin och behandling samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Östman, Nils Olof Jörgen

l Himlagården HVB i Nordingrå AB

Gunilla Sandén, Högbovägen 1, 872 75 LUGNVIK Vård och behandling av unga pojkar för all- och drogmissbruk, beteendestörning. Kursverksamhet, utbildning. Styrelse: Sandén Warg, Lars Erik

l HLRlärare Sverige AB

Vinkeltået 14 B, 853 53 SUNDSVALL Bolagets verksamhet ska vara att bedriva vårdtjänster och personaluthyrning inom vård samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Kukic, Hasmira

Sandslåvägen 3, 862 33, KVISSLEBY Bolaget skall sälja hjärtstartare och bedriva utbildningsverksam- het inom HRL och första hjälpen. Bolaget skall även arbeta med testbaserad hälsa samt därmed förenlig verksamhet. Bolaget skall också äga och förvalta värdepapper. Styrelse: Vestlund, Helena Margareta

l HBQ Invest AB

l HOLI Consulting AB

l Hasmira Kukic AB

c/o Blomqvist, Brogatan 26, 892 32 DOMSJÖ Bolaget skall bedriva fastighetsförvaltning, förvaltning av värdepapper och därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Blomqvist, Per Hans

l Hellström Invest i Ö-vik AB

Hörnäsvägen 81, 894 40 ÖVERHÖRNÄS Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva konsultationer och försäljning inom energifrågor, handel med och förvaltning av värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Hellström, Johan Kasper

l Hellström Konsult i Ö-vik AB

Hörnäsvägen 81, 894 40 ÖVERHÖRNÄS Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva försäljning av utbildningar och konsultationer inom byggnads- och energibranschen samt därmed förenlig verksamhet. Bolaget skall även bedriva förvaltning av värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Hellström, Pär Johan

l Hellström Medical AB Bergsgatan 14, 881 50 SOLLEFTEÅ Föremålet för bolagets verksamhet ska vara att utföra vårdtjänster, fast-

c/o Lars Lindblad, Sjöråvägen 89B, 907 52 UMEÅ Föremålet för bolagets verksamhet skall vara företagsekonomiska konsultationer, styrelsenära arbetsuppgifter, arbete inom företagsutveckling. Bolaget ska även självt eller genom dotterbolag äga och förvalta aktier och annan fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Lindblad, Lars Magnus

l Hotak’s Fastighetsförvaltning AB

Kungsvägen 127, 861 35 TIMRÅ Föremålet för bolagets verksamhet är äga och förvalta fastigheter och därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Hotak, Zulmai Khan

l HÅLAB Entreprenad AB

c/o Faradium Bygg AB, Motalavägen 8, 857 31 SUNDSVALL Bolaget ska bedriva entreprenadverksamhet inom bygg och väg samt bedriva därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Norberg, Lars Åke

Fler Nya företag, VÄND… Bättre affärer 41


Nya företag l IForF AB

Sjövägen 26, 880 37 JUNSELE Företaget skall bedriva produktutveckling åt sig själv och andra, produktion utav egna och andras innovationer samt konsultverksamhet rörande designskydd, mönsterskydd och patent. Styrelse: Andersson, Peter Staffan

l Inopinatum Solution AB

c/o Hans Westberg, Nedergård 135, 865 91 ALNÖ Konsultverksamhet inom skogsbruk och logistik och därmed förenlig verksamhet. Handel med fast och lös egendom. Äga och förvalta värdepapper. Styrelse: Westberg, Hans Örjan

l Inventhor Sweden AB

C/O Ronnie Bergström, Tjädervägen 13, 856 31 SUNDSVALL Äga och inneha patent, licenser och rättigheter, förvalta immateriella tillgångar. Samt alla förekommande arbeten rörande innovations verksamhet. Kommersialisera och marknadsföra produkter. Äga och förvalta fastigheter. Bedriva handel med aktier och värdepapper. Styrelse: Bergström, Kjell Ronnie

l IT by Design Sweden AB

Hartungvägen 42, 865 91 ALNÖ Bolaget ska bedriva konsultverksamhet inom IT och management, utveckling och försäljning av produkter inom dessa områden, handel med värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Kjellqvist, Thomas Daniel

l J. Engström AB

Gruvberget 114, 882 91 LÅNGSELE Bolaget ska bedriva entreprenadverksamhet inom transport (hjullastare, lastbil och grävmaskin) och kommer även att arbeta med service och montage inom kraftverk. Bolaget kommer även att erbjuda tjänster inom reparation av fordon, ha verksamhet inom turism samt uthyrning och förvaltning av fastigheter. Styrelse: Engström, Erik Olof Johan

l JCS Bygg AB

Tarasjöberg 102, 880 37 JUNSELE Byggnadsarbeten: snickeriarbeten, reparation av vattenskador, nybyggnationer, renoveringar av byggnader. Utföra städning för privatpersoner och företag. Styrelse: Torgrimsson, Jessica Elisabeth

l JorPet AB

Norra Järnvägsgatan 38, 852 37 SUNDSVALL Bolaget ska äga och förvalta fast och lös egendom samt förenlig verksamhet. Styrelse: Lundgren, Lars Jörgen

l Protar AB Gärdevägen 3, 856 50 SUNDSVALL 42 Bättre affärer

Bättre affärer presenterar nya aktiebolag i Västernorrlands län. Aktiebolaget ska äga och förvalta fastigheter och värdepapper samt därmed förenlig verksamhet samt utföra byggnadsreparationer och ombyggnad av bostadsstrukturer. Styrelse: Cronsten, Bert Niclas, Säterberg, Jens Torsten

l PROPER BYGG SUNDSVALL AB Guldvägen 4, 862 40 NJURUNDA Bolaget ska bedriva byggverksamhet och utföra byggnads och anläggningsarbeten såsom renoveringar, till- och ombyggnationer, snickeri, murningsoch måleriarbeten, plattsättning, kakel och klinkersättning, fasadrenoveringar och markarbeten. Idka handel med byggnadsvaror, samt bedriva annan med nu nämnda verksamhet. Styrelse: Chrzanowski, Pawel Jan

l Ronnie Rutströms Bygg Aktiebolag

förvalta fastigheter, värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Söderhäll, Lars Henrik

l Sovkoncept Sverige AB Trossvägen 12, 865 33 ALNÖ Bolaget skall för aktieägarnas räkning sköta inköp och reklam för varor inom möbel- och bosättningsbranschen, ombesörja utbildning av personal, försäljning och planering inom samma bransch samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Söderberg, Anna Maria Carolina

l Träning i Sundsvall AB

l Stenstans Dropin AB

l Villgot Eriksson AB

Torggatan 4, 852 32 SUNDSVALL Frisörsverksamhet. Styrelse: Özkardes, Abidin

l Sunds Fibertech Group AB

Slåttervägen 7, 871 53 HÄRNÖSAND Bolaget ska bedriva renoveringar, nybyggnationer, finsnickerier, plattsättning, fastighetsskötsel samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Rutström, Gustav Ronnie

Terminalvägen 16, 861 36 TIMRÅ Bolaget skall bedriva tillverkning av komponenter för MDF- och träskivepaneler, äga och förvalta fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Eklund, Kenth Allan, Eklund, Lars Robert

l SELDER & COMPANY AB

l Sunds Ingenjörer AB

c/o Nordisk Industrifärg, Torstuna Korsbacken 14, 749 72 FJÄRDHUNDRA Bolaget ska bedriva tillverkning av och handel med färg, olja samt pigment och bedriva därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Hagelstam, Magnus, Högdahl, Nils Robert, Selder, Max Atle, Selder, Mikkel Piet

l Sjöbergs Montage Sundsvall AB Havrevägen 4, 862 41 NJURUNDA Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva montagearbeten, äga och förvalta fastigheter samt därmed liknande verksamhet. Styrelse: Sjöberg, Kurt Stefan

l Skravsätt Fastighets AB

Övre Raholmsvägen 91, 865 51 ANKARSVIK Föremålet för bolagets verksamhet är uthyrning av förråd, lägenheter och lokaler samt förvaltning, exploatering och försäljning av småhustomter och därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Larsson, Karl Håkan

l SoulmaIT Sundsvall AB

Byggmästargatan 20, 852 39 SUNDSVALL Bolaget skall tillhandahålla konsulttjänster inom affärs- och verksamhetsutveckling och IT. Bolaget ska även utveckla system för smarta hem, äga och

ring av byggnader. Äga och förvalta fast egendom och värdepapper och därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Svedin, Tord Anders

Terminalvägen 16, 861 36 TIMRÅ Bolaget skall bedriva tillverkning och service av komponenter för MDF- och träskivepaneler, vidare skall bedriva fastighets- förvaltning och därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Eklund, Kenth Allan, Eklund, Lars Robert

l Sundsvalls Eldfasta AB Västansjö 21, 860 35 SÖRÅKER Bolagets verksamhet ska vara att bedriva eldfasta installationer inom industri, betong och stenarbeten, underhåll och servicearbeten inom sågverksindustri och smältverk, handel med värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Öberg, Kjell Jimmy, Laggren, Jim Alexander

Teamed, Torggatan 9, 852 32 SUNDSVALL Tränings- och gym-verksamhet för privatpersoner, föreningar och företag. Försäljning av produkter inom träning och hälsa. Utbildningar inom träning och friskvård. Hantera värdepapper och därtill förenlig verksamhet. Styrelse: Schröder, Jan Anders c/o Vilgot Ericsson, Juniskärsvägen 195, 862 91 KVISSLEBY Bolaget skall äga och förvalta värdepapper och fastigheter samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Eriksson, Leif Villgot

l Värdshuset 4 i Sundsvall AB

Värdshusbacken 4, 856 50 SUNDSVALL Bolaget ska äga och förvalta fastigheter. Styrelse: Drougge, Hans Gunnar

l Westerlind Bostäder AB

Fiskargatan 4A, 871 33 HÄRNÖSAND Bolagets verksamhet ska (direkt eller indirekt) äga, förvalta och utveckla fastigheter samt bedriva därmed förenlig verksamhet., Jacobsson, Per Nils Vilhelm, Westerlind, Per Håkan, Styrelse: Thyrén, Hans Gunnar, Westerlind, Per Emil

l Wivida IT AB

Triangelvägen 67, 861 39 BERGEFORSEN Företaget skall bedriva mjukvaruutveckling och konsultverksamhet inom IT-området och därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Sundelin, David John Erik

l Timrå Bygg & Betong AB

l Åslins Biltillbehör AB

Mogatan 6, 860 30 SÖRBERGE Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva byggverksamhet så som nyuppförande och reparationer av byggnader, betongarbeten samt personaluthyrning. Äga och förvalta fast egendom och värdepapper och därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Wiklander, Per Andreas

Fältvägen 9, 860 40 INDAL Internethandel med fordonstillbehör samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Åslin, Nils Joel

l Timrå Byggtjänst AB Mariedalsgatan 11, 861 32 TIMRÅ Föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva byggverksamhet så som nyuppförande, inredning samt renove-

l ÖE Konsult AB

c/o Örjan Eriksson, Fridhemsgatan 94G, 854 61 SUNDSVALL Aktiebolaget ska bedriva konsulverksamhet avseende företagsutveckling och därmed förenlig verksamhet, äga, förvalta och idka handel med aktier och värdepapper, samt äga och förvalta fast och lös egendom. Styrelse: Eriksson, Stig Örjan


Webb­guiden Hitta oss på nätet och på bättreaffärer.nu

060 – 318 35 www.tankteknik.se

Vill dit t föret ag synas här? Ring 060-5 7 21 50 !

www.contrado.se Sundsvall

060-17 11 75

Sollefteå

0620-566 30

Örnsköldsvik 0660-856 25

Östersund

063-10 98 00

www.timra.se

Östermalmsgatan 48, Sundsvall 060-12 39 70 070-090 39 70 • 070-091 39 70

Norrlands bästa företagsklimat Läs mer på: www.timra.se/naringsliv

www.raketlasse.se

Kontakta Patrik Nordin 060-67 88 08, patrik.nordin@lrfkonsult.se lrfkonsult.se/sundsvall

www.sca.com

Förstklassiga transporter, konkurrenskraftiga priser

Torbjörn:070-510 89 76

Vill du ha fler kunder? Kontakta oss så fixar vi det!

Ditt lokala tryckeri.

www.sdr.se 060-14 20 50, 070-516 80 99

Offset, digitaltryck och storformat.

kaltes.se

Krister:070-556 50 96

BOKSLUT OCH DEKLARATION

Östra Långgatan 25 Sundsvall Tel: 060-15 11 40

Skicka material och beställningar till tryck@kaltes.se

www.sanda.se

Närodlad. Bättre Affärer trycks i Sundsvall på GraphoCote 90 gram, ett papper som tillverkas vid SCA Ortviken.Bättre affärer 43


Anders

Erik

Peter Carina

Magnus Kerstin

Salvo

Maria

Ulrica

Axel

Anna

Camilla Camilla

Agneta

Annica

Det kompletta inredningshuset för din arbetsplats Möt vår kompetenta personal direkt i butiken. Vi är experter på ergonomi, färger, materialval och estetik. Du behöver inte boka tid, vårt inredningshus är öppet och tillgängligt för dig som kund. Gardinmästarna: 44 Bättre affärer 060-15 40 60 Kinnarps Interior: 060-14 48 40

Ni hittar oss på Tegelvägen 18 i Nacksta, Sundsvall

Bättre affärer nr 2-2018  

Bättre Media i Sverige AB publicerar affärstidningen Bättre affärer och affärssajten bättreaffärer.nu. Vår vision är att ge företagen verkty...

Bättre affärer nr 2-2018  

Bättre Media i Sverige AB publicerar affärstidningen Bättre affärer och affärssajten bättreaffärer.nu. Vår vision är att ge företagen verkty...

Advertisement