Page 60

i uzevši u obzir težinu sniježnog pokrivača, vjetrove i seizmičkih sila, predlog je bio strukturalni okvir sa interesantnom M konfiguracijom u unutrašnjem prostoru. “Iako su ovakvi čelični profili kalkulisani na osnovu praktičnosti kako bi između ostalog i cijena bila adekvatna za projekat, estetski ove forme učinile su nam se jako lijepim.”, kaže Senders. Kada su dobili potvrdu da takvi elementi zapravo mogu doprinijeti boljoj akustici, arhitekte su odlučile da ih čine vidljivim u prostoru postavljajući ih cijelom dužinom krova. Ovakva sinergija u dizajnerskom prostoru za rezultat je dala modernu halu koja se savršeno uklopila u opušten izgled cijelog kampusa. Na glavnom ulazu nalaze se široka staklena vrata koja obuhvataju ugao, zatvarajući se u tački pod uglom od 90 stepeni i otvarajući lobi spoljašnjem svijetu. Unutra, lobi je harmonična kompozicija jednostavnih elemenata. Četrdeset visećih luster 60

lampi koji asociraju na zvjezdano nebo ili planete, visi iznag glava posjetioca na različitim dužinama njišući se nježno u ritmu cirkulacije vazduha. Arhitekte su prvobitno planirale luster od 10,000 dolara ali na kraju su našle da je ovo ekonomično rješenje (jedva 100 dolara po komadu) mnogo adekvatnije i da se mnogo bolje uklapa sa visokim plafonom, sjajnim betonskim podom i skupocjenim oblogama od šperploče za zidove prekinutim metalnim konstrukcijama za kačenje slika. Ipak, najviše je postignuto intimnom

scenom i prostorom za izvođače. Za razliku od mnogih koncertnih zdanja, ovo je prilično jednostavna kutija animirana svojom akustikom i vizuelnim elementima. Prilikom podešavanja hale, potrebno je bilo inkorporirati difuzere zvuka što su arhitekte osmislile kao drvena krilca od gredica koje idu duž zidova i prate M konstrukciju krova. “Šuma čempresa koja okružuje kampus, zapravo njihove grane koje je pružaju od stabla, bile su inspiracija za ovakav pristup. Kada su stručnjaci za zvuk potvrdili da ovakva devijacija zapravo doprinosi adekvatnoj akustici znali smo da smo na pravom putu.” Arhitekte su obojile vidljivi dio zidova kao i plafon i grede iznad drvenih greda zelenom bojom i iskoristili ih istovremeno kao zastor za rasvjetu i drugu neophodnu opremu. Nešto manje zasićenu zelenu boju koristili su za tapaciranje stolica koje su takođe osmišljene tako da doprinose dobroj akustici

Casopis Prostor br 41  
Casopis Prostor br 41  
Advertisement