Page 1

BA

Guldstegen - alla vinnare DiN lokala affärstidning

#4 2018 Juni

Timrå slåss om ny pilotfabrik

Försenade flyresenärer missar miljoner

Klimatföretag prisas för ny innovation

Finsk byggjätte satsar i Sundsvall

Litar på familjen Finansiering hinder för småföretagen

Välkommen till PL Byggs värld! Det populära byggföretaget med helhetslösningar 060-580 288 | 070-534 94 81 | info@plbygg.se | www.plbygg.se

Följ oss p Instagra å m!


Innehåll #4 2018 Juni

Redaktören tipsar

13

I tidningen Om flyget är försenat eller inställt har du i vissa fall rät till ersättning på upp till 600 euro, enligt EU-regler. Problemet är att flygbolagen sällan informerar om detta och många går därmed miste om ersättningen. Läs mer på sidan 5.

3 Solenergi. Diös sätter upp sina första solceller i Sundsvall. 4 På gång. Seminarier och evenemang som du inte bör missa under den närmaste tiden. 5 Flyg. Svenska resenärer går miste om miljoner i ersättning för försenade flyg, för att de inte känner till reglerna.

På battreaffarer.nu

6 Prisade företagare. Alla vinnare av Guldstegen i Timrå. 7 Brexit. Storbritanniens beslut att lämna EU kan bli en dyr affär för länets företag. 8 Höga kusten lockar. Intresserad att driva camping vid havsbad och naturreservat? 9 Jobbar för företagarfrågorna. Företagare blir ny regionchef för Företagarna. 10

Minskar på plasten. Pilotfabrik för smarta kaffemuggar kan hamna i Timrå.

Stororder. Efter sammanslagningen

med Lemminkäinen har YIT valt att satsa i Sundsvall och kan redan presentera den första stora ordern.

I Härnösand har Lastvagnsservice hittat en egen nisch genom att bygga om gamla sopbilar så att det klarar dagens miljökrav. Åkerierna kan förlänga livslängden och sparar pengar, miljön vinner när bilarna kan användas längre och släppa ut mindre. Fler företagsnyheter hittar du på vår sajt.

På gång Sista chansen före sommaren att besöka företagsfrukosten i Stadshuset är den 30 maj. Föredrar du Timrås variant med mingel och företagsfrågor till frukost håller de sitt sista möte före semestern den 28 juni. Fler aktiviteter hittar du på sidan 4.

12 Rot och rut. Marknaden för rot fortsätter att minska medan rutföretagen ökar. 14 Bättre klimat. Sundsvallsföretag prisas för radonsensor. 15 Bil & motor. 18 Finansiering. Över hälften av småföre tagen har svårt att få extern finansiering. 21 Boktips. 22 Nya aktiebolag.

16 Bioteknik. Kamprad-stiftelse satar på skogsforskning.

Thomas Ekenberg Redaktör 070-592 44 67 red@battreaffarer.nu

Vd och ansvarig utgivare: Thomas Ekenberg Bättre Media i Sverige AB publicerar affärstidningen Bättre affärer och affärssajten bättreaffärer.nu. Vår vision är att ge företagen verktyg för att göra Bättre affärer. Bättre affärer delas ut kostnadsfritt till alla företag i ● Sundsvall, Timrå, Ånge, Härnösand

Tidningen finns också på ett antal strategiska platser i våra utgivningsområden.

2 Bättre affärer

Redaktion: Journalisthuset, red@battreaffarer.nu Annonser: Mediainvest, 060-57 21 50, annons@battreaffarer.nu Omslagsbild: Anna Thors

Utebliven tidning? Ring PostNord kundtjänst tel 0771-33 33 10 Tryck: Kaltes Grafiska, 2018 Distribution: Posten


Solceller i stor skala på Metropols tak Diös har fått sin första stora solcellsanläggning. Det börsnoterade byggbolaget har installerat tusen kvadratmeter solceller på taket till Metropol i Sundsvall.

D

en installerade effekten uppnår totalt 135 kilowatt på 1000 kvadratmeter och Diös räknar med att kunna spara cirka 15 procent av den totala elförbrukningen per år. – Det känns riktigt bra att vi nu har invigt vårt första solcellsprojekt. Det ligger helt i linje med vår strategi kring hållbar stadsutveckling, säger Sofie Stark, affärschef, Diös Sundsvall. Hon poängterar att Diös vill ta en aktiv roll som fastighetsägare driva en hållbar omställning gällande energiförbrukning. – Tillsammans med våra hyresgäster vill vi skapa förutsättningar för att nå de hållbarhetsmål vi har

satt upp och som relaterar till Agenda 2030, säger Sofie Stark. Totallösningen för solcellsinstallationen på Metropol i Sundsvall har solenergibolaget E-linx stått för. Tekniken bygger på en tunn film som ger energi från tidig morgon till sen kväll, vilket leder till en bättre återbetalning över tid med ljuset i fokus. – Vi har jobbat nära Diös under en tid för att säkerställa rätt förutsättningar för den nya energikällan till fastigheten Metropol. Solcellerna är nu i full drift och detta är ett av de första storskaliga solcellsprojekten i regionen, säger Bengt Schierman, tekniskt ansvarig och delägare på E-Linx. n

Efter alla år tackar Conny för sig och Tomas tar nu över och kör vidare! Johans Städmaskiner står för en service utöver det vanliga och tillhandahåller städmaskiner, produkter, tillbehör och förstklassig verkstadsservice. Våra maskiner används överallt där man vill ha riktigt rent. Ring Tomas Stavert på 070-681 06 06 för en kostnadsfri demo!

Sundsvall: 060-12 91 00 Östersund: 063-13 14 80 Örnsköldsvik: 0660-12 910 www.johans.seBättre affärer 3


På gång Foto: Lars Jansson

6-7 JULI Sensommar. Alesso, Icona Pop och Tove Styrke står på scenen bland många andra under 30 Juni Picknickkonsert. Årets konsert bjuder på Melissa Horn och Tomas Andersson Wij. Plats: Galtströms bruk.

tvådagarsfesten. Plats: NP3 Arena, Sundsvall.

Maj 30 Företagarfrukost. Näringslivsbolaget bjuder in till frukostmöte med mingel, heta stolen och delar ut utmärkelsen Bra gjort för Sundsvall. Plats: Stadshuset, Sundsvall 31 BizMaker Day. Nätverka, pitcha, mingla och bli underhållen. Pris till bästa pitch. Plats: Grönborgs,Sundsvall.

Juni 28 Juni Näringslivsfrukost. Näringslivskontoret i Timrå bjuder in till intressanta samtal och mingel. Plats: Entreprenör Timrå.

1 Marknadsföreningen. Maria Åman från Hernö Gin pratar på temat ”Be led by your dreams and magic will happen”. Plats: Quality hotel, Sundsvall. 1 Export. Vill du inspireras av företagare som vågat ta steget ut på en ny marknad? Kanske funderar du på export och vill veta mer om vilka möjligheter som finns för din exportsatsning? Arrangör: Almi Mitt. Plats: Storsjöteatern, Östersund 6 Slutskattebesked. Skatteåterbäringen betalas ut till den som deklarerat digitalt. 6 Sveriges nationaldag. Firas bland annat på Stora torget i Sundsvall där Martin Almgren och Linnea Henriksson uppträder.

4 Bättre affärer

12 Betala skatt. Momsen för april, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för maj ska vara bokförd på Skatteverkets konto. 12 Vårruset. Ett måste för alla springglada tjejer. Plats: Balders/sjukhuset, Sundsvall. 13 Öppet hus. Öppen verkstad och reparationscafé. Plats: Tvätteriet, Grönborgs.

Juli 3 Sundsvall bjuder. Gratiskonserter under fem tisdagskvällar i juli, Först ut är Ewa Eastwood. Plats: Stora torget, Sundsvall. 4-7 Thaifest. Matstånd, marknad, öltält, fotboll och artister, allt med thailändsk touch. Plats: Ungdomsfältet, Sundsvall. 12 Betala skatt. Momsen för maj, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för juni ska vara bokförd på Skatteverkets konto. 18 Allsång. Lasse Berghagen besöker den populära allsången på Tynderö. Plats: Anna och Martin-gården.

Augusti 12 Folkan Waterfront. Folkets Hus i Söråker flyttar till Fagerviksstranden och bjuder på folkfest med Petter och Miss Li. 17 Betala skatt. Momsen för juni, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för juli ska vara bokförd på Skatteverkets konto.


Privatekonomi Är ditt flyg försenat? Du kan ha rätt till ersättning på upp till 600 euro enligt EU:s regler.

Många missar flygersättning Nästan nio av tio av svenskar inte känner till sina rättigheter när de flyger. Därmed går flygresenärer miste om miljoner i ersättning från flygbolagen varje år, enligt Airhelp.

U

ndersökningen, som gjorts av YouGov på uppdrag av Airhelp, visar att bara 12 procent av svenskarna känner till sina passagerarrättigheter. Endast 54 procent av de svenskar vet att de har rätt till ersättning på upp till 600 euro om flyget blir försenat. Närmare två av tre svenskar anser också att flygbolagen inte ger dem tillräckligt med information om deras passagerarrättigheter. – Det faktum att kännedomen är så låg, trots att EU har infört lagar med det mest långtgående konsumentskyddet på området, är väldigt oroväckande. Det är bråttom att tag i det här problemet och ompröva sättet vi kommunicerar på när det gäller EU-lagstiftning som har en direkt och positiv påverkan på invånarna, säger Pavel Telička, vice talman i EU-parlamentet. Undersökningen visar också att knappt 

hälften av resenärerna, som var berättigade till 6 000 kronor i kompensation för ett försenat eller inställt flyg, har ansökt om ersättning. Det beror på att de vet om sina rättigheter och att de har rätt till kompensation. Men många vet inte heller hur man gör för att begära ersättning. 64 procent av de svenska resenärerna upplever att flygbolagen inte har gett dem tillräckligt med information om vilka rättigheter de har. Detta trots att flygbolagen är skyldiga att informera passagerarna om detta. – Vi behöver öka medvetenheten om flygpassagerarnas rättigheter. Att så få vet vad som gäller vid ett försenat eller inställt flyg var anledningen till att Airhelp grundades för fem år sedan. Vi tänker fortsätta att hjälpa resenärer att få den ersättning som de har rätt till, säger Airhelps Sverigechef Andreas Hermansson. n

Fakta/ l Om ett flyg är inställt eller försenat kan du som passagerare ha rätt till ekonomisk kompensation på upp till 600 euro per person. Rätt till ersättning kan även gälla i vissa fall där passageraren nekats ombordstigning.

l Planet ska avgå från en flygplats inom EU, alternativt att flygbolaget har sin bas i EU och landar på en flygplats inom EU. Förseningen måste också ha orsakats av flygbolaget. Ersättning kan begäras upp till tre år efter flygstörningen.

l Vid ”extraordinära omständigheter” – som oförutsedda strejker, oväder, medicinska nödfall och liknande – har flygbolagen ingen skyldighet att ersätta passagerare.

Bättre affärer 5


Guldstegen

Företagare prisades i Timrå

Årets företagare – Krigsbygård: Jens Johansson och Lilian Lagergren Med stort mod investeras för en hållbar framtid i en bransch som är en av världens äldsta. Företagarna är
goda förebilder och ambassadörer för både sitt yrke och för Timrå Kommun.

Foto:guldstegen.se

På årets stora företagarfest i Timrå, Guldstegen, prisades en rad framgångsrika entreprenörer. Det tyngsta priset, som Årets företagare, kammades hem av Jens Johansson och Lilian Lagergren på Krigsby gård. Här är alla vinnare med motivering: Årets Unga företagare – Hovslagare Elin Nordmark En kreativ, nytänkande och innovativ företagare som är en god ambassadör för yrket. Det finns
en ambition att hela tiden utveckla sitt företag och kunden står alltid i fokus. Årets Unga löfte – Pre Wrap Sport UF: Kristina Dahlin, Linnéa Jensen, Wilma Söderberg, Linn Harrvik & Wilma Berggren Med affärsmässighet visar dessa unga entreprenörer på en förmåga att utvecklas och att hitta
lösningar på ett problem. Det är en inspiration för fler ungdomar i Timrå att se detta UF företag lyckas. Årets Startup – Applena: Victoria Mohlen, Emma Backberg Med en tydlig och transparent affärsmodell som har skapat en produkt för att stärka föreningars ekonomi. Genom sitt innovativa nytänkande har man skapat en produkt som är lätt att sprida och ger stor valfrihet för alla. Årets uppstickare – Sunds Fibertech: Lars Eklund och Kenth Eklund Med ett snabbväxande bolag med global verksamhet och genom ett stort engagemang och ambassadör6 Bättre affärer

skap
för Timrå, har dessa drivande entreprenörer tagit initiativ till att stärka lokala samarbeten.

Årets kreativa näring – Logen i Lövberg: Mats Englund För ett starkt personligt engagemang och mod som attraherar besökare från när och fjärran. Genom att engagera
en hel bygd sätter denna företagare Timrå på kartan på ett unikt sätt. Årets nyföretagare/Rookie – Timrå Golf Academy: Niklas Dahlgren & Peter Forsgren För ett nyskapande och nytänkande som med modern teknik driver en unik verksamhet som attraherar
besökare. Bidrar starkt till att sätta Timrå och regionen på kartan. Årets Hedersomnämnande – Pernilla Eurenius Årets ambassadör har en unik drivkraft som engagerar, skapar affärer och vidgar nätverken, nätverk som inkluderar och välkomnar, alla ska få vara med. Årets ambassadör sätter Timrå på kartan i hela Sverige och är en förebild och inspiratör såväl för ung som gammal. Årets ambassadör lever och personifierar Timråandan. n


Miljardexport från länet hotas av brexit Blir det en hård Brexit beräknas de svenska exportföretagen tappa miljardinkomster och bara företagen i Västernorrland tappa 186 jobb, enligt en rapport från Stockholms Handelskammare.

““

Våra kunder gillar vår Våratillgänglighet! kunder gillar vår höga höga tillgänglighet!

A F Ö R S ÄK RI N FÖRSÄKRIN GA GA R IN A SVERIG D SVERIGES SVERIGES ES N ÖJDAST NÖJDASTE NÖJDASTE ÖERSÄKR FÖRETA NA FFÖRETAGSKUNDER FÖRETAGSKUNDER IN GDSK I UN DER GA DI

ERIGES SSAKFÖRSÄKRING AKFÖR SVSAKFÖRSÄKRING SÄ NK ÖR JDIN AST GE FÖ 2016RETAG

201

2017

SKUND

SAKF7Ö

ER

RSÄKR

ING

2017

• Kontoret i Sollefteå är öppet Vi har Sveriges • Personlig försäkringsrådgivare nöjdaste företagskunder för besök varje vardag • Kontoret i Sollefteå är öppet för andra året i rad. för ditt företag

för besök95% varje • Vi• besvarar av vardag alla Vi besvarar 95% av alla telefonsamtal 1 minut • Vitelefonsamtal inom 1 minut besvararinom 95% av alla • telefonsamtal Sveriges nöjdaste inom 1 minut • Personlig försäkringsrådgivare företagskunder för företagförsäkringsrådgivare • ditt Personlig för ditt företag

Jörgen Dahlin driver Timrå Telecom i Timrå och är en av Dina Försäkringars nöjda företagskunder.

Sollefteå | Östersund | Sundsvall | Örnsköldsvik

Adam Laine driver Allsport i Sollefteå och är en av Dina Försäkringars nöjda företagskunder. Adam Laine driver Allsport i Sollefteå och är en av Dina Försäkringars nöjda företagskunder.

NRSÄKRING FIÖ AR NAD

R

Jag gillar att jag har en lokal och personlig kontakt hos Dina Jag gillar lokal Jag sätter stort värde på vår personliga Försäkringar somatt detjag gårhar lättenatt och personlig kontakt hos kontakt hos Dina Försäkringar. Han finns få tag på när jag har frågor. Dina lokalt, är engagerad, kan vår verksamhet Försäkringar som det går lätt att och hjälper oss med helheten. få tag på när jag har frågor.

let måste nu politikerna inse att det behövs krafttag för att förbättra klimatet för jobb och företagande i hela landet, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare. Även mindre län beräknas påverkas negativt med många förlorade jobb som resultat. – Internationalisering och export är viktiga tillväxtmotorer för Sverige. Om förutsättningarna förändras gentemot en av våra större affärspartners så får det så klart negativa effekter för i princip samtliga län. Därför finns det anledning att agera även lokalt och regionalt för att dämpa effekterna av brexit, säger Andreas Hatzigeorgiou. n

R

““

S

torbritannien är en viktig marknad för Västernorrlands exportföretag och den årliga exporten från länet uppgår till 1,3 miljarder kronor. En ny rapport från Stockholms Handelskammare visar att exportföretagens nota för brexit om Storbritannien och EU inte kommer överens om ett nytt frihandelsavtal uppskattas till 18 miljarder kronor på två år. Dessutom går 8 200 svenska jobb förlorade, varav 186 i Västernorrland, enligt analysen. – Brexit kommer att slå mot hela Sverige. Även om flest jobb riskerar att försvinna i de stora länen så kan effekten av Brexit i många svenska län bli smärtsam. Inför va-

Sollefteå I Östersund I Sundsvall I Örnsköldsvik 060-66 56 70 | www.dina.se 0620-215 00 I www.dina.se Sollefteå I Östersund I Sundsvall I Örnsköldsvik 0620-215 00 I www.dina.se

Stefan Sjöbom Företagsmarknad 060-665676 Andrea Olsson 076-1408660 stefan.sjobom@dina.se Företag/Lantbruk Andrea 0620-251 42 Olsson Företag/Lantbruk andrea.olsson@dina.se 0620-251 42 andrea.olsson@dina.se


Företagande Foto: Härnösands kommun

Sökes: Entreprenör till Smitingen Härnösands kommun söker intressenter som vill driva camping vid Smitingens havsbad och naturreservat. – Det här är en möjlighet att arrendera och utveckla ett av de bästa campingområdena i Norrland, säger Uno Jonsson, tillväxtchef i Härnösands kommun.

S

mitingen utanför Härnösand är populärt besöksmål för flera tusen besökare under sommarhalvåret, men även vintertid för surfare. Här bor campinggästerna nästan direkt på stranden omgivna av dramatisk natur med grottor, berg, sjöar och fina stigar. – Turism kopplad till natur och friluftsliv växer. Den kombination Smitingen kan erbjuda är oslagbar. Här får du tillgång till sol och bad i ett fantastiskt naturområde i Höga Kusten och med Sundsvall i direkt närhet, säger Uno Jonsson. Arrendeområdet som är detaljplanelagt för camping omfattar en yta på cirka 55 000 m². Den som vill driva camping

060-15 83 03

8 Bättre affärer

på Smitingen har också möjlighet att använda den yta där det idag finns en serveringsbyggnad. Här finns chansen att direkt på sandstranden bygga ett nytt hus för servering, försäljning och service, eller om man vill, använda befintlig byggnad. Peter Holmqvist, vd på Höga Kusten Destinationsutveckling, menar att satsningen är välbehövlig för hela området. En attraktiv camping kan ge många positiva kringeffekter för Härnösand och Höga Kusten. – Hela Höga Kusten är i stort behov av fler anläggningar av den här typen. Vi är jätteglada och positiva till satsningen, säger han. I september ska intresseanmälningarna vara inne. ■

0611-168 50

0690-612 00


PÅ NYTT JOBB PÅ NYTT JOBB PÅ NYTT JOBB PÅ NYTT JOBB

Joakim är ett ”Good Decision” för Företagarna Joakim Sjöstedt heter den nya regionchefen för Företagarna. – Att arbeta för att främja företagsklimatet och väcka nyfikenheten för entreprenörskap i regionen är både inspirerande och lockande, säger han.

J

oakim Sjöstedt har själv har en bakgrund som företagare. – Eftersom jag har drivit mindre företag förstår jag många av de utmaningar som små- och medelstora företag kan ställas inför, och det ska bli kul att sätta tänderna i den utmaningen. Joakim Sjöstedt kommer närmast från Good Decision – ett Sundsvallsföretag verksamt inom organisationsutveckling – där han har varit som vd och delägare med ansvar för verksamheten i Sverige. – Min fördel är att jag själv har varit verksam i regionen och därmed redan har ett brett kontaktnät där jag är van att föra samtal med många av företagen och offentlig sektor i området. Jag vill involvera våra medlemmar och övriga intressenter i vårt arbete. På posten som regionchef efterträder han Thomas Byström som istället blir ny regionchef för Företagarna i Mälardalen. En stor del av arbetet under året kommer att riktas mot valet den 9 september där det handlar om att få politikerna medvetna om företagarnas behov och villkor. – Vi har tre prioriterade områden som vi vill få upp på partiernas dagordningar inför valet. Det handlar om kompetensförsörjning där våra medlemmar skriker efter personer med rätt kompetens och attityd, det handlar om att lätta på regelbördan, och om skattepolitiken som just nu bedrivs där vi gång på gång ser förslag som är direkt skadliga för våra medlemmar, säger Joakim Sjöstedt. ■ 

Vi ber inte om mycket. Bara en fantasisumma. Varje dag kämpar vi för att barn som lever i utsatthet ska få uppleva glädje, vilja busa, fantisera och leka. Men för det krävs ett tryggt hem. Tack alla givare för att ni hjälper oss låta barn vara barn. Läs mer om vårt arbete och hur du kan bidra på sos-barnbyar.se

Bättre affärer 9


Byggnation

YIT etablerar sig i Sundsvall - och får vattenkraftskontrakt

D

YIT har fått en rivstart i Sundsvall. Med ett kontrakt värt 80 mkr har den finska byggjätten tagit ett rejält kliv in på den norrländska marknaden för infrastruktur. – För att stärka vår närvaro i regionen behöver vi rekrytera fler nya medarbetare, säger platschefen Robert Söderberg.

e två största finska byggföretagen, YIT och Lemminkäinen gick samman 1 februari 2018 och bedriver sedan dess verksamheten under namnet YIT. Som ett led i detta har också den nya finska byggjätten riktat in siktet på Norrland och etablerat ett av tre kontor i Sverige i Sundsvall (de övriga två finns i Stockholm och Luleå). – Det har delvis historiska orsaker. Lemminkäinen har sedan många år en beläggningsverksamhet med bas i Sundsvall. Men huvudorsaken till satsningen i Sundsvall är den goda marknaden för infrastruktur- och anläggningsprojekt i regionen, säger Robert Söderberg.

TEXT: thomas ekenberg

Vill konkurrera om stora projekt Han pekar på Trafikverkets stora satsningar på E14 och ombyggnad av gamla E4, ombyggnad av järnvägen för godstrafiken och utbyggnad av dubbelspår på Ostkustbanan. Stora satsningar ska också göras i den nya logistikparken i Tunadal plus omfattande projekt i vattenkraft och vindkraft.

10 Bättre affärer

– Vi hoppas kunna vara med och konkurrera om de större projekten och även om vi är en växande aktör på den svenska marknaden så har vi bra muskler i det finska moderbolaget. Vi använder vår finska kompetens som en språngbräda in på den svenska marknaden med inriktning på projekt inom infrastruktur, främst inom anläggning, tunnel- och berg samt beläggning, säger Robert Söderberg. Strategin har redan burit frukt. Nyligen meddelade YIT at man fått ett kontrakt värt 80 mkr för en ny tillfartstunnel till Krångede vattenkraftverk i Indalsälven, ett av landets största kraftverk. Syftet med arbetsmiljöprojektet är att öka tillgängligheten till kraftstationen för att underlätta dess servicearbete av turbiner och aggregat.

Nyrekrytering Projektet sker på uppdrag av Fortum, påbörjas under våren och beräknas vara färdigställt år 2020. YIT har under våren rekryterat fyra nya medarbetare till organisationen i Sundsvall.


Robert Söderberg, platschef för YIT.

NYHET Redaktionell annons En redaktionell annons är ett verktyg för att öka kundernas känsla av samhörighet med ditt varumärke. Redaktionell annonsering ger dig som företagare en möjlighet att förmedla mer av ditt budskap än vad som är möjligt i en traditionell annons. Målet är att din annons ska kännas som en naturlig del av tidningen och skapa mervärde för läsarna.

Vi hjälper dig med: 3 Fotografering 3 Redaktionell text 3 Formgivning Men Robert Söderberg vill förstärka ytterligare och räknar med att behöva anställa 10-15 personer under det närmaste året. – För att stärka vår närvaro i regionen behöver vi rekrytera fler medarbetare, i första hand platschefer, arbetsledare, projektchef och kalkylator Kontoret i Sundsvall inryms än så länge i Lemminkäinens tidigare lokaler på Norra vägen men planer på en flytt finns. n

- Allt efter dina önskemål!

Boka ditt möte Redan nu!

060-57 21 50

Fakta/ YIT och Lemminkäinen fusionerades 1 februari 2018 och bedriver verksamheten under namnet YIT. YIT är Finlands största byggbolag och en framträdande aktör i Nordeuropa med verksamhet i 11 länder och har cirka 10 000 anställda. I Sverige är YIT främst verksamma inom infrastrukturprojekt med fokus på grund- och anläggning, tunnel- och berg samt beläggning. Koncernen utvecklar och bygger även lägenheter, kommersiella fastigheter och stadsområden. Den gemensamma omsättningen 2017 var över 3,8 miljarder euro. YIT är noterad på Helsingfors-börsen. 

www.bättreaffärer.nu Bättre affärer 11


Byggnation

Antalet rot-företag minskar i länet Antalet företag som utför rot-arbeten har minskat med tio procent i Västernorrland sedan rotavdraget sänktes. Det visar siffror från Skattemyndigheten som Bättre affärer tagit fram.

12 Bättre affärer

M

arknaden för rot-arbeten har minskat kraftigt sedan avdragsrätten minskades från 50 till 30 procent 2016. I Västernorrland har antalet företag som utför rotarbeten minskat med tio procent sedan förändringen. I pengar räknat har marknaden i Västernorrland minskat ännu mer, med 28 procent, från 910 mkr 2015 till 653 mkr förra året. Trenden är likadan i hela landet. Enligt en analys av organisationen Företagarna har 6 700 heltidsjobb försvunnit i sektorn sedan 2015. Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna, påtalar att nedgången var väntad och menar samtidigt att det är en del av ett bredare mönster där småföretagare får det allt svårare: – Vi varnade för att detta skulle hända redan när förslaget om en försämring av rotavdraget presenterades 2015. Samtidigt är det förändrade rotavdraget bara en i raden av flera försämringar som småföretagen har behövt förhålla sig till under mandatperioden.

Patrik Nilsson pekar särskilt ut de höga kostnaderna för att anställa: – Vi vill se en vidareutveckling av rot och göra det enklare för småföretag att anställa. I Sverige är kostnaderna för att anställa höga, och det utgör ett betydande hinder för många småföretag som vill växa men har små marginaler. En generell sänkning av arbetsgivaravgiften skulle göra det enklare för många av företagen och samtidigt skapa jobb.

Rutavdrag ökar Statistiken visar också att marknaden för rutarbeten fortsätter att växa. Antalet företag som utför rutarbeten har ökat med 19 procent i Västernorrland sedan 2015 och totalt har omsättningen för ruttjänsterna i länet ökat från 80 till 122 mkr mellan 2015 och 2017. När det gäller rut är avdragsrätten oförändrat 50 procent av arbetskostnaden. n


Pilotfabrik för smarta muggar kan hamna i Timrå En grupp entreprenörer har tagit fram en smart pappmugg som gör plastlocket överflödigt. Nu är Timrå en av tre orter som slåss om att få en pilotfabrik för tillverkningen.

P

appmuggen är patenterad och har en lösning där muggen viks och automatiskt blir till ett lock. Produkten är både hållbar och komposterbar, därmed blir locken av plast till take away-muggar onödiga. Och det är inga små volymer det handlar om. – I hela världen används varje år 600 miljarder muggar för hot drinks med plastlock. Eftersom locken görs av hållbar skogsråvara i stället för oljebaserad plast är miljövinsterna stora. Då varje lock väger tre gram handlar det om närmare två miljoner ton mindre plast, säger Matts Nyman, chef för affärsutveckling på BizMaker, som hjälper entreprenörerna att hitta ett optimalt pro-

duktionssätt och få ut produkten på marknaden. Intresset från flera stora kaffekedjor är redan stort, enligt Matts Nyman. Nästa steg är att bygga en testanläggning för produktionen. Där står valet står mellan Timrå, Strömsbruk och Norrköping och personerna bakom den nya muggen besök fyra företag i Timrå för att titta på lokaler och även träffat representanter för Almi, Norrlandsfonden och kommunen. – En sådan här företagsetablering skulle vara mycket positiv för oss. Den bevisar att Timrå har stor attraktionskraft och är en bra kommun att driva företag i, säger Christian Söderberg,

Prisvärda produkter till ditt jordbruk! Produkter för gödselhantering Omrörare - Pumpar - Tunnor

Prisvär

Hos oss hittar du även Containters/sopcontainers - Flak Spolvagnar - Liftdumper

Produkt omrörar

Hos oss Släpvan

Vi erbjuder både standard- och specialutförande efter ditt önskemål! Furuvägen 30, 872 32 KRAMFORS

070-320 63 87 Furuvägen 30, 872 32 Kramfors | 070-320 63 87 Tel.nr | www.aspby.se

www.aspby.se

Vi levererar färdig betong till stora och små projekt, till både privatpersoner och företag. Kontakta oss på 060-16 80 80 eller kom in till oss på Birstavägen 13 så hjälper vi dig med ditt projekt! Vill du veta mer? swerock.se

Vi erbjuder b


Innovation Bakom den prisade radonsensorn står Mattias O´Nils, professor vid Mittuniversitetet, och Örjan Martelleur, vd på Middec Scandinavia.

MidDec och universitetet prisad för radonsensor Sundsvallsföretaget Middec och Mittuniversitetet har tilldelats Stora Inneklimatpriset för sin radonsensor som ger mätresultaten direkt i mobilen. Text: thomas ekenberg foto: Mittuniversitetet

M

ittuniversitetet och företaget MidDec har tillsammans utvecklat radonsensorn som vann Stora Inneklimatpriset på Nordbyggmässan i Stockholm tidigare i vår. − Det känns skönt att få vårt arbete bekräftat då vi har jobbat med radonsensorer så länge och vet att det finns ett verkligt behov i botten. Vinsten är rolig inte bara för oss på MidDec utan för alla människor, partners och organisationer som stöttat oss genom åren, säger Örjan Martelleur, vd MidDec Scandinavia. I motiveringen till utnämningen konstateras bland annat: ”MidDecs sensor ökar möjligheten att åtgärda ett av våra svåraste inomhusmiljöproblem på ett säkert och energieffektivt sätt.” − Vi har utvecklat en produkt som kan bli tillgänglig för vem som helst att använda och som i slutändan bidrar till bättre folkhälsa. Det är glädjande att vårt arbete har fått ett sådant härligt mottagande, säger Mattias O´Nils, professor vid Mittuniversitetet och centrumledare forskningscentret STC. 14 Bättre affärer

Varje år drabbas hundratals människor i Sverige av lungcancer sedan de exponerats för radon. Dagens radonmätningar kan ta 2-3 månader då man mäter med så kallade radonpuckar som skickas iväg för analys. Den nu prisade radonsensorn är däremot uppkopplad mot en webbsida och levererar mätresultat omgående. Den väger endast 250 gr och har yttermåtten 10 gånger 15 centimeter, vilket gör den flyttbar.

Utredning pågår Den uppkopplade versionen av mätaren testades under hösten 2017 och nu utreds hur en kommersiell produkt hos MidDec kan hyras ut till privatpersoner och företag. − I förlängningen kan vår radonsensor kopplas in på ventilationssystemet i större fastigheter. Den omedelbara överföringen av mätresultat gör att ventilationen kan styras så att fläktsystemet arbetar där man ser förhöjda värden av radon och där det följaktligen behöver ventileras mer, säger Örjan Martelleur. ■


Bil & Motor

Ny SUV från Lexus Lättare, lägre och mer kompakt

n Lexus hade officiell världspremiär för sin nya UV på bilmässan i Genève tidigare i vår. En mycket vridstyv kaross och låg tyngdpunkt, ger goda köregenskaper. Inne i kupén har Lexus UX en tydligt förarfokuserad miljö och Lexus hoppas att UX-modellen positionen ska fungera som attraktiv ingångsmodell till premiumvarumärket Lexus för en delvis ny kundkategori.

n Nya Peugeot 508 är mer strömlinjeformad, lägre, lättare och mer kompakt. Höjden på bilen har minskat och når nu precis över 1.4 meter. Längden är kompakta 4.75 meter, vilket kan jämföras med förra generationen 508 som mäter 4.83 meter. Med hjälp av den nya EMP2-plattformen har nya Peugeot 508 minskat 70 kilo i vikt, jämfört med den förra generationen. Motorerna har vässats, inte minst när det gäller utsläppen Exempelvis erbjuds en BlueHDi-motor på 130 hk, med 8-stegad automat, med ett CO2 -utsläpp på 98 g/km. Orderböckerna i Sverige öppnas hösten 2018.

Volvo är årets bil i Europa

Lyxcoupé i endast 999 ex

Sportkombi som konceptbil

n Range Rover lanserar en tvådörrars Range Rover

n Subaru visar sina visioner för framtida bilar i form av en serie som kallas VIZIV, Vision for Innovation. Senast i raden är sport-kombi-konceptet Subaru VIZIV Tourer Concept, en sportkombi i C-segmentet. Fyrhjulsdriven med Boxermotor och baserad på Subarus nya plattform.

SV Coupé i begränsad upplaga. Lyx i kupén – och enastående terrängkompetens utlovas. Endast 999 exemplar kommer att handtillverkas för kunder världen över.

Sportigare kombi från Kia n Kia visade upp nya versionen av sin bästsäljare Ceed på bilsalongen i Genève tidigare i vår. Nya Ceed byggs på en ny plattform och designen är inspirerad av femdörrarscoupén Stinger med en mer sportig karaktär. Bland motoralternativen finns två helt nya motorer: 1,4 T-GDi bensin på 140 hk och 1,6 CRDi diesel på 136 hk med SCR/AdBlue-avgasrening. Båda erbjuds med sexväxlad manuell växellåda eller sjuväxlad dubbelkopplingslåda, DCT. Halvkombimodellen av nya Ceed börjar säljas i sommar och kombin Sportswagon under hösten. Priserna är ännu inte fastställd 

n Volvos nya kompakta SUV XC40 har utsetts till Årets Bil i Europa. Det är första gången volvo vinner det prestigefyllda priset för premiumbiltillverkaren. Vinsten för XC40 innebär att hela Volvos nya globala uppställning av SUV-modeller har utsetts till årets bil i antingen Europa eller Nordamerika. Både den stora XC90 och mellanstora XC60 vann priset för bästa bil i Utility-klassen de senaste två åren. XC40 är första modellen på Volvo Cars nya kompakta plattform CMA, som alla kommande modeller i 40-serien kommer att byggas på, inklusive fullt elektrifierade modeller.

Bättre affärer 15


Företagande

Kamprad stöder skogsforskning Kampradstiftelsen stöder forskningen vid Mittuniversitetet kring omställning av pappersindustrin till biobaserade förpackningar. – Det bör vara mycket intressant för hela den svenska skogsindustrin men kanske speciellt för vår region och bör kunna ge fler arbetstillfällen, säger Gunilla Pettersson forskare och projektledare vid Mittuniversitetet. TEXT: thomas ekenberg

D

et är Mittuniversitetet och forskaren Gunilla Pettersson som får 3,7 miljoner kronor från Kampradstiftelsen. I hennes forskningsprojektet studeras vad som krävs för att bygga om pappersmaskiner och massatillverkningssystem för tillverkning av biobaserade förpackningsmaterial som kan ersätta plast. − Vår forskning har redan visat att det går att få fram mycket starka fiberbaserade material med mycket god vattenbeständighet. Det betyder att man i stället för att producera tryckpapper vars marknad minskar kan ersätta det med en ny typ av förpackningsmaterial, säger Gunilla Pettersson. Genom att öka användningen av biobaserade material som ersättning för plast skulle problemet med plastberget minska väsentligt då vedfiberbaserade material bryts ner naturligt utan negativa effekter på miljön. I forskningen testas om vedens lignin på ett bättre sätt 16 Bättre affärer

än idag kan utnyttjas för att ge pappersmaterial förbättrade styrkeegenskaper speciellt avseende våtstyrka om man anpassar papperstillverkningsprocessen efter ligninets naturliga egenskaper. Projektet bygger på tidigare forskningsprojekt inom området hållbara förpackningsmaterial avseende papper som ersätter plast vid Mittuniversitetets forskningscentrum, Fibre Science and Communications Network, FSCN. Projektet genomförs i samverkan med Stora Enso, SCA, Valmet, Sundsvalls kommun, Mitt Sverige Vatten & Avfall, MoRe Research och Sandvik Process Systems. − Målet är att produktionslinjer som idag tillverkar tryckpapper ska kunna byggas om så att av den utrustning som redan finns i dagens tryckpappersbruk i form pappersmaskiner och massatillverkningssystem ska kunna fortsätta användas för tillverkning av framtidens nya starka och vätskebeständiga förpackningsmaterial, säger Gunilla Pettersson. ■


Tobias

Micke

Janne

En riktigt skön sommar önskar Magnus

Johannes

Korrektur från ACG accent AB

Övrig information:

Mottagare Carl Nordlund Att. Ola Fax nr. Datum 2004-01-26 / 08:00

______________________________________________________________ ______________________________________________________________

Godkännes Nytt korrektur Godkännes efter korrigering (se skiss)

______________________________________________________________ Motiv Storlek Färger Antal

TOVAB 280x 108 & 80 x 31 mm Blå 285 100 + 100

______________________________________________________________ ______________________________________________________________

Beställarens underskrift OBS!!! Av kunden godkänt korrektur fritar ACG accent AB från ansvar

Högsta kvalitet i rätt tid till rätt pris!

MOBILBETONG I ÅNGE AB

Tillsammans har vi 85 år i branschen. Välkommen till STENSTANS FÖNSTERPUTS. Ekologisk frukt till ditt företag

Här finns sand, grus, singel, matjord till försäljning, en byggmaskinsuthyrning och självklart betong! Vi hjälper gärna till med traktor- och lastbilstjänster, lastning, lossning, utkörning av grus mm. Välkommen att kontakta oss!

www.tovab.se

Vårt företag är medlem i SMF Svenska Mobilbetongföreningen

Tel.nr: 0691-20910 info@tovab.se

agen | 0690-100 05, 070-663 84 30 | www.angebetong.se

ACG accent AB - Tel. 033-178810, Fax. 033-102207

Vår affärsidé är att leverera högsta kvalitet i rätt tid och till rätt pris inom i första hand fönsterputs.

060 53 96 10 / info@fruktab.se / www.fruktab.se

Varmt välkommen till oss! Janne Sollerman, grundare Stenstans Fönsterputs

Volvo EC18D med maskinsläp

Thulegatan 51, Sundsvall Mobil Janne 070-508 00 81

www.ysab.se

erbjuder grundläggning för alla typer av byggande.

ur mycket har stor kunskap och yrkesskicklighet. du få ut av din vverkning? är marknadsledande.

www.stenstansfonsterputs.se info@stenstansfonsterputs.se

en kompakt helhetslösning

Rätt från grunden.

Skatt Vi finns rikstäckande och lokalt tillgängliga Nettovinst – nära kunden. Göteborg 031-771 53 00 Helsingborg 040-31 71 03 Kalix 0923-121 34 Linköping 013-10 52 60

Eller så?

Luleå 070-382 98 70

Solna 08-585 529 00

rerar virkesproduktion, skatt och nettovinst Sundsvall 060-57 83 60 erkar samtidigt lika mycket skog. Skogen är 08-550 136 77 samma typ Södertälje av mark. Ändå får den ena ut 3 Uppsala 018-24 54 63 r skatt. Västerås 021-81 09 30

g så hjälper vi dig direkt.

Örebro 019-22 69 10

4 67, thomas.lindstrom@skogssallskapet.se

Auktoriserad återförsäljare av Volvo Construction Equipment Swecon Anläggningsmaskiner AB Växel: 010 - 556 08 50 www.swecon.se

Nu är det vår och vi kan nu erbjuda ett begrä komplett med tiltfäste TMX S30/180 och tre för endast 289 000:- (exkl. moms). Kontakta 070 - 398 63 13. Läs mer på www.sweco

www.hercules.se

mikael.edman@skogssallskapet.se

e

SUNDSVALL-EC18D-kampanj-192x124mm-1805.indd 1 www.yeah-home.comBättre affärer 17


Ekonomi

Svårt för småföretagen att få extern finansiering Över hälften av småföretagen har svårt att få extern finansiering och familj och vänner blir allt viktigare långivare. Men fortfarande är banklån den vanligaste finansieringsformen. Det visar en undersökning från Företagarna. TEXT: thomas ekenberg

18 Bättre affärer

F

öretagarnas årliga finansieringsundersökning visar att småföretag i allt högre grad blir beroende av finansiering från ägare och närstående. 14 procent av företagen uppgav att lån från familj, vänner eller ägare finansierade en eller flera investeringar det senaste året, vilket är en fördubbling jämfört med 2016. Likaså har andelen företag där tillskott från ägare finansierat investeringar ökat från 14 till 18 procent under motsvarande period. Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg efterlyser nya finansieringsformer och alternativ till traditionell bankfinansiering: – Finansieringssvårigheter är ett tillväxthinder och förmånligare villkor för privatpersoner som vill investera i sitt eget eller andras företagande kan vara en del av lösningen. Att utvidga

investeraravdraget till att omfatta investeringar i onoterade bolag är ett förslag som bör övervägas, säger han.

Höga krav på säkerhet 52 procent av företagen anser att det är ganska eller väldigt svårt att finansiera företagets investeringar med extern finansiering. Bland annat anges höga krav på säkerhet och personlig borgen vid banklån som orsaker. Även där spelar familjen en viktig roll. 59 procent av företagen med lån hos en kreditgivare har någon gång genom sig själv eller en anhörig ställt personlig borgen för kredit till företaget. – Många företagare upplever en bristande förståelse från banken gällande företagets verksamhet och svårigheter med krav på säkerhet för lån. Trots detta visar företagarnas upple-


Vi vill ha dig. Och din syrra. Din mamma. Din granne. Och kanske din kompis. För tillsammans kan vi göra världen bättre. Vill du vara med? Sms:a medlem till   eller gå in på www.naturskyddsföreningen.se. Ett medlemskap kostar  kr/mån.

velser av bankernas bemötande av dem som företagskunder att bemötandet ändå upplevs tämligen positivt, säger Daniel Wiberg. Och banklån är fortfarande den vanligaste externa finansieringsmetoden. Under de senaste tolv månaderna finansierade vart femte företag en eller flera investeringar genom banklån, en ökning på fem procentenheter jämfört med 2016.

Gräsrotsfinansiering Trots viss medial uppmärksamhet ser gräsrotsfinansieringen inte ut att ta fart bland företagen då endast 1 procent uppger att de använt finansieringsmetoden senaste året. Daniel Wiberg ser anledning att vara optimistisk när det gäller företagens möjligheter till finansiering. – Bland annat så växer antalet aktörer i den så kallade fintech-sektorn, en ny typ av finansiella aktörer som använder den digitala tekniken för att erbjuda tjänster inom betalning, finansiering och crowdfunding. ■ 

Bättre affärer 19


Välkommen till…

Vill du att ditt företag ska synas här? ring 060-57 21 50!

Exakt som du vill ha det!

... Sundsvalls kommun

Vi kan solavskärmning! Med hjälp av ett brett produktsortiment och

Terrassmarkiser • Persienner • Cellgardiner kunnig personal ser vi till att du får den lösningen • lamellgardiner • sCreen FönsTermarkiser som passar just dina behov när det gäller • Plisségardiner rullgardiner ljus, design och energi.

Skyltar - dekaler - bildekor - affiScher - Skylift - MM

Tungatan 2 | 060-61 22 02 | www.sidsjo.nu

Tungatan Mån 2 | 060-61 22 02 | www.sidsjo.nu 10-18 Tis-Fre 10-16

Allt inom branschen! Vi skapar rum för trivsel

www.hedern.se

Allt inom branschen!

Allt inom branschen!

Rekordprojektet

060-13 53 00

SCA satsar på en hållbar, kostnadseffektiv och lönsam framtid www.sca.com

Allt inom branchen Allt inom branschen! Allt inom branchen

Allt inom branchen Allt inom branchen Allt inom branchen

Allt inom branchen 060- 19 91 00 www.emhartglass.com

Plattformshissar / traPPhissar 060-12 59 12

www.partillehiss.se

Ditt lokala tryckeri. Offset, digitalt & storformat.

kaltes.se

… Härnösands kommun

Skicka material och beställningar till tryck@kaltes.se

… Timrå kommun www.timra.se

Vi kan stålkonstruktioner, smide, tillverkning och reparationer

Norrlands bästa företagsklimat Läs mer på: www.timra.se/naringsliv

Innehar certifikat EN 1090 och EN 3834 Svetsarvägen 3, 861 36 Timrå | Tel: 060-61 90 90 | Mail: goran@glm-stahls.se www.glm-stahls.se


101 unga entreprenörer Pauline Grindvall, Liber

Detta är en inspirationsbok för alla som funderar på att starta företag. Den är inspirerande även för oss som inte har de planerna. Boken andas optimism och självförtroende. Författaren startade själv sitt företag endast 21 år gammal, utan erfarenhet. Boken handlar om unga entreprenörer; vad som driver dem och hur deras respektive företagsresa sett ut. Inte bara imponeras läsaren av dessa företagare utan en får också företagshistoria på köpet. Idéer bakom företaget, motstånd och framgång. Individuella berättelser som också tillsammans blir utmärkta tips för den som är står i startgroparna för att lansera sin egen idé. Ida Norberg

Läs mig! En kreativ PR-handbok Marthina Elmqvist, Vulkan

Böcker för företaget

Författaren till denna handbok i PR driver själv ett företag inriktat mot marknadsföring. Hennes primära kunder verkar inom kulturbranschen. Denna bok riktar sig framförallt till kulturarbetare som författare, musiker och konstnärer. Det är en handbok i det lilla formatet som går igenom det praktiska bakom lyckosam marknadsföring av en nyskriven bok. Hur skrivs ett pressmeddelande? Hur når jag min målgrupp? Hur får jag min bok att sälja som bäst? Även om just böcker står i centrum så funkar boken absolut för andra kulturområden. Kapitlet som i tipsform går igenom hur sociala medier bäst används, är en guldgruva för vilken nyföretagare som helst.

Det vimlar av bra och inspirerande böcker om företagande ur alla dess aspekter. Bättre affärer guidar dig i bokfloden. I samarbete med Stadsbiblioteket i Sundsvall tipsar vi om de bästa bland alla nya böcker.

0

Ida Norberg

Ledarskapets faktor Z : gör det enkelt att leda Tommy Falonius, Roos & Tegnér

Utgångspunkten för den här ledarskapsboken är tänkvärda och tidlösa insikter om konsten att vara människa och ledare, alla sprungna ur zen, den filosofiska grenen av buddhismen som inspirerat till mindfulness och Lean. Ledarskapets Faktor Z är skriven för dig som söker det enkla i det komplexa, själva kärnan i ledarens uppdrag. Helene Swenne

Till din tjänst Under vinjetten ”Till din tjänst” hittar du företagstjänster från A till Ö. Vill du också synas här? Kontakta våra säljare: Tel: 060-57 21 50, e-post: annons@battreaffarer.nu Byggtjänster

datatillbehör

företagstjänster

ar vi lagad/ din ipphone smart

BS kvalitet & miljökonsult

Timrå

Data & Service 060-57 10 10 Terminalvägen 9

Projektledning fram till ISO-certifiering Projektledning fram till •ISO-certifiering • Interna revisioner Rådgivning • Interna revisioner • Rådgivning

Etablerad 1999

www.journalisthuset.se

Tel: 060-17 22 87, 070-533 10 47 Regementsvägen 10, Sundsvall www.bjornsvard.se

Krister: 070-556 50 96 Torbjörn: 070-510 89 76

truckar

BIL & motor

Larm

media

marknadsföring

Företaget med bara möjligheter Företaget med bara möjligheter SECURITAS DIRECT PROFESSIONAL PARTNER

Företaget med bara möjligheter

Nordling El & Larm AB Robert Vikberg, tel 0706 - 18 06 20

bilverkstad Anders Westin

070-570 25 24 anders.westin@matforstruck.se

Timrå: 060-57 21 10 (Magnus Fröberg)

mediainvest.nu 060-57 21 50

060-15 00 01 www.matforstruck.se

Företaget med bara möjligheter

Anders Westin Anders Westin

070-570 25 24 Anders Westin 070-570 25 24 anders.westin@matforstruck.se anders.westin@matforstruck.se 070-570 25 24 anders.westin@matforstruck.se

060-15 00 01 01 060-15 00 060-15 00 01 www.matforstruck.se www.matforstruck.se www.matforstruck.seBättre affärer 21 SBA151119_annons_67x42.indd 1

15.11.23 8:55:12

För

and


Nya företag l M&L Development AB

Nya Hamngatan 21, 852 29 SUNDSVALL Bolaget skall bygga, förvalta, utveckla samt hyra ut fastigheter samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Sångberg, Nicklas Filip, Samuelsson, Gösta Robert

l Maria Högberg Holding AB

Törnvägen 7, 857 52 SUNDSVALL Äga och förvalta aktier och andelar. Styrelse: Högberg, Maria Ulrika

l Marxima gruppen AB

c/o Drakstadens Omsorg AB, Bågevägen 3, 856 53 SUNDSVALL Bolaget ska äga och förvalta aktier i dotter- och intressebolag samt bedriva därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Karlsson, Ida Johanna, Larsson, Lars Johan Magnus, Larsson, Jenny Alexandra

l Merca Grill House AB Fridhemsgatan 136, 854 63 SUNDSVALL Bolaget skall bedriva restaurangverksamhet. Styrelse: Awes, Ali Abdullahi

l Mid Exit AB

Öringsgränd 5, 860 30 SÖRBERGE Bolaget ska äga och förvalta fast och lös egendom såsom värdepapper och liknande finansiella instrument, samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Josefsson, Kristian Lennart

l No Mad Insight AB

Ludvigsbergsvägen 19, 852 34 SUNDSVALL Bolaget ska arbeta med konsultativa tjänster inom projektledning, affärsutveckling, affärskoncept, organisationsutveckling, utbildning och IT-relaterad design samt förenlig verksamhet. Styrelse: Hultin Eriksson, Emma Maria

l NOCOMP IT AB

Gråstensvägen 1, 853 57 SUNDSVALL Aktiebolaget skall bedriva konsultverksamhet inom it sektorn, äga och förvalta fastigheter samt driva handel med musikutrustning. Styrelse: Höök, Lars Paul

l NokelaPharm AB Forsvägen 18, 864 32 MATFORS Bolaget ska erbjuda konsultverksamhet inom läkemedelsindustrin, äga och förvalta värdepapper samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Norman, Kenth Olov Vilhelm 22 Bättre affärer

Bättre affärer presenterar nya aktiebolag i Sundsvall, Timrå, Ånge och Härnösand.

l Nordlander Restaurang AB

Gammelvägen 15, 857 51, SUNDSVALL Bolaget skall bedriva restaurang, catering och konferens samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Nordlander, Karl Micael, Nordlander, Mats Erik

l NP10 Fastigheter BP 1 AB c/o NP3 Fastigheter, Box 12, 851 02 SUNDSVALL Bolaget ska äga och förvalta fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Ekman, Linda Térese, Larsson Frengen, Lars-Erik, Selin, Marie Katrin, Nelvig, Thord Andreas

l O.A NORD AB

Östra radiogatan 2b, 852 61 SUNDSVALL Skogsröjning, snöskottning, bygg, transport. Styrelse: Åkerlund, Olof Emanuel

l Oldco Holding 8 18-19 AB Box 1030, 851 11 SUNDSVALL Bolaget skall tillhandahålla konsultationer i ekonomiska och juridiska frågor, vidare skall bolaget bedriva förvaltning av lös egendom och värdepapper för egen räkning, förvaltning av dotter- bolag samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Bratteberg, Karl Johan Stefan

l P-Berggren Holding 2 AB

Lundevägen 63, 861 39 BERGEFORSEN Bolaget ska äga och förvalta fastigheter, värdepapper och annan lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Berggren, Peter

l P&E Process Support AB Peter Gustavsson, Albäcksgatan 36 Lgh 1102, 852 35 SUNDSVALL Aktiebolaget skall bedriva konsultverksamhet inom kemi och kemiteknik samt revisioner för certifiering inom områdena miljö, kvalitet och arbetsmiljö. Styrelse: Gustavsson, Alf Håkan Peter

l Peder Modin holding AB

Götgatan 29, 856 31 SUNDSVALL Bolaget skall äga och förvalta aktier i rörelsedrivande dotterbolag, bedriva kapitalförvaltning samt idka därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Modin, Lars Peder

l Åkericentralen Entre- prenad i Östavall AB Rotnäsvägen 3, 841 93 ÖSTAVALL Bolaget ska driva åkerirörelse och maskinhållning samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Johansson, Jan Otto Ingemar, Johansson, Bengt Sölve Valdemar

l Åkersviken Invest AB

c/o Marcus Rydell, Åkersviksvägen 94, 862 91 KVISSLEBY Förvaltning av aktier och andelar Styrelse: Rydell, Marcus Eric Mikael

l 999 Sweden AB

Färjevägen 38, lgh 1202, 865 31 ALNÖ Köpa och sälja transportmedel. Styrelse: Alasade, André Kadhum Abbudah

l A Hallberg Consulting AB

c/o A. Networks Consulting, Raholmsvägen 76, 865 92 ALNÖ Konsultverksamhet inom allt som rör främst Tele- och fiberoptiska bredbandsnät. Även projektering och projektledning av alla typer av ledningsnät. Samt även konsultverksamhet inom Entreprenadarbeten som innefattar byggnation av ledningsnät. Styrelse: Hallberg, Hans Anders

l A&C Nilsson AB Renvägen 6, 862 32 KVISSLEBY Bolaget skall äga och förvalta lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Nilsson, Lars Andreas

l AB Psykologi i Centrum, leg.psykolog Lena Norell

l AMA Norrland AB Plåtslagarvägen 15, 861 36 TIMRÅ Föremålet för bolagets verksamhet är tillverkning och försäljning av markiser och tillbehör och förenlig verksamhet. Styrelse: Cronsten, Bert Niclas

l Anders Svensk Förvaltning AB Löjtnantsgatan 2, 852 38 SUNDSVALL Aktiebolaget ska äga och förvalta aktier och andra värdepapper där bolagets ägarandel och kapitalandel ej får överstiga 50 procent. Styrelse: Svensk, Anders Ruben

lArchify Consulting AB Periskopvägen 7, 865 33 ALNÖ Aktiebolaget ska bedriva konsultverksamhet inom IT, utveckla och sälja IT-produkter, äga och förvalta värdepapper, samt utöva därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Lindström, Peter Mauritz

l Boffman AB Törnrosvägen 2K, 857 40 SUNDSVALL Företaget skall bedriva konsulting inom IT området med inriktning mot systemutveckling och systemförvaltning. Företaget skall också bedriva handel med värdepapper. Styrelse: Berglund, Kent Stefan

l BR Avveckling 18-19 AB

c/o Bolagsrätt Sundsvall AB, Box 270, 851 04 SUNDSVALL Bolaget skall ha till föremål för sin verksamhet att äga och förvalta lös egendom. Styrelse: Larsson, Lars Anders

l Bröderna Roger & Patrik Bygg AB

Fredsgatan 10 c, 852 36 SUNDSVALL Psykologisk behandling. Kursverksamhet. Handel med värdepapper. Uthyrning och förvaltning av fastigheter och därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Norell, Lena Maria

Frideborgsgatan 25, 871 60 HÄRNÖSAND Bolagets verksamhet ska vara att bedriva byggverksamhet, ny- till- och ombyggnationer av bostadshus och fritidshus samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Öhlund, Dick Patrik

l AK Real Estate AB

l C-FOD AB

Karlbergsvägen 1, 852 40 SUNDSVALL Bolaget ska äga, förvalta och förmedla fastigheter, äga och förvalta värdepapper och annan lös egendom samt bedriva förenlig verksamhet. Styrelse: Keskin, Artagan

l Allsta Invest AB Allsta 510, 855 90 SUNDSVALL Bolaget ska äga och förvalta fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Lindbom, Stig Anders

Jakob Sjölensväg 10, 854 61 SUNDSVALL Bolagets verksamhet ska vara att bedriva handel med aktier och värdepapper, förvaltning av fast och lös egendom samt därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Fodor, Carl Georg

l CashOfKhans Holding AB

Torggatan 9, 852 32 SUNDSVALL Aktiebolaget ska äga och förvalta fast och lös egendom samt bedriva därmed förenlig verksamhet. Styrelse: Khanahmadi, Hamid Reza, Khanahmadi, Mohammad Reza


Webb­guiden Hitta oss på nätet och på bättreaffärer.nu

Östra Långgatan 25 Sundsvall

www.contrado.se

Tel: 060-15 11 40 www.sanda.se

Sundsvall

060-17 11 75

Sollefteå

0620-566 30

Örnsköldsvik 0660-856 25

Östersund

063-10 98 00

www.timra.se

Östermalmsgatan 48, Sundsvall 060-12 39 70 070-090 39 70 • 070-091 39 70

Norrlands bästa företagsklimat Läs mer på: www.timra.se/naringsliv

www.raketlasse.se

Kontakta Patrik Nordin 060-67 88 08, patrik.nordin@lrfkonsult.se lrfkonsult.se/sundsvall

www.sca.com

Förstklassiga transporter, konkurrenskraftiga priser

Torbjörn:070-510 89 76

Vill du ha fler kunder? Kontakta oss så fixar vi det!

Ditt lokala tryckeri.

www.sdr.se 060-14 20 50, 070-516 80 99

Offset, digitaltryck och storformat. Skicka material och beställningar till tryck@kaltes.se

kaltes.se

Krister:070-556 50 96

BOKSLUT OCH DEKLARATION

Vill ditt företag synas här? Ring 060-57 21 50!

Närodlad. Bättre Affärer trycks i Sundsvall på GraphoCote 90 gram, ett papper som tillverkas vid SCA Ortviken.Bättre affärer 23


Hyr lager eller kontor i Nacksta!

Vi har byggt en ny fastighet i Nacksta. Hyr lager, kontor eller i kontorshotell. Kontor från 10 m2, lager från 200 m2 .

Inflyttning omgående!

www.peritas.se 060-12 20 50

Bättre affärer nr 4-2018  

Bättre Media i Sverige AB publicerar affärstidningen Bättre affärer och affärssajten bättreaffärer.nu. Vår vision är att ge företagen verkty...

Bättre affärer nr 4-2018  

Bättre Media i Sverige AB publicerar affärstidningen Bättre affärer och affärssajten bättreaffärer.nu. Vår vision är att ge företagen verkty...

Advertisement