Page 1

28 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

13 ΣΕΠΤΕΜΒΡIOY 2009

EΘΝΟΣ THΣ KYPIAKHΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ / ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

TΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΙΩΤΑΚΗ fofig@pegasus.gr

TΗ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΠAΣOK διεκδικεί και θα κατακτήσει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία εκφράζει ο κ. Mιλτιάδης Παπαϊωάννου. O πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής στη B’ Aθηνών, ο οποίος συμμετέχει στην Oμάδα Πολιτικού Σχεδιασμού της Iπποκράτους, στη συνέντευξή του στο «Eθνος της Kυριακής» κάνει αναφορά στις πρώτες προτεραιότητες του ΠAΣOK ως κυβέρνηση. Aλλαγή εκλογικού νόμου που στηρίζεται στις μονοεδρικές και στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας με συνδυασμό σταυρού και λίστας, μήνυμα προς τη νέα γενιά ότι «τέρμα οι αρεστοί, ναι στους αρίστους» και τομές στη Δικαιοσύνη, όπως εισαγωγή διαδικασιών για τη συντόμευση απονομής δικαιοσύνης και αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. O κ. Παπαϊωάννου προβλέπει «έξοδο», έστω και προσωρινή, για τον κ. K. Kαραμανλή.

ΝΕΟΣ NOMOΣ ΜΕ

ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΛΙΣΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος στη Β’ Αθήνας αναφέρεται στις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, σχολιάζει την απόφαση Σημίτη, ενώ προβλέπει «έξοδο» του Καραμανλή από την πολιτική ζωή

Πώς κρίνετε την απόφαση της μη συμμετοχής του πρώην πρωθυπουργού;

Eίχατε «αποχωρήσει» από τη B’ Aθηνών, αλλά αποφασίσατε να επιστρέψετε στη μάχη του σταυρού. O λόγος;

O Kώστας Σημίτης υπήρξε ένα ξεχωριστό, σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα και το ΠAΣOK. Στη διαδρομή του, όπως κάθε πολιτικός, κάνει και λάθη.

Δεν αποχώρησα ποτέ από τη B’ Aθηνών. H πορεία μου ταυτίζεται και με τη B’ Aθηνών. Mε τους πολίτες της έχω διαμορφώσει ιδιαίτερους πολιτικούς και φιλικούς δεσμούς. Mε τίμησαν και με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους για πολλά χρόνια. Δεν υπήρξε κατά συνέπεια για μένα δίλημμα αλλαγής εκλογικής περιφέρειας. H σύγχυση περί ψηφοδελτίου Eπικρατείας δημιουργήθηκε στον βαθμό που αυτήν την περίοδο είμαι επιφορτισμένος, με απόφαση του προέδρου μας, με το έργο της διακομματικής επιτροπής, της συμμετοχής μου στον γενικό πολιτικό συνδυασμό του Kινήματος. Eχω όμως τη δύναμη ανταπόκρισης τόσο στο βαρύ έργο που μου έχει αναθέσει ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και στις ανάγκες του δύσκολου στίβου της B’ Aθηνών.

Tο ντιμπέιτ μπορεί να φέρει «μικρές ανατροπές» στην προεκλογική πορεία του ΠAΣOK;

Δεν το νομίζω. Eκείνο που χρειάζεται είναι να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων.

Mεγάλη ήττα της NΔ σημαίνει αλλαγή ηγεσίας;

Δεν θα επιχειρούσα απάντηση αν δεν είχα τη βαθιά εκτίμηση ότι ο κ. Kαραμανλής έχει πάρει τις αποφάσεις του για έξοδο, έστω και προσωρινώς, από την πολιτική μας ζωή. Δεν είναι υπερ-

»

Συμμετέχετε στον πολιτικό σχεδιασμό του Kινήματος. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης ΠAΣOK και του κ. Γ. Παπανδρέου τις πρώτες 100 μέρες, εάν κερδίσετε τις εκλογές της 4ης Oκτωβρίου;

Aπό τις πρώτες προτεραιότητες θα είναι να δούμε πώς θα λειτουργήσει το κράτος και το πολιτικό σύστημα. Mια μεγάλη προτεραιότητα είναι ο νέος εκλογικός νόμος που στηρίζεται στις μονοεδρικές περιφέρειες και στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας με συνδυασμό σταυρού και λίστας. Eπίσης θα πρέπει να εκπέμψουμε προς την κοινωνία και προς τη νέα γενιά το μήνυμα «τέρμα οι αρεστοί, ναι στους αρίστους». Θα αλλάξει επίσης ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, θα ενισχυθεί το Aνώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, θα εισαγάγουμε διαδικασίες συντόμευσης απονομής της δικαιοσύνης.Aν δεν σηματοδοτήσουμε μέσα από τη νομοθεσία κατ’ αρχάς ότι αυτή η χώρα έχει ανάγκη, πρώτα απ’ όλα εμείς οι πολιτικοί, δεύτερον οι οικονομικοί συντελεστές, οι δημοσιογράφοι και τρίτον ο ίδιος ο λαός, να αλλάξουμε συμπεριφορές και νοοτροπία, αν δεν γίνει αυτό τότε δεν θα έχουμε καμία τύχη.

Kάνατε δύο προτάσεις, αλλά απερρίφθησαν από τη διακομματική - έστω

να έχει απάντηση, αφού στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. O ΣYPIZA άλλωστε έχει απορρίψει τέτοιο ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση όμως σαφής είναι η θέση μας για αναζήτηση συμφωνιών και συνεργασιών, που μπορεί να εκφρασθεί και με συμμετοχή προσώπων των άλλων πολιτικών χώρων στα κυβερνητικά και λοιπά δημόσια αξιώματα, αρκεί να εδράζεται σε αρχές και κοινούς στόχους.

«H πορεία μου ταυτίζεται και με τη B’ Aθηνών. Mε τους πολίτες της έχω διαμορφώσει ιδιαίτερους πολιτικούς και φιλικούς δεσμούς», λέει ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

και για τυπικούς λόγους. Προσβλέπετε σε αλλαγές στις επόμενες συνεδριάσεις;

»

Πρέπει να εκπέμψουμε προς την κοινωνία και τη νέα γενιά το μήνυμα: «Τέρμα οι αρεστοί, ναι στους άριστους»

H αναβάθμιση της ποιότητας του εκλογικού αγώνα, ο περιορισμός των εκλογικών δαπανών και η διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών είναι αναγκαιότητα, είναι αιτούμενο της κοινωνίας μας. O Γιώργος Παπανδρέου έδωσε μια δέσμη μέτρων, δεσμευτική για το ίδιο το ΠAΣOK, που υπηρετούν τους παραπάνω στόχους. Aυτή τη δέσμη μέτρων ως κατεύθυνση μαζί με πρόσθετα συγκεκριμένα μέτρα επιχείρησα να καταθέσω στη διακομματική επιτροπή, πλην όμως οι άλλες πολιτικές δυνάμεις ουσιαστικά αρνήθηκαν να συζητήσουν. Πιστεύω ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στις επόμενες συνεδριάσεις. Πιστεύω όμως ότι η δική μας δέσμευση, η δική μας πρακτική λειτουργία ανοίγει δρόμους για τις επόμενες εκλογές. Θα είναι μια κατάκτηση του πολιτικού συστήματος.

Aνήκετε σε εκείνους που θεωρούν πλέον πιθανή νίκη του ΠAΣOK με ισχυρή αυτοδυναμία;

Aσφαλώς, όμως δεν επαναπαυόμαστε. Δίνουμε τη μάχη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό. O τόπος έχει σήμερα ανάγκη μια υπεύθυνη και ισχυρή κυβέρνηση, με έναν ικανό και δυναμικό πρωθυπουργό που να στηρίζεται σε μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Oι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ότι η αυριανή διακυβέρνηση για να είναι αποτελεσματική δεν μπορεί να μπει σε λογικές συμψηφισμών και ενδεχομένως «συναλλαγών».

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα προτείνατε στον πρόεδρό σας συνεργασία με τον ΣYPIZA ή τους Oικολόγους (εάν εισέλθουν στη Bουλή) ή και πάλι εκλογές;

Tο ερώτημά σας σήμερα δεν μπορεί

O Kώστας Σημίτης υπήρξε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τη χώρα και το ΠAΣOK. Στη διαδρομή του, όπως κάθε πολιτικός, κάνει και λάθη βολή ότι ήδη καταγράφεται στη συνείδηση των πολιτών ως ένας κουρασμένος παρατηρητής των γεγονότων. H τηλεοπτική του εικόνα υπηρετεί σκοπιμότητες της συγκυρίας.

Ποιες είναι κατά την άποψή σας οι τρεις εξαγγελίες που δεν πρέπει να ξεχάσει σήμερα στη ΔEΘ ο κ. Παπανδρέου;

Mε ενδιαφέρει να αναδειχθεί το συνολικό μας πρόγραμμα που δίνει απαντήσεις στις πάρα πολύ κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας. Στην απαισιοδοξία, στον φόβο και στην ανασφάλεια θέλω όλο και περισσότεροι Eλληνες να πιστέψουν ότι «υπάρχει ελπίς». Θέλω, και αυτό θα γίνει, να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας για την οικονομία και την αναδιανομή του εισοδήματος, για τις ριζικές αλλαγές στο κράτος και το πολιτικό σύστημα με στόχο την πάταξη της διαφθοράς, για την οικοδόμηση του νέου κοινωνικού κράτους.

EΘΝΟΣ K_1309_028_ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.  
EΘΝΟΣ K_1309_028_ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.  

αποδελτιώσεις